Verksamhetsberättelse Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2014. Miljö- och hälsoskyddsnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

2 Innehållsförteckning 1 Viktiga händelser Målredovisning - verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges mål Målredovisning - nämndens verksamhetsmål Personalredovisning Utveckling av organisationskultur och värderingar Uppföljning Förenkla helt enkelt Bilagor Bilaga 1: Kontrollrapport Livsmedelstillsyn 2014 Bilaga 2: Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 Bilaga 3: Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

3 1 Viktiga händelser 2014 Förorening av den kommunala vattentäkten "Mickedala" av perflourerade kolväten från brandövningsplattan på försvarets område har konstaterats. Den framtida påverkan på vattentäkten och miljö- och hälsoskyddskontorets arbete är för närvarande oklar Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

4 2 Målredovisning - verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges mål Utfall för målen anges enligt följande Status för aktiviteter anges enligt följande Observera att för mätetal hämtas senaste målvärde och utfall. I de fall målvärden satts för tertial snarare än helår, visas tertialmålvärdet i tabellerna. 2.1 Målområde: Demokrati och dialog Kommuninvånarna ska vara nöjda med kommunens information (konkretiserat mål) Det ska vara lätt att göra rätt Det ska vara lätt att göra rätt Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar kontinuerligt med aktiviteter för att underlätta medborgarkontakten och att det ska vara lätt att göra rätt. Mätetal Målvärde Utfall Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Den information jag fick var tydlig. Betyg 5 motsvarar 100%. - - Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Informationspunkten i SKL:s Insikt (NKI index) 68 Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

5 Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Den information jag fick var tydlig. Betyg 5 motsvarar 100%. Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Den information jag fick var tydlig. Betyg 5 motsvarar 100%. Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Informationspunkten i SKL:s Insikt (NKI index) Informationspunkten i SKL:s Insikt (NKI index) Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Ta fram informationsmaterial (TP) Göra våra beslut mer lättförståliga. Utveckla webbinformationen (KP, TP) Registervård för förberedelse inför migrering av ärendehanteringssystem Information framtaget för bl a följande: mobila livsmedelsanläggningar, Smiley, Kontrolltid och avgifter samt det ska vara lätt att göra rätt Översyn av beslut och beslutsmallar har skett kontinuerligt under året. Miljö- och hälsoskyddskontoret har under året arbetat kontinuerligt med att utveckla informationen på hemsidan Arbetet pågår med planering inför migrering till Ecos2. Arbete med registervård har inletts Flertalet av MHK:s blanketter ska finnas tillgängliga som e-tjänst Flertalet av MHK:s blanketter ska finnas tillgängliga som e-tjänst E-tjänster används. Arbete pågår kontinuerligt med att lägga in fler E-tjänster. Målet är uppfyllt. Fortsätta att omforma våra blanketter till e- tjänster. (KoP) Arbetet pågår kontinuerligt med att omforma blanketter till E-tjänster Vi ska bli bättre på att bemöta och informera våra kunder på det sätt som de efterfrågar. Vi ska bli bättre på att bemöta och informera våra kunder på det sätt som de efterfrågar. Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar ständigt med bemötandefrågor för att möta kunder på det sätt som efterfrågas. Vi ska tillämpa vår kommunikationsplan i kontakterna med våra kunder (TP, KP) Kommunikationsplanen följs och vi har stort fokus på kontakten med våra intressenter Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

6 Miljö- och hälsoskyddskontoretspersonal deltar kontinuerligt i utbildningar, seminarier mm om bemötandefrågor och service. Vi ska bibehålla servicetelefonerna på nuvarande nivå. (TP, KP) Bemötandefrågor diskuteras dagligen i det löpande arbetet. Miljö- och hälsoskyddskontoret har under 2014 varit mycket aktiva i arbetet med Halmstads tillståndslots. Både vid möten med kunder och företagare samt i arbetet med kulturutvecklingsarbetet.samtliga i personalen har deltagit i projektet "Förenkla helt enkelt" och lärdommar därifrån lyfts in i tillståndslotsen Miljö- och hälsoskyddskonoret har tre stycken sk. servicetelefoner en för hälsoskydd, en för miljöskydd och en för livsmedel. Dessa är öppna två timmar per dag. Utöver dessa tider går det att nå enskilda handläggare genom kommunensväxel eller på direkt nummer. Servicetelefonerna gör det lättare för allmänheten att nå miljö- och hälsoskyddskonoret då man inte behöver tala med någon speciell handläggare Kommuninvånarna ska ha möjlighet att vara delaktiga i kommunens utveckling (konkretiserat mål) Utökad medborgardialog Utökad medborgardialog MIljö- och hälsoskyddsnämnden har under året arbetat aktivt med att uköka medborgardialogen med Halmstad kommuns invånare. Mätetal Målvärde Utfall Antal träffar med organisationer som nämnden haft 2 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden har besökt Hem:s förbränningsanläggning på Kristinehed och Depen Cosmetic. Antal träffar med organisationer som nämnden haft Antal träffar med organisationer som nämnden haft Miljö- och hälsoskyddsnämnden har besökt Hem:s förbränningsanläggning på Kristinehed och Depen Cosmetic. Nämnden ska träffa organisationer Nämnden ska åka på studiebesök på verksamheter som är relevanta för nämndens arbete Nämndsledamöter ska erbjudas delta vid tillsynsbesök (TP, KP) Miljö- och hälsoskyddsnämnden har kontinuerligt dialogmöten med olika branschorganisationer. Studiebesök har gjorts på Hem s förbränningsanläggning Samtliga inspektörer erbjuder politikerna i nämnden att följa med ut på kontroll. Det finns en lista på föreslagna tider för detta. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

7 2.2 Målområde: Miljö och energi Halmstads kommun ska uppfylla samtliga kommunala åtaganden enligt vattendirektivets åtgärdsprogram (konkretiserat mål). Aktivt deltagande i "vattengruppen" Miljö- och hälsoskyddskontoiet deltar i vattengruppens sammankomster och aktiviteter men är inte sammankallande. Vattengruppen bereder frågor förvaltningsövergripande Fortsätta kartläggningen av byggnader som enligt PCB-förordningen ska vara åtgärdade för att senare kunna kontrollera att dessa uppfyller samma förordning. Fortsätta kartläggningen av byggnader som enligt PCB-förordningen ska vara åtgärdade för att senare kunna kontrollera att dessa uppfyller samma förordning. Inkomna anmälningar om sanering handläggs. Övrigt arbete kan inte prioriteras förnärvarande Brevinventering (TP) Inkomna anmälningar om sanering handläggs. Övrigt arbete kan inte prioriteras förnärvarande Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ställa krav på samtliga avlopp som negativt påverkar den ekologiska statusen i vattenförekomsterna i kommunen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ställa krav på samtliga avlopp som negativt påverkar den ekologiska statusen i vattenförekomsterna i kommunen. Informationsmöten har hållits för två av fyra delområden inom Skintansavrinningsområde under Tillsyn av avloppsanläggningar inom området har påbörjats, ett antal anläggningar har bedömts uppfylla gällande krav och fem anläggningar har fått beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten. Då miljö- och hälsoskyddskontoret idagsläget inte har uppgift om antalet avlopp med direktutsläpp är procentandelen av antalet krav en bedömnig. Mätetal Målvärde Utfall Krav ställda på enskilda avlopp som har direktutsläpp till Skintans huvudfåra och biflöden. 100% 10% Informationsmöten har hållits för två av fyra delområden inom Skintansavrinningsområde under Tillsyn av avloppsanläggningar inom området har påbörjats, ett antal anläggningar har bedömts uppfylla gällande krav och fem anläggningar har fått beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten. Då miljö- och hälsoskyddskontoret idagsläget inte har uppgift om antalet avlopp med direktutsläpp är procentandelen av antalet krav en bedömnig. Krav ställda på övriga enskilda avlopp som ligger inom avvrinningsområdet för Skintans huvudfåra. 75% 0% Informationsmöten har hållits för två av fyra delområden inom Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

8 Mätetal Målvärde Utfall Skintansavrinningsområde under Tillsyn av avloppsanläggningar inom området har påbörjats, ett antal anläggningar har bedömts uppfylla gällande krav och fem anläggningar har fått beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten. Alla avlopp inom samma geografiska område inom avrinningsområdet inventeras samtidigt. Kartläggning av avlopp inom samtliga vattenförekomster i kommunen som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. 100% 100% Kartskikt framtaget över berörda fastigheter. Totalt finns uppskattningsvis 2630 fastigheter som berörs. Krav ställda på enskilda avloppen som har direktutsläpp till övriga vattenförekomster i kommunen som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. 50% 0% Tillsynsarbetet på övriga vattendrag i kommunen (förutom Skintan) har ej påbörjats. Krav ställda på övriga enskilda avloppen som ligger inom avrinningsområde för vattenförekomster som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. 50% 0% Tillsynsarbetet på övriga vattendrag i kommunen (förutom Skintan) har ej påbörjats. Krav ställda på enskilda avlopp som har direktutsläpp till Skintans huvudfåra och biflöden. Krav ställda på enskilda avlopp som har direktutsläpp till Skintans huvudfåra och biflöden. Informationsmöten har hållits för två av fyra delområden inom Skintansavrinningsområde under Tillsyn av avloppsanläggningar inom området har påbörjats, ett antal anläggningar har bedömts uppfylla gällande krav och fem anläggningar har fått beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten. Då miljö- och hälsoskyddskontoret idagsläget inte har uppgift om antalet avlopp med direktutsläpp är procentandelen av antalet krav en bedömnig. Krav ställda på övriga enskilda avlopp som ligger inom avvrinningsområdet för Skintans huvudfåra. Krav ställda på övriga enskilda avlopp som ligger inom avvrinningsområdet för Skintans huvudfåra. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

9 Informationsmöten har hållits för två av fyra delområden inom Skintansavrinningsområde under Tillsyn av avloppsanläggningar inom området har påbörjats, ett antal anläggningar har bedömts uppfylla gällande krav och fem anläggningar har fått beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten. Alla avlopp inom samma geografiska område inom avrinningsområdet inventeras samtidigt. Kartläggning av avlopp inom samtliga vattenförekomster i kommunen som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. Kartläggning av avlopp inom samtliga vattenförekomster i kommunen som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. Kartskikt framtaget över berörda fastigheter. Totalt finns uppskattningsvis 2630 fastigheter som berörs. Krav ställda på enskilda avloppen som har direktutsläpp till övriga vattenförekomster i kommunen som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. Krav ställda på enskilda avloppen som har direktutsläpp till övriga vattenförekomster i kommunen som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. Tillsynsarbetet på övriga vattendrag i kommunen (förutom Skintan) har ej påbörjats. Krav ställda på övriga enskilda avloppen som ligger inom avrinningsområde för vattenförekomster som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. Krav ställda på övriga enskilda avloppen som ligger inom avrinningsområde för vattenförekomster som riskerar att inte uppnå god ekologisk status. Tillsynsarbetet på övriga vattendrag i kommunen (förutom Skintan) har ej påbörjats. Inventering och förelägganden. (TP) Informationsmöten har hållits för två av fyra delområden inom Skintansavrinningsområde under Tillsyn av avloppsanläggningar inom området har påbörjats, ett antal anläggningar har bedömts uppfylla gällande krav och fem anläggningar har fått beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten Tillsyn av miljöfarlig verksamhet som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster ska prioriteras. Tillsyn av miljöfarlig verksamhet som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster ska prioriteras. Tillsyn utförts enligt plan. Mätetal Målvärde Utfall Tillsynsbesök på verksamheter som finns inom vattenförekomster som 70% 80% Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

10 Mätetal Målvärde Utfall riskerar att ej uppnå god ekologisk status Tillsyn utförts enligt plan. Tillsynsbesök på verksamheter som finns inom vattenförekomster som riskerar att ej uppnå god ekologisk status Tillsynsbesök på verksamheter som finns inom vattenförekomster som riskerar att ej uppnå god ekologisk status Tillsyn utförts enligt plan. Tillsyn av verksamheter som påverkar den ekologiska statusen negativt. (TP) Tillsyn pågår Tillsyn av förorenade områden som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster ska prioriteras. Tillsyn av förorenade områden som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster ska prioriteras. Inventering av förorenade områden som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster har slutförts. Inventeringen är en del av underlaget till en handlingsplan för fortsatt tillsyn av förorenade områden i kommunen. Utöver detta pågår i kommunen (samhällsbyggnadskontoret) en inventering som utmynnar i MIFO klassning av samtliga nedlagda deponier med hjälp av länsstyrelsens personal. Mätetal Målvärde Utfall Tillsyn av förorenade områden 70% 70% Inventering av förorenade områden som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster har slutförts. Inventeringen är en del av underlaget till en handlingsplan för fortsatt tillsyn av förorenade områden i kommunen. Utöver detta pågår i kommunen (samhällsbyggnadskontoret) en inventering som utmynnar i MIFO klassning av samtliga nedlagda deponier med hjälp av länsstyrelsens personal. Tillsyn av förorenade områden Tillsyn av förorenade områden Inventering av förorenade områden som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster har slutförts. Inventeringen är en del av underlaget till en handlingsplan för Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

11 fortsatt tillsyn av förorenade områden i kommunen. Utöver detta pågår i kommunen (samhällsbyggnadskontoret) en inventering som utmynnar i MIFO klassning av samtliga nedlagda deponier med hjälp av länsstyrelsens personal. Tillsyn av förorenade områden som påverkar den ekologiska statusen negativt. (TP) Inventering av förorenade områden som negativt påverkar den ekologiska eller kemiska statusen i vattenförekomster har slutförts. Inventeringen är en del av underlaget till en handlingsplan för fortsatt tillsyn av förorenade områden i kommunen. Utöver detta pågår i kommunen (samhällsbyggnadskontoret) en inventering som utmynnar i MIFO klassning av samtliga nedlagda deponier med hjälp av länsstyrelsens personal Utreda och fastställa vilka enskilda vattentäkter som behöver ett långsiktigt skydd i enlighet med vattendirektivets åtgärdsprogram. Utreda och fastställa vilka enskilda vattentäkter som behöver ett långsiktigt skydd i enlighet med vattendirektivets åtgärdsprogram. Utskick till samtliga kända vattentäktsägare är gjort. Mätetal Målvärde Utfall Antal krav, föreläggande eller motsvarande ställda på de aktuella vattentäkterna. 100% 100% Utskick till samtliga kända vattentäktsägare är gjort. Godtagbart skydd som ska finnas för vattentäkterna. Krav kommer att ställas under Antal krav, föreläggande eller motsvarande ställda på de aktuella vattentäkterna. Antal krav, föreläggande eller motsvarande ställda på de aktuella vattentäkterna. Utskick till samtliga kända vattentäktsägare är gjort. Godtagbart skydd som ska finnas för vattentäkterna. Godtagbart skydd som ska finnas för vattentäkterna. Krav kommer att ställas under Inventering av större enskilda vattentäkter. Ställa krav på långsiktigt skydd och fastställa Utskick till samtliga kända vattentäktsägare har gjorts. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

12 skyddsområden. (TP) Minst 90 procent av de fordon under 3,5 ton som kommunen anskaffar ska drivas med förnybara bränslen, i första hand biogas (konkretiserat mål) procent av de fordon under 3,5 ton som nämnden anskaffar ska drivas med förnybara bränslen, i första hand biogas. 100 procent av de fordon under 3,5 ton som nämnden anskaffar ska drivas med förnybara bränslen, i första hand biogas. Inga nya fordon har köpts in under Mätetal Målvärde Utfall Andel inköpta fordon med förnyelsebart bränsle 0% 0% Andel inköpta fordon med förnyelsebart bränsle Andel inköpta fordon med förnyelsebart bränsle Inga nya fordon har köpts in 2.3 Målområde: Näringsliv och arbetsmarknad Kommunens stöd och information till etablerade företag eller företag som vill starta och etablera sig i Halmstad ska vara god (konkretiserat mål) Underlätta för företagen i kontakten med förvaltningen Underlätta för företagen i kontakten med förvaltningen Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar kontinuerligt med aktiviteter för att underlätta medborgarkontakten både för företag och privatpersoner. Mätetal Målvärde Utfall Webbinformation (SKL - resultat företagarinformation; med relevans för vår verksamhet) 100% NKI (SKL - Insikt Detta är det sammanvägda resultatet) 72 Antal rutiner eller blanketter som genom går granskning av kvalitet och behov mm. 5 5 Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

13 Mätetal Målvärde Utfall Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Webbinformation (SKL - resultat företagarinformation; med relevans för vår verksamhet) Webbinformation (SKL - resultat företagarinformation; med relevans för vår verksamhet) Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. NKI (SKL - Insikt Detta är det sammanvägda resultatet) NKI (SKL - Insikt Detta är det sammanvägda resultatet) Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Antal rutiner eller blanketter som genom går granskning av kvalitet och behov mm. Antal rutiner eller blanketter som genom går granskning av kvalitet och behov mm. Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Miljö- och hälsoskyddskontoret ska delta tillsammans med andra förvaltningar i kommunens Tillståndslots-arbete Milj- och hälsoskyddskontoret ska fortsätta utveckla informationen (TP, KP,KoP) E-tjänster (TP, KP, KoP) Samverkan/Samråd (TP) Miljö- och hälsoskyddskontoret ska göra översyn av blanketter/rutiner och aktivt ifrågasätta behovet av dessa. blanketter för att rationalisera Arbetet pågår, MHK är en aktiv del i Tillståndslotsen. Granskning och revidering av information på hemsidan pågår kontinuerligt. Miljö- och hälsoskyddskontoret har tillgång till informatör på 50% Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar fortlöpande med att lansera nya E-tjänster. Vid årsskiftet 2014/2015 finns sju stycken fungerande E- tjänster. Samverkan/samråd internt och externt. Exempel internt inom kommunen idag är vattengruppen, samverkansgruppen, chefsgruppen (planrelaterade frågor) Exempel externt är entreprenörsreg, 3khv, Hallandsreg, 4- stadssamarbete, Misk, FAH. Projekt avseende översyn av blanketter pågår. Miljöjurist och informatör tar aktiv del i projektet Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

14 och förenkla utan att ge avkall på rättssäkerheten. Arbeta med att ta fram rutiner för arbetsuppgifter som ska läggas över på kontaktcenter Arbete pågår Halmstads kommun ska när det gäller kommunpolitikers och kommunala tjänstemäns attityder till företagande finnas bland de 25 bästa kommunerna år 2014 på Svenskt Näringslivs ranking (konkretiserat mål). Förvaltningen deltar i projektet Förenkla helt enkelt. Förvaltningen kommer också att fortsatt delta i TUV vid en förlängning. Nämnden ska fortsätta det aktiva arbetet med företagskontakter. Förvaltningens personal har deltagit i TUV. Projektet kommer att pågå första delen av 2014 Fortsatt sammarbete kommer att ske genom miljösamverkan Halland och Västra Götaland Samråds diskusioner har hållits bla med LRF och med frisörer Verksamhetsutövare i Halmstads kommun ska uppleva att kontakten med miljö- och hälsoskyddskontoret fungerar bra. Verksamhetsutövare i Halmstads kommun ska uppleva att kontakten med miljö- och hälsoskyddskontoret fungerar bra. Utveckling genom bl a diskussionsmöten internt och externt i bemötandefrågor genomförs. Förvaltningen är representerad i tillståndslotsen Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas detta leda till måluppfyllelse. Inga indikatorer har framkommit att vi inte når målet. Om en intressent upplever att vi är otydliga eller inte ger den service som förväntats ser vi över vad vi kan förbättra. Om kunden ändå inte är nöjd med vårt svar informerar vi om möjligheten att överklaga eventuella beslutså att frågan prövas i överklagningsinstans. Målet bedöms vara uppfyllt och inga indikatorer tyder på att vi inte ger god service. Mätetal Målvärde Utfall Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Totalt sett fungerade kontakten med miljö- och hälsoskyddskontoret bra. Betyg 5 motsvarar 100%. - - Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Det förekom konstruktiva diskussioner med mig. Betyg 5 motsvarar 100%. - - Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

15 Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Totalt sett fungerade kontakten med miljö- och hälsoskyddskontoret bra. Betyg 5 motsvarar 100%. Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Totalt sett fungerade kontakten med miljö- och hälsoskyddskontoret bra. Betyg 5 motsvarar 100%. Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Det förekom konstruktiva diskussioner med mig. Betyg 5 motsvarar 100%. Medelbetyget (omgjort till procent) i Region Hallands brukarenkät som instämmer i att Det förekom konstruktiva diskussioner med mig. Betyg 5 motsvarar 100%. Redovisas nästa gång Utifrån det arbete som miljö- och hälsoskyddskontoret gör förväntas leda till måluppfyllelse. Utföra tillsyn med god service utan att ge avkall på myndighetsrollen. Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar kontinueligt med bemötande och servicefrågor. Detta även i samband med inspektioner 2.4 Målområde: Resor och trafik Energianvändningen från kommunens tjänsteresor med personbilar ska minska med tio procent mellan 2009 och 2014 (konkretiserat mål) Öka användandet av alternativa transportmedel och att använda mer energieffektiva bilar. Öka användandet av alternativa transportmedel och att använda mer energieffektiva bilar. Personal på miljö- och hälsoskyddskontoret har gått utbildning i Eco-driving under hösten 2014.Den genomsnittliga besparingen i bränsleförbrukning efter genomförd utbildning uppgick til 12,2 %. Underlag för faktisk förbrukning av drivmedel (diesel och gas) är inte möjligt att få fram eftersom mängden drivmedel inte specificeras i underlag. Med hännvisning till resultatet av Eco-driving är det rimligt att anta att målet är uppfyllt. Mätetal Målvärde Utfall Minskning i % av energianvändningen i totalt använda MWh energi, totalt kwh förbrukades % 12,2% Personal på miljö- och hälsoskyddskontoret har gått utbildning i Ecodriving under hösten 2014.Den genomsnittliga besparingen i bränsleförbrukning efter genomförd utbildning uppgick til 12,2 %. Underlag för faktisk förbrukning av drivmedel (diesel och gas) är inte möjligt att få fram eftersom mängden drivmedel inte specificeras i underlag. Med hännvisning till resultatet av Eco-driving är det rimligt att anta att målet är uppfyllt. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

16 Mätetal Målvärde Utfall Minskning i % av energianvändningen i totalt använda MWh energi, totalt kwh förbrukades 2009 Minskning i % av energianvändningen i totalt använda MWh energi, totalt kwh förbrukades 2009 Personal på miljö- och hälsoskyddskontoret har gått utbildning i Eco-driving under hösten 2014.Den genomsnittliga besparingen i bränsleförbrukning efter genomförd utbildning uppgick til 12,2 %. Underlag för faktisk förbrukning av drivmedel (diesel och gas) är inte möjligt att få fram eftersom mängden drivmedel inte specificeras i underlag. Med hännvisning till resultatet av Eco-driving är det rimligt att anta att målet är uppfyllt. Vid bokning av förvaltningens bilar ska den bil som har minst förbrukning prioriteras, dock med hänsyn tagen till ändamålet med resan. Miljö- och hälsoskyddskontorets personal som kör i tjänsten ska genomgå kurs i Ecodriving. Se över möjligheten att ersätta minst en av bilarna med en elbil. Rutin för bilbokning finns. Personal på miljö- och hälsoskyddskontoret har gått utbildning i Eco-driving under hösten Kommunen har upphandlat elbilar. Hur laddinfrastrukturen ska lösas i alla delar är inte färdigt i alla delar. Det är inget som miljöochhälsoskyddskontoret har rådighet över. 2.5 Målområde: Trygghet, säkerhet och folkhälsa Information och rådgivning i samband med eventuellt införande av matlagning från grunden i kommunala förrättningar. Information och rådgivning i samband med eventuellt införande av matlagning från grunden i kommunala förrättningar. Aktiviteten är etablerad då vi har kontaktmannaskap för skolor, förskolor, äldrevårdsanläggningar och att vi ingår i Lotsen. Informationsmaterial där vi erbjuder en tidig kontakt och hjälp är framtaget för de ledare som bär ansvar för lokaler och hantering av livsmedel. Målet är uppfyllt. Miljö- och hälsoskyddskontoret ska delta i samverkan med berörda kommunala förvaltningar om utformning av kravspecifikationer för kök där matlagning sker från grunden. Aktiviteten är etablerad då vi har kontaktmannaskap för skolor, förskolor, äldrevårdsanläggningar och att vi ingår i Lotsen. Informationsmaterial där vi erbjuder en tidig kontakt och hjälp är framtaget för de ledare som bär ansvar för lokaler och hantering av livsmedel. Arbetet är nu slutfört. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

17 2.6 Kommunfullmäktiges övriga prioriteringar Giftfri vardag för barn och ungdomar Platser och anläggningar, som kommunen ansvarar för, som barn och ungdomar kommer i kontakt med mer än högst tillfälligt ska kartläggas för att ge goda kunskaper och underlag till åtgärder. Platser och anläggningar, som kommunen ansvarar för, som barn och ungdomar kommer i kontakt med mer än högst tillfälligt ska kartläggas för att ge goda kunskaper och underlag till åtgärder. Miljö- och hälsoskyddskontoret har tagit på sig rollen att vara sammankallade för övriga deltagande förvaltningar, vilket innebär att vi: -tagit fram material och information som vi kopierat upp och delat ut till kontakpersonerna vid de förvaltningarna som är med -vi kallar till möten, bokar lokal och betalar och beställer lunch till lunchmötena för kontaktpersonerna från de förvaltningarna som är mer i projektet -vi sitter med och håller i lunchmötena -vi svarar på frågor från kontaktpersonerna i de fall vi kan hjälpa till -vår informatör ska starta upp en grupp på intranätet för kontaktpersonerna från de förvaltningar som är med i projektet och ska hjälpa till med informationsinsatser för projektet i samverkan med övriga informatörer. Rekrytering av projektledare pågår. Projektledaren ska driva projektet under kommande år Delta i kommun övergripande arbetsgrupp Miljö- och hälsoskyddskontoret har tagit på sig rollen att vara sammankallade för övriga deltagande förvaltningar, vilket innebär att vi: -tagit fram material och information som vi kopierat upp och delat ut till kontakpersonerna vid de förvaltningarna som är med -vi kallar till möten, bokar lokal och betalar och beställer lunch till lunchmötena för kontaktpersonerna från de förvaltningarna som är mer i projektet -vi sitter med och håller i lunchmötena -vi svarar på frågor från kontaktpersonerna i de fall vi kan hjälpa till -vår informatör ska starta upp en grupp på intranätet för kontaktpersonerna från de förvaltningar som är med i projektet och ska hjälpa till med informationsinsatser för projektet i samverkan med övriga informatörer. Rekrytering av projektledare pågår. Projektledaren ska driva projektet under kommande år. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

18 3 Målredovisning - nämndens verksamhetsmål 3.1 Nämndens/styrelsens mål Förvaltningens totala tidsåtgång för obefogade klagomål ska minska. Antalen klagomål som kommer in till mhk är utanför mhks direkta påverkan. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra vår information om vad man kan förvänta sig av oss och vad man inte kan förvänta sig av oss. Under 2014 har antalet klagomål och förfrågningar ökat. Strategi för minskad tidsåtgång från arbetet med obefogade klagomål ska genomföras Antalen klagomål som kommer in till mhk är utanför mhks direkta påverkan. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra vår information om vad man kan förvänta sig av oss och vad man inte kan förvänta sig av oss Förvaltningens vägledande beslut ska finnas på kommunens hemsida Dokument och anvisningar mm (t ex hästpolicyn och vägledningen om bekämpning inom vattenskyddsområden) som nämnden beslutat och som används i kontorets beslutsfattande finns på webben Verksamhetsutövare ska i högre utsträckning än idag få information kring kommande tillsynsbesök Vid större tillsynsprojekt skickas informationsbrev iförväg och kontakt tas med eventuella branschorganisationer om det är lämpligt. Viss tiillsyn ska ske oanmäld Miljö- och hälsoskyddskontoret ska utreda hur tydlighet och transparans i miljöbalkstaxans premieringssystem kan utvecklas, samt hur taxan kan förändras för att uppfylla målet Det ska löna sig att göra rätt. Arbetet med att utveckla miljöbalkstaxan var planerad att ske i sammarbete med miljö- och hälsoskyddskontoret i Falkenberg. Arbetet blev inte utfört eftersom ordföranden i mhn Falkenberg avled.vi planerar att revidera miljöbalkstaxan och premieringssystemet under kommande år. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

19 3.1.5 Miljö- och hälsoskyddskontoret ska undersöka möjligheten till en mer enhetlig bedömning av tidsåtgång för olika objektstyper i miljöbalkstaxan för Hallands kommuner, samt verka för en gemensam taxekonstruktion i Halland. Förutsättningarna för att genomföra arbetet har förändrats. Det har medfört att fortsatt arbete med att undersöka möjligheten till en mer enhetlig taxa har avbrutits. Målet har inte uppfyllts Samverkan med andra kommuner i länet. Förutsättningarna för att genomföra arbetet har förändrats. Det har medfört att fortsatt arbete med att undersöka möjligheten till en mer enhetlig taxa har avbrutits Miljö- och hälsoskyddskontoret ska undersöka möjligheterna till att ha en gemensam webbportal för allmänna policydokument och informationsmaterial för Hallands kommuner. Förändrade förutsättningar i Regionen har medfört att fortsatt arbete med att undersöka möjligheten till att ha en gemensam webbportal har avbrutits. Målet är inte uppfyllt. Samverkan med andra kommuner i länet. Förändrade förutsättningar i Regionen har medfört att fortsatt arbete med att undersöka möjligheten till att ha en gemensam webbportal har avbrutits Miljö- och hälsoskyddskontoret ska utöka bransch dialog med intresseoch/eller branschorganisationer genom att anordna miljöfika, livsmedelsfika, informationstidning eller liknande. Livsmedel har har haft "livsmedelsfika" vid tre tillfällen under Passande branscher / områden för "miljöfika" finns på diskussionsstadiet. Detta planeras in under Miljö- och hälsoskyddskontoret har under 2014 arbetat med att utöka dialogen med branschorganisationer. Målet får anses uppfyllt. Dialogmöten och informationsskrifter riktade till intresse- och/eller branschorganisationer. Livsmedel har har haft "livsmedelsfika" vid tre tillfällen under Passande branscher / områden för "miljöfika" finns på diskussionsstadiet. Detta planeras in under Miljö- och hälsoskyddskontoret har under 2014 arbetat med att utöka dialogen med branschorganisationer. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

20 3.1.8 Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska utreda hur transparens och förutsägbarhet i livsmedels och miljöbalkstaxans modell för justering av avgiften kan öka. Utredning klar och redovisad för nämnden. Taxan har ändrats för att öka transparens och förutsägbarhet. Målet är uppfyllt Miljö- och hälsoskyddsnämnden har som mål för hälsa och arbetsmiljö att antalet sjukskrivningsdagar/ anställd under år 2014 ska sjunka jämfört med år Sjukfrånvaro har minskat även under Sjukdagarna minskade i snitt med 3,15 dagar från 2013 till En av framgångsfaktorerna är att kontoret arbetar aktivt med främjande och förebyggande insatser för att stärka medarbetarnas hälsa och välmående. Mätetal Målvärde Utfall anlatet sjukskrivningsdagar per anställd 7 3,8 Sjukfrånvaro har minskat även under Sjukdagarna minskade i snitt med 3,15 dagar från 2013 till En av framgångsfaktorerna är att kontoret arbetar aktivt med främjande och förebyggande insatser för att stärka medarbetarnas hälsa och välmående. Inom budget Ledarledd pausgympa 2ggr/v a 10 min. Inom budget i huvudsak - Friskvårdsaktiviteter (gruppträning) ex badminton, indoor walking, dans, mindfullness. Föreläsningsserier med Previa med ämnen som tar upp ex kosthållning, livsglädje, balans i livet, återhämtning. Med centrala medel Miljö- och hälsoskyddskontoret önskar finansiera delar av "Friskvårdsaktiviteter" med centrala medel så att aktiviteterna kan anordnas vid flera tillfällen och att fler kan delta. Ta fram friskvårdsplan Ledarleddpausgympa anordnas av friskvårdsguppen 3 ggr i veckan á 10 min. Detta kommer att fortgå under kommande år. Under 10 tillfällen under året sker grupp träning på Nordic wellness tillsammans med fastighetskontoret Föreläsningsserien pågår, påbörjades under sista tertialen 2013 och avslutades under våren Ny föreläsningsserie planeras inför kommande år. Miljö- och hälsoskyddskontoret köpte in "gummiband" som används vid ledarledd pausgympa 3 ggr/veckan. Dessutom har ytterligare förebyggande hälsovård iform av att massör anlitats enligt önslemål från personalen. Miljö- och hälsoskyddskontoret har tagit fram friskvårdsplan för personalen på miljö- och Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

21 Inom budget Aktivitetskort där personal för in pulshöjande aktiviteter hälsoskyddskontoret, se bilaga Varje medarbetare på miljö- och hälsoskyddskontoret har "Aktivitetskort". Där fyller man i träningsaktivitet/dag. För att det räknas som träniingsaktivitet ska den utövas minst 30 minuter. Exempel på aktiviteter är bl a promenad, jogging, simning, yoga, bollsport, ridning. En aktivitet får loggas/dag. Hälsoinspiratörerna anordnar utlottning av "träningspriser". En utlottning innan sommarsemestern och en utlottning innan julhelgerna. Alla som fyller i aktivitetskorten är sedan med i utlottning av priser. Ett aktivitetskort = en lott, flera aktivitetskort = flera lotter.cykelutflykt med korvgrillning annordnades i samband med utdelning av priser i aktivitetskortet. Miljö- och hälsoskyddskontoret och fastighetsförvaltningen har under våren och hösten annordnat ca 10 träningstillfällen på Nordic wellness. Förutom detta har också annordnats lunchpromenader fyra stycken under våren. "Hela mhk bakar" var en frivilig aktivitet för att stärka gruppkänslan. military fittness på Slottsmöllan. samt ledarledd pausgympa 3 ggr i veckan. Stegtävling har genomförts Sedan har previa föreläst om sömn, stress, kost, relationer, samt haft en ergonomisk runda och besökt samtlig personal. Denna håller nu på att följas upp. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

22 4 Personalredovisning Tillsvidare- och visstidsanställda Tillsvidare Årsarbetare tillsvidare Visstid Dec 2014 andel visstid (%) Dec 2013 andel visstid (%) Miljö- och hälsoskyddskontoret % 6 % Totalt % 6 % Miljö- och hälsoskyddskontoret har fyra avdelningar; Stab och stöd, Miljöavdelningen, Hälsoskyddsavdelningen och Livsmedelsavdelningen. Kontoret har totalt 33 tillsvidareanställda den 31/ Andelen visstidsanställda minskade från 6% till 3% mellan 2013 till 2014 vilket innebar att kontoret hade en mindre visstidsanställd under Årsarbetare innefattar samtliga anställda (hel och deltider) i en given grupp eller kategori, omräknat till heltidstjänster. Detta är vanligtvis det begrep som används när man i jämförande syfte beskriver volymen anställda. Kontoret har 32 årsarbetare. Könsfördelning - tillsvidareanställda Kvinnor Män Totalt Dec 2014 andel kvinnor (%) Dec 2013 andel kvinnor (%) Miljö- och hälsoskyddskontoret % 64 % Totalt % 64 % Miljö- och hälsoskyddskontoret består av 64% kvinnor den 31/ , likaså Kontoret arbetar aktivt med sin jämställdhetsplan/likabehandlingsplan där det i enlighet med diskrimineringslagen framgår att kontoret strävar efter en jämnare könsfördelning. Genom en strategisk rekryteringsprocess hoppas man kunna förändra detta. Könsfördelning - visstidsanställda Kvinnor Män Totalt Dec 2014 andel kvinnor (%) Dec 2013 andel kvinnor (%) Miljö- och hälsoskyddskontoret % 50 % Totalt % 50 % Antalet visstidsanställda minskade med en person från 2013 till Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar ständigt för att optimera personalstyrkan, därav minskningen av en visstidsanställd. Timavlönad personal Antal timmar Årsarbetare Antal timmar Årsarbetare Miljö- och hälsoskyddskontoret Totalt Antalet årsarbetare som är timavlönade uppgår till 0 under 2014, likaså under Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

23 Genomsnittlig sysselsättningsgrad (tillsvidareanställda) Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Miljö- och hälsoskyddskontoret 95 % 100 % 97 % 95 % 100 % 97 % Totalt 95 % 100 % 97 % 95 % 100 % 97 % Samtliga män arbetade 100%, medan den genomsnittliga sysselsättningsgraden för kvinnorna var 95%, vilket beror på arbetstidsförkortning för de som har stadigvarande sjukersättning och inte innehar en heltidsanställning. Åldersfördelning - tillsvidareanställda Enhet Summa Totalt De flesta befinner sig i åldersspannet år och år. Medelålder - tillsvidareanställda Enhet Totalt Medelsåldern ökade från 41år (2013) till 42 år (2014). Antal tillsvidareanställda chefer fördelat per kön Miljö- och hälsoskyddskontoret Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Totalt Totalt 5 chefer inom kontoret, 2 kvinnor och 3 män. Likaså under Antal visstidsanställda chefer fördelat per kön Miljö- och hälsoskyddskontoret Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Kontoret har inga visstidsanställda chefer Pensionsavgångar per yrkesgrupp - tillsvidareanställda Yrkesfördelning Sum ma And el Handläggar- och administratörsarbete % Teknikarbete-Miljö- och hälsoskyddsinspektörer % Totalt % Inom en fem års period kommer 2 stycken att gå i pension inom miljö- och hälsoskyddskontoret. Då kontoret har låg medelålder påverkas man inte nämnvärt av persionsavgångar. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

24 Sjukfrånvaro Sjukdagar i snitt Kvinnor Män Totalt Totalt Miljö- och hälsoskyddskontoret 4,0 3,55 3,83 6,98 Totalt 4,0 3,55 3,83 6,98 Trenden fortsätter och sjukfrånvarorn minskar även under Sjukdagarna i snitt minskade med 3,15 dagar från 2013 till En av framgångsfaktorerna är att kontoret arbetar aktivt med främjande och förebyggande insatser för att stärka medarbetarnas hälsa och välmående. Fokus under 2014 har varit frisk nacke och rygg genom exempelvis pausegympa 3 gånger i veckan. Kort- och långtidssjukfrånvaro - andel (%) sjukdagar 14 dagar eller mindre Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Miljö- och hälsoskyddskontoret 100 % 100 % 100 % 75 % Totalt 100 % 100 % 100 % 75 % Under 2014 fanns det enbart korttidssjukfrånvaro registrerat, dvs ingen var långtidssjukskriven. Den korttidssjukskrivning som finns på kontoret är oftast vanliga förkylningar. Medelåldern är relativt låg vilket också betyder att många är småbarnsföräldrar där man i många fall drabbas av "förskolesjukdomar". Kort- och långtidssjukfrånvaro - Andel (%) sjukdagar mer än 14 dagar Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Totalt 0 % 0 % 0 % 25 % Under 2014 fanns det ingen som var långtidssjukskriven. Under 2013 låg andelen sjukdagar mer än 14 dagar på 25%. Sjukfrånvaro per yrkesgrupp Yrkesgrupp Teknik arbete- Miljö- och hälsoskyddsinpektörer 7,05 7,74 3,75 Den yrkesgrupp som klacifiserar sig för kriterierna ovan är gruppen Teknikarbete, vilket innefattar miljö-och hälsoskyddsinspektörer. Sjukfrånvaron i denna grupp minskade från 7,74 (2013) till 3,75 (2014), vilket är en stor minskning. Medarbetarskap och ledarskap Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar med att stärka medarbetarskapet genom bland annat samverkan och diskussioner, både på förvaltningsnivå och avdelningsnivå. Kontoret anordnar exempelvis förvaltningsdagar några gånger per år för att öka delaktigheten och skapa ytor för dialog. Vikten av att kommunicera och ha en transparens i det man gör ser kontoret som viktigt del i arbetet kring medarbetarskap. Hela ledningsgruppen har genomgått utvecklande ledarskap (UL) och arbetar aktivt med detta koncept. Tanken är att under 2015 arbeta vidare med UL för hela kontoret, där medarbetarna involveras. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

25 Individuella utvecklingsplaner Den individuella utvecklinsplanen baseras på det övergripande behovet, medarbetarsamtalet och den enskilda medarbetarens ambitionsnivå. Varje medarbetare ges möjlighet att vara delaktig i sin utvecklingsplan. Mångfalds- och jämställdhetssatsningar Under 2014 har kontoret reviderat sin jämställdhetsplan/likabehandlingsplan för att ta fram en ny gällande för Jämställdhetsplanen/likabehandlingsplanen är framtagen av en jämställdhetsgrupp som kontoret har. Planen innefattar inte bara jämställdhetsmål utan lyfter även upp nuläget genom att redovisa exempelvis statistik. Samtlig personal deltog under året på en jämställdhetsdag där man arbetade aktivt i seminarieform med den reviderade jämställdhetsplanen/likabehandlingsplanen. Varje år arrangeras en kommunövergripande jämställdhetsdag där ledningsgruppen deltog. Temat för jämställdhetsdagen samt resterande ledardagar under 2014 var kultur- och värderingar. Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Inom ordinarie budget Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar kontinuerligt för att stärka medarbetarnas hälsa, exempelvis har kontoret en "hurtbullegrupp" som arrangerar olika typer av aktiviteter för att främja både hälsan och välmåendet. Under 2014 har följande satsningar gjorts för att höja frisktalen. Träningspass på Nordic Wellness tillsammans med Fastighetskontoret bla Sumba, spinning, gym och dans. Gemensamma lunchpromenader á 30 min Ridning Pausegympa 3 gånger i veckan med fokus nacke, axlar och rygg Massage på jobbet Badminton Militärträning Cykelutflykt till Grötvik Kontoret bakar och smakar Hälsofrukost Ekätsundersökning-vad vill personalen göra. Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Med centrala medel Med centrala medel har kontoret anordnat: Stegtävling Aktivitetskort samt en timmes personlig tränare på Nordic Wellness Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Företagshälsovårdens delaktighet i det hälsofrämjande arbetet Varje år görs en uppdragstagning tillsammans med Previa, där årets aktiviteter planeras. Uppdragstagningen hade under 2014 fokus på medarbetarundersökningen som kommunen och miljö- och hälsoskyddskontoret genomförde Previa tillsammans med kontoret arbetade med resultatet av denna undersökning, bland annat genom fyra stycken föreläsningar för personalen om hälsa, avslappning, kost och ergonomigenomgång av samtliga arbetsplatser. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

26 Arbetsskador Inga arbetsskador rapporterades under Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt uppföljningen kan man konstatera att miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar systematiskt med sin arbetsmiljö på många olika plan. Kontoret arbetar långsiktigt med arbetsmiljöarbetet genom att i sin verksmahetsplan sätta upp arbetsmiljömål. Kontoret arbetar dessutom förebyggande med bland annat riskanalyser och arbetsanpassningar för att i så stor utsträckning som möjligt undvika skador och sjukskrivningar. Under 2015 behöver följande delar utvecklas; Utbilda ledningsgruppen inom området, alkohol, droger och riskbruk, ta fram en skyddsområdesindelning för kontoret och slutföra delegationen av arbetsmiljöuppgifter. Sammanfattande analys Under 2014 har en rad olika insatser gjorts för att stärka medarbetarnas hälsa och välmående, både med befintlig budget och centrala medel som förvaltningen tilldelades. Det finns en tydlig ambition om att ständigt utveckla kontoret både inom den fysiska arbetsmiljön och den psykosociala arbetsmiljön. Ett led i detta har varit att ständigt arbeta för att minska sjukfrånvaron, vilket den har. Under 2014 har sjukdagarna i snitt minskat med 3,15 dagar. na har dessutom främjat gemenskapen inom kontoret. Den korttidssjukskrivning som finns på kontoret är oftast vanliga förkylningar. Medelåldern är relativt låg vilket också betyder att många är småbarnsföräldrar. Detta medför många gånger att "förskolesjukdomar" sprids lättare på kontoret, vilket i många fall är orsaken till korttidssjukskrivning. Många sitter dessutom 2 i ett kontorsrum vilket också lättare bidrar till att man smittar varandra. Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet visar också på dels ett främjande och förebyggande tänk och insatser men även en långsiktigt planering av arbetsmiljöarbetet. Kontoret med totalt 33 tillsvidareanställda har fortfarande flest kvinnor (64%). I sin jämställdhetsplan/likabehandlingsplan lyfter man dock upp vikten av att arbeta mer med detta för att kunna få en jämnare könsfördelning. Problematiken ligger i att flest kvinnor utbildar sig inom området vilket bidrar till få manliga sökande. Kontoret har i sitt strategiska rekryteringsarbete diskuterat detta och ser att behovet av att påverka killar på gymnasienivå att välja utbilda sig inom miljö- och hälsoskydd är en viktig faktor för att lyckas få en jämnare könsfördelning. Jämställdhetsplanen/likabehandlingsplanen lyfter även upp fler områden så som arbetsförhållande, lön och kompetensutveckling utifrån diskrimineringslagen vilka kontoret kommer att arbeta med under de närmsta åren. Ledningsgruppen har tillsammans gått utvecklande ledarskap (UL) och planerar dessutom att köra konceptet på hela kontoret under Detta för att öka medvetenheten hos medarbetarna om vad UL innebär och för att tillsammans kunna arbeta med metoderna och processen som sådan. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

27 5 Utveckling av organisationskultur och värderingar Miljö- och hälsoskyddskontorets arbete med att utveckla organisationskultur under 2014 Under 2014 har ledningsgruppen tillsammans gått klart utvecklande ledarskap (UL) i Acteas regi. Det Utvecklande Ledarskapet ska i sin förlängning implementeras hos samtliga på miljöoch hälsoskyddskontoret. Under 2014 har kontoret reviderat sin jämställdhetsplan/likabehandlingsplan för att ta fram en ny gällande för Jämställdhetsplanen/likabehandlingsplanen är framtagen av en jämställdhetsgrupp som kontoret har. Planen innefattar inte bara jämställdhetsmål utan lyfter även upp nuläget genom att redovisa exempelvis statistik. Samtlig personal deltog under året på en förvaltningsintern jämställdhetsdag där man arbetade aktivt i seminarieform med den reviderade jämställdhetsplanen/likabehandlingsplanen. Förvaltningen deltar aktivt i de kommunövergripande jämställdhetsdagarna. Samtliga medarbetare på miljö- och hälsoskyddskontoret har under året deltagit i kommunens projekt förenkla helt enkelt. Fortsatt arbete under 2015 Under 2015 planerar ledningsgruppen att köra konceptet med UL för hela kontoret. Detta för att öka medvetenheten hos medarbetarna om vad UL innebär och för att tillsammans kunna arbeta med metoderna och processen som sådan. Fokus på att förmedla medarberarskap till medledarskap som ska ge större engagemang, delaktighet och ansvarstagande. Bemötandefrågor är ständigt i fokus på kontorets avdelningsmöten, som hålls en gång i veckan. Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Verksamhetsberättelse (29)

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 Viktiga händelser under 2013 Arbetet under år 2013 har förflutit lugnt. Miljö- och hälsoskyddskontoret ser inte att någon enskild händelse under

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018

Verksamhetsplan 2016-2018 Verksamhetsplan 2016-2018 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016 Verksamhetsplan 2016-2018 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Halmstads kommun Innehållsförteckning 1 Ordförandens inledning... 3 2 Vision och värdegrund...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Verksamhetsberättelse 2012 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Verksamhetsberättelse 2012 Miljö- och hälsoskyddsnämnden #{enhet}# Innehållsförteckning 1 Viktiga händelser under 2012... 3 2 Måluppfyllelse... 4 Demokrati och dialog... 4 Miljö och energi... 5 Näringsliv

Läs mer

PERSONALBOKSLUT 2014. Knivsta kommun

PERSONALBOKSLUT 2014. Knivsta kommun PERSONALBOKSLUT 2014 Knivsta kommun Personalbokslut 2014 Personalstruktur Antalet fast anställda sjönk till 749 vid utgången av 2011 på grund av övergång av personal till privat vårdboende. Vid utgången

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden ÅRSREDOVISNING Miljönämnden Förvaltningsberättelse Målområdet ekologisk hållbarhet innehåller fem mål. Inköp av ekologiska livsmedel fortsätter öka och andelen av totalt inköpta livsmedel är 30 procent.

Läs mer

Kungsbackanämnden Bokslut 2013

Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Kungsbackanämnden Kungsbackanämnden Ledamöter Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande BiLD KVALITETSREDOVISNING Verksamhetsövergripande 2013 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET BUDGETENHET Verksamhetsövergripande TIDSPERIOD 2013 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Verksamhetsövergripande Verksamhetsövergripande

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Uppföljning av Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen 2015

Uppföljning av Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen 2015 Uppföljning av Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen 2015 1 Bakgrund För att höja kvaliteten i äldreomsorgen och tydliggöra för målgruppen vad de kan förvänta sig av äldreomsorgen fastställde kommunstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 10 1 Sammanfattning

Läs mer

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2015-2017 Bakgrund Grunden för bolagets arbete med jämställdhet och mångfald är bolagets Personalpolicy, där vår syn

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 2015-02-04 Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 Avser tiden: 20131101-20150301 Kommun: Tomelilla 1. Sammanfattning Arbetet med att förbättra matematikundervisningen

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-1017

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-1017 Handläggare: Lillemor Humlekil 1 (1) PAN 2016-02-02 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-04 PaN A1511-00358-43 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-1017 Ärendet I ärendet föreligger förvaltningens jämställdhets-

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ANSTÄLLNINGSMYNDIGHET BUDGET 2012

KOMMUNSTYRELSENS ANSTÄLLNINGSMYNDIGHET BUDGET 2012 1 KOMMUNSTYRELSENS ANSTÄLLNINGSMYNDIGHET BUDGET 2012 Justerade effektmål inför 2012 Efter kommunfullmäktiges budgetbeslut den 30 november 2010 gjordes en översyn av effektmål och prioriterade aktiviteter

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd

Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018 Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Innehållsförteckning 1 Ramanpassning... 3 2 Behov... 3 3 Budgetram 2016-2018... 4 4 Investeringsbehov... 4 5 Förutsättningar och verksamhetsförändringar...

Läs mer

Likavillkorsplan 2009-2011

Likavillkorsplan 2009-2011 Likavillkorsplan 2009-2011 Lika villkor, vad menar vi med det? De mänskliga rättigheterna gäller oss alla och ska utgöra en grund för vår verksamhet. På vår länsstyrelse ska vi värna om allas lika möjligheter,

Läs mer

Hälsoarbete på arbetsplatsen

Hälsoarbete på arbetsplatsen Hälsoarbete på arbetsplatsen Hälsosamt är lika med lönsamt Nyckeln till framgång på en arbetsplats är att personalen mår bra, det ökar attraktionskraften som arbetsgivare och stärker därmed varumärket.

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20

Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20 Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20 kl. 09.30-12.30 Göteborgsregionens kommunalförbund, Gårdavägen 2, Göteborg Närvarande Thomas Jungbeck (Ordförande) Kjell Karlsson Joakim Svärdström Johan

Läs mer

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Bilaga 11 Regionplane- och trafikkontoret 2007-11-07 RTN 2007-0373 Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Utgångspunkter Jämställdhetslagen Jämställdhetslagen reglerar kvinnors och

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Om rapporten... 2 Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer... 2 Om projektet... 2 Syfte... 2 Resurser och underlag... 3 Vad som blev gjort... 3 Miljökontorens

Läs mer

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender -nämndens Verksamhetsplan 2017-2019 Nämndsordförande: () Förvaltningschef: Innehållsförteckning Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender Mål och uppföljning

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 11 juni 2008 Reviderad av styrgruppen på sammanträde den 16 december 2008 Innehåll VERKSAMHETEN 2009...2

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter Bilaga 8 Pilotkommunernas egna erfarenheter 95 Erfarenheter från Luleå kommuns deltagande i IESN-projektet 2009-2011 Miljökontoret i Luleå har deltagit i projektet med sammanlagt elva personer + miljöchefen

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion

ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion INNEHÅLLSFÖRTECKNING 5 9 11 12 12 13 13 14 17 17 18 23 Viktiga händelser Ekonomi Viktiga investeringar Räddningstjänst Administration Förebyggande Säkerhet Personal Miljö

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Uppföljning av Miljöplan 2006

Uppföljning av Miljöplan 2006 Revisionsrapport Uppföljning av Miljöplan 2006 Nyköpings kommun Februari 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågor och revisionsmetod...3 2 Granskningsresultat...4

Läs mer

Kompletteringar KF 29/4 2013

Kompletteringar KF 29/4 2013 2013-04-25 1 (1) Kompletteringar KF 29/4 2013 I detta utskick finns kompletterande handlingar till sammanträdet på måndag. 1. Personalekonomisk redovisning. 2. Årsredovisning för Hallsbergs Fastigheter

Läs mer

UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN. Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald

UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN. Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN BILAGA 6 VB 2010 SID 1 (6) 2011-01-26 UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Avesta Kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet

Kommunens Kvalitet i Korthet Kommunens Kvalitet i Korthet Ett verktyg som beskriver kommunens kvalitet i ett medborgarperspektiv. Resultatet ska ge stöd till de förtroendevalda i dialogen med medborgarna om kommunens verksamhet. Under

Läs mer

Ängelholms kommun Personalredovisning 2015

Ängelholms kommun Personalredovisning 2015 Ängelholms kommun Personalredovisning 2015 Förhandsversion 160229 Producerad av Ängelholms kommun Redaktör: Mikael Nyström 2 PERSONALREDOVISNING 2015 ÄNGELHOLMS KOMMUN Innehåll Inledning 4 Medskapande

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Söderåsens miljöförbund

Verksamhetsplan 2016 Söderåsens miljöförbund Verksamhetsplan 2016 Söderåsens miljöförbund Antagen av Söderåsens miljöförbund 2015-12-15 128 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Söderåsens miljöförbund sid 3 Målstruktur 2016 sid 4-7 Hur vi arbetar med service och

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING

RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING 2011-01-26 Sid 1 (9) RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING i Gävle kommunkoncern P E R S O N A L A V D E L N I N G E N Gävle Kommun, Drottninggatan 22, 801 84 Gävle Besöksadress Stadshuset, Drottninggatan 22 Tfn

Läs mer

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking Revisionsrapport* Sjukfrånvaro Krokoms kommun Mars 2008 Maj-Britt Åkerström *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning...3 2 Inledning...5 2.1 Bakgrund...5 2.2 Uppdrag

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden

Jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Barn- och ungdomsnämnden Personalutvecklare Carina Petersson 2016-02-24 1 (2) Planeringssekreterare Lillian Alverö

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling

Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling Regional utveckling Avsändare Landstingsdirektören Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling 1. Sammanfattning Drygt 124 000 personer besökte Smålands Musik och Teaters föreställningar under 2012.

Läs mer

Implementering ny organisation riskanalys

Implementering ny organisation riskanalys HÖGSKOLAN I BORÅS RISKANALYS 1 (7) Implementering ny organisation riskanalys Arbetsgivaren är den som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Samverkan 2003-11-19 HÖGSKOLAN DALARNA 1(7)

Samverkan 2003-11-19 HÖGSKOLAN DALARNA 1(7) HÖGSKOLAN DALARNA 1(7) Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Inledning Det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Högskolan Dalarna följer samverkansavtalet från 2003-05-09. Samverkansgrupper skall finnas

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Vansbro Kommun FÖRORD För varje kommun ska det

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010 Kaninens förskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Tillvägagångssätt...3 4. Bakgrundsfaktor... 3 5. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(6) Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd

Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Sektorsredovisning 2014 Lärande och stöd Innehållsförteckning VISION OCH UPPDRAG 2014... 3 SEKTORNS PRIORITERADE OMRÅDEN 2014... 3 RESULTAT... 4 UPPDRAG 2014... 4 INTERN KONTROLL... 11 SAM... 11 HME...

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. för Söderhamns kommun 2006/2008

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. för Söderhamns kommun 2006/2008 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Söderhamns kommun 2006/2008 Jämställdhetsplan för Söderhamns Kommun. Denna jämställdhetsplan är framtagen och utformad utifrån bestämmelser och anvisningar i jämställdhetslagen, JämL,

Läs mer

Namn: Skola: e-post: Telefon:

Namn: Skola: e-post: Telefon: PERSONLIG UTVECKLINGSPLAN Namn: Skola: e-post: Telefon: Uppgörandet av den personliga utvecklingsplanen inleds med att skolans kontaktperson och deltagarna i projektet Arbetslivssamverkan samlas och tillsammans

Läs mer

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 UPPFÖLJNING... 3 1.4 REGELKRAV...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 Fastställd av styrelsen 2013-11-12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare

Läs mer

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 HR i riktning mot Halmstads kommuns vision Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 Vi har en vision! HALMSTADS VISION HAR TRE HJÄRTAN Vi har en vision om framtiden i Halmstad. Den beskriver hur kommunen vill

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Vår resepolicy i praktiken

Vår resepolicy i praktiken Vår resepolicy i praktiken Det här dokumentet vänder sig till dig som undrar varför en resepolicy behövs, vad den tillför och hur den införs. På Trafikkontoret i Göteborg har vi en resepolicy för att kunna

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

ÖKA HÄLSAN OCH HALVERA SJUKFRÅNVARON! Uppdrag från Kommunfullmäktige 2002

ÖKA HÄLSAN OCH HALVERA SJUKFRÅNVARON! Uppdrag från Kommunfullmäktige 2002 UMEÅ ÖKA HÄLSAN OCH HALVERA SJUKFRÅNVARON! Uppdrag från Kommunfullmäktige 2002 FRÅN 2002 TILL 2005 32 sjukdagar 16 sjukdagar 14% 7% Långtidsfriska 47 % har ingen sjukdag 70 % har högst sju sjukdagar Långtidsjukskrivna

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan LUDVIKA KOMMUN Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram UTSTÄLLNINGS- OCH REMISSVERSION

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007 1(5) Jämställdhets- och mångfaldsplan för 2007 Styrelsen för Konsult- och service har som utgångspunkt att alla individer oavsett kön, etnisk bakgrund, religiös tillhörighet, funktionsförmåga eller sexuell

Läs mer

INTERNBUDGET för miljö- och hälsoskyddsnämnden

INTERNBUDGET för miljö- och hälsoskyddsnämnden INTERNBUDGET för miljö- och hälsoskyddsnämnden med verksamhetsplan för 2017 2018 2016 Internbudget 2016 1 (23) Internbudget 2016 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-11-10 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan 2013 SKURUP KOMMUNS JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Riktlinjer 3 1.2 Jämställdhet och likabehandling

Läs mer