Mål och strategidokument på GR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mål och strategidokument på GR"

Transkript

1 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 4 Datum: , diarienummer: Mål och strategidokument på GR Förslag till beslut Att anteckna informationen. Sammanfattning av ärendet Vid sammanträdet görs en kortfattad redogörelse över några av GR:s mål- och strategidokument samt en översiktlig beskrivning av hur de används i styrgruppens löpande arbete. Under våren kommer styrgruppen ha fördjupande diskussioner kring GR:s mål- och strategidokument. De dokument som tas upp vid detta tillfälle är: Förbundsordningen, länk. Se särskilt 3, Ändamål och verksamhet. Instruktion för styrgrupperna, länk. Beskriver Förbundsstyrelsens uppdrag till styrgrupperna. Hållbar tillväxt, länk. Beskriver det gemensamma arbetet inom GR-kommunerna för att utveckla Göteborgsregionen till en stark och tydlig tillväxtregion. Mycket av styrgruppens arbete utgår från de politiska ställningstagandena i Hållbar tillväxt och i Strukturbilden Strukturbilden, länk. Den regionala överenskommelsen om hur regionen ska växa års utmaningar och prioriterade insatser inom styrgruppens huvudsakliga ansvarsområde ( Boende och bostäder, En hållbar livsmiljö och Infrastruktur för ett effektivt och klimatsmart resande ) Utmaningar och insatser presenteras vid mötet. De finns även i den av förbundsstyrelsen antagna verksamhetsplanen för år 2019 (sid 8-15), länk Maria Sigroth Avdelningschef 1 (1)

2 Överlämnandehandling Förslag till beslut Att anteckna informationen. Sammanfattning av ärendet Den avgående styrgruppen beslutade ( 6) att Överlämna denna handling till den tillträdande styrgruppen för mandatperioden. De frågor som styrgruppen såg som de mest angelägna att överlämna till kommande styrgrupp är: Prioritera frågor som rör minskad klimatpåverkan. Förfina och fördjupa planeringsunderlag för kommande revidering av den nationella och regionala transportinfrastrukturen. Fortsatt föra en dialog med förbundsstyrelsen om styrgruppens arbetsformer och mandat. 1 (9)

3 Överlämnandehandling 2019 VERKSAMHETEN Styrgruppens sammansättning Alla GR:s medlemskommuner har varit representerade i styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad som haft 15 ledamöter. Styrgruppen har under perioden haft följande sammansättning: Ulf Kamne (MP), Göteborg, ordförande t o m Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordförande t o m Henrik Munck (MP), Göteborg, ordförande t o m Henrik Munck (-), Göteborg, ordförande t o m Mikael Berglund (M), Ale, vice ordförande Thorsten Larsson (M), Alingsås Hampus Magnusson (M), Göteborg Jöran Fagerlund (V), Göteborg Mikael Johannison (M), Härryda Fredrik Hansson (C), Kungsbacka Maria Kjellberg (MP), Kungälv Olle Adolfsson (S), Lerum Carlos Rebelo da Silva (S), Lilla Edet Joel Olsson (SD), Mölndal Niclas Ylander (S), Partille t o m Isabelle Asadian (S), Partille t o m Olof Lundberg (S), Stenungsund Benny Andersson (S), Tjörn Göran Ohlsson (L), Öckerö Styrgruppen har haft cirka sju sammanträden per år. 2 (9)

4 Det regionala uppdraget GR är genom styrgruppen bärare av det regionala perspektivet inom de aktuella sakområdena miljö och samhällsbyggnad. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad arbetar på uppdrag av förbundsstyrelsen och bereder frågor inom sakområdena. I mål- och strategidokumentet Hållbar tillväxt mål och strategier med fokus på hållbar regional struktur beskrivs de grundläggande utmaningarna för Göteborgsregionens utveckling. Som stöd för arbetet med att nå uppsatta mål har dokumentet Strukturbild för Göteborgsregionen En överenskommelse om att vi gemensamt tar ansvar för att den regionala strukturen är långsiktigt hållbar tagits fram. Strukturbilden visar huvuddragen i regionens fysiska struktur och ligger till grund för ett samstämt och konsekvent agerande över lång tid. Under mandatperioden har också en flerårig verksamhetsinriktning legat till grund för vilka områden som har prioriterats. Förbundsfullmäktige och förbundsstyrelse har därmed lagt en tydlig grund för flertalet av de frågor som rör styrgruppens ansvarsområden. GR har varit regionplaneorgan GR har sedan 1988 varit av regeringen utsett till regionplaneorgan enligt planoch bygglagen (PBL) och har därmed varit bärare av det regionala perspektivet i olika planprocesser. GR har valt att inte upprätta en formell regionplan enligt PBL utan istället arbeta med politiska överenskommelser gällande den fysiska planeringen. Rådslagen har bl a resulterat i överenskommelser och måldokument som Strukturbilden och Hållbar tillväxt. Under mandatperioden har frågan om uppdrag gällande regionplanering enligt PBL diskuterats och utretts på nationell nivå. I efterföljande lagrådsremiss och proposition förslogs att regionplanering enligt PBL från och med ska ske i Stockholms län och i Skåne län. GR föreslås därmed förlora sin formella roll som regionplaneorgan. Arbetet med den gemensamma planeringen för storstadsregionen beräknas dock att fortsätta på den inslagna vägen. 3 (9)

5 Samordningsansvar för infrastrukturplaneringen i regionen GR har uppdraget att samordna planeringen av transportinfrastrukturen i regionen. Detta uppdrag, där styrgruppen är beredande, innebär att GR ska: ansvara för samordningen av all regional infrastrukturplanering, d v s sådan planering som berör hela regionen eller två eller flera medlemskommuner, representera kommunerna i olika organisationers arbets- och ledningsgrupper som behandlar regional infrastrukturplanering, ansvara för utformningen av remissvar över sådana utredningar som berör regional infrastrukturplanering och som tillställs GR och/eller medlemskommunerna. Utformningen av svaren ska ske i samråd med berörda kommuner, företräda medlemskommunerna gentemot staten och Västra Götalandsregionen i frågor som berör regional infrastrukturplanering, initiera utredningar om regional infrastrukturutbyggnad på eget initiativ eller efter framställan från medlemskommunerna. FOKUS UNDER MANDATPERIODEN Föregående styrgrupp överlämnande: GR skall verka för att etablera ett regionalt perspektiv i den kommunala cykelplaneringen och genom det skapa förutsättningar för att bygga samman regionen. Under mandatperioden har en regional inventering av cykelbanor genomförts och arbetet med att ta fram underlag för gemensamma ställningstagande gällande utbyggnadsplaneringen pågår. I arbetet med att förverkliga Götalandsbanan understryker styrgruppen vikten av att verka för att sträckan Göteborg-Borås dras via Mölndal. Under arbetet med revideringen av transportinfrastrukturplanerna har GR agerat kraftfullt för att investeringen i sträckningen Göteborg-Borås ska kvarstå. I beslutet om Nationell infrastrukturplan, förutsätts järnvägens planering ske från Göteborg, via Mölndal och mot Borås. Se över styrgruppens arbetsformer samt mötesfrekvens. Under perioden har Förbundsstyrelsen diskuterat och förtydligat styrgruppernas mandat. Styrgruppens uppdrag är fortsatt beredande, ej beslutande. Regelbundet informera om pågående arbete i de projekt och processer som GR aktivt deltar i. Stödjande kommunikationsmaterial har utvecklats. 4 (9)

6 Mandatperioden Nedan följer huvuddragen inom områden som styrgruppen behandlat under mandatperioden samt ett axplock ur ärendefloran. Under mandatperioden har styrgruppen hanterat närmare 200 ärenden varav 86 stycken utgjort ärendeberedning inför beslut i förbundsstyrelsen och resterande av karaktären information och fördjupande teman. Sakfrågeområdena som behandlats fördelar sig enligt nedanstående. 5 (9)

7 Yttrande över kommunala översiktsplaner, detaljplaner och bostadsförsörjningsprogram Styrgruppen har varit beredande instans och till förbundsstyrelsen lagt fram förslag till remissyttranden över kommunala planer i vilka det regionala perspektivet lyfts fram. Fördelningen mellan remissyttranden enligt nedanstående: Stort fokus på transportinfrastruktur Den nationella och regionala transportinfrastrukturplaneringen revideras var fjärde år. Modellen för såväl revidering som bedömningen ändrades i samband med denna periods revidering. Förändringarna, i kombination med sena leveranser av de nationella styrdokumenten, gav upphov till osäkerhet och tidsnöd. Vid efterföljande analys av processen stod det klart att GR har alltför svaga planeringsunderlag för att kunna driva storstadsregionens perspektiv i den förändrade planeringsprocessen. Utifrån detta har ett omfattande arbete med att ta fram regionala fakta och planeringsunderlag påbörjats. Målet för arbetet är att nödvändiga beslutsunderlag ska vara klara i god tid innan nästkommande revideringsprocess startar. Deltagande i regional transportplanering Under perioden har GR initierat och aktivt deltagit i ett antal åtgärdsvalsstudier, bland annat utredningen gällande riksväg 155 och tvärförbindelsen mellan riksväg 40 och Partille. GR har även varit engagerad i framtagandet av en regional strategi för godstransporter. 6 (9)

8 Göteborg-Borås En stor del av utvecklingsarbetet har fokuserats till sträckningen Göteborg- Borås. Kollektivtrafik Under mandatperioden övertogs ansvaret för det delregionala kollektivtrafikrådet av förbundsstyrelsen. Styrgruppen har varit beredande inför beslut gällande kollektivtrafikfrågor. De större ärendena under perioden har varit kollektivtrafiksstrategier och förändringen av zonstrukturen. Cykel Arbetet med cykel som ett eget transportslag har fördjupats. Underlag för målbilder, inventering av cykelbanor och framtagande av regionalt koncept för mellankommunal samverkan är några exempel. Mistra Urban Future Det urbana stationssamhället Inom ramen för Mistra Urban Future har GR engagerat sig i ett antal projekt och utvecklingsområden som syftar till att underlätta byggande i stationssamhällena. Genom praktiknära forskning har bland annat lösningar gällande buller och andra störningar prövats och utvärderats. En utredning som fått stort genomslag, både nationellt och internationellt är Hållbar täthet i stationssamhällen där UN Habitats rekommendationer har prövats på svenska förhållanden. Grön- och blåstruktur i en växande storstadsregion I syfte att såväl bevara som utveckla de gröna kilarna har regionala planeringsförutsättningar utretts, bland annat ekosystemtjänster och nåbarhet. En kartläggning av regionens tysta områden har också genomförts. Mellankommunal kustzonsplanering Under mandatperioden har GR genomfört ett omfattande arbete med mellankommunal kustzonsplanering längs sträckan Uddevalla-Kungsbacka. Projektet beräknas vara klart under 2019 och har då resulterat i såväl en fördjupning av strukturbilden som kommunala planeringsförutsättningar. 7 (9)

9 Klimat GR har i Hållbar tillväxt ställt sig bakom Klimatstrategi för Västra Götaland för att minska beroendet av fossil energi i Västra Götaland. Under senare delen av mandatperioden har klimatfrågans aktualiserats och behovet av en radikal tempoökning har tydliggjorts genom IPCC-rapporten. GR har arbetat med en rad olika frågor och insatsområden men under kommande mandatperiod bör detta arbete intensifieras ytterligare. Trygg och långsiktigt hållbar vattenförsörjning Frågan om en regionalt tryggad tillgång på dricksvatten blir allt viktigare i takt med den starka befolkningstillväxten. GR har bland annat deltagit i forskningsprojekt som tagit fram beslutsstödsmodeller och undersökningar gällande framtida vattentäkter. Avfall en viktig del av samhällets infrastruktur När avfallsplanen för Göteborgsregionen (A2020) togs fram var den en av de första i sitt slag. Under mandatperioden har arbetet med att ta fram nästa generations regionala avfallsplan påbörjats. Luftvårdsprogrammet blir Luftvårdsförbund Luftvårdsprogrammet var en organisation där Göteborgsregionens kommuner och företag samverkade för att sköta övervakningen av luftkvaliteten. Under mandatperioden har programmet avvecklats och ett förbund bildats i dess ställe. Luftvårdsförbundet är ideell förening med eget organisationsnummer och egen ekonomi. I förbundets styrelse är medlemmarnas inflytande lika oavsett organisatorisk tillhörighet. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad utgör kommunernas ägarrepresentanter vid årsstämman. 8 (9)

10 SÄRSKILT ANGELÄGNA FRÅGOR, REKOMMENDATIONER TILL TILLTRÄDANDE STYRGRUPP Prioritera frågor som rör minskad klimatpåverkan Utifrån IPPC:s rapport gällande klimatförändringar och strävan att begränsa temperaturhöjningen till maximalt 1,5 grader bör det regionala arbetet med klimatomställningen påskyndas och prioriteras. Förfina och fördjupa planeringsunderlag för kommande revidering av den nationella och regionala transportinfrastrukturen Utbyggnaden av den regionala transportinfrastrukturen är helt avgörande för såväl tillväxten som för en minskad klimatpåverkan. Styrgruppen rekommenderar den tillträdande styrgruppen att fortsätta arbetet med att ta fram underlag för planeringen och att i politiska sammanhang fortsatt driva storstadsregionens behov av infrastruktur. Fortsatt föra en dialog med förbundsstyrelsen om gruppens arbetsformer och mandat Under mandatperioden har frågor gällande styrgruppens mandat och handlingsutrymme diskuterats. I dagsläget har styrgruppen sin största påverkansmöjlighet genom formulering av mål och strategier samt i beredningen inför beslut i förbundsstyrelsen. Styrgruppen ser behov av en fortsatt diskussion kring delegation av beslutsrätt från förbundsstyrelsen till styrgruppen. Henrik Munck (-) Ordförande Mikael Berglund (M) Vice ordförande 9 (9)

Hemställan om revidering av Göteborgsbilagan i lag om trängselskatt

Hemställan om revidering av Göteborgsbilagan i lag om trängselskatt Styrgruppen för Miljö och Samhällsbyggnad ärende 3 Tjänsteskrivelse Handläggare: Per Kristersson, Senior regionplanerare, diarienummer: 2018-00426 Hemställan om revidering av Göteborgsbilagan i lag om

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Munck (MP), Göteborg, ordförande Mikael Berglund (M), Ale, vice ordförande Olle Adolfsson (S), Lerum Fredrik Hansson (C), Kungsbacka Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 21 april 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 18 mars 2016, kl. 09.35-13.25 Plats: Stenungsunds kommunhus, Strandvägen 15, Stenungsund Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 8 september, 9.00-12.00 Plats: GR Sammanträdet består av två delar: Tema social hållbarhet, 9.00-11.00 Gemensamt möte med Sociala

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 22 februari 2018, kl. 9.30-12.30 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande ledamöter Henrik Munck (MP), Göteborg, ordf Mikael

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 6 mars 2015, kl. 09.00-12.30 Plats: Radisson Blu Riverside Hotel, Lindholmen Göteborg Närvarande ledamöter Ulf Kamne (MP), Göteborg,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 6 november 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal Sexan Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 12 januari, 9.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Olle

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 28 januari 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: Ullevi Konferens, Paradentrén Nya Ullevi, Göteborg Närvarande ledamöter Derya Tumayer

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 12 maj 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v. ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 2 mars 2017, 9.00-15.00 Plats: Centrumkyrkan, Mjörnborget 2, Gråbo Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Olle

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 30 augusti 2018, kl. 14-17 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Benny Andersson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 11 november, 9.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Olle

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 10 december 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal Sexan Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 14 januari 2015, kl. 13.00-15.30 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Johan Nyhus (S), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 13 oktober, 9.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Olle

Läs mer

Samhällsbyggnadschefernas nätverk inom GR

Samhällsbyggnadschefernas nätverk inom GR Styrgruppsärende 2015-12-10 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Samhällsbyggnadschefernas nätverk inom GR AU för GRs nätverk för samhällsbyggnadschefer presenterar sig och nätverkets arbete.

Läs mer

Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen

Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 3 Handläggare: Joanna Friberg, regionplanerare Datum: 2018-11-08 Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen Förslag till beslut Informationen antecknas.

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 19 maj, kl. 9.00-12.05 Plats: Kommunhuset, Tjörns kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per Vorberg (M),

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 19 maj 2017, kl. 13.00-15.00 Plats: Kommunhuset, Tjörn Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 13.00-15.00 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen

Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen Strukturbilden för Göteborgsregionen mål att styra mot uthållig tillväxt och hållbara strukturer Per Kristersson, Göteborgsregionens kommunalförbund

Läs mer

Regional planering. - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund

Regional planering. - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund Regional planering - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund En regionplan var nittonde år! 6 3 Från regionplan till rådslag

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll

Göteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Protokoll 2014-04-11 Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad, 11 april 2014, kl 9.00-12.00, på Mistra Urban Futures, Läraregatan 3, Göteborg Närvarande ledamöter Johan

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 13 maj 2016, kl. 8.30-9.30 Plats: Öckerö kommunhus Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Helene

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 31 mars, kl. 9.00-11.15 Plats: Aspenäs, Lerums kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Johan Nyhus (S),

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

6 lust t(7) s. Protokoll från sammanträde med styrgruppen for miljö och samhällsbyggnad. Tid: Torsdag 15 december,

6 lust t(7) s. Protokoll från sammanträde med styrgruppen for miljö och samhällsbyggnad. Tid: Torsdag 15 december, Göteborgsreg ionens ko mm unalfo rbu nd 20t6-12-75 från sammanträde med styrgruppen for miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 15 december, 9.00-12.00 Plats: GR Näruarande ledamöter Derya Tumayer (MP),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2010-11-11 Georgia Larsson Tid: 13-16 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande ledamöter Owe Nilsson (s), Göteborg, ordförande

Läs mer

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området - Uppdraget som försvann Utredningens syfte och frågeställningar Syfte Rapportens ska fungera som ett diskussions- och beslutsunderlag

Läs mer

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper Dnr: 11-16.012 Styrelseärende 2 Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper 2011-2014 GRs valberedning har fått uppdraget att till förbundsstyrelsen föreslå ledamöter i GRs styrgrupper för arbetsmarknad,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2013-02-06 Shahbaz Khan Datum: 2013-02-06. kl. 13.00 16.30 Plats: Atwork, Johan på Gårdas gata 5A. Lokal: Obelix. Närvarande

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 3 juni 2016 kl 11 12 30 (dessförinnan studiebesök på enheten för samhällsorientering kl 9 11) Plats: Enheten för samhällsorientering, Integrationscentrum,

Läs mer

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 2016-00181.10 Styrgruppsärende 3 2018-01-11 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2013-11-22 Shahbaz Khan Datum: 2013-11-22. kl. 08.00 12.00 Plats: GR, Gårdavägen 2. Lokal: Vinga. Närvarande ledamöter

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 6 februari 2015, kl. 11.30-12.00 Plats: Marstrands havshotell, Kungälvs kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 9.00-11.50 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 10 februari, kl. 9.00-12.30 Plats: Stadshuset, Kungälvs kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Johan

Läs mer

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand.

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand. Protokoll 2008-12-08 Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 december 2008 kl. 08:30-11:40 Plats: Närvarande: Förhinder: Övriga: GR-huset, Göteborg

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Adjungerade. Sekreterare. Övriga

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Adjungerade. Sekreterare. Övriga Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Axel Josefson (M), Göteborg, ordförande Jonas Attenius (S), Göteborg Daniel Bernmar (V), Göteborg Hans Forsberg (M), Kungsbacka Marith Hesse (M), Partille Karin Pleijel (MP),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 27 mars 2015, kl. 13.30-14.12 Plats: Burgården konferens, Göteborg Ledamöter Paula Örn (S), Ale, ordf Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

Styrgruppen för Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen. Maja Wadstein 20 april Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse

Styrgruppen för Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen. Maja Wadstein 20 april Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse Ledamöter hälsas härmed välkomna till sammanträde med styrgruppen för Luftvårdsprogrammet torsdagen den 20

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordförande Marina Johansson (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille Helene Odenjung (L), Göteborg Lars Hansson (SD), Göteborg Marie Östh-Karlsson

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

Styrgruppen för regional planering/regionalt luftvårdsprogram

Styrgruppen för regional planering/regionalt luftvårdsprogram Styrgruppen för regional planering/regionalt luftvårdsprogram Protokoll 2006-11-16 Pernilla Hellström Cecilia Kvist Tid: Torsdag 16 november kl 13.00 15.00 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande ledamöter

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 12 februari 2016, kl. 9.00-12.00 Plats: Grand Hotel, Alingsås kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 8 februari 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen 20 12-02-08 Protokoll Gunnel Rydberg 1 yttrande senast 10 februari 2012. varvid beslutet blev att remittera

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun Ledamöter Jan Hallberg (m), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (s), Göteborg

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Fredagen 17 september 2004, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, Rum 135 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Carola Granell (s), Stenungsund Ingegerd

Läs mer

Dario Espiga (S), Göteborg Ann Catrine Fogelgren (FP), Göteborg Mona-Lisa Dahlberg (S), Tjörn Malin Thisell (M), Öckerö

Dario Espiga (S), Göteborg Ann Catrine Fogelgren (FP), Göteborg Mona-Lisa Dahlberg (S), Tjörn Malin Thisell (M), Öckerö Protokoll 2011-11-15 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 15 november 2011, 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson (S), Stenungsund, ordf. Hampus Magnusson (M),

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Ale Underskott Underskott Underskott Alingsås Underskott Underskott

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 10 september 2015, kl. 14.00-16.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5A, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg Protokoll Förbundsstyrelsen 2015-09-18 Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg 65 Dnr: 15-68.22 Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Sociala styrgruppen/sn-presidierna

Sociala styrgruppen/sn-presidierna Lars-Göran Jansson Sociala styrgruppen/sn-presidierna Tid: 15 december 2006 Plats: Närvarande: Vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndal Kristina Tharing, Göteborg Bo Pettersson, Stenungsund Jarl Karlsson,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 6 december på Fars Hatt i Kungälv, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 6 december på Fars Hatt i Kungälv, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 6 december på Fars Hatt i Kungälv, kl. 11.00 13.45 Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordförande Bengt Odlöw (s), Mölndal Jan

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Övriga ersättare. Sekreterare. Övriga

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE. Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Övriga ersättare. Sekreterare. Övriga Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Axel Josefson (M), Göteborg, ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Jörgen Fogelklou (SD), Göteborg Jonas Attenius (S), Göteborg Daniel Bernmar (V), Göteborg Hans

Läs mer

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Protokoll 2006-09-28 Hans Troedsson Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Tid: Torsdag den 28 september 2006 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande: Endrick Schubert (s), Gbg, ordf Laila Åkerberg

Läs mer

Förslag till reviderad förbundsordning för Göteborgsregionens kommunalförbund

Förslag till reviderad förbundsordning för Göteborgsregionens kommunalförbund Förbundsfullmäktige ärende 15 Tjänsteskrivelse, Göteborgsregionens kommunalförbund Handläggare: Maria Sigroth, avdelningschef, Gunnel Rydberg, förbundssekreterare Datum: 2019-05-17, diarienummer 2019-00241.011

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 13 november 2015 kl 9-12 Sammanträdet följs av ett möte med socialchefsnätverket på temat ehälsa och Välfärdsteknologi kl 13-16. Plats:

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29 Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Tid: 2013-11-29 kl 13:00 15:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Beatrice Berglund Arbetsförmedlingen, ordförande Malin Welin, Försäkringskassan

Läs mer

Välkomna till GR cykelmöte!

Välkomna till GR cykelmöte! Program Välkomna till GR cykelmöte! 09.00-09.20 Inledning Nikolina och Lisa, GR 09.20-10.05 Presentation av innehåll från kartläggningen, Annika Nilsson och Julia Emqvist, Trivector 10.05 10.20 Frågor

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2014-03-05 Joanna Friberg Datum: 2014-03-05, kl. 13.00 16.00 Plats: Atwork, Johan på Gårdas gata 5A. Lokal: Obelix. Närvarande

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

185 Definitivintagningen till gymnasieskolan lå 2005/2006. Kommenterades vid sammanträdet utlämnat material (OH-utläggs på hemsidan).

185 Definitivintagningen till gymnasieskolan lå 2005/2006. Kommenterades vid sammanträdet utlämnat material (OH-utläggs på hemsidan). Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 23 juni 2005, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, Rum 135 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg (m), Göteborg Carola Granell

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 15 december 2005, kl. 13.45 14.10, på Aspenäs, Lerums kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 15 december 2005, kl. 13.45 14.10, på Aspenäs, Lerums kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde torsdagen den 15 december 2005, kl. 13.45 14.10, på Aspenäs, Lerums kommun Ledamöter Stefan Svensson (m), Partille, ordf. Jan Hallberg (m), Göteborg

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Rips (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Marcus Claesson (L), Mölndal Azar Hedenmalm (MP), Tjörn Lena Hedlund (KD), Stenungsund Mats Nilsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 14 juni 2010, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, rum 255 och 253 Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Marie Lindén (V), Göteborg,

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl , i stadshuset, Mölndals kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl , i stadshuset, Mölndals kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl. 13.40 14.05, i stadshuset, Mölndals kommun Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordförande Jan Hallberg

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 8 september 2011, kl 09.00-12.00 Plats: GR, Rum 255 och 253 Ledamöter Carola Granell (S), Stenungsund, ordförande vid sammanträdet Kristina

Läs mer

Principer för ägarstyrning av regionala bolag

Principer för ägarstyrning av regionala bolag 1 Diarienummer: 0015/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Principer för ägarstyrning av regionala bolag Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 5 februari 2009, kl 08.30-10.50 Plats: GR-Huset, Rum 255 och rum 253 Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Onsdagen 5 april 2006, kl 13.00-16.00 Plats: GR-Huset, Rum 377 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg (m), Göteborg (anlände

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE

Protokoll. Förbundsstyrelsen NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille Helene Odenjung (L), Göteborg Lars Hansson (SD), Göteborg Marie

Läs mer

Instruktion Beredning samhällsbyggnad

Instruktion Beredning samhällsbyggnad Instruktion Beredning samhällsbyggnad Beslutad av kommunfullmäktige 26 november 2018, 157. Dnr KS2018.0302 Innehåll 1 Beredning samhällsbyggnads verksamhet... 3 1.1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen...

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 16 augusti 2018 kl 9 12 15 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

Presentation av tjänstemannaorganisationen

Presentation av tjänstemannaorganisationen Styrgruppsärende 2015-03-06 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Presentation av tjänstemannaorganisationen GRs planeringschef Maria Sigroth presenterar den tjänstemannaorganisation som hanterar

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2007-10-05 Cecilia Kvist Tid: fredag 5 oktober kl 9.00 10.40 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande ledamöter Anneli Hulthén

Läs mer

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet Göran Persson Perspektiv på regional planering Samhällsförändringar innebär alltid behov av ny planering Byggnadsstadgan

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde måndagen den 11 december 2006, kl , Nolhaga slott, Alingsås

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde måndagen den 11 december 2006, kl , Nolhaga slott, Alingsås FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde måndagen den 11 december 2006, kl. 13.45-14.00, Nolhaga slott, Alingsås Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordf Jan Hallberg (m), Göteborg

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2017

Samtliga månadsanställda jan apr 2017 207 206 jan apr 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning längre än 3 månader (men exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2008-11-20 Georgia Larsson Tid: 13-16 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande ledamöter Hans Bergfelt (m), Mölndal, vice ordförande

Läs mer

God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen

God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen Regional- och översiktligplanering God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen Andreas Lidholm Länsarkitekt/funktionschef Länsstyrelsen Västra Götaland andreas.lidholm@lansstyrelsen.se

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 8 december, kl. 9.00-12.00 Plats: Open Lab, Kråketorpsgatan 12, Mölndal Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg

Läs mer