Södermöre kommundelsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Södermöre kommundelsnämnd"

Transkript

1 Tid Onsdagen den 17 februari 2016 kl. 17:00 Plats Kommundelssalen Omfattning 1-18 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande Johan Kesselmark (S) Kurt Hallberg (C) Jan-Erik Arvidsson (S) Annika Lindwall (S) Carina Sjögren (C) Jan Martinsson (V) Catarina Pettersson (M) Carl-Henrik Sölvinger (L) Lars Rosén (SD) Ersättare Karin Nilsson (C) Sören Hjertqvist (V) Fredrik Lindström (M) Karin Lindsten (L) Övriga Annette Andersson Mattias Ask Sara Andersson Anette Lingmerth Micaela Lundgren Anslaget på kommunens anslagstavla den 1 mars 2016.

2 2 (14) Sekreterare Linus Hellman Justeras Elisabeth Gustavsson ordförande Carl-Henrik Sölvinger

3 3 (14) särenden 1 Godkännande av föredragningslistan Till Södermöre komundelsnämnd utsänd kallelse godkänns som föredragningslista, efter ändringen att lägga ärendet Äldreomsorgen och kommunala hälso- och sjukvården i Södermöre som punkt två på dagordningen. 2 Äldreomsorgen och kommunala hälso- och sjukvården i Södermöre Dnr SKDN 2016/0020 Södermöre kommundelsförvaltning har på kort tid kraftigt påverkats av kompetensförsörjningssvårigheter och mycket stora utmaningar på personalsidan inom verksamhetsområdena äldreomsorg och den kommunala hälso- och sjukvården. Sammantaget är bedömningen att utifrån ovan nämnda kompetensförsörjningssvårigheterna kan Södermöres kommundelsförvaltning inte klara av patient- och rättsäkerheten inom verksamhetsområdens äldreomsorg och hälso- och sjukvården. Förslag på åtgärd för att lösa de allvarliga kompetensförsörjningssvårigheter som har uppstått i Södermöres kommundelsförvaltning är att omsorgsförvaltningen får fullt mandat och ansvar för verksamhetsområdena äldreomsorg och den kommunala hälso- och sjukvård inom kommundelsnämndens geografiska ansvarsområde. Kommundirektör Annette Andersson och förvaltningschef Mattias Ask redogör för ärendet. På fråga från Christopher Dywik (KD), svarar Annette Andersson att nämnden fortsatt är huvudman och har beslutanderätten. Det som ändras genom det föreslagna beslutet, är utförandeskapet. På fråga från Elisabeth Gustavsson (S) svarar Annette Andersson att ekonomin även efter det föreslagna beslutet, ligger kvar under nämnden. Christopher Dywik (KD) gör följande tilläggsyrkande: Omsorgsförvaltningens mandat och ansvar för verksamhetsområdena äldreomsorg och den kommunala hälso- och sjukvården inom Södermöre kommundel ska omprövas var tredje månad, och gälla längst ett år. Under året ska nämnden få en kontinuerlig uppföljning och analys för att situationen inte ska uppstå igen. En handlingsplan för återgång till drift under Södermöre kommundelsförvaltning ska också tas fram.

4 4 (14) Carl-Henrik Sölvinger (L) yrkar bifall till Christopher Dywiks (KD) tilläggsyrkande. Votering Votering begärs, varvid ordförande ställer följande propositionsordning: Den som vill bifalla Christopher Dywiks (KD) förslag till tilläggsbeslut, röstar Nej, och den som röstar på avslag för tilläggsbeslutet, röstar Ja. Omröstning sker och utfaller med 7 Ja-röster mot 4 Nej-röster. Ja-röster avges av Elisabeth Gustavsson (S), Johan Kesselmark (S), Kurt Hallberg (C), Jan-Erik Arvidsson (S), Annika Lindwall (S), Carina Sjögren (C) och Jan Martinsson (V). Nej-röster avges av Christopher Dywik (KD), Catarina Pettersson (M), Carl- Henrik Sölvinger (L) och Lars Rosén (SD). ger omsorgsförvaltningen fullt mandat och ansvar för verksamhetsområdena äldreomsorg och den kommunala hälso- och sjukvården inom kommundelsnämndens geografiska ansvarsområde till och med den 1 mars Reservation Alliansens (KD, L och M) ledamöter reserverar sig mot beslutet till förmån för Christopher Dywiks (KD) tilläggsyrkande, och lämnar följande skriftliga reservation: Alliansen i Södermöre ser med oro på de akuta bristerna inom ekonomi, patientsäkerhet, rättssäkerhet och arbetsmiljö i Södermöres kommundelsnämnd. Bristerna har delvis skapats av otur och sjukdomar, men också av dålig planering, bristande styrning och ledning samt majoritetens nedskärningar. När majoriteten la sin budget för 2016 och föreslog stora nedskärningar enligt osthyvelprincipen, varnade Alliansen i Södermöre för att det skulle leda till en ökad sårbarhet inom omsorgen vid t.ex. sjukdom, vilket skulle drabba våra äldre genom försämrad omsorg och en sämre arbetsmiljö för våra anställda. Majoriteten skrev själv redan 2015 att fortsatta besparingarna kommer påverka kvalitén för brukarna från 2016 och framåt. Trots detta fortsatte majoriteten att spara. Nu ser vi följderna i form av ökad stress och därmed högre sjukfrånvaro och högre vikariekostnader. Avseende de drastiska åtgärder som nu föreslås för att komma till rätta med de akuta bristerna, så finns det anledning till oro även kring dessa. Tillfälliga förändringar har en tendens att lätt bli permanenta. bildades som ett demokratiprojekt: ett sätt att flytta besluten närmre medborgarna och bättre kunna bejaka kommundelens unika förutsättningar.

5 5 (14) På senare år har utvecklingen dessvärre gått i motsatt riktning. Härom året blev nämnden fråntagna ansvaret över kommundelens kostverksamhet, vilket gett oss högre kostnader. Vi ser med oro på en sådan utveckling. Södermöre kommundelsnämnden behöver inte färre ansvarsområden, utan tvärtom fler (som till exempelvis parkskötsel, kost och städ) för att kunna hitta unika särlösningar som ger både bättre kvalitet, arbetsmiljö och mer pengar över till kärnverksamheten. Det är viktigt för att Södermöre i framtiden verkligen ska kunna vara steget före. Därför föreslår Alliansen i Södermöre att: Omsorgsförvaltningens mandat och ansvar för verksamhetsområdena äldreomsorg och den kommunala hälso- och sjukvården inom Södermöre kommundel ska omprövas var tredje månad, och gälla längst ett år. Under året ska nämnden få en kontinuerlig uppföljning och analys för att situationen inte ska uppstå igen. En handlingsplan för återgång till drift under Södermöre kommundelsförvaltning ska också tas fram. Protokollsanteckning Alliansens (KD, L och M) ersättare lämnar som protokollsanteckning att de instämmer i alliansledamöternas skriftliga reservation. Ledamöterna för (S), (C) och (V) lämnar följande protokollsanteckning: För att på bästa sätt säkerställa att ansvaret för verksamhetsområdena äldreomsorgen och kommunala hälso- och sjukvården i Södermöre förs tillbaka till den 1/3 2017, och för att motverka de negativa konsekvenserna av brist på personal på kommundelskontoret, vill vi peka på följande: 1. Att det genomförs en analys av orsakerna till den personalsituation som uppstått i Södermöre kommundel. 2. Att en handlingsplan upprättas i syfte att ansvaret för verksamhetsområdena äldreomsorg och kommunala hälso- och sjukvården ska återföras till och kommundelsförvaltning den 1 mars Att det ekonomiska utfallet för äldreomsorgen och den kommunala hälso- och sjukvården redovisas för vid varje nämndsmöte under den period som omsorgsförvaltningen ansvarar för nämnda verksamheter. 4. Att den kommunala landsbygdsutvecklaren ges i uppdrag att prioritera arbetet i Södermöre under det kommande året, för att kompensera bristen av personal på kommundelsförvaltningen, och för att upprätthålla nivån på landsbygdsutvecklingen och kontakten med byalag och övrigt föreningsliv.

6 6 (14) 3 Årsrapport 2015 med planering för Dnr SKDN 2016/0007 Handlingar Årsrapport 2015 Bilaga till Årsrapport Mål 2015 Kommundelskontoret har tagit fram ett förslag till årsrapport för verksamheten Väsentliga händelser och ändrade förutsättningar samt strategiska framtidsfrågor belyses för de olika verksamheterna. Årsrapporten utgör budgetunderlag inför budget Årsrapporten sammanfattar också utfallet av de nämndsmål, aktiviteter och uppdrag som kommundelsförvaltningen har arbetat med under året för att stödja kommunfullmäktiges övergripande mål. Även planeringsförutsättningar för behandlas. Ekonom Sara Andersson redogör för ärendet. godkänner och fastställer årsrapport 2015 med planering för Protokollsanteckning Alliansens (KD, L och M) ledamöter och ersättare lämnar följande protokollsanteckning: De ekonomiska förutsättningarna för budgetåret 2016 är mycket ansträngda och det ekonomiska läget är högst oroande. Majoriteten skrev själv redan 2015 att fortsatta besparingarna skulle påverka kvalitén för brukarna från 2016 och framåt. Trots detta fortsatte majoriteten att spara. Nu ser vi följderna i form av ökad stress och därmed högre sjukfrånvaro och risk för uteblivna statsbidrag. Till detta kommer att fackförvaltningarnas besparingar på de tjänster som kommundelsförvaltningen köper in drabbar nämnden negativt, samtidigt som nämnden fortfarande inte får tillgodoräkna sig dessa besparingar. Då vi i nämnden inte kan påverka den budgetram som majoriteten beslutat om centralt, är det vår uppfattning att nämnden måste våga prioritera och våga beskära särskilda grenar, snarare än att skära ner i kärnverksamheten.

7 7 (14) 4 sattestanter tillägg Dnr SKDN 2015/0269 Handlingar sattestanter tillägg Södermöre kommundelsförvaltning ska enligt kommunens attestreglemente, KF 255 beslut , utse beslutsattestanter och ersättare samt ange omfattningen av uppdragen. Tillägg Uppdraget att vara beslutsattestant lämnas till namngivna personer enligt bifogad bilaga. Om en ny tjänsteman under löpande verksamhetsår ersätter en av de nuvarande beslutsattestanterna på samma befattning följer attesträtten med till den nya tjänstemannen utan särskilt beslut. Då bokföringsordrar numera ligger elektroniskt i ekonomisystemet har ett tillägg gjorts för dessa, med obegränsat belopp. Ekonom Sara Andersson redogör för ärendet. beslutar - Att tillägg om beslutsattest för bokföringsordrar i ekonomisystemet enligt förvaltningens förslag ska gälla för Omsorgsavgifter och minimibelopp 2016 Dnr SKDN 2016/0012 Handlingar Omsorgsavgifter och minimibelopp 2016 Omsorgsnämnden och kan enligt beslut i kommunfullmäktige besluta om uppräkningar för avgifter rörande kost och omsorg inom ramen för kommunens självkostnad och indexuppräkningar. För hyror gäller att höjningen inte får vara högre än den överenskommelse som träffas mellan Kalmarhem och hyresgästföreningen. För år 2016 är prisbasbeloppet kronor. Ekonom Sara Andersson redogör för ärendet. fastställer minimibelopp och avgifter för 2016.

8 8 (14) 6 Medlemskap i Konst runt Dnr SKDN 2016/0015 Handlingar Konst runt - folder 2015 Inbjudan av Södermöre till Konst runt - beslut i Nybro kommun Kulturutskottet Det har förts en dialog om att Kalmar kommun skulle gå med i Konst runt. Den dialogen har sedan mynnat ut i att specifikt Södermöre kommundelsförvaltning ska tas med i samarbetet Konst runt. Konst runt är en gemensam konstrunda för Torsås, Emmaboda, Nybro och Södermöre. Deltagarna presenteras i en gemensam samlingsutställning. Därifrån kan besökaren få ett samlat grepp om innehåll och uttryck och sedan lägga upp sin runda och besöka favoriterna. För att delta ska man vara yrkesverksam i dessa kommuner och dessutom uppfylla Kulturrådets kriterier för utställningsersättning. Varje år andra helgen i september öppnar mer än 35 konstnärer sina ateljéer för allmänheten. Konstnärerna presenteras dessutom i en gemensam samlingsutställning i en av kommunernas unika kulturmiljöer arrangeras Konst runt den september. Samlingsutställningen kommer att visas i Torsås kommun. Medlemskapet i Konst runt kommer för Södermöres del att praktiskt hanteras av kultur- och fritidsförvaltningen, som tar kostnaderna för medverkan och även bistår med bemanning när Södermöre ansvarar för samlingsutställningen. Utvecklingsledare Linus Hellman redogör för ärendet. Södermöre kommundelsförvaltning beslutar att teckna medlemskap i Konst runt.

9 9 (14) 7 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr SKDN 2016/0014 Handlingar Motion MP Källsortering på skolor Patricia Vildanfors (MP) föreslår i motion Källsortering på skolor - att servicenämnden får i uppdrag att tillsammans med barn- och ungdomsnämnden se över kommunens alla grundskolor och förbättra förutsättningarna för källsortering för eleverna, - att barn- och ungdomsnämnden får i uppdrag att tillsammans med servicenämnden genom skolornas elevråd, vaktmästare och miljösamordnare inhämta ytterlige önskemål och idéer om hur skolorna kan rustas för att stimulera elevernas miljömedvetenhet och ansvarstagande om sin och vår gemensamma miljö. Vid de flesta skolor sorteras redan nu samtliga avfallsfraktioner. I och med vår certifiering (ISO 14001) har vi dokumenterade rutiner att förhålla oss till som rör sortering av avfall. För att få en detaljerad nulägesbild av vad som sorteras i klassrum, i korridorer och i miljöhus (ute på skolgårdar) kommer miljösamordnaren att skicka ut en enkät med, ett fåtal, klargörande frågor. I samma enkät ges möjlighet att lämna önskemål och idéer om hur skolan kan rustas enligt de tankar motionslämnaren beskriver. Här ges även utrymme för att göra ett överslag av eventuella kostnader knutna till önskemålen/idéerna I sammanhanget kan nämnas Plan för ämnesövergripande arbetssätt Konsumtion och Plan för ämnesövergripande arbetssätt Energi/Teknikutveckling. Dessa två dokument ger lärare möjlighet att strukturera, planera och genomföra en undervisning, från förskolan till årskurs 9, som återkommande sätter fokus på de mål och kunskapskrav i läroplanerna där bland annat hållbar utveckling kommer till uttryck. Utvecklingsledare Linus Hellman redogör för ärendet, och förtydligar att hanteringen bör inkludera, vilket idag inte riktigt framgår av förslagen i motionen. föreslår att kommunfullmäktige beslutar att bifalla motionen från Patricia Vildanfors (MP) om källsortering på skolor.

10 10 (14) 8 Biståndsbedömning utifrån socialtjänstslagen och vägledning till utförare - riktlinje Dnr SKDN 2016/0010 Handlingar Biståndsbedömning utifrån socialtjänstslagen och vägledning till utförare riktlinje Omsorgsförvaltningen har upprättat ett dokument gällande biståndsbedömning utifrån socialtjänstlagen och vägledning till utförare - riktlinje. Syftet med dessa riktlinjer är att Vägleda vid utredning och beslut Säkerställa att beslut fattas enligt samma bedömningsgrunder Garantera likställighet och rättsäkerhet Definiera vad som är skälig levnadsnivå i normalfallet i Kalmar kommun. Södermöre Kommundel har granskat omsorgsförvaltningens riktlinjer och gjort vissa korrigeringar för att få dokumentet att överensstämma med Södermöre kommundels förutsättningar. Förvaltningschef Mattias Ask och utvecklingsledare Anette Lingmerth redogör för ärendet. Christopher Dywik (KD) gör följande tilläggsyrkande: Att det första stycket under rubriken Vård i livets slut (s. 15) stryks och ersätts med, Sjuksköterskan bedömer och beslutar kring omsorgstagarens behov av hälsooch sjukvårdsinsatser regelbundet under processen, i dialog med enhetschef. Enhetschefen verkställer. Sören Hjertqvist (V) instämmer i Christopher Dywiks (KD) tilläggsyrkande. Votering Votering begärs, varvid ordförande ställer följande propositionsordning: Den som vill bifalla Christopher Dywiks (KD) tilläggsyrkande, röstar Nej, och den som röstar på avslag för tilläggsbeslutet, röstar Ja. Omröstning sker och utfaller med 6 Ja-röster mot 4 Nej-röster. En ledamot avstår. Ja-röster avges av Elisabeth Gustavsson (S), Johan Kesselmark (S), Kurt Hallberg (C), Jan-Erik Arvidsson (S), Annika Lindwall (S) och Carina Sjögren (C). Nej-röster avges av Christopher Dywik (KD), Catarina Pettersson (M), Carl- Henrik Sölvinger (L) och Jan Martinsson (V). Lars Rosén (SD) avstår.

11 11 (14) beslutar att anta dokumentet enligt förvaltningens förslag. Reservation Alliansens (KD, L och M) ledamöter reserverar sig mot beslutet till förmån för Christopher Dywiks (KD) tilläggsyrkande. Informationsärenden 9 Sammanslagning av verksamheten på förskolan och fritidshemmet Dnr SKDN 2016/0016 Förvaltningschef Mats Linde har beslutat att barn- och ungdomsförvaltningens rutin för sammanslagning av verksamhet på förskolan och fritidshemmet, gäller även i Södermöre kommundelsförvaltning. Har man barnomsorg så ska man ha det på sin ordinarie organisatoriska enhet. En organisatorisk enhet kan dock innehålla flera förskolor. Varje organisatorisk enhet måste hålla minst en avdelning öppen, och bemanna med känd personal. Utvecklingsledare Linus Hellman redogör för ärendet. Christopher Dywik (KD) uttrycker att det är anmärkningsvärt att det kommer som ett tjänstemannabeslut. Han önskar en utvärdering av vad det har inneburit, och även att man genomför en föräldraenkät där man inhämtar föräldrarnas synpunkter. Johan Kesselmark (S) befarar att kostnaderna kommer att öka. fattar inget beslut med anledning av informationen. Protokollsanteckning Alliansens (KD, L och M) ledamöter och ersättare lämnar följande protokollsanteckning: "Alliansen i Södermöre ser med oro på hur ett beslut som detta, som inte har utretts eller bejakar Södermöre kommundels unika förutsättningar, genomförs utan politiskt beslut, konsekvensanalys, ekonomiska kalkyler eller dialog mer berörda föräldrar.

12 12 (14) 10 Införande av Google Apps for Education - information Dnr SKDN 2016/0013 Handlingar Google Apps for Education - Risk- och sårbarhetsanalys Skolorna i Södermöre kommundel och barn- och ungdomsförvaltningen har behov av att ta nästa steg i digitaliseringen. I dag saknas det i Kalmar kommuns grundskolor i hög grad digitala samarbetsytor. Vidare så saknar eleverna i våra skolor en skol-epost, sedan s-posten slutade användas. Delar av kommunens IKT-arbetsgrupp har sedan en tid tillbaka tittat på olika molntjänster, och i den processen kommit fram till att förorda Google Apps for Education. Med ett avtal om Google Apps for Education får vi tillgång till en helhetslösning för digitala tjänster kring utbildning, i form av samarbetsytor, ordbehandling, mailadress och återkoppling. Införandet av Google Apps for Education kräver i det här steget inga ytterligare satsningar eller förändringar. Införandet är i stort sett inte förenat med några kostnader, och den utrustning och infrastruktur som finns i dag är kompatibel med tjänsten. Utvecklingsledare Linus Hellman redogör för ärendet. fattar inget beslut med anledning av informationen.

13 13 (14) 11 Lägesrapport kommundelsutveckling - Landsbygdsutvecklaren Sofie Nyström är inne i frågan om samarbete mellan ICA och biblioteket i Påryd. - Det genomförs inom kort en träff i Tvärskog om hur Tvärskog kan bli mer attraktivt. - Måndagen den 14 mars genomförs ett informationsmöte i Påryd, med anledning av stormen Gorm. 12 Medborgardialog - Det har hållits en workshop med Hagbyborna, om att få till en mötesplats utanför det blivande biblioteket. - Förvaltningen och presidiet har varit på ett medborgardialogsmöte hos SKL i Stockholm. 13 Kommundelschefen informerar - Uppdelningen mellan Mattias Ask och Mats Linde säger att Mattias har ansvar för omsorgen, och Mats Linde för skola, fritids och bibliotek. På förvaltningskontoret har Mattias ansvar för Eva Holm och Anette Lingmerth, och Mats Linde för Sara Andersson och Linus Hellman. - Personalutvecklarstödet till förvaltningen stöttas från omsorgsförvaltningen och barn- och ungdomsförvaltningen. - Det förs en diskussion med räddningstjänsten i beredskapsärenden. I ett första skede har det utmynnat i att tjänsteman i beredskap hos räddningstjänsten, även är tjänsteman i beredskap i Södermöre. 14 Rapporter från olika demokratiska mötesformer Gruppen som arbetar med Upplev Södermöre har haft två möten, där ordförande Elisabeth Gustavsson (S) har medverkat vid ett. 15 Kontaktmannaskap Ordförande Elisabeth Gustavsson (S) har gjort verksamhetsbesök på Björkhaga, och där bland annat tittat på LapsCare. 16 Kommande aktiviteter Informationsmöte i Påryd måndagen den 14 mars, efter stormen Gorm.

14 14 (14) 17 Delegationsbeslut Dnr SKDN 2016/ Ljungbyholmsskolans rektors beslut om anställning av, tillsvidare, fritidspedagog. har tagit del av redovisningen av delegationsbesluten. 18 Anmälnings- och kännedomsärenden Dnr SKDN 2016/ Halltorpsskolans kulturredovisning. 2. Ljungbyholmsbibliotekens verksamhetsberättelse för Verksamhetsberättelse för skolbiblioteksverksamheten i Södermöre Hagbybibliotekets verksamhetsberättelse Pårydsbibliotekets verksamhetsberättelse. 6. Protokoll från Ljungbyholmsskolans elevråd. 7. Anmälan till huvudman om diskriminering eller kränkande behandling i grundskola, förskola, förskoleklass och fritidshem, inklusive utredning. 8. Minnesanteckningar från Södermöres IKT-arbetsgrupp. 9. Protokoll från genomförd tillsyn av enskild verksamhet inom förskola 2016 Föräldrakooperativet Lunden. 10. Anmälan till huvudman om diskriminering eller kränkande behandling i grundskola, förskola, förskoleklass och fritidshem. 11. Anmälan till huvudman om diskriminering eller kränkande behandling i grundskola, förskola, förskoleklass och fritidshem. 12. Svar på hemställan om att Byvägen i Ljungbyholm stängs av för genomfart. Informationen om anmälnings- och kännedomsärenden noteras i protokollet.

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 17:00-17:45 Plats Kommundelssalen i Ljungbyholm Omfattning 1-7 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl. 17:00-17:35 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 1-8 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd 1(11) Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 21 oktober 2015 kl. 17:00 Plats Möregården Frånvaro anmäls till Linus Hellman på tfn 0480-45 29 04 Fika serveras från kl. 16:30 Enligt uppdrag Beslutsärende

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl. 15:00-19:40 Ajournering 16:50-17:00 och 18:45-18:55 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 9-17 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl. 17:00-21.10 Ajournering kl 18:15-18:30 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 88-93 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 22 oktober 2014 kl. 17:00 Plats Halltorpsskolans matsal Halltorp Omfattning 112-125 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Carina Sjögren (C), tjänstgörande

Läs mer

Rutin för skötsel av anslagstavlor och skyltar i Södermöre kommundelsförvaltning

Rutin för skötsel av anslagstavlor och skyltar i Södermöre kommundelsförvaltning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Hanna Ivarsson 2018-01-05 SKDN 2018/0007 Södermöre kommundelsnämnd Rutin för skötsel av anslagstavlor och skyltar i Södermöre kommundelsförvaltning Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl. 17:00-21.00 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm Omfattning 38-45 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 25 september 2013 kl. 17:00-21:10 Plats Halltorpsskolans matsal Omfattning 123-143 ande Elisabeth Gustafsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande,

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 17:00-19:55 Ajournering 18:30-19:00 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 76-86 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl. 17:00-20.50 Plats Hagbyskolan Omfattning 17-23 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande Johan Kesselmark

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl. 17:00-18.10 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 24-37 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren

Läs mer

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor

Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-11-21 Barn- och ungdomsnämnden 80 Svar på motion: Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor Dnr BUN 2018/0688 Handlingar - Motion Inför porrfilter på Kalmarbygdens skolor.

Läs mer

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande:

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande: UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-10-26 74 Motion - Inför "måltidsvän" inom Kalmars omsorg. Dnr ON 2017/0086 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-10-03 Motion Inför måltidsvän inom Kalmars omsorg Bakgrund

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 22 november 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 73-82 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd 1 (11) Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 17:00 19:15 Plats Tvärskogs bygdegård Tvärskog Omfattning 97-111 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande Georg Persson

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 20 april 2016 kl. 18:00-19:55 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 42-52 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Johan Kesselmark (S) Kurt Hallberg (C) Jan-Erik Arvidsson

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 17:00-18:50 Ajournering kl. 18:10-18:20 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 55-64 ande Christopher Dywik (KD), ordförande Johan

Läs mer

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris.

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-15 Omsorgsnämnden 53 Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. Dnr ON 2017/0054 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 17:00-19:00 Ajournering 17:45-18:00 Plats Ekenäs Omfattning 39-45 Beslutande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice

Läs mer

~\?- u~ J/;}[ ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

~\?- u~ J/;}[ ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(10) BILDNINGSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Beslutande Kulturhuset Björnen, 17.30-20:45 Ajournering: 19:40-20: 15 Reino Persson (S), ordförande Gun Friberg (S) Marcus Möller (SO) Ivan Cirkanovic

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 17 december 2014 kl. 17:00 19:40 Plats Björkhaga Påryd Omfattning 141-162 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande Allan

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl. 17:00 19:45 Plats Hagbyskolans matsal Omfattning 1-22 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), 1:e vice ordförande

Läs mer

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP)

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP) Socialnämnden Protokoll 1 (8) Diarienummer SO 2015/0212 Socialnämnden Plats och tid Diamanten, Brotorget 1, klockan 17.00 18.30 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Sven-Bertil Persson (V),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd 1(18) Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 17:00 Plats Tvärskogs bygdegård Frånvaro anmäls till Linus Hellman på tfn 0480-45 29 04 Fika serveras från kl. 16:30 Enligt uppdrag Linus

Läs mer

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55.

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. sid 1 av 15 Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. Beslutande: Tobias Folkesson Ordförande (S) Susanne Olsson Vice Ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/5

Sammanträdesprotokoll 1/5 Sammanträdesprotokoll 1/5 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Övriga närvarande Onsdagen den 28 maj 2019 kl. 9.00 15.30 KF-salen, stadshuset, Lysekil Ricard Söderberg (S), ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 13 december 2017 kl. 17:00-19:15 Ajournering kl. 18:20-18:30 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm Omfattning 94-104 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 26 mars 2014 kl. 17:00-19:00 Plats Björkhaga samlingssal Påryd Omfattning 23-41 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Ingemar Einarsson (C), vice ordförande

Läs mer

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: , kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: , kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 27 29 Datum 2019-02-26 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens sammanträde Tid: 2019-02-26, kl 08.30 08.40 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Carl Johan Sonesson (M), ordförande

Läs mer

... Helena Rehn. ... Rolf Nersing (S) ... Kaj Bergenhill (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

... Helena Rehn. ... Rolf Nersing (S) ... Kaj Bergenhill (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Gemaket, 23-02-2016 15:00-17:00 Ajournering Beslutande Ledamöter Rolf Nersing, (S) ordförande Lisa Edwards, (C) 1:a vice ordförande Kaj Bergenhill, (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

REGISTER. Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00. Gullmarssalen på kommunhuset Forum , kl 08:00. Leif Karlsson (S) Karin Blomstrand (L)

REGISTER. Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00. Gullmarssalen på kommunhuset Forum , kl 08:00. Leif Karlsson (S) Karin Blomstrand (L) REGISTER Datum 1(1) Tid: Plats: Justeringsdatum: Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare: Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00 Gullmarssalen på kommunhuset Forum 2019-06-17, kl 08:00 Leif Karlsson (S) Karin

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-10-01 KS 2015/0528 50044 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-08-24 1 Innehållsförteckning Ärende 81 Information om projekt arbetsglädje ger bra arbetsmiljö... 3 82 Månadsuppföljning juli... 4 83 Avgifter... 5 84 Budget 2017... 6 85 Informationsärenden... 8

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 17:00-19:30 Ajournering 17:55-18:05 Plats Björkhaga, Påryd Omfattning 65-75 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande Elisabeth

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2016-01-07

Utbildningsnämndens protokoll 2016-01-07 Datum: Torsdagen den 7 januari 2016 Tid: 17.00 17.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 7 januari, klockan 18.00 Paragrafer: 1-2 Utses att justera: Michael Grönlund

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(6) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 23 april 2018 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15 Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B Omfattning 9-15 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Lilla sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv kl

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Lilla sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv kl Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-12-11 Sida 1 (8) Plats och tid Lilla sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 17.00 17.15 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Katja Larsson (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-10 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med omsorgsförvaltningens svar på motion från Carl-

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl. 15:00-18:35 Ajournering kl 17.00 17.50 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 94-103 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:30-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 94-105 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C)

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C) 1(6) Plats och tid Rådhussalen, Rådhuset, kl. 08:30-10:50 Beslutande Ledamöter Fredrik Nordström (S), Ordförande Håkan Ehn (S), 1:e vice ordförande Ylva Pettersson (M), 2:e vice ordförande Martin Johansson

Läs mer

Utbildningsnämnden protokoll

Utbildningsnämnden protokoll Datum: torsdag 7 mars 2019 Tid: 16:00-20:15 Plats: Östra Roten Justeringsdag: onsdag 13 mars 2019 Paragrafer: 9-21 Utses att justera: Carin Thorén-Hansson (S) Underskrifter: Sekreterare Ingela Flodin Ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Bildningsnämnden (14)

Bildningsnämnden (14) Bildningsnämnden 2017-02-20 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 16.40 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) David Lundqvist (C) Anne-Marie

Läs mer

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (8) För- och grundskolenämnden 2016-09-20 Plats och tid Stadshuset, kl. 13.00-13.45 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Mari-Louise Larsson (S) Kamel Mnad (S) Jan Lundgren (S) Lena Nyström

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 04. Kultur- och utbildningsnämnden (11)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 04. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Nr 04 Kultur- och utbildningsnämnden 2017-04-19 1(11) Tid och plats onsdagen den 19 april 2017, klockan 08.30 12.00, i Erikstadsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP) Marianne

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Mus-Olle, tisdagen den, klockan 8.15-12.40 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Elisabeth Svensson, M, 1:e vice ordförande Annika Hansson, S, 2:e vice ordförande

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

Kommunfullmäktige 2012-06-05

Kommunfullmäktige 2012-06-05 Kommunfullmäktige 2012-06-05 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 18.00 21.30 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Monica Forsgren (S) Göran Engström (C) Leif Nilsson (S) Rågher Thelin (S) Mildred Eggen

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 17:00-20:20 Ajournering 18:10-18:20 och 18:35-18:45 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 42-51 ande Magnus Uhr (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl. 17:00-19:55 Plats Halltorpsskolan Omfattning 104-114 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande Elisabeth

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 72-74 Beslutande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll

Utbildningsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 26 januari 2017 Tid: 16.00 17.50 Plats: Matsalen, Fuxernsakolan i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 26 januari Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Lars Ivarsbo (C) Underskrifter:

Läs mer

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Omfattning 138-140 ande Roger Kaliff (S), ordförande Ann-Marie Engström (S),

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-10-26 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen Justerade paragrafer

Onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen Justerade paragrafer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Kl. 18:00 onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen, Kommunhuset, Bålsta Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lennart Carlsson (M), Ordförande

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl. 17:00 20:35 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 Kalmar Omfattning 61-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD),

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos efter februari 2017

Ekonomiskt utfall och prognos efter februari 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Maria Engblom 2017-03-03 SKDN 2017/0046 0480-452902 Ekonomiskt utfall och prognos efter februari 2017 Förslag till beslut beslutar att lägga rapporten

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll

Utbildningsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 4 februari Tid: 16.00 18.55 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 8 februari, klockan 16.00 Paragrafer: 3-12 Utses att justera: Camilla Olofsson

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpaap (S) (1:e vice ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl 17.00-20.15 Beslutande Annika Holmstrand (c) Ordförande Karl-Erik Andersson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.00 08.55 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann,

Läs mer

Bildningsnämnden (13)

Bildningsnämnden (13) Bildningsnämnden 2016-09-19 1(13) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Ann Karlén Hellgren (S) ersätter

Läs mer

Sjukhusstyrelse Helsingborg

Sjukhusstyrelse Helsingborg PROTOKOLL 6 14 Datum 2019-02-27 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Helsingborgs sammanträde Tid: 2019-02-27 kl 09.00-11.20 Plats: Stora sammanträdesrummet, Olympiahuset, Lasarettet Helsingborg Beslutande

Läs mer

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (19) Barn- och grundskolenämnden 2016-05-25 Plats och tid Stadshuset, kl. 08.15-11.10,13.30-14.30 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Mari-Louise Larsson

Läs mer

REGISTER. Johanna Espenkrona (M) Karin Blomstrand (L) Karin Atienza Cortes. Ärende

REGISTER. Johanna Espenkrona (M) Karin Blomstrand (L) Karin Atienza Cortes. Ärende REGISTER Datum 2019-10-14 1(1) Tid: Tisdagen den 22 oktober 2019, kl. 09:00 Plats: Gullmarssalen på kommunhuset Forum Justeringsdatum: Måndagen den 28 oktober, kl. 08:00 Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare:

Läs mer

Drift- och investeringsbudget 2019, taxor- och avgifter

Drift- och investeringsbudget 2019, taxor- och avgifter 39/2018 Dnr 2018-36 041 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Drift- och investeringsbudget 2019, taxor- och avgifter 2019 2022 s beslut föreslår kommunfullmäktige att godkänna taxor och avgifter för 2019. Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. ftij BÅSTADS ~ Sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-05-12 1 (10) Plats och tid: ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. Eddie Grankvist

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer