Affärsutvecklingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Affärsutvecklingsplan 2016-2020"

Transkript

1 Orionsjukhuset i Södertälje kan från successivt erbjuda Stockholms läns landsting ytterligare slutenvårdstillfällen och öppenvårdsbesök förutom det fortsatta ansvaret för det nuvarande betjäningsområdet och dess prognostiserade tillväxt. Ett etappvis till- och ombyggt sjukhus i Södertälje ger förutsättningar att utveckla den framtida akutsjukvården för de södra länsdelarnas ca innevånare med god kvalitet och ekonomisk bärkraft. Orionsjukhuset innebär en kapacitetsökning som motsvarar ca 25 procent av det förväntade ökade behovet av akutsomatisk slutenvård inom Stockholms läns landsting fram till Sjukhuset blir i framtiden det naturliga valet för patienter från Södertälje, Nykvarn, Salem, Botkyrka och Nynäshamn.

2 (19) Affärsplan Orionsjukhuset, Södertälje Innehåll 1. Sammanfattning Bakgrund & Uppdrag...4 Allmänt...4 Framtidens Hälso- & Sjukvård...4 Södertälje Sjukhus AB:s strategiska plan från 2015 och framåt...5 Programarbetet för ett nytt sjukhus...6 Marknadsanalys...7 FHS slutrapport...7 Befolkningsunderlag i närliggande kommuner inom SLL...8 Restider till Södertälje sjukhus...8 Relativa resursbehov per invånare...8 Förväntad medellivslängd...9 Socioekonomiska skillnader och skillnader i folkhälsa...9 Vårdkostnader Konkurrensanalys Egen förmåga Strategisk affärsutveckling ur ett Landstingperspektiv Finansiell Analys Konklusion...17 Bilaga 1. Varför Orionsjukhuset, Södertälje...18 Bilaga 2. Vårdval (16 befintliga och 6 nya under 2012)...19

3 (19) 1. Sammanfattning I affärsutvecklingsplan Orionsjukhuset beskriver Södertälje Sjukhus AB:s styrelse och ledning ett uppdragsutvecklat till- och ombyggt akutsjukhus för de invånarna i Stockholms läns södra delar. Södertälje Sjukhus AB levererar för närvarande sina tjänster företrädesvis till de kommuninvånarna i Salem, Nykvarn och Södertälje. Verksamheten omfattar totalt vårdtillfällen och öppenvårdsbesök årligen inom de basala verksamhetsområdena för ett akutsjukhus. I Framtidens Hälso- och sjukvård (FHS) konstateras att sjukhuset i Södertälje även fortsättningsvis ska drivas som ett dygnet-runt -öppet akutsjukhus men har behov av större vårdvolymer. Sjukhuset ska också avlasta Karolinska Huddinge. Det effektivaste och tydligaste sättet att uppnå den effekten är att utöka Orionsjukhusets betjäningsområde till att också omfatta Botkyrka kommun. På samma sätt kan Södersjukhuset avlastas genom att ansvaret för akutsomatisk vård i Nynäshamns kommun kanaliseras till Orionsjukhuset. Ytterligare omvärldsfaktorer som inverkar är planeringen av Nya Karolinska Solna (NKS) med en tydligare strukturering av högspecialiserad och specialiserad vård samt volymförskjutningar till följd av kapacitetsminskning på NKS i relation till nuvarande Karolinska Solna. Orionsjukhuset kan med fördel för kvalitet, patientsäkerhet, ekonomi och kompetensförsörjning expandera till ett 50 procent större uppdrag. Planerad vård kan utvecklas i en nätverksstruktur tillsammans med redan befintlig primärvård och framtida tillkommande specialistcentra. En utmaning blir att, i egen regi eller i samverkan med komplementära aktörer, etablera strategiskt lokaliserade specialistvårdscentra i anslutning till de större befolkningskoncentrationerna i Södertälje, Botkyrka och Nynäshamn. För att rekrytera patienter i behov av akut sjukvård inom ett större omland krävs styrning av ambulansfall samt ett etablerat förtroende hos det utökade betjäningsområdets befolkning. Det totala befolkningsunderlaget i de fem kommunerna Salem, Nykvarn, Södertälje, Botkyrka och Nynäshamn motsvarar innevånare varav ca kan nå sjukhuset inom minuter med undantag av nynäshamnsborna. För att understödja ett patientfokuserat och processorienterat arbetssätt krävs moderna sjukhuslokaler. I det pågående programarbetet för ett nytt sjukhus i Södertälje har en etappvis lokalförnyelse tagits fram som understöder sjukhusets affärsutvecklingsambitioner. En expansion av uppdraget på ca 20 procent, motsvarande den nativa behovstillväxten i det nuvarande betjäningsområdet, fram till , ryms inom etapp I. En fortsatt tillväxt med ytterligare 30 procent, genom ett utökat akutsomatiskt slutenvårdsuppdrag, kräver en tidig utbyggnad av etapp II men skapar redan vid 32 procents volymökning en ekonomisk bärkraft på basen av konkurrensneutrala vårdavtal. Därmed skapas förutsättningar för ett modernt, högkvalitativt och utvecklingsinriktat akutsjukhus för invånarna i länets fem södra kommunerna fram till 2030.

4 (19) Med ett 50 procentigt utökat uppdrag beräknas sjukhuset kunna utföra akutsomatisk vård för en kostnadsökning motsvarande 38 procent. Det ökade antalet vårdplatser enligt etapp II innebär samtidigt att kostnader per investerad sängplats sjunker med 40 procent jämfört med etapp I. Orionsjukhuset ger Stockholms läns landsting (SLL) möjlighet att på ett långsiktigt hållbart sätt lösa de akutsomatiska sjukvårdsbehoven för invånarna i den södra länsdelen samtidigt som det redan nu överansträngda akutsomatiska sjukvårdssystemet i länet ges en nödvändig avlastning. Genom ökade volymer skapas förutsättningar för en vård med hög patientsäkerhet, god kvalitet, hög tillgänglighet och med affärsmässiga förutsättningar för en rationell drift till rimliga investeringskostnader. 2. Bakgrund & Uppdrag Allmänt Södertälje sjukhus affärsplan, för det framtida sjukhuset Orionsjukhuset, är framtagen på uppdrag av styrelsen och bygger på; Hälso- och Sjukvårdsförvaltningens (HSF) plan för framtidens hälso- och sjukvård (FHS 2011) med beaktande av en kraftig befolkningstillväxt och ökande sjukvårdsbehov i en åldrande befolkning Nya Karolinska Solna:s (NKS) färdigställande med behov av utlokalisering av sjukvård Södertälje Sjukhus AB:s strategiska plan indikerande behovet av ett ökat patientunderlag som ger förutsättningar för en utvecklad patientsäkerhet, kvalitet, tillgänglighet, kompetensförsörjning och ekonomisk bärkraft Programarbetet för ett nytt akutsjukhus i Södertälje med en stegvis utbyggnad som möter behoven av akutsjukvård över tid Södertälje Sjukhus AB bedriver i nuläget akutsomatisk sluten- och öppenvård i akut och elektiv form samt förlossningar enligt specialavtal. Utöver dessa vårdformer har bolaget uppdrag inom geriatrisk och palliativ vård samt barnsjukvård. Södertälje Sjukhus AB levererar sina tjänster företrädesvis till de kommuninnevånarna i de kringliggande kommunerna Salem, Nykvarn och Södertälje och verksamheten omfattar totalt vårdtillfällen och öppenvårdsbesök årligen. Framtidens Hälso- & Sjukvård I FHS fastslås att Södertälje sjukhus även fortsättningsvis bedrivs som dygnet runt öppet akutsjukhus samt har behov av större vårdvolymer. Där beskrivs också planeringen för NKS och en förväntad befolkningsökning inom SLL som ställer krav på volymexpansion och på sikt ökade uppdrag för sjukhuset i Södertälje.

5 (19) Med den av HSF nu uppskrivna befolkningstillväxten och ambitionen att leverera akutsjukvård för ett större befolkningsunderlag motsvarande ca innevånare år 2020 föreligger förutsättningar för att, i samverkan med övriga delar av sjukvårdssystemet, skapa ett modernt, högkvalitativt och utvecklingsinriktat akutsjukhus i Stockholms läns södra del. Med ett nytt sjukhus kan ca 25 procent av det framtida ökade slutenvårdsbehovet inom SLL fram till 2016 tillgodoses, dvs ca av vårdtillfällen inom akutsomatisk slutenvården (Figur 1). En expansion understödjer också en mer jämlik fördelning av landstingets akutsomatiska sjukvårdsresurser över länet. Figur 1 Södertälje Sjukhus AB:s strategiska plan från 2015 och framåt Södertälje sjukhus strategiska plan beskriver sjukhusets uppdrag från 2015 och framåt. Planen baseras på tillgängliga fakta, analyser och prognoser avseende omvärldsfaktorer, demografi och sjukvårdbehov. Sjukhusets strategiska position inom SLL baseras på dominansen inom specialistsjukvården i de omgivande kommunerna Salem, Nykvarn och Södertälje. Den strategiska planen har behandlats och godkänts av Södertälje Sjukhus AB:s styrelse samt i styrgruppen för programarbetet. För att möta de ökande sjukvårdsbehoven i Södertälje med omland och i Stockholms län överlag kommer akutsomatisk och geriatrisk sjukhusvård, barnsjukvård, förlossningsvård samt palliativ vård i ökande omfattning utgöra den huvudsakliga inriktningen vid Orionsjukhuset från 2015 och framåt. Orionsjukhuset skulle inom uppdraget med fördel för kvalitet, patientsäkerhet, ekonomi och kompetensförsörjning kunna expandera till ett 50 procent större uppdrag motsvarande invånare.

6 (19) Prognosen för befolkningstillväxt omräknad till vårdplatser överstiger bedömningarna i FHSutredningen och har även under hösten bekräftats för den södra länsdelen av HSF. Tillväxten skulle kunna ge sjukhuset i Södertälje ett volymtillskott som länge efterfrågats och samtidigt ge möjlighet att renodla uppdraget mot större andel slutenvård med patienter inremitterade från specialistcentra i Södertälje, Nynäshamn och Botkyrka. Programarbetet för ett nytt sjukhus Programarbetet bygger på en reviderad förstudie Utveckling av Södertälje sjukhus där det framgår att det finns ett övergripande och tydligt behov fler moderna vårdplatser. Nya vårdplatser bör ligga i en koncentrerad byggnadsstruktur för att uppnå närhet mellan olika verksamheter, men också för att mer effektivt kunna utnyttja lokaler och utrustning. En utmaning för sjukhuset är att skapa förutsättningar för fler enkelrum. Byggnaderna uppfyller inte heller de krav på husdjup och stomme som ställs för att sjukhusets vårdavdelningar ska klara dagens kapacitets- och arbetsmiljökrav. Med beaktande av kapacitetsbehoven för år 2030 bedöms akutsjukhuset (exklusive geriatrik och psykiatri) behöva inrymma 140 vårdplatser för slutenvård, 10 vårdplatser för intensivvård, isolering och intermediärvård samt 30 platser för dagkirurgi och mottagningslokaler för planerade besök per dag. Med framförhållning i byggnadsplaneringen skulle kapaciteten med fördel för ekonomi och kvalitet kunna utvidgas till 200 vårdplatser. Figur 2 Affärsutveckling av Orionsjukhuset kopplat till ett etappvis till- och ombyggt sjukhus i Södertälje

7 (19) Marknadsanalys Med marknad avses här den befolkning som primärt skulle kunna bli patienter vid Orionsjukhuset i Södertälje. Vårdbehovet eller det relativa resursbehovet för befolkningen i ett sådant område påverkas bl.a. av sjuklighet och åldersstruktur. Även vårdutbud och kommunikationer kommer att påverkar konsumtionsmönster. FHS slutrapport De kommande åren förväntas befolkningen inom Stockholms län årligen öka med personer per år. Den äldre befolkningen bland vilka vårdbehoven är störst ökar mer än andra åldersgrupper. Sjukvården står inför stora investeringar och förändringar där Nya Karolinska Solna utgör det mest framträdande inslaget. Det nya universitetssjukhuset kommer att ha stor påverkan på hela sjukvårdsstrukturen inom Stockholms läns landsting när det står klart NKS kommer att bli ett högspecialiserat universitetssjukhus som erbjuder unika möjligheter men som kommer att ta emot färre patienter än dagens Karolinska Solna. Befolkningsökningen tillsammans med NKS minskade produktion i relation till Karolinska Solnas nuvarande produktion leder till att vårdplatser för cirka vårdtillfällen i slutenvården behöver tillskapas (Figur 1). En analys av NKS tänkta verksamhetsinnehåll visar på ett antal effekter som kan få stor påverkan på hälso- och sjukvården i Stockholms län. För slutenvården bedöms övriga akutsjukhus kunna ta emot ytterligare drygt vårdtillfällen Vårdgivare utanför akutsjukhusen skulle på motsvarande sätt kunna öka sina volymer med ytterligare vårdtillfällen Av dessa utgörs cirka vårdtillfällen av akutsomatik och vårdtillfällen av geriatrik, ASIH och palliativ vård. För att den önskade framtidsbilden ska bli verklighet krävs aktiv och kraftfull styrning av hälso- och sjukvården. Figur 3: Indexerad framskrivning av slutenvårdstillfällen per vårdgren , ur Framtidens hälso- och sjukvård HSNf, 2011.

8 (19) Stockholms medicinska råd (SMR) har givits i uppdrag att analysera konsekvenserna för akutvårdsflödet vid etableringen av NKS (Nyberg, Jensen, Sundberg, Flordal). Kapaciteten vid akutmottagning NKS är beräknad till totalt besök medan Karolinska Solna år 2011 hanterar totalt ca akutbesök. Det beräknade behovet vid en oförändrad sjukvårdsstruktur motsvarar ca akutbesök år En av slutsatserna som dras är att övriga akutsjukhus uppdrag och innehåll måste klargöras och även att Karolinska Huddinges uppdrag och innehåll måste förtydligas. Befolkningsunderlag i närliggande kommuner inom SLL Befolkning 2011: Delsumma Södertälje Salem Nykvarn Nynäshamn Botkyrka Summa Restider till Södertälje sjukhus Befolk ning Kommun del Restid kollektivt (min) Avstånd bil (km) Restid bil Södertälje (min) Restid bil Huddinge (min) Botkyrka Alby 45 14, Hallunda 47 14, Fittja 35 16, Tumba Tullinge Nynäshamn Sorunda Grödby Ösmo Nynäshamn Relativa resursbehov per invånare Skillnaden i genomsnittliga vårdresursbehov per invånare är förhållandevis liten mellan de olika länsdelarna. För primärvård och psykiatri är skillnaderna relativt stora och inom de södra länsdelarna respektive Stockholm/Ekerö föreligger de högsta behoven, medan variationen är mindre för övriga vårdgrenar. Bland geografiska beredningsområdena har södra Stockholm de högsta behoven per invånare totalt sett. Detta gäller särskilt vårdgrenarna psykiatri och primärvård. Inom primärvården har de sydvästra delarna de högsta behoven, medan det inom geriatrik är innerstaden.

9 (19) Generellt sett har kommuner/stadsdelar i nordost och innerstaden lägre vårdbehov än länsgenomsnittet, medan kommuner i nordväst och flertalet stadsdelar i södra Stockholm har högre behov. Farsta är det område i länet som har högst vårdbehov, följt av Skärholmen och Nynäshamn. De lägsta vårdbehoven återfinns i områden med stor andel barnfamiljer i småhusboende, som Ekerö, Värmdö, Nykvarn och Vallentuna, samt Norrmalm. Sett per vårdgren är behoven inom geriatrik störst i innerstaden, medan behoven av akutsomatisk vård är högst i Farsta och Nynäshamn. Vårdbehovsindex 2011 (länsgenomsnitt = 100) Geriatrik Akutsomatik Södertälje Salem Nykvarn Botkyrka Nynäshamn Förväntad medellivslängd I tabellen redovisas de fem kommuner inom Stockholms län med högst respektive lägst medellivslängd för kvinnor respektive män, samt Stockholms kommun och Sverige. Medeltal för perioden Kommun Kvinnor Kommun Män Danderyd 85,8 Danderyd 81,6 Ekerö 85,1 Lidingö 80,9 Lidingö 84,8 Salem 80,7 Täby 84,7 Ekerö 80,6 Österåker 84,1 Österåker 80,6 Stockholm 82,7 Stockholm 78,1 Sverige 82,8 Sverige 78,8 Sigtuna 82,2 Upplands-Bro 77,6 Botkyrka 82,0 Nynäshamn 77,4 Haninge 82,0 Sigtuna 77,4 Södertälje 81,8 Södertälje 77,1 Sundbyberg 81,5 Sundbyberg 76,6 Källa: Karolinska Institutets folkhälsoakademi Förslag till behovsindex Beräkningar för kommuner från SCBs befolkningsregister och för Sverige SCb Statistisk årsbok 2009, s.93. Socioekonomiska skillnader och skillnader i folkhälsa I nedanstående bilder (Figur 4) framgår att inkomsterna i den sydvästra delen av SLL är relativt låga jämfört övriga länet. Folkhälsan skattas också betydligt lägre.

10 (19) Figur 4: Socioekonomiska skillnader och skillnader i folkhälsa inom SLL Vårdkostnader Södra länet har de lägsta kostnaderna per invånare, kronor (att jämföra med Stockholm/Ekerö som har den högsta kostnaden per invånare kronor). Området har också den yngsta befolkningen (Figur 5), vilket utgör en förklaring. Men kostnaderna har ökat mot tidigare år och kostnaderna för akutsjukvård är nu högre per invånare i södra länet än i Stockholm/Ekerö. Det är särskilt Huddinge, Botkyrka och Södertälje som har höga kostnader för akutsomatisk vård. Södra länet har generellt lägre kostnader än övriga länsdelarna avseende samtliga vårdgrenar med undantag av habilitering. Även i södra länet varierar kostnaderna mellan de olika kommunerna. Inom länsdelen har Nynäshamn högst kostnad per invånare medan Tyresö har lägst. Södertälje Botkyrka Nynäshamn Figur 5: källa SCB kommundata

11 (19) 3. Konkurrensanalys Vårdgivare Botkyrka (fr.a. somatisk närsjukvård) Privata Ultragyn Hallunda, kvinnosjukv. och MVC Storvretens vårdcentral Vårgivare Nynäshamn (fr.a. somatisk närsjukvård) Privata Legevisitten AB - Nynäshamn Vårdcentral Landstingsägda Tullinge Vårdcentral Fittja Vårdcentral Alby Vårdcentral Hallunda Vårdcentral Tumba Vårdcentral Landstingsägda Gyn-mottagning StS (Nynäshamns sjh) - ASIH Öronmottagning StS (Nynäshamns sjh) - Korttidsboende - Geriatrisk mottagning - Geriatrisk vårdavdelning - Rehabiliteringsenheten - Nynäshamns Ungdomsmottagning - Nynäshamns MVC - Nynäshamns BVC - Ösmo Vårdcentral - Sorunda Vårdcentral Nynäsakuten Aleris Röntgen Nynäshamns sjukhus Vårdgivare allmänt (akutsomatisk specialistvård) Aleris Carema Praktikertjänst Capio Legevisiten Med de lokala sjukvårdsproducenterna kan det med stor sannolikhet etableras vårdkedjor i en nätverksstruktur på samma sätt som i sjukhusets nuvarande betjäningsområde. Här kommer faktorer som kvalitet, tillgänglighet och service att vara avgörande för att etablera ett nödvändigt förtroende hos både vårdgivare och patienter. De mer allmänna nationella och globala aktörerna kommer sannolikt att etablera sig i strategiskt viktiga positioner (specialistcentra) för att kunna kanalisera önskvärda patientströmmar till sina egna sluten- och akutsjukvårdsenheter. De som ännu inte har sluten- och akutsjukvårdsenheter kan komma att etablera sådana för att tillskapa vårdkedjor med ett komplett vårdutbud. Här kan också försök till vertikalintegrering down-stream, med anbud på Södertälje sjukhus och dess uppdrag som akutsjukhus, utgöra ett potentiellt hot mot sjukhuset i dess nuvarande driftform. En utmaning för Orionsjukhuset blir att i egen regi eller i samverkan med en eller flera komplementära aktörer etablera specialistvårdfunktioner i strategiska lokaliseringar för att tillförsäkra sjukhuset ett tillräckligt slutenvårdsuppdrag. Sådana lokaliseringar skulle kunna vara Södertälje, Botkyrka och Nynäshamn.

12 (19) 4. Egen förmåga Södertälje sjukhus förmåga utgörs av den samlade kompetensen hos de ca 1000 medarbetarna inom sjukhusets kliniska basdiscipliner och stödfunktioner. De specialiteter som finns representerade är kirurgi, ortopedi, urologi, gynekologi, obstetrik, internmedicin, geriatrik, palliativ vård, barnmedicinsk vård och öron-, näsa- och halssjukvård samt radiologi, anestesi och intensivvård. Som stöd för den kliniska verksamheten finns avdelningarna för sjukhusintern service, personal, ekonomi och patientsäkerhet och kvalitet. Verksamheten bedrivs i utspridda och ålderdomliga lokaler på en sjukhustomt med stor utvecklingspotential belägen i centrala Södertälje. Närhet till mycket goda allmänna kommunikationer och ett väl utbyggt vägnät kännetecknar omgivningen. Operationellt har sjukhuset över tid på ett framgångsrikt sätt anpassat sjukvårdsutbudet till befolkningens behov och ägarnas förväntningar på ett akutsjukhus i samverkan med Stockholms läns landstings övriga sjukvårdsutbud. Följande faktorer har bedömts som de viktigaste att beakta i en alltmer konkurrensutsatt omvärld: Pris Kvalitet Service Flexibilitet Tillgänglighet För närvarande ses en kraftig fokusering på att leverera sjukhusets tjänster på ett sätt som tillförsäkrar patienterna en god kvalitet och tillgänglighet samt beställarna av sjukvården ett konkurrenskraftigt pris. I ett framtidsscenario kommer upplevelsen av service och bemötande att vara avgörande för den direkta patientrekryteringen medan förmågan till snabba omställningar och en hög grad av flexibilitet blir en överlevnadsfråga i avtalshanteringen gentemot beställarfunktionen. De förmågor som krävs för att möta behoven från en växande omlandsbefolkning, Hälso- och sjukvårdsförvaltningens beställarfunktion och ägarperspektivet är mångfacetterat. De främsta förmågorna som måste hanteras är följande: Kapacitet Kompetensförsörjning Processutveckling FoUU För att möta det växande omlandets krav måste det ske en kontinuerlig anpassning av sjukhusets kapacitet. Här krävs en utveckling av byggnadsbeståndet i enlighet med de framtagna programhandlingarna för ett till- och ombyggt Södertälje sjukhus. Över tid kommer det fortsatta arbetet med processutveckling och utvecklingen av sjukhusets FoUU perspektiv att vara av avgörande betydelse för att tillmötesgå förväntningar från både morgondagens patienter och medarbetare.

13 (19) En speciell utmaning blir att genomföra den tänkta affärsutvecklingen under pågående kapacitetsuppväxling i form av en till- och ombyggnation av sjukhuset. Samtidigt ska ett ökande omlands befolknings förtroende vinnas och den egna regionens bibehållas. Dessutom ska sjukhusets kompetensförsörjning tillförsäkras och svara mot de successivt växande uppdraget både i kvantitativa och kvalitativa termer. Att kombinera kapacitetsuppbyggnaden med en fortsatt satsning på processutveckling och en aktivare roll inom FoUU-sektorn kommer att kräva samtliga medarbetares dedikation och professionella engagemang för helheten. 5. Strategisk affärsutveckling ur ett Landstingperspektiv I FHS fastslås att Södertälje sjukhus även fortsättningsvis bedrivs som dygnet runt öppet akutsjukhus samt har behov av större vårdvolymer. Där beskrivs också planeringen för NKS och en förväntad befolkningsökning inom SLL som ställer krav på större slutenvårdskapacitet inom akutsjukhusen. Dessa konstateranden utgör fundamenten för Södertälje sjukhus strategi att öka utnyttjandet av nybyggda, effektivare lokaler parallellt med att erbjuda en del av landstingets kapacitetsproblem sin lösning till begränsad kostnadsökning. Att vidga betjäningsområdet och antalet invånare och därmed erbjuda täckning för cirka en fjärdedel av det framtida ökade länsbehovet betyder dels sundare driftekonomi och stabilare kvalitetsutveckling för sjukhuset, dels ökad resurshushållning för landstinget. De parallella behoven av nya lokaler och volymexpansion för sjukhuset i Södertälje i kombination med krav på mer slutenvårdskapacitet inom länet som helhet leder till möjligheter för landstinget att välja en något större investering och från 2018 kunna erbjuda 5000 vårdtillfällen ytterligare, exempelvis till patienter i Nynäshamn och Botkyrka. Förutsättningar - I FHS utpekat uppdrag som framtida akutsjukhus - Uppdraget kräver investering i nya vårdlokaler - Lokalbehovet är akut pga. kommande vårdplatsbrist och utdömd arbetsmiljö - Ekonomiska och kvalitetsmässiga krav på expansion - Stora kommande kapacitetsproblem i hela länet med särskild brist på vårdplatser STS strategi - Etablering av vårdkapacitet för närområdets behov 2019 klar Etablering av vårdkapacitet för närområdets behov samt för ytterligare 5000 vtf klar Säkra vårdkedjor och patientrekrytering från Botkyrka och Nynäshamn Förväntat resultat - Ökad service inom ett större betjäningsområde. - Ökade möjligheter till utvecklingsinriktad verksamhet - Kostnadseffektiv lösning för en del av de ökande sjukvårdsbehoven i Stockholms län

14 (19) 6. Finansiell Analys Södertälje sjukhus anses, i nuläget, av styrelse, ledning och beställare vara för litet för att generera en uthållig ekonomisk bärkraft på helt kommersiella grunder. Dyra tekniska plattformar och dygnet-runt-vård medför lägre produktivitet vilket påverkar ekonomi och kostnadseffektivitet. Ett ökat patientunderlag motsvarande demografisk tillväxt i kombination med befolkningsunderlag från Botkyrka och Nynäshamn är därmed den enskilt viktigaste och säkraste komponenten för en rationell och kostnadseffektiv vård vid Orionsjukhuset. Detta innebär att sjukhuset i framtiden kan bedriva effektiv och god vård inte bara för vårt nuvarande geografiska område utan även tillgodose ökade behov av vård i ett större omland. För att möjliggöra detta krävs det att programarbetet för ett om- och nybyggt sjukhus genomförs. Med ett ökat antal vårdplatser, en modern mottagningsverksamhet och en behandlingsbyggnad för framtiden kan logistiken i viktiga processer utvecklas och därmed möta Stockholms framtida sjukvårdsbehov till relativt små kostnadsökningar Med ett ökat uppdrag på 50 procent beräknas sjukhuset kunna utföra akutsomatisk vård för en kostnadsökning motsvarande 38 procent (Figur 6) Etapp 1 Etapp % kostnadsökning 800 mkr Total kostnad Total intäkt % 20% 30% 40% 50% Volymökning Figur 6 Kostnads- och intäktsanalys upp till 50 % volymökning

15 (19) Fyra utgångspunkter för den finansiella analysen: Sjukhuset kan på grund av utdömda lokaler och för liten slutenvårdskapacitet inte fortleva utan en investering i nya byggnader, i aktuellt förslag kostnadsberäknad till 1,3 miljarder kronor. Sjukhuset kommer från 2014 inte att klara en utbyggnad av slutenvårdskapaciteten för att möta behoven av akutsomatisk och geriatrisk vård i Södertälje, Salem och Nykvarn. Sjukhuset balanserar ekonomin inom akutsomatiken de senaste tre åren genom olika former av strukturbidrag. För 2011 motsvarade dessa cirka 2 % av omsättningen. SLL har behov att skapa kapacitet inom akutsjukhusen för ytterligare vårdtillfällen. Kostnad av etapp II uppskattas till 525 miljoner kronor. Programarbetet identifierar följande möjligheter: En utbyggnad enligt etapp I erbjuder ändamålsenliga och patient- och personalsäkra lokaler samt full kapacitet för närområdets behov av akutsomatisk sjukvård fram till En utveckling av lokalresurser enligt etapp I medger större effektivitet i interna processer och arbetssätt, men förändrar inte sjukhuset grundläggande volymmässiga nackdelar utan förutsätter fortsatt strukturersättning alternativt SLL-finansiering av investeringen. En utbyggnad enligt etapp II erbjuder kapacitet för närområdets befolkning på längre sikt och kan tillskapa utrymme för minst 5000 nya vårdtillfällen. Volymsimuleringar visar på en måttlig kostnadsökning för tillkommande vårdtillfällen utöver de 2200 som närområdets demografi medför. Bedömning/analys: Genom en tidig utbyggnad av etapp II ges SLL möjlighet att bidra till nybyggnadsinvesteringen i utbyte mot ett större åtagande från Orionsjukhuset. Den oundvikliga reinvesteringen i lokaler enligt etapp I ges, genom etapp II och den vårdplatsbrist SLL står inför, även goda affärsmässiga grunder. Etableringen av etapp II blir ett totalekonomiskt bra alternativ för SLL att lösa en del av kapacitetsproblematiken som är beskriven i FHS. Den minskande kostnaden för tillkommande vårdplatser från 30 procents total volymökning bidrar till en kostnadseffektiv kapacitetsökning för landstinget och en tryggare driftskostnadssituation för sjukhuset (Figur 7).

16 (19) Relativ kostnad per sängplats % 10% 20% 30% 40% 50% Volymökning Figur 7 Relativ kostnad per sängplats i relation till volym Vid simulering av olika volymscenarios framkommer att break-even för sjukhuset uppnås vid 32 procents volymökning. Investeringen enligt etapp I skapar nödvändiga möjligheter att driva verksamheten vidare men förändrar inte sjukhusets ekonomiska möjligheter nämnvärt (Figur 6) Vid mer än 32 procents volymökning skapas ekonomisk bärkraft för sjukhuset och tidigare former av strukturbidrag kan ersättas av vårdleveranser för hela avtalsersättningen (Figur 8). Resultat % 20% 30% 40% 50% Volymökning mkr Figur 8 Resultatpåverkan vid volymförändring. Diagrammen visar på att volymer utöver 30 % ökning av Södertäljeuppdraget blir en gynnsam affär för landstinget totalt

17 (19) 7. Konklusion Tillskapandet av Orionsjukhuset med ett utökat uppdrag på basen av ett större betjäningsområde innebär en möjlighet för Stockholms läns landsting att på ett långsiktigt hållbart sätt lösa de akutsomatiska sjukvårdsbehoven för invånarna i den södra länsdelen samtidigt som det redan nu överansträngda akutsomatiskt sjukvårdssystem i länet ges en nödvändig avlastning. Genom ökade volymer skapas förutsättningar för en vård med hög patientsäkerhet, god kvalitet, hög tillgänglighet och med affärsmässiga förutsättningar för en rationell drift till en rimlig investeringskostnad.

18 (19) Bilaga 1. Varför Orionsjukhuset, Södertälje Med ett beslut om ny sjukhusbyggnad och verksamhet som riktar sig till patienter utanför närområdet bör ett nytt namn etableras där ortsnamnet inte står i centrum. Orionsjukhuset, Södertälje är spännande, ger känsla av styrka och framtidsvision. Namnet Orion har också en tydlig historisk anknytning till det första lasarettet i Södertälje 1777 och ger associationer till företagsnamnet Astra. Några negativa associationer har inte identifierats. Historik: uppfördes det gamla lasarettet i kvarteret Orion, på berget Orionkullen invid Södertälje kanal, av Serafimerorden. Det var Stockholms läns andra lasarett och hade ett tjugotal vårdplatser stängdes lasarettet och under åren saknade staden ett sjukhus övergick byggnaden till privatbostad och senare inrymdes bl.a. Södertälje rådhus, stadens läroanstalt och under 1900-talet en flickskola. Numera finns där olika kulturella verksamheter. År 1869 öppnade ett nytt sjukhus med 24 sängar och 1907 invigdes det nya Södertälje sjukhus med 36 vårdplatser på det nuvarande området. Orion var en jättelik jägare i grekisk mytologi, son till guden Poseidon. Enligt mytologin var han så stark att ingen kunde döda honom. Stjärnbilden känns igen på Orions bälte som ibland även kallas för De tre vise männen. Orion är också NASA s namn på nästa generations rymdfäror. Orion Pharma är ett innovativt europeiskt, forskningsbaserat företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför läkemedel, läkemedelssubstanser och diagnostiska tester. Orion Health is a leading provider of clinical workflow and integration technology for the healthcare sector. Orionkullen med det gamla lasarettet från 1777 Nuvarande sjukhustomt med byggnad från 1907

19 (19) Bilaga 2. Vårdval (16 befintliga och 6 nya under 2012) STS har auktorisation för; Höft- och knäprotesoperationer Logopedverksamhet Obstetrisk ultraljudsmottagning (Förlossning) med undantag Möjliga Vårdval där STS kan delta Barnavårdscentral Mödravårdscentral Läkarinsatser i särskilda boenden för äldre Planerad specialiserad rehabilitering Specialiserad gynekologisk vård Specialiserad önh i öppenvård Urologi Neurologi Specialiserad obesitasbehandling Avancerad sjukvård i hemmet Specialiserad palliativ slutenvård BUMM EJ aktuella för STS Allmän barn- och ungdomstandvård Fotsjukvård Husläkarverksamhet med basal hemsjukvård Kataraktoperationer Primär hörselrehabilitering Specialiserad hudsjukvård i öppenvård Specialiserad ögonsjukvård i öppenvård Specialisttandvård barn och ungdomar Tandregleringsvård för barn och ungdomar Vaccination Ögonbottenfotografering

Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012

Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012 2013-09-20 Sidan 1 Framtidsplan för hälso- och sjukvården 2012 Första steget i genomförandet Sidan 2 Förutsättningar och vårdbehov i SLL Befolkningen i länet ökar. På tio år, fram till 2020, väntas Stockholms

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Stockholms läns sjukvårdsområde Hälso- och sjukvård i landstingets regi Erja Lempinen innehåll En vård nära befolkningen 1 Vårt uppdrag och filosofi 2 Välkommen till våra verksamheter 4 Primärvård 4 Barn-

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Nätverkssjukvård i Framtidens Hälsooch sjukvård

Nätverkssjukvård i Framtidens Hälsooch sjukvård 2015-09-07 Nätverkssjukvård i Framtidens Hälsooch sjukvård Nätverket Uppdrag Hälsa 3 december 2015 Gunilla Benner-Forsberg Sidan 2 Målbild FHS 2025 Länets befolkning är friskare och har ett större förtroende

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 2015-10-19

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 2015-10-19 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-19 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval förlossning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marie Hellström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 6 1 (5) HSN 1111-1442 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska

Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) vid Nya Karolinska Vad är PMI? PMI är en sjukhusövergripande funktion för patientcentrerad, högkvalitativ och innovativ vård, forskning och utbildning inom perioperativ

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Christina Widerberg Söderholm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 LS 2015-0080 Ägarutskottet Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare

Läs mer

Befolkningens hälsa och behov av närsjukvård - ett kunskapsunderlag. Sollentuna

Befolkningens hälsa och behov av närsjukvård - ett kunskapsunderlag. Sollentuna Befolkningens hälsa och behov av närsjukvård - ett kunskapsunderlag Sollentuna Sjukvårdsberedning Nord, Beställaravdelning Norr Mars 2003 Uppdraget Den 1 januari 2003 infördes en ny politisk organisation

Läs mer

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Satsa på Alingsås lasarett! - Det lagom stora sjukhuset Vad Hur Varför Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Framtidens närsjukhus Närsjukhus med specialistuppdrag

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20-21 maj 2015 Lasarettet i Motala Motala Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Nyheter i korthet: Akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus avlastas. Tillgänglighet till ögonsjukvård förbättras

Nyheter i korthet: Akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus avlastas. Tillgänglighet till ögonsjukvård förbättras Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 7 oktober 2011. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer

2 Vård- och omsorgsboenden, projekt Samariten inklusive delprojekten

2 Vård- och omsorgsboenden, projekt Samariten inklusive delprojekten KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Kommunala pensionärsrådet 2016-02-09 Tid 2016-02-09, Kl 16:00-18:00 Plats Kommunalhuset Tumba, konferensrum Stange 2:3 Ärenden Justering 1 Aktuellt från organisationerna

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 Uppdrag om att viss utrednings- och samordningsverksamhet ska avse bostadsbyggandet i Stockholms län (S2012/4203/PBB) Regeringens

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

2005-03-15 LS 0405-1036. Den framtida hälso- och sjukvården i Nykvarn, Salem och Södertälje Slutrapport från Södertäljeprojektet

2005-03-15 LS 0405-1036. Den framtida hälso- och sjukvården i Nykvarn, Salem och Södertälje Slutrapport från Södertäljeprojektet 2005-03-15 LS 0405-1036 Den framtida hälso- och sjukvården i Nykvarn, Salem och Södertälje Slutrapport från Södertäljeprojektet 2 (28) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning...3 Uppdrag och genomförande...3

Läs mer

grön obligation Återrapportering av

grön obligation Återrapportering av Återrapportering av grön obligation Som första landsting i Sverige emitterade Stockholms läns landsting i maj 2014 en grön obligation. Obligationen finansierade två miljöinriktade investeringsprojekt:

Läs mer

Basal hemsjukvård - vad har hänt sedan 2008?

Basal hemsjukvård - vad har hänt sedan 2008? Basal hemsjukvård - vad har hänt sedan 2008? Resultat från undersökning hösten 2010 Närsjukvårdsavdelningen Utvecklingsavdelningen Rapporten är framställd av: Marjaliisa Abrahamsson Anne-Maj Berggren Elisabeth

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Löneutveckling i Järfälla

Löneutveckling i Järfälla Löneutveckling i Järfälla Vad krävs för att Järfälla ska placera sig i topp fem i Stockholms län? Sandra Backlund Rapportnr: Dnr Bun 2016/160 Juni 2016 2016-04-29 1 (13) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1.

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun Uppsala cj.dl * KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-27 ALN-2014-0146.30 Äldrenämnden Hemtagningsteam i Uppsala kommun Förslag till beslut

Läs mer

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB HSN 2010-11-23 p 3 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2010-11-19 Handläggare: Anders Nettelbladt Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Ärendebeskrivning Vårdavtalet

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

11. Utbildning och omsorg

11. Utbildning och omsorg 11. Utbildning och omsorg Sammanfattning Bra utbildning och omsorg är nödvändig basservice för att uppfattas som en attraktiv boendeort. Hit hör förskola, grundskola, gymnasium, hälso- och sjukvård samt

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 PaN 2011-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport Februari 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2016 2 (9) Perioden

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Karolinska Solna. Annika Tibell, Medicinsk chef, Programkontoret nya Karolinska 25 april 2014

Karolinska Solna. Annika Tibell, Medicinsk chef, Programkontoret nya Karolinska 25 april 2014 Så ska Innovativa vi möta patienten processer på och Nya miljöer Karolinska Solna Annika Tibell, Medicinsk chef, Programkontoret nya Karolinska 25 april 2014 Karolinska ett av Europas största universitetssjukhus

Läs mer

De bärande planeringsidéerna för några svenska sjukhus. Föreläsning vid konferens i Oslo 2003-03-27-2003 03 28

De bärande planeringsidéerna för några svenska sjukhus. Föreläsning vid konferens i Oslo 2003-03-27-2003 03 28 1 De bärande planeringsidéerna för några svenska sjukhus. Föreläsning vid konferens i Oslo 2003-03-27-2003 03 28 Tillsammans med Per Lagheim från Locum i Stockholm kommer vi att här redovisa två svenska

Läs mer

Regiongemensam produktionsstyrning

Regiongemensam produktionsstyrning Regiongemensam produktionsstyrning Uppdraget Bedöma hur vårdbehoven och vårdutbudet bör se ut i framtiden inom Västra Götalandsregionen Ta fram förslag till en regional plan som möjliggör styrning av den

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007.

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007. Sammanfattning Ett landsting får i dag sluta avtal med någon annan om att utföra de uppgifter som landstinget ansvarar för enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Inskränkningar finns emellertid när

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Patientregistret. Öppen specialiserad vård 2008. Antal besök fördelat på landsting, sjukhus och klinik samt förteckning över verksamhetsområden

Patientregistret. Öppen specialiserad vård 2008. Antal besök fördelat på landsting, sjukhus och klinik samt förteckning över verksamhetsområden Patientregistret Öppen specialiserad vård 2008 Antal besök fördelat på landsting, sjukhus och klinik samt förteckning över verksamhetsområden Denna sammanställning omfattar alla sjukhus som rapporterat

Läs mer

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Utveckling & styrning Landstingsstyrelsen Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Norr

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Norr 1 (5) Sjukvårdsstyrelse Norr PROTOKOLL 2015-05-21 4/2015 39-51 Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Norr Datum Tid Plats Torsdagen den 21 maj 2015 14.00 16.05 Södertörnssalen, landstingshuset Ledamöter (FP)

Läs mer

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun Antaget av Norrtälje kommunfullmäktige 2013-06-17, 100 Antaget at Stockholms läns landstingsfullmäktige 2013-06-11 12,

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

38 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om behovsindex i förhållande till vårdkonsumtion HSN

38 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om behovsindex i förhållande till vårdkonsumtion HSN 38 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om behovsindex i förhållande till vårdkonsumtion HSN 2018-0900 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0900 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vårdanalys

Läs mer

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-05 Dnr 1502923 1 (8) Sjukvårdsnämnd Sund Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Origo. www.origostockholm.se

Origo. www.origostockholm.se Origo 2014 www.origostockholm.se Ungdomar 119 nya ungdomar har tagit direkt kontakt med Origo varav 17 var unga män. Totalt har 727 stöd och rådgivningssamtal erbjudits ungdomar 2014. Ungdomar som har

Läs mer

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till mål och budget för Stockholms läns landsting år 2010 och planåren 2011-2012 samt investeringsbudget för år 2010 med inriktningsnivåer för planåren 2011-2014

Läs mer

Befolkningsprognos 2014-2017

Befolkningsprognos 2014-2017 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2014-03-19 Befolkningsprognos 2014-2017 Inledning Sveriges befolkning ökade med ca 88971 personer 2013. Folkökningen är den största sedan 1946. Invandringen från

Läs mer

Nya Karolinska Solna. Fastigheter och investeringar Landstingsstyrelsens förvaltning

Nya Karolinska Solna. Fastigheter och investeringar Landstingsstyrelsens förvaltning Nya Karolinska Solna Fastigheter och investeringar Fastigheter och investeringar Starten Nya Karolinska Solna NKS Bygg Korta fakta om NKS Verksamhetsarean (BTA) för nybyggnationen: ca 330 000 kvm Antal

Läs mer

Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012

Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012 STRÖMSTADS KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN Syfte Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012 Kommunfullmäktige beslutade 2004-09-16 att anta Lokal handlingsplan för vård och omsorg för år 2005-2010.

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Innehåll 1. HSO:s kansli Julstängt på kansliet Förändringar på HSO:s kansli 2. HSO:s styrelse Bort med ordet handikapp 3. Ordförandestämman Ordförandestämman

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Byggandets påverkan på prognos och befolkningsutveckling Modeller. Michael Franzén Metodenheten för individ- och hushållsstatistik

Byggandets påverkan på prognos och befolkningsutveckling Modeller. Michael Franzén Metodenheten för individ- och hushållsstatistik Byggandets påverkan på prognos och befolkningsutveckling Modeller Michael Franzén Metodenheten för individ- och hushållsstatistik Inledning Byggplanens påverkan på kommunernas prognosresultat Byggandets

Läs mer

2016-04-04 1. Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016

2016-04-04 1. Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016 1 Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016 2 Innehåll Sammanfattning Resultat per fråga Deltagarna i undersökningen Om undersökningen 3 SAMMANFATTNING

Läs mer

9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN

9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN 9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN 2018-1103 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1103 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

* 1968-1976. KSS uppfördes. Rollen för Sjukhuset i Lidköping blev ett länsdelssjukhus istället för tidigare länssjukhus.

* 1968-1976. KSS uppfördes. Rollen för Sjukhuset i Lidköping blev ett länsdelssjukhus istället för tidigare länssjukhus. Sjukhuset i Lidköping - SiL VIKTIGA HÄNDELSER - SJUKHUSET I LIDKÖPING 1968 2009 en sammanfattning. * 1968-1976. KSS uppfördes. Rollen för Sjukhuset i Lidköping blev ett länsdelssjukhus istället för tidigare

Läs mer

Samråd med länets handikappsorganisationer

Samråd med länets handikappsorganisationer Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 1 (6) Samråd med länets handikappsorganisationer Datum Tid 13.00-14.30 Plats Närvarande Mälarsalen, Landstingshuset Toivo Heinsoo Ann Eberhardsson

Läs mer

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård Vårdnära service en viktig del i framtidens sjukvård En viktig del i framtidslösningen Svensk sjukvård är komplex, dynamisk, kunskapsintensiv och spännande. Utvecklingen har varit och är omfattande när

Läs mer

Regionservice Huvudkontor

Regionservice Huvudkontor Regionservice Huvudkontor Johanna Löthberg Upphandlingsstrateg 046-675 31 86 Johanna.lothberg@skane.se Rapport Datum 2015-05-13 Version 1 Dnr 1402146 1 (9) Rapport utredningsuppdrag från servicenämnden

Läs mer

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Storstadsregionjämförelsen 2010 En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning... 3 Storstadsområdena och dess indelning... 3 GR:s regionalpolitiska

Läs mer

Vård för äldre i Stockholms län. Gunilla Benner Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Vård för äldre i Stockholms län. Gunilla Benner Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vård för äldre i Stockholms län Gunilla Benner Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2016-11-28 Antal äldre i Stockholms län -2015 65 år och äldre 346 617 personer 15, 7 % av befolkningen 80 år och

Läs mer

Vårdgarantins effekter

Vårdgarantins effekter Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 6 2007-01-19 Ett år med den utvidgade vårdgarantin väntetiderna i vården minskar långsamt 1 Best nr 5101 Uppgifter från databasen och webbplatsen Väntetider i

Läs mer

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen Teknisk dokumentation Tillväxt, miljö och regionplanering (TMR) ansvarar för regionplanering och

Läs mer

Handlingsplan för gynekologi och urologi

Handlingsplan för gynekologi och urologi 1 Hälso- och sjukvårdavdelningen Referens Datum Diarienummer Daniel Holmdahl 2007-03-06 RSK 549-2006 Handlingsplan för gynekologi och urologi Bakgrund Tillgängligheten till delar av den gynekologiska och

Läs mer

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 1 Dnr 08-0220 2008-11-27 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm Yttrande över samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-07 Så vill vi utveckla närsjukvården Mark - Svenljunga 2 (8) Innehållsförteckning Närsjukvård Mark - Svenljunga... 3 Vad vill Socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Mats Abrahamsson Landstingsstyrelsens [ond^ / JO/^-ö f arbetsutskott aa^v Tilläggsavtal nr 24 till Projektavtalet för Nya Karolinska

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2009-02-20 Av: Viktor Andersson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning Denna rapport jämför Göteborgsregionen med de två övriga svenska

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Utvecklingsplan för ekonomisk balans Närsjukvården mellersta Dalarna. Riskanalys

Utvecklingsplan för ekonomisk balans Närsjukvården mellersta Dalarna. Riskanalys 209 Närsjukvården Mellersta Dalarna 2009-01-19 Bilaga Utvecklingsplan för ekonomisk balans Närsjukvården mellersta Dalarna. Riskanalys ~ Utvecklingsplanen for ekonomisk balans innehåller forslag till åtgärder

Läs mer

Hälso- och sjukvård som regional utvecklingskraft i Uppsala län. Olof Linde Sweco Society

Hälso- och sjukvård som regional utvecklingskraft i Uppsala län. Olof Linde Sweco Society 1 Hälso- och sjukvård som regional utvecklingskraft i Uppsala län Olof Linde Sweco Society Den ständiga vårdkrisen Är detta världens dyraste sjukhus? Stor läkarbrist på länets hälsocentraler Brister inom

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

Beställare: TioHundranämnd och TioHundraförvaltning Medborgarnas inflytande har ökat

Beställare: TioHundranämnd och TioHundraförvaltning Medborgarnas inflytande har ökat Medborgarnas inflytande har ökat Projektet bygger på en gemensam nämnd med politiker från kommun och landsting. TioHundranämnden är därmed en helt unik organisation i landet när det gäller att beställa

Läs mer

sätter hallänningen i centrum

sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

LandstingsService i Östergötland Lars Johnsson 2001-09-25

LandstingsService i Östergötland Lars Johnsson 2001-09-25 LandstingsService i Östergötland Lars Johnsson 2001-09-25 Landstingsstyrelsen Landstinget i Östergötland Delårsrapport 08, 2001 för LandstingsService i Östergötland Verksamheten utvecklas enligt vår affärsplan.

Läs mer

Upphandlingen av S:t Görans sjukhus

Upphandlingen av S:t Görans sjukhus Upphandlingen av S:t Görans sjukhus 2012-10-23 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Anders Nettelbladt, projektledare 08-123 132 50 anders.nettelbladt@sll.se Marie Hellström, biträdande projektledare 08-123

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården

9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården 9. Norrlänningarna och hälso- och sjukvården Sofia Reinholdt, Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap, Luleå tekniska universitet Under de senaste 15 åren har många länder genomfört

Läs mer

SKL och bostadsförsörjningen

SKL och bostadsförsörjningen SKL och bostadsförsörjningen En bild av problemen på dagens bostadsmarknad 2013-04-19 bjorn.sundstrom@skl.se SKL:s fokus på bostadspolitiska frågor under senare år 1995-1997 Ägarstyrning 1998-2004 2012-

Läs mer

Nyheter i korthet: Regional handlingsplan för läkemedel och miljö Barn- och ungdomstandvården och specialiserad tandreglering blir vårdval

Nyheter i korthet: Regional handlingsplan för läkemedel och miljö Barn- och ungdomstandvården och specialiserad tandreglering blir vårdval Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 23 april 2012. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS

Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS www.pwc.se PM Fredrik Markstedt Certifierad kommunal revisor och Charlotte Erdtman Förstudie kring övertagandet av viss hälso- och sjukvård LSS Nynäshamns kommun Förstudie kring övertagandet av viss hälso-

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016 YTTRANDE Dnr S2015/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2016 Betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder till stora delar

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

För bättre hälsa och effektivare vård

För bättre hälsa och effektivare vård För bättre hälsa och effektivare vård Detta har vi gjort Ambulanshelikopter är i drift Tagit initiativ till och beslut om att utveckla utbudet av rehabilitering i Värmland Tagit initiativ till och beslut

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:13 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:17 av Maria Wallhager (fp) om pendeltågstation i Uttran Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Vårdval i primärvården Jämförelse av ersättningsprinciper och förutsättningar för konkurrens i sju landsting och regioner

Vårdval i primärvården Jämförelse av ersättningsprinciper och förutsättningar för konkurrens i sju landsting och regioner Vårdval i primärvården Jämförelse av ersättningsprinciper och förutsättningar för konkurrens i sju landsting och regioner Anders Anell Institutet för ekonomisk forskning, Lunds universitet Frågor i Vinnvård

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

Detta är Minpension.se

Detta är Minpension.se pensionssparare Detta är Korta fakta Täckning Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2015 Mål dec 2019 Långsiktiga mål Strategier Prioriteringar 2016 Korta fakta Staten 50% Försäkringsbranschen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:37 1 (12) LS 0402-0437 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering för iordningsställande av lokal åt Astra Zeneca på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, byggnad C2.2 Föredragande

Läs mer