I enlighet med den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet förutsätter modellreglementet att församlingen gör upp:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I enlighet med den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet förutsätter modellreglementet att församlingen gör upp:"

Transkript

1 MODELLREGLEMENTE FÖR KONFIRMANDARBETET Allmän motivering Kyrkoordningen (KO 3:3) förutsätter att kyrkorådet/församlingsrådet godkänner församlingens reglemente för skriftskolan. I det här dokumentet används orden skriftskola och konfirmandarbete parallellt. Beslutet ska underställas domkapitlet för fastställelse. Till modellreglementet har vi även bifogat kyrkoordningens paragrafer om konfirmandarbetet. Detaljmotivering I enlighet med den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet förutsätter modellreglementet att församlingen gör upp: 1) en lokal plan för konfirmandarbetet 2) en årsplan för konfirmandarbetet och 3) en genomförandeplan för varje konfirmandgrupp. Den lokala planen görs upp för tre år i taget och utvärderas minst en gång om året. I Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 ges anvisningar för den lokala plan som ska godkännas av församlingsrådet eller kyrkorådet. Genomförandeplanen för en enskild konfirmandgrupp görs upp av dess ledarteam utgående från de nämnda planerna. Konfirmandarbetet är hela församlingens gemensamma uppgift och det är därför viktigt att de olika medarbetarna och frivilliga i församlingen deltar i planeringen och genomförandet. I planeringen är det viktigt att hålla kontakt med lokala samarbetspartner, till exempel skolorna. Den medarbetare som ansvarar för konfirmandarbetet gör upp en årsplan där den kommande periodens konfirmandgrupper, ledarteam och viktigaste datum framgår, inklusive start, intensivperiod, konfirmation och kontakterna till församlingens övriga verksamhet och konfirmandernas familjer. 3 Ledare för konfirmandarbetet är de anställda och frivilliga enligt vad som föreskrivs i kyrkoordningen och anges i reglementet för konfirmandarbetet. I reglementet kan man nämna olika grupper av anställda, till exempel ungdomsarbetsledare, kantorer, diakoniarbetare, barnledare, praktikanter, säsongs- och sommararbetare samt frivilliga som deltar i församlingens konfirmandarbete. Likaså kan man i reglementet konstatera att de anställda och frivilliga som deltar i konfirmandarbetet samt närmare uppgifter om dem tas in i den lokala planen. När ledarteamen för konfirmandgrupperna bildas bör man särskilt se till att de inkluderar tillräckligt många yrkespersoner inom fostran. Bäst fungerar det om konfirmandledarna utarbetar genomförandeplanen tillsammans med hjälpledarna och övriga frivilliga. Målet är att också konfirmanderna och deras vårdnadshavare ska delta i planeringen. 4 Unga i konfirmandåldern ska i ett tillräckligt tidigt skede få information om möjligheten att delta i konfirmandundervisning. I reglementet beaktas de unga som börjat grundskolan tidigare än sin egen åldersklass och vill delta i konfirmandundervisningen samtidigt med sin årskurs. När det gäller konfirmation av unga som inte hör till kyrkan och upptagningen av dessa unga i kyrkan finns det skäl att minnas den åldersgräns på 15 år som fastställs i religionsfrihetslagen.

2 5 En konfirmandgrupp ska bestå av högst 25 konfirmander. Församlingsrådet eller kyrkorådet kan i undantagsfall av särskilt vägande skäl besluta att gruppstorleken kan överskridas. Församlingsrådet eller kyrkorådet kan besluta om vilka villkor som gäller när kyrkoherden i brådskande fall behöver fatta beslut om att gruppstorleken överskrids. Det kan till exempel vara fråga om att en konfirmand flyttar över till en annan grupp med 25 konfirmander mitt under konfirmandundervisningen, då det inte är ändamålsenligt att sammankalla församlingsrådet eller kyrkorådet. Anvisningar för storleken på specialgrupper anges i planen för konfirmandarbetet. En konfirmandgrupp för invandrare ska vara tillräckligt liten. 7 Församlingen ansvarar för utvärdering av konfirmandarbetet. Konfirmandarbetet utvecklas genom att man utvärderar både enskilda konfirmandgrupper och hela församlingens konfirmandarbete. Konfirmandarbetet utvärderas på olika nivåer: ur konfirmandernas, ledarnas, de frivilligas och hela processens perspektiv. En del av utvärderingen genomförs med en nationell självutvärderingsblankett för konfirmanderna. Mångsidig utvärdering ur individ- och grupperspektiv ger underlag för utveckling av konfirmandarbetet. I den lokala planen anges principerna för utvärdering av konfirmandarbetet i större detalj. 8 Församlingarna ska regelbundet informera om möjligheten att delta i enskild konfirmandundervisning. Det finns situationer då en ung eller vuxen inte kan delta i undervisning i grupp. Möjligheten till enskild konfirmandundervisning gäller både personer över 15 år och dem som under konfirmandåret fyller minst 15 år eller har fått specialtillstånd av kyrkoherden att delta tidigare. 9 Församlingen ska se till att det ordnas konfirmandundervisning för vuxna. Konfirmandundervisningen för vuxna omfattar enligt 8 i biskopsmötets beslut timmar. Församlingen kan bestämma om en längre period i sitt reglemente. 11 När en konfirmand deltar i konfirmandundervisning någon annanstans än i sin hemförsamling ska konfirmanden delta i konfirmandarbetets temadagar, gudstjänster och ungdomsverksamhet i sin egen församling. Undantag från detta görs om församlingarna geografiskt ligger nära varandra. Då är det meningsfullt att delta i konfirmandundervisningen som helhet, temadagar, gudstjänster och ungdomsverksamhet, närperiod, intensivperiod och konfirmation i grannförsamlingen. 12 På den plats där konfirmandarbete ordnas ska det helst finnas ett avskilt sakralt rum för bön, stillhet och gudstjänstliv. I planeringen och genomförandet av konfirmandarbetet iakttas de säkerhetsföreskrifter som godkänts av Kyrkostyrelsen. I säkerhetsdokumentet för varje enskild konfirmandgrupp definieras lägrets säkerhetsaspekter och säkerhetsåtgärder mer specifikt. Församlingen ska också ha en gällande krisberedskapsplan.

3 ... REGLEMENTE FÖR KONFIRMANDARBETET I... FÖR- SAMLING Godkänt av kyrkorådet/församlingsrådet den Fastställt av domkapitlet i... stift den Bestämmelser om konfirmandarbetet Utöver vad som föreskrivs om konfirmandarbetet i kyrkoordningen ska bestämmelserna i detta reglemente följas. KO 3:3 Församlingen ska ordna konfirmandundervisning där de unga blir bekanta med kyrkans gemensamma tro och förs in i ett liv i församlingens gemenskap. Ledningen av skriftskolan tillkommer en präst eller lektor. Som lärare verkar dessutom församlingens kantorer, ungdomsarbetsledare och övriga anställda, i enlighet med vad som föreskrivs i församlingens reglemente för skriftskola. Vid behov meddelas konfirmandundervisning även enskilt. Församlingens reglemente för skriftskolan godkänns av kyrkorådet eller församlingsrådet. Beslutet ska underställas domkapitlet för fastställelse. KO 3:4,1 I skriftskolan meddelas undervisning enligt den kristna läran, som godkänts av kyrkomötet. Biskopsmötet godkänner de läroböcker som får användas. 2 Planer för konfirmandarbetet I konfirmandarbetet iakttas den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet. För det lokala genomförandet av konfirmandarbetet upprättas en treårig lokal plan som ska godkännas av kyrkorådet/församlingsrådet. För den konfirmandundervisning som hålls under året upprättas en årsplan som ska fastställas av kyrkorådet/församlingsrådet. För enskilda konfirmandgrupper upprättas en genomförandeplan. I församlingen utses en tjänsteinnehavare som ansvarar för helhetsplaneringen och arrangemangen. 3 Ledare för konfirmandarbetet Ledare för konfirmandarbetet är följande medarbetare som deltar i planeringen och genomförandet: [Fylls i av församlingen] Även en för uppgiften utbildad frivilligarbetare kan vara ledare. Kyrkoherden bestämmer om programmet för konfirmandundervisningens lägerperiod och utser en säkerhetsansvarig medarbetare för lägret.

4 Det ledarteam som utsetts i årsplanen upprättar en verksamhetsplan för konfirmandarbetet tillsammans med de hjälpledare och frivilliga som deltar i genomförandet. Ledarna ansvarar för kontakterna till konfirmandernas familjer och faddrar, till skolorna och övriga samarbetspartner. KO 3:3,2 Ledningen av skriftskolan tillkommer en präst eller lektor. Som lärare verkar dessutom församlingens kantorer, ungdomsarbetsledare och övriga anställda, i enlighet med vad som föreskrivs i församlingens reglemente för skriftskola. Vid behov meddelas konfirmandundervisning även enskilt. 4 Unga som kan antas till konfirmandundervisningen Till konfirmandundervisningen kan församlingen anta ungdomar som under det år undervisningen slutförs fyller minst 15 år. Kyrkoherden kan av grundad anledning ge en yngre person tillstånd att delta i konfirmandundervisningen tillsammans med en bekant åldersklass. 5 Antal deltagare i konfirmandgrupperna Antalet konfirmander i en grupp ska vara högst 25. Kyrkorådet/församlingsrådet kan i exceptionella fall av särskilt vägande skäl besluta att gruppstorleken kan överskridas. Kyrkoherden kan i enlighet med församlingsrådets/kyrkorådets riktlinjer i enskilda fall besluta att gruppstorleken överskrids av särskilt vägande skäl. 6 Anmälning av information Den ledande prästen eller lektorn ska utan dröjsmål efter konfirmationen se till att alla nödvändiga uppgifter om konfirmandundervisningen och konfirmationen meddelas till församlingens pastorskansli/centralregister. 7 Utvärdering av konfirmandarbetet Konfirmandarbetet ska utvärderas regelbundet, dock minst en gång om året. I utvärderingen utnyttjas den lokala planen och den nationella självutvärderingsblanketten för unga. 8 Konfirmandundervisning för specialgrupper och enskild konfirmandundervisning Församlingen ansvarar också för konfirmandundervisningen för personer som inte kan delta i en konfirmandgrupp. I konfirmandundervisning för specialgrupper och enskild konfirmandundervisning används den plan för konfirmandundervisning som godkänts av biskopsmötet. 9 Konfirmandundervisning för vuxna

5 Församlingen erbjuder konfirmandundervisning för vuxna. Undervisningen för vuxna ordnas enskilt eller i grupp. Konfirmandundervisningen för vuxna omfattar 20 timmar. 10 Personer som har rätt att delta i konfirmation Medlemmar av kyrkan som har deltagit i konfirmandundervisningen får delta i konfirmationen. KO 3:5 De som på grund av konfirmandundervisning ges rätt att delta får delta i konfirmation. I konfirmationen bekänner sig de unga till kyrkans tro samt berättigas att självständigt begå nattvarden. Konfirmationen förrättas av en präst eller lektor. Konfirmationen än en förutsättning för att vara valbar i kyrkliga val (KL 7:3), för att vara fadder (KO 2:17) och för att vigas till präst (KO 5:2). Den som skall vigas kyrkligt skall vara skriftskolgången medlem av kyrkan (KO 2:18). KO 1:3,1 Till medlemmar i kyrkan upptas 1) barn i det heliga dopet; 2) en skriftskolgången person, som tidigare tillhört en evangelisk-luthersk kyrka och som meddelar sig önska bekänna sig till kyrkans tro, samt 3) en annan person som uppnått föreskriven ålder och inte tillhör någon evangelisk-luthersk kyrka sålunda, att han efter nödig undervisning undfår dopet eller, om han är rätt döpt, bekänner kyrkans tro. KO 1:3,4 En person som intagits i kyrkans gemenskap enligt 1 mom. 2 eller 3 punkten anses vara skriftskolgången och konfirmerad. 11 Deltagande i konfirmandundervisningen någon annanstans än i hemförsamlingen Om en församlingsmedlem deltar i konfirmandundervisning någon annanstans än i sin egen församling ska han eller hon delta i temadagar, gudstjänster och ungdomsverksamhet i sin egen församlings konfirmandundervisning, om inte något annat överenskoms mellan konfirmanden och hemförsamlingen samt anordnaren av konfirmandundervisningen. 12 Lokaler och utrustning för konfirmandarbetet För konfirmandarbetet tillhandahålls ändamålsenliga lokaler och ändamålsenlig utrustning. I arrangemangen iakttas allmänna anvisningar för säkerhet och hälsa. 13 Avbruten och uppskjuten konfirmandundervisning Om en konfirmand upprepade gånger försummar att iaktta anvisningarna ska konfirmandarbetets ledare kontakta konfirmandens förälder eller vårdnadshavare. Om ingen positiv lösning kan nås

6 fattar kyrkoherden på framställning av ledarna beslut om att konfirmandundervisningen ska avbrytas eller skjutas upp till en senare tidpunkt.

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Hösten 2017 2 Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog KCSA Konfirmandarbetet i vår kyrka 85,9 % av 15-åringarna deltog 2016

Läs mer

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby Doppastoral Svenska kyrkan i Rödeby Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus. Dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens

Läs mer

Konfirmandpastoral. Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat

Konfirmandpastoral. Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat Konfirmandpastoral Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat 2014 Inledning I handlingsplanen för konfirmandarbetet beskrivs hur riktlinjerna ska uppfyllas och därigenom skapa förutsättningar

Läs mer

Konfirmand 2019/2020. Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte

Konfirmand 2019/2020. Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte Konfirmand 2019/2020 Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte Fakta om konfirmation Konfirmation = confirmare betyder bekräftelse. Det som bekräftas är det dop som man en gång varit med om eller som man

Läs mer

RP 77/2008 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2009.

RP 77/2008 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2009. RP 77/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. och 8 kap. i kyrkolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att kyrkolagen ändras

Läs mer

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Doppastoral Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Grundläggande förutsättningar Så här beskriver Kyrkoordningen (KO) dopet: Dopet är ett sakrament,

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

KYRKOORDNING /1055/1993 I AVDELNINGEN ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1 kap. Kyrkans bekännelse och medlemmar

KYRKOORDNING /1055/1993 I AVDELNINGEN ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1 kap. Kyrkans bekännelse och medlemmar Kyrkoordning KO 1 KAPITEL. Kyrkans bekännelse och medlemmar KYRKOORDNING 8.11.1991/1055/1993 I AVDELNINGEN ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 kap. Kyrkans bekännelse och medlemmar 1 Den evangelisk-lutherska kyrkan

Läs mer

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Verbum Första upplagan, tredje tryckningen 2008 Svenska Kyrkan och Verbum Förlag Omslag och grafisk form:

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 35/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 1 kap. 3 kyrkolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att kyrkolagen kompletteras så Ett barn som

Läs mer

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 14/

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 14/ KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 14/2005 29.3.2005 MODELLREGLEMENTE FÖR KAPELLRÅDET Kapellrådets gamla modellreglemente upprättades år 1976. Lagstiftningen har förnyats i många avseenden sedan dess och modellreglementet

Läs mer

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord 2 Inledning och motivering 4 Rambestämmelser för Svenska kyrkans konfirmandarbete 9 Efterord 15 Dessa Riktlinjer för Svenska

Läs mer

Kyrkoordning. Utfärdad i Åbo den 16 maj kap. Allmänna bestämmelser. 1 Kyrkans bekännelse. 2 Att upptas som medlem av kyrkan

Kyrkoordning. Utfärdad i Åbo den 16 maj kap. Allmänna bestämmelser. 1 Kyrkans bekännelse. 2 Att upptas som medlem av kyrkan Kyrkoordning Utfärdad i Åbo den 16 maj 2018 I enlighet med kyrkomötets beslut föreskrivs med stöd av 1 kap. 1 3 mom. i kyrkolagen ( / ): 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Kyrkans bekännelse Evangelisk-lutherska

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1 Församlingsvalet år 2018 Innehåll 1 Församlingsvalet år 2018... 1 1.1 Församlingsvalet 2018... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för valet... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet...

Läs mer

Lag. om ändring av kyrkolagen

Lag. om ändring av kyrkolagen Lag om ändring av kyrkolagen På förslag av kyrkomötet och i enlighet med riksdagens beslut upphävs i kyrkolagen (1054/1993) 19 kap. 7, sådan den lyder i lagarna 1274/2003 och 1008/2012, ändras 16 kap.

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om kyrkobokföring i Svenska kyrkan meddelat den 8 december 2009. SvKB 2009:9 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 56 kap. 4 i

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1. Församlingsvalet år 2014 Innehåll 1.1 Församlingsvalet 2014... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för församlingsval... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet... 3 1.6 Antalet

Läs mer

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 1 Version 20171103 Församlingsråd Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 2 Innehåll Vad är ett församlingsråd? sid. 3 Hur växte församlingsråden fram? sid. 3 Hur utses ett församlingsråd?

Läs mer

Esbo församlingar DOP AV BARN

Esbo församlingar DOP AV BARN Esbo församlingar DOP AV BARN www.espoonseurakunnat.fi www.esboforsamlingar.fi Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET Behandling Gemensamma kyrkorådet 23.4.2013 Gemensamma kyrkofullmäktige 10.6.2014 Detta reglemente för gemensamma kyrkorådet träder i kraft 1.4.2015. Reglemente för

Läs mer

Riktlinjer för det ekumeniska samarbetet mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samt Suomen metodistikirkko och Finlands svenska metodistkyrka

Riktlinjer för det ekumeniska samarbetet mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samt Suomen metodistikirkko och Finlands svenska metodistkyrka 1 Riktlinjer för det ekumeniska samarbetet mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samt Suomen metodistikirkko och Finlands svenska metodistkyrka Nämnden för teologiska ärenden tillsatt av Kyrkans

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av kyrkolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att kyrkolagen ändras så, att bestämmelser om rätten för vice ordföranden

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2012 1009/2012 Kyrkomötets beslut om ändring av kyrkoordningen Utfärdat i Åbo den 5 november 2009 och den 12 november 2010 I enlighet

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 januari 2006 Detta FörbundsInfo behandlar bestämmelserna om clearing av kyrkliga handlingar (dop, konfirmation, vigsel och begravning) och förklarar hur dessa

Läs mer

3 Upptagande i kyrkans gemenskap

3 Upptagande i kyrkans gemenskap 3 Upptagande i kyrkans gemenskap 93 En person som har uppnått föreskriven ålder, är rätt döpt och inte tillhör någon evangelisk-luthersk kyrka upptas som medlem i kyrkan sålunda att han eller hon efter

Läs mer

37 kap. Ändringar i indelningen, m.m.

37 kap. Ändringar i indelningen, m.m. 37 kap. Ändringar i indelningen, m.m. (SvKB ÄNDRINGAR I DEN LOKALA STRUKTUREN 1 Upphört att gälla. (SvKB Grunderna för den lokala strukturen 2 En församling som inte ingår i ett pastorat ska, utöver det

Läs mer

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde Mom. 1 Syftet med rekommendationen Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkosektorn rf. rekommenderar att församlingarna

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Funderar du på om du ska konfirmeras?

Funderar du på om du ska konfirmeras? KONFIRMATION Ett minne för livet Konfirmation är gemenskap, det berättar några av Solnas konfirmander. Konfirmandtiden är en chans att tillsammans med andra fundera över viktiga och spännande frågor. Du

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 5 2005 Clearing av kyrkliga handlingar Detta FörbundsInfo behandlar bestämmelserna om clearing av kyrkliga handlingar (dop, konfirmation, vigsel och begravning)

Läs mer

Redovisning av konfirmationsgrupper i statistiken. Information om statistikblanketten

Redovisning av konfirmationsgrupper i statistiken. Information om statistikblanketten Redovisning av konfirmationsgrupper i statistiken 2017-11-10 Innehåll 1. Information om redovisning i statistiken gällande konfirmation 2. Förklaringar av statistikens olika delar gällande konfirmation

Läs mer

Handlingsplan. för konfirmandarbetet Tillkommen i ett pedagogiskt projekt under läsåret

Handlingsplan. för konfirmandarbetet Tillkommen i ett pedagogiskt projekt under läsåret TROLLHÄTTANS PASTORAT Handlingsplan för konfirmandarbetet Tillkommen i ett pedagogiskt projekt under läsåret 2010-2011. Ett erbjudande till dig som är nyfiken på livet, kristen tro och vad det kan betyda

Läs mer

RP 292/2010 rd. Dessutom får enligt 24 kap mom. i kyrkolagen kyrkobesvär inte anföras över ett beslut om upphandling på den grund att beslutet

RP 292/2010 rd. Dessutom får enligt 24 kap mom. i kyrkolagen kyrkobesvär inte anföras över ett beslut om upphandling på den grund att beslutet RP 292/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av kyrkolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås vissa ändringar i kyrkolagens bestämmelser

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET

UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET 2011 2014 Utbildningsstyrelsens nya grunder för morgon- och eftermiddagsverksamheten träder i kraft den 1 augusti 2011. Denna utvecklingsplan

Läs mer

Vanliga frågor om församlingsvalet

Vanliga frågor om församlingsvalet Vanliga frågor om församlingsvalet 1. Var kan man beställa valdokument? Kyrkostyrelsen ordnar tryckningen av valdokumenten för församlingsvalet 2018 i samarbete med Grano Oy. Beställningstiden för valdokumenten

Läs mer

Konfirmand Till dig som är konfirmand. Hej!

Konfirmand Till dig som är konfirmand. Hej! Konfirmand 2015 Till dig som är konfirmand Hej! Den här enkäten är till för att du som konfirmand ska ha en möjlighet att ge en bild av hur du uppfattade din konfirmandtid. Genom att besvara frågorna bidrar

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Tid kl. 17:35-19:40 Plats S:t Jacobs församlingssal, Kvarnbergsbrinken 1

Tid kl. 17:35-19:40 Plats S:t Jacobs församlingssal, Kvarnbergsbrinken 1 Församlingsrådet i Johannes församling PROTOKOLL Tid 03.06.2019 kl. 17:35-19:40 Plats S:t Jacobs församlingssal, Kvarnbergsbrinken 1 Närvarande Johan Westerlund, ordförande Markus Andersén Maria Björnberg

Läs mer

210/ Ändring av högmässotider i församlingen. Kyrkoherde Stefan Forsén

210/ Ändring av högmässotider i församlingen. Kyrkoherde Stefan Forsén 210/2016 22 Ändring av högmässotider i församlingen Beslutsförslag Kyrkoherde Stefan Forsén Behandling Församlingsrådet besluter att Matteus församlings gudstjänstliv ändras räknat från och med Första

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 16.2.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde mom. 1 Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkliga sektorns fackorganisation

Läs mer

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015 Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Innehåll Starrkärr-Kilanda församling... 3 Historik... 3 Nutid... 3

Läs mer

Björnberg-Enckell, Maria Elving-Andersén, Christina. Laakkonen-Lähteenmäki, Nina. Träskman, Anhild. Hagmark, Viveca Wallendahl, Mårten

Björnberg-Enckell, Maria Elving-Andersén, Christina. Laakkonen-Lähteenmäki, Nina. Träskman, Anhild. Hagmark, Viveca Wallendahl, Mårten JOHANNES FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTKOLL Nr 9/2014 Tid: måndag 8.9.2014 kl. 17.30. Servering från kl. 17. Plats: Högbergssalen, Högbergsgatan 10 E 2 våningen Närvarande Andersén Henrik Antas, Maria

Läs mer

Konfirmand

Konfirmand Konfirmand 2019-2020 Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vem vill jag vara i framtiden? Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar

Läs mer

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte. Publikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland Kyrkan och verksamheten

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte. Publikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland Kyrkan och verksamheten Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Publikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland Kyrkan och verksamheten 61 Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att

Läs mer

BISKOPSMÖTETS REDOGÖRELSE FÖR HANTERING AV PROBLEM I ARBETSGEMENSKAPEN FÖRORSAKADE AV OLIKA ÄMBETSSYN 1 (8)

BISKOPSMÖTETS REDOGÖRELSE FÖR HANTERING AV PROBLEM I ARBETSGEMENSKAPEN FÖRORSAKADE AV OLIKA ÄMBETSSYN 1 (8) Biskopsmötets tillkännagivande 1/2006 BISKOPSMÖTETS REDOGÖRELSE FÖR HANTERING AV PROBLEM I ARBETSGEMENSKAPEN FÖRORSAKADE AV OLIKA ÄMBETSSYN 1 (8) Att slå vakt om kyrkans enhet Kyrkomötet beslöt år 1986

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING GODKÄND I FÖRSAMLINGSRÅDET 4.10.2016 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 1. Esbo kyrkliga samfällighets verksamhetsidé för Kyrkan i Esbo är enligt den strategi som blivit godkänd

Läs mer

1. ANVISNINGAR FÖR SKÖTSEL AV KYRKOHERDEÄMBETE UPPDATERADE

1. ANVISNINGAR FÖR SKÖTSEL AV KYRKOHERDEÄMBETE UPPDATERADE 10.6.2003 Nr 19/2003 1 (7) Innehåll: 1. Anvisningar för skötsel av kyrkoherdeämbete uppdaterade 2. Den nya religionsfrihetslagen 1.8.2003 och den av kyrkomötet godkända ändringen av 1 kap. 3 2 mom. kyrkolagen

Läs mer

Kyrkliga förrättningar

Kyrkliga förrättningar Kyrkohandbok för den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland III Kyrkliga förrättningar Förslag utarbetat av den av kyrkomötet år 1988 tillsatta handbokskommittén Den evangelisk-lutherska kyrkans i Finland

Läs mer

Underbart arbete. Utvärderingsmetoder i konfirmandarbetet. Publikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland Kyrkan och verksamheten

Underbart arbete. Utvärderingsmetoder i konfirmandarbetet. Publikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland Kyrkan och verksamheten Underbart arbete Utvärderingsmetoder i konfirmandarbetet Publikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland Kyrkan och verksamheten 69 Syftet med utvärderingen är att utveckla och utvecklas. Underbart arbete

Läs mer

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling 1(6) Församlingsinstruktion för Fässbergs församling Fässbergs församling utgör eget pastorat och ingår i Mölndals kyrkliga samfällighet i Göteborgs stift. I pastoratet finns en befattning som kyrkoherde

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 Verksamhetsidé (ur strategin): Grunden för verksamheten i Esbo församlingar utgörs av

Läs mer

Björnberg-Enckell, Maria. Elving-Andersén, Christina. Lundsten, Lars medlem, från 9 ( 7) Träskman, Anhild

Björnberg-Enckell, Maria. Elving-Andersén, Christina. Lundsten, Lars medlem, från 9 ( 7) Träskman, Anhild JOHANNES FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 11/2014 FÖRSAMLINGSRÅDET Tid: 11.11.2014 kl. 17.30. Servering från kl. 17. Plats: Högbergssalen, Högbergsgatan 10 E 2 våningen Närvarande: Westerlund, Johan kyrkoherde,

Läs mer

Konfirmationen riten som söker sin teologi

Konfirmationen riten som söker sin teologi Ledare SPT nr 8 2012 Konfirmationen riten som söker sin teologi Även om konfirmationsfrekvensen de senaste decennierna har dalat, möter Svenska kyrkans församlingar genom ansvariga ledare fortsatt ett

Läs mer

Gudstjänster i annat kristet samfund. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund

Gudstjänster i annat kristet samfund. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund Kyrkomötet Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2016:8 Gudstjänster i annat kristet samfund Sammanfattning I motion 2016:48 föreslås kyrkomötet ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda behovet av ytterligare

Läs mer

Avgift när begravningsgudstjänst anordnas för avliden som vid dödsfallet ej var tillhörig Svenska kyrkan

Avgift när begravningsgudstjänst anordnas för avliden som vid dödsfallet ej var tillhörig Svenska kyrkan 18 december 2001 NR. 35/2001 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Avgift när begravningsgudstjänst anordnas för avliden som vid dödsfallet ej var tillhörig Svenska kyrkan Frågan om en begravningsgudstjänst

Läs mer

ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET

ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET ANVISNING ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET I denna anvisning beskrivs de bestämmelser om undervisningen i religion och livsåskådningskunskap

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/08

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/08 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/08 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 30.09.2008 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström x Tarja Jansson x Kira Forsström

Läs mer

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 04/08

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 04/08 BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 04/08 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 01.10.2008 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Pia-Maria Blomqvist-Schrey - Hans Falck -

Läs mer

Ett stort under. Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under. Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte 1 Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte 2 Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Inledning: Inför Gud och livets under 1. Konfirmandundervisningens utgångspunkter

Läs mer

RP 98/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ortodoxa kyrkan

RP 98/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ortodoxa kyrkan Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ortodoxa kyrkan PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om ortodoxa kyrkan ändras.

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren.

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har stadigt minskat de senaste 10 åren. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 50 procent. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 85 procent.

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Kyrkan i Enebyberg

Stadgar för den ideella föreningen Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg 1 I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Välkommen till konfirmandgrupperna i Örgryte pastorats församlingar: Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte

Välkommen till konfirmandgrupperna i Örgryte pastorats församlingar: Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte Välkommen till konfirmandgrupperna i Örgryte pastorats församlingar: Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte konfirmation = confirmare betyder bekräftelse. Det som bekräftas är det dop som du en gång varit

Läs mer

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling.

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling. PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Se bifogad handling. Distriktsstyrelsen föreslår Distriktsårsmötet att: fastställa verksamhetsberättelsen 2012 PROPOSITION 2013:2 Preliminär verksamhetsplan

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Församlingen som samarbetspartner

Församlingen som samarbetspartner Församlingen som samarbetspartner Församlingen kan vara en samarbetspartner till skolan och läroinrättningar samt inom småbarnspedagogiken. Broschyren är tänkt för dem som arbetar med fostran. Den riktar

Läs mer

Församlingsinstruktion för Haparanda församling

Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingspresentation Haparanda församling står inför utmaningar i sitt dagliga församlingsarbete. Vi vill möta människor i olika livssituationer vilket

Läs mer

Framtidsredogörelse

Framtidsredogörelse Framtidsredogörelse 2017 2021 - - 1 Framtidsredogörelse för Esbo svenska församling 2017 2021 Verksamhetsidé (ur strategin): Grunden för verksamheten i Esbo församlingar utgörs av den kärlek som Gud visar

Läs mer

stockholms domkyrkoförsamling

stockholms domkyrkoförsamling stockholms domkyrkoförsamling Är du säker eller osäker på om du ska anmäla dig? Läs det här först! Du och jag lever i en tid då trosfrågor kan upplevas förvirrande. Världen förändras och många uppfattningar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 juni 2014 414/2014 Lag om ändring av kyrkolagen Utfärdad i Helsingfors den 6 juni 2014 På förslag av kyrkomötet och i enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Östmarks församling Östmarks församlings församlingsinstruktion

Östmarks församling Östmarks församlings församlingsinstruktion Östmarks församling Östmarks församlings församlingsinstruktion Godkänd i Östmarks församlings kyrkofullmäktige i april 2011. Antagen av Karlstads stifts Domkapitel i september 2011. Innehållsförteckning:

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

BORGÅ SVENSKA DOMKYRKOFÖRSAMLING

BORGÅ SVENSKA DOMKYRKOFÖRSAMLING BORGÅ SVENSKA DOMKYRKOFÖRSAMLING VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅREN 2016-2018 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 5 2. VERKSAMHET 2.1. Kyrkoherdeämbetet... 6 2.2. Församlingsrådet... 7 2.3. Gudstjänstlivet... 8

Läs mer

kommunikation2020! utbildning sociala medier budskap dialog växelverkan gemenskap medier 2o2o

kommunikation2020! utbildning sociala medier budskap dialog växelverkan gemenskap medier 2o2o EV.LUTH. KYRKAN I FINLANDπ utbildning sociala medier budskap dialog kommunikation2020! växelverkan gemenskap medier 2o2o Kommunikationsplan för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland fram till 2020 Kommunikationen

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Stiftsrapport. Västerås stift PRELIMINÄR TABELLSAMMANSTÄLLNING OKTOBER PROJEKT: Konfirmand 2009 FRAMTAGEN AV: JONAS BROMANDER MIRIAM HOLLMER

Stiftsrapport. Västerås stift PRELIMINÄR TABELLSAMMANSTÄLLNING OKTOBER PROJEKT: Konfirmand 2009 FRAMTAGEN AV: JONAS BROMANDER MIRIAM HOLLMER Stiftsrapport PRELIMINÄR TABELLSAMMANSTÄLLNING OKTOBER 2009 PROJEKT: Konfirmand 2009 Västerås stift FRAMTAGEN AV: JONAS BROMANDER MIRIAM HOLLMER I SAMARBETE MED: ÅSA GREIJER, STATISTICON AB TALESPERSON:

Läs mer

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppdrag och övergripande vision Stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet har också förvaltande uppgifter 1. Det

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn Datum Diarienr 2014-01-23 1842-2013 Kyrkostyrelsen Svenska kyrkan 751 70 Uppsala Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn Datainspektionens beslut

Läs mer

Lättläst guide. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Lättläst guide. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland Delaktig i livet Kyrkliga förrättningar och gudstjänst Lättläst guide Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland Publikationer utgivna av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland 2009:3 Delaktig i livet Kyrkliga

Läs mer

Ad fontes! Ledare SPT nr

Ad fontes! Ledare SPT nr Ledare SPT nr 1 2012 Ad fontes! SPT GENOMGÅR FRÅN och med detta nummer en lätt yttre förnyelse, med bl.a. ett nytt utseende på omslaget och en ny font för tidningens brödtext, det klassiska svenska typsnittet

Läs mer

Konfirmationens Sakrament

Konfirmationens Sakrament Information angående Förberedelse inför Konfirmationens Sakrament Höst och vinter 2015 Sankt Franciskus Katolska Församling Jönköping 1 Kära ungdomar, För vissa är förberedelsen inför Konfirmationen ett

Läs mer

Församlingsvalets Valkompass 2018

Församlingsvalets Valkompass 2018 Församlingsvalets Valkompass 2018 Gemensamma frågor FÖRSAMLING Välj församling i listan Bakgrundsfrågor: Namn, ålder Vilken av följande andliga sammanhang ligger närmast dig? Evangeliska rörelsen (SLEF)

Läs mer

en vägledning för föräldrar

en vägledning för föräldrar BARNEN OCH NATTVARDEN en vägledning för föräldrar Ibland blir barnen välsignade i samband med nattvarden och ibland tar hela barnfamiljen del av både bröd och vin. Hur ska man som förälder förhålla sig

Läs mer

KONFIRMAND 2018/2019

KONFIRMAND 2018/2019 KONFIRMAND 2018/2019 Funderar du på att konfirmera dig? I så fall kan den här foldern vara intressant! KONFIRMANDTIDEN ÄR DIN TID Konfirmandtiden är ett tillfälle för dig att fundera kring frågor om tro

Läs mer

Kyrkostyrelsens cirkulär nr 7/

Kyrkostyrelsens cirkulär nr 7/ Kyrkostyrelsens cirkulär nr 7/2017 19.4.2017 KYRKOSTYRELSENS BESLUT OM EXAMINA SOM FÖRUTSÄTTS AV VISSA TJÄNSTEINNEHA- VARE I ANDLIGT ARBETE Kyrkostyrelsen har vid sitt möte den 24 januari 2017 fattat beslut

Läs mer

MARIEHAMNS FÖRSAMLING PROTOKOLL Kyrkofullmäktige NÄRVARANDE. Andersson Ove Andersson Ulla

MARIEHAMNS FÖRSAMLING PROTOKOLL Kyrkofullmäktige NÄRVARANDE. Andersson Ove Andersson Ulla S:t Görans församlingshem 26.04.2017 18.30 19.50 2 NÄRVARANDE Ahlström Peter Andersson Ove Andersson Ulla Beijar Christian Birney Julia Donning Stig Eriksson Hans Erik Eriksson Karl-Göran Fagerholm Inga-Britt

Läs mer