GRANSKNINGSHANDLING Datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2015-03-11"

Transkript

1 GRANSKNINGSHANDLING Datum: SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande Detaljplan för GÄLLIVARE 4:18 M.FL. (Andra Sidan) GÄLLIVARE KOMMUN NORRBOTTENS LÄN Gällivare kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare (23)

2 HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Detaljplanen har varit på samrådsremiss mellan den 22 oktober och den 14 november Annonsering har skett i lokaltidning. Samråd har skett genom remissförfarande med berörda statliga och kommunala instanser samt sakägare. Planhandlingarna har varit tillgängliga för allmän granskning på samhällsbyggnadsförvaltningen, Gällivare kommunhus, samt på kommunens hemsida Allmänt samrådsmöte hölls den 4 november i kommunhuset. Under samrådstiden har följande yttranden inkommit till Samhällsbyggnadsförvaltningen. Länsstyrelsen, Trafikverket, Lantmäteriet, Miljö- och byggnämnden, Socialnämndens allmänna utskott, Service- och teknikförvaltningen, Vattenfall Eldistribution AB, Skanova, J. Näckstam, Gällivare 1:32, st boende på fastigheterna Gällivare 13:50, 13:51, 13:55, 13:56, 13:57, 13:57, 13:59, 13:60 samt Gällivare 64:4, T. Eriksson och J. Grundell, Gällivare 13:51, A-K. Simma och T. Wennström, Mikkos väg 11, inkom SAMMANFATTNING AV ÄNDRINGAR I SAMRÅDSHANDLINGARNA Med anledning av inkomna synpunkter under samrådsförfarandet har främst följande förändringar skett av detaljplan för Del av Gällivare 4:18 m.fl. (Andra Sidan), i Gällivare kommun, samrådshandling, daterad Planbeskrivningen kompletteras angående områdets kulturvärden - med motiv för att ta området i anspråk, påverkan mm. - Planbeskrivningen kompletteras angående frågan om vattenverksamhet samt att kommunen bedömer att ingen anmälan om vattenverksamhet behöver ske. - På plankartan utgår berörd del av fastigheten Gällivare 1:32 i norra delen, inklusive bestämmelser, illustrerad gång- och cykelväg samt dagvattendamm. - Planbeskrivningen kompletteras med resultat mm från utförd geoteknisk undersökning. - På plankartan utgår bestämmelse som medger skotertrafik inom Natur längs Andra Sidanvägens östra sida. Istället införs bestämmelse om att skoter tillåts inom Lokalgata inne i bostadskvarteret öster om Andra Sidanvägen. - Plankartan justeras så att skotertrafik öster om Andra Sidanvägen inte medges längs gränsen mot befintlig bebyggelse (Gällivare 13:51 m fl). Samtidigt utgår remsan med kvartersmark, 2 (23)

3 som innefattar gemensamhetsanläggning, längs östra gränsen mot befintlig bebyggelse och ersätts av bestämmelse Natur med kommunen som huvudman. Inom denna remsa Natur avses dagvattenstråk anordnas. Planhandlingarna justeras kring detta. - På plankartan kompletteras planbestämmelsen om skotertrafik på allmän platsmark till "skotertrafik tillåts till angränsande fastigheter" för att tydliggöra syftet angående skoter området. - Ett förtydligande kring definitionen "tomtplatsarea" kompletteras till planbeskrivningen. - Planbeskrivningen kompletteras utifrån utförd förprojektering för väg, vatten och avlopp samt dagvatten. - Planbeskrivningen justeras angående att det är kommunen som har vägrätt för Andra Sidanvägen. - Planbeskrivningen kompletteras angående att exploateringsavtal bör upprättas och avseende hanteringen mm av gator, gång- och cykelvägar samt vatten och avlopp vid ett genomförande. - Planbeskrivningen kompletteras angående snöupplag och smältvatten i anslutning till vattendrag. - Planbeskrivningen kompletteras angående skötsel av grönytor. - Planbeskrivningen kompletteras med att kapaciteten i det befintliga VA-nätet är tillräcklig, utifrån meddelande från Service- och teknikförvaltningen. - Plankartan kompletteras med område för transformatorstation (E-område). - Planbeskrivningen kompletteras utifrån generell information från Vattenfall samt angående placering av transformatorstation. - Planbeskrivningens kompletteras med att en översyn av trummor för vatten bör ske vid genomförandet av planen. - På plankartan utgår område för samlingslokal, förråd, grillkåta och ersätts istället med dels kvartersmark för bostäder, dels med naturmark. - På plankartan utgår område LOKALGATA på västra sidan Andra Sidanvägen. Planbeskrivningen kompletteras kring åtkomst till tomter mm i detta delområde. - På plankartan införs bestämmelse om att marken väster om Andra Sidanvägen endast får indelas i 3 fastigheter för att det inte ska kunna bildas många småtomter. - På plankartan har plushöjder införts utifrån utförd förprojektering. Dessa har i huvudsak förlagts på allmän platsmark, men även för några tomter i öster mot befintlig bebyggelse har plushöjder införts på plankartan. I övrigt är tillägg eller ändringar av planhandlingarna av mer redaktionell art. 3 (23)

4 SAMRÅDSYTTRANDEN Nedanstående är ett sammandrag av inkomna skriftliga synpunkter följt av kommentarer till yttrandena. Yttrandena i sin helhet finns att ta del av på kommunen. Yttranden har inkommit från följande: Länsstyrelsen: Enligt skrivelse Länsstyrelsen delar kommunens bedömning att planförslaget kan upprättas utan någon särskild MKB, utan att det är tillräckligt att redovisas planens konsekvenser i planförslaget. Kommentar: Synpunkten noteras. Även om området delvis har förändrats sedan områdesbestämmelserna tillkom, så anser Länsstyrelsen att de värden som avses värnas med områdesbestämmelserna från 1993 fortfarande gäller för Andra Sidan-området. Därför anser Länsstyrelsen att ett genomförande av planförslaget kommer att påverka områdets kulturvärden, vilket bör framgå av planbeskrivningen. Motiven för att ta området i anspråk trots detta bör också förtydligas. Kommentar: Områdesbestämmelserna är till viss del inte tidsenliga/relevanta, då det tidigare jordbrukslandskapet har förtätats av bostäder och de omkringliggande områdena är av en blandad villabebyggelse. Aktuellt planområde är, och var även vid områdesbestämmelsernas upprättande, i huvudsak obebyggt barrskogsområde och därmed inte det väsentliga i området som är kulturhistorisk värdefull miljö. En mindre del av planområdet, västra sidan Andra Sidanvägen, är öppen mark som tidigare brukats. Marken står idag oanvänd och stora delar har vuxit igen med trädvegetation och buskar av blandad karaktär. Inget jordbruk bedrivs här idag. Nu upprättad detaljplan ianspråktar därmed i huvudsak skogsmark och inte kulturhistoriskt värdefull miljö eller värdefullt odlingslandskap. Sammantaget torde ingen nämnvärt avgörande miljöpåverkan på kulturlandskapet ske genom föreslagen planering. I den fördjupade översiktsplanen för Gällivare-Malmberget-Koskullskulle (FÖP) som antogs 2014, anges markanvändningen bostäder för det aktuella området. Vassaraträsk/Andra Sidan benämns i FÖP:en som ett intressant område att utveckla och förtäta med bostadsbebyggelse. FÖP:en talar om att en blandning av villor, radhus och flerbostadshus bör eftersträvas liksom att en tätare bebyggelse kan tillåtas på Andra Sidan. Aktuellt planområde är ett utpekat område som kommunfullmäktige beslutat som lämpligt bostadsområde i översiktsplanen. Kommunen anser sig inte kunna föreslå en utveckling av tätorten och samtidigt ha kvar områdets nuvarande karaktär mm. För kommunen handlar det i första hand om en prioritering av bostäder för ortens attraktivitet och överlevnad. Det finns starka skäl att ta 4 (23)

5 aktuellt område i anspråk. Inte minst genom dess närhet till Gällivare centrala del. Samhällsnyttan av att bebygga området är större än att bevara områdets karaktär. Denna motivering görs med tanke på det behov av bostäder som finns i Gällivare med anledning av avvecklingen av Malmberget samt gruvverksamhetens utbredning mm. Planbeskrivningen kompletteras i tillämpliga delar utifrån ovan. Så vitt Länsstyrelsen förstår finns ytterligare bebyggelseanspråk inom Andra Sidan. Länsstyrelsen anser att kommunen bör se över området som helhet när det gäller hur exploatering kan ske med beaktande av områdets kulturhistoriska värden såsom föreskrivs i den fördjupade översiktsplanen för Gällivare, Malmberget och Koskullskulle. Där sägs bl.a. att exploatering av området bör föregås av en utvecklingsplan eller planprogram för hela eller delar av området. Kommentar: Se föregående kommentar från kommunen angående att aktuellt planområde främst är obebyggt barrskogsområde - inte i huvudsak ett jordbrukslandskap - och därmed inte det väsentliga i området på Andra Sidan som är kulturhistoriskt värdefull miljö mm. Det nu upprättade detaljplaneområdet är samtidigt av relativt begränsad omfattning och samtidigt i linje med den fördjupade översiktplanens intentioner. I sak kan här anses att ett program /FÖP motsvarar givna direktiv genom fullmäktigebeslut av den fördjupade översiktsplanen. Utifrån ovan nämnda aspekter tillsammans gör kommunen bedömningen att ett planarbete i enlighet med nu upprättad förslag kan ske inom ramen för en detaljplaneprocess, utan att det måste föregås av planprogram, utvecklingsplan e dyl. Utifrån handlingarna är det något oklart om det kan komma att bli aktuellt med dikningar/markavvattning för det planerade bostadsområdet. Det föreligger även vissa oklarheter avseende dagvattenhanteringen och om den berör vattenverksamhet. Notera att tillstånd alternativt anmälan kan krävas. Det är viktigt att säkerställa att det inte hamnar dagvatten i vatten som leder till Natura 2000-område. Länsstyrelsen anser därför att det är lämpligt att det görs en särskild dagvattenutredning. Kommentar: Anläggande av dagvattenanläggning kan ibland innebära anmälan av vattenverksamhet, t ex dagvattendamm, grävning av diken mm. Kommunens bedömningen är att anmälan om vattenverksamhet inte behövs. Skäl för detta är på det sätt detaljplanen redovisar dagvattenhanteringen. Likaså i den genomförda förprojekteringen av området som behandlar dagvattenhanteringen. Förprojekteringen finns att studera på kommunen. Länsstyrelsen har i arbete med närliggande detaljplan i Bryggeribacken ("Detaljplan för Del av Gällivare 4:21 (Bryggeribacken, Andra sidan)" inte påtalat om något behov av anmälan för vattenverksamhet utifrån den planeringen. Länsstyrelsen meddelade i pågående detaljplanearbete för "Detaljplan för Del av Kommunalhemmet 1 m.m." att beträffande behov av anmälan till Länsstyrelsen enligt 11 kap. MB om vattenverksamhet så blir detta aktuellt endast om grävning sker inom 5 (23)

6 vattenområde (under högsta förutsägbara vattenstånd). Grävning inom vattenområde är inte aktuellt i den nu upprättade planen. Särskilt område för dagvattenhantering avses inte förläggas inom område som riskeras att översvämmas utifrån den översvämningsstudie som gjorts av SMHI (inom bedömd gräns vid ett 100-årsflöde - högsta förutsägbara vattenstånd). Därmed torde behov av anmälan om vattenverksamhet inte bli aktuellt i samband med nu upprättad detaljplan vad gäller grävning av dike, dagvattendamm e dyl inom vattenområde. Planbeskrivningen kompletteras ändock med ett observandum avseende denna fråga. På plankartan utgår berörd del av fastigheten Gällivare 1:32. Som följd tas bestämmelse "dagvatten" (område för dagvattenhantering) bort i nordöstra delen, nära Andra Sidanvägen så att det inte blir aktuellt med en anlagd/grävd dagvattendamm e dyl i denna del. Denna del kan komma att översvämmas och riskerar vid grävning hamna under högsta förutsägbara vattenstånd enligt ovan beskrivna och då eventuellt bli föremål för vattenverksamhet. Berörd del som är en lågpunkt och som är sank idag, torde ofrånkomligt fortsatt komma att hålla dagvatten, dock bör alltså inte en anordnad damm e dyl uppföras. Planhandlingarna justeras utifrån ovan. En samsyn med Länsstyrelsen mellan området vid Bryggeribacken, Kommunalhemmet och aktuellt planområde sker här vad gäller vattenverksamhet och markavvattning. En förprojektering som gjorts för området där även dagvattenhantering studerats, redovisas i granskningsskedet/utställningen. Se nedan i denna samrådsredogörelse för ytterligare synpunkt från Länsstyrelsen om dagvattenhantering/natura 2000, samt kommunens kommentar angående säkerställande av dagvattenhanteringen i området mm. Viktigt är även att det utförs geotekniska undersökningar av marken samt att hänsyn och skyddsåtgärder vidtas för översvämningsrisk från närliggande vattenområden (100-årsflödet). Kommentar: Synpunkten noteras. En geoteknisk undersökning har utförts under planprocessen. Undersökningen anger bl a att jorden inom området huvudsakligen består från ytan av ca 1 till 2,5 m löst lagrad siltig sand. Därunder blir materialet i allmänhet grövre och klassas som mellansand, siltig grusig sand, och grusig sand med varierande fasthet från mycket låg till hög. Planbeskrivningen kompletteras i granskningsskedet/utställningen med resultat mm från utförd undersökning. En bild finns i planbeskrivningen som visar att planområdet precis tangerar område med översvämningsrisk enligt 100-årsflödet. En generell bestämmelse för bebyggelse om lägsta nivå för färdigt golv på 358,5 m ö h har införts på plankartan med anledning av nivåerna på 100-årsflöden enligt ovan. Endast källarlösa hus tillåts med tanke på översvämningsrisken och eventuell risk med hög grundvattennivå i området. Dessa åtgärder bedöms som tillräckliga ur översvämningssynpunkt. 6 (23)

7 Det är en förutsättning att det planerade bostadsområdet ansluts till kommunens VA-nät vilket också framgår av planbeskrivningen. Det bör även utredas vilka möjligheter det finns att ansluta till fjärrvärmenätet. Kommentar: Uppvärmning torde i första hand komma att ske med individuell lösning. Närmaste fjärrvärmenät finns drygt 1 km öster om planområdet, längs Bryggerivägen. Frågan om förutsättningar till utbyggnad av fjärrvärme i området behöver klarläggas innan byggande sker. Planbeskrivningen anger detta. Ledningsägare för fjärrvärme bereds tillfälle till att yttra sig över detaljplanen. Inget yttrande från ledningsägare har inkommit under samrådsskedet. När det gäller buller konstateras i planbeskrivningen att planområdet inte kommer att beröras av störande trafikbuller från vägtrafiken. Eventuell skoterled bör endast tjäna bostadsområdet och inte utgöra en genomfartsled. Kommentar: I planen (samrådsversionen) tillåts skotertrafik inom naturmark längs Andra Sidanvägen. Till granskningsskedet/utställningen utgår bestämmelse som medger skotertrafik inom Natur längs Andra Sidanvägens östra sida. Istället införs bestämmelse om att skoter tillåts inom Lokalgata inne i bostadskvarteret öster om Andra Sidanvägen. På plankartan kompletteras planbestämmelsen om skotertrafik på allmän platsmark till "skotertrafik tillåts till angränsande fastigheter" för att tydliggöra syftet angående skoter i området. Möjligheten för skoterpassage är ämnad för de boende i området och därmed inte som genomfartsled eller allmän led i den meningen. Del av skotertrafik i allmän platsmark utgår i nordost (inom Gällivare 1:32) då denna del som helhet utgår ur planområdet. En utredning av det övergripande skoternätet pågår i kommunen där även planområdet och dess närområde ingår. Utifrån denna utredning ges inga indikationer på någon genomfartsled för allmän skotertrafik genom aktuellt planområde längs Andra Sidanvägen österut från planområdet. Vid övrig bebyggelse i närområdet råder skoterförbud enligt de lokala trafikföreskrifterna. Närmaste skoterled ligger ca 150 m väster om planområdet, vilken leder över Vassaraträsket och mot Dundret. Vidare kan tilläggas att remsan i samrådshandlingen med kvartersmark för gemensamhetsanläggning för skoter likaså utgår längs östra gränsen mot befintlig bebyggelse. Elektromagnetisk strålning: Det bör i planen beaktas placering av eventuell ny transformatorstation och eventuell påverkan på människor från denna avseende elektromagnetisk strålning där man bör hålla lämpligt skyddsavstånd. Kommentar: Ett område för transformatorstation (E-område) införs på plankartan till granskningsskedet. Transformatorstationen förläggs öster om Andra Sidanvägen, drygt 15 m från kvartersmark för bostäder. Ett fullt tillräckligt skyddsavstånd hålls därmed till bostäder. 7 (23)

8 Bestämmelserna om utnyttjandegrad bör förtydligas när det gäller radhusbebyggelsen framförallt. I planbeskrivningen anges fastighetsarea och i planbestämmelsen tomtplatsarea. Vad avses med tomtplatsarea? Kommentar: Då det är osäkert om det kommer bli en eller flera fastigheter om radhus/parhus uppförs har definitionen "tomtplatsarea" använts istället för fastighetsarea. Detta då radhus/parhus kan ges tomtplats inom en större fastighet. Vid byggande av flerbostadshus torde en fastighet bildas, exempelvis centralt i området. Vid villor torde en fastighet bildas för respektive villa. Därav har definitionen "fastighetsarea" använts. Kommunen bedömer att de olika definitionerna på planen inte torde skapa problem vid fastighetsbildningen mm. Definitionen "tomtplatsarea" används i detaljplaner i flera kommuner i Sverige och är även den definition som använts i pågående planprocess med detaljplan i Bryggeribacken, "Detaljplan för del av Gällivare 4:21 (Bryggeribacken, Andra sidan)". Definitionen "tomtplatsarea" införs även i planbeskrivningen för att få enhetlighet med plankartan avseende radhus mm. Ett förtydligande kring definitionen "tomtplatsarea" kompletteras även till planbeskrivningen. Kommunen har genomfört en behovsbedömning och kommit fram till att ett genomförande av planförslaget inte torde innebära betydande miljöpåverkan. Länsstyrelsen anser dock att det inte kan uteslutas att t ex påverkan kan ske inom Natura 2000 Vassara träsk och att vissa ytterligare utredningar kan behöva göras bl.a. avseende dagvattenhanteringen samt eventuella behov av markavvattning. Detta kan med fördel ske inom ramen för en miljöbedömning enligt miljöbalken. Kommentar: Föreslagen dagvattenhantering med rening, skyddsåtgärder mm i planen torde ge förbättrade förutsättningar för vattendraget av Natura 2000 samt Vassaraträsks framtida vattenkvalitet jämfört med dagens förhållanden. Alltså ökad kontroll mot idag till bättre nytta för miljön. Se även kommentar ovan. Med bestämmelserna Dagvatten skall fördröjas lokalt och takvatten skall avledas ovan mark och "Dagvatten ska renas innan utsläpp sker till vattendrag som utgör Natura 2000", tillsammans med allmän platsmark/natur mot vattendraget, gör att infiltration/rening sker innan dagvattnet når vattendraget. Dessutom gäller i enlighet med införd bestämmelse på plankartan, att genomförandeavtal som reglerar dagvattenhanteringen och dess genomförande ska upprättas innan bygglov ges för byggnation av bostäder mm i området. Detta med anledning av närheten till Natura 2000-område. Dagvattnet belyses i övrigt i olika delar i planhandlingarna, bl a i avsnittet "Inverkan på miljön" under rubriken "Natura 2000". Avsnittet Inverkan på Miljön innehåller i sak motsvarande beskrivning som en MKB där vattendraget av Natura 2000 samt Vassaraträsk innefattas. Planbeskrivningen anger bl a exempel på åtgärder vad gäller dagvattenhanteringen. En förprojektering som gjorts för området där även dagvattenhantering studerats, redovisas i granskningsskedet/utställningen. Utifrån förprojektering avses enkelsidigt fall ske på infartsvägen (Lokalgata på planen) så att dagvatten rinner av till dike på norra sidan gatan. 8 (23)

9 Därefter leds vattnet under Andra Sidanvägen för infiltration e dyl innan dagvattnet når Natura 2000-bäcken. Planbeskrivningen kompletteras angående detta. Ny infartsgata från Andra Sidanvägen avses ske bredvid vattendraget av Natura Inga åtgärder/byggande (fundament e dyl), grävning mm avses därmed ske i vattnet. Byggnation kan ge upphov till grumling mm, vilket kan påverka lekområden för fisk mm. All risk för erosion, näringsläckage, förorening, grumling av vattenmiljön bör förebyggas. Detta bör beaktas och vattendraget bör skyddas vid byggnationen. Detta beskrivs i planbeskrivningen. Ovan redovisning torde därmed ses som en tillräcklig hantering inom ramen för aktuellt planarbete vad gäller påverkan mm gentemot vattendraget av Natura 2000 samt Vassaraträsk. Mot bakgrund av detta är bedömningen att planförslaget kommer få ett säkerställande av önskad kvalitet i dagvattenhanteringen. Detta bevakas även i genomförandeavtal och bygglovhantering med exploatör där dagvattenhanteringen skall redovisas och klaras på godtagbart sätt. Ovan beskrivna ger förutsättningar för att vattendraget av Natura 2000 och Vassaraträsk kan skyddas så att risken för att betydande miljöpåverkan inte sker och att en MKB därmed inte behöver upprättas. Noterbart att Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att man delar kommunens bedömning att planförslaget kan upprättas utan någon särskild MKB, utan att det är tillräckligt att redovisas planens konsekvenser i planförslaget. Angående markavvattning, se tidigare kommentar ovan. Länsstyrelsen har inte några invändningar mot planförslaget som skulle kunna leda till att beslutet att anta detaljplanen behöver prövas enligt bestämmelserna i 11 kap.10 plan- och bygglagen. Kommentar: Synpunkten noteras. Trafikverket: Enligt skrivelse Trafikverket meddelar att den ökade trafiken till området inte bedöms riskera överskridande av riktvärden för buller från E45, inte heller bedöms något behov av ombyggnad av korsningen med E45 föreligga (svängfält). Kommentar: Synpunkten noteras. Trafikverket anser att kommunen i sin trafikstrategi/-analys bör ta ett helhetstag om hur trafiken hanteras i området till följd av de utbyggnadsplaner som finns, även på Bryggeribacken och Repisvaara. Med strategiskt val av lösningar och prioritering kan 9 (23)

10 trafikflöden påverkas och omfördelning mellan trafikslagen ske samt ombyggnader för biltrafiken undvikas. Kommentar: Synpunkter noteras. Kommunen avser att ta fram en trafikstrategi som omfattar alla trafikslag mm enligt fördjupad översiktsplan för Gällivare. Arbete med trafikstrategin pågår. Övergripande trafikstrategifrågor får studeras i ett större sammanhang i särskild ordning utöver den här planen. Kommunen bedömer att trafikförhållandena blir fullt acceptabla, samt att trafikfrågorna är tillräckligt belysta, i nu upprättad detaljplan för aktuell planering. För aktuell detaljplan redovisas bl a att kommunen för närvarande anordnar Andra Sidanvägen med breddning av vägen till planområdet och Mikkos väg. Även trottoar anläggs längs Andra Sidanvägen. Vidare ges fordonstrafiken möjlighet att ta sig via Andra Sidanvägen alternativt via E45 utifrån planområdets läge och uppbyggnad. Bedömningen är att de trafikmängder som genereras från planområdet via E45 inte är i den storleksordningen att E45 eller i övrigt påverkas på ett påtagligt sätt vad gäller framkomlighet, trafiksäkerhet, god miljö mm genom aktuell planering. I planbeskrivningen till nu upprättad detaljplan anges även att Andra Sidanvägens koppling till centrala Gällivare bör studeras i samband med framtida utbyggnad av Andra Sidan utöver den här detaljplanen, t ex konsekvenser vid plankorsningen med järnvägen. Vidare att beträffande passagen av järnvägen så är mängden av fordon p g a nu planerat bostadsprojekt inte så stor att en planskild korsning torde behövas. Dock bör frågan bli aktuell att väcka om järnvägens eventuella upprustning för malmbanans behov kommer på tal med exempelvis ökade järnvägstransporter. Ovan redovisat angående trafik bedöms vara tillräckligt för nu upprättad detaljplan med dess omfattning, trafikförhållanden mm. E45 är utpekad led för transporter av farligt gods. Byggrätt medges som närmast 125 meter från E45. Mellan meter från vägen är markanvändning med bostäder upp till två våningar möjlig utan särskild riskhantering enligt Länsstyrelsens rekommendationer. Trafikverket har således ingen erinran mot bostadsetableringen. Kommentar: Synpunkten noteras. I avsnittet "Gator och trafik" samt under "Genomförandefrågor" anges att Trafikverket har vägrätt genom området. Vägrätten har uppkommit genom fastställd vägplan för Andra Sidanvägen enligt Väglagen. Eftersom kommunen är väghållare är det också kommunen som innehar vägrätten (30 Väglagen). Kommentar: Planbeskrivningen justeras utifrån ovan beskrivna. 10 (23)

11 Lantmäteriet: Enligt skrivelse Planen är öppen för många olika fastighetsbildningsåtgärder vilket gör att det är svårt att studera de olika möjligheterna mer i detalj. Kommentar: Synpunkten noteras. Vad gäller skotertrafiken och eventuell gemensamhetsanläggning för ändamålet upplevs som svårtolkad. Syftet för gemensamhetsanläggningen, dess läge och avgränsning i förhållande till skotertrafiken på allmän platsmark är i dagsläget oklart. Kommentar: Till granskningsskedet/utställningen utgår bestämmelse om gemensamhetsanläggning för skotertrafik i östra samt södra delen. Remsan med kvartersmark, som innefattar gemensamhetsanläggning, utgår längs östra gränsen mot befintlig bebyggelse och ersätts av bestämmelse Natur med kommunen som huvudman. Inom denna remsa Natur avses dagvattenstråk anordnas. Remsa med kvartersmark för gemensamhetsanläggning för skoter utgår likaså i söder och ersätts av bestämmelse Lokalgata. Till granskningsskedet/utställningen utgår likaså bestämmelse som medger skotertrafik inom Natur längs Andra Sidanvägens östra sida. Istället införs bestämmelse om att skoter tillåts inom Lokalgata inne i bostadskvarteret. På västra sidan Andra Sidanvägen tillåts skotertrafik inom allmän platsmark, Natur, till ett fåtal bostadstomter som medges i nu upprättad detaljplan. Bedömningen är att det är mest lämpligt med kommunen som huvudman för nämnda mark, ur skötsel- och ansvarssynpunkt. På plankartan kompletteras planbestämmelsen om skotertrafik på allmän platsmark till "skotertrafik tillåts till angränsande fastigheter" för att tydliggöra syftet angående skoter i området. Möjligheten för skoterpassage är ämnad för de boende i området och därmed inte som genomfartsled eller allmän led i den meningen. Del av skotertrafik i allmän platsmark utgår i nordost (inom Gällivare 1:32) då denna del som helhet utgår ur planområdet. Mindre justeringar har samtidigt gjorts på planen kring skoterpassage vid korsningspunkten med Andra Sidanvägen. Bestämmelse om skoterpassager (n 1 ) inne i östra bostadskvarteret utgår samtidigt. Planbeskrivningen kompletteras utifrån ovan. Se även kommunens kommentar till Länsstyrelsen ovan. I övrigt ser Lantmäteriet inga direkta problem med eventuella kommande fastighetsbildningsåtgärder utifrån det som går att utläsa från planhandlingarna. Kommentar: Synpunkten noteras. 11 (23)

12 Miljö- och byggnämnden: Enligt skrivelse Man meddelar att planförslaget är i överensstämmande med gällande fördjupad översiktsplan (FÖP) för tätortsområdet. Kommentar: Synpunkten noteras. Man påminner om vikten av att kapaciteten i VA-systemen även för framtida bostäder och ökade byggrätter som planeras på södra sidan Vassara, område betecknat "B" i FÖP:en. Kommentar: Service- och teknikförvaltningen har under planprocessen meddelat att kapaciteten i VA-nätet för planerad utbyggnad. Se vidare under yttrande från Service- och teknikförvaltningen. I övrigt har man inget att erinra mot detaljplanen. Kommentar: Synpunkten noteras. Socialnämndens allmänna utskott: Enligt skrivelse Nämnden vill framföra att man bör ha enhetliga samrådshandlingar där det tydligt framkommer att man i arbetet med detaljplaneringen även belyst perspektiven tillgänglighet, jämställdhet och trygghet. I denna detaljplan finns perspektivet jämställdhet och trygghet, och tillgänglighet nämns under dessa men tillgänglighet finns inte med som en egen underrubrik. Kommentar: Tillgänglighetsperspektivet belyses under rubriken "Jämställdhet och trygghet" i planbeskrivningen. Rubriken justeras till "Jämställdhet, trygghet och tillgänglighet" för tydlighetens skull. Nämnden redovisar inga kända ekonomiska konsekvenser samt att boendemiljön är betydande för barn och ungdomars levnadsvillkor vad gäller konsekvenser för barn och ungdomar. Kommentar: Synpunkterna noteras. Service- och teknikförvaltningen: Enligt skrivelse I frågan om kommunalt huvudmannaskap så bör ett exploateringsavtal upprättas som beskriver hur gata och gång- och cykelvägarna (gc-vägar) byggs upp enligt en kommunal standard med en kontrollant som följer och dokumenterar under byggets gång. Gator och gcvägarna överlämnas därefter utan kostnad till Gällivare kommun. Exploatören tar in kostnaderna för anläggandet via tomtförsäljningarna. 12 (23)

13 Kommentar: Synpunkten noteras. Planbeskrivningens avsnitt "Genomförandefrågor" kompletteras i tillämpliga delar utifrån ovan. Snöupplag bör planeras så att en fördröjning av smältvattnet sker innan det når vattendrag och att inte andra olägenheter uppstår. Kommentar: Synpunkten noteras. Planbeskrivningen kompletteras angående detta i avsnittet "Inverkan på miljön" under rubriken "Natura 2000" liksom i delen "Genomförandefrågor" under rubriken "Tekniska frågor". Väg och gc-anslutningar byggs så att trafiken in och ut från området kan ske säkert. Kommentar: Synpunkten noteras. Se angående trafiksäkerhet mm i planbeskrivningen. Grönytor anläggs så att de blir lättskötta i enlighet med kommunens gestaltnings- och profilprogram. Kommentar: Synpunkten noteras i genomförandebeskrivningen. I frågan om kommunalt huvudmannaskap så bör ett exploateringsavtal upprättas som beskriver att VA-systemet byggs upp enligt kommunal standard med en kontrollant som följer och dokumenterar under byggets gång. VA-systemet överlämnas därefter utan kostnad till Gällivare kommun. Exploatören tar in kostnaderna för anläggandet via anslutningsavgifterna. Kommentar: Synpunkten noteras. Planbeskrivningens avsnitt "Genomförandefrågor" kompletteras i tillämpliga delar utifrån ovan. Noterbart: Service- och teknikförvaltningen har även meddelat under planprocessen att kapaciteten i det befintliga VA-nätet är tillräcklig för att ansluta föreslagen bostadsbebyggelse till det kommunala VA-systemet. I övrigt har en översiktlig VAprojektering gjorts under planprocessen. Planbeskrivningen kompletteras i tillämpliga delar utifrån denna. Dagvattenhanteringen är beskriven som det bör vara med fördröjande damm i området. Kommentar: Se kommunens kommentar till Länsstyrelsen angående dagvattenhantering, utförd förprojektering mm för området. Sophämtningen sker normalt varannan vecka för villa och grön rutt kan med fördel användas i detta område med tunnor på samma sida, sopbilen behöver bara köra ett varv genom området. Miljömässigt bra och mindre risk. Installation av avfallskvarnar är ett bra sätt att ta bort det organiska avfallet från sopkärlen och är ett av de miljömål som vi jobbar för, det 13 (23)

14 ger möjlighet till tömning var 4:e eller 8:e vecka och dessutom lägre sopavgift. För flerbostadshus bör soprummens placering vara så att backning med sopbil undviks. Kommentar: Synpunkten noteras. Frågan får hanteras i bygglov-/genomförandeskedet. Vattenfall Eldistribution AB: Enligt skrivelse Vattenfall har el-anläggningar inom och i närheten av planområdet vilket visas av bifogad karta. Dessa är ej inmätta. Markförlagda kablar visas som streckade linjer. 10 kv är markerat som rött, där är u-områden inlagt på plankartan, och 0,4 kv i mörkblått. För 10 kv-kabel till ny nätstation yrkas på u-område om 4 meter, 2 meter på varsin sida. Kommentar: Ett u-område har införts i nordvästra hörnet av planområdet för förekommande lågspänningsledning. Elledningar i övrigt bedöms finnas inom allmän platsmark samt bedöms fortsättningsvis även kunna förläggas inom allmän platsmark (Lokalgata, Natur mm) och ej inom kvartersmark. Detta gäller även för framtida anslutning till infört E-område. Därav har inget ytterligare u- område införts i planen, utöver ovan nämnt u-område. Nytt önskat E-område för ny nätstation visas i bifogad karta. Vattenfall yrkar på E-område på 5 X 5 meter för nätstationen. Kommentar: Detaljplanen kompletteras med ett område för transformatorstation (E-område) om mer än 5 X 5 m. Dock förläggs E-område istället på norra sidan vattendraget jämfört med önskat läge från Vattenfall. Önskat läge från Vattenfall bedöms vara sankt och har diken/vattendrag som håller mycket vatten och ibland svämmar över vid vissa perioder av året. En bit norrut där kommunen föreslår E-området torde marken vara mer lämplig. Sammantaget är bedömningen att transformator lämpar sig bättre i det läge som nu föreslås i planen. Vattenfall får ge besked i fortsatt planprocess om man har invändningar mot föreslagen placering på planen. När E-området för nätstationen planeras ska det horisontella avståndet mellan nätstation och brännbar byggnadsdel eller brännbart upplag uppgå till minst fem meter, enligt gällande starkströmsföreskrifter. Dessutom måste tillfartsväg för arbetsfordon finnas. Kommentar: Planen är utformad så att 5 m avstånd med god marginal hålls mellan byggrätt för station och annan byggnad. Åtkomst till E-område kan ske genom dess placering i anslutning till föreslagen Lokalgata som ansluter till Andra Sidanvägen. Planhandlingarna kompletteras utifrån ovan i tillämpliga delar. För att kunna fastställa E- och u-områden bör inmätning ske. Kontakt bör ske med Vattenfall för inmätning av Vattenfalls anläggningar. 14 (23)

15 Enligt kundavtalet, Nät 2009 K 7.3, får inte byggnader uppföras, marknivån ändras, eller andra åtgärder vidtagas som äventyrar funktionen eller driften av nätägarens anläggningar. Eventuell flytt/förändring av befintliga el-anläggningar utförs av Vattenfall men bekostas av exploatören om ej annan överenskommelse finns. Det är av vikt att byggherre kontaktar Vattenfall i god tid för offert. Om anläggningsflytt behövs yrkar Vattenfall på att ett avtal, där kostnader och ansvar regleras, finns upprättat innan detaljplanen antas. Detta skall framgå av detaljplanehandlingarna. Vid arbete nära våra anläggningar krävs bevakning. Vid markarbeten skall kabelutsättning i fält alltid begäras. Bevakning och kabelutsättning beställs hos Vattenfall. Vattenfall önskar ta del av den antagna detaljplanen. Under förutsättning att ovanstående uppfylls tillstyrker Vattenfall planen. Kommentar: Synpunkterna ovan noteras. Planbeskrivningens avsnitt "Genomförandefrågor" kompletteras i tillämpliga delar utifrån ovan. Skanova: Enligt skrivelse Man meddelar att man inte har något att erinra mot rubricerad plan. Kommentar: Synpunkten noteras. J. Näckstam, Gällivare 1:32: Enligt skrivelse Fastighetsägaren till Gällivare 1:32 bestrider den planerade dagvattenbassängen samt gångstigen som är planerad på sin fastighet. Kommentar: På plankartan utgår berörd del av fastigheten Gällivare 1:32. Som följd tas bestämmelse "dagvatten" (område för dagvattenhantering) bort i nordöstra delen, nära Andra Sidanvägen så att det inte blir aktuellt med en anlagd/grävd dagvattendamm e dyl i denna del. Justering sker i nordöstra delen så att eventuell gång- och cykelväg från bostadstomterna till Andra Sidanvägens vägområde kan förläggas strax intill Gällivare 1:32 istället för inom nämnda fastighet. Planhandlingarna justeras utifrån ovan. 12 st boende på fastigheterna Gällivare 13:50, 13:51, 13:55, 13:56, 13:57, 13:59, 13:60 samt Gällivare 64:4: Enligt skrivelse Fastighetsägare för ovan nämnda fastigheter vill att kommunen inte lämnar bygglov enligt ansökan då fastigheterna kommer att drabbas av befarad ökning av smält- och dagvattentillströmning som blir följden av byggnationen. Nämnda fastigheter ligger flera 15 (23)

16 meter under den planerade byggnationen, och skulle drabbas allvarligt. Dessutom kommer vissa fastigheter att få eroderingsproblem p g a branta slänter mot planområdet. Kommentar: En förprojektering som gjorts för området där även dagvattenhantering studerats, redovisas i granskningsskedet/utställning. Tanken är att ett avskärande dike anläggs inom planområdet vid östra planområdesgränsen, intill befintliga tomter. Dagvattenstråket kan vara tätt dike, tät vall, svackdike mm. Denna åtgärd, där dagvatten avleds i annan sträckning än åt öster mot befintliga tomter, torde ge förbättrade förutsättningar för framtida dagvattenhanteringen i området än dagens situation. Plushöjder (föreskriven markhöjd över nollplanet) har införts utifrån utförd förprojektering. Dessa plushöjder redovisas bl a i gränsen mot befintlig bebyggelse i öster med anledning av planerat dagvattenstråk. Även för några föreslagna tomter i öster, mot befintlig bebyggelse, har plushöjder införts på plankartan. Marken avses sänkas med upp till ca 1,5 m för tomt i öster mot Gällivare 13:59. Ovan åtgärder blir således fastställda i detaljplanen, vilket torde vara fördelaktigt för dagvattenhanteringen mm i området. Planerad byggnation ska utföras på ett sätt så att inte eroderingsproblem uppstår. Detta förutsätts kontrolleras i samband med bygglovsskedet. Utförd geoteknisk undersökning anger vidare att för projektering av grundläggning av hus bör kompletterande sonderingar utföras med tanke på jordmaterialens varierande fasthet för att utreda huruvida utskiftning av lös jord kommer att vara aktuell. Se även kommunens kommentar till Länsstyrelsens yttrande ovan angående dagvattenhantering mm. Kommunen och exploatören har en övertro på att komma till rätta med vårfloden och dagvattenproblematiken med de föreslagna åtgärderna. Boende i området menar de åtgärder som vidtagits inte varit tillräckliga. I dag leds dagvattnet till största del via öppna diken för att, sedan 2014 vid ombyggnation av VA-nätet, ledas under Andra Sidanvägen vid fastigheten 13:55 och vidare ner till Vassaraträsk genom trumma på fastigheten 13:55. Dessa åtgärder som Gällivare Kommun vidtog försämrade avrinningen avsevärt, då trumman under Andra Sidanvägen minskade från 90 cm till 60 cm i diameter och trumman genom 13:55 minskade från 60 cm till 40 cm trots påtalanden från oss boende i området. Kommentar: Planbeskrivningen anger bl a exempel på åtgärder vad gäller dagvattenhanteringen. En förprojektering som gjorts för området där även dagvattenhantering studerats, redovisas i granskningsskedet/utställning. Föreslagen dagvattenhantering med rening, skyddsåtgärder mm i planen torde ge förbättrade förutsättningar för framtida dagvattenhanteringen i området. 16 (23)

17 Med nämnda åtgärder och hantering torde det bli aktuellt med ytterligare en trumma under Andra Sidanvägen för dagvatten som rinner mot vattendraget från föreslagna bostadstomter, vägdiken mm. Är det så att de ovan nämnda trummorna är för små bör detta åtgärdas. Planbeskrivningens del "Genomförandefrågor" kompletteras med att en översyn av trummor bör ske vid genomförandet av planen. Se även kommunens kommentar till Länsstyrelsens yttrande ovan angående dagvattenhantering mm. Vidare skulle en byggnation ta bort ett mycket attraktivt strövområde med naturstigar och en djurfauna, av räv, rådjur, harar, hackspettar, skogsduvor m.fl. fågelarter. Dessutom används området av barnen i omgivningen för lekar och kojbyggen. Kommentar: I den fördjupade översiktsplanen för Gällivare-Malmberget-Koskullskulle (FÖP) antagen 2014, anges markanvändningen bostäder för det aktuella området. Vassaraträsk benämns i FÖP:en som ett intressant område att utveckla och förtäta med bostadsbebyggelse. FÖP:en talar om att en blandning av villor, radhus och flerbostadshus bör eftersträvas liksom att en tätare bebyggelse kan tillåtas på Andra Sidan. Därmed har genom den fördjupade översiktplanen kommunfullmäktige tagit ställning till aktuellt planområde, med riktlinjer om en utveckling/förtätning med bostäder av Andra Sidan-området. Länsstyrelsen har inte sagt emot denna utveckling. Kommunen anser vidare att föreslagen planering är möjlig utan att betydande påverkan sker på djur- och fågelliv i området. Större sammanhängande naturmark finns i omgivningen mm. Omgivande naturmark ger även möjlighet till rekreation mm. Vidare anser kommunen att rimlig hänsyn har tagits till naturvärden. Det är ingen särskilt utpekad eller värdefull vegetation som ianspråktas. Hänsynsåtgärder tas t ex till vattendrag av Natura Trafiksituationen på Andra Sidanvägen kommer att avsevärt försämras med ca 50 ytterligare bostäder. Nya boenden i området kommer med största sannolikhet att välja Andra Sidanvägen till centrum, då det är närmast. Idag används Andra Sidanvägen även som genomfart för de som kommer Porjusvägen, till stor del tung trafik. Att tro att trafikbeteendet skulle förändras är naivt. Redan idag finns det en hel del små barn som använder och kommer att använda Andra Sidan vägen som skolväg och för många en lekplats, och som vi ser sker en ökning av små barn i området. Kommentar: Planen kommer att medföra att trafiken på Andra Sidanvägen och E45 ökar. Ca 50 villor/radhus/parhus lägenheter i flerbostadshus ger en fordonsmängd på ca 250 fordon/per dygn till och från området. Bedömningen är att de trafikmängder som genereras från planområdet inte är i den storleksordningen att Andra Sidanvägen, E45 eller vägar i övrigt påverkas på ett påtagligt sätt vad gäller framkomlighet, trafiksäkerhet, god miljö mm genom aktuell planering. 17 (23)

18 För aktuell detaljplan redovisas bl a att kommunen för närvarande anordnar förbättringar av Andra Sidanvägen med breddning av vägen till planområdet och Mikkos väg. Även trottoar anläggs längs Andra Sidanvägen. En viss andel av framtida trafik torde ta sig via E45 istället för Andra Sidanvägen. Avståndet är någon km längre till t ex Vassaratorg i centrum via E45, men eftersom hastighetsbegränsningen är högre på E45 blir det mycket liten tidsskillnad mellan val av E45 och Andra Sidanvägen. Dessutom kan möjligen vissa köer vid järnvägsöverfarten över Andra Sidanvägen påverka vägval. Planbeskrivningen påtalar att en sänkning till 40 km/h vore fördelaktigt förbi planområdet, bl a ur trafiksäkerhetssynpunkt. En hastighetssänkning i detta avsnitt kan likaså påverka vägval för trafikanter från Porjusvägen/E45 mm. För det fall Gällivare kommun skulle lämna bygglov för området, vill man få skriftlig garanti om att man ska stå skadeslösa för ovan nämnda farhågor. Kommentar: Kommunen kan inte lämna skriftliga garantier i samband med detaljplanearbeten. Dock gör kommunen bedömningen att föreslagen dagvattenhantering med rening, skyddsåtgärder mm i planen torde ge förbättrade förutsättningar för framtida dagvattenhanteringen i området än vad som är fallet idag. Vidare är kommunens bedömning att de trafikmängder som genereras från planområdet inte är i den storleksordningen att Andra Sidanvägen, E45 eller vägar i övrigt påverkas på ett påtagligt sätt vad gäller framkomlighet, trafiksäkerhet, god miljö mm genom aktuell planering. Se kommunens kommentarer angående dessa frågor ovan under detta yttrande. T. Eriksson och J. Grundell, Gällivare 13:51: Enligt skrivelse Man har ett nybyggt hus på fastigheten Gällivare 13:51 och meddelar att man inte vill ha skoterled intill sin fastighet. Man byggde huset för att få det lugnt och skönt, vilket inte blir fallet med en närliggande skoterled. Kommentar: Plankartan justeras så att skotertrafik öster om Andra Sidanvägen endast får ske inom Lokalgatan och inte längs gränsen mot befintlig bebyggelse (Gällivare 13:51 m fl). Den markremsa som är mellan föreslagna tomter och befintliga tomter avses istället nyttjas för dagvattenstråk. För skoterkörning gäller i övrigt kommunens lokala trafikföreskrifter, regler som gäller i tätortsområdet. Dessa regler förutsätts följas även i detta område. Avsikten i planen är att det ska ges möjlighet till skoterpassage från planerade tomter till befintlig skoterled samt eventuell framtida led längs E45. Skotertrafiken inom planområdet bedöms bli relativt begränsad då det inte avses vara genomfartsled för skotertrafik. Dock 18 (23)

19 måste man, som vid all typ av verksamhet, hålla sig till lagar och förordningar samt visa respekt. Skoteråkare har här ett stort ansvar. Planbeskrivningen anger även att restriktioner om att skotertrafik endast bör tillåtas dagtid mellan och att en hastighetsbegränsningar på 30 km/h bör gälla för att minska bullerstörningar. Man anser att det inte ska byggas 50 nya bostäder i området. Detta skulle innebära störningar från grannar. Man har lagt ner en stor summa pengar på bygget och man vill ha lugn och ro. Kommentar: I den fördjupade översiktsplanen för Gällivare-Malmberget-Koskullskulle (FÖP) antagen 2014, anges markanvändningen bostäder för det aktuella området. Vassaraträsk benämns i FÖP:en som ett intressant område att utveckla och förtäta med bostadsbebyggelse. FÖP:en talar om att en blandning av villor, radhus och flerbostadshus bör eftersträvas liksom att en tätare bebyggelse kan tillåtas på Andra Sidan. Därmed har genom den fördjupade översiktplanen kommunfullmäktige tagit ställning till aktuellt planområde, med riktlinjer om en utveckling/förtätning med bostäder av Andra Sidan-området. Länsstyrelsen har inte sagt emot denna utveckling. Kommunen anser att bostadsbebyggelse enligt planens uppbyggnad är lämplig för aktuellt område och bör kunna samordnas i den befintliga bebyggelsen som planen redovisar. Nivåskillnaderna blir stora mellan nya tomter och den egna fastigheten. Detta innebär ökning av smält- och dagvattentillströmning till fastigheten. Det är problem med detta sedan tidigare och blir troligen än större problem då man skövlar bort skog och bygger bostäder i området. man anser att kommunen inte ska lämna bygglov enligt ansökan. Kommentar: Se kommentar till 12 st boenden i området ovan. Se även kommunens kommentar till Länsstyrelsens yttrande ovan angående dagvattenhantering mm. A-K. Simma och T. Wennström, Mikkos väg 11: Enligt skrivelse, inkom Ändring av tidigare områdesbestämmelser antagna 1993 om bevarande av landskapsbild bör inte hävas. Landskapsbilden har inte nämnvärt ändrats sedan Det fanns lika lite jordbruk då som nu och mängden villor som byggts efter 1993 är inte många. Det som gör att många tycker att Andra Sidan är en trevlig miljö och med en känsla av en liten by är den glesa bebyggelsen med stora tomter, öppna ängar och skogsområden. Bykaraktären försvinner om området förändras. Det går att förtäta Andra Sidan och samtidigt bevara den lantliga karaktären genom att bygga betydligt färre villor än i förslaget. Då skulle den trevliga miljön behållas. Kommentar: Om ny detaljplan som upprättas för aktuellt område vinner laga kraft, upphävs områdesbestämmelser automatiskt eftersom inte två planer samtidigt kan gälla. Vidare kan poängteras att efter områdesbestämmelserna upprättades har en fördjupad översiktsplan tagits fram med beslut om kommunens mål och riktlinjer. I den fördjupade översiktsplanen för Gällivare-Malmberget-Koskullskulle (FÖP) antagen 2014, anges 19 (23)

20 markanvändningen bostäder för det aktuella området. Vassaraträsk benämns i FÖP:en som ett intressant område att utveckla och förtäta med bostadsbebyggelse. FÖP:en talar om att en blandning av villor, radhus och flerbostadshus bör eftersträvas liksom att en tätare bebyggelse kan tillåtas på Andra Sidan. Därmed har genom den fördjupade översiktplanen kommunfullmäktige tagit ställning till aktuellt planområde, med riktlinjer om en utveckling/förtätning med bostäder av Andra Sidan-området. Länsstyrelsen har inte sagt emot denna utveckling. Vidare kan tilläggas att områdesbestämmelserna till viss del inte är tidsenliga/relevanta, då det tidigare jordbrukslandskapet har förtätats av bostäder och de omkringliggande områdena är av en blandad villabebyggelse. Aktuellt planområde är, och var även vid områdesbestämmelsernas upprättande, i huvudsak obebyggt barrskogsområde och därmed inte det väsentliga i området som är kulturhistorisk värdefull miljö. En mindre del av planområdet, västra sidan Andra Sidanvägen, är öppen mark som tidigare brukats. Marken står idag oanvänd och stora delar har vuxit igen med trädvegetation och buskar av blandad karaktär. Inget jordbruk bedrivs här idag. Nu upprättad detaljplan ianspråktar därmed i huvudsak skogsmark och inte kulturhistoriskt värdefull miljö eller värdefullt odlingslandskap. Sammantaget torde ingen nämnvärd miljöpåverkan på kulturlandskapet ske genom föreslagen planering. Det är ofrånkomligt att landskapsbilden påverkas och förändras vid en exploatering. Påverkan på landskapsbilden mm beskrivs i planhandlingarna. När man byggde sitt hus på Mikkos väg 11 (Gällivare 2:24) behövde en detaljplan upprättas. Det var av vikt att tomten var stor, minst 5000 m 2, för en byggyta på max 250 m 2 och resten av marken om m 2 fick inte bebyggas alls. Enligt aktuellt planförslag ca 50 meter öster om Gällivare 2:24 föreslås tomter så små som 800 m 2 för samma byggyta som den egna tomten, samt ytterligare 60 m 2 för komplementbyggnader. Detta innebär att det bara blir hus på föreslagna tomterna, vilket inte ser trevligt ut. Marken väster om Andra Sidan vägen borde inte få bebyggas med mer än en villa i högst ett och ett halvt plan, precis som omgivande villor för att inte bryta för mycket mot omgivningen. Detta med anledning av att bevara det öppna landskapet, vilket var så viktigt när man själv byggde sitt hus. Kommentar: På västra sidan Andra Sidanvägen tillåts endast villor enligt planförslaget. Plankartans illustration redovisar där 3 villatomter varav 2 tomter direkt i planområdets västra gräns nära Gällivare 2:24. Dessa tomter avses genom planens uppbyggnad vara större än 800 m 2. På plankartan införs bestämmelse om att marken endast får indelas i 3 fastigheter i denna del för att det inte ska kunna bildas många småtomter. Berörd kvartersmark väster om Andra Sidanvägen är totalt närmare 5300 m 2. Dessa tomter som då kan bildas blir i genomsnitt ca 1750 m 2 stora vardera. 20 (23)

21 Kommunen bedömer att 3 st relativt stora villatomter väster om Andra Sidanvägen, som får uppföras i 2 våningar, är lämpligt. Kommunen anser vidare att föreslagen möjlighet till variation av bostadsbebyggelse, föreslagna tomtstorlekar, tillåtna 2 våningar mm är lämpligt för aktuellt område. Se föregående kommentar angående kommunens syn på tätare bebyggelse mm på Andra Sidan enligt beslutad fördjupad översiktsplan mm. Ett annat skäl till att man inte vill ha flera villor på tomten väster om Andra Sidanvägen är att man har en vattentäkt (grävd enskild brunn) som ligger ca 50 m från området. Man befarar att dricksvattnet kommer att påverkas genom infiltration från området samt eventuell påverkan av vattenådra på sin fastighet vid markarbeten. Kommentar: Föreslagen dagvattenhantering med rening, skyddsåtgärder mm i planen torde ge förbättrade förutsättningar för framtida vattenkvalitet i området och dess omgivningar. Dessutom gäller att genomförandeavtal som reglerar dagvattenhanteringen och dess genomförande ska upprättas innan bygglov ges för byggnation av bostäder mm i området. Bedömningen är att planförslaget kommer få ett säkerställande av önskad kvalitet i dagvattenhanteringen. Detta bevakas således i genomförandeavtal och bygglovhantering med exploatör där dagvattenhanteringen skall redovisas och klaras på godtagbart sätt. Se även kommunens kommentar till Länsstyrelsens yttrande ovan angående dagvattenhantering mm. Skogen väster om Andra Sidanvägen borde vara kvar som bullerskydd mot vägen, eftersom trafiken kommer att fördubblas. Kommentar: Trafikökningen som uppstår genom aktuell planering påverkar ej miljön på ett oacceptabelt sätt. Planområdet bedöms inte vara utsatt för bullerproblem så att riktvärden för ekvivalent bullernivå överskrids med anledning av detaljplanens uppbyggnad. Det bör tilläggas att skog/vegetation generellt inte dämpar buller nämnvärt. Man undrar hur bäcken kommer att påverkas, om den kommer att slamma igen e dyl vid t ex snösmältning på våren. Idag finns fiskyngel och sjöfåglar i bäcken. Kommentar: Ingen förändring av bäcken avses ske. Föreslagen dagvattenhantering ger förutsättningar för större kontroll av vattenflöden, vattenkvalitet mm än vad som finns idag. Planbeskrivningen anger att inga åtgärder/byggande (fundament e dyl), grävning mm avses ske i vattnet. Vidare redovisas att byggnation kan ge upphov till grumling mm, vilket kan påverka lekområden för fisk mm liksom att all risk för erosion, näringsläckage, förorening, grumling av vattenmiljön bör förebyggas. Detta bör beaktas och vattendraget bör skyddas vid byggnationen. Se i planbeskrivningen samt kommunens kommentar till Länsstyrelsen ovan i denna samrådsredogörelse om vattendrag av Natura 2000, dagvatten mm 21 (23)

GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-24

GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-24 GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-24 SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande Detaljplan för Del av KOMMUNALHEMMET 1 M.M. GÄLLIVARE KOMMUN NORRBOTTENS LÄN Gällivare kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 982 81 Gällivare

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR GÄLLIVARE CAMPING. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR GÄLLIVARE CAMPING. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR GÄLLIVARE CAMPING Samhällsbyggnadsförvaltningen Norrbottens län HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat oktober 2014 har varit på samrådsremiss

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr.

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. 2015-017 2(12) 3(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10)

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Byggnadsnämnden GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Detaljplan för Hede 3:122 i Kungsbacka stad Genomförande Byggnadsnämnden godkände 2014-06-05 det i maj 2014 upprättade planförslaget som underlag för granskning.

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av ARVIDSJAUR 6:2 (Köpmantorget)

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av ARVIDSJAUR 6:2 (Köpmantorget) SAMRÅDSREDOGÖRELSE Granskningshandling Detaljplan för del av ARVIDSJAUR 6:2 (Köpmantorget) Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. DETALJPLAN Upprättat av Britta Lundgren den 2012-02-28 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

del av Viksberg 3:1, Område B

del av Viksberg 3:1, Område B Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan 2013-00033-214 Detaljplan för del av Viksberg 3:1, Område B i Södertälje kommun Upprättad 2015-12-08 Beslut Samhällsbyggnadskontoret fick 2013-02-19

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄNDRING AV BYGGNADSPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE ÖVER DEL AV FASTIGHETEN GÄLLIVARE 1:16 M FL VID VASSARATRÄSKET, INOM GÄLLIVARE KOMMUN, NORRBOTTENS LÄN, AKT 25-P78/52

Läs mer

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214 Samrådsredogörelse 1(9) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Plinten 7 med närområde inom Ingelsta i Norrköping SPN-000/000 den 28 maj 2015 Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta.

Läs mer

Samrådsredogörelse 2016-02-08 Arjeplogs kommun MBR 2012/512. Detaljplan för ALLMÄNNINGSSKOGEN s:1, Stor-Mattaure Arjeplogs kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse 2016-02-08 Arjeplogs kommun MBR 2012/512. Detaljplan för ALLMÄNNINGSSKOGEN s:1, Stor-Mattaure Arjeplogs kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Standardförfarande Detaljplan för ALLMÄNNINGSSKOGEN s:1, Stor-Mattaure Arjeplogs kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för del av fastigheten Allmänningsskogen s:1, daterat

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län 1(7) Datum Diarienr: 2011-000299 Miljöreda: 11/0556d Sabina Talavanic, arkitekt Upprättad: 2013-02-13 Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLÄGGNING Planförslaget,

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 Planprocessen genomförs som ett normalt planförfarande. Planförslaget har varit

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN OCH ANDRA STATLIGA MYNDIGHETER

SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN OCH ANDRA STATLIGA MYNDIGHETER Granskningshandling Februari 2016 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för Mölnlycke 1:55 m fl ALHAGEN i Mölnlycke Granskningsutlåtande Under tiden 24 november 19 december 2014 har detaljplanen varit

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Utlåtande efter utställning

Utlåtande efter utställning 1 (8) Antagandehandling 2013-06-10 Detaljplan för Södra Kärr m.fl, Torsås kommun, Kalmar län Utlåtande efter utställning Samråd Förslaget till detaljplan har varit föremål för samråd under tiden 2011-12-05

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN

GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN ANTAGANDEHANDLING 2015-06-11 Dnr: 2012:98 Detaljplan för del av DRÄTTINGE 1:9 m.fl. i KAXHOLMEN Jönköpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS. Granskning detaljplan Ett planförslag,

Läs mer

Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut

Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut 1 (2) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-12-21 Dnr Sbn 2012-262 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Saga Wingård Samhällsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut FÖRSLAG

Läs mer

del av Östra Karup 23:1 m fl

del av Östra Karup 23:1 m fl Detaljplan för del av Östra Karup 23:1 m fl i Östra Karup, Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2014 06 11 till 2014 07 23 för

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, 43:40 och del av 299:1, Simrishamns kommun

Detaljplan för Borrby 43:35, 43:40 och del av 299:1, Simrishamns kommun 1 (6) Detaljplan för Borrby 43:35, 43:40 och del av 299:1, Simrishamns kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planärendet handläggs enligt plan- och bygglagens bestämmelser om normalt planförfarande, (Plan- och bygglagen

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

DOM 2014-05-16 Stockholm

DOM 2014-05-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2014-05-16 Stockholm Mål nr P 8833-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-06 i mål nr P 1304-13, se bilaga KLAGANDE P S MOTPART Gällivare

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24 ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Detaljplan för BRÄNNBACKENS ARBETSOMRÅDE Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Brännbackens arbetsområde har varit utställt på

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2012-11-02 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga

Läs mer

Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun

Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun 1(5) Samhällsbyggnad Tomas Lennartsson, 0573-14076 tomas.lennartsson@arjang.se 2013-03-19 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun Planens syfte är att möjliggöra bebyggelse

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Muraråsen, västra Charlottenberg Eda kommun Värmlands län UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Med samrådsredogörelse PLANENS SYFTE Planens syfte är att möjliggöra bostadsbebyggelse dels i form av flerfamiljshus

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun Samrådsredogörelse, Dnr KS/2013:317 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2015-02-17 2015-03-18. Samrådshandlingarna ställdes ut i kommunens bibliotek och skickades per post till

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN för del av RÄVEMÅLA 1:54 m fl, INDUSTRIOMRÅDE RÄVEMÅLA, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

ÄNDRING AV DETALJPLAN för del av RÄVEMÅLA 1:54 m fl, INDUSTRIOMRÅDE RÄVEMÅLA, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2011-03-07 Dnr: 2011-0095-211 1(7) ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN för del av RÄVEMÅLA 1:54 m fl, INDUSTRIOMRÅDE RÄVEMÅLA, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING Detaljplanen handläggs

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

Bostäder och förskola på Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m.fl.

Bostäder och förskola på Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m.fl. Samrådshandling 2013-04-19 Rev: Dnr: 0072/06 Plannummer: Mark och Exploateringsenheten Andreas Wingfors Telefon: 0303-73 26 65 Mail: andreas.wingfors@stenungsund.se DETALJPLAN för Bostäder och förskola

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-02-25 Plan- och exploateringsenheten

ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-02-25 Plan- och exploateringsenheten ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Detaljplan för Valsjöskogen etapp 1, Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Valsjöskogen etapp 1, har varit utställd under tiden 2014-01-20

Läs mer

Arvidsjaurs kommun 1/11-2010

Arvidsjaurs kommun 1/11-2010 Datum Arvidsjaurs kommun 1/11-2010 Handläggare Per Lidström Direktval 0960-165 04 Detaljplan för del av Arvidsjaur Allmänningsskogen s:1 m.fl. i Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE A.

Läs mer

Stenungsunds kommun Västra Götalands län

Stenungsunds kommun Västra Götalands län 1(5) Dnr 0197/09 Utställningshandling 2012-08-30 detaljplan för skola och bostäder, Kyrkenorum 4:210 och del av 4:123 Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Datum 2015-06-12

Tjänsteutlåtande. Datum 2015-06-12 Tjänsteutlåtande Datum 2015-06-12 Sida 1 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsarkitekt Tomas Johnsson 0280-181 69 Dnr: KS/2016:34 Detaljplan för Olarsgården annex Byggnadsnämndens beslut: det i januari

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN TALLEN 8, VILLA SÅ KUL, NYBROOMRÅDET, ÄNGELHOLMS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN TALLEN 8, VILLA SÅ KUL, NYBROOMRÅDET, ÄNGELHOLMS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN TALLEN 8, VILLA SÅ KUL, NYBROOMRÅDET, ÄNGELHOLMS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Utlåtande Stadsbyggnadskontoret 2012-03-26 Mats Jakobsson 08 590 970 96 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2011:23 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Uppdrag Miljö- och planutskottet

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande del av fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m.fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län NORMALT PLANFÖRFARANDE Samrådshandling

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för del av del av Skavsta 8:9 m fl, Skavsta flygplats, Skavsta, Nyköpings kommun

Detaljplan för del av del av Skavsta 8:9 m fl, Skavsta flygplats, Skavsta, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Särskilt utlåtande Datum 2013-05-23 Dnr SHB12/134 Detaljplan för del av del av Skavsta 8:9 m fl, Skavsta flygplats, Skavsta, Nyköpings kommun Granskning Förslag till

Läs mer

Område vid Mobergs väg, etapp 1 Källby tätort, Götene kommun DETALJPLAN. Antagandehandling. s:5

Område vid Mobergs väg, etapp 1 Källby tätort, Götene kommun DETALJPLAN. Antagandehandling. s:5 2:13 2 Antagandehandling HANDLINGAR! lanbeskrivning! Genomförandebeskrivning! Samrådsredogörelse! Utlåtande! lankarta med bestämmelser Bilaga " Fastighetsförteckning Underlagsmaterial y 1:41 1:30 1:17

Läs mer

Detaljplan för villatomter på fastigheten Grössbyn 1:34 m fl. UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE (utställningshandling daterad 2014-06-18)

Detaljplan för villatomter på fastigheten Grössbyn 1:34 m fl. UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE (utställningshandling daterad 2014-06-18) Dnr 0540/05 2015-03-18 Detaljplan för villatomter på fastigheten Grössbyn 1:34 m fl Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE (utställningshandling daterad 2014-06-18) Bakgrund

Läs mer

Detaljplan för del av Båstad 109:368, 109:370 m.fl. i Båstad, Båstads kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Båstad 109:368, 109:370 m.fl. i Båstad, Båstads kommun, Skåne län Detaljplan för del av Båstad 109:368, 109:370 m.fl. i Båstad, Båstads kommun, Skåne län Granskningsutlåtande Detta detaljplaneförslag, har varit utställt under tiden 2015-02-09 till 2015-03-08 för att

Läs mer

Samrådsredogörelse Utställningshandling

Samrådsredogörelse Utställningshandling Samrådsredogörelse Utställningshandling 2010-02-09 BMR/2008:339 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för del av Skiringe 1:11 m fl (Talja norra industriområde) i Flen, Flens kommun, Södermanlands

Läs mer

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen 1 ANATAGANDEHANDLING Normalt planförfarande Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen Västiås 1:2, Vemdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län Upprättad 2012 01 15 PLAN OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan.

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan. Mattias Samuelson 0767-244150 MOS 2010.1397 2011-12-14 1(6) Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Enligt Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut 2011-09-14, 152, har

Läs mer

Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1 Västermalm PARKERING Älvsbyns kommun Norrbottens län

Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1 Västermalm PARKERING Älvsbyns kommun Norrbottens län Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1 Västermalm PARKERING Älvsbyns kommun Norrbottens län Samrådsredogörelse Ett förslag till detaljplan för parkering på fastigheten Älvsbyn 25:1 vid Knut Lundmarkskolan

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun.

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningen februari 2013 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2012 KSM 0519 SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Tyresö

Läs mer

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20 Detaljplan för Rockebro 7:137 m.fl, Sommens samhälle, Tranås kommun Dnr 330/2008 Upprättad i april 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Planområde Sjön Sommen Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Igelsta Gård GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för. Inom Östertälje i Södertälje Dnr 2009-00015-214 (P04019) UTSTÄLLNINGSHANDLING

Igelsta Gård GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för. Inom Östertälje i Södertälje Dnr 2009-00015-214 (P04019) UTSTÄLLNINGSHANDLING Samhällsbyggnadskontoret GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Igelsta Gård Inom Östertälje i Södertälje Dnr 2009-00015-214 (P04019) UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2013-12-18 Handlingar Detaljplanen utgörs

Läs mer

Utlåtande efter granskning

Utlåtande efter granskning Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(6) Anna Nilsson 2014-11-04 DNR:2007:587-214 Arkitekt Utlåtande efter granskning Tillhörande detaljplan för: Stora Sundby 4:3, del av Stora Sundby gård Strängnäs

Läs mer

L.21 H J J. DETALJPLAN FÖR LÖBERÖD 1:119 m.fl. ESLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN REGLERAR MARKANVÄNDNING OCH BYGGANDE ENLIGT PBL. PLANKARTA MED BESTÄMMELSER

L.21 H J J. DETALJPLAN FÖR LÖBERÖD 1:119 m.fl. ESLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN REGLERAR MARKANVÄNDNING OCH BYGGANDE ENLIGT PBL. PLANKARTA MED BESTÄMMELSER 133 PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Bestämmelser utan särskild beteckning gäller inom hela planområdet. Endast angiven användning och utformning är tillåten.

Läs mer

Område vid Peppargränd

Område vid Peppargränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Karin Persson, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Område vid Peppargränd Fastigheterna Näsby 4:882 och 4:870 samt Odlingslotten

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323)

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och byggnadsnämnden Datum: 2016-02-10 D.nr: BYGGd-2015-150.214 Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor Detaljplan för Lofsdalen 32:19 m.fl. Härjedalens kommun Jämtlands län Upprättad i februari 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Reviderad i maj 2014 samt augusti 2014

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03

Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03 ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03 Detaljplan för Ugglarp 3:4 m fl Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB Mark och

Läs mer

Järvsta 16:20, Mårtsbovägen öster

Järvsta 16:20, Mårtsbovägen öster PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2012-03-12 Samrådshandling Dnr: 11BMN36 Handläggare: Henry Grew Järvsta 16:20, Mårtsbovägen öster Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Samrådstid: XX mars

Läs mer

Sagobyn och Kv. Laxen

Sagobyn och Kv. Laxen 1 tillhörande ändring av detaljplan för Sagobyn och Kv. Laxen SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-241 2 Planbeskrivning Inledning Handlingar En planbeskrivning skall underlätta förståelsen för planförslagets

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum 2011-06-09 Dnr KS 15/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktsbild över

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för stationsområdet i Aneby tätort

Samrådsredogörelse för detaljplan för stationsområdet i Aneby tätort Samrådsredogörelse för detaljplan för stationsområdet i Aneby tätort Nedanstående har under samrådstiden 2014-10-23-2014-11-14 inkommit med yttranden. Yttrandena har förkortats i redogörelsen, kontakta

Läs mer

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (5) 2011-10-14 Anna Zimdahl Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län PLANHANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun A N T A G A N D E H A N D L I N G Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun Planområde

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 66/2010 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun.

Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun. UTSTÄLLNINGSHANDLING 2011-10-31 Dnr:2011.0275.211 Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådet Detaljplanen har varit utsänd

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

Detaljplan för Joeström 2:24 m.fl. Storuman kommun, Västerbottens län

Detaljplan för Joeström 2:24 m.fl. Storuman kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSHANDLING 2014 05 09 Detaljplan för Joeström 2:24 m.fl. Storuman kommun, Västerbottens län Planområde NORMALT PLANFÖRFARANDE Beslut Datum Samråd 2014 03 17 Granskning Antagande Laga kraft PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2014-04-23:

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2014-04-23: Detaljplan för Spinnaren 1 m fl Strömstads kommun Dnr MBN/2013-0025 SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2014-01-23 9 att genomföra ett samråd gällande rubricerat

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-538 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANOMRÅDE Detaljplan för Utsälje 1:97 Inom kommundelen Segeltorp,

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

GENOMFÖRANDE SAMRÅDSSKEDE

GENOMFÖRANDE SAMRÅDSSKEDE Detaljplan för Krökersrud 1:206 Melleruds kommun Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE GENOMFÖRANDE SAMRÅDSSKEDE Förslag till rubricerad plan godkändes för samråd av Byggnadsnämnden 2008-06-11, enligt

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (5) Anna Zimdal Detaljplan för delar av fastigheterna STÖCKSJÖ 18:20 mfl inom Stöcksjö i Umeå kommun, Västerbottens län PLANHANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration - - Genomförandebeskrivning

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Anna Ekwall, Petter Skarin och Mari Lundkvist från planavdelningen Detaljplanering Planprocessen

Läs mer