Risk- och sårbarhetsanalys extraordinära händelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Risk- och sårbarhetsanalys extraordinära händelser"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 4 (13) Sammanträdesdatum Risk- och sårbarhetsanalys extraordinära händelser Dnr 2011/254 INLEDNING Enligt åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid, ska kommunen analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i kommunen och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet ska värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Beredning Bilaga KS 2011/218/1, skrivelse från räddningstjänsten Bilaga KS 2011/218/2, risk- och sårbarhetsanalys Rickert OIzon föredrar ärendet. Yrkanden Per-Olov Rapp (S) yrkar att arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att anta Risk- och sårbarhetsanalys för Sala kommun, Bilaga KS 2011/218/2. BESLUT Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att anta Risk- och sårbarhetsanalys för Sala kommun, Bilaga KS 2011/218/2. Utdrag kommunstyrelsen Justerandes sign Utdragsbestyrkande tf

2 Bilaga KS 2011/218/1 1 (l) RÄDDNINGSTJÄNSTEN SALA-HEBY Rickert Olzon Sala kommun Kommunstyrelsen Risk- och sårbarhetsanalys extraordinära händelser FÖRSLAG Kommunstyrelsen beslutar anta risk- och sårbarhetsanalysen. SAMMANFATTNING Enligt åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid, ska kommunen analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i kommunen och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet skall värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Bilagda dokument syftar till att uppfylla lagens mening om en sådan risk- och sårbarhetsanalys. Utan att göra anspråk på att vara en fullständig förteckning över de risker som skulle kunna utvecklas till en extraordinär händelse, det torde vara omöjligt att sammanställa en sådan fullständig förteckning, så har ändå ett försök gjorts att sammanställa och värdera ett antal av de viktigaste risker som skulle kunna drabba Sala kommun. Dokumentet är en översiktlig sammanställning av ett digert arbetsmaterial, som till delar även är föremål för sekretess. Det är första gången en risk- och sårbarhetsanalys av detta slag tagits fram i Sala kommun. Det är först under våren 2011 som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram föreskrifter för hur riskoch sårbarhetsanalysen ska vara utformad. Dessa föreskrifter har följts vid framtagandet av dokumentet. Handlingen avslutas med en lista innehållande ett antal förslag på åtgärder för att stärka förmågan att hantera kriser, samt att motverka att kriser uppstår. Åtgärderna är i vissa fall enkla att verkställa, medan det i andra fall är betydligt mer omfattande åtgärder som krävs. Kostnaderna för att verkställa åtgärderna har inte undersökts närmare. Åtgärdslistan får snarare betraktas som en viljeinriktning. För vissa av åtgärde kan det finnas möjlighet att få visst statligt ekonomiskt stöd. ÄNSTEN SALA-HEBY SALAKQMMUN Räddningstjänsten Sala-Heby Vasbygatan Sala Besöksadress: Vasbygatan 1 Växel: Fax: raddn ingstjansten@sala.se wwwsala.se/raddning Rickert Olzon Beredskapssamordnare Rickert. 01 zo n@sala.se Direkt:

3 Bilaga KS 2011/218/2 SALA KOMMuN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. Risk- och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid

4 Risk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt lagen (2006:S44} om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära hände!! FÖRORD Enligt åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid, ska kommunen analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i kommunen och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet skall värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhets analys. Detta dokument syftar till att uppfylla lagens mening om en sådan risk- och sårbarhetsanalys. 3(22)

5 Övergripande beskrivning av kommunen Risk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt INNEHÅLL 1 ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV KOMMUNEN ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV ARBETSPROCESS OCH METOD.., ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV IDENTIFIERADSAMHÄLLSV!KTlG VERKSAMHET INOM KOMMUNENS GEOGRAFISKA OMRÅDE IDENTIFIERADE OCH VÄRDERADE RISKER, SÄRBARHETER SAMT KRITISKA BEROENDEN INOM KOMMUNENS GEOGRAFISKA OMRÅDE Elavbrott Problem i den kommunala vattendistributionen Väderrelaterade risker Storm..,. Kraftig nederbörd.. Nedisning till följd av underkylt regn Översvämningar Gruvans vattensystem.., Svartån och Sagån... Dalölven Farliga utsläpp - Transportrisker... Olycka med stort antal skadade/döda Allvarlig smitta, pandemi Soda la risker Förtroendekriser Kritiska beroenden.....,., Personal.. El.. Drivmedel... tt - informationssäkerhet.. Dricksvatten, livsmedel.. Lokaler.. Framkomliga vägar... Förtroende ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV SÄRSKILT VIKTIGA RESURSER SOM KOMMUNEN KAN DfSPONERA FÖR ATT HANTERA EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER..., BEDÖMNING AV FÖRMÅGAN I SAMHÄLLSVIKTIG VERKSAMHET INOM KOMMUNENS GEOGRAFISKA OMRÅDE ATT MOTSTÅ OCH HANTERA IDENTIFIERADE RISKER SOM KAN LEDA TILL EN EXTRAORDINÄR HÄNDELSE BEDÖMNING AV KOMMUNENS FÖRMÅGA ATT MOTSTÅ OCH HANTERA IDENTIFIERADE RISKER SOM KAN LEDA TILL EN EXTRAORDINÄR HÄNDELSE PLANERADE OCH GENOMFÖRDA ÅTGÄRDER SAMT EN BEDÖMNING AV BEHOV AV YTTERLIGARE ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV RISK- OCH SÅRBARHETSANALYSENS RESULTAT S (22)

6 ÖVergripande beskrivning av kommunen Risk och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt 1 ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV KOMMUNEN Sala kommun består av ungefär invånare, varav ungefär två tredjedelar bor i staden Sala. Landytan är 1172 km'. Då kommunen till stor del består av landsbygd blir befolkningstätheten drygt 18 invånare/km 2 Kommunen genomkorsas av flera tungt trafikerade riksvägar, varav samtliga passerar, eller åtminstone tangerar, staden. Sala utgör även en knutpunkt för järnvägen och har förbindelse i tre riktningar, mot Avesta, Uppsala och Västerås. Längs kommunens nordöstra gräns flyter Dalälven. Såväl Svartån som Sagån flyter genom kommunen och avvattnar stora delar av kommunen. Ett flertal sjöar finns av vilka Hörendesjön, Fläcksjön, Storljusen och Storsjön tillhör de större. Sala Silvergruva, med anor sedan 1500-talet, är en besöksgruva som besöks av många turister. Genom århundraden av gruvbrytning har ett omfattande system av dammar och vattendrag byggts, [ör att förse gruvan med energi och vatten till malmbrytningen. I Sala finns Sala Ytbehandling AB som omfattas av EU:s Seveso Il-direktiv. 6(22)

7 Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod. Risk- och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt 2 ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV ARBETSPROCESS OCH METOD. Risk- och sårbarhetsprocessen är en ständigt pågående process, som avrapporteras mer övergripande vart fjärde år, året efter ordinarie allmänt val. Detta är första gången en sådan rapport lämnas. Arbetet med risk- och sårbarhetsanalysen inleddes med ett tvådagars arbetsmöte med företrädare för samtliga förvaltningar i kommunen. Där genomfördes en övergripande riskinventering med hjälp av Metaplanmetoden. En motsvarande riskinventering har även genomförts på liknande sätt med arbetsledande personal inom vård- och omsorgsförvaltningen. Med dessa som grund har verksamhetsvisa fördjupningar genomförts, primärt avseende ett längre el avbrott samt förorenat vatten. Genom intervjuer med ledande personer i samtliga förvaltningar och vissa särskilt utvalda verksamheter, har samtliga kommunens samhällsviktiga verksamheter gåtts igenom. De intervjufrågor som använts bygger på de frågor som används i Ibero-metoden. Därutöver har intervjuer gjorts med företrädare för Sala-Heby Energis elnätsverksamhet samt med Sala-Heby Energis kraftvärmeverk Även ledningsgruppen hos Salabostäder AB har intervjuats. En särskild intervju har vidare genomförts med kommunens tidigare anställde Andreas Karlsson, med särskild kunskap om gruvans dammsystem. Likaså har kommunekologen intervjuats med avseende dels på översvämningar och dels på känsliga biotoper i kommunen. Som en del i risk- och sårbarhetsanalysen finns även underlag från "Samordnad beredskapsplanering för dammbrott i Dalälven" som tagits fram på uppdrag av Vattenregleringsföretagen i samverkan med länsstyrelser och kommuner och dammägare längs Dalälven. Detta dokument kan ses som ett sammanfattande dokument över Sala kommuns risk- och sårbarhetsanalys. Det finns naturligtvis mycket mer underlag som utgör arbetsmaterial. I detta dokument begränsas analysen, vad avser samhällsviktig verksamhets förmåga, till att omfatta kommunalt driven verksamhet. Detta kommer på sikt att utvecklas till att omfatta fler aktörer. 7 (22)

8 Övergripande beskrivning av identifierad samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område. Risk- och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt 3 ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV IDENTIFIERAD SAMHÄLLSVIKTIG VERKSAMHET INOM KOMMUNENS GEOGRAFISKA OMRÅDE. Samhällsviktig verksamhet är identifierad och förtecknad i särskilt dokument Följande typer av verksamhet ingår bland annat: Eldistribution Kommunal VA-verksamhet Vård- och omsorgsverksamhet Fjärrvärmeproduktion Tele och IT (nätverksamhet, vissa viktigare IT-operatörers nät) Livsmedelsbutiker Apotek Transportväsende Betalningsförmedling MassmediajTeracom Statliga myndigheters lokala verksamhet Renhållning Kommunal ledning och information Grundskola Förskole- och fritidsverksamhet Ambulans, Polis och Räddningstjänst Kommunal myndighetsutövning Vägskötsel (allmänna vägar) Begravningsväsende Veterinärer Kostproduktion och distribution (för institutioner) 8(22)

9 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Risk- och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt 4 IDENTIFIERADE OCH VÄRDERADE RISKER, SÄRBARHETER SAMT KRITISKA BEROENDEN INOM KOMMUNENS GEOGRAFISKA OMRADE. Det är omöjligt att göra en komplett lista över de risker som skulle kunna medföra en allvarlig händelse i kommunen. Det är ju just de kriser som man inte kunnat förutse, som sannolikt är de mest svårhanterliga. I denna analys behandlas några risker och sårbarheter lite mer, andra lite mindre. Ytterligare andra risker behandlas inte alls. Exempel på sådana är stort haveri i kraftvärmeverket, stor incident vid fängelset, omfattande flyktingström, kärnteknisk olycka, olycka med turister i silvergruvan, etc. etc. 4.1 Elavbrott Hela samhället har ett mycket stort elberoende idag och drabbas hårt om ett längre elavbrott inträffar. Den tid som ett el avbrott pågår, är avgörande för hur stora problemen blir. För det stora flertalet blir troligen inte konsekvenserna så stora av ett elavbrott som pågår i ett fåtal timmar, medan ett avbrott på femton sekunder kan vara livsavgörande i sjukvården. Det är därför viktigt att man tar hänsyn till verksamhetens behov när man vidtar åtgärder för att möta riskerna. Det kan finnas många orsaker till att ett elavbrott inträffar. Det kan t ex vara tekniska fel, oväder, handhavandefel eller sabotage, men det också ske avbrott till följd avelbrist Sådan kan inträffa om elproduktionen inte räcker till den elkonsumtion som finns i landet. För att möta sådana elbristsituationer, genomförs ett nationellt projekt kallat Styrel, som syftar till att ta fram en prioriteringsordning mellan de ellinjer som ansluter till samhällsviktig verksamhet. Ett elavbrott drabbar i stort sett all verksamhet idag. Exempel på utslagen verksamhet som får stora konsekvenser är: Sjukvård, vård- och omsorgsverksamhet IT och telefoni (Många telefoner och företagsväxlar är beroende av extern el, även om telenätet i och för sig skulle fungera.) Trygghetslarm, behöver el för att fungera. VA (under en kortare tid kan det finnas vatten, där det finns högreservoar) Värme (Även om fjärrvärme skulle kunna distribueras, kan mottagarna som regel inte ta emot värmen utan el.) Administrativ verksamhet, ledning och information Betalningsförmedling och butiker 9 (22)

10 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. K Risk och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt Drivmedelsförsäljning Kostproduktion Etcetera För att minimera skadeverkningarna av ett elavbrott är det angeläget att förbereda de viktigaste objekten med reserveiverk. För vissa vitala funktioner krävs avbrottsfri kraft. Exempel på sådana är livsuppehållande funktioner, samt vissa IT -system. Fast anslutna reserveiverk, helst med automatstart, är att föredra på exempelvis äldreomsorgsanläggningar. Minimikrav borde vara att all samhällsviktig verksamhet har gjort en analys av vilka behov man har. 4.2 Problem i den kommunala vattendistributionen Det finns många möjliga orsaker till att det skulle kunna uppstå problem i vattendistributionen. Det kan uppstå ledningsbrott som medför vattenavbrott. En förorening kan kontaminera vattnet, kemiskt eller biologiskt antingen direkt vid källan eller i ledningsnätet. Sala kommun har enbart grundvattentäkter, vilket medför att risken för att vattnet skulle drabbas av parasiter, liknande det som drabbat exempelvis Östersund och Skellefteå är i det närmaste obefintlig. Parasitangrepp av Cryptosporidium och Giardia berör primärt ytvattentäkter. Det kan också finnas en risk i ett ytvattenpåverkat grundvatten. Sala kommun har inga sådana vattentäkter i det kommunala nätet. Alla vattenverk i Sala kommun har dessutom rening med UVljus, vilket eliminerar såväl parasiter och bakterier. Upptäckten av att en förorening har drabbat vattnet, är ett problem i sig. Det är enkelt om föroreningen uppkommer till följd av t ex en trafikolycka. Däremot om det är en dold föroreningskälla, kommer man troligen inte att upptäcka något förrän några börjar bli sjuka. Normalt tar tekniska förvaltningen regelbundna vattenprover, med en till tre månaders intervall beroende på respektive vattenverks storlek, i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter. Även om ett extra prov tas, får man en icke oväsentlig fördröjning, genom att proven skickas till laboratorium på annan ort. Analyserna kan också ta dagar innan resultatet kan värderas. Särskilt om det är biologiska föroreningar, som kräver odling. Avbrott i vattenleveranserna får stora konsekvenser för alla kunder. Särskilt stora blir problemen inom vård- och omsorgsverksamhet och inom matproduktion. 10 (22)

11 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Risk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt 4.3 Väderrelaterade risker Oväder kan drabba på många olika sätt. Det kan till exempel bli översvämningar, kraftigt snöfall kanske i kombination med kraftig blåst, nedisning till följd av underkylt regn och kraftiga stormar STORM Sala kommuns belägenhet i landet medför oftast att de värsta ovädren passerar på visst avstånd. Dock kan naturligtvis inte svåra oväder uteslutas. Stormfällningen 1954 är ett bevis på detta. Då drabbades vårt område aven storm under första veckan i januari, som torde kunna jämföras med stormen Gudrun som drabbade Halland, Västergötland och Småland En storm av den omfattningen medför omfattande trädfällning, vilket kan orsaka omfattande och svårreparerade el- och teleavbrott. l samband med stormen Gudrun, uppmärksammades också hur detta påverkade de landsbygdsboende. Landskapet förändrades så att man hade svårt att hitta. Det fick också stora ekonomiska konsekvenser för framförallt enskilda skogsägare KRAFTIG NEDERBÖRD Även häftiga regn kan medföra stora konsekvenser. Som exempel kan nämnas att det under juli månad 2009 föll mycket nederbörd, framförallt i mellersta delarna av länet, varav ett mycket kraftigt åskregn medförde att en stor mängd regn föll under några enstaka timmar. Detta fick till följd att det blev ett mycket högt tryck på dammen i Hörendesjön, vilket i sin tur fick till följd att dammägaren valde att öppna dammluckorna utöver vad vattendomen tillåter. Allt för att undvika att dammen skulle brista. Detta medförde att Svartån översvämmades NEDISNING TILL FÖLJD AV UNDERKYLT REGN Under vissa mycket ovanliga väderbetingelser, skulle kraftig nedisning kunna uppstå till följd av underkylt regn. l en sådan mycket extrem situation kan elledningar och trädgrenar bli så nedtyngda att elnätet riskerar att slås ut. Se vidare under avsnittet elavbrott. En sådan vädersituation slår också hårt mot trafiken och i synnerhet mot järnvägen. 4.4 Översvämningar Sala kommun innehåller ett antal vattendrag som under vissa förutsättningar riskerar att översvämmas. De viktigaste tas upp här. 11 (22)

12 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område, Risk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt åtgärder Inför och vid extraordinära händelser j fredstid GRUVANS VATTENSYSTEM Sala stad är belägen direkt nedströms Sala silvergruvas dammsystem. Ett brott på en dammvall eller en överspolning skulle direkt påverka bebyggda delar av staden. Vissa dammvallar är s.k. klass 1 dammar, som skulle kunna medföra risk för stora egendomsskador och t o m risk för människoliv, om någon av dessa skulle brista. Kommunen som dammägare har ett strikt ansvar, om något sådant skulle inträffa, med risk för mycket stora skadeståndsbelopp som följd. Inom ramen för denna risk och sårbarhetsanalys har uppdragits till Andreas Karlsson, som tidigare varit anställd vid tekniska förvaltningen, att sammanställa en översvämningsanalys utifrån de kunskaper som han har erhållit under sin tid som anställd. Denna analys finns som underlag och bakgrundsfakta till detta dokument. Det är mycket angeläget att låta extern damm expertis göra en fördjupad analys över dammsäkerheten i gruvans vattensystem och även ta fram ett åtgärdsförslag för att öka dammsäkerheten. Vidare är det angeläget att konsekvenserna av ett eventuellt dammbrott vägs in i all samhällsplanering. Det är mycket angeläget att kommunen med egen personal bibehåller kunskap om dammsystemet, genom att dammsystemet dokumenteras samt att man förvärvar ytterligare kunskap genom att konsultera extern expertis SVARTÅN OCH SAGÅN De båda åarna Svartån och Sagån drabbas av återkommande översvämningar i samband med vårfloden. Dock utan några nämnvärda skador på fast egendom. Normalt är det strandängar och i viss omfattning åkermark som översvämmas. Dock förekommer det att åarna drabbas av höga flöden vid andra tillfällen under året, till följd av riklig nederbörd. Vid dessa tillfällen händer det att åkermark med växande gröda drabbas, med ekonomisk skada för lantbrukare som följd. Hörendesjön är uppdämd med en mindre kraftverksdamm. Om denna tillåts släppa ut vatten i för stor omfattning, påverkas Svartån kraftigt DALÄLVEN Dalälven riskerar att svämma över på några sträckor norr om Möklinta, vid höga flöden. Det visar den kartering som Vattenregleringsföretagen genomfört avse ende Dalälven. Översvämningsrisk föreligger främst vid 1 OO årsflöde eller vid ett damm brott någonstans i Dalälven. Några enstaka hus ligger i riskzonen för att hamna i vatten vid ett sådant läge. 12(22)

13 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Risk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt 4.5 Farliga utsläpp - Transportrisker Sala kommun genomkorsas av flera tungt trafikerade transportleder, på vilka det även går mycket farligt gods. Sedan riksväg 70 fått en ny dragning förbi Sala tätort, kör inte trafiken tvärs igenom de befolkningstätaste delarna längs sträckningen till och från Dalarna. Dock trafikeras östra stadsdelarna alltjämt av trafiken på riksväg 56/72 i riktning österut, mot Uppsala och Gävle. Likaså på järnvägen, som även går genom staden, transporteras en mängd farligt gods. En olycka med farligt gods kan få katastrofala följder för såväl miljö som för liv och hälsa, oavsett var olyckan inträffar men i synnerhet i befolkningstäta områden. Olyckor av detta slag faller inom ramen för lagen (2003:778) om skydd mot olyckor och behandlas mer utförligt i handlingsprogrammet för skydd mot olyckor. Däremot kan konsekvenserna av sådana olyckor utvecklas till extraordinära händelser. Ett utsläpp vid någon av kommunens vattentäkter, som normalt omges av ett vattenskyddsområde, kan riskera att slå ut dricksvattnet för alla anslutna abonnenter. Om skadan blir bestående måste man anordna en ny vattentäkt. Detta kostar mycket pengar och tar tid. Särskilt viktig är Knipkällan, som har största antalet anslutna hushåll Det är angeläget att styra vägvalet för farligt godstransporter, så att trafiken kan färdas så säkert som möjligt genom kommunen. En fortsatt utbyggnad av förbifarten runt Sala, på sydöstra sidan, skulle också vara angeläget för att på så sätt flytta ut en stor del av trafiken utanför den tätbefolkade delen. Sala Ytbehandling AB hanterar farliga kemikalier och omfattas av EU:s Seveso Ildirektiv. 4.6 Olycka med stort antal skadade/döda En olycka med många skadade och döda skulle sätta hela samhället på hårda prov. Dels att hantera det akuta räddningsarbetet inklusive akutsjukvården, men dels också att hantera de psykologiska konsekvenserna aven sådan stor händelse. Just den senare delen kan bli mycket långdragen och kräva stora resurser av samhället. Vår placering i landet ger tämligen goda förutsättningar för det akuta räddningsarbetet, då det finns förhållandevis stora resurser i vårt närområde. 13 (22)

14 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Risk och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt lagen (2006:S44) om kommuners och landstings 4.7 Allvarlig smitta, pandemi Om en allvarlig smitta skulle drabba befolkningen, skulle det komma att slå hårt mot all samhällsviktig verksamhet, genom stor personalfrånvaro. Dessutom finns det stor risk för ökad arbetsbelastning, framförallt inom vård- och omsorgsverksamhet. [ ett sådant läge kan omflyttning av personal behöva göras mellan olika verksamheter, för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet. Om smittan skulle medföra stor dödlighet, kan det dessutom medföra psykisk stress som i sin tur sätter ner krishanteringsförmågan. 4.8 Sociala risker När det finns personer som upplever olika slag av utanförskap, kan det utmynna i att man ställer sig utanför samhället. Det kan yttra sig på många olika sätt. Det kan t ex ske genom vandalism eller hot om våld, men också genom olika våldshandlingar, upplopp eller till och med genom terrorism. Det pågår för närvarande ett projekt i Västra Götaland i samverkan med bl a Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i syfte att kartlägga sociala risker och hur man kan bemöta dessa. 4.9 Förtroendekriser Det kan inträffa händelser där förtroendet för kommunen i stort eller för enskilda verksamheter eller personer blir kraftigt ifrågasatt. Detta kan få allvarliga följder även för övriga delar av kommunen. Förtroendekriser kan vara svåra att hantera, men ett skickligt, ärligt och tydligt informationsarbete kan förebygga förtroendekriser Kritiska beroenden PERSONAL Vår personal är vår viktigaste resurs. Utan kompetent personal kan inte kommunen utföra många delar av den samhällsviktiga verksamheten. Även om vissa arbetsuppgifter skulle kunna utföras av tillfällig personal, så ställer det i så fall ökade krav på arbetsledning. 14 (22)

15 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Risk~ och sårbarhetsanafys för Sala kommun enligt EL Det är helt avgörande att det finns el i dagens samhälle. Om vi skulle drabbas av ett omfattande och längre elavbrott skulle det få mycket långtgående konsekvenser. I princip hela samhället skulle upphöra att fungera. Punktinsatser med reserveiverk skulle kunna få vissa nyckelfunktioner att fungera, under förutsättning att man har tillgång till drivmedel till reserveiverken DRIVMEDEL Drivmedel till fordon och till reserveiverk kan under vissa förutsättningar bli en bristvara. Exempelvis krävs el och IT för att kunna distribuera drivmedel. Det förutsätter också att vägarna är framkomliga. Det finns inga större drivmedelsförråd i kommunen IT -INFORMATIONSSÄKERHET Vi blir allt mer IT -beroende. Förmågan att ta till manuella rutiner och att ha tillgång till information utan hjälp av datorer, har minskat drastiskt inom loppet av några få år. Och det finns inget som talar för att denna trend skulle förändras. Det är därför mycket angeläget att fokusera på informationssäkerheten. Användningen av de nya s.k molntjänsterna, medför att man till viss del avhänder sig den fullständiga kontrollen av informationen DRICKSVATTEN, LIVSMEDEL Det krävs både el och IT för att kunna distribuera livsmedel och vårt viktigaste livsmedel- rent dricksvatten. Den kommunala vattendistributionen styrs med hjälp av datorer som kräver fungerande datakommunikation. Livsmedelsbutikerna, och även många övriga butiker, är beroende av fungerande kassor för betalningar och kanske framför allt för att kunna göra beställningar av nya varor, vilket numera ofta sker helt automatiskt. Om el och IT slås ut, kan inte handel bedrivas i det moderna samhället. Kylar och frysar stannar också vid ett elavbrott. Det är sällsynt att livsmedelsbutiker är utrustade med reserv kraft LOKALER Såväl verksamhetslokaler som bostäder är sårbara vid exempelvis ett längre elavbrott i synnerhet under den kalla årstiden. Det är svårt för många samhällsviktiga verksamheter att bedriva sin verksamhet utan tillgång till sina ordinarie lokaler. Även om man i viss mån skulle kunna flytta om verksamhet och förtäta, så skulle det alltjämt medföra stora problem. 15 (22)

16 Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Risk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt lagen {2006:S44} om kommuners och landstings Om en viktigare verksamhetslokal skulle förstöras, exempelvis genom brand, torde detta få stora konsekvenser för förmågan att fullgöra verksamhetens uppdrag FRAMKOMLIGA VÄGAR En väl fungerande samhällsservice förutsätter framkomliga vägar. Vägarna, och då i synnerhet nätet av mindre vägar på landsbygden, kan riskera att bli oframkomliga i samband med kraftiga oväder. Detta medför stora problem för ambulans och räddningstjänst, men också för till exempel hemtjänst och andra viktiga transporter som behöver komma fram FÖRTROENDE Att upprätthålla förtroendet är mycket viktigt. Det gäller därför att i alla verksamheter och i alla lägen arbeta på ett förtroendeingivande sätt. Att bygga upp förtroendet igen efter att ha förlorat det, är svårt och tar lång tid. 16 (22)

17 Övergripande beskrivning av särskilt viktiga resurser som kommunen kan disponera för att hantera extraordinära händelser. Risk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt 5 ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV SÄRSKILT VIKTIGA RESURSER SOM KOMMUNEN KAN DISPONERA FÖR ATT HANTERA EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER. En resursförteckning för krisanvändning behöver sammanställas. Detta har inte hunnits med till denna första version av risk- och sårbarhetsanalysen, men kommer att kompletteras inför senare versioner. Kommunen, i samverkan med Sala-Heby Energi, förfogar över ett antal reserveiverk av vilka några är av större dimension, medan flertalet är i storleken 12,5-22 kva Detta förslår inte särskilt långt om kommunen skulle drabbas av ett mer omfattande elavbrott. De kan dock klara att upprätthålla vissa vitala funktioner på t ex äldreboenden eller andra samhällsviktiga funktioner. Sedan några år tillbaka äger kommunen fem stycken s k Combo-tankar för dricksvatten. Det är en typ av hopfällbara vattentankar som är utformade som en pall med pallkrage och därmed lätta att transportera. Varje sådan tank rymmer i det närmaste en kubikmeter vatten. De är hygieniska tack vare en innersäck av plast, som används vid ett tillfälle. Tankar av denna typ finns i flera av våra grannkommuner, varför man kan låna ihop ett större antal vid behov. Vid ett vattenavbrott blir det stora problem p.g.a. att man inte kan spola i toaletterna. För att i någon mån lätta på trycket kan kommunen ställa ut s k Bajamajor, d v s mobila torrklosetter. Det finns överhuvudtaget många resurser inom kommunens gränser, både vad gäller kompetens och vad gäller utrustning. Som ett exempel kan lantbrukarna i kommunen nämnas. De skulle kunna hjälpa till med både arbetskraft och med maskiner. De besitter också en annan resurs, som skulle kunna vara till hjälp, nämligen s k farmartankar med diesel, som kommunen eventuellt skulle kunna få köpa drivmedel ifrån vid drivmedelsbrist )

18 Bedömning av förmågan i samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en extraordinär händelse. Risk och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt.. o 6 BEDOMNING AV FORMAGAN I SAMHÄLLSVIKTIG VERKSAMHET INOM KOMMUNENS GEOGRAFISKA OMRÅDE ATT MOTSTÅ OCH HANTERA IDENTIFIERADE RISKER SOM KAN LEDA TILL EN EXTRAORDINÄR HÄNDELSE. I denna version av risk- och sårbarhetsanalys har ingen djupare analys av förmågan hos andra aktörer utöver dem som ingår i kommunkoncernen gjorts. Detta kommer att utvecklas inför nästa version. Rent generellt kan man konstatera att händelser drabbar ungefär lika, oavsett om det gäller kommunal verksamhet eller andra aktörer. Man kan dock, rent generellt, utgå från att landsbygden har en något högre förmåga att motstå påfrestningar, tack vare en högre självförsörjningsgrad. 18(22)

19 Bedömning av kommunens förmåga att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en extraordinär händelse. Rjsk~ och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt., o 7 BEDOMNING AV KOMMUNENS FORMAGA ATT MOTSTÅ OCH HANTERA IDENTIFIERADE RISKER SOM KAN LEDA TILL EN EXTRAORDINÄR HÄNDELSE. Kommunen har en väl fungerande organisation, såväl i vardagen som i ett krisläge. Det finns god beslutsförmåga tack vare väl fungerande delegationsordningar, Det finns också handlingskraft att agera, även om formella beslut inte hunnits fattas. Kommunen har god förmåga att leda under kris, tack vare att det finns en fungerande krisledningsstab samt en fungerande räddningsstab i kommunen. Likaså finns en fungerande POSOM-grupp. Kommunen har god förmåga till informations hantering under kris. Det finns två särskilda informatörer i kommunen. Båda har erhållit utbildning i krisinformation. Därutöver finns ett nätverk av personer i kommunkoncernen som har information som en delarbetsuppgift. En brist är att kommunledningen endast har tillgång till mobil reservkraft vid Rådhuset/Stadshuset. Fast reservkraft finns i tekniska förvaltningens lokaler samt hos räddningstjänsten. Kommunens krisledning kan använda båda dessa lokaler som reservplats. Kommunen har en risk- och säkerhetsgrupp, med representanter för samtliga förvaltningar, som stöd för risk- och säkerhetsarbetet. Kommunens förvaltningschefsgrupp är styrgrupp för arbetet. Risk- och säkerhetsarbetet har därigenom en bred förankring i organisationen. 19(22)

20 Planerade och genomförda åtgärder samt en bedömning av behov av ytterligare åtgärder med anledning av riskoch sårbarhetsanalysens resultat. Risk och sårbarhetsanalys för Sala kommun enligt w g.. o 00 PLANERADE OCH GENOMFORDA ATGARDER SAMT EN BEDÖMNING AV BEHOV AV o YTTERLIGARE ATGARDER MED ANLEDNING AV RISK- OCH SÄRBARHETSANALYSENS RESULTAT. Det finns ett antal åtgärder som skulle förstärka säkerheten och förbättra krishanteringsförmågan. Här följer ett antal sådana punkter: Analysera dammsäkerheten i gruvans vattensystem med hjälp av extern dammexpertis. Uppmana kommunala samhällsviktiga verksamheter att göra kontinui - tetsplanering. Installera fast reservkraft vid rådhuset/stadshuset, samt vid Sala-Heby Energis lokaler, samt vid de äldreboenden som ännu inte har sådant. Analysera informationssäkerheten inom kommunen. Utveckla användandet av Rakel-systemet för förbättrad redundans till telekommunikationerna. Utveckla rutinerna för krisinformation. Ett initiativ till detta har redan tagits av informationsenheten, bl a genom att skapa ett internt krisinformationsnätverk. Öka krisledningsstabens uthållighet genom att skapa ytterligare stabsskift. Öva krisledningen regelbundet. Se över rutinerna för låsning/upplåsning av kommunens lokaler i samband med elavbrott. Se över möjligheten att utveckla förrådshållningen vid kommunens centralförråd i syfte att stärka beredskapen vid kris. Även möjligheten till drivmedelsförsörjning via centralförrådet under kris bör ses över. Skapa ett lokalt krishanteringsråd med viktigare krisaktörer i kommunen, för att främja samverkan i krishanteringen före, under och efter en kris. 20 (22)

21 RISK OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR SALA KOMMUN ENLIGT LAGEN (2006,544) OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP ANTAGEN X I XXXX XX XX I DIARIENUMMER 20XX/XXX I REVIDERAD X I XXXX XX XX I DIARIENUMMER 20XX/XXX SALA KOMMUN Växel: I E-post: kommun.info@sala.se I Postadress: Box 304, Sala

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun risk- och sårbarhetsanalys Sid 1 (12) Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun Innehållsförteckning 1. Förord...2 2. Samhällsviktig verksamhet...3 3. Extraordinära händelser inom kommunen...6 4. Sårbarheter

Läs mer

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5)

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR MARKS KOMMUN Underlag för att skapa en trygg och säker kommun 1. Sammanfattning Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) Arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys har bedrivits

Läs mer

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap Öckerö kommun Risk- och sårbarhetsanalys 2014 Målet med krisberedskap Målet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv och hälsa samt samhällets funktionaliteter, men

Läs mer

Lednings- och styrdokument. SÄKERHET Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument. SÄKERHET Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument SÄKERHET Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 4 Inledning... 2 Omfattning... 2 Säkerhetsskydd... 2 Krishantering... 2 Personsäkerhet...

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

9 Inrättande av Tjänsteman i Beredskap (TiB) vid Sala kommun jfr Bilaga KS 2014/225/1 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

9 Inrättande av Tjänsteman i Beredskap (TiB) vid Sala kommun jfr Bilaga KS 2014/225/1 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 9 Inrättande av Tjänsteman i Beredskap (TiB) vid Sala kommun jfr Bilaga KS 2014/225/1 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. laga KS 2014/225/1 l (3) 2014-10-31 KOMMUNSTYRELSENS

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 2008-12-11 LS 0801-0055 Bilaga 2 Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Motion om att samordna resurser på landsbygden och upphandla Lokala Utförare (LUT:are)

Motion om att samordna resurser på landsbygden och upphandla Lokala Utförare (LUT:are) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 13 (24) Sammanträdesdatum 2012-05-02 118 Dnr 2011/183 Motion om att samordna resurser på landsbygden och upphandla Lokala Utförare (LUT:are) INLEDNING

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-11-16 Innehåll 1. Beskrivning av kommunen och dess geografiska område... 5 1.1. Ansvarsområde och uppgifter...

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014

Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014 2 (16) Sammanfattning Syftet med en risk- och sårbarhetsanalys är att den ska bidra till att visa på riskbilden i samhället.

Läs mer

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS AGENDA Om Kronoberg RSA-arbetet i länet Goda exempel RSA 2012-2013 Upplägg och innehåll Kartläggning av samhällsviktiga verksamheter och beroenden Framtida RSA OM

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund och lagkrav... 3 Syfte och mål... 3 Metod... 3 Nämndens prioriterade åtaganden... 4 Nämndens kritiska

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015

Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sörensen Jimmy Datum 2015-05-18 Diarienummer KSN-2015-0772 Kommunstyrelsen Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunen överklagade omprövningsbeslutet till va-nämnden.

Kommunen överklagade omprövningsbeslutet till va-nämnden. 6 Länsstyrelses åläggande för kommun att bygga ut allmän dricksvattenanläggning har upphävts då vattenförsörjningen inte kunde anses avse ett större sammanhang. En grupp fastighetsägare i Långaröd i Hörby

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

25 Tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för täkt av grus inom fastigheterna Lånsta 1:18, 1:20 och 3:1 i Sala kommun; yttrande

25 Tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för täkt av grus inom fastigheterna Lånsta 1:18, 1:20 och 3:1 i Sala kommun; yttrande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ledningsutskotiet 9 (14) Sammanträdesdatum 2012-08-21 Dnr 2012/189 25 Tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för täkt av grus inom fastigheterna Lånsta 1:18, 1:20 och 3:1

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7 Sida 1/7 Handlingsplan för samhällsstörning Detta dokument beskriver hur Kungsbacka kommun ska hantera samhällsstörningar som går utanför de vardagshändelser som man normalt är förberedd på. I händelse

Läs mer

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-02-15 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 ROS 11/77:1 1 (10) Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 Denna redogörelse ska ses som en sammanställning

Läs mer

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Mål... Fel! Bokmärket

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-04-11

Sammanträdesdatum 2013-04-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 38 (53) Sammanträdesdatum 2013-04-11 95 Dnr 2012/57 Motion om att Sala kommun uppmanas att underteckna deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män (CEMRs

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering

Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering Sammanfattning Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering Denna broschyr är en sammanfattning av rapporten Ett första steg mot en nationell riskbedömning nationell riskidentifiering,

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys

Risk- och sårbarhetsanalys Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 62 sidan 1 av 15 Innehållsförteckning Allmänt... 2 Vara kommun... 3 Arbetsprocess och metod... 4 Samhällsviktig verksamhet... 5 Risker,

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-08-29 175 Innehållsförteckning Sida Syfte med ledningsplanen 3 Fastställande

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, GÄDDEDE VATTENVERK Dokumentnamn: Bilaga 3 - Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb VA-chef, Strömsund kommun

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

Svar på medborgarförslag om lärarsekreterare till skolan

Svar på medborgarförslag om lärarsekreterare till skolan R SAlA!l il aga ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN ks 2015/45/1 l (l) 2015-03-02 DIARIENR' 2014/1095 SALll, KOMMUN Kommunstyrelsens förvartn1ng Ink. 2015-03- O 3 Diar!enr J Zrn4 1 l Svar på medborgarförslag om lärarsekreterare

Läs mer

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap RakEL Bakgrund robusthet och reparationsberedskap Målen för vår säkerhet! Prop. 2008/09:140 Målen för vår säkerhet är: att värna befolkningens liv och hälsa, att värna samhällets funktionalitet och att

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.39) Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys Orust kommun 2011-2014 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Säkerhetssamordnare Antagen av KF 2011-09-29 119 Revisions

Läs mer

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Säkerhetsfunktionen Dokumentnamn Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2015-03-03,

Läs mer

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN 1 Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och bedriva verksamhet i. INLEDNING Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Krishanteringsprogram

Krishanteringsprogram 1 [13] 2015-05-13 Krishanteringsprogram Botkyrka kommuns program för hantering av allvarliga händelser, extraordinära händelser, höjd beredskap och pandemier. Dokumenttyp: Styrdokument Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011.

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011. Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader. I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i

Läs mer

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lagar: Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lag (2006:554) om kommuners och landstings åtgärder inför och extra ordinära händelseri fredstid och beredskap / LEH

Läs mer

Säkerheten i UAF 2001

Säkerheten i UAF 2001 UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 1 186 86 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 857 85 uaf@vallentuna.se Till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Säkerheten i UAF 2001

Läs mer

Samhällets elberedskap

Samhällets elberedskap Datum Dnr 2010-06-30 2009/722 Samhällets elberedskap Analys och förslag beträffande elberedskapslagen (1997:288) En redovisning av regeringsuppdrag N2009/5027/E 1/27 1 Rapportens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys 2015-2018 Styrdokument 1 (14)2015-10-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2015-10-29 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Säkerhetssamnordnaren Reviderad: Dnr : 67561 Risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

Central krisledningsplan för Örebro kommun

Central krisledningsplan för Örebro kommun 2013-12-17 Ks 953/2013 Central krisledningsplan för Örebro kommun Handlingsplan för organisation och ledning vid kriser, extraordinära händelser och höjd beredskap Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdrag...3

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015 Titel: Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 1 (15) Typ: Plan Giltighetstid: 013 015 Version: 1.0 Fastställd: KF 013-11-13, 138 Uppdateras: 015 Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 Innehållsförteckning 0. Bakgrund

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Innehåll 1. Inledning... 4 Metod... 4 Avgränsningar... 5 2. Kommunbeskrivning... 5 Kommunens organisation... 6 Krisledningsorganisation...

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-12. Investeringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245, f d rättspsyk

Sammanträdesdatum 2011-05-12. Investeringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245, f d rättspsyk SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRelSEN Sammanträdesdatum 2011-05-12 ;~R 25 2011 8(21) 87 Dnr 2011/42 nvesteringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245,

Läs mer

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Rakel - nya polisradion Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Polisens införande av Rakel Rikspolisstyrelsen arbetar med införandet av nya radiosystemet Rakel inom hela

Läs mer

Trygghetsbokslut 2008

Trygghetsbokslut 2008 Trygghetsbokslut 2008 Vad då trygghetsbokslut? Vi vill ge dig en sammanställd bild och summerande beskrivning av det trygghets- och säkerhetsarbete som bedrivits i Näslanda kommun (läs Nässjö kommun och

Läs mer

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun 2012-05-21 Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-06-14 143 Innehåll Inledning 3

Läs mer

REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET

REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 1 2012 Förvaltningsberättelse Den första januari 2007 trädde Lagen om allmänna vattentjänster i kraft (LAV 07). Lagen reglerar bland

Läs mer

Övergripande risk- och

Övergripande risk- och STYRDOKUMENT Övergripande risk- och sårbarhetsanalys 2015 Område Styrning och ledning Fastställd KS 2015-11-17 135 Program Skydd och säkerhet Giltighetstid Plan Riktlinje Övergripande risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-11-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-11-11 l SAlA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2014-11-11 ~'-,-\T T' ',u 23 (36) 209 Motion om omvårdnadslyft i Sala kommun Dnr 2014/591 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom

Läs mer

SALA Bilaga KS 2012/97/1

SALA Bilaga KS 2012/97/1 SALA Bilaga KS 2012/97/1 KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN 1 (2) 2012-04-23 DNR 2011/288 SALA KO MUN Komm"n~tvrelsens förvaltning Ink 2012-04- 2 4 Kommunstyrelsen Svar på motion om att öka tillgången av hjärtstartare

Läs mer

Medborgarförslag gällande tillgången till föreningslokal iransta

Medborgarförslag gällande tillgången till föreningslokal iransta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2011-03-10 KF:s HANDLING NR 8 2011 20(22) 56 Dnr 2010/20 Medborgarförslag gällande tillgången till föreningslokal iransta INLEDNING Medborgarförslag

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Beslut Diarienr 1 (15) 2015-12-16 347-2015 Hemköpskedjan AB Norra stationsgatan 80 C 171 54 Solna Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Datainspektionens

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 KS 2011-08-29, 134 Innehåll Förord 1. Övergripande beskrivning av kommunen 2. Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod 3. Övergripande beskrivning av identifierad

Läs mer

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Region Jämtland Härjedalens risk- och Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(17) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2015-09-29 Nyutgåva Regionstyrelsen 3(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 14 (20) 5 Sammanträdesdatum 2013-03-12 56 Dnr 2012/402 Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet INLEDNING Coompanion har hos Företagarcentrum

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2013-10-29. Förslag om nu översiktplan förenköpings kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2013-10-29. Förslag om nu översiktplan förenköpings kommun 11 SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2013-10-29 10 (19) 281 Förslag om nu översiktplan förenköpings kommun Dnr 2013/400 INLEDNING Enköpings kommun har skickat en remiss

Läs mer

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben för Myndighetsstaben Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben Bygglov Arvika kommun arbetar för att kommunen ska vara en attraktiv boendemiljö. Därför ska det

Läs mer

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap 2010-01-12 Dnr 2164/2010 1(5) Enheten för krisberedskap Joakim Beck-Friis Tel: 075-247 34 38 E-post: joakim.beck-friis@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter och allmänna

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper Nationella riktlinjer Polisens arbete i sociala insatsgrupper 2 3 Innehåll 1 Inledning 4 1.1 Syfte och ansvar 4 2 Vid uppstart 5 2.1 Fastställt behov 5 2.1.1 Polis-kommunöverenskommelse 5 2.2 Styrning

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE

MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE Sida 1 av 7 CF-P 1.10.2 2009/222 MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE Denna handlingsplan är senast reviderad 2015-05-06 Besöksadress: Drottninggatan 12 Besöksadress: Högskoleplan 1

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Varje kommun ska genomföra risk- och sårbarhetsanalyser i syfte att kommunen skall ha en god förmåga att hantera krissituationer. Detta följer av Lag (2006:544)

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-03-21 Dnr 153-2012 Användning av kvalificerade skyddsidentiteter vid Rikskriminalpolisen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Lokala miljömål 2016-2021 Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Fastställt Kommunfullmäktige Dokumentet

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Sandvik AB

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Sandvik AB Upprättad: Fastställd: Reviderad: 2010-01-11/SO 2010-00-00/xx 2010-00-00/xx Sida 1(20) KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE Sandvik AB Hamntorget 8 Tel 026-17 96 53 www.gastrikeraddningstjanst.se

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 5 29:5

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 5 29:5 29:5 En stor del av befolkningen på en ort insjuknade genom smitta från det kommunala renvattnet. Eftersom smittspridningen inte befanns vara en följd av att kommunen eftersatt sina skyldigheter enligt

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (7) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Norrköpings Hamn AB Ramshälls bergrumsanläggning, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-strategi Steg 2 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 120614 1 2 Innehåll Inledning 4 Falu kommuns VA-strategier

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun Sammanställt av: Jessica Kärrlander, Nerikes Brandkår 2015-08-26 KS 173-2015 Antagen och reviderad Detta dokument är författat och genomgånget av säkerhetskoordinator

Läs mer

Krislednings- och informationsplan

Krislednings- och informationsplan Krislednings- och informationsplan för Nora kommuns verksamheter vid en extraordinär händelse och vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-26, 49 Reviderad 2007, 59 KRISLEDNINGSPLAN...

Läs mer

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje.

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje. Energimarknadsinspektionen att. Box 155 631 03 Eskilstuna E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö www.eon.se Tel @eon.se Konc 6801 Malmö 2016-04-29 Dnr 2009-100435 Komplettering av ansökan om förlängning av

Läs mer

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete?

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete? Varför säkerhetsarbete? Att arbeta med säkerheten medför högre kvalitet och ökar värdet av tjänsten. Ett högt säkerhetstänkande höjer företagets anseende och goodwill. Kunder, ägare och anställda känner

Läs mer

Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp

Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp Information om Sevesoanläggningar i kommunen Personer som riskerar att påverkas av en allvarlig kemikalieolycka ska enligt lag (EU:s Seveso IIIdirektiv)

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för dricksvattenförsörjningen i Västerbottens län 2011

Risk- och sårbarhetsanalys för dricksvattenförsörjningen i Västerbottens län 2011 Risk- och sårbarhetsanalys för dricksvattenförsörjningen i Västerbottens län 2011 Länsstyrelsen Västerbotten, Livsmiljöenheten Rapporten är sammanställd av Nina Ström Dnr: 451-3851-2011 ii Förord Länsstyrelsen

Läs mer

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT FÖRENINGSCERTIFIKAT Stockholms Fotbollförbund följer Svenska Fotbollförbundets långsiktiga arbete för att tillsammans med sina medlemsföreningar utveckla Stockholms ungdomsfotboll. Riktlinjer och ledstjärnor

Läs mer