PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Jennifer Ziljat Kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Jennifer Ziljat Kl"

Transkript

1 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Sessionssalen, Linköping 51 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat.

2 2 Närvarande 52 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) Ordförande Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP) Tjänstgörande ersättare för Bengt Nordström (MP) William Jonsson (M) Tjänstgörande ersättare för Jan Owe-Larsson (M) Torgil Slatte (KD) Tjänstgörande ersättare för Fredrik Lundell (M) Bertil Jonsson (-) Ingvar Våxmo (SD) Tjänstgörande ersättare för Bertil Jonsson (-) Ann-Charlotte Wiberg (S) Tjänstgörande ersättare för Jörgen Oskarsson (S) Åke Svensson (M) Franco Sincic (V) Björn Jansson (L) Nils-Ingvar Graan (KD) Per-Arne Larsson (S) Lena Westerlund (S) Martin Tollén (S) Sara Eriksson (S) Riita Leiviskä Widlund (S) Fia Storkull (S) Tjänstgörande ersättare för Lena Westerlund (S) Ersättare Frånvarande Övriga (under hela eller del av sammanträdet) Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) Bengt Nordström (MP) Jan Owe-Larsson (M) Fredrik Lundell (M) Jörgen Oskarsson (S) Birgitta Gunnarsson (C) Louise Holm (M) Andreas Capilla, regionutvecklingsdirektör Sofia Malander, vd, Östgötatrafiken Johan Kindén, Östgötatrafiken Anders Bäckstrand, enhetschef Fredrik Sunnergren, strateg Lena Lindgren, regionplanerare

3 3 Peter Karlsson, strateg Markus Konow, politisk sekreterare (M) Lina Thurfjell, Östgötatrafiken Ewa Lindqwister, ekonomistrateg Eva Skagerström, Östgötatrafiken Jonas Jernberg, bredbandskoordinator Peder Björn, regionsekreterare, nämndsekreterare

4 4 Val för protokollsjustering 53 Nils-Ingvar Graan (KD) utses att förutom ordföranden justera dagens protokoll.

5 5 Sammanträdets föredragningslista 54 Ordföranden presenterar föredragningslistan.

6 6 Informationer 55 Göran Gunnarsson informerar om att vid nästa sammanträde kommer det att ske en större genomgång av samarbeten och de resor som genomförts utifrån den internationella strategin. Göran Gunnarsson informerar om att Jan Owe-Larsson och Bengt Nordström deltar i En Bättre Sits uppstartsmöte i Stockholm idag, därav frånvaron från trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Göran Gunnarsson informerar från Skärgårdsrådet där de för närvarande tar fram en skrivelse om skattefrågor. Diskussioner förs om gemensamt transportstöd ut till skärgården med anledning av de fördyrade omkostnader trafiken innebär. Andreas Capilla informerar om bredbandsarbetet och den dialog som pågår för att det ska hänga ihop med bredbandsstrategin. Andreas Capilla informerar om Östra Mellansverige och det pågående samarbetet. Andreas Capilla informerar om att regeringen föreslagit en förändring i ansvaret för PBL, plan- och bygglagen, samt regional rumslig planering, där regionerna ges en möjlighet att få ett formaliserat ansvar framöver. Sofia Malander informerar från MÄLAB AB utifrån en planerad lösning med SJ om vilka tåg som ska ingå i Movingo-biljetten. Sofia Malander informerar om utredningen om skolresor som görs inom ramen för samrådet för samhällsplanering. Resultatet redovisas enligt planeringen i september och då sker även en återkoppling till nämnden. Fredrik Sunnergren och Lena Lindgren informerar om ÖMS 2050, samverkan kring planering i Östra Mellansverige. Peter Karlsson informerar om Skogsnäringsstrategin. Anders Bäckstrand informerar om Energikontoret. Anders Bäckstrand avrapporterar från insatsområde Hållbarhetslyft för Östergötland.

7 7 Sofia Malander avrapporterar från insatsområde Kollektivtrafikens koppling till nya resecentrum i Norrköping och Linköping. Sofia Malander och Lina Thurfjell informerar om Riktlinjer och färdbevis och priser samt prismodell för Östgötatrafiken. Sofia Malander informerar om Skillnadsersättningsavtal med Norrköpings kommun avseende spårvagnstrafiken. Sofia Malander informerar om ärendet Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett. Sofia Malander informerar om ärendet Beslut om allmän trafikplikt behörighet för Region Örebro län att fatta beslut om allmän trafikplikt för giltighet med biljetten Movingo. Ewa Lindqwister och Sofia Malander informerar om ärendet Delårsrapport för trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Eva Skagerström och Sofia Malander informerar om ärendet Drivmedel för kollektivtrafiken i upphandling Jonas Jernberg informerar om Uppföljning Bredband.

8 8 Delårsrapport för trafik- och samhällsplaneringsnämnden TSN Delårsrapport 03 innehåller ekonomiskt resultat för Trafik- och samhällsplaneringsnämnden till och med mars. BESLUTAR att godkänna redovisad delårsrapport.

9 9 Drivmedel för kollektivtrafiken i upphandling 2020 TSN Region Östergötlands bolag AB Östgötatrafiken (Östgötatrafiken) ansvarar för upphandling och drift av kollektivtrafiken i Östergötland och står nu inför en större upphandling av trafik. All linjelagd kollektivtrafik bedrivs sedan 2016 helt fossilfritt. Kollektivtrafiken bedrivs i dag till stora delar med biogas som drivmedel och är den enskilt största nyttjaren av biogas i Östergötland. Utöver biogas är HVO (biodiesel) det mest förekommande fossilfria drivmedlet kollektivtrafiken. Inför kommande upphandling av stadstrafiken i Linköping och Norrköping med trafikstart 2020 (upphandling 2020) pågår diskussioner kring huruvida biogasen även fortsättningsvis ska utgöra det huvudsakliga drivmedlet. Att prioritera användning av biogas är viktigt för lantbruket, miljön, energitryggheten, den cirkulära ekonomin samt för svensk teknikutveckling och export. Biogasproduktionen knyter ihop stad och land i ett kretslopp som omvandlar matrester och industrispill till förnybar energi och ekologisk gödsel. Biogas istället för fossila drivmedel gör att den ekonomiska omsättningen kring drivmedel stannar i Östergötland och bidrar till regional utveckling och ekonomisk tillväxt. Biogasen är redan i dag ett relativ dyrt drivmedel jämfört med andra fossilfria alternativ. Den extra kostnaden för biogas i kollektivtrafiken är för den trafik som omfattas av nu aktuell upphandling (upphandling 2020) cirka 20 mkr årligen jämfört med HVO. Denna kostnad får ställas i relation till biogasens samhällsnytta enligt ovan. Biogasen är skattebefriad fram till utgången av Med anledning av eventuell förändring av beskattning av biogasen efter 2020 finns risk för ytterligare ökade kostnader för biogasen. En fördyring av drivmedlet inom kollektivtrafiken leder till ökade kostnader för befintlig trafik, alternativ att trafikutbudet måste reduceras för att klara sig inom befintlig ram. Linköpings kommun, som stor intressent av biogasens utveckling i länet, antas ha ett intresse av att möjliggöra tillgången till biogas som drivmedel för kommande upphandling. Regiondirektören har genom beslut i regionstyrelsen (RS 83/2018) fått uppdraget att undersöka möjligheterna till ekonomisk riskdelning mellan Region Östergötland och Linköpings kommun vid eventuell förändring av beskattning av biogas efter 2020.

10 10 Utöver en reglering av riskerna för kostnadsutvecklingen för biogas behöver dialogen med Linköpings kommun även omfatta någon form av leveransgaranti för biogas för aktuell trafik under hela avtalsperioden. Detta för att säkerställa tillgången på biogas. Avtal om riskdelning bör tecknas av trafik- och samhällsplaneringsnämnden medan avtal om leveransgaranti kan tecknas av Östgötatrafiken. Val av drivmedel i upphandlingar är enligt uppdragsavtalet mellan Östgötatrafiken och ett beslut som fattas av Östgötatrafiken. bör därför, i enlighet med Region Östergötlands intentioner om att biogasen fortsatt är ett prioriterat drivmedel, ge ett särskilt uppdrag till Östgötatrafiken att kravställa på biogas som det huvudsakliga drivmedlet vid avtalsstart i upphandling Detta krav bör dock gälla under förutsättning att dialogen med Linköpings kommun gällande riskdelning och leveransgaranti enligt ovan resulterar i bindande avtal mellan parterna. Uppdraget till Östgötatrafiken får arbetas in i den Trafik- och verksamhetsbeställning som beslutas i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i augusti Yrkanden Göran Gunnarsson (C) lämnar följande ändringsyrkande: Att den tredje att-satsen justeras till att uppdraget att kravställa på biogas gäller under förutsättning att överenskommelse om riskdelning och leveransgaranti i enlighet med ovanstående intentioner tecknas med Linköpings kommun. Nils-Ingvar Graan (KD) yrkar bifall till Göran Gunnarssons ändringsyrkande. Ordföranden ställer ledningsstabens förslag med sitt eget ändringsyrkande under prövning och finner att det bifalles.

11 11 BESLUTAR att ge vd i Östgötatrafiken, i egenskap av föredragande tjänsteman i trafikoch samhällsplaneringsnämnden, i uppdrag att utifrån dialogen med Linköpings kommun ta fram ett avtalsförslag om riskdelning och leveransgaranti enligt ovan, att ge Östgötatrafiken i uppdrag att kravställa på biogas som det huvudsakliga drivmedlet vid avtalsstart i upphandling 2020, samt att uppdraget att kravställa på biogas gäller under förutsättning att överenskommelse om riskdelning och leveransgaranti i enlighet med ovanstående intentioner tecknas med Linköpings kommun.

12 12 Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett TSN Riksdagen fattade den 12 december 2017 beslut om att regeringen under tre år ( ) ska ge ett statligt stöd på 350 miljoner för att finansiera avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet. Bidraget lämnas till regionala kollektivtrafikmyndigheten och riktar sig till ungdomar som går ut årskurs 6-9 i grundskolan samt årskurs ett och två i gymnasiet. Fördelningstalet utgår från antalet skolungdomar i aktuell ålderskategori per län. En förordning som mer i detalj anger förutsättningarna för vem som får bidrag och bidragets storlek bereds nu slutligt inom Regeringskansliet efter det att förslag till förordning remitterats under vintern. Regeringen beräknar under april eller maj fatta ett slutligt beslut om förordningens utformning. Regeringen överlåter till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att i samråd med övriga berörda parter i länet avgöra, i tid och omfattning, vad som i respektive län ska utgöra avgiftsfri kollektivtrafik. Östgötatrafiken har fått uppdraget att administrera sommarlovsbiljetten. Sommarlovsbiljetten föreslås: - rikta sig till ungdomar som går ut årskurs 6 till 9 i grundskolan samt årskurs ett och två i gymnasiet, - ha geografisk giltighet motsvarande länsbiljett hos Östgötatrafiken, - ha giltighetstid från 13 juni till 21 augusti 2018 (11 veckor), - gälla för all allmän kollektivtrafik, det vill säga linjelagd trafik (buss, tåg samt anropsstyrd skärgårdstrafik) samt närtrafik - vara personlig. BESLUTAR att erbjuda sommarlovsbiljett i Östergötland enligt föreliggande förslag.

13 13 Beslut om allmän trafikplikt behörighet för Region Örebro län att fatta beslut om allmän trafikplikt för giltighet med biljetten Movingo TSN Enligt Lag (2010:1065) om kollektivtrafik får en regional kollektivtrafikmyndighet, efter överenskommelse med en eller flera andra sådana myndigheter, fatta beslut om allmän trafikplikt inom myndigheternas gemensamma område. Ett sådant beslut får endast avse regional kollektivtrafik. Movingo är en biljett som gäller i den regionala tågtrafik där Mälardalstrafik AB (MÄLAB) har trafikavtal. MÄLAB:s styrelse har beslutat om en inriktning att utöka Movingos geografiska giltighet så att den även omfattar Tåg i Bergslagen (TiB) inom Örebro, Västmanlands och Östergötlands län. För Region Östergötlands del gäller det sträckan: Mjölby-Örebro (-Kopparberg-Ställdalen). Den ovan beskrivna trafiken bedrivs inom Örebro, Västmanlands och Östergötlands län, varför det behövs en överenskommelse mellan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Region Örebro län bör få behörighet att fatta beslut om allmän trafikplikt inom myndigheternas gemensamma område enligt 3 kap. 1 Kollektivtrafiklagen. BESLUTAR att godkänna överenskommelsen avseende behörighet för Region Örebro län att fatta beslut om allmän trafikplikt för giltighet med Movingo på Tåg i Bergslagen inom Östergötlands län, sträckan Mjölby-Örebro.

14 14 Delegationsbeslut 60 Ordföranden informerar om delegationsbeslut. Delegationsbeslut läggs till handlingarna.

15 15 Inkomna skrivelser 61 Ordföranden informerar angående inkomna skrivelser. Inkomna skrivelser läggs till handlingarna.

16 16 Aktuella kurser och konferenser 62 Ordföranden informerar om aktuella kurser och konferenser.

17 17 Sammanträdets avslutning 63 Ordföranden förklarar mötet avslutat klockan

18 18 Vid protokollet Justerat Göran Gunnarsson Nils-Ingvar Graan Den har meddelande om justering av detta protokoll satts upp på Region Östergötlands officiella anslagstavla. Den har meddelande om justering av detta protokoll avlägsnats från Region Östergötlands officiella anslagstavla.

19 19 Bilagor till protokoll Bilaga 1. Delegationsbeslut Skrivelse, protokoll etc Smtr-dag Datum för beslut Dnr Yttrande över Region Östergötlands position avseende EU:s landsbygdsprogram, beslutat av Trafik- och samhällsplaneringsnämndens presidium TSN

20 20 Bilaga 2. Inkomna skrivelser Smtr-dag Skrivelse, protokoll etc Datum Dnr Synpunkter angående biljettkontrollanter spårvagnar Norrköping TSN Handlingen finns tillgänglig hos registrator. Revisionsrapport Granskning av årsredovisning TSN

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl. 09:

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl. 09: 1 Sammanträdesplats öppnande Linköping, Sessionssalen 95 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 96 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt Nordström (MP)

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett BESLUTSUNDERLAG 1/2 2018-04-24 TSN 2018-65 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett Bakgrund Riksdagen fattade den 12 december 2017 beslut om att

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Sessionssalen, Linköping 57 Ordförande hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. 2 Närvarande 58 Ledamöter Julie Tran (C) Ordförande Redoy Ullah

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Regionhuset i Linköping 86 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 87 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) Ordförande Jan Owe-Larsson

Läs mer

Annika Eriksson Kl. 09:

Annika Eriksson Kl. 09: 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Linköping, Sessionssalen 105 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 106 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt

Läs mer

111 Trafik- och samhällsplaneringsnämndenämnden uppvaktar Bengt Nordström som fyllt 50 år.

111 Trafik- och samhällsplaneringsnämndenämnden uppvaktar Bengt Nordström som fyllt 50 år. 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Uppvaktning Regionhuset i Linköping 110 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. 111 ämnden uppvaktar Bengt Nordström som fyllt 50

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Regionhuset i Linköping 33 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 34 Ledamöter Bengt Nordström (MP) 1:e vice ordförande,

Läs mer

Ann-Charlotte Wiberg (S) Björn Jansson (FP) Louise Holm(M) Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP)

Ann-Charlotte Wiberg (S) Björn Jansson (FP) Louise Holm(M) Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP) 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Sessionssalen, Linköping 48 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 49 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl :45. Östgötatrafiken, Kungsgatan, Linköping

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl :45. Östgötatrafiken, Kungsgatan, Linköping 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Östgötatrafiken, Kungsgatan, Linköping 22 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 23 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Trafiknämnden. Cecilia Malmberg Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat.

PROTOKOLL Trafiknämnden. Cecilia Malmberg Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. 1 Sammanträdesplats Landstingshuset, Linköping Sammanträdets öppnande 11 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 12 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Jan

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Johanna Tydén Kl

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Johanna Tydén Kl 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Sessionssalen, Linköping 64 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. 2 Närvarande 65 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) Ordförande Cvijeta

Läs mer

28 Fastställande av föredragningslista Punkt 10 Återkoppling från länsdelsamråd lyfts in under punkt 6 Muntlig information.

28 Fastställande av föredragningslista Punkt 10 Återkoppling från länsdelsamråd lyfts in under punkt 6 Muntlig information. PROTOKOLL 12 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Tisdagen den 10 april 2018 klockan 09.00. Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson (S),

Läs mer

Sydostkonferensen

Sydostkonferensen Sydostkonferensen 2017-09-16 Regional utveckling Verkstad Östergötland si1 Utan spaning lite mindre aning (och färre idéer)! Västtrafik Boxholm Tågdepån Universitetsledning Handelskammaren Clean TechSkärgårdstrafiken

Läs mer

PROTOKOLL. Anja Karlsson Birgitta Larsson RPG Jan-Erik Lövbom SPF-Seniorerna

PROTOKOLL. Anja Karlsson Birgitta Larsson RPG Jan-Erik Lövbom SPF-Seniorerna 1/5 Sammanträdesplats Närvarande Sessionssalen, Regionhuset Linköping Ledamöter Ordinarie Torbjörn Holmqvist (S) Region Östergötland Ordförande Kerstin Nordenberg (M) Region Östergötland Anders Agnemar

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås PROTOKOLL 7 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Fredagen den 16 mars 2018 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson (S), Ordförande Annika

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Cecilia Malmberg Kl 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Regionhuset i Linköping 66 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 67 Ledamöter Bengt Nordström (MP) 1:e vice ordförande,

Läs mer

Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat.

Kl Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Regionhuset i Linköping 18 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 19 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) Ordförande Bengt

Läs mer

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö 27-39

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö 27-39 PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) 1:e vice ordf. Jeanette Söderström (S) 2:e vice ordf. Berry Lilja (S)

Läs mer

Minnesanteckningar från Sakområdessamråd kollektivtrafik, infrastruktur och samhällsplanering (KIS)

Minnesanteckningar från Sakområdessamråd kollektivtrafik, infrastruktur och samhällsplanering (KIS) Minnesanteckningar 1/6 Minnesanteckningar från Sakområdessamråd kollektivtrafik, infrastruktur (KIS) Plats: Sessionssalen, regionhuset, Linköping Tid: Den 2016-04-28 kl. 13.00-15.00 Närvarande: Göran Gunnarsson

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-01-12 TSN 2015-18 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommuner som så önskar kan enligt

Läs mer

Trafik- och samhällsplaneringsnämndens årsbudget 2016

Trafik- och samhällsplaneringsnämndens årsbudget 2016 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Ewa Lindqwister 2015-11-24 Dnr: TSN 2015-01 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och samhällsplaneringsnämndens årsbudget 2016 Trafik- och samhällsplaneringsnämndens

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 14 maj 2018, klockan 9.00 Ledamöter Ersättare Tommy Levinsson (S),

Läs mer

Sammanträdesdatum Hållbarhetsnämnd

Sammanträdesdatum Hållbarhetsnämnd Plats och tid Länsmuseet Gävleborg, Gävle kl. 10:00-11:45 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Fredrik Åberg Jönsson (V) (ordförande) Jan Lahenkorva (S) (vice ordförande) Alexander

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag på Region Västerbottens digitala anslagstavla.

BEVIS OM ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag på Region Västerbottens digitala anslagstavla. PROTOKOLL 1 (7) 2018-05-30 Sammanträdestid kl 08:45- Sammanträdesplats Styrelserum 1, Hotell Lappland i Lycksele Beslutande Enligt närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Enligt närvarolista sidan 2 Paragrafer

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 109-119 Sammanträdesdatum 10 november 2015 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15-10:50 Ajournerades kl 09:00-09:15. Tjänstgörande ledamöter Ordförande Jazmin Pettersson

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige. 29 Fördjupad översiktsplan för Glimåkra, antagande. 30 Fördjupad översiktsplan för Broby, antagande

Ärendeförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige. 29 Fördjupad översiktsplan för Glimåkra, antagande. 30 Fördjupad översiktsplan för Broby, antagande Protokoll 2017-04-27 Sida 1 av 11 Ärendeförteckning 29 Fördjupad översiktsplan för Glimåkra, antagande 30 Fördjupad översiktsplan för Broby, antagande 31 Redovisning av ej avgjorda motioner 32 Motion -

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 49-59

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 49-59 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C), Jeanette Söderström (S), Per Hansson (FP), Peter Holkko (S) ersätter Berry Lilja (S), Elin Rydberg

Läs mer

Lena Westerlund (S) Patrik Rubindal(SD) Maria Almesåker (M) Louise Holm(M) Franco Sincic (V) Liselotte Fager (KD)

Lena Westerlund (S) Patrik Rubindal(SD) Maria Almesåker (M) Louise Holm(M) Franco Sincic (V) Liselotte Fager (KD) 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Linköping, Sessionssalen 12 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 13 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Sofia Malander 2017-08-09 TSN 2017-157 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden (TSN) fastställer

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2016-09-15 TSN 2016-145 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Kalmar Länstrafik Stab och sekretariat TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-04-17 Landstingsstyrelsen Sida 1 (2) Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen,

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås PROTOKOLL 17 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 28 september 2015, klockan 09:00 12:30 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer

Gunilla Frithiof (S)

Gunilla Frithiof (S) 1/14 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:00-18:30 Paragrafer 23-31 Beslutande Se deltagarlista på sida 3 Närvarande ersättare Se deltagarlista på sida 3 Övriga deltagande Se deltagarlista

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2006-06-15 Ärendelista Sid nr Justering...3 732 Återkallande av fullmäktigebeslut 2009-04-27 555 samt utredning om hantering av frågor om skolnedläggning...4 733 Utökad busstrafik och utlösande

Läs mer

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats.

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats. PROTOKOLL 5 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 30 mars 2015 klockan 09.00 11.30 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer

1 (4) Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesprotokoll 67, 72 Sammanträdesdatum 23 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum E454, kl 09:00-12:34 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

Landstingsstyrelsen 31-35

Landstingsstyrelsen 31-35 Protokoll Sammanträdesdatum 2004-02-23 Landstingsstyrelsen 31-35 Tid: Måndagen den 23 februari 2004, kl 10:00 10:10 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll och 35

Sammanträdesprotokoll och 35 1 (7) Sammanträdesprotokoll 25 33 och 35 Sammanträdesdatum 8 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 13:00-16:00 Sammanträdet ajournerades kl 14:20-14:30 Tjänstgörande ledamöter Adjungerad från

Läs mer

Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland

Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lina Thurfjell 2018-05-28 TSN 2018-77 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland Om prismodellen Dagens prismodell (idag

Läs mer

Nämnden för regional tillväxt

Nämnden för regional tillväxt Kallelse Sammanträde med: Nämnden för regional tillväxt Sammanträdesdatum: 2018-08-29 Tid: kl. 10:00-11:30 Plats: Konferensrum Linden, Eklundavägen 1 Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreteraren.

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Varberg 15-29

Primärvårdsnämnden i Varberg 15-29 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-04-24 Primärvårdsnämnden i Varberg 15-29 Tid: Måndag 24 april 2006 kl 15:00-16:30 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall Ledamöter Karl-Gunnar Svensson (kd)

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Borgsalen, klockan 09:00-12:30 Ledamöter Ersättare Övriga Kristina Karlsson (C) Lena Persson (L) Rie Boulund (M) ersätter Ulrika Jörgensen (M) (ordförande) Kerstin Zander (S) ersätter Lise-Lotte

Läs mer

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Mats Helander 2016-11-24 Dnr: TSN 2015-190 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB Energikontoret Östra Götaland AB startade

Läs mer

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 198 200 Datum 2015-11-24 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens sammanträde Tid: 2015-11-24 kl. 09.00 09.25 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Henrik Fritzon (S), ordförande

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2018-05-21 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2018-05-21 kl.09.30- Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken,

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 91-100

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 91-100 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C), Jeanette Söderström (S), Per Hansson (FP), Berry Lilja (S), Peter Holkko (S) ersätter Elin Rydberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 För tiden 2016-01-01-2016-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2017-12-07 Diarienummer:

Läs mer

Nils-Ingvar Graan (KD) Per-Arne Larsson(S) Tjänstgörande ersättare. Ann-Charlotte Wiberg (S) Tjänstgörande ersättare

Nils-Ingvar Graan (KD) Per-Arne Larsson(S) Tjänstgörande ersättare. Ann-Charlotte Wiberg (S) Tjänstgörande ersättare 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Sessionssalen, Linköping 61 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 62 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt

Läs mer

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Jönköpings hotell och konferens Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) 1:e vice ordf. Jeanette Söderström (S) 2:e vice ordf. Berry Lilja (S) Gunnar

Läs mer

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund AMMANTRÄDEPROTOKOLL ida 1(6) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, Hällefors, kl. 18.00-18.15 Beslutande Ledamöter e bilagd förteckning Övriga närvarande e bilagd förteckning Justerare Christina Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsen protokoll

Kommunstyrelsen protokoll 1 (8) Plats och tid Vävaren, klockan 10:00 12:10 Beslutande Mats Wahrén (K), ordförande Anders Hedeborg (S), förste vice ordförande Arne Sjöberg (M), andre vice ordförande Magnus Gustafsson (S) Jane Råsten

Läs mer

Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås

Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Bil 1 Bil 2 Bil 4 PROTOKOLL 6 RSAU 2018-02-14 t o m sid 9 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 14 februari 2018 Ledamöter Övriga

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden

PROTOKOLL Socialnämnden 1 (4) Paragrafer 56-57 Plats och tid Socialförvaltningen Ylle 1 och 2,, kl. 16.30-17.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Hans-Bertil

Läs mer

Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2017-06-22 09:00-11:30 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S), ordförande Fanny Battistutta (V), 1:e vice

Läs mer

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping

Protokoll Patient- och förtroendenämnden Birgit Jacobsson 2003-10-08 Sekreterare. Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Sammanträdesplats Sammanträdesrummet Sessionssalen, Landstingshuset, Linköping Ledamöter Margareta Isacsson (s) ordförande Inger Persson (m) vice ordförande Britt-Marie Asp (s) Jan-Erik Johansson (s) Solveig

Läs mer

Bengt Cete (MP) Miko Månsson (S) Monika Gideskog (M) Ricardo Olivares (V)

Bengt Cete (MP) Miko Månsson (S) Monika Gideskog (M) Ricardo Olivares (V) 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Regionhuset i Linköping 91 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 92 Ledamöter Anita Jernberger (L) Ordförande Eva Andersson

Läs mer

Glunten, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:05-19:00

Glunten, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:05-19:00 1/14 Plats och tid Glunten, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:05-19:00 Paragrafer 48-56 Beslutande Se deltagarlista på sida 3 Närvarande ersättare Se deltagarlista på sida 3 Övriga deltagande Se deltagarlista

Läs mer

RS 2017-09-06 Bil 8 PROTOKOLL 24 RSAU 2017-06-07 t o m sid 26 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 7 juni 2017 Ledamöter Övriga

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30-14.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S) Fredrik Jönsson (C), ordf Teddy Nilsson (SD), vice ordf Olof Röstin (M)

Läs mer

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland 1/6 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland Bakgrund och syfte Utökat

Läs mer

Valnämnden. Protokoll Vn 18/2018. Datum: Klockan: 09:30-12:00 Plats: Dialogen, Rådhuset

Valnämnden. Protokoll Vn 18/2018. Datum: Klockan: 09:30-12:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Protokoll Vn 18/2018 Valnämnden Datum: 2018-05-25 Klockan: 09:30-12:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Karl-Gustav Granberg (S) Arne Christianson (KD) Krister Tornberg (M) Birgitta Nordlöw

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-06-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-06-17 Plats B-salen Tid Kl. 13:00 17:00 Beslutande Ledamöter Frånvarande Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus Jisborg

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn 2010-11-11 1 (1) Plats och tid 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Ulf Bengtsson Alf-Göran Andersson Bengt Wieslander Ann-Mari

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde.

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde. Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 9 januari 2008, kl 09.00 12.20, Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Paragrafer 1-11 Närvarande Ledamöter Jonas Andersson, ordförande

Läs mer

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP)

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP) Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 17.15 18.05 Plats Hotell Aveny, Umeå Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) ordförande Kenneth Nilshem (C) Tommy Ljung (M) Annika Huber (S) Ers. f Åke Bertils

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 7 13 Datum 2016-03-15 1 (6) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2016-03-15, kl 09.00-11.30 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2014-05-26 Ärendelista Sid nr Justering... 4 177 Information om utredningen om Garantiförsäkring PLUS... 5 178 Upphandling Hushållsavfall, avfallshantering, fastställande av kravspecifikation

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-06-13 1(6) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 13 juni 2017 kl 14:00 Beslutande Ledamöter Carl Fredrik Graf (M), Ordförande Henrik Oretorp (C) Anders Rosén (S) Suzanne Åkerlund

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Se bifogad närvarolista

Icke tjänstgörande ersättare Se bifogad närvarolista Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset, Lomma Tid kl. 19:00-19:20 Beslutande Ordinarie ledamöter Se bifogad närvarolista Tjänstgörande ersättare Se bifogad närvarolista Icke tjänstgörande ersättare

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, den 20 mars 2018, kl. 13:00 15:25

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, den 20 mars 2018, kl. 13:00 15:25 Protokoll 1 (16) Plats och tid:, Storgatan 27, den 20 mars 2018, kl. 13:00 15:25 ande: Bertil Kinnunen (S), ordförande Jenny Lundström (MP), 1:e vice ordförande Johan Örjes (C), 2:e vice ordförande Marie-Louise

Läs mer

Bengt Cete (MP) Miko Månsson (S) Christer Danielsson (SD) Lars Beckman (S) Börje Lindholm (S) Michael Cornell (C) Monica Holtstad Sandberg (KD)

Bengt Cete (MP) Miko Månsson (S) Christer Danielsson (SD) Lars Beckman (S) Börje Lindholm (S) Michael Cornell (C) Monica Holtstad Sandberg (KD) 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Regionhuset i Linköping 79 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 80 Ledamöter Anita Jernberger (L) Ordförande Per Larsson

Läs mer

Kommunstyrelsen Tid och plats Sessionssalen, klockan 13: Paragrafer 94

Kommunstyrelsen Tid och plats Sessionssalen, klockan 13: Paragrafer 94 Kommunstyrelsen 2014-05-26 201 Tid och plats Sessionssalen, klockan 13:15 15.00 Paragrafer 94 Beslutande Marie Centerwall (S) Marzavan Arafat (S) ersätter Anita Blomqvist (S) Jan Lahenkorva (S) Birgitta

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för funktionshinder och habilitering

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för funktionshinder och habilitering PROTOKOLL 1 (5) 28-37, 2 bilagor Plats Beslutande Landstingshuset, Västerbottensrummet, Umeå Kenneth Andersson, ordförande Liv Granbom, vice ordförande Inger Eriksson, ersättare för Anna S Lindström Marika

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(8)

Sammanträdesprotokoll 1(8) Sammanträdesprotokoll 1(8) Plats och tid Måndagen den 5 september 2011, 17.30 19.25 Beslutande Övriga närvarande Sten Nordström (S), ordförande, Åsa Eriksson (S), Frida Jansson (S), Christer Filipsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Carina Davidsson (V) Angela Hafström (L) Anders Svensson (SD Ekaterina Wetterbrandt (SD)

Carina Davidsson (V) Angela Hafström (L) Anders Svensson (SD Ekaterina Wetterbrandt (SD) Barn- och utbildningsnämnden 2019-05-14 1 Plats och tid Rumlaborg kl. 13:00-15:50 Beslutande: Anna Carlsson (S), ordförande Bo Högberg (S) Martin Karlsson (S), tjänstgörande ersättare Magnus Johansson

Läs mer

Riktlinjer för kommunala tillköp

Riktlinjer för kommunala tillköp Riktlinjer för kommunala tillköp 1 Inledning Enligt 2 kapitlet 1b i lagen (SFS 2010:1065) om kollektivtrafik får en kommun göra tillköp av regional kollektivtrafik om den tillköpta trafiken är av bättre

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 Folkhälsoberedningen Datum: 2017-11-09 Tid: 09:00-11:45 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Pernilla Tornéus (M) (2:e vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Nämndens ansvarsområden 1 Regionala utvecklingsnämnden svarar för de regionala utvecklingsfrågorna som Region Sörmland tilldelats med det statliga tillväxtuppdraget,

Läs mer

Protokoll Sv 302/2017

Protokoll Sv 302/2017 Protokoll Sv 302/2017 Socialnämnd väster Datum: 2018-01-18 Klockan: 08:45-11:40 Plats: Ribbingsgatan 1-3, Jätten Närvarande ledamöter Eva Eriksson (S) Anders Olsson (C) Azita Iranipour (L) utgår efter

Läs mer

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Dnr KLT05109 Sammanträdesdag: 2009 05 26 Tid: kl 15.00 18.00 Plats: NorreGård Konferensanläggning, Falsterbo Omfning: 21-32 Närv. Beslutande: Ulf

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 11-22

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 11-22 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Rune Backlunds tjänsterum, Regionens hus Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordf. Per Hansson (FP), Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LULEÅ KOMMUN BEVIS/ANSLAG 2014-06-11 1(12) Plats och tid Fritidsförvaltningens sammanträdesrum Bävern, kl. 14.00-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LULEÅ KOMMUN BEVIS/ANSLAG 2014-06-11 1(12) Plats och tid Fritidsförvaltningens sammanträdesrum Bävern, kl. 14.00-15. LULEÅ KOMMUN Fritidsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2014-06-11 1(12) Plats och tid Fritidsförvaltningens sammanträdesrum Bävern, kl. 14.00-15.30 Beslutande Enligt närvarolista Övriga

Läs mer

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN RKM PROTOKOLL 1(10) Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Övriga närvarande Justerade paragrafer torsdagen den 26 januari 2017 k1.10.50-11.30 Regionala kollektivtrafikmyndigheten, Smedjegatan 19,

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås PROTOKOLL 18 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 18 september 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson (S), Ordförande

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-09-07 11:15-12:10 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP), ordförande Henrietta Serrate (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum (7) Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag , klockan 18.

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum (7) Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag , klockan 18. Kommunfullmäktige 2008-08-18 1 (7) Plats och tid Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 2008-08-18, klockan 18.00 18-30 Beslutande Christina W Jansson (S) ordförande Anders Tollin (S) Kerstin

Läs mer

Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18:

Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18: Instans 1(7) Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18:00-19.00 Beslutande Närvarande Övriga Ledamöter Per Carlsson (S), Ordförande Ulf Sjösten (M), 1:e vice ordförande Lennart Andreasson

Läs mer

Mjölby Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KS 114. Information angående remissvar på översiktsplaner för vindkraft från Ödeshög och Vadstena kommuner

Mjölby Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KS 114. Information angående remissvar på översiktsplaner för vindkraft från Ödeshög och Vadstena kommuner Kommunstyrelsen 2009-08-19 1 (7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 14:00-16.15 Beslutande Monika Gideskog, M Carina Johansson, FP Birgitta Engholm, M Ingemar Nycander, C Håkan Wass, KD Carina Jönsson,

Läs mer

Lokala nämnden Varberg

Lokala nämnden Varberg Lokala nämnden Varberg Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunhus B, lokal B3, Östra Långgatan 18, Varberg Ledamöter Göran Gunnarsson (S), vice ordförande Madelene Thomsen (M) Peter Sjöholm (M) Helén Andersson

Läs mer

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Uppdragsavtal träffat mellan å ena sidan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Folkhälsoberedningen Datum: 2018-12-06 Tid: 09:00-12:00 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Henrietta Serrate (S) (vice ordförande) Pernilla Tornéus

Läs mer