Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden"

Transkript

1 Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen Social- och äldrenämnden

2 Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun Överenskommelse om dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen Giltighetstid Målgrupp Övergripande beskrivning och omfattning av uppdraget Övergripande mål för verksamheten Uppföljning och utvärdering Kommunens tillsyn över hälso- och sjukvård Praktiska förutsättningar Ekonomisk ersättning Betalningsrutin Lagar Lokalansvar Kvalitetskrav Kvalitetssystem Myndighetsutövning Anvisning av plats Uppsägning av plats Bemanning Ledning Personal Hälso- och sjukvård Hantering vid förändrade förutsättningar Informationsskyldighet Tvist Omförhandling Omvärldsfaktorer Miljöarbete Barnkonventionen Handikappolitiskt program Underskrift Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 2(10)

3 1 Upplands Väsby kommun Sakkunnig Helena Bonnevier Tel Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Ulla Lönn Tel: Dnr SÄN/2014:250 2 Överenskommelse om dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen Huvudman: Social- och äldrenämnden Uppdragsgivare: Äldre- och omsorgsavdelningen/kontoret Uppdragstagare: Väsby Välfärd Parterna är överens om att följa kommunens styrdokument och de överenskomna kännetecknen för ett gott samspel i Upplands Väsby kommun, som innebär att vi möts med respekt och skapar mervärde genom alls kompetenser. 2.1 Giltighetstid Överenskommelsen är giltig under perioden 1 januari december Målgrupp Målgruppen för dagverksamhet är enligt SoL 4 kap Övergripande beskrivning och omfattning av uppdraget Dagverksamheten består av två avdelningar, en för personer med demenssjukdomar och en för personer med stora omvårdnadsbehov. Insatsen kan även fungera som avlastning för anhöriga. Verksamheten ska vara bemannad måndag fredag kl Ordinarie öppettider är Vid de tillfällen någon behöver komma eller stanna till ska det vara möjligt. Den begränsade bemanningen samt gör det möjligt att utföra för- och efterarbete. 2.4 Övergripande mål för verksamheten Den övergripande målsättningen för dagverksamheten är att erbjuda aktiverande och funktionsuppehållande insatser utifrån ett salutogent synsätt. Syftet är att Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 3(10)

4 genom social, psykisk och fysisk aktivering göra det lättare för den enskilde att bo kvar i det egna hemmet. Den enskilde ska känna trygghet, delaktighet och inflytande i verksamheten. 2.5 Uppföljning och utvärdering Det övergripande syftet med uppföljnings- och utvärderingsarbetet är att säkerställa kvaliteten i verksamheterna. Social- och äldrenämnden är ansvarig för att verksamheterna följs upp. Uppföljningen kommer att ske på individuell och övergripande nivå. För den individuella uppföljningen ansvarar kundvalskontorets utredningsenhet för äldre och funktionshindrade. För den övergripande uppföljningen ansvarar sakkunnig för äldreomsorg och medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS. Väsby välfärd ska medverka till att uppföljnings- och utvärderingsarbete sker i samverkan med kundvalskontoret. Det kan förekomma både planerade och oplanerade besök. Vid det planerade besöket förutsätts att ansvarig chef är med. Väsby välfärd ska varje årl rapportera statistik till kundvalskontoret. Statistikinhämtning kommer att ske via ett digitalt system (Quest). Exempel på frågor kan vara antal besök i verksamheten, antal kunder inom demens/somatik, m m. Väsby välfärd ska på begäran lämna statistikuppgifter till respektive myndighet enligt nedan med kopia till kundvalskontoret; Inspektionen för vård och omsorg, IVO Sveriges kommuner och landsting, SKL Statistiska centralbyrån, SCB Väsby välfärd ska senast 1 mars skicka nedanstående dokument till registratorn; en verksamhetsberättelse per enhet. en kvalitetsberättelse per enhet en patientsäkerhetsberättelse per enhet 2.6 Kommunens tillsyn över hälso- och sjukvård Inom kommunens finns en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), som svarar för tillsynen på hälso- och sjukvårdens område. Väsby välfärd ska göra det möjligt så att MAS kan utöva sitt ansvar och att gällande författningar, riktlinjer och rutiner inom hälso- och sjukvård är väl kända av samtlig personal. 3 Praktiska förutsättningar 3.1 Ekonomisk ersättning Kundvalskontoret abonnerar på 50 platser och anslaget är kronor för 2015 Utökat antal platser har skapats för att möjliggöra flexibla lösningar när det gäller antal kunder i verksamheten. Ersättningen bygger på en verksamhet för den enskilde som är öppen 242 dagar per år. I ersättningen ingår ersättning för samtliga kostnader exklusive lunch, som Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 4(10)

5 bekostas av den enskilde Betalningsrutin Betalning av ersättning ska ske månatligen. Ersättning betalas ut månadsvis, när fullgjord månadsrapportering är korrekt utförd och bilagd debiteringsunderlaget. Väsby välfärd ska rapportera till kundvalskontoret enligt gällande rutiner (antal deltagare en gång per månad). Väsby välfärd har skyldighet att använda det IT-stöd som kundvalskontoret använder för återrapportering och dokumentation av insatser. I nuläget används Pulsen combine. 3.2 Lagar Uppdragstagaren förbinder sig att följa alla gällande lagar och förordningar för verksamhetsområdet. 3.3 Lokalansvar Uppdragstagaren svarar för att verksamheten bedrivs i, enligt arbetsmiljölagstiftningen, lämpliga lokaler, samt tillhandahåller för verksamheten lämplig utrustning och andra inventarier. 3.4 Kvalitetskrav Verksamheten ska ha ett lokalt ledningssystem som uppfyller de krav som finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem och kvalitet i verksamhet enligt SOSFS 2011:9 samt Upplands Väsby s lokala ledningssystem. Klagomål och synpunkter Den enskilde eller dennes legala ställföreträdare ska veta vart han/hon kan vända sig med synpunkter och klagomål på verksamheten. Väsby välfärd ska ha lokala rutiner som ska följa nämndens kvalitets och ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 för klagomål och synpunkter. Lex Sarah Det åvilar Väsby välfärd ska ansvar för att all personal känner till skyldigheten att rapportera missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL samt ha lokala rutiner för Lex Sarah enligt SOSFS 2011:9. Kontaktman En personal i personalgruppen ska utses som den enskildes kontaktman. Innehållet i uppdraget ska skriftligt dokumenteras. Den enskilde ska ha möjlighet att byta kontaktman. Social dokumentation Väsby välfärd ska dokumentera i enlighet med 11 kap 5 SoL och Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförandet av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS (SOSFS 2014:5). Väsby välfärd ska följa kommunens riktlinjer för social dokumentation. Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 5(10)

6 Dokumentationen ska utformas med respekt för den enskildes integritet. Den enskilde/ legal företrädare bör hållas underrättad om den sociala dokumentationen som förs om henne/honom. En personakt ska finnas för varje brukare för att hålla samman handlingarna som rör genomförande av insatserna. Dokumentationen ska förvaras på ett betryggande sätt, dvs. inlåst för att förhindra att obehöriga kan ta del av dokumentationen. I akten ska finnas Beställning Genomförandeplan Social journal Signeringslista över personalens signaturer Väsby välfärd ska tillse att all dokumentation överlämnas till beställaren enligt gällande gallringsregler när en brukare flyttar eller avlider. Genomförandeplan Väsby välfärd ska skyndsamt upprätta en genomförandeplan och senast inom 14 dagar efter att brukaren flyttat in skicka genomförandeplanen till beställaren. Genomförandeplanen ska upprättas tillsammans med brukaren/legal ställföreträdare eller om brukaren så önskar, annat biträde eller ombud. Genomförandeplanen ska skrivas i enlighet med Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförandet av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS (SOSFS 2006:5), 6 kap 1. Levnadsberättelse Den enskilde ska beredas möjlighet att lämna en skriftlig levnadsberättelse om den enskildes intressen, hobbies, vänner och familj. Nätverkskontakter och samverkan Väsby välfärd ska samverka med närstående och legal ställföreträdare. Väsby välfärd ska samverka med handläggare och annan personal kring den enskilde samt andra personer som är viktiga för den enskilde efterdennes samtycke Kvalitetssystem Verksamheten ska ha ett lokalt ledningssystem som uppfyller de krav som finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem och kvalitet i verksamhet enligt SOSFS 2011:9 samt Upplands Väsby s lokala ledningssystem. 3.5 Myndighetsutövning Kundvalskontoret svarar för myndighetsutövning genom att besluta om insats enligt gällande lagar. En skriftlig individuell beställning med mål för insatsen ska lämnas till enheten Anvisning av plats Väsby välfärd är skyldig att ta emot de personer som kundvalskontoret anvisar. Kundvalskontoret abonnerar på 40 platser dagverksamhet, fördelade i olika gruppaktiviteter för personer med demenssjukdomar och för personer med stora Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 6(10)

7 omvårdnadsbehov. Uppstår en ledig plats ska Väsby välfärd samma dag meddela kundvalskontoret att platsen är ledig. Kundvalskontoret ska inom en månad meddela om platsen ska beläggas Uppsägning av plats Uppsägningstiden är 30 dagar. 3.6 Bemanning Ledning Verksamheten ska ha en kunnig och kompetent ledning. Den person som förestår verksamheten ska ha adekvat högskoleutbildning eller annan likvärdig utbildning samt minst tre års erfarenhet att arbeta som chef inom vård- och omsorg med ansvar för organisation personal, ekonomi och kvalitetsuppföljning. Väsby välfärd är arbetsgivare och ska följa gällande arbetsrättsliga lagar och förordningar och får inte vidta åtgärder som kan strida mot vad som är allmänt godtaget inom Väsby välfärd:s verksamhetsområde Personal Väsby välfärd ansvarar för att all personal har adekvat utbildning. De personal som arbetar på dagverksamheten med demensinriktning ska ha utbildning inom demensvård. Personal ska finnas tillgänglig dagtid måndag fredag, då den enskilde har behov av insatsen och utifrån biståndsbeslutet. Arbetskläder Väsby välfärd ansvara för och bekostar att personalen har arbetskläder. Identifikation Väsby välfärds anställda ska alltid bära identifikation på sådant sätt att den är synlig för den enskilde, av identifikationen ska framgå personalens namn. 3.7 Hälso- och sjukvård 3.7 Hälso- och sjukvård Väsby välfärd ansvarar för att all hälso-och sjukvård och rehabilitering håller en god kvalitet,är tillgänglig och håller en god hygienisk standard. Väsby välfärd ansvarar för att följa lagar, förordningar, föreskrifter, nationella riktlinjer, överenskommelser, social och äldrenämndens mål för hälso-och sjukvård samt medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer. Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska ( MAS) MAS har det medicinska ansvaret enligt 24 Hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetsförordningen(2010:1369).mas arbetuppgifter finns även beskrivna i SOSFS 1997:10. MAS är placerad på Äldre och omsorgsavdelningen/kontoret. Verksamhetschef enligt 29 HSL Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 7(10)

8 Väsby välfärd ska ha en verksamhetschef för hälso-och sjukvård enligt 29 HSL. Verksamhetschefen har det samlade ledningsansvaret för ett visst verksamhetsområde.uppdraget omfattar inte de delar som författningsmässigt är reglerade i 24 HSL och patientsäkerhetsförordningen (2010:1369). Verksamhetschef enligt 29 och MAS ska fastställa former för fortlöpande samråd i frågor som gäller kvalitet och säkerhet samt frågor angående planering av bland annat hälo-och sjukvårdsorganisationen. Sjuksköterska Det ska finnas tillgång till legitimerad sjuksköterska när dagverksamheten är öppen. Akut sjukdom Väsby välfärd ansvarar för att det finns tydliga rutiner för hur den enskilde, i händelse av akut sjukdom, får kontakt med hälso- och sjukvård under vistelsen på dagverksamhet. Läkemedel Deltagaren är själv ansvarig för sina läkemedel och sin läkemedelsbehandling.deltagaren ska ha med sig sina läkemedel till dagverksamheten.i de fall förskrivaren bedömt att personen inte själv kan ta detta ansvar övergår ansvaret till ansvarig sjuksköterska enligt Socialstyrelsen föreskrifter (SOSFS 2000:1). Beslutet ska dokumenteras i journalen. Om deltagaren inte själv tar hand om sina läkemedel ska dessa överlämnas till kontaktman/ eller annan ansvarig personal på dagverksamheten. Mottagandet av läkemedel ska kvitteras/signeras och förvaras i ett medicinskåp. Nyckeln till medicinskåpet ska vara inlåst i ett nyckelskåp. Väsby välfärd ansvarar för att läkemedelshanteringen sker enligt gällande lagar, föreskrifter och medicinsk ansvarig sjuksköterskas riktlinjer. Delegering Delegeringar av hälso- och sjukvårdsuppgifter ska tillämpas restriktivt och vara skriftliga. Delegering av en hälso- och sjukvårdsuppgift får endast ske när det är förenligt med god och säker hälso-och sjukvård enligt Socialstyrelsen föreskrift (SOSFS 1997:14). Delegeringen ska ske i samråd med boendets chef. Chefen ansvarar för att personalen fått introduktion och väl bekant med de deltagare där det skulle kunna bli aktuellt med en delegering. Hälso- och sjukvårdspersonalen avgör om uppgiften kan delegeras och att delegeringen är förenligt med en god och säker vård. Dokumentation Väsby välfärd ansvarar för att den legitimerade hälso- och sjukvårdspersonalen har tillräcklig kunskap för att kunna dokumentera enligt gällande lagar och riktlinjer, har tillgång till datorbaserat dokumentationsprogram och att personalen har tillräckligt med tid avsatts för dokumentation. Skyldigheten att dokumentera gäller vid alla individuellt inriktade åtgärder rörande vård och behandling. Åtgärdena är inte slutförda förrän de även är dokumenterade och signerade. Dokumentationen ska ske i anslutning till Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 8(10)

9 genomförd åtgärd eller senast innan arbetspassets slut. All dokumentation som rör den boende ska förvaras på ett säkert sätt så att obehöriga inte får tillgång till den eller att dokumentationen riskerar att förstöras eller skadas.. Vårdskador Väsby Välfärd ansvarar för att verksamheten följer medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer avseende avvikelser/vårdskador. Väsby välfärd ska ha lokala rutiner för hur avvikelserna rapporteras, utreds och åtgärdas och att den är väl känd av personalen. I de fall en vårdskada inträffat har Väsby Välfärd skyldighet att informera patienten om händelsen och vilka åtgärder som vidtagits för att det inte ska hända igen. Vårdskador av allvarlig karaktär ska alltid omedelbart rapporteras till MAS och sedan ska chefen skyndsamt skicka avvikelsen och den skriftliga utredning. Vårdhygien Väsby välfärd ska hålla en god vårdhygienisk standard enligt hälso- och sjukvårdslagen samt arbeta aktivt för att förhindra smittspridning. Väsby välfärd ska följa Vårdhygien i Stockholms läns framtagna hygienrutiner, socialstyrelsens föreskrift om basal hygien inom hälso- och sjukvård m.m.(sosfs 2007:19) samt Smittskydd Stockholms läns landstings handlingsprogram för olika smittor... 4 Hantering vid förändrade förutsättningar 4.1 Informationsskyldighet Parterna förbinder sig att informera varandra om sådana förändringar som kan påverka verksamheten enligt denna överenskommelse. Uppdragstagaren ska fortlöpande informera kundvalskontoret om förändringar i verksamheten. 4.2 Tvist Om tvist uppstår inom ramen för denna överenskommelse, ska den i första hand lösas av parterna. I andra hand ska tvist avgöras av för överenskommelsen ansvarig nämnds respektive produktionsstyrelsens presidier. 4.3 Omförhandling Om förutsättningarna för den överenskomna verksamheten förändras i väsentlig grad, ska parterna informera om förändringarna för gemensamt ställningstagande till eventuell omförhandling av överenskommelsen. Anmälan om omförhandling befriar inte part från skyldighet att fullgöra förpliktelserna i överenskommelsen Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 9(10)

10 till dess eventuell skriftlig överenskommelse om ändring träffats. 5 Omvärldsfaktorer 5.1 Miljöarbete Kommunens miljöpolicy ska följas och de betydande miljöaspekterna beaktas. 5.2 Barnkonventionen Barnkonventionen ska beaktas. 5.3 Handikappolitiskt program Väsby välfärd ska följa det handikappolitiska program, som antagits av socialoch äldrenämnden. 6 Underskrift Kundvalskontoret Väsby Välfärd Eva Dahlgren Chef Kundvalskontoret Barbro Johansson Chef Väsby Välfärd Överenskommelsen har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt. Social- och äldrenämnden, Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen 10(10)

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse mellan social- och äldrenämnden och Väsby välfärd avseende

Läs mer

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS...

Läs mer

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 4 2 Överenskommelse om dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen... 4 2.1

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden Daglig verksamhet enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Överenskommelse om daglig verksamhet enligt LSSFel! Bokmärket

Läs mer

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om Studie- och yrkesvägledning för vuxna... 3 2.1 Giltighetstid...

Läs mer

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden Bostad med särskild service enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 4 2 Överenskommelse om bostad med särskild service enligt LSS... 4 2.1 Giltighetstid... 4

Läs mer

Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS...

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden Daglig verksamhet enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om daglig verksamhet enligt LSS... 3 2.1 Giltighetstid... 3 2.2 Målgrupp... 3 2.3

Läs mer

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden Bostad med särskild service enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om bostad med särskild service enligt LSS... 3 2.1 Giltighetstid... 3

Läs mer

Vega 2015. Kultur- & fritidsnämnden

Vega 2015. Kultur- & fritidsnämnden Vega 2015 Kultur- & fritidsnämnden 1 Upplands Väsby kommun Avdelningschef 2014-09-12 Maria Röstberg Tel 08-590 971 56 maria.rostberg@upplandsvasby.se Kultur och fritidsnämnden 2 Överenskommelse om Vega

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Särskilt boende för äldre enligt SoL. Social- och äldrenämnden

Särskilt boende för äldre enligt SoL. Social- och äldrenämnden Särskilt boende för äldre enligt SoL Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om särskilt boende för äldre enligt SoL... 3 2.1 Giltighetstid... 3 2.2

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2010-05-05 Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen 4 2014-06-24 Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Förvaltningsledningen 5 2015-01-05 Ingrid Olausson,

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård Sida 1 (5) 2016-01-18 Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-06-11

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Riktlinje Utgåva nr 3 sida 1 (6) Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald

Läs mer

Social dokumentation inom äldre- och handikappomsorgen i Upplands Väsby kommun. Riktlinjer

Social dokumentation inom äldre- och handikappomsorgen i Upplands Väsby kommun. Riktlinjer 201002 Social dokumentation inom äldre- och handikappomsorgen i Upplands Väsby kommun. Riktlinjer Bakgrund Aktuell lagstiftning I Socialtjänstlagens 11kap. 5 framgår att handläggningen av ärenden som rör

Läs mer

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr).

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr). November 2012 AVTAL med förslag till uppdateringar (uppdateringar angivna med understruken text, tidigare gällande text är angivna med kursiv stil) Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats

Läs mer

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Datum

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:71 Diarienr: 09/5292 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2009-11-18 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Avdelningen för juridik Kommundirektör Landstings-/regiondirektör Äldreomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Region Stockholm Innerstad Sida 1 (6) Rev. 2013-11-17 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH : ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH Sjuksköterskor och

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR.1.2.1.-651/11 SID 1 (7) 2011-12-09 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Kerstin Medin

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten KRAV PÅ DOKUMENTATION Det finns krav på dokumentation i lagstiftning, föreskrifter och allmänna råd samt en handbok utgiven av socialstyrelsen. Socialtjänstlagen

Läs mer

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-07-27 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Alla Fastställt av: Beredningsgrupp (TLK) Egenvård,

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor.

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor. Allmän information 1. Enhetens namn 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor Män Personal Bemanning 3. Motsvarar bemanningen av medarbetare den mängd som behövs för att kunden ska få sina insatser

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2010-10-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Rutinen är gemensam för Västra Götalandsregionen och alla kommuner

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin

Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin A Basuppgifter Utförare och enhet Verksamhetens regiform Tillstånd från Länsstyrelsen/Socialstyrelsen Kommunal regi Privat regi Entreprenad Datum

Läs mer

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen 1. Bakgrund 1.1 Syfte med dokumentation vid genomförande av

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator-son@gotland.se Bg 339-8328 Pg 18 97 50-3 Org nr

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2011-10-28 Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Rutiner för dokumentation enligt SoL och LSS Dnr KS 2011-377

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 1 Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 Dokumentnamn Hantering av utgången rutin Lex Sarah rutin.doc Sparas i 10 år.

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver.

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver. 1 [5] Rutin för utredning enligt lex Sarah och anmälan till tillsynsmyndighet i vissa fall Lex Sarah är en del i det systematiska kvalitetsarbetet i verksamheter som bedrivs enligt socialtjänstlagen, SoL

Läs mer

Kungälvs kommun 2013-11-26 Sektor vård- och äldreomsorg Sektor arbetsliv och stöd

Kungälvs kommun 2013-11-26 Sektor vård- och äldreomsorg Sektor arbetsliv och stöd Kungälvs kommun 2013-11-26 Sektor vård- och äldreomsorg Sektor arbetsliv och stöd Riktlinjer för Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter Inledning Delegering innebär att en person som är legitimerad

Läs mer

Bedömning av egenvård - riktlinje

Bedömning av egenvård - riktlinje Bedömning av egenvård - riktlinje Bakgrund Socialstyrelsen tydliggör i föreskriften Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården

Läs mer

Rutin fö r samverkan i samband med egenva rd mellan Regiön Krönöberg öch la nets söcial- öch skölfö rvaltningar

Rutin fö r samverkan i samband med egenva rd mellan Regiön Krönöberg öch la nets söcial- öch skölfö rvaltningar Rutin fö r samverkan i samband med egenva rd mellan Regiön Krönöberg öch la nets söcial- öch skölfö rvaltningar 2017-2019 Alvesta kommun Lessebo kommun Ljungby kommun Markaryd kommun Tingsryd kommun Uppvidinge

Läs mer

Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum

Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum Socialförvaltningen Dokumentnamn Lex Maria; riktlinjer Fastställt av Socialnämnden Regelverk Verksamhet SoL, LSS Socialförvaltningen Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum 130829 Gäller fr.o.m. 130901

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Delegering. av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård. Del 1. Utbildningskompendium. för. delegeringsutbildning

Delegering. av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård. Del 1. Utbildningskompendium. för. delegeringsutbildning Delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård Utbildningskompendium för delegeringsutbildning Del 1 Inledning Denna skrift riktar sig till dig som står i begrepp att ta emot en delegering. Att

Läs mer

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2016-02-02 7 Riktlinjerna gäller som längst fram till 2020-02-02 (max 4 år) Dokumentägare:

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Utförande enhet: Dagverksamheten Träffen. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress:

Utförande enhet: Dagverksamheten Träffen. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Utförande enhet: Dagverksamheten Träffen Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Verksamhetens regiform: Kommunal regi Privat regi

Läs mer

Bilaga 2 Krav för drift av daglig verksamhet enligt LSS, Lugnet. 2. Omfattning

Bilaga 2 Krav för drift av daglig verksamhet enligt LSS, Lugnet. 2. Omfattning Bilaga 2 Krav för drift av daglig verksamhet enligt LSS, Lugnet 1. Uppdragsbeskrivning Föreningen Lugnet åtar sig i enlighet med LSS 9 10 att erbjuda den enskilde daglig verksamhet. Föreningen Lugnet ska

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm

Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Namn på enheten (går inte att redigera): Enklare Vardag Sverige AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetschef:

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING GÄLLANDE DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- UPPGIFT

ANSVARSFÖRDELNING GÄLLANDE DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- UPPGIFT Riktlinje Utgåva Antal sidor 8 Dokumentets namn Delegering ansvarsfördelning Utfärdare/handläggare Irene Johansson Margareta Oswald Medicinskt ansvarig sjuksköterska/rehabilitering Datum 2010-08-10 Reviderad

Läs mer