BILAGA 1. Digital multimeter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 1. Digital multimeter"

Transkript

1 BILAGA 1 Digital multimeter

2

3 DIGITAL MULTIMETER FLUKE 77 skalinställning (manuell) vridomkopplare terminaler

4 BILAGA 2 Analogt oscilloskop

5

6

7

8 BILAGA 3 Funktionsgenerator

9

10

11 BILAGA 4 Spektralanalysator

12

13

14 BILAGA 5 Mätautomation och databussar

15 Mätautomation Modern mätteknik innefattar i allt högre grad automsatiserade mätningar. Samtidigt har mätinstrumenten utvecklats så att man kan utnyttja sammankoppling av olika mätinstrument och styrenheter. ett automatiserat mätsystem kan byggas som ett modulsystem med olika instrument och t.ex. en dator som styrande enhet. Automatiska mätsystem använder sig av standardiserade förbindelser och anslutningar vilket gör att instrumenten kan kommunicera sinsemellan. Ett exempel på mätsystemuppbyggnad ses i figuren nedan. Olika instrument sammanbinds med en databuss bestående av en mångpolig kabel. Automatiserat mätsystem (C=controller, T= talker, L= listener) Mätsystemet består av styrenheten (controllern) samt apparatur som kan sända information (talker) respektive motta information eller styrsignaler (listener). Databussen som förenar instrumenten måste vara sådan att syste,met fungerar i princip oberoende av var mätrsystemet används och vilka delar det är uppbyggt av. Ett exempel på mätsystemuppbyggnad ses nedan. Databusslinjernas signaler definieras med vissa förkortningar, vilka framgår av tabellen längre fram. Mätsystem uppbyggt kring en databuss.

16 Databussen fungerar som den förmedlande länken mellan instrmenten, och dess trafik styrs av controllern. Genom en handskakningsrutin säkras informationens framförande i databussen. IEC- resp.ieee-bussens signaldefinitioner och pinuppdelning framgår av tabellen: IEC-bussen är uppdelad i tre olika bussar: -8-polig databuss -5-polig styrbuss -3-polig kommunikationsbuss (handskakningsbuss) Resterande linjer är signalernas returlinjer. Styrbussens signaler: ATN= Attention, bestämmer hur databussens information skall tolkas IFC= Interface Clear, nollar anslutningskretsen (ej instrument) EOI= End or Identify, meddelar när data är slut eller startar behandling av en parallell avbrottsbegäran REN= Remote Enable, möjliggör fjärrstyrning SRQ= Service Requested, meddelar att någon utrustning begärt avbrott Handskakningsbussens signaler: DAV= Data Valid, Talaren sänder, data finns i bussen NRFD= Not Ready For Data, Lyssnaren sänder, ej färdig för mottagning NDAC= Not Data Accepted, Lyssnaren sänder, data har ej mottagits Nedan ett exempel på en handskakningsprocedur:

17 Anslutningar Dataöverföring i serieform sker via den standardiserade RS232C-anslutningen. Denna kan användas på avstånd upp till 15 m med en maximal överföringshastighet av 20 kbit/s(enligt standardens definition), men längre överföring är möjlig med lägre transmissionshastighet. I tabellen nedan ses RS232C-anslutningens signalfördelning enligt stift. Tabell över RS232C-överföringslinjer. DTE = Data Terminal Equipment, t.ex. en dator DCE = Data Communication Equipment, t.ex. ett modem Kretsarna CA, CB, CC och CD används för handskakningsrutinerna. V.24 är beteckning för en rekommendation av CCITT som avser samma sak, men där kretsarna numreras på ett annat sätt. Se CENTRONICS-anslutningen är avsedd för dataöverföring i parallellform och är den vanligaste förbindelsen mellan dator och skrivare (printer). Anslutningen är avsedd för korta avstånd (< 2 m), men kan genom specialåtgärder ökas till ca 10 m. Tabellen nedan visar signalfördelningen mellan linjerna. Endast de linjer som normalt har någon funktion har utskrivits, resterande linjer är reservlinjer som kan användas vid behov. I kolumn 5 anges vilken utrustning som sänder signalen: T = dator, K = skrivare

18 Tabell över CENTRONICS-linjeuppdelning. Ibland används negativ logik i databussarna, vilket innebär att signalens värde TRUE (=1) motsvarar spänningen 0 V och FALSE (=0) den positiva spänningen (vanligen 5 V). Detta anges genom att signalen markeras med ett streck ovanför (jmf. logiska kretsar). I många fall avviker dock spänningsnivåerna eller stiftfördelningen i anslutningarna mellan olika instrument, varför det är skäl att kontrollera att anslutningarna är kompatibla innan systemet taas i bruk, eftersom en felkoppling kan medföra att anslutningskretsarna förstörs. I det följande beskrivs de väsentligaste IEC-busskommandona och termerna.

19

20

21 BILAGA 6 Utdrag ur elsäkerhetsoch förstahjälpföreskrifter

22 ELSTRÖMMENS RISKER Strömmens uppkomst och verkningar Vid ett elolycksfall är det den strömstyrka som passerar genom kroppen samt den tid som kroppen utsätts för strömmens påverkan som är avgörande för en skadas omfattning och art. Kroppens resistans mellan kontaktpunkterna samt spänningen är avgörande för hur stor ström som passerar genom kroppen. Också strömarten har betydelse, särskilt 50 Hz växelström är farligare än likström vilket också beaktas i elsäkerhetsföreskrifterna. Tabellen beskriver strömstyrkans effekter på kroppen:

23 Kroppen kan utsättas för ström på olika sätt beroende på hur kontakten sker. Farligast är om strömvägen genom kroppen passerar hjärttrakten t.ex. då man med båda händerna samtidigt tar i spänningsförande delar. Också om ena handen och andra foten utgör kontaktpunkter är situationen mer kritisk än om t.ex. båda fötterna bildar kontaktpunkterna. Ofta är jord ( marken ) den ena kontaktytan (kan också vara t.ex. ett vattenvärme-element eller en vattenkran, vars rör går ner i jorden) och samtidig beröring av en spänningsförande del kan medföra livsfara. Exempel på situationer då en elektrisk ström genom kroppen kan uppstå: Hur skyddar man sig för elstötar? Avgörande är att inte en potentialskillnad (spänning) kan verka genom kroppen. Om så sker måste strömstyrkan begränsas till så lågt värde att livsfara inte uppstår. Åtgärder för detta är att använda isolerande kläder (skor, handskar), undvika fukt och ledande vätskor på kontaktytorna (huden, ledningar etc.) eller arbeta på isolerade ytor. Apparattillverkare kan konstruera apparater med skyddsjordning (apparathöljet förbinds till jord med en separat ledare) eller dubbel isolering (ett extra isolationsskikt läggs mellan apparatens normala isolation och höljet). Skillnaden syns bl.a. genom att en stöpsel är försedd med sidokontakter ( jordklämmor ) om apparaten är skyddsjordad, men har enbart två kontaktstift men passar i skyddsjordat uttag om apparaten är dubbelisolerad och märks dessutom med symbolen Skyddsjorden fungerar bara om skyddsledaren är hel och har god kontakt. Därför skall denna ledare alltid vara så mycket längre än andra att den säkert lossnar SIST av alla om en ledning utsätts för drag så att risk finns att ledningarna lossnar från sina kontaktpunkter. I en korrekt konstruerad stöpsel är ledningsfästena placerade så att skyddsledaren automatiskt måste vara längre än de övriga (se figur). I elsystemet används också numera allt oftare jordfelsbrytare, som fungerar så att alla ledares ström mäts hela tiden och om summan inte är = 0 bryts kretsen, eftersom det innebär att ström passerar någon annan väg än genom matarledningarna. Skyddsjordningens funktion: En skarvsladd skall ha längre jordledning än fas- och nolledare.

24 Olycksfall Vid elolycksfall är det inte bara själva elströmmen som utgör faromoment. Ofta uppstår t.ex. inre brännskador av den ljusbåge som strömmen ger upphov till då den passerar genom kroppen. Bländning av ljusbågar kan skada ögonen. Sekundära skador som uppstår av att offret rycker till eller faller omkull av chocken då elstöten uppstår kan medföra värre skador än själva stöten, ifall den inte är livshotande. De flesta elolyckor idag beror på dumdristighet, slarv eller oförsiktighet. Med tillräcklig kunskap om riskerna, rätta utrustningar och rätta arbetsmetoder är risken för elstöt minimal. Likaså skall apparaternas bruksanvisningar följas (t.ex. sladdar som hoprullas på sladdvindor skall dras ut helt då apparaten är i bruk, annars riskerar man överhettning av ledningen och i värsta fall brand eller isolationsfel). ÅTGÄRDER VID ELOLYCKSFALL Följande regler gäller: 1. BRYT STRÖMMEN eller LÖSGÖR DEN SKADADE från spänningsförande delar med hjälp av något isolerande material. 2. GE FÖRSTAHJÄLP om den skadade inte andas eller reagerar på något sätt. FÖRSTAHJÄLPEN INNEBÄR HJÄRTMASSAGE I FORM AV KRAFTIGA TRYCKNINGAR MITT PÅ OFFRETS BRÖSTBEN ca 4-5 cm djupt och i en takt av ca 100 tryckningar per minut. Om konstgjord andning verkar behövas ges TVÅ inblåsningar i offrets lungor EFTER VAR TRETTIONDE TRYCKNING! 3. Lägg offret i FRAMSTUPA SIDOLÄGE om offret bara är medvetslöst men andas och HÅLL OFFRET VARMT med vad som står till buds i form av kläder, filtar el. motsv. 4. Kalla på hjälp genom att ringa NÖDNUMRET 112 (om flera personer är närvarande vid olyckstillfället KOMMENDERAS EN att göra detta omedelbart). Räddningspersonalen informeras om vad som hänt och var, SAMTALET FÅR INTE BRYTAS FÖRRÄN TILLSTÅND GES. OBS! Alla mobiltelefoner möjliggör samtal till nödnumret 112 utan PIN- eller andra koder! 5. Förhindra ytterligare skador (brand, flera olycksoffer på samma ställe etc.)! Information om elsäkerhet, tillåtna elarbeten och åtgärder vid olycksfall finns bl.a. på TUKES hemsidor

25 Elbränder Brand kan uppstå av många orsaker: -ledande föremål kommer i kontakt med spänningsförande delar och ljusbågar uppstår som kan antända brännbara material i närheten -överspänning förstör isolationsmaterial och då uppstår risk för ljusbågar mellan spänningsförande delar sinsemellan eller mot jord -underdimensionerade ledningar överhettas av för stor strömbelastning (händer lätt t.ex. med skarvsladdar till vilka man kopplar alltför många och effektiva apparater) -överhettning av elektriska maskiner t.ex. pga. bristfällig kylning eller uttagande av överstor effekt -övertäckning av elapparater (t.ex. alla värme-element förses med en varningstext om detta) -vätgasutveckling vid laddning av blyackumulatorer, som innebär risk för explosiv knallgas i batteriutrymmet Åtgärder för att minska brandriskerna: -mekaniska skydd och rätt placering av elutrustningar i förhållande till omgivningen samt användning av rätta verktyg och metoder vid elarbeten -rätt dimensionerade överlastskydd -apparaternas kylning skall fungera -välventilerade batteriutrymmen och goda kontakter som förhindrar gnistbildning Klassificering av driftförhållanden Elutrustningar används i olika slags utrymmen. Beroende på hur hög risk för elolyckor respektive användningsplats har klassificerar man driftförhållandena i tre huvudklasser: -synnerligen farliga -farliga -ofarliga I det följande citeras bestämmelser gällande dessa driftförhållanden samt specialbestämmelser för laboratorier och motsvarande specialutrymmen.

26 Citeras valda delar ur Elsäkerhetsbestämmelserna: 9 Skydd mot beröringsspänning i system för högst 1000 V 1. Elanläggning skall utföras så, att uppkomsten av farlig beröringsspänning på grund av isolationsfel eller av annan orsak i tillräcklig mån förhindras. Med förebyggande av farlig beröringsspänning vid fel försöker man i första hand att minska den fara för olycksfall, som en elmateriel förorsakar, när ett fel uppstår. När man genom ifrågakommande skyddsåtgärder dock i allmänhet samtidigt avlägsnar den läckström, ljusbåge eller jordslutning, som uppstår vid fel, minskar man samtidigt även faran för brand eller explosion. Ur olycksfallsriskens synpunkt indelas elmaterielens driftförhållanden i tre grupper: synnerligen farliga, farliga och ofarliga. A. Synnerligen farliga driftförhållanden Elmaterielens driftförhållanden är i följande fall synnerligen farliga: a. När man är tvungen att hålla elmaterial i handen som driftåtgärd långvarigt eller upprepade gånger med korta mellanrum, när driftplatsens underlag (t.ex. golvet eller markytan) är vått och samtidigt ledande (metall) eller delvis ledande (t.ex. vanligt sten- eller betonggolv eller bar mark). b. När man är tvungen att hålla elmateriel i handen som driftåtgärd vid arbete i knäställning eller i sitt- eller liggläge på ledande underlag. c. När man är tvungen att hålla elmateriel i handen som driftåtgärd i ett trångt utrymme med ledande väggar, som är smalare än 1,25 m. d. När man är tvungen att hålla elmateriel i handen som driftåtgärd i ett trångt utrymme med ledande väggar, vars längd och bredd är under 1,25 m eller den ena av de nämnda dimensionerna är under 1,25 m och höjden är under 1,8 m. e. När elmateriel är en leksak. f. När elmateriel är en apparat för kroppsvård., vid vars användning den och kroppens yta (såsom hyn, håret eller tänderna) är långvarigt eller upprepade gånger i beröring med varandra. I synnerligen farliga driftförhållanden skall en flyttbar elmateriel skyddas med skyddsspänning, skyddsskiljning eller skyddsisolering. Är dessa skyddsmetoder på grund av materielens funktion, tillgång el.dyl. inte möjliga, får man använda skyddsjordad elmateriel - förutsatt att materielen ytterligare skyddas med en behörig jordfelsbrytare på högst 30 ma, eller att de delar av materielen som i normaldrift hålls i hand är av isolermaterial eller tillförlitligt belagda med sådant material. Som skyddsmetod för fast eller rörligt ansluten elmateriel får också användas skyddsjordning eller någon annan av Elinspektionscentralen (TUKES) godkänd skyddsmetod. I synnerligen farliga driftförhållanden är skyddsspänning den tryggaste skyddsmetoden. Av denna orsak skall i elektriska leksaker och i vissa andra fall användas högst 25 V skyddsspänning. I flyttbar elmateriel för skyddsspänning rekommenderas användningen av en så liten spänning som möjligt, t.ex. 25 V, om detta tekniskt och ekonomiskt är möjligt. B. Farliga driftförhållanden Elmaterielens driftförhållanden är i följande fall farliga: g. Driftplatsen har ledande eller delvis ledande underlag. h. Driftplatsen är ett fuktigt, vått eller frätande ämnen innehållande utrymme. i. Driftplatsen har isolerande underlag, men men man är tvungen att samtidigt som driftåtgärd beröra en elmateriel och en metalldel, som står i ledande förbindelse med jord. j. Elmaterielen är en högspänningsmateriel (för högst 1000 V). C. Ofarliga driftförhållanden Elmaterielens övriga driftförhållanden är i allmänhet ofarliga.

27

28 Några vanliga skyltar:

29

30

31

32 BILAGA 7 Elektronikkomponenter

33 ELEKTRONIKKOMPONENTER Elektronikkretsar konstrueras med hjälp av komponenter av olika slag. Här tas upp de vanligaste komponenterna och deras karakteristiska huvuddata. PASSIVA KOMPONENTER kallas t.ex. motstånd (resistans), kondensatorer (kapacitans), induktorer eller drosslar (induktans) och komponenter baserade på de ovannämnda. AKTIVA KOMPONENTER kallas t.ex. halvledare av olika slag, integrerade kretsar, optokopplare etc. Vidare indelas komponenterna oftast i DISKRETA (enskilda komponenter), olika integrerade kretsfamiljer (t.ex. LOGIC, AMPLIFIER, MEMORY) och helheterbestående av flera komponenter (t.ex. POWER SUPPLY, AC MOTOR CON- TROL etc.) Några termer som man bör känna till för att kunna tolka databöcker och datablad: SEMICONDUCTORS = halvledare IC = Integrated Circuit (integrerad krets eller IC-krets) LSI, VLSI = Large Scale Integration, Very LSI (mått på mer utvecklade IC-kretsar) DIL = Dual-In -Line (IC-krets med två rader ben eller pinnar (oftast 14 el. 16)) DIP = Dual-In-line Package (kapslingstyp) CERDIP= Ceramic DIP, keramisk kapsling i st.f. de vanligare plastkapslingarna MOS, MOSFET = typ av kanaltransistor (ingår ofta i IC-kretsar, ex. CMOS= Complementery MOS Small Signal = komponenter för rätt snabba signaler med små effekter Power = komponenter för långsammare förlopp med större effekter ESD = Electrostatic Discharge (urladdning av statisk elektricitet) EMC = Electromagnetic Compatibility (mått på störningskänslighet och -styrka) Schottky = en slags fysikalisk uppbyggnad av snabba halvledarkomponenter SMD = Surface Mounting Device, ytmonteringskomponent PCB = Printed Circuit Board, kretskort Databöckerna är systematiskt uppbyggda enligt komponenttyp och t.ex. ICkretsar listade familjevis i alfabetisk/nummerordning. Många tillverkare ger också jämförelsetabeller där man hittar olika tillverkares motsvarigheter för vissa komponenter. Diskreta komponenter listas vanligen i stigande effektordning. OBS! Komponentdata ges oftast i form av maximi/minimivärden (t.ex. spänning, ström, effekt osv.) och DESSA GÄLLER UNDER VISSA FÖRHÅLLANDEN och SÄLLAN SAMTIDIGT! Komponenter kan inhandlas separat (styckevis) eller som reels för maskinell montering. MOSFET-kopmponenter måste förpackas skyddade för statisk elektricitet i svart plast (kol ger plasten ledningsförmåga) och förses med en gulsvart varningstriangel med en elpil.

34 DIODER A K En diod är en halvledare med två poler, anod (+) och katod (-), och leder ström endast åt ett håll (A->K) då spänningen är lagd åt samma håll. Riktningen anges på små komponenter med en ring på katodsidan, större komponenter förses med symbolen åt givet håll. Många dioder anges i databöcker som en familj vars beteckning börjar med 1N... (se figur), men många andra beteckningssätt förekommer också. Olika specialvarianter förekommer också, den mest speciella är ZENERDIOD som vid en given spänning åt fel håll börjar leda och används för att klippa spänningar till en bestämd nivå. Beteckningen innehåller ofta ett Z och en siffra som anger den s.k. zenerspänningen (t.ex. 6 V, 12 V, 15 V etc.) TRANSISTORER Det finns två huvudtyper av transistorer: BIPOLARTRANSISTORER och MOSFET. Vardera tillverkas av två slag som är varandras spegelbilder beträffande egenskaperna. Transistorn används vid förstärkning av signaler och förutom spänning och ström är en huvudegenskap dess förstärkningsförmåga. Transistorn har tre anslutningar: bipolartransistorn B (bas), C (kollektor), E (emitter) och MOSFET motsvarande G (gate = styre), D (drain), S (source). Bipolartransistor: Transistorn är av NPN-typ eller PNP-typ. Skillnaden är att en NPN-transistor regleras med en positiv ström medan PNP-transistorn regleras med en negativ ström. Basen (B) styr transistorns beteende och spänningen skall vara kopplad mellan kollektor (C) och emitter (E). MOSFET: Transistorn är av N-kanaltyp eller P-kanaltyp. Den förstnämndaregleras med en positiv spänning medan den senare regleras med en negativ spänning. Styret (G) styr transistorns beteende och spänningen skall vara kopplad mellan drain (D) och source (S). MOSFET-transistorn är enklare att styra och betydligt snabbare än bipolartransistorn, men tål inte höga effekter pga. sin struktur. Dessutom är den känslig för statisk elektricitet och måste hanteras därefter.

35 OBS 1! Anslutningarnas placering bör alltid kontrolleras. Figurerna kan visas från transistorns framsida men även baksida!! OBS 2! Metallkapslar är i regel kopplade till en anslutning och således SPÄNNINGSFÖRANDE I DRIFT! Olika kapseltyper för transistorer: Högeffekthalvledare För mycket stora strömmar och höga spänningar tillverkas främst dioder och tyristoreri med speciella kapslingar. De mest typiska är moduler, bult- och puckkapslingar. (En tyristor är en halvledare som kan startas med en styrpuls men som slutar leda då strömmen bryts). Några exempel: Tyristormodul Bultkapslad tyristor Puck-kapslad tyristor

36 MOTSTÅND och POTENTIOMETER Motstånd görs ofta med olika fixerade resistansvärden samt vissa toleransklasser. Dessa anges i allmänhet med färgringar (se figur). steglöst justerbara motstånd kallas potentiometrar och görs ofta i olika utföranden. Små motstånd görs av kol eller metallfilm, större effektmotstånd av metalltråd, oftast i keramisk kapsling. Resistanserna tillverkas med vissa standardvärden, finns i olika antal i s.k. E-serier (ex. E-24, E-48, E-96), ju större siffra desto fler motståndsvärden per dekad (ex. 33, 47, 56, 68 ohm...). Standard effektklasser är t.ex. 0,25 W, 0,5 W, 4 W. Se också t.ex. följande www-sidor: Exempel på olika slags motståndsutföranden: Vanliga kretskortsmotstånd Effektmotstånd (4-17 W) Olika slags potentiometrar

37 KONDENSATORER Kondensatorn är en tvåpolig komponent som kan laddas med elektrisk ström så att den får en pluspol och en minuspol. Kondensatorns huvuddata är kapacitansen samt spänningståligheten. Det finns två huvudtyper av kondensatorer: A. Torra plastfilms- eller papperskondensatorer som kan laddas åt båda hållen och används då spänningen varierar både positiv och negativ. Dessa kan tillverkas för mycket höga spänningar, men kapacitansen är inte särskilt stor. Exempel: Liten kretskortskondensator Pulskondensator Plastfilmskondensator för kretskort B. Våta elektrolytkondensatorer som bara kan laddas åt ena hållet och används vid likspänning. Dessa har markering för att monteringen skall ske åt rätt håll. De tillverkas bara för lägre spänningar men har förhållandevis stor kapacitans. En specialversion som kallas tantalkondensator används ofta i elektroniken. Exempel: DROSSLAR Drosseln är en tvåpolig komponent som bygger på principen att en elektrisk ström förorsakar ett magnetfält i en lindad spole. Magnetfältet motverkar ändringar i strömmen och därför ingår drosseln oftast i filterkretsar för att minska störningar i de elektriska kretsarna. Drosselns huvudegenskaper är induktansen och strömkapaciteten. Drosseln kan göras med eller utan järnkärna (ofta en ferritkärna). Några exempel på olika slags drosslar: Tämligen små kretskortsdrosslar Toroidkärnedrosslar för grövre nätfilterkretsar

38 OPTISKA KOMPONENTER Optiska komponenter används då man behöver snabb signalöverföring, galvanisk isolation eller störningsfri signaltransmission. Den enklaste optokomponenten är optoisolatorn, i praktiken en integrerad krets med en optisk sändare och mottagare som fungerar som galvanisk isolation mellan elektriska signalkretsar. Numera används allt oftare optisk kabel för signalöverföring; då finns det i regel två sändar/mottagarenheter samt en ljuskabel (optisk fiber) mellan dessa. Som specialvarianter används optiska komponenter i positionerings- och detektorutrustningar, ljusmätare etc. ELEKTRONIKKRETSAR I elektroniken förekommer otaliga kretstyper. Vanligen görs en grov indelning i linjära kretsar och digitala kretsar, vilka sedan ytterligare har underkategorier såsom A/D- och D/Aomvandlare, minneskretsar, timerkretsar, mikroprocessorer och många andra. Linjära kretsar används i analog elektronik och omfattar bl.a. komponenter som operationsförstärkare, komparatorer och spänningsregulatorer. Digitala kretsar omfattar bl.a. logiska kretsar, mikroprocessorer, minnen och räknare. I regel är kretsarna uppbyggda som plastkapslade 14- eller 16- bens svarta tusenfotingar. Det finns dock även t.ex. minneskretsar med ben och de flesta mikroprocessorer är fyrkantiga med 68 eller upp till 84 ben. För att underlätta byte av komponenter i kretsar finns det socklar för de flesta komponenter. I dessa kan komponenten stickas ner utan att behöva lödas fast. Det är viktigt att beakta komponentens placeringsriktning och därför förses kapseln med en urgröpning i ena ändan (där pin 1 sitter) eller en urgröpt punkt vid pin 1. Från denna räknas pin-följden runt kretsen. Kretsarna arbetar alltid med en viss hjälpspänning (t.ex. 5 V, +-12 V ) och denna skall vanligen kopplas mellan pin 14 och pin 7 men AVVIKELSER FÖREKOMMER, kontrollera med databladen i respektive fall! Många elektronikkretsar innehåller flera komponenter i samma enhet. Exemplen nedan visar några typiska fall. Det är alltid skäl att kontrollera vad man skall göra åt de ben som inte behövs i den krets man bygger. I vissa fall måste oanvända pinnar kopplas till hjälpspänningen (+ eller -) för undvikande av störningar eller oönskade funktioner. Ibland märks någon pin NC (Not Connected) och sådana behöver inte kopplas någonstans. Se exempel på datablad i det följande. Några termer och beteckningar: V DD,V CC, V+ = positiv hjälpspänning V SS,V EE, V- = negativ hjälpspänning (eller GND) Dual = två Quad = fyra Hex = sex Schmitt-trigger = krets med hysteres 2-input... = två ingångars...

39 Exempel på ett par linjära kretsar: Operationsförstärkare Komparator

40 Exempel på ett par digitala kretsar:

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KAPITEL 1 ELLÄRA Reviderad: 20050816 Inledning Som ni vet går allt på elektricitet även röntgenapparater. Därför inleds röntgenteknikkursen med en kort presentation av ellärans

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - +

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - + Föreläsning 1 Vad är en elektrisk spänning? Det finns två grundläggande fysikaliska begrepp som inte kan förklaras på ett enkelt sätt. Massa Elektrisk laddning Inom eltekniken börjar vi med elektrisk laddning.

Läs mer

4:7 Dioden och likriktning.

4:7 Dioden och likriktning. 4:7 Dioden och likriktning. Inledning Nu skall vi se vad vi har för användning av våra kunskaper från det tidigare avsnittet om halvledare. Det är ju inget självändamål att tillverka halvledare, utan de

Läs mer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer

LABORATIONSINSTRUKTION. Mätning på dioder och transistorer Lars-Erik Cederlöf LABORATIONSINSTRUKTION LABORATION Mätning på dioder och transistorer KURS Elektronik grundkurs LAB NR 4 INNEHÅLL Data om dioden 1N4148 Kontroll av diod Diodens karaktäristik Data om

Läs mer

Magneter. En magnet har all-d en nord- och en sydände. Magneter används -ll exempelvis kompasser, magnetlås, fästmagneter.

Magneter. En magnet har all-d en nord- och en sydände. Magneter används -ll exempelvis kompasser, magnetlås, fästmagneter. Magneter En magnet har all-d en nord- och en sydände. Magneter används -ll exempelvis kompasser, magnetlås, fästmagneter. Om man lägger en magnetnål på en rörlig hållare ställer nålen in sig i nordsydlig

Läs mer

Mätningar på transistorkopplingar

Mätningar på transistorkopplingar Ellab015A Mätningar på transistorkopplingar Namn Datum Handledarens sign. Laboration Varför denna laboration? Transistorn är en av de allra viktigaste komponenterna inom elektroniken. I den här laborationen

Läs mer

Elolyckor. Vad är en elolycka? 1(6)

Elolyckor. Vad är en elolycka? 1(6) 1(6) Elolyckor Vad är en elolycka? Skador som inträffar till följd av el kan vara personskador eller egendomsskador. När en person skadas vid strömgenomgång eller får brännskador till följd av direkt eller

Läs mer

Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED

Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED Utökning av mätområdet på ett mätinstrument med LED Som rubriken säger skall denna artikel handla om en möjlighet att få ett mätinstrument att visa mer info än vad som är brukligt. När jag har bytt ut

Läs mer

Model T50. Voltage/Continuity Tester. Bruksanvisning. PN 2438510 May 2005 2005 Fluke Corporation. All rights reserved. Printed in China.

Model T50. Voltage/Continuity Tester. Bruksanvisning. PN 2438510 May 2005 2005 Fluke Corporation. All rights reserved. Printed in China. Model T50 Voltage/Continuity Tester Bruksanvisning PN 2438510 May 2005 2005 Fluke Corporation. All rights reserved. Printed in China. Symbolbeskrivning: Varningstext Utförs med stor försiktighet. Varning

Läs mer

Grindar och transistorer

Grindar och transistorer Föreläsningsanteckningar Föreläsning 17 - Digitalteknik I boken: nns ej med Grindar och transistorer Vi ska kort beskriva lite om hur vi kan bygga upp olika typer av grindar med hjälp av transistorer.

Läs mer

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Syftet med laborationen är att du ska få en viss praktisk erfarenhet av hur man hanterar enkla elektriska kopplingar. Laborationen ska också öka din

Läs mer

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren.

4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. 4:8 Transistorn och transistorförstärkaren. Inledning I kapitlet om halvledare lärde vi oss att en P-ledare har positiva laddningsbärare, och en N-ledare har negativa laddningsbärare. Om vi sammanfogar

Läs mer

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier.

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Sidan 1 av 6 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med

Läs mer

BRUKSANVISNING VE ISO

BRUKSANVISNING VE ISO BRUKSANVISNING ISOLATIONSPROVARE VE ISO E9019200 Referenser märkta på instrumentet eller i manualen Mått i mm Varning för potentiell fara, kontrollera i manualen. Referens: Läs detta noga. Försiktighet!

Läs mer

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I

6. Likströmskretsar. 6.1 Elektrisk ström, I 6. Likströmskretsar 6.1 Elektrisk ström, I Elektrisk ström har definierats som laddade partiklars rörelse mer specifikt som den laddningsmängd som rör sig genom en area på en viss tid. Elström kan bestå

Läs mer

ELLÄRA. Denna power point är gjord för att du ska få en inblick i elektricitet. Vad är spänning, ström? Var kommer det ifrån? Varför lyser lampan?

ELLÄRA. Denna power point är gjord för att du ska få en inblick i elektricitet. Vad är spänning, ström? Var kommer det ifrån? Varför lyser lampan? Denna power point är gjord för att du ska få en inblick i elektricitet. Vad är spänning, ström? Var kommer det ifrån? Varför lyser lampan? För många kan detta vara ett nytt ämne och till och med en helt

Läs mer

Konstantspänningslikriktare.

Konstantspänningslikriktare. Konstantspänningslikriktare. Sidan 1 av 8 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med hjälp av naturlig konvektion.

Läs mer

TSTE93 Analog konstruktion

TSTE93 Analog konstruktion Komponentval Flera aspekter är viktiga Noggranhet TSTE9 Analog konstruktion Fysisk storlek Tillgänglighet Pris Begränsningar pga budget Föreläsning 5 Kapacitanstyper Kent Palmkvist Resistansvärden ES,

Läs mer

Materialet är ursprungligen skrivet av Johnny Biström, editerat av Harri Anukka

Materialet är ursprungligen skrivet av Johnny Biström, editerat av Harri Anukka ELSÄKERHET. Materialet är ursprungligen skrivet av Johnny Biström, editerat av Harri Anukka Förord. Detta material gäller för elinstallationer vilka matas med växelspänning under 1000V eller med likspänning

Läs mer

Modifieringsförslag till Moody Boost

Modifieringsförslag till Moody Boost Modifieringsförslag till Moody Boost Moody Boost (MB) är en mycket enkel krets, en transistor och ett fåtal passiva komponenter- Trots det finns det flera justeringar som du kan göra för att få pedalen

Läs mer

Mät spänning med en multimeter

Mät spänning med en multimeter elab002a Mät spänning med en multimeter Namn atum Handledarens sign Elektrisk spänning och hur den mäts Elektrisk spänning uppstår när elektriska laddningar separeras från varandra Ett exempel är statisk

Läs mer

Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm

Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm Montering av VDO Viewline instrument Ø52mm VDO Viewline Temp, nivå, tryck TU00-0752-5507102SW 2012-05 1-6 1 Säkerhets information Produkten är utvecklad, tillverkad och kontrollerad enligt de grundläggande

Läs mer

4:4 Mätinstrument. Inledning

4:4 Mätinstrument. Inledning 4:4 Mätinstrument. Inledning För att studera elektriska signaler, strömmar och spänningar måste man ha lämpliga instrument. I detta avsnitt kommer vi att gå igenom de viktigaste, och som vi kommer att

Läs mer

BRUKSANVISNING VÄGGUTTAGSPROVARE 42.4610 (E42 002 18)

BRUKSANVISNING VÄGGUTTAGSPROVARE 42.4610 (E42 002 18) BRUKSANVISNING VÄGGUTTAGSPROVARE 42.4610 (E42 002 18) OBSERVERA! Läs igenom hela bruksanvisningen före användandet. 1. INLEDNING a. Allmänt Denna provare är konstruerad i samarbete med ingenjörer, auktoriserade

Läs mer

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning.

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. F5 LE1460 Analog elektronik 2005-11-23 kl 08.15 12.00 Alfa En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. ( Impedans är inte samma sak som resistans. Impedans

Läs mer

ELEKTRICITET. Vad använder vi elektricitet till? Hur man använder elektricitet?

ELEKTRICITET. Vad använder vi elektricitet till? Hur man använder elektricitet? ELEKTRICITET Vad använder vi elektricitet till? Hur man använder elektricitet? ELEKTRICITET I EN KRETS En elektrisk krets 1. Slutenkrets 2. Öppenkrets KOPPLINGSSCHEMA Komponenter i en krets Batteri /strömkälla

Läs mer

Bruksanvisning Multimeter Elma 805 / Elma 807

Bruksanvisning Multimeter Elma 805 / Elma 807 Bruksanvisning Multimeter Elma 805 / Elma 807 Elma 805/807 sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1) Säkerhet... 2 Föreskriften IEC1010 Överspänningskategori... 2 2) EMC Direktivet... 3 3) Instrument beskrivning...

Läs mer

Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0

Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0 Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0 Tack för att ni vill bygga en byggsats av JETRONIC. Denna byggsats är inte lämplig för nybörjare. Denna manual skall guida dig genom denna konstruktion steg

Läs mer

Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409

Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409 1 Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409 Förrådsgatan 33A 542 35 Mariestad sagitta@sagitta.se Tel: 0501 163 44 Fax: 0501 787 80 www.sagitta.se Inledning Byggsatsen består av en radiomottagare, en

Läs mer

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström

Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Elektriska kretsar - Likström och trefas växelström Syftet med laborationen är att du ska få en viss praktisk erfarenhet av hur man hanterar enkla elektriska kopplingar. Laborationen ska också öka din

Läs mer

Kapacitansmätning av MOS-struktur

Kapacitansmätning av MOS-struktur Kapacitansmätning av MOS-struktur MOS står för Metal Oxide Semiconductor. Figur 1 beskriver den MOS vi hade på labben. Notera att figuren inte är skalenlig. I vår MOS var alltså: M: Nickel, O: hafniumoxid

Läs mer

Elinstallationer i badrum

Elinstallationer i badrum Elinstallationer i badrum SEK Svensk Elstandards kansli får många frågor om hur man kan använda el på ett säkert och ändamålsenligt sätt i våta miljöer. Förändringarna i 2009 års utgåva av Elinstallationsreglerna

Läs mer

Tekniska fakta. Telia Andi PLUS, revisionsläge R2 Terminaladapter för ISDN. Bruksanvisning

Tekniska fakta. Telia Andi PLUS, revisionsläge R2 Terminaladapter för ISDN. Bruksanvisning Tekniska fakta Terminaladapter för anslutning av analog teleutrustning (två linjer) till en nätterminal för EURO-ISDN-abonnemang. Möjlighet till nummerstyrning till de analoga linjerna. Stöder följande

Läs mer

ARCUS i praktiken lär genom att använda ARCUS. Praktikfall: Kondensatormätningar faskompensering och likspänningsmellanled.

ARCUS i praktiken lär genom att använda ARCUS. Praktikfall: Kondensatormätningar faskompensering och likspänningsmellanled. Praktikfall: Kondensatormätningar faskompensering och likspänningsmellanled. Det finns två fall där en kondensatormätbrygga (så kallad RCL-brygga) inte gärna kan användas vid mätning på industriutrustning.

Läs mer

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf Elektronik LarsErik Cederlöf 1 Ledare och isolatorer Ledare för elektrisk ström har atomer med fria rörliga laddningar i yttersta skalet. Exempel på ledare är metallerna koppar och aluminium. Deras atomer

Läs mer

Om el och elsäkerhet Centralt innehåll Lgr 11, årskurs 1-6

Om el och elsäkerhet Centralt innehåll Lgr 11, årskurs 1-6 Om el och elsäkerhet Centralt innehåll Lgr 11, årskurs 1-6 Naturvetenskaps- och tekniksatsningen Tekniska lösningar Årskurs 1 3: Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. Årskurs

Läs mer

Bruksanvisning. Trådlöst kopplingsuttag FS20ST

Bruksanvisning. Trådlöst kopplingsuttag FS20ST Sidan 1 Bruksanvisning Trådlöst kopplingsuttag FS20ST Artikelnummer: 623004 Denna bruksanvisning avser denna produkt, och innehåller viktig information om driftsättning och handhavande. Spara därför denna

Läs mer

ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess:

ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess: ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess: 1. Uppladdning av en isolator 2. Laddningsöverföring till en isolerad ledare 3. Urladdning mellan ledare (med olika

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 Allmänt Modulen är helt självförsörjande, det enda du behöver för att komma igång är en 9VAC väggtransformator som du kopplar till jacket J2. När du så småningom vill

Läs mer

Laborationsrapport. Lab nr 7. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet. Laborationens namn Elinstallation. Kommentarer. Utförd den. Godkänd den.

Laborationsrapport. Lab nr 7. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet. Laborationens namn Elinstallation. Kommentarer. Utförd den. Godkänd den. Laborationsrapport Kurs Elinstallation, begränsad behörighet Lab nr 7 Laborationens namn Namn Elinstallation Kommentarer Version 2.4 Utförd den Godkänd den Sign 1 Inledning I denna laboration används läroböckerna

Läs mer

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare SW Exergon art: 27-6600 15A (WT-1215-TB) 27-6700 25A (WT-1225-TB) 27-6800 45A (WT-1245-TB) Användarmanual Läs noggrannt denna manual innan installation och

Läs mer

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator

1.1 Mätning av permittiviteten i vakuum med en skivkondensator PERMITTIVITET Inledning Låt oss betrakta en skivkondensator som består av två parallella metalskivor. Då en laddad partikel förflyttas från den ena till den andra skivan får skivorna laddningen +Q och

Läs mer

Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH)

Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH) Laboration 2 Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska Högskola (BTH) Växelspänningsexperiment Namn: Elektriska kretsar Online fjärrstyrd laborationsplats Blekinge Tekniska

Läs mer

Bilaga till laborationen i TSKS09 Linjära System

Bilaga till laborationen i TSKS09 Linjära System Bilaga till laborationen i TSKS09 Linjära System Hårdvaruenheten Den utrustning som vi använder oss av i laborationen går under namnet NI ELVIS II (från företaget National Instruments, NI). Utrustningen

Läs mer

Expobar. S/N: Rev.: 2.0

Expobar. S/N: Rev.: 2.0 .$))(.9$51 Expobar,QVWDOODWLRQVRFKDQYlQGQLQJVDQYLVQLQJDU S/N: Rev.: 2.0 Bästa kund, Vi gratulerar till att Ni valde en Metos-apparat för Era köksaktiviteter. Ni gjorde ett gott val. Vi gör vårt bästa

Läs mer

BRUKSANVISNING SPÄNNINGSPROVARE E4201193, 42.6702

BRUKSANVISNING SPÄNNINGSPROVARE E4201193, 42.6702 BRUKSANVISNING SPÄNNINGSPROVARE E4201193, 42.6702 Säkerhet Internationella säkerhetssymboler Varning för farlig spänning, läs bruksanvisningen. Varning! Farlig spänning. Risk för elektrisk chock Dubbel

Läs mer

Monteringsanvisning för golvvärme. Värmekabel Värmematta Värmefoliematta Trä & Laminat

Monteringsanvisning för golvvärme. Värmekabel Värmematta Värmefoliematta Trä & Laminat Monteringsanvisning för golvvärme Värmekabel Värmematta Värmefoliematta Trä & Laminat Tack för att du valt våra golvvärmeprodukter. Du kommer att ha ett varmt och skönt golv i många år. Läs igenom denna

Läs mer

INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING AV STYRENHET FÖR EL-BASTUAGGREGAT UKU

INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING AV STYRENHET FÖR EL-BASTUAGGREGAT UKU INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING AV STYRENHET FÖR EL-BASTUAGGREGAT UKU 2 INNEHÅLL 1. FÖRE INSTALLATIONEN... 2 2. INSTALLATION AV STYRENHET UKU... 3 SYRPANEL - UKU... 4 KONTAKTORLÅDA... 4 TEMPERATURGIVARE

Läs mer

Laboration 6. A/D- och D/A-omvandling. Lunds universitet / Fakultet / Institution / Enhet / Dokument / Datum

Laboration 6. A/D- och D/A-omvandling. Lunds universitet / Fakultet / Institution / Enhet / Dokument / Datum Laboration 6 A/D- och D/A-omvandling A/D-omvandlare Digitala Utgång V fs 3R/2 Analog Sample R R D E C O D E R P/S Skiftregister R/2 2 N-1 Komparatorer Digital elektronik Halvledare, Logiska grindar Digital

Läs mer

Bruksanvisning. Instabus Audioaktor 4kanals 0531 00

Bruksanvisning. Instabus Audioaktor 4kanals 0531 00 Bruksanvisning Instabus Audioaktor 4kanals 531 Systeminformation Denna apparat är en produkt i Instabus-EIBsystemet och uppfyller kraven i EIBA-direktiven. Vi förutsätter detaljerade fackkunskaper genom

Läs mer

Kemiska risker vid laddningsplatser för batterier

Kemiska risker vid laddningsplatser för batterier Kemiska risker vid laddningsplatser för batterier Viktig information Laddningsplatser medför flera olika risker. Förutom explosionsrisken i framförallt blybatterier som uppstår genom att explosiv och lättantändlig

Läs mer

I/O kort för triggsignaler för LogiComm pistoldrivare

I/O kort för triggsignaler för LogiComm pistoldrivare Instruktionsblad Swedish I/O kort för triggsignaler för LogiComm pistoldrivare VARNING: Detta I/O kort för triggsignaler är inte direkt kompatibelt med tidigare versioner (P/N 1069804 och 1069805). Se

Läs mer

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok

Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100. Användarhandbok Radiomottagare LE10 CRS-URE-0100 sv Användarhandbok Radiomottagare LE10 Innehållsförteckning sv 3 Innehållsförteckning 1 Säkerhetsinstruktioner 5 1.1 Allmänna säkerhetsinstruktioner 5 1.2 Driftsmiljö

Läs mer

Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande frågor för att få rätt strömtång (tångamperemeter) till rätt applikation.

Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande frågor för att få rätt strömtång (tångamperemeter) till rätt applikation. Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande frågor för att få rätt strömtång (tångamperemeter) till rätt applikation. 1. Är det AC eller DC ström som ska mätas? (DC tänger

Läs mer

NaviTrack-sändare SÄNDARENS DELAR (BILD 1-4) KOMMA IGÅNG. Spiralkablar (4 m i utdraget läge) Knappsats. Handtag. Klämma

NaviTrack-sändare SÄNDARENS DELAR (BILD 1-4) KOMMA IGÅNG. Spiralkablar (4 m i utdraget läge) Knappsats. Handtag. Klämma NaviTrack-sändare Viktigt! För din egen säkerhet: Läs denna handbok och det medföljande säkerhetshäftet noggrant innan du använder denna utrustning. Behåll denna handbok. kan förstöras och kan utgöra en

Läs mer

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se SET-2000

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se SET-2000 Labkotec Oy Myllyhaantie 6 FI-33960 PIRKKALA FINLAND Tel: +358 29 006 260 Fax: +358 29 006 1260 Internet: www.labkotec.fi Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46

Läs mer

För att bevara instrumentet i detta skick och för säker användning måste du som användare alltid följa instruktionerna i denna bruksanvisning!

För att bevara instrumentet i detta skick och för säker användning måste du som användare alltid följa instruktionerna i denna bruksanvisning! Universalladdare P400-LCD 100% återvunnet papper, klorfri blekning Denna bruksanvisning har publicerats av Voltcraft, 92240 Hirschau/ Tyskland. Tel 0180/586 582 723 8 Copyright 2006 av Voltcraft Ingen

Läs mer

GPS- och Elmöte 27 maj 2008

GPS- och Elmöte 27 maj 2008 GPS- och Elmöte 27 maj 2008 Teoretiska grunder och definitioner Storhet Beteckning Enhet Beteckning Ström I ampere A Spänning U volt V Resistans R motstånd Ω Effekt P kraft W, kw Energi E utfört arbete

Läs mer

v1.02 BRUKSANVISNING 42.6561 / 42.6560 E42 033 80 / E42 034 59

v1.02 BRUKSANVISNING 42.6561 / 42.6560 E42 033 80 / E42 034 59 v1.02 BRUKSANVISNING 42.6561 / 42.6560 E42 033 80 / E42 034 59 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SÄKERHETSANVISNINGAR... 2 1.1. ALLMÄNT... 2 1.2. under användning... 3 1.3. efter användning... 3 2. ALLMÄN BESKRIVNING...

Läs mer

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET ELEKTRICITET http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET Är något vi använder dagligen.! Med elektricitet kan man flytta energi från en plats till en annan. (Energi produceras

Läs mer

Användarmanual för pollare, styrda av logik U200 eller U 201 Version V8

Användarmanual för pollare, styrda av logik U200 eller U 201 Version V8 öppnar för ett tryggare samhälle Användarmanual för pollare, styrda av logik U200 eller U 201 Version V8 DENNA MANUAL ÄR AVSEDD FÖR KVALIFICERADE ELLER UTBILDADE TEKNIKER. ALLT ICKE AUKTORISERAT ARBETE

Läs mer

Spiskåpa 392 12. SV Bruksanvisning

Spiskåpa 392 12. SV Bruksanvisning Spiskåpa 392 12 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 injustering av luftflöden... 7 Användning... 9 Service och garanti... 10 991.0314.284/125788/2013-11-15 (6005) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin BRUKSANVISNING SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bruksanvisning - SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 B. KOMPONENTBESKRIVNING 2 C. FÖRE ANVÄNDNING 3 Packa upp maskinen 3

Läs mer

DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK. Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 1999 1

DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK. Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 1999 1 DYNA COM 110 INSTRUKTIONS- BOK Box 13097 402 52 Göteborg Tel. 031-84 04 30 Lafayette Radio AB 1999 1 DETTA BÖR DU VETA ALLMÄNT Lafayette DC-110 är en kommunikationsradio förberedd för 6 kanaler. Radion

Läs mer

Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15

Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15 Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15 Institutionen för elektro- och informationsteknik LTH, Lund University 2015-10-29 8.00-13.00 Uppgifterna i tentamen ger totalt 60. Uppgifterna är inte ordnade

Läs mer

Produktenharutgåt. Tanknivåmätningssystem Särskilda säkerhetsinstruktioner. Särskilda säkerhetsinstruktioner 308030SV, Utgåva 1 juni 2008

Produktenharutgåt. Tanknivåmätningssystem Särskilda säkerhetsinstruktioner. Särskilda säkerhetsinstruktioner 308030SV, Utgåva 1 juni 2008 Särskilda säkerhetsinstruktioner Tanknivåmätningssystem Särskilda säkerhetsinstruktioner ATEX Produktenharutgåt www.rosemount-tg.com Särskilda säkerhetsinstruktioner Rosemount TankRadar REX Innehåll Innehåll

Läs mer

Best.nr. / Line Tracer Kabel och ledningssökare

Best.nr. / Line Tracer Kabel och ledningssökare Översättning av de viktigaste användarinstruktionerna i den engelska originalbruksanvisningen. Vid eventuella oklarheter gäller det som står i den engelska originalbruksanvisningen. 1. INTRODUKTION 1.1

Läs mer

RU 24 NDT. Manual 9000-608-26/31

RU 24 NDT. Manual 9000-608-26/31 RU 24 NDT Manual SV 9000-608-26/31 SV 2 9000-608-26/31 2009/03/10 Innehåll Viktig information 1. Allmänt...4 1.1 Direktiv...4 1.2 Allmänna anvisningar...4 1.3. Avfallshantera produkten...4 1.4 Ändamålsenlig

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

Radiostörningar är lätta att bli av med

Radiostörningar är lätta att bli av med Radiostörningar är lätta att bli av med I stort sett all modern elektronik innehåller som bekant någon form av switchade spänningsomvandlare eller mikroprocessorer vilka är potentiella källor till allvarliga

Läs mer

Stadsnätets Kabel-Tv

Stadsnätets Kabel-Tv Stadsnätets Kabel-Tv Att tänka på vid villa-anslutningar Dagens Kabel-Tv utbud ställer höga krav på både materiel och utförande i Tv-anläggningar som ansluts, de kontakter som används bör vara av kompressions-typ.

Läs mer

Grundläggande ellära - - 1. Induktiv och kapacitiv krets. Förberedelseuppgifter. Labuppgifter U 1 U R I 1 I 2 U C U L + + IEA Lab 1:1 - ETG 1

Grundläggande ellära - - 1. Induktiv och kapacitiv krets. Förberedelseuppgifter. Labuppgifter U 1 U R I 1 I 2 U C U L + + IEA Lab 1:1 - ETG 1 IEA Lab 1:1 - ETG 1 Grundläggande ellära Motivering för laborationen: Labmomenten ger träning i att koppla elektriska kretsar och att mäta med oscilloskop och multimetrar. Den ger också en koppling till

Läs mer

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden:

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III installeras i bilen eller båtar för ren luft i allmänhet eller för att ta bort föroreningar och

Läs mer

Datakommunikation med IR-ljus.

Datakommunikation med IR-ljus. Datakommunikation med -ljus. I den här uppgiften skall du kommunicera med hjälp av infrarött () ljus. Du skall kunna sända tecken från tangentbordet samt ta emot tecken och visa dem på skärmen. Genom att

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

Proson RV 2010 Stereo reciever

Proson RV 2010 Stereo reciever Proson RV 2010 Stereo reciever Svensk bruksanvisning SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs före produkten tas i bruk: Placera enheten på stabila underlag. Undvik att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla.

Läs mer

Bruksanvisning. Multimeter KEWTECH KT115

Bruksanvisning. Multimeter KEWTECH KT115 Bruksanvisning Multimeter KEWTECH KT115 Innehållsförteckning 1 SÄKERHET... 3 1.1 SYMBOLER... 4 2 FUNKTIONER... 4 3 SPECIFIKATIONER... 5 4 INSTRUMENTBESKRIVNING... 7 5 FÖRBEREDELSER... 8 5.1 KONTROLL AV

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

A/D D/A omvandling. Lars Wallman. Lunds Universitet / LTH / Institutionen för Mätteknik och Industriell Elektroteknik

A/D D/A omvandling. Lars Wallman. Lunds Universitet / LTH / Institutionen för Mätteknik och Industriell Elektroteknik A/D D/A omvandling Lars Wallman Innehåll Repetition binära tal Operationsförstärkare Principer för A/D omvandling Parallellomvandlare (Flash) Integrerande (Integrating Dual Slope) Deltapulsmodulation (Delta

Läs mer

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok System för elektrisk stenspräckning Instruktionsbok VARNING! När stenspräckaren används utvecklas mycket hög värme, upp till 800 C. Tänk på att rensa området runt stenen från lättantändligt material. VARNING!

Läs mer

BeoLab 6000. Bruksanvisning

BeoLab 6000. Bruksanvisning BeoLab 6000 Bruksanvisning M O N T E R I N G 3 Pelare och fot Det är enklast att montera ihop foten och högtalaren om högtalaren ligger på ett bord. För att skydda bordet och högtalaren från repor, rekommenderar

Läs mer

253000 Fläktutrustning Installation/underhåll

253000 Fläktutrustning Installation/underhåll 253000 Fläktutrustning Installation/underhåll Innan systemet tas i bruk måste denna handbok studeras i detalj. Endast av MEDICVENT auktoriserad personal får utföra reparationer och justeringar på denna

Läs mer

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion Läs igenom instruktionen noga innan aggregatet tas i bruk! Förord Instruktionen är universell för flera producerade vinkylaremodeller, utseende och illustrationer

Läs mer

Monteringsanvisning till R/C motorstyrning v1.0

Monteringsanvisning till R/C motorstyrning v1.0 Monteringsanvisning till R/C motorstyrning v1.0 Tack för att ni köpt en byggsats av JETRONIC. Denna manual skall guida dig genom denna konstruktion steg för steg. Verktyg du behöver för monteringen och

Läs mer

PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare

PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare Användarhandbok för installation, drift och underhåll. (SE) 0558004291 Se till att operatören får den här informationen. Du kan få extra kopior från återförsäljaren.

Läs mer

Milliamp Process Clamp Meter

Milliamp Process Clamp Meter 771 Milliamp Process Clamp Meter Instruktionsblad Inledning Fluke 771 Milliamp Processklämmätare ( mätare ) är en handhållen, batteridriven klämmätare som mäter 4-20 ma likström utan att den elektriska

Läs mer

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon.

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon. Batteri Lampa Strömbrytare Tungelement Motstånd Potentiometer Fotomotstånd Kondensator Lysdiod Transistor Motor Mikrofon Högtalare Ampèremeter 1 1. Koppla upp kretsen. Se till att motorns plus och minuspol

Läs mer

Spänning, ström och energi!

Spänning, ström och energi! Spänning, ström och energi! Vi lever i ett samhälle som inte hade haft den höga standard som vi har nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt att lära sig förstå några

Läs mer

Beskrivning elektronikkrets NOT vatten

Beskrivning elektronikkrets NOT vatten Beskrivning elektronikkrets NOT vatten Kretsen som ingår i uppgiften är en typ av rinnande ljus. Den fungerar så att lysdioderna kommer att tändas en efter en beroende på hur mycket spänning som alstras

Läs mer

Moment 1 - Analog elektronik. Föreläsning 1 Transistorn del 1

Moment 1 - Analog elektronik. Föreläsning 1 Transistorn del 1 Moment 1 - Analog elektronik Föreläsning 1 Transistorn del 1 Jan Thim 1 F1: Transistorn del 1 Innehåll: Historia Funktion Karakteristikor och parametrar Transistorn som förstärkare Transistorn som switch

Läs mer

Moment 1 - Analog elektronik. Föreläsning 2 Transistorn del 2

Moment 1 - Analog elektronik. Föreläsning 2 Transistorn del 2 Moment 1 - Analog elektronik Föreläsning 2 Transistorn del 2 Jan Thim 1 F2: Transistorn del 2 Innehåll: Fälteffekttransistorn - JFET Karakteristikor och parametrar MOSFET Felsökning 2 1 Introduktion Fälteffekttransistorer

Läs mer

Bruksanvisning i original. Vital 2 och Vital 3. Användarmanual

Bruksanvisning i original. Vital 2 och Vital 3. Användarmanual Bruksanvisning i original Vital 2 och Vital 3 Användarmanual Swedish v1b 2TLC172219401_B Allmänt Vital bygger på ett enkanaligt säkerhetskoncept där ett flertal säkerhetskomponenter (t.ex. givare) kan

Läs mer

Personfara genom elektrisk ström

Personfara genom elektrisk ström UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Sverker Johansson Johan Pålsson 1999-09-15 Rev 1.0 Personfara genom elektrisk ström K O M P E N D I U M 3 ELEKTRO INNEHÅLL 1. VILKEN STRÖMSTYRKA ÄR FARLIG?...2

Läs mer

2E1112 Elektrisk mätteknik

2E1112 Elektrisk mätteknik 2E1112 Elektrisk mätteknik Mikrosystemteknik Osquldas väg 10, 100 44 Stockholm Tentamen för fd E3 2007-12-21 kl 8 12 Tentan består av: 1 uppgift med 6 kortsvarsfrågor som vardera ger 1 p. 5 uppgifter med

Läs mer

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet Listen Only CutOff FM Radio Dual Nyhet! Dual FM Radio CutOff Listen Only det kompletta hörselskyddet Sordin erbjuder högklass hörselskydd till låga prise för fritid och yrkesmässigt bruk Musik och kommunikation

Läs mer

Elektricitet studieuppgifter med lösning.

Elektricitet studieuppgifter med lösning. Elektricitet studieuppgifter med lösning. 1. Vad behöver man minst för att tillverka ett batteri? Två olika metaller och en syra eller saltlösning. 2. Vad var det som gjorde batteriet till en så banbrytande

Läs mer

Institutionen för elektrisk mätteknik

Institutionen för elektrisk mätteknik Institutionen för elektrisk mätteknik TENTAMEN EMC, störningar och störningsbekämpning 2005-06-01 14-17 Del 1 består av kortsvarsfrågor som ger en poäng för rätt svar och löses utan hjälp av bok under

Läs mer