PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET. Tid: torsdag den 21 januari, klockan Lokal: Medborgarhuset, B-salen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET. Tid: torsdag den 21 januari, klockan 14 16 Lokal: Medborgarhuset, B-salen"

Transkript

1 Kommunledningskontoret Kristina Warming PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: torsdag den 21 januari, klockan Lokal: Medborgarhuset, B-salen Närvarande: Eslövs kommun Cecilia Lind, KS Henrik Wöhlecke, KS Lars Månsson, KS Lesley Holmberg, VoO Lars Lindkvist, BoF Kent Karlsson, BoF Karin Reinisch, AoF Tony Hansson, MoS Solweig Lewin, MoS Karl-Erik Malmgren, KoF Margaretha Holmqvist, KoF Johnny Roj, MoS Åsa Mikkelsen, Klk Dan Ottosson, BoF Jasmin Safic, AoF Kristina Warming, Klk Josef Chaib, Klk Peter Juterot, Klk Närpolisen Räddningstjänsten Handikappföreningarna Christina Eidenhag Magnus Jönsjö Mikael Landgren Ulf Nilsson Göte Roth Ingemo Hellgren Irene Strand

2 Anmält förhinder: Lars Andersson, Elo Larsen Inger Isaksson Ingela Andersson Snezana Krisanovic 1. Mötet öppnas Ordförande Cecilia Lind hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. Samtidigt informerade hon om att Eslövs kommun kulturstipendium tilldelats Rasmus Isaksson, f.d. ledamot av rådet. Utdelning sker den 4 februari. 2. Justerare utses Henrik Wöhlecke justerar dagens möte. 3. Ungdomsarbetslöshetsfrågan Kommunledningen har gett personalfunktionen på klk i uppdrag att föreslå åtgärder för det stora antal arbetslösa ungdomar som finns i Eslövs kommun. Peter Juterot rapporterar att inriktningen är att sätta ungdomar i arbete så fort det går. Man räknar med åtgärder för året som omfattar 100 ungdomar. Man tänker sig att dessa ska plockas in i de kommunala verksamheterna och i näringslivet. Via meningsfullt arbete/sysselsättning under en period om längst 6 månader ska ungdomarna lotsas till annan sysselsättning; t.ex. studier eller jobb som är meningsfulla för individen. Självförsörjning är målet d.v.s. att man ska kunna klara sig utan andra åtgärder som t.ex. försörjningsstöd. För ögonblicket pågår arbete med att finna former för finansiering i samverkan med AF, som dock kräver 3 månaders arbetslöshet, och EU. EU har projektmedel som fokuseras på unga. Diskussion om ekonomi har vi framför oss. På fråga om antal arbetslösa totalt blir svaret att de är runt 400 i åldrar upp till 25 år, nästan en fördubbling på 1 år. Det rör sig om en hel ungdomskull. Merparten lever på sina föräldrar. På fråga från en representant för handikappföreningarna om ungdomar med funktionsnedsättning är utanför eller om man inkluderar funktionshindrade ungdomar i arbetet blev svaret att detta inte diskuterats. Ytterligare fråga i sammanhanget var: - Hur tänker ni föra dialog med dem som representerar de handikappade? Peter Juterot bad om att få återkomma i ärendet. Beslut Rådet beslöt låta Peter Juterot informera vid nästa möte. 4. Mångfalds och jämställdhetsarbetet Josef Chaib, klk, informerade om hur han, med ett brett perspektiv, arbetar med att etablera en samsyn kring mångfalds- och jämställdhetsfrågorna. En mångfaldsgrupp i kommunen med representation från förvaltningarna har tagit fram en vägledning om 25 sidor där alla bidragit med sina perspektiv.

3 Som bas för arbetet har varit den likabehandlingspolicy som antogs för cirka 1 år sedan samt den nya sammanhållna diskrimineringslagen. Lagen syftar till att man bibehåller ett individperspektiv. Mångfald är ett sätt att se/arbeta på mot individerna för att ta vara på deras styrkor m.m. De satsningar som görs har sin utgång i att vissa är på ett visst sätt. I allt förhåller man sig till individen. Arbetet går långsamt, men Eslövs kommuns medarbetare blir bättre och bättre på detta och får högre träffsäkerhet gentemot medborgarna när vi utför arbete för dem. Likabehandling är lika med likvärdighet. Sedan rådet tagit del av Josef Chaibs information var rådet nöjt med likabehandlingsarbetet. Därmed ansågs frågan till Peter Juterot, under punkten 3, besvarad. 5. Enkät om rådets arbete Kristina Warming informerade kort om den enkät som genomförts med rådsledamöter för att ta reda på hur man ställer sig till rådet, innehållet i rådsmöten och dess arbetsform. Enkäten utdelades i samband med rådsmötet. 19 svar hade inkommit, varav 6 per post. Samtliga svar, positiva och negativa, finns förtecknade. Flertalet rådsmedlemmar uttrycker att de uppfattar sin roll i rådet som meningsfull (12), att de kan påverka (10), att kunskapen har ökat (15), att de känner till hur förvaltningarna arbetar (10) och att formen för rådet är rätt (12). Kritik och förslag till innehåll m.m. bearbetas under våren och blir föremål för förslag och åtgärder framöver. Rådets politiker och övriga intresserade kommer att erbjudas steg 2 i politikerutbildning med Svensk förening för folkhälsoarbete (sfff) under våren. Etableringen av rådet har inneburit att vi kunna fördjupa oss i hälso- och trygghetsfrågorna och fortsätta förändringsarbetet mot högre grad av hälsa och trygghet bland medborgarna i Eslövs kommun. Beslut Rapporten lades till handlingarna 6. Preven3 Drogsamordnare Dan Ottosson beskrev kort arbetet med förebyggande insatser inom alkohol- och drogområdet. En slutrapport över hur vi nyttjat utvecklingsmedel för åren 2008 och 2009 har lämnats in till Länsstyrelsen. Arbetet med projektet Preven3 i nätverk med Båstads och Örkelljunga kommuner utvecklas. Ett styrgruppsmöte den 16 december fastställde följande prioriterade målområden; Tobakstillsyn Att bygga upp samverkan med primärvårdens riskbruksprojekt i kommunen tidig upptäckt Insatser till föräldrar för att stärka en restriktiv attityd mot ANTanvändning bland ungdomar Opinionsbildande insatser Dan samverkar med Helen Klapp, BoF, och Camilla Munther, VoO, när det gäller samråd/samverkan mellan primärvård och socialtjänst.

4 När det gäller tobakstillsyn så har JO uttalat att provköp med ungdomar inte får genomföras. I Eslövs kommun har alla ungdomar som medverkat varit 18 år fyllda, men sett yngre ut. Folkhälsoinstitutets uppfattning är att metoden bör kunna nyttjas fortsatt. Alla tobakshandlare är skyldiga att upprätta egentillsynsprogram. Detta kontrolleras. En fråga gällde vilket ansvar kommunen kan ha för att smuggelcigaretter säljs. För att stävja detta krävs samverkan med närpolisen och att medborgare vittnar. 7 Brå/ Brottsförebyggande arbete och säkerhet Närpolisen, företrädda av Magnus Jönsjö som befinner sig i Eslöv inom ramen för ett chefsutvecklingsprogram, började sin information med att uttrycka att han är orolig för det han fått höra om den stora ungdomsarbetslösheten. Det är viktigt att alla berörda kan få till stånd gott samarbete som kan ta ner talen. Magnus har egen tidigare erfarenhet av samverkan med lokala Brå. Ett genomgående problem är att göra verkstad, att arbeta konkret och målinriktat med det som är gemensamma problem. Han beskrev hur polisens arbete decentraliserats sedan 1990-talet. Idag är 70 poliser verksamma i polisområdet och man har många nya i yttre tjänst. Från början av februari och 12 veckor framåt arbetar man med riktade insatser mot ordningsstörningar. Arbetsmodellen är att med låg toleransnivå arbeta med ungdomar mot brottslighet. Läget i Eslöv är följande: - Andelen anmälda brott har ökat med 11% från tidigare år. Mycket är bedrägerier över Internet, olaga mail och SMS hot. - Våld i offentlig miljö har ökat med 20% generellt. Mycket sker dagtid i skolmiljö eller i närheten av skolor. Man har kontakt med skolledningen. - Skadegörelse och klotter har gått ner minst 20%. - Narkotika har ökat (och ska öka p.g.a. effektivt polisarbete) 6-7%, varav 22 % i gruppen år. Andelen man mött som är förstagångsmissbrukare har ökat 50%. Under informationen ställdes frågor om vilken drog som ungdomar använder (Cannabis är mest förekommande.), om polisen uppfattar att det händer något när ungdomar överlämnas till socialtjänsten, hur polisen för dialog med Eslövsungdomar, om en brevlåda i Billinge som man försökt elda upp och om en lokal som används av ungdomsteamet. 8 Räddningstjänsten informerar Mikael Landgren informerade om 2009 års insatser. Räddningstjänsten arbetar nära med polisen. Man har larmats ut 427 gånger, en ökning från 2008 års 392 tillfällen. Larmen gäller oftast trafikolyckor. Man arbetar med Vägverket och kommunen för att hitta åtgärder för trafikplatser med återkommande olyckor. Statistiken ser ut som följer:

5 Antal skedda olyckor Antal omkomna 1 1 Antal trafikolyckor Antal drunkningsolyckor 0 0 Antal brand i byggnad Antal bostadsbränder Antal sjukvårdslarm Antal förmodat anlagda bränder Antal insatser automatiska brandlarm Brandpersonalen gör uppskattade hembesök 4 kvällar per vecka på Rönnebergaområdet i sitt förebyggande arbete. Man anländer utryckningsklädda med brand- och stegbil och mottas mycket väl. Man har hunnit med 211 besök sedan start i höstas. För-information via taltidningen fungerar bra. Därtill kommer 17 besök, 1-2- veckor efter en händelse, eller telefonkontakter som återkoppling efter bostadsbränder, 90 utförda tillsyner, 51 handlagda remisser eller tillståndsärenden och information om aktiviteter till 4000 personer. Man fortsätter sitt brandskyddsarbete tillsammans med Eslövs kommun säkerhetsansvariga. Under år 2010 prioriteras följande områden: 40 hembesök/vecka med anslutning av Sallerupsområdet minska antalet bostadsbränder och konsekvenser av dessa Närbrandman på Norrevång- och Ekenässkolorna med elevutbildning fortsatt minskning av antalet anlagda bränder medverkan vid evenemang/arrangemang samverkan med kommun/socialtjänst, polis, företag och föreningar 9 Övrig information och rapporter Rådet påmindes om steg 2 i den s.k. politikerutbildningen samman med Svensk förening för folkhälsa och om folkhälsokonferensen den 15 april på väg mot ett livskraftigt Skåne. Handikapporganisationerna återkommer med nomineringar till 2 vakanta platser vid nästa möte enligt beslut i samrådet före rådsmötet. 10 Mötet avslutas Ordföranden avslutade mötet med att inbjuda till det direkt påföljande mötet om samverkansformer med närpolis och räddningstjänst. Cecilia Lind Ordförande Henrik Wöhlecke Justerare

6

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET. Tid: torsdag den 19 november, klockan 14 16 Lokal: Stadshuset, sal Emanuel Möller

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET. Tid: torsdag den 19 november, klockan 14 16 Lokal: Stadshuset, sal Emanuel Möller 2009 11 23 Kommunledningskontoret Kristina Warming 0413-625 59 PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: torsdag den 19 november, klockan 14 16 Lokal: Stadshuset, sal Emanuel Möller Närvarande:

Läs mer

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2012 02 24 Kommunledningskontoret Sara Anderhov 46-413 - 626 97 PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 23 februari, klockan 14:00 16:00 Lokal: Stadshuset, Sal Albert Sahlin Närvarande:

Läs mer

Kent Karlsson (KD) ersättare Sven-Olov Wallin (FP) ersättare Peter Melinder (M) ersättare. Hans Andersson (C) ersättare Monica Eberyd (C) ersättare

Kent Karlsson (KD) ersättare Sven-Olov Wallin (FP) ersättare Peter Melinder (M) ersättare. Hans Andersson (C) ersättare Monica Eberyd (C) ersättare Sammanträdesprotokoll Sida 1 (13) Plats och tid Stadshuset 22 november, klockan 14.00 16.00 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Karl-Erik

Läs mer

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2010 09 09 Kommunledningskontoret Kristina Warming 0413-625 59 PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 26 augusti, 2010, klockan 14-16 Plats: Stadshuset, sal Christian Nilsson,

Läs mer

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2011 03 31 Kommunledningskontoret Kristina Warming 0413-625 59 PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 24 mars, klockan 14 16.15 Lokal: Stadshuset, Sal Christian Nilsson, MoS,

Läs mer

Rådet för Hälsa och Trygghet

Rådet för Hälsa och Trygghet $Ä ESLÖVS ESLÖVS Vård och Omsorg 2013-05- 3,1 Dnr Rådet för Hälsa och Trygghet Protokoll Sammanträdesprotokoll Sida 1 (12) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00 Beslutande Cecilia Lind (S) Henrik Wöhlecke

Läs mer

1. Mötet öppnas Cecilia Lind hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat.

1. Mötet öppnas Cecilia Lind hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. 2010 03 26 Kommunledningskontoret Kristina Warming 0413-625 59 PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 25 mars, klockan 14 16 Plats: Stadshuset, sal Emanuel Möller Närvarande:

Läs mer

Snezana Milivojevic Arne Westerberg Therese Nilsson Inger Isaksson Irene Strand Ingemo Hellgren Ingalill Wennborg

Snezana Milivojevic Arne Westerberg Therese Nilsson Inger Isaksson Irene Strand Ingemo Hellgren Ingalill Wennborg Sammanträdesprotokoll Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset, klockan 14-16.00 Närvarande Johan Andersson (S) Ordförande Tony Ekblad (M) Henrik Wöhlecke (M) Claus-Göran Wodlin (M) Sven-Olov Wallin (L) Göran

Läs mer

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2011 05 27 Kommunledningskontoret Kristina Warming 46-413 - 625 59 PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 26 maj, klockan 14 16 Lokal: Stadshuset, Sal Emanuel Möller Närvarande:

Läs mer

Nolltolerans i Bollebygds kommun

Nolltolerans i Bollebygds kommun Nolltolerans i Bollebygds kommun Den 29 april 2009 beslutade kommunfullmäktige om en avsiktsförklaring och att Bollebygds kommun ska arbeta för Nolltolerans. Med gemensamma krafter arbetar kommunen, räddningstjänsten,

Läs mer

2011-05-03. Marianne Svensson (S) ersättare. Claudia Nilsson (S) ersättare Christine Melinder (M) ersättare Peter Melinder (M) ersättare

2011-05-03. Marianne Svensson (S) ersättare. Claudia Nilsson (S) ersättare Christine Melinder (M) ersättare Peter Melinder (M) ersättare Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.30-18.00 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Tony Hansson (S) ledamot Lena Emilsson (S) ledamot Lars Månsson (S) ledamot Janet Andersson (S) ledamot Henrik

Läs mer

De nationella målen för folkhälsoarbete är också Eslövs kommuns mål. Se www.fhi.se : Folkhälsans målområden

De nationella målen för folkhälsoarbete är också Eslövs kommuns mål. Se www.fhi.se : Folkhälsans målområden Rådet för Hälsa och Trygghet 2011 01 11 Eslövs kommun Mandatrapport 2007-2010 Denna mandatrapport ger en överblick över hur Rådet för Hälsa och Trygghet i Eslövs kommun löst sin uppgift under mandatperioden.

Läs mer

Ordförande Ledamot (KS) Ersättare (KS) Johan Andersson (S) Annette Linander (C) Henrik Wöhlecke (M) Lesley Holmberg (L) Tony Hansson (S)

Ordförande Ledamot (KS) Ersättare (KS) Johan Andersson (S) Annette Linander (C) Henrik Wöhlecke (M) Lesley Holmberg (L) Tony Hansson (S) Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Plats och tid Stadshuset Eslöv, Albert Sahlin klockan 14.00-16.00 Närvarande Johan Andersson (S) Annette Linander (C) Henrik Wöhlecke (M) Lesley Holmberg (L) Tony Hansson

Läs mer

Lars Lindkvist (S) Christine Melinder (M)

Lars Lindkvist (S) Christine Melinder (M) Minnesanteckningar Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset, klockan 12-16. Beslutande Cecilia Lind (S) Henrik Wöhlecke (M) Lars Lindkvist (S) Tony Hansson (S) Christine Melinder (M) ordförande vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2010 11 24 Kommunledningskontoret Kristina Warming 0413-625 59 PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 18 november, klockan 14 16. Lokal: Sal Emanuel Möller, Stadshuset Närvarande:

Läs mer

Överenskommelse. mellan Lunds kommun & Närpolisområde Lund. Åtgärdplan 2009

Överenskommelse. mellan Lunds kommun & Närpolisområde Lund. Åtgärdplan 2009 Överenskommelse mellan Lunds kommun & Närpolisområde Lund Åtgärdplan 2009 Åtgärdsplan 2009 Lunds BRÅ Lunds Brottsförebyggande Råd, LBRÅ, ska arbeta för att skapa en tryggare kommun att bo, leva och arbeta

Läs mer

Lars Lindkvist (S) Claus-Göran Wodlin (M) ledamot. mellanskåne Diabetesföreningen Eslöv. Paavo Frick

Lars Lindkvist (S) Claus-Göran Wodlin (M) ledamot. mellanskåne Diabetesföreningen Eslöv. Paavo Frick Sammanträdesprotokoll Sida 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Albert Sahlin, klockan 14:00-16:30 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Lars Lindkvist (S) ledamot Claus-Göran

Läs mer

Tony Ekblad (M) ledamot Tony Hansson (S) ledamot Bengt Andersson (M) ledamot Claus-Göran Wodlin (M) ledamot Karl-Erik Malmgren (S) ledamot

Tony Ekblad (M) ledamot Tony Hansson (S) ledamot Bengt Andersson (M) ledamot Claus-Göran Wodlin (M) ledamot Karl-Erik Malmgren (S) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (7) Plats och tid Stadshuset, klockan 14-16.00 Beslutande Johan Andersson (S) ordförande Tony Ekblad (M) ledamot Tony Hansson (S) ledamot Bengt Andersson (M) ledamot Claus-Göran

Läs mer

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2011 02 23 Kommunledningskontoret Kristina Warming 0413-625 59 PROTOKOLL - MÖTE MED RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 17 februari, klockan 14-16/17 Lokal: Sal Albert Sahlin, Stadshuset Närvarande:

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Ånge kommun BRÅ:s FÖRSLAG Planeringsenheten/lep 2004-09-20 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Principprogram för det brottsförebyggande arbetet samt

Läs mer

Rådet för Hälsa och Trygghet

Rådet för Hälsa och Trygghet Sammanträdesprotokoll Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset Eslöv, Sahlin-Möller klockan 14.00-16.00 Närvarande Johan Andersson (S) Ordförande (KS) Henrik Wöhlecke (M) Tony Hansson (S) Lena Wöhlecke (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(6) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid, Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 12:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin Britt Marie

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, torsdagen den 6 mars 2014 klockan 13.15 16.00 Närvarande: Beslutande Stefan Gustafsson, ordförande Kenneth Ohlsson

Läs mer

ledamot ledamot ledamot ledamot Christine Melinder (M) Peter Melinder (M)

ledamot ledamot ledamot ledamot Christine Melinder (M) Peter Melinder (M) Sammanträdesprotokoll Sida 1 (10) Plats och tid Medborgarhuset, klockan 14.00 16.00 Beslutande Henrik Wöhlecke (M) ordförande Karl-Erik Malmgren (S) Lars Lindkvist (S) Claus-Göran Wodlin (M) Tony Hansson

Läs mer

Slutrapport - det brottsförebyggande projektet Skara trygg och snygg stad

Slutrapport - det brottsförebyggande projektet Skara trygg och snygg stad 2011-04-26 MEGA 2002 ekonomisk förening c/o Rådhuset Stortorget 4 532 88 Skara Dnr: B3.3-0348/2008 Slutrapport - det brottsförebyggande projektet Skara trygg och snygg stad Kartläggning Målet med det tvååriga

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Christine Melinder (M) ersättare

Christine Melinder (M) ersättare Sammanträdesprotokoll Sida 1 (7) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-15.00 ande Cecilia Lind (S) ordförande Tony Hansson (S) ledamot Catharina Malmborg (M) tjg ers för H Wöhlecke (M) Karin Reinisch

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Brottsförebyggande rådet 2012-05-21 10 (16) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 21 maj 2011, kl. 08.30-09.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson, ordförande Björn

Läs mer

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2012 01 27 Kommunledningskontoret Sara Anderhov 46-413 - 626 97 PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 19 januari, klockan 14:00 16:15 Lokal: Stadshuset, Sal Albert Sahlin Närvarande:

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 18 maj 2006 kl.19.00

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 18 maj 2006 kl.19.00 Handikapprådet 2006-05-18 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 18 maj 2006 kl.19.00 ande Ersättare Politiskt valda ledamöter Marie-Louise Löwenbeck, ordf

Läs mer

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00.

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00. Sida 1 (14) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.00-17.45 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Lars Månsson (S) 1:e vice ordförande Tony Hansson (S) ledamot Lena Emilsson (S) ledamot Bernt Nilsson (S)

Läs mer

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 18 april 2002 PROTOKOLL Styrgruppsmöte 18 april 2002 Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 ande Håkan Falck, Trollhättan, mötesordförande (i Peter Holmbergs frånvaro) Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal

Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal Polisen Fyrbodal 20140924 Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal Handlingsplan Detta dokument innehåller Uddevalla kommuns och Polisområde Fyrbodals gemensamma handlingsplan.

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige 2006-10-30

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige 2006-10-30 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Medborgarhuset kl. 18.00 18.45 Beslutande Övriga närvarande Lena Larsson (s), ordförande, Cecilia Lind (s), Tony Hansson (s), Bernt Nilsson (s), Lars Månsson

Läs mer

Burlövs kommun Kommunstyrelsen 2012-12-20 KS/2012:339-016

Burlövs kommun Kommunstyrelsen 2012-12-20 KS/2012:339-016 Burlövs kommun Kommunstyrelsen Datum Diarienummer 2012-12-20-016 1 (6) Polisöverenskommelse 2013 till 2015 Det här dokumentet är en överenskommelse mellan Burlövs kommun och Polisområde Malmö. Det är den

Läs mer

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola 1 Stora Hammar skola ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud mot användning av tobak, samt att medföra, överlåta eller förtära alkohol eller

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk Socialnämnden 2015-10-15 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-10-15, kl. 09.30-12.10 Beslutande: Gruppmöte: 08.00-09.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine

Läs mer

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2011 08 31 Kommunledningskontoret Sara Anderhov 46-413 - 626 97 PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Måndag den 22 augusti, klockan 14 16 Lokal: Stadshuset, Sal Emanuel Möller Närvarande: Eslövs

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

Åtgärdsplan för brottsförebyggande arbete i Tanums kommun 2015

Åtgärdsplan för brottsförebyggande arbete i Tanums kommun 2015 Åtgärdsplan för brottsförebyggande arbete i Tanums kommun 2015 Bakgrund Att minska brottsligheten och öka människors trygghet är kriminalpolitikens grundläggande målsättning I januari 2008 presenterade

Läs mer

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Innehållsförteckning Familjehemscentrum... 2 Enkätstudien... 4 Varför och för vem görs studien?... 4 Vad ska studeras?... 4 Av vem görs studien?...

Läs mer

Folkhälsorådet. 1. Öppnande och justerare Ordförande Inge Östlund (C) hälsade välkommen till dagens möte. Camilla Ollas Hampus (C) valdes att justera.

Folkhälsorådet. 1. Öppnande och justerare Ordförande Inge Östlund (C) hälsade välkommen till dagens möte. Camilla Ollas Hampus (C) valdes att justera. PROTOKOLL 1(5) Datum 2015-11-24 Stab och serviceförvaltningen Kanslienheten Folkhälsorådet Plats Källan Datum 2015-11-24, kl 09.00 11:15 Deltagare Inge Östlund (C), ordförande Camilla Ollas Hampus (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) 2013-11-22

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) 2013-11-22 Plats och tid: CFFA, 09.00-12.00 Närvarande Radovan Javurek Katarina Honoré Maria Asklund Agneta Ekner Carlsson Göran Svensson Margareta Melin Roland Prommersberger Bengt-Göran Carlsson Peter Zerpe Peter

Läs mer

129 människor drunknade 2013

129 människor drunknade 2013 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER FIN SOMMAR - MÅNGA BADOLYCKOR 129 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 129 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Polisanmälda hot och kränkningar mot enskilda personer via internet

Polisanmälda hot och kränkningar mot enskilda personer via internet Polisanmälda hot och kränkningar mot enskilda personer via internet Box 1386 111 93 Stockholm Tel 08-401 87 00 info@bra.se Regeringens uppdrag till Brå 2013 Kartlägga polisanmälda hot och kränkningar riktade

Läs mer

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2011 09 23 Kommunledningskontoret Sara Anderhov 46-413 - 626 97 PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Tordag den 22 september, klockan 14:00 16:00 Lokal: Stadshuset, Sal Albert Sahlin Närvarande:

Läs mer

2015-09-24. Cerny Eriksson Göte Roth Snezana Milivojevic Arne Westerberg Jennie Nilsson Inger Isaksson Sylvia Hansson

2015-09-24. Cerny Eriksson Göte Roth Snezana Milivojevic Arne Westerberg Jennie Nilsson Inger Isaksson Sylvia Hansson Sammanträdesprotokoll Sida 1 (7) Plats och tid Stadshuset, klockan 14-16.00 Närvarande Johan Andersson (S) ordförande Tony Ekblad (M) Henrik Wöhlecke (M) Claus-Göran Wodlin (M) Håkan Larsson (MP) Sven-Olov

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kunskapsgymnasiet Västerås En skola fri från diskriminering och annan kränkande behandling 2014-2015

Likabehandlingsplan för Kunskapsgymnasiet Västerås En skola fri från diskriminering och annan kränkande behandling 2014-2015 Likabehandlingsplan för Kunskapsgymnasiet Västerås En skola fri från diskriminering och annan kränkande behandling 2014-2015 1 Innehållsförteckning Vår vision 3 Inledning 3 Begrepp och definitioner 3 Diskriminering

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2012-11-20 22 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 15.20 Beslutande Henrik Jansson, ordf. (m) Kent Oskarsson, KS vice ordf. (s) Jan-Olof Larsson, SN ordf. (m) Lars Eriksson, BUN ordf. (kd) Katarina Karlsson,

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Utlåtande 2003:39 RI (Dnr 667-2627/2002) Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Rådet för folkhälsa och brottsförebyggande arbete

Rådet för folkhälsa och brottsförebyggande arbete Protokoll 1 (9) Plats och tid: Guldsmeden, sal A kl 09.15-12.00 Närvarande: Jonas Holm, kom.råd (M) Gunnar Canslätt, ordf Sfn (KD) Jörgen Bengtson, ordf H-valls bostäder (C) Kåge Wallner, ordf Oms (MP)

Läs mer

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014 VERKSAMHETSPLAN 131111 KS-2013/1130.173 1 (7) HANDLÄGGARE Linda Lindblom 08-535 302 86, 0708-790 588 linda.lindblom@huddinge.se Huddinge brottsförebyggande råd Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-12-10 Folkhälsorådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-12-10 Folkhälsorådet 1/2 Festvåning 4:anhuset, 2013-12-10 kl 09:00-11.45 50-66 Beslutande Anna-Karin Skatt (S) Peter Friberg (M) Astrid Bengtsson (S) Lennart Rehn (S) Berit Sörman (S) Bengt Karlsson (S) Per-Erik Thurén (S)

Läs mer

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12)

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) Plats och tid: Efyran kl. 13.00 16.10 Ledamöter Bertil Almgren, gymnasienämnden Rickard Carlstedt, kommunstyrelsen Johan Söderberg, fritidsnämnden Karin Andersson, gymnasienämnden

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Information från socialnämnden 7

Information från socialnämnden 7 Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Projekt Ökad livskvalitet för personer med funktionsnedsättning genom fysisk aktivitet 3 Representant för handikapprådet till ett möte

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan 2010-11-30 1(5) HJÄRUPSLUNDSSKOLAN Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan Målsättning/riktlinjer På Hjärupslundsskolan är målsättningen att det ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 30 augusti 2007 kl. 19.00

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 30 augusti 2007 kl. 19.00 Handikapprådet 2007-09-04 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen den 30 augusti 2007

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll 2013-03-13

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll 2013-03-13 Datum: Onsdagen den 13 mars 2013 Tid: 08.30-09.30 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 21 mars Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Jörgen Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

Protokoll för styrelsemöte 2013-09-10, Svensk Förening för Hematologi (telefon)

Protokoll för styrelsemöte 2013-09-10, Svensk Förening för Hematologi (telefon) Protokoll för styrelsemöte 2013-09-10, Svensk Förening för Hematologi (telefon) Närvarande: Jan Samuelsson (Ordf), Maria Liljeholm (Sekr), Per Axelsson (skattmästare), Anna Eriksson (ST-ledamot), Anna

Läs mer

Samverkan för ökad trygghet och säkerhet i Trelleborg.

Samverkan för ökad trygghet och säkerhet i Trelleborg. Samverkan för ökad trygghet och säkerhet i Trelleborg. Samverkansplan 2011-2012 Innehåll Bakgrund... 1 Nulägesbeskrivning... 2 Drogvaneundersökning 2009... 2 Övergripande mål... 4 Fokusområden... 4 Fokusområde

Läs mer

Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00

Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens Personalutskott 2011-04-04 1 (14) Tid och plats Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00 ande Ewa Wemby (M) Dan Berger (S) Barbro Kärrstrand (Fp) Anita Zieme

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET

PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET 2011 10 27 Kommunledningskontoret Sara Anderhov 46-413 - 626 97 PROTOKOLL - RÅDET FÖR HÄLSA OCH TRYGGHET Tid: Torsdag den 20 oktober, klockan 13:00 16:00 Lokal: Stadshuset, Sal Albert Sahlin och Emanuel

Läs mer

ABC för medarbetare. Förskolorna Kulingen och Kummelnäs. Nacka kommun

ABC för medarbetare. Förskolorna Kulingen och Kummelnäs. Nacka kommun ABC för medarbetare Förskolorna Kulingen och Kummelnäs Nacka kommun 2014/ 2015 Varmt välkommen till Sågtorpsskolan med förskolor! Vi gör vårt bästa för att du ska trivas hos oss, känna dig trygg och inspirerad

Läs mer

Synpunkter på Revidering av Kalmar kommuns drogpolitiska

Synpunkter på Revidering av Kalmar kommuns drogpolitiska Handläggare Datum Mats Linde 2011-06-30 0480-45 30 02, 070-273 39 47 Barn- och ungdomsnämnden Synpunkter på Revidering av Kalmar kommuns drogpolitiska program 2011-2012 Bakgrund En arbetsgrupp med Kjell

Läs mer

AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013

AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013 AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013 Bakgrund Att minska brottsligheten och öka människors trygghet är vår grundläggande målsättning i kommunen. I januari 2008 presenterade

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD), vice ordförande Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD), vice ordförande Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2010-12-15 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 15 december 2010, klockan 8.30-11.30 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Socialnämnd väster. Protokoll Sv 270/2010. Datum: 2011-04-14 Klockan: 09:00-12:30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, smtr rum Jätten

Socialnämnd väster. Protokoll Sv 270/2010. Datum: 2011-04-14 Klockan: 09:00-12:30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, smtr rum Jätten Protokoll Sv 270/2010 Socialnämnd väster Datum: 2011-04-14 Klockan: 09:00-12:30 Plats: Ribbingsgatan 1-3, smtr rum Jätten Närvarande ledamöter Torgny Larsson (S) Ewa Leitzler (M) Lars-Göran Hallenius (S)

Läs mer

Datum BYGG- MILJÖ- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN 2009-12-17

Datum BYGG- MILJÖ- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN 2009-12-17 PROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Sunnanåsrummet, Förvaltningshuset, kl. 08.30-12.00 Christina Embretsen (s) ordförande Lennart Sjödin (c) 1:e vice ordförande Ulla-Britt Gidemalm (s) 2:e vice ordförande

Läs mer

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19 LÄGESRAPPORT PREDA Utecklingsområdet SKOLAN Minska användning av droger och alkohol bland barn och ungdomar i Kramfors kommun. Effektmål Öka ungdomars självkännedom

Läs mer

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Onsdagen den 19 mars 2008, kl 08.00 med start i Hammenhög enligt punkt 2.

Kallelse. Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Onsdagen den 19 mars 2008, kl 08.00 med start i Hammenhög enligt punkt 2. Kommunledningskontoret 1 (6) Hanna-Karin Persson Kommunsekreterare Kallelse Sammanträde Tid och plats Kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning (KsUb) Onsdagen den 19 mars 2008, kl 08.00 med

Läs mer

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20 sid 1 av 22 Plats och tid: Rådhussalen, klockan 13:30 16:00 Beslutande: Leif Håkansson Ordförande (S) Iréne Ahlstrand-Mårlind Ledamot (M) Berith Gustavsson (jäv 64) Vice ordförande (S) Tommy Alm (tom 66)

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 2011 DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 Samordningsförbundet i Sollefteå presenterar här verksamhet och ekonomi för perioden 1/1 30/6 2011 2 Innehållsförteckning Förbundets verksamhet. Styrelsen... 3 Finansierade

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07 1 (17) Paragrafer 59-75 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.00-21.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Hans-Bertil Sinclair(m), ordförande Janeth Nilsson-Norén

Läs mer

Protokoll för Kommunfullmäktige

Protokoll för Kommunfullmäktige 1(10) 2015-02-09 Kommunfullmäktige Plats och tid Kommunhuset, Fullmäktigesalen, 2015-02-09, klockan 19:00-19:25 Ajournering Klockan 19:07-19:12 Beslutande e sidan 2 Ersättare Johan Westin (), Johan Andersson

Läs mer

ÖSTGÖTA BRANDSKYDDSFÖRENING. Årsberättelse. för 2006

ÖSTGÖTA BRANDSKYDDSFÖRENING. Årsberättelse. för 2006 ÖSTGÖTA BRANDSKYDDSFÖRENING Årsberättelse för 2006 Östgöta Brandskyddsförening Box 400, 581 04 Linköping, tel. 013-29 00 00 FÖRENINGENS UPPGIFT Östgöta Brandskyddsförening är en ideell förening som är

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Kommunfullmäktige 2008-05-26

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Kommunfullmäktige 2008-05-26 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Medborgarhuset kl. 19.00-20.20 Beslutande Övriga närvarande Lena Larsson (s), ordförande, Cecilia Lind (s), Tony Hansson (s), Lena Emilsson (s), Bernt Nilsson

Läs mer

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08 Västermovägen på Brattberget 17 oktober 2013 2014-01-08 Innehåll 1 Bakgrund 2 1.1 Trygghetsundersökning... 2 2 Trygghetsvandring 3 2.1 Metod... 3 2.2 Trygghetsvandring kring Västermovägen på Brattberget...

Läs mer

Kommunledningskontoret ÖREBRO

Kommunledningskontoret ÖREBRO NA 15/9 09 Bakom rubriken Kvinna 45-55 år Storrökare knuten till socialpsyk. Startföremål: Soffa Brandorsak (trolig): Soffrökning - somnat Antal personer i lägenhet: 1 Förlopp: Grannar larmar SOS, Polis

Läs mer

Uppdragsplan för näringslivskontoret

Uppdragsplan för näringslivskontoret Uppdragsplan den 6 maj 2013 Uppdragsplan för näringslivskontoret 2013 KS 2013/0127 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-05-06 Uppdragsplanen för näringslivskontoret baseras på kommunfullmäktiges övergripande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET

LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET 2012 LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Elevens rätt till trygghet 3 Definitioner av kränkande behandling 3 Rutiner för att utreda mobbing 4 Handlingsplan 4 Mål/Vision

Läs mer

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 3

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 3 RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 3 OM brotten Brottsbalken reglerar Brott mot person Förmögenhetsbrott Brott mot allmänheten och staten Brott mot specialstrafflagar, till exempel trafikbrott och narkotikabrott LIBER

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge 2014-12-19 1 (13) Larsen, Kristina Kommunsekreterare Sammanträdesdatum 2015-01-13 Plats Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge Tid 08:30 Ledamöter Carina Wutzler (M), ordförande Anna Mannfalk (M),

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120227 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Tisdag den 14 februari

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Vård- och omsorgsnämnden 2009-09-24

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Vård- och omsorgsnämnden 2009-09-24 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Medborgarhuset, kl. 17.30 18.15 ande Övriga närvarande Bernt Nilsson (S) Lesley Holmberg (FP) Agneta Nilsson (S) Elo Larsen (S) Kerstin Ekoxe (S) Lars-Erik

Läs mer

ÅRSMÖTE FÖRENINGEN LYCKSELE BUGG & SWING

ÅRSMÖTE FÖRENINGEN LYCKSELE BUGG & SWING ÅRSMÖTE FÖRENINGEN LYCKSELE BUGG & SWING Tid: Söndagen den 24 februari 2002 Plats: Beslutande: MB Samtliga närvarande Karolina Filipsson Sekreterare Lars Roslund Årsmötets ordförande Åsa Karlsson Bernt

Läs mer

Etisk prövning av djurförsök (SOU 2002:86) Remiss från Jordbruksdepartementet Remisstid 1 maj 2003, förlängd tid till 5 maj 2003

Etisk prövning av djurförsök (SOU 2002:86) Remiss från Jordbruksdepartementet Remisstid 1 maj 2003, förlängd tid till 5 maj 2003 Bilaga 7:31 till kommunstyrelsens protokoll den 9 april 2003, 32 PM 2003 RVIII (Dnr 301-144/2003) Etisk prövning av djurförsök (SOU 2002:86) Remiss från Jordbruksdepartementet Remisstid 1 maj 2003, förlängd

Läs mer

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Utgångspunkter för arbetet med tillgänglighetsfrågor Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor i (KRT) är ett organ för ömsesidig information och

Läs mer

Minnesanteckningar från Handikapprådet 10 maj 2012

Minnesanteckningar från Handikapprådet 10 maj 2012 1 (5) Minnesanteckningar från Handikapprådet 10 maj 2012 Plats: Handikappens Hus, Linnégården, Hantverkaregatan 24 Tid: 17.30 19.30 Närvarande: Frånvarande: Gunilla Magnusson (S), ordförande tillgänglighetsutskottet

Läs mer