BESLUT 1(7) Tillståndet gäller från och med dagens datum tills vidare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT 1(7) Tillståndet gäller från och med dagens datum tills vidare."

Transkript

1 BESLUT 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd Dnr /2011 Medevik Tal-Specialpedagog KB Badvägen Hudiksvall Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet med personlig assistans enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Socialstyrelsens beslut Socialstyrelsen bifaller Medevik Tal-Specialpedagog KB:s ansökan om tillstånd enligt 23 LSS att bedriva enskild verksamhet i form av personlig assistans enligt 9 2 p. LSS. Beslutet gäller med de förutsättningar som framgår nedan samt av bifogat tillståndsbevis. Tillståndet gäller från och med dagens datum tills vidare. Bakgrund Från och med den 1 januari 2011 är samtliga verksamheter med personlig assistans enligt LSS tillståndspliktiga. Redovisning av ansökan Medevik Tal-Specialpedagog KB ansöker om tillstånd enligt 23 LSS att bedriva enskild verksamhet med personlig assistans enligt 9 2 p. Verksamheten har startats före den 1 januari 2011 och betraktas därmed som pågående. Huvudmannens organisation Medevik Tal-Specialpedagog KB, org.nr , Badvägen 10, Hudiksvall, ägs av Ulla Medevik. Verksamhetens utbredning Medevik Tal-Specialpedagog KB planerar att bedriva verksamhet i Gävleborgs län. Den direkta kontakten mellan anordnaren och de assistansberättigade kommer att ske genom naturlig närhet till varandra, eftersom de assistansberättigade kommer att finnas inom samma län som anordnaren. SOCIALSTYRELSEN Stockholm Telefon socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Fax Org nr Plusgiro

2 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2011 2(7) Målgrupp och personkrets Medevik Tal-Specialpedagog KB har ingen avgränsning av verksamheten vad gäller målgrupp respektive personkrets. Verksamheten omfattar därmed personkrets 1-3 enligt 1 LSS både barn och vuxna. Verksamhetens innehåll Verksamheten uppger att assistansen kommer att bedrivas utifrån de assistansberättigades särskilda behov och förutsättningar. Målet med assistansen är att ha fokus på brukarperspektiv och delaktighet. Verksamheten anpassas till de olika målgruppernas behov genom att erbjuda spetskompetens inom ekonomi, administration och barnens/vuxnas behov av speciellt stöd. Verksamheten besitter kompetens för att kunna bemöta individer med svåra kommunikationssvårigheter, ex personer med gravt synskada och autism. Verksamheten uppger att förhållningssätt och bemötandefrågor utgör verksamhetens värdegrund. Dessa frågor kommer kontinuerligt diskuteras med personalen, för att öka förståelse till de assistansberättigade och bli lyhörd för deras önskemål, förutsättningar och möjligheter till att utvecklas. Ledorden förhållningssätt och bemötande finns beskrivet i verksamhetens komptensutbutbildningshäfte. Verksamheten har bifogat exempel på avtal och fullmakt. Ömsesidig uppsägningstid i uppdragsavtalet är tre månader. Fullmakter används till myndighetskontakter. Kontakter med myndigheter sker alltid utifrån begäran av den assistansberättigade. Myndighetskontakter sker genom arbetsledaren. Resultaten av kontakterns återkopplas alltid till den assistansberättigade samt vad det kommer att innebära i det praktiska livet. Kontakten dokumenteras även skriftligt. Verksamheten beaktar barnens bästa genom att göra välstrukturerade veckoscheman tillsammans med det assistansberättigade barnet. Verksamheten uppger även att vårdnadshavarnas/familjens särskilda behov och önskemål inkluderas, för ökad livskvalitet till det assistansberättigade barnet i familjen. Verksamheten arbetar efter råden som FN:s barnkonvention rekomenderar, i sitt dagliga arbete.

3 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2011 3(7) De assistansberättigades delaktighet och inflytande De assistansberättigades delaktighet och inflytande garanteras genom en personlig kartläggningsplan, som görs i samråd med den assistansberättigade, anordnaren och ev. andra instanser som är viktiga i den assistansberättigades liv. De assistansberättigade ges möjlighet att utforma sin assistans genom att själv välja vilka som ska anställas som personliga assistenter, vilken kompetens som krävs och hur assistansen ska utföras gällande schemaläggning och löner. Vidare kan de assistansberättigade själv välja vilka assistenter som följer med på olika aktiviteter som semester, skola och arbete. Genom månatliga utvecklings och uppföljningssamtal tillsammans med arbetsledaren säkerställs den assistansberättigades fulla rätt till inflytande. Kontakterna med den assistansberättigade kommer att ske genom kontinuerliga personliga möten, telefon och mailkontakt, enligt behov och önskemål. När uppdraget påbörjas kartläggs och dokumenteras på vilket sätt kontakterna mellan den assistansberättigade och anordnaren önskas att ske. Rutiner har bifogats. Kontakter med närstående och anhöriga sker i samråd med anordnaren och den assistansberättigade. När det gäller ett minderårigt barn diskuteras alltid med föräldrarna, för att avgöra vilka uppgifter barnet kan ta ansvar för, utifrån mognad och funktionsnedsättning. Den assistansberättigades rätt till integritet tillgodoses bl.a. genom livslångt tystnadsplikt, som anordnaren tillsammans med personliga assistenter skriver under på. Dessutom diskuteras integritet och självbestämmande kontinuerligt i samband med kompetensutbildningar med personalen. Dessa utbildningar varvas med både teori och praktiska övningar med hjälp av specialpedagogisk handledning. De assistansberättigades säkerhet och trygghet Övergrepp, hot och våld förebyggs och hanteras genom en handlingsplan som arbetsledaren ansvarar för. Målet med planen är att minimera risker, samt vid en händelse ha en beredskap, förförståelse för att kunna sätta in åtgärder så tidigt som möjligt. Assistansberättigade som har blivit utsatta för incidenter av psykiskt och fysiskt karaktär erbjuds omedelbart professionell hjälp både internt och externt. Rutiner har bifogats.

4 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2011 4(7) Verksamhet som vänder sig till barn För att kunna säkerställa att assistansen utförs med respekt för barnet, används en specialpedagogisk utredning som underlag för att kunna bidra till en förbättrad livssituation och utveckling för barnet. Resultatet sammanställs i en skriftlig utvecklingsplan, som sedan återkopplas både skriftligt och muntligt till berörda personer, för vidare uppföljning. Verksamheten lägger stor vikt i föräldrarnas och ev. syskons delaktighet i olika utföranden av assistansen för att kunna möjliggöra en helhetssyn som är utvecklande inom olika livssituationer för de assistansberättigade barnet. Rutiner har bifogats. Inom verksamheten tillämpas lag (2010:479) om registerkontroll av personal som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder. Utdrag från belastningsregister kontrolleras alltid innan personer erbjuds anställning, praktikplats eller tilldelas arbetsuppgifter. De personliga assistenterna får även information varför man gör kontroller ur belastningsregister, för att kunna trygga en öppen och diskuterande arbetsmiljö. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamheten leds och styrs genom ledningsgruppen som är verksamhetens högst beslutande organ. Verksamhetschefen har övergripande ansvar för att utveckla verksamhetens gemensamma empatiska värdegrund och visioner, arbetsrätt och rehabilitering. Ansvaret för verksamhetschefen inkluderar även det systematiska kvalitetsarbetet. Verksamheten har bifogat ett ledningssystem, där det framkommer hur verksamheten systematiskt och strukturerat planerar, följer upp och förbättrar verksamhetens kvalité, enligt föreskrifter och allmänna råd för Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). Synpunkter och klagomål respektive fel och brister dokumenteras, kartläggs och åtgärdas så fort som möjligt. Detta sker i samarbete medberörda personer där arbetsgivaren har alltid ansvar för förebyggande insatser via kontinuerliga uppföljningar. Rutiner har bifogats. Verksamheten har inkommit med rutiner som avser personalens anmälningsskyldighet enligt 14 kap. 1 SoL, samt hur verksamheten tillämpar 24 b-g LSS, lex Sarah (2011:5).

5 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2011 5(7) Verksamhetsansvarig och personal Verksamhetsansvarig är Ulla Medevik. Hon är utbildad tal och specialpedagog. Därutöver besitter hon med personlig erfarenhet av personlig assistans och dokumenterade kunskaper inom LSS, SoL och socialrätt. Hon håller sig ajour inom ämnen som berörs av personlig assistans genom aktuella kurser som erbjuds av Ifa, Arbetsmiljöverket, Skolverket, konferenser med socialutskottet/lss mm. Verksamheten har tillsvidareanställda och timanställda personliga assistenter. Dessutom kan familjemedlemmar anlitas vid behov. Verksamheten säkerställer fortlöpande att tillräcklig bemanning finns genom inskolade och erfarna assistenter som finns att tillgå dygnet runt. Kontakter med personalen sker genom regelbundna månadsmöten mellan anordnare och arbetsledaren. Personalmöten med personliga assistenterna sker en gång i månaden och även oftare vid behov. Personalträffarna förekommer även vid diskussion om olika lagars innebörd, som LSS, Lex Sarah och tystnadsplikt. Rutiner har bifogats. Kompetens och kompetensutveckling Den assistansberättigade ska tillsammans med sina personliga assistenter avgöra vilken kompetens som krävs och vad som bör utvecklas. De personliga assistenterna ges kompetenshöjande utbildningar genom IFA. Assistenter får även delta i diskussioner och konferenser med olika myndigheter som Försäkringskassan, kommunen, Landstinget och med andra assistansberättigade i syfte att förstärka det nationella brukarperspektivet. Dokumentation och dess förvaring Genomförandeplan upprättas när uppdraget startar och följs upp med regelbundenhet och behov. Verksamheten följer rutiner vad som avser dokumentationsplikt enligt 21 a LSS. Dokumentationen förvaras i låsbart skåp i verksamhetens lokaler med adress, Badvägen 10, Hudiksvall. Finansiering Den verksamhetsansvarige besitter med ekonomiska kunskaper gällande hantering av assistansersättning. Verksamheten anlitar även redovisningsbyrå för löpande bokföring. Resultatbudget har bifogats i ansökan, där medel är avsatt förutom löner till personalens kompetensutveckling.

6 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2011 6(7) Inhämtad information Vandelprövning styrelse, VD, ägare och verksamhetsansvarig Registerkontroll avseende de rubricerade personerna har vidtagits hos Rikspolisstyrelsen, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och Bolagsverket. Vid dessa kontroller har inga anmärkningar framkommit. Kommunicering Redovisning av ansökan sändes för faktagranskning via e-post till sökanden den 15 augusti Skälen för Socialstyrelsens beslut Tillämpliga bestämmelser Tillstånd att bedriva enskild verksamhet med anordnande av personlig assistans söks enligt 23 LSS. Innehållet i ansökan regleras i 8 förordning (1993:1090) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS-f). Beslut och tillståndsbevis utfärdas enligt 9 LSS-f. Regler om barnets bästa och barnets rätt att komma till tals finns i 6 a och 8 p. 2 LSS. Andra tillämpliga bestämmelser är 6 LSS (god kvalitet och säkerhet), 5 LSS (verksamhetens mål), 7 LSS (individuellt anpassade insatser och stärka förmågan att leva ett självständigt liv), 21 a, 21 b och 23 a-c LSS samt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd rörande dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS, SOSFS 2006:5 (dokumentation och dess förvaring), föreskrifter och allmänna råd för Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9), 23 e första stycket och 24 b-24 g LSS (lex Sarah), Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd rörande Lex Sarah, SOSFS 2011:5 (S). 14 kap. 1 andra stycket Socialtjänstlagen (anmälningsskyldighet avseende misstanke om barn som far illa) samt 26 och 26 b-d LSS (tillsyn). Socialstyrelsens bedömning Verksamhetens organisation med verksamhet i Gävleborgs län med verksamhetsansvarig inom samma län gör det möjligt för de som direkt berörs av verksamheten att ha direkt kontakt med en företrädare för anordnaren. Verksamhetens innehåll överensstämmer med gällande rätt. En ömsesidig uppsägningstid på tre månader bedöms vara adekvat.

7 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2011 7(7) Verksamheten har rutiner för att tillförsäkra den enskilde inflytande över insatsen. Verksamheten bedöms också ha rutiner och arbetssätt för att möta de särskilda krav som ställs på verksamheter som vänder sig till barn. Verksamheten har en systematik för att inventera och utveckla såväl verksamhetens kvalitet som personalens kompetens, enligt föreskrifter och allmänna råd för Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (2011:9). Verksamheten besitter kunskaper och rutiner för anmälningsskyldighet rörande 24 b-g LSS, lex Sarah (SOSFS 2011:5) och 14 kap.1 Socialtjänstlagen, avseende misstanke om barn som far illa. Den verksamhetsansvarige har lång erfarenhet av personlig assistans genom personlig erfarenhet och dokumenterade utbildningar. Övrig kompetens säkerställs gällande extern anlitad redovisningsbyrå. I vandelprövningen har ingenting framkommit som skulle kunna vara en indikation på att verksamheten inte kommer att bedrivas i enlighet med gällande rätt. Sammantaget har Medevik Tal-Specialpedagog KB i sin ansökan beskrivit en verksamhet som har förutsättningar att drivas på ett sätt som är i enlighet med gällande lagar och föreskrifter. Beslut i detta ärende har fattats av enhetschefen Eva Hersler. Utredaren Tiina Höglander har varit föredragande. För Socialstyrelsen Eva Hersler Tiina Höglander Bilaga: Tillståndsbevis

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm 1 Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet med personlig assistans enligt 9 2 lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Bolag, stiftelser, föreningar

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL) Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd 2012-10-19 Dnr 6.3.1-1(5) Allomsorg S&R AB Lundagatan 5 171 63 Solna Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

2. Namn på bolag/förening/stiftelse/enskild firma 3. Organisations-/personnummer

2. Namn på bolag/förening/stiftelse/enskild firma 3. Organisations-/personnummer Ansökan om tillstånd eller ändring av tillstånd att bedriva personlig assistans enligt 9 2 lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade Information Bolag, stiftelser, föreningar och

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Awilja Management AB 556872-5864 Kvalitetsdeklaration gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är en

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. BESLUT Dnr 6.3.1-13940/2014 1(5) 2014-10-02 AB Learning & Consulting by OC Edövägen 2 132 30 SALTSJÖ-BO Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. BESLUT Dnr 6.3.1-18674/2015 1(5) 2015-09-14 Stiftelsen Stora Sköndal Stora Sköndal 12864 Sköndal Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare Det är mycket att tänka på vid val av assistansanordnare och det är viktigt med hög kvalitet på assistansen. Genom IfA kan en verksamhet ansöka om IfA-godkännande.

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information På länsstyrelsens webbplats finns Riktlinjer för länsstyrelsens

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS SOSFS 2006:11 (S) och allmänna råd Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT BESLUT 2017-03-03 Dnr 6.3.1-41915/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Russinbacken AB Holmgatan 8 770 70 Långshyttan

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2016-10-03 Dnr 6.3.1-22330/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Tingsryd Räddningstjänsten i Östra Kronoberg Plusfamiljen Sjöviksgården AB Torsgatan

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan,

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan, BESLUT Dnr 6.3.1-26158/2015 1(5) 2016-03-30 Kopia för kännedom Socialnämnden i Sotenäs kommun Räddningstjänst i Sotenäs kommun Kubbonge AB Rörvik Östergård Toreborg 1 456 91 Kungshamn Ärendet Kubbonge

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, BESLUT 2013-11-06 Dnr 1(7) Akida Omsorg AB Skogsbacken 21 172 41 Sundbyberg Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS)

Läs mer

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår?

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår? 2009-09-28 Dnr SON 97/2009-79 1 (5) Rutin för anmälan och handläggning av allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. 2 SoL (Lex Sarah) Inledning Som huvudman för socialtjänsten har Täby kommun, socialnämnden,

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-10776/2014 1(5) 2014-05-16 Kopia för kännedom Brandmyndigheten i Söderköping Socialnämnden i Söderköping Jordnära Omsorg Alvvillan HB Smedjan 1 Gårdeby 614 95 Söderköping Ärendet Ansökan

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut.

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut. Tg1 2013 v 2.5 BESLUT 2016-02-24 Dnr 6.3.1-18969/2015 1(5) Frösunda Omsorg i Stockholm AB Box 708 169 27 Solna Ärendet Frösunda Omsorg i Stockholm AB, org.nr. 556597-2352, har ansökt om tillstånd att bedriva

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2014-03-13 Dnr 8.4.2-568/2014 1(55) Avdelning mitt Anna Hugelius anna.hugelius@ivo.se Båktorp AB Tunaholm 1 611 95 Nyköping Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol-

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Sammanställd 2018-01-25 av VD/verksamhetsansvarig Gunilla Andersson Inledning Enligt Socialstyrelsens SOSFS 2011:9, 7 kap 1, Socialstyrelsens

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd. Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd. Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Personlig assistans leva som alla andra Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Vissa kriterier måste vara uppfyllda för att man ska

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Bolag, stiftelser och andra privata aktörer som vill driva enskild verksamhet

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS Hjo kommun Till personer som vill veta mer om insatsen personlig assistans I den här broschyren informerar kommunen om insatsen personlig

Läs mer

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service

Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd och service Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun...

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL), vid Cean HVB. Cean HVB AB Stora Nygatan Stockholm

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL), vid Cean HVB. Cean HVB AB Stora Nygatan Stockholm Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd BESLUT 2013-01-14 Dnr 6.3.1-1(5) Kopia för kännedom Storstockholms brandförsvar Arbetsmiljöverket Cean HVB AB Stora Nygatan 7 111

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping.

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping. BESLUT Inspektionen vård och omsorg 2016-06-16 Dnr 8.4.2-1268/2016-21 1(6) Avdelning sydväst Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@ivo.se Lidköpings kommun Social- och arbetsmarknadsnämnden 531 88 Lidköping [LIDKÖPINGS

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Region Gotland Uppdrag och kvalitetskrav Kontaktfamilj inom Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 vxl E-post registrator-son@gotland.se Bg 339-8328 Pg 18 97 50-3 Org nr

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Beslut. Skälen för besluten BESLUT

Beslut. Skälen för besluten BESLUT BESLUT 2017-12-28 Dnr 6.3.1-37668/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Nynäshamn Socialnämnden i Nynäshamns kommun NEB-Teamet AB Alsnögatan 7 116 41

Läs mer

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012 Lex Sarah Ulrika Ekebro 1 november 2012 Ändringar i Lex Sarah från 1 juli 2011 14 kap 3-7 Socialtjänstlagen 24 b-f LSS Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2011:5 Lex Sarah en del av systematiskt

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

Skälen för beslutet BESLUT

Skälen för beslutet BESLUT BESLUT 2016-11-17 Dnr 6.3.1-38603/2016 1(6) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Kristianstad Räddningstjänsten i Kristianstad Furuboda Balans AB Smedjegatan 6 291

Läs mer

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Antagen av Socialnämnden 2012-11-13, 108 Reviderad 2016-04-19 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS

Läs mer

Uppföljning av basansvar personlig assistans, Humana Assistans AB

Uppföljning av basansvar personlig assistans, Humana Assistans AB TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-10-31 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00110-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Patrik.Ahlvin@humana.se Caroline.Nogelius@humana.se

Läs mer

Personlig assistans Umeå kommun. Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans.

Personlig assistans Umeå kommun. Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans. Personlig assistans Umeå kommun Information till dig som valt Umeå kommun som anordnare av din personliga assistans. Personlig assistans för vuxna Vår vision är att gemensamt skapa det bästa och självklara

Läs mer

Personlig assistans för barn. Tillsyn av enskilda assistansanordnare

Personlig assistans för barn. Tillsyn av enskilda assistansanordnare Personlig assistans för barn Tillsyn av enskilda assistansanordnare Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012 2012-03-28 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Sundbybergs stad enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Behandlingshemmet kommun-oanmäld. Inspektionen för vård och omsorg, IVO ställer följande krav på åtgärder:

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Behandlingshemmet kommun-oanmäld. Inspektionen för vård och omsorg, IVO ställer följande krav på åtgärder: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-03 Dnr 8.4.2-3043/20141(6) Avdelning mitt Kamilla Larsson kamilla.larssongivo.se Behandlingshemmet Snickargatan 8 733 38 Sala Sellin AB Ärendet Tillsyn av HVB

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Funktionshinderområdet och äldreomsorgen

Funktionshinderområdet och äldreomsorgen Riktlinjer för social dokumentation Funktionshinderområdet och äldreomsorgen Ansvarig/upprättad av Kvalitetsenheten Christina Almqvist Beslut fattat av Upprättad 2012-10-18 Reviderad Socialnämnden och

Läs mer

Riktlinjer för lex Sarah

Riktlinjer för lex Sarah Riktlinjer för lex Sarah Beslutade av Södermalms stadsdelsnämnd 6 februari 2014 Dnr: 79-2014-1.2.1. Innehåll Rutiner för lex Sarah 3 1. Syftet med lex Sarah 3 2. Rapporteringsskyldiga 4 2.1. Den som uppmärksammar

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Rättsäkerhet och likställighet i handläggning av personlig assistans. Funktionshinderinspektörerna hösten 2016 Skärholmens stadsdelsförvaltning

Rättsäkerhet och likställighet i handläggning av personlig assistans. Funktionshinderinspektörerna hösten 2016 Skärholmens stadsdelsförvaltning Rättsäkerhet och likställighet i handläggning av personlig assistans Funktionshinderinspektörerna hösten 2016 Skärholmens stadsdelsförvaltning Vad gör funktionshinderinspektörerna Instruktioner från kommunstyrelsen

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Personalversion

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Personalversion Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Personalversion Vad personlig assistans är Personlig assistans är en insats i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Insatsen kan även

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Produktion KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Kriterierna gäller från 2009-10-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro: 8 46

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning 2012-04-20 Dnr 1.4-10032/2012 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Johanna Eksgård Johanna.eksgard@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Bolag, stiftelser och andra privata aktörer som vill

Läs mer

Ansökan Allomsorg S&R AB, org.nr , har den 26 juni 2015 ansökt om tillstånd att bedriva HVB enligt 7 kap. 1 första stycket 1 SoL.

Ansökan Allomsorg S&R AB, org.nr , har den 26 juni 2015 ansökt om tillstånd att bedriva HVB enligt 7 kap. 1 första stycket 1 SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-22242/2015 1(5) 2015-09-24 Kopia till: Socialnämnden i Munkedals kommun Räddningstjänst i Munkedals kommun Allomsorg S&R AB Junogatan 7 451 42 Uddevalla Ärendet Ansökan om tillstånd att

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen T1_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Ingrid Bäcklund Pihlblad ingrid.backlund-pihlblad@socialstyrelsen.se 2012-03-12 Dnr 9.1-6190/2012 1(6) Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Huvudman Skogsro AB

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten KRAV PÅ DOKUMENTATION Det finns krav på dokumentation i lagstiftning, föreskrifter och allmänna råd samt en handbok utgiven av socialstyrelsen. Socialtjänstlagen

Läs mer

Detta meddelandeblad är reviderat i maj 2013 med anledning av att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bildades den 1 juni 2013.

Detta meddelandeblad är reviderat i maj 2013 med anledning av att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bildades den 1 juni 2013. Meddelandeblad Mottagare: Kommuner, Landsting, Brukarorganisationer, huvudmän för enskilda verksamheter inkl. assistansanordnare Nr 9/2010 December 2010 Detta meddelandeblad är reviderat i maj 2013 med

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU,

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU, Nummer: SOSFS 2006:5 Rubrik: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS; beslutade den 17 februari

Läs mer