SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden"

Transkript

1 Tid och plats A-salen, kl. 14:00-18:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M), 10, 4-6 Budimir Simic (M), tjänstgörande ersättare för Benny Johansson (M), 7-9, Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Ann-Margreth Willebrand (L), tjänstgörande ersättare för Lars Rejdnell (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Elaine Sandell Belin (M) Gitten Öholm (KD) Budimir Simic (M) ), 10, 4-6 Ronnie Kemner (M) Alexander Modell (M) Majja Almkvist (C) Guje Larsson (MP) Fitim Krasniqi (S) Åsa Hjort (S) Mikael Vester (V) Pernilla Wikelund (SD), 10, 4 till del av 6 Ewa Ekman, förvaltningschef Henrik Mohlin, förvaltningssekreterare Anders Allard, avdelningschef uppdrag och uppföljning Ulrika Örnström, avdelningschef ekonomi, 10, 4-7 Suzanne Madar, omsorgschef särskilda boenden, 10 Carola Dahlqvist, omsorgschef funktionsnedsättning, 10 Veronica Berg, HR-chef, 10 Carina Yngvesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, 6 1 (42)

2 Marita Jonsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, 6 Lena Tibblin, utredare, 6 Övriga Justering Justerare Plats och tid Allmänheten Malin Lauber (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, 10 Julia Berg Omsorgsförvaltningen Justerade paragrafer 4-17 Ajournering 14:00-14:20 (allmänhetens frågestund), 17:32-17:40 Anmärkning Ärendena avgjordes i följande ordning: 10, 4-9, Underskrifter Sekreterare Henrik Mohlin Ordförande Ulf Hedin Justerare Julia Berg 2 (42)

3 Bevis om anslag av protokoll omsorgsnämndens protokoll från sammanträdet är justerat. Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Omsorgsförvaltningen Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen Underskrift Henrik Mohlin 3 (42)

4 Förteckning över omsorgsnämnden ärenden 4 Dnr Anmälan av delegationsbeslut till omsorgsnämnden Dnr Meddelanden till omsorgsnämnden Dnr s årsrapport för 2018, med patientsäkerhetsberättelse för nämnden samt patientsäkerhetsberättelser och patientsäkerhetsplaner för privata utförare Dnr Internbudget, verksamhetsplan och patientsäkerhetsplan för omsorgsnämnden 2019, samt patientsäkerhetsplaner för privata utförare Dnr Ianspråktagande av omsorgsnämndens egna kapital under Dnr Förslag till kommunfullmäktige gällande tillämpningsanvisningar angående vård- och omsorgsavgifter i Växjö kommun för Dnr Utredning av hantering för vilande platser i särskilt boende, samt förutsättningarna att samla verksamheten för tillfälliga placeringar Dnr Yttrande till byggnadsnämnden över remiss av förslag på ny norm för beräkning av parkeringsbehov Dnr Uppföljning och åtgärdsplan efter arkivinspektioner inom omsorgsnämndens verksamhetsområde, samt revidering av nämndens dokumenthanteringsplan Dnr Revidering av omsorgsnämndens delegationsordning Dnr Personärende - ansökan om bostadsanpassningsbidrag Dnr Information från ledamöter Dnr Förvaltningschefen informerar (42)

5 17 Dnr Övrigt (42)

6 4 Dnr Anmälan av delegationsbeslut till omsorgsnämnden s beslut godkänner redovisningen av delegationsbeslut. Bakgrund har i vissa ärenden överlåtit sin beslutanderätt till utskott, nämndens ordförande och tjänstemän enligt en av nämnden tagen delegationsordning. Beslut som fattas med stöd av delegationen ska redovisas till nämnden. 6 (42)

7 5 Dnr Meddelanden till omsorgsnämnden 2019 s beslut noterar informationen. Bakgrund Redovisning av inkomna och upprättade skrivelser, rapporter, vidtagna åtgärder och protokoll. 7 (42)

8 6 Dnr s årsrapport för 2018, med patientsäkerhetsberättelse för nämnden samt patientsäkerhetsberättelser och patientsäkerhetsplaner för privata utförare s beslut 1. fastställer nämndens årsrapport för 2018 och översänder den till kommunstyrelsen 2. fastställer nämndens patientsäkerhetsberättelse för godkänner inlämnade patientsäkerhetberättelser för 2018, med patientsäkerhetsplaner för 2019, från externa utförare. 4. uppdrar till förvaltningschefen att öka överskådligheten och utveckla strukturen i patientsäkerhetsberättelserna vid kommande redovisning för nämnden, samt att skapa ett gemensamt system med gemensamma kategoriseringar för hantering av avvikelser där alla verksamheter gör på ett likartat sätt. Nämnden ges en snar återrapportering av vidtagna åtgärder inom de områden där stora brister konstateras i årets rapportering. Bakgrund Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen upprätta årsredovisning. Kommunens årsredovisning bygger på nämnder och styrelsers årsrapporter. Nämndernas årsrapporter är det sista ledet i uppföljningen av kommunfullmäktiges mål, årets verksamhet, ekonomi, personal och miljö mm. Årsrapporten är även ett underlag för kommande budget och flerårsplan. s årsrapport skickas till kommunstyrelsen senast den 8 februari. Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är varje vårdgivare skyldig att senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå: 1. Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår 2. Vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten, och 3. Vilka resultat som har uppnåtts I patientsäkerhetsberättelsen ska även ingå en patientsäkerhetsplan för kommande år (dessa planer hanteras innevarande år i ärendet för internbudget och verksamhetsplan för 2019). 8 (42)

9 Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 1/2019 föreslagit omsorgsnämnden att besluta följande: 1. fastställer nämndens årsrapport för 2018 och översänder den till kommunstyrelsen 2. fastställer nämndens patientsäkerhetsberättelse för godkänner inlämnade patientsäkerhetberättelser för 2018, med patientsäkerhetsplaner för 2019, från externa utförare. 4. uppdrar till förvaltningschefen att öka överskådligheten och utveckla strukturen i patientsäkerhetsberättelserna vid kommande redovisning för nämnden, samt att skapa ett gemensamt system med gemensamma kategoriseringar för hantering av avvikelser där alla verksamheter gör på ett likartat sätt. Nämnden ges en snar återrapportering av vidtagna åtgärder inom de områden där stora brister konstateras i årets rapportering. Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 25 januari redogjort för ärendet och föreslagit nämnden att fastställa nämndens årsrapport för 2018 och översända den till kommunstyrelsen, att fastställa nämndens patientsäkerhetsberättelse för 2018, samt att godkänna externa utförares inlämnade patientsäkerhetberättelser för 2018, med patientsäkerhetsplaner för Förslag till årsrapport för omsorgsnämnden. Patientsäkerhetsberättelse för omsorgsnämnden. Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Norrelid Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Vikaholmsallen Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Källreda Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Vintervägen Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Åbovägen Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Linne hemvård Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Nytida LSS Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Nytida LSS Ingelstad Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Elme hemvård Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Humana LSS Vingavägen 9 (42)

10 Patientsäkerhetsberättelse för 2018, med plan för 2019, för Kronobergs hemvård Yrkanden Benny Johansson (M), med instämmande av Anna Zelvin (KD) och Julia Berg (S): Bifall till arbetsutskottets förslag. Beslutsordning Ordförande frågar om yrkandet kan antas och konstaterar att omsorgsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen 10 (42)

11 7 Dnr Internbudget, verksamhetsplan och patientsäkerhetsplan för omsorgsnämnden 2019, samt patientsäkerhetsplaner för privata utförare s beslut 1. fastställer att timpris i rörlig resursfördelning fortsatt reduceras med 3 kr till verksamheter i såväl kommunal som privat regi, samt reducerad ersättning med 1 % vid fast resursfördelning. 2. fastställer nämndens internbudget för 2019, med tillagda uppdrag enligt arbetsutskottets förslag, och översänder den till kommunstyrelsen. 3. fastställer verksamhetsplan inklusive patientsäkerhetsplan, med tillägg enligt arbetsutskottets förslag, för Reservation Ledamöterna i Socialdemokraterna reserverar sig emot beslutet till förmån för Julia Bergs (S) yrkanden och lämnar följande skriftliga reservation: s budget är mycket ansträngd till följd av flera års underfinansiering. De medel som givits omsorgsnämnden i kommunfullmäktiges budget för 2019 räcker inte för att göra efterlängtade satsningar på ökad bemanning och verksamhet. Socialdemokraterna föreslog trots detta ett antal uppdrag för att förbättra omsorgsnämndens verksamhet och som dessvärre avslagits. Med bakgrund av detta reserverar sig Socialdemokraterna sig mot beslutet i ärende 4 på dagordningen den 5 februari 2019 på omsorgsnämndens sammanträde. Carin Högstedt (V) reserverar sig emot beslutet till förmån för egna yrkanden och lämnar följande skriftliga reservation: saknar tillräckliga medel för att kunna behålla och rekrytera personal i den omfattning som behövs för stressfria anställda, hög kvalité på vård och omsorg, trygghet, valfrihet och större utbud av aktiviteter på särskilda boenden. Den budget som fick majoritet i kommunfullmäktige i juni 2018 (M+C+L+KD+MP) är underfinansierad och leder till negativa konsekvenser och ett mycket högt uttag av det egna kapitalet till fortlöpande utgifter. 11 (42)

12 Vi konstaterar att V-budgeten i juni innehöll ca 50 milj kr mer till omsorgsnämnden. De resurserna hade varit mycket bra att ha i dagsläget! Men kommunfullmäktiges majoritets beslut om budgetramar gäller förstås. Innanför dessa ramar har vi dock föreslagit en rad förbättringar i ett tilläggsyrkande som omfattar färdigställande av tillgänglighetmärkning, behov av trygghetsplatser, minskade sjuktal, bättre kontinuitet i hemtjänsten, intraprenader, kultur- och fritidsaktiviteter med hjälp av civilsamhället m m. Bakgrund Kommunfullmäktige har beslutat om budget för 2019 samt plan för för Växjö kommun. I budgeten framgår nämndernas budgetanslag för 2019 och riktningsmål, nyckeltal och uppdrag. Beslutad internbudget ska översändas till kommunstyrelsen. Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är varje vårdgivare skyldig att senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsplan för verksamheten. Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 12/2019 föreslagit omsorgsnämnden att anta förvaltningschefens förslag med följande tillägg och ändringar: Två uppdrag läggs till i internbudgeten: -Ta fram plan på hur satsningar med eget kapital kan arbetas in i ordinarie budget 2020 alternativt tas bort, inklusive konsekvensbeskrivningar. -Utreda möjligheten att införa biståndsbedömt trygghetsboende för äldre, med ett förslag till justerat antal särskilda boendeplatser vid införande. Följande ändringar och tillägg görs i verksamhetsplanen (kursiverad text anger partiella ändringar): Perspektivet medarbetande och lärande: Alla medarbetare i äldreomsorgen erbjuds utbildning i demenskunskap. Möjligheten att ytterligare renodla undersköterskors arbetsuppgifter utreds och kan prövas i mindre skala. 12 (42)

13 vill vara en attraktiv arbetsgivare genom att följa värdegrunden och främja ett arbetsklimat som bygger på delaktighet, jämställdhet, mångfald samt medarbetarnas trivsel. Perspektivet ekonomi Fördjupade uppföljningar av ekonomiskt utfall, inklusive orsaker, sker på vartannat arbetsutskott. Säker vård och omsorg - Insatser för hög patientsäkerhet framgår i bilaga Patientsäkerhetsplan 2019, där redovisningen utvecklas under året. Följande ändringar och tillägg görs i patientsäkerhetsplanen (kursiverad text anger partiella ändringar): Mål 2: Antalet fallolyckor inom verksamheten som leder till allvarlig skada ska minska med 10 %, jämfört med Strategier Mätning ska göras av de fallolyckor som sker i verksamheten. Sjuksköterskorna ska tillsammans med Region Kronoberg arbeta aktivt för att alla hemsjukvårdspatienter med flera läkemedel erbjuds att träffa läkare minst en gång per år och få läkemedelsgenomgång enligt HSLF-FS 2017:37. Uppföljning/utvärdering Antal höft- och lårbensfrakturer Region Kronobergs statistik och egna underlag på fallolyckor i verksamheten. Andelen hemsjukvårdspatienter med fler än 5 läkemedel som får läkemedelsgenomgång enligt HSLF-FS 2017:37 Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 25 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. 13 (42)

14 Förslag till internbudget för omsorgsnämnden 2019 Förslag till verksamhetsplan inklusive patientsäkerhetsplan för omsorgsnämnden Yrkanden Julia Berg (S), med instämmande av Carin Högstedt (V), Andreas Liljenberg (S), Marianne Paine (S), Erika Lagergren (S), och Alije Mikullovci Kera (S): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Att stärka samarbetet med de kommunala bostadsbolagen för att få till fler bostäder för äldre, t.ex. tillgänglighetsinventering och trygghetsbostäder. Julia Berg (S), med instämmande av Carin Högstedt (V), Andreas Liljenberg (S), Marianne Paine (S), Erika Lagergren (S), och Alije Mikullovci Kera (S): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Utreda vilka ytterligare insatser som kan vara aktuella för förenklad biståndsbedömning. Julia Berg (S), med instämmande av Andreas Liljenberg (S), Marianne Paine (S), Erika Lagergren (S), och Alije Mikullovci Kera (S): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Öka antalet oanmälda besök inom särskilt boende. Julia Berg (S), med instämmande av Carin Högstedt (V), Andreas Liljenberg (S), Marianne Paine (S), Erika Lagergren (S), och Alije Mikullovci Kera (S): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Möjliggöra att personer som fått särskilt boende biståndsbedömt och beviljat men som avstått val inom LOV i första hand blir erbjudna plats på kommunalt boende enligt närhetsprincipen. 14 (42)

15 Carin Högstedt (V), med instämmande av Julia Berg (S): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Att beräkna minskade kostnader när sjukskrivningar minskar enligt plan och mål. Carin Högstedt (V), med instämmande av Julia Berg (S): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Att bredda och utöka utbudet av fritids- och kulturaktiviteter på särskilda boenden, träffpunkter etc. genom att engagera civilsamhället, studieförbunden och föreningslivet på orten. Carin Högstedt (V): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Att se positivt på att medarbetare vill gå över till intraprenader. Carin Högstedt (V): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande uppdrag tillagt i internbudgeten: Att sätta måttet max 11 vårdarbetare per vårdtagare/14 dagar för bättre kontinuitet i hemtjänsten. Underlättas av färre sjukskrivningar. Carin Högstedt (V), med instämmande av Julia Berg (S): Att se över om mer resurser kan överföras till kvalitetshöjning av daglig verksamhet från exempelvis administrativa kostnader. Ulf Hedin (M), med instämmande av Anna Zelvin (KD), Ann-Margreth Willebrand (L), Suzanne Frank (M), Margareta Jonsson (C), Anna Gustbée (M), Gunnel Jansson (MP), Budimir Simic (M) och Hannes Jónsson (SD): Bifall till arbetsutskottets förslag.. 15 (42)

16 Beslutsordning Ordförande frågar om Julia Bergs (S) yrkande om att stärka samarbetet med de kommunala bostadsbolagen ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. Omröstningsresultat Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Budimir Simic (M) Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Ann-Margreth Willebrand (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 9 6 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 9 ja-röster emot 6 nej-röster. 16 (42)

17 Ordförande frågar sedan om Julia Bergs (S) yrkande om att utreda vilka ytterligare insatser som kan vara aktuella för förenklad biståndsbedömning ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Budimir Simic (M) Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Ann-Margreth Willebrand (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 9 6 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 9 ja-röster emot 6 nej-röster. 17 (42)

18 Ordförande frågar sedan om Julia Bergs (S) yrkande om att öka antalet oanmälda besök inom särskilt boende ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. Ledamöter Ersättare som tjänstgör Ja- Nej- Avstår röst röst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Budimir Simic (M) Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Ann-Margreth Willebrand (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) AVSTÅR Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 9 ja-röster emot 5 nej-röster. Carin Högstedt (V) avstår från att rösta. 18 (42)

19 Ordförande frågar sedan om Julia Bergs (S) yrkande om att möjliggöra att personer som fått särskilt boende biståndsbedömt och beviljat men som avstått val inom LOV i första hand blir erbjudna plats på kommunalt boende enligt närhetsprincipen ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Budimir Simic (M) Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Ann-Margreth Willebrand (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 9 6 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 9 ja-röster emot 6 nej-röster. Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande om att beräkna minskade kostnader när sjukskrivningar minskar enligt plan och mål ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. 19 (42)

20 Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande om att bredda och utöka utbudet av fritids- och kulturaktiviteter på särskilda boenden, träffpunkter etc. genom att engagera civilsamhället, studieförbunden och föreningslivet på orten ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Budimir Simic (M) Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Ann-Margreth Willebrand (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 9 6 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 9 ja-röster emot 6 nej-röster. 20 (42)

21 Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande om att se positivt på att medarbetare vill gå över till intraprenader ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Budimir Simic (M) Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Ann-Margreth Willebrand (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 14 1 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 14 ja-röster emot 1 nej-röst. Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande om att sätta måttet max 11 vårdarbetare per vårdtagare/14 dagar för bättre kontinuitet i hemtjänsten ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. 21 (42)

22 Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande om att se över om mer resurser kan överföras till kvalitetshöjning av daglig verksamhet från exempelvis administrativa kostnader ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. Beslutet skickas till För kännedom Kommunstyrelsen 22 (42)

23 8 Dnr Ianspråktagande av omsorgsnämndens egna kapital under 2019 s beslut tillför 25,2 milj. kr till nämndens verksamhet som ett engångsbelopp under Finansiering sker via nämndens positiva egna kapital. Bakgrund Nämndens positiva egna kapital uppgår till ca 43 miljoner kronor (januari 2019). Förslag är att belasta det egna kapitalet för 2019 med 25,2 milj. kr enligt följande: Satsningar från Eget kapital 2018: Digitalisering Meningsfull vardag på särskilt boende för äldre Kompetenshöjande satsningar Omstrukturering av verksamhet Summa kr kr kr kr kr Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 13/2019 föreslagit omsorgsnämnden att besluta att tillföra 25,2 milj. kr till nämndens verksamhet som ett engångsbelopp under Finansiering sker via nämndens positiva egna kapital Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 25 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Yrkanden Julia Berg (S) med instämmande av Carin Högstedt (V) och Andreas Liljenberg (S): Bifall till förvaltningschefens förslag med följande tillägg: hemställer till kommunfullmäktige att använda del av eget kapital till den löpande driften. Beslutsordning Ordförande frågar om yrkandet ska antas, och konstaterar att omsorgsnämnden inte antar yrkandet. 23 (42)

24 9 Dnr Förslag till kommunfullmäktige gällande tillämpningsanvisningar angående vård- och omsorgsavgifter i Växjö kommun för 2019 s beslut föreslår Kommunfullmäktige att besluta om revidering av punkt 5, Transport av avliden, kapitel 3 i Tillämpningsanvisningar för vårdoch omsorgsavgifter i Växjö kommun. Avgiften börjar gälla 1 april Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 18 december 2018 om tillämpningsanvisningar för vård- och omsorgsavgifter från och med Växjö kommun har från och med 1 februari 2019 ett nytt upphandlat avtal av transport av avliden från särskilt boende/tillfällig placering till bårhus. Enligt tillämpningsanvisningarna från grundar sig avgiften på avtalat pris för transporten plus tillägg för administrationskostnad. Det nya avtalet ger kommunen en förändrad självkostnad och beloppet justeras från 195 kronor + moms till 695 kronor + moms. Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 4/2019 föreslagit omsorgsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att besluta om revidering av punkt 5, Transport av avliden, kapitel 3 i Tillämpningsanvisningar för vård- och omsorgsavgifter i Växjö kommun, samt att avgiften börjar gälla 1 april Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 21 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Förslag till ändringar i tillämpningsanvisningar för vård- och omsorgsavgifter i Växjö kommun från och med Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen 24 (42)

25 10 Dnr Utredning av hantering för vilande platser i särskilt boende, samt förutsättningarna att samla verksamheten för tillfälliga placeringar s beslut beslutar att 1. Ingelshov avvecklas enligt plan i förvaltningschefens förslag, förutom att nämnden tar bort den detaljerade tidsplanen för att därmed skapa mer utrymme för verksamheten att planera förändringarna och de berörda på bästa sätt, men där Ingelshov ska vara tömt före den 31 maj Förändringen ska ske med hänsyn till varje individs hälsa och välbefinnande. 2. Samtidigt göra Evelid till ett samlat center för tillfälliga placeringar 3. Uppdra till förvaltningschefen att utreda möjligheten att omvandla Bågen till ett trygghetsboende Reservation Ledamöterna i (S) reserverar sig emot förslaget till förmån för Julia Bergs (S) yrkande och lämnar in följande skriftliga reservation: Att flytta äldre personer från särskilt boende på Evelid är både kortsiktigt och ovarsamt. Hänsynstagande saknas i beslutet till de etiska aspekter och de risker som är förenade med flytt av dementa och sjuka personer. Tiden har varit knapp från förslag till beslut och alternativ till lösning på problemen med tomma platser i de kommunala boendena har inte utretts eller diskuterats. Det kommunala pensionärsrådet har inte heller getts möjlighet att yttra sig över ärendet. Det kommer efter det här beslutet inte finnas några korttidsplatser utanför Växjö tätort. Socialdemokraterna ser att det finns behov av förändringar för att utveckla mer specialiserade korttidsplatser. Vi beklagar att en delvis ökad koncentration av korttidsplatser eller möjligheten att behålla delar av Evelid som särskilt boende inte är utrett. Utredningens förslag har utgått ifrån en komplett nedstängning av det särskilda boende på Evelid, tvärt emot det besked som gavs för två år sedan. Med bakgrund av detta reserverar sig Socialdemokraterna mot beslutet i ärende 7 på dagordningen den 6 februari 2019 på omsorgsnämndens sammanträde. 25 (42)

26 Carin Högstedt (V), reserverar sig emot förslaget till förmån för Julia Bergs (S) yrkande och lämnar in följande skriftliga reservation: Det finns många skäl att avslå den förändring av särskilda boendena Bågen, Evelid och koncentrationen av korttidsplatser, nerläggning av Ingelshov m m som föreslås av de styrande i M+C+L+KD+MP. Här är några: 1. De boende på Evelid har fått ett löfte om att inte tvingas flytta från Evelid. Det förpliktigar rent etiskt. Att hyresgästerna på särskilt boende i Växjö kommun lever längre där än i jämförbara kommuner ska vi glädjas åt! Det tyder på trivsel. 2. Det är aldrig bra med flytt mot sin vilja och ska inte tillgripas, när det inte är absolut nödvändigt. Det är inte absolut nödvändigt i detta fall! 3. Bakom hela förslaget ligger ett beslut 2014 om att tillämpa LOV (Lagen om valfrihet) beträffande särskilda boenden. Det olyckliga beslutet har lett till att fler särskilda boendeplatser än vad som används (med dagens kriterier för plats i särskilt boende) har byggts. Det ska inte boende på Evelid, Bågen m fl lida och flytta för. 4. Korttidsplatser finns nu på Ingelshov i Ingelstad och några här och var på olika särskilda boenden i kommunen. Det är bra att det finns spritt i kommunen ur anhörigperspektiv. Det ska vara nära till besöken! Kan bli ännu bättre! 5. Koncentrationen av korttidsplatser till Växjö (Evelid) är negativt ur landsbygdssynpunkt. Varför koncentrera till Växjö stad, när orterna utanför så väl behöver arbetsplatser? 6. Förslaget har sin grund i LOV och den fria etableringen av särskilda boenden. Kommunen och skattebetalarna har ingen möjlighet att stoppa en överetablering av platser i privata företag. Det är det som så ironiskt kallas valfrihet. Det är bara att betala! 7. För att hindra fortsatt oplanerad utbyggnad utan behov krävs att Växjö kommun lämnar LOV för särskilt boende. Annars kan tvångsflytten från kommunala boenden fortsätta. Det blå-gröna förslaget är ett sätt att kratta i manegen för nya privata boenden. Det är nuvarande hyresgäster som trots besittningsskydd får både betala skatt och flytta på grund av LOV. Vi beklagar beslutet och reserverar oss. Vi kommer tillbaka med motion om att överge LOV för att förhindra fortsatt nerläggning av kommunala platser och fortsatt flyttcirkus. 26 (42)

27 Bakgrund Huvudmän med ansvar för vård och omsorg har på ett lokalt, regionalt och nationellt plan flera utmaningar både idag och inför framtiden. Flera utredningar som pågår på nationell nivå kommer att resultera i krav på förändringar och smartare arbetssätt. Det är utredningar som berör förändrad lagstiftning (i SoL och LSS) samt God nära vård i första hand. Därtill kommer kompetensförsörjning och ekonomi kopplat till de demografiska prognoserna. Omsorgen har senaste åren haft ett för stort antal platser i särskilt boende. Inom budget finns utrymme att driva 725 platser vilket gör att överantalet behöver hanteras för att få till en kostnadseffektiv och hållbar ekonomi samt kvalitetssäkrad vård och omsorg. Utredningen behöver även belysa vilka effekter en samling av tillfälliga platser kan få, då dessa är en del i det samlade greppet om boendeplatserna. Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 5/2019 föreslagit omsorgsnämnden att besluta följande: 1. Ingelshov avvecklas enligt plan i förvaltningschefens förslag 2. Samtidigt göra Evelid till ett samlat center för tillfälliga placeringar 3. Uppdra till förvaltningschefen att utreda möjligheten att omvandla Bågen till ett trygghetsboende Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 25 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att det på kort sikt finns ett kostsamt överutbud av platser i särskilt boende, både i kommunal och privat regi. Utifrån två scenarion uppskattas behovet av platser på 4-7 års sikt. För att närma sig i balans i antal platser föreslås att samla kommunens tillfälliga platser i särskilt boende vid Evelid, vilket bl.a. innebär att stänga boendet Ingelshov och att omvandla de nuvarande permanenta platserna vid Evelid till tillfälliga platser, där de flesta av de boende kommer att hänvisas till tillgängliga platser vid de kommunala särskilda boendena. Att samla tillfälliga platser bedöms vara lämpligt av flera skäl, bl.a. att förbereda sig för väntade ändringar i det kommunala sjukvårdsåtagandet, samlad kompetens för de insatser som benämns tillfällig placering, närhet till flera olika typer av omsorg och vård för omsorgstagare och patienter, och bättre förutsättningar för utveckling av omsorg och vård. Förändringen i antalet platser i särskilt boende väntas även kunna innebära minskade kostnader på upp till 6 miljoner kr under 2018 och 13,5 miljoner kr under Det föreslås även att en utredning görs av möjligheterna att omvandla det särskilda boendet Bågen till ett trygghetsboende i det ordinarie bostadsbeståndet. 27 (42)

28 Yrkanden Margareta Jonsson (C) med instämmande av Anna Zelvin (KD), Gunnel Jansson (MP), Benny Johansson (M), Ann-Margreth Willebrand (L) samt Suzanne Frank (M): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande tillägg till den första punkten: Förändringarna ska ske med hänsyn till varje individs hälsa och välbefinnande. Anna Zelvin (KD), med instämmande av Gunnel Jansson (MP), Benny Johansson (M), Ann-Margreth Willebrand (L), samt Suzanne Frank (M): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande tillägg till den första punkten:, förutom att nämnden tar bort den detaljerade tidsplanen för att därmed skapa mer utrymme för verksamheten att planera förändringarna och de berörda på bästa sätt, men där Ingelshov ska vara tömt före den 31 maj Julia Berg (S) med instämmande av Carin Högstedt (V), Andreas Liljenberg (S), Marianne Paine (S), Erika Lagergren (S), samt Alije Mikullovci Kera (S): avslår utredningens samtliga förslag. Hannes Jónsson (SD): återremitterar ärendet till omsorgsförvaltningen för att hitta en mer långsiktig lösning på frågan. Beslutsordning Ordförande frågar om ärendet ska avgöras idag eller återremitteras till omsorgsförvaltningen, och konstaterar att omsorgsnämnden beslutar att avgöra ärendet idag. Ordförande frågar sedan om omsorgsnämnden antar Julia Bergs (S) yrkande eller beslutar enligt arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkanden från Margareta Jonsson (C) och Anna Zelvin (KD) och konstaterar att omsorgsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag med tilläggsförslag. Omröstning begärs. 28 (42)

29 Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för bifall till arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkanden. Nej för bifall till Julia Bergs (S) yrkande. Omröstningsresultat Ordförande finner att nämnden beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkanden, med 8 ja-röster emot 7 nej-röster. Ledamöter Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Ersättare som tjänstgör Ann-Margreth Willebrand (L) Jaröst Nejröst Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 8 7 Avstår 29 (42)

30 11 Dnr Yttrande till byggnadsnämnden över remiss av förslag på ny norm för beräkning av parkeringsbehov s beslut lämnar följande yttrande över förslaget: 1. Det är viktigt att även framtida byggnationer förses med minst en besöksparkering nära huvudentrén, för minst en timmes bruk, för att vård- och omsorgsverksamheter ska kunna bedrivas med god kvalitet och trygghet för omsorgstagarna. 2. Nämnden ser positivt på förslaget kring att främja höjd standard för cykelparkering och god anslutning till cykelvägnätet. 3. Gällande det föreslagna åtgärdsalternativet att ha timtaxa på arbetsplatsparkeringar, vill nämnden framhålla att åtgärden inte kan ha avsedd effekt för vård- och omsorgsverksamheter, på grund av att verksamheten förutsätter oregelbundna och sena arbetstider. 4. Då bedömning av parkeringstal görs vid varje enskilt bygglov, vill nämnden framhålla vikten av att riktlinjer tas fram kring lämpligt antal parkeringar och deras placering vid bostäder i det ordinarie bostadsbeståndet som är särskilt avsedda för äldre, t.ex. senior- och trygghetsboenden. Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har översänt en remiss av ett förslag på ny norm för beräkning av parkeringsbehov. Huvudsyftet med förslaget är att öka tillgängligheten och bidra till ett hållbart samhällsbyggande i Växjö. Förslaget ska även göra p-normen mer flexibel samt underlätta för mer samnyttjande av både parkeringsplatser och fordon. P-normen är tänkt att fungera som stöd och vara ett hjälpmedel för att beräkna parkeringsefterfrågan i exploatering samt plan- och bygglovsprocessen. 30 (42)

31 Omsorgsförvaltningen har bett berörda verksamheter att inkomma med eventuella synpunkter på förslaget. Svar har inkommit ifrån sju verksamheter: Den kommunala hemvården Omsorgsförvaltningens sjuksköterskeavdelning Kommunrehab Omsorgsförvaltningens myndighetsavdelning Två enskilda utförare inom hemvård och hemsjukvård Länstrafiken Kronoberg har tillfrågats gällande färdtjänst, serviceoch sjukresor, men har svarat att man inte har några synpunkter. Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 6/2019 föreslagit omsorgsnämnden att lämna följande yttrande över remissen: 1. Det är viktigt att även framtida byggnationer förses med minst en besöksparkering nära huvudentrén, för minst en timmes bruk, för att vård- och omsorgsverksamheter ska kunna bedrivas med god kvalitet och trygghet för omsorgstagarna. 2. Nämnden ser positivt på förslaget kring att främja höjd standard för cykelparkering och god anslutning till cykelvägnätet. 3. Gällande det föreslagna åtgärdsalternativet att ha timtaxa på arbetsplatsparkeringar, vill nämnden framhålla att åtgärden inte kan ha avsedd effekt för vård- och omsorgsverksamheter, på grund av att verksamheten förutsätter oregelbundna och sena arbetstider. 4. Då bedömning av parkeringstal görs vid varje enskilt bygglov, vill nämnden framhålla vikten av att riktlinjer tas fram kring lämpligt antal parkeringar och deras placering vid bostäder i det ordinarie bostadsbeståndet som är särskilt avsedda för äldre, t.ex. senior- och trygghetsboenden Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 24 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att förslaget till yttrande baseras på inlämnade synpunkter ifrån berörda kommunala och enskilda verksamheter, där behov för viss personal att t.ex. göra många besök under ett arbetspass, svara på larm, eller att ta med sig utrustning, innebär att verksamheten behöver fortsatta möjligheter till tillfällig bostadsnära parkering. Byggnadsnämndens remiss av förslag till ny parkeringsnorm. 31 (42)

32 Beslutet skickas till För åtgärd Byggnadsnämnden För kännedom Tekniska nämnden 32 (42)

33 12 Dnr Uppföljning och åtgärdsplan efter arkivinspektioner inom omsorgsnämndens verksamhetsområde, samt revidering av nämndens dokumenthanteringsplan s beslut 1. antar åtgärdsplan för omsorgsförvaltningen i enlighet med förvaltningschefens förslag, och godkänner redovisningen av redan vidtagna åtgärder. 2. ändrar nämndens dokumenthanteringsplan på följande punkt. Förändringarna gäller handlingar från den 1 januari, 2019, och framåt: o Protokoll ifrån arbetsplatsträffar gallras efter 2 år. o Ekonomihandlingar som har haft en gallringsfrist på 10 år får en gallringsfrist på 7 år Förändringen gäller från och med den 1 januari 2019, och alla protokoll från arbetsplatsträffar som har upprättats innan detta datum ska istället levereras till kommunarkivet efter 5 år. Bakgrund I Växjö kommun är det kommunstyrelsen som är arkivmyndighet enligt de bestämmelserna som finns i Arkivlagen (1990:782), med uppgift att bedriva tillsyn gentemot kommunens verksamheter för att säkerställa att dessa fullgör sina skyldigheter enligt samma lag. Själva tillsynen utförs av kommunarkivet, som under perioden till besökt ett antal arbetsplatser inom omsorgsnämndens verksamhet för att göra arkivinspektioner, det rör sig om centralförvaltningen (inklusive myndighetsavdelningen), omsorg funktionsnedsättning (enhetschefernas arbetsplatser), sjuksköterskeavdelningen, kommunrehab (inklusive hjälpmedelscentrum), samt ett särskilt boende och en hemvårdsgrupp. Vid inspektionerna har förutom Arkivlagen även efterlevnaden av relevanta bestämmelser i Arkivförordningen (1991:446) och arkivreglementet som antagits av kommunfullmäktige ( 206/2007) kontrollerats, liksom efterlevnaden av nämndens egen dokumenthanteringsplan ( 11/2018 fr.o.m. 2018, tidigare 100/2012). Medverkande ifrån omsorgsförvaltningen har inkluderat arkivombud, ansvariga chefer, och övriga relevanta tjänstepersoner. 33 (42)

34 Kommunarkivet har efter varje besök översänt en inspektionsrapport till nämnden: i denna sammanställs vad som framkommit under själva besöket, inklusive vilka brister som konstaterats i hanteringen av arkivmaterial och allmänna handlingar med förslag till hur dessa eventuellt kan åtgärdas. Den 1 januari 2019 trädde Lag (2018:597) om kommunal bokföring och redovisning i kraft. I denna anges i 3 kap 13 att dokument (och motsvarande) som används för att bevara räkenskapsinformation minst ska bevaras fram till och med det sjunde året efter utgången av räkenskapsåret, att jämföra med tidigare lagkrav om tio års bevarande innan gallring. Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 7/2019 föreslagit omsorgsnämnden att anta åtgärdsplan för omsorgsförvaltningen i enlighet med förvaltningschefens förslag, att godkänna redovisningen av redan vidtagna åtgärder, samt att ändra respektive införa gallringsbeslut i nämndens dokumenthanteringsplan för ekonomihandlingar respektive arbetsplatsträffsprotokoll, där ändringarna gäller för handlingar från och med den 1 januari Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 24 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. I skrivelsen sammanfattas vilken typ av synpunkter som lämnats vid inspektionerna, samt lämpliga åtgärder utifrån dessa. Förslag till ändringar i omsorgsnämndens dokumenthanteringsplan Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningen: Väster hemvård Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningens särskilda boende Toftagården Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningens centralförvaltning Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningen: Kommunrehab Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningen, omsorg funktionsnedsättning: personlig assistans (Vallgatan) Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningen, omsorg funktionsnedsättning (Ljungadalsgatan). 34 (42)

35 Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningens sjuksköterskeavdelning Rapport från arkivinspektion vid omsorgsförvaltningens centralförvaltnings myndighetsavdelning. Beslutet skickas till För åtgärd Berörda verksamheter hos omsorgsförvaltningen För kännedom Kommunstyrelsen (kommunledningsförvaltningen, kommunarkivet) 35 (42)

36 13 Dnr Revidering av omsorgsnämndens delegationsordning s beslut antar reviderad delegationsordning Bakgrund Föreslagna ändringar innebär följande: Delegation att teckna tillfälliga avtal för lägenhet i särskild boendeform, respektive andrahandskontrakt för lägenhet i ordinärt boende och särskild boendeform, överförs bägge från avdelningschef för centralförvaltningens myndighetsavdelning, till ansvarig omsorgschef. Ändringen föreslås eftersom hyresbetalningar och tomhyror administreras av centralförvaltningens ekonomiavdelning, och då bör också hyreskontrakten för bostad i andra hand administreras mera centralt. Förvaltningschef utses till delegat för att lämna yttrande med anledning av besvär som anförts över beslut enligt SoL eller LSS, som fattats av myndighetsavdelningens avdelningschef. Detta görs då avdelningschef, som normalt beslutar om yttrande vid besvär, inte kan göra detta för beslut som chefen själv fattat. Avdelningschef för myndighetsavdelningen återställs som delegat för rapportering av gynnande beslut som inte verkställts i tid eller med avbrott i verkställigheten till Inspektionen för vård och omsorgs, kommunfullmäktige och kommunens revisorer. Då icke verkställda beslut handlar om alla beslut som fattas enligt SoL eller LSS och som inte verkställs torde det vara ologiskt att delegera uppgiften till en delsystemsansvarig. Som avdelningschef kan man ta hjälp av olika funktioner, så som delsystemsansvarig, för att ta fram underlag, vilket inte är detsamma som om att delsystemsansvarig för Procapita har delegation i frågan. Ändringar i punkter gällande förhandsbesked om insatser enligt LSS: Delegation om beslut om boende i bostad med särskild service för barn och ungdomar, 9 8 LSS ligger på avdelningschef för myndighetsavdelningen. Delegationen för denna insats skall därför tas bort från handläggaren avseende förhandsbeskeden för 9 8 och istället införs motsvarande delegationspunk för avdelningschefen. Det förtydligas att den delegation som avdelningschefen för myndighetsavdelningen har att utse ombud att företräda 36 (42)

37 omsorgsnämnden i förvaltningsrätt och kammarrätt även gäller för överklagade beslut enligt LSS, och inte endast beslut enligt Socialtjänstlagen. Förstehandläggare ersätter boendesamordnare som ersättande delegat vid beslut om särskilt boende Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 8/2019 föreslagit omsorgsnämnden att anta den reviderade delegationsordningen. Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 25 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Förslag till ny delegationsordning. 37 (42)

38 14 Dnr Personärende - ansökan om bostadsanpassningsbidrag s beslut ger delvis avslag till ansökan om bostadsanpassningsbidrag, diarienummer med bifall på kr kronor samt avslag på kr, enligt 4 och 6 lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag mm. Bostadsanpassningsbidraget kommer att betalas ut när fakturor inkommit till kommunen och när handläggaren har kontrollerat att utförda anpassningar stämmer överens med beviljade åtgärder. Bakgrund Ansökan avser säkerhetsåtgärder inne i och utanför bostaden för familjens funktionshindrade dotter. Ansökta åtgärder: 1. Anpassning av öppen planlösning ( kr) 2. Golv öppen planlösning ( kr) 3. Tak öppen planlösning ( kr) 4. Trappräcke/fallskydd hall ( kr) 5. Grind/fallskydd hall ( kr) 6. kodlås hall (5 000 kr) 7. Kodlås altandörrar (10 000kr) 8. Anpassning trädgård (42 312kr) 9. Staket och grindar trädgård ( kr) 10.Kök öppen planlösning (90 000kr) Sammanfattningsvis visar utredningen och bifogade intyg på att bidrag kan beviljas till viss del men då övervägande del av sökta åtgärder ej kan beviljas fattas beslut om delvis avslag. Bidragsbeloppet grundar sig på: Offert från Tingsryds stängsel AB, kr. Från sökanden redovisad åtgärd och kostnad för kodlås från Doorman, Yale 4295kr. 38 (42)

39 Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 9/2019 föreslagit omsorgsnämnden att ge delvis avslag till ansökan om bostadsanpassningsbidrag, diarienummer med bifall på kr kronor samt avslag på kr, enligt 4 och 6 lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag mm. Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 25 januari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Utredning av ärendet. Förslag till beslutstext till den sökanden. Karta med markering av stängsel på fastigheten. Inkommen offert för stängsel. Från sökanden redovisad åtgärd och kostnad för kodlås. Beslutet skickas till Sökande 39 (42)

40 15 Dnr Information från ledamöter s beslut Vid dagens sammanträde fanns inget att ta upp på denna punkt. 40 (42)

41 16 Dnr Förvaltningschefen informerar s beslut noterar informationen. Bakgrund Ewa Ekman, förvaltningschef, informerar om: Utredning enligt Lex Sarah inom omsorg funktionsnedsättning efter att en omsorgstagare satt i halsen så illa att hen avled. Anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg efter felaktig medicinering av en patient. Utredning enligt Lex Sarah inom särskilt boende med anledning av brister i omvårdnadsarbetet, utredningen är avslutad utan anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Samverkan och klar överenskommelse med arbetstagarorganisationerna kring striktare hantering av förmånen att byta semesterdagstillägg mot extra semesterdagar Den digitala medarbetaren Matilda fungerar nu: automatisering av behörigheter och lösenordshantering i verksamhetssystemet Procapita. Uppmärksamhet i media kring schemaprogrammet Timecare Planering samt beviljat företräde enligt LAS för en medarbetare som blivit polisanmäld, åtalad och dömd till böter för sexuellt ofredande, handlingarna var inte relaterade till yrkesutövningen Lansering av IKEA:s kollektion sommaren 2019, där den dagliga verksamheten Papperian bidragit med design. 41 (42)

42 17 Dnr Övrigt s beslut noterar informationen. Bakgrund Henrik Mohlin, förvaltningssekreterare, informerar om att presentationsmaterialet ifrån nämndens utbildningsdagar kommer att tillgängliggöras digitalt. 42 (42)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Omsorgsförvaltningens stora konferensrum, kl. 15:10-15:25 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson

Läs mer

Margareta Jonsson (C) Mikael Svensson (MP),

Margareta Jonsson (C) Mikael Svensson (MP), Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16.40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Nedfors (C), tjänstgörande ersättare för Anna Zelvin (KD), 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30-16.25 Beslutande Ledamöter Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande ersättare för Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), tjänstgörande ordförande Camilla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Karl-Erik Nedfors (C) Ronnie Kemner (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S)

Karl-Erik Nedfors (C) Ronnie Kemner (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S) Tid och plats A-salen, kl. 13:40-17:20 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Anna Zelvin (KD), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M) Ove Löfqvist (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16:30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Karl-Erik Nedfors (C), tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Anna Zelvin (KD), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M) Elaine Sandell Belin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16:35 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande, 52 del av 61 Per Säbom (S), tjänstgörande ersättare för Tomas Thornell (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-17:30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M) Ronnie Kemner (M), tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 16:40-16:50

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 16:40-16:50 Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 16:40-16:50 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Margareta Jonsson (C), tjänstgörande ersättare för Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Ronnie Kemner

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden ltid och plats A-salen, kl. 13:30-16.45 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande, 48-54 Gitten Öholm (KD), tjänstgörande ersättare för Anna Zelvin (KD), 48-54

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2015-12-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2015-12-16 Tid och plats A-salen, kl. 13:35-16:10 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Anna Gustbée (M) Ove Löfqvist (M)

Läs mer

Karl-Erik Nedfors (C) Ida Eriksson (M) Margareta Jonsson (C) Gunnar Nordmark (L) Per Säbom (S)

Karl-Erik Nedfors (C) Ida Eriksson (M) Margareta Jonsson (C) Gunnar Nordmark (L) Per Säbom (S) Tid och plats Beslutande Ledamöter Konferensrum på Parketten, förvaltningen för arbete och välfärd, Vintervägen 9 C. kl. 13:30-16:50 Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla

Läs mer

Elaine Sandell Belin (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S)

Elaine Sandell Belin (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S) Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16.00 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Ronnie Kemner (M), tjänstgörande ersättare för Camilla Albinsson (KD), 2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16:50 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Juan Soto (S), tjänstgörande ersättare för Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice

Läs mer

Övriga Anställda vid omsorgsförvaltningen, 28, 29

Övriga Anställda vid omsorgsförvaltningen, 28, 29 Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16.30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Robert Nordmark (M), tjänstgörande ersättare för Anna Zelvin (KD) Elaine Sandell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 8 februari 2017 i A-salen, kl. 09:00-11:35. Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 24 april Tid: 15.30 18.10 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 26, klockan 08.00 Paragrafer: 25-31 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C)

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C) Tid och plats Paragrafer Utses att justera Beslutande Ledamöter 5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 14-20 Erik Kolm Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 14.15 16.10 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Tomtlund Torbjörn (M) Grahn Gunnar (S) Svensson Carl-Johan (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Ajournering mellan 25 och 26 kl

Ajournering mellan 25 och 26 kl Omsorgsnämnden 2015-04-08 1(2) Plats och tid Högåsen, Aringsåsvägen 11, Alvesta 8 april 2015 kl. 14.15 16.05 Ajournering mellan 25 och 26 kl. 15.00 15.10 Justerade paragrafer 23-32 ande Mats Martinsson

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) Diarienummer 2015-10-29 KS 2015/1041 Kommunstyrelsen Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 26 augusti 2013 Tid: 15.30 19.15 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 29 augusti 2013 Paragrafer: 71-81 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats A-salen, kl. 09:00-11:00 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh (M) Tor Lejdfors (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18 Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 14:00-14.35 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M),

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 4 april 2016 kl. 17.00 19.45, konferensrum Yngern, kommunhuset Peter Ohlsson (m), ordförande Jan Linderhielm (np),

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Ajournering 8, kl. 11:15-11:30. Britt Wall (S) Vivianne Gustafsson (S)

Ajournering 8, kl. 11:15-11:30. Britt Wall (S) Vivianne Gustafsson (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-01-23 kl 08.30-12.00 Ajournering 8, kl. 11:15-11:30 Beslutande Närvarande ersättare Robert Yngve (KD) ordförande Gunilla Ohlin (L) Klaes Mattsson (M)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Peggy Hall, förvaltningssekreterare

Peggy Hall, förvaltningssekreterare Omsorgsnämnden 2014-03-12 1(12) Plats och tid Förvaltningskontoret, Gärdesvägen 4, Alvesta 12 mars 2041 kl. 13.15 15.30 Ajournering under 17 kl. 14.15 14.30 och mellan 17 och 18 kl. 14.50 15.00. Justerade

Läs mer

Ajournering mellan 46 och 47 kl

Ajournering mellan 46 och 47 kl Omsorgsnämnden 2017-09-28 1(14) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 28 september 2017 kl. 13.15 16.05 Ajournering mellan 46 och 47 kl. 14.45 15.00 Justerade paragrafer 42-52 Beslutande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 12-16 2 12 Delegerad beslutanderätt...4 13 Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m m Ersättningar till kontaktfamiljer och kontaktpersoner samt

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Bruket, vård- och omsorgsförvaltningen kl. 16:30-20:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S), ordförande Margareta Krakowski (L),

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Protokoll 1 (11) Diarienummer VOO 2016/0062 Vård- och omsorgsnämnden Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Sessionssalen Stadshuset, Kyrkogatan 11, Lund, klockan 17.00 19.30

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 Beslutande Åke Bertils (S) Sigbritt Persson (S) Solveig

Läs mer

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP)

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 14.00. Ajournering kl. 13.45-13.50. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringen sker Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-04-17, klockan 13.30 16.05 Annika Jönsson (M), ordförande

Läs mer

Mathias Bruno (M) Lena Linke. Lena Vilhelmsson. Nils Olof Bengtson. Lena Linke

Mathias Bruno (M) Lena Linke. Lena Vilhelmsson. Nils Olof Bengtson. Lena Linke Plats och tid Kommunhuset, "Hållö", Kungshamn, kl 08.45-11.30. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Kenny Thärnström (L) Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S), ej 97 Lena

Läs mer

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet.

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet. Socialnämnden 2015-01-12 1(10) Tid och plats Måndadagen den 12 januari 2015, klockan 08.30 11.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Christina Andersson (C) Karin Nodin (C)

Läs mer

PROTOKOLL 2014-04-07

PROTOKOLL 2014-04-07 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 7 april 2014 kl. 17.00-18.25 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Björn Håkansson (m), ordförande Jan Linderhielm (np)

Läs mer

ON PROTOKOLL

ON PROTOKOLL ON PROTOKOLL 1(16) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Socialförvaltningen, stadshuset, Flen

Socialförvaltningen, stadshuset, Flen 49 Plats och tid Sal Flen Kl 10:00-12:35 Beslutande Daniel Ljungkvist (S), ordförande Roger Tiefensee (C), 1:e vice ordförande Inger Andersson (V), 2:e vice ordförande Amanda Nääf (MP) Sten Elofson (S)

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (21)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (21) Plats Lomma kommunhus, Stora Sessionssalen Tid 2017-12-19, kl. 09:17-10:09 Sammanträdesdatum s. 1 (21) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M) Krister

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01 24 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen kl. 19.00-20.25 ande Reino Persson (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordf. Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson, Lena (C) tjg. ersättare

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(13) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:45-17.45 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M) Ove Löfqvist

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 1(14) Plats och tid Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 Beslutande Ledamöter Allan Cederborg (M), Ordförande Nathalie Häll (M) Suzanne Blomqvist (L) Mikael Andersson Sellberg

Läs mer

1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden

1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden 1(9) Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 15:00 16:00 ande Ledamöter Ersättare Ann-Christin Holgersson (S), Ordförande Sven Åke Möll (S), 1:e vice ordförande Maria Nilsson (KD), 2:e vice ordförande Mussa

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 70 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-15:00. Hilden Talje (M) Ulf Sjölinder (L) Maria Sörkvist (C) Martin Reteike (MP) tjänstgörande ersättare

Plats och tid Årholmen :30-15:00. Hilden Talje (M) Ulf Sjölinder (L) Maria Sörkvist (C) Martin Reteike (MP) tjänstgörande ersättare 1 Plats och tid Årholmen 2019-03-12 08:30-15:00 Beslutande Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Hilden Talje (M) Ulf Sjölinder (L) Maria Sörkvist (C) Martin Reteike (MP) tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Omvårdnadsnämnden 2012-11-21

Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Omvårdnadsnämnden 2012-11-21 Sida Innehållsförteckning Verksamhetsinformation... 1 Anmälan av delegationsbeslut... 2 Omvårdnadsnämndens protokoll... 3 Ansökan om kommunal hjälp till UFA- ungdom, fritid, arbete... 4 Yttrande över motion

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl 14.00-17.00 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Barbro Andersson (S) för Hans Andersson (S) Marie Oskarsson

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Leif Smith (S) (1:e vice ordförande), Tommy Edenholm (KV)

Läs mer

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Thomas Fasth (SD)

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Thomas Fasth (SD) 1 (14) Plats och tid Blosset, torsdagen den 20 oktober 2016 kl 13:00-15:00 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Bert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 10:25 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Peder Griph (S) Astrid-Marie Jonsson, (C) Övriga närvarande Linda

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30 Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Hilden Talje (M) Ulf Sjölinder (L) Maria Sörkvist (C) Theodor Helleberg (KD)

Plats och tid Årholmen :30 Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Hilden Talje (M) Ulf Sjölinder (L) Maria Sörkvist (C) Theodor Helleberg (KD) 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Årholmen 2019-03-12 08:30 Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Hilden Talje (M) Ulf Sjölinder

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Göteborgsvägen 7, Bruket kl. 16:30-20:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Margareta Krakowski (L) (vice ordförande)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Inger Borgenberg (S), ordförande Bo Lindquist (V) Ann-Christine

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-21:15 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 08:30 10:10 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Carin Palm (S) för Kenneth Axelsson, (M) Astrid-Marie Jonsson (C)

Läs mer

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-05 1/8 Sammanträdestid: 2014-05-05, kl. 13.00 16.10 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Ann-Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Göteborgsvägen 7, Bruket kl. 16:30-19:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Margareta Krakowski (L) (vice ordförande)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/5

Sammanträdesprotokoll 1/5 Sammanträdesprotokoll 1/5 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Övriga närvarande Onsdagen den 28 maj 2019 kl. 9.00 15.30 KF-salen, stadshuset, Lysekil Ricard Söderberg (S), ordförande

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 75-84 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.50 ande Närvarande, ej Tjänstgörande Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c) Margareta

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Vård och omsorgsnämnden Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: torsdagen den 28 januari 2016 kl. 08.30 Plats: Svea Hund i kommunhuset Kallelse med föredragningslista Ärenden 1 Val

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Dagcentralen Byavången, den, kl. 08.30-09.35 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-11-20, klockan 13.30 15.05 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M) Hans Jonsson (C)

Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M) Hans Jonsson (C) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 08:30-11:00, ajournering 09:50-10:20 Beslutande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M) Hans Jonsson

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer