Att synliggöra kvalifikationer ViS konferens mars 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att synliggöra kvalifikationer ViS konferens 19-20 mars 2012"

Transkript

1 Att synliggöra kvalifikationer ViS konferens mars 2012

2 Europa 2000 Köpenhamnsprocessen - fördjupat europeiskt samarbete om yrkesutbildning Resolution om ett ökat europeiskt samarbete inom yrkesutbildningsområdet, november Målsättning: Ökat frivilligt samarbete för att främja ömsesidigt förtroende, transparens och erkännande av kompetenser och kvalifikationer och därigenom skapa en bas för ökad mobilitet och underlätta tillgången till livslångt lärande.

3 Europa 2000 Köpenhamnsprocessen - fördjupat europeiskt samarbete om yrkesutbildning Europeiska principer för identifiering och validering av ickeformellt och informellt lärande Resolution om livslång vägledning Gemensam referensmodell för kvalitetssäkring EQAVET Europass European Qualifications Framework EQF Rekommendationer om ett meritöverföringssystem inom yrkesutbildning - ECVET

4 Europa 2020 Fem mål som EU ska ha uppnått till Sysselsättning 75 % av åringarna ska arbeta. 2. FoU och innovation 3 % av EU:s BNP (offentliga och privata utgifter tillsammans) ska investeras i FoU. 3. Klimat och energi Utsläppen av växthusgaser ska vara 20 % lägre än 1990 (eller till och med 30 %, om förhållandena är gynnsamma). 20 % av energin ska komma från förnybara energikällor. Energieffektiviteten ska ha ökat med 20 %. 4. Utbildning Andelen elever som hoppar av skolan i förtid ska vara lägre än 10 %. Minst 40 % av åringarna ska ha högre utbildning. 5. Fattigdom och social utestängning Antalet människor som lever eller riskerar att leva i fattigdom och social utestängning ska ha minskat med minst 20 miljoner.

5 Europa 2020 Prioriteringar 1. Smart tillväxt utbildning, forskning och innovation, det digitala samhället Mål FoU minst 3%, sysselsättning minst 75%, avhopp högst 10% Huvudinitiativ unga på väg, innovationsunion, bredband åt alla 2. Hållbar tillväxt Mål Minska utsläppen av växthusgaser med 20 %, öka förnybara energikällor 20%, energieffektiva Huvudinitiativ - Ett resurseffektivt Europa, en integrerad industripolitik för en globaliserad tid 3. Tillväxt för alla Mål Sysselsättningen bland kvinnor och män mellan år ska vara 75 %, färre som hoppar av skolan i förtid - högst 10%, minst 40 % av åringarna ska ha högre utbildning, antalet människor som lever eller riskerar att leva i fattigdom och social utestängning ska ha minskat med minst 20 miljoner. Huvudinitiativ - En agenda för ny kompetens och arbetstillfällen, den europeiska plattformen mot fattigdom och social utestängning

6 Europa 2020 Fem mål som Sverige ska ha uppnått till Sysselsättning Betydligt över 80 % av åringarna ska arbeta. 2. FoU och innovation 4 % av BNP (offentliga och privata utgifter tillsammans) ska investeras i FoU. 3. Klimat och energi Utsläppen av växthusgaser ska vara 37 % lägre än % av energin ska komma från förnybara energikällor. Energieffektiviteten minskning av energiförbrukning 12,80 milj. ton 4. Utbildning Andelen elever som hoppar av skolan i förtid ska vara mindre än 10 %. Minst % ska ha eftergymnasial utbildning. 5. Fattigdom och social utestängning Minskning av andelen kvinnor och män utanför arbetsmarknaden (utom heltidsstuderande), samt andelen långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna till betydlig under 14 %.

7 Europeisk referensram för kvalifikationer, EQF, en av verktygen för att uppnå målen Europa 2020 Utbildningssystem och arbetsmarknadens regelverk skiljer sig åt mellan de europeiska länderna. Det är svårt för enskilda personer, arbetsgivare och utbildningsanordnare att värdera kvalifikationer som personer kan uppnå genom utbildning eller praktik i ett annat land. Genom EQF införs en gemensam och neutral referensram som kan fungera som ett översättningsverktyg mellan olika nationella utbildningsoch kvalifikationssystem och deras nivåer. De två huvudmålen är att främja medborgarnas rörlighet mellan länder och underlätta deras livslånga lärande.

8 Europeisk referensram för kvalifikationer Kärnan i EQF är åtta referensnivåer. Varje referensnivå ska återge vilken kunskap, färdighet och kompetens en person ska ha uppnått för att erhålla kvalifikationen helt oberoende av hur dessa resultat uppnåtts. De åtta nivåerna spänner över hela skalan av kvalifikationer, från dem som inhämtas i grundskolan till den högsta nivån på akademisk och yrkesinriktad utbildning. Det bör vara möjligt för internationella branschorganisationer att koppla sina kvalifikationssystem till en europeisk referenspunkt och på så sätt klargöra kopplingen mellan internationella sektorsrelaterade kvalifikationer och nationella kvalifikationssystem. Tydliga kvalitetssäkringsprinciper och informationsutbyte ska bidra till att skapa ömsesidigt förtroende.

9 Länder ska som ansluter sig till EQF förbinder sig att: Använda EQF som ett referensverktyg för att jämföra nivåer inom olika kvalifikationssystem. Koppla sina nationella kvalifikationssystem till EQF senast år 2010 (utarbeta NQF där så lämpligt). Hänvisa till EQF i alla nya examens- och utbildningsbevis samt Europassdokument som utfärdas från och med år Använda resultat av lärande (learning outcomes) när kvalifikationer beskrivs och fastställs, samt främja validering av icke-formellt och informellt lärande. Främja och tillämpa principerna för kvalitetssäkring när kvalifikationer ska kopplas till EQF. Utse nationella samordningspunkter (NSP) som ska stödja och styra kopplingen mellan nationella kvalifikationssystem och EQF i syfte att främja kopplingens kvalitet och öppenhet.

10 Sveriges ramverk för kvalifikationer

11 Utgångspunkten för framtagandet av ett svenskt kvalifikationsramverk, NQF Den svenska regeringens önskemål i utvecklingen av ett svenskt NQF har varit att utifrån EQF skapa ett kvalifikationsramverk som skulle täcka det offentliga utbildningssystemets kvalifikationer men även gör det möjligt för andra kvalifikationer att kopplas till ramverket. Slutsats Den nationella referensramen för kvalifikationer bör ligga så nära den europeiska som möjligt. Den nationella ramen bör ges samma grundläggande struktur som den europeiska. Den nationella ramens kategorier och bedömningsuttryck ska ges en generell utformning som tillåter inplacering av vunna erfarenheter och kunskaper och samtidigt vara ett verktyg i framtida förändringar. Den nationella ramen ska ha öppenhet och beredskap att inkludera kvalifikationer från alla typer av lärande på samtliga nivåer. Den nationella ramen ska utformas så att den underlättar den kompetensutveckling som hela tiden försiggår i ut bildning och arbetsliv. Den nationella ramen bör omprövas med jämna tidsintervall.

12 Begrepp i förslaget till ett svenskt i NQF Resultat av lärande definieras som det en individ vet, förstår och kan göra när en lärandeprocess är avslutad. Kvalifikationerna ska bedömas utifrån sina kvaliteter, inte utifrån var eller hur de är förvärvade. Kunskaper är resultat av tillgodogörande av information genom lärande. Kunskaper utgörs av fakta, principer, teorier och praxis som är kopplade till ett arbets- eller studieområde. Kunskaper kan vara erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska. De kan ha förvärvats utvecklade i praktiska situationer i vardagsliv och arbetsliv eller i olika studiesituationer. Färdighet är förmåga att tillämpa kunskaper och beprövad erfarenhet för att utföra uppgifter och lösa problem. Färdigheterna beskrivs som kognitiva (som inbegriper användning av logiskt, intuitivt och kreativt tänkande och innovativa lösningar) eller praktiska (som inbegriper manuell skicklighet och användningen av metoder, material, verktyg och redskap ). Kompetens är förmåga att använda kunskaper och färdigheter, att samarbeta och ta ansvar i arbetseller studiesituationer samt i yrkesrelaterad och personlig utveckling. Ansvar och självständighet är centrala begrepp.

13 Begrepp i förslaget till ett svenskt i NQF Formellt lärande är ett lärande som äger rum i en organiserad och strukturerad omgivning och som tydligt är utformat som lärande i termer av ämnen/områden, tid och resurser. Formellt lärande är avsiktligt. Det formella lärandet regleras av lagar, förordningar och föreskrifter och ger i vissa fall examen eller utbildningsbevis som erkänns av det offentliga utbildningssystemet. Tillsyn, inspektion och uppföljning genomförs av myndigheter. Det icke-formella lärandet påminner om det formella lärandet men regleras inte av några av staten eller myndigheter fastställda lagar, förordningar eller föreskrifter. Detta lärande pågår i studiecirklar, på arbetsplatser, inom organisationer etc. I många branscher utfärdas av branschen erkända certifikat eller diplom efter ett genomfört icke-formellt lärande. Eventuell tillsyn, inspektion eller uppföljning genomförs av den egna branschen eller av branschen erkända organisationer. Det informella lärandet pågår fortlöpande i hemmet, på fritiden, under ledighet etc. Detta lärande är inte organiserat eller strukturerat och kan vara oavsiktligt. Validering kommer att vara ett viktigt instrument för att utvärdera kvalifikationer efter det informella lärandet.

14 Begrepp i förslaget till ett svenskt i NQF Full Fit innebär att resultat av lärande, ska stämma helt med deskriptorernas kvalifikationer på en bestämd nivå. Om Full Fit inte föreligger ska en helhetsbedömning av deskriptorernas kvalifikationer göras så att den nivå som bäst motsvarar de sammanvägda kvalifikationerna väljs Best Fit. Deskriptorerna under kategorierna kunskap, färdighet och kompetens ska visa på grundläggande kvaliteter som i progression blir alltmer fördjupade. De ska leda såväl till större ansvarstagande som till en ökad förmåga att agera med självständighet och med utvecklingsansvar för eget och andras arbete och lärande.

15 Begrepp i förslaget till ett svenskt i NQF De kvalifikationer som beskrivs i nivåerna 1-3 kan sammanfattas med begrepp som grundläggande och elementära kunskaper med en tilltagande fördjupning och i deskriptorn kompetens med ökande förmåga till självständighet, ansvarstagande och värdering av egna och andras resultat. Nivåerna 4-6 kännetecknas av ökad fördjupning och specialisering, utvecklat kritiskt tänkande och förmåga att leda. De kvalifikationer som beskrivs i nivåerna 7 och 8 kan närmast sammanfattas med begreppet spetskompetens. Sådana kvalifikationer kännetecknas av en mycket avancerad kunskap inom ett arbets- eller studieområde, en mycket högt utvecklad förmåga att utföra uppgifter och lösa problem av olika slag och i skiftande miljöer samt en mycket högt utvecklad förmåga att agera med ansvar och självständighet, fatta beslut, kommunicera och leda.

16 Begrepp i förslaget till ett svenskt i NQF Följer till stora delar EQF:s definitioner Kunskaper (erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska) Kan visa: Färdigheter (utföra uppgifter och lösa problem) Kan: Kompetens (förmåga att ta ansvar, att värdera och att agera självständigt och att samarbeta) Kan:

17 Begrepp i förslaget till ett svenskt i NQF Nivå Följer till stora delar EQF:s definitioner Kunskaper 1 Grundläggande allmänna kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, 2 Breddade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, 3 Kunskaper som krävs för att utföra uppgifter inom ett arbets- eller studieområde, 4 Fördjupade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde 5 Specialiserade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, 6 Avancerade kunskaper inom arbetsområdets eller studiernas huvudområde, 7 Mycket avancerad kunskap inom ett arbets- eller studieområde 8 Den mest avancerade och systematiska kunskapen inom ett arbets-, studie och forskningsområde,

18 Förslag till inplacering av det offentliga utbildningssystemets examina och andra utbildningar i NQF 3 Kunskaper Färdigheter Kompetens Examen/utbildning (erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska) (utföra uppgifter och lösa problem) (förmåga att ta ansvar, att värdera och att agera självständigt och att samarbeta) Kan visa: Kunskaper som krävs för att utföra uppgifter inom ett arbets- eller studieområde, kunskap om olika arbetssätt för att samla, systematisera och redovisa information. Kan: Välja och använda information med hjälp av anvisade metoder, verktyg och material, utföra uppgifter såväl på egen hand som i grupp inom givna tidsramar, på egen hand söka och bearbeta information, kommunicera erfarenheter och kunskaper på det egna språket. Kan: Ta ansvar för sitt lärande och för att tilldelade uppgifter slutförs, värdera egna och gemensamma resultat, värdera information från olika källor. Grundskolan (Skola 2011) Specialskolan Grundläggande vuxenutbildning

19 Förslag till inplacering av det offentliga utbildningssystemets examina och andra utbildningar i NQF 4 Kunskaper Färdigheter Kompetens Examen/utbildning (erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska) (utföra uppgifter och lösa problem) (förmåga att ta ansvar, att värdera och att agera självständigt och att samarbeta) Kan visa: Fördjupade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, kunskaper om modeller och metoder inom ett arbets- eller studieområde. Kan: Välja och använda relevanta begrepp, teorier, modeller, material, verktyg och metoder inom ett arbets- eller studieområde, följa instruktioner och utföra definierade praktiska och teoretiska uppgifter inom givna tidsramar, kommunicera på minst ett främmande språk inom aktuellt arbets- eller studieområde. Kan: Ta initiativ, reflektera, organisera och genomföra arbete och studier självständigt, självständigt behandla innehåll i ett arbets- eller studieområde som kan leda till vidare lärande och professionell utveckling, kritiskt värdera och förhålla sig självständig till valet av källor, värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma resultat, ta ansvar i samarbete med andra och i begränsad utsträckning leda och utvärdera andras arbete. Gymnasieexamen (Gy 2011) Gymnasial vuxenutbildning Tullverkets grundutbildning Trafikverkets utbildningar: Byggarbetsmiljö samordnare i Trafikverket Grundutbildning ATK skyltkontroll Fortbildning Förarprövare i Trafikverket och Försvarsmakten Fortbildning Förarprövare i Skolan Grundutbildning av förarprövare i Försvarsmakten Grundutbildning av förarprövare i Trafikverket Yrkeshögskoleexamen

20 Förslag till inplacering av det offentliga utbildningssystemets examina och andra utbildningar i NQF 5 Kunskaper (erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska) Färdigheter (utföra uppgifter och lösa problem) Kompetens (förmåga att ta ansvar, att värdera och att agera självständigt och att samarbeta) Examen/utbildning Kan visa: Specialiserade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, kunskaper om och överblick över områden gränsande till det egna arbets- eller studieområdet, kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom ett arbets- eller studieområde. Kan: Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter, lösa sammansatta problem inom ett arbets- eller studieområde, kommunicera åtaganden och lösningar inom ett arbets- eller studieområde på minst ett främmande språk. Kan: Självständigt behandla innehåll i ett arbetseller studieområde som leder till vidare lärande och professionell utveckling, övervaka arbets- eller studieverksamhet samt slutföra förelagda projekt. Teknikprogrammets 4 år Kustbevakningens Grundutbildning Kriminalvårdens Grundutbildning Polishögskolans grundutbildning Trafikverkets utbildningar: Trafikinspektörskurs för behörigheterna A Grundutbildning av förarprövare i Försvarsmakten, (Tunga behörigheter) Grundutbildning av förarprövare i Skola, (Tunga behörigheter) Trafikinspektörskurs för behörigheterna BE, C, CE, D och DE Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps utbildning: Examen i räddnings- och säkerhetsarbete Yrkeshögskoleexamen

21 Förslag till inplacering av det offentliga utbildningssystemets examina och andra utbildningar i NQF 6 Kunskaper Färdigheter Kompetens Examen/utbildning (erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska) (utföra uppgifter och lösa problem) (förmåga att ta ansvar, att värdera och att agera självständigt och att samarbeta) Kan visa: Avancerade kunskaper inom arbetsområdets eller studiernas huvudområde, insikt i områdets etablerade metoder för kunskapsutveckling, djup kunskap inom någon del av området samt orientering i områdets aktuella forsknings/utvecklingsfrågor. Kan: Identifiera, formulera, analysera och lösa problem samt utföra komplexa uppgifter, kommunicera åtaganden och lösningar inom arbets- eller studieområdet i såväl nationella som internationella sammanhang. Kan: Värdera information och metoder inom arbets- eller studieområdet med hänsyn till relevanta sociala, etiska och vetenskapliga aspekter, tillämpa specialiserad kunskap för utveckling inom arbets- eller studieområdet, ta ansvar för ledning av individers och gruppers utveckling i arbetet. Högskoleexamen Kandidatexamen Yrkesexamina enligt examensordningen, bilaga 2 till HF på grundnivå Konstnärliga examina enligt examensordningen, bilaga 2 till HF på grundnivå Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps utbildning: Examen från påbyggnadsutbildning för brandingenjörer Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen

22 Förslag till inplacering av det offentliga utbildningssystemets examina och andra utbildningar i NQF 8 Kunskaper Färdigheter Kompetens Examen/utbildning (erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska) (utföra uppgifter och lösa problem) (förmåga att ta ansvar, att värdera och att agera självständigt och att samarbeta) Kan visa: Den mest avancerade och systematiska kunskapen inom ett arbets-, studie och forskningsområde, aktuell specialistkunskap inom ett väl avgränsat delområde och överblick över angränsande områden, Kan: Analysera, syntetisera och kritiskt granska och bedöma komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, planera och genomföra utvecklingseller forsknings- arbete och andra kvalificerade uppgifter, behärskande av metoder för kommunicera resultat av utveckling kunskapsutveckling i allmänhet och forskning i såväl nationella som och med det specifika arbets-, internationella sammanhang. studie- eller forskningsområdets metoder i synnerhet. Kan: Utvärdera arbets- eller studieområdets forskningseller utvecklingsarbete, skapa och välja egna forskningars/innovations/ utvecklingsuppgifter, värdera det kvalificerade utvecklingsarbetets eller vetenskapens möjligheter och begränsningar, ta ansvar för hur resultat av utveckling eller forskning används, ta ansvar för/leda professions- och verksamhetsutveckling. Licentiatexamen Doktorsexamen Konstnärliga examina enligt examensordningen, bilaga 2 på forskarnivå

23 Hur kan NQF användas? Högskoleverkets föreskrifter om kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för särskild behörighet till utbildning som leder till yrkeslärarexamen NQF nivå Kunskaper Färdigheter Kompetens NQF 5 Exempel från ämnet Bygg och anläggning Kan visa: Specialiserade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, Kan: Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter, lösa sammansatta problem inom ett arbets- eller studieområde, Kan: Självständigt behandla innehåll i ett arbets- eller studieområde som leder till vidare lärande och professionell utveckling, Bygg och anläggning Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om minst ett yrke inom anläggning, husbyggnad, måleri, plåtslageri eller om minst ett specialyrke i byggoch anläggningsbranschen Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) inom minst ett yrke inom anläggning, husbyggnad, måleri, plåtslageri eller inom minst ett specialyrke i bygg- och anläggningsbranschen, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

24 Styra kopplingen mellan Sveriges fastställda ramverk och EQF

25 Styra kopplingen mellan Sveriges fastställda ramverk och EQF Uppdraget är att koppla/referera den svenska NQF mot EQF 10 kriterier ska uppfyllas för att kopplingen ska godkännas Exempel Kvalifikationerna ska ha ett tydligt lärande resultat Kvalifikationerna ska vara kvalitetssäkrade Det svenska ramverket NQF ska ägas av en nationell godkänd myndighet Internationella experter ska vara involverade

26 Hur ser det ut i Europa just nu? 34 länder har anslutit sig till EQF- rekommendationen 28 har utvecklat ett NQF 14 NQF har fastställts av landets regering eller av relevant myndighet 12 NQF från10 länder har refererats mot EQF 26 länder har en 8 nivå struktur undantag England (9), Scotland (12), Irland, Slovenien (10), Island and Norge (7) Några få länder, t.ex. Kroatien har undernivåer Några länder har parallella descriptors, t.ex. Belgien och Österike för nivåerna 6-8 och för Norge nivåerna 3 och 5 Förslag på nivå under 1 t.ex. UK och Holland

27 Hur ser det ut i Europa just nu? Några länder använder NQF/EQF för att beskriva status quo, dvs. EQF förändrar inte utbildningssystemet t.ex. Norge Andra länder reformerar sitt utbildningssystem utifrån EQF t.ex. Polen och Island Tyskland och Österike kommer att använda NQF/EQF som referenspunkt för validering av icke-formellt lärande Finland och Österike kommer att lagstifta om NQF Danmark använder NQF som ett kommunikationsramverk, dvs. ingen lagstiftning eller förordning

28 Viktiga kom ihåg! Ramverket EQF/NQF ersätter inte utbildningssystemets styrdokument. En kvalifikationsnivå är inte samma sak som en examen, men olika examina är inplacerade på olika kvalifikationsnivåer i NQF. Ramverket EQF/NQF ersätter inte det offentliga utbildningssystemets antagningssystem till högre utbildning. En kvalifikation som är inplacerad i NQF ger inte per automatik access till nästa NQF nivås utbildning/examina.

29 Ramverkets möjligheter några exempel Verktyg för arbetslivet att definiera sina kvalifikationsbehov. Verktyg för olika branscher att identifiera vilka kvalifikationer branschen har tillgång till. Verktyg för regioner att definiera vilka kvalifikationer som regionen bör satsa på för att utveckla regionen.

30 Ramverkets möjligheter några exempel För utbildningssystemet: att lägga sig på rätt nivå i olika utbildningar, mer focus på lärande resultatet, mindre på betyg och olika pedagogiska metoder, validera av tidigare kvalifikationer inför en utbildningsinsats. För individen får alla* sina kvalifikationer synliggjorda, motiv för ett fortsatt lärande, validera av tidigare kvalifikationer inför påbörjandet av en utbildning, validering mot en kvalifikation i arbetslivet, en ny möjlighet om lärandet i det offentliga utbildningssystemet inte varit helt lyckat. * = förutsätter att kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet kan inkluderas i NQF

31 Förslag till modell för att göra det möjligt att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemets till NQF Nationellt råd för kvalifikationer Myndigheten för yrkeshögskolan föreslår att till den ansvariga myndigheten kopplas ett nationellt råd för kvalifikationer. Myndigheten föreslår att rådet ska bestå av en permanent del och en icke permanent del Den permanenta delen av rådet ska följande organisationer och myndigheter ingå: Högskoleverket, Myndigheten för yrkeshögskolan, Skolverket, Folkbildningsrådet, Arbetsförmedlingen, Svenskt näringsliv, Företagarna, Sveriges kommuner och landsting, SACO, TCO, LO och SFS, SUHF och YH-förbundet. Den icke permanenta delen av rådet ska företrädas av den bransch/det område som är föremål för prövning

32 Förslag till modell för att göra det möjligt att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemets till NQF Nationella kvalitetskriterier Myndigheten för yrkeshögskolan föreslår att nationella kvalitetskriterier utvecklas av en särskild utsedd arbetsgrupp. Utgångspunkten är de kriterier som arbetsgruppen föreslog: Resultatet av lärandet ska tydligt beskrivas och refereras till den sökta NQF-nivåns samtliga deskriptorer. Kvalifikationen ska ha en ansvarig ägare, som ansvarar för kvalitet, innehåll, uppföljning och kvalitetssäkring. En kvalifikation som ska kopplas till NQF ska ha ett sådant läranderesultat vilket har värde för individ och avnämare. Kvalifikationen bör ha en nationell legitimitet och relevans inom arbetslivet eller utbildningsvärlden.

33 Förslag till modell för att göra det möjligt att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemets till NQF Arbetsprocessen Myndigheten för yrkeshögskolan beskriver en modell för hur ansökningar och arbetsprocess kring besluten kan utformas. Ansökan Beredning av myndighetens sekretariat Behandling av det nationella rådet Beslut av myndigheten utifrån det nationella rådets rekommendation Kostnader ansökande bransch/organisation eller motsvarande svarar själv för egna kostnader som kan uppstå vid ansökningsförfarandet. Den ansvariga myndigheten tillförs medel för de kostnader som ett sekretariat, möten med det nationella rådet, anlitande av experter och kvalitetssäkring m.m. medför. Beslutets varaktighet 4 år + 4 år Kvalitetssäkring och uppföljning den ansvariga myndigheten Möjlighet att överklaga - nej

34 Sveriges ramverk för kvalifikationer

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Europeisk referensram för kvalifikationer, EQF, en av verktygen för att uppnå målen Europa 2020 Utbildningssystem och arbetsmarknadens

Läs mer

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Europeisk referensram för kvalifikationer, EQF, en av verktygen för att uppnå målen Europa 2020 Utbildningssystem och arbetsmarknadens

Läs mer

Gemensamma europeiska verktyg för ökad mobilitet och kvalitet i yrkesutbildning.

Gemensamma europeiska verktyg för ökad mobilitet och kvalitet i yrkesutbildning. Gemensamma europeiska verktyg för ökad mobilitet och kvalitet i yrkesutbildning. Bengt Landfeldt Internationella programkontoret Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Köpenhamnsprocessen - fördjupat

Läs mer

1 (16) Datum: 2012-09-28 Diarienr: YH 2012/1343

1 (16) Datum: 2012-09-28 Diarienr: YH 2012/1343 1 (16) Datum: 2012-09-28 Diarienr: YH 2012/1343 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende förtydligande av deskriptorer och beskrivning av skillnader mellan nivåer i förslaget till ett svenskt

Läs mer

Färdigheter. (utföra uppgifter och lösa problem) Utföra rutinmässiga uppgifter inom ett arbets- eller studieområde,

Färdigheter. (utföra uppgifter och lösa problem) Utföra rutinmässiga uppgifter inom ett arbets- eller studieområde, FUs kansli Madeleine Rietschel Susanna Carling Palmér Bilaga 1 Yrkeshögskolemyndigheten har regeringens uppdrag att arbeta fram förslag till Nationellt Ramverk för Kvalifikationer (NQF) utifrån The European

Läs mer

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (10) Datum: 2011-09-01

Läs mer

Att synliggöra kvalifikationer. yhmyndigheten.se

Att synliggöra kvalifikationer. yhmyndigheten.se Att synliggöra kvalifikationer Konferens den 24 oktober 2012 Program 09.30 10.00 Kaffe och registrering 10.00 10.15 Myndigheten för yrkeshögskolan nya uppdrag kring det svenska ramverket Stefan Skimutis,

Läs mer

För att kunna beakta inkomna synpunkter måste de vara myndigheten tillhanda elektroniskt eller skriftligt senast den 29 oktober 2012.

För att kunna beakta inkomna synpunkter måste de vara myndigheten tillhanda elektroniskt eller skriftligt senast den 29 oktober 2012. YH2000, v1.3, 2012-01-13 1 (6) Datum: 2012-09-28 Diarienr: YH2012/1345 FÖRSLAG Nationella kvalitetskriterier Er organisation/myndighet/bransch ges här möjlighet att lämna synpunkter på föreliggande utkast

Läs mer

SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer

SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer Bakgrund Vad är yrkeskunnande Det livslånga lärandet Vad är referensramen MYH s uppdrag Ansökan om nivåplacering Beslut om den Svenska referensramen SeQF Åtta

Läs mer

Gemensamma europeiska verktyg

Gemensamma europeiska verktyg Gemensamma europeiska verktyg Stockholm Skrivarstuga Erasmus+ 2014-02-17 Bengt Landfeldt Nationellt Europass center ECVET expert team De gemensamma europeiska verktygen PRIORITIES Erasmus+ Promoting stronger

Läs mer

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet några reflektioner från Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Vad är kunskap? Kunskapssyn och kunskapsformer Läroplanens fyra F Fakta Förståelse

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande; SFS 2015:545 Utkom från trycket den 8 september 2015 utfärdad den 27 augusti 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Referensramen för examina inom högskolan och SeQF. Janerik Lundquist

Referensramen för examina inom högskolan och SeQF. Janerik Lundquist Referensramen för examina inom högskolan och SeQF Janerik Lundquist 2015 11 11 European Qualifications Framework EQF EQF är en gemensam europeisk referensram som knyter samman olika länders kvalifikationssystem.

Läs mer

Anna Kahlson, anna.kahlson@yhmyndigheten.se Pär Sellberg, par.sellberg@yhmyndigheten.se Nationella samordnare validering

Anna Kahlson, anna.kahlson@yhmyndigheten.se Pär Sellberg, par.sellberg@yhmyndigheten.se Nationella samordnare validering Verktyg för det livslånga lärandet Anna Kahlson, anna.kahlson@ Pär Sellberg, par.sellberg@ Nationella samordnare validering Validering, EQF, Europass hur hänger allt ihop? Lissabonstrategin år 2000 - Europeiska

Läs mer

Fortsatt samarbete inom yrkesutbildning i EU

Fortsatt samarbete inom yrkesutbildning i EU Fortsatt samarbete inom yrkesutbildning i EU Ny kompetens för framtida arbetsmarknadsbehov att förutse och matcha kompetensbehov Stockholm 30 november 2010 Upplägg Europasamarbete med koppling till utbildning

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

Högskola yrkeshögskola. Arbetsgrupp för samarbete mellan SUHF och Myndigheten för yrkeshögskolan

Högskola yrkeshögskola. Arbetsgrupp för samarbete mellan SUHF och Myndigheten för yrkeshögskolan MYH/SUHF 2015-09-17 Dnr (MYH) 2014/3999, (SUHF) 14/052 Rapport (REV) Högskola yrkeshögskola. Arbetsgrupp för samarbete mellan SUHF och Myndigheten för yrkeshögskolan Uppdraget SUHF:s presidium och Myndigheten

Läs mer

Att synliggöra kvalifikationer

Att synliggöra kvalifikationer Att synliggöra kvalifikationer Varför EQF? I Europa pågår just nu ett omfattande arbete för att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden och ta till vara på de kvalifikationer som en person förvärvat

Läs mer

Inplaceringar av utbildning i svenska för invandrare och andra utbildningar i NQF

Inplaceringar av utbildning i svenska för invandrare och andra utbildningar i NQF YH2000, v1.3, 2012-01-13 1 (8) Datum: 2012-10-05 Diarienr: YH2012/1344 FÖRSLAG Inplaceringar av utbildning i svenska för invandrare och andra utbildningar i NQF Er organisation/myndighet/bransch ges här

Läs mer

Utvecklingen av EQF i Europa och implementeringen i Sverige

Utvecklingen av EQF i Europa och implementeringen i Sverige Utvecklingen av EQF i Europa och implementeringen i Sverige Stockholm City Conference Center, Stockholm 24 oktober 2012 Carina Lindén, Upplägg Fördjupat samarbete inom yrkesutbildningen i EU och konkreta

Läs mer

Förslag till ett svenskt kvalifikationsramverk

Förslag till ett svenskt kvalifikationsramverk Förslag till ett svenskt kvalifikationsramverk Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2010 1 (23) Datum: 2010-10-04 Diarienr: YH 2010/YH2042 Återrapportering av regeringsuppdrag 2010 Förslag

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildningars koppling till NQF

Yrkeshögskoleutbildningars koppling till NQF FÖRSLAG FRÅN ARBETSGRUPP INOM MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN Yrkeshögskoleutbildningars koppling till NQF Bakgrund Följande lagar och förordningar reglerar dagens utbildningar inom yrkeshögskolan. Lag

Läs mer

EU-verktyg för utveckling av Yrkeshögskolan. myh.se

EU-verktyg för utveckling av Yrkeshögskolan. myh.se EU-verktyg för utveckling av Yrkeshögskolan EU - verktygen EU 2000 Köpenhamnsprocessen yrkesutbildning börjar komma i fokus EU 2010 Olika EU-verktyg är framtagna t.ex. EQAVET, ECVET, EQF EU 2020 Strategiska

Läs mer

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Det livslånga lärandet i Sverige Utbildning/lärande utanför det offentliga utbildningssystemet Nya nationella och internationella

Läs mer

Hur EU stödjer interna0onellt utbyte inom yrkesutbildningar

Hur EU stödjer interna0onellt utbyte inom yrkesutbildningar Hur EU stödjer interna0onellt utbyte inom yrkesutbildningar Bengt Landfeldt Avdelningen för interna=onellt samarbete Verktyg för ökad mobilitet och livslångt lärande Verktyg för interna0onella samarbeten

Läs mer

Teknikbärare (ID 06)

Teknikbärare (ID 06) Kompetenskrav Myndigheter Entreprenör Konsulter Kompetenskrav Branschorganisation Utbildare Kompetenskrav Infrastrukturhållare Gemensamma krav och fristående tester Access kontroll Teknikbärare (ID 06)

Läs mer

2016 - version 1.0. Från resultat av lärande till SeQF - En handbok För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet www.seqf.

2016 - version 1.0. Från resultat av lärande till SeQF - En handbok För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet www.seqf. 2016 - version 1.0 Från resultat av lärande till SeQF - En handbok För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet www.seqf.se 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Inledning 4 Centrala

Läs mer

Vuxenutbildning efter reformerna

Vuxenutbildning efter reformerna Vuxenutbildning efter reformerna Lägesbeskrivning ur SKL perspektiv Gymnasieskola, gymnasiesärskola,särvux Kompetensförsörjning Regionförbundet Västerbotten, Skellefteå 24 feb 2011 mats.soderberg@skl.se

Läs mer

SeQF och ansökan YH. myh.se

SeQF och ansökan YH. myh.se SeQF och ansökan YH Hur hänger SeQF ihop med YH? Förordning (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande 3 Referensramen består av åtta nivåer som finns i bilaga 1 till denna förordning.

Läs mer

Delaktiga i framtagandet av en svensk referensram, SeQF. seqf.se

Delaktiga i framtagandet av en svensk referensram, SeQF. seqf.se Delaktiga i framtagandet av en svensk referensram, SeQF Begrepp i den svenska referensramen SeQF De kvalifikationer som beskrivs i nivåerna 1-3 kan sammanfattas med begrepp som grundläggande och elementära

Läs mer

En svensk referensram för kvalifikationer vad är det och hur kan det användas? seqf.se

En svensk referensram för kvalifikationer vad är det och hur kan det användas? seqf.se En svensk referensram för kvalifikationer vad är det och hur kan det användas? Vad är kunskap? Vad är yrkeskunnande? En kombination av Kunskaper. Färdigheter och Kompetenser inom det arbets-/yrkesområde

Läs mer

Remissvar Förslag till en nationell referensram för kvalifikationer med koppling till det offentliga utbildningssystemet

Remissvar Förslag till en nationell referensram för kvalifikationer med koppling till det offentliga utbildningssystemet PM 2011-04-27 Remissvar Förslag till en nationell referensram för kvalifikationer med koppling till det offentliga utbildningssystemet Studentråd har getts möjlighet att lämna synpunkter på förslaget till

Läs mer

Valideringscentrum Gävleborg

Valideringscentrum Gävleborg Valideringscentrum Gävleborg Samordnar och stödjer utvecklingen av ett hållbart, strukturerat och långsiktigt regionalt valideringsarbete Marianne Andrén Samordnare, sakkunnig Valideringscentrum Gävleborg

Läs mer

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande Förslag i Remisspromemoria

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande Förslag i Remisspromemoria Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande Förslag i Remisspromemoria Stockholms universitet 23/9 2014 Carina Lindén, Viktiga utgångspunkter De nationella utbildningssystemen har formats

Läs mer

Kompetensförsörjning och matchning

Kompetensförsörjning och matchning Kompetensförsörjning och matchning Arbetslivet behov, utbildningens innehåll och individens kompetens. Hur kan de europeiska verktygen vara ett stöd för samverkan mellan arbetslivet och utbildningsystemet?

Läs mer

1 (8) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1345

1 (8) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1345 1 (8) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1345 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende utveckling av nationella kvalitetskriterier, som måste uppfyllas om en kvalifikation ska få anslutas till

Läs mer

Validering för kompetensförsörjning

Validering för kompetensförsörjning Validering för kompetensförsörjning Pär Sellberg, Nationell samordnare validering Myndighetens uppdrag avseende validering Ansvara för att samordna och stödja en nationell struktur för validering - utifrån

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

INTERNATIONALISERING SOM UTVECKLINGSKRAFT

INTERNATIONALISERING SOM UTVECKLINGSKRAFT INTERNATIONALISERING SOM UTVECKLINGSKRAFT HAR DET HÄNT NÅGOT? HÄNDER DET NÅGOT? Bengt Landfeldt 2012-11-19 Internationella programkontoret är en statlig myndighet som arbetar för att höja kvaliteten inom

Läs mer

En svensk referensram för kvalifikationer - i praktiken. seqf.se

En svensk referensram för kvalifikationer - i praktiken. seqf.se En svensk referensram för kvalifikationer - i praktiken Vad är kunskap? Vad är kunskap? Kunskapssyn och kunskapsformer Läroplanens fyra F Fakta Förståelse Färdighet Förtrogenhet Aristoteles Vetande Kunnande

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans förslag till Nationella kriterier och riktlinjer för validering av reell kompetens

Myndigheten för yrkeshögskolans förslag till Nationella kriterier och riktlinjer för validering av reell kompetens 1 (28) Datum: 2012-04-05 Diarienummer: YH 2012/428 Myndigheten för yrkeshögskolans förslag till Nationella kriterier och riktlinjer för validering av reell kompetens MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (28)

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET RÅDET

EUROPAPARLAMENTET RÅDET 6.5.2008 C 111/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) REKOMMENDATIONER EUROPAPARLAMENTET RÅDET EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS REKOMMENDATION av den 23 april 2008 om en europeisk referensram

Läs mer

Universitets- och högskolerådet

Universitets- och högskolerådet Universitets- och högskolerådet 2013-09-05 Bengt Landfeldt Avdelningen för internationellt samarbete Ökad kvalité i elevers globala lärande Workshop 2013-09-05 Ny myndighet: Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs 2018-12-12 Diarienr 399, 2018, 03 1 (9) Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs Gäller från och med 2019-01-01 SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer Sveriges referensram för

Läs mer

Validering Vad, varför och hur

Validering Vad, varför och hur Validering Vad, varför och hur Anna Kahlson Nationell samordnare validering Myndigheten för yrkeshögskolan Myndighetens uppdrag avseende validering Ansvara för att samordna och stödja en nationell struktur

Läs mer

Yttrande angående EU-kommissionens förslag till en europeisk referensram för kvalifikationer för livslångt lärande (EQF)

Yttrande angående EU-kommissionens förslag till en europeisk referensram för kvalifikationer för livslångt lärande (EQF) Dnr 157u, 2005,07 2005-12-08 Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående EU-kommissionens förslag till en europeisk referensram för kvalifikationer för livslångt lärande (EQF)

Läs mer

Internationellt samarbete inom yrkesutbildning 2012-09-07

Internationellt samarbete inom yrkesutbildning 2012-09-07 Internationellt samarbete inom yrkesutbildning 2012-09-07 GRATTIS TILL BEVILJADE LEONARDO DA VINCI MOBILITETSPROJEKT 2012-2014 2012-09-07 Program 7 september 09.30 10.00 Fika 10.00-12.15 Genomgång av kontrakt

Läs mer

GEMENSAM UTBILDNINGSPLAN FÖR FRITIDSLEDARUTBILDNING I SVERIGE

GEMENSAM UTBILDNINGSPLAN FÖR FRITIDSLEDARUTBILDNING I SVERIGE GEMENSAM UTBILDNINGSPLAN FÖR FRITIDSLEDARUTBILDNING I SVERIGE 2010 www.fritidsledare.se GEMENSAM UTBILDNINGSPLAN FÖR FRITIDSLEDARUTBILDNING I SVERIGE Styrdokument för lokal utbildningsplanering 2010 Fritidsledarskolorna

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm Utbildningsdepartementet Stockholm Utredningsavd Thomas Furusten YTTRANDE 2002-04-16 En ny yrkeshögskoleutbildning inriktning, utformning och kvalitetskriterier. Slutbetänkande av Utredningen om kortare

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Roadmap 2018 validation and the value of competences NVL:s expertnätverk för validering

Roadmap 2018 validation and the value of competences NVL:s expertnätverk för validering Schools EQF and National Qualification Framework Agency The River of EQAVET Systematic Quality Assurans Europass express The Art of Life Long Learning Universities ECVET The city of accumulation of part

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design, 120/180 hp

Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design, 120/180 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design Programkod: NGTRK Fastställd av utbildnings- och forskningsnämnden 2010-12-09 Utbildningsplan Trädgårdsmästarprogrammet

Läs mer

2. Behörighet och förkunskapskrav

2. Behörighet och förkunskapskrav Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete Inriktningar: naturvetenskap, matematik eller teknik. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett kunnande inom och en

Läs mer

version 1.0. Anvisningar till ansökan om nivåplacering till SeQF För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet

version 1.0. Anvisningar till ansökan om nivåplacering till SeQF För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet 2016 - version 1.0 Anvisningar till ansökan om nivåplacering till SeQF För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet www.seqf.se 1 2 Myndigheten för yrkeshögskolan Diarienummer: MYH 2016/630

Läs mer

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart.

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Studieförbundens verksamheter: Studiecirklar (664 000 deltagare) Annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007,

Läs mer

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu Europa 2020 och Socialfonden Roland BLADH 30 augusti 2012 DG Employment, Social Affairs and Inclusion Roland.Bladh@ec.europa.eu www.ec.europa.eu/social europa eu/social Sammanhållningspolitiken 2014-20

Läs mer

Den svenska referensramen för kvalifikationer

Den svenska referensramen för kvalifikationer Den svenska referensramen för kvalifikationer Vägen till beslut och det nya regelverket Implementeringskonferens 11 november 2015, Carina Lindén, Presentationens upplägg Process från rekommendation till

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 1 Ämnesområde I ämnet ingår redovisning, finansiering, investering, kostnads- och intäktsanalys,

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i NATIONALEKONOMI Economics Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för ekonomi, management och innovation den 12 juni 2008 (dnr

Läs mer

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende förslag på vilken nivå utbildning i svenska för invandrare och nu pågående utbildningar som leder till en

Läs mer

Redovisning av uppdrag om stöd i tillämpningen av ECVET inom yrkesutbildningen

Redovisning av uppdrag om stöd i tillämpningen av ECVET inom yrkesutbildningen 1 Dnr:89-2011:559 Redovisning av uppdrag om stöd i tillämpningen av ECVET inom yrkesutbildningen I regleringsbrev för budgetåret 2011 har fått i uppdrag att i samarbete med Myndigheten för yrkeshögskolan

Läs mer

www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND GR Utbildning Internationaliseringsgruppen Representanter från GRs 13 kommuner, internationalisering -> utbildningsområdet Syftet för gruppen är att vara ett forum för idé-, och erfarenhetsutbyte och bidra

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i MATEMATIK Mathematics Studieplanen är utfärdad den 8 december 2015 (dnr ORU 5.1-04970/2015). 1 Med stöd av 6 kap. 26 högskoleförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kvalificerad yrkesutbildning; SFS 2001:1131 Utkom från trycket den 14 december 2001 utfärdad den 6 december 2001. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Statligt

Läs mer

Förslag. relevanta. bra grund. krävs för. bakom de.

Förslag. relevanta. bra grund. krävs för. bakom de. 1( (5) Remissvar 2011-02-28 Högskoleverket hsv@hsv.se Förslag till föreskrifter om kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för särskild behörighet till utbildning som leder till yrkeslärarexamen Remiss

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i BIOMEDICIN Biomedicine Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för hälsa, medicin och vård den 8 maj 2007 (dnr CF 62-259/2007).

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 2 september 2003. 1. ALLMÄNT Den som vill bli

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan Programkod: Programmets benämning: LAAML Musiklärarprogrammet, inriktning gymnasieskolan Music Teacher Education Programme

Läs mer

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål Hälsohögskolan Diarienr 140/2010 1 Utbildningsplan Utbildningsprogrammets benämning: Magisterprogram i arbetsterapi och Masterprogram i arbetsterapi/master Programme in Occupational Therapy (60 credits)

Läs mer

FÖRSLAG från Myndigheten för yrkeshögskolans NQF- arbetsgrupp

FÖRSLAG från Myndigheten för yrkeshögskolans NQF- arbetsgrupp 2011-03-10 Bakgrund Myndigheten för yrkeshögskolan redovisade den 4 oktober 2010 till regeringen förslag till ett nationellt kvalifikationsramverk (YH 2010/YH2042). I arbetet med framtagningen av ramverket

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik Fastställt datum 2014-09-12 Fakulteten för teknik Dnr 2014/294 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i HANDIKAPPVETENSKAP Disability Science Studieplanen är utfärdad den 16 mars 2010 (dnr CF 62-642/2008). 1 Den har senast ändrats den 11

Läs mer

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Dnr 2.1.2-1233/10 Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Programme, 210 credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora, samhälls- och

Läs mer

UHR:S samordningsuppdrag för validering av yrkeskunskaper

UHR:S samordningsuppdrag för validering av yrkeskunskaper Sophia Ekengren Projektledare Universitets- och högskolerådet UHR:S samordningsuppdrag för validering av yrkeskunskaper 2017-11-08 Vad skall valideras och varför? Yrkeskunskapen hos sökande till en yrkeslärarutbildning.

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i juridik

Studieplan för utbildning på forskarnivå i juridik Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i juridik (Doctoral studies in Law) 1 Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid fakulteten

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Naturvetenskapernas och matematikens didaktik vid Malmö Högskola, 2014-04-11

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Naturvetenskapernas och matematikens didaktik vid Malmö Högskola, 2014-04-11 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Naturvetenskapernas och matematikens didaktik vid Malmö Högskola, 2014-04-11 Fastställd av fakultetsstyrelsen 2014-04-11 Utbildningen på forskarnivå i

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

På väg mot en kvalifikation

På väg mot en kvalifikation På väg mot en kvalifikation SeQF-konferens 11 november 2015 På väg mot en kvalifikation Cristina Pontis, undervisningsråd, Skolverket Mot en yrkesexamen? Person A: Yrkesprogram på gymnasieskolan Person

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram

Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram Ärende Beskrivning av kriterier för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbete på civilingenjörs-

Läs mer

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer - NQF.

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer - NQF. YH2000, v1.0, 2010-10-18 1 (6) Dnr: YH2011/498 FÖRSLAG från Myndigheten för yrkeshögskolans Arbetsgrupp koppla kvalifikationer till NQF Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap Fastställt datum 2012-05-09 Fakultetsnämnd FNT Dnr FAK 2012/157 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Anvisningar till ansökan om nivåplacering till SeQF För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet

Anvisningar till ansökan om nivåplacering till SeQF För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet 2016 - version 1.1 uppdaterad 2016-06-22 Anvisningar till ansökan om nivåplacering till SeQF För kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet www.seqf.se 1 2 Myndigheten för yrkeshögskolan

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska

Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska = Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 18 januari 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv Reformerad Yrkeslärarutbildning En nyckelfråga för svenskt näringsliv PM Augusti 2007 Vi behöver en reformerad yrkeslärarutbildning som löser bristen på kvalificerade yrkeslärare Näringslivet är beroende

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24 Kommittédirektiv Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå Dir. 2016:24 Beslut vid regeringssammanträde den 17 mars 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

en introduktion till den svenska högskolan 11

en introduktion till den svenska högskolan 11 Introduktion till den svenska högskolan Högskolan är den enskilt största statliga verksamheten i Sverige, uttryckt i antal anställda. År 2012 kostade verksamheten drygt 60 miljarder kronor och totalt står

Läs mer

Förkortad fritidsledarutbildning på distans

Förkortad fritidsledarutbildning på distans Förkortad fritidsledarutbildning på distans Inledning Huvudmän för Valla folkhögskola är Sveriges 4H och Studiefrämjandet. Innehållet i fritidsledarutbildningen på Valla folkhögskola vilar på folkhögskoleförordningen,

Läs mer