De viktigaste rättsfallen på upphandlingsområdet vilka rättsfall kommer att påverka dig under 2019?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De viktigaste rättsfallen på upphandlingsområdet vilka rättsfall kommer att påverka dig under 2019?"

Transkript

1 De viktigaste rättsfallen på upphandlingsområdet vilka rättsfall kommer att påverka dig under 2019? Martin Bogg / Advokat, Senior Associate Hampus Stefansson / Senior Associate Östersund den 10 maj 2019

2 Agenda rättsfall Kammarrätten i Göteborgs, mål nr (Ramavtal) EU-domstolens dom i mål C-216/17 (Ramavtal) Kammarrätten i Sundsvall, mål nr och (Certifiering) NJA 2018 s (Skadestånd) HFD 2018 ref. 50 (Golvpriser) Kammarrätten i Göteborg, mål nr (Golvpriser) HFD 2018 ref. 60 (Direktupphandling)

3 Ramavtal

4 Vanlig text i ramavtal Avtalet omfattar varor, tjänster eller byggentreprenader och garanterar inga volymer.

5 Kammarrätten i Göteborgs, mål Bakgrund Kommunalt bolag köpte fönster från ett befintligt ramavtal. Till ramavtalet fanns en prislista. Ett av avropen avsåg en typ av fönster som inte fanns med i prislistan. Konkurrent ansökte sedermera om överprövning och ville ogiltigförklara avropet.

6 Kammarrätten i Göteborg, mål nr forts. Kammarrättens bedömning Kammarrätten uttalade med anledning av fönstren som inte ingick i ramavtalet att: Det ligger i sakens natur att det vid ramavtalsupphandlingar med ett stort antal avropsberättigade inte kan förutses exakt vilket behov som kommer att uppstå hos de potentiella avtalsparterna. För att ett ramavtal ska uppfylla sitt syfte måste det i normalfallet finnas en möjlighet att beställa andra varor än de som uttryckligen anges i leverantörens prislista.

7 Kammarrätten i Göteborgs, mål nr forts. Kammarrättens bedömning forts. Kammarrätten fann mot denna bakgrund att avropet omfattades av ramavtalet.

8 EU-domstolens dom i mål C-216/17 Coopservice Italiensk vårdenhet ville ansluta till ett existerande ramavtal för städtjänster. Ramavtalet innehöll en utvidgningsklausul. Ramavtalstid var 108 månader. EU-domstolen skulle svara på två frågor.

9 EU-domstolens dom i mål C-216/17 Coopservice forts. Har en upphandlande myndighet rätt att upphandla ramavtal för andra avropsberättigade myndigheters räkning, vilka är specifikt angivna i upphandlingsdokumenten men inte är direkta parter i ramavtalet? Är det tillåtet att i en sådan ramavtalsupphandling underlåta att fastställa kvantiteten av tjänster som kan beställas av de avropsberättigade myndigheterna, alternativt fastställa kvantiteten med hänvisning till dessa myndigheters ordinarie behov?

10 EU-domstolens dom i mål C-216/17 Coopservice forts. EU-domstolen slog fast att en upphandlande myndighet inte måste ha deltagit vid undertecknandet av ramavtalet för att kunna tilldela avropsavtal, utan [d]et är tillräckligt att en sådan upphandlande myndighet framstår som om den potentiellt skulle kunna ha användning av ramavtalet och att den tydligt identifieras i upphandlingshandlingarna [ ] Vidare angav domstolen att det föreligger en skyldighet att precisera en maximal kvantitet som kan komma att bli aktuell i ramavtalet. Slutligen anger domstolen att efter det att den angivna kvantiteten är nådd är ramavtalet utan verkan.

11 Certifiering

12 Kammarrätten i Sundsvall, mål nr och Upphandling av ortopediska implantat. Två av anbudsgivarna fick sina anbud förkastade för att de inte uppfyllde kraven på ledningssystem. Ena leverantören hade åberopat sitt dotterbolags ledningssystem och den andra leverantören sitt moderbolags ledningssystem. Anbudsgivarna ansökte om överprövning av upphandlingen.

13 Kammarrätten i Sundsvall, mål nr forts. Kammarrättens bedömning Enligt kammarrättens mening kunde kravet uppfyllas på två alternativa sätt. Det ena sättet var att anbudsgivaren var certifierad och då skulle certifikat bifogas. Alternativt kunde ledningssystemet beskrivas om inte anbudsgivaren var certifierad. Ett ledningssystem är utarbetat för det enskilda bolaget och kan endast visa att det utpekade bolaget är certifierat. (Det finns dock ledningssystem där hela koncernen är certifierad).

14 Kammarrätten i Sundsvall, mål nr forts. Inget av bolagen var certifierat och de skulle således ha inkommit med annan bevisning, vilket de inte gjorde och de skulle rätteligen ha uteslutits. Skiljaktig mening som ansåg att de skulle kunnat åberopa annans kapacitet för detta men att det inte hade gjorts.

15 Skadestånd

16 NJA 2018 s Bakgrund Skadestånd enligt LOU för bl.a. anbudskostnader och överprövningskostnader. Spinator blev inte tilldelad avtalet i den ursprungliga upphandlingen. Spinator ansökte om överprövning och yrkade rättelse. Målet hamnade till slut i kammarrätten, som förordnade att upphandlingen skulle göras om.

17 NJA 2018 s forts. Bakgrund forts. FMV gjorde om upphandlingen. Spinator lämnade inte anbud i den nya upphandlingen. Spinator väckte talan om skadestånd enligt LOU i allmän domstol för anbudskostnader och överprövningskostnader.

18 NJA 2018 s forts. Högsta domstolens bedömning anbudskostnader Upphandlingsfelet undanröjdes genom kammarrättens beslut. Genom att anbudsförfarandet gjordes om försattes Spinator i samma situation som om något fel inte hade förekommit. En skada i anbudskostnadshänseende skulle ha uppkommit först om de resurser som hade lagts ned i anbudsarbetet inte kunde nyttiggöras i det nya förfarandet. Spinators dotterbolag lade ett i väsentliga avseenden likartat anbud i det nya förfarandet. Följaktligen fanns det ingen skada att ersätta.

19 NJA 2018 s forts. Högsta domstolens bedömning överprövningskostnader Rätten till ersättning för överprövningskostnader kräver att leverantören inte får möjlighet att tilldelas kontraktet och att detta beror på omständigheter på den upphandlande myndighetens sida. Spinator bereddes möjlighet att delta på samma villkor som andra leverantörer. Spinator fick därmed ingen ersättning för överprövningskostnaderna.

20 Golvpriser

21 HFD 2018 ref. 50 Upphandling av måleriarbeten. Upphandlingsdokumenten angav att [a]nbud med timarvode lägre än 350 kr/tim för målare kommer inte att antas, eftersom det anses som oskäligt lågt". En anbudsgivare blev utesluten på grund av för låga timarvoden och ansökte om överprövning. FörvR och KamR fann att uteslutning var korrekt.

22 HFD 2018 ref. 50 forts. HFD angav att bestämmelsen innebar att anbud med lågt timpris automatiskt uteslöts från upphandlingen. Bestämmelsen omöjliggjorde konkurrens med låga priser och HFD uttalade bl.a. att: En leverantör som exempelvis kan dra nytta av betydande stordriftsfördelar eller som önskar pressa sina vinstmarginaler för att kunna ta sig in på en viss marknad kan vilja konkurrera med ett lågt pris. ( ) Ett sådant förfarande kan därför leda till att leverantörer behandlas olika. Ett golvpris innebär också att den upphandlande myndigheten saknar möjlighet att bedöma inkomna anbud i verklig konkurrens med varandra.

23 HFD 2018 ref. 50 forts. Sammanfattningsvis ansåg HFD att golvpris generellt inte var tillåtet. Tolkningsproblem: Även förbjudet att pris under ett visst belopp inte påverkade utvärderingen eller om bara automatisk uteslutning stred mot LOU?

24 Kammarrätten i Göteborg, mål nr Upphandling av tekniska konsulter. I upphandlingen fanns en bestämmelse om ett bestämt lägsta pris. Lägre priser skulle inte beaktas i utvärderingen, men medförde inte uteslutning av anbudsgivaren.

25 Kammarrätten i Göteborg, mål nr forts. Ett bestämt lägsta pris i utvärderingen hindrar anbudsgivarna att konkurrera med pris vilket ansågs strida mot likabehandlingsprincipen med hänvisning till HFD 2018 ref. 50. En upphandling kan därför komma att behöva göras om, förutsatt att anbudsgivaren lider skada. Eftersom leverantören förkastats var skaderekvisitet inte uppfyllt.

26 Direktupphandling

27 HFD 2018 ref. 60 Tekniska verken hade genomfört inköp av hyllor. Upphandlingen betecknades som en direktupphandling men annonserades med upphandlingsdokument med en utvärderingsmodell. Utvärderingen en avvägning mellan pris och kvalitet: det vill säga vilka som bäst anses uppfylla [Tekniska verkens] behov och samtidigt är det mest ekonomiskt fördelaktiga.

28 HFD 2018 ref. 60 forts. En av anbudsgivarna som inte blev tilldelade avtalet anförde att Tekniska verkens utvärderingsmodell inte var förenlig med LUF. Tekniska verken anförde att det var en direktupphandling och att de därför inte var bundna av förfarandereglerna på samma sätt. Eftersom det inte fanns några regler om tilldelning av direktupphandling i LUF fanns det heller inga bestämmelser att bryta mot.

29 HFD 2018 ref. 60 forts. HFD anförde att: [Principerna] gäller oavsett om den upphandling som det är fråga om i sig faller innanför eller utanför unionsrättens tillämpningsområde. En konsekvens av att de allmänna principerna enligt svensk lagstiftning har getts generell tillämplighet är således att EU-domstolens uttolkning av principerna får genomslag även vid upphandlingar som ligger under tröskelvärdena och saknar gränsöverskridande intresse.

30 HFD 2018 ref. 60 forts. Men: kraven [inte kan] ställas lika högt som när det gäller de detaljreglerade förfarandena. Sammanfattningsvis ansåg HFD att även om utvärderingskriterierna var allmänt hållna och gav Tekniska verken ett betydande handlingsutrymme så ansågs inte underlaget vara i strid med de allmänna principerna. HFD hänvisade till att det var en direktupphandling och att underlaget inte öppnade upp för godtyckliga eller osakliga bedömningar.

31 Att se fram emot

32 Kommande spännande mål PT i HFD Avtalsspärr Kan en upphandlande myndighet förlänga en avtalsspärr efter det att en underrättelse enligt 12 kap. 12 första stycket lagen (2016:1145) om offentlig upphandling har skickats ut (Mål nr ).

33 Kommande spännande mål PT i HFD Ogiltigförklaring av avtal Hur värdet av en upphandling ska beräknas när flera upphandlande myndigheter har genomfört en samordnad upphandling men separata avtal har ingåtts mellan varje myndighet och leverantören samt vad som ska beaktas vid bedömningen av om en anskaffning är absolut nödvändig? Vilken hänsyn som ska tas till förekomsten av alternativa lösningar vid prövningen av om ett avtal ska få bestå på grund av tvingande hänsyn till ett allmänintresse (mål nr ).

34 Kommande spännande mål PT i HFD Utvärdering men inte avtalsinnehåll Offentlig upphandling; fråga om bestämmelsen om onormalt lågt pris är tillämplig på sådana prisuppgifter som ingår i utvärderingen av anbud i en offentlig upphandling men inte ska utgöra avtalsinnehåll (Mål nr ).

35 Diskussionsfrågor

36 Diskussionsfrågor Hur kan man motverka oseriösa anbud när det inte är tillåtet att använda golvpriser som leder till automatisk uteslutning eller golvpriser i utvärderingen? Efter HFD:s dom om direktupphandling: Hur ska vi göra direktupphandlingar framöver? Är det säkrast att bara ingå avtal direkt?

37 Tack för oss!

38 Martin Bogg Advokat / Senior Associate Mobil martin.bogg@delphi.se Hampus Stefansson Senior Associate Mobil hampus.stefansson@delphi.se Advokatfirman Delphi Adress: Mäster Samuelsgatan 17, P.O. Box 1432, Stockholm, Sweden Telefon: + 46 (0)

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Christian Härdgård / Partner / Advokat My Becher / Senior Associate / Advokat Malmö den 29 april 2019 Agenda Ramavtal Definitionen av ramavtal Volymer

Läs mer

Volymuppgifter i ramavtalsupphandling

Volymuppgifter i ramavtalsupphandling Volymuppgifter i ramavtalsupphandling - Lämpligt, möjligt eller till och med nödvändigt? Sveriges Offentliga Inköpares årskonferens 2019 5 april 2019 Maria Lidbom och Alexander Rappe Frågeställningar Kan

Läs mer

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 50 Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att som obligatoriskt krav ange att anbud med ett timarvode under en viss nivå (s.k. golvpris) inte kommer att antas. 1 kap. 9 och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 25 juni 2018 KLAGANDE ThelAndersson Bygg och Måleri AB, 556766-4601 Ombud: Jur.kand. Ilan Sadé Nordbro AB Gibraltargatan 7 211 18 Malmö

Läs mer

Dom direktupphandling Tekniska verken Högsta förvaltningsdomstolens dom HFD 2018 ref. 60

Dom direktupphandling Tekniska verken Högsta förvaltningsdomstolens dom HFD 2018 ref. 60 Dom direktupphandling Tekniska verken Högsta förvaltningsdomstolens dom HFD 2018 ref. 60 Joakim Tollin, Tekniska verken i Linköping Kristian Pedersen, Advokatfirman Kahn Pedersen 4 april 2019 HFD:s dom

Läs mer

SKL Kommentus. Käppar i hjulet eller tydligare väg framåt? Sverigeturnén Jönköping 10 juni Sara-Li Olovsson, Bolagsjurist

SKL Kommentus. Käppar i hjulet eller tydligare väg framåt? Sverigeturnén Jönköping 10 juni Sara-Li Olovsson, Bolagsjurist SKL Kommentus Käppar i hjulet eller tydligare väg framåt? Sverigeturnén Jönköping 10 juni 2019 Sara-Li Olovsson, Bolagsjurist EU-domstolen om ramavtal C-216/17 Coop Service Bakgrund Ramavtal renhållningstjänster.

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

De här rättsfallen kommer påverka ditt arbete 2019!

De här rättsfallen kommer påverka ditt arbete 2019! De här rättsfallen kommer påverka ditt arbete 2019! Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och partner, Advokatfirman Ulfsdotter Upphandlingsdagarna 15-16 januari 2019, Kistamässan Dagens dragning Fokus på

Läs mer

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING 1 VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH OSUND TENDENSER STRATEGISK INOM UPPHANDLINGSRÄTTEN ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Kristian Pedersen Pedersen / Delägare Partner / /

Läs mer

Hjälpmedelskonferens Eva Sveman

Hjälpmedelskonferens Eva Sveman Hjälpmedelskonferens 2018-09-18 Eva Sveman Mycket har hänt och mycket är på gång Nya upphandlingsdirektiv som innebar ny svensk upphandlingslagstiftning Ändrade regler för upphandling av vård- och omsorgstjänster

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Maj 2015 INNEHÅLL Sid. Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ogiltigförklarat avtal

Läs mer

Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden?

Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden? Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden? Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Head of EU, Competition and Public Procurement Sara-Li Olovsson / Senior Associate / Advokat Sollentuna den 22 oktober

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-04-25 Dnr 308/2019 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Huge Bostäder AB, 556149-8121, Box 1144,

Läs mer

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV BYGGENTREPRENAD UPPHANDLINGAR UR ETT OSUND JURIDISKT STRATEGISK PERSPEKTIV ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Pedersen / Delägare Partner / / Advokat 21 27 september oktober

Läs mer

Aktuellt inom upphandlingsjuridiken

Aktuellt inom upphandlingsjuridiken Aktuellt inom upphandlingsjuridiken 2019-09-10 Eva Sveman eva.sveman@skl.se Förenklingsutredningen SOU 2018:44 Inga speciella upphandlingsformer Dialog mellan UM och leverantörer Förtydliganden och kompletteringar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer

12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 september 2019 följande dom (mål nr ).

12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 september 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 39 Bestämmelserna om onormalt låga anbud är inte tillämpliga på sådana priser som ligger till grund för utvärderingen av ett anbud i en upphandling men som inte utgör avtalsvillkor. 12 kap.

Läs mer

Aktuella upphandlingsrättsfall från bygg- och anläggningsbranschen

Aktuella upphandlingsrättsfall från bygg- och anläggningsbranschen Aktuella upphandlingsrättsfall från bygg- och anläggningsbranschen Anna Ulfsdotter Forssell / Advokat / Partner Kristian Pedersen / Advokat / Partner Upphandla bygg och anläggning Stockholm den 2 Agenda

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-01-25 Dnr 45/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Karolinska Universitetssjukhuset, 141

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-09-05 Dnr 462/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Växjö Box 42 351 03 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet September 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Annat aktuellt 3. Kommande kurser DOMAR Kryss i ruta innebar inte att krav uppfyllts när andra uppgifter talade emot det Kammarrätten

Läs mer

Nya LOU och ändringar av kontrakt vad gäller i praktiken efter den 1 januari 2017?

Nya LOU och ändringar av kontrakt vad gäller i praktiken efter den 1 januari 2017? Nya LOU och ändringar av kontrakt vad gäller i praktiken efter den 1 januari 2017? Anna Ulfsdotter Forssell / Partner Martin Bogg / Associate Advokatfirman Delphi Gävle den Varför uppstår behov av att

Läs mer

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m.

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya sanktioner i upphandlingslagstiftningen föreslås träda i kraft under mitten av 2010. De nya reglerna innebär bland annat att en avtalsspärr

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-12-14 Dnr 670/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Örebro kommun, Box 30000, 701 35

Läs mer

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor I mål om överprövning av offentlig upphandling har kammarrätt ansetts inte vara förhindrad att pröva omständigheter som åberopats

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 30 juni 2017 KLAGANDE Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Ombud: Advokat Roger Hagman Box 45030 104 30 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 1 2017-03-02 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Fresenius Medical Care Sverige AB, 556198-0904 Ombud: Advokat Sylvia Lindén och jur.kand. Philip Thorell Baker & McKenzie Advokatbyrå Box 180 101 23

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-03-04 101/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Att minimera risken för överprövning

Att minimera risken för överprövning Att minimera risken för överprövning Anna Ulfsdotter Forssell /Partner/Advokat Upphandla livsmedel Stockholm den 30 november 2015 Disposition Överprövning riskerar försena upphandling av livsmedel hur

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Saken. Yrkande. Förvaltningsrätten i Växjö Box Växjö

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Saken. Yrkande. Förvaltningsrätten i Växjö Box Växjö Swedish Competition Authority 2017-11-20 Dnr 585/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Växjö Box42 35103 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Nybro kommun,

Läs mer

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 14 Det förhållandet att en upphandlande myndighet själv har inhämtat registeruppgifter om leverantörer genom att använda befintliga och allmänna register men begärt att utländska leverantörer

Läs mer

Riskanalys konsten att välja sina strider

Riskanalys konsten att välja sina strider Riskanalys konsten att välja sina strider Upphandling24 Executive Seminar 15 november 2016 Riskanalys - konsten att välja sina strider 1 Agenda > Vad beror överprövningar på? > Strategiska överväganden

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018 Avdelningen för juridik Daniel Ekwall E-post: daniel.ekwall@skl.se Tel: 08-452 79 71 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018 INNEHÅLL 1. Domar a. Direktupphandlingar av konsulter var av samma slag

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-05-23 Dnr 363/2019 1 (7) Förvaltningsrätten i Uppsala Box 1853 751 48 Uppsala Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Sala kommun, Box 304, 733 25 Sala

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

Myter och fakta om LOU och LUF vägen till enklare och bättre upphandlingar

Myter och fakta om LOU och LUF vägen till enklare och bättre upphandlingar vägen till enklare och bättre upphandlingar SOI:s Årskonferens 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner Erik Olsson / Jur. kand. / Associate 2 Agenda Hur mycket juridik behövs det i en upphandling?

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-20 Dnr 70/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Ramavtalsupphandlingar och öppenhetsprincipen EU-domstolens avgörande i mål C-216/17 Coopservice. Sammanfattning. Inledning

Ramavtalsupphandlingar och öppenhetsprincipen EU-domstolens avgörande i mål C-216/17 Coopservice. Sammanfattning. Inledning 2019-06-27 1 (10) Ramavtalsupphandlingar och öppenhetsprincipen EU-domstolens avgörande i mål C-216/17 Coopservice Sammanfattning Enligt Konkurrensverkets bedömning följer det av EU-domstolens dom den

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 21 kap. 1 3 lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 21 kap. 1 3 lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) 2019-02-27 Dnr 190/2019 1 (7) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Östra Göinge kommun, Storgatan 4, 289

Läs mer

NYTT OM UPPHANDLINGSRÄTT

NYTT OM UPPHANDLINGSRÄTT NYTT OM UPPHANDLINGSRÄTT 2019-03-20 1 (10) Avdelningen för juridik Daniel Ekwall daniel.ekwall@skl.se Innehåll Domar... 1 HFD: Inte kompetensenligt av Konkurrensverket att förbjuda... 1 HD: Ingen generell

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2015-03-02 Meddelad i Stockholm Mål nr 1935-15 1 SÖKANDE Ekensbergs Byggnads AB, 556568-5483 Storsätragränd 5 127 39 Skärholmen Ombud: Advokat Kristian Pedersen Jur.kand. Ingrid Sandstedt

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2040, v1.1, 2010-10-25 2012-03-14 Dnr 146/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Kils

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-06-26 Dnr 457/2014 1 (6) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Starkare medel att utesluta leverantörer

Starkare medel att utesluta leverantörer Starkare medel att utesluta leverantörer Anna Ulfsdotter Forssell /Partner/Advokat Nya LOU och LUF Stockholm den 2 december 2015 Disposition Konkurrensbrott och misskötta upphandlade avtal Nya lagstiftningen

Läs mer

Avbrytande av upphandling. Tema: Juridik den 16 februari 2017

Avbrytande av upphandling. Tema: Juridik den 16 februari 2017 Avbrytande av upphandling Tema: Juridik den 16 februari 2017 Lite statistik En av tio upphandlingar år 2015 avbröts (1 817 st) Andelen upphandlingar som avbryts har dubblerats sedan år 2009 Vanligast att

Läs mer

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-05-14 Dnr 761/2013 1 (7) Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 november 2015 KLAGANDE Sundsvalls kommun Ombud: Advokat Jonas Edward och advokat Stefan Gustavsson Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102

Läs mer

Hur kan LOU tillämpas i den pågående flyktingsituationen. Frukostseminarium 24 november 2015

Hur kan LOU tillämpas i den pågående flyktingsituationen. Frukostseminarium 24 november 2015 Hur kan LOU tillämpas i den pågående flyktingsituationen Frukostseminarium 24 november 2015 Ställ frågor SMS:a frågor till 076-5021 721 Twittra @uhmynd #upphandling 2 LOU i den pågående flyktingsituationen

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 21 december 2017 KLAGANDE 1. Edsjö Arkitektkontor Bostadslaget AB, 556373-5439 2. AA 3. BB Ombud för samtliga: chefsjurist Pär Cronhult

Läs mer

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7)

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) E-ARKIV 2013 - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 ALLMÄNT OM RAMAVTALET E-ARKIV 2013... 3 3 AVROPSFÖRFARANDE... 3 4 AVROPSFÖRFRÅGANS INNEHÅLL...

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-06-09 Dnr 339/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Folktandvården i Stockholms län AB, Box

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 12 mars 2018 KLAGANDE Migrationsverket Ombud: Advokat Toralf Hällen och jur.kand. Gustav Nittby Flood Herslow Holme Advokatbyrå AB Box 7615

Läs mer

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ).

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 85 Vid offentlig upphandling är likabehandlingsprincipen av avgörande betydelse för vilka ändringar som kan ske av ett avtals innehåll under avtalstiden. 1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Upphandla livsmedel - en genomomgång av aktuella rättsfall -

Upphandla livsmedel - en genomomgång av aktuella rättsfall - 2 Upphandla livsmedel - en genomomgång av aktuella rättsfall - 19 november 2013 holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ AB Advokat Anette Hansson Ahl Jur kand Emelie Henriksson Agenda 1. Inledning 2. Avgöranden i

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-09-05 Dnr 462/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-04-27 Dnr 234/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Jönköping Box 2201 550 02 Jönköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Skara kommun, 532 88 Skara Saken

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 Avdelningen för juridik Daniel Ekwall E-post: daniel.ekwall@skl.se Tel: 08-452 79 71 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Kommande kurser DOMAR Lågt anbud som kunde

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 7 juli 2017 KLAGANDE Örebro kommun Box 30070 701 35 Örebro MOTPART Snick-Snack AB, 556627-5276 c/o Åkesson & Curry AB Kammakargatan 22 111

Läs mer

NYTT OM UPPHANDLINGSRÄTT

NYTT OM UPPHANDLINGSRÄTT NYTT OM UPPHANDLINGSRÄTT 2018-09-20 1 (13) Avdelningen för juridik Daniel Ekwall daniel.ekwall@skl.se Innehåll Lagändring... 1 Nya regler om upphandling av välfärdstjänster (från januari 2019)... 1 Domar...

Läs mer

DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping

DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping Ulf Nordberg DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping Mål nr 3374-14 1 SÖKANDE Tak Compagniet Sverige AB, 556546-2842 Artillerigatan 26 114 51 Stockholm MOTPART Mullsjö kommun Box 800 565 18 Mullsjö SAKEN Överprövning

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 482/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling INSTRUKTION VID FÖRNYAD Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning Denna checklista och instruktion har tagits fram för att

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2014-04-02 Dnr 217/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Chalmers tekniska högskola AB,

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 juni 2017 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 juni 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 45 En upphandlande myndighet har inte rätt att överklaga ett domstolsavgörande enbart av det skälet att avgörandets motivering medför att en process om upphandlingsskadeavgift ska initieras.

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-11-09 Dnr 567/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Södertälje kommun, 151 89 Södertälje

Läs mer

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 1 Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 Stefan Gudasic T.f. enhetschef SLL Upphandling SLL Upphandling Avdelningschef Tf Karin Peedu Upphandling vårdens varor och tjänster Jan Matsson 6,5 upphandlare

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Anna Borgs DOM 2012-04-30 Meddelad i Falun Mål nr 601-12 1 SÖKANDE Bilfinger Berger Ingenieurbau GmbH, 516404-9768 Tyskland filial Otterhällegatan 1 411 18 Göteborg MOTPARTER 1. Skanska Sverige AB, 556033-9086

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU).

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2012-11-05 Dnr 582/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197Bo44000 40015 Göteborg4x 53107ox 53197 Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket,

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-03-05 Dnr 173/2014 1 (8) Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF!

Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF! Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF! Kristian Pedersen, Advokat, Partner Erik Olsson, Advokat, Partner Agenda > Inledning > Upphandling återförsäljning

Läs mer

Hur ska de nya reglerna om onormalt låga anbud tillämpas i praktiken? Mikael Dubois 20 september 2016

Hur ska de nya reglerna om onormalt låga anbud tillämpas i praktiken? Mikael Dubois 20 september 2016 Hur ska de nya reglerna om onormalt låga anbud tillämpas i praktiken? Mikael Dubois 20 september 2016 Program ê Inledning kort om nuvarande reglering ê Föreslagen ny reglering vilka är skillnaderna? ê

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-09-26 Dnr 583/2019 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms universitet, 106 91 Stockholm

Läs mer

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2014-12-19 Dnr 446/2014 1 (6) MKB Fastighets AB Box 50405 202 14 Malmö MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg Utkast till beslut MKB Fastighets AB har brutit

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S. Hemström Föredragande DOM 2012-10-03 Meddelad i Falun Mål nr 285-12 1 SÖKANDE Sebastian Hugo, 730403-5053, med firma Hugo Buss Målaregatan 10 784 33 Borlänge MOTPART Borlänge kommun 781 81 Borlänge

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2039, v1.2, 2011-06-30 ANSÖKAN 2012-06-27 Dnr 394/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2012-03-07 Dnr 93/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Luleå Box 849 971 26 LULEÅ Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte?

Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte? Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte? Hilton Hotell Stockholm, 11 mars 2010 Advokat Carl Bokwall Stora ramavtalsdagen Dagens fråga: Kan man kombinera de två avropsmetoderna fast rangordning

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Motpart. Ombud: Advokat M.P. och jur. kand. S.W. Yrkande. Förvaltningsrätten i Uppsala

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Motpart. Ombud: Advokat M.P. och jur. kand. S.W. Yrkande. Förvaltningsrätten i Uppsala 2016 12-16 KKV1038, Swedish Competition Authority 2018-04 26 Dnr 273/2018 1 (7) Förvaltningsrätten i Uppsala Box 1853 751 48 Uppsala Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann-Louice Jonsson DOM 2017-09-05 Meddelad i Falun Mål nr 1885-17 1 SÖKANDE Bravida Sverige AB, 556197-4188 Ombud: Advokat Henrik Seeliger Advokatfirman Lindahl KB Box 11911 404 39 Göteborg MOTPART Falu

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-01-23 Dnr 54/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM. Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Vafab Miljö AB, MOTPART EKAB Recycling AB,

DOM. Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Vafab Miljö AB, MOTPART EKAB Recycling AB, Avdelning 03 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) Mål nr 2118-16 KLAGANDE Vafab Miljö AB, 556191-4200 Ombud: Advokat Per-Ola Bergqvist och advokat Christoffer Löfquist Foyen Advokatfirma AB Södergatan 28

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Maja Karkkonen DOM 2015-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 655-15 1 SÖKANDE Midroc Electro AB, 556436-3595 Box 501 811 25 Sandviken Ombud: Advokat Charlotte Dolk Advokatbyrån Hellgren Linander KB Box 24053

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 maj 2016 KLAGANDE RenoNorden AB, 556749-8026 Ombud: Advokat Stefan Gustavsson och advokat Jonas Edward Advokatfirman Fylgia KB Box 55555

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

Teknik och säkerhetsupphandlingar

Teknik och säkerhetsupphandlingar Presentation OffSÄK:s höstkonferens 2011 Anna Ulfsdotter Forssell /Partner /Advokat Stockholm den 2 Agenda Inledning vad, varför, vem och när? Principerna för offentlig upphandling Kort genomgång av de

Läs mer

Ramavtalet i fokus Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg

Ramavtalet i fokus Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg Ramavtalet i fokus Ing-Marie Trygg Upphandlingsbolaget Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg Lagen om offentlig upphandling Gäller den verkligen

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S.Sundin Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 1050-12 1 SÖKANDE Menigo Foodservice AB, 556044-4647 Box 9081 120 05 Årsta Ombud: Advokat Liselott Fröstad och jur. kand. Eleonore

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-02-22 Dnr 141/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Got Event AB Ombud Advokaterna

Läs mer

Vellinge kommuns köp av administrativa tjänster m.m.

Vellinge kommuns köp av administrativa tjänster m.m. KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2015-04-16 Dnr 379/2014 1 (6) Vellinge kommun 235 81 Vellinge Vellinge kommuns köp av administrativa tjänster m.m. Konkurrensverkets beslut Vellinge kommun har brutit mot

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 14 juni 2011 KLAGANDE Röke Buss AB Ombud: Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box 11918

Läs mer