Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service"

Transkript

1 Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden

2 Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun Överenskommelse om personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Giltighetstid Målgrupp Övergripande beskrivning och omfattning av uppdraget Övergripande mål för verksamheten Uppföljning och utvärdering Praktiska förutsättningar Ekonomisk ersättning Betalningsrutin Lagar Kvalitetskrav Kvalitetssystem Myndighetsutövning Anvisning av plats Uppsägning av plats Bemanning Ledning Personal Hantering vid förändrade förutsättningar Informationsskyldighet Tvist Omförhandling Omvärldsfaktorer Miljöarbete Barnkonventionen Handikappolitiskt program Underskrift... 9 avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 2(9)

3 1 Upplands Väsby kommun Sakkunnig Katarina Blomstrand Tel Dnr SÄN/2014:250 2 Överenskommelse om personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Huvudman Uppdragsgivare Uppdragstagare 2.1 Giltighetstid Social- och äldrenämnden Kundvalskontoret (KVK) Väsby välfärd (VV) med möjlighet till omförhandling vid förändrade förutsättningar. 2.2 Målgrupp Målgruppen är personer som är berättigade insatser enligt LSS 1. Förekommer i enstaka fall även avlösarservice och kontaktman enligt SoL 4 kap Övergripande beskrivning och omfattning av uppdraget Med personlig assistans avses ett personligt utformat stöd som ges av ett begränsat antal personer åt den som på grund av stora och varaktiga funktionshinder behöver hjälp med sina grundläggande behov. Stödet är till för personer som inte fyllt 65 år vid ansökningstillfället. Ledsagarservice ska underlätta för den enskilde att ha kontakter med andra och att delta i samhällslivet. Servicen ska vara individuellt utformat och tillgodose behoven av att till exempel besöka vänner och delta i fritidsaktiviteter. Kontaktperson bör ses som ett icke-professionellt stöd och några speciella utbildningskrav finns inte. En viktig roll för kontaktpersonen är att bryta isoleringen för den enskilde och underlätta ett självständigt liv i samhället. Avlösning i hemmet enligt LSS/avlösarservice enligt SoL ska avlasta föräldrar med barn, som har stora funktionsnedsättningar, då de kan behöva hjälp för att koppla av och genomföra aktiviteter som barnet inte deltar i. Avlösningen i hemmet bör kunna ges som en regelbunden insats och i situationer som inte kan förutses. 2.4 Övergripande mål för verksamheten Den övergripande målsättningen för all verksamhet enligt LSS och SoL är att den ska främja delaktighet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättning. Målet ska vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra i jämförbar ålder. avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 3(9)

4 Verksamheten ska vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmande och integritet. Den enskilde ska i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges. 2.5 Uppföljning och utvärdering Väsby välfärd ska medverka till att uppföljnings- och utvärderingsarbete sker i samverkan med social- och äldrenämnden. Det övergripande syftet är att säkerställa kvaliteten i verksamheten. Väsby välfärd ska delge kundvalskontoret resultatet av sin egen kvalitetsundersökning och uppföljning. Kundvalskontoret kommer att kontrollera och följa upp verksamheten. Uppföljningen kommer att ske på en individuell nivå och på en generell nivå. Väsby välfärd ska årligen, senast 1 mars, lämna en skriftlig verksamhetsberättelse. Utöver detta kan kundvalskontoret göra uppföljningar genom enkäter, intervjuer och besök. Resultaten av uppföljningen offentliggörs. Återrapportering till kundvalskontoret Väsby välfärd ska återkoppla till ansvarig handläggare inom kundvalskontoret minst en gång per månad innan uppdraget är verkställt. Väsby välfärd ska rapportera till kundvalskontoret per individ antal utförda timmar per månad. Väsby välfärd ska använda det IT- stöd som kundvalskontoret beslutar. 3 Praktiska förutsättningar 3.1 Ekonomisk ersättning Följande ersättningar gäller för tiden Vid nya ärenden med behov av aktiviteter kommer en individuell bedömning att genomföras av ersättning. Personlig assistans 284 kr per timme Ledsagarservice enligt SoL och LSS 276 kr per timme Individuell bedömning av aktivitet utifrån ersättning sker av KVK. Avlösning i hemmet enligt LSS 276 kr per timme Kontaktperson enligt SoL och LSS ersätts enligt rekommendationer utfärdade av Sveriges kommuner och landsting. För rekrytering, handledning, uppföljning mm utgår ersättning med 306 kronor per månad och ärende. Frånvaro Väsby välfärd ska omgående meddela kundvalskontoret/försäkringskassan om den enskilde avlidit, är inskriven på sjukhus, om uppdraget upphört, flyttat till en annan kommun eller om insatsen inte kan utföras enligt beställning. Skadeståndsskyldighet Kundvalskontoret svarar inte för eventuellt skadestånd, som kan komma att åläggas tredje man i Väsby välfärds verksamhet. avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 4(9)

5 3.1.1 Betalningsrutin Betalningsrutin Beräknad ersättning beräknat på kundvalskontorets budgeterade volymer utbetalas månatligen och stäms av vid varje tertial utan anmodan från kundvalskontoret. Över/underskjutande ersättning korrigeras i samband med ersättningsavstämningen varje tertial. Det ska tydlig framgå vad som avser just korrigerat/avstämt belopp och vad som avser månatlig beräknad ersättning. Underlag för ekonomisk avstämning tas fram av Väsby välfärd och biläggs eller skickas i särskild ordning till beställarens kontaktperson. Ersättning utbetalas med så kallad internhandel inom Upplands Väsbys kommun. Avstämningen ska ske i god tid, minst två dygn före kommunens interna brytdag och signeras av båda parter. Väsby välfärd ska på kundvalskontorets begäran lämna uppgifter om utförd tjänst till exempel antal timmar, typ av insats etc. Fakturaspecifikationen ska innehålla: Verksamhetens namn Kundens namn Beställaren (handläggarens namn) Tidsperiod Typ av insats Pris per timme/dag Pris totalt 3.2 Lagar Verksamheten ska bedrivas enligt de mål och riktlinjer som följer av lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade (LSS) samt andra vid varje tillfälle lämpliga lagar. Verksamheten ska också bedrivas i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Väsby välfärd är skyldig att följa nya lagar och riktlinjer som börjar gälla under den tid överenskommelsen löper. Vid förändringar av större betydelse kan denna överenskommelse att komma att omförhandlas. 3.3 Kvalitetskrav Delaktighet, självbestämmande och integritet Stor vikt ska läggas vid den enskildes rätt till delaktighet, inflytande och självbestämmande. Det stöd som erbjuds ska utgå från den enskilds personliga behov uttryckt av personen själv eller legal ställföreträdare. För att öka den enskildes livskvalitet och trygghet är det viktigt att han/hon möts av få och välkända ansikten. Väsby välfärd ska därför säkerställa att den enskilde har en god kontinuitet avseende personal. Social dokumentation Väsby välfärd ska dokumentera i enlighet med LSS 21 a, SoL 11 kap 5 och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförandet av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS (SOSFS 2014:5). Väsby välfärd ska följa kommunens riktlinjer för social dokumentation. Dokumentationen ska utformas med respekt för den enskildes avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 5(9)

6 integritet. Den enskilda har rätt att ta del av dokumentationen och anser den att något är felaktigt ska detta antecknas. En personakt ska finnas för varje brukare för att hålla samman handlingarna som rör genomförande av insatserna. I akten ska finnas Beställning Genomförandeplan Social journal Signeringslista över personalens signaturer Väsby välfärd ska se till att all dokumentation överlämnas till beställaren enligt gällande gallringsregler när insatsen avslutas. Genomförandeplan Väsby välfärd ska skyndsamt upprätta en genomförandeplan och senast inom 30 dagar efter att insatsen påbörjas ska genomförandeplanen skickas till beställaren. Genomförandeplanen ska upprättas tillsammans med den enskilde/legal ställföreträdare eller om den enskilde så önskar, annat biträde eller ombud. Genomförandeplanen ska skrivas i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförandeplan av insats enligt SoL, LVI, LVM och LSS (SOSFS 2006:5), 6 kap 1. Samverkan Väsby välfärd ska samverka med anhöriga och andra för den enskilde andra viktiga personer och organisationer i den utsträckning den enskilde medger detta. Vidare ska Väsby välfärd samverka med andra utförare som finns kring den enskilde och kundvalskontoret i syfte att skapa en välfungerande helhet. Klagomål och synpunkter Den enskilde och dennes legala ställföreträdare ska veta vart han/hon kan vända sig med synpunkter och klagomål på verksamheten. Väsby välfärd ska ha lokala rutiner som ska följa nämndens kvalitets och ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 för klagomål och synpunkter. Lex Sarah Det åvilar Väsby välfärd att säkerställa att all personal känner till skyldigheterna att rapportera missförhållandena enligt 24b-24g och 23 e LSS och 14 kap 3 SoL. Väsby välfärd ska ha lokala rutiner som ska följa nämndens kvalitets och ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 för Lex Sarah. Väsby Välfärd ansvarar för att en gång per år informera om Lex Sarah. Nyckelhantering Utföraren ska ha säkra rutiner för hantering av kundens nycklar. Det ska finnas skriftliga lokala rutiner för hur kundens nycklar kvitteras ut och återlämnas. Nycklarnas ska förvaras i ett låst nyckelskåp. Vid eventuell förlust av nycklar ska utföraren ordna och bekosta byte av lås om orsaken till förlusten är utförarens personal. Kontanta medel/betalningskort avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 6(9)

7 Utföraren ska ha säkra rutiner för hantering av den enskildes kontanta medel alternativt betalningskort. Hälso- och sjukvård Landstinget ansvarar för hälso- och sjukvårdsinsatser och dessa ingår därför inte i utförarens uppdrag. Utförarens personal får endast utföra hälso- och sjukvårdsuppgifter om dessa delegerats från landstinget. Personlig assistent kan dock utföra hälso- och sjukvårdsuppgifter i de fall behandlande legitimerad personal bedömt åtgärden som egenvård. Bedömningen och planeringen ska finnas dokumenterad i journalen Kvalitetssystem Verksamheten ska ha ett lokalt ledningssystem som uppfyller de krav som finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem och kvalitet i verksamheten enligt SOSFS 2011:9 samt Upplands Väsbys handbok för SOSFS 2011: Myndighetsutövning Kundvalskontoret svarar för myndighetsutövning genom att besluta om insats enligt gällande lagar. En skriftligt individuell beställning med mål för insatsen ska skickas till verksamheten. Försäkringskassan är den myndighet som bedömer och beslutar om insatsen personlig assistans enligt socialförsäkringsbalken Anvisning av plats Kundvalskontoret förmedlar uppdraget till enheten för personligt stöd inom Väsby välfärd. Väsby välfärd kontaktar kund inom fem arbetsdagar för att påbörja rekryteringen för att genomföra insatsen. Uppdraget ska verkställas skyndsamt Uppsägning av plats Uppsägningstiden är 30 dagar. 3.5 Bemanning Ledning Den person som är ansvarig för verksamheten ska ha adekvat högskoleutbildning eller annan utbildning som bedöms likvärdig. Den som är ansvarig för verksamheten ska ha goda kunskaper om den lagstiftning som styr verksamheten, inklusive lagstiftning om arbetsmiljö och hantering av ersättning för personlig assistans. Ska också ha kunskap kring målgruppen, arbetsledning, förhållningssätt och bemötande. Kompetensutveckling ska ske kontinuerligt Personal Personal ska anställas i samråd med den enskilde och ska ha lämplig utbildning och kompetens för uppdraget samt behärska svenska språket i tal och skrift. Väsby välfärd ansvarar även för att personalen ges kontinuerlig avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 7(9)

8 kompetensutveckling. Väsby välfärd rekryterar själv den personal som man finner nödvändig för att uppfylla uppdraget och personal ska finnas tillgänglig på de tider som den enskilde har behov av insatsen. Nyrekrytering av personal ska ske skyndsamt i samband med beställning från kundvalskontoret. Väsby välfärd är arbetsgivare och ska följa gällande arbetsrättsliga lagar och förordningar och får inte vidta åtgärder som kan strida mot vad som är allmänt godtaget inom Väsby välfärds verksamhetsområde. Introduktion av nyanställda Det ska inom Väsby välfärd finnas rutiner för introduktion av nyanställda. De nyanställda ska få en introduktion kring arbetsmetoder, genomgång av ledningssystemet och de lokala rutinerna. Sekretess Väsby välfärd svarar för att personalen följer den lagstiftning om sekretess och tystnadsplikt som gäller. Väsby välfärd ansvarar för att all personal informeras om bestämmelserna och undertecknar förbindelse om tystnadsplikt. Registerkontroll Väsby välfärd är skyldiga enligt lagen om registerkontroll begära utdrag från Rikspolisstyrelsen belastningsregister innan anställning. Med barn avser personer under 18 år. 4 Hantering vid förändrade förutsättningar 4.1 Informationsskyldighet Parterna förbinder sig att informera varandra om sådana förändringar som kan påverka verksamheten enligt denna överenskommelse. Uppdragstagaren ska fortlöpande informera kundvalskontoret om förändringar i verksamheten. 4.2 Tvist Om tvist uppstår inom ramen för denna överenskommelse, ska den i första hand lösas av parterna. I andra hand ska tvist avgöras av för överenskommelsen ansvarig nämnds respektive produktionsstyrelsens presidier. 4.3 Omförhandling Om förutsättningarna för den överenskomna verksamheten förändras i väsentlig grad, ska parterna informera om förändringarna för gemensamt ställningstagande till eventuell omförhandling av överenskommelsen. Anmälan om omförhandling befriar inte part från skyldighet att fullgöra förpliktelserna i överenskommelsen till dess eventuell skriftlig överenskommelse om ändring träffats. 5 Omvärldsfaktorer 5.1 Miljöarbete Kommunens miljöpolicy ska följas och de betydande miljöaspekterna beaktas. avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 8(9)

9 5.2 Barnkonventionen Barnkonventionen ska beaktas. 5.3 Handikappolitiskt program Väsby välfärd ska följa det handikappolitiska program, som antagits av socialoch äldrenämnden. 6 Underskrift Äldre- och omsorgsenheten/kontor Väsby Välfärd Stina Strid Hovmöller Tf Chef Äldre- och omsorgsenheten/kontor Barbro Johansson Chef Väsby Välfärd Överenskommelsen har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt. avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service 9(9)

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse mellan social- och äldrenämnden och Väsby välfärd avseende

Läs mer

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS...

Läs mer

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen... 3 2.1

Läs mer

Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS...

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden Bostad med särskild service enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 4 2 Överenskommelse om bostad med särskild service enligt LSS... 4 2.1 Giltighetstid... 4

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden Daglig verksamhet enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Överenskommelse om daglig verksamhet enligt LSSFel! Bokmärket

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om Studie- och yrkesvägledning för vuxna... 3 2.1 Giltighetstid...

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

Vega 2015. Kultur- & fritidsnämnden

Vega 2015. Kultur- & fritidsnämnden Vega 2015 Kultur- & fritidsnämnden 1 Upplands Väsby kommun Avdelningschef 2014-09-12 Maria Röstberg Tel 08-590 971 56 maria.rostberg@upplandsvasby.se Kultur och fritidsnämnden 2 Överenskommelse om Vega

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator-son@gotland.se Bg 339-8328 Pg 18 97 50-3 Org nr

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet.

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17

Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17 Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten 1 INFORMATION OM VERKSAMHETEN Verksamheten

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

VILLKOR FÖR UTFÖRANDET AV BOENDESTÖD

VILLKOR FÖR UTFÖRANDET AV BOENDESTÖD VILLKOR FÖR UTFÖRANDET AV BOENDESTÖD Boendestöd är en biståndsbedömd insats som beviljas enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen. Boendestödet ska tillförsäkra den som inte själv kan tillgodose sina behov, eller

Läs mer

Uppföljning Bromma Personlig assistans

Uppföljning Bromma Personlig assistans Bromma stadsdelsförvaltning Rapport Sida 1 (6) 2014-09-18 Uppföljningen gäller insatsen personlig, enheten arbetar även med avlösar- och ledsagarservice. Adress: Tunnlandsvägen 91 B 168 36 Bromma Enhetschef:

Läs mer

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden Bostad med särskild service enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om bostad med särskild service enligt LSS... 3 2.1 Giltighetstid... 3

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU,

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU, Nummer: SOSFS 2006:5 Rubrik: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS; beslutade den 17 februari

Läs mer

Uppföljning av bostad med särskild service enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Uppföljning av bostad med särskild service enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänsteutlåtande Sakkunnig 2014-03-06 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr: katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:76 10071 Social- och äldrenämnden Uppföljning av bostad med särskild service enligt

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Awilja Management AB 556872-5864 Kvalitetsdeklaration gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är en

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 Principer i LSS 5 Verksamhet ska: Främja jämlikhet i levnadsvillkor Främja full delaktighet i samhällslivet Målet är: Få

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

Kvalitetsdokument Socialförvaltningen D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (12)

Kvalitetsdokument Socialförvaltningen D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (12) Sid. 1 (12) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade, Socialpsykiatri Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt boende

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin

Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin A Basuppgifter Utförare och enhet Verksamhetens regiform Tillstånd från Länsstyrelsen/Socialstyrelsen Kommunal regi Privat regi Entreprenad Datum

Läs mer

Uppföljning. Enheten för personligt stöd

Uppföljning. Enheten för personligt stöd Uppföljning Enheten för personligt stöd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 2.1 Organisation och ledning... 3 2.2 Personal... 4 2.3 Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 20:9...

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte SAS Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte Det finns en skyldighet att dokumentera genomförandet om individuellt behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service

Läs mer

Kvalitetskrav service reviderad v.2

Kvalitetskrav service reviderad v.2 Kvalitetskrav service 2010-12-21 reviderad 2016-03-04. v.2 Område Kvalitetskrav Service Hur görs uppföljningen? När görs uppföljningen? Processkvalitet Bemötande/ inflytande Utföraren ska visa respekt

Läs mer

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten KRAV PÅ DOKUMENTATION Det finns krav på dokumentation i lagstiftning, föreskrifter och allmänna råd samt en handbok utgiven av socialstyrelsen. Socialtjänstlagen

Läs mer

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah September 2009 INSTRUKTION för anmälan enligt Lex Sarah - 14 kap 2 socialtjänstlagen, SoL - 24 a lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Instruktionen är fastställd av vård- och omsorgschefen

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Mall för uppföljning av personlig assistans inklusive ledsagar- och avlösarservice

Mall för uppföljning av personlig assistans inklusive ledsagar- och avlösarservice OSN/2018:173 Mall för uppföljning av personlig assistans inklusive ledsagar- och avlösarservice Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig: Telefon:

Läs mer

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132 Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah Antagen av socialnämnden 2015-09-02 Dnr: SN 2015/0132 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Information om rapporteringsskyldighet... 2 Anställda rapporterar

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen 1. Bakgrund 1.1 Syfte med dokumentation vid genomförande av

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav Familjebehandling inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav Familjebehandling inom Region Gotland Uppdrag och kvalitetskrav Familjebehandling inom Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator-son@gotland.se Bg 339-8328 Pg 18 97 50-3 Org

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby

Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby Avtalspart/Nämnd: Socialförvaltningen Verksamhetschef: Leyla

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2011-10-28 Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Rutiner för dokumentation enligt SoL och LSS Dnr KS 2011-377

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS 9:2 LSS

PERSONLIG ASSISTANS 9:2 LSS PERSONLIG ASSISTANS 9:2 LSS Innehåll i insatsen Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23, 44 Socialförvaltningen Gotlands kommun Innehåll Personlig assistans 3 Beslut 3 Verkställighet 3 Innehållet

Läs mer

Kvalitetskrav för servicetjänster enligt LOV

Kvalitetskrav för servicetjänster enligt LOV Här redovisas de skakrav som leverantören måste uppfylla. Kraven har utformats utifrån en analys av vad som är kvalitetskritiskt för brukaren. Komplement till kvalitetskraven är utvärderingsinstrument

Läs mer

Funktionshinderområdet och äldreomsorgen

Funktionshinderområdet och äldreomsorgen Riktlinjer för social dokumentation Funktionshinderområdet och äldreomsorgen Ansvarig/upprättad av Kvalitetsenheten Christina Almqvist Beslut fattat av Upprättad 2012-10-18 Reviderad Socialnämnden och

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera) : CJs Ledsagarservice AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm

Namn på enheten (går inte att redigera) : CJs Ledsagarservice AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm Namn på enheten (går inte att redigera): CJs Ledsagarservice AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden. Ledsagning/avlösning Verksamhetschef:

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Attendo LSS AB (tidigare Attendo LSS Värdig Assistans Norden AB)

Namn på enheten (går inte att redigera): Attendo LSS AB (tidigare Attendo LSS Värdig Assistans Norden AB) Namn på enheten (går inte att redigera): Attendo LSS AB (tidigare Attendo LSS Värdig Assistans Norden AB) Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden.

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012 2012-03-28 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Sundbybergs stad enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS SOSFS 2006:11 (S) och allmänna råd Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV Bilaga 7 System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV 2010-10-26 1 Innehåll 1. System för uppföljning och granskning... 3 Styrdokument... 3 Grundsyn för uppföljning...

Läs mer

Särskilt boende för äldre enligt SoL. Social- och äldrenämnden

Särskilt boende för äldre enligt SoL. Social- och äldrenämnden Särskilt boende för äldre enligt SoL Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om särskilt boende för äldre enligt SoL... 3 2.1 Giltighetstid... 3 2.2

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden Daglig verksamhet enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om daglig verksamhet enligt LSS... 3 2.1 Giltighetstid... 3 2.2 Målgrupp... 3 2.3

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2010-05-05 Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen 4 2014-06-24 Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Förvaltningsledningen 5 2015-01-05 Ingrid Olausson,

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt socialtjänstlagen, SoL, (2001:453) avseende äldreomsorg och bistånd till personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt socialtjänstlagen, SoL, (2001:453) avseende äldreomsorg och bistånd till personer med funktionsnedsättning 2016VON/0146 Riktlinjer för handläggning enligt socialtjänstlagen, SoL, (2001:453) avseende äldreomsorg och bistånd till personer med funktionsnedsättning Antagna av vård- och omsorgsnämden den xx månad

Läs mer

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120614 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera) : CJs Ledsagarservice AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm

Namn på enheten (går inte att redigera) : CJs Ledsagarservice AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm Namn på enheten (går inte att redigera): CJs Ledsagarservice AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm Avtalspart/Nämnd: CJ?s ledsagarservice Verksamhetschef: Cecilia Johansson

Läs mer

BESLUT 1(7) Tillståndet gäller från och med dagens datum tills vidare.

BESLUT 1(7) Tillståndet gäller från och med dagens datum tills vidare. BESLUT 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd 2012-08-15 Dnr 6.3.1-16463/2011 Medevik Tal-Specialpedagog KB Badvägen 10 824 50 Hudiksvall Ansökan om tillstånd att bedriva

Läs mer

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm 1 Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet med personlig assistans enligt 9 2 lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Bolag, stiftelser, föreningar

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav Ledsagarservice 9 3 LSS inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav Ledsagarservice 9 3 LSS inom Region Gotland 1 (10) Uppdrag och kvalitetskrav Ledsagarservice 9 3 LSS inom Region Gotland 2 (10) Innehållsförteckning INLEDNING... 3 BESKRIVNING AV INSATSEN... 3 LEDSAGARSERVICE... 3 FRÅN BESLUT TILL VERKSTÄLLIGHET...

Läs mer

Att arbeta inom Stöd och service

Att arbeta inom Stöd och service Att arbeta inom Stöd och service 1 Att arbeta inom Stöd och service Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man kan behöva stöd och hjälp att kompensera det som skapar hinder i det dagliga livet.

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV 1(8) KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(8) Innehållsförteckning Sid nr 1 UPPDRAGSBESKRIVNING 3 1.1 Målgrupp 3 1.2 Syfte 3 1.3 Mål för sysselsättningen

Läs mer

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S)

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) RIKTLINJER LEX SARAH Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av Omsorgsnämnden 2012-06-19 103 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): HSB Omsorg AB - Östermalm. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm

Namn på enheten (går inte att redigera): HSB Omsorg AB - Östermalm. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Namn på enheten (går inte att redigera): HSB Omsorg AB - Östermalm Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetschef:

Läs mer

SUNDBYBERGS STAD SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

SUNDBYBERGS STAD SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Auktorisationsvillkor för arbetsmarknadsinsatser SUNDBYBERGS STAD SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Förord Enligt social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsplan för 2017 är nämndens främsta och

Läs mer

SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd. Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd. Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetschef:

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare)

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) Avvikelser och Lex Sarah Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) SAS, socialt ansvarig samordnare Genomför utredningar och granskningar som syftar till att säkerställa att verksamheterna

Läs mer

Namn på enheten:fsb Finsk Hemtjänst AB - Hägersten-Liljeholmen. Uppföljande stadsdelsförvaltning:hägersten-liljeholmen.

Namn på enheten:fsb Finsk Hemtjänst AB - Hägersten-Liljeholmen. Uppföljande stadsdelsförvaltning:hägersten-liljeholmen. Namn på enheten:fsb Finsk Hemtjänst AB - Hägersten-Liljeholmen Uppföljande stadsdelsförvaltning:hägersten-liljeholmen Avtalspart/Nämnd: Äldrenämnden Verksamhetschef: Minna Allerbrand Adress: Hägerstensvägen

Läs mer