Reglemente för regionala utvecklingsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reglemente för regionala utvecklingsnämnden"

Transkript

1 Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Nämndens ansvarsområden 1 Regionala utvecklingsnämnden svarar för de regionala utvecklingsfrågorna som Region Sörmland tilldelats med det statliga tillväxtuppdraget, samt om uppgifter som följer av Region Sörmlands ansvar som regional kollektivtrafikmyndighet. Nämnden ska särskilt främja inomregional samverkan kring kollektivtrafik och infrastruktur, näringsliv och entreprenörskap, kompetensutveckling och arbetskraftstillgång, samt turism och attraktiva livsmiljöer, för en hållbar utveckling. Nämnden ska inom sina ansvarsområden samverka med andra aktörer för en hållbar utveckling i ett storregionalt perspektiv. Nämnden ansvarar för att utveckla regionens särskilda förutsättningar med korta avstånd till större befolkningscentra och regionala kärnor i Mälardalen. Nämnden ansvarar för att stödja regionens täthet och flerkärnighet med stärkta förutsättningar för en sammanhållen och utvidgad arbetsmarknadsregion. Nämnden ansvarar för att skapa en ökad tillgänglighet till regionala arbetsmarknader för en positiv utveckling i länets kommuner. Nämnden ansvarar för att underlätta utveckling av attraktiva städer, orter och landsbygd samt hållbara lokala trafiksystem. Uppgifter härledda från det regionala utvecklingsansvaret Nämnden ansvarar för Region Sörmlands uppgifter inom det statliga tillväxtuppdraget enligt lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar, när uppgiften inte enligt lag eller regionfullmäktiges beslut ska fullgöras av någon annan. Nämnden upprättar förslag till länsplaner för regional transportinfrastruktur. SID 1(7)

2 Nämnden tar fram förslag till en strategi för länets utveckling och samordnar insatser för genomförandet av strategin samt ansvarar för uppföljning och redovisning till regeringen. Nämnden ansvarar för regionala stödstrukturer utifrån målen i Sörmlandsstrategin. Nämnden bereder och beslutar om frågor som rör näringsliv och frågor rörande innovation som inte hanteras av annan nämnd. Nämnden beslutar om användningen av vissa statliga medel för regionalt tillväxtarbete i enlighet med regleringsbrev. Nämnden utför uppgifter inom ramen för EU:s strukturfondsprogram. Nämnden arbetar för att förbättra kompetensförsörjningen i regionen. Nämnden ansvarar för utvecklingen av den regionala besöksnäringen. Nämnden ansvarar för uppföljning, vidareutveckling och beredning av ärenden med anknytning till den regionala utvecklingsstrategin och den regionala planen för transportinfrastruktur. Uppgifter härledda från regionens ansvar som regional kollektivtrafikmyndighet Nämnden fullgör de uppgifter som följer av Region Sörmlands ansvar som regional kollektivtrafikmyndighet, enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik, när uppgiften inte enligt lag eller regionfullmäktiges beslut ska fullgöras av någon annan. Nämnden utformar förslag till regionalt trafikförsörjningsprogram med fastställda mål för den regionala kollektivtrafiken. Nämnden fattar beslut om allmän trafikplikt inom länet eller, efter särskild överenskommelse med annan myndighet, inom myndigheternas gemensamma område. Nämnden ansvarar för att trafik som omfattas av den allmänna trafikplikten genomförs. Nämnden ansvarar för upphandling och samordning av persontransport- och samordningstjänster för sjukresor. Nämnden ska även förvalta och följa upp ingångna avtal. SID 2(7)

3 Nämnden ansvarar, enligt överenskommelse med en eller flera kommuner i länet i enlighet med 2 kap. 12 i lag om kollektivtrafik, för upphandling och samordning av persontransporter och samordningstjänster för färdtjänst och riksfärdtjänst som kommunerna ska tillgodose. Nämnden ska även förvalta och följa upp ingångna avtal. Nämnden ansvarar dock inte för normgivning i form av riktlinjer och grunder för avgifter och inte heller tillståndsgivning enligt lag (1997:736) om färdtjänst och lag (1997:735) om riksfärdtjänst. Efter särskild överenskommelse med en kommun i länet får nämnden enligt 2 kap. 12 i lag om kollektivtrafik vidare ansvara för upphandling och samordning av skolskjutstransporter. I sådana fall ska nämnden även förvalta och följa upp ingångna avtal. Nämnden ansvarar dock inte för normgivning i form av riktlinjer och inte heller beslut om skolskjuts enligt Skollagen (2010:800), utan detta ansvar har kommunen. Nämnden tillhandahåller tjänster för trafikupplysning, bokning och samordning av resor samt kundservice och trafikledning* för allmän och särskild kollektivtrafik inom nämndens ansvarområde. *Trafikledning för den allmänna trafiken samt skolskjutsen ansvarar för närvarande trafikföretagen för genom gränssnitt i trafikupphandlingarna. Nämnden tillhandahåller, genom avtal med Mälardalstrafik AB, kundservicetjänster för Movingos kunder i Mälardalen. Nämnden ansvarar för tillämpningen av kontrollavgifter i kollektivtrafiken enligt Lag (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik. Nämnden tar fram förslag till riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis inför beslut i regionfullmäktige. Bestämmelser rörande samverkan och samarbeten Nämnden ansvarar för tydliga kopplingar till starka tillväxtregioner och regionala nodstäder samt för att utveckla Sörmlands starka samband med omvärlden. SID 3(7)

4 Nämnden ska verka för att samordna den kommunala fysiska planeringen med regional utveckling. Nämnden ska ansvara för att samordna de kommunala översiktsplanerna i en regional översiktsplan. I frågor som har koppling till kultur och utbildning där den regionala utvecklingsnämnden inte har ansvar ska nämnden samverka med ansvarigt organ för kulturfrågor. Nämnden ansvarar också för uppdrag, verksamhets- och projektbidrag till andra samarbetsparter inom nämndens verksamhetsområde samt uppföljning och utvärdering av dessa. Behandling av personuppgifter Nämnden är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som sker i dess verksamhet. Nämnden ska utse dataskyddsombud. Nämndens sammansättning 2 Nämnden har 15 ledamöter samt 15 ersättare, varav nio är personliga ersättare. Nio av ledamöterna och deras nio personliga ersättare nomineras av respektive kommun i enlighet med överenskommelse om samverkan mellan Region Sörmland och länets kommuner, för att säkerställa inflytande och delaktighet kring regionala utvecklingsfrågor. Sex ledamöter och sex ersättare nomineras i enlighet med för Region Sörmland i övrigt gällande principer. Nämnden ska vara sammansatt så att varje parti i regionfullmäktige är representerat med minst en ledamot eller ersättare. Nämndens presidium 3 Nämnden har en ordförande, en vice ordförande samt en andre vice ordförande, som utgör nämndens presidium. Nämndens presidium väljs av regionfullmäktige för samma tidsperiod som ledamöter och ersättare i nämnden. SID 4(7)

5 4 Om varken ordföranden, vice ordföranden eller andre vice ordföranden kan närvara vid sammanträdet utser nämnden annan ledamot i nämnden för att för tillfället föra ordet. Utskott och beredningar 5 Nämnden inrättar de utskott och beredningar som behövs samt beslutar om reglementen för dessa. Nämnden kan delegera beslutanderätt till utskott. Närvaro- och yttranderätt 6 Ersättare som närvarar vid sammanträde med nämnden har yttranderätt. Ordföranden bestämmer formerna för tjänstemännens medverkan. Former för beredning och föredragning 7 Ordföranden beslutar om formerna för beredning och föredragning av ärenden vid nämndens sammanträden. Offentliga sammanträden 8 Nämnden får besluta om offentliga sammanträden. Offentliga sammanträden får inte hållas i ärenden som avser myndighetsutövning eller i vilka det förekommer uppgifter som omfattas av sekretess. Kallelse 9 Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträden. Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet. Kallelse ska på lämpligt sätt delges varje ledamot och ersättare minst sju dagar före sammanträdesdagen. Kallelsen bör åtföljas av en föredragningslista och av förslag till beslut och underlag till ärendet. Anmälan av förhinder och ersättares tjänstgöring 10 Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska förhinder meddelas och en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe. I första hand ska ledamotens personliga SID 5(7)

6 ersättare tjänstgöra, i andra hand en ersättare enligt den rangordning som gäller för en viss ledamots ersättare enligt för nämnden fastställd tjänstgöringsordning. Om ordinarie ledamot infinner sig vid sammanträde där ersättare tjänstgör fullgör denne tjänstgöringen till och med beslut i det ärende som behandlas. En ledamot eller ersättare som avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv får åter tjänstgöra sedan ärendet har handlagts och jäv inte längre föreligger. Beslutsförhet 11 Nämnden får handlägga ärenden endast när fler än hälften av ledamöterna är närvarande. Reservationer och mening antecknad i protokollet 12 Förtroendevald som deltagit i avgörandet av ett ärende får reservera sig mot beslutet. Reservationen ska anmälas innan sammanträdet avslutas. Reservationen kan vara skriftlig och ska lämnas till sekreteraren före justering. Ledamot och ersättare har rätt att få sin mening antecknad i protokollet i form av särskilt yttrande. Justering av protokoll 13 Nämnden utser för varje sammanträde en ledamot eller tjänstgörande ersättare att, förutom ordföranden, justera nämndens protokoll. Har flera ordföranden tjänstgjort vid sammanträdet justerar varje ordförande de ärenden där denne tjänstgjort som ordförande. Protokollet justeras genom namnteckning och genom signum på varje sida av protokollet. Expediering av beslut 14 Nämndens sekreterare ser till att utdrag ur protokollet sänds till dem som är berörda av protokollets beslut. Fullständiga protokoll ska sändas till regionens revisorer. SID 6(7)

7 Utgående skrivelser från nämnden och andra handlingar underskrivs av ordföranden med kontrasignering av chef i enlighet med delegationsbestämmelserna. Delegering av beslutanderätt 15 Nämndens rätt att delegera beslutanderätt regleras i kommunallagen. Nämnden beslutar om delegation i särskilt dokument som anger delegater liksom delegeringens omfattning. 16 Om delegaten anser att ett beslut är av principiell karaktär, svårbedömt eller av större vikt för Region Sörmland ska ärendet underställas nämnden för beslut. 17 Har beslutanderätt delegerats till nämndens ordförande ska vid ordförandens frånvaro beslutanderätten övergå till den som vid tillfället innehar ordförandeskapet. 18 Delegationsbeslut ska förtecknas och anmälas i nämnden snarast, dock senast inom fyra månader. Delgivning 19 Delgivning till nämnden sker med ordförande eller den som enligt särskilt beslut är behörig att motta delgivningen. SID 7(7)

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Reglemente för regionstyrelsen

Reglemente för regionstyrelsen Reglemente för regionstyrelsen Regionstyrelsens ansvarsområden 1 Styrelsen är Region Sörmlands ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret för dess utveckling och ekonomiska ställning.

Läs mer

Reviderade reglementen för styrelse och nämnder

Reviderade reglementen för styrelse och nämnder TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Pierre Karlsson Administrativa enheten +46155245777 2013-02-21 LS-LED12-637-9 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige

Läs mer

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november

Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige november Styrande regeldokument Reglemente Sida 1 (6) Reglemente för regionala utvecklingsnämnden Fastställt av regionfullmäktige 21-22 november 2018 120 Utöver vad som föreskrivs om nämnd i lag eller förordning

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd år

Reglemente för gemensam kostnämnd år REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde.

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde. ALLMÄNT NÄMNDREGLEMENTE För styrelsen och nämnderna gemensamma bestämmelser 1 Detta reglemente gäller för Kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden samt Kultur- och tekniknämnden. Med

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 kap Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

11 Dammsdalskolans organisatoriska hemvist

11 Dammsdalskolans organisatoriska hemvist Landstingsfullmäktige KALLELSE D A T U M 2016-09-28 11 Dammsdalskolans organisatoriska hemvist Protokollsutdrag landstingsstyrelsen den 20 september, 176/16 Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för valnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Valnämndens verksamhet

Läs mer

Den gemensamma nämnden tillsätts i Gävleborgs läns landsting och ingår i dess organisation.

Den gemensamma nämnden tillsätts i Gävleborgs läns landsting och ingår i dess organisation. Reglemente för gemensam nämnd för hjälpmedelsverksamheten, FOU Välfärd, RegNet och HelGe mellan Gävleborgs läns landsting och kommunerna i Gävleborgs län Gäller fr.o.m 1 juni 2015 Kommunerna i Gästrikland

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN FÖR ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS KOMMUNER

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN FÖR ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS KOMMUNER 1 (7) REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN FÖR ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS KOMMUNER Antaget av kommunfullmäktige i Eskilstuna KSKF/2014:186 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS VERKSAMHET 2 (7) 1 Uppgifter enligt speciallagstiftning

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Reglemente Socialnämnden Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 25/2010:2 Reviderad av kommunfullmäktige datum 2013-12-16 81 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Verksamhetsområde...

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(6) Reglemente för valnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Valnämndens verksamhetsområde 1 Valnämnden fullgör

Läs mer

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för överförmyndarnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Överförmyndarnämndens

Läs mer

arbetsmarknadsnämnden

arbetsmarknadsnämnden Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2014-12-11 238 Ansvar för revidering: kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.5 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/337 2018/321 2015-01-01 2019-01-01 Kf 2014-12-15 144 Kf 2018-11-26 155 REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Nr

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Ärendenummer KS2017/239 VALN2016/2 Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Dokumenttyp Beslutad av Gäller fr.om. Gäller t.om. Reglemente Kommunfullmäktige 2017-06-12 Tillsvidare Ersätter Gäller för

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.8

Laholms kommuns författningssamling 3.8 Laholms kommuns författningssamling 3.8 Reglemente för socialnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 28 april 2015, 68 2, den 29 september 2015, 119 3, den 28

Läs mer

Reglemente för fastighets- och servicenämnden

Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente för fastighets- och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente 2014-11-17 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens reglemente

Barn- och utbildningsnämndens reglemente Antal sidor 12 Barn- och utbildningsnämndens reglemente Antagen av, datum och Kommunfullmäktige, 1992 08 27 140 Reviderad, datum och Revideringen avser KF 1993 04 29 68 Personalfrågor KF 1994 12 15 181

Läs mer

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARE I SAMVERKAN - HÄRRYDA, KUNGSBACKA, MÖLNDAL OCH PARTILLE

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARE I SAMVERKAN - HÄRRYDA, KUNGSBACKA, MÖLNDAL OCH PARTILLE Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Nämndsekreterare Beslutad av Kommunfullmäktige i samtliga samverkanskommuner Gäller för Nämnden för överförmyndare i samverkan Härryda, Kungsbacka, Mölndal och Partille

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente 2014-11-17 182 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den , att gälla fr.o.m

REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den , att gälla fr.o.m REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMNDEN 1 VANSBRO KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige den 2010-12-13 86, att gälla fr.o.m. 2011-01 -01 REGLEMENTE FÖR JÄVSNÄMND.4 Jävsnämndens ansvar 4 Nämndens arbetsformer 4 Ersättare

Läs mer

Reglemente för individnämnden i Leksands kommun

Reglemente för individnämnden i Leksands kommun Reglemente för individnämnden i Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-10 69 Gäller från och med 2013-07-01 2 Reglemente för individnämnden i Leksands kommun fr.o.m. 2013-07-01 Antaget av

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente individnämnden Utöver det som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen eller annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente. Individnämndens uppgifter 1 Individnämnden fullgör

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig Administrativa

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen har

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2015-12-10 237 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Socialnämndens verksamhet Verksamhetsområde

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning, gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2002-12-03, 18 Reviderad enl. kommunfullmäktige 76/2005 (bostadsanpassningsbidrag) Reviderad enl. kommunfullmäktige 92/2007 (flyktingfrågor m m) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN KFS 074 revision 03 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: 431/2008,- 495/2007,- 369/2004,-

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Sida 1(7) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde och uppgifter

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Antaget av kommunfullmäktige i Sollentuna 2004-12-06, 176 Reviderat av kommunfullmäktige i Sollentuna

Läs mer

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2015-10-02 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- & UTBILDNINGSNÄMNDEN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Ängelholms Kommun KFS Antagen: Kommunfullmäktige 20 september 1999 80 Gäller fr o m: 1 oktober 1999 Reviderad KF 2007-10-29 179, KF 2009-02-23, 34. 211 A REGLEMENTE FÖR BARN-

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Valnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 143 Dnr KA 2018/000961 Sid 1/5 Reglemente för Valnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåkers Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Allmänna uppgifter och bemyndiganden 2 Sammanträden 3 Ersättares tjänstgöring

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , ,

Antaget av kommunfullmäktige , 321 Reviderat , 193, , , , 1 (5) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16, 321 Reviderat 1993-09-27, 193, 1998-11-23 141, 2001-02-26 24, 2009-08-31 136, 2011-03-28 56 Utöver vad som föreskrives i kommunallagen

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Kommunfullmäktige 2014-12-15 xx Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:508-003 Ersätter: Ansvarig: för socialnämnden i Strängnäs kommun beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND

REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND A 15 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR ÖSTRA SKÅNES HJÄLPMEDELSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige i Hässleholm 2002-12-16, 226 Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby,

Läs mer

Reglemente för Viadidaktnämnden

Reglemente för Viadidaktnämnden Flik 4.6.1 Reglemente för Viadidaktnämnden 2016.doc FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 4.6.1 Reglemente för Viadidaktnämnden Dokumenttyp Riktat styrdokument Giltighetstid Tillsvidare Dokumentnamn Reglemente för

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden ska svara för den verksamhet som ankommer på kommunen enligt miljöbalken,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2019. Fastställt av kommunfullmäktige den 2018-09-17, 150 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000959 Sid 1/7 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1 (6) 2019-01-09 Fastställd: Kommunfullmäktige 2019-02-14, 5 Gäller för: Socialnämnden Dokumentansvarig: Kommunsekreterare Dnr : KS2019/9-4 Reglemente för socialnämnden Postadress Besöksadress

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun 1 (7) Ärendenummer SKN2016/236 Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun Beslutat av kommunfullmäktige den 14 november 2016 (dnr KS2016/488). Ersätter tidigare reglemente för skolskolnämnden i dess

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy regel reglemente för interna myndighetsnämnden program riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 216 Ansvarig:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.6 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2011/64 2011-05-17 Kf 2011-05-09 45 2014/331 2015-01-01 Kf 2014-12-15 142 REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Sid 2

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antaget av fullmäktige 2018-12-17, 154. Dnr 2018/0432.KS Innehållsförteckning Reglemente för kultur- och fritidsnämnden... 1 1 GENERELLA UPPGIFTER OCH ANSVARSOMRÅDEN...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, KF 166 Dnr: KS 2015/90 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Bilaga KF 21/2010:2. Reglemente. Valnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Bilaga KF 21/2010:2. Reglemente. Valnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Bilaga KF 21/2010:2 Reglemente Valnämnden Gäller fr.o.m 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 21/2010:2 Valnämnden Innehållsförteckning Valnämndens verksamhet... 1 Valnämndens arbetsformer...

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND

REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-29, 81 Dnr: KS 2015/84 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Styrdokument 1 (5) 2019-01-09 Fastställd: Kommunfullmäktige 2019-02-14, 6 Gäller för: Utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Kommunsekreterare Dnr : KS2019/10-4 Reglemente för utbildningsnämnden Postadress

Läs mer

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen:

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen: Reglemente för driftsnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen Beslutat av landstingsfullmäktige den 29 mars 2010, 27 och regionfullmäktige den 26 september 2011, 88. Utöver vad som föreskrivs i

Läs mer

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2017-02-16 18 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 april 2017 tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden SID 1/5 Reglemente för socialnämnden Fastställd av kommunfullmäktige 1991-12-16 129, senast reviderat 2016-09-12 131 Förutom det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Reglemente Socialnämnden

Reglemente Socialnämnden FÄRGELANDA KOMMUN Reglemente Socialnämnden Dnr: 2018/430 Beslutad KF 2018-12-12 180 2 Innehållsförteckning REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN... 3 Nämndens verksamhet... 3 Nämndens verksamhetsinriktning... 3

Läs mer

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 91 Dnr 2006.196 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 49 Dnr KS.2014.44 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 3 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 3 1.2. Innehållet i nämndens

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Reglemente för Socialnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige den 15 december 2014, 9:33, - Reviderat av KF 2017-05-15, 4:7. ÖFS 2014:30 Ersätter författningssamling 2013:40.

Läs mer

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden i Söderhamns kommun

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden i Söderhamns kommun Reglemente för barn- och utbildningsnämnden, reviderat av kommunfullmäktige 2015-08-31, 202 Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden i Söderhamns kommun Utöver vad som föreskrives om nämnder i Kommunallagen

Läs mer

Reglemente för äldrenämnden gäller från och med 1 januari

Reglemente för äldrenämnden gäller från och med 1 januari Reglemente för äldrenämnden gäller från och med 1 januari 2015 1 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1. Verksamhetsområde Nämnden ska inom av kommunfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND Sida: 1 (8) REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND En gemensam nämnd, Överförmyndarnämnden i Krokom, Åre och Östersund, tillsätts i Östersunds kommun och ingår i Östersunds kommuns

Läs mer

Reglemente för Myndighetsnämnden

Reglemente för Myndighetsnämnden Reglemente för Myndighetsnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2010-12-16 178 Inledning Enligt 6 kap 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet

Läs mer

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015.

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten. Nämnden utövar också ledningen av den

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Antaget av fullmäktige 2018-12-17, 154. Dnr 2018/0432.KS Innehållsförteckning Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden... 1 1 GENERELLA UPPGIFTER OCH ANSVARSOMRÅDEN...

Läs mer

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2018-12-17, 116 Giltigt från 2019-01-01 Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(6) Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 Ansvar för verksamheter som bedrivs

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom områdena för kultur, idrott och fritid.

Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom områdena för kultur, idrott och fritid. REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2013-03-25 94 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom

Läs mer

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium

Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Reglemente för gymnasienämnd Lapplands gymnasium Antaget av direktionen för Lapplands kommunalförbund 2009-06-22, 33 Verksamhetsområde 1 Gymnasienämnden för Lapplands gymnasium fullgör Gällivare, Jokkmokks,

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015, 139 Reglementet gäller från och med 1 november 2015. 0 Uppdrag och verksamhet 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och REGLEMENTE 1(9) Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentnamn Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Kanslichef Författningsstöd

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR SKOLNÄMNDEN KFS 103 revision 00 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: Verksamhetsområden 1. Skolnämnden fullgör

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 22 september 2014, 112 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN VALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter Valnämnden

Läs mer

Reglemente. Reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun

Reglemente. Reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun Sida 1/12 Reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) eller i annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente för kommunstyrelsen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2017, 203, att gälla från och med den 1 januari 2018.

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2017, 203, att gälla från och med den 1 januari 2018. REGLEMENTE FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2017, 203, att gälla från och med den 1 januari 2018. Uppdrag och verksamhet 1 Barn- och skolnämnden har verksamhetsansvaret

Läs mer

Förbundsdirektionen är kommunalförbundet Kunskapsförbundet Västs beslutande, förvaltande och verkställande organ.

Förbundsdirektionen är kommunalförbundet Kunskapsförbundet Västs beslutande, förvaltande och verkställande organ. Förbundsdirektionens verksamhetsområde 1 Förbundsdirektionen är kommunalförbundet Kunskapsförbundet Västs beslutande, förvaltande och verkställande organ. Direktionen fullgör de uppgifter som ankommer

Läs mer

Svedala Kommuns 4:23 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 4:23 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Reglemente för överförmyndarnämnd antaget av kommunfullmäktige 1993-01-13, 2 Gäller från 1993-02-01 Utöver vad som föreskrivs om överförmyndarnämnden i kommunallagen och i övrig

Läs mer