SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden"

Transkript

1 Tid och plats A-salen, kl. 13:30-17:30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M) Ronnie Kemner (M), tjänstgörande ersättare för Suzanne Frank (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Åsa Hjort (S), tjänstgörande ersättare för Marianne Paine (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Övriga Gitten Öholm (KD) Budimir Simic (M) Alexander Modell (M) Majja Almkvist (C) Guje Larsson (MP) Fitim Krasniqi (S) Pernilla Wikelund (SD) Ewa Ekman, förvaltningschef Henrik Mohlin, förvaltningssekreterare Ulrika Örnström, avdelningschef ekonomi Anders Allard, avdelningschef uppdrag och uppföljning Lena Ranell Herwin, avdelningschef myndighet, 29 & 30 Sandra Kling, biståndshandläggare, 29 & 30 Fredrik Sjögren, verksamhetsutvecklare, 18 Anneli Loberg, omsorgschef hemvård, 19 Lisa Almlöf, ekonom, 19 Allmänheten (socionomstudent) 1 (30)

2 Justering Justerare Plats och tid Julia Berg Omsorgsförvaltningen Justerade paragrafer Ajournering 18: 14: , :11 Anmärkning Ärendena avgjordes i följande ordning, 18, 19, 29, 30, 20-28, 31 Underskrifter Sekreterare Henrik Mohlin Ordförande Ulf Hedin Justerare Julia Berg 2 (30)

3 Bevis om anslag av protokoll omsorgsnämndens protokoll från sammanträdet är justerat. Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Omsorgsförvaltningen Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen Underskrift Henrik Mohlin 3 (30)

4 Förteckning över omsorgsnämnden ärenden 18 Dnr Uppdrag från kommunfullmäktige att ta fram en kompetensförsörjningsplan för omsorgsnämndens verksamhetsområde och att utreda rekryteringsbehov samt tillgång på utbildningsplatser Dnr s ekonomiska månadsrapporter, inklusive rapport från omsorgschef, Dnr Anmälan av delegationsbeslut till omsorgsnämnden Dnr Meddelanden till omsorgsnämnden Dnr Yttrande över medborgarförslag om fria pedagogiska måltider på korttidsoch gruppboende Dnr Skrivelse ifrån Gunnel Jansson (MP) - Mer motion för ökad hälsa för äldre Dnr Upphandling av drift av tre bostäder med särskild service på Gamla vägen, Fredrik Bondes väg och Backagårdsvägen, Växjö Dnr Upphandling av digitala lås Dnr Information från ledamöter Dnr Frågor ifrån ledamöter och ersättare Dnr Förvaltningschefen informerar Dnr Information och utbildning till omsorgsnämnden Dnr Yttrande till kommunstyrelsen över Socialdepartementets remiss av promemorian Behov av hjälp med andning och sondmatning S2019/000767/FST (Ärendet går direkt till omsorgsnämnden) Dnr Övrigt (30)

5 18 Dnr Uppdrag från kommunfullmäktige att ta fram en kompetensförsörjningsplan för omsorgsnämndens verksamhetsområde och att utreda rekryteringsbehov samt tillgång på utbildningsplatser s beslut 1. antar, med ändringar enligt yrkanden, kompetensförsörjningsplan för nämndens verksamhetsområde enligt förvaltningschefens förslag. 2. godkänner redovisningen av uppdraget och överlämnar det till kommunfullmäktige Reservation Julia Berg (S) reserverar sig emot beslutet till förmån för eget yrkande. Carin Högstedt (V) reserverar sig emot beslutet till förmån för eget yrkande och lämnar följande skriftliga reservation: Alla kommuner har svårigheter att rekrytera till vissa vård- och omsorgsyrken. Alla kommuner anstränger sig att vara attraktiva och sneglar på varandra för att inte vara sämre än en annan jämförbar kommun. Vi tror det gäller att också göra sådant som kan väcka nationellt intresse, låta tala om sig, ge positiva vibbar till de som söker arbete; Växjö kommun verkar vara en modern arbetsgivare med nya idéer! Förslag till kompetensförsörjningsplan innehåller goda och ambitiösa åtgärder. Från socialdemokraterna och vänsterpartiet ville vi lägga till sju respektive åtta förslag. Samtliga utom ett röstades ner. 1. Ökad sysselsättningsgrad. Mer resurser kan frigöras genom att öka sysselsättningsgraden. Orsakerna till deltidsarbetet ska kartläggas med syfte att hitta strategier att öka sysselsättningsgraden. 2. Validering. Många medarbetare har en tidigare utbildning och kompetens från andra länder. För att ta vara på det krävs validering. 5 (30)

6 3. Att särskilt rikta information om vårdyrkena till studenter på Linnéuniversitetet. Vi vet att studenter alltför ofta lämnar Växjö, så fort de är klara med studierna. Viktigt att visa vad Växjö kommun kan erbjuda för arbeten/fortbildning. 4. Att stimulera sjuksköterskor att i sin tjänst ägna sig åt forskning och utveckling inom vårdområdet. Ett sätt att vara intressant arbetsgivare och samtidigt utveckla vård och omsorg för vårdtagare och anhöriga. 5. Att särskilt uppmuntra män att bli yrkesambassadörer. Kvinnodominansen inom kommunens omsorg är nästan total. Vi tror att kategorierna studenter och nya svenskar är viktiga att informera om vårdyrkena men även gruppen män/pojkar. Män som förebilder är viktigt i det sammanhanget. Här var alla partier överens med oss! 6. Att propåer från medarbetare om att bilda intraprenad behandlas positivt. Här var det motstånd från alla politiska håll! För oss i (V) är det framtidsinriktat att fördela mer makt till personalen på en arbetsplats. Det är också en möjlighet att behålla personal. 7. Att i avtal med privata vårdföretag kräva heltidsanställning för medarbetare. Rätten till heltid ska gälla även de privata. I bakgrund till planen finns siffror på hur många nya medarbetare som skulle frigöras om alla arbetade heltid. Det är åtskilliga. 8. Att erbjuda omsorgsstuderande/medarbetare utan körkort att få teoriundervisningen betald. Så har det varit tidigare i Växjö kommun. En enkel sak som kan vara avgörande för en enskild individ, när hen väljer att arbeta inom omsorgen eller inte. Vi reserverar oss till förmån för eget yrkande. Samtidigt är det naturligtvis så att det krävs ännu mer för att bli en positivt omtalad och attraktiv kommun inom omsorgsområdet. Vi i (V) återkommer med motioner om kortare arbetsdag på ett par arbetsplatser och också med avgränsat försök med matlagning i hemmet inom hemvården. Punkterna 7 och 8 kommer att bli skrivelser till nämnden alt motioner. 6 (30)

7 Bakgrund Kommunfullmäktige har i sitt beslut 12/2018, angående motion från Åsa Karlsson Björkmarker (S) och Tomas Thornell (S) om att säkerställa framtid rekrytering av undersköterskor, gett omsorgsnämnden i uppdrag att: ta fram en kompetensförsörjningsplan. utreda rekryteringsbehov samt tillgång på utbildningsplatser inom olika yrkeskategorier på kort och lång sikt. beakta integrationens betydelse för att säkra tillgången på arbetskraft har i sitt beslut 22/2018 uppdragit åt förvaltningschefen att: Ta fram en kompetensförsörjningsplan. En utredning av rekryteringsbehovet på lång och kort sikt, vilka kompetenser som behövs samt tillgång på utbildningsplatser inom olika yrkeskategorier. Kompetensförsörjningsplanen ska innehålla olika åtgärder och insatser för att säkerställa att kompetensbehovet uppfylls vid varje tidpunkt och att omsorgsförvaltningens kvalitet bibehålls. I uppdraget ingår att beakta integrationens betydelse för att säkra tillgången på arbetskraft, samt möjligheter att underlätta vägarna till ett medarbetarskap i Växjö kommun, exempelvis genom extratjänster, trainee- eller praktikplatser. I uppdraget ingår även att utreda om det är möjligt, och i så fall hur, att renodla undersköterskors arbetsuppgifter mot omvårdnad och delegerad hälso- och sjukvård. Omsorgsförvaltningen har ett stort rekryteringsbehov och prognoser visar att behovet av välfärdstjänster kommer att öka de kommande åren. Framför allt kommer troligen bristen på utbildade undersköterskor vara stor framöver om inga åtgärder vidtas. Men även andra yrkeskategorier kommer att bli en bristvara. Omsorgsförvaltningen står därför inför en stor utmaning för att säkerställa sin kompetensförsörjning framöver. En del av kompetensförsörjningen innebär att arbeta effektivt med marknadsföring och rekrytering. Integration av nyanlända svenskar blir viktig för att hitta ny arbetskraft. Men för att lyckas behålla och utveckla välfärden så krävs också andra åtgärder såsom effektivisering och att tänka i nya banor. Användning av ny teknik, förändrat arbetssätt och arbetsorganisation kan minska behovet av anställda. Om antalet sjukskrivningar minskar så att fler kan arbeta, och om personalomsättningen likaså minskar, så minskar också rekryteringsbehoven. Ett aktivt hälsoarbete förebygger ohälsa och skapar en god arbetsmiljö. 7 (30)

8 Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 14/2019 föreslagit omsorgsnämnden att anta kompetensförsörjningsplan för nämndens verksamhetsområde enligt förvaltningschefens förslag, samt att godkänna redovisningen av uppdraget och överlämna det till kommunfullmäktige. Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 21 februari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Förslag till kompetensförsörjningsplan för omsorgsnämnden. Yrkanden Julia Berg (S) med instämmande av Caring Högstedt (V), Andreas Liljengren: Bifall till arbetsutskottets förslag med följande tillägg: 1. Ny rubrik: Ökad sysselsättningsgrad Mer resurser kan frigöras genom att öka sysselsättningsgraden. Därför ska orsakerna till deltidsarbetet kartläggas med målsättningen att hitta strategier för att öka sysselsättningsgraden. 2. Ny rubrik: Validering Många medarbetare har en tidigare utbildning eller erfarenhet från andra länder. För att på rätt sätt ta till vara på deras kompetens är det viktigt att utbildning och/eller erfarenhet värderas genom validering tillsammans med berörda myndigheter. 8 (30)

9 Carin Högstedt (V): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande tillägg: 1. Att särskilt rikta information om vårdyrkena till studenter på Linnéuniversitetet 2. Att stimulera sjuksköterskor att i sin tjänst ägna sig åt forskning och utveckling inom vårdområdet 3. Att särskilt uppmuntra män att bli yrkesambassadörer 4. Att propåer från medarbetare om att bilda intraprenad behandlas positivt 5. Att i avtal med privata vårdföretag kräva heltidsanställning av medarbetare 6. Att erbjuda omsorgsstuderande/medarbetare utan körkort att få teoriundervisningen betald Bifall till Julia Bergs (S) yrkande. Andreas Liljenberg (S): Bifall till Julia Bergs (S) yrkande och även till Carin Högstedts (V) yrkande utom gällande punkt 4. Gunnel Jansson (MP): Bifall till arbetsutskottets förslag förutom att följande stycke stryks: Genom att erbjuda anställning för ungdomar redan vid 16 års ålder, företrädesvis de som läser en vård- och omsorgsutbildning, kan vi få en större målgrupp och fler sökande till våra vikariat. Som arbetsgivare måste vi dock ta hänsyn till Arbetsmiljölagen som innebär att alla arbetsuppgifter inte får utföras av minderåriga och att det finns vissa begränsningar i arbetstider. Utmaningen blir att erbjuda lämpliga arbetsuppgifter för dessa ungdomar så att de gör nytta i verksamheterna samtidigt som de får ett intresse av att stanna kvar inom yrket. 9 (30)

10 Hannes Jónsson (SD): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande tillägg: 1. Inga undantag ska ske från rutiner där bakgrundskontroll normalt inhämtas vid anställning. 2. Vid anställning skall språkkunskap i svenska motsvara lägst SFI-D. Bifall till Julia Bergs (S) yrkande samt även till Carin Högstedts (V) yrkande utom gällande punkt 5. Lars Rejdnell (L): Bifall till arbetsutskottets förslag med följande tillägg på sida 9, efter skrivningen Behovet av personliga assistenter bedöms öka: Förvaltningen ges i uppdrag att ta fram en rekryteringsutbildning riktad mot området. Förvaltningen ges i uppdrag att ta fram ett upplägg för rekryteringsutbildning med målsättningen att starta en sådan redan under Beslutsordning Ordförande frågar om Julia Bergs (S) yrkande gällande ökad sysselsättningsgrad ska antas, och konstaterar att nämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. 10 (30)

11 Omröstningsresultat Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Suzanne Frank (M) Ronnie Kemner (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Åsa Hjort (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 8 7 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 8 ja-röster emot 7 nej-röster. Ordförande frågar sedan om Julia Bergs (S) yrkande gällande validering ska antas, och konstaterar att nämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. 11 (30)

12 Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Suzanne Frank (M) Ronnie Kemner (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Åsa Hjort (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 8 7 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 8 ja-röster emot 7 nej-röster Ordförande frågar om Carin Högstedts (V) yrkande gällande att rikta information om vårdyrkena till studenter ska antas, och konstaterar att nämnden inte antar yrkandet. Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande gällande att stimulera sjuksköterskor att i sin tjänst ägna sig åt forskning och utveckling ska antas, och konstaterar att nämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. 12 (30)

13 Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Suzanne Frank (M) Ronnie Kemner (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Åsa Hjort (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 8 7 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 8 ja-röster emot 7 nej-röster. Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande gällande att uppmuntra män att bli yrkesambassadörer ska antas, och konstaterar att nämnden antar yrkandet. Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande gällande att behandla propåer om att bilda intraprenad positivt ska antas, och konstaterar att nämnden inte antar yrkandet. Ordförande frågar sedan om Carin Högstedts (V) yrkande gällande att kräva heltidsanställning i avtal med privata vårdföretag ska antas, och konstaterar att nämnden inte antar yrkandet. Omröstning begärs. Ordförande godkänner följande ordning för omröstningen: Ja för att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet. Nej för att bifalla arbetsutskottets förslag med tilläggsyrkandet. 13 (30)

14 Ledamöter Ersättare som tjänstgör Jaröst Nejröst Anna Zelvin (KD) Julia Berg (S) Benny Johansson (M) Suzanne Frank (M) Ronnie Kemner (M) Anna Gustbée (M) Margareta Jonsson (C) Lars Rejdnell (L) Gunnel Jansson (MP) Alije Mikullovci Kera (S) Andreas Liljenberg (S) Erika Lagergren (S) Marianne Paine (S) Åsa Hjort (S) Carin Högstedt (V) Hannes Jónsson (SD) Ulf Hedin (M), ordförande Omröstningsresultat 9 6 Avstår Ordförande finner att nämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag utan tilläggsyrkandet, med 9 ja-röster emot 6 nej-röster. Ordförande frågar om Gunnel Janssons (MP) yrkande ska antas, och konstaterar att nämnden antar yrkandet. Ordförande frågar om Hannes Jónssons (SD) yrkande ska antas, och konstaterar att nämnden inte antar yrkandet. Ordförande frågar om Lars Rejdnells (L) yrkande ska antas, och konstaterar att nämnden antar yrkandet. Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen 14 (30)

15 19 Dnr s ekonomiska månadsrapporter, inklusive rapport från omsorgschef, 2019 s beslut fastställer ekonomisk månadsrapport för februari Bakgrund Ulrika Örnström, avdelningschef för ekonomi, redovisar omsorgsnämndens ekonomiska utfall till och med februari, Anneli Loberg, omsorgschef för hemvård, samt Lisa Almlöf, ekonom, redovisar det ekonomiska utfallet inom hemvården. 15 (30)

16 20 Dnr Anmälan av delegationsbeslut till omsorgsnämnden 2019 s beslut godkänner redovisningen av delegationsbeslut. Reservation Julia Berg (S), och Carin Högstedt (V), reserverar sig mot ordförandes delegationsbeslut att yttra sig till Förvaltningsrätten med anledning av yrkande om inhibition i överklagan av nämndens beslut 10/2019, gällande utredning av hantering för vilande platser i särskilt boende, samt förutsättningarna att samla verksamheten för tillfälliga placeringar. Bakgrund har i vissa ärenden överlåtit sin beslutanderätt till utskott, nämndens ordförande och tjänstemän enligt en av nämnden tagen delegationsordning. Beslut som fattas med stöd av delegationen ska redovisas till nämnden. 16 (30)

17 21 Dnr Meddelanden till omsorgsnämnden 2019 s beslut noterar informationen. Bakgrund Redovisning av inkomna och upprättade skrivelser, beslut, rapporter, vidtagna åtgärder och protokoll. 17 (30)

18 22 Dnr Yttrande över medborgarförslag om fria pedagogiska måltider på korttids- och gruppboende s beslut föreslår kommunfullmäktige att besvara medborgarförslaget med att det i den kommunala funktionsnedsättningsomsorgen redan finns omsorgsmåltider. Chefer i verksamheten har möjlighet att besluta att personal som äter tillsammans med omsorgstagare äter utan kostnad, men bara om det görs i omsorgssyfte. Bakgrund Kommunfullmäktige har översänt ett medborgarförslag om fria pedagogiska måltider på korttids- och gruppboenden. I förslaget gäller att denna personal ska få äta gratis när de äter tillsammans med omsorgstagare, på samma sätt som skolpersonal som äter tillsammans med elever får det (s.k. pedagogiska måltider). Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 15/2019 föreslagit omsorgsnämnden att föreslå fullmäktige att besvara medborgarförslaget med att det i den kommunala funktionsnedsättningsomsorgen redan finns omsorgsmåltider. Chefer i verksamheten har möjlighet att besluta att personal som äter tillsammans med omsorgstagare äter utan kostnad, men bara om det görs i omsorgssyfte. Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 15 februari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att det inom funktionsnedsättningsomsorg i kommunal regi finns så kallad omsorgsmåltid, där ansvarig chef kan besluta att personal äter utan kostnad i de fall där gemensam måltid bedöms vara av betydelse för omsorgstagarens måltidssituation Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen 18 (30)

19 23 Dnr Skrivelse ifrån Gunnel Jansson (MP) - Mer motion för ökad hälsa för äldre s beslut besvarar skrivelsen med att föreslå att den kommunala seniorlotsen bör jobba med information kring frågan. Bakgrund Gunnel Jansson (MP) har inkommit med en skrivelse till omsorgsnämnden I skrivelsen lyfts hälsans betydelse med fokus på målgruppen äldre över 75 år. Skrivelsen betonar den allmänna folkhälsan, livskvalité och betydelsen av hälsofrämjande aktiviteter för individen. Förslaget ges att lokala gymföretag ska erbjuda målgruppen seniorträning 1 2 gånger i veckan samt föreläsningar under en period på 10 veckor som i sin tur ska uppmana fortsatt kontakt genom ett medlemskap. Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 16/2019 föreslagit omsorgsnämnden att besvara skrivelsen med att föreslå att den kommunala seniorlotsen bör jobba med information kring frågan. Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 20 februari redogjort för ärendet och föreslagit omsorgsnämnden att avslå skrivelsens förslag. Av skrivelsen framgår att det redan idag bedöms finnas stora möjligheter och insatser som kan gynna den äldres livskvalité samt förbättra den allmänna befolkningens hälsoval. Seniorlotsens roll samt det projekt som i dagsläget bedrivs inom förvaltningen bedöms ha en viktig roll i det förebyggande arbetet och har med sitt omfattande nätverk möjlighet att fånga upp inte enbart den redan aktiva senioren men även den andel som inte har det resurser och förbindelser som är nödvändiga. Detta fortlöpande arbete gynnar inte enbart den enskilde kommunala medborgaren utan kan även ses som ett steg i riktning mot jämnare hälsoskillnader. Skrivelsens uppmaning till åtgärder anses inte enbart vara i förvaltningens intresse men bör ses som ett övergripande kommunalt uppdrag som berör den allmänna folkhälsan. 19 (30)

20 Beslutet skickas till För kännedom Övriga medverkande kring Seniorlotsen: Kommunstyrelsen Kultur- och fritidsnämnden Växjöbostäder Vidingehem 20 (30)

21 24 Dnr Upphandling av drift av tre bostäder med särskild service på Gamla vägen, Fredrik Bondes väg och Backagårdsvägen, Växjö s beslut beslutar att förlänga avtal med Nytida AB avseende bostäderna med särskild service med adresserna Backagårdsvägen, Fredrik Bondes väg och Gamla vägen under perioden Bakgrund Nytida AB driver sedan bostäderna med särskild service på Backagårdsvägen, Fredrik Bondes väg och Gamla vägen på uppdrag av omsorgsnämnden. Avtalet mellan omsorgsnämnden och Nytida AB löper för den första avtalsperioden ut och har efter detta förlängts vid ett tillfälle. Avtalet kan förlängas i ytterligare två år, d v s längst till och med Om omsorgsnämnden avser att förlänga avtalet ska en skriftlig begäran om förlängning göras till Nytida AB senast nio månader före avtalets utgång, d v s senast Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 17/2019 föreslagit omsorgsnämnden att förlänga avtal med Nytida AB avseende bostäderna med särskild service med adresserna Backagårdsvägen, Fredrik Bondes väg och Gamla vägen under perioden Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 20 februari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att under 2018 har avtalsuppföljning och brukarundersökning genomförts. Uppföljningarna visar på en god uppfyllnad av de krav som regleras i avtalet. Enheten har tilldelats utmärkelsen Omsorg i toppklass för Målgruppen för boendena är personer med lindrig och måttlig utvecklingsstörning. De tre boendena ser mycket olika ut avseende t ex omsorgstagarnas ålder och behov av stöd och hjälp. Det ger ett behov av individuellt utformat stöd som företaget lever upp till. 21 (30)

22 25 Dnr Upphandling av digitala lås s beslut beslutar att det ska göras en upphandling av digitala lås i enlighet med förvaltningschefens förslag och uppdrar till förvaltningschefen att återkomma till arbetsutskottet med förslag till förfrågningsunderlag. Bakgrund s befintliga avtal på nyckelgömmor i hemvården har gått ut och förlängs löpande i väntan på ny upphandling. Beslutsunderlag Arbetsutskottet har i 18/2018 föreslagit omsorgsnämnden att besluta att det ska göras en upphandling av digitala lås i enlighet med förvaltningschefens förslag och uppdrar till förvaltningschefen att återkomma till arbetsutskottet med förslag till förfrågningsunderlag Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 21 februari redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår bl.a. att omsorgsnämnden är i behov av en ny och digital låsfunktion för omsorgstagare samt en möjlighet att även kunna ha digitala lås på medicinskåp, samt att upphandlingen bör göras gemensamt med Värends räddningstjänst. 22 (30)

23 26 Dnr Information från ledamöter s beslut noterar informationen. Bakgrund Ulf Hedin (M), ordförande, informerar om genomförd praktik på det särskilda boendet Borgmästaren. 23 (30)

24 27 Dnr Frågor ifrån ledamöter och ersättare s beslut noterar informationen. Bakgrund Carin Högstedt (V) frågar varför det går allt längre tid innan omsorgstagare som beviljats särskilt boende erbjuds plats, med resulterande försening av att upprätta genomförandeplan. Ewa Ekman, förvaltningschef, svarar att det vanligtvis inte dröjer med erbjudande om plats. Växjö kommun rapporterar kvartalsvis till Inspektionen för vård och omsorg hur verkställighet sker, hittills har inspektionen inte haft några anmärkningar. Orsakerna till att verkställighet av önskad plats ibland dröjer handlar om att den sökande väntar in en plats på ett specifikt boende. För att kunna följa upp om handläggningen brister i något avseende behövs mer specifik information. Efter ankomst till boende har verksamheten upp till tre veckor att upprätta en genomförandeplan: denna tid behövs för att lära känna omsorgstagaren. Vid ankomst till särskilt boende genomförs ett välkomstsamtal initialt, därefter tar arbetet med att i dialog med den enskilde och eventuella närstående vid. Pernilla Wikelund (SD), frågar om vad som händer med E-huset vid Kvarngården i Ingelstad. Ulf Hedin (M) svarar att uppdraget att omvandla fastigheten till ett trygghetsboende har gått till Vidingehem, men att omsorgsnämnden blockförhyr lägenheterna. Om nämnden lämnar avtalet i förtid, kan det bli aktuellt att behöva ersätta Vidingehem för byggnadens restvärde. Ewa Ekman tillägger att Vidingehem har ett uppdrag att undersöka möjligheter för trygghetsboende på tre orter: i Rottne, Lammhult och Ingelstad. Beslut om eventuellt trygghetsboende kommer att fattas i Vidingehems styrelse. I nuläget används lägenheter till flera målgrupper, bland annat kommunplacerade. Blockförhyrningen sträcker sig tom 2021 för omsorgsförvaltningen, en hemvårdslokal finns i E-huset, den behöver finnas kvar. Nämnden har bland annat med Vidingehems godkännande tecknat ett andrahandsavtal med nämnden för arbete och välfärd, vilket gjordes vid tiden då behovet av bostäder för kommunplacerade var stort. Nämnden för 24 (30)

25 arbete och välfärd är intresserade av att diskutera och eventuellt säga upp avtalet, då behovsbilden nu ändrats. I vissa fall finns det kontrakt som har behövts upprättas av andra skäl. inväntar beslut från Vidingehem och om detta i så fall innefattar en renovering av fastigheten. Benny Johansson (M) undrar om det fortsatt råder rekryteringssvårigheter vid hemvårdsgruppen i Braås. Ewa Ekman svarar att det är fortsatt problematiskt att hitta medarbetare till hemvårdsgrupperna utanför Växjö tätort. En lösning som använts är att fördela ett antal av medarbetarna vid bemanningsenheten till Braås, där arbetsdagen då börjar inne i Växjö. Den senaste tiden har situationen varit stabil, men Braås är den grupp som har störst utmaningar att rekrytera. Hannes Jónsson (SD) frågar hur kommunen klarar att erbjuda plats i särskilt boende inom 90 dagar från beslut. Ewa Ekman svarar att vid senaste kontroll var det 5 personer som gått över denna tid, men hittills har skälen för detta aldrig föranlett att vite utdömts mot nämnden. 25 (30)

26 28 Dnr Förvaltningschefen informerar s beslut noterar informationen. Bakgrund Ewa Ekman, förvaltningschef, informerar om: Erbjudanden av nya platser till boende vid det särskilda boendet Evelid, samt lämpliga nya tjänster för medarbetare vid boendet. Samtal har hållits med samtliga berörda anhöriga. Ett par boende har flyttat. I samverkan med arbetstagarorganisationerna har riskbedömning gjort vid varje boende som berörs av samlingen av tillfälliga platser. Det är ännu inte känt hur många medarbetare som väljer att fortsätta sin tjänst hos Växjö kommun. Kjell Magnusson, tidigare omsorgschef för omsorg funktionsnedsättning, anställs på deltid som utredare vid avdelningen för uppdrag och uppföljning. Han kommer bl.a. arbeta med att utreda frågan om möjligheten att omvandla Bågen till ett trygghetsboende. Ewa Ekman kommer ingå i den nationella referensgruppen för socialchefer gällande den Statliga Offentliga Utredningen kring God Nära Vård. Omsorgsförvaltningen kommer delta i en rikstäckande konferens om framtidens hemsjukvård. Konferens bygger på förändringarna som kommer med förslagen i utredningen God Nära vård. Uppmärksamhet i media kring verksamheten Dagrehab vid Evelid. Förvaltningen har i samband med budgetarbetet sett över flera delar i förvaltningen, dagrehab är en. För att klara budgetramen diskuterades olika förslag på effektiviseringar i verksamheten Det har inte fattats något beslut kring förändringar och skulle det bli aktuellt är det en fråga som ska till nämnden först. Utredning enligt Lex Sarah inom hemvård, där en omsorgstagare som inväntat personlig assistans försetts med ett trygghetslarm och personal vid den verkställande enheten aktivt valt att inte svara när omsorgstagaren larmade. Avvikelser i verksamhet som drivs i privat regi, en gällande bostad i särskild service, en gällande hemvård. Anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, gällande felaktig benlindning av en omsorgstagare. 26 (30)

27 29 Dnr Information och utbildning till omsorgsnämnden 2019 s beslut noterar informationen. Bakgrund Sandra Kling, biståndshandläggare, samt Lena Ranell Herwin, avdelningschef vid omsorgsförvaltningens myndighetsavdelning informerar om förslag till ändringar i Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade efter regeringens översyn av lagstiftningen. 27 (30)

28 30 Dnr Yttrande till kommunstyrelsen över Socialdepartementets remiss av promemorian Behov av hjälp med andning och sondmatning S2019/000767/FST s beslut antar förvaltningschefens tjänsteskrivelse som sitt yttrande med följande tillägg: Nämnden ser positivt på att förslaget återställer den ursprungliga ambitionsnivån i lagstiftningen. och översänder det till kommunstyrelsen. Bakgrund Socialdepartementet har till bl.a. Växjö kommun remitterat sin promemoria kring förslag till ändring lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), med syfte att hjälp med andning och sondmatning ska utgöra grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans enligt lagen. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli Äldre bestämmelser föreslås gälla för personlig assistans som avser tid före ikraftträdandet. Förslaget innefattar ändringsförslag, en redogörelse av sakförhållanden, och konsekvensanalyser gällande statens finanser, kommuner, Försäkringskassan, samt assistansberättigade och deras familjer och anhöriga. Kommunstyrelsen har översänt förslaget till omsorgsnämnden för yttrande. Förslaget har granskats av handläggargruppen för LSS vid omsorgsförvaltningens myndighetsavdelning. Beslutsunderlag Förvaltningschefen har i en skrivelse daterad den 7 mars 2019 redogjort för ärendet och lämnat förslag till beslut. Av skrivelsen framgår att förslaget bedöms riskera att inte ha avsedd effekt kring rätten till sondmatning, att slutsatserna kring påverkan på kommunernas ekonomi inte väger in effekten av att fler kan komma att vara berättigade till assistans, samt att insatserna rikning och lavemang bör bedömas kunna berättiga personlig assistans. 28 (30)

29 Remiss av promemorian Behov av hjälp med andning och sondmatning S2019/000767/FST Yrkanden Lars Rejdnell (L): Bifall till förvaltningschefens förslag med följande tillägg: Nämnden ser positivt på att förslaget återställer den ursprungliga ambitionsnivån i lagstiftningen. Beslutsordning Ordförande frågar om yrkandet ska antas och konstaterar att omsorgsnämnden beslutar i enlighet med Lars Rejdnells (L) yrkande. Beslutet skickas till För åtgärd Kommunstyrelsen 29 (30)

30 31 Dnr Övrigt s beslut noterar informationen. Bakgrund Fitim Krasniqi undrar varför punkten för att ajournera sammanträdet för allmänhetens frågestund försvinner ifrån dagordningen i Ciceron Assistent. Henrik Mohlin, förvaltningssekreterare, svarar att detta kan hända när nytt underlag distribueras för att komplettera kallelsen. 30 (30)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Omsorgsförvaltningens stora konferensrum, kl. 15:10-15:25 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson

Läs mer

Margareta Jonsson (C) Mikael Svensson (MP),

Margareta Jonsson (C) Mikael Svensson (MP), Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16.40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Nedfors (C), tjänstgörande ersättare för Anna Zelvin (KD), 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Anna Zelvin (KD), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M) Elaine Sandell Belin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30-16.25 Beslutande Ledamöter Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande ersättare för Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), tjänstgörande ordförande Camilla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16:35 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande, 52 del av 61 Per Säbom (S), tjänstgörande ersättare för Tomas Thornell (S),

Läs mer

Karl-Erik Nedfors (C) Ronnie Kemner (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S)

Karl-Erik Nedfors (C) Ronnie Kemner (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S) Tid och plats A-salen, kl. 13:40-17:20 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Anna Zelvin (KD), 2:e vice ordförande Benny Johansson (M) Ove Löfqvist (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden ltid och plats A-salen, kl. 13:30-16.45 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande, 48-54 Gitten Öholm (KD), tjänstgörande ersättare för Anna Zelvin (KD), 48-54

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16:50 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Juan Soto (S), tjänstgörande ersättare för Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2015-12-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2015-12-16 Tid och plats A-salen, kl. 13:35-16:10 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Anna Gustbée (M) Ove Löfqvist (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 16:40-16:50

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 16:40-16:50 Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 16:40-16:50 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Margareta Jonsson (C), tjänstgörande ersättare för Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Ronnie Kemner

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 8 februari 2017 i A-salen, kl. 09:00-11:35. Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh

Läs mer

Karl-Erik Nedfors (C) Ida Eriksson (M) Margareta Jonsson (C) Gunnar Nordmark (L) Per Säbom (S)

Karl-Erik Nedfors (C) Ida Eriksson (M) Margareta Jonsson (C) Gunnar Nordmark (L) Per Säbom (S) Tid och plats Beslutande Ledamöter Konferensrum på Parketten, förvaltningen för arbete och välfärd, Vintervägen 9 C. kl. 13:30-16:50 Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16:30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Karl-Erik Nedfors (C), tjänstgörande

Läs mer

Övriga Anställda vid omsorgsförvaltningen, 28, 29

Övriga Anställda vid omsorgsförvaltningen, 28, 29 Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16.30 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Robert Nordmark (M), tjänstgörande ersättare för Anna Zelvin (KD) Elaine Sandell

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 14.15 16.10 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Tomtlund Torbjörn (M) Grahn Gunnar (S) Svensson Carl-Johan (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Elaine Sandell Belin (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S)

Elaine Sandell Belin (M) Margareta Jonsson (C) Per Säbom (S) Tid och plats A-salen, kl. 13:30-16.00 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Ronnie Kemner (M), tjänstgörande ersättare för Camilla Albinsson (KD), 2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:00-18:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset klockan 14.15 15. 00 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Grahn Gunnar (S) Långström Rolf (L) Monika Utter(MP) Svensson

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats A-salen, kl. 09:00-11:00 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh (M) Tor Lejdfors (M)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-05-18 Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 14:00-14.35 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M),

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 1(14) Plats och tid Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 Beslutande Ledamöter Allan Cederborg (M), Ordförande Nathalie Häll (M) Suzanne Blomqvist (L) Mikael Andersson Sellberg

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(15) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-11.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Kommunhuset, Åstorp kl. 19.00 20.00 Beslutande Karlsson, Gunilla (S) Cimpoeru, Ioana (S) Åkerman, Lizette (S) Berglund, Tony (S) Andersson, Annika (S) Persson, Leif (S)

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

Socialnämnden 2015-03-31 1(10) Tisdagen den 31 mars 2015, klockan 08.30 12.15, i Skållerudrummet.

Socialnämnden 2015-03-31 1(10) Tisdagen den 31 mars 2015, klockan 08.30 12.15, i Skållerudrummet. Socialnämnden 2015-03-31 1(10) Tid och plats Tisdagen den 31 mars 2015, klockan 08.30 12.15, i Skållerudrummet. Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Daniel Jensen, vice ordf. (KD) Kerstin Lindberg

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.00 Beslutande Gunnel Andersson (M), ordförande Marianne Åkerblad (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI), 1:e vice ordförande Ida Bornlykke

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Daniel Kristiansson (MP) Ingegerd Gagnerud (FP) Krister Kindberg (KD) Johnny Boström (S) t o m kl 13.00

Daniel Kristiansson (MP) Ingegerd Gagnerud (FP) Krister Kindberg (KD) Johnny Boström (S) t o m kl 13.00 sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 12 juni 2013, kl. 9.00-15.12 (Information kl 9.00 12.15) Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajournerades för lunch 12.15-13.00 samt för gruppmöte 13.45-14.30 Tjänstgörande

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M) Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Lisbeth Madsen (M) Gert-Åke Liljenborg (SD)

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Lisbeth Madsen (M) Gert-Åke Liljenborg (SD) 1 (13) Plats och tid Blosset, torsdagen den 19 maj 2016 kl 13:00-14:45 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Bert Roos

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Silen den 4 februari 2016 kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Birger Pettersson-Wiik, ordf, S Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Margareta Nilsson, M Hans Karlsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen kl. 16:30-20:45 ande ledamöter Ove Dröscher (S) (ordförande) Margareta Krakowski (L) (vice ordförande) Pernilla Övermark (S) 92-96 Marie Lindqvist (V) Johanna

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl. 14.30-14.45 Beslutande Anita Hultgren (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr (V) 2:e

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Protokoll 1 (11) Diarienummer VOO 2016/0062 Vård- och omsorgsnämnden Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Sessionssalen Stadshuset, Kyrkogatan 11, Lund, klockan 17.00 19.30

Läs mer

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN Sida 1 av 8 NÄRVARANDE BESLUTANDE Ordförande Ledamöter Peter Schölander (M) Mufida Dizdar (L) Lars-Anders Ottosson (M) Ingemar Narheim (M) Anna Hedbrant (C) Roger Nilsson (S) Ann-Margreth Larsson (S) Peter

Läs mer

30 mars klockan 16.30, Borgmästaregatan 5A, Kungsbacka

30 mars klockan 16.30, Borgmästaregatan 5A, Kungsbacka KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Sjöallén 9D, Kungsbacka Klockan 15-18.20 Ajournering 16.30-16.47 ande Ledamöter Kristina Karlsson (C), ordförande Kent Stenhammar (S),

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Äppelkriget i kommunhuset, den, kl. 13.00-13.30 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kommunsekreterare Pamela Lindqvist Socialchef Madeleine Moberg Utses att justera Tommy Falk (SD)

Läs mer

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN Sida 1 av 14 NÄRVARANDE BESLUTANDE Ordförande Ledamöter ÖVRIGA Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Peter Schölander (M) Mufida Dizdar (L) Lars-Anders Ottosson (M) Gunilla Tengvall

Läs mer

Arvo Hellman (S), Ordförande

Arvo Hellman (S), Ordförande 1 (15) Plats och tid Blosset, tisdagen den 21 juni 2016 kl 13:00-15:00 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Maria Berglund (KD) Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Sten Claesson (SD) Margit Johansson

Läs mer

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl 2014-11-19 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 19 november, kl. 9.00-11.30 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jan-Åke Lindgren (S), ordförande Carina Nordqvist (S), vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 20 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 20 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 8(40) Ks 70 Ks2017/0161 041 Budget 2018 och plan 2019-2022 Förslag till beslut beslutar att i kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till budget lägga till 1.2 miljoner till ökad bemanning inom äldreomsorgen

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.00 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande 48-54 Bengt-Göran Sandell (S) Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Ulla Svensson (M) 45-47

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Tid och plats C-salen, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Övriga närvarande Tjänstepersoner Sofie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 10:25 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Peder Griph (S) Astrid-Marie Jonsson, (C) Övriga närvarande Linda

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Göteborgsvägen 7, Bruket kl. 16:30-19:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Margareta Krakowski (L) (vice ordförande)

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden

1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden 1(9) Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 15:00 16:00 ande Ledamöter Ersättare Ann-Christin Holgersson (S), Ordförande Sven Åke Möll (S), 1:e vice ordförande Maria Nilsson (KD), 2:e vice ordförande Mussa

Läs mer

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21 Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), 11 17 Tony

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (5)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (5) Kommunstyrelsen 2018-08-27 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-16:50, ajournering kl. 16.30-16.35 Beslutande Ledamöter Irené Homman (S), ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(13) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Strået, Svalöv, kl Ajournering; kl Beslutande

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Strået, Svalöv, kl Ajournering; kl Beslutande 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Strået, Svalöv, kl 13.30-16.50 Ajournering; kl. 15.10-15.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Annelie Johnsson (C) Ingrid Ekström (SD) Anneli Persson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. ftij BÅSTADS ~ Sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-05-12 1 (10) Plats och tid: ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. Eddie Grankvist

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-11.10 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) Diarienummer 2015-10-29 KS 2015/1041 Kommunstyrelsen Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(14) Plats och tid Beslutande Arbetsmarknadsenheten Kraften, Kraftgatan 8, kl. 09.00 Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Anibal Rojas Jourquera (KD) Sara Ibrahim (FP) Ann-Catrin Wikblad (S) Katarina Hansson, förvaltningschef

Anibal Rojas Jourquera (KD) Sara Ibrahim (FP) Ann-Catrin Wikblad (S) Katarina Hansson, förvaltningschef Sammanträde Plats och tid Sammanträdesrum Kasen, mötet börjar kl. 9:00 Ajournering kl. 9:20 9:26 samt 11:05-11:19 Ledamöter Johan Wiktorsson (M) Ordförande Monica Bang Lindberg (FP) 1:e vice ordförande

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Mötesdatum Plats och tid ANK sammanträdesrum kl. 08:15-10:20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e vice ordförande), Wiveca

Läs mer

Ajournering mellan 46 och 47 kl

Ajournering mellan 46 och 47 kl Omsorgsnämnden 2017-09-28 1(14) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 28 september 2017 kl. 13.15 16.05 Ajournering mellan 46 och 47 kl. 14.45 15.00 Justerade paragrafer 42-52 Beslutande

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 28 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Samlingssalen, Marnäsliden Dag och tid Onsdagen den 13 april 2011 kl 14:30 16:50

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Samlingssalen, Marnäsliden Dag och tid Onsdagen den 13 april 2011 kl 14:30 16:50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats Samlingssalen, Marnäsliden Dag och tid Onsdagen den 13 april 2011 kl 14:30 16:50 ande Övriga Sidan 2 Inga Karlsson (V) Hans Gleimar (M) Rolf Högberg (FP) Kenneth Dafgård

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl 14.00-17.00 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Barbro Andersson (S) för Hans Andersson (S) Marie Oskarsson

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Sida 1 (12) Plats och tid Tapetsören, måndagen den 17 september 2018 kl 16:00-17:15 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Roger

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Anita Wallin (MP) ersättare för Carina Nordqvist (S) Emma Madueme (S) ersättare för Lars Jingåker

Läs mer

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C)

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C) 1(6) Plats och tid Rådhussalen, Rådhuset, kl. 08:30-10:50 Beslutande Ledamöter Fredrik Nordström (S), Ordförande Håkan Ehn (S), 1:e vice ordförande Ylva Pettersson (M), 2:e vice ordförande Martin Johansson

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer