Anvisningar för inmatning av företagare, verksamhetsställen och verksamheter i datasystemet för objekt samt klassificering av tillsynsobjekten (Kuti1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar för inmatning av företagare, verksamhetsställen och verksamheter i datasystemet för objekt samt klassificering av tillsynsobjekten (Kuti1)"

Transkript

1 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 1 / 29 Anvisningar för inmatning av företagare, verksamhetsställen och verksamheter i datasystemet för objekt samt klassificering av tillsynsobjekten (Kuti1)

2 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 2 / 29 1 Datasystemet för objekt Med stöd av livsmedelslagen 83 för Evira, med tanke på styrningen och utvecklandet av tillsynen samt den tillsyn som verket utövar ett riksomfattande register över alla livsmedelslokaler, första ankomstplatser, livsmedelsföretagare med ansvar för import och vidareförmedling samt godkända laboratorier. Syftet med utvecklingen av miljö- och hälsovårdens datainsamling är att, genom att utnyttja modern datateknik och datakommunikationsteknikens möjligheter, skapa ett flexibelt och lättanvänt elektroniskt system för datainsamling som betjänar myndigheterna inom området. Det gäller dataöverföring mellan myndigheterna samt gemensam användning av data på en sådan nivå som inte är möjlig med nuvarande system. I praktiken innebär detta att uppgifterna matas in i datasystemet på den plats där uppgiften produceras. Resultatet av utvecklingsarbetet blir ett riksomfattande objektdatasystem för miljöoch hälsoskyddet som blir ett arbetsredskap för den regionala och centrala förvaltningen (bild 1), dit de uppgifter överförs från kommunernas datasystem som den regionala och centrala förvaltningen behöver och som med stöd av livsmedelslagen 15 skall överföras till Evira på det sätt som Evira bestämmer. I praktiken innebär detta dataöverföring mellan datasystemen, då uppgifter som identifierar dvs. registrerar objekten överförs från kommunernas datasystem via meddelandeförmedling till objektdatasystemets objektdata och tillsynsdata till datalagret. kommunens datasystem meddelandeförmedling tillsynsdata identifikationsuppgifter MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDETS DATASYSTEM FÖR OBJEKT Objektdata Utvecklingsarbetet för skapande av datasystemet och förnyande av datainsamlingen består av två skilda delprojekt: Kuti1, i vilket tillsynsobjekten samlas in och Kuti2, i viltillsynsdata rapport / utskrift regional- och centralförvaltningens datasystem företagare planerade kontrollåtgärder verksamhet utförda kontrollåtgärder Bild 1. Principskiss över framtida datainsamling. verksamhetsställe andra nödvändiga tillsynsdata

3 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 3 / 29 ket tillsynsdata samlas in i ett riksomfattande centraliserat datasystem. Tillsynsdata är enligt livsmedelslagen 84 planerade och genomförda kontrollåtgärder samt andra motsvarande för tillsynen behövliga uppgifter enligt denna lag och de bestämmelser och föreskrifter som har utfärdats med stöd av den. Kommunens tillsynsmyndigheter kommunicerar via det egna datasystemet med det riksomfattande datasystemet för objekt. Tillsynsmyndigheterna inom regional- och centralförvaltningen kan skriva ut de rapporter de behöver och söka upp uppgifter som gäller tillsyn via det egna datasystemet. Myndigheterna inom regional- och centralförvaltningen kan också mata in uppgifter om tillsynsobjekt i objektdatasystemet med hjälp av det egna datasystemet. Regional- och centralförvaltningens datasystem är ännu i planeringsstadiet (Kuti3). Dataöverföringen till objektdatasystemet sker i båda riktningarna med hjälp av Tikes Kuriiri. Kuriiri är ett Web Service gränssnitt som administreras av Tike, och det är genom detta som kommunernas datasystem sänder och söker uppgifter ur objektdatasystemet. Objektmodell Det riksomfattande objektdatasystemet för miljö- och hälsoskyddet är baserat på en objektmodell där varje tillsynsobjekt beskrivs i förhållande till tre egenskaper, nämligen företagare, verksamhet och verksamhetsställe. Företagaren och verksamhetsstället är s.a.s. neutrala i objektdatasystemet. Vilken användare som helst kan foga vilken verksamhet som helst till dem. Verksamheten gör dem till ett gemensamt tillsynsobjekt, dvs. den förenar företagaren och verksamhetsstället. Verksamheten sammankopplas alltid med verksamhetsstället och företagaren. Olika kombinationer med förklaringar presenteras i bilderna 2-5. företagare verksamhet verksamhetsställe Bild 2. Enligt modellen består ett tillsynsobjekt av företagare, verksamhet och verksamhetsställe. Verksamheten sammanknyter företagaren och verksamhetsstället.

4 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 4 / 29 företagare verksamhet verksamhet verksamhetsställe Bild 3. Företagaren kan bedriva en eller flera verksamheter på samma verksamhetsställe. Dessa bildar ett tillsynsobjekt tillsammans. Till företagaren kopplas alltid alla dennes funktioner på ett visst verksamhetsställe. En företagare kan t.ex. ha kafé- och försäljningsverksamhet på samma verksamhetsställe. företagare verksamhet verksamhet verksamhetsställe verksamhetsställe Bild 4. Företagaren kan bedriva antingen samma eller annan verksamhet på olika verksamhetsställen. Båda bildar ett eget tillsynsobjekt (röd och blå oval). T.ex. är kommunen företagare med storkök på olika skolor. Därigenom idkar samma företagare samma verksamhet på olika verksamhetsställen. Företagets uppgifter blir kommunens uppgifter och verksamhetsställets uppgifter blir skolans namn- och adressuppgifter.

5 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 5 / 29 företagare företagare verksamhet verksamhet verksamhetsställe Bild 5. På samma verksamhetsställe (= samma adress- eller registeruppgifter) kan flera olika företagare bedriva antingen samma eller flera olika verksamheter. Var och en utgör ett eget tillsynsobjekt ( röd och blå oval). I t.ex. ett köpcentrum finns det olika företagare med verksamhet på samma adress / i samma byggnad. Konvertering Konverteringen av företagarna sker så, att man från kommunernas datasystem sänder klienterna (identifikation är personbeteckning, FO-nummer eller föreningsnummer) till Tike vid konverteringstillfället. Baserat på identifikationen (personbeteckning eller FO-nummer) uppdateras företagarnas basuppgifter ur officiella register, antingen ur befolkningsdatasystemet (BDS) eller ur företags- och organisationsdatasystemet (FODS). Uppgifterna sänds tillbaka till kommunen och samtidigt returneras data på eventuella felaktiga beteckningar, avlidna företagare eller företag som har avslutat sin verksamhet. Föreningarnas nummer fås från kommunernas datasystem, och de granskas inte i det officiella systemet. Eftersom uppgifter om verksamhetsställe inte har entydig officiell identifikation (såsom koordinater eller fastighetsbeteckning) i användning, måste uppgifterna om verksamhetsstället i kommunernas datasystem och objektdatasystemet förenas av kommunerna, eftersom kommunernas tillsynsmyndigheter har den bästa lokalkännedomen då det gäller verksamhetsställen. Kommunerna matar in verksamhetsställen i databasen över tillsynsobjekt via gränssnittet i sök-, skapar- eller uppdateringsfunktionen för verksamhetsstället.

6 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 6 / 29 Funktionerna skall inte konverteras, det vill säga uppgifterna om verksamheten samlas i det centrala datasystemet så småningom efter att Kuti1 har tagits i bruk. Företagare verksamhet - verksamhetsställe I följande kapitel beskrivs separat hur man skapar, söker och uppdaterar företagare, verksamhetsställe och grundande av verksamhetsställe. 2 Företagare Livsmedelsföretagare är enligt livsmedelslagen 6 punkt 11 fysisk eller juridisk person eller personer, som ansvarar för att kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls i det livsmedelsföretag de driver*. Företagaren utövar en viss verksamhet antingen på professionell eller på hobbybasis. (* I den allmänna livsmedelsförordningen (EG) nr 178/2002 används termen de driver = under their control.) Enligt livsmedelslagen 84 består företagarens identifikationsuppgifter av namn, adress och företags- och organisationsnummer, eller om sådant saknas personbeteckning. Skapa en verksamhet och sökfunktion Verksamheten skapas genom sök på företagaren. Med hjälp av användningsfallet kan kommunernas datasystem söka företagare i objektdatasystemet, som identifieras genom personbeteckning, FO-nummer eller föreningsnummer. De nämnda beteckningarna används som indata. Om man genom söket som görs med identifierare hittar företagaren i Tikes kunddatasystem (Asti), returneras funna data. Om företagaren inte hittas, görs automatiskt ett sök i BDS/FODS, och återsända data lagras i ASTI och returneras till användarna av kommunernas datasystem, dvs. en ny företagare skapas. På personbeteckningen och FO-numret görs en riktighetskontroll, dvs. formatet på numret kontrolleras. Om formatet är fel, returneras en felanmälan direkt. Om formatet är rätt, men personen inte finns i registret (obefintligt nummer), returneras ett meddelande som säger att företagaren inte finns i registret. Ifall användaren av misstag matar in fel, men ett existerande nummer, lagras fel företagare i Asti, och dennes uppgifter returneras till användaren. I det här skedet borde användaren upptäcka att han har matat in fel nummer, felregistrera den inkorrekt skapade företagaren och sedan göra ett nytt sök. Den felregistrerade företagaren tas bort under ASTI:s egna såkallade rensningskörningar. Då kontakterna till BDS/FODS är brutna, kan, utöver personbeteckning eller FOnummer, begränsade uppgifter matas in om personer och företag. Det här är ändå ett specialfall, och inmatning skall inte användas i normala fall, utan uppgifterna skall alltid hämtas ur officiella register. Då förbindelserna återupprättats, skrivs de inmatade uppgifterna automatiskt över utgående från data ur BDS/FODS. Då en registrerad förening skapas, ges föreningsnummer, samt adress- och identifikationsuppgifter i anslutning därtill. Om föreningen har FO-nummer, söks dess uppgif-

7 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 7 / 29 ter från FODS, dvs. FO-numret väljs före föreningsnumret. Om FO-nummer inte finns, överförs föreningens data som sådana från kommunens register över tillsynsobjekt till objektdatasystemet. Föreningens uppgifter söks inte ur det riksomfattande föreningsregistret. Uppdatering av företagarens uppgifter Ändrade uppgifter om företagare i objektdatasystemet uppdateras i ASTI ur officiella register varje vardagsnatt. Ändringarna uppdateras regelbundet från ASTI till registren för tillsynsobjekten. Då man vill uppdatera en förenings data (basinformation, adresser, telefonnummer) sänds all information om föreningen ifråga från kommunernas datasystem med förfrågan om uppdatering. De föreningsuppgifter som ändrats i objektdatasystemet uppdateras över de existerande föreningsuppgifterna. Man skall beakta, att föreningens uppdaterade uppgifter därefter ses av alla användare av ASTI inom lantbruks- och livsmedelsförvaltningen. 3 Verksamhetsställe Ett verksamhetsställe är enligt livsmedelslagen 6 punkt 18 varje slag av byggnad, lokal eller en del därav eller annat utrymme utomhus eller inomhus där livsmedel som är avsedda för försäljning eller annan överlåtelse tillverkas, förvaras, transporteras, saluförs, serveras eller på annat sätt hanteras. I begreppsmodellen för miljö- och hälsoskyddets objektdatasystem kan finnas flera företagare som utövar en eller flera verksamheter. Enligt livsmedelslagen 84 är verksamhetsställets identifikationsuppgifter lägenhetens namn och adress, samt registreringsnummer eller annan motsvarande identifikation för transportmedel. Skapa ett verksamhetsställe och sökfunktion Uppgifter om verksamhetsstället kan sökas direkt genom namn, adress eller yttre identifikation (t.ex. registernummer då det gäller transportfordon) som finns i registret. Söket är alltid inriktat på en viss typ av verksamhetsställe (bil, lägenhet, båt etc.) eftersom sökkriterierna för olika slags platser avviker något från varandra. Då man söker på exempelvis adress eller namn skall minst 3 tecken anges i sökvillkoret. Söket görs också mitt i orden. Söket kan också göras genom specificerad systemidentifikation, då resultatet alltid blir ett eller noll platser. Systemidentifikation är en specificerad identifikation som objektdatasystemet genererat för verksamhetsställe, som återsänds i samband med skapande av verksamhetsställe. Ett verksamhetsställe kan skapas om söket inte gav något resultat. Om söket återsänder flera verksamhetsställen skall användaren kontrollera om det verksamhets-

8 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 8 / 29 ställe som skall skapas finns med bland sökresultaten. Om söket inte ger önskat resultat, är det fråga om ett nytt verksamhetsställe som skall skapas. Uppdatering av verksamhetsställets uppgifter Uppdatering av verksamhetsställe som redan finns i objektdatasystemet görs alltid med hjälp av verksamhetsställets systemidentifikation. Identifikationen har erhållits i samband med skapande av verksamhetsställe i objektdatasystemet. Som indata ges systemidentifikation, uppgifter som skall uppdateras, och som feedback fås en kvittering på att uppdateringen har lyckats. Om uppdateringen misslyckas returneras felanmälan. Uppdateringen görs så att det från kommunsystemet sänds alla de uppgifter för verksamhetsstället som det är möjligt att uppdatera. Med andra ord sänds ställets tillstånd från kommunsystemet för de uppgifter som kan uppdateras. Element som finns med i XML-meddelandet betyder uppdatering och det som fattas betyder borttagning. Endast element som specificerats som frivilliga kan lämnas bort. 4 Verksamhet Verksamhet informerar om varför företagaren står i kontakt med livsmedelskontrollen. Livsmedelslokal där verksamhet inom livsmedelsbranschen bedrivs, skall vara godkänd av vederbörande tillsynsmyndighet innan verksamheten påbörjas eller verksamheten ändras väsentligt. Enligt livsmedelslagen 15 godkänns livsmedelslokaler av kommunens tillsynsmyndighet, länsstyrelsen eller Evira. I vissa fall godkänns den också av STTV. Livsmedelslokaler behöver inte vara godkända om den verksamhet som utövas i dem föreskrivs i livsmedelslagen Dessa tillsynsobjekt skall inte matas in i det riksomfattande systemet för tillsynsobjekt. I bilaga 1 finns de olika verksamhetskategorierna och verksamhetstyperna med klassificeringsanvisningar. Skapa en verksamhet och sökfunktion För att skapa en ny verksamhet krävs det att man känner till företagarens och verksamhetsställets identifikation. Som indata ges personbeteckning, FO-nummer eller föreningsnummer, med vilka verksamheten sammankopplas med verksamhetsstället och företagaren. Företagaren och verksamhetsstället skall ha skapats i objektdatasystemet. Dessutom ges data som hör till den egentliga verksamheten, som är verksamhetsklass, verksamhetstyp och typrelaterade uppgifter. Om man misslyckas med att skapa verksamhet returneras felanmälan. Verksamhet kan också skapas utan koppling verksamhet-verksamhetsställe. Detta är möjligt om ett verksamhetsställe inte är direkt anslutet till verksamheten (internet- och nätverksmarknadsföring). Adressuppgifterna för verksamhetsstället blir då samma som företagarens adressuppgifter.

9 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 9 / 29 Då verksamheten ändras betydande, och beslut om godkännande fattas enligt livsmedelslagen 14, skapas en ny verksamhet i objektdatasystemet. I övriga fall uppdateras endast verksamheten. Till företagarens verksamhetsställe kan fogas flera funktioner, det vill säga olika verksamhetstyper inom samma verksamhetskategori eller också verksamhetstyper inom olika verksamhetskategorier. Som verksamhet anges alla aktuella verksamhetstyper med typrelaterade uppgifter. Exempelvis kafé- och affärsverksamhet på samma verksamhetsställe med samma företagare. Datumuppgifter för verksamheten Till verksamheten hör olika datumuppgifter som används bland annat för rapportering. Datumen uppstår på grund av kontrollåtgärderna, men kopplas i objektdata till verksamheten, eftersom de samtidigt ger lägesinformation om verksamheten. Datum för verksamheten presenteras i bild 6. Användaren kan uppdatera senaste datum som denna har lagrat i systemet, för att exempelvis korrigera ett eventuellt skrivfel. start avbrott återupptagande återkallelse för viss tid avslutning återkallelse Bild 6. Datum för verksamheten.

10 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 10 / 29 I samband med att verksamheten skapas skall man ge datum för godkännande av verksamheten, som betyder det datum då tillsynsmyndigheten beslöt godkänna verksamheten. Om det då det riksomfattande objektdatasystemet skapas inte finns godkännande- eller startdatum för någon såkallad gammal verksamhet, används det datum då hälsovårdslagen (469/1965) trädde i kraft, Datum för godkännande kan också vara (även om det strider mot lagens anda) efter startdatumet, därför har det inte satts in i bild 6. Startdatum för verksamheten betyder det datum då företagaren inleder sin verksamhet. I praktiken innebär det ofta ett uppskattat datum. Startdatumet kan också vara före datum för godkännande. Efter startdatum kan man registrera datum då verksamheten avbryts, datum för återkallelse av godkännande för viss tid, datum för återkallelse av godkännande eller datum då verksamheten upphör. Datum då verksamheten avbryts betyder det datum då verksamheten avbryts av företagaren själv eller av tillsynsmyndigheten. För tillsynsobjekt med säsongbunden verksamhet anges i samband med avbrott i verksamheten det datum då verksamheten avbryts. Tillsynsmyndigheten uppskattar när verksamheten anses ha avslutats efter avbrottet och matar in det i datasystemet. Efter avbrott i verksamheten kan följa datum då verksamheten startar upp igen, datum för återkallelse av godkännande för viss tid, datum för återkallelse av godkännande eller datum då verksamheten upphör. Nytt startdatum betyder det datum från och med vilket företagaren får/kan fortsätta sin verksamhet efter avbrottet. Nytt startdatum kan följas av datum för avbrott, datum för återkallelse av godkännande för viss tid, datum för återkallelse av godkännande eller datum då verksamheten upphör. Datum för återkallelse av godkännande för verksamheten för viss tid betyder det datum då myndigheten har återkallat godkännande av verksamheten för en viss tid. Verksamheten kan fortsätta efter den utsatta tiden. Återkallelse av godkännande för verksamheten för viss tid kan följas av nytt startdatum, nytt datum för återkallelse av godkännande för viss tid, datum för återkallelse av godkännande och avslutningsdatum. Datum för återkallelse av godkännande för verksamheten betyder det datum då myndigheten har återkallat godkännande för verksamheten helt och hållet. Det här är detsamma som att verksamheten upphör. Företagaren skall ansöka om återgodkännande för verksamheten för att den skall kunna fortsätta. Avslutningsdatum för verksamheten är det datum då företagaren avslutar sin verksamhet. Om företagaren inte har meddelat att verksamheten avslutas, anges det datum då tillsynsmyndigheten på annat sätt har konstaterat att verksamheten har upp-

11 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 11 / 29 hört (t.ex. i samband med inspektion, då det inte längre utövas verksamhet på verksamhetsstället ifråga). Uppdatering av verksamheten Verksamheten uppdateras med hjälp av systemidentifikation för verksamheten. Uppdateringen fungerar så, att alla verksamhetens uppgifter som kan uppdateras skickas från kommunens datasystem. Med andra ord, verksamhetens status uppdateras från kommunens datasystem till de delar som kan uppdateras. Om användaren märker att denna har använt fel verksamhet eller att den har anslutits till fel företagare eller plats, kan verksamheten felregistreras. (Denna anvisning gäller från och med )

12 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 12 / 29 BILAGA 1 KLASSIFICERING AV VERKSAMHETEN Verksamheten klassificeras enligt 3 steg: verksamhetskategori verksamhetstyp - typrelaterade uppgifter. Den översta och grövsta klassificeringsnivån är verksamhetskategori, som allmänt informerar vilken verksamhet det är fråga om. Verksamhetstypen beskriver egentligen verksamheten. Till varje verksamhetstyp hör dessutom separata typrelaterade uppgifter, som specificerar verksamheten och som bland annat förbättrar sökresultaten. Det finns 12 verksamhetskategorier. Det finns totalt 58 verksamhetstyper inom livsmedelsbranschens 11 verksamhetskategorier och 18 verksamhetstyper i kategorin livsmedelskontaktmaterialbranschen. 1 Mjölkbranschen Verksamhet inom mjölkbranschen är verksamhet inom livsmedelsbranschen som är inriktad på mjölk, beståndsdelar i mjölk eller mjölkprodukter. I verksamhetskategorin finns 6 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Tillverkning av mjölkvätskor Mjölkprodukt i vätske- eller koagulerad form. Till dessa hör: mjölk, syrade mjölkprodukter (bl.a. sur- mjölk, yoghurt, fil, gräddfil, smetana, crème fraîche), grädde, puddingar, UHT-produkter (bl.a. mjölk och grädde). Tillverkning av ost Tillverkning av ost av obehandlad mjölk eller mjölk för tillverkning av mjölkbaserade produkter. Tillverkning av smör och Matfetter är olika smörväxtoljeblandningar som matfetter Tillverkning av glass Tillverkning av pulver Annan tillverkning inom mjölksektorn Typrelaterade uppgifter om mjölkvätskor: tillverkas av smör och rypsolja. Tillverkning av glass baserad på mjölk, mjölkkoncentrat eller andra råvaror genom vispning. Inkluderar också tillverkning av saftis (isglass). Torkning av mjölk- eller vasslebaserat material genom spray- eller valstorkning. T.ex. styckning av färdiga ostar, skivning och rökning. Tillverkning av mjölk- eller gräddbaserade såser. Vidareförädling av vassla Produkt som skall tillverkas Produkter som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: mjölk, syrade mjölkprodukter (surmjölk, yoghurt, fil, gräddfil, smetana, crème fraîche), grädde, puddingar, UHT-produkter (mjölk, grädde), annat. Ett eller flera av alternativen skall väljas. 4.4

13 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 13 / 29 Råvara Råvarusorten anges med en precision på 1000 liter/kg. För vissa råvarualternativ skall en siffra anges. Alternativen är: använd mängd obehandlad mjölk i liter per år, använd mängd mjölk för tillverkning av mjölk och mjölkbaserade produkter i liter per år och använd mängd annan mjölkbaserad råvara i kilogram per år. Mjölk för tillverkning av mjölk och mjölkbaserade produkter är t.ex. skummad eller standardiserad mjölk eller grädde. Annan mjölkbaserad råvara är t.ex. mjölk från andra djur än kor (getmjölk). Typrelaterade uppgifter om osttillverkning: Produkt som skall tillverkas Produkter som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: emmentalostar och ostar av edamertyp, mögelost, kittost, pastöriserad färskost, opastöriserad färskost, smältost, ostsoppa, riven ost och andra. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Råvara Råvarusorten anges med en precision på 1000 liter/kg. För vissa råvarualternativ skall en siffra anges. Alternativen är: använd mängd obehandlad mjölk i liter per år, använd mängd mjölk för tillverkning av mjölk och mjölkbaserade produkter i liter per år och använd mängd annan mjölkbaserad råvara i kilogram per år. Mjölk för tillverkning av mjölkbaserade produkter är t.ex. skummad eller standardiserad mjölk eller grädde. Annan mjölkbaserad råvara är t.ex. mjölk från andra djur än kor eller andra mjölkprodukter (ost och smör då det gäller smältost). Typrelaterade uppgifter för tillverkning av smör och matfetter: Produkt som skall tillverkas Produkter som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: smör, smörväxtoljeblandningar och annat. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Råvara Råvarusorten anges med en precision på 1000 liter/kg. För vissa råvarualternativ skall en siffra anges. Alternativen är: använd mängd obehandlad mjölk i liter per år, använd mängd mjölk för tillverkning av mjölk och mjölkbaserade produkter i liter per år och använd mängd annan mjölkbaserad råvara i kilogram per år. Mjölk för tillverkning av mjölkbaserade produkter är t.ex. skummad eller standardiserad mjölk eller grädde. Annan mjölkbaserad råvara är t.ex. mjölk från andra djur än kor. Typrelaterade uppgifter för glasstillverkning: Produkt som skall tillverkas Produkter som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: gräddglass, mjölkglass, sorbet och andra. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Råvara Råvarusorten anges med en precision på 1000 liter/kg. För vissa råvarualternativ skall en siffra anges. Alternativen är: använd mängd obehandlad mjölk i liter per år, använd mängd mjölk för tillverkning av mjölk och mjölkbaserade produkter i liter per

14 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 14 / 29 år och använd mängd annan mjölkbaserad råvara i kilogram per år. Mjölk för tillverkning av mjölkbaserade produkter betyder t.ex. skummad eller standardiserad mjölk eller grädde. Annan mjölkbaserad råvara är t.ex. mjölk från andra djur än kor. I samband med tillverkning av isglass (saftis) anges mängderna råvaror i isglassen som andra mjölkbaserade råvaror. Typrelaterade uppgifter för tillverkning av pulver: Produkt som skall tillverkas Produkter som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: mjölk, laktos, kasein och annat. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Råvara Råvarusorten anges med en precision på 1000 liter/kg. För vissa råvarualternativ skall en siffra anges. Alternativen är: använd mängd obehandlad mjölk i liter per år, använd mängd mjölk för tillverkning av mjölk och mjölkbaserade produkter i liter per år och använd mängd annan mjölkbaserad råvara i kilogram per år. Mjölk för tillverkning av mjölkbaserade produkter betyder t.ex. skummad eller standardiserad mjölk eller grädde. Annan mjölkbaserad råvara är t.ex. mjölk från andra djur än kor. Typrelaterade uppgifter för annan tillverkning inom mjölkbranschen: Tillverkningsmetod Produkter som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: rökning och annat. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Råvara Råvarusorten anges med en precision på 1000 liter/kg. För vissa råvarualternativ skall en siffra anges. Alternativen är: använd mängd obehandlad mjölk i liter per år, använd mängd mjölk för tillverkning av mjölk och mjölkbaserade produkter i liter per år och använd mängd annan mjölkbaserad råvara i kilogram per år. Mjölk för tillverkning av mjölkbaserade produkter betyder t.ex. skummad eller standardiserad mjölk eller grädde. Annan mjölkbaserad råvara är t.ex. mjölk från andra djur än kor. 2 Köttbranschen Verksamhet inom köttbranschen är verksamhet inom livsmedelsbranschen som är inriktad på kött eller annan del av ett djur eller en produkt som framställts av dessa. Slakt hör också till verksamhet inom köttbranschen. I verksamhetskategorin finns 10 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Litet slakteri Verksamhet där antalet slaktade djur inte överskrider 2.1 / 2.2 det antal som bestäms i stadgarna. Antalen anges i 43 i livsmedelslagen 23/2006. Slakt Verksamhet till vilken hör bedövning och avblodning av djuret, lösgörning av hud, inälvor och andra delar av djuret samt lösgörning av biprodukter från slaktkroppen. Inkluderar också renslakt. 2.1 / 2.2

15 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 15 / 29 Styckningsanläggning Liten styckningsanläggning Tillverkning av malet kött Tillverkning av köttberedningar Tillverkning av köttprodukter (tillagade) Mekaniskt urbenat kött Emballering Annan tillverkning i köttbranschen Djurkroppen skärs upp, styckas och det skurna köttet sorteras, slås in och förpackas. I små styckningsanläggningar är produktionen 5000 kg benfritt kött i veckan. Tillverkning av malet kött i anläggning som har godkänts för denna verksamhet. Köttprodukter till vilka kryddor, tillsatser eller andra livsmedel har tillsatts eller som har förädlats men ändå inte så att det färska köttets egenskaper skulle ha försvunnit. Sådana produkter är t.ex. marinerade köttprodukter. Köttprodukter som har hanterats så att man utgående från snittytan kan konstatera att det färska köttets egenskaper är borta. Sådana produkter är t.ex. kallskuret, korvar, köttbullar, torkat kött, helkonserver och rökta produkter. Med mekaniskt urbenat kött avses en produkt som framställs genom att kött avlägsnas från köttben efter urbening eller från slaktkroppar av fjäderfä med mekaniska metoder, som medför att muskelfiberstrukturen försvinner eller förändras. Genom emballering försöker man skydda produkten från omgivningens skadeverkningar genom slå in den i en förpackning eller behållare som är i direkt kontakt med livsmedlet. Produkten sätts i förpackningen efter att den har slagits in. Om produkten skall slås in (eller emballeras) på nytt tas den ursprungliga förpackningen bort och produkten slås in/emballeras på nytt, exempelvis efter vidareförädling eller efter att den har delats upp i partier. Om det gäller framställning av gelatin/kollagen eller hantering av magar/blåsor/tarmar väljs de. Om det gäller något annat, t.ex. framställning av utsmälta djurfetter, lämnas rutan tom. 2.1 / / / 2.5 / / 2.5 / / 2.5 / / 2.5 / / 2.5 / / 2.5 / 2.6 Typrelaterade uppgifter för små slakterier, slakterier, styckningsanläggningar och små styckningsanläggningar: Djurarter Den djurart som skall hanteras väljs av de givna alternativen. Alternativen är: rött kött och fjäderfä: nötdjur, svin, får/getter, hovdjur, fjäderfä och renar; hägnat vilt: vildsvin, strutsar, kaniner och andra; frilevande vilt: älg, hjortdjur, björnar, sälar och andra. Ett eller flera av alternativen skall väljas ur en av underkategorierna. Avlägsnande av TSE-riskmaterial Efter att ha valt djurarten nötdjur och/eller får/getter, väljs huruvida det gäller avlägsnande av TSE-riskmaterial. Obligatorisk uppgift. Godkännande av märkningssystemet för nötkött Efter att ha valt djurarten nötdjur, väljs om märkningssystemet för nötkött har godkänts. Obligatorisk uppgift. Produktionsmängd

16 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 16 / 29 Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Vilthantering(sanläggning) Om det är fråga om en vilthanteringsanläggning, väljs den. I en vilthanteringsanläggning förädlas frilevande vilt efter jakt för framställning av viltkött för kommersiella ändamål. Hanterat kött kan saluföras på Europeiska unionens inre marknad. Frilevande vilt är landlevande däggdjur, fåglar och sälar som får jagas. Typrelaterade uppgifter för framställning av malet kött, köttberedningar, köttprodukter, mekanisk urbening av kött och emballering: Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Vilthantering(sanläggning) Om det är fråga om en vilthanteringsanläggning, väljs den. Typrelaterade uppgifter för annan framställning inom köttbranschen: Tillverkning/hantering Väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: framställning av gelatin/kollagen och hantering av magar/blåsor/tarmar. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. 3 Fiskbranschen Verksamhet inom fiskbranschen är verksamhet inom livsmedelsbranschen som gäller fisk, skaldjur eller blötdjur, delar eller beståndsdelar av dessa eller en produkt som framställts av dessa. I verksamhetskategorin finns 3 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Hantering av färska fiskeriprodukter Färska fiskeriprodukter är oförädlade livsmedel av fisk, skaldjur eller blötdjur eller deras rom. T.ex. orensad fisk, 3.2 / 3.3 Hantering av beredda produkter färska musslor och kräftor. Fiskeriprodukt vars beskaffenhet har ändrats genom rensning, filering, skivning eller annan åtgärd, men till vilken andra ingredienser inte har tillsatts. T.ex. rensad fisk, fiskfilé eller osaltad rom. Rensning av fisk betyder verksamhet inom fiskbranschen då fiskarnas inälvor tas bort, och dit kan också höra fjällning eller flåning av fisk, samt avlägsnande av huvud, gälar och fenor. 3.1 / 3.2 / 3.3 Framställning av bearbetade fiskpro- Livsmedel som har framställts av fiskeriprodukter, till vilka andra ingredienser har tillsatts eller produkten har 3.2 / 3.3

17 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 17 / 29 dukter hettats upp eller i övrigt bearbetats. T.ex. gravsaltad fisk, marinerade fiskstrimlor och rökta produkter. Typrelaterade uppgifter för hantering av färska fiskeriprodukter: Typ av fisk Typ av fisk väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: naturfisk och odlad fisk. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Typrelaterade uppgifter för hantering av beredda produkter: Hanteringsmetod Hanteringsmetod väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: rensning, filering, styckning och mekaniskt tillvaratagande av köttet. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Typ av fisk Typ av fisk väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: naturfisk och odlad fisk. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Typrelaterade uppgifter för bearbetade fiskprodukter är: Tillverkningsmetod Framställningsmetoden väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: rökning, hantering av rom, kokning av skaldjur och blötdjur, tillverkning av helkonserver och annat. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Typ av fisk Typ av fisk väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: naturfisk och odlad fisk. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. 4 Äggbranschen Verksamhet inom äggbranschen är verksamhet inom livsmedelsbranschen som gäller ägg av fåglar som hålls som husdjur, produkter som framställs av en beståndsdel i ägg eller av ägg. I verksamhetskategorin finns 2 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Äggpackeri Anläggning där ägg av fåglar som hålls som husdjur klassifi- 5.1

18 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 18 / 29 Framställning av äggprodukter ceras enligt vikt och kvalitet. Anläggning där äggprodukter framställs genom bearbetning av ägg eller olika beståndsdelar eller blandningar av ägg efter att skal och hinnor avlägsnats. 5.2 Typrelaterade uppgifter om äggpackerier: Äggsort som skall användas Äggsort väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: höns, gås, vaktel, struts och annat. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Produktionsform Produktionsform väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: eko, golvhönshus, hönshus i flera våningar, burhönshus och hönshus med trivselburar. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Produktionsmängd betyder antalet förpackningar. Obligatorisk uppgift. Typrelaterade uppgifter för framställning av äggprodukter: Produkter Produkterna väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: flytande hela ägg, flytande äggula, flytande äggvita, kokta ägg, hackade ägg, fett från ägg, stekta ägg och annat. Ett eller flera av alternativen produkter eller importerade produkter skall väljas. Produkter Produktionsform väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: långa ägg, våffelmassa och annat. Ett eller flera av alternativen produkter eller importerade produkter skall väljas. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. 5 Spannmåls- och grönsaksbranschen Verksamhet inom spannmåls- och grönsaksbranschen är verksamhet inom livsmedelsbranschen som gäller växter eller svampar, del eller beståndsdel av dessa eller produkter som producerats av dessa. Vegetabiliska produkter är förutom spannmål också grönsaker, rotfrukter, bär, frukter, nötter och frön. Även socker och vegetabilisk olja är förädlade vegetabiliska produkter. Vegetabiliska produkter kan vara odlade eller plockade i naturen. I verksamhetskategorin finns 6 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Kvarnverksamhet Av spannmål tillverkas kvarnprodukter, t.ex. sädes- 8.1

19 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 19 / 29 Tillverkning av bageriprodukter Tillverkning av mat- och kaffebröd korn, mjöl, flingor, gryn, kross, manglade korn, kli, groddar och pastaprodukter. Även tillverkning av lättfördärvliga bageriprodukter. 8.1 T.ex. köttpiroger, pastejer och pizzor. Om rått kött hanteras, är det fråga om en anläggning inom köttbranschen. Tillverkning av konditoriprodukter (bakelser, tårtor etc.). Tillverkning av bröd, bullar, kex etc. 8.1 Tillverkning av andra bageriprodukter Tillverkning av grönsaks-, bär- och fruktprodukter Emballering Andra spannmålsprodukter än de som hör till de tre föregående. Sylter, marmelader, geléer, juicer, nektar och safter, tärnade grönsaker, rårivet, hanterade rotfrukter såsom minimorötter/morotssnacks, torkade grönsaker/bär eller pulver av dessa. Sockerframställning. Tillverkning av margarin och vegetabiliska oljor. Ättika, kryddor, kryddblandningar, senap, ketchup, buljongtärningar. Italiensk sallad, potatissallad etc. Puréer. Emballering av grönsaker. Mindre bearbetning ingår, vilket betyder att det är en verksamhet genom vilken produktens fortsatta behandling eller försäljning underlättas utan att produktens natur väsentligt ändras. Sådan verksamhet är exempelvis sortering, rengöring eller emballering i nya förpackningar. Litet iordningsställande gäller för en produkt då en vegetabilisk produkt försätts i försäljnings- eller bearbetningsdugligt skick. Sådan verksamhet är t.ex. avlägsnande av produkter eller delar av produkter som är odugliga till försäljning, sortering av produkter eller klassificering och tvätt För varje verksamhetstyp ingår som typrelaterad uppgift: Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Utöver typrelaterade uppgifter angående tillverkning av grönsaks-, bär och fruktprodukter: Produkt som skall tillverkas Produkt som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: tillverkning av sylter, geléer och marmelader, tillverkning av juicer och safter samt tillverkning av andra produkter. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Utöver typrelaterade uppgifter angående emballering: Produkt som skall emballeras Produkt som skall emballeras väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: matpotatis, grönsaker, annat. Ett eller flera av alternativen skall väljas.

20 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 20 / 29 6 Framställning av andra livsmedel Andra livsmedel är livsmedelsverksamhet som huvudsakligen är inriktad på annan tillverkning än de som beskrivs för de olika verksamhetstyperna inom mjölk-, kött-, ägg- eller spannmåls- och grönsaksbranschen. I verksamhetskategorin finns 4 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Framställning av Livsmedel som innehåller både vegetabilisk ingrediens --- sammansatta produkter och förädlad ingrediens av animaliskt ursprung och där båda ingredienserna har använts även till ett annat ändamål än till att krydda livsmedlet. T.ex. pizza på malet kött och ost, färdigmat och köttsoppa är sammansatta produkter. Om köttsoppa framställs industriellt av rått kött, hör framställningen till verksamhet inom köttbranschen. Framställning av sammansatta produkter hör ofta till någon annan verksamhetstyp, så flera verksamhetstyper kan anges för tillsynsobjektet. Framställning av Framställning av choklad, andra sötsaker och tuggummi. 8.5 sötsaker Framställning av drycker Annan framställning Juicer, nektar och safter hör till spannmåls- och grönsaksbranschen. Hit hör också framställning av andra drycker. T.ex. kafferostning, hantering av sniglar, förpackning av honung. Framställning av tillsatser. Framställning av kosttillskott. Annan verksamhet som inte hör till verksamhetstyperna för framställning av något annat livsmedel. Typrelaterade uppgifter om sammansatta produkter: Produktgrupper Produktgrupper för de sammansatta produkterna väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: färska produkter (som står sig i rumstemperatur), produkter som kräver kylförvaring och djupfrysta produkter. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Typrelaterade uppgifter för framställning av sötsaker: Produkt som skall tillverkas Produkt som skall tillverkas väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: framställning av choklad och framställning av andra sötsaker. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Typrelaterade uppgifter för framställning av drycker:

21 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 21 / 29 Slag av dryck Slag av dryck väljs enligt givna alternativ. Alternativen är: alkoholdrycker, naturliga mineralvatten, andra mineralvatten, källvatten, andra förpackade vatten, läskedrycker och andra drycker. Ett eller flera av alternativen skall väljas. Juicer och safter hör till verksamhetskategorin spannmåls- och grönsaksbranschen. Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. Typrelaterade uppgifter för annan framställning: Produktionsmängd Produktionsmängden anges med kg precision. Obligatorisk uppgift. 7 Försäljning av livsmedel Verksamhet inom livsmedelsbranschen där livsmedel säljs direkt till konsumenten eller till ett annat företag. Huvudsakligen försäljning av livsmedel som har tillverkats någon annanstans och som är avsedda att avnjutas på annan plats. Då det gäller försäljning av livsmedel väljs alla de verksamhetstyper som ingår i företagarens verksamhet. Kiosker definieras inte i den nuvarande livsmedelslagstiftningen, men normalt avses med kiosk en detaljhandel som är mindre än en butik. I verksamhetskategorin finns 11 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Partiförsäljning av industriellt förpackade livsmedel som inte är lättfördärvliga Produkterna går från partiförsäljning till detaljförsäljningsked / / Partiförsäljning av industriellt förpackade livsmedel som är lättfördärvliga Partiförsäljning av oförpackade livsmedel Partiförsäljning av livsmedel, hantering av livsmedel som är lättfördärvliga Detaljförsäljning av industriellt förpackade livsmedel som inte är lättfördärvliga Detaljförsäljning av industriellt förpackade livsmedel som är lättfördärvliga Detaljförsäljning av livsmedel som säljs oförpackade Detaljförsäljning av livsmedel, hantering av livsmedel som är lättfördärvliga jan. Produkterna går från partiförsäljning till detaljförsäljningskedjan. Även betjäningsförsäljning. Produkterna går från partiförsäljning till detaljförsäljningskedjan. Även framställning av mat. Produkterna går från partiförsäljning till detaljförsäljningskedjan / / / / / / / / / / 11.3 Även betjäningsförsäljning / / 11.3 Även framställning av mat. Tillverkning och förpackning av 11.1 / /

22 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 22 / 29 Torg, torgförsäljning, annan utomhusförsäljning malet kött. Hantering av fisk Ett torg är ett försäljningsställe 11.4 som består av en helhet som bildas av en eller flera livsmedelsföretagares stånd på samma plats. Torgförsäljning är försäljning av livsmedel som utövas av företagare inom livsmedelsbranschen och som sker t.ex. i ett torgstånd. Med utomhusförsäljning avses servering av livsmedel, handel eller annan överlåtelse samt andra direkta hanteringsskeden utomhus i anslutning till dessa Stor offentlig tillställning Tillställning i vilken över 500 personer förväntas delta samtidigt. Försäljning från flyttbara utrymmen eller en mobil anläggning Livsmedelsförsäljning som företagare bedriver från en flyttbar kiosk, försäljningsvagn eller annat ambulerande utrymme godkänns av den kommuns livsmedelstillsynsmyndighet på vilkens område anläggningen för första gången tas i användning. Om verksamheten ändras väsentligt skall anläggningen godkännas av den kommuns livsmedelsmyndighet på vars område den först används. T.ex. försäljning av bär vid gatan i 2 månaders tid. Hit hör också t.ex. godis- och läskautomater Typrelaterade uppgifter vid parti- och detaljförsäljning av livsmedel: Försäljningsyta för livsmedel Försäljningsytan för livsmedel anges i kvadrat(m 2 ). Obligatorisk uppgift. För parti- och detaljförsäljning av livsmedel, då det är fråga om emballerade livsmedel, typrelaterade uppgifter: Marknadsföring Marknadsföringssätt väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: internetmarknadsföring, direkt marknadsföring, och nätverksmarknadsföring. Dessa kan också komma i fråga ifall företagaren bedriver dessa i samband med sin övriga verksamhet. Endast en företagare som bedriver verksamhet av det här slaget antecknas i verksamhetskategorin för export- och importverksamhet.

23 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 23 / 29 8 Export och import Verksamhet inom livsmedelsbranschen där avsikten med verksamheten som utövas endast är import och export av livsmedel. Företagaren hanterar inte livsmedlen fysiskt, utan säljer, överlåter eller tar emot dem exempelvis per telefon, e-post eller fax enligt gjorda beställningar. Dessa är exempelvis agenturfirmor. Verksamheten godkänns av livsmedelsmyndigheten i företagarens hemkommun. I verksamhetskategorin finns 2 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Export av livsmedel Export utanför EU. EU:s inre marknad från Finlands --- synvinkel. Import av livsmedel Import från länder utanför EU det vill säga import från tredje land. EU:s inre marknad från Finlands synvinkel vad gäller produkter av ickeanimaliskt ursprung. --- Typrelaterade uppgifter för export av livsmedel: Produktgrupper Väljs produktgrupper för export utgående från givna alternativ. Alternativen är: livsmedel av animaliskt ursprung och livsmedel av icke-animaliskt ursprung. Sammansatta produkter anges på punkten för livsmedel av animaliskt ursprung. Typrelaterade uppgifter för import av livsmedel: Produktgrupper Produktgrupper för importprodukterna väljs utgående från givna alternativ. Alternativen är: livsmedel av animaliskt ursprung och livsmedel av icke-animaliskt ursprung. Sammansatta produkter anges på punkten för produkter av animaliskt ursprung. Form av import Välj form av import utgående från givna alternativ. Alternativen är: import från tredje land och EU:s inre marknad. 9 Servering av livsmedel Servering av livsmedel är verksamhet inom livsmedelsbranschen där man huvudsakligen tillverkar, värmer upp eller portionerar ut livsmedel på platsen och konsumenten avnjuter livsmedlen på samma plats. I verksamhetskategorin finns 7 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Restaurangverksamhet Matrestaurang, tillredning och servering av mat 10.1 / 10.2

24 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 24 / 29 Grill- eller snabbmat Kaféverksamhet Pubverksamhet Storhushåll, storkök Storhushåll, centralkök och catering Storhushåll, serveringskök på samma plats. Servering av matportioner som beställs vid en lucka, hamburgerrestauranger (deras kundplatser ingår). Servering av kaffebröd, även t.ex. servering av sallader och baguetter ingår. Enbart servering av drycker, dessutom kan litet livsmedelsservering (t.ex. snacks, etc.) ingå. T.ex. restaurang med utskänkningsrättigheter och nattklubbar T.ex. kök i skolor, daghem, sjukhus och personalrestauranger. Storkök som levererar mat också till andra ställen. Om storköket använder egna transportmedel, hör de också hit. Om utomstående transportservice anlitas, hör den till verksamhetskategorin livsmedelstransporter. Med catering avses professionell cateringföretagare, som lagar mat på beställning i företagarens egen livsmedelslokal, och som ansvarar för transporten av färdiga eller halvfärdiga rätter till platsen. Till verksamheten kan dessutom höra exempelvis transport av råvaror, tillredning, färdigställande och servering av mat på platsen. Ingen matlagning, ringa tillredning av mellanmål och efterrätter kan ingå / / / xxx Typrelaterade uppgifter angående restaurangverksamhet: Pizzeriaverksamhet Om det gäller en pizzeria som enbart är inriktad på servering av pizzor, väljs detta. Antal kundplatser Antalet kundplatser anges, t.ex. 32. Obligatorisk uppgift. Genomsnittligt antal matgäster/dygn Genomsnittligt antal matgäster per dygn anges, t.ex Typrelaterade uppgifter angående grill- eller snabbmatsverksamhet, kafé- och pubverksamhet: Antal kundplatser Antalet kundplatser anges, t.ex. 32. Om det gäller produkter som serveras genom en lucka, dvs. det finns inga kundplatser, anges det med 0. Obligatorisk uppgift. Genomsnittligt antal matgäster/dygn Genomsnittligt antal matgäster per dygn anges, t.ex Typrelaterade uppgifter för storhushåll; storkök, centralkök och catering samt serveringskök. Antal kundplatser Antalet kundplatser anges, t.ex. 32.

25 Ansvarig person Saila Suominen Sida/sidor 25 / 29 Genomsnittligt antal matgäster/dygn Genomsnittligt antal matgäster per dygn anges, t.ex Om det gäller catering anges matgästernas antal som 0, eftersom antalet är svårt att uppskatta på grund av stora variationer. Obligatorisk uppgift. 10 Livsmedelstransporter Livsmedelstransporter är verksamhet inom livsmedelsbranschen där avsikten med verksamheten som utövas endast är professionell transport eller förvaring av livsmedel i transportfordon eller container. Transportverksamhet i samband med företagarens övriga verksamhet ingår i den egentliga verksamheten, och det antecknas inte separat som transportverksamhet. T.ex. i catering ingår transport som utförs av företagaren själv som en del av den egentliga verksamheten. I verksamhetskategorin finns 4 verksamhetstyper. Verksamhetstyp Förklaring ELTUkategori Livsmedelstransporter Transport i rumstemperatur. 9.2 Transport av djupfrysta livsmedel Transporteras så, att livsmedlen hela tiden 9.2 hålls -18 C. Livsmedelstransporter, Transporteras så, att livsmedlen hela tiden 9.2 nerkylda Varma livsmedelstransporter hålls inom föreskrivna temperaturgränser. Transporteras så, att livsmedlen hela tiden hålls > + 60 C. För varje verksamhetstyp ingår samma typrelaterade uppgifter. Transportmedlet är godkänt med stöd av ATP-avtalet Om transportmedlet är godkänt med stöd av ATP-avtalet, väljs rätt kategori av de givna alternativen. Alternativen är: 9.2 FRC FNA IN annat mekaniskt kylt transportmedel i klass C med kraftig isolering mekaniskt kylt transportmedel i klass A med normal isolering transportmedel med normal isolering Klass A transportmedel är utrustade med en sådan kylanordning att temperaturen kan regleras mellan C. Klass C transportmedel är utrustade med en sådan kylanordning att temperaturen kan regleras mellan C. ATP-överenskommelsen är ett allmänt avtal om internationell transport av lättfördärvliga livsmedel och om specialutrustning för sådan transport (FördrS 48/1981). Tillsynen har i Finland satts i kraft genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet (971/2006).

Hantering av lättfördärvliga oförpackade livsmedel Kräver inte kompetensintyg Kräver inte utredning av hälsotillståndet Kräver inte skyddsklädsel

Hantering av lättfördärvliga oförpackade livsmedel Kräver inte kompetensintyg Kräver inte utredning av hälsotillståndet Kräver inte skyddsklädsel 14.1.2016 i livsmedelslokaler: Krävs det kompetensintyg, utredning av hälsotillståndet eller skyddsklädsel för arbetstagaren? Kräver inte kompetensintyg Kräver inte utredning av hälsotillståndet Kräver

Läs mer

Modelldokument/version 10112/1 25.1.2010

Modelldokument/version 10112/1 25.1.2010 Ansvarig person Harriet Wallin Sida/sidor 1 / 6 Utarbetad av Modellarbetsgruppen Modelldokument/version 10112/1 Godkänd av Maria Teirikko Tagen i bruk 25.1.2010 Kontrollavdelningen Livsmedelsföretagarens

Läs mer

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött Eviras anvisning 16024/1/sv Märkning och spårning av nötkött Ansvarig person Carmela Hellsten Sida/sidor 1 / 18 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 2 2 DEFINITIONER... 2 3 LAGSTIFTNING... 3 4 MÄRKNING OCH SPÅRNING

Läs mer

Direktförsäljning av primärprodukter

Direktförsäljning av primärprodukter I broschyren tar man upp de mest väsentliga stegmärkena för att börja med direktförsäljning av primärprodukter. Du får hjälp med alla frågor från Äkta smak-medlemmen i ditt område samt livsmedelstillsynsmyndigheten

Läs mer

Bär- och fruktprodukters sammansättning och förpackningspåskrifter instruktion till tillsynsutövare och företagare

Bär- och fruktprodukters sammansättning och förpackningspåskrifter instruktion till tillsynsutövare och företagare Föredragande Tytti Itkonen Sida/sidor 1 / 8 Bär- och fruktprodukters sammansättning och förpackningspåskrifter instruktion till tillsynsutövare Del 2: Juice, nektar och saft Handels- och industriministeriets

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling sverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i sverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:9) om användning av viss symbol; (H 128 ) Utkom från trycket 30 januari 2015 Omtryck beslutade den

Läs mer

ANSÖKAN. Innan verksamheten inleds eller väsentligt förändras ska livsmedelslokalen vara godkänd av Sydspetsens miljöhälsa

ANSÖKAN. Innan verksamheten inleds eller väsentligt förändras ska livsmedelslokalen vara godkänd av Sydspetsens miljöhälsa 1 (5) ANSÖKAN till den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten om verksamhet enligt 13 i livsmedelslagen (23/2006) Livsmedelslokal i villken före detaljhandel hanteras livsmedel av animaliskt ursprung

Läs mer

Vid ägarbyte Namn på den tidigare anläggningen: Fast lokal i byggnad Tält/Marknadsstånd Ambulerande verksamhet

Vid ägarbyte Namn på den tidigare anläggningen: Fast lokal i byggnad Tält/Marknadsstånd Ambulerande verksamhet 1 (5) SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning Enligt artikel 6 förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien och 11 LIVSFS 2009:5 Sökande planerar: Ny livsmedelsanläggning

Läs mer

ANSÖKAN. Innan verksamheten inleds eller väsentligt förändras ska livsmedelslokalen vara godkänd av Sydspetsens miljöhälsa

ANSÖKAN. Innan verksamheten inleds eller väsentligt förändras ska livsmedelslokalen vara godkänd av Sydspetsens miljöhälsa 1 (5) ANSÖKAN till den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten om verksamhet enligt 13 i livsmedelslagen (23/2006) Livsmedelslokal i villken före detaljhandel hanteras livsmedel av animaliskt ursprung

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter.

EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter. EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter. kött, ÄGG & MJÖLK 100 % svenskt. NU BLIR DET ENKLARE ATT HITTA SVENSKA LIVSMEDEL, RÅVAROR

Läs mer

Uppgifterna som skall ges på förpackningen till vissa livsmedel förnyades

Uppgifterna som skall ges på förpackningen till vissa livsmedel förnyades 17.5.2013 1 / 6 Uppgifterna som skall ges på förpackningen till vissa livsmedel förnyades Allmänt Jord- och skogsbruksministeriets förordning (264/2012) (nedan JSMf 264/2012) om krav i fråga om vissa livsmedel

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för Anvisningar för ifyllning av registreringsansökan Datum 15.5.2006 Dnr 665/505/2006 ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret

Läs mer

Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter

Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter Riskbedömningssystemet används och avgiftsklassen (AK) är som underlag för taxesättningen. Följande förkortningar används i tabellen:

Läs mer

Samtliga dessa livsmedel och ingredienser innehåller gluten och skall uteslutas

Samtliga dessa livsmedel och ingredienser innehåller gluten och skall uteslutas Glutenfri kost Glutenintolerans, celiaki, är en tarmsjukdom som innebär att slemhinnan i tarmen blir skadad av gluten. Gluten är ett protein som finns naturligt i sädesslagen vete, råg och korn. Celiaki

Läs mer

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar

Riskklassificering av livsmedelsanläggningar BILAGA Riskklassificering av livsmedelsanläggningar Vid bedömningen av verksamhetens risk ska hänsyn tas till förekomsten av en fungerande egenkontroll och kontrollmyndighetens erfarenheter av verksamheten.

Läs mer

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel REMISS 1 (7) Området för strategisk utveckling och stöd Juridiska avdelningen Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel 1. Bakgrund Livsmedelsverket har tidigare remitterat ett förslag

Läs mer

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA Hälsoskyddssektionen 43 16.06.2015 FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA HALSSEKT 16.06.2015 43 Beredning och ytterligare

Läs mer

6. Checklista för dig som arbetar i: Butik

6. Checklista för dig som arbetar i: Butik 6. Checklista för dig som arbetar i: Butik Syfte: Förutsättningar: Att underlätta för butik att göra livsmedelshanteringen säkrare ur allergisynpunkt. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter.

Läs mer

3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel

3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel 3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet

Läs mer

Taxebilaga 2. Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter

Taxebilaga 2. Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter Följande förkortningar används i tabellen: KK= Klassningskod, AK= Avgiftsklass, PN= Prövningsnivå KK AK PN Beskrivning

Läs mer

Spårbarhet och redlighet

Spårbarhet och redlighet 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Spårbarhet och redlighet - Av nötkött på restauranger Projektet utfördes under hösten och vintern 2015/2016 av livsmedelsinspektörerna: Giovanna Sanchez, Camilla Olsson

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Införsel för personligt bruk av produkter av animaliskt ursprung i form av livsmedel och foder

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Införsel för personligt bruk av produkter av animaliskt ursprung i form av livsmedel och foder 1(10) Dnr 38-5857/11 2011-06-21 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Tullverket Införsel för personligt bruk av produkter av animaliskt ursprung i form av livsmedel

Läs mer

ANMÄLAN om registrering av livsmedelanläggning enligt EG-förordning 852/2004.

ANMÄLAN om registrering av livsmedelanläggning enligt EG-förordning 852/2004. ANMÄLAN om registrering av livsmedelanläggning enligt EG-förordning 852/2004. 1 (4) Anmälan gäller Ny verksamhet. Befintlig anläggning, ny ägare, från och med den.. Ändring av befintlig verksamhet, samma

Läs mer

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur)

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Jag har sammanställt lite information kring mat och dryck som ett stöd för barn och föräldrar i BT-97. På första sidan står det kortfattat och i punktform om vad vi trycker

Läs mer

Information. Ni ansvarar för era kosttillskott

Information. Ni ansvarar för era kosttillskott Information Ni ansvarar för era kosttillskott BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här broschyren

Läs mer

Bilaga 2 del 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter

Bilaga 2 del 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter Bilaga 2 del 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter Med tidsfaktor (TF) avses i detta underlag ett rekommenderat tidsspann i timmar per år, inom vilket kommunens avgift

Läs mer

Underlag för riskklassificering

Underlag för riskklassificering Information Avgift betalas enligt kommunens fastställda taxa. För att starta formuläret vänligen klicka 'Framåt'. Verksamhet Säsongsverksamhet Bedrivs säsongsverksamhet? * (Endast ett val) Ja Nej Hur många

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 27.6.2007 KOM(2007) 360 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter SV SV RAPPORT

Läs mer

INSPEKTIONSBERÄTTELSE Salmonellakontrollbesök på djurhållningsplats för fjäderfä

INSPEKTIONSBERÄTTELSE Salmonellakontrollbesök på djurhållningsplats för fjäderfä 1 (6) Inspektionsdatum: Inspektionsbesökets dnr: UPPGIFTER OM DJURHÅLLNINGSPLATSEN Ansvarig aktör för djurhållningsplatsen Telefon E-post Adress Kommun Djurhållningsplatsens adress (om annan än ovan) Lägenhetssignum

Läs mer

Person-/organisationsnummer Verksamhetens telefonnummer Mobiltelefon. Utdelningsadress (gata, box etc.) Postnummer Ortnamn

Person-/organisationsnummer Verksamhetens telefonnummer Mobiltelefon. Utdelningsadress (gata, box etc.) Postnummer Ortnamn MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av ansvarig förvaltning/nämnd.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 65. Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 65. Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Stadsstyrelsen 114 7.4.2014 65 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat Beredning och upplysningar: Minna Ahola, tfn 050 525 2779 Regina

Läs mer

MÄRKNING OCH HANTERING

MÄRKNING OCH HANTERING Gäller från 2009-11-01 MÄRKNING OCH HANTERING REGLER FÖR HANTERING AV IP SIGILL-RÅVAROR OCH MÄRKNING MED SVENSKT SIGILL Grafisk form och produktion Condesign Communications AB 2009-10 foto Frans Hällqvist,

Läs mer

Modelldokument/version 10115/1 25.1.2010

Modelldokument/version 10115/1 25.1.2010 Ansvarig person Harriet Wallin Sida/sidor 1 / 6 Utarbetad av Modellarbetsgruppen Modelldokument/version 10115/1 Godkänd av Maria Teirikko Tagen i bruk 25.1.2010 Kontrollavdelningen Livsmedelsföretagarens

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING Tillverkning och förpackning

VERKSAMHETSBESKRIVNING Tillverkning och förpackning Diarienummer (ifylles av myndig het) : Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Norragatan 17, AX -22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax

Läs mer

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöfövaltningen BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöförvaltningen Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll Foto: Herman Claesson Offentlig kontroll

Läs mer

RP 108/2008 rd. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 108/2008 rd. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av livsmedelslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att livsmedelslagen ska ändras med anledning av att

Läs mer

Avgränsning av livsmedelssektorn

Avgränsning av livsmedelssektorn 356 Bilaga 4 Avgränsning av livsmedelssektorn Avgränsning av livsmedelssektorn I merparten av den näringsgrensindelade statistiken i Sverige används Standard för svensk näringsgrensindelning (SNI) för

Läs mer

"Foodshed". Varifrån kommer vår mat och hur kommer den till oss?

Foodshed. Varifrån kommer vår mat och hur kommer den till oss? "Foodshed". Varifrån kommer vår mat och hur kommer den till oss? Susanne Johansson, Institutionen för ekologi och växtproduktionslära, SLU, tel: 018-67 14 08, e-post: Susanne.Johansson@evp.slu.se Varifrån

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer

Nr 160 577. För Befolkningsregistercentralens och magistraternas offentligrättsliga prestationer uppbärs följande avgifter: I FÖRFRÅGNINGSTJÄNSTER

Nr 160 577. För Befolkningsregistercentralens och magistraternas offentligrättsliga prestationer uppbärs följande avgifter: I FÖRFRÅGNINGSTJÄNSTER Nr 160 577 Bilaga AVGIFTSTABELL För Befolkningsregistercentralens och magistraternas offentligrättsliga prestationer uppbärs följande avgifter: I FÖRFRÅGNINGSTJÄNSTER 1. FÖRFRÅGNINGAR VIA DIREKTANVÄNDNING

Läs mer

Till dig med Måltidsservice

Till dig med Måltidsservice Till dig med Måltidsservice Vård och omsorg Malmö stad Vad är Måltidsservice? Kommunstyrelsen har beslutat att alla Malmös stadsdelar ska erbjuda Måltidservice för att du ska få större möjlighet att välja

Läs mer

Vegetarisk kost. Det finns flera sätt att äta vegetariskt. Ofta äter man mycket grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter och frön.

Vegetarisk kost. Det finns flera sätt att äta vegetariskt. Ofta äter man mycket grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter och frön. Vegetarisk kost Det finns flera sätt att äta vegetariskt. Ofta äter man mycket grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter och frön. Vegankost innehåller bara vegetabiliska livsmedel. Laktovegetarisk kost

Läs mer

Underlag för riskklassificering av livsmedelsanläggning

Underlag för riskklassificering av livsmedelsanläggning Sid 1 (5) Underlag för riskklassificering av livsmedelsanläggning Box 206, 597 25 Åtvidaberg kommun@atvidaberg.se, 0120-830 00 Livsmedelsföretag Företag Postort Organisationsnummer Telefonnummer (även

Läs mer

KAPITEL 19 BEREDNINGAR AV SPANNMÅL, MJÖL, STÄRKELSE ELLER MJÖLK; BAKVERK

KAPITEL 19 BEREDNINGAR AV SPANNMÅL, MJÖL, STÄRKELSE ELLER MJÖLK; BAKVERK 9 KAPITEL 9 BEREDNINGAR AV SPANNMÅL, MJÖL, STÄRKELSE ELLER MJÖLK; BAKVERK Anmärkningar. Detta kapitel omfattar inte a) livsmedelsberedningar som innehåller mer än 20 viktprocent korv, kött, andra djurdelar,

Läs mer

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Diarienr 2013/143-KS nternati Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Beslutad av Kommunstyrelsen 12 juni 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker

Läs mer

Hur tycker ert parti att man ska förbättra informationen till konsumenterna på livsmedelsförpackningar?

Hur tycker ert parti att man ska förbättra informationen till konsumenterna på livsmedelsförpackningar? LIEDELINFORATION Fråga 1 Hur tycker ert parti att man ska förbättra informationen till konsumenterna på livsmedelsförpackningar? D enterpartiet jobbar för att få till obligatorisk ursprungsmärkning på

Läs mer

Med tidsfaktor (TF) avses i detta underlag antalet tillsynstimmar per år Följande förkortningar används i tabellen:

Med tidsfaktor (TF) avses i detta underlag antalet tillsynstimmar per år Följande förkortningar används i tabellen: 1 Taxebilaga 2 Med tidsfaktor (TF) avses i detta underlag antalet tillsynstimmar per år Följande förkortningar används i tabellen: KK= Klassningskod, TF= Tidsfaktor, PN= Prövningsnivå T= Timtid A och B=

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov

Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov Sid 1 (5) Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov Testet består av 15 frågor. Varje fråga har tre svarsalternativ. Ibland är mer än ett svar rätt. Markera det eller de svar du tror är rätt. Lycka till!

Läs mer

Så beräknas kontrolltiden för livsmedelsverksamheter

Så beräknas kontrolltiden för livsmedelsverksamheter Så beräknas kontrolltiden för sverksamheter Alla sverksamheter placeras i riskklasser utifrån ett system framtaget av Livsmedelsverket. Nedan beskrivna metod gäller från och med 2012. Klassningen består

Läs mer

UNDERLAG FÖR RISKKLASSIFICERING. Verksamhetsutövare Företagets, föreningens, nämndens namn, personnamn (vid enskild firma)

UNDERLAG FÖR RISKKLASSIFICERING. Verksamhetsutövare Företagets, föreningens, nämndens namn, personnamn (vid enskild firma) UNDERLAG FÖR RISKKLASSIFICERING Verksamhetsutövare Företagets, föreningens, nämndens namn, personnamn (vid enskild firma) Organisationsnr/personnr Postadress Postnummer och ort Kontaktperson Telefon Mobiltelefon

Läs mer

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 2

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 2 TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet KK= Klassningskod, AK= Avgiftsklass, TF= Tidsfaktor, PN= Prövningsnivå, T= debiteras per timme Mi 1 1.10 Mi 2 1.11 Mi 3 1.20-1

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1997D0080 SV 17.10.1998 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS BESLUT av den 18 december 1996 om tillämpningsföreskrifter

Läs mer

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café Miljökontoret 2015 Lina Lundberg Linköpings kommun linkoping.se Bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 3 Ställningstagande... 3

Läs mer

Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet.

Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet. 1 (58) Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet. KK= Klassningskod AK= Avgiftsklass, (T= Timavgift) PN= Prövningsnivå (A och B= tillståndsplikt C= anmälningsplikt U= utan prövning) Avgiftsklassen

Läs mer

Riskklassificering och årlig avgift för livsmedelsanläggningar

Riskklassificering och årlig avgift för livsmedelsanläggningar Riskklassificering och årlig avgift för sanläggningar En kommun är skyldig att ta ut avgifter för den kommunala skontrollen. Den årsavgift som räknas ut skall betalas för varje påbörjat kalenderår. Var

Läs mer

Fisk och fiskeriprodukter: primärproduktion, anmäld livsmedelslokal eller anläggning inom fiskbranschen?

Fisk och fiskeriprodukter: primärproduktion, anmäld livsmedelslokal eller anläggning inom fiskbranschen? 25.06.2018 Fisk och fiskeriprodukter: primärproduktion, anmäld livsmedelslokal eller anläggning inom fiskbranschen? Primärproduktion I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 har primärproduktionen

Läs mer

Ekologisk produktion 3

Ekologisk produktion 3 Eviras anvisning 18222/4 Ekologisk produktion 3 Villkor för livsmedelsproduktion Livmedelssäkerhetsverket Evira Eviras anvisning 18222/4 Ekologisk produktion 3 Villkor för livsmedelsproduktion 2016 Eviras

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Välj din stil. Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt!

Välj din stil. Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt! Välj din stil Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt! Ett halvt kilo om dagen Ditt val Vegetabilier d.v.s. frukt, bär och grönsaker har en positiv helhetsverkan. De upprätthåller

Läs mer

VÄNLIGEN FYLL I FÖLJANDE UPPGIFTER, TEXTA TYDLIGT ELLER ANVÄND VERSALER, TACK. Kompetenstestarens namn Kompetenstestarens betekcning Testdatum

VÄNLIGEN FYLL I FÖLJANDE UPPGIFTER, TEXTA TYDLIGT ELLER ANVÄND VERSALER, TACK. Kompetenstestarens namn Kompetenstestarens betekcning Testdatum HYGIENKOMPETENSTEST / MODELLSERIE I Observera: bara ett svarskryss / fråga. Svarstiden är 45 minuter. Man får avlägsna sig från testtillfället tidigast 30 minuter efter att testet började. Man godkänns

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Sauli Hautakangas, januari 2011 Postadress

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling sverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i sverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:9) om användning av viss symbol; (H 128) Utkom från trycket den 17 juni 2009 Omtryck beslutade den

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om utövande och tillsyn av verksamhet gällande gödselfabrikat

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om utövande och tillsyn av verksamhet gällande gödselfabrikat JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 11/12 Datum Dnr 03.05.2012 1033/14/2012 Ikraftträdelse- och giltighetstid 10.05.2010 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om

Läs mer

Ingredienser som avses i 39

Ingredienser som avses i 39 19 Bilaga 1 (till ) Ingredienser som avses i 39 Ingredienser som enligt 39 alltid ska anges i märkningen Spannmål som innehåller gluten (dvs. vete, spelt, kamut, råg, korn, havre eller hybridiserade sorter

Läs mer

Eftersom maten får stor volym är mellanmålen extra viktiga!

Eftersom maten får stor volym är mellanmålen extra viktiga! Fettreducerad kost Fettreducerad kost är avsedd för patienter med Crohns sjukdom, andra sjukdomar eller skador i mag-tarmkanalen där fett i maten kan ge upphov till besvär och problem med diarréer. För

Läs mer

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Foto: Per Nilsson, Profox Dessa branschriktlinjer är framtagna av Progrezzum Ekonomisk Förening i samarbete med Ekoturismföreningen, Slow Food Sapmi, Friluftsfrämjandet,

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE SKATTEFÖRVALTNINGEN 4.9.2015 Enheten för styrning och utveckling av personbeskattningen A99/200/2015 version 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Hantering av lättfördärvliga oförpackade livsmedel Kräver inte kompetensintyg Kräver inte utredning av hälsotillståndet Kräver inte skyddsklädsel

Hantering av lättfördärvliga oförpackade livsmedel Kräver inte kompetensintyg Kräver inte utredning av hälsotillståndet Kräver inte skyddsklädsel 5.7.2016 i livsmedelslokaler: Krävs det kompetensintyg, utredning av hälsotillståndet eller skyddsklädsel för arbetstagaren? Kräver inte kompetensintyg Kräver inte utredning av hälsotillståndet Kräver

Läs mer

Intervju om matvanor

Intervju om matvanor rvju om matvanor Kön Man Kvinna Datum då formuläret ifylldes: 20 dag år Ändamålet med detta formulär är att få en noggrann bild av Era matvanor. När Ni fyller i formuläret, beakta den senast na 12 ers

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 13 februari 2004 PE 337.066/12-17 ÄNDRINGSFÖRSLAG 12-17 Förslag till andrabehandlingsrekommendation (PE 337.066) Horst Schnellhardt

Läs mer

Eviras anvisning 10003/08/sv. Övervakning av tvärvillkor som gäller produktion av animaliska livsmedel 2015

Eviras anvisning 10003/08/sv. Övervakning av tvärvillkor som gäller produktion av animaliska livsmedel 2015 Eviras anvisning 10003/08/sv Övervakning av tvärvillkor som gäller produktion av animaliska livsmedel 2015 Sida/sidor 1 / 46 Övervakning av tvärvillkor som gäller produktion av animaliska livsmedel 2015

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter

om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter Given i Helsingfors den 9 september 2004 Decree 852 Statsrådets förordning om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter I enlighet med statsrådets beslut, fattat på

Läs mer

Planering av måltiderna

Planering av måltiderna Planering av måltiderna Förskolan bör erbjuda barnen tre måltider samt 1 2 extramåltider till de små barnen. Fördela måltiderna jämnt över dagen. FRUKOST: Planera frukost efter Byggstenarna (se sidan 10).

Läs mer

Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet

Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet 1(93) Taxebilaga 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet Följande förkortningar används i tabellen: = Klassningskod, ÅA= Årlig tillsynstid i timmar, PN= Prövningsnivå A och B= tillståndspliktig, C=

Läs mer

TAXEBILAGA 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter

TAXEBILAGA 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter TAXEBILAGA 2 Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet och hälsoskyddsverksamheter 2015-02-05 Klassningskod Prövnings -nivå Beskrivning Avgiftsklass Debiterade timmar JORDBRUK Djurhållning m.m. 1.20-1

Läs mer

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Livsmedelshygien Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Viktig livsmedelshygien Vanligt med livsmedelsburna sjukdomar i Sverige ca 500 000 fall/år Livsmedelsburna sjukdomar kan leda till dödsfall Rapporterade

Läs mer

Älsklingsmat och spring i benen

Älsklingsmat och spring i benen Älsklingsmat och spring i benen Tips och idéer för förskolebarn Idag tänker vi berätta lite om maten och matens betydelse för barnens hälsa och väl befinnande. Alla behöver vi mat för att kroppen ska fungera.

Läs mer

Bilaga I. Informationsmaterial till verksamheterna Alla livsmedel som säljs måste vara rätt märkta ; Märkning av förpackade livsmedel

Bilaga I. Informationsmaterial till verksamheterna Alla livsmedel som säljs måste vara rätt märkta ; Märkning av förpackade livsmedel Bilaga I Informationsmaterial till verksamheterna Alla livsmedel som säljs måste vara rätt märkta ; Märkning av förpackade livsmedel Alla livsmedel som säljs måste vara rätt märkta enligt livsmedelsbestämmelserna

Läs mer

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket Maj 2013 Carin Blom Anna Warberg 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE. INFO@HUI.SE. 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE.

Läs mer

Kontaktuppgifter & arbete

Kontaktuppgifter & arbete Kontaktuppgifter & arbete Dagens datum: / / Vårdcentral: År Månad Dag Namn: Persnr: X1. Vilken typ av sysselsättning har du för närvarande i huvudsak? Yrkesarbetar, anställd Studerar, praktiserar Yrkesarbetar,

Läs mer

Version 2.1 Ändringar och förbättringar

Version 2.1 Ändringar och förbättringar Version 2.1 Ändringar och förbättringar I. Nya moduler I. 1 Modul för utfärdande av licenser för export till EU I.1.1 Syfte Den här modulen är avsedd för såväl tredjeländer som medlemsstaterna: Tredjeländerna

Läs mer

REGISTRERINGS/ÄNDRINGSANMÄLAN FÖR DJURHÅLLNINGSPLATS (Pälsdjur, hjort- och kameldjur)

REGISTRERINGS/ÄNDRINGSANMÄLAN FÖR DJURHÅLLNINGSPLATS (Pälsdjur, hjort- och kameldjur) REGISTRERINGS 1 (9) Läs noggrant igenom anvisningarna innan du fyller i blanketten. Blanketten lämnas in till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där anmälarens gårdsbruks driftscentrum finns eller

Läs mer

Varuklassificering enligt HS/KN

Varuklassificering enligt HS/KN Varuklassificering enligt HS/KN Avgränsningen av varugruppen livsmedel, livsmedelsråvaror och drycker i tabellerna 4.1.2 och 4.1.3 baseras i huvudsak på hur Jordbruksverket avgränsade varuområdet i de

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Frukt och grönt

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Frukt och grönt Värmdö kommun Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Frukt och grönt Diarie UH-2014-48 Upphandlare Annie Mägi Gillstedt Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

JUSTITIEMINISTERIET Södra Esplanaden 10 PL 1 00131 HELSINGFORS Växel (90) 18251 Telefax (90) 1825 7730 ANVISNINGSSAMLING 28.11.

JUSTITIEMINISTERIET Södra Esplanaden 10 PL 1 00131 HELSINGFORS Växel (90) 18251 Telefax (90) 1825 7730 ANVISNINGSSAMLING 28.11. JUSTITIEMINISTERIET ANVISNING Södra Esplanaden 10 PL 1 00131 HELSINGFORS Växel (90) 18251 Telefax (90) 1825 7730 ANVISNINGSSAMLING 28.11.1994 4169/34/94 JM UNDERRÄTTENS MEDDELANDE TILL KONKURS- OCH FÖRETAGSSANERINGSREGISTRET

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EGENKONTROLLPLANER

ANVISNINGAR FÖR EGENKONTROLLPLANER 1/10 ANVISNINGAR FÖR EGENKONTROLLPLANER Livsmedelsföretagaren skall upprätta en skriftlig egenkontrollplan, plan för egenkontroll, följa den och dokumentera åtgärderna. Egenkontrollplanen ska hållas à

Läs mer

Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015

Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015 Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015 1 2 Taxa för miljöhälsoskyddet 1 Tillämpningsområde Denna taxa tillämpas på A) kommunala myndigheters prestationer enligt livsmedelslagen (23/2006), vilka gäller

Läs mer

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte Lag om hantering av risker orsakade av främmande arter I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Denna lag innehåller kompletterande bestämmelser om tillämpningen av Europaparlamentets

Läs mer

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas 1. Namn för Skyddad Ursprungsbeteckning Suovas. 2. Medlemsstater samt tredjeland Sverige, Finland samt Norge. 3. Beskrivning av

Läs mer

Att upphandla bröd. Guide till förfrågningsunderlag

Att upphandla bröd. Guide till förfrågningsunderlag Att upphandla bröd Guide till förfrågningsunderlag Pågen AB, mars 2013 Form och produktion: Pågen Inhouse Tryck: C A Andersson Vi kan bröd Det här är en guide för dig som arbetar med upphandlingar och

Läs mer

Vägledning rörande kontroll av hantering av animaliska biprodukter vid livsmedelanläggning

Vägledning rörande kontroll av hantering av animaliska biprodukter vid livsmedelanläggning 1(29) BILAGA TILL VÄGLEDNINGARNA MED DNR 38-4673/10 OCH DNR 2010-06-09 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning rörande kontroll av hantering av animaliska biprodukter vid livsmedelanläggning Denna

Läs mer

Kriterier för kolonial/specerier

Kriterier för kolonial/specerier Kriterier för kolonial/specerier Produkter som består till minst 50 % av råg/vete/korn/havre/majs eller torkade bönor, raps eller solros. GMO Livsmedel som innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO)

Läs mer

KUTI / YHTI 2B, vad är läget?

KUTI / YHTI 2B, vad är läget? KUTI / YHTI 2B, vad är läget? Överinspektör Reetta Honkanen, Valvira Överinspektör Heli Laasonen, Valvira Överinspektör Taija Rissanen, Evira Överinspektör Katri Klingberg, Evira 30.9.2015 Reetta Honkanen

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer