Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014"

Transkript

1

2 Datum Dnr Regionförbundets delårsrapport januari augusti 2014 Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: Hemsida: Org nr: Sida 1(44)

3 REGIONFÖRBUNDETS FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE... 3 INLEDNING... 3 REDOVISNING AV MÅLUPPFYLLELSE... 4 HUVUDVERKSAMHET... 5 MÅL 1: I SÖRMLAND FINNS GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR UNGA OCH VUXNA ATT UTBILDA SIG OCH ARBETA. ARBETSGIVARE HAR GODA MÖJLIGHETER ATT REKRYTERA RÄTT KOMPETENS Strategi: Vi anpassar utbildningar bättre till rekryteringsbehoven genom att utbildningsanordnare och arbetsgivare tydligt och tillsammans formulerar vilka behov av kompetens som finns Strategi: Vi ger unga och vuxna bättre möjligheter att gå från utbildning till arbete... 8 Strategi: Vi genomför behovsanpassade insatser för grupper som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden MÅL 2: SÖRMLAND HAR STARKA SAMBAND MED OMVÄRLDEN Strategi: Vi utvecklar ett hållbart transportsystem Strategi: Vi skapar en modern IT-infrastruktur i Sörmland MÅL 3: SÖRMLAND HAR ETT KONKURRENSKRAFTIGT NÄRINGSLIV Strategi: Vi påverkar attityder till entreprenörskap Strategi: Vi utvecklar det regionala innovationssystemet med individen i fokus Strategi: Vi bidrar till att utveckla strategiskt viktiga branscher MÅL 4: SÖRMLAND HAR HÅLLBARA OCH ATTRAKTIVA LIVSMILJÖER Strategi: Vi prioriterar en hållbar och attraktiv boendemiljö Strategi: Vi skapar förutsättningar för en god och jämlik hälsa hos sörmlänningarna REGIONFÖRBUNDETS INSATSER UTÖVER MÅL OCH STRATEGIER I SÖRMLANDS-STRATEGIN POLITISK STYRNING FÖRBUNDSKONTORET REGIONFÖRBUNDETS EKONOMISKA UTFALL OCH PROGNOS HUVUDVERKSAMHETENS EKONOMI Ekonomisk sammanställning per område SIDOVERKSAMHETENS EKONOMI FoU i Sörmland Samverkansstrateg för vård och omsorg i Sörmland POLITISKA STYRNINGENS EKONOMI FÖRBUNDSKONTORETS EKONOMI BUDGETAVSTÄMNING RESULTATRÄKNING BALANSRÄKNING KASSAFLÖDESANALYS NOTER Sid 2(44)

4 Regionförbundets förvaltningsberättelse Inledning Regionförbundets verksamhet 2014 har hittills dominerats av tre strategiska utvecklingsområden; kompetensförsörjning, regional infrastrukturplanering samt förberedelser för EU:s nya strukturfonder. Den politiska kompetensberedningen har arbetat vidare med et att före årets slut presentera ett handlingsprogram med fokus på att få fler ungdomar att påbörja och slutföra sina studier. Insatser som genomförts redan i år är en studie kring orsakerna till avhopp från gymnasiestudier, start av projektet Arbetsmarknadskunskap i skolan samt en genomlysning av studie- och yrkesvägledarnas arbete i länet. Utbildning- och kompetensfrågor var även huvudämnet för årets Ledningskonferens i Finland. Under våren fastställde regionstyrelsen den regionala transportinfrastrukturplanen som togs fram under slutet av Planen innehåller statliga satsningar på vägnätet, cykelvägar, kollektivtrafikåtgärder med mera motsvarande en miljard kronor fram till I den nya planen har satsningarna på cykelvägar och kollektivtrafik ökats väsentligt. EU:s nya strukturfondsperiod har inletts under 2014 men i likhet med den tidigare perioden är starten försenad till följd av utdragna förhandlingar på både nationell och europeisk nivå. Regionstyrelsen har dock godkänt förslagen till regionala program både för socialfonden och regionalfonden. Under året har förbundet även fått särskilda medel från ESF-rådet för att genomföra en förstudie kring vilka insatser som bör göras i länet med stöd av socialfonden de kommande sex åren. Efter ett omfattande förankringsarbete antog regionstyrelsen i juni en innovationsstrategi för Sörmland där fokus ligger på innovationer i företag och inom offentlig sektor. Regionstyrelsen har vidare fattat beslut om stöd till återuppbyggnad av Grafikens Hus i Mariefred samt tillsammans med Sparbankerna och länsstyrelsen avsatt medel för en samordnad satsning på sörmländsk mat. Under 2013 och 2014 har staten betalat ut ett tillskott fem miljoner kronor per år till de regionala utvecklingsmedel som regionförbundet får disponera. Dessa extra medel används främst till satsningarna på kompetensförsörjning, företagsrådgivning för invandrare samt utveckling av besöksnäringen. Sid 3(44)

5 Redovisning av uppfyllelse Regionförbundets uppgift är att samordna Sörmlandsstrategin 2020 samt följa upp dess inriktning och. Förbundet har det övergripande ansvaret, men om tydliga resultat ska kunna nås behövs en långtgående samverkan med andra aktörer. Ett viktigt led i uppföljningen är att stämma av utvecklingen i länet med hjälp av Sörmlandsstrategins indikatorer. Förbundet verkställer en och strategierna i Sörmlandsstrategin genom projekt och aktiviteter (löpande verksamhet). Med utgångspunkt från Sörmlandsstrategins har i verksamhetsplanen för 2014 olika projekt och aktiviteter angivits, som regionstyrelsen beslutat att regionförbundet ska arbeta med under året. För dessa projekt och aktiviteter angavs som ska uppnås under året. Resultatet (uppfyllelsen) ska leda till effekter i ett längre perspektiv (Sörmlandsstrategins ). Den långsiktiga utvecklingen kan följas genom Sörmlandsstrategins indikatorer, vilket ger en bild över hur regionförbundets verksamhet bidrar till den hållbara tillväxt och utveckling som beskrivs i Sörmlandsstrategin Verksamheten och de som beskrevs i verksamhetsplanen följs nu upp på projektoch aktivitetsnivå och redovisas i denna delårsrapport. Sörmlandsstrategin 2020 Mål och strategier Regionförbundets Projekt Projekt 2014 Aktiviteter Aktivitets 2014 Sid 4(44)

6 Huvudverksamhet Mål 1: I Sörmland finns goda förutsättningar för unga och vuxna att utbilda sig och arbeta. Arbetsgivare har goda möjligheter att rekrytera rätt kompetens. Strategi: Vi anpassar utbildningar bättre till rekryteringsbehoven genom att utbildningsanordnare och arbetsgivare tydligt och tillsammans formulerar vilka behov av kompetens som finns. Projekt Projekt Regional kompetensplattform Regeringsuppdraget fortsätter och projektet ska verka för en utvecklad samverkan inom kompetensförsörjning och utbildningsplanering på kort och lång sikt. Målet är att under 2014 underhålla och utveckla den samverkan som byggts upp i länet. Bland annat ska relevant underlag tas fram och kommuniceras till berörda parter. Mötesplatser där näringslivet, kommunerna och utbildningsanordnare kan träffas ska anordnas för att matcha behov och utbud av kompetens. Plattformen har under året varit drivande i tillkomsten och genomförandet av Kompetensförsörjningsdagarna, två gemensamma konferensdagar för Sveriges samtliga regionala kompetensplattformar, berörda myndigheter och departement på temat socialfonden och yrkesutbildning. Under året har rapporterna Ungdomar som inte fullföljer gymnasiet i Östra Mellansverige och SYV-Barometern 2013 diskuterats i olika forum, bland annat på en gemensam konferens med regionförbundet Östsam. En ansökan till Tillväxtverkets program för regionala kompetensplattformar har lämnats in, med grund i kompetensberedningens arbete, och medel har beviljats till projektet Attraktiva arbetsgivare inom vård och omsorg. Samtliga länets utbildningschefer eller motsvarande har besökts för dialogmöte kronor kronor Sid 5(44)

7 Projekt Projekt Politisk kompetensberedning Målet är att färdigställa en handlingsplan för regionala insatser och påbörja genomförandet av dessa. Under året har beredningens ledamöter besökt medlemmarnas utbildningsnämnder eller motsvarande för att berätta om sitt arbete och hämta hem synpunkter. Beredningen bjöd in till konferensen Skola omvärld med ett brett deltagande från kommuner, landsting och näringsliv. Fokus för konferensen var studie- och yrkesvägledning som strategiskt verktyg för minskade avhopp i gymnasieskolan och bättre matchning på arbetsmarknaden. Beredningen deltog på ledningskonferensen i Helsingfors som hade tema kompetens. Beredningen genomförde ett studiebesök hos regionala skolstödsgruppen i Örebro län och bjöd in länets utbildningschefer och utbildningsnämndsordföranden eller motsvarande att delta. Beredningen deltog på Sörmlands läns Integrationsråd kronor kronor Projekt Projekt Satsning på Mälardalens högskola Målet är att säkerställa Mälardalens högskolas status och dess möjlighet att vidareutveckla viktiga utbildningar och forskningsområden. Högskolan har en viktig roll att säkerställa länets behov av kompetens på många områden, särskilt de offentliga myndigheternas. Samarbetet är utformat i en överenskommelse. Inom ramen för överenskommelsen finansieras särskilda satsningar inom två områden; entreprenöriellt lärande och nyanländas lärande. Inom entreprenöriellt lärande pågår forskning kopplat till förskolan och skolans tidigare år. Inom nyanländas lärande kommer fyra delstudier att genomföras under hösten kronor kronor Sid 6(44)

8 Aktivitet Projekt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland Målet är att tillsammans med berörda intressenter utveckla verksamheten inom Vård- och Omsorgscollege i Sörmland samt att säkerställa att det finns resurser för att leda verksamheten. Förbundskontoret har med stöd från Mälardalens högskola tagit fram en förstudie som ligger till grund för den tillfälliga finansieringslösning för verksamheten för budgetåret 2014 men som också kommer att utgöra basen för den långsiktiga finansieringslösning som ska förankras under hösten kronor kronor Projekt Projekt YH-Mälardalen (Yrkeshögskoleutbildning) (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Målet är att tillsammans med Västmanland fortsätta att driva en storregional funktion för samverkan kring yrkeshögskoleutbildningar. Målet är att få fler YH-utbildningar i regionen. Under året ska beslut tas om en fortsatt form att driva verksamheten vidare i. Uppdraget inom YH-Mälardalen har fortsatt som ett samarbete mellan Västmanland och Sörmland. Under perioden beviljades en förstudie finansiering från regionalfonden där möjligheterna för en fortsättning ska undersökas kronor kronor Sid 7(44)

9 Strategi: Vi ger unga och vuxna bättre möjligheter att gå från utbildning till arbete Projekt Projekt Arbetsmarknadskunskap i skolan Målet är att starta en informationsverksamhet för samtliga elever i årskurs 7-8 i grundskolan och årskurs 1-3 i gymnasiet. Syftet är att öka kunskapen om arbetsmarknaden och de krav som ställs när man ska gå ut i arbetslivet. Projektet genomförs i samarbete med organisationen Jobba i Västerås och ska pågå i första hand under Ambitionen är att kommunerna därefter ska avgöra om man vill fortsätta och därmed långsiktigt ta över ansvaret för projektet. Under våren mötte satsningen cirka 800 elever, vilket understiger resultatet med elever. Detta beror på att rekryteringen av kommunikatörer drog ut på tiden och lektionerna kom igång först under april månad. Totalt genomfördes lektioner på tio skolor i hela Sörmland, varav fem grundskolor och fem gymnasieskolor. Möten har också skett med ett femtiotal studie- och yrkesvägledare, rektorer och lärare. Utvärderingen visar att inspirationslektionerna är mycket uppskattade och både elever och vuxna får ut mycket av arbetsmarknadskunskapsdeltagande i de sörmländska skolorna. En dialog har även inletts med flera tongivande företag och organisationer kronor kronor Sid 8(44)

10 Strategi: Vi genomför behovsanpassade insatser för grupper som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Projekt Projekt Uppföljning av Europeiska Socialfonden (ESF), förstudie Målet är att tillsammans med länets aktörer på området ta fram ett förslag på hur vi i Sörmland kan arbeta i nästa socialfondsperiod. Förslaget ska ha en tydlig koppling till Sörmlandsstrategin 2020 och föreslå ett arbetssätt för ett mer effektivt nyttjande av socialfondsmedlen. Länets aktörer på socialfondsområdet har kontinuerligt träffats under året och ett utkast till modell för samarbete har tagits fram. Former för samverkan i Östra Mellansverige har också diskuterats. I det länsövergripande arbetet har ingått att ge input till socialfondens handlingsplan. 0 kronor (finansiering från socialfonden kronor, kostnader kronor) kronor Sid 9(44)

11 Mål 2: Sörmland har starka samband med omvärlden Strategi: Vi utvecklar ett hållbart transportsystem Projekt Projekt Uppföljning av Storregionala samverkansprojekt inom En bättre sits (EBS) och Östra Mellansverige (ÖMS) Målet är att aktivt medverka i de pågående storregionala samverkansprojekten och ta fram planeringsunderlag för Sörmland och dess omvärld. Inom EBS är frågan om hållbara godstransporter och logistik prioriterad. Sedan september 2013 har EBS-arbetet haft fokus på gemensamma diskussioner med tjänstemän och politiker för att kartlägga nuläget och identifiera utmaningarna. Jan-mars 2014 hade EBS-arbetet fokus på att sammanställa och kommunicera temaarbetet från 2013 genom bland annat en konferens. Under perioden jan-augusti har ett tjänstemannaarbete pågått där syftet varit att diskutera och konkretisera behoven av ytterligare fördjupningar och utredningar inför en ny gemensam regional systemanalys kronor kronor Projekt Projekt Uppföljning av Utredningar, som Ostlänkens och Skavstas vidare planering, åtgärder till stöd för en effektiv kollektivtrafik med mera Målet är att ta fram material som stödjer medlemmarnas planering och arbete för att utveckla och stärka de regionala sambanden och de hållbara transportsystemen inom länet och över länsgränserna. Under våren har en rapport om tillväxtförutsättningarna för Sörmland och Östergötland med anledning av utbyggnaden av Ostlänken tagits fram tillsammans med Östsam. Arbetet med studier kring dels Hållbart resande, dels Attraktiva bytespunkter för pendlare har påbörjats liksom två studier kring utvecklingen på Skavsta. Vidare pågår arbete med ansökningar om EU-stöd (TEN- T) för både Oxelösunds hamn och landningsbanan på Skavsta kronor kronor Sid 10(44)

12 Projekt Projekt Implementering och genomförande av cykelstrategin Målet är att initiera och koordinera genomförandet av cykelstrategins olika delar och att stödja berörda parter i dess arbete. Under 2014 har processer och projekt startats upp. Bland annat har ett arbete gjorts med åtgärdsvalsstudier, fysisk planering och finansiering av starka stråk. Förberedelser för kontinuerliga cykelmätningar har påbörjats tillsammans med Trafikverket. På turistcykelområdet har en plan för utveckling av Näckrosleden tagits fram. Under våren 2014 genomfördes en workshop med kommunerna och andra intressenter om turismcykling. Det har också genomförts en fältinventering av Näckrosleden. I augusti färdigställdes utredningen Inventering och kartläggning av Näckrosleden för utveckling av cykelturism och ökad trafiksäkerhet kronor kronor Aktivitet Aktivitets Genomförande och uppföljning av länsplanen för regional transportinfrastruktur Målet är att, utifrån de rutiner som är beslutade, genomföra den regionala planen i nära samverkan med Trafikverket, kommunerna, kollektivtrafikmyndigheten, länsstyrelsen och landstinget. Planen har följts upp avseende åtgärder som påbörjades Kommunernas treårsplaner har inhämtats som underlag inför höstens uppföljning och beslut inför kronor kronor Sid 11(44)

13 Aktivitet Delta i utvecklingsprojekten Ostlänken, Räta Linjen och Biogas Öst Aktivitets Att som delägare i Nyköping- Östgötalänken AB följa arbetet via styrelsen och tjänstemannaberedningen För samverkansprojekt som Räta Linjen och eventuellt ytterligare projekt (E22-gruppen med flera) delta och stötta kommuner samt övriga parter Medlemskap i organisationen Biogas Öst inklusive medverkan i mindre projekt. Bidrag och stöd till de olika organisationerna har utbetalats enligt budget. Förbundet deltar aktivt i bolaget Nyköping-Östgötalänken AB kronor kronor Strategi: Vi skapar en modern IT-infrastruktur i Sörmland Aktivitet Aktivitets Bredband Inventeringsarbete samt ekonomiskt stöd till samordningsfunktionen på länsstyrelsen. En nulägesbeskrivning i form av en bredbandskartläggning är framtagen och kommunicerad i regionen. Kartläggningen kommer att vara basen i den bredbandsstrategi som utarbetas under hösten kronor kronor Sid 12(44)

14 Mål 3: Sörmland har ett konkurrenskraftigt näringsliv Strategi: Vi påverkar attityder till entreprenörskap Projekt Projekt Uppföljning av Främja kvinnors företagande Målet är att följa upp genomförandet av beslutade projekt som utförs av ordinarie företagsfrämjande aktörer. De fem projekten som beviljades medel i utlysningen 2013 har alla varit mycket aktiva. Samarbetet med länsstyrelsen om de gamla projekten som påbörjades 2011 har fortsatt. Regionförbundet har deltagit i Tillväxtverkets erfarenhetsutbyten. Projekten avslutas under 2014 och regeringens satsning på kvinnors företagande upphör i denna form kronor (statlig finansiering kr, intäkter från länsstyrelsen kronor, kostnader kronor) kronor Aktivitet Aktivitets Ung företagsamhet (UF) Målet är att medfinansiera Ung Företagsamhets verksamhet kring UF-företagande i länets gymnasieskolor. Visionen för Ung Företagsamhet är att alla elever i Sörmland som vill ska ha möjlighet att driva ett UF-företag under sin gymnasietid. Ett viktigt arbete för UF är att inspirera fler lärare till att handleda ungdomar i företagande. Ung Företagsamhet har fortsatt sitt arbete att engagera lärare och elever för att medverka i UFs verksamhet att starta företag. En elevmässa genomfördes under våren kronor kronor Sid 13(44)

15 Aktivitet Aktivitets Almi IFS Målet är att genom IFS verksamhet ska ett flertal företagare med utländsk bakgrund få rådgivning så att de kan starta företag. Även nystartade företag av denna typ ska få rådgivning. En speciell satsning på kvinnor med utländsk bakgrund ingår också. IFS är en ideell förening som har till uppgift att främja företagandet för personer med utländsk bakgrund i syfte att hjälpa och stödja dessa att starta eller att utveckla befintliga företag. Insatserna ska vara långsiktigt hållbara, både för ekonomin och för jämställdhet och kulturell integration. IFS medarbetare har haft aktiviteter i flera av kommunerna under året, bl a har näringslivsenheterna besökt informationsträffar med SFI-elever har genomförts (arabiska, engelska och somaliska). Man har deltagit i aktiviteter på Munktell Science Park, haft aktiviteter tillsammans med Nyföretagarcentrum och Equalprojektet samt invandrarföreningar i Eskilstuna och Strängnäs har besökts. Mentorprogrammet för invandrare har startat kronor kronor Sid 14(44)

16 Aktivitet Aktivitets Samarbete med Östsvenska Handelskammaren Målet är att träffa en överenskommelse om samverkan kring tillväxtprojekt i länet, bland annat genom insatser för internationalisering i sörmländska företag, samt att följa upp genomförda insatser. Handelskammaren ska genom sina insatser inom området näringslivsutveckling medverka till förverkligandet av Sörmlandsstrategin Följande insatser ska genomföras: Fortsatt internationalisering av små och medelstora företag i Sörmland, administrativt bidra till förverkligandet av ett partnerskap för hanteringen av Tillväxtverkets olika checkar för företagsstöd, genomföra projektet Trampolinen som har till syfte att skapa kontakter mellan grundskolan och företag samt fortsätta initiativet kring former för samverkan mellan näringsliv, universitet och högskolor. Partnerskapet har granskat och föreslagit Tillväxtverket att bevilja sju företagsansökningar inom områdena internationalisering och utveckling av varor och tjänster. Regionalfondsprojektet Internationalisering av små och medelstora företag i Sörmland har haft kontakt med 39 företag som deltagit i kunskapshöjande insatser. Planering av internationella utbyten pågår. I projektet Trampolinen sker samarbeten mellan skolor och näringsliv i fem kommuner. Samarbete med nya företag har påbörjats och samarbetet med teknikcollege ska utvecklas kronor kronor Aktivitet Aktivitets Samarbete med Nyföretagarcentrum Målet är att träffa en överenskommelse om samverkan kring insatser för ökat nyföretagande i Sörmland. Regionförbundet medfinansierar Nyföretagarcentrums verksamhet i Nyköping och Strängnäs kronor kronor Sid 15(44)

17 Strategi: Vi utvecklar det regionala innovationssystemet med individen i fokus Projekt Projekt Uppföljning av Genomförande av Sörmlands Innovationsstrategi Målet är att bygga ett fungerande innovationssystem, som i en region med brist på forskningsintensiva innovationsmiljöer uppmuntrar människor och företag att våga förverkliga sina idéer. Innovationssystemet ska locka till och stödja idéer så att de kan bli kommersiella produkter på marknaden, inte minst inom miljöområdet och bland tjänstenäringarna. Särskilt fokus ska vara på innovationsutveckling inom den offentliga sektorn. Inom ramen för strategin ska även olika sätt att stimulera ungdomars innovationsintresse prövas. Styrelsen antog innovationsstrategin i juni efter en remissrunda hos förbundets medlemmar och innovationssystemets aktörer. Avtal med de fyra noderna har tecknats om fortsatt nodverksamhet för att stimulera inflödet av innovationer och innovationsrådgivning. Almi är fortsatt den som utför innovationsrådgivning. Ett arbete för att testa innovationsstrategin utifrån EU:s krav på smart specialisering har inletts. En behovsanalys för hur vi fångar framtida behov på innovationsområdet har påbörjats. Den arbetsgrupp som var med och tog fram strategin har fortsatt att träffas i syfte att rådgiva i arbetet med förverkligandet av innovationsstrategin kronor kronor Sid 16(44)

18 Projekt Projekt Projekt Projekt Robotdalen (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Projektet har pågått i tio år som en del i Vinnovas Vinnväxprogram. En ansökan om fortsättning på projektet har gjorts till Vinnova och regionförbundet är tilltänkt medfinansiär. Projektets områden är fält-, industri- och hälsorobotik. Regionförbundet följer att projektet uppnår de som Vinnova och EU:s regionalfond ställer på projektet. Robotdalen har beviljats ytterligare finansiering från VINNOVA och en ny period med finansiering från övriga finansiärer inklusive europeiska regionala utvecklingsfonden påbörjas. Ansökan till regionalfonden ska göras så snart möjlighet ges. Under året har det varit fortsatt fokus på kommersialisering av nya produkter på marknaden, samt på skapande och etablering av nya företag i vår region totalt har robotdalen nu levererat 25 nya produkter, 24 nya företag och två internationella företagsetableringar kronor (per år) kronor Mälardalen Industrial Technology Center (MITC) (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Målet är att få till en samverkan mellan företag, akademi och samhälle inom området industriell teknik. I samarbetet ingår industriföretag i Mälardalen och Mälardalens högskola. Målet är att planera, finansiera och koordinera utbildnings-, utvecklingsoch forskningsprojekt tillsammans. En plattform med medverkande från tillverkningsindustrin, Mälardalens Högskola, kommunerna, Teknikcollege och skolan har etablerats. Inom MITC arbetar tio samverkande företag och kommuner med att lösa gemensamma utmaningar för framtiden inom områdena produktion, produktutveckling, innovation, energi och miljö. Fokus inom MITC framöver är att utöka företagsnätverket med ännu fler företag i Mälardalen samt bidra till ett förbättrat innovationsklimat. Projektet har generarat konkreta forskningsprojekt och gett studenter tillgång till ett brett utbud av examensarbete på företag kronor kronor Sid 17(44)

19 Projekt Projekt Teknikcollege, Sydöstra Sörmland (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Målet är att följa upp att samverkansprojektet mellan regionförbundet, Nyköpings, Oxelösunds, Trosas och Gnestas kommuner uppfyller sina kring samverkan mellan näringsliv och det offentliga, bland annat om behov av kompetens. Teknikcollege har fortsatt sitt samarbete med Östsvenska Handelskammarens projekt Trampolinen. Tillsammans ska de informera på högstadiet om vägen till arbete på de olika teknikföretagen i regionen. Företagen har en nyckelroll i Teknikcollege och är också aktiva när det gäller teknikutbildningars inriktning och utformning kronor kronor Strategi: Vi bidrar till att utveckla strategiskt viktiga branscher Projekt Projekt Uppföljning av Handlingsprogrammet för näringslivsutveckling Målet är att utifrån handlingsprogrammets, genomföra utvecklingsinsatser i samråd med länets näringslivschefer En arbetsgrupp bestående av näringslivschefer i länet har arbetat med strategiskt viktiga branscher. Man har valt att gå vidare med att undersöka byggbranschen och kontakter har knutits mellan kommunerna, företag och branschorganisationer. En studieresa till Dalarna har genomförts kronor kronor Sid 18(44)

20 Projekt Projekt Uppföljning av Det regionala turismuppdraget, inklusive regionalfondsprojektet Business Boost Målet är att följa upp att det regionala uppdraget utförs enligt upphandling inklusive det särskilda regionalfondsprojektet. I uppdraget ingår från och med årsskiftet ansvaret för fortsatt genomförande av det pågående destinationsutvecklingsarbetet. I det regionala uppdraget ingår numera att driva destinationsutvecklingen. Utföraren, Stua, har anställt en särskild person för detta. Dessutom är all verksamhet inom det regionala turismuppdraget inriktat på att fokusera kring destinationsutvecklingen. I juni lanserades visitsormland.com, en försäljnings- och marknadskanal för länets företag, organisationer och kommuner, som ett led i destinationsutvecklingsarbetet. Business Boost pågår till det kommande årsskiftet. Det följer projektplanens aktiviteter och kronor (EU finansiering kronor. Total finansiering kronor) kronor Projekt Projekt Sörmlandsfonden (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Målet är att Sörmlandsfonden ska ge företagare och investerare förutsättningar att utvecklas och skapa affärer. Fonden är ett komplement till traditionell bankfinansiering. Regionförbundet bidrar till administrationen av Sörmlandsfonden tillsammans med länsstyrelsen. Sörmlandsfonden har nu gjort en investering i ett företag. Tre ytterligare företag är klara för investeringar. Investeringarna är kombinationer av insatser från Sörmlandsfonden, Almi Invest och Sörmlandsfondens ängelnätverk. Vid en pitchdag har nya företag haft möjlighet att presentera sina idéer för ängelnätverket kronor kronor Sid 19(44)

21 Projekt Projekt Miljödrivna marknader (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Målet är att skapa en plattform för forskning på miljöteknikens område i syfte att utveckla samverkan mellan små och medelstora företag och offentliga aktörer. Plattformen vid namn Clean har tagit form och fungerar nu som en plats där företag, högskola och projektinitiativ möts. Under året har små och medelstora svenska företag fått hjälp att komma med i Tillväxtverkets satsning på dessa företag för att komma med i EU:s program som främjar miljöteknikens utveckling och användning. Målet är att utveckla och använda ny miljöteknik kronor kronor Aktivitet Aktivitets Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, basuppdrag Målet är att följa upp genomförandet av de politiskt beslutade ägardirektiven. Almis uppdrag är att främja utvecklingen av konkurrenskraftiga små och medelstora företag samt stimulera nyföretagande i syfte att skapa tillväxt och förnyelse. Verksamheten ska vara inriktad på företagsutveckling genom rådgivning och finansiering med utlåning till små och medelstora företag. Uppdraget rapporteras löpande via rapporter och insyn i styrelsen genom av regionen utsedda styrelseledamöter kronor kronor Sid 20(44)

22 Aktivitet Aktivitets Almi regionspecifikt uppdrag (externt projekt, medfinansieras av regionförbundet) Målet är att utforma ett regionspecifikt uppdrag kring företagsrådgivning i Östra Mellansverige samt följa upp genomförda insatser. Den satsning på utveckling av industriföretag i Mellansverige som planerades har inte startats kronor kronor Projekt Projekt Energieffektivisering hos företag Målet är att genomföra en förstudie kring hur man kan stimulera till ökad energieffektivisering inom små och medelstora företag. Förstudien ska utgöra grund för en ansökan om ett projekt med EU-stöd. I arbetet med att förbereda en förstudie utvecklades kontakter och kunskap om att fler är aktiva inom detta område. I Eskilstuna finns kunskap och erfarenhet hos flera aktörer. I Örebro har regionförbundet fått beviljat medel från regionalfonden till en förstudie. Förstudien är tänkt att leda till ett projekt medfinansierat av regionalfonden, för hela regionen Östra Mellansverige. Sörmland medverkar i denna förstudie. Den ska vara klar vid årsskiftet kronor 0 kronor Sid 21(44)

23 Projekt Projekt Tematisk utvärdering insatser på det näringspolitiska området I uppgiften att följa upp Sörmlandsstrategin 2020 ingår att årligen göra en tematisk uppföljning är et att studera effekter och resultat av insatser på det näringspolitiska området, det vill säga Mål 3 i Sörmlandsstrategin Uppföljningen ska bygga på regionala analyser och bidra till ett fördjupat lärande hos berörda intressenter. Ett arbete har utförts för att få fram ett fokus för en utvärdering inom insatser på det näringspolitiska området. Utvärderingen ska, utöver att svara på genomförda projekts resultat, även ge ett lärande och vägledning inför det fortsatta arbetet med insatser inom det näringspolitiska området. En upphandling har startats för att kontraktera en kvalificerad utförare av uppdraget kronor 0 kronor Projekt Projekt Förstudie kring industrin i Sörmland och Östra Mellansverige Uppbyggnad av en plattform för att utveckla de sörmländska industriföretagens kompetens och vässa deras styrkeområden. Detta ska ske genom ökat samarbetet med högskolor och universitet samt med de större industriföretagen inom relevanta branscher. Projektet initierades av länets Tillväxtråd under Regionförbundet och länsstyrelsen har fått uppdraget att påbörja arbetet med att etablera och definiera projekt. Under året har en första studie genomförts för att undersöka vilka företag och verksamhetsområden som kan vara av intresse att utveckla. Studien har presenterats för Tillväxtrådet och ett första kontaktseminarium med tilltänkta intressenter genomfördes i slutet av augusti. Projektet fanns inte med i budget men projekt ska bekostas av regionförbundet och länsstyrelsen tillsammans. Regionförbundet har avsatt kronor genom ett delegationsbeslut kronor ( kronor i intäkter från Länsstyrelsen till förfogande för genomförandet). Sid 22(44)

24 Mål 4: Sörmland har hållbara och attraktiva livsmiljöer Strategi: Vi prioriterar en hållbar och attraktiv boendemiljö Projekt Strategi för regional fysisk planering Projekt Målet är att, med utgångspunkt från Sörmlandsstrategin 2020, konkretisera strategierna och koppla länets utveckling tydligare samman med det fysiska utvecklingsperspektivet. Det ska ge stöd till kommunerna och landstinget i deras utvecklingsplanering och också positionera länet i en större geografi. Detta innefattar även analyssamverkan inom länet. Projektet har påbörjats. Framför allt har arbetet med ett gemensamt statistik- och analysarbete i länet påbörjats. Anskaffning av dataunderlag och kunskapshöjande insatser för förbundets medlemmar har skett under våren kronor kronor Projekt Projekt Försök med biogasbuss i landsortstrafik Målet är att i samverkan med kollektivtrafikmyndigheten och inom ramen för Biogas Öst samt busstillverkare genomföra ett försök med biogasbussar i landsortstrafik. Projektet är påbörjat och inledande kontakter har tagits med kollektivtrafikmyndigheten och Biogas-Öst kronor 0 kronor Sid 23(44)

25 Projekt Projekt Utmaningar inom bostadsmarknaden i Sörmland Målet är att tillsammans med kommunerna, länsstyrelsen och företag i bostadsbranschen belysa utmaningarna på bostadsmarknaden och initiera lämpliga samverkansprojekt. Arbetet tillsammans med länsstyrelsen har inletts och en större gemensam bostadskonferens kommer att genomföras i november. Kostnaderna avser förberedelser och underlag för den kommande konferensen samt efterföljande initiativ kronor kronor Projekt Projekt Utveckling av landsbygdens näringar Målet är att tillsammans med länsstyrelsen organisera arbetet med EU:s landsbygdsprogram så att effektiva insatser för att stärka näringslivsutvecklingen på landsbygden kan komma till stånd. Särskilt fokus ska riktas på maten som en växande näringsgren. Projektet pågår med hjälp av länsstyreslens personal och är starkt kopplat till EU:s landsbygdsprogram. Styrelsen fattade i april beslut om att tillsammans med länsstyrelsen och Sparbankerna i länet stödja en satsning på matrelaterade näringar. Projektet kallas Stolt mat i Sörmland och kostnaderna på kronor läggs in i det större projektet om utveckling av landsbygdens näringar kronor kronor Sid 24(44)

26 Strategi: Vi skapar förutsättningar för en god och jämlik hälsa hos sörmlänningarna Projekt Projekt Genomföra planen för jämställd regional utveckling Målet är att arbeta vidare med genomförandet av den antagna planen för jämställdhetsintegrering i det regionala utvecklingsarbetet. Handlingsplanen omfattar Under 2013 genomfördes bland annat utbildningsinsatser för både styrelsen och förbundskontoret. Årets utbildningsinsatser är inriktade på förbundets samarbetspartners. Dessa insatser genomförs senare i höst kronor 0 kronor Sid 25(44)

27 Regionförbundets insatser utöver och strategier i Sörmlandsstrategin 2020 Projekt Introduktion av Sörmlandsstrategin 2020 Projekt Målet är att föra ut och förankra Sörmlandsstrategin 2020 hos medlemmarna och samarbetspartners inom och utom länet. Sörmlandsstrategin ska uppfattas som hela länets utvecklingsprogram och ansvaret för genomförandet ska fördelas mellan ett flertal aktörer i länet. Arbetet med att föra ut och förankra Sörmlandsstrategin 2020 hos våra medlemmar och övriga pågår alltjämt. Vårens Sifoundersökning visade att 80 procent av det totala antalet svarande hade hört talas om strategin. 62 procent av dem hade läst en större del, det mesta eller allt i den. 85 procent av de svarande ansåg dessutom att en i Sörmlandsstrategin är realistiska. 45 procent av de svarande anser att nummer 1 är det viktigaste et kronor kronor Projekt Projekt Analyssamverkan i Mälardalen Målet är att utveckla samarbetet med berörda organ i Västmanland, Örebro och Östergötland kring regionala analyser samt ta fram ett förslag till en permanent organisation för gemensamt analysarbete. Projektet har pågått sedan förra året och stommen till en fast samarbetsorganisation är uppbyggd. Det gemensamma arbetet har i år inriktats på en studie kring anledningarna till tidiga avhopp från gymnasiet. Gemensam upphandling av en databas har också genomförts. Frågan om en permanentning av samverkan kommer att avgöras under hösten kronor kronor Sid 26(44)

28 Aktivitet Aktivitets Stödstruktur för ett effektivt utnyttjande av EU:s strukturfonder Målet är att stödja och underlätta för medlemmarna och andra aktörer att utnyttja befintliga EU-medel på ett effektivt sätt. Ett annat är att aktivt delta i programskrivning och andra förberedelser inför den kommande strukturfondsperioden. En stödstruktur med både personella och ekonomiska resurser som kan finnas under hela programperioden ska byggas upp inom förbundskontoret. Förberedelsearbetet inför kommande strukturfondsperiod har pågått hela året. Både programarbete och förstudier kring kommande projektverksamhet pågår. Förbundet har fått stöd från ESF-rådet för ett omfattande förstudiearbete kring insatser med stöd av EU:s socialfond. Det har inneburit att förbundets egna medel inte behövt tas i anspråk i den omfattning som var beräknat kronor kronor Aktivitet Aktivitets Nätverk för EU-samordnare Målet är att utveckla nätverket för länets EU-samordnare så att de kan stödja sina lokala politiker i kommande strukturfondsarbete för Arbetet med att utveckla nätverket för länets EU-samordnare fortsätter. Med anledning av den nya strukturfondsperioden arrangerades under våren en tvådagarsutbildning på Hedenlunda där den första dagen bestod av övergripande information kring strukturfonderna och den andra dagen innebar en fördjupning i de olika programmen kronor kronor Sid 27(44)

29 Projekt Ledningskonferens 2014 Projekt Målet med ledningskonferensen är att öka kunskapen om hur Sörmland påverkas av den globala ekonomin, inspirera till nytänkande för Sörmland i Stockholm-Mälarregionen samt att utveckla relationerna mellan regionförbundet och dess medlemmar går ledningskonferensen till Finland i syfte att studera bland annat regionplaneringsfrågor, bostadsförsörjning och skolfrågor. Målet med 2014 års ledningskonferens till Nylandsregionen i Finland uppfylldes och deltagarna har fått bättre kunskap om samhällsplanering och kompetensfrågor. Deltagarna var nöjda med resan när det gällde såväl innehållet som de praktiska arrangemangen. Enkätsvaren gav ett utfall på 4.45 i snitt av möjliga 6.0. De ändrade arbetsformerna i form av fler studiebesök uppskattades kronor (externa intäkter kronor, kostnader kronor) kronor Aktivitet Kommunikationsplan 2014 Aktivitets Kommunikationsplan 2014 omfattar bland annat byte av publiceringsverktyg på hemsidan, att publicera elva nyhetsbrev, engagemang i sociala medier, marknadsföra regionförbundet, arrangera minst en mötesplats samt utveckla de två befintliga nätverken för kommunikatörer i länet. Upphandlingen av ett nytt publiceringsverktyg för hemsidan har pågått under hela året. I slutet av augusti fick nyhetsbrevet ett nytt utseende sedan vi tecknat avtal med en ny reklambyrå i början av sommaren. Under maj månad genomfördes två större cykelarrangemang i Eskilstuna och Nyköping där det främsta syftet var att marknadsföra regionförbundet. Regionförbundet hade också ett arrangemang under Almedalsveckan. Utvecklandet av de två nätverken för kommunikatörer i länet har gått in i en ny fas där de olika aktiviteterna kopplas samman på ett helt annat sätt än tidigare kronor kronor Sid 28(44)

30 Projekt Projekt Morgonsoffor Målet är att marknadsföra och öka kännedomen om Regionförbundet Sörmland i ett positivt sammanhang när det gäller företagande, marknadsföring och regional utveckling i Nyköping/Oxelösund, KFV-regionen och Gnesta. Målet med att marknadsföra regionförbundet i dessa sammanhang fortgår. Under våren har Gnesta inlett ett samarbete med Strängnäs kommun vilket resulterade i publikrekord i Gnestas Morgonsoffa i maj där Strängnäs företagare bjudits in kronor (intäkter kronor, kostnader kronor) kronor Aktivitet Aktivitets Medlemskap i Stockholmregionens Europaförening (SEF) och Assembly of European Regions (AER) Fortsätta att utveckla regionförbundets engagemang och medlemskap i nämnda organisationer, bland annat genom att utse två representanter i AER:s Youth Regional Network. Del av medlemsavgifterna till AER respektive SEF är betalda. Förbundet har även deltagit i uppföljningen av AER:s sommarskola och bland annat sett till att två sörmländska ungdomar deltagit i arbetet kronor kronor Aktivitet Aktivitets Medlemskap i Reglab, forum för lärande om regional utveckling Medlemskap och deltagande i det nationella forumet för lärande om regional utveckling. I forumet möts bland annat regioner, myndigheter och forskare för att lära sig mer. Reglab driver gemensamma utvecklingsprojekt och fördjupar de regionala analyserna. Regionförbundet har fortsatt sitt engagemang och medlemskap i Reglab. Förbundet har deltagit i lärprojekt på innovations- och kompetensområdet kronor kronor Sid 29(44)

31 Politisk styrning Regionstyrelsen har under den aktuella perioden haft fyra sammanträden. Dessa har, förutom interna diskussioner och beslut, innehållit information från följande externa aktörer: Mälardalens högskola (Mål 1/Satsning på Mälardalens högskola), Sörmlands matkluster/prinz bageri (Mål 4/Utveckling av landsbygdens näringar), Resurscentrum Nora/FöretagSam Nora (Mål 3/Främja kvinnors företagande), Svensk Destinationsutveckling AB och Sörmlands Turismutveckling AB (Mål 3/Det regionala turismuppdraget), Bostadsplaneringskommittén (Mål 4/Strategi för regional fysisk planering samt utmaningar inom bostadsmarknaden i Sörmland), samt organisationen Jobba i Västerås (Mål 1/Arbetsmarknadskunskap i skolan) Arbetsutskottet har under perioden haft fyra beredande sammanträden inför styrelsens sammanträden. Beredningen för kompetensfrågor, som initierades av regionstyrelsen under år 2013 och som består av sju ledamöter, har haft fyra sammanträden i anslutning till styrelsesammanträdena, samt gjort ett flertal studiebesök. Förbundskontoret Regionförbundet har en central roll i Sörmlandsstrategin 2020 genom att vara en viktig resurs i det regionala arbetet att samordna och följa upp strategin. Under 2014 har kontoret fortsatt arbetet med att utveckla och anpassa regionförbundets processer och metoder för att få genomslag med det regionala arbetssätt som beskrivs i Sörmlandsstrategin Övriga insatser under 2014 är bland annat en fortsatt utveckling av det systematiska arbetsmiljöarbetet och en arbetsmiljöpolicy beslutades i början av året. En effektivisering genom digitalisering av handlingar till regionförbundets sammanträden samt ekonomihandlingar har genomförts. En förberedelse för att digitalisera lönerapportering mer, kommer att ske under hösten. Under hösten kommer en undersökning om förutsättningar för arbete med eventuell miljöcertifiering att genomföras. Sid 30(44)

32 Regionförbundets ekonomiska utfall och prognos Delårsrapporten visar förbundets ekonomi under tiden januari augusti innevarande år och ett prognostiserat resultat för hela året. Den fastställda budgeten för 2014 är 49,09 miljoner kronor. Enligt kommunallagen 8 kap 5 ska en kommun, varmed jämställs kommunalförbund, för sin verksamhet ange och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För ekonomin ska anges de finansiella som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. Regionförbundet har följande finansiella för 2014: i balans (om inte synnerliga skäl finns). Eget kapital på en nivå som ger finansiell handlingsberedskap, det vill säga 12 miljoner kronor. Nivån för kassalikviditet (betalningsförmåga på kort sikt) ska överstiga 100 procent. Avser kvoten kortfristiga fordringar + kassa + bank och kortfristiga skulder. För Regionförbundet Sörmland gäller som finansiellt att i enlighet med kommunallagen ha en budget i balans och intäkterna ska därmed överstiga kostnaderna. Undantag från lagkravet får göras restriktivt om synnerliga skäl finns. Synnerliga skäl kan vara ett eget kapital med realiserbara tillgångar som överstiger vad som bedöms utgöra rimliga krav på finansiell handlingsberedskap. Eftersom regionförbundet har ett eget kapital som ligger på en god nivå fastställdes i verksamhetsplanen och budgeten för 2014 att delar av det egna kapitalet kan tas i anspråk för projekt och aktiviteter inom regionförbundets verksamhetsområden som inte gått att projektsätta eller definiera under framskrivandet av verksamhetsplanen. Att använda det egna kapitalet ska ge möjlighet att agera på områden som är viktiga för länets långsiktigt hållbara utveckling. Det egna kapitalet för perioden är 20,18 miljoner och överstiger därmed det fastställda et på 12 miljoner. et för regionförbundet för perioden januari augusti visar ett överkott på 1,22 miljoner. Om utfallet för EU 2020 Going Local inkluderas, där regionförbundet som lead part handhaft budgeten och redovisningen för hela interregprojektet, hamnar det på totalt 1,35 miljoner för perioden. Bedömningen är att regionförbundets verksamhet kommer att visa ett överskott vid årets slut på 1,53 miljoner kronor. Regionförbundets huvudverksamhet kommer inte att komma upp i budgeterade kostnader enligt prognosen. I verksamhetsplanen och budgeten för 2014 lämnades ett utrymme på en miljon inom huvudverksamheten för projekt, utredningar eller dylikt som kan aktualiseras under verksamhetsåret och som Sid 31(44)

33 inte gick att projektsätta eller definiera när verksamhetsplanen togs fram. De beslut som tagits hittills under året om nya projekt och aktiviteter har inte kommit upp i denna nivå. Helårsprognosen om ett överskott på 1,53 miljoner är beräknad utifrån de projekt och aktiviter som fanns med i verksamhetsplanen för året samt de beslut om nya projekt och aktiviteter som tagits hitintills under Kostnaderna för förbundskontoret beräknas bli i nivå med budget. Kostnaderna för den politiska ledningen beräknas bli lägre än budget. Kassalikviditeten för perioden är 252 procent och överstiger därmed et på 100 procent. Huvudverksamhetens ekonomi Huvudverksamhetens nettokostnader som ska finansieras med regionförbundets egna medel är budgeterade till 19,56 miljoner kronor för hela året (26,32 miljoner kronor i kostnader och 6,76 miljon kronor i externa intäkter). Till detta kommer statliga, regionala utvecklingsmedel som regionförbundet disponerar för projektverksamhet, det så kallade 1:1-anslaget. Dessa medel ingår inte i förbundets budgetomslutning utan är en särskild projektbudget där regionförbundet har beslutanderätt över anslaget samt administrerar och redovisar utfallet till Tillväxtverket. Under 2013 beslutade regeringen att öka 1:1 anslaget för Sörmland till 17,48 miljoner för 2013 respektive I budgeten för 2014 beräknades nivån till 19,48 miljoner då regionförbundet under 2013 hade gjort en begäran till Näringsdepartementet att få spara två miljoner av anslaget till Under 2013 fördelade dock regionförbundet ut hela beloppet och har därför 17,48 till sitt förfogande Projekten som får stöd från anslaget finns med i verksamhetsplanen för 2014, främst inom områdena ett och tre i Sörmlandsstrategin. Inrapportering av genomförda och förbrukade projektmedel kommer under hösten att göras till Tillväxtverket för att regionförbundet ska få del av de anvisade regionala, statliga utvecklingsmedlen. Sid 32(44)

34 Ekonomisk sammanställning per område Mål Mål 1- I Sörmland finns goda förutsättningar för unga och vuxna att utbilda sig och arbeta. Arbetsgivare har goda möjligheter att rekrytera rätt kompetens Mål 2 - Sörmland har starka samband med omvärlden Mål 3 - Sörmland har ett konkurrenskraftigt näringsliv Mål 4 - Sörmland har hållbara och attraktiva livsmiljöer helår period Prognos helår Avvikelse budget- Prognos Övriga insatser TOTAL NETTOKOSTNAD Inkluderar budget för ej fastställda projekt i VP 2014 på en miljon kronor. 2 Inkluderar budget för ej fastställda projekt i VP 2014 på en miljon kronor. Sid 33(44)

35 Kommentar till utfall och prognos Enligt prognosen kommer vissa projekt inom huvudverksamheten inte att uppnå budgeterade kostnader medan andra överskrider budgeten. Inom 1 kommer enligt prognosen inte projektet Vård och omsorgscollege i Sörmland att uppnå budgeterade kostnader. I budgeten reserverades en miljon för stöd till vård och omsorgscollege. En förstudie genomfördes förra året. Resultatet av den har diskuterats och en finansieringsmodell där både kommunerna, landstinget och regionförbundet föreslås vara finansiärer togs fram. I väntan på detta drevs colleget med ett minimum av insatser. Regionförbundet tar i förslaget ansvaret för finansieringen för resterande del av Därför kommer inte hela det budgeterade beloppet att nyttjas. Arbetet i kompetensplattformen har inte genererat några stora kostnader under första halvåret då mycket handlat om planering inför det stora projektet Attraktiva arbetsgivare som startar under hösten. Även kompetensberedningen har under första delen av året haft aktiviteter som inte varit så kostsamma. Att område 2 beräknas överskrida budgeterade kostnader beror främst på högre kostnader på grund av bredbandsinventeringen. Dock råder viss osäkerhet i prognosen med hänsyn till hur mycket utredningsarbete som hinner komma igång kring Ostlänken. Målområde 3 kommer enligt prognosen inte att uppnå budgeterade kostnader. Det gäller främst det regionspecifika uppdraget som ALMI har. I budgeten antogs att ett initiativ kring industrialisering i Sörmland skulle generera affärsutveckling i företag via Almi. Detta har inte blivit av. Den summa på en miljon som budgeterats för affärsrådgivning kommer endast att nyttjas med kronor. Almi har istället haft ett stort tryck på verksamheten inom området rådgivning till invandrare inom IFS och upplever att man inom det området skulle kunna göra betydligt mer. Inte heller område 4 beräknas uppnå budgeterade kostnader totalt sett. Det gäller främst projekten Försök med biogasbus i landsortstrafik samt Strategi för regional fysik planering. Projektet med biogasbuss för landsortstrafik har påbörjats men kommer inte att slutföras under Det är svårt att bedöma när kostnaderna för projektet uppstår. Bedömningen är att halva den budgeterade kostnaden uppstår under detta år. Strategin för regional fysisk planering har försenats till följd av dels arbetet med den regionala transportinfrastrukturplanen, dels personalomsättning på kontoret. Investeringen i en ny databas för Sörmland var inte budgeterad men bedöms strategisk inför kommande analysarbete och ingår i arbetet med strategin för regional fysisk planering. Sid 34(44)

verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget

verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget 2016 1 Verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget 2016 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Layout: carina Wilhelmsson,

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Regionalt Utvecklingsansvar- Landstingets uppdrag växer

Regionalt Utvecklingsansvar- Landstingets uppdrag växer 1 (8) Landstinget har ansökt hos regeringen om att få bilda en regionkommun från och med den första januari 2017. Om regeringen säger ja, betyder det att uppdraget för landstinget växer. Förutom nuvarande

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige.

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige. Enheten för ekonomi Hanna Bäckman, 054-7011036 Hanna.backman@regionvarmland.se TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN REGION VÄRMLAND RV2015-634 Sida 1(5) Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Förslag till beslut. Företagsstödet 2016. 2015-11-27 D nr. Styrelsen

Förslag till beslut. Företagsstödet 2016. 2015-11-27 D nr. Styrelsen 2015-11-27 D nr Styrelsen Förslag till beslut Företagsstödet 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag att redovisade principer ska gälla för företagsstödet

Läs mer

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Antagen: 2011-11-25 1 INLEDNING Samverkande parter i förbundet är Vänersborgs och Melleruds kommun, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Verksamhetsplan och budget

Verksamhetsplan och budget Verksamhetsplan och budget 2014 1 Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Innehåll Sörmland i omvärlden...4 Regionförbundets uppdrag... 5 Regionförbundets ändamål enligt förbundsordningen...5

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Org.nr 222000-2774 Innehåll Uppdrag... 3 Samordningsförbundet Välfärd i Nacka ska verka för att...

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Analys s.9, Processen kring programframtagandet: I partnerskapet ingår den offentliga, ideella

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Presidium nämnd arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 11-36

Presidium nämnd arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 11-36 PROTOKOLL 1(11) Diarienummer Plats: Malin Wengholms tjänsterum, Regionens hus Närvarande: ande: Malin Wengholm, ordf. Torbjörn Eriksson, Maria Hörnsten Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2015:126-141 Näringslivskontoret 2015-02-27 1/2 KS 14:1 Handläggare Gunilla Malm Tel. 0722-269 125 Kommunstyrelsen Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling Förslag till

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Tillväxt genom internationellt arbete

Tillväxt genom internationellt arbete Tillväxt genom internationellt arbete Kenneth Sjaunja EU-projektkontoret Norrbottens läns landsting Vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. Vårt

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

2007-05-10 N2007/4596/ENT (delvis) N2006/9663/ENT N2007/2432/ENT Verket för Näringslivsutveckling Liljeholmsvägen 32 117 86 Stockholm

2007-05-10 N2007/4596/ENT (delvis) N2006/9663/ENT N2007/2432/ENT Verket för Näringslivsutveckling Liljeholmsvägen 32 117 86 Stockholm Regeringsbeslut I 12 Näringsdepartementet 2007-05-10 N2007/4596/ENT (delvis) N2006/9663/ENT N2007/2432/ENT Verket för Näringslivsutveckling Liljeholmsvägen 32 117 86 Stockholm Program för att främja kvinnors

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

2015-12-17 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde

2015-12-17 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde 2015-12-17 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L), telefon 0725-82 81 74 Ärende

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Projektplan Industriell Dynamik

Projektplan Industriell Dynamik Projektplan Industriell Dynamik Innehåll 1. Information om projektet... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Avgränsning och utveckling... 2 1.3 Projektets syfte... 3 1.4 Projekt tid... 3 2. Projektets mål... 4 2.1

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentationen utgår från ESF samordnarnas anteckningar och är redigerade för att få liknande form. Syftet med dokumentationen är att andra snabbt ska

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 Nio strukturfondsprogram i Sverige 2014-2020 Norra Mellansverige 2 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 3 Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Agenda Presentation Industrin i Östergötland Källa: Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015 Östergötlands län, PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2015 2016 Industri-

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Utifrån fastställd verksamhetsinriktning presenteras här en handlingsplan för de pågående och planerade aktiviteterna som ska ske under 2013.

Utifrån fastställd verksamhetsinriktning presenteras här en handlingsplan för de pågående och planerade aktiviteterna som ska ske under 2013. Handlingsplan 2013 Utifrån fastställd verksamhetsinriktning presenteras här en handlingsplan för de pågående och planerade aktiviteterna som ska ske under 2013. Verksamhetsinriktning 2013 fastställt av

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Datum Dnr 2014-11-25 14-102 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se Hemsida: www.region.sormland.se

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

Förstudie av sociala företag

Förstudie av sociala företag Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-03-10 Handläggare Elisabeth Richter Hagert Telefon: 08-508 14 000 Solveig Blid Telefon: 08-508

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Delårsrapport mars 2006 Regionutvecklingsnämnden 1 (7)

Delårsrapport mars 2006 Regionutvecklingsnämnden 1 (7) Delårsrapport mars 2006 Regionutvecklingsnämnden 1 (7) 2 (7) Delårsrapport för Regionutvecklingsnämnden, mars 2006 Medborgarperspektivet Verksamhetsperspektivet Nämndens verksamhet är som regel inte primärt

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga.

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM Lycksele kommun Vision I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. Malin Ackermann Lennart Melin Inledning Ansvaret för arbetsmarknadspolitiken

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 90-104

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 90-104 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer näringsliv och 90-104 Plats: Rektors tjänsterum på Värnamo folkhögskola Närvarande: ande: Malin Wengholm, ordf. Torbjörn Eriksson, Maria Hörnsten t.o.m. 103 Erik Engsbråten

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Besöksnäringen är den snabbast växande näringen i Sverige exportvärdet har mer än fördubblats under åren från 2000. Näringen skapar årligen hundratusentals

Läs mer

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare Jönköpings län Här ser du affärs- och innovationsutvecklings i Jönköpings län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar inrapporterade fram till

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa transporter

Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa transporter Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-09-24 LS 1405-0688 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa

Läs mer

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Visionen, äventyret och allvaret i Europatanken Gunnar Anderszon, SKL, Socialfondskommittén

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

STÖD FRÅN EU:S STRUKTURFONDER TILL SVENSKA PROJEKT MED KULTURANKNYTNING 2007 RAPPORT NR 11 PERIODEN 2007-01-01 2008-01-31

STÖD FRÅN EU:S STRUKTURFONDER TILL SVENSKA PROJEKT MED KULTURANKNYTNING 2007 RAPPORT NR 11 PERIODEN 2007-01-01 2008-01-31 STÖD FRÅN EU:S STRUKTURFONDER TILL SVENSKA PROJEKT MED KULTURANKNYTNING 2007 RAPPORT NR 11 PERIODEN 2007-01-01 2008-01-31 INNEHÅLL INLEDNING...5 Strukturfonderna i Sverige 2007-2013...5 Organisation och

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2015. (Dnr 2015:03 / 8) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2015. (Dnr 2015:03 / 8) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2015 (Dnr 2015:03 / 8) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2015 1. Sammanfattning

Läs mer

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till Sophia.sollen@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009 Barn och ungdomsnämnden Informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

Genomförande av Värmlandsstrategin

Genomförande av Värmlandsstrategin PM Sida 1(5) Datum 2015-11-30 Dnr RV 2013-626 Enheten för kommunikation Malin Wikner, 054-701 10 77 malin.wikner@regionvarmland.se Odd Råberg, 054-701 10 97 odd.raberg@regionvarmland.se Enheten för regional

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Anders Jolby Ärendenr BUN 2015/675 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 24 mars 2016 Barn- och utbildningsnämnden Kompetensförsörjning för att få sökande till

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer