Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden"

Transkript

1 Daglig verksamhet enligt LSS Social- och äldrenämnden

2 Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Överenskommelse om daglig verksamhet enligt LSSFel! Bokmärket är inte definierat. 2.1 Giltighetstid... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2 Målgrupp... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.3 Övergripande beskrivning och omfattning av uppdragetfel! Bokmärket är inte definierat. 2.4 Övergripande mål för verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.5 Uppföljning och utvärdering... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3 Praktiska förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.1 Ekonomisk ersättning... Fel! Bokmärket är inte definierat Betalningsrutin... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.2 Lagar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.3 Lokalansvar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.4 Kvalitetskrav... Fel! Bokmärket är inte definierat Kvalitetssystem... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.5 Myndighetsutövning... Fel! Bokmärket är inte definierat Anvisning av plats... Fel! Bokmärket är inte definierat Uppsägning av plats... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.6 Bemanning... Fel! Bokmärket är inte definierat Ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat Personal... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4 Hantering vid förändrade förutsättningar. Fel! Bokmärket är inte definierat. 4.1 Informationsskyldighet... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4.2 Tvist... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4.3 Omförhandling... Fel! Bokmärket är inte definierat. 5 Omvärldsfaktorer... Fel! Bokmärket är inte definierat. 5.1 Miljöarbete... Fel! Bokmärket är inte definierat. 5.2 Barnkonventionen... Fel! Bokmärket är inte definierat. 5.3 Handikappolitiskt program... Fel! Bokmärket är inte definierat. 6 Underskrift... Fel! Bokmärket är inte definierat. Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 2(12)

3 1 Upplands Väsby kommun Sakkunnig Katarina Blomstrand Tel Dnr: SÄN/2015:197 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Ulla Lönn tel: Överenskommelse om daglig verksamhet enligt LSS Huvudman Uppdragsgivare Uppdragstagare Social- och äldrenämnden Beställaravdelningen Väsby stöd och omsorg 2.1 Giltighetstid Överenskommelsen är giltig under perioden Målgrupp Målgrupper för daglig verksamhet är personer tillhörande personkrets 1 och 2 enligt 1 LSS. 2.3 Övergripande beskrivning och omfattning av uppdraget Daglig verksamhet är en sysselsättning för personer med funktionsnedsättning med individuellt anpassade arbetsuppgifter. Förutsättningen för att få daglig verksamhet är att personen är i yrkesverksam ålder (t.o.m. 67 år) saknar förvärvsarbete och inte går på någon utbildning. I uppdraget ingår även att i de fall personen behöver insatser i form av hälso- och sjukvård, rehabilitering och habilitering samt hjälp med hjälpmedel vid besöket på daglig verksamhet ska verksamheten kunna erbjuda dessa insatser. Hälso- och sjukvården omfattar den vård som bedrivs av sjuksköterska, fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeut. Arbetet ska baseras på vetenskap och evidensbaserat arbetssätt och hålla en god hygienisk standard. Daglig verksamheten inom Väsby stöd och omsorg består av fem huvudinriktningar: Sinnesupplevelse: Händelseriket. Autism: Autismcenter Östra Berget och Södra Berget. Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 3(12)

4 Kultur och Hantverk: Ateljé Tygtrycket, Vilunda Snick, Nya Norra Berget. Produktion: Café Astrid, Hörnans Kök och Industri, Kommungruppen, Närmiljöteamet och Lotsen. Alternativ daglig verksamhet: För personer med förvärvade hjärnskador Serviceinriktad verksamhet: Brobackens servicegrupp 2.4 Övergripande mål för verksamheten Målet med daglig verksamhet är att skapa meningsfull sysselsättning som ska bidra till personlig utveckling, stimulans, gemenskap samt främja delaktighet i samhället. Den enskilde ska genom inflytande och medbestämmande ges möjlighet att påverka och utforma innehållet av sin vistelse på den dagliga verksamheten. Insatserna ska anpassas efter den enskildes behov, förutsättningar, intressen och önskemål. 2.5 Uppföljning och utvärdering Väsby stöd och omsorg ska medverka till att uppföljnings- och utvärderingsarbete sker i samverkan med beställaravdelningen. Det kan förekomma både planerade och oplanerade besök. Vid det planerade besöket förutsätts att ansvarig chef är med. Det övergripande syftet med uppföljnings- och utvärderingsarbetet är att säkerställa kvaliteten i verksamheten. Väsby stöd och omsorg ska delge beställaravdelningen resultatet av sin egen kvalitetsundersökning och uppföljning. Väsby stöd och omsorg ska årligen, senast 1 mars, lämna en skriftlig verksamhetsberättelse per enhet. Social- och äldrenämnden är ansvarig för att verksamheten följs upp. Uppföljningen kommer att ske på individuell och övergripande nivå. För den individuella uppföljningen ansvarar myndighetsenheten för funktionsnedsatta. För den övergripande uppföljningen ansvarar sakkunnig för funktionsnedsättning och medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS. Utföraren ska på begäran lämna följande statistikuppgifter till respektive myndighet enligt nedan med kopia till beställaravdelningen; Inspektionen för vård och omsorg, IVO Sveriges kommuner och landsting, SKL Statistiska centralbyrån, SCB Enligt SOSFS 2011:9 7 kap 1 ska den som bedriver verksamheter enligt LSS upprätta en kvalitetsberättelse. Den ska vara inlämnad till beställaravdelning per enhet senast den 1 mars. Kommunens ansvar och tillsyn över hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) ansvarar för hälso- och sjukvård inklusive rehabilitering, habilitering och hjälpmedel enligt 24 Hälso- och sjukvårdslagen och Patientsäkerhetförordningen (2010:1369). Medicinskt ansvarig sjuksköterska är placerad på beställaravdelningen. MAS ansvarar för tillsynen av hälso- och sjukvård. Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 4(12)

5 Väsby stöd och omsorg ansvarar för att samtlig personal har god kännedom och efterlever gällande lagar och föreskrifter samt kommunens riktlinjer för hälso- och sjukvård. 3 Praktiska förutsättningar 3.1 Ekonomisk ersättning Ersättningen löper 255 dagar per kalenderår och utgår enligt fastställda nivåer per dag och person för de personer som enligt beslut är berättigade till insats. Nivåbedömning heltid Ersättning/dag Nivåbedömning deltid Ersättning/dag Ersättningen omfattar kostnaden för personal, overheadkostnader, lokaler och habiliteringsersättning enligt kommunens riktlinjer. Ersättningen utbetalas månatligen till Väsby stöd och omsorg. Hemmaboende som har ett behov av förlängd daglig verksamhet ska ersättas enligt ersättning för personlig assistans. Ersättning för hälso- och sjukvård, rehabilitering, habilitering inklusive hjälpmedel i daglig verksamhet Beställaravdelningen ersätter Väsby stöd och omsorg med 9 kronor per dag och person. Skadeståndsskyldighet Beställardelningen svarar inte för eventuellt skadestånd, som kan komma att åläggas tredje man i Väsby stöd och omsorg verksamhet Betalningsrutin Betalningsrutin Beräknad ersättning beräknat på beställaravdelningens budgeterade volymer utbetalas månatligen och stäms av vid varje tertial utan anmodan från Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 5(12)

6 beställaravdelningen. Över/underskjutande ersättning korrigeras i samband med ersättningsavstämningen varje tertial. Det ska tydlig framgå vad som avser just korrigerat/avstämt belopp och vad som avser månatlig beräknad ersättning. Underlag för ekonomisk avstämning tas fram av Väsby stöd och omsorg och biläggs eller skickas i särskild ordning till beställarens kontaktperson. Ersättning utbetalas med så kallad internhandel inom Upplands Väsbys kommun. Avstämningen ska ske i god tid, minst två dygn före kommunens interna brytdag och signeras av båda parter. Väsby stöd och omsorg ska på beställaravdelningens begäran lämna uppgifter om utförd tjänst till exempel antal timmar, typ av insats etc månatligen. Fakturaspecifikationen ska innehålla: Verksamhetens namn Kundens namn Beställaren (handläggarens namn) Tidsperiod Typ av insats Pris per timme/dag Pris totalt 3.2 Lagar Verksamheten ska bedrivas enligt de mål och riktlinjer som följer Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt andra vid varje tillfälle lämpliga lagar. Verksamheten ska också bedrivas i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Väsby stöd och omsorg är skyldig att följa nya lagar och riktlinjer som börjar gälla under den tid överenskommelsen löper. Verksamheten omfattas även av Hälso- och sjukvårdslagen och övriga tillämpliga lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd inom området samt MAS riktlinjer. 3.3 Lokalansvar Väsby stöd och omsorg ansvarar för lokalerna. Väsby stöd och omsorg ansvarar för att verksamheten bedrivs i, enligt arbetsmiljölagstiftningen lämpliga lokaler, samt tillhandahåller för verksamheten lämplig utrustning och andra inventarier Väsby stöd och omsorg ska ha en plan för hur eventuella avbrott i elförsörjningen ska hanteras. 3.4 Kvalitetskrav Verksamhetens innehåll Stor vikt ska läggas vid den enskildes rätt till delaktighet och självbestämmande. Verksamheten ska kunna erbjuda olika former av innehåll, som är anpassat efter den enskildes förmåga och intressen. Vidare ska verksamheten stödja den enskilde till att utnyttja sin fysiska och sociala förmåga. Verksamheten ska utformas utefter var och ens förutsättningar. Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 6(12)

7 Social dokumentation Väsby stöd och omsorg ska dokumentera i enlighet med LSS 21 a och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförda insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS (SOSFS 2014:5). Väsby stöd och omsorg ska följa kommunens riktlinjer för social dokumentation. Dokumentationen ska utformas med respekt för den enskildes integritet. Den enskilde/legal företrädare bör hållas underrättad om den sociala dokumentationen som förs om henne/honom. En personakt ska finnas för varje brukare för att hålla samman handlingarna som rör genomförande av insatserna. Dokumentationen ska förvaras på ett betryggande sätt, d.v.s. inlåst för att förhindra att obehöriga kan ta del av dokumentationen. I akten ska finnas Beställning Genomförandeplan Social journal Signeringslista över personalens signaturer Väsby stöd och omsorg ska se till att all dokumentation överlämnas till beställaren enligt gällande gallringsregler när en brukare flyttar eller avlider. Genomförandeplan En genomförandeplan ska upprättas utifrån beställningen i samband med att insatsen påbörjas, och senast inom 30 dagar. Genomförandeplanen ska upprättas tillsammans med den enskilde/legal ställföreträdare eller om den enskilde så önskar, annat biträde eller ombud. Genomförandeplanen ska skrivas i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförandet av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS (SOSFS 2006:5), 6 kap 1. Kontaktman En person i personalgruppen ska utses som den enskildes kontaktman. Den enskilde ska ha möjlighet att byta kontaktman. Det ska finnas en skriftlig rutin av uppdragets innehåll. Klagomål och synpunkter Den enskilde eller dennes legala ställföreträdare ska veta vart han/hon kan vända sig med synpunkter och klagomål på verksamheten. Väsby stöd och omsorg ska ha lokala rutiner som ska följa nämndens kvalitets och ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 för klagomål och synpunkter. Lex Sarah Det åvilar Väsby stöd och omsorg att säkerställa att all personal känner till skyldigheterna att rapportera missförhållanden enligt 24b-24g och 23e LSS. Väsby stöd och omsorg ska ha lokala rutiner som ska följa nämndens kvalitets och ledningssystem enligt SOSFS 2001:9 för Lex Sarah. Tider Alla som så önskar ska ha rätt till sju timmars sysselsättning fem dagar per vecka från kl till Väsby stöd och omsorg har möjlighet att stänga Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 7(12)

8 verksamhet två dagar per termin för planering. Det ska dock finnas en flexibilitet i öppettiderna. Om det finns ett behov för vuxna hemmaboende att stanna kvar på den dagliga verksamheten tills närstående kommer hem från arbetet ska detta vara möjligt efter överenskommelse. Planering av arbetstider och semester för den enskilde ska utgå från den enskildes behov och önskemål och ske i nära samarbete med gruppbostäder och anhöriga. Frånvaro Väsby stöd och omsorg ska ha skriftliga rutiner kring oplanerad frånvaro. Vid oplanerad frånvaro som överstiger två veckor ska LSS-handläggare kontaktas. Måltiden Väsby stöd och omsorg ska se till att den enskilde får tillgång till en näringsriktig lunch. Kostnaden för lunchen ersätts till Väsby stöd och omsorg av den enskilde. Om den enskilde så önskar ska det finnas möjlighet att värma medhavd lunch. Hjälpmedel Begåvningsstödjande och övriga hjälpmedel ska användas så att den enskildes möjlighet till självständighet ökar. Väsby stöd och omsorg bör hålla sig informerad om utvecklingen inom området. Praktik Den dagliga verksamheten ska kunna erbjuda möjligheten till praktik inom ett privat företag, ideell organisation eller inom offentlig förvaltning till den som önskar. Tiden kan variera allt från allt från några timmar i veckan till en hel arbetsvecka. Verksamheten ska arbeta efter en specifik metod. Samverkan Verksamheten ska samverka med boendet och andra personer som är viktiga för den enskilde och organisationer i den utsträckning den enskilde medger detta. Vidare ska verksamheten samverka med andra utförare som finns kring den enskilde och kundvalskontoret i syfte att skapa en väl fungerande enhet. Det ska finnas skriftliga rutiner för detta. Hälso- och sjukvård Kommunen har enligt Hälso- och sjukvårdslagen 18 och 18a ansvar för den hälso- och sjukvård inklusive rehabilitering, habilitering och hjälpmedel som bedrivs inom daglig verksamhet. Ansvaret omfattar sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast. Verksamhetschef 29 HSL Väsby stöd och omsorg ska ha en verksamhetschef för hälso- och sjukvård enligt 29 Hälso-och sjukvårdslagen. Verksamhetschefen enl HSL ansvarar för att det finns tillgång till hälso-och sjukvårdspersonal (sjuksköterska, fysioterapeut/ sjukgymnast och arbetsterapeut) och i den utsträckning att den enskildes behov av hälso- och sjukvård kan tillgodoses. I ansvaret ingår rehabilitering, habilitering, medicintekniska produkter och hjälpmedel. Verksamhetschefen enligt HSL ledningsansvar begränsas av de uppgifter som faller under medicinskt ansvarig sjuksköterska enligt 24 Hälso-och Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 8(12)

9 sjukvårdslagen och Patientsäkerhetsförordningen (2010:1369). Hälso- och sjukvårdspersonal Väsby stöd och omsorg ska ha tillgång till sjuksköterska, sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut. Hälso- och sjukvårdspersonalen ska vara legitimerad. Sjuksköterskorna ska ha minst tre års yrkeserfarenhet dessutom bör de ha en vidareutbildning som är lämplig för uppdraget. Sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut ska ha minst tre års yrkeserfarenhet. Patientsäkerhetsarbete Väsby stöd och omsorg ska i sin egenskap av vårdgivare arbeta förebyggande i enlighet med patientsäkerhetslagen (2010:659). I uppdraget ingår att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Arbetet ska redovisas i en patientsäkerhetsberättelse som ska vara upprättad senast 1 mars varje år. Patientsäkerhetsberättelsen ska skickas till MAS. Kontakter med hälso-och sjukvård Väsby stöd och omsorg ansvarar för att det finns tydliga rutiner för hur den enskilde kan få kontakt med hälso- och sjukvård i händelse av akut sjukdom under vistelsen på daglig verksamhet. Läkemedel Den enskilde bör om så är möjligt själv ansvara för sina läkemedel och för sin medicinering. Om det inte är möjligt så ska ansvaret för läkemedelsbehandlingen övertas av ansvarig sjuksköterska. Den enskilde ska ha med sig sina läkemedel till daglig verksamhet och i de fall den enskilde inte själv tar hand om sina läkemedel ska dessa överlämnas till kontaktman/eller annan ansvarig personal. Mottagandet av läkemedlen ska kvitteras/signeras och förvaras i ett låsbart skåp (medicinskåp). Nyckeln till läkemedelsskåpet ska vara inlåst i ett nyckelskåp. Dokumentation Väsby stöd och omsorg ansvarar för att den legitimerade hälso- och sjukvårdspersonalen har tillräcklig kunskap för att kunna dokumentera enligt gällande lagar och riktlinjer, har tillgång till datorbaserat dokumentationsprogram och att personalen har tillräckligt med tid avsatts för dokumentation. Skyldigheten att dokumentera gäller vid alla individuellt inriktade åtgärder rörande undersökning, vård och behandling och vid dödsfall. En åtgärd är inte slutförd förrän de även är dokumenterade och signerade. Dokumentationen ska ske i anslutning till genomförd åtgärd eller senast innan arbetspassets slut. All dokumentation som rör den enskilde ska förvaras på ett säkert sätt så att obehöriga inte får tillgång till den eller att dokumentationen riskerar att förstöras eller skadas. Delegering Delegeringar av hälso- och sjukvårdsuppgifter ska tillämpas restriktivt och vara skriftliga. Delegering av en hälso- och sjukvårdsuppgift får endast ske när det är förenligt med god och säker hälso-och sjukvård enligt Socialstyrelsen föreskrift (SOSFS 1997:14). Delegeringen ska ske i samråd med den dagliga verksamhetens chef. Chefen Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 9(12)

10 ansvarar för att medarbetaren fått introduktion och har god kännedom om de enskilde. Hälso- och sjukvårdspersonalen avgör om uppgiften kan delegeras och att delegeringen är förenligt med en god och säker vård. Vårdskador Väsby stöd och omsorg ansvarar för att verksamheten följer MAS riktlinjer avseende avvikelser/vårdskador. Väsby stöd och omsorg ska ha lokala rutiner för hur avvikelserna rapporteras, utreds och åtgärdas och att den är väl känd av medarbetarna. I de fall en vårdskada har inträffat är Väsby stöd och omsorg skyldig att informera den enskilde om händelsen och vilka åtgärder som vidtagits för att det inte ska hända igen. Vårdskador av allvarlig karaktär ska alltid omedelbart rapporteras muntligt till MAS och sedan ska chefen skyndsamt skicka avvikelsen och den skriftliga internutredning. Rehabilitering och habilitering Väsby stöd och omsorg ansvarar för att det finns arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast på plats i de fall den enskilde behöver rehabilitering eller habilitering under vistelsen på daglig verksamhet. I ansvaret ingår även att tillse behovet av hjälpmedel. I arbetsterapeutens och fysioterapeut/sjukgymnastens uppdrag ingår handledning av personalen. Väsby stöd och omsorg ansvarar för att det finns den utrustning som krävs för att arbetsterapeut och sjukgymnast ska kunna utföra sina insatser. Vårdhygien Väsby stöd och omsorg ska hålla en god vårdhygienisk standard enligt hälso- och sjukvårdslagen samt arbeta aktivt för att förhindra smittspridning. Väsby stöd och omsorg ska följa Vårdhygien i Stockholms läns framtagna hygienrutiner, socialstyrelsens föreskrift om basal hygien inom hälso- och sjukvård m.m.(sosfs 2015:10) samt Smittskydd Stockholms läns landstings handlingsprogram för olika smittor Kvalitetssystem Verksamheten ska ha ett lokalt ledningssystem som uppfyller de krav som finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem och kvalitet i verksamheten enligt SOSFS 2011:9 samt Upplands Väsbys handbok för SOSFS 2011: Myndighetsutövning Myndigheten för funktionsnedsatta svarar för myndighetsutövning genom att besluta om insats enligt 9 10 LSS. En skriftligt individuell beställning med mål för insatsen ska skickas till respektive enhet Anvisning av plats Väsby stöd och omsorg är skyldig att ta emot de personer som beställaravdelningen anvisar. Vid placering av ny deltagare ska det ske i dialog mellan Väsby stöd och omsorg och beställaravdelningen. Om den enskildes behov Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 10(12)

11 medför krav på stora resurser i form av personal eller av lokaler, ska en förhandling inledas Uppsägning av plats Uppsägningstiden är 60 dagar. Därefter utgår ingen ersättning. 3.6 Bemanning Ledning Enhetschefen ska ha relevant högskoleutbildning, t.ex. sociala omsorgslinjen, socionom examen, paramedicinsk utbildning eller utbildning som bedöms som likvärdig samt minst två års erfarenhet av arbete som arbetsledare heltid inom verksamhetsområdet. Enhetschefen behöver kunskaper för att kunna omsätta lagar och intentioner till praktisk handling. Enhetschef ska ha ingående kunskaper om tillämpliga lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd inom verksamhetsområdet Personal Väsby stöd och omsorg är ansvarig för att medarbetarna har adekvat utbildning (lägst gymnasial utbildning inriktning funktionsnedsättning/omsorg). För daglig verksamhet kan adekvat utbildning variera på grund av verksamhetens inriktning. Förutom grundläggande gymnasial utbildning kan t.ex. konstnärlig, medial, hantverksmässig utbildning eller anpassad för arbetsinriktad daglig verksamhet vara aktuell. Personalen ska vara väl förtrogen med verksamhetens inriktning och mål. All personal ska ha kunskaper om olika funktionsnedsättningar och fördjupade kunskaper om den enskildes speciella funktionshinder. Alla medarbetare ska behärska det svenska språket på ett sådant sätt att han/hon kan kommunicera med den enskilde, deras närstående, övriga medarbetare samt kunna dokumentera skriftligt. Personalen bör erhålla kontinuerlig kompetensutveckling enligt en individuell kompetensutvecklingsplan. Väsby stöd och omsorg är arbetsgivare och ska följa gällande arbetsrättsliga lagar och förordningar och får inte vidta åtgärder som kan strida mot vad som är allmänt godtaget inom Väsby stöd och omsorgs verksamhetsområde. Väsby stöd och omsorg rekryterar personal i sådan omfattning och med den kompetens och utbildning att de angivna kraven i överenskommelsen uppfylls. Personal ska finnas tillgänglig på dagtid alla vardagar. Sekretess Väsby stöd och omsorg svarar för att personalen följer den lagstiftning om sekretess och tystnadsplikt som gäller. Väsby stöd och omsorg ansvarar för att all personal informeras om bestämmelserna och undertecknar förbindelse om tystnadsplikt. Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 11(12)

12 4 Hantering vid förändrade förutsättningar 4.1 Informationsskyldighet Parterna förbinder sig att informera varandra om sådana förändringar som kan påverka verksamheten enligt denna överenskommelse. Uppdragstagaren ska fortlöpande informera kundvalskontoret om förändringar i verksamheten. 4.2 Tvist Om tvist uppstår inom ramen för denna överenskommelse, ska den i första hand lösas av parterna. I andra hand ska tvist avgöras av för överenskommelsen ansvarig nämnd. 4.3 Omförhandling Om förutsättningarna för den överenskomna verksamheten förändras i väsentlig grad, ska parterna informera om förändringarna för gemensamt ställningstagande till eventuell omförhandling av överenskommelsen. Anmälan om omförhandling befriar inte part från skyldighet att fullgöra förpliktelserna i överenskommelsen till dess eventuell skriftlig överenskommelse om ändring träffats. 5 Omvärldsfaktorer 5.1 Miljöarbete Kommunens miljöpolicy ska följas och de betydande miljöaspekterna beaktas. 5.2 Barnkonventionen Barnkonventionen ska beaktas. 5.3 Handikappolitiskt program Väsby stöd och omsorg ska följa det handikappolitiska program, som antagits av social- och äldrenämnden. 6 Underskrift Social- och omsorgskontoret Barbro Johansson Socialchef Överenskommelsen har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt. Social- och äldrenämnden, Daglig verksamhet enligt LSS 12(12)

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS...

Läs mer

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse mellan social- och äldrenämnden och Väsby välfärd avseende

Läs mer

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen... 3 2.1

Läs mer

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Daglig verksamhet enligt LSS. Social- och äldrenämnden Daglig verksamhet enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om daglig verksamhet enligt LSS... 3 2.1 Giltighetstid... 3 2.2 Målgrupp... 3 2.3

Läs mer

Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS. Social- och äldrenämnden Korttidstillsyn av skolungdom över 12 år enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt LSS...

Läs mer

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden Bostad med särskild service enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om bostad med särskild service enligt LSS... 3 2.1 Giltighetstid... 3

Läs mer

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden Bostad med särskild service enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 4 2 Överenskommelse om bostad med särskild service enligt LSS... 4 2.1 Giltighetstid... 4

Läs mer

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden

Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen. Social- och äldrenämnden Dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 4 2 Överenskommelse om dagverksamhet för äldre enligt socialtjänstlagen... 4 2.1

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Bilaga 2 Krav för drift av daglig verksamhet enligt LSS, Lugnet. 2. Omfattning

Bilaga 2 Krav för drift av daglig verksamhet enligt LSS, Lugnet. 2. Omfattning Bilaga 2 Krav för drift av daglig verksamhet enligt LSS, Lugnet 1. Uppdragsbeskrivning Föreningen Lugnet åtar sig i enlighet med LSS 9 10 att erbjuda den enskilde daglig verksamhet. Föreningen Lugnet ska

Läs mer

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård Sida 1 (5) 2016-01-18 Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida

Läs mer

Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin

Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin Mall för Uppföljning av utförare inom socialpsykiatrin A Basuppgifter Utförare och enhet Verksamhetens regiform Tillstånd från Länsstyrelsen/Socialstyrelsen Kommunal regi Privat regi Entreprenad Datum

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Region Stockholm Innerstad Sida 1 (6) Rev. 2013-11-17 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH : ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH Sjuksköterskor och

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Särskilt boende för äldre enligt SoL. Social- och äldrenämnden

Särskilt boende för äldre enligt SoL. Social- och äldrenämnden Särskilt boende för äldre enligt SoL Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om särskilt boende för äldre enligt SoL... 3 2.1 Giltighetstid... 3 2.2

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator-son@gotland.se Bg 339-8328 Pg 18 97 50-3 Org nr

Läs mer

Vega 2015. Kultur- & fritidsnämnden

Vega 2015. Kultur- & fritidsnämnden Vega 2015 Kultur- & fritidsnämnden 1 Upplands Väsby kommun Avdelningschef 2014-09-12 Maria Röstberg Tel 08-590 971 56 maria.rostberg@upplandsvasby.se Kultur och fritidsnämnden 2 Överenskommelse om Vega

Läs mer

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden

Bostad med särskild service enligt LSS. Social- och äldrenämnden Bostad med särskild service enligt LSS Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 4 2 Överenskommelse om bostad med särskild service enligt LSS... 4 2.1 Giltighetstid... 4

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Kungälvs kommun 2013-11-26 Sektor vård- och äldreomsorg Sektor arbetsliv och stöd

Kungälvs kommun 2013-11-26 Sektor vård- och äldreomsorg Sektor arbetsliv och stöd Kungälvs kommun 2013-11-26 Sektor vård- och äldreomsorg Sektor arbetsliv och stöd Riktlinjer för Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter Inledning Delegering innebär att en person som är legitimerad

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om Studie- och yrkesvägledning för vuxna... 3 2.1 Giltighetstid...

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Slutversion 2016, Högås

Slutversion 2016, Högås Slutversion 2016, Högås Upphandlande nämnd: Socialnämnden Enhetens namn: Allomsorg S & R - Högås korttidshem Följs upp av: Älvsjö Enhetens adress: Högås kollogård, Vårdinge by, Mölnbo Företag: Allomsorg

Läs mer

Kvalitetsdokument Socialförvaltningen D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (12)

Kvalitetsdokument Socialförvaltningen D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (12) Sid. 1 (12) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade, Socialpsykiatri Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt boende

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för avvikelser inom HSL, SoL och LSS utgår från Socialstyrelsens föreskrifters krav på säkerställandet av rutiner kring avvikelsehantering

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

Upphandlande nämnd: Socialnämnden. Enhetens namn: Kullens korttidshem. Följs upp av: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Föreståndare:

Upphandlande nämnd: Socialnämnden. Enhetens namn: Kullens korttidshem. Följs upp av: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Föreståndare: Upphandlande nämnd: Socialnämnden Enhetens namn: Kullens korttidshem Följs upp av: Södermalm Enhetens adress: Bränningevägen 2, Årsta Företag: Samsa AB Hemsida: samsa.nu Föreståndare: Per Edström Telefon:

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Awilja Management AB 556872-5864 Kvalitetsdeklaration gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är en

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

UPPFÖLJNING AV LSS-VERKSAMHET LOV

UPPFÖLJNING AV LSS-VERKSAMHET LOV SID 1 (12) 2012-12-11 BASUPPGIFTER Enhetens namn: Enhetens adress: Företag: Hemsida: Beckomberga gruppboende Bällstavägen 240 G Frösunda omsorg AB www.frosunda.se Verksamhetschef: Helena Hallgren Telefon:

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Enhetens namn: Frösunda Slussen. Uppföljande nämnd: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Verksamhetschef: Telefon: E-post: Insats:

Enhetens namn: Frösunda Slussen. Uppföljande nämnd: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Verksamhetschef: Telefon: E-post: Insats: Enhetens namn: Frösunda Slussen Uppföljande nämnd: Södermalm Enhetens adress: Magnus Ladulåsgatan 61, Stockholm Företag: Frösunda Hemsida: http://www.frosunda.se/sv/funktionsnedsattning/daglig-verksamhet/slussen-stockholm/

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2010-05-05 Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen 4 2014-06-24 Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Förvaltningsledningen 5 2015-01-05 Ingrid Olausson,

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Uppföljning Bromma Personlig assistans

Uppföljning Bromma Personlig assistans Bromma stadsdelsförvaltning Rapport Sida 1 (6) 2014-09-18 Uppföljningen gäller insatsen personlig, enheten arbetar även med avlösar- och ledsagarservice. Adress: Tunnlandsvägen 91 B 168 36 Bromma Enhetschef:

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Övergripande rutin för Lex Sarah

Övergripande rutin för Lex Sarah Ansvarig Bengt Gustafson, produktionschef Dokumentnamn 5.1.2 Lex Sarah rutin Upprättad av Elisabet Olsson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Stöd & Omsorg Processområde 5.1 Systematiskt

Läs mer

Uppföljning av bostad med särskild service enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Uppföljning av bostad med särskild service enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänsteutlåtande Sakkunnig 2014-03-06 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr: katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:76 10071 Social- och äldrenämnden Uppföljning av bostad med särskild service enligt

Läs mer

Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum

Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum Socialförvaltningen Dokumentnamn Lex Maria; riktlinjer Fastställt av Socialnämnden Regelverk Verksamhet SoL, LSS Socialförvaltningen Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum 130829 Gäller fr.o.m. 130901

Läs mer

UPPFÖLJNING AV ENTREPRENADDRIVEN VERKSAMHET

UPPFÖLJNING AV ENTREPRENADDRIVEN VERKSAMHET UPPFÖLJNING AV ENTREPRENADDRIVEN VERKSAMHET BASUPPGIFTER Verksamhetens namn: Tantolundens dagliga verksamhet Adress: Maria Bangata 17, 1tr Telefon: 0768-32 23 09 Epost: -- Hemsida: --- Regiform: Entreprenad

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-06-11

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2011-10-28 Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Rutiner för dokumentation enligt SoL och LSS Dnr KS 2011-377

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Ansvarig Upprättad av Berörda verksamheter Fastställd datum Dokumentnamn Diarienummer Rutin för delegering Syfte Regelverk Beskrivning

Ansvarig Upprättad av Berörda verksamheter Fastställd datum Dokumentnamn Diarienummer Rutin för delegering Syfte Regelverk Beskrivning Ansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Delegering Upprättad av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Hälsa och Omsorg Handbok för hälso-

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (4) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg/hälso- och sjukvård Ansvarig: MAS och MAR Fastställare: MAS och MAR Gäller fr.o.m: 2018-02-12 D.nr: KS 16.980 Utgåva/version:

Läs mer