OPUS och Psykologi Fristående grundkurs, helfart

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OPUS och Psykologi Fristående grundkurs, helfart"

Transkript

1 Psykologins klassiska skolor och perspektiv Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Salstentamen OPUS och Psykologi Fristående grundkurs, helfart 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Svensk ordbok utan anteckningar i, eller scannerpenna som översätter ord (endast lös penna, ej kopplad till separat dator eller motsvarande). Inga andra hjälpmedel är tillåtna. Totalt antal poäng på tentamen: 35 För att få respektive betyg krävs: Godkänd, 21 poäng, Väl godkänd 28 poäng. Allmänna anvisningar: Sista sidan kan ifyllas, rivas av och tas med. Rättningstiden är som längst tre veckor Nästa tentamenstillfälle: augusti 2012 Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Lycka till! Ansvarig lärare: Martin G. Erikson

2 Tentamen i Psykosociala Aspekter, tentamen 3 kurstillfälle ht 2011 Endast ett svarsalternativ är korrekt för varje fråga. De felaktiga svarsalternativen kan antingen vara rena fantasier, eller påståenden som i sig är korrekta men inte som svar på den aktuella frågan. Några av de begrepp som används i de felaktiga svarsalternativen är påhittade fantasibegrepp. Eventuella påståenden i själva frågan, som föregår de olika svarsalternativen, är alltid korrekta och innehåller inga påhittade ord. Varje rätt svar ger en poäng. Inga minuspoäng ges. Frågor: 1. Vilket av följande påståenden om synen på psykologins genom historien studieobjekt är korrekt? Alla inriktningar och skolbildningar inom psykologin har samma syn på vetenskaplighet och vad som är bra forskningsmetoder, det som skiljer är endast synen på vad man skall undersöka. Alla inriktningar och skolbildningar inom psykologin har samma syn på vetenskaplighet och vad som är bra forskningsmetoder, det som skiljer är endast den grundläggande människosynen.. Alla inriktningar och skolbildningar inom psykologin har samma syn på vetenskaplighet och vad som är bra forskningsmetoder, det som skiljer är endast den grundläggande människosynen och synen på vilka forskningsfrågor som är viktiga. Inget av ovanstående är korrekt. 2. Vilket av följande påståenden om Sigmund Freud och psykoanalysen är korrekt? Freud påverkade den västerländska synen på människan genom teorin om det undermedvetna. Freud påverkade den västerländska synen på människan, för här hans arbeten blev accepterade så blev också uppfattningen att människan är förnuftsstyrd och rationell accepterad. Freud påverkade den västerländska synen på människan genom att han visade hur väl människan trivdes med att vara en kulturvarelse som mår bra av normer och förbud. Inget av ovanstående är korrekt 3. Olika tidsepoker och olika skolor inom psykologins utveckling har haft olika uppfattningar om vad en människa är så kallad människosyn. Vilket av följande områden hör inte till det vi kallar människosyn? Hur man ser på i vad mån människan har fri vilja. Hur man ser på i vad mån människan har medfödda kunskaper eller om allt är inlärt. Hur man ser på i vad mån människan är ansvarig för sina egna beteenden. 4. Vad var utmärkande för den tidiga franska psykologin, och då inte minst den franske psykologipionjären och läkaren Jean-Marie Charcot? Man studerade främst hjärnskador hos personer som skadats av splitter, gevärskulor och sabelhugg under Fransk-tyska kriget ( ). Man studerade framför allt likheter och skillnader mellan djur och människor. Man gjorde ablationsstudier.

3 5. Vad menas med ablationsstudier? Studier av tidiga former av behandling av psykiska sjukdomar som var en föregångare till psykoanalys och psykoterapi. När man studerar en organism genom att operera bort en bit av hjärnan och därefter jämföra hur organismen fungerar före respektive efter operationen. När man genom hypnos säger åt en person att glömma en viss typ av kunskap eller erfarenhet och sedan ser hur personen utför handlingar med denna kunskap bortkopplad. 6. Vad menas med komparativ psykologi, som exempelvis bedrivs i tidig brittisk psykologi. Det är ett annat namn för det som man idag kallar tvärkulturell psykologi, där brittiska psykologer tidigt blev världsledande genom det material de fick från sina kolonier. När man studerar en organism genom att operera bort en bit av hjärnan och därefter jämföra hur organismen fungerar före respektive efter operationen. När man som forskare jämför sina egna upplevelser och reaktioner med de man kan se hos andra människor. 7. Wilhelm Wundt räknas till en av de främsta bland de forskare som var med och la grunden till den moderna psykologin, och han startade ett laboratorium i Leipzig. När grundades detta laboratorium? Början av 1800-talet. Andra halvan av 1800-talet Början av 1900-talet. 8. Vilken av dessa forskare var tidsmässigt sist, det vill säga skrev sina böcker och gjorde karriär senast i tiden. Ivan Pavlov. B. F. Skinner. John Watson. Inget av ovanstående är rätt (de var alla tre samtida med varandra). 9. Titchener var tidigt ett känt namn ifråga om kvinnans roll i psykologin. Vad var orsaken till detta? Han var den förste som använde kvinnliga försökspersoner för att se om det fanns könsskillnader. Han var den förste som uppmuntrade kvinnliga forskare i psykologi att delta helt fullt på männens villkor. Han var den förste som ansåg att psykologins resultat skulle kunna användas för att hjälpa den kvinnliga frigörelsen.

4 10. Vilket av följande påstående om Carl G. Jung är korrekt? Han studerade inlärning och glömska och gjorde experiment på sig själv. Han räknas som en av de viktigaste lärjungarna till Freud även om Jung gick egna vägar. Han förlorade sin rätt att undervisa på universitetet då det kom fram att han gjort psykologiska undersökningar av sina egen fru, vilket visas i filmen A Dangerous Method med bland annat Viggo Mortensen och Kiera Knightley. 11. En av de filosofer som haft störst inflytande på den moderna psykologins framväxt är Charles Sanders Peirce. Vari bestod detta inflytande? Det bestod i att han la grunderna för pragmatismen där han fick stöd från William James. Det bestod i att han la grunderna för pragmatismen där han motarbetades av William James. Det bestod i hans kritik mot pragmatismen som William James däremot var förespråkare för. 12. Vilket av följande påståenden om Kurt Koffka är korrekt? Han var en föregångare inom pragmatismen och Peirce var hans mest kända lärjunge. Han räknas som en av de viktigaste lärjungarna till Sigmund Freud även om Koffka gick egna vägar. Han sysslade med klassiska ablationsstudier. 13. Vid vilken ålder är hjärnans neurologiska kopplingar mest komplexa i sin uppbyggnad? Komplexiteten i hjärnans uppbyggnad i stort konstant under hela individens livstid. Ungefär i 20-årsåldern, sedan minskar komplexiteten gradvis. Ungefär i 2-årsåldern, sedan minskar komplexiteten gradvis. 13. Vad menar man inom psykobiologin när man talar om hjärnans plasticitet? Hjärnans förvånansvärt goda förmåga att förbli opåverkad trots yttre påverkan (fysiska skador). Hjärnans förmåga att anpassa sig och utvecklas utifrån stimuli och träning av olika färdigheter. Hjärnans sårbarhet för yttre åverkan (fysiska skador). 15. Många motivationsteorier som handlar om drivkrafter utgår ifrån att människans beteende syftar till att man skall uppnå jämvikt; man antas bli törstig för att jämvikten för kroppens behov av vatten är rubbat. Vad kallas jämvikt, med ett annat ord, inom dessa motivationsteorier? Homeros. Homonym. Homostas.

5 16. Inom psykologin har det etablerat många begrepp som sedan fått en egen betydelse i vardagsspråket. Vilket av följande begrepp från motivationspsykologin betyder egentligen upplevd egenskap som väcker begär? Ett exempel är när upplevelsen en kanelbulle gör dig hungrig fast du nyss ätit, och din mentala representation av kanelbullen sägs då ha denna egenskap att väcka begäret. Incitament (incentive på engelska). Instinkt (instict på engelska). Drift (drive på engelska). 17. Vilket av följande påståenden är korrekt för psykodynamisk psykoterapi? Psykodynamisk terapi är ett samlingsnamn för olika typer av kognitiv terapi, beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi. Psykodynamisk terapi är ett samlingsnamn för de terapiformerna som först konkurrerade med psykoanalysen, såsom existentialistisk terapi, humanistisk terapi och gestaltterapi. Psykodynamisk terapi är vetenskapens samlingsnamn för de ovetenskapliga terapiformer som anses höra hemma inom new age och healing, och som en legitimerad psykologi inte får ägna sig åt enligt Socialstyrelsens regler. 18. Vilket av följande påståenden om kognitiv beteendeterapi är korrekt? Syftet med kognitiv beteendeterapi är att enbart påverka individens beteenden, inte tänkande/upplevelser. Syftet med kognitiv beteendeterapi är att enbart påverka individens tänkande/upplevelser. Syftet med kognitiv beteendeterapi är att påverka både individens beteenden och tänkande/upplevelser. 19. Vilket av följande påståenden om psykologiska genusperspektiv är korrekt? Ett genomgående mönster inom området är att psykologiska genusperspektiv är kopplade till könspolitiska frågor. Ett genomgående mönster inom området är att psykologiska genusperspektiv hålls helt fria från könspolitiska frågor Ett genomgående mönster inom området är att det finns stor teoretisk samstämmighet kring psykologiska genusperspektiv och hur man ser på området och de problem som det behandlar. 20. Idag talas ofta om vikten av så kalla evidensbaserad psykoterapi det skall alltså finnas forskningsresultat som visar om behandlingen har effekt. Vilket påstående är sant om behandlingsresultat vid psykoanalytisk långtidsterapi? Långtidsterapi går inte att utvärdera vetenskapligt och därför finns inga studier gjorda. Studier av psykoanalytisk långtidsterapi, bland annat från Sverige, visar på goda effekter, fast behandlingsformen passar nog inte alla människor. Studier av psykoanalytisk långtidsterapi, bland annat från Sverige, visar på genomgående dåliga effekter, fast behandlingsformen kanske passar några få personer.

6 21. Hur ser man idag på begreppet kultur inom kulturpsykologin? Det är allmänt accepterat att kultur ska definiera som gemensamma normer och regler. Det är allmänt accepterat att kultur ska definiera som gemensamma föreställningar om hur världen är. Det finns så många olika kulturbegrepp inom psykologin att det inte går att säga något generellt om hur man ser på begreppet. 22. Vad är typiskt för så kallad tvärkulturell psykologi? Inom tvärkulturell psykologi är man främst intresserad av att jämföra hur psykologiska fenomen, såsom mentala förmågor, skiljer sig mellan olika kulturer. Inom tvärkulturell psykologi är man främst intresserad av hur individen utvecklas i relation till den kultur denne befinner sig i, och mindre intresserad av jämförelser mellan kulturer. Inom tvärkulturell psykologi är man främst intresserad av att utveckla alternativ till en västerländsk psykologi, för man anser att denna är för bunden till västerländsk människosyn och västerländska problem. 23. Vad är typiskt för så kallad kulturpsykologi? Inom inhemsk psykologi är man främst intresserad av att jämföra hur psykologiska fenomen, såsom mentala förmågor, skiljer sig mellan olika kulturer. Inom inhemsk psykologi är man främst intresserad av hur individen utvecklas i relation till den kultur denne befinner sig i, och mindre intresserad av jämförelser mellan kulturer. Inom inhemsk psykologi är man främst intresserad av att utveckla alternativ till en västerländsk psykologi, för man anser att denna är för bunden till västerländsk människosyn och västerländska problem. 24. Vilket av följande påståenden är korrekt för den kritiska skola inom psykologin som kallas social konstruktionism? Det är ett annat namn för kulturpsykologi. Det är ett annat namn för tvärkulturell psykologi. Det är ett annat namn för inhemsk psykologi (indigenous psychology). 25. Vilket av följande påståenden är korrekt för den skola inom psykologin som kallas diskurspsykologi eller diskursiv psykologi? Det är ett annat namn för kulturpsykologi. Det är ett annat namn för tvärkulturell psykologi. Det är ett annat namn för inhemsk psykologi (indigenous psychology).

7 26. När de senare behavioristerna talar om negativ förstärkning, vad menar de då? Att ett felaktigt beteende leder till något negativt (straff). Att ett beteende stärks genom att beteendet medför att man slipper något negativt. Att man låter bli att bestraffa ett felaktigt beteende men istället minimerar belöningarna för det. 27. Inom psykologin kom det ganska tidigt att talas om att god forskning skulle göra predicering möjligt. Vad innebär det? Att man skall kunna förutsäga hur en individ eller grupp av individer kommer att bete sig. Att man skall kunna dra slutsatser om människor utifrån studier på djur. Att man skall kunna dra slutsatser om samhället som helhet utifrån studier av enstaka individer. Inget av ovanstående är rätt 28. Behavioristen John B Watson blev känd för studien av Lille Albert. Vad handlade denna om? Albert var en liten gosse som blev rädd för råttor (och sedan andra djur och tomteskägg) genom att Watson skrämde honom i sitt laboratorium när han lekte med råttorna. Detta var en studie av betingning. Albert var en liten gosse som var rädd för jultomten och råttor vilket Watson botade honom från genom behavioristisk inlärning i sitt laboratorium, där han fick se att vita råttor och skägg inte var farliga. Detta var en studie av betingning. Albert var en pojke som Watson såg leka i en labyrint på en nöjespark där Alberts pappa hade gömt en godispåse, vilket gav Watson idéerna till att göra inlärningsförsök med vita råttor som skulle få belöningar. Detta blev grunden för Watsons forskning om betingning. 29. Vilket av följande påståenden om de så kallade gestaltlagarna är korrekt? Gestaltlagarna handlar om hur människans kroppshållning speglar individens personlighet eller karaktär, exempelvis att lite rundlagda människor oftast är gladlynta. Gestaltlagarna beskriver hur människor visar känslor genom ansiktsuttryck och kallas för lagar eftersom alla människor gör detta på samma vis oavsett kulturell bakgrund. Gestaltlagarna beskriver hur vid drar slutsatser när vi tolkar former och mönster, så att vi exempelvis tenderar att tycka att saker som ligger nära varandra hör samman. 30. Vad är skillnaden mellan en totalundersökning och en urvalsundersökning? En totalundersökning omfattar alla medlemmar i en population vilken en urvalsundersökning inte gör. En urvalsundersökning omfattar alla medlemmar i en population vilken en totalundersökning inte gör. En totalundersökning omfattar alla medlemmar i ett begränsat stickprov (sample) vilken en urvalsundersökning inte gör.

8 31. Du vill studera om man blir mer kreativ av att dricka alkohol, och gör en experimentell studie. Du låter tjugo försökspersoner dricka 2 cl vodka och ytterligare 20 försökspersoner får dricka 6 cl vodka och slutligen får ytterligare 20 försökspersoner dricka 12 cl vodka. Sedan låter du dem lösa en kreativ uppgift och lösningen de presterar poängsätts av bedömare som är experter på kreativitet. De kan få mellan 1 och 10 poäng. Du har nu två variabler. Den ena variabeln är mängden alkohol och andra är kreativitet, alltså poängen som personen fått på uppgiften. Vilket påstående är rätt beträffande variabeln kreativitet? Det är en oberoende variabel. Det är en beroende variabel. Det är en formaterad variabel. 32. Du har formulerat hypotesen att studenter som dricker mycket kaffe inför en tenta upplever mer tentaångest. Du testar hypotesen genom att låta studenter ange på en skala hur stark ångest de känner inför tentan och dessutom rapportera hur många koppar kaffe de dricker per dag, och du undersöker sedan om det finns ett statistiskt samband mellan dessa båda variabler. Detta upprepar du med samma studenter inför fyra olika tentor under ett läsår. Vilket påstående om denna studie är korrekt? Det är en longitudinell studie med en riktad hypotes. Det är en longitudinell studie med en oriktad hypotes. Det är en tvärsnittsstudie med en riktad hypotes. 33. Vi fortsätter med exemplet med studien om kaffe/ångest från fråga 32. Vilket av följande påståenden är korrekta om denna studie? Det är en typisk beskrivande studie. Det är en typisk korrelationsstudie. Det är en typisk experimentell studie. 34. En tredje fråga om exemplet med kaffe och tentaångest från fråga 32. Vilket av följande påståenden om studien är korrekt? Studien innefattar en intervention. Studien innefattar inte en intervention. Studien innefattar en så kallad icke påverkande intervention. 35. En sista och fjärde fråga om exemplet med kaffe och tentaångest från fråga 32! Vilket påstående är korrekt om variabeln antal koppar kaffe per dag? En kvalitativ variabel. En diskret variabel. En kontinuerlig variabel. Inget av ovanstående är korrekt. OBS! Kolla att du inte glömt att besvara någon fråga!!! Om du vill: Fyll i nästa sida, riv av den och tag med!

9 Riv av och tag med om du vill! Fråga 1 Fråga 7 Fråga 13 Fråga 19 Fråga 25 Fråga 31 Fråga 2 Fråga 8 Fråga 14 Fråga 20 Fråga 26 Fråga 32 Fråga 3 Fråga 9 Fråga 15 Fråga 21 Fråga 27 Fråga 33 Fråga 4 Fråga 10 Fråga 16 Fråga 22 Fråga 28 Fråga 34 Fråga 5 Fråga 11 Fråga 17 Fråga 23 Fråga 29 Fråga 35 Fråga 6 Fråga 12 Fråga 18 Fråga 24 Fråga 30

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Psykologins bakgrund Både filosofi och biologi har påverkat. Grekiska

Läs mer

Kognitiv psykologi. Vad är psykologi? Psykologi som vetenskap. Vetenskapliga grunder och metoder

Kognitiv psykologi. Vad är psykologi? Psykologi som vetenskap. Vetenskapliga grunder och metoder Kognitiv psykologi Vetenskapliga grunder och metoder Anders Jansson Vad är psykologi? The scientific study of behavior and the mind Observerbara handlingar och reaktioner Icke observerbara handlingar och

Läs mer

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut.

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut. Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: VVT012 Tentamen ges för: SSK05 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-04-27 Tid: 09.00-11.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Försök att rymma svaren i den platsen som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar.

Försök att rymma svaren i den platsen som finns. Skriv tydligt! Svara sammanhängande och med enkla, tydliga meningar. KOD: Kurskod: PC1546 Kursnamn: Forskningsmetodik och fördjupningsarbete i psykologi Provmoment: Forskningsmetodik (halvfart) Ansvarig lärare: Uta Sailer (Tel.: 786 1700) Tentamensdatum: 2016-02-05 Tillåtna

Läs mer

Psykologiska aspekter på långvarig smärta. Monica Buhrman Leg psykolog & doktorand Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset

Psykologiska aspekter på långvarig smärta. Monica Buhrman Leg psykolog & doktorand Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset Psykologiska aspekter på långvarig smärta Monica Buhrman Leg psykolog & doktorand Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset Kognitiv Beteende Terapi -KBT Beteendeterapi: Bygger på inlärningsforskning, 1 1800-

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

Engelska A. Engelska B. Engelska C. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen

Engelska A. Engelska B. Engelska C. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen Engelska A Engelska A är en vidareutveckling på grundskolans utbildning. Eleven vidareutvecklar alla delmoment; läsa, skriva, lyssna och tala. Varianter av talad engelska ingår i kursen. Kursen ökar tilltron

Läs mer

Underkänt 0-29 poäng Godkänt 30 44 poäng Väl godkänt 45 60 poäng. Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in.

Underkänt 0-29 poäng Godkänt 30 44 poäng Väl godkänt 45 60 poäng. Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in. Grundläggande marknadsföring kvällskursen Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 01 10 Tid: 17.00 21.00 7,5 hp Tentamen

Läs mer

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2 Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: fre 13 april 2012 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: svenskt-engelsk/engelskt-svenskt

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Christine Andersson /Sokraten 2/99/

Christine Andersson /Sokraten 2/99/ 1 av 5 2009 09 17 20:59 Christine Andersson /Sokraten 2/99/ Två artiklar har i vår publicerats i tidningen Insikten (nr 1 och nr 2 1999) kring ämnet " Integration av psykoterapi ".Conny Thorsson har tidigare

Läs mer

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205)

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod TENTAMEN KVANTITATIV METOD (205) Examinationen består av 11 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt anslutning

Läs mer

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas.

Mobiltelefoner, datorer, läsplattor och andra kommunikationsmedel får inte användas. Forskningsmetoder på kandidatnivå 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: 21FK1C Tentamen ges för: Tentamensdatum: 140325 Tid: 09.00-14.00 Hjälpmedel: valfria metodböcker, inbundna eller i pappersformat,

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Ur boken Självkänsla Bortom populärpsykologi och enkla sanningar

Ur boken Självkänsla Bortom populärpsykologi och enkla sanningar Ur boken Bortom populärpsykologi och enkla sanningar av Magnus Lindwall, Göteborgs universitet Begreppet självkänsla har under de senaste åren fått stor uppmärksamhet i populärvetenskapliga böcker. Innehållet

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap K så måste alltså: Lite kunskaps- och vetenskapsteori

Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap K så måste alltså: Lite kunskaps- och vetenskapsteori Lite kunskaps- och vetenskapsteori Empiriska metoder: kvalitativa och kvantitativa Experiment och fältstudier Människor och etik 1 Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

Psykologins rötter. Psykologins bakgrund. INTRODUKTION Psykologikursen Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Psykologins bakgrund

Psykologins rötter. Psykologins bakgrund. INTRODUKTION Psykologikursen Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Psykologins bakgrund INTRODUKTION Psykologikursen Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Psykologins bakgrund Både filosofi och biologi har påverkat.

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 120218 Tid: 09.30-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Auktoritet och lydnad

Auktoritet och lydnad Auktoritet och lydnad Auktoritet och lydnad hör till socialpsykologin som är en inriktning inom psykologin. Auktoritet Ordbeskrivningen för auktoritet enligt Nationalencyklopedin är: att det är en social

Läs mer

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 04 11 Tid: 17.30 21.30 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Inlärning Psykologprogrammet, termin 1

Inlärning Psykologprogrammet, termin 1 Inlärning Psykologprogrammet, termin 1 Erik Hedman & Brjánn Ljótsson Leg. Psykologer, Internetpsykiatrienheten & Ångestmottagningen, Psykiatri Sydväst Doktorander, Karolinska Institutet Erik.hedman.2@ki.se

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet. Hej! Vi har glädjen att berätta att du blivit antagen till kursen Psykologi GR (A), Introduktion till beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT), 7.5h, kurskod: PS062G, anmälningskod: P4081. Varmt

Läs mer

Det fattas stora medicinska grävjobb

Det fattas stora medicinska grävjobb Det fattas stora medicinska grävjobb Ragnar Levi, författare, medicinjournalist med läkarexamen och informationschef på Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) Tycker du att kvaliteten på medicinjournalistiken

Läs mer

Marknadsföring för ingenjörer, 7,5 hp Provmoment: Tentamen (salstentamen 1) Ladokkod:

Marknadsföring för ingenjörer, 7,5 hp Provmoment: Tentamen (salstentamen 1) Ladokkod: Marknadsföring för ingenjörer, 7,5 hp Provmoment: Tentamen (salstentamen 1) Ladokkod: 41I28M Tentamen ges för: TentamensKod: Industriell ekonomi - Logistikingenjör H14 och Energiingenjör - allmän H13 Tentamensdatum:

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Resultatet läggs in i ladok senast 13 juni 2014.

Resultatet läggs in i ladok senast 13 juni 2014. Matematisk statistik Tentamen: 214 6 2 kl 14 19 FMS 35 Matematisk statistik AK för M, 7.5 hp Till Del A skall endast svar lämnas. Samtliga svar skall skrivas på ett och samma papper. Övriga uppgifter fordrar

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

BARNS SPRÅKUTVECKLING

BARNS SPRÅKUTVECKLING BARNS SPRÅKUTVECKLING BARNS SPRÅKUTVECKLING Hur lär sig barn sitt språk? Vad skiljer barns språkutveckling från vuxnas språkinlärning? Hur kan vi forska om barns språkutveckling? Vad säger språkutvecklingen

Läs mer

Missbrukspsykologi. En introduktion till ämnet. Claudia Fahlke, professor & leg psykolog

Missbrukspsykologi. En introduktion till ämnet. Claudia Fahlke, professor & leg psykolog Missbrukspsykologi En introduktion till ämnet Claudia Fahlke, professor & leg psykolog Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset claudia.fahlke@psy.gu.se

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder KEMINS GRUNDER -----{ 2 Keminsgrunder 1 J----- IAAeAåll-Kemi förr och nu sid.4 Atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar Ämnens egenskaper sid. 10 sid. 14 Rena ämnen och blandningar Att separera

Läs mer

Same same but different : sophantering ur ett socialpsykologiskt perspektiv.

Same same but different : sophantering ur ett socialpsykologiskt perspektiv. Hållbar avfallshantering: Projekt 5 Same same but different : sophantering ur ett socialpsykologiskt perspektiv. Maria Andersson Chris von Borgstede Psykologiska institutionen Göteborgs universitet Källsortering:

Läs mer

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden De tysta vittnena Verklighetsbakgrunden Berättelsen i utställningen ligger mycket nära en verklig händelse. Du har säkerligen också läst om liknande fall i pressen artiklar om hur unga flickor, nästan

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn:

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn: Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård 10 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Amb05 Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PC1203 och PC1244 Kursnamn: Kognitiv psykologi och metod och Kognitiv psykologi och utvecklingspsykologi Provmoment: Metod Ansvarig lärare: Linda Hassing Tentamensdatum: 2012-09-28 Tillåtna

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Kurs: Kod:

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Kurs: Kod: Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp Provmoment: TEN1 Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjukv14B samt tidigare Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Tentamensdatum:

Läs mer

Psykisk hälsa och social situation under graviditet

Psykisk hälsa och social situation under graviditet Psykisk hälsa och social situation under graviditet ABCD-inskrivning ABCD (inklusive AUDIT och MHV 1) Reaktion på graviditetsbeskedet hos kvinnan/partnern Omställning/ambivalens Hälsohistoria, psykisk

Läs mer

* Den synkrona, bestående i att ett medvetande i varje ögonblick uppvisar en viss enhetlighet och organisation.

* Den synkrona, bestående i att ett medvetande i varje ögonblick uppvisar en viss enhetlighet och organisation. 1 SJÄLVET OCH JAGET ALA PETRI Jaget eller Självet, är upplevelsen av att vara en levande, kännande och handlande varelse skild från andra och från annat. Detta existentiella själv anses börja byggas upp

Läs mer

En nybörjarkurs i kritiskt tänkande

En nybörjarkurs i kritiskt tänkande En nybörjarkurs i kritiskt tänkande Jesper Jerkert Andreas Anundi & CJ Åkerberg: Skeptikerskolan. Handbok i kritiskt tänkande. Stockholm: Forum, 2010, 226 s. ISBN 978-91-37-13588-5. Andreas Anundi och

Läs mer

TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015

TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015 TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015 Fredrik Andersson Mikael Langer Johan Thim All kursinformation finns också på courses.mai.liu.se/gu/tatm79 Innehåll 1 Kursinnehåll 2 1.1 Reella och komplexa

Läs mer

Metod. Narrativ analys och diskursanalys

Metod. Narrativ analys och diskursanalys Metod Narrativ analys och diskursanalys Narrativ analys Berättande Som en metafor för människans liv Som en grundläggande form för tänkande och meningsskapande Handlingar som del av berättelser Berättande

Läs mer

Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-12-14 Tid: 09.00-12.00

Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-12-14 Tid: 09.00-12.00 Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-12-14 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2013-01-18 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Ove

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

BASKET FÖR UNGA SPELARE

BASKET FÖR UNGA SPELARE 106 BASKET FÖR UNGA SPELARE 4 COACHEN PÅ TRÄNING 107 Coachen på träning Jose María Buceta Konstruktiv attityd Att leda övningar Använda förebilder Instruktioner och kommentarer Frågor och påminnelser Att

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är 31 poäng. För Godkänt krävs minst 19 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 25 poäng.

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är 31 poäng. För Godkänt krävs minst 19 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 25 poäng. Försättsblad KOD: Kurskod: PC1546 Kursnamn: Forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Statistik, 5 hp Ansvarig lärare: Sara Landström Tentamensdatum: 26 april, 2014 kl. 9:00 13:00 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Kognitiv psykologi. Vad är psykologi? Psykologi som vetenskap. Vetenskapliga grunder och metoder

Kognitiv psykologi. Vad är psykologi? Psykologi som vetenskap. Vetenskapliga grunder och metoder Kognitiv psykologi Vetenskapliga grunder och metoder Anders Jansson Vad är psykologi The scientific study of behavior and the mind Observerbara handlingar och reaktioner Icke observerbara handlingar och

Läs mer

Rudolf Steinerskolan i Norrköpings plan för arbetet med att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Rudolf Steinerskolan i Norrköpings plan för arbetet med att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Rudolf Steinerskolan i Norrköpings plan för arbetet med att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Alla elever och medarbetare på Rudolf Steinerskolan ska känna sig trygga

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Makro

Läs mer

Varför Genomförandeplan?

Varför Genomförandeplan? Äldreboende Varför Genomförandeplan? Kvalitetssäkrar omvårdnaden säkerställer att boendes behov blir tillgodosedda. Stödjer personal att arbeta behovsinriktat. Behovsstyrt istället för insatsstyrt. Personalen

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

TITTSKÅP APALBYSKOLAN 2011

TITTSKÅP APALBYSKOLAN 2011 TITTSKÅP APALBYSKOLAN 2011 årskurs 8, teknik och textilslöjd Utsmyckning med konstnär Unna Katz Förutsättningar I projektet samarbetar jag med Jane Stipelius, lärare i teknik och Asil Lafat, textillärare.

Läs mer

Kurskalender Carlforsska Gymnasiet årskurs 2. 2011-2012

Kurskalender Carlforsska Gymnasiet årskurs 2. 2011-2012 Innehåll val till årskurs 2. Läsåret 2011-12 Anvisningar... 1 Kurskalender... 2 Bild och form, grundkurs: 50 poäng... 3 Engelska B: 100 poäng... 3 Etik och livsfrågor: 100 poäng... 3 Fackteckning och design

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år.

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år. 1 av 15 2010-11-03 12:46 Syftet med den här enkäten är att lära mer om hur lärare tänker och känner när det gäller matematikundervisningen, särskilt i relation till kursplanen och till de nationella proven.

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

Enkät. Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna. Bakgrund. 1. Kön Kvinna Man. 2. Ålder...år

Enkät. Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna. Bakgrund. 1. Kön Kvinna Man. 2. Ålder...år Enkät Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna Bakgrund 1. Kön Kvinna Man 2. Ålder...år 3. Hur stor är den ort, där du verkar som tränare? Landsbygd/liten tätort upp till

Läs mer

HFS Hälsovinstmätningsprojekt

HFS Hälsovinstmätningsprojekt HFS Hälsovinstmätningsprojekt Evalill Nilsson HFS Nationella konferens Malmö 061026 Vad är hälsovinstmätning? Med hälsovinstmätning menar vi mätning av patienternas självskattade hälsa, före och efter

Läs mer

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kim Dalsgaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Viggo som kommer försent till skolan. Han berättar för klassen, och fröken Anna, att en tiger försökte äta upp honom, och därför

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM diskussionsunderlag EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM Yta och innehåll Musikern Olle Lungström slog igenom med bandet Reeperbahn i början av 80-talet. Efter flera skivsläpp med Reeperbahn, och även med andra

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2016/2017. Information inför ditt individuella val

Individuellt val. Läsår 2016/2017. Information inför ditt individuella val Individuellt val Läsår 2016/2017 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Upplands-Bro kommun Skolundersökning 2009 Kommunövergripande rapport

Upplands-Bro kommun Skolundersökning 2009 Kommunövergripande rapport Upplands-Bro kommun Skolundersökning 2009 Kommunövergripande rapport Maj 2009 Genomförd av CMA Centrum för Marknadsanalys AB www.cma.nu Upplands-Bro kommun Skolundersökning 2009, sid 1 Innehåll Sammanfattning

Läs mer

Oktober 2014. Lyssna på mig! Delaktighet - så mycket mer än att bestämma

Oktober 2014. Lyssna på mig! Delaktighet - så mycket mer än att bestämma Oktober 2014 Lyssna på mig! Delaktighet - så mycket mer än att bestämma Projekt: Egen växtkraft 2011 Tips för att vuxna ska lyssna 2011 Egen växtkraft Förutsättningar för delaktighet 1. Vuxnas tillit till

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

KUPOL En studie av psykisk ohälsa i tonåren i relation till skolans pedagogiska miljö

KUPOL En studie av psykisk ohälsa i tonåren i relation till skolans pedagogiska miljö KUPOL En studie av psykisk ohälsa i tonåren i relation till skolans pedagogiska miljö Vad är KUPOL? Skolan är, vid sidan av familjen, en betydelsefull miljö för lärande och socialisering under ungdomstiden.

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt 1 Lund 16/5 2014 Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt Varför är humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning viktig? För det första har humanistisk och samhällsvetenskaplig

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Örebro kommun. Föräldrar Förskola - Grenadjärskolans förskola. 9 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB.

Örebro kommun. Föräldrar Förskola - Grenadjärskolans förskola. 9 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Örebro kommun 9 respondenter Brukarundersökning Genomförd av CMA Research AB Juni 2013 Fakta om undersökningen Bakgrund Örebro kommun har genomfört en kundundersökning i förskola, familjedaghem, grundskola

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi i praktiken - återfallsprevention. Lars Forsberg, lektor i psykoterapi, Karolinska institutet

Kognitiv beteendeterapi i praktiken - återfallsprevention. Lars Forsberg, lektor i psykoterapi, Karolinska institutet Kognitiv beteendeterapi i praktiken - återfallsprevention Alkohol kan vara positivt Utgångspunkter - Överdrivet drickande är ett beteende som man lär sig - det kan vara positivt att dricka - Efter hand

Läs mer

Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar del 1 och del 2 (gäller för del 2 av tentan) Inga övriga hjälpmedel

Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar del 1 och del 2 (gäller för del 2 av tentan) Inga övriga hjälpmedel Supportkunskap Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten 21SU1A ITEK11 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-04-02 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar del 1

Läs mer

Öga för öga, Tand för tand

Öga för öga, Tand för tand Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen av den Engelska titeln Eye for an Eye. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media

Läs mer

Förebyggande psykosocialt arbete på Carl Wahren Gymnasium

Förebyggande psykosocialt arbete på Carl Wahren Gymnasium Förebyggande psykosocialt arbete på Ansvarig: Sofia Lind, skolkurator Det förebyggande psykosociala arbetet pågår dagligen på, men vi har även valt att arbeta extra med specifika områden, vilket går att

Läs mer

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012.

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Kontaktperson på Karlstads kommun är Sofia Nylander. Undersökningen

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Recension. Tänka, snabbt och långsamt Daniel Kahneman Översättning: Pär Svensson Volante, Stockholm, 2013, 511 s. ISBN 978 91 86 81572 1

Recension. Tänka, snabbt och långsamt Daniel Kahneman Översättning: Pär Svensson Volante, Stockholm, 2013, 511 s. ISBN 978 91 86 81572 1 Recension Tänka, snabbt och långsamt Daniel Kahneman Översättning: Pär Svensson Volante, Stockholm, 2013, 511 s. ISBN 978 91 86 81572 1 Av de tre orden i titeln på denna bok syftar det första, tänka, på

Läs mer