Risk- och sårbarhetsanalys

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Risk- och sårbarhetsanalys"

Transkript

1 Risk- och sårbarhetsanalys Upplands-Bro kommun 2015

2 1 Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning... 3 Syfte och mål Beskrivning av kommunen och dess geografiska område Arbetsprocess och metod Samhällsviktiga verksamheter Kritiska beroenden för kommunens samhällsviktiga verksamhet Riskbedömning för kommunen och dess geografiska område...14 Riskanalys av de tio allvarligaste riskerna...14 Antagonistiska handlingar mot kommunal verksamhet...15 Brand/Explosion i äldreboende...15 Klimatförändringar...16 Större extern olycka eller katastrof som drabbar ett stort antal kommuninvånare...16 Elavbrott i över 24 timmar...17 Avbrott i dricksvattenförsörjningen som varar i över 24 timmar...17 Utebliven IT/telefoni i över 24 timmar...18 Social oro...18 Pandemi...19 Avbrott i livsmedelsförsörjningen Identifierade sårbarheter och brister i krisberedskap...20 Scenario Snöstorm...20 Scenario IT-intrång...23 Scenario Kontaminerat vatten...24 Scenario Brand i Högbytorp...25 Scenario Social oro Åtgärder utifrån risk- och sårbarhetsanalysens resultat...27 Åtgärder utifrån identifierade sårbarheter...27 Åtgärder utifrån generell förmågebedömning av kommunens krisberedskap Slutord...31

3 2 Sammanfattning Denna rapport sammanställer resultatet av den risk- och sårbarhetsanalys som genomförts för Upplands-Bro kommun under perioden januari juni Upprättande av risk- och sårbarhetsanalys regleras i Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH). Syftet med risk- och sårbarhetsanalysen är att öka riskmedvetenheten och minska sårbarheter inom Upplands-Bro kommun samt att öka kommunens förmåga att hantera extraordinära händelser. Analysen är grundad på genomgång av befintlig dokumentation samt intervjuer och workshopar med strategiskt viktiga funktioner inom kommunen och följer Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps vägledning för risk- och sårbarhetsanalyser. Riskerna som värderats högst i riskanalysen: Antagonistiska handlingar mot kommunal verksamhet Brand/explosion i äldreboende Klimatförändringar Större extern olycka eller katastrof som drabbar ett stort antal kommuninvånare Elavbrott i över 24 timmar Avbrott i dricksvattenförsörjningen i över 24 timmar Utebliven IT/telefoni i över 24 timmar Social oro Pandemi Avbrott i livsmedelsförsörjning För att identifiera kommunens sårbarheter togs fem scenarier fram och analyserades utifrån identifierade kritiska beroenden inom kommunen. Följande scenarier användes: snöstorm, ITintrång, kontaminerat vatten, brand på Högbytorp samt social oro. Analysen visade att scenariot snöstorm med efterföljande elavbrott och begränsad framkomlighet fick allvarligast konsekvenser med påverkan på kommunens samtliga identifierade kritiska beroenden. Övriga scenarier påverkade ett mindre antal beroenden. Utifrån risk- och sårbarhetsanalysens resultat bedöms Upplands Bro kommun på många områden ha en relativt god förmåga att förebygga och hantera extraordinära händelser. För att ytterligare stärka förmågan har bland annat följande förbättringsåtgärder identifierats under sårbarhetsanalysen: Rutin för hantering av personalbrist Information om inlarmningsrutiner vid en extraordinär händelse till samtliga anställda Plan för utplacering och fördelning av nödvatten Översyn av befintliga reservaggregat Vidare finns det ett generellt behov av att ta fram ett övergripande styrdokument inom kommunen gällande krishantering, att ta initiativ som möjliggör för aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område att samverka under extraordinära händelser samt behov av utbildning och övning vad gäller krishantering och samverkan.

4 3 1. Inledning Denna rapport utgör 2015 års risk- och sårbarhetsanalys (RSA) för Upplands-Bro kommun och är en viktig del i kommunens säkerhetsarbete. Enligt Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) föreskrifter och allmänna råd om kommuners risk- och sårbarhetsanalyser (MSBFS2015:5) ska alla kommuner identifiera och analysera de risker som finns inom kommunen och som kan leda till en extraordinär händelse. En extraordinär händelse är en händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun. Denna rapport är kommunens övergripande risk- och sårbarhetsanalys för rapportering till länsstyrelsen under mandatperiodens första år, d.v.s. den 31 oktober Övriga år, den 15 februari, ska kommunen rapportera uppföljningar av sin RSA till länsstyrelsen enligt bilaga i MSBFS 2015:5. Syfte och mål Syftet med risk- och sårbarhetsanalysen är att öka riskmedvetenheten och minska sårbarheter inom Upplands-Bro kommuns samhällsviktiga verksamheter och interna och externa kritiska beroenden samt öka kommunens förmåga att hantera extraordinära händelser. Målet med risk- och sårbarhetsanalysen är att Upplands-Bro kommun ska få utökad kunskap om de risker och sårbarheter som är aktuella inom kommunen och på så sätt kunna skapa system som är robusta. Risk- och sårbarhetsanalysen ska även ligga till grund för Upplands-Bro kommuns plan för att hantera extraordinära händelser. Risk- och sårbarhetsanalysen ligger även till grund för de enskilda kontorens handlingsplaner, vilket är ett ytterligare steg i att stärka kommunens krishanteringsförmåga.

5 4 2. Beskrivning av kommunen och dess geografiska område Upplands-Bro kommun (se Figur 1, Översiktskarta Upplands-Bro kommun) ligger i nordvästra delen av Stockholms län och avgränsas till stora delar av Mälarens vatten. Kommunen gränsar mot Sigtuna kommun, Upplands Väsby kommun, Järfälla kommun, Ekerö kommun samt Håbo kommun. Håbo kommun ligger i Uppsala län, övriga grannkommuner ligger i Stockholms län. Figur 1. I kommunen finns två tätorter, Bro och Kungsängen. I Kungsängens centrum återfinns kommunhuset. Det bor ca invånare i kommunen (SCB, ). Upplands-Bro kommun kan nås med bil via E18 som löper tvärs genom kommunen eller via väg 269 norrifrån från Sigtuna kommun. Pendeltåg stannar vid stationerna Kungsängen och Bro och SL trafikerar även kommunen med bussar. I kommunen finns åtta naturreservat och två landskapsskyddsområden. Flera av områdena har också ett Natura 2000-skydd genom EU. Vidare återfinns åtta fornborgar, mer än gravhögar och ett stort antal runstenar i kommunen som vittnar om en gammal kulturbygd.

6 5 I Upplands-Bro kommun finns två vattenskyddsområden, Östra Mälarens vattenskyddsområde som innefattar en stor del av Mälaren i kommunen och Leran 1:3 vattenskyddsområde som innefattar en stor del av åsen vid Lindormsnäs. Ett flertal förskolor, skolor och äldreboenden drivs i kommunens regi. Privata verksamheter förekommer också. Vatten och avlopp inom tätorterna Kungsängen, Brunna och Bro samt Rättarboda, Smidö och Almare Stäket svarar kommunen för. Vatten och avlopp utanför tätorterna svarar fastighetsägaren själv för. Upplands-Bro kommun har inte något eget vattenverk utan det är kommunalförbundet Norrvatten som producerar kommunens dricksvatten. Norrvatten producerar och distribuerar dricksvatten till mer än en halv miljon människor i 14 medlemskommuner (däribland Upplands-Bro kommun) norr om Stockholm. Görvälnverket som ligger i Järfälla kommun är det vattenverk som förser kommunen med dricksvatten. Det finns för närvarande en vattenledning med singelmatning som går in i kommunen och vattenledningen leds till vattentornet i Tibble. Tornet ser till att vattnet har ett lagom tryck och fungerar även som vattenreserv vid eventuella kortare avbrott i vattenleveransen från Norrvatten. Tillsammans med Norrvatten och Sigtuna kommun har kommunen påbörjat projektet att dra nya vatten- och avloppsledningar från Bro till Sigtuna, via Håbo-Tibble. Med en ny vattenledning skapar man större redundans i systemet samtidigt som nya exploateringsområden i närområdet får tillgång till vatten. Kommunen har inte något eget reningsverk för avloppsvatten. Käppalaförbundet sköter reningen av avloppsvattnet i Käppalaverket som ligger på Lidingö. E.ON ansvarar för både elförsörjning och fjärrvärmen i kommunen. Vid Högbytorp planerar E.ON att uppföra en anläggning för kraftvärme och biogasutvinning. Ett flertal högspänningsledningar går genom kommunen. I hela kommunen finns över företag. I Högbytorp, norr om Bro, har Ragn-Sells Avfallshantering AB en av Sveriges största kretsloppsanläggning ar. Varje år hanteras över ton avfall och varje dag anländer lastbilar med material som ska sorteras och behandlas. Största privata arbetsgivaren i kommunen är COOP Logisitik i Bro med 675 anställda. Brandkåren i Attunda har i sin riskanalys 2014 identifierat två verksamheter i Upplands-Bro som är att betrakta som farliga: Fresenius Kabi och Frööjd AB. Båda dessa verksamheter omfattas både utav kraven i LSO 2:4 samt av Seveso kravnivå lägre. Fresenius Kabi ligger i Brunna industriområde och tillverkar emulgeringsmedel till medicinskt dropp. Anledningen att verksamheten betraktas som farlig beror på företagets omfattande hantering av ett flertal olika brandfarliga vätskor såsom dietyleter, aceton, etanol etc. Frööjd AB är belägen inne på Ragnsells område på Högbytorp. I verksamheten hanteras en betydande mängd explosiv vara i form av sprängmedel. Verksamheten består av lassning, lossning och lagring av explosivämnen tillhörande klass 1.1.D massdetonerande.

7 6 Försvarsmaktens förband Livgardet och dess ledning återfinns i Brunna norr om Kungsängen. Livgardet ansvarar bland annat för utbildning av militär och civil personal för insatser både nationellt och internationellt. Upplands-Bro kommun har knappt anställda och tjänstemannaorganisationen är uppdelad i följande kontor: Kommunledningskontoret, Utbildningskontoret, Socialkontoret, Tillväxtkontoret samt Kultur- och fritidskontoret. Den politiska organisationen i Upplands-Bro kommun är fördelad på olika nämnder. Upplands-Bro kommun äger och driver flera bolag, däribland Aktiebolaget Upplands Brohus och Upplands-Bro kommunfastigheter AB. Upplands-Bro Kommunföretag AB är moderbolag för de övriga affärsdrivande bolag som ingår i koncernen Upplands-Bro.

8 7 3. Arbetsprocess och metod Risk- och sårbarhetsanalysen har genomförts under januari-juni Säkerhetsstrateg i Upplands- Bro kommun, Mats Kjellberg, har ansvarat för arbetet medan utförandet har gjorts av konsulter från BRM Europe AB. Analysen utgör en översiktlig risk- och sårbarhetsanalys för kommunen i stort och följer strukturen i nedanstående processbeskrivning från MSB:s vägledning för risk- och sårbarhetsanalyser (se Figur 2). Figur 2. Källa: Vägledning för risk- och sårbarhetsanalyser (MSB 2011) Analysen baseras på genomgång av befintlig dokumentation, workshopar med kommunens verksamheter och intervjuer med Mats Kjellberg, Säkerhetsstrateg. Grundläggande för kartläggning av samhällsviktiga verksamheter, kritiska beroenden samt risker och sårbarheter har varit att verksamheter inom kommunen i workshopform identifierat svagheter och hot som kan drabba kommunen i stort eller inom den egna verksamheten samt bedömt vilka skador och konsekvenser dessa hot kan medföra. Två workshopar har planerats med respektive verksamhet. Den första workshopen har varit inriktad på samhällsviktig verksamheter, kritiska beroenden och risker. Den andra workshopen har varit inriktad på sårbarhetsanalys samt åtgärder. Följande verksamheter har genomfört workshopar: Kommunledningskontoret Tillväxtkontoret Socialkontoret Utbildningskontoret Kultur- och fritidskontoret (Genomförde inte en andra workshop då de inte identifierade några samhällsviktiga verksamheter inom det egna kontoret) Upplands-Brohus (Fastigheter) Från Kommunledningskontoret har följande deltagare medverkat i arbetet: Karl Öhlander, Kansli- och utvecklingschef Mattias Forsberg, Näringslivschef Linda Jonsson, Chef Internservice/Fastighetsstrateg Anna-Lena Örvander, Kommunsekreterare kanslistaben AnnCatrin Brattström, Personalchef Sara Eklind, Kommunikationschef Johan Hedberg, IT-chef

9 8 Susanne Schenström, Kundcenterchef Maria Johansson, Tf Kommundirektör Från Tillväxtkontoret har följande deltagare medverkat i arbetet: Marianne Hagman, Tillväxtchef Kent Olsson, Livsmedelsinspektör Malvina Hagbjörk, Miljösamordnare Cecilia Karlsson, Miljöinspektör Henric Carlson, Tf plan- och exploateringschef Charlotte Ahlstrand, Tf teknisk chef Från Socialkontoret har följande deltagare medverkat i arbetet: Gerda Nömme, Hemtjänstchef Elisabeth Hedrenius, Enhetschef Kungsgårdens äldreboende Ann-Sofi Sundman, Enhetschef Alle/Norrgården och Solrosens dagverksamhet Anna Hollstrand, Enhetschef LSS/Gruppbostäder Susanna Lillsjö, Enhetschef Socialpsykiatri Jesper Kyrk, Avdelningschef för kvalitet och verksamhetsstöd Helena Åhman, Avdelningschef utföraravdelning Mona Zakeri, Verksamhetschef, Hagtorps äldreboende Från Utbildningskontoret har följande deltagare medverkat i arbetet: Magnus Bowall, Lokalsamordnare Dan Carlsson, Slöjdlärare, Broskolan Erik Eriksson, Kökschef, Kostenheten Cecilia Löhr, Biträdande rektor, Förskolan Klockarängen Patrik Marinilli, Biträdande rektor, Lärvux Radia Örtenblad, Specialpedagog, Resursteamet Från Kultur- och fritidskontoret har följande deltagare medverkat i arbetet: Magnus Carlberg, Bibliotekschef Maria Palm, Enhetschef Fritid Åsa Källström, Kulturskolechef Lars Björketun, Anläggningschef Bo Sundqvist, Kultur- och fritidschef Från Upplands-Brohus har följande deltagare medverkat i arbetet: Tore Olsson, VD Per-Erik Åhlund, Förvaltningschef Bostäder Inge Åberg, Förvaltningschef Lokaler Kent Svensson, Teknikchef Lena Erdhage, Ekonomichef

10 9 För att identifiera de främsta riskerna i kommunen genomfördes en riskinventering för varje verksamhet där workshopdeltagarna arbetade fram möjliga risker och värderade dem utifrån sannolikhet och konsekvens utifrån givna bedömningskriterier. Värderingen av sannolikhet och konsekvens kan göras enligt flera olika modeller men i detta arbete har en femgradig skala använts. Sannolikhet att en händelse ska inträffa: 1. Mycket låg sannolikhet (1 gång per 30 år). 2. Låg sannolikhet (1 gång per 10 år). 3. Medelhög sannolikhet (1 gång per år). 4. Hög sannolikhet (6 gånger per år). 5. Mycket hög sannolikhet (Varje vecka). Konsekvenser om en händelse skulle inträffa: 1. Mycket begränsade (små skador eller kortsiktiga förluster). 2. Begränsade (måttliga skador eller förluster på kort sikt). 3. Allvarliga (betydande skador eller förluster på kort eller lång sikt). 4. Mycket allvarliga (mycket stora skador eller förluster på lång sikt). 5. Katastrofala (extremt allvarliga skador eller förluster på lång sikt). Kommunledningskontoret har även fått i uppgift att inventera risker inom kommunens geografiska ansvarsområde, men som ligger utanför kommunens verksamheter. Den sammanlagda riskinventeringen och riskanalysen har därefter legat till grund för kommunens aggregerade riskanalys. Den aggregerade riskanalysen har genomförts med de olika verksamheternas riskanalysarbete som grund och utifrån kompletterande intervjuer med Säkerhetsstrateg Mats Kjellberg. De tio mest allvarliga riskerna på aggregerad kommunnivå har därefter analyserats djupare. Sårbarhetsanalysen har utgått från den information som framkommit i workshoparna gällande kritiska beroenden och identifierade risker inom kommunen. Sårbarhetsanalysen har därefter genomförts i workshopform med respektive verksamhet. Sårbarhetsanalysen baserades på Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) modell för risk- och sårbarhetsanalys (FORSA). Sårbarhetsanalysen ska visa hur allvarligt och omfattande en specifik händelse kan påverka samhället eller den egna organisationen. En sårbarhetsanalys har genomförts för varje enskild händelse eller scenario för att se hur verksamhetens kritiska interna och externa beroende påverkas.

11 10 I de aktuella workshoparna har ett flertal scenarier analyserats utifrån ovanstående metod. För varje kritiskt beroende bedöms påverkan enligt nedanstående bedömningsskala tillsammans med en beskrivning av hur de olika beroendena påverkas av händelsen: Förstärkt - Beroendet fungerar bättre eller det finns mer resurser än i vanliga fall. - Ingen skillnad mot normaltillståndet. Nedsatt - Beroendet fungerar sämre eller det finns mindre resurser än i vanliga fall. Utslagen - Beroendet fungerar inte alls eller tillgången till resursen är helt avbruten. Med hjälp av bedömningen har eventuella sårbarheter identifierats. Vidare har åtgärdsförslag för att minska dessa sårbarheter tagits fram gemensamt i respektive verksamhet. Parallellt som denna risk- och sårbarhetsanalys har tagits fram, har Upplands-Bro kommun också varit involverad i framtagandet av risk- och sårbarhetsanalysen för Brandkåren i Attunda.

12 11 4. Samhällsviktiga verksamheter Inom ramen för risk- och sårbarhetsanalysen gäller det för kommunen att identifiera sina samhällsviktiga verksamheter inom det geografiska området. För att kunna göra detta ska identifieringen ske både inom kommunens egen verksamhet samt inom det geografiska områdesansvaret. Med samhällsviktig verksamhet avses de verksamheter, anläggningar, noder, infrastrukturer och tjänster som är av avgörande betydelse för upprätthållandet av viktiga samhällsfunktioner. Endast verksamhet som absolut behövs för upprätthållandet av viktiga samhällsfunktioner vid allvarliga händelser eller kriser bör identifieras som samhällsviktiga. Samhällsviktig verksamhet kan vara av nationell, regional eller lokal betydelse. Upplands-Bro kommun är beroende av samhällsviktiga verksamheter i andra kommuner. Som tidigare nämnts är avgränsningen för denna risk- och sårbarhetsanalys kommunens geografiska områdesansvar, därför kommer beroende av samhällsviktiga verksamheter utanför kommunens gränser endast i vissa fall kort nämnas. Identifiering av samhällsviktiga verksamheter utgår från elva samhällssektorer som är framtagna av MSB (Vägledning för samhällsviktig verksamhet att identifiera samhällsviktig verksamhet och kritiska beroenden samt bedöma acceptabel avbrottstid, MSB620 - januari 2014). Intervjuade funktioner har utifrån föreslagna samhällssektorer och exemplifierade samhällsfunktioner identifierat samhällsviktiga verksamheter inom Upplands-Bro kommuns geografiska områdesansvar, dvs. de specifika verksamheter som upprätthåller en viktig samhällsfunktion inom respektive sektor. Exempel på viktiga samhällsfunktioner återfinns i Bilaga 1: Exempel på viktiga samhällsfunktioner per samhällssektor. I nedanstående Tabell 1 redovisas kommunens identifierade samhällsviktiga verksamheter utifrån MSB:s framtagna samhällssektorer. Notera att t.ex. bankomater, livsmedelsaffärer eller andra liknande lokala serviceinrättningar inte är upptagna i tabellen. Livsmedel och tillgång till kontanter är viktiga samhällsfunktioner. Dock skulle en enbart lokal utslagning av någon av dessa samhällsviktiga funktioner täckas upp av verksamheter i närliggande kommuner, vilket också har varit utgångspunkten i analysen.

13 12 Samhällsviktiga verksamheter utifrån MSB:s samhällssektorer Samhällssektor Samhällsviktig verksamhet Reservkraft till kommunhuset samt till vissa äldreboende (Upplands- Brohus/Kommunledning) Elförsörjning Eldistribution inom kommunen (E.on) Högspänningsledningar (E.on) Bensinstationer Ingen samhällsviktig verksamhet inom Upplands-Bro kommuns Finansiella tjänster geografiska område har identifierats inom denna sektor Handel och Fresenius Kabis råvarutillverkning av äggfosfolipider samt centrallager i industri Brunna Förskole- och grundskoleverksamhet samt verksamhet inom gymnasieskola och vuxenutbildning (Utbildningskontoret) Äldreomsorg: Norrgården äldreboende, Kungsgården äldreboende, Allégården (Socialkontoret) samt Hagtorps äldreboende (drivs på entreprenad av Frösunda Omsorg AB) Gruppbostäder (Socialkontoret) Hälsa och sjukvård Socialpsykiatri, hemtjänst och personlig assistans (Socialkontoret) samt omsorg Flyktingmottagande: Lane boende för ensamkommande flyktingungdomar (Socialkontoret) Akut myndighetsutövning: Barn och ungdomar som far illa (Socialkontoret) Servicehusverksamhet (Socialkontoret) Primärvård (SLL samt privata vårdföretag.) Information och Telefonmaster kommunikation Infrastruktur för datakommunikation och telefoni Drift och underhåll av ledningssystem och tryckstegringsstationer för dricksvatten (Tillväxtkontoret) Drift och underhåll av ledningssystem och pumpar för avloppsvatten (Tillväxtkontoret) Kommunalteknisk Bortskaffande av hushållsavfall (Tillväxtkontoret) försörjning Framkomlighet och väghållning av det kommunala vägnätet inklusive snöröjning (Tillväxtkontoret) Myndighetsutövning vid en utsläppsolycka (Tillväxtkontoret) Renhållning: Högbytorp kretsloppsanläggning (Ragn-Sells) Broterminalen (Coop Sverige) Tillagning och utkörning av kost från två kommunala centralkök till Livsmedel skolor, hemtjänst och äldreboende (Utbildningskontoret) Livsmedelskontroll (Tillväxtkontoret) Offentlig Begravningsverksamhet förvaltning Krisledning och samordning med myndigheter (Kommunledningen) Räddningstjänst Skydd och säkerhet SOS Alarm Polis Socialförsäkringar Ekonomiskt bistånd (Socialkontoret) SL:s pendeltågsdepå SL:s trafiknät inklusive pendeltågs- och busstrafik Transporter E-18 och större vägar (Trafikverket) Mälarbanan, inklusive person- och godstransporter (Trafikverket) Tabell 1.

14 13 5. Kritiska beroenden för kommunens samhällsviktiga verksamhet Kritiska beroenden är resurser som kommunen är beroende av för att kunna upprätthålla sina samhällsviktiga verksamheter. Ett beroende definieras som kritiskt om det är svårt att ersätta den aktuella resursen med en annan. Kritiska beroenden kan antingen vara interna (tillhandahålls av kommunen) eller externa (tillhandahålls av externa parter till kommunen). Kritiska beroenden återfinns bland annat inom infrastruktur, verksamhetsnära system, personal, information, kapital, varor och tjänster m.m. Följande interna kritiska beroenden för kommunens samhällsviktiga verksamhet har identifierats i analysen: Personal Fordon Kommunikation Lokaler IT-stöd Framkomlighet Följande externa kritiska beroenden för kommunens samhällsviktiga verksamhet har identifierats i analysen: Eldistribution Fjärrvärme Dricksvatten Avloppshantering Avfallshantering Entreprenörer Drivmedel E18 och större vägar Mediciner Sjukvårdsmaterial Livsmedel Kommunikationsnät (IT/Telefoni)

15 14 6. Riskbedömning för kommunen och dess geografiska område Målet med riskbedömningen är att identifiera och värdera de risker som finns i kommunen och dess geografiska område. En sammanställning över de identifierade riskerna inklusive riskvärdering och förslag på nya åtgärder inom Upplands-Bro kommuns egen verksamhet samt inom det geografiska ansvarsområdet återfinns i Bilaga 2, Upplands-Bro kommuns Riskregister I riskregistret återfinns både de risker som på en aggregerad nivå ses som de allvarligaste inom kommunens geografiska ansvarsområde samt de risker som respektive kontor eller verksamhet har bedömt vara de allvarligaste riskerna i de egna verksamheterna. Riskanalys av de tio allvarligaste riskerna En fördjupad riskanalys har genomförts på de, som kommunen identifierat vara, tio mest allvarliga riskerna på aggregerad nivå utifrån kommunens geografiska ansvarsområde. Respektive riskscenario beskrivs utförligt utifrån sannolikhets- och konsekvensbedömning. Utgångspunkten för konsekvensbedömningen är befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet, grundläggande värden som rättssäkerhet och demokrati, samt skador på egendom och miljö. De tio högst värderade riskerna har utifrån bedömd sannolikhet och konsekvens placerats in i nedanstående riskmatris, Figur 3. R4 R10 R5, R6, R7, R8, R9 R1, R2, R3, Figur 3. R1. Antagonistiska handlingar mot kommunal verksamhet R2. Brand/explosion i äldreboende R3. Klimatförändringar R4. Större extern olycka eller katastrof som drabbar ett stort antal kommuninvånare R5. Elavbrott i över 24 timmar R6. Avbrott i dricksvattenförsörjningen i över 24 timmar R7. Utebliven IT/telefoni i över 24 timmar R8. Social oro R9. Pandemi R10. Avbrott i livsmedelsförsörjning

16 15 Antagonistiska handlingar mot kommunal verksamhet Med antagonistiska handlingar menas en allvarlig och planerad våldshandling som riktar sig mot den kommunala verksamheten och som leder till direkta negativa hälsoeffekter och stora materiella skador. Detta kan exempelvis vara en attrapp som utlöses i närheten av en skola eller en förvaltningsenhet. Risk S K Antagonistiska handlingar 2 5 mot kommunal verksamhet Tabell 9. Sannolikheten för en antagonistisk handling mot Upplands-Bro kommun bedöms vara låg utifrån bedömningskriterierna. Det finns alltjämt en förhöjd hotbild 1 mot Sverige gällande terroristdåd samtidigt som kriminella och/eller ensamagerande personer kan utgöra ett hot och vara ansvariga för att utföra olika typer av attentat mot olika kommunala förvaltningar. Konsekvensen av ett attentat mot kommunen bedöms vara katastrofala. En planerad våldshandling kan antas resultera i ett flertal dödsfall, allvarliga skador på egendom samt orsaka stora störningar i samhällets funktionalitet till följd av ett exempelvis utslaget kommunhus inklusive personal. Brand/Explosion i äldreboende Här avses en omfattande brand/explosion på ett av kommunens äldreboenden vilket leder till extremt allvarliga skador eller förluster på lång sikt. Risk S K Brand/Explosion i 2 5 äldreboende Tabell 8. Sannolikheten för att en brand/explosion på ett av kommunens äldreboende bedöms vara låg vilket motsvarar en händelse som inträffar en gång var tionde år. Konsekvenserna av angiven händelse bedöms vara mycket allvarliga. En brand/explosion på ett äldreboende kan få direkta negativa hälsoeffekter i form av dödsfall eller rökskador samt mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Ett äldreboende bedöms vara särskilt utsatt då brukares nedsatta förmåga kan leda till evakueringssvårigheter. Socialtjänsten kan vidare få stora svårigheter att omplacera brukare inom kommunen. Äldreomsorgen har evakueringsplaner för sina äldreboenden och det finns ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för kommunens fastigheter på plats. 1 Nationellt centrum för terrorhotbedömningar bedömer terrorhotet mot Sverige och svenska intressen i utlandet enligt en femgradig skala där förhöjt är ett hot av tredje graden: Grad 1: Inget hot Grad 2: lågt hot Grad 3: Förhöjt hot Grad 4: Högt hot Grad 5: Mycket högt hot

17 16 Klimatförändringar Med klimatförändringar menas i denna analys förändringar i klimatet som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador samt stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. 2 Detta kan exempelvis vara extrema väderhändelser eller naturolyckor. Risk S K Klimatförändringar 2 5 Tabell 6. Sannolikheten för att Upplands-Bro kommun drabbas av en extrem väderhändelse eller naturolycka till följd av klimatförändringar anses vara låg. Klimatsystemets komplexitet gör det svårt att fastställa hur klimatet kommer att förändras. Enligt FN:s klimatpanel (Intergovernmental Panel on Climate Change) förväntas dock dessa förändringar att ske i en allt högre takt och vara mer omfattande, i synnerhet till följd av höga utsläpp av växthusgaser. Möjliga konsekvenser är en ökning av antalet värmeböljor och kraftiga skyfall. Konsekvenserna av klimatförändringar anses vara katastrofala vilket innebär extremt allvarliga skador eller förluster på lång sikt. Extrema väderhändelser antas bland annat orsaka direkta och indirekta dödsfall till följd av olyckor eller spridningar av sjukdomar samt begränsa framkomligheten på väg och järnväg. Detta innebär i sin tur svårigheter för hemsjukvården, räddningstjänst och avfallshantering att utföra sina respektive viktiga samhällsfunktioner. Vidare kan extrema väderhändelser leda till avbrott i eldistributionen inom kommunen, vilket i sin tur kan innebära avbrott i värme och vattenförsörjning. Större extern olycka eller katastrof som drabbar ett stort antal kommuninvånare Med detta menas en allvarlig extern olycka eller katastrof som drabbar ett stort antal kommuninvånare och som får betydande direkta hälsoeffekter, ger allvarliga störningar i samhällets funktionalitet och kan leda till bestående misstro mot flera samhällsinstitutioner. Tsunamin som drabbade Sydostasien i december 2004 är exempel på en sådan typ av händelse. Risk S K Större extern olycka eller katastrof som drabbar ett stort antal kommuninvånare 3 3 Tabell 10. Sannolikheten för att en extern olycka eller katastrof drabbar ett stort antal kommuninvånare bedöms vara medelhög och konsekvenserna av angiven händelse bedöms vara allvarliga. En större extern olycka eller katastrof kan orsaka betydande direkta negativa hälsoeffekter i form av dödsfall och skador för ett flertal kommuninvånare. Detta kan innebära stora påfrestningar på kommunens krishanteringsförmåga i synnerhet vad gäller information till samt omhändertagande av anhöriga. Vidare kan en extern olycka eller katastrof påverka möjligheten för medarbetare att ta sig till jobbet, vilket kan få en negativ påverkan på samhällsviktiga funktioner. 2 Klimatförändringarnas konsekvenser för samhällsskydd och beredskap, MSB

18 17 Elavbrott i över 24 timmar Med elavbrott menas i denna analys ett kommunövergripande elbortfall som varar i över 24 timmar. Risk S K Elbortfall som varar i över timmar Tabell 1. Sannolikheten för att Upplands-Bro kommun drabbas av ett elbortfall som varar i över 24 timmar bedöms vara låg. Upplands-Bro kommuns elförsörjning distribueras av E-On. Konsekvenserna av avgivet scenario bedöms vara mycket allvarliga. Vid elavbrott finns risk att elektroniska larm inte fungerar inom vård- och omsorgsverksamheter vilket kan medföra risk för liv och hälsa. Ett flertal samhällsviktiga funktioner så som vatten- och värmeförsörjning, telekommunikation och transportsystem antas vidare utsättas för omfattande störningar till följd av ett längre elavbrott. Vilken årstid som scenariot utspelar sig i har stor betydelse för skadeutfallet. Ett elavbrott som sker under vintertid kan även komma att påverka värmedistributionen i kommunen. Vatten- och avloppsledningar riskerar vidare att frysa sönder vid ett elavbrott, vilket kan orsaka allvarliga skador på egendom och miljö. Upplands-Bro kommun har i dagsläget vidtagit åtgärder för att hantera konsekvenserna av ett elavbrott. Dessa inkluderar bland annat reservaggregat till kommunhuset samt utvalda äldreboenden. Avbrott i dricksvattenförsörjningen som varar i över 24 timmar Med avbrott i dricksvattenförsörjningen menas i denna analys ett kommunövergripande avbrott i vattenförsörjningen som varar i över 24 timmar. Risk S K Avbrott i dricksvattenförsörjningen i över 24 timmar 2 4 Tabell 2. Sannolikheten för att Upplands-Bro kommun drabbas av ett långvarigt kommunövergripande avbrott i dricksvattenförsörjningen bedöms vara låg, vilket motsvarar en händelse som inträffar en gång var tionde år. Upplands-Bro kommun är beroende av vattendistribution från Norrvatten. Vid bedömning av sannolikhet har därmed även sannolikheten för ett verksamhetsstopp hos leverantören tagits i beaktan. Konsekvenserna av angivet scenario bedöms vara mycket allvarliga. Hushållen samt kommunala verksamheter är i stort behov av ett fungerande dricksvatten för förtäring och upprätthållande av hygienen. Ett avbrott antas därmed kunna orsaka allvarliga hälsoeffekter för kommuninvånare och allvarliga störningar i samhällsviktiga verksamheter så som äldreomsorgen samt barn- och utbildningsverksamhet. Vattentornets volym täcker till viss del kommunens behov under en kortare period.

19 18 Utebliven IT/telefoni i över 24 timmar Här avses ett kommunövergripande avbrott i IT- och telekommunikation som varar i över 24 timmar. Risk S K Utebliven IT/telefoni i över timmar Tabell 3. Sannolikheten för att Upplands-Bro kommun drabbas av ett långvarigt kommunövergripande avbrott i IT- och telekommunikation bedöms vara låg. Konsekvenserna bedöms däremot vara mycket allvarliga. Förmågan att larma blåljusmyndigheterna kan komma att påverkas vilket kan leda till allvarliga konsekvenser vid en inträffad olycka. Sammankallning av kommunens krisledningsgrupp kan försvåras, vilket försenar och försvårar kommunens insatser vid en allvarlig händelse. Det samhälleliga beroendet av telekommunikation antas vidare bidra till allvarliga störningar i samhällets funktionalitet. Upplands-Bro kommun har i dagsläget ett flertal åtgärder för att hantera ett långvarigt kommunövergripande avbrott i telekommunikation. Dessa inkluderar tillgång till Rakel. Social oro Med social oro menas i denna analys ett tillfälle eller tillstånd där det normgivande regelverket åsidosatts av enskilda eller grupper av individer och som har sitt ursprung i sociala förhållanden. 3 Detta kan exempelvis vara anlagda bränder, stenkastning, skadegörelse eller upplopp. Risk S K Social oro 2 4 Tabell 4. Sannolikheten för att Upplands-Bro kommun drabbas av social oro anses vara låg vilket motsvarar en händelse som inträffar en gång var tionde år. Konsekvenserna av angiven risk bedöms vara allvarliga. Vid omfattande inslag av social oro riskerar ett flertal samhällsviktiga verksamheter att slås ut vilket innebär direkta utmaningar för samhällets funktionalitet. Både offentlig och privat egendom kan exempelvis gå förlorade till följd av skadegörelse eller anlagda bränder. Som pendlarkommun kan även stora delar av invånarna få svårigheter att ta sig till och från arbetet. Omfattande våldsaktioner kan vidare innebära skador och dödsfall för både medverkande och åskådande individer samt offentliga representanter. 3 Social oro ur ett kommunalt perspektiv, MSB688 - juli Läs mer om social oro och dess orsaker i denna rapport.

20 19 Pandemi Med pandemi menas i denna analys en epidemi som får stora spridningar över världen. 4 Detta kan exempelvis vara en influenspandemi likartad svininfluensan som uppstod och spred sig snabbt under slutet av Risk S K Pandemi 2 4 Tabell 5. Sannolikheten för att Upplands-Bro kommun drabbas en pandemi anses vara låg. Samtidigt som utvecklingen av hälso-och sjukvården har stärkt förutsättningarna för att hantera pandemiutbrott finns det dock variabler som försvårar den. Dessa inkluderar en växande världsbefolkning, en utökad urbanisering samt en intensifiering av det globala resandet. Konsekvenserna av angiven risk bedöms vara allvarliga. En pandemi innebär att ett stort antal kommuninvånare insjuknar. Hälso-och sjukvården samt kommunala verksamheter kommer därmed att utsättas för mycket stora utmaningar. I synnerhet då personal även utsätts för smitta vilket kan resultera i omfattande personalbortfall. En övervägande risk är vidare den oro som kan spridas inom kommunen som i sin tur kan påverka människors beteende. Tidsfaktorn är avgörande för skadeutfallet i detta scenario. En pandemi kan pågå under en begränsad period eller under ett flertal månader. Avbrott i livsmedelsförsörjningen Här avses ett långvarigt kommunövergripande avbrott i livsmedelsförsörjningen. Risk S K Avbrott i 2 3 livsmedelsförsörjning Tabell 7. Sannolikheten för att Upplands-Bro drabbas av ett långvarigt kommunövergripande avbrott i livsmedelsförsörjningen bedöms vara låg. Konsekvenserna bedöms dock vara allvarliga. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) menar att alla medborgare ska klara 72 timmar vid en omfattande kris, utan stöd från myndigheter. Forskning uppskattar dock att enskilda endast klarar ett dygn utan stöd från samhället. 5 Kommuninvånare förväntas därmed vara beroende av kommunens förmåga att förse invånare med mat och vatten. Samhällsviktiga verksamheter så som tillagning och utkörning av kost från kommunens centralkök till skolor, hemtjänst och äldreboende kommer att utsättas för störningar vilket innebär hot mot liv och hälsa för brukare. Vid långvariga avbrott i livsmedelsförsörjningen finns även en omfattande risk för förändringar i mänskliga beteenden inklusive inslag av våld och plundring. 4 Vägledning inför kriser Del 2. Att planera för en pandemi, MSB Enskildas ansvar och agerande vid kriser. Försvarshögskolan/Crismart februari 2015

21 20 7. Identifierade sårbarheter och brister i krisberedskap Sårbarheterna och bristerna i krisberedskap inom kommunen och inom dess geografiska område har bedömts med utgångspunkt i de kritiska beroenden och de risker som identifierats och beskrivits ovan. Sårbarhetsanalysen har genomförts på de kontor som identifierat samhällsviktiga verksamheter inom den egna verksamheten: Kommunledningskontoret, Socialkontoret, Utbildningskontoret samt Tillväxtkontoret. Totalt fem scenarier har använts i sårbarhetsanalyserna. Varje verksamhet har fått bedöma sina sårbarheter utifrån två utvalda scenarier. Följande scenarier har använts: Snöstorm IT-intrång Kontanimerat vatten Brand på Högbytorp Social oro Scenario Snöstorm I detta scenario har följande händelseförlopp analyserats: Under tisdag kväll utfärdar SMHI en klass 3 stormvarning för Upplands-Bro kommun. Stora snömängder förväntas under natten med låga temperaturer (minusgrader). Stormen tilltar under måndag morgon och orsakar ett kommunövergripande strömavbrott med omfattande störningar i all elektronisk kommunikation. E.on beräknar att strömmen kan återställas inom 72 timmar. Inomhustemperaturen sjunker snabbt för kommuninvånare som är beroende av elektricitet för uppvärmning. Elavbrottet orsakar ett avbrott i dricksvattenförsörjningen i stora delar av kommunen. Hundratals kommuninvånare vänder sig till kommunen för akut assistans med värme, vatten och mat. På grund av snömängden blir större delen av vägarna inom kommunen oframkomliga. Hemtjänsten har stora svårigheter att ta sig till brukare och det är också svårt att ta sig ut till tryckstegringsstationer och pumpar. Under förmiddagen slås reservaggregatet ut i ett av kommunens äldreboenden. Inomhustemperaturen sjunker snabbt i fastigheten. Ett flertal brukare är i akut behov av mat och värme. Det rapporteras om ett flertal trafikolyckor till följd av stormen. Räddningstjänsten meddelar att de har stora svårigheter att ta sig till olycksplatserna. Ett flertal skolor meddelar kommunen att det råder stor personalbrist samt att inomhustemperaturerna i fastigheterna sjunker snabbt. Många föräldrar har svårt att hämta sina barn i förskola och skola. Hundratals boende i Upplands Brohus ringer till fastighetsjouren och kräver assistans med vatten, värme och avlopp.

22 21 I Tabell 12 nedan återfinns Kommunledningskontorets sårbarhetsanalys gällande Snöstorm. Scenario: Snöstorm Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Personal Nedsatt Personal kommer att ha svårigheter att ta sig till arbetet. Lokaler Nedsatt Till följd av sjunkande temperaturer begränsas möjligheten att använda verksamhetsanpassade lokaler. Kommunikationsnät Utslagen Infrastrukturen för data- och telefonkommunikation slås ut vid ett elavbrott. IT-stöd Utslagen IT-system slås ut vid ett elavbrott. Eldistribution Utslagen Eldistributionen slås ut till följd av snöstormen. Vid elavbrott kommer dock kommunens reservaggregat att kunna sättas i bruk, men bara ett fåtal verksamheter inom kommunen har tillgång till reservkraft. Tabell 12. I Tabell 13 nedan återfinns Tillväxtkontorets sårbarhetsanalys gällande Snöstorm. Scenario Snöstorm Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Personal Nedsatt Personal kommer att ha svårigheter att ta sig till arbetet. IT-stöd Nedsatt IT-system slås ut vid ett elavbrott. Entreprenörer Nedsatt Dricksvatten Nedsatt Vattendistribution bygger på fungerande tryckstegningsstationer. Vid elbortfall slås dessa ut. Befintligt vattentorn fungerar dock som reserv vid driftavbrott och kan förse delar av kommunen med dricksvatten under en begränsad period. Eldistribution Utslagen Eldistributionen slås ut till följd av snöstormen. Vid elavbrott kommer dock kommunens reservaggregat att kunna sättas i bruk, men bara ett fåtal verksamheter inom kommunen har tillgång till reservkraft. Avloppshantering Nedsatt Avloppshantering bygger på fungerande pumpstationer. Vid elbortfall slås dessa ut. Kommunikationsnät Nedsatt Infrastruktur för data/telefoni drabbas av omfattande driftavbrott. E 18 och större vägar Nedsatt Snöstormen leder till nedsatt framkomlighet i vägnätet. Avfallshantering Utslagen Sophantering slås ut till följd av stora snömängder. Tabell 13.

23 22 I Tabell 14 nedan återfinns Socialkontorets sårbarhetsanalys gällande Snöstorm. Scenario: Snöstorm Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Personal Nedsatt Personal kommer att ha svårigheter att ta sig till arbetet. Framkomlighet Nedsatt Framkomligheten begränsas till följd av snömängden. IT-stöd Utslagen Vid omfattande störningar i elektronisk kommunikation blir systemen opålitliga. Dricksvatten Nedsatt Vattendistribution bygger på fungerande tryckstegringsstationer. Vid elbortfall slås dessa ut. Befintligt vattentorn fungerar dock som reserv vid driftavbrott och kan förse delar av kommunen med dricksvatten under en begränsad period. Eldistribution Nedsatt Eldistributionen slås ut till följd av snöstormen. Vid elavbrott kommer dock kommunens reservaggregat att kunna sättas i bruk, men bara ett fåtal verksamheter inom kommunen har tillgång till reservkraft. Livsmedel Nedsatt Tillagning och leveranser av mat från kostenheten försvåras till följd av elavbrott och minskad framkomlighet Medicin Nedsatt Leveranser ankommer var 14e dag. Vid begränsad framkomlighet kan dessa försenas. Sjukvårdsmaterial Nedsatt Vid begränsad framkomlighet kommer påfyllning av befintliga lager att begränsas. Drivmedel Nedsatt Tillgång till bränsle från bensinstationer begränsas till följd av utslagna bensinpumpar och minskad framkomlighet på vägar. Avloppshantering Nedsatt Avloppshantering bygger på fungerande pumpstationer. Vid elbortfall slås dessa ut. Entreprenörer Nedsatt Entreprenörer kommer att ha svårigheter att utföra arbete till följd av snömängden. Lokaler Nedsatt Till följd av sjunkande temperaturer begränsas möjligheten att använda verksamhetsanpassade lokaler. Tabell 14.

24 23 I Tabell 15 nedan återfinns Utbildningskontorets sårbarhetsanalys gällande Snöstorm. Scenario: Snöstorm Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Avloppshantering Nedsatt Avloppshantering bygger på fungerande pumpstationer. Vid elbortfall slås dessa ut. Personal Nedsatt Personal kommer att ha svårigheter att ta sig till arbetet. Fordon Utslagen Vid stora snömängder begränsas transporter med egna fordon kraftigt. Dricksvatten Nedsatt Vattendistribution bygger på fungerande tryckstegringsstationer. Vid elbortfall slås dessa ut. Befintligt vattentorn fungerar dock som reserv vid driftavbrott och kan förse delar av kommunen med dricksvatten under en begränsad period. Lokaler Nedsatt Till följd av sjunkande temperaturer begränsas möjligheten att använda verksamhetsanpassade lokaler. Avfallshantering Utslagen Sophantering slås ut till följd av stora snömängder. Fjärrvärme Utslagen Värmetillförsel slås ut vid ett kommunövergripande elavbrott. Framkomlighet Nedsatt Framkomligheten begränsas till följd av snömängden. Kommunikationsnät Nedsatt Data/Telefoni drabbas av omfattande driftavbrott. Eldistribution Utslagen Eldistributionen slås ut till följd av snöstormen. Vid elavbrott kommer dock kommunens reservaggregat att kunna sättas i bruk, men bara ett fåtal verksamheter inom kommunen har tillgång till reservkraft. Livsmedel Nedsatt Leveranser av råvaror till kostenheten begränsas till följd av snömängden. Tabell 15. Scenario IT-intrång Under måndag morgon meddelar tekniska enheten att Upplands-Bro kommun har drabbats av ett omfattande IT-intrång. Efter analys kan det konstateras att personakter och skyddade handlingar har läckt ut på Internet. En kvinna som bott på ett av kommunens skyddade boenden hittas svårt misshandlad. Polisen misstänker en koppling till de läckta uppgifterna. Ett inplanterat virus hittas även i kommunens IT-system. Under eftermiddagen slås kommunens IT-system ut och datakommunikationen inom kommunen blir kraftigt begränsad. Problemet beräknas vara avhjälpt efter fyra dagar.

25 24 I Tabell 16 nedan återfinns Kommunledningskontorets sårbarhetsanalys gällande IT-intrång. Scenario: IT-intrång Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Personal Nedsatt Personal kommer att ha svårigheter att utföra sina arbetsuppgifter. Lokaler Kommunikationsnät Nedsatt Datakommunikationen begränsas till följd av viruset och IT-infrastrukturen kan även skadas. IT-stöd Utslaget IT-systemen slås ut av viruset. Eldistribution Tabell 16 Scenario Kontaminerat vatten Under måndag morgon meddelas hemtjänstchefen på Upplands-Bro kommun att stora delar av personalen har insjuknat under helgen. Minst 20 procent av hemtjänstpersonalen kommer inte att kunna arbeta på ett flertal dagar. På tisdag morgon kan det konstateras att antalet sjukskrivna fortsätter att öka. Det råder stor personalbrist inom samtliga kommunala verksamheter. Socialkontoret är hårt drabbat och ett flertal anställda måste stanna hemma. Vid provtagning visar det sig att kommunvattnet är kontaminerat av en tarmparasit som orsakar svår magsjuka. Kommunens VA-verksamhet och miljökontor letar efter orsaken till smittan utan resultat. Trots att kommunen går ut med massiv information att vattnet är kontaminerat insjuknar ett flertal brukare på kommunens äldreboenden och särskilda boenden. Under natten mellan tisdag och onsdag omkommer en brukare. I Tabell 17 nedan återfinns Socialkontorets sårbarhetsanalys gällande Kontaminerat vatten. Scenario: Kontaminerat vatten Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Personal Nedsatt Personal insjuknar snabbt och kommer därmed inte att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Framkomlighet IT-stöd Dricksvatten Nedsatt Vattnet kontamineras av en parasit och kan enbart förtäras efter uppvärmning. Eldistribution Livsmedel Nedsatt Tillagning av mat begränsas till följd av det kontaminerade vattnet. Medicin Sjukvårdsmaterial Drivmedel Avlopp Entreprenörer Lokaler Tabell 17

26 25 Scenario Brand i Högbytorp Under tisdag förmiddag uppstår en omfattande brand på Högbytorp avfallsanläggning. Branden sprider sig snabbt och antänder ett större parti PVC-plaster. En tjock rök av giftiga dioxiner utvecklas och vindar för röken mot Bro. Oroliga kommuninvånare hör av sig till SOS Alarm och meddelar att de har andningssvårigheter. Fem personer förs till sjukhus med allvarliga rökskador. Dagen efter rapporteras det att saneringsarbetet kommer att ta minst ett halvår och att avfallsanläggningen måste lägga ner all verksamhet. I Tabell 18 nedan återfinns Tillväxtkontorets sårbarhetsanalys gällande Brand i Högbytorp. Scenario: Brand i Högbytorp Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Personal IT-stöd Entreprenörer Nedsatt Entreprenörer som bedriver verksamhet inom sophantering kommer att begränsas till följd av den utslagna kretsloppsanläggningen. Dricksvatten Eldistribution Avloppshantering Kommunikation Förstärkt Kommunikationsstaben kommer att förstärkas för att informera kommuninvånare om händelsen. E18 och större vägar En brand med utveckling av giftig rök kan i vissa fall även påverka framkomlighet på vägar. Avfallshantering Nedsatt Sophämtningen begränsas till följd av en icke existerande avlastningsplats. Tabell 18 Scenario Social oro Under tisdag kväll publicerar en elev på Ekhammarskolan ett rasistiskt inlägg om elever med invandrarbakgrund på Facebook. Inlägget får stor uppmärksamhet bland kommunens ungdomar. Följande morgon samlas ett trettiotal ungdomar från närliggande skolor utanför Ekhammarskolan. Det blir oroligt och bråkigt. En lärare misshandlas allvarligt och måste föras akut till sjukhus. Stor social oro sprider sig inom kommunen. En grundskola i Bro vandaliseras och under kvällen börjar en gymnasieskola i Kungsängen att brinna. På grund av det snabba brandförloppet och den kraftiga rökutvecklingen misstänks branden vara anlagd. Riksmedia publicerar ett flertal artiklar om händelsen där flera ungdomar i kommunen vittnar om att skolledningen på Ekhammarskolan länge har blundat för den ökade rasismen på skolan. Utbildningskontoret upplever ett mycket stort mediatryck. Nästkommande vecka stannar ett stort antal av kommunens lärare hemma i rädsla för att råka ut för våld eller hot.

27 26 I Tabell 19 nedan återfinns Utbildningskontorets sårbarhetsanalys gällande Social oro. Scenario: Social oro Kritiskt beroende Sårbarhet Beskrivning Avloppshantering Personal Nedsatt Personalstyrkan minskar till följd av upplevd otrygghet. Fordon Dricksvatten Lokaler Nedsatt En grundskola samt en gymnasieskola blir obrukbara. Avfallshantering Fjärrvärme Framkomlighet Kommunikationsnät Eldistribution Livsmedel Tabell 19

28 27 8. Åtgärder utifrån risk- och sårbarhetsanalysens resultat Ett antal åtgärdsförlag har identifierats under arbetets gång, både i sårbarhetsanalysen men även i den generella förmågebedömningen av kommunens krisberedskap. Åtgärder utifrån identifierade sårbarheter I följande tabell, Tabell 20, redovisas de förslag på åtgärder som identifierats i sårbarhetsanalysen ovan. Åtgärderna är uppdelade utefter de kritiska beroenden som identifierats. Åtgärderna skall vara utförda innan mandatperiodens slut. Personal Åtgärd Vid extraordinära händelser kan samhällsviktiga verksamheter drabbas av omfattande personalbrist. Det råder oklarhet kring hur personalbrist ska hanteras samt om möjligheten finns för inhämtning av personal från andra kommunala verksamheter. En plan bör därmed fastställas för hur personal ska kallas in och fördelas inom kommunala verksamheter. Samtliga kontorschefer bör vidare inventera de kunskaper som finns inom respektive kontor samt diskutera och fastställa en rutin för samordning med övriga kontor under en extraordinär händelse. Ett flertal kontorschefer bor utanför kommunens gränser och kan ha svårigheter att snabbt ta sig till kommunhuset för hantering vid en extraordinär händelse. En rutin bör därmed utarbetas som fastställer ansvarig person vid avsaknad av respektive chef. Under sårbarhetsanalysen framkom det att det råder osäkerhet kring kommunanställdas vetskap om vem som ska kontaktas vid en extraordinär händelse. Kommunen bör därmed snarast informera samtliga anställda om inlarmningsrutiner och kontaktpersoner vid en extraordinär händelse. Personal inom utbildningsverksamhet har uttryckt en oro över hur situationer med inslag av våld eller hot om våld ska hanteras. Kommunen bör genomföra utbildning samt övning inom området. Vid begränsad framkomlighet till följd av en extraordinär händelse begränsas möjligheten att stötta kommuninvånare som är beroende av stöd i form av exempelvis hemtjänst. Det rådet oklarhet om en rutin för prioritering av brukare finns upprättad. Ansvarig enhetschef bör därmed undersöka saken och vid behov föreslå åtgärder. Dricksvatten Åtgärd Vid ett kommunövergripande avbrott i dricksvattenförsörjningen som orsakats av ett elavbrott finns en begränsad mängd vatten tillgängligt i befintligt vattentorn. Kommunen bör därmed fastställa en rutin Ansvarig Säkerhetsstrateg Kontorschefer Säkerhetsstrateg Kontorschefer Säkerhetsstrateg Säkerhetsstrateg Utbildningschef Enhetschef Socialkontoret Tillväxtchef Ansvarig

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap Öckerö kommun Risk- och sårbarhetsanalys 2014 Målet med krisberedskap Målet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv och hälsa samt samhällets funktionaliteter, men

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund och lagkrav... 3 Syfte och mål... 3 Metod... 3 Nämndens prioriterade åtaganden... 4 Nämndens kritiska

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun risk- och sårbarhetsanalys Sid 1 (12) Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun Innehållsförteckning 1. Förord...2 2. Samhällsviktig verksamhet...3 3. Extraordinära händelser inom kommunen...6 4. Sårbarheter

Läs mer

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lagar: Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lag (2006:554) om kommuners och landstings åtgärder inför och extra ordinära händelseri fredstid och beredskap / LEH

Läs mer

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 2008-12-11 LS 0801-0055 Bilaga 2 Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-11-16 Innehåll 1. Beskrivning av kommunen och dess geografiska område... 5 1.1. Ansvarsområde och uppgifter...

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys 2015-2018 Styrdokument 1 (14)2015-10-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2015-10-29 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Säkerhetssamnordnaren Reviderad: Dnr : 67561 Risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014

Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014 2 (16) Sammanfattning Syftet med en risk- och sårbarhetsanalys är att den ska bidra till att visa på riskbilden i samhället.

Läs mer

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS AGENDA Om Kronoberg RSA-arbetet i länet Goda exempel RSA 2012-2013 Upplägg och innehåll Kartläggning av samhällsviktiga verksamheter och beroenden Framtida RSA OM

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015 Titel: Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 1 (15) Typ: Plan Giltighetstid: 013 015 Version: 1.0 Fastställd: KF 013-11-13, 138 Uppdateras: 015 Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 Innehållsförteckning 0. Bakgrund

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018 Sid 1(38) Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018 Kils kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-08-27 Sammanställd av säkerhetsavdelningen Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Läs mer

Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015

Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sörensen Jimmy Datum 2015-05-18 Diarienummer KSN-2015-0772 Kommunstyrelsen Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys

Risk- och sårbarhetsanalys Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 62 sidan 1 av 15 Innehållsförteckning Allmänt... 2 Vara kommun... 3 Arbetsprocess och metod... 4 Samhällsviktig verksamhet... 5 Risker,

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS Foto: BoSC Genom att göra riskerna synliga och vidta åtgärder för att förebygga olyckor, tas ett avgörande steg mot ett motståndskraftigt samhälle. Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Styrel. Inriktningsdokument för prioriteringsordning. Anna Rinne MSB

Styrel. Inriktningsdokument för prioriteringsordning. Anna Rinne MSB Styrel Inriktningsdokument för prioriteringsordning Anna Rinne MSB MSB:s uppdrag i regleringsbrevet 2010 MSB ska tillsammans med Statens energimyndighet och Affärsverket svenska kraftnät utarbeta ett inriktningsdokument

Läs mer

Central krisledningsplan för Örebro kommun

Central krisledningsplan för Örebro kommun 2013-12-17 Ks 953/2013 Central krisledningsplan för Örebro kommun Handlingsplan för organisation och ledning vid kriser, extraordinära händelser och höjd beredskap Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdrag...3

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5)

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR MARKS KOMMUN Underlag för att skapa en trygg och säker kommun 1. Sammanfattning Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) Arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys har bedrivits

Läs mer

Risker och förmågor utmaningar idag och i framtiden

Risker och förmågor utmaningar idag och i framtiden Risker och förmågor utmaningar idag och i framtiden Ulrika Lindstedt, MSB Lokala aspekter på globala utmaningar Seminarium arrangerat av Riskkollegiet och Mittuniversitetet 21 maj 2015 Upplägg 1. Långsiktig

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 ROS 11/77:1 1 (10) Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 Denna redogörelse ska ses som en sammanställning

Läs mer

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 1 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 Förord I lagen om kommuners och landstings åtgärder inför

Läs mer

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Region Jämtland Härjedalens risk- och Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(17) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2015-09-29 Nyutgåva Regionstyrelsen 3(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Krisberedskapsplan 2015-2018

Krisberedskapsplan 2015-2018 Krisberedskapsplan 2015-2018 PLAN 2 (16) Innehållsförteckning Håbo kommun... 1 Innehållsförteckning... 2 Förord... 3 1. Åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018... 4 Sammanfattning... 4 1.1 Ny krisledningsorganisation...

Läs mer

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.39) Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys Orust kommun 2011-2014 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Säkerhetssamordnare Antagen av KF 2011-09-29 119 Revisions

Läs mer

... 9... 10... 11 ... 26... 27

... 9... 10... 11 ... 26... 27 ... 3... 4... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 11... 13... 14... 15... 16... 17... 26... 27... 28 2 Malmö stad strävar efter ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart Malmö - ett samhälle där

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018 Sammanställd av säkerhetsavdelningen på Räddningstjänsten Karlstadsregionen med diarienummer 220.2015.00350. Fastställd av kommunfullmäktige i Grums

Läs mer

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien C LAES N O R G R E N R I K S R E V I S O R Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien Riksrevisor Claes Norgren talar om informationssäkerhet inför Kungl. Krigsvetenskapsakademien, Försvarshögskolan 27 april

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun Sammanställt av: Jessica Kärrlander, Nerikes Brandkår 2015-08-26 KS 173-2015 Antagen och reviderad Detta dokument är författat och genomgånget av säkerhetskoordinator

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Innehåll 1. Inledning... 4 Metod... 4 Avgränsningar... 5 2. Kommunbeskrivning... 5 Kommunens organisation... 6 Krisledningsorganisation...

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-08-29 175 Innehållsförteckning Sida Syfte med ledningsplanen 3 Fastställande

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Varje kommun ska genomföra risk- och sårbarhetsanalyser i syfte att kommunen skall ha en god förmåga att hantera krissituationer. Detta följer av Lag (2006:544)

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

Här kan du ta del av presentationen från webbseminariet i pdf-format. Tänk på att materialet är upphovsrättsskyddat och endast till för dig som

Här kan du ta del av presentationen från webbseminariet i pdf-format. Tänk på att materialet är upphovsrättsskyddat och endast till för dig som Här kan du ta del av presentationen från webbseminariet i pdf-format. Tänk på att materialet är upphovsrättsskyddat och endast till för dig som abonnent. Trevlig läsning! Videoföreläsning med Bonnier Ledarskapshandböcker

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Krisplan för Nacka kommun

Krisplan för Nacka kommun 2012-03-15 KFKS 2012/83-012 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80 00 info@nacka.se 716 80 www.nacka.se 212000-0167 Innehåll

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys extraordinära händelser

Risk- och sårbarhetsanalys extraordinära händelser SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 4 (13) Sammanträdesdatum 2011-10-25 258 Risk- och sårbarhetsanalys extraordinära händelser Dnr 2011/254 INLEDNING Enligt åtgärder inför och vid extraordinära

Läs mer

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap RakEL Bakgrund robusthet och reparationsberedskap Målen för vår säkerhet! Prop. 2008/09:140 Målen för vår säkerhet är: att värna befolkningens liv och hälsa, att värna samhällets funktionalitet och att

Läs mer

Rapport 2010:24. Regional Risk- och sårbarhetsanalys för Dalarnas län 2010. Plan- och beredskapsenheten

Rapport 2010:24. Regional Risk- och sårbarhetsanalys för Dalarnas län 2010. Plan- och beredskapsenheten Rapport 2010:24 Regional Risk- och sårbarhetsanalys för Dalarnas län 2010 Plan- och beredskapsenheten Omslagsbild: Hedboberget i närheten av Furudal Foto: Trons. Tryck: Länsstyrelsen Dalarnas tryckeri,

Läs mer

Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslag till styrdokument för krisberedskap.

Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslag till styrdokument för krisberedskap. TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum Diarienummer 2015-12-18 Maria Fast Utvecklings- och säkerhetsstrateg Kommunledningsförvaltningen Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till

Läs mer

Övertorneå Kommun. Risk-och sårbarhetsanalys

Övertorneå Kommun. Risk-och sårbarhetsanalys Övertorneå Kommun Risk-och sårbarhetsanalys 2011 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av kommunen... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Redovisning av resultatet... 5 1.3 Geografi... 6 1.4 Näringsliv och Sysselsättning...

Läs mer

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys Kommunal risk- och sårbarhetsanalys för mandatperioden 2011-2014 - uppföljning och revidering 2012 Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0226 Datum: 2011-09-27 Paragraf: 296 Reviderande instans:

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Krishanteringsprogram

Krishanteringsprogram 1 [13] 2015-05-13 Krishanteringsprogram Botkyrka kommuns program för hantering av allvarliga händelser, extraordinära händelser, höjd beredskap och pandemier. Dokumenttyp: Styrdokument Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Framsyn för krisberedskap. Samhällskritiska transporter

Framsyn för krisberedskap. Samhällskritiska transporter Framsyn för krisberedskap Samhällskritiska transporter BILAGA Kritiska beroenden för dagens transportsektor Vilka beroenden är kritiska för att transporterna ska fungera år 2020? Sammanställning från

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09 113

Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09 113 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09 113 1 FÖRORD Detta dokument utgör kommunens identifierade och bedömda risker och sårbarheter för perioden 2015-2019. Risker och sårbarheter kan innebära kriser eller

Läs mer

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20 Mall Katastrofmedicinsk plan för primärvården Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning November 2011 Reviderad 2012-03-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 1. INLEDNING 4 1.1. Lagar, föreskrifter och

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 KS 2011-08-29, 134 Innehåll Förord 1. Övergripande beskrivning av kommunen 2. Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod 3. Övergripande beskrivning av identifierad

Läs mer

Hot Risker Larma 112 Eld och brand

Hot Risker Larma 112 Eld och brand Kostnadsfritt utbildningsmaterial om... Hot Risker Larma 112 Eld och brand Sårbara platser Låt stå Informationssäkerhet Olyckor Farliga ämnen Stormar och elavbrott Kriser Hot mot Sverige www.msb.se/skola

Läs mer

Arvidsjaur kommun Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014. Risk och sårbarhetsanalys 2011-2014 för Arvidsjaur kommun

Arvidsjaur kommun Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014. Risk och sårbarhetsanalys 2011-2014 för Arvidsjaur kommun Risk och sårbarhetsanalys 2011-2014 för Arvidsjaur kommun INNEHÅLL Varför en risk- och sårbarhetsanalys? 1 Syfte och mål 2 Genomförande och metod 2 Översiktlig risk- och sårbarhetsanalys 4 Välkommen till

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap

För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap Antaget av Kommunfullmäktige 2016-01-DD 1 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Rapport 2012:28. Risk- och sårbarhetsanalys 2012. klarar Stockholms län krisen?

Rapport 2012:28. Risk- och sårbarhetsanalys 2012. klarar Stockholms län krisen? Rapport 2012:28 Risk- och sårbarhetsanalys 2012 klarar Stockholms län krisen? Rapport 2012:28 Risk- och sårbarhetsanalys 2012 klarar Stockholms län krisen? Utgivningsår: 2012 ISBN: 978-91-7281-518-6 Fler

Läs mer

Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys

Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys NCC Property Development AB Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys Stockholm 2012-04-23 Reviderad 2012-09-03 Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Datum 2012-04-23

Läs mer

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Barn- och utbildningsförvaltningen Flik 1:8 Antagen i CSG 140802 1(6) Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Förebyggande arbete Arbetet med att förebygga våld och hot om våld på arbetsplatsen

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Drabbad Anhöriga Vänner Arbetskamrater Arbetsgivare. Samhälle Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Denna plan ingår i Delprogram Krisberedskap antagen av kommunfullmäktige 2013-12-17 130 Ks

Läs mer

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Beredskapsplan vid pandemisk influensa 1/11 Bo Jensen Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-02 Beredskapsplan vid pandemisk influensa 2/11 1. Inledning

Läs mer

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna:

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna: Dokumentation Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015 Första diskussionspunkterna: 1. Vart vänder man sig för att hitta bästa mottagningsort? 2. Vem har mandat att fatta beslut om mottagning? 3. Vet kommunerna

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Trygghetsbokslut 2008

Trygghetsbokslut 2008 Trygghetsbokslut 2008 Vad då trygghetsbokslut? Vi vill ge dig en sammanställd bild och summerande beskrivning av det trygghets- och säkerhetsarbete som bedrivits i Näslanda kommun (läs Nässjö kommun och

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:57 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Produktionsutskottet

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Internrevisionen Generaldirektör Överdirektör Kommunikationsdirektör Ekonomi- och planeringsdirektör HR-direktör Chefsjurist verksamhetsstöd Service- och säkerhetsenheten Rättsenheten Ekonomienheten Personalenheten

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS

Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS Dorotea kommun 2011 1. INLEDNING Lagen om skydd mot olyckor (LSO) och lagen om extraordinära händelser under fredstid hos kommuner och landsting (LEOH) har trätt

Läs mer

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Projekt 10 från handlingsplanen för den svenska beredskapen för radiologiska och nukleära

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-05-22 16 Sida Ks Dnr Risk- och sårbarhetsanalys för Vingåkers kommun 2011 Arbetsutskottets beslut Förslag till kommunstyrelsen Upprättad risk-

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE

MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE Sida 1 av 7 CF-P 1.10.2 2009/222 MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE Denna handlingsplan är senast reviderad 2015-05-06 Besöksadress: Drottninggatan 12 Besöksadress: Högskoleplan 1

Läs mer

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN 1 Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och bedriva verksamhet i. INLEDNING Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och

Läs mer

Socialstyrelsens risk- och sårbarhetsanalys 2014

Socialstyrelsens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Socialstyrelsens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda texterna

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (7) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Norrköpings Hamn AB Ramshälls bergrumsanläggning, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2015

Risk- och sårbarhetsanalys 2015 Risk- och sårbarhetsanalys 2015 Komplettering till risk- och sårbarhetsanalyser med början 2007 Innehållsförteckning Inledning... 4 1 Definitioner... 4 2 Övergripande beskrivning... 5 2.1 Örkelljunga kommun...

Läs mer

Riskanalys över händelser som kan föranleda räddningstjänst i Svalövs kommun

Riskanalys över händelser som kan föranleda räddningstjänst i Svalövs kommun Riskanalys över händelser som kan föranleda räddningstjänst i Svalövs kommun Räddningstjänsten 2014 Antagen av kommunfullmäktige 20150126 Sammanfattning Enligt lag (2006:544) om kommuners och landstings

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Region Östergötland 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys Region Östergötland 2015-2018 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Miljö- och säkerhetsenheten Sabina Nideborn 2015-04-27 Dnr: RS 2015-401 Regionstyrelsen Risk- och sårbarhetsanalys Region Östergötland 2015-2018 Bakgrund Region Östergötland har inom

Läs mer

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete Klimatanpassning I början Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) till högteknologisk, tillämpad forskning SMHI en myndighet under

Läs mer

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd Katastrofmedicinsk beredskap Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Falkenbergs kommun 2011

Risk- och sårbarhetsanalys. Falkenbergs kommun 2011 Risk- och sårbarhetsanalys Falkenbergs kommun 2011 1 Innehållsförteckning 1. 1 Falkenbergs kommun 6 1.1 Falkenbergs kommuns riskbild 2011 6 2. 2 Analysmetod 8 3. 3 Samhällsviktig verksamhet 9 Definition

Läs mer

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap 2010-01-12 Dnr 2164/2010 1(5) Enheten för krisberedskap Joakim Beck-Friis Tel: 075-247 34 38 E-post: joakim.beck-friis@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter och allmänna

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Räddningstjänsten Enköping-Håbo. Fastställt av Direktionen 2008 05 20 19

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Räddningstjänsten Enköping-Håbo. Fastställt av Direktionen 2008 05 20 19 Handlingsprogram för skydd mot olyckor Räddningstjänsten Enköping-Håbo Fastställt av Direktionen 2008 05 20 19 4. Räddningstjänstens riskanalyser Under 2006 genomfördes riskinventeringar i kommunernas

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (11) Samordnat av Carina Fredström Mötesdatum 2015-05-07 Mötestid 08:30 16:45 Närvarande Länsstyrelsen Stig Husin Torbjörn Johansson

Läs mer

Övergripande risk- och

Övergripande risk- och STYRDOKUMENT Övergripande risk- och sårbarhetsanalys 2015 Område Styrning och ledning Fastställd KS 2015-11-17 135 Program Skydd och säkerhet Giltighetstid Plan Riktlinje Övergripande risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

Anpassning till ett förändrat klimat Jämtlands län. Katarina Fredriksson

Anpassning till ett förändrat klimat Jämtlands län. Katarina Fredriksson Anpassning till ett förändrat klimat Jämtlands län Katarina Fredriksson Jämtlands län en introduktion 8 kommuner 12 % av Sveriges yta. Landarealen omfattar drygt 50 000 km 2. 126 000 invånare,1,4 procent

Läs mer

Regional risk- och sårbarhetsanalys för Hallands län 2014

Regional risk- och sårbarhetsanalys för Hallands län 2014 egional risk- och sårbarhetsanalys för Hallands län 2014 Länsstyrelsen i Hallands län Meddelandenr: 2014:13 ISSN: 1101-1084 ISN: LSTY-N-M--2014/13--SE Illustration: Utblick Media i Halland AB Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja 2012-2015 Antaget 2012-04-26 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 ANSVAR... 3 OMVÄRLDSBESKRIVNING... 4

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C Säkerhet Säkerhet 2 (14) Innehåll 1 Allmänt 3 2 Säkerhet 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.1.1 Basnivå för informationssäkerhet 4 2.1.2 Uppföljning och kontroll säkerhetsrevision 5 2.1.3 Säkerhets-

Läs mer

Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet

Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet Ks 2013:365 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet

Läs mer