FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar"

Transkript

1 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 januari 2006 Detta FörbundsInfo behandlar bestämmelserna om clearing av kyrkliga handlingar (dop, konfirmation, vigsel och begravning) och förklarar hur dessa skall tillämpas. Kyrkomötet har beslutat om bestämmelserna som stadgas i kyrkoordningen och kyrkostyrelsen har fastställt taxorna som finns i Svenska Kyrkans bestämmelser (SvKB). För år 2006 gäller nya taxor som anges i detta FörbundsInfo. En nyhet för året presenteras. Den gäller clearingbestämmelsernas tilllämpning vid välsignelser över borgerligt ingångna äktenskap och registrerade partnerskap. På Församlingsförbundets webbplats finns några vanliga frågor och svar om clearing: (se verksamheter/clearing & taxor). Handläggare: Dop, vigsel och konfirmation Förbundsjuristerna: Jennie Olsson, tel , jennie.olsson@svenskakyrkan.se Håkan Gunnarsson, tel , hakan.gunnarsson@svenskakyrkan.se Patrik Tibbling, tel , patrik.tibbling@svenskakyrkan.se Begravning Kyrkogårdskonsulent Göran Jacobsson, tel goran.jacobsson@svenskakyrkan.se Förbundsjurist Karin de Fine Licht, tel karin.definelicht@svenskakyrkan.se Bilagor: Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning SvKB 2005:19 SVENSKA KYRKANS FÖRSAMLINGSFÖRBUND Box 4312, STOCKHOLM Tel Fax E-post forsamlingsforbundet@svenskakyrkan.se Webbplats Redaktör Lars Lidström

2 Sedan år 2003 finns ett obligatoriskt clearingsystem för alla kyrkliga handlingar, det vill säga för dop, konfirmation, vigsel och begravning. Bestämmelserna finns i kyrkoordningen (42 kap 6-10 ). Kyrkostyrelsen beslutar om vilka taxor som skall gälla i clearingsystemet. För år 2006 gäller de taxor som framgår av Svenska Kyrkans bestämmelser (SvKB 2005:19). Vad är clearing? Alla som tillhör Svenska kyrkan har rätt att utan avgift få del av kyrkliga handlingar. De kyrkliga handlingar som en kyrkotillhörig utan särskild avgift har rätt till i sin hemförsamling, skall vara avgiftsfria även när de utförs i en annan församling. Clearing innebär att förrättningsförsamlingen får ta ut en avgift för sina kostnader av hemförsamlingen. Om konfirmation arrangeras av ett stift, får stiftet ta ut en clearingavgift av hemförsamlingen. I de fall då konfirmation arrangeras av en enskild organisation fordras ett samarbetsavtal med en församling eller ett stift för att konfirmationsersättning skall aktualiseras. Förrättningsförsamlingen eller stiftet får ta ut en clearingavgift av hemförsamlingen för den utförda handlingen. Genom samarbetsavtalet kan förrättningsförsamlingen sedan ha förbundit sig att i sin tur utge ersättningen till organisationen. Nytt för år 2006 Välsignelse över ingånget äktenskap genom borgerlig vigsel eller i annan ordning och registrerat partnerskap betraktas i clearinghänseende som vigsel. Detta regleras inte i kyrkoordningen utan måste anses följa av kyrkomötets beslut med anledning av kyrkostyrelsens skrivelse om samlevnadsfrågor (KsSkr 2005:9). För välsignelse över ingånget äktenskap genom borgerlig vigsel eller i annan ordning finns redan en officiell välsignelseakt utformad. Clearing med vigselbeloppen som underlag kan därför ske redan från och med den 1 januari Vad gäller välsignelse över registrerat partnerskap kan ersättning enligt clearingbestämmelserna först tas ut när den officiella välsignelseakten är antagen av kyrkostyrelsen. Kyrkostyrelsen väntas fatta beslut om denna välsignelseakt någon gång under hösten Välsignelser som sker dessförinnan omfattas således inte av clearingsystemet. Någon avgift för välsignelse över ingånget äktenskap och för registrerat partnerskap bör dock under alla förhållanden inte tas ut av kontrahenterna. Clearingbelopp år 2006 Clearingbelopp för dop Clearingbeloppet för dop är kronor. Beloppet består av följande poster: 800 kronor 400 kronor kronor FÖRBUNDSINFO NR (9)

3 Rätt till ersättning föreligger bara för de poster som förrättningsförsamlingen har haft en kostnad för. I beloppet för präst ingår kostnad för dopsamtal. I lokalupplåtelse ingår kostnad för vaktmästare. Om flera kyrkliga handlingar äger rum vid ett och samma tillfälle skall ersättning bara utgå för en lokalupplåtelse. Kostnaden för lokalupplåtelse skall i sådana fall delas mellan antalet handlingar, oavsett församlingstillhörighet. Om dop ingår i en församlingsgudstjänst, skall ingen ersättning utgå för lokalupplåtelse. Konfirmationsersättning Clearingbeloppet för konfirmation består av två delar: Undervisning Lägerverksamhet kronor 400 kronor per dygn, dock högst kronor Utöver detta tillkommer de kostnader som föranleds av konfirmander i behov av särskilt stöd. För att full kostnadstäckning skall utgå för sådana ytterligare kostnader, bör berörda församlingar i förväg ha träffat en överenskommelse om att så skall ske. Rätten till konfirmationsersättning gäller när en konfirmation har ägt rum. Eftersom konfirmation i kyrkoordningen definieras som en helhet bestående av såväl en förberedelsetid som den särskilda konfirmationsgudstjänsten, kan konfirmationsersättning först betalas ut när konfirmationsgudstjänsten har ägt rum. För det fall en konfirmand avbryter konfirmationen före konfirmationsgudstjänsten utgår ingen clearingersättning, varken för undervisning eller för läger. Detta faktum har förtydligats genom en ny bestämmelse i kyrkoordningen (42:7a ). Bestämmelsen innebär ingen förändring i sak men klargör att ingen avgift får tas ut från konfirmanden för sådana kostnader som motsvaras av konfirmationsersättningen, dvs. för de moment som obligatoriskt ingår i ersättningen. Detta gäller även när någon avbryter en påbörjad konfirmation. I fråga om konfirmation som ordnas av en enskild organisation (t.ex. av ett idrottsförbund i samband med förbundets lägerverksamhet) gäller att det alltid skall vara fråga om en tydlig samverkan med en församling eller ett stift för att konfirmationsersättning skall kunna betalas ut. Parterna bör därför upprätta ett samverkansavtal, där alla förutsättningar och villkor klargörs. Om ett sådant avtal inte upprättats betraktas inte konfirmationen som en del av församlingens eller stiftets verksamhet. Eftersom konfirmationen även i samverkansfall är att betrakta som en del av församlingens verksamhet (altenativt stiftets) är det också församlingen (alternativt stiftet) som är mottagare av konfirmationsersättningen. Församlingen kan sedan i avtalet förbinda sig att i sin tur utge ersättningen till arrangören. FÖRBUNDSINFO NR (9)

4 Tre typfall är lätta att urskilja: 1. En församling ordnar konfirmation i egen regi. Den församling som konfirmanden tillhör är skyldig att betala konfirmationsersättning till den församling som anordnar konfirmationen. 2. En församling ordnar konfirmation i samverkan med enskild organisation/arrangör. Den församling som tecknat samverkansavtal med arrangören har rätt att få konfirmationsersättning från den församling som konfirmanden tillhör (se bilaga med förslag till samverkansavtal). 3. Ett stift anordnar konfirmation på en stiftsgård När ett stift ordnar konfirmation på stiftsgård har stiftet rätt att få konfirmationsersättning från den församling som konfirmanden tillhör. Det ankommer på stiftet att i sin tur bestämma på vilket sätt konfirmationsersättningen skall regleras gentemot stiftsgården. Det saknar i detta sammanhang betydelse om det är stiftet som äger stiftsgården eller om stiftsgården ägs av någon annan. Konfirmations kan naturligtvis även ordnas på annat sätt än genom de typfall som beskrivits. Men eftersom huvuddelen av konfirmationerna antingen anordnas av en församling i egen regi eller av en församling i samverkan med enskild organisation, har förslaget till samverkansavtal utformats med hänsyn till detta. Clearingbelopp för vigsel Clearingbeloppet för vigsel är kr. Beloppet består av följande poster: 800 kronor 500 kronor kronor Rätt till ersättning föreligger bara för de poster som förrättningsförsamlingen har haft kostnad för. I beloppet för präst ingår kostnad för vigselsamtal. I lokalupplåtelse ingår kostnad för vaktmästare. Om flera kyrkliga handlingar äger rum vid ett och samma tillfälle skall ersättning utgå för bara en lokalupplåtelse. Kostnaden för lokalupplåtelse skall i sådana fall delas mellan antalet handlingar, oavsett församlingstillhörighet. Om paret inte tillhör samma församling är det kvinnans hemförsamling som skall betala ut ersättning till förrättningsförsamlingen. Tillhör inte kvinnan någon församling är det istället mannens hemförsamling som skall faktureras. Clearingbelopp för begravningsgudstjänst Observera att nedan angivna clearingbelopp endast avser kostnader för själva begravningsgudstjänsten. Kostnader som hänför sig till begravningsverksamheten statlig clearing finns reglerade i Kammarkollegiets författningssamling KAMFS 2005:1 och i FörbundsInfo nr 4/2006. Båda dokumenten finns på Församlingsförbundets webbplats ( FÖRBUNDSINFO NR (9)

5 Clearingbeloppet för begravningsgudstjänst är kr. Beloppet består av följande poster: Utbärning och sänkning kronor 500 kronor kronor kronor (ingående i begravningsgudstjänsten) Rätt till ersättning föreligger bara för de poster som förrättningsförsamlingen har haft kostnad för. I beloppet för präst ingår kostnad för sorgebesök. I lokalupplåtelse (dvs. upplåtelse av kyrka) ingår kostnad för vaktmästare. Kostnad för utbärning och sänkning får endast debiteras i de fall begravningsgudstjänsten avslutas vid graven. Övrigt Kyrklig handling för dubbelansluten Vilken avgift skall tas ut för den som tillhör både Svenska kyrkan och annat trossamfund och vem skall betala? Vigselgudstjänst Vid vigselgudstjänst i Svenska kyrkans ordning tas ingen avgift ut av den enskilde eftersom det är en clearingsituation. Vigsel som inte sker i Svenska kyrkans ordning omfattas inte av clearingbestämmelserna. Det är ingen kyrklig handling och därmed ingen clearingsituation. Det innebär att brudparet normalt självt får stå för alla kostnader. Om någon av dem tillhör Svenska kyrkan, bör någon avgift för upplåtelsen av kyrkan inte tas ut. Begravningsgudstjänst Sker begravningsgudstjänsten enligt Svenska kyrkans ordning tas ingen avgift ut av den enskilde eftersom det är en clearingsituation. Om begravningsgudstjänsten däremot inte sker enligt Svenska kyrkans ordning är det ingen kyrklig handling. Det är därför inte heller någon clearingsituation. Enligt huvudregeln svarar dödsboet i en sådan situation själv för alla kostnader. Med hänsyn till att den avlidne tillhört Svenska kyrkan bör någon avgift för upplåtelse av kyrkan inte tas ut. Kyrklig handling för icke tillhörig Vilken avgift skall tas ut av den som inte tillhör Svenska kyrkan och vem skall betala? Rätten till kyrkliga handlingar gäller bara dem som tillhör Svenska kyrkan. Vigselgudstjänst Om varken brud eller brudgum tillhör Svenska kyrkan men ändå vill ha en vigselgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning, är det en pastoral fråga för den enskilde prästen i den församling där vigseln begärs. Eftersom det inte finns någon hemförsamling föreligger ingen clearingsituation. Det innebär FÖRBUNDSINFO NR (9)

6 att kostnaden för vigselgudstjänsten skall betalas av brudparet. Församlingsförbundet har inte utfärdat någon rekommendation om avgift för vigselgudstjänst för icke tillhöriga. Begravningsgudstjänst Om en icke tillhörig skall få en begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning, är en pastoral fråga som avgörs av kyrkoherden i den församling där begravningen begärs. Eftersom den avlidne inte tillhörde någon församling, föreligger ingen clearingsituation. Det innebär att kostnaden för begravningsgudstjänsten skall betalas av dödsboet. Församlingsförbundet rekommenderar att dödsboet får betala en avgift som motsvarar tre gånger clearingbeloppet för de delposter som församlingen har haft kostnader för (fullmäktiges beslut den 7-8 november 2001, 20). Utlandssvenskar Medlemmar som inte är folkbokförda i Sverige har ingen hemförsamling som kan betala inom ramen för clearingsystemet. Så är fallet för t.ex. utlandssvenskar. Det innebär att förrättningsförsamlingen själv får stå för kostnaden för den kyrkliga handlingen. Någon avgift får ju inte tas ut av den enskilde. Andra kyrkor (Borgåöverenskommelsen) De kyrkor som undertecknat den s.k. Borgåöverenskommelsen har accepterat varandras vigningstjänster och kyrkliga handlingar. Det innebär bl.a. att de som tillhör någon av dessa kyrkor skall behandlas på samma sätt som de som tillhör Svenska kyrkan. Någon avgift får därför inte tas ut för de kyrkliga handlingarna. Eftersom det inte finns någon hemförsamling i Sverige får förrättningsförsamlingen själv stå för sina kostnader. Följande kyrkor omfattas av överenskommelsen: Svenska kyrkan Norska kyrkan Finska evangelisk-lutherska kyrkan Evangelic lutheran Church of Estonia Evangelic lutheran Church of Latvia Evangelic lutheran Church of Lithuania Church of England Church of Wales Scottish Episcopal Church Church of Ireland Fakturering När en församling eller ett stift utfört en kyrklig handling, får hemförsamlingen faktureras i enlighet med gällande clearingtaxa. Fakturering skall ske löpande under året. Tiden mellan den kyrkliga handlingen och faktureringen bör inte överstiga tre månader. Oskäligt fördröjd fakturering är inte förenligt med bokföringslagen och god redovisningssed. Vid årets slut är det extra viktigt att samtliga clearingavgifter blir fakturerade så att intäkter och kostnader redovisas på rätt år. Fakturering för föregående år bör inte ske senare än 20 dagar in på nästkommande år. I de fall fakturan skall ställas till ett dödsbo är det önskvärt att fakturering FÖRBUNDSINFO NR (9)

7 sker så snart som möjligt. Eftersom fakturan utgör underlag för bouppteckningen, bör den ha skickats innan fristen för bouppteckningens upprättande går ut (tre månader från dödsfallet). Om församlingen ingår i en samfällighet skall fakturan skickas till samfälligheten. Blanketter i pdf-format för fakturering finns att hämta på Församlingsförbundets webbplats (verksamheter/ clearing & taxor / blankettarkiv). Förteckning över utgivna FÖRBUNDSINFO 2006 Nr 1 Utgivning av FörbundsInfo under 2006, 16 januari Nr 2 EU-stöd till kompetensutveckling, 16 januari Nr 3, 17 februari FÖRBUNDSINFO NR (9)

8 Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar Avtal om samverkan om konfirmation och konfirmationsersättning 1. Parter Mellan X församling nedan kallad församlingen, och _ Y _ (namnet på den enskilda organisationen), nedan kallad organisationen, har följande samverkansavtal träffats. 2. Uppdraget Organisationen åtar sig att i samverkan med församlingen ordna konfirmation under år Organisationen förbinder sig att följa de riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete som antagits av domkapitlet. Församlingens kyrkoherde skall tillse att konfirmandarbetet genomförs i överensstämmelse med dessa riktlinjer och gällande församlingsinstruktion. 3. Ersättning Församlingen förbinder sig att för varje konfirmand till organisationen betala ett belopp motsvarande (x procent av) den konfirmationsersättning som utgår enligt Kyrkostyrelsens beslut i SvKB 2004:12, det vill säga kronor för undervisningen och 400 kronor per dygn dock högst kronor för lägerverksamhet. Beloppet utbetalas när församlingen fått besked om att konfirmation ägt rum. Organisationen förbinder sig i sin tur att göra avdrag från den avgift som konfirmanden skall betala med ett belopp som motsvarar det organisationen erhåller från församlingen. Ort och datum För X församling För Y (organisationen) N.N. Kyrkoherde i X församling FÖRBUNDSINFO NR (9)

9 Kommentar Punkt 1 Parter i avtalet är å ena sidan församlingen och å den andra den enskilda organisationen som ordnar konfirmationen. Punkt 2 Syftet med avtalet är att ange de villkor som skall gälla för att församlingen skall betala ut konfirmationsersättningen till organisationen. Organisationen kan därmed sägas utföra uppdraget på entreprenad åt församlingen. Församlingens kyrkoherde leder verksamheten såvitt avser den grundläggande uppgiften och är därmed den som bestämmer om konfirmationens innehåll och genomförande. Sådana frågor kan därför också enligt kyrkoherdens bestämmande regleras under denna punkt. Punkt 3 Den obligatoriska clearingen av konfirmationsersättningen gäller enbart mellan församlingar och stift. Om den församling som är part i ett samverkansavtal med en utomstående organisation förbinder sig att betala visst belopp per konfirmand till organisationen utgör detta ett civilrättsligt avtal. Beloppets storlek kan därvid knytas till de belopp som anges i Kyrkostyrelsens beslut eller till viss procent av dessa belopp. Detta är en fråga som parterna får komma överens om. En förutsättning för att församlingen skall teckna samverkansavtal med en utomstående organisation bör vara att den konfirmationsersättning som församlingen har rätt att erhålla från konfirmandens hemförsamling skall komma konfirmanden tillgodo. Detta är bestämmelsens syfte. Det är sannolikt så att den konfirmationsverksamhet som organisationen bedriver riktar sig till ungdomar från såväl den församling som är part enligt detta avtal som andra församlingar. För att konfirmandens kostnad skall vara densamma oberoende av från vilken församling han eller hon kommer är det rimligt att församlingens ersättning till organisationen utgår för samtliga konfirmander. Bestämmelsen i denna punkt gäller därför samtliga konfirmander oavsett från vilken församling de kommer. Det är viktigt att poängtera att konfirmationsverksamhet som bedrivs av utomstående organisationer kan vara organiserad och upplagd på en mängd olika sätt och utifrån olika ekonomiska förutsättningar. Bestämmelsen under denna punkt är därför bara ett exempel på hur ersättningsfrågan kan regleras. Andra lösningar är därför naturligtvis också tänkbara. Det viktiga är att det redan i avtalet klargjorts vad som skall gälla. Undertecknandet Avtalet ska undertecknas för församlingen av kyrkorådets ordförande. Eftersom avtalet reglerar sådant som är att hänföra till församlingens grundläggande uppgift skall även församlingens kyrkoherde skriva under. FÖRBUNDSINFO NR (9)

10 Kyrkostyrelsens beslut om clearingbelopp för dop-, vigsel- och begravningsgudstjänster samt konfirmationsersättning meddelat den 6 december SvKB 2006:14 Kyrkostyrelsen föreskriver med stöd av 42 kap. 6, 7 a, 8 och 10 kyrkoordningen följande. 1 Det belopp med vilket den församling som den döpte tillhör skall ersätta den församling där dopet har skett utgör kronor. Beloppet består av följande poster: 900 kronor 400 kronor kronor 2 Det belopp med vilket den församling som konfirmanden tillhör skall ersätta den församling eller det stift som själv eller i samverkan med någon annan ordnar konfirmationen utgör kronor avseende undervisning och 400 kronor per dygn dock högst kronor avseende lägerverksamhet samt de ytterligare kostnader som föranleds av att konfirmanden är i behov av särskilt stöd. Överenskommelse om sådana ytterligare kostnader bör träffas i förväg. 3 Det belopp med vilket den församling som kvinnan tillhör eller, om kvinnan inte tillhör någon församling i Svenska kyrkan, den församling som mannen tillhör skall ersätta den församling där vigseln har skett utgör kronor. Beloppet består av följande poster: 900 kronor 500 kronor kronor 4 Det belopp med vilket den församling som den avlidne tillhörde skall ersätta den församling där begravningsgudstjänsten har skett utgör kronor. Beloppet består av följande poster: kronor 500 kronor kronor Utbärning och sänkning kronor (ingående i begravningsgudstjänsten) 5 Rätt till ersättning enligt 1-4 föreligger bara om församlingen har haft kostnader för någon av de i bestämmelserna angivna posterna. 6 I lokalupplåtelse enligt dessa bestämmelser ingår kostnad för vaktmästare. Om flera kyrkliga handlingar äger rum vid ett och samma tillfälle skall ersättning utgå för endast en lokalupplåtelse. I sådana fall skall kostnaden för lokalupplåtelsen fördelas genom att taxan delas med antalet kyrkliga handlingar. Om ett dop ingår i en församlingsgudstjänst skall ingen ersättning utgå för lokalupplåtelse.

11 Detta beslut träder i kraft den 1 januari Genom beslutet upphävs Kyrkostyrelsens beslut (SvKB 2005:19) om clearingbelopp för dop-, vigsel- och begravningsgudstjänster samt konfirmationsersättning. På Kyrkostyrelsens vägnar ANDERS WEJRYD Maria Lundqvist Norling

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 5 2005 Clearing av kyrkliga handlingar Detta FörbundsInfo behandlar bestämmelserna om clearing av kyrkliga handlingar (dop, konfirmation, vigsel och begravning)

Läs mer

Avgift när begravningsgudstjänst anordnas för avliden som vid dödsfallet ej var tillhörig Svenska kyrkan

Avgift när begravningsgudstjänst anordnas för avliden som vid dödsfallet ej var tillhörig Svenska kyrkan 18 december 2001 NR. 35/2001 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Avgift när begravningsgudstjänst anordnas för avliden som vid dödsfallet ej var tillhörig Svenska kyrkan Frågan om en begravningsgudstjänst

Läs mer

Clearing av kyrkliga handlingar sid 2

Clearing av kyrkliga handlingar sid 2 14 februari 2003 NR. 6/2003 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Clearing av kyrkliga handlingar sid 2 Detta FörbundsInfo innehåller allmänna tillämpningsråd för clearing av kyrkliga handlingar och de taxor

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om kyrkobokföring i Svenska kyrkan meddelat den 8 december 2009. SvKB 2009:9 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 56 kap. 4 i

Läs mer

Kyrkostyrelsen överlämnar denna skrivelse till kyrkomötet.

Kyrkostyrelsen överlämnar denna skrivelse till kyrkomötet. Kyrkomötet Kyrkomötet Kyrkostyrelsens skrivelse 2010:5 Ersättning för kyrkliga handlingar Kyrkostyrelsen överlämnar denna skrivelse till kyrkomötet. Uppsala den 20 maj 2010 Anders Wejryd Lars Friedner

Läs mer

Avgifter och clearingavgifter. 1. Avgifter - för privatpersoner och föreningar

Avgifter och clearingavgifter. 1. Avgifter - för privatpersoner och föreningar Avgifter och clearingavgifter Avgifterna i detta dokument justeras vid nytt beslut i kyrkofullmäktige, varje år. 1. Avgifter - för privatpersoner och föreningar Konfirmandavgifter 2015-2016 För konfirmander

Läs mer

Ersättning för kyrkliga handlingar

Ersättning för kyrkliga handlingar Ersättning för kyrkliga handlingar Betänkande av den av Kyrkostyrelsen tillsatta utredningen om clearingsystemet för kyrkliga handlingar inom Svenska kyrkan Ersättning för kyrkliga handlingar Betänkande

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Viktig information till alla som erlagt särskild löneskatt samt avkastningsskatt på kompletterande ålderspension

FÖRBUNDSINFO. Viktig information till alla som erlagt särskild löneskatt samt avkastningsskatt på kompletterande ålderspension Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 december 2006 Viktig information till alla som erlagt särskild löneskatt samt avkastningsskatt på kompletterande ålderspension Regeringsrätten har beslutat

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Löneunderlag och lönespecifikationer ska sparas i 50 år

FÖRBUNDSINFO. Löneunderlag och lönespecifikationer ska sparas i 50 år Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 17 november 2006 Löneunderlag och lönespecifikationer ska sparas i 50 år Det är viktigt att varje anställd kan vara förvissad om att underlag för beräkning av

Läs mer

8 september 2004 NR. 15/2004

8 september 2004 NR. 15/2004 8 september 2004 NR. 15/2004 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Hantering av gåvor och stiftelser i samfällighet sid 2 I detta FörbundsInfo ges information om hantering av gåvor och stiftelser i samfällighet.

Läs mer

Ersättning för begravningskostnader

Ersättning för begravningskostnader Personskadekommittén Cirkulär 2/2010 (Ersätter cirkulär 2/2005) 2010-11-30 Ersättning för begravningskostnader Allmänt Nuvarande lagstiftning (SFS 2001:732 och som gäller för skadefall inträffade från

Läs mer

I enlighet med den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet förutsätter modellreglementet att församlingen gör upp:

I enlighet med den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet förutsätter modellreglementet att församlingen gör upp: MODELLREGLEMENTE FÖR KONFIRMANDARBETET Allmän motivering Kyrkoordningen (KO 3:3) förutsätter att kyrkorådet/församlingsrådet godkänner församlingens reglemente för skriftskolan. I det här dokumentet används

Läs mer

Clearing och ekonomiskt ansvar beträffande utlandsförsamlingar

Clearing och ekonomiskt ansvar beträffande utlandsförsamlingar Kyrkomötet Kyrkomötet Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2009:2 Clearing och ekonomiskt ansvar beträffande utlandsförsamlingar Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet två motioner

Läs mer

37 kap. Ändringar i indelningen, m.m.

37 kap. Ändringar i indelningen, m.m. 37 kap. Ändringar i indelningen, m.m. (SvKB ÄNDRINGAR I DEN LOKALA STRUKTUREN 1 Upphört att gälla. (SvKB Grunderna för den lokala strukturen 2 En församling som inte ingår i ett pastorat ska, utöver det

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Ränteberäkning av begravnings verksamhetens ackumulerade resultat

FÖRBUNDSINFO. Ränteberäkning av begravnings verksamhetens ackumulerade resultat Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 20 november 2007 Ränteberäkning av begravnings Frågor kring stora ackumulerade resultat, och därmed också frågan om ränteberäkning av ackumulerade över- och underskott,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Premiekapning för förmånsbestämd ålderspension införs inom trossamfundet Svenska kyrkan

FÖRBUNDSINFO. Premiekapning för förmånsbestämd ålderspension införs inom trossamfundet Svenska kyrkan Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 25 September 2009 Premiekapning för förmånsbestämd ålderspension införs inom trossamfundet Svenska kyrkan Församlingsförbundets styrelse beslutade den 18 september

Läs mer

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby Doppastoral Svenska kyrkan i Rödeby Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus. Dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens

Läs mer

Vigsel till äktenskapguide

Vigsel till äktenskapguide Vigsel till äktenskapguide Störst är kärleken Ni har mött den människa ni vill tillbringa resten av ert liv med. Det är fantastiskt. I kyrkan kan ni ingå äktenskap, be om Guds välsignelse för er gemensamma

Läs mer

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1)

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1) Blankett 8 Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1) Upplysningar om anmälan av kandidater finns på sidan 10. Blanketten ska skickas till stiftstyrelsen, se sidan 11 för adress. Var god

Läs mer

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling Den sista viloplatsen i Maria Magdalena församling Begravning När en anhörig dör är det klokast att först kontakta en begravningsbyrå. Där får man all tänkbar hjälp med de praktiska detaljerna kring begravningen.

Läs mer

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkomötet 1)

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkomötet 1) Blankett 5 Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkomötet 1) Upplysningar om anmälan av kandidater finns på sidan 7. Blanketten ska skickas till respektive stiftsstyrelse, se sidan 8 för adress. Var

Läs mer

Vigselpastoral för Ängelholms församling

Vigselpastoral för Ängelholms församling Vigselpastoral för Ängelholms församling 2 ängelholms församling - vigselpastoral Vigselpastoral för Ängelholms församling mål och information Målet med vigselgudstjänsten är att välsigna det par som beslutat

Läs mer

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1 Ändringar i kyrkoordningen Kyrkomötet beslutar i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1) dels att 2 kap. 16 och 17, 7 kap. 7, 8 kap.

Läs mer

BEGRAVNINGS- PASTORAL 2009

BEGRAVNINGS- PASTORAL 2009 BEGRAVNINGS- PASTORAL 2009 Bilaga till Församlingsinstruktion för Österhaninge församling Österhaninge församling, Box 113, 136 22 Haninge Besöksadress: Runstensvägen 14 Telefon: 08-555 670 00. Fax: 08-555

Läs mer

Kommittédirektiv. Begravningsclearing. Dir. 2014:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2014

Kommittédirektiv. Begravningsclearing. Dir. 2014:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2014 Kommittédirektiv Begravningsclearing Dir. 2014:62 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska se över systemet med reglering av kostnader vid gravsättning

Läs mer

34 kap. Kyrkans anställda

34 kap. Kyrkans anställda 34 kap. Kyrkans anställda Befattningar för en församling 1 För varje församling ska det finnas anställd 1. en kyrkoherde, 2. minst det antal övriga präster (komministrar) som stiftsstyrelsen bestämmer,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Skötsel och administration av förbehållsgravplatser

FÖRBUNDSINFO. Skötsel och administration av förbehållsgravplatser Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 16 september 2007 Skötsel och administration av förbehållsgravplatser Det finns testamentshandläggare knutna till olika frivilligorganisationer som återkommande

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 10 2005 Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO En ny överenskommelse har tecknats rörande utställningsverksamhet i kyrkor mellan Församlingsförbundet

Läs mer

Kyrkoavgift Information och anmälan

Kyrkoavgift Information och anmälan Kyrkoavgift Information och anmälan fakta Faktauppgifter om kyrkoavgiften Som registrerat trossamfund har Frälsningsarmén möjlighet att ta emot din kyrkoavgift förutsatt att du samtycker skriftligen.

Läs mer

Kyrkoavgift Information och anmälan

Kyrkoavgift Information och anmälan Kyrkoavgift Information och anmälan fakta Faktauppgifter om kyrkoavgiften Som registrerat trossamfund har Frälsningsarmén möjlighet att ta emot din kyrkoavgift förutsatt att du samtycker skriftligen.

Läs mer

Urval av frågor som Kanslistöd får Tips och trix från Kanslistöd Aktuella ämnen

Urval av frågor som Kanslistöd får Tips och trix från Kanslistöd Aktuella ämnen KSSK 2017-04-28 Vilka är vi? Oscar Björnhag Kanslistöd Nikki Classon Kanslistöd Elisabet Andersson Ämnesansvarig Kbok Mikael Dahl Systemförvaltare Kyrksam Gabriella Lange Utbildningssamordnare Johan Berkman

Läs mer

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Doppastoral Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Grundläggande förutsättningar Så här beskriver Kyrkoordningen (KO) dopet: Dopet är ett sakrament,

Läs mer

Andra avdelningen: Församlingarna

Andra avdelningen: Församlingarna 2018-01-01 Andra avdelningen: Församlingarna Inledning Svenska kyrkan framträder lokalt som en församling. Denna är den primära enheten inom kyrkan. Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst,

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val stiftsfullmäktige 1)

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val stiftsfullmäktige 1) Blankett 6 Anmälan av kandidater vid kyrkliga val stiftsfullmäktige 1) Upplysningar om anmälan av kandidater finns på sidan 7. Blanketten ska skickas till stiftstyrelsen, se sidan 8 för adress. Var god

Läs mer

Kyrkliga förrättningar

Kyrkliga förrättningar Kyrkohandbok för den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland III Kyrkliga förrättningar Förslag utarbetat av den av kyrkomötet år 1988 tillsatta handbokskommittén Den evangelisk-lutherska kyrkans i Finland

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn Datum Diarienr 2014-01-23 1842-2013 Kyrkostyrelsen Svenska kyrkan 751 70 Uppsala Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn Datainspektionens beslut

Läs mer

Sammanfattning av utredningen Några begravningsfrågor (SOU 2009:79)

Sammanfattning av utredningen Några begravningsfrågor (SOU 2009:79) Sammanfattning av utredningen Några begravningsfrågor (SOU 2009:79) Frågan om variationerna i begravningsavgiften mellan olika huvudmän Begravningsavgifterna Det införs en ny regel i begravningslagen om

Läs mer

Frihet för Svenska kyrkan möjlighet att införa fri församlingstillhörighet samt tak och golv för kyrkoavgiften

Frihet för Svenska kyrkan möjlighet att införa fri församlingstillhörighet samt tak och golv för kyrkoavgiften Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3124 av Beatrice Ask m.fl. (M) Frihet för Svenska kyrkan möjlighet att införa fri församlingstillhörighet samt tak och golv för kyrkoavgiften Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Kansliet, Kyrkogränd 14, Tyresö

Kansliet, Kyrkogränd 14, Tyresö SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kyrkoråd Sida 1 (5) Plats och tid Bollmoradalens församlingscentrum, sammanträdesrummet, torsdagen den 29 januari 2015, kl 18.00 20.45 Beslutande Iréne Pierazzi,

Läs mer

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling 1(6) Församlingsinstruktion för Fässbergs församling Fässbergs församling utgör eget pastorat och ingår i Mölndals kyrkliga samfällighet i Göteborgs stift. I pastoratet finns en befattning som kyrkoherde

Läs mer

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner)

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) 161007 FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) Om enhetlig begravningsavgift Riksdagen har beslutat om en enhetlig begravningsavgift, en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2016. Lagändringen

Läs mer

Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2015:4

Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2015:4 Kyrkomötet TU 2015:4 Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2015:4 Vissa frågor om kyrkliga handlingar, m.m. Sammanfattning I detta betänkande behandlas två motioner av betydelse för de

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Förverkande av gravrätt till följd av uppenbar vanvård

FÖRBUNDSINFO. Förverkande av gravrätt till följd av uppenbar vanvård Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 14 juni 2007 Förverkande av gravrätt till följd av uppenbar vanvård Gravrättsinnehavaren ska hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Det framgår av 7 kap

Läs mer

Kyrkoavgift Information och anmälan

Kyrkoavgift Information och anmälan Kyrkoavgift Information och anmälan Faktauppgifter om kyrkoavgiften Som registrerat trossamfund har Frälsningsarmén möjlighet att ta emot din kyrkoavgift förutsatt att du samtycker skriftligen. Fyll i,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Information om val av ledamöter till kyrkoråd och nämnder

FÖRBUNDSINFO. Information om val av ledamöter till kyrkoråd och nämnder Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 22 oktober 2005 Information om val av ledamöter till kyrkoråd och nämnder Den 18 september valde de kyrkotillhöriga sina förtroendevalda till kyrkofullmäktige

Läs mer

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar KAPITEL 6 Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar Bestämmelser av betydelse för hanteringen av valsedlar innan valet äger rum finns i 38 kap. 32 35, 51 och 56 kyrkoordningen samt i 7 10 och 22

Läs mer

KONFIRMATIONS och SEGLARLÄGER VITSGARN 2017

KONFIRMATIONS och SEGLARLÄGER VITSGARN 2017 KONFIRMATIONS och SEGLARLÄGER VITSGARN 2017 DET HÄR ÄR UNGDOMSFÖRBUNDET SVERIGES FLOTTA Ungdomsförbundet Sveriges Flotta är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som har anordnat seglarkurser

Läs mer

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord 2 Inledning och motivering 4 Rambestämmelser för Svenska kyrkans konfirmandarbete 9 Efterord 15 Dessa Riktlinjer för Svenska

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Kanslistöd förr och nu. 1 oktober 2001

Kanslistöd förr och nu. 1 oktober 2001 Kanslistöd förr och nu 1 oktober 2001 Statistik Ungefär 1000 frågor i månaden E-post Telefon Webbformulär Statistik Jan April 2012 Cirka 1200 ärenden Ministerialbok 400 (Sök präst: 31) In- och Utträden

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 146/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av kyrkolagen, lag om upphävande av lagen om kyrkans centralfond och lag om skyldighet för medlemmar i

Läs mer

Lag. om ändring av kyrkolagen

Lag. om ändring av kyrkolagen Lag om ändring av kyrkolagen På förslag av kyrkomötet och i enlighet med riksdagens beslut upphävs i kyrkolagen (1054/1993) 19 kap. 7, sådan den lyder i lagarna 1274/2003 och 1008/2012, ändras 16 kap.

Läs mer

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING I termen BEGRAVNING ingår flera moment, såsom bisättning, begravningsceremoni, gravsättning, eventuell kremering och tillhörande administration. Dokumentet är framtaget

Läs mer

Handläggare Datum Sidnummer. Diarienummer KNs sammanträde Ärendenummer /

Handläggare Datum Sidnummer. Diarienummer KNs sammanträde Ärendenummer / KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Tjänsteutlåtande Handläggare Datum Sidnummer Roland Palm Tfn: 08-508 30108 2008-10-16 1 (8) Diarienummer KNs sammanträde Ärendenummer 30-1277/08 2008-10-28 7 SVAR PÅ SKRIVELSE BETRÄFFANDE

Läs mer

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner)

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) 161111 FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) Om enhetlig begravningsavgift Riksdagen har beslutat om en enhetlig begravningsavgift, en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2016. Lagändringen

Läs mer

Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna

Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna Foto: Sofia Lennartsson Foto: Karolina Adlarson Svenska kyrkan har cirka 6.5 miljoner medlemmar den största medlemsorganisationen i Sverige och den största lutherska

Läs mer

5 Domkapitlet får besluta om det minsta antal huvudgudstjänster med nattvard som ska firas i varje församling under ett kyrkoår.

5 Domkapitlet får besluta om det minsta antal huvudgudstjänster med nattvard som ska firas i varje församling under ett kyrkoår. Femte avdelningen: Gudstjänst 17 kap. Gudstjänstliv Gudstjänsten är kyrkolivets centrum, där församlingen möter Gud i Ordet och sakramenten. Kyrkans dag för huvudgudstjänster är söndagen, eftersom Jesus

Läs mer

Kyrkomedlemmens möjlighet att välja egen präst vid kyrkliga handlingar

Kyrkomedlemmens möjlighet att välja egen präst vid kyrkliga handlingar Kyrkomötet Kyrkomötet Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2016:5 Kyrkomedlemmens möjlighet att välja egen präst vid kyrkliga handlingar Sammanfattning I betänkandet behandlas motion 2016:58 där

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Handläggare Mats Larsson/Göran Höglund Telefon: Svar på remiss. Förslag till beslut

Kyrkogårdsförvaltningen. Handläggare Mats Larsson/Göran Höglund Telefon: Svar på remiss. Förslag till beslut Sida 1 (6) 2015-06-01 Handläggare Mats Larsson/Göran Höglund Telefon: 508 301 00 Till Kyrkogårdsnämnden Betänkande (SOU 2015:26) Begravningsclearing. Svar på remiss Förslag till beslut 1. Kyrkogårdsnämnden

Läs mer

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan Uppsala stift En del av svenska kyrkan Vi har ett gemensamt uppdrag att dela evangelium i ord och handling Svenska kyrkan Är ett evangelisk-lutherskt trossamfund och en öppen folkkyrka med rikstäckande

Läs mer

Pingst- församlingarnas Vigselrätt

Pingst- församlingarnas Vigselrätt Pingst- församlingarnas Vigselrätt Pingstförsamlingarnas Vigselnämnd (PVN) har den 4 december 2008 fastställt följande regler angående vigselrätt. Reglerna gäller från den 1 jan 2009. Från och med den

Läs mer

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde mom. 1 Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkliga sektorns fackorganisation

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Deklarationsanvisningar för blankett Inkomstdeklaration 3

FÖRBUNDSINFO. Deklarationsanvisningar för blankett Inkomstdeklaration 3 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 7 februari 2010 Deklarationsanvisningar för blankett Inkomstdeklaration 3 Samtliga ekonomiska enheter inom Svenska kyrkan har skyldighet att lämna inkomstdeklaration.

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nr 8 februari Ändringar i stiftelselagen. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO

FÖRBUNDSINFO. Nr 8 februari Ändringar i stiftelselagen. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 8 februari 2010 Ändringar i stiftelselagen Riksdagen har beslutat om ändringar i stiftelselagen vilka trädde i kraft 1 januari 2010. Ändringarna innebär dels

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING Svenska kyrkan vill finnas som stöd och hjälp vid de viktiga ibland svåra situationer som livet ställer oss inför. Svenska kyrkan vill vara en trygghet i glädje

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Verbum Första upplagan, tredje tryckningen 2008 Svenska Kyrkan och Verbum Förlag Omslag och grafisk form:

Läs mer

Medlemskap i Svenska kyrkan. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionernas förslag

Medlemskap i Svenska kyrkan. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionernas förslag Kyrkomötet Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2017:6 Medlemskap i Svenska kyrkan Sammanfattning I detta betänkande behandlas tre motioner som på olika sätt rör medlemskapet i Svenska

Läs mer

Anvisning för upprättande av centralregister

Anvisning för upprättande av centralregister Anvisning för upprättande av centralregister Den regionala organiseringen av kyrkobokföringen/skede II Riikka Ryökäs 1 Innehåll 1. Kyrkobokföringen i huvuddrag 2 2. Administrativ anvisning för upprättande

Läs mer

Storstockholms brandförsvar Dnr 111-1044/2013. AVTAL avseende tilläggstjänsten Omvärldsbevakning

Storstockholms brandförsvar Dnr 111-1044/2013. AVTAL avseende tilläggstjänsten Omvärldsbevakning Dnr 111-1044/2013 Mellan Danderyds kommun, organisationsnummer 212000-0126 (Kommunen) och Storstockholms, organisationsnummer 212000-0356 Box 1328,111 83 Stockholm (SSBF) har träffats följande AVTAL avseende

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde Mom. 1 Syftet med rekommendationen Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkosektorn rf. rekommenderar att församlingarna

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR SVENSKA GUSTAFSFÖRSAMLINGEN KÖPENHAMN 2016

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR SVENSKA GUSTAFSFÖRSAMLINGEN KÖPENHAMN 2016 FÖRSAMLINGSORDNING FÖR SVENSKA GUSTAFSFÖRSAMLINGEN KÖPENHAMN 2016 Församlingsordning 2016 Församlingsordning 2016 vilar på principerna för Svenska kyrkans Kyrkoordning och är det grunddokument på vilket

Läs mer

Begravningspastoral Norra Möre och Ölands kontrakt

Begravningspastoral Norra Möre och Ölands kontrakt Begravningspastoral Norra Möre och Ölands kontrakt Ås kyrkogård på södra Öland En gemensam hållning gemensam pastoral Hur vi möter människor i samband med de kyrkliga handlingarna blir allt mer betydelsefullt.

Läs mer

Observera. Handläggare: Karin de Fine Licht, vik. jurist, tel

Observera. Handläggare: Karin de Fine Licht, vik. jurist, tel Observera nr 16 DECEMBER 2013 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Kammarrätten har i dom medgivit delning av aska

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

POLICY FÖR UTHYRNING AV FASTIGHETER OCH KYRKOR INOM HUSKVARNA PASTORAT

POLICY FÖR UTHYRNING AV FASTIGHETER OCH KYRKOR INOM HUSKVARNA PASTORAT POLICY FÖR UTHYRNING AV FASTIGHETER OCH KYRKOR INOM HUSKVARNA PASTORAT Fastställt av kyrkorådet 150224 6 Samtliga lokaler i Huskvarna pastorat är i förstahand avsedda för församlingarnas egna verksamheter.

Läs mer

Nyhetsbrev från Kanslistöd

Nyhetsbrev från Kanslistöd Nyhetsbrev från Kanslistöd September 2007 Innehållsförteckning Budgetsimuleringsverktyget uppdatera med skatteverkets septemberprognos... 2 Förändringar i skatteverkets organisation... 2 Avgiftsregistrering

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 2005 Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Ett nytt kollektivavtal har träffats på kyrkans område. Det nya kollektivavtalet tecknades den 24 maj 2005

Läs mer

Nyhetsbrev från Kanslistöd

Nyhetsbrev från Kanslistöd Nyhetsbrev från Kanslistöd April månad 2010 Innehållsförteckning Vigselbehörighet för Svenska kyrkans präster... 2 Beslutsunderlag i Kbok2003: Personen har invandrat till Sverige... 2 Förändring av epost-lösenordspolicyn

Läs mer

18 september 2000 NR. 26/2000

18 september 2000 NR. 26/2000 18 september 2000 NR. 26/2000 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Inför val av revisorer Som en följd av relationsändringen mellan staten och Svenska kyrkan och ny redovisningslagstiftning ska nya revisorer

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Transporter vid omhändertagande av avlidna

FÖRBUNDSINFO. Transporter vid omhändertagande av avlidna Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 18 2005 Transporter vid omhändertagande av avlidna I detta FörbundsInfo klargörs ansvarsgränserna vid transporter av avlidna. Det kan finnas skäl till detta.

Läs mer

Vad är en enhetlig begravningsavgift? Alla, utom de som bor i Tranås eller Stockholm, ska betala samma avgiftssats för begravningsverksamheten.

Vad är en enhetlig begravningsavgift? Alla, utom de som bor i Tranås eller Stockholm, ska betala samma avgiftssats för begravningsverksamheten. 160215 FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) Om enhetlig begravningsavgift Vad är begravningsavgift? När någon som inte är folkbokförd i Sverige avlider i landet Kontrollfunktioner Om enhetlig

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 57/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen om godkännande av överenskommelsen om samarbete mellan Finland och Sverige på utlandsundervisningens område och med förslag till lag om sättande i kraft

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten.

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten. Allmänna villkor Allmänt Dessa allmänna villkor, inklusive eventuella ändringar, utgör del av avtalet mellan Kunden och företaget RefundFlight Europe AB (RefundFlight). Eventuella tillägg eller ändringar

Läs mer

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling.

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling. Begravning När en människa som står oss nära dör, drabbas vi av många blandade känslor. Men oavsett vad vi känner är det viktigt att få ta avsked på ett sätt som är rätt både för den döda och för oss efterlevande.

Läs mer

Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2012:4

Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2012:4 Kyrkomötet Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2012:4 Beslut om kyrkotillhörighet för medlem i utlandsförsamling Sammanfattning I betänkandet behandlas motion 2012:35 med förslag att

Läs mer

Doppastoral för församlingarna i Uppsala kontrakt

Doppastoral för församlingarna i Uppsala kontrakt Doppastoral för församlingarna i Uppsala kontrakt Fastställd av chefsgruppen, gällande från Första söndagen i advent 2011 Information om kyrkotillhörighet och inbjudan till dop Församlingens strävan är

Läs mer

Frågor och svar efter beslut om vigselrätten

Frågor och svar efter beslut om vigselrätten Frågor och svar efter beslut om vigselrätten På Evangeliska Frikyrkans Församlingsprogram får vi frågor om hur vi ska göra med vigslar efter att vi avsagt oss vigselrätten. Dokumentet EFK och vigselrätten

Läs mer

Särlösning för begravningsverksamheten för församlingarna inom nuvarande Göteborgs kyrkliga samfällighet

Särlösning för begravningsverksamheten för församlingarna inom nuvarande Göteborgs kyrkliga samfällighet Kyrkomötet KsSkr 2015:6 Kyrkomötet Kyrkostyrelsens skrivelse 2015:6 Särlösning för begravningsverksamheten för församlingarna inom nuvarande Göteborgs kyrkliga samfällighet Kyrkostyrelsen överlämnar denna

Läs mer

Konfirmandpastoral. Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat

Konfirmandpastoral. Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat Konfirmandpastoral Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat 2014 Inledning I handlingsplanen för konfirmandarbetet beskrivs hur riktlinjerna ska uppfyllas och därigenom skapa förutsättningar

Läs mer

Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2009:10

Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2009:10 Kyrkomötet Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2009:10 Svenska kyrkan måste leva som den lär Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2009:89 där det föreslås att Kyrkostyrelsen

Läs mer

Stiftens remissvar om äktenskap och vigselrätt

Stiftens remissvar om äktenskap och vigselrätt ORT DATUM ANTAL SIDOR PRESSMEDDELANDE Uppsala 071024 1 FÖRNAMN/EFTERNAMN DIREKTNUMMER HEMSIDA Ewa Röllgårdh, pressekreterare 018-16 96 77 www.svenskakyrkan.se E-POSTADRESS MOBILNUMMER PRESSJOUR UTANFÖR

Läs mer

I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral.

I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral. Inledning Sida 1 av 7 I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral. Begravningspastoralen är en lokal överenskommelse om hur anställda och förtroendevalda i församlingen/församlingarna

Läs mer

Kyrkostyrelsens skrivelse 2015:3, Ändringar i kyrkoordningen m.m., avsnitt 5, Övriga ändringar och rättelser

Kyrkostyrelsens skrivelse 2015:3, Ändringar i kyrkoordningen m.m., avsnitt 5, Övriga ändringar och rättelser Kyrkomötet Kr 2015:1 Kyrkomötet Kyrkorättsutskottets betänkande 2015:1 Ändringar i kyrkoordningen m.m. Sammanfattning I detta betänkande behandlas kyrkostyrelsens skrivelse Ändringar i kyrkoordningen m.m.,

Läs mer

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN 8 kap. Biskopen BISKOPENS UPPGIFTER 1 Den som innehar en befattning som biskop ska 1. förkunna evangelium i ord och handling, 2. ha ansvar för att evangelium förkunnas rent och klart och för att sakramenten

Läs mer

Redogörelse för Kyrkans löneavtal Sjuklön till arbetstagare vars månadslön överstiger 62,5 % av prisbasbeloppet kronor, kronor

Redogörelse för Kyrkans löneavtal Sjuklön till arbetstagare vars månadslön överstiger 62,5 % av prisbasbeloppet kronor, kronor 20 september 2000 NR. 27/2001 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Redogörelse för Kyrkans löneavtal 2000 Här lämnas kompletterande information om Kyrkans löneavtal 2000 som nu har tillämpats en tid. Svar

Läs mer

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar Kapitel 6 Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar Bestämmelser av betydelse för hanteringen av valsedlar innan valet äger rum finns i 38 kap. 32 35 och 51 i kyrkoordningen samt i 7 10 och 24 Kyrkostyrelsens

Läs mer