Startplan 2019 Projektpresentationer över specificerade projekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Startplan 2019 Projektpresentationer över specificerade projekt"

Transkript

1 Startplan 2019 Projektpresentationer över specificerade projekt

2 Centrala Göteborg - Innerstaden

3 Detaljplan för Göteborgs konstmuseum inom stadsdelen Lorensberg Detaljplan Dnr: 15/1246 SDN: Centrum Centrala Göteborg Innerstaden. Museibyggnaden behöver förbättra service och tillgänglighet för att motsvara behov och förväntningar från besökare, konstnärer och samarbetspartners för att behålla sin status i konstvärlden. Planen innebär upprustning av befintliga lokaler, en 6 våningar hög tillbyggnad söder om befintlig byggnad samt tillbyggnad ovanpå Stenahallen. Stadsutvecklingsprogram för Korsvägenområdet, Detaljplan för Universitetet (mm) vid Renströmsparken, Gestaltningsprogram för Avenyn S, S, M, - är i enlighet med översiktsplanen. Jämlik tillgång till grundläggande samhällsservice så som kultur en del av Jämlikt Göteborg. Bedöms enbart omfatta investeringen för om- och tillbyggnad av museet inom berörd fastighet. Kriterier 2019 Kriterie 1 möta behovet av kommunal service.

4 Mellanstaden

5 Detaljplan för bostäder och konsthall St Jörgen Detaljplan Dnr: 14/0587 SDN: Norra Hisingen Mellanstaden. Befintlig panncentral byggs om till konsthall och befintlig verkstadslokal rivs och ersätts med ett flerbostadshus, ca 60 lägenheter i 12 våningar. Området runt St Jörgen saknar idag helt kommunal förskola men det finns privata aktörer. Behovet som uppstår med denna detaljplan behöver studeras under planarbetet. S, S, M, S/M I linje med utbyggnadsordningen i Översiktsplanen dock inte prioriterat område enligt Strategi för utbyggnadsplaneringen. Planen bidrar till bostadsförsörjningen. Markägarna finansierar. Startplan 2019 Planen har varit med i startplan tidigare.

6 Detaljplan för bostäder och skola vid Kvibergs park inom stadsdelarna Kviberg och Bergsjön Detaljplan Dnr: 16/0785 SDN: Östra Göteborg Mellanstaden. Bebygga området med ca 300 bostäder i en blandning av flerbostadshus samt par/radhus. En skola för ca 300 barn (F-3 skola) samt ett BmSS. Enligt Program för Bergsjön ska Gärdåsgatan öppnas helt eller delvis för lokaltrafik. Gaturummet behöver minskas och ska innehålla fysiska hinder eller andra åtgärder för att minimera eventuell genomfartstrafik. Åtgärder kommer krävas längs Gärdåsgatan, Kamgatan och Slåttängsgatan. Detaljplanen ska fördjupa befintlig utredning. Utformning av gröna kopplingar för ekologisk spridning och rekreation mellan Kviberg och Utbybergen ska utredas och införas i detaljplanen. Ny entré till Kvibergs park från nordost ska ingå i detaljplanen utifrån Vision Kvibergs park. L, XL, L, M I linje med utbyggnadsordningen i Översiktsplanen dock inte prioriterat område enligt Strategi för utbyggnadsplaneringen. Verkar för en mer sammanhängande stad, överbryggar barriärer och ökad blandning av bebyggelse. Områden med naturvärden tas i anspråk. Planen bidrar till bostadsförsörjningen. Bedöms preliminärt vara god. Startplan 2019 Varit i Startplan tidigare.

7 Detaljplan för bostäder vid Riksdalersgatan inom stadsdelen Järnbrott Detaljplan Dnr: 15/1162 SDN: Askim-Frölunda-Högsbo Mellanstaden, Prioriterat utbyggnadsområde. Avser två delområden. Ersätta befintligt parkeringsdäck/allmän plats samt komplettera befintligt kvarter med 114 lägenheter i 3-4 våningar. Planarbetet ska inledas med en studie om möjligheter till mer förtätning. M, S, M, - I linje med utbyggnadsordningen i Översiktsplanen och prioriterat område. Bidrar till bostadsförsörjningen. Bedöms vara i balans. Startplan 2019 Kriterie 3 - Detaljplan för samverkan med AB Framtiden.

8 Program för Tynnered Detaljplan SDN: Västra Göteborg Inom mellanstaden och utpekat som bebyggelseområde med grön- och rekreationsytor. Behov av övergripande studier för att skapa bra förutsättningar för fortsatt utveckling med en bra helhet och mot en mer sammanhängande stad både inom stadsdelen och till omkringliggande områden. Viktigaste att börja med är sydöstra delen samt kopplingarna mot Frölunda torg. Programmet behöver förhålla sig till pågående fördjupningar av översiktsplanen, stadsdelsprogram Frölunda samt åtgärdsvalstudie för Söder/Västerleden. Tynnered är ett av de områdena med störst behov att upprätthålla en stadsutveckling utifrån ett Jämlikt Göteborg. En utveckling kan understödja Frölunda torg som en strategisk knutpunkt i staden. n för studeras inom ramen för och kopplat till programarbetet. Kriterier 2019 Behov av program/underlag i tidigt skede för kommande detaljplaner.

9 Program för Redegatan Detaljplan SDN: Västra Göteborg Inom mellanstaden. De positiva planbeskeden innehåller ca 525 bostäder och 500 BTA ej bostäder och innebär omvandling av del av området. Programstudien bör titta på ett större område. I anslutning till korsningen Redegatan och Torgny Segerstedtsgatan finns flera lämnade positiva planbesked. Det finns behov av ett enklare program för att skapa en struktur och stadsmiljö så att omvandlingen kan bidra till ett lokalt stadsliv och komplettera med det som saknas i området. Programarbetet stämmer överens med lokaliseringsmålen enligt Översiktsplanen och strategierna för utbyggnad genom att utveckla Mellanstaden med fler bostäder och verksamheter där kollektivtrafik och infrastruktur redan är utbyggd. n för studeras inom ramen för och kopplat till programarbetet. Kriterier 2019 Behov av program/underlag i tidigt skede för kommande detaljplaner.

10 Mellanstaden Prioriterat utbyggnadsområde

11 Detaljplan för förskola vid Annandagsgatan inom stadsdelen Kortedala Detaljplan Dnr: 18/0195 SDN: Östra Göteborg Mellanstaden och prioriterat utbyggnadsområde. Kommunens översiktsplan anger bebyggelseområde med grön- och rekreationsytor. Befintlig förskola i ett plan med två avdelningar rivs och ersätts på samma plats med en ny förskola med i två plan med sex avdelningar. Det finns inga pågående utbyggnadsplaner i områdets närhet. Programarbete pågår för stadsdelen Kortedala. Resurser FK, TK, SBK och PoNf Särskilt arbetssätt enligt kategori 2. Jämlik stad. Utökningen av antalet förskoleplatser är positivt för Kortedala ur social synvinkel. I princip utnyttjas befintlig infrastruktur, men utöver investeringen i ny förskola kan mindre kostnader för ny tillfartslösning aktualiseras. Kriterier 2019 Kriterie 1 möta behovet av kommunal service.

12 Detaljplan för skola vid Barytongatan inom stadsdelen Järnbrott Detaljplan Dnr: 18/0460 SDN: Askim-Frölunda-Högsbo Mellanstaden och prioriterat utbyggnadsområde. Kommunens översiktsplan anger befintligt bebyggelseområde för den östra delen av fastigheten och grön och rekreationsområde för den västra delen. Ändra byggnadshöjden för att möjliggöra en ny F-6 skola för 500 elever i två våningar. Förskoleverksamheten som bedrivs på fastigheten idag planeras finnas kvar, men inrymmas i de nya lokalerna. Behov av planering för kommunal service på grund av förändringar i befintligt bestånd, befintligt underskott samt för kommande planering och pågående planering och utbyggnad. Särskilt arbetssätt enligt kategori 2. Jämlik stad. er inga målkonflikter. Befintlig infrastruktur kan utnyttjas, vilket innebär inga eller låga exploateringskostnader utöver investeringen i nya utbildningslokaler. Kriterier 2019 Kriterie 1 möta behovet av kommunal service.

13 Detaljplan för förskola vid Prilyckegatan inom stadsdelen Kärra Detaljplan Dnr: 18/0461 SDN: Norra Hisingen Mellanstaden och prioriterat utbyggnadsområde. Kommunens översiktsplan anger befintligt bebyggelseområde på huvuddelen av fastigheten. En mindre del av fastigheten ingår enligt översiktsplanen i Grön- och rekreationsområde med särskilt stora värden för naturvård, friluftsliv, landskaps-bild och/eller kulturlandskap. Denna del är inte aktuell för exploatering. Ändra byggnadshöjden för att möjliggöra utveckling av befintlig förskola från tre till sex avdelningar i två våningar. Behov av planering för kommunal service på grund av förändringar i befintligt bestånd, befintligt underskott samt för kommande planering och pågående planering och utbyggnad. Särskilt arbetssätt enligt kategori 2. Jämlik stad. er inga målkonflikter. Befintlig infrastruktur utnyttjas, men utöver investeringen i nya förskolelokaler kan vissa kostnader för anpassning av tillfart, omläggning av befintliga ledningar mm tillkomma. Kriterier 2019 Kriterie 1 möta behovet av kommunal service.

14 Detaljplan för skola vid Grinnekullegatan inom stadsdelen Tuve Detaljplan Dnr: 18/0462 SDN: Norra Hisingen Mellanstaden och prioriterat utbyggnadsområde. Kommunens översiktsplan anger befintligt bebyggelseområde. Ändra byggnadshöjden för att möjliggöra en utökad F-3 skola för 400 elever i två våningar. Skolan och fritidsverksamheten som bedrivs på fastigheten idag planeras finnas kvar, men inrymmas i de nya lokalerna. Behov av planering för kommunal service på grund av förändringar i befintligt bestånd, befintligt underskott samt för kommande planering och pågående planering och utbyggnad. Särskilt arbetssätt enligt kategori 2. Jämlik stad. er inga målkonflikter. Befintlig infrastruktur kan utnyttjas, vilket innebär inga eller låga exploateringskostnader utöver investeringen i nya utbildningslokaler. Kriterier 2019 Kriterie 1 möta behovet av kommunal service.

15 Detaljplan för skola vid Smaragdgatan inom stadsdelen Tynnered Detaljplan Dnr: 18/0463 SDN: Västra Göteborg Mellanstaden och prioriterat utbyggnadsområde. Kommunens översiktsplan anger befintligt bebyggelseområde. Ändra byggnadshöjden för att möjliggöra för en utökad F-9 skola för 650 elever i minst två våningar. Skolan och förskoleverksamheten som bed-rivs på fastigheten idag planeras finnas kvar, men inrymmas i de nya lokalerna. Behov av planering för kommunal service på grund av förändringar i befintligt bestånd, befintligt underskott samt för kommande planering och pågående planering och utbyggnad. Särskilt arbetssätt enligt kategori 2. Jämlik stad. Befintlig infrastruktur kan utnyttjas, vilket innebär inga eller låga exploateringskostnader utöver investeringen i nya utbildningslokaler. Kriterier 2019 Kriterie 1 möta behovet av kommunal service.

16 Detaljplan för verksamheter och bostäder söder om Wieselgrensplatsen inom stadsdelen Rambergsstaden Detaljplan Dnr: 18/0285 SDN: Lundby Kraftsamlingsområde och prioriterat utbyggnadsområde i Strategi för utbyggnadsplaneringen. Detaljplan för ett nytt sjukhus på platsen som är tänkt att ersätta det uttjänta Lundby sjukhus på Wieselgrensplatsen. Projektet innehåller också förnyelse och ersättning av lokaler för idrottsändamål (ishall och bad) som finns på platsen idag samt en mindre komplettering med studentbostäder. Detaljplan behöver samordnas med detaljplan för linbanas hållplats vid Wieselgrensplatsen. En eventuell ombyggnad av korsningen Inlandsgatan/Hjalmar Brantingsgatan för att förbättra angöring samt minska utbredningen och på så sätt frigöra mark för andra ändamål. Utedelen på Lundbybadet har en social funktion som badplats under sommarhalvåret. Denna funktion finns inte med i förslaget och behöver studeras vidare under detaljplanen. L, L, XL, M I linje med Strategi för utbyggnadsplaneringen. Påverkar jämlik tillgång till service. Planen bidrar till bostadsförsörjningen Delvis ännu svårbedömd. Kriterier 2019 Utbyggnad av offentlig service.

17 Detaljplan för Kärra centrum inom stadsdelen Kärra Detaljplan Dnr: 18/0569 SDN: Norra Hisingen Prioriterat utbyggnadsområde och tyngdpunkt i Strategi för utbyggnadsplaneringen. Första etappen efter program för Kärra med centrumutvecklingen för Kärra centrum, komplettering av bostäder i form av hyresrätter i centrala delarna samt sammankoppling av Lillekärr södra och Lillekärr norra genom centrum. Planen kan innehålla upp mot 500 bostäder samt lokaler. Kan behöva kompletteras med kommunal service och äldreboende. Lillekärr norra och Lillekärr södra förslås kopplas ihop och åtgärder behöver vidtas. Ersättningsplats för äldreboendet som föreslås rivas behöver studeras. Behov av förskola och skola behöver studeras. L, XL, L I linje med utbyggnadsordningen i Översiktsplanen och prioriterat område samt i linje med utvecklingen av tyngdpunkt i utbyggnadsplaneringen. Skapar en mer blandning av bebyggelsen i Kärra som idag helt saknar hyresrätter. Bidrar till bostadsförsörjningen. Bedöms översiktligt vara i balans, men är i vissa avseenden ännu svårbedömd och behöver vara i fokus under planarbetet. Startplan 2019 Har varit i startplan tidigare.

18 Storindustri

19 Detaljplan för höglager vid Importgatan inom stadsdelen Backa Detaljplan Dnr: 17/0289 SDN: Norra Hisingen Storindustri. Utökning av befintlig lagerverksamhet, ca 4000 kvm, i form av ett höglager. Det finns inga samband med andra utbyggnadsprojekt. Resurser FK, TK, SBK och PoNf S, Kontaktperson, S, XS I linje med Översiktsplanen. Bedöms endast avse intressentens investeringar inom kvartersmark. Startplan 2019 Kriterie 2 behov av logistik/verksamheter.

20 Detaljplan för verksamheter vid Hjärtholmsvägen inom stadsdelen Syrhåla Detaljplan Dnr: 17/0412 SDN: Norra Hisingen Storindustri. Ansökan gäller sex stycken cisterner för energiprodukter (olja el oljeprodukter) med en diameter på meter och med en byggnadshöjd på runt meter. Pumphus och andra tekniska installationer samt personalbyggnader tillkommer. Arbete med fördjupning av översiktsplanen (FÖP VÄSTRA ARENDAL OCH TORSVIKEN) pågår för området vilken bland annat rör frågor kring hamnens utveckling och Natura 2000-området. Processerna drivs parallellt och framdriften av FÖP:en är avgörande för tidplanen för detaljplanen. M, Kontaktperson, L, S I linje med Översiktsplanen. Markägaren svarar för samtliga kostnader. Kriterier 2019 Kriterie 2 behov av logistik/verksamheter.

21 Kustområde

22 Detaljplan för bostäder norr om Gamla Brottkärrsvägen, inom stadsdelen Askim Detaljplan Dnr: 14/0538 SDN: Askim-Frölunda-Högsbo Kustnära område och skärgården. Bebyggelseutvecklingen i området behöver regleras i detaljplan med en helhetslösningar bland annat på infrastruktur. Totalt innehåller förslaget ett tillskott på ca bostäder i villor, parhus, sluttningsvillor, terrasshus, stadsvillor och mindre flerbostadshus. Föreslagen utveckling har föregåtts av program och tidigare försök till planläggning som upphävts eller avbrutits Befintlig infrastruktur behöver rustas upp inom området. Genomförandet är en viktig fråga och detaljplanen ska samordnad med en samfinansieringsmodell där intressenterna står för kostnader för utbyggnad av infrastruktur. Behov av förskola och skola behöver studeras och eventuellt inkluderas i detaljplanen. Planförslaget behöver förhålla sig till tidigare utredningar och underlagsmaterial. L, XL, L, S Följder inte utbyggnadsordningen i Översiktsplanen. Området är delvis utpekat som utbyggnadsområde i Översiktsplanen. Bidrar till bostadsförsörjningen En förutsättning för ett kommande detaljplanearbete för aktuellt område är att det i samband med planstart tecknas ett föravtal mellan kommunen, genom fastighetsnämnden, och fastighetsägarna som ansökt om planbesked. Startplan 2019 Bebyggelseutvecklingen i området behöver ske genom planläggning. Återupptagande av tidigare planläggningsarbete.

23 Enklare planprojekt (ändring, tillägg och upphävande av detaljplaner)

24 Detaljplan för tillkommande konferensutrymme och parkering vid Eklandagatan inom stadsdelen Johanneberg Detaljplan Dnr: 13/0536 SDN: Centrum Centrala Göteborg innerstaden. Detaljplan i syfte att ge möjlighet till om- och tillbyggnad av hotell för restaurang och konferens, om cirka 3000 kvm. Planen ger ökade konferensytor och allmänna ytor samt påbyggnad av befintligt Förändringen kan ha viss omgivningspåverkan på riksintresse i Johanneberg. Särskilt arbetssätt. är i enlighet med översiktsplanen. Verksamhetsyta som tillförs i centrala staden fyller ett stående behov. Tomträttshavaren svarar för samtliga åtgärder. Efter antagande av ny plan görs tillägg till tomträttsavtalet innebärande att tomträttsavgälden ökar.

25 Detaljplan för på- och ombyggnation vid Magasinsgatan inom stadsdelen Inom Vallgraven Detaljplan Dnr: 16/0653 SDN: Centrum Centrala Göteborg innerstaden. Förslaget innebär en påbyggnad i två plan med bostad och arbetsrum för biskopen, en representationsvåning samt ett par övernattningsrum. I samband med detta vill man rusta upp de befintliga bostäderna på våning tre samt få möjlighet att bygga bostäder även på plan två. Tillkommande bruttoyta är i förslaget ca 690 kvm. Såsom i stora delar av innerstaden är det brist på förskolor i närområdet. Särskilt arbetssätt. Förslaget skulle innebära tillkommande bostäder i ett centralt läge och inom Vallgraven är det idag ett lågt bostadsinnehåll. Nya bostäder i innerstaden är prioriterat. Fastighetsägaren finansierar.

26 Detaljplan för bostäder, centrum och skola vid Mölndalsvägen, inom stadsdelen Krokslätt Detaljplan Dnr: 14/0502 SDN: Centrum Centrala förnyelseområden. Ändra markanvändning till centrum, ca 50 bostäder och skola. Inga kända samband eller beroenden. Särskilt arbetssätt. är i enlighet med översiktsplanen. Bidrar till att minska bristen av skolor i Krokslätt och att minska bostadsbristen. Fastighetsägaren finansierar samtliga åtgärder.

27 Detaljplan för Örgrytekolonin inom stadsdelen Krokslätt Detaljplan Dnr: 16/0280 SDN: Centrum Centrala Göteborg förnyelseområden. Detaljplan som medger koloniområde för den 100 år gamla Örgrytekolonin. Syftet med detaljplanen är att kunna bevilja bygglov för ombyggnad och upprustning av kolonistugorna. Inga kända samband eller beroenden. Särskilt arbetssätt. är i enlighet med översiktsplanen. Jämlik tillgång till grundläggande samhällsservice så som fritid och kultur är viktiga pusselbitar för att främja en jämlik hälsa. Bedöms inte omfatta åtgärder på allmän plats eller andra genomförandeåtgärder.

28 Detaljplan för garage på Bräcke 729:128 inom stadsdelen Bräcke Detaljplan Dnr: 10/0413 SDN: Lundby Mellanstaden. Åtgärder som föreslås är detaljplaneändring för att medge bygglov för de två befintliga garagelängorna med tillsammans möjlighet för 20 bilplatser. Inga utbyggnadsplaner är aktuella i området. Särskilt arbetssätt. Garagen överensstämmer med översiktsplanen. Låg prioritet. Planändringen föranleder inga genomförandeåtgärder.

29 Detaljplan för upphävande av tomtindelning vid Gärdsåsgatan inom stadsdelen Bergsjön Detaljplan Dnr: 18/0172 SDN: Östra Göteborg Mellanstaden. Upphävande av tomtindelning för att sedan kunna stycka befintlig fastighet i två fastigheter och bebygga den tillkommande fastigheten med en villa med garage. Inga kända samband eller beroenden. Särskilt arbetssätt. Innebär möjlighet att tillskapa en ny villatomt inom befintliga strukturer och i enlighet med Göteborg stads strategi för utbyggnadsplanering. Markägaren finansierar.

30 Detaljplan för avstyckning av fastighet vid Furubergsvägen inom stadsdelen Tuve Detaljplan Dnr: 17/0553 SDN: Norra Hisingen Mellanstaden Prioriterat utbyggnadsområde. Avstyckning av fastighet för att möjliggöra två villatomter. Inga kända samband eller beroenden. Särskilt arbetssätt. är i enlighet med översiktsplanen. Markägaren finansierar.

31 Detaljplan för systembutik vid Munkebäcksmotet inom stadsdelen Kålltorp Detaljplan Dnr: 15/1570 SDN: Örgryte-Härlanda Mellanstaden Prioriterat utbyggnadsområde. Tillbyggnad med förrådslokaler på norra sidan av befintlig byggnad. Tillbyggnaden är 750 m² och med en byggnadshöjd på 9 meter. Placering i etablerat handelsområde. Särskilt arbetssätt. är i enlighet med översiktsplanen. Markägaren finansierar.

32 Detaljplan för bostäder vid Sigtunagatan inom stadsdelen Kålltorp Detaljplan Dnr: 17/0441 SDN: Örgryte-Härlanda Mellanstaden. Komplettera befintligt villaområde med mindre lägenheter för t ex studenter, generationsbostäder eller för unga som söker en första bostad. Detta genom inredning av vind i ca 15 villor. Inga samband eller beroenden med andra projekt i omgivningen. Särskilt arbetssätt. Förtätning i mellanstaden. Varierade boendeformer. Berör enbart kvartersmark. Fastighetsägarna finansierar alla åtgärder.

33 Detaljplan för kontor vid Banehagsliden inom stadsdelen Majorna Detaljplan Dnr: 15/1249 SDN: Majorna-Linné Centrala Göteborg Utvidgad innerstad. Bygga om befintligt småindustrihus till huvudsakligen kontor. En mindre tillbyggnad föreslås vid entrén på byggnadens norra sida. Inga samband eller beroenden med andra projekt i omgivningen. Särskilt arbetssätt. Ger förutsättningar för ett ökat antal sysselsatta i området vilket är positivt eftersom det ger ökat underlag för befintlig service i närområdet. Markägaren finansierar.

34 Detaljplan för förskola med mera vid Kullens väg inom stadsdelen Säve Detaljplan Dnr: 15/1662 SDN: Norra Hisingen Ytterstaden - Framtida utvecklingsområden. Ändrad användning från bostäder till förskola och församlingslokal. Vid framtagande av en ny detaljplan bör det övervägas om man ska ta ett större grepp än bara fastighet Säve 10:1, för att även få med parkeringen och förskolegården. Särskilt arbetssätt. Inom framtida utvecklingsområde. Jämlikt Göteborg. Markägaren finansierar.

35 Detaljplan för upphävande av tomtindelning vid Resliden inom stadsdelen Askim Detaljplan Dnr: 18/0137 SDN: Askim-Frölunda-Högsbo Kustområde. Upphävande av tomtindelning från 1978 för att kunna genomföra stadsplanen från Ett bostadshus tillkommer. Inga kända samband eller beroenden. Särskilt arbetssätt. - Markägaren finansierar.

36 Detaljplan för bostadshus vid Långe Jans väg inom stadsdelen Torslanda Detaljplan Dnr: 18/0170 SDN: Västra Hisingen Kustområde. Möjliggöra byggnation av en villa, ca kvm i två våningar, placerad i mitten av tomten. Ta bort de regler som begränsar byggnationen av föreslaget hus. Inga kända samband eller beroenden. Särskilt arbetssätt. - Markägaren finansierar.

37 Detaljplan för bostäder vid Stenhedsgatan inom stadsdelen Backa Detaljplan Dnr: 17/0410 SDN: Norra Hisingen Mellanstaden Prioriterat utbyggnadsområde. Göra det möjligt att dela tomten för att upprätta två fastigheter. Det finns inga andra pågående detaljplaner eller andra projekt i områdets närhet. Särskilt arbetssätt. är i enlighet med översiktsplanen. Markägaren finansierar.

38 Detaljplan för bostäder vid Fagottgatan inom stadsdelen Järnbrott Detaljplan Dnr: 17/0210 SDN: Askim-Frölunda-Högsbo Mellanstaden Prioriterat utbyggnadsområde. Ändra detaljplanen så att byggnaderna blir planenliga och att det blir möjligt att bygga ut de befintliga balkongerna enligt föreningens önskemål. Förslaget berör 480 befintliga lägenheter. Pågående program och fördjupning av översiktsplan. Särskilt arbetssätt. Enligt översiktsplan, pågående fördjupning av översiktsplan samt program. Markägare finansierar.

39 Detaljplan för bostäder vid Väderkvarnsgatan inom stadsdelen Brämaregården Detaljplan Dnr: 14/0462 SDN: Lundby Mellanstaden Prioriterat utbyggnadsområde. Tillskapa 8 nya bostäder (3-4 rok) i ett kvarter med landshövdingehus. Området ligger lågt i förhållande till Göta älv och Kvillebäcken. Det kommer att bli nödvändigt att arbeta med översvämningsskydd. Särskilt arbetssätt. Enligt utbyggnadsplanering, nära tyngdpunkt Backaplan. Markägaren finansierar.

40

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg 2018-03-26 Diarienummer: 0594/17 Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 81578 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan

Läs mer

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund Fastighetskontoret Markreservation för bostäder vid Välen park Bakgrund Området Aktuellt område för markreservation ligger utmed Näsetvägen och Reningsverksgatan ca 1 km från Frölunda torg. Området ligger

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna 2016-09-27 Diarienummer: 1167/ 15 FK Diarienummer: 0789/ 16 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan

Läs mer

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65 2015-09-14 Diarienummer: 0645/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående skola och bostäder m.m. vid Önneredsvägen inom stadsdelarna Fiskebäck

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder söder om Wieselgrensplatsen, inom stadsdelen Rambergsstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder söder om Wieselgrensplatsen, inom stadsdelen Rambergsstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2018-02-05 Diarienummer 0206/18 Strategisk avdelning Matilda Landén telefon 031-368 12 99 e-post: matilda.landen@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns.

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2386/17 Strategiska avdelningen Sofie Bårdén telefon 031-368 11 92 e-post: sofie.barden@fastighet.goteborg.se Markanvisningsplan 2017 Förslag

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs 2015-05-12 Diarienummer: 0600/14 FK Diarienummer: 6044/14 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47, tisdag och torsdag E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Startplan Ärendepresentationer över specificerade projekt

Startplan Ärendepresentationer över specificerade projekt Startplan 2018 Ärendepresentationer över specificerade projekt Centrala Göteborg - Innerstaden Detaljplan för bostäder vid Rosengatan, inom stadsdelen Olivedal Detaljplan Dnr: 13/0582 SDN: Majorna-Linné

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Uppföljning av projektplan för samhällsbyggnadsprojekt 2014-2016 och remiss inför projektplan 2015-2017

Uppföljning av projektplan för samhällsbyggnadsprojekt 2014-2016 och remiss inför projektplan 2015-2017 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-25 SN-2014/2852.319 1 (2) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 37805 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Uppföljning

Läs mer

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö 2015-09-08 Diarienummer: 0782/03 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-02-06 Diarienummer 0740/15 Exploateringsavdelningen Albin Svahn, Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1210/ 15

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1210/ 15 2016-06-21 Diarienummer: 1210/ 15 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande Detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:8 inom stadsdel

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Distansgatan/Marconigatan - del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Distansgatan/Marconigatan - del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-11-23 diarienummer 1173/08 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Kvibergs park

Markanvisning för bostäder vid Kvibergs park Fastighetskontoret Markanvisning för bostäder vid Kvibergs park Bakgrund Området Aktuellt område för markanvisning ligger utmed Gärdsåsgatan mellan Gärdsås och Utby ca 7 kilometer från Göteborgs centrum.

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Box GÖTEBORG. Besöksadress: Köpmansgatan 20 Hemsida: e-post:

Stadsbyggnadskontoret Box GÖTEBORG. Besöksadress: Köpmansgatan 20 Hemsida:   e-post: STARTPLAN 2018 Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 GÖTEBORG Besöksadress: Köpmansgatan 20 Hemsida: www.goteborg.se e-post: sbk@sbk.goteborg.se Telefon: 031-368 00 00 Telefax: 031-711 45 21 STARTPLAN

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 3257/16 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Markreservation för bostäder vid Grönås inom stadsdelen Gårdsten

Markreservation för bostäder vid Grönås inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-10-23 diarienummer 4275/17 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markreservation för bostäder

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2017-02-07 Dnr: 2016:314 Tahe 1:102 Tahe, Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller förändras

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Planbesked för fastigheterna Orminge 37:1 och Orminge 37:2, Ormingeringen i Boo

Planbesked för fastigheterna Orminge 37:1 och Orminge 37:2, Ormingeringen i Boo 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-08-16 MSN 2017/97 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Planbesked för fastigheterna Orminge 37:1 och Orminge 37:2, Ormingeringen 63-81 i Boo Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 5060/16 Strategiska avdelningen Karin Darj telefon 368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan

Läs mer

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-26 Diarienummer 4903/18 Handläggare Anton Lindström Telefon: 031-368 11 74 E-post: anton.lindstrom@fastighet.goteborg.se Markreservation samt ansökan

Läs mer

/ / /17. Val av justerare Hampus Magnusson (M) Godkännande av dagordning Godkänns efter ändring RAPPORTER OCH UPPDRAG

/ / /17. Val av justerare Hampus Magnusson (M) Godkännande av dagordning Godkänns efter ändring RAPPORTER OCH UPPDRAG 181 Val av justerare Hampus Magnusson (M) 182 Godkännande av dagordning efter ändring RAPPORTER OCH UPPDRAG 183 0011/17 Fastighetsdirektörens rapport Antecknas 184 2930/17 Bostadsbyggandet i Göteborg,

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november 2016 Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan 250 nya bostäder i olika boendeformer Den 24 november genomfördes dialogmöten med drygt 150 anmälda

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl.

Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2010/43.318 Dp 7-A-3-II:1 Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING Planområdet (markerat på ortofoto från 2009) Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl. Kommundel:

Läs mer

STARTPLAN 2017 MED UTBLICK MOT

STARTPLAN 2017 MED UTBLICK MOT STARTPLAN 2017 MED UTBLICK MOT 2018-2020 Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 GÖTEBORG Besöksadress: Köpmansgatan 20 Hemsida: www.goteborg.se e-post: sbk@sbk.goteborg.se Telefon: 031-368 00 00 Telefax:

Läs mer

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0395/12 Markavdelningen/Analys och utredning Eva Odesten Romell/Stephan Cedergren Telefon 368 11 75/368 12 14 E-post: eva.odesten.romell@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Markreservation för bostäder vid Välen park inom stadsdelen Järnbrott

Markreservation för bostäder vid Välen park inom stadsdelen Järnbrott Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-11-27 diarienummer 5707/17 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markreservation för bostäder

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun 2013-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/161-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Grönebacken i Centrala Kyrkbyn

Markanvisning för bostäder vid Grönebacken i Centrala Kyrkbyn Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-09-29 diarienummer 2393/14 Avdelningen för strategisk planering Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: lisa.haggdahl@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö 2017-03-27 Diarienummer: 0484/ 16 Stefan Rosén Telefon: 031-368 18 04 E-post: stefan.rosen@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö Begäran avser:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1451/15

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1451/15 2016-06-21 Diarienummer: 1451/15 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 177:5 inom stadsdel

Läs mer

Markanvisning för bostäder, kontor, handel, parkering mm vid Gamlestads torg etapp 2

Markanvisning för bostäder, kontor, handel, parkering mm vid Gamlestads torg etapp 2 Markanvisning för bostäder, kontor, handel, parkering mm vid Gamlestads torg etapp 2 Område och bakgrund Gamlestaden är ett av de viktigaste stadsutvecklingsområdena i Göteborg just nu. Den nya kollektivtrafikknutpunkten

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder inom planarbetet för bostäder och förskola vid Merkuriusgatan inom stadsdelen Bergsjön - del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 3351/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-12-15 Diarienummer 5260/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Litteraturgatan

Läs mer

Bilaga 2 Produktionsplan Presentation av planer med planerad start 2016

Bilaga 2 Produktionsplan Presentation av planer med planerad start 2016 Bilaga 2 Produktionsplan 2016 Presentation av planer med planerad start 2016 Produktionsplan 2016 HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 ANGERED HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 3 Angered 1/16 Detaljplan SBK:

Läs mer

Genomförandestrategi för Ekängen

Genomförandestrategi för Ekängen 1 (6) 2013-05-14 2013-243 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Håkan Sylvan, detaljplanering Anna Call, mark- och exploatering Samhällsbyggnadsnämnden Genomförandestrategi

Läs mer

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2018-06-07 Anna Bengtsson 1 (6) Planarkitekt Diarienummer KSM2018-836-214 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Kv Vandringsmannen m.fl.

Kv Vandringsmannen m.fl. Planbesked 2018-03-06 Dnr: 2017:208 Kv Vandringsmannen m.fl. Ekhagen Jönköpings kommun Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster.

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster. Dnr BTN15/93 Tillägg till detaljplan P 37-3 för Björken 1, 2, 3, 10 & 11 Öster Nyköpings kommun Granskningshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-10-06 Reviderad 2015-11-23 Dnr 2/6 Planhandlingar Detaljplanen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-08-31 Diarienummer 0651/05 Exploateringsavdelningen Emma Eliasson Telefon 031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och köpekontrakt

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(10) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9. inom Pryssgården i Norrköping

ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(10) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9. inom Pryssgården i Norrköping 1(10) Planbeskrivning tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9 inom Pryssgården i Norrköping den 19 september 2014 reviderad den 22 oktober 2014 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2014-11-11, 221

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Guldhedsgatan

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Guldhedsgatan Fastighetskontoret Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Guldhedsgatan Bakgrund Området Området är beläget intill Guldhedsgatan i stadsdelen Guldheden ca 2,3 km från Göteborgs centrum, 1,8

Läs mer

Startplan för planverksamhet. Startplan Rapport med bilagor

Startplan för planverksamhet. Startplan Rapport med bilagor Startplan för planverksamhet Startplan 2019 Rapport med bilagor 2018-11-16 www.goteborg.se Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 GÖTEBORG Besöksadress: Köpmansgatan 20 Hemsida: www.goteborg.se e-post:

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-12-05 Handläggare: Christian Bleckman Tfn +46 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:9 inom stadsdel Älvsborg

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:9 inom stadsdel Älvsborg 2016-06-21 Diarienummer: 1514/15 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:9 inom stadsdel

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB.

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB. Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-06-16 Diarienummer 0667/05 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 031-368 10 81 E-post: emma.holm@fastighet.goteborg.se Förlängning och precisering av tidigare

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-06-16 diarienummer 3577/17 Strategiska avdelningen Ulf Täng telefon 031-368 14 10 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen

Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen LAGA KRAFTHANDLING Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Svensson, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen Hanviken

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli /

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli / Diarienr Plan nr 2014/1503 571 Antagande BN 2016-11-21 Laga Kraft 2016-12-19 Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i juli 2016 HANDLINGAR Planhandlingarna består

Läs mer

Ny detaljplan för fastigheten Fräsen 2, Nytorp Start-PM

Ny detaljplan för fastigheten Fräsen 2, Nytorp Start-PM 1(5) SAMHÄLLSUTVECKLINGSKONTORET Annelie Mellin Ny detaljplan för fastigheten Fräsen 2, Nytorp Start-PM Bakgrund och förutsättningar Området Fastigheten Fräsen 2 är belägen i Nytorps industriområde direkt

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring 00266 2012-02-20 DNR E2012-513- Christina Winberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 66 christina.winberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda

Markanvisning för bussdepå vid radiomasten i Västra Frölunda Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 1073/16 Strategisk planering Ulf Täng telefon 031-368 10 14 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bussdepå vid radiomasten

Läs mer

Översiktsplan för Göteborg

Översiktsplan för Göteborg Översiktsplan för Göteborg, ÖP09 Stadsbyggnadskontoret Översiktsplan för Göteborg Uppföljning 2017 Godkänd av byggnadsnämnden 2018-12-11 Diarienummer: 0772/18 www.goteborg.se Översiktsplan för Göteborg

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer