GBÖ-provsträckor på väg 60 i Örebro län. Lägesrapport hösten Krister Ydrevik. Vägkonstruktion. GBÖ-provväg pårv 60 i Örebro län.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GBÖ-provsträckor på väg 60 i Örebro län. Lägesrapport hösten Krister Ydrevik. Vägkonstruktion. GBÖ-provväg pårv 60 i Örebro län."

Transkript

1 Nr: Datum: Titel: GBÖ-provsträckor på väg 60 i Örebro län. Lägesrapport hösten 993. Författare: Resursgrupp: Projektnummer: 6029 Projektnamn: GBÖ-provväg pårv 60 i Örebro län Uppdragsgivare: Vägverket Distribution: Fri div Väg- och transportä forskningsinstitutet

2 Väg- och tmnspart- 'forskningsinstitutet GBÖ-provsträckor på väg 60 i Örebro län. Lägesrapport hösten 993. nnehårllsförteckning Bakgrund..... Syfte..... Metod Tidigare rapporter Aktiviteter under Resultat Jämnhet i längd- och tvärled Bärighet Sammanfattning Bilagor Gränskurvor för förstärkningslagermaterial..... Lägeskarta Provsträckornas uppbyggnad Mätningsplan

3 Väg- och transport- ' farskningsinstitutet _G_BÖ-provsträckor på vägöo i Örebro län. Lägesrapport hösten 993. Bakgrund Vägverket införde under år 990 nya regler beträffande bär och förstärkningslager vid utförande av GBÖ-konstruktioner. Ändringarna redovisas i BYA-komplement 3/89. Beträffande förstärkningslager innebär ändringen att en mera bärlagerliknande kornsammansättning nu krävs. Kraven definieras med hjälp av bestämda värden för passerande mängd material på ett antal siktar från 0074 mm till 32 mm. Vidare har krossytegraden hos materialet givits en betydelse på så sätt att om 50% eller mer av materialet är krossat så tillåts en minskning av det obundna bärlagrets tjocklek från 50 mm till 80 mm. De tidigare kraven (enligt BYA-nytt 86) innebar att förstärkningslagermaterial skulle uppfylla fordringarna för materialgrupp A eller B. De olika materialgrupperna definieras i tabell 4:03- i BYA-nytt 86. diagram bilaga har gränskurvan för ett A- material exemplifierats med antagande att max stenstorlek är 200 mm och 80% av materialet passerar 6 mm sikt. diagrammet redovisas också gränskurvorna för förstärkningslagermaterial enligt BYA-komplement 3/89. Som framgår innebär de nya bestämmelserna en betydande skärpning av kraven. remissutgåvan till BYA-komplement 3/89 konstateras att de gällande kraven på bäroch förstärkningslager är mycket gamla, och att dessa, framförallt på förstärkningslager, varit mycket blygsamma. De ökande axellasterna på vägnätet gör att även lagren längre ner i konstruktionen utsätts för stora påkänningar. Vidare sägs att avsikten med förändringarna är att både bär- och förstärkningslager skall vara stabila och permeabla. VT har av Vägverket fått i uppdrag att medverka vid utförande och utvärdering av prov med GBG-konstruktion utförd enligt de nya bestämmelserna. Provet är förlagt till vägföretaget rv 60 i Örebro län, delen Lilla Mon-Rya. Se karta bilaga 2. Syfte Syftet med provet är, att genom mätningar på vägytan av bärighet, jämnhet och skadeutveckling, värdera effekten av de nya bestämmelserna beträffande bär-och förstärkningslager.

4 Väg- och transport- 'farskningsinstitutet Metod Anläggande av fem stycken provsträckor med varierande krossningsgrad på förstärkningslagret och med olika tjocklek på det obundna bärlagret. Tre sträckor har byggts med okrossat förstärkningslagermaterial och med olika tjocklek på det obundna bärlagret. De valda tjocklekarna är 8, 0 och 5 cm, vilket innebär att två sträckor är något underdimensionerade, eftersom de nya bestämmelserna föreskriver _5 cm obundet bärlager om förstärkningslagret utgörs av okrossat material. De två Övriga sträckorna har 8 cm obundet bärlager, och här är en sträcka utförd av förstärkningslager med 50% krossytegrad och en med 00% krossytegrad. Samtliga sträckor har ett bundet bärlager bestående av 230 kg/m2 AG 25 (ca 9.5 cm) lagt i två lager, där lager 2 har förhöjd bindemedelshalt (4.7% mot enl. recept 4.5 %). AG-lagret har trafikerats under perioden september augusti 993. aug. -93 påfördes ett slitlager bestående av 90 kg/m2 HAB 6. En schematisk skiss över provsträckomas uppbyggnad Visas i bilaga 3. Vägen är av typen 3-m väg med breda körfält, vilket innebär att körfälten är 5.5 m breda och vägrenarna.0 m breda. Mätningar görs i norrgående körfält mot Lindesberg. Mätningsplan redovisas i bilaga 4. Årsdygnstrafiken över provsträckorna, enl. Vägverkets senaste trafikräkningar från 990 (publicerade 993), är 5530 fordon i7% varav lastbilar utgör 640 fordon i 4%. Tidigare rapporter Utförandet av provsträckorna har tidigare beskrivits i VT-notat nr V 20. Aktiviteter under bevakning i samband med utläggning av slitlager. - instrumentering av provsträckorna för mätning av slitage, tvärprofil, och asfalttemperatur. - s.k. nollmätning, dvs. mätning av tvärprofil, längdprofil, bärighet, och slitage på otrafikerad yta.

5 Väg- och transport- ' farskningsinstitutet Resultat Jämnhet i längd och tvärled Jämnheten i längdled mäts med VTzs CHLOE-profilograf. Vid nollmätning i augusti 993 låg PS-värdet för samtliga sträckor på 5.0, dvs jämnheten i längdled är mycket hög. Jämnheten i tvärled mäts i nio linjer per sträcka med laserprofilometern PRMAL. Resultatet av nollmätningen redovisas i tabell nedan. Som framgår är det uppmätta spårdjupet, bestämt enl. den sk. trådprincipen, ca -2 mm. Tabell lth 60 Lindesberg Spårdjupsmätning med PRMAL. Beräkning enl. tråd Drincipen. Medelvärde av 9 bestänlingar vö öge hö öge Mv Ströcko (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) l l l l Bärighet Provbelastning har utförts med VT:s fallviktsdeflektometer av fabrikat KUAB. Mätning har gjorts i 8 punkter per sträcka Utvärdering av fallviktsmätningar kan göras på några olika sätt. Här har valts att studera den framräknade dragtöjningen som vid belastning uppstår i underkant av det asfaltbundna lagret. Dessa dragtöjningar är ofta den mest kritiska påkänningen i en vägkonstruktion. Dragtöjningens storlek beror av styvheten hos de olika lagren i konstruktionen. Hittills har endast en mätning gjorts på den färdiga konstruktionen och resultatet härav redovisas i tabell 4 nedan. tabellen redovisas den genomsnittliga töjningen för respektive sträcka baserad på mätningar i 8 punkter. TÖjningen har beräknats med formel nr från VT-notat nr V90 992, "Regressionssambandför beräkning av påkänning i asfaltbeläggning ur deflektioner mätta medfallvikt. " av Håkan Jansson. Från dessa beräknade töjningar har sedan tillåtet antal överfarter (Ntin) med en sk. standardaxel beräknats. Härvid har ett kriterium använts framtaget av Lennart Dj ärf och beskrivet i VT-notat nr 9 "Asfalttojningskriterium baserat på fältstudier".

6 Väg- och transport- ' farskningsinstitutet Det framräknade värdet på Ntin skall endast ses som ett relativvärde för jämförelse mellan sträckorna eftersom de baseras på endast en asfalttemperatur (uppmätt vid mättillfället). Om ett absolutvärde för Ntill skall beräknas måste en årsindelning med hänsyn till bl.a. asfalttemperaturen göras. För att ytterligare åskådliggöra sträckornas relativa styvhet vid provbelastning har deras relativa livslängd beräknats och härvid har livslängden för sträckan med lägsta beräknade töjningen för enkelhetens skull satts till tio år. Tabell 4: Resultat av fallviktsmätning på slitlageryta sept Beräkning av töjningen i AGlagrets underkant. Nm] () = tillåtet antal överfarter beräknade med formel från VT-notat nr 9. Relativ livslängd med antagande att sträcka med högsta antal Nm] håller i tio år töjning (l) Rel. sträcka medelvärde Nn-n *00 livslängd microstrain (asf.temp = år 6 CO) Är skillnaden i töjning mellan sträckorna statistiskt säkerställd med hänsyn till den naturliga spridningen inom varje sträcka? Ett t-test visar att med 95% sannolikhet skiljer sig sträcka från de övriga. Mellan sträcka 2,3,4, och 5 råder statistiskt ingen skillnad. Sammanfattning Studien av nedbrytningen hos provsträckor med olika krossytegrad i förstärkningslagret har just påbörjats i och med "nollmätning" på det nylagda slitlagret. Mätserier för registrering av jämnhet, slitage, bärighet och skadeutveckling har inletts. Provsträckorna har blivit utförda enligt alla ställda önskemål vad avser material och tj ocklekar med ett par undantag, ett prov av femton på bärlagermaterial var något för grovt och det helkrossade förstärkningslagermaterialet är visserligen godkänt enl BYA 3/89 men det hade varit önskvärt med en något tätare kurva. Den utförda mätningen med fallviktsapparat på slitlagerytan visar att vid den aktuella belastningen (50 kn) är styvheten i de obundna lagren lägre på sträcka l än på de övriga. Framtida studier av skadeutveckling får visa om denna skillnad har någon praktisk betydelse.

7 Väg- och transport- ' farskningsinstitutet Provsträckorna har redan givit resultat som Visar att förstärkningslagermaterial med kornkurva enligt föreskrifterna i BYA 3/89 ger konstruktioner med hög bärighet oavsett om materialet utgörs av naturgrus eller bergkross. Kraven på framförallt förstårkningslager var tidigare mycket blygsammå och en av avsikterna med kravåndringarna var att både bårlager och förstärkningslager skall vara stabila och permeabla. Provvägen vid Lindesberg har visat att åtminstone det första kravet är uppfyllt. Vidare antyder de hittills utförda mätningarna att tjockare bärlager på okrossat förstärkningslager inte har någon märkbar effekt, åtminstone inte om som i detta fall bårlagret också består av okrossat material och en ökning av bärlagertjockleken inneburit motsvarande minskning av tjockleken på förstärkningslagret.

8 -TV 4 77 V - - L.- få. s Gränskurvor ur' få rsfärk 0 5. _ Lagermcxåcriaz. enl. EVA-'3: 86-00/ Trafik nstltutet.samt BYÅ- komplemeni' 3/89 "35' Pusseronde mängd, vikfprocenf (3 () (33 C:) -aj <2) C7 C:) tjw () :N (2) LA) <2) PJ C:) 5 () () C:) C:) 0,06 L l.- " f? Finsand Grovmo - _ L - 4 _ - L _ L _ L _ L _ L.- 4 _ - L _ 4 _. L.- lmellansnndl Grovsand Fingrus Mellangrus Grovgrus Mellonsten l Mellansand Grovsand Fingrus Grovgrus Sten 0,2 -- < ;: R._ 0,063 0,25 0,25 0,5,0 00% 0,6 L - 4 _ - L - 4 _..L L - 4 _-L_J - - L - 4 _ - L _ 4 _ L - _ - L _ 4 NY >, rxil;,' T <;; r {:;: _ L _ 4 _ - L <(Y.L _ 4 _._ L k _ - L _.4 _.- L _ L C) <lll lg;;: ; R R {;:: rk p- : Y-- _ - L L - 4 _ _ - L _ 4.L._ L 4.._ L _.4-4 J {{:: ü.-. 5,6 8, r< - _- r L _ 4 - _ L..4 - _ L _.4 --L_4 - - L L - 4 _ - L L-J 4.. L ñpn Anm; Kurva/A = rå ns kurva r A-Maevia enl. BYA-n3.: qi 86 OMrwåknga : Y' eu: målieñ0 Med max såcnsbvlek 200 mm Och där 80% Fasserav é mm 564:,

9 Bla..v (ä 075 l, ;za / / /ar/,/ H. V/ / v.-.,_,.4 ' ' _/ '., " n än 0. n HH H»2 :K L - _Å J] fy 2 CZ. m eg /, k, Jbofor_ b 64% WN".,{_, '. A n 'Ödtäpp'a V..) i, i - ' 4;_ (i ' 09.'.0-3 '* ' - ',?? :. S (någe: (7%)' A ;4: y x, 0 ' Västantor / " '?av 0 LSKM *i C7 U, 4 V Kvarnta" tl'i/ " "_,/ _ NY STRÄCKNNG RV 60 =l= =a= VÄG som LNTAGES ALLMÄNT - a ' l l. 6 UNDERHALL =x==n==x= VÄG GGM NDRAGESO FRÅN,ALLMÄNT UNDERHÅLL m VÄGVERKET ENSKLD VÄG MED STATSBDRAG VÄG 60 ÖREBRO- FALUN DELEN L MON-RYA VÄGFÖRVALTNNGEN l ÖREBRO LÄN ÖVERSKTSKARTA PROJEKTERNGSKONTORET TOP KARTA F LNDESBERG RTAD AV KONSTR AV ÖRE RO F D EBRQ NV ORGNALSKALA GRANSK AV W SV OBJEKT NR T' RiTNlNGSNR REG

10 9/900 4 l «&5cm ñx -80cm ab Vi Mäkaub ha ñwdbñwni ns "25.23 Lindesberg Provsträckor på Rv 60 vid 5:6:00. 3 VT Rev fix 9/750 9/550 (5) Lindesberg G) GD GD Örebro 9/400 00n 00n 00n 00n 00n l L 7 W -0 HAB 90 kg/m2 3,5 cm /Å 0 AG 230 kg/m2 8cn l Bädager 8cn 80n T 5cn j - 20cm Förstärkrñngdager okrossat % krossat krossat l E! -E E! E! E! E! E! -Z- E! E! E El! El! E! -E- E! -E-l E!E! E!! E!! -- -E E! Eli E! E-E E! 'Eli E -E- EH: GBÖ 80 cm Trafikklass S

11 LNDESBERG Rv 60 Bilaga: 9 mötningsplgn / kb 5.5 m / / vr.0 m _ Övergång 80 _' : @@77 ' ' ' _ 77777?7777@@77 låmåå'vâáe pmm FOlVikT.5moch 2.5m fr. vögrenskon'r SHTO e 20 _ g ----PR / AL m nu 0.05 m från vögrenskgm 0 _ Övergång

12

BBÖ-provsträckor E4 och E18

BBÖ-provsträckor E4 och E18 VTT notat Nr: 5-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: BBÖ-provsträckor på väg E18 i C-län vid Enköping. Lägesrapport 1995-12 efter sex års trafik Författare: Krister Ydrevik Programområde: Vägteknik (Vägkonstruktion)

Läs mer

VTI notat. Nr V 201. GBÖ-provväg på väg 60 i Örebro län. Byggnadsrapport

VTI notat. Nr V 201. GBÖ-provväg på väg 60 i Örebro län. Byggnadsrapport VTI notat Nr V 201 Titel: Författare: GBÖ-provväg på väg 60 i Örebro län. Byggnadsrapport Krister Ydrevik Avdelning: Vägavdelningen (Vägkonstruktionssektionen) Projektnummer: 4237907-3 Projektnamn: GBÖ-provväg

Läs mer

Nr: Utgivningsår: BBÖ-provsträckor på väg E l8 i C-län vid Enköping. Lägesrapport efter fem års trafik.

Nr: Utgivningsår: BBÖ-provsträckor på väg E l8 i C-län vid Enköping. Lägesrapport efter fem års trafik. VTI notat Nr: 82-1994 Utgivningsår: 1994 Xitel: BBÖ-provsträckor på väg E l8 i C-län vid Enköping. Lägesrapport 1994-12 efter fem års trafik. Författare: Krister Ydrevik Resursgrupp: Vägkonstruktion Projektnummer:

Läs mer

Prov med krossad betong på Stenebyvägen i Göteborg

Prov med krossad betong på Stenebyvägen i Göteborg VTI notat 68 21 VTI notat 68-21 Prov med krossad betong på Stenebyvägen i Göteborg Lägesrapport 21 Författare FoU-enhet Projektnummer 6611 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Håkan Carlsson Väg- och

Läs mer

NrV206. Titel: BBÖ-provsträckor på väg E4 i E-län vid Norsholm Lägesrapport , efter fyra års trafik

NrV206. Titel: BBÖ-provsträckor på väg E4 i E-län vid Norsholm Lägesrapport , efter fyra års trafik VT NrV206 Titel: BBÖ-provsträckor på väg E4 i E-län vid Norsholm Lägesrapport 1992-12, efter fyra års trafik Författare: Krister Ydrevik Avdelning: Vägavdelningen (Vägkonstruktionssektionen) Projektnummer:

Läs mer

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri VT notat Nr V230 1993 Titel: Dubbavnötning på provsträckor med skelettasfalt. E6 Göteborg, delen Kallebäck-Abro Författare: Avdelning: Vägavdelningen Projektnummer: 42382-2 Projektnamn: Provväg EG Kallebäck-Åbro

Läs mer

BBÖ-provsträckor E4 och E18

BBÖ-provsträckor E4 och E18 notat Nr: 29-93 Datum: 1993-12-20 Titel: BBÖ-provsträckor på väg E18 i C-län vid Enköping. Lägesrapport 1993-12 efter fyra års trafik. Författare: Krister Ydrevik Resursgrupp: Vägkonstruktion Projektnummer:

Läs mer

Nr Prov med verkblandad cementstabilisering på väg E79, Vännäs -75. Lägesrapport av Krister Ydrevik

Nr Prov med verkblandad cementstabilisering på väg E79, Vännäs -75. Lägesrapport av Krister Ydrevik Nr 21 1976 21 Prov med verkblandad cementstabilisering på väg E79, Vännäs -75 Lägesrapport 1976-11 av Krister Ydrevik Nr 21 1976 21 Prov med verkblandad cementstabilisering på väg E79, Vännäs -75 Lägesrapport

Läs mer

VTI notat Förstärkningslagermaterial av krossade betongslipers. VTI notat

VTI notat Förstärkningslagermaterial av krossade betongslipers. VTI notat VTI notat 65 2000 VTI notat 65-2000 Förstärkningslagermaterial av krossade betongslipers Erfarenheter från provsträckor på väg 869 vid Stenstorp Del 3: Resultatrapport hösten 2000 Författare Krister Ydrevik

Läs mer

VTI notat. V Institutet. / ii\ v r Väg-ochTrafikln. Nr V 214 Datum: Titel:

VTI notat. V Institutet. / ii\ v r Väg-ochTrafikln. Nr V 214 Datum: Titel: VTI notat Nr V 214 Datum: 1993-02-10 Titel: Prov med Jämtländskt skiffergrus som bär- och förstärkningslager Provtagning och analys av bärlager 1992 Författare: Jörgen Svensson Avdelning: V ägavdelningen

Läs mer

OBS I Finland användes namnet Gilsonite för Uintaite

OBS I Finland användes namnet Gilsonite för Uintaite NVF/Finska avdelningen Utskott 33 - asfaltbeläggningar FÖRBUNDSUTSKOTTSMÖTET 17. JUNI 22 PÅ NÅDENDAL SPA Jari Pihlajamäki Den eviga asfaltbeläggningen mot utmattningen? - erfarenheter från testsektioner

Läs mer

Förstärkningslagermaterial. av krossade betongslipers. VTI notat VTI notat Provsträckor på väg 869 vid Stenstorp.

Förstärkningslagermaterial. av krossade betongslipers. VTI notat VTI notat Provsträckor på väg 869 vid Stenstorp. VTI notat 76 21 VTI notat 76-21 Förstärkningslagermaterial av krossad betongslipers Provsträckor på väg 869 vid Stenstorp. Lägesrapport 21 Författare FoU-enhet Projektnummer 7138 Projektnamn Uppdragsgivare

Läs mer

VTInatat Nummer: V 03 - Datum: Titel: Uppföljning av CG-provvägen Nyängsleden, Västerås -81 Författare: Sven-Olof Hjalmarsson

VTInatat Nummer: V 03 - Datum: Titel: Uppföljning av CG-provvägen Nyängsleden, Västerås -81 Författare: Sven-Olof Hjalmarsson VTInatat Nummer: V 03 - Datum: 1986-11-14 Titel: Uppföljning av CG-provvägen Nyängsleden, Västerås -81 Författare: Sven-Olof Hjalmarsson Avdelning: (Vägkonstruktionssektionen) Projektnummer: 4132803-0

Läs mer

Prov med olika överbyggnadstyper

Prov med olika överbyggnadstyper VTI notat 25-2005 Utgivningsår 2005 www.vti.se/publikationer Prov med olika överbyggnadstyper Observationssträckor på väg E6, Fastarp Heberg Resultatrapport efter 7 års uppföljning 1996 2003 Leif G Wiman

Läs mer

Fräst asfaltgranulat som bärlager i gångbanor

Fräst asfaltgranulat som bärlager i gångbanor VTI notat 20-2003 VTI notat 20 2003 Fräst asfaltgranulat som bärlager i gångbanor Försök i Stockholm Lägesrapport 2002 Foto: Torbjörn Jacobson, VTI Författare FoU-enhet Projektnummer 60603 Projektnamn

Läs mer

notat Nr Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson

notat Nr Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson notat Nr 64-1994 Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson Programområde: Vägteknik (Asfaltbeläggning) Projektnummer: 60104 Projektnamn: Slitagemätning,

Läs mer

Dimensionering av lågtrafikerade vägar

Dimensionering av lågtrafikerade vägar publikation 2009:7 Dimensionering av lågtrafikerade vägar DK1 VVMB 302 Titel: Publikationsnummer: 2009:7 Utgivningsdatum: Februari 2009 Utgivare: Vägverket Kontaktperson: Tomas Winnerholt ISSN-nummer:1401-9612

Läs mer

Materialtyp Jordartsgrupp enligt SGF 81 respektive grupp Tilläggsvillkor Exempel på jordarter 1 Bergtyp 1 och 2

Materialtyp Jordartsgrupp enligt SGF 81 respektive grupp Tilläggsvillkor Exempel på jordarter 1 Bergtyp 1 och 2 Dimensionering av överbyggnad Överbyggnadskonstruktioner med marksten som slitlager används för trafikytor upp till och med km/h. Förutsättningar som gäller vid dimensionering är geologi, trafiklast och

Läs mer

Energiförbrukning och kvalité

Energiförbrukning och kvalité 1 Energiförbrukning och kvalité hos olika vägkonstruktioner och beläggningar 2 1 Presentationen baseras på: Examensarbete vid KTH 1995 Examensarbete Högskolan Dalarna 1995 och1997 Examensarbete Högskolan

Läs mer

Försök med asfaltåtervinning i Stockholm Asfaltgranulat som bärlager på GC-vägar Varm återvinning som slitlager på vägar/gator Lägesrapport 2001

Försök med asfaltåtervinning i Stockholm Asfaltgranulat som bärlager på GC-vägar Varm återvinning som slitlager på vägar/gator Lägesrapport 2001 VTI notat 4 2002 VTI notat 4-2002 Försök med asfaltåtervinning i Stockholm Asfaltgranulat som bärlager på GC-vägar Varm återvinning som slitlager på vägar/gator Lägesrapport 2001 Författare FoU-enhet Projektnummer

Läs mer

DIMENSIONERING MARKBETONG

DIMENSIONERING MARKBETONG DIMENSIONERING MARKBETONG Dimensionering av överbyggnad Överbyggnadskonstruktioner med marksten som slitlager används för trafikytor upp till och med 5 km/h. Förutsättningar som gäller vid dimensionering

Läs mer

Stålarmering av väg E6 Ljungskile, Bratteforsån Lyckorna

Stålarmering av väg E6 Ljungskile, Bratteforsån Lyckorna VTI notat 33 2003 VTI notat 33-2003 Stålarmering av väg E6 Ljungskile, Bratteforsån Lyckorna Töjning (

Läs mer

Hållfasthetstillväxt hos ballast av krossad betong.

Hållfasthetstillväxt hos ballast av krossad betong. VTI notat 69-2000 VTI notat 69 2000 Hållfasthetstillväxt hos ballast av krossad betong. Erfarenheter från laboratoriemätningar och provvägsförsök i Sverige. Bild: Jörgen Svensson, VTI Författare FoU-enhet

Läs mer

NABIN 2016 Deformations resistens och Högpresterande beläggningar. Svenska erfarenheter.

NABIN 2016 Deformations resistens och Högpresterande beläggningar. Svenska erfarenheter. NABIN 2016 Deformations resistens och Högpresterande beläggningar. Svenska erfarenheter. TORSTEN NORDGREN TRAFIKVERKET Underhåll Vägsystem Tillstånd Väg Nationell specialist inom beläggning och bitumen.

Läs mer

Vagavdelningen Vägverket. Fri

Vagavdelningen Vägverket. Fri _ VT Nr V2T7 1993 Titel: Broisolering. Sammanställning av resultat från vidhäftningsprovning på provbroar 1990-1992, för eventuell justering av kalibreringskurva. Författare: Ylva Colldin, Åsa Nilsson

Läs mer

Nummer: V 80 Datum: Titel: Provvägsförsök Gärstad -87 Slagger från kol- och sopförbränning Lägesrapport 8901.

Nummer: V 80 Datum: Titel: Provvägsförsök Gärstad -87 Slagger från kol- och sopförbränning Lägesrapport 8901. VTInotat Nummer: V 80 Datum: 1989-02-03 Titel: Provvägsförsök Gärstad -87 Slagger från kol- och sopförbränning Lägesrapport 8901 Författare: Torbjörn Jacobsson och Leif Viman Avdelning: Vägavdelningen

Läs mer

Grå-Gröna systemlösningar för hållbara städer. HVS och fältförsök. Fredrik Hellman VTI

Grå-Gröna systemlösningar för hållbara städer. HVS och fältförsök. Fredrik Hellman VTI Grå-Gröna systemlösningar för hållbara städer HVS och fältförsök Fredrik Hellman VTI Introduktion HVS och Fallvikt Syftet Undersöka hållfasthet och hållbarhet av nya överbyggnadskonstruktioner (dränerande

Läs mer

Vägavsnitt med hyttsten och hyttsand

Vägavsnitt med hyttsten och hyttsand VTI notat 16-28 Utgivningsår 28 www.vti.se/publikationer Vägavsnitt med hyttsten och hyttsand Inventering genom provbelastning Håkan Carlsson Förord VTI har av SSAB Merox AB fått i uppdrag att inventera

Läs mer

Betongvägen vid Arlanda

Betongvägen vid Arlanda VTI notat 35-2002 VTI notat 35 2002 Betongvägen vid Arlanda Tillståndet efter 10 års trafik Foto: VTI Författare FoU-enhet Projektnummer 60530 Projektnamn Uppdragsgivare Bengt-Åke Hultqvist Bo Carlsson

Läs mer

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik VTT notat Nr 52-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält Författare: Sven-Olof Lundkvist Programområde: Trafikteknik Projektnummer: _30104 Projektnamn: Alternativ vägutformning

Läs mer

Accelererad provning av vägkonstruktioner

Accelererad provning av vägkonstruktioner VTI rapport 628 Utgivningsår 2010 www.vti.se/publikationer Accelererad provning av vägkonstruktioner Referensöverbyggnad enligt ATB Väg Leif G Wiman Utgivare: Publikation: VTI rapport 628 Utgivningsår:

Läs mer

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn:

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn: VZfnotat Nummer: T 20 Datum: 1987-09-21 Titel: Översiktlig beräkning av antalet omkörningar längs E6. Författare: Arne Carlsson och Gunilla Sörensen Avdelning: Trafik Projektnummer: _75313-7 Projektnamn:

Läs mer

Fundamentala egenskaper hos skelettbeläggningar, Serie H1, H2 och H3. Safwat Said. Konstruktion& Byggande. Skanska, ATC

Fundamentala egenskaper hos skelettbeläggningar, Serie H1, H2 och H3. Safwat Said. Konstruktion& Byggande. Skanska, ATC Nr 29-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Fundamentala egenskaper hos skelettbeläggningar, Serie H1, H2 och H3 Författare: Safwat Said Verksamhetsgren: Projektnummer: Uppdragsgivare: Distribution: Konstruktion&

Läs mer

Prov med olika överbyggnadstyper

Prov med olika överbyggnadstyper VTI notat 26 2001 VTI notat 26-2001 Prov med olika överbyggnadstyper Observationssträckor på väg E6, Fastarp-Heberg. Lägesrapport hösten 2000 Tjocklek [mm] Referens FAS Stålnät 0-100 -200-300 -400-500

Läs mer

skadade och dödade personer.

skadade och dödade personer. i notat Nr 54-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Förändrad vinterväghållning i Region Sydöst. Effekt på antalet skadade och dödade personer. Författare: Peter Wretling Verksamhetsgren: Drift och underhåll

Läs mer

Funktionsbaserad optimering av vägöverbyggnader

Funktionsbaserad optimering av vägöverbyggnader Utgivningsår 2011 www.vti.se/publikationer Funktionsbaserad optimering av vägöverbyggnader Uppföljning av provsträckor på E4 Skånes Fagerhult Håkan Carlsson Förord VTI har av Vägverket, senare Trafikverket,

Läs mer

Töjningskriterier tunna beläggningar

Töjningskriterier tunna beläggningar VTI notat 30 2000 VTI notat 30-2001 Töjningskriterier tunna beläggningar Författare FoU-enhet Projektnummer 60629 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Håkan Jansson Safwat Said Väg och banteknik Töjningskriterier

Läs mer

MÄNGDFÖRTECKNING 2009-11-10

MÄNGDFÖRTECKNING 2009-11-10 Uppvidinge kommun 2010-2011 1 MÄNGDFÖRTECKNING 2009-11-10 Mängdförteckning och á-prislista för avgivande av anbud för beläggningsarbeten inom Uppvidinge kommuns väghållningsområde. Anbudet ska gälla under

Läs mer

Asfaltdagen 2016 Torsten Nordgren

Asfaltdagen 2016 Torsten Nordgren ASFALTDAGRNA 2016 Vikten av samverkan i utvecklingsarbetet TORSTEN NORDGREN TRAFIKVERKET Underhåll Vägsystem Tillstånd Väg Nationell specialist och projektledare för utvecklingsprojekt inom beläggning

Läs mer

AD dagen Regelverk ballastmaterial. Klas Hermelin Trafikverket

AD dagen Regelverk ballastmaterial. Klas Hermelin Trafikverket AD dagen 2014 Regelverk ballastmaterial Klas Hermelin Trafikverket Nya kravdokument för material från TRV Nytt namn Identifikations nr Gammalt namn Obundna lager för vägkonstruktioner TDOK 2013:0530 TRVKB

Läs mer

Försök med kall och halvvarm återvinning på väg 90, delen Lunde Gustavsvik

Försök med kall och halvvarm återvinning på väg 90, delen Lunde Gustavsvik VTI notat 27-2002 Försök med kall och halvvarm återvinning på väg 90, delen Lunde Gustavsvik Lägesrapport 2001 Foto: Torbjörn Jacobson, VTI VTI notat 27 2002 Författare Torbjörn Jacobson FoU-enhet Väg-

Läs mer

Prov med olika överbyggnadstyper

Prov med olika överbyggnadstyper VTI notat 52-2002 VTI notat 52 2002 Prov med olika överbyggnadstyper Observationssträckor på väg E6, Fastarp Heberg. Resultatrapport efter 5 års uppföljning, 1996 2001 Foto: Håkan Carlsson, VTI Författare

Läs mer

Motiv till provningsmetoder och kravnivåer

Motiv till provningsmetoder och kravnivåer Metoddagen 2016 Motiv för kravställande Klas Hermelin Trafikverket Krav på obundna lager Motiv till provningsmetoder och kravnivåer 2 2016-02-12 Kvalitetssäkring av obundna lager vid byggande Materialkvalitet

Läs mer

& äe %s Statens väg- och trafikinstitut. VZfnotat. Nummer: V 04 - Datum: Titel: Inledande studier av tvåskiktsläggning av vältbetong

& äe %s Statens väg- och trafikinstitut. VZfnotat. Nummer: V 04 - Datum: Titel: Inledande studier av tvåskiktsläggning av vältbetong VZfnotat Nummer: V 04 - Datum: 1986-11-14 Titel: Inledande studier av tvåskiktsläggning av vältbetong Författare: Örjan Petersson Avdelning: Vägavdelningen (Vägkonstruktionssektionen) Projektnummer: 4

Läs mer

Nr: Utgivningsår: Krypbenägenhet hos asfaltprov: testparametrar

Nr: Utgivningsår: Krypbenägenhet hos asfaltprov: testparametrar VT1 notat Nr: 53-1995 Utgivningsår: 1995 Titel: Krypbenägenhet hos asfaltprov: testparametrar Författare: Safwat F. Said Programområde: Vägteknik (Asfaltbeläggningar) Projektnummer: 60350 Projektnamn:

Läs mer

Asfaltgranulat som obundet material

Asfaltgranulat som obundet material Asfaltgranulat som obundet material 1 Skanska Teknik Väg & Asfalt Laboratoriechef Skanska Vägtekniskt Centrum Väst 6 produktionslabb (4 ackred) Huvudlaboratorium Gunnilse FoU (2 doktorander) Största uppdragsgivare

Läs mer

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut VTlnotat Hummer: T 110 Datum: 1991-07-04 Titel: Hastighetsutvecklingen för personbilar på landsvägar i Sverige. Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m juni 1991. Författare: Göran K Nilsson #M Avdelning: Trafik Projektnummer:

Läs mer

Nummer: v 59 Datum: Titel: Provvägsförsök Gärstad Slagger från kol- och sopförbränning. Lägesrapport

Nummer: v 59 Datum: Titel: Provvägsförsök Gärstad Slagger från kol- och sopförbränning. Lägesrapport VTInotat Nummer: v 59 Datum: 1988-03-08 Titel: Provvägsförsök Gärstad 1987. Slagger från kol- och sopförbränning. Lägesrapport 88-03 Författare: Torbjörn Jacobsson och Peet Höbeda Avdelning: Projektnummer:

Läs mer

MINSALT - TRAFIKSÄKERHET Revidering på grund av nollvisionen. Gudrun Öberg

MINSALT - TRAFIKSÄKERHET Revidering på grund av nollvisionen. Gudrun Öberg V T1 notat Nr 44-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: MINSALT - TRAFIKSÄKERHET Revidering på grund av nollvisionen Författare: Gudrun Öberg Verksamhetsgren: Projektnummer: Projektnamn: Uppdragsgivare: Distribution:

Läs mer

Lennart Djärf. Vägteknik (Vägkonstruktion) Vägverket

Lennart Djärf. Vägteknik (Vägkonstruktion) Vägverket NrV19i Utgivningsår: 1994 Xitel: Asfalttöjningskriterium baserat på fältstudier Författare: Lennart Djärf Programområde: Vägteknik (Vägkonstruktion) Projektnummer: 60060 Projektnamn: Uppdragsgivare: Distribution:

Läs mer

PM Gamla Årstabron Sammanställning av töjningsmätningar på båge 11

PM Gamla Årstabron Sammanställning av töjningsmätningar på båge 11 PM Gamla Årstabron Sammanställning av töjningsmätningar på båge Inledning I föreliggande PM redovisas en sammanställning av töjningsmätningar utförda på gamla Årstabrons båge. Mätningarna utfördes 9-3

Läs mer

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut VTInotat Hummer: T 103 Datum: 1991-01-22 Titel: Hastighetsutvecklingen för personbilar på landsvägar i Sverige. Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m september 1990. Författare: Göran K Nilsson Avdelning: Trafik

Läs mer

Grågröna systemlösningar för hållbara städer

Grågröna systemlösningar för hållbara städer Grågröna systemlösningar för hållbara städer Överbyggnad med naturstens- och markbetongbeläggning Förenklad dimensioneringsberäkning för trafikklass G/C, 0, 1 och 2 i urban miljö Program: Vinnova Utmaningsdriven

Läs mer

Utvärdering av bitumenbundet bärlager, E4 Skånes Fagerhult

Utvärdering av bitumenbundet bärlager, E4 Skånes Fagerhult VTI notat 37 2004 Utvärdering av bitumenbundet bärlager, E4 Skånes Fagerhult Författare FoU-enhet Safwat Said, Hassan Hakim och Tomas Winnerholt Väg- och banteknik Projektnummer 60779 Projektnamn Uppdragsgivare

Läs mer

file:///c:/users/engström/downloads/resultat.html

file:///c:/users/engström/downloads/resultat.html M 6 0 M F Ö R S Ö K 1 2 0 1 2-0 1-2 1 1 J a n W o c a l e w s k i 9 3 H u d d i n g e A I S 7. 0 9 A F 2 O s c a r J o h a n s s o n 9 2 S p å r v ä g e n s F K 7. 2 1 A F 3 V i c t o r K å r e l i d 8

Läs mer

för grusväg. Provsträckor vid Fornåsa

för grusväg. Provsträckor vid Fornåsa Nr 159 1979 ISSN 0347-6049 Statens väg- och trafikinstitut : Fack : 58101 Linköping National Road & Traffic Research Institute - Fack - S-58101 Linköping - Sweden Effekten av olika förstärkningsmetoder

Läs mer

Beskrivning av VTI-metod för bärighetsklassificering av svenska flygfältsbanor

Beskrivning av VTI-metod för bärighetsklassificering av svenska flygfältsbanor VTI notat 15-2004 VTI notat 15 2004 Beskrivning av VTI-metod för bärighetsklassificering av svenska flygfältsbanor Foto: Håkan Carlsson, VTI Författare FoU-enhet Projektnummer 60750 Projektnamn Uppdragsgivare

Läs mer

Typblad, kontrollblad, bindemedel och konstruktionstyper för bitumenbundna lager

Typblad, kontrollblad, bindemedel och konstruktionstyper för bitumenbundna lager 1 I I1 Typblad, kontrollblad, bindemedel och konstruktionstyper för bitumenbundna lager Innehållsförteckning I TYPBLAD, KONTROLLBLAD, BINDEMEDEL OCH KONSTRUKTIONSTYPER FÖR BITUMENBUNDNA LAGER... 1 I1 Innehållsförteckning...1

Läs mer

V, Veat-och Trafik- Pa: Linköping. Tel Telex VTISGI S. VTfnotat. Nummer: V 06 Datum: ;

V, Veat-och Trafik- Pa: Linköping. Tel Telex VTISGI S. VTfnotat. Nummer: V 06 Datum: ; VTfnotat Nummer: V 06 Datum: ;936-12-05 Titel: Prov med Merolitbärlager på väg 195, Bankeryd -81. Lägesrapport 1985 Författare: Sven-Olof Hjalmarsson Avdelning: Vägavdelningen tionen) Projektnummer: 4

Läs mer

Metoddagen 11 februari, 2010

Metoddagen 11 februari, 2010 Metoddagen 11 februari, 2010 Ändringar i VVTBT Bitumenbundna lager 2009,rev1 Pereric Westergren, VGtav Större förändringar Samtliga kalkylvärden är flyttade från VVTBT till Vägverkets Regler för reglering

Läs mer

.DSLWOHWVÃRPIDWWQLQJÃRFKÃXSSOlJJQLQJ

.DSLWOHWVÃRPIDWWQLQJÃRFKÃXSSOlJJQLQJ VÄG 94 VV Publ 1994:25 1 I kapitlet anges krav på egenskaper hos obundna lager i överbyggnad samt krav på material och utförande. Obundna överbyggnadslager är grusslitlager, bärlager, förstärkningslager

Läs mer

Anläggnings-AMA. Metoddagen 11 febr 2010. Anvisningar i AMA Anläggning. Anläggnings-AMA. Anläggnings-AMA. Vad är Anläggnings AMA?

Anläggnings-AMA. Metoddagen 11 febr 2010. Anvisningar i AMA Anläggning. Anläggnings-AMA. Anläggnings-AMA. Vad är Anläggnings AMA? Metoddagen 11 febr 2010 Anvisningar i AMA Anläggning Vad är Anläggnings AMA? Allmän Material- och Arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten Fördelen med AMA Ett branschgemensamt beskrivningssystem AMA s

Läs mer

Nr Utgivningsår: Titel: Författare: Programområde: Projektnummer: Projektnamn: Uppdragsgivare: Svenska Vägbeläggningar AB (SVB)

Nr Utgivningsår: Titel: Författare: Programområde: Projektnummer: Projektnamn: Uppdragsgivare: Svenska Vägbeläggningar AB (SVB) VT notât Nr 6-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Skadeutredning av MJAB-beläggning, Värmland Författare: Torbjörn Jacobson Programområde: Konstruktion och Byggande Projektnummer: 60360 Projektnamn: Emulsionsbeläggningar

Läs mer

2+1, Utredning av befintliga konstruktioner

2+1, Utredning av befintliga konstruktioner 2+1, Utredning av befintliga konstruktioner Peter Ekdahl NVF 2010-01-20 1 Innehåll A. Metodik och metoder för utvärdering av vägens tillstånd B. Påverkan på asfalttöjning av av sidolägesplacering internationell

Läs mer

Nr Utgivningsår Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet

Nr Utgivningsår Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet VT1 notat Nr 40-1995 Utgivningsår 1995 Titel: Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet Författare: Peter Wretling Programområde: Fordon/Trafikteknik (Vägunderhåll/Drift- Effekter) Projektnummer:

Läs mer

Håkan Jansson. Vägavdelningen Modellutveckling. Vägverket/VTI

Håkan Jansson. Vägavdelningen Modellutveckling. Vägverket/VTI VT notat Nr V 190 1992 Titel: Regressionssamband för beräkning av påkänning i asfaltbeläggning ur deflektioner mätta med fallvikt. Författare: Håkan Jansson Avdelning: Projektnummer : Projektnamn : Vägavdelningen

Läs mer

Hårdgjorda ytor som en resurs i dagvattenhanteringen

Hårdgjorda ytor som en resurs i dagvattenhanteringen Hårdgjorda ytor som en resurs i dagvattenhanteringen Fredrik Hellman, VTI NVF sommarmöte 2018 Reykjavik En del av Vinnova projektet Klimatsäkrade Systemlösningar för Urbana Ytor http://klimatsakradstad.se/

Läs mer

VT1 notat. Nr Utgivningsår: Titel: Bindemedelsförseglingsförsök på Strängnäs flygfält. Lägesrapport Projektnummer: 60045

VT1 notat. Nr Utgivningsår: Titel: Bindemedelsförseglingsförsök på Strängnäs flygfält. Lägesrapport Projektnummer: 60045 VT1 notat Nr 69-1995 Utgivningsår: 1995 Titel: Bindemedelsförseglingsförsök på Strängnäs flygfält. Lägesrapport 1995 Författare: Per Centrell Programområde: Vägteknik Projektnummer: 60045 Projektnamn:

Läs mer

Bullerreducerande beläggningar Bullerreducerande asfaltbeläggningar. Torbjörn Jacobson Teknik & Miljö Investering

Bullerreducerande beläggningar Bullerreducerande asfaltbeläggningar. Torbjörn Jacobson Teknik & Miljö Investering Bullerreducerande asfaltbeläggningar Torbjörn Jacobson Teknik & Miljö Investering Bullerreducerande beläggningar Dränerande asfaltbetong (ABD), ett eller två lager 3-6 och 7-9 db(a) Tunnare beläggningar

Läs mer

Projektnummer: Väg- och transportä forskningsinstitutet. VT1 notat. Nr Utgivningsår: 1994

Projektnummer: Väg- och transportä forskningsinstitutet. VT1 notat. Nr Utgivningsår: 1994 ' VT1 notat Nr 10-94 Utgivningsår: 1994 Titel: BREDA KÖRFÄLT, -= EFFEKT PA TRAFIKSAKERHET Lägesrapport januari 1994 Författare: Resursgrupp: Ulf Bräde och Jörgen Larsson Trafiksäkerhetsanalys Projektnummer:

Läs mer

Gamla Årstabron. Sammanställning av töjningsmätningar utförda

Gamla Årstabron. Sammanställning av töjningsmätningar utförda Gamla Årstabron Sammanställning av töjningsmätningar utförda 7--7 5. Etapp 4. Etapp Max-min töjning (με) 3.... -. -. -3. -4. -5. 3 4 5 6 7 8 9 3 4 5 6 Givare nr. Brobyggnad KTH Brinellvägen 34, SE- 44

Läs mer

Provväg Riksväg 26 Skultorp

Provväg Riksväg 26 Skultorp VTI notat 33-2015 Utgivningsår 2016 www.vti.se/publikationer Provväg Riksväg 26 Skultorp Uppföljning av provsträckor med aktiv design VTI notat 33-2015 Provväg Riksväg 26 Skultorp. Uppföljning av provsträckor

Läs mer

Innehåll. Bestämning av ojämnheter VV Publ. nr 2001:29 och tvärfall med rätskiva VVMB 107

Innehåll. Bestämning av ojämnheter VV Publ. nr 2001:29 och tvärfall med rätskiva VVMB 107 Bestämning av ojämnheter VV Publ. nr 2001:29 1 Innehåll 1 Orientering... 3 2 Sammanfattning... 3 3 Utrustning... 3 4 Utförande... 4 4.1 Fördelning av stickprovets kontrollpunkter... 4 4.2 Utsättning av

Läs mer

HVS-test för skattning av nedbrytningseffekter från den tunga trafikens belastning

HVS-test för skattning av nedbrytningseffekter från den tunga trafikens belastning VTI notat 35 2014 Utgivningsår 2014 www.vti.se/publikationer HVS-test för skattning av nedbrytningseffekter från den tunga trafikens belastning SE14, SE18 och SE20 Håkan Arvidsson Förord I denna publikation

Läs mer

EXAMENSARBETE. Jämförelser mellan olika material till förstärkningslager

EXAMENSARBETE. Jämförelser mellan olika material till förstärkningslager EXAMENSARBETE 2005:48 HIP Jämförelser mellan olika material till förstärkningslager Magnus Thorén Luleå tekniska universitet Högskoleingenjörsprogrammet Bergmaterialingenjör 80 poäng Institutionen för

Läs mer

Asfaltdagen 2013, Hvordan møter man. miljøutfordringene på belegningssiden i Sverige. Torbjörn Jacobson Trafikverket

Asfaltdagen 2013, Hvordan møter man. miljøutfordringene på belegningssiden i Sverige. Torbjörn Jacobson Trafikverket Asfaltdagen 2013, Oslo Hvordan møter man klima- og miljøutfordringene på belegningssiden i Sverige Torbjörn Jacobson Trafikverket Specialist inom p vägteknik och beläggningar Fakta Trafikverket k Bygga,

Läs mer

Lägesrapport gällande beläggning med tyst asfalt på bullerstörda gator och vägar

Lägesrapport gällande beläggning med tyst asfalt på bullerstörda gator och vägar Christer Rosenblad Stadsmiljö 08-508 262 94 christer.rosenblad@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-12-18 Lägesrapport gällande beläggning med tyst asfalt på bullerstörda gator och

Läs mer

Klimatsäkrade systemlösningar för urbana ytor

Klimatsäkrade systemlösningar för urbana ytor Klimatsäkrade systemlösningar för urbana ytor Kurt Johansson Stenindustrins Forskningsinstitut Landskapsarkitektur, SLU, Alnarp Projektledare: Björn Schouenborg, CBI Grågröna systemlösningar för hållbara

Läs mer

Grågröna systemlösningar för hållbara städer

Grågröna systemlösningar för hållbara städer Grågröna systemlösningar för hållbara städer Kontrollrutin för naturstens- och markbetongöverbyggnader i trafikklass G/C, 0, 1 och 2 i urban miljö Program: Vinnova Utmaningsdriven innovation Hållbara attraktiva

Läs mer

Publikation 2007:12 ISSN BWIM-mätningar Sammanfattning

Publikation 2007:12 ISSN BWIM-mätningar Sammanfattning Publikation ISSN 1401-9612 BWIM-mätningar 2006 Sammanfattning 2 Sammanfattning B-WIM mätningar 2006 BWIM VÄGNING AV TUNGA AXLAR I FART Bakgrund och syfte Vägverket har sedan 2002 mätt axelaster och bruttovikter

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringars. Västmanlands län VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning

Tillståndsmätning av vägmarkeringars. Västmanlands län VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning VTI notat 66 2001 VTI notat 66-2001 Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län 2001 Författare FoU-enhet Projektnummer 50350 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Sven-Olof

Läs mer

Stålarmering av Väg 600, Sundom

Stålarmering av Väg 600, Sundom VTI notat 30-2003 VTI notat 30 2003 Stålarmering av Väg 600, Sundom Foto: Safwat Said, VTI Författare FoU-enhet Projektnummer 60565 Projektnamn Uppdragsgivare Safwat Said, Sara Sundberg, Svante Johansson,

Läs mer

Grågröna systemlösningar för hållbara städer

Grågröna systemlösningar för hållbara städer Grågröna systemlösningar för hållbara städer Kontrollrutin för naturstens- och markbetongöverbyggnader i trafikklass G/C, 0, 1 och 2 i urban miljö Program: Vinnova Utmaningsdriven innovation Hållbara attraktiva

Läs mer

Uppföljning av befintliga slaggrusprovvägar Fallviktsmätning på provsträckor på Törringevägen i Malmö och Dåvamyran i Umeå

Uppföljning av befintliga slaggrusprovvägar Fallviktsmätning på provsträckor på Törringevägen i Malmö och Dåvamyran i Umeå MILJÖRIKTIG ANVÄNDNING AV ASKOR 916 Uppföljning av befintliga slaggrusprovvägar Fallviktsmätning på provsträckor på Törringevägen i Malmö och Dåvamyran i Umeå Maria Arm Uppföljning av befintliga slaggrusprovvägar

Läs mer

EXEMPEL PÅ FRÅGESTÄLLNINGAR INOM STATISTIK- TEORIN (INFERENSTEORIN):

EXEMPEL PÅ FRÅGESTÄLLNINGAR INOM STATISTIK- TEORIN (INFERENSTEORIN): Lunds tekniska högskola Matematikcentrum Matematisk statistik FMSF50: Matematisk statistik för L och V OH-bilder på föreläsning 7, 2017-11-20 EXEMPEL PÅ FRÅGESTÄLLNINGAR INOM STATISTIK- TEORIN (INFERENSTEORIN):

Läs mer

Teknisk handbok. Trafik och Gata. Dimensionering av överbyggnader

Teknisk handbok. Trafik och Gata. Dimensionering av överbyggnader Teknisk handbok Trafik och Gata Dimensionering av överbyggnader Innehåll 1 Funktionella egenskaper för asfalterade ytor 3 2 Ytor med speciella krav på dimensionering 3 3 Beräkning av antal standardaxlar

Läs mer

Evaluering av asfaltkonstruktion

Evaluering av asfaltkonstruktion VTI rapport 609 Utgivningsår 2008 www.vti.se/publikationer Evaluering av asfaltkonstruktion E6 Fastarp Heberg Safwat F. Said Hassan Hakim Utgivare: Publikation: VTI rapport 609 Utgivningsår: 2008 Projektnummer:

Läs mer

Undersökning av mekaniska egenskaper hos tunna beläggningar av MJAB

Undersökning av mekaniska egenskaper hos tunna beläggningar av MJAB VTI notat 2-2006 Utgivningsår 2006 www.vti.se/publikationer Undersökning av mekaniska egenskaper hos tunna beläggningar av MJAB Etapp I Torbjörn Jacobson Hassan Hakim Safwat Said Förord På uppdrag av

Läs mer

Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion

Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion VTI notat 16 4 VTI notat 16-4 Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion Författare Sara Nygårdhs och Sven-Olof Lundkvist FoU-enhet Drift och underhåll Projektnummer 571 Projektnamn Empiriska

Läs mer

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket VT' notat NUmmer: TF 55-13 Datum: 1989-10-24 Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd Författare: Sven-lof Lundkvist, Uno Ytterbom, Magnus Fernlund Avdelning: TF Projektnummer: 553

Läs mer

Vilka utmaningar har vi? Transportforum : Personbilar + 14 % Tung trafik + 48 % : % dubbade fordon

Vilka utmaningar har vi? Transportforum : Personbilar + 14 % Tung trafik + 48 % : % dubbade fordon Index Val av beläggning NVF-seminarium 2013 Torbjörn Jacobson Trafikverket Vilka utmaningar har vi? Utvecklingen av trafikarbetet 1974-2010 250 200 + 94 % 150 100 50 0 1974 1991 2011 Andel fordon med dubbdäck

Läs mer

Trafikverkets variant implementerad i PMS Objekt

Trafikverkets variant implementerad i PMS Objekt Trafikverkets variant implementerad i PMS Objekt AH1908 Anläggning 2 Foto: Glenn Lundmark och 2 Trafikverket 3 Dimensioneringsklass väljs utgående från projektets förutsättningar vad gäller total trafik,

Läs mer

Temperaturförändringens påverkan på vägdimensioneringsprocessen

Temperaturförändringens påverkan på vägdimensioneringsprocessen Temperaturförändringens påverkan på vägdimensioneringsprocessen Consequences for road designs with regard to changes in temperature Författare: Mikael Elevant Uppdragsgivare: Trafikverket Handledare: Kenneth

Läs mer

Polymermodifierade bindemedel i asfaltbeläggning - erfarenheter i Sverige

Polymermodifierade bindemedel i asfaltbeläggning - erfarenheter i Sverige Specialistseminarium PMB 1 Polymermodifierade bindemedel i asfaltbeläggning - erfarenheter i Sverige Användning Arbetsmiljö Egenskaper Provvägar Torbjörn Jacobson, VGtav Specialistseminarium PMB 2 Polymermodifierat

Läs mer

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg VTI notat 41 2004 VTI notat 41-2004 Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg Författare Johan Janson Olstam FoU-enhet Trafik- och säkerhetsanalys Projektnummer 50439 Projektnamn Omkörningsrestriktion

Läs mer

E22 Malmö-Kristianstad, delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N

E22 Malmö-Kristianstad, delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N Vägteknisk undersökningsrapport/ E22 Malmö-Kristianstad, delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N Lunds kommun, Skåne län 2015-03-03 Objekt: 2 (7) Objektdata Vägnummer E22 Objektnamn Väg E22 tpl

Läs mer

När en väg projekteras och byggs anpassas den till terrängen och det blir på så sätt: Skärningar Vägen ligger under befintlig mark

När en väg projekteras och byggs anpassas den till terrängen och det blir på så sätt: Skärningar Vägen ligger under befintlig mark Väg Vägkroppen När en väg projekteras och byggs anpassas den till terrängen och det blir på så sätt: Skärningar Vägen ligger under befintlig mark Bankar Vägen ligger över befintlig mark Anslutningen mellan

Läs mer

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Projektnummer: / Nr T

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Projektnummer: / Nr T VT' notat Nr T 140-1993 Titel: Bensinpris, trafikutveckling och trafiksäkerhet Reviderad version av VTI Notat T 51 Författare: Avdelning: Peter Wretling Trafik Projektnummer: 74001-9/74322-9 Projektnamn:

Läs mer

Mät- och ersättningsregler för underhållsbeläggningar

Mät- och ersättningsregler för underhållsbeläggningar Mät- och ersättningsregler för underhållsbeläggningar 1 Inledning Dessa mät- och ersättningsregler är framtagna för att användas vid upphandling av underhållsbeläggningar enligt en modell som är framtagen

Läs mer

Omfattning 2015-11-03. Asfaltbeläggningar. Utbildning BEUM 27 aug 2015 Göteborg. Johanna Thorsenius, Trafikverket. Kort om asfalt. Regelverk och krav

Omfattning 2015-11-03. Asfaltbeläggningar. Utbildning BEUM 27 aug 2015 Göteborg. Johanna Thorsenius, Trafikverket. Kort om asfalt. Regelverk och krav Asfaltbeläggningar ur besiktningsmannens synvinkel Utbildning BEUM 27 aug 2015 Göteborg Johanna Thorsenius, Trafikverket Omfattning Kort om asfalt Ingående material Tillverkning Utläggning Regelverk och

Läs mer