Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen"

Transkript

1 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 3 Handläggare: Joanna Friberg, regionplanerare Datum: Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen Förslag till beslut Informationen antecknas. Sammanfattning av ärendet Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) antog 2014 Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen genom beslut i förbundsstyrelsen Vattenförsörjningsplanen redovisar vision, mål och förslag till åtgärder, med målår I planen föreslås aktualitetsförklaring vart fjärde år, på samma sätt som gäller för en kommunal översiktsplan, för att identifiera förhållanden som behöver uppdateras. GR har påbörjat arbetet med aktualitetsförklaring av Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen, och redovisar förslag till arbetsgång och tidplan för arbetet. Beslutsunderlag Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen BESKRIVNING AV ÄRENDET Bakgrund och syfte Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen utgör en gemensam strategi för vattenförsörjningen i regionens kommuner. Det övergripande syftet för planen är att trygga regionens vattenförsörjning på ett robust och klimatsäkert sätt i ett långsiktigt perspektiv. Planen visar en helhetsbild av vattenförsörjningen i regionen, redovisar vision och mål samt förslag till åtgärder för att uppnå målen, med målår Planen pekar ut väsentliga samordningsmöjligheter för vattenförsörjningen i regionen och utgör ett viktigt underlag för arbete med övergripande planering och lokala vattenförsörjningsplaner i kommunerna. Förutsättningar och kunskapsläge förändras med tiden vilket gör det viktigt att planen hålls aktuell. Därför föreslås i planen aktualitetsförklaring vart fjärde år, 1 (2)

2 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 3 Handläggare: Joanna Friberg, regionplanerare Datum: på samma sätt som gäller för en kommunal översiktsplan. Härmed identifieras förhållanden som behöver uppdateras. Bedömning GR har påbörjat arbetet med aktualitetsförklaring av Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen, och redovisar förslag till arbetsgång och tidplan för arbetet. Maria Sigroth avdelningschef Joanna Friberg regionplanerare 2 (2)

3 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 4 Handläggare: Sarah Johnstone, regionplanerare Datum: Klimatrapport från IPCC Förslag till beslut Informationen antecknas. Sammanfattning av ärendet FN:s klimatpanel (IPCC) publicerade i början på oktober en specialrapport om konsekvenser av global uppvärmning med 1,5 grader. Rapporten drar slutsatsen att de globala utsläppsnivåerna måste minska med 45 procent under det kommande decenniet för att kunna klara en 1,5-graders uppvärmning. GR:s kansli kommer att presentera en sammanfattning av rapporten. Beslutsunderlag SMHI:s sammanfattning av rapporten finns att läsa här. Maria Sigroth avdelningschef Sarah Johnstone regionplanerare 1 (1)

4 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 5 Handläggare: Maria Sigroth, avdelningschef Datum: Verksamhetsinriktning lägesrapport Förslag till beslut Att anteckna informationen Sammanfattning av ärendet Arbetet med att ta fram en flerårig verksamhetsinriktning för åren pågår. Ärendet har huvudsakligen diskuterats i förbundsstyrelsen, styrgrupper och chefsnätverk. Vid sammanträdet redovisas nuläget och den fortsatta processen fram till beslut i förbundsfullmäktige i juni Maria Sigroth avdelningschef Eva-Lena Hedvall kommunikationsstrateg 1 (1)

5 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 6 Handläggare: Maria Sigroth, avdelningschef Datum: Måluppföljning i delårsrapport augusti 2018 Förslag till beslut Att anteckna informationen Sammanfattning av ärendet beslutade styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad att ställa sig bakom förslaget till verksamhetsplan 2018 som ett underlag till beslut i förbundsstyrelsen om verksamhetsplan för GR Målen beslutades av förbundsstyrelsen Måluppföljningen visar att ett majoriteten av de uppsatta målen kommer att nås, dock med en viss eftersläpning in på verksamhetsåret Anledningen till eftersläpningen är att flera av aktiviteterna krävt externfinansiering vilken erhållits vid olika tidpunkter under året. Beslutsunderlag Delårsrapport augusti 2018 Bilaga: Mål inom styrgruppens verksamhetsområde Maria Sigroth avdelningschef 1 (1)

6 Uppföljning av verksamhetsplan för GR Utmaningar och strategier Boende och bostäder 2018: Under året ska GR särskilt verka för att Bebyggelse ska stärka en hållbar regionstruktur. med fokus på att Ta fram digitala kartunderlag för integrerad regional bostads- och infrastrukturplanering. Utveckla arbetet med hållbar täthet i stationssamhällena. Status per augusti 2018 Pågår, samordnas med mål inom "Infrastruktur för effektivt och klimatsmart resande". Delprojektet "Hållbara attraktiva stationssamhällen" inom Mistra Urban Futures har avslutats. Dialog om utvecklade täthetsstudier pågår. Finansiering Årsavgift från kommunerna. Årsavgift från kommunerna. Pröva och utveckla nya metoder för samhälls- och näringslivsutveckling i stråket Göteborg-Borås. Tillväxtverket har beviljat ansökan för projekt "Tillväxtskapande samhällsplanering i stråket". Särskild kommunfinansiering och annan offentlig finansiering. Öka kunskapen om hur samhälls- och transportplaneringen kan stödja social hållbarhet. Vinnovaprojektet "Social innovation i Annan offentlig finansiering. samhällsplaneringen" pågår t.o.m Fem kommuner deltar med egna projekt för att testa innovationer i samhällsplaneringen. Fokus i projektet är att motverka boendesegration. En hållbar livsmiljö Utveckla regionens grön- och blåstruktur. Ta fram underlag och strategier för att Pågår. Inom ramen för projektet utveckla de gröna kilarna. Ekosystemtjänster tillämpas nu kunskaper i planprocessen. Årsavgift från kommunerna. Annan offentlig finansiering. Begränsa klimatpåverkan. Definiera och utveckla GR:s roll i VGR:s Klimat 2030 Projektet "Regional laddinfrastruktur" kommer Annan offentlig finansiering. att avslutas inom kort. Som ett resultat av arbetet fortsätter kommunerna arbetet på egen hand. Öka resurseffektiviteten i regionen. Utveckla den regionala avfallsplaneringen genom att stärka kopplingen till övrig samhällsplanering och digitalisering. I framtagandet av avfallsplan A2030 ligger ett särskilt fokus på kopplingar till fysisk planering. Projektet "Minimeringsmästarna 2" har avslutats och ett nytt projekt "Resursmart äldreboende" påbörjats. Särskild kommunfinansiering. Annan offentlig finansiering. Infrastruktur för effektivt och klimatsmart resande Utveckla ett långsiktigt hållbart transportsystem utifrån storstadsregionens behov. Genomföra analyser för framtagande av en regional transportstrategi Kartläggning och analyser av regiontillväxten pågår. Analysområde Västsverige gemensamt med Trafikverket, VGR, Region Halland, BRG och Göteborgs stad. Analysområde Göteborgsregionen genomförs inom ramen för det ordinarie nätverksarbetet. Årsavgift från kommunerna. Ta fram en regional mobilitetsplan. Pågår. Samordnas med analysarbetet. Årsavgift från kommunerna.

7 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 7 Handläggare: Maria Sigroth, Avdelningschef Datum: Mål i verksamhetsplan 2019 Förslag till beslut Att ställa sig bakom förslaget till verksamhetsplan 2019 för styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad, som ett underlag till beslut i förbundsstyrelsen om verksamhetsplan för GR Sammanfattning av ärendet År 2013 antog förbundsfullmäktige mål och strategidokumentet Hållbar tillväxt. I den anges de övergripande målen och strategierna för hur regionen ska växa på ett hållbart sätt. Verksamheten som bedrivs inom avdelningen för miljö och samhällsbyggnad utgår i allt väsentligt från Hållbar tillväxt och fokus ligger på att aktivt driva utvecklingsfrågor. Inför verksamhetsåret 2016 ändrade GR sin modell för målstyrning. En flerårig verksamhetsinriktning togs fram där åtta utmaningar angavs. De utmaningar som främst berör styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad är Boende och bostäder, En hållbar livsmiljö och Infrastruktur för ett effektivt och klimatsmart resande. Den underliggande målstrukturen är angiven i Under året ska GR särskilt verka för att och...med fokus på att. Målen beskriver inte det ordinarie utvecklingsarbetet utan har istället formulerats utifrån de områden där GR behöver stärka sin verksamhet och sin roll. I arbetet med mål för verksamhetsåret 2018 minskades antal mål och till målen kopplades ett antal aktiviteter av mer konkret karaktär. Måluppföljningen visar att sättet att arbeta med färre och mer konkreta mål har haft en god effekt varför förslaget till mål för 2019 följer samma principer som målen Strukturen för hur målen redovisas kan komma att ändras inför sammanställningen av verksamhetsplan Det huvudsakliga innehållet kommer dock att kvarstå. Delar av målen är desamma, eller en utveckling av, mål 2018 då genomförandet fortsätter in på verksamhetsåret Anledningen till detta är att flera av aktiviteterna har externfinansiering vilken löper vidare in på år Beslutsunderlag Bilaga: Förslag till mål för miljö och samhällsbyggnad Bilaga: Projektansökningar i relation till mål 1 (6)

8 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 7 Handläggare: Maria Sigroth, Avdelningschef Datum: BESKRIVNING AV ÄRENDET Utmaningen Boende och bostäder, Under året ska GR särskilt verka för att Bebyggelse ska stärka en hållbar regionstruktur med fokus på att: Utveckla digitala kartunderlag för integrerad regional bostads- och infrastrukturplanering samt mark för näringslivet. Utveckla arbetet med hållbar täthet i stationssamhällena Pröva och utveckla nya metoder för hur näringslivet kan medverka i samhällsplaneringen. Utveckla metoder för social hållbarhet i samhällsplaneringen Utveckla digitala kartunderlag för integrerad regional bostads- och infrastrukturplanering samt mark för näringslivet. Strukturbild för Göteborgsregionen antogs år Under åren har det förts en diskussion om hur strukturbilden kan utvecklas och förfinas. För att kunna förfina strukturbilden krävs en fördjupning och analyser i det vertikala skiktet. Med det som bakgrundsfond skapades, i 2018 års verksamhetsplan, målet Ta fram digitala kartunderlag för integrerad regional bostads- och infrastrukturplanering. Ett omfattande arbete med framtagande av regionala planeringsunderlag har påbörjats. Samtliga kommuner arbetar aktivt med att ta fram gemensamma nulägesbilder i GR:s GIS-webb. Till nulägesbilderna läggs nu kommunernas planerade tillväxtområden avseende bostäder och mark för näringslivet. Projektet bedrivs parallellt med arbetet i utmaningen Infrastruktur för ett effektivt och klimatsmart resande där ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs stad, GR, BRG, VGR, Region Halland och Trafikverket tar fram planeringsunderlag för den större regionens infrastrukturbehov. Se vidare rubriken Infrastruktur för ett effektivt och klimatsmart resande längre ner i dokumentet. I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t. ex. att: Lägga in fler skikt i GIS-webben. Analysera effekter av tillväxt i respektive stråk. Kartlägga den regionala bostadsproduktionen avseende upplåtelseform. Utveckla visualiseringsverktyget Gap-Minder Kartlägga och analysera de regionala flyttkedjorna. 2 (6)

9 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 7 Handläggare: Maria Sigroth, Avdelningschef Datum: Utveckla arbetet med hållbar täthet i stationssamhällena Under hösten 2017 tog GR tillsammans med Kungälvs kommun fram en rapport Hållbar täthet i stationssamhällena. Rapporten visade vilken potential som finns i stationssamhällen om kommunen planerar utifrån rekommendationerna i UN:s Habitats fem planeringsprinciper för en god stadsplanering. Ytterby stationssamhälle stod modell för framtagandet av studien. Rapporten har rönt intresse både regionalt, nationellt och internationellt. Inom ramen för Mistra Urban Future drivs ett flerårigt projekt där GR har projekt- och processledningen, Det urbana stationssamhället. Den mest aktuella frågan just nu är hur man kan finna en lösning på bullerproblematiken i stationssamhällena. I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t. ex. att: Ta fram en generell modell för planering av stationssamhällen som kan nyttjas för att göra motsvarande studier på andra orter i regionen. Sammanställa och synliggöra potentialen i regionens stationssamhällen. Finna konkreta lösningar på hur buller och vibrationer från spårbunden trafik kan minskas till en nivå som möjliggör utökad byggnation i stationssamhällena. Pröva och utveckla nya metoder för hur näringslivet kan medverka i samhällsplaneringen. I verksamhetsplanen för 2018 löd målet Pröva och utveckla nya metoder för samhälls- och näringslivsutveckling i stråket Göteborg-Borås. Och utifrån det ansökte GR om medel från Tillväxtverket. Ansökan beviljades och projektet löper över till I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t. ex. att: Öka samordningen mellan de regionala näringslivsfrågorna och samhällsplaneringen. Utifrån erfarenheterna i stråket Göteborg-Borås, möjliggöra att fler kommuner kan tillämpa modellerna. Att särskilt följa utvecklingen av de entreprenörsdrivna detaljplaneprocesserna. Utveckla metoder för social hållbarhet i samhällsplaneringen Under 2018 beviljades GR medel från Vinnova för att driva utvecklingsprojektet Social innovation i samhällsplaneringen. Det pågår 3 (6)

10 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 7 Handläggare: Maria Sigroth, Avdelningschef Datum: t.o.m Fem kommuner deltar med egna projekt för att testa innovationer i samhällsplaneringen. Fokus i projektet är att motverka boendesegration. Fokus kommer även att läggas på att utveckla metoder för att analysera och ta fram metoder för att mäta/utvärdera transportinfrastrukturens påverkan på social hållbarhet. I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t ex att: Slutföra projektet Social innovation i samhällsplaneringen. Sprida kunskaper och erfarenheter från projektet Delta i, och utveckla, de potentialstudier gällande tillgängliga färdmedel som VGR bedriver. Utmaningen En hållbar livsmiljö Under året ska GR särskilt verka för frågor som rör vår grön- och blåstruktur, begränsad klimatpåverkan och regional vattenförsörjning: Utveckla regionens grön- och blåstruktur Minska klimatpåverkan Säkra den regionala vattentillgången Utveckla regionens grön- och blåstruktur I en snabbt växande storstadsregion är det av vikt att värna de naturvärden som ger regionen en hög attraktivitet. I vår region har vi en unik kustzon och stora värden i de gröna kilarna. De gröna och blå värdena behöver inte bara värnas, de behöver också göras tillgängliga för regionens befolkning och besökare. I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t ex att: Fortsätta arbetet med att tillgängliggöra värdena i de gröna kilarna, t. ex. inom ramen för projektet LAB190 Uppdatera planeringsförutsättningarna för regionens tysta områden. Kartlägga regionens värdefulla jordbruksmark. Påbörja kartläggning av regionala områden lämpliga för kompensationsåtgärder. Färdigställa arbetet med kustzonsplaneringen Utveckla metoder och arbetssätt för att stimulera näringslivsutvecklingen i kustzonen genom deltagande i Interregprojektet Land Sea Act 4 (6)

11 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 7 Handläggare: Maria Sigroth, Avdelningschef Datum: Minska klimatpåverkan Enligt den nyligen publicerade rapporten av FN:s klimatpanel (IPCC) har vi år på oss att vända utvecklingen gällande utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser. GR:s roll i Klimat 2030 är främst att samordna medlemskommunernas insatser och initiera regionala projekt. I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t. ex. att: Definiera åtgärder inom ramen för Klimat Driva frågor som rör utveckling av infrastruktur och kollektivtrafik Fortsätta utveckla hållbarhetsverkstyget så att fler kommuner kan nyttja modellen för klimatberäknade exploateringar Utveckla arbetet med hållbar mobilitet. Öka takten i arbetet med genomförandet av den regionala cykelstrategin. Driva arbetet med cirkulärt närings- och energiflöde Minska matsvinn. Sammanställa behovet av klimatanpassningsåtgärder i Göteborgsregionen Säkra den regionala vattentillgången Ett av målen i den regionala vattenförsörjningsplanen är Tillgång till råvatten av god kvalitet. Flera av kommunerna i Göteborgsregionen saknar tillgång till erforderlig mängd råvatten, något som inte minst sommaren 2018 visat. Inom ramen för det etablerade samarbetet inom VA och avfall kommer ett fokus på försörjningsfrågan. I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t. ex. att: Kartlägga det långsiktiga regionala behovet av dricksvatten. Koppla samman det ökade vattenbehovet med lokaliseringen av nya bostäder och verksamhetsområden. Undersöka finansieringsmodeller för gemensamma investeringar i vattenförsörjningssystemet. Utmaningen Infrastruktur för ett effektivt och klimatsmart resande I en växande storstadsregion utgör infrastrukturen en av de viktiga grundpelarna för fortsatt stabil tillväxt. Göteborgsregionen, och den potentiella arbetsmarknadsregionen är i dagsläget gles och dåligt sammankopplad. I den proposition som låg till grund för regeringens plan för infrastruktur angavs sex utmaningar där investeringarna i infrastruktur bl. a. ska gynna 5 (6)

12 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 7 Handläggare: Maria Sigroth, Avdelningschef Datum: bostadsproduktion, näringslivsutveckling och övergången till ett fossilfritt välfärdssamhälle. Under 2018 har ett regionalt arbete påbörjats med att identifiera vilka regionala analyser och planeringsunderlag som krävs för att svara upp mot regeringen förväntan på investeringar i den regionala och nationella infrastrukturen. Arbetet drivs dels på delregional nivå tillsammans med våra medlemskommuner, dels tillsammans med BRG, VGR, Region Halland och Trafikverket. Under 2019 ska GR särskilt verka för att Utveckla ett långsiktigt hållbart transportsystem med fokus på att Göteborgsregionen ska ha tydliga och väl underbyggda underlag inför kommande revidering av transportinfrastrukturplaneringen (regional och nationell plan ). I syfte att stötta medlemskommunerna kommer Göteborgsregionen t. ex. att: Samordna aktiviteterna med målet Utveckla digitala kartunderlag för integrerad regional bostads- och infrastrukturplanering samt mark för näringslivet. Ta fram regionala bilder som beskriver tillväxtens påverkan på och behov av transportinfrastruktur, kollektivtrafik och mobilitet. Maria Sigroth Avdelningschef 6 (6)

13 Mål VP 2019 Miljö och samhällsbyggnad Utmaningar och strategier Under året ska GR särskilt verka för...med fokus på att Boende och bostäder Bebyggelse ska stärka en hållbar regionstruktur Utveckla digitala kartunderlag för integrerad regional bostads- och infrastrukturplanering samt mark för näringslivet. Utveckla arbetet med hållbar täthet i stationssamhällena. Pröva och utveckla nya metoder för hur näringslivet kan medverka i samhällsplaneringen. En hållbar livsmiljö Utveckla regionens grön- och blåstruktur Utveckla metoder för social hållbarhet i samhällsplaneringen. Ta fram underlag och strategier för att utveckla de gröna kilarna. Kartlägga befintlig jordbruksmark och ta fram förslag till regionala planeringsprinciper. Minska klimatpåverkan Definiera åtgärder inom ramen för klimat 2030 Säkra den regionala vattentillgången Kartlägga det framtida behovet av dricksvatten. Infrastruktur för ett effektivt och klimatsmart resande Utveckla ett långsiktigt hållbart transportsystem. Ta fram analyser och underlag som tydliggör storstadsregionens behov inför nästa revidering av transportinfrastrukturplanerna.

14 Projektansökningar utifrån verksamhetsplan 2018 Hållbarhetsverktyget Land-Sea-Act Tillväxtskapande samhällsplanering i stråket Göteborg-Borås Circular textile initiative Resurssnåla äldreboenden Social innovation i samhällsplaneringen Den ultimata matavfallspåsen 2.0 MOSAIC (Ansökan) Cykelplan för Göteborgsregionen (Ansökan) Färdplan för klimatsmart Göteborgsregion (Ansökan) Regional investeringsmodell för VA (Ansökan)

15 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 8 Handläggare: Maria Sigroth, avdelningschef Datum: Överlämnandehandling till ny styrgrupp Förslag till beslut Att anteckna informationen samt ge kansliet i uppdrag att inarbeta styrgruppens slutsatser i ett förslag till överlämnandehandling. Sammanfattning av ärendet I februari 2019 sker det formella överlämnandet från den gamla till den nya styrgruppen för mandatperioden Inför överlämnandet till styrgruppens ledamöter för mandatperioden ska en överlämnandehandling upprättas. Handlingen ska beskriva mandatperiodens ärende, teman och beslut i en sammanfattande form. Handlingen ska också innehålla de frågor som styrgruppen ser som de mest angelägna att överlämna till kommande styrgrupp. Vid sammanträdet kommer styrgruppen huvudsakligen att diskutera dessa frågor. Beslut om överlämnandehandling fattas vid styrgruppens möte Maria Sigroth avdelningschef 1 (1)

16 Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 9 Handläggare: Maria Sigroth, avdelningschef Datum: Tider för sammanträden 2019 Förslag till beslut Att godkänna tider för sammanträden 2019 Sammanfattning av ärendet Förslag till tider för sammanträden 2019 har tagits fram: 10 januari, kl februari, kl februari, kl april, kl maj, kl augusti, kl september, kl oktober, kl Beslutsunderlag Bilaga: Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnads sammanträden i förhållande till förbundsstyrelsens. Maria Sigroth avdelningschef 1 (1)

17 STYRGRUPPEN FÖR MILJÖ OCH SAMHÄLLSBYGGNAD FÖRBUNDSSTYRELSEN MoS-möte Deadline handlingar presidiet Deadline handlingar FS FS-möte FS pres. 10-jan Fastställande av överlämnandehandling 14-jan 23-jan 28-jan 08-feb överlämnandekonferens 08-feb Nya styrgruppen tillträder 28-feb Heldag, nätverken presenterar sig 04-mar 11-mar 18-mar 29-mar 25-apr 29-apr 09-maj 13-maj 24-maj DKR 16-maj 20-maj 27-maj 04-jun 18-jun 30-aug 02-sep 12-sep 16-sep 27-sep sep FS konferens 19-sep 23-sep 03-okt 07-okt 18-okt DKR 24-okt

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Munck (MP), Göteborg, ordförande Mikael Berglund (M), Ale, vice ordförande Olle Adolfsson (S), Lerum Fredrik Hansson (C), Kungsbacka Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Mål och strategidokument på GR

Mål och strategidokument på GR Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad ärende 4 Datum: 2019-02-08, diarienummer: Mål och strategidokument på GR Förslag till beslut Att anteckna informationen. Sammanfattning av ärendet Vid sammanträdet

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 21 april 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 22 februari 2018, kl. 9.30-12.30 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande ledamöter Henrik Munck (MP), Göteborg, ordf Mikael

Läs mer

Samhällsbyggnadschefernas nätverk inom GR

Samhällsbyggnadschefernas nätverk inom GR Styrgruppsärende 2015-12-10 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Samhällsbyggnadschefernas nätverk inom GR AU för GRs nätverk för samhällsbyggnadschefer presenterar sig och nätverkets arbete.

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 2016-00181.10 Styrgruppsärende 3 2018-01-11 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 8 september, 9.00-12.00 Plats: GR Sammanträdet består av två delar: Tema social hållbarhet, 9.00-11.00 Gemensamt möte med Sociala

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

Genomförande av vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen

Genomförande av vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen DRICKS Genomförande av vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen 150415 Nationella dricksvattenkonferensen Lena Blom, Göteborg Kretslopp & Vatten, DRICKS Erik Kärrman, SP Urban Water Management Per

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 14 januari 2015, kl. 13.00-15.30 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Johan Nyhus (S), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 18 mars 2016, kl. 09.35-13.25 Plats: Stenungsunds kommunhus, Strandvägen 15, Stenungsund Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP),

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 28 januari 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: Ullevi Konferens, Paradentrén Nya Ullevi, Göteborg Närvarande ledamöter Derya Tumayer

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 12 januari, 9.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Olle

Läs mer

LAB190. Interkommunal utvecklingsplan LAB190

LAB190. Interkommunal utvecklingsplan LAB190 LAB190 Interkommunal utvecklingsplan LAB190 Underlag för beslut 2015 Inledning Landskapet längs väg 190 skär genom fyra kommuner. Det ingår i en av de gröna kilar som i Strukturbilden för Göteborgsregionen

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Vi behöver en regional utvecklingsplan Regionens samlade vilja det regionala kontraktet Gemensam plattform för regionens aktörer och för samverkan med länen i östra

Läs mer

Hemställan om revidering av Göteborgsbilagan i lag om trängselskatt

Hemställan om revidering av Göteborgsbilagan i lag om trängselskatt Styrgruppen för Miljö och Samhällsbyggnad ärende 3 Tjänsteskrivelse Handläggare: Per Kristersson, Senior regionplanerare, diarienummer: 2018-00426 Hemställan om revidering av Göteborgsbilagan i lag om

Läs mer

GR:s uppdrag

GR:s uppdrag GR:s uppdrag Social hållbarhet på agendan i flera nätverk Samhällsbyggnadschefer Socialchefer Nätverket för EU-samordnare Mistra Urban Futures-nätverket Nätverket för hållbart resande Förslag på inriktning

Läs mer

Vision för det fortsatta arbetet i Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Vision för det fortsatta arbetet i Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla Dnr: 2016-00181.10 Datum 2018-02-22 Till styrgruppen för Mellankommunal kustzonsplanering Vision för det fortsatta arbetet i Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla Styrgruppen

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 10 december 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal Sexan Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 12 maj 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v. ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 6 november 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal Sexan Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale,

Läs mer

LAB190 Vi kopplar samman stad och land

LAB190 Vi kopplar samman stad och land LAB190 Vi kopplar samman stad och land LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring och infrastruktur för

Läs mer

DKR: Workshop om trafikförsörjningsprogrammet

DKR: Workshop om trafikförsörjningsprogrammet Styrgruppsärende 2015-05-12 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad DKR: Workshop om trafikförsörjningsprogrammet Trafikförsörjningsprogrammet är ett styrande dokument för den framtida kollektivtrafiken

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan 160511 Vattenstämman Lena Blom, Göteborg stad Kretslopp och vatten DRICKS Chalmers Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen Göteborgsregionens kommunalförbund

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg Protokoll Förbundsstyrelsen 2015-09-18 Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg 65 Dnr: 15-68.22 Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Protokoll 2013-11-22 Shahbaz Khan Datum: 2013-11-22. kl. 08.00 12.00 Plats: GR, Gårdavägen 2. Lokal: Vinga. Närvarande ledamöter

Läs mer

4. Sammanfattning av diskussion kring styrgruppens roll och arbetsformer samt verksamhetsinriktning 2015 (diskussion).

4. Sammanfattning av diskussion kring styrgruppens roll och arbetsformer samt verksamhetsinriktning 2015 (diskussion). Göteborg 2013-10-08 Till: Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Kallelse Ledamöter hälsas härmed välkomna till sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad den 11 oktober, kl. 08.00-15.00,

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 Samråd 8 apr-30 sep Vad är nytt? Kortare Färre och tydligare mål Mer genomförandeinriktad Starkare fokus på klimat, landsbygd, hållbar utveckling Vision,

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050?

Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsspaningar Dialog med samhällsplaneringens aktörer Megatrender Hantera växande stadsregioner Skapa en hållbar

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp

Vatten Avlopp Kretslopp Hotet mot vår dricksvattenförsörjning - ur ett regionalt perspektiv 160310 vatten avlopp kretslopp Lena Blom, Göteborg stad Kretslopp och Vatten, DRICKS Chalmers Hot mot dricksvattnet Klimatförändringar

Läs mer

GAPS Governance and Policy for Sustainability

GAPS Governance and Policy for Sustainability GAPS Governance and Policy for Sustainability Internationellt pilotprojekt för Mistra Urban Futures med bas i Kapstaden, Manchester, Kisumu (Kenya) och Göteborg Syfte: Att förstå vilka kunskaper, idéer

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016 Regeringens Bredbandsforum Styrgruppsmöte den Översikt verksamhet Vägledande politiska målsättningar - Bredbandsstrategin och Digitala agendan Många olika aktörer och lösningar i bredbandsutbyggnaden Staten

Läs mer

Presentation av tjänstemannaorganisationen

Presentation av tjänstemannaorganisationen Styrgruppsärende 2015-03-06 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Presentation av tjänstemannaorganisationen GRs planeringschef Maria Sigroth presenterar den tjänstemannaorganisation som hanterar

Läs mer

Regional planering. - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund

Regional planering. - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund Regional planering - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund En regionplan var nittonde år! 6 3 Från regionplan till rådslag

Läs mer

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning TRN 2017-0052-52 Från: kommunstyrelsen@habo.se Till: TRF Funk Registrator; anna-karin.bergvall@habo.se Ärende: Expediering av beslut KS 2017-10-16 194, Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 13 oktober, 9.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Olle

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen

Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen Strukturbilden för Göteborgsregionen mål att styra mot uthållig tillväxt och hållbara strukturer Per Kristersson, Göteborgsregionens kommunalförbund

Läs mer

Landvetter flygplats. Göteborgsregionens kommunalförbund. Styrgruppsärende Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Landvetter flygplats. Göteborgsregionens kommunalförbund. Styrgruppsärende Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Styrgruppsärende 2017-03-02 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Landvetter flygplats Förslag till beslut Att anteckna informationen Sammanfattning På sammanträdet berättar Eva-Lena Kihlbom,

Läs mer

Hållbar tillväxt. mål och strategier med fokus på regional struktur

Hållbar tillväxt. mål och strategier med fokus på regional struktur Hållbar tillväxt mål och strategier med fokus på regional struktur Antagen av förbundsfullmäktige juni 2013 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Box 5073 402 22 Göteborg Tel: 031-3355000 E-post: gr@grkom.se

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

JJIL Stockholms läns landsting

JJIL Stockholms läns landsting JJIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering 2015-02-17 1 (4) TRN 2015-0024 Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning Strategisk inriktning 2020 2023 2 Samarbete blir än viktigare Göteborgsregionen har utvecklats till en storstadsregion. Idag bor drygt en miljon människor här och varje månad ökar antalet invånare med

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 14 december, kl. 9.00-14.00, Kommunhuset, Skärhamn, Tjörns kommun Ledamöter Jan Hallberg (m), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (s), Göteborg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Fredag 11 november, 9.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Olle

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 9.00-11.50 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 13 maj 2016, kl. 8.30-9.30 Plats: Öckerö kommunhus Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Helene

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Näringslivsstrategiskt program för Härryda kommun KS513

Näringslivsstrategiskt program för Härryda kommun KS513 Näringslivsstrategiskt program för Härryda kommun 5 2019KS513 Page 22 of 689 Utvecklingsfunktionen Näringslivsenheten Fredrik Olsson Kommunstyrelsen Datum 2019-09-04 2019KS513 140 Dnr Näringslivsstrategiskt

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 30 augusti 2018, kl. 14-17 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v ordf Benny Andersson

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Tjänsteskrivelse 2015-03-10 Regional utveckling Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Energikontor Norra Småland Förslag till beslut Projekt Energikontor Norra Småland beviljas 400 000 i projektmedel

Läs mer

Hur ser vi på vår gemensamma framtid i Göteborgsregionen?

Hur ser vi på vår gemensamma framtid i Göteborgsregionen? Hur ser vi på vår gemensamma framtid i Göteborgsregionen? Närmare 200 fullmäktigeledamöter samlades på Svenska Mässan den 19 mars för att reflektera kring resultatet av de rådslag om Uthållig tillväxt

Läs mer

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet Göran Persson Perspektiv på regional planering Samhällsförändringar innebär alltid behov av ny planering Byggnadsstadgan

Läs mer

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Upplägg Kort om Västkuststiftelsen Lägesrapport från huvudmännens arbetet med att ta

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg arbetar för ett starkt näringsliv och en hållbar tillväxt som skapar arbetstillfällen

Läs mer

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen Dnr: 2017-00073.26 DKR-ärende 4 2017-05-19 Till delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen 2017-2020 Förslag till

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

GRs initiativ inom Mistra Urban Futures ?

GRs initiativ inom Mistra Urban Futures ? GRs initiativ inom Mistra Urban Futures 2018-2019? Agenda 13.00 Resultaten från besöken i kommunerna 13.15 Pågående projektutveckling inom Mistra Urban Futures 13.30 Val av ämnen för gruppdiskussioner.

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer?

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Eva Hägglund Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting 1 Hållbar stadutveckling SKL:s Positionspapper

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 19 maj, kl. 9.00-12.05 Plats: Kommunhuset, Tjörns kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per Vorberg (M),

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås 1 (4) Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås Ärendebeskrivning Region Stockholm har beretts möjlighet

Läs mer