Inspektionsrapport. - inspektion av efterlevnad av SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inspektionsrapport. - inspektion av efterlevnad av SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal"

Transkript

1 Inspektionsrapport - inspektion av efterlevnad av SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal Inspekterat företag: Apple Plats: USA via video/telefon med Stockholm Kungsgatan 49 Inspektionsdatum: & Revisor: Hanna Cedervall

2 Sida 2 av 13 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 INSPEKTIONENS SYFTE... 3 UPPDRAGSGIVARE OCH UTFÖRARE... 3 TID FÖR GENOMFÖRANDE... 3 GENOMFÖRANDE OCH METOD... 4 Genomförande... 4 Metod... 4 OM APPLE... 5 PRODUKTER I RAMAVTAL INOM AVTALSOMRÅDE ELEVDATORER & SURFPLATTOR TILLVERKNINGSPLATSER OCH LEVERANTÖRSKEDJA... 5 GENOMFÖRANDE AV INSPEKTION... 6 INTERVJUER MED FÖRETAGSLEDNING... 6 DOKUMENTGRANSKNING... 6 SUMMERING AV INSPEKTIONSOMRÅDEN... 8 Efterlevnad av internationella konventioner och nationell lagstiftning... 8 Samarbete och transparens INSPEKTIONENS FULLSTÄNDIGHET REDOVISNING AV DE OMRÅDEN DÄR TILLRÄCKLIGT STARKA SLUTSATSER INTE KUNDE DRAS IDENTIFIERADE BRISTER OCH PLANERING AV ÅTGÄRDER RESULTAT OCH SLUTSATS SAMMANTAGEN BEDÖMNING AV LEVERANTÖRENS FÖRMÅGA ATT LEVA UPP TILL KRAVEN... 12

3 Sida 3 av 13 Inledning På uppdrag av SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) har Goodpoint AB genomfört inspektion av Apples efterlevnad av SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal med Macsupport Aktiebolag inom avtalsområde Elevdatorer & Surfplattor Inspektionen genomfördes av Hanna Cedervall från Goodpoint AB. Inspektionens syfte Syftet med inspektionen är att granska dokumentation och rutiner samt intervjua nyckelpersoner i syfte att klargöra om ramavtalets krav på socialt ansvarstagande uppfylls eller inte. Uppdragsgivare och utförare Inspektionen genomfördes av Goodpoint AB. Uppdragsgivare är SKL Kommentus Inköpscentral. Tid för genomförande Inspektionen genomfördes den 16/ & 18/ Rapportskrivning och leverans av rapport skedde i december 2015.

4 Sida 4 av 13 Genomförande och metod Genomförande Inspektionen, som var förbokad med företagsledningen, utfördes av en revisor under en dag. Inspektionen innehöll startmöte, intervjuer med relevanta chefer och medarbetare, dokumentgranskning och avslutande möte. Metod Inspektionen utfördes enligt kategori nr 3 i SKIs ramavtal Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav 2011 med projektnummer 10048: Inspektionen innebär en granskning av dokument som beskriver hur och om tillverkningen genomförts enligt de krav som upphandlande myndighet/enhet ställt i sina upphandlingar och som leverantör bekräftat i anbud. Sådana dokument kan vara styrdokument, rutinbeskrivningar, dokument som beskriver förhållanden på tillverkningsplatsen mm. Särskilt följande dokumentation ska kontrolleras och redovisas i den skriftliga rapporten: inspektionsprotokoll bekräftelser på åtgärdade brister kontakt och uppdragsbeskrivningar för sociala revisioner betalda fakturor för att fastställa att rätt leverantör uppgivits Inspektionen kan vara förbokad eller ej med företagsledningen. Detta anges vid varje enskild beställning. Dokumentgranskningen innefattar följande dokument, specificerade av SKI: Apples Responsibility Progress rapporter för 2014 och 2015, tillgängliga online. Information som styrker korrigerande åtgärder utifrån resultatet i genomförda uppföljningar (audits). Information och dokumentation som beskriver Apples process för ständiga förbättringar vad gäller efterlevnad av sociala och etiska krav i enlighet med appendix 2 i ramavtalet (med särskild betoning på övertid, arbetsmiljö och föreningsfrihet) En sammantagen bedömning av leverantörens förmåga att leva upp till kraven ska göras.

5 Sida 5 av 13 Om Apple Apple är leverantör till Macsupport Aktiebolag som är upphandlad leverantör till SKL Kommentus Inköpscentral enligt ramavtal inom avtalsområde Elevdatorer & Surfplattor Apple Inc. och dess helägda dotterbolag (hädanefter omnämnda som Apple eller företaget) designar, tillverkar och marknadsför mobiltelefoner, mediaenheter, datorer och bärbara digitala musikenheter. Apple säljer även mjukvara, tjänster, nätverkslösningar, digitalt innehåll från tredje part samt applikationer. Apples försäljning i Sverige uppgår till 1 miljard USD. Utav dessa står K12 för 950 MSEK vilket innebär en ungefärlig marknadsandel på 60%. I K12 som är en förkortning för Kindergarten till 12th year ingår förkola till gymnasieskola samt vuxenutbildning. Både kommunala skolor och friskolor ingår i sifforna. Apples försäljning i Sverige sköts av återförsäljare och de största återförsäljarna för K12 är, ATEA, Caperio, Lin Education och MacSupport. Produkter i ramavtal inom avtalsområde Elevdatorer & Surfplattor 2012 Avtalsområdet omfattar elevdatorer och surfplattor. Tillverkningsplatser och leverantörskedja Slutmontering av Apples Ipads görs hos tre olika leverantörer på fyra olika tillverkningsplatser i Kina; Nanjing, Shanghai, Shenzhen, och Chendu. Slutmontering av Apples bärbara datorer görs av fem olika leverantörer på sex tillverkningsenheter belägna i Cork på Irland, Austin i USA, Shenzhen i Kina, Shanghai i Kina och Fremont i USA.

6 Sida 6 av 13 Genomförande av inspektion Intervjuer med företagsledning Intervjuer genomfördes med följande personer: Desta A. Raines, Manager Labor & Human Rights Supplier Responsibility En svensk facilitator representerade Apple Samarbetet med intervjuade personer fungerade väl, och de tillhandahöll den information och de dokument som revisorn enligt SKIs uppdragsbeskrivning efterfrågade. Vilka dokument som granskats samt kommentarer kring dessa dokument framgår nedan under rubrik Dokumentgranskning. Inspektionsiakttagelser utifrån SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal inom avtalsområde Elevdatorer & Surfplattor 2012 finns summerade under rubrik Summering av inspektionsområden. Enligt ramavtalet mellan SKI och revisorn, ska inspektionen genomföras i enlighet med kategori 3, vilket beskrivs mer ingående i metodkapitlet i denna rapport. Kategori 3 specificerar vilka typer av dokument som skulle granskas under inspektionen. Listan av dokument och information enligt kategori 3 stämmer inte överens med listan av dokument och information som enligt uppdragsbeskrivningen för inspektion av Apple skulle granskas i samband med inspektionen. Detta gav till följd att då revisorn efterfrågade dokument och information enligt kategori 3, hävdade leverantören att de dokument som inte stämde överens med listan specifikt för Apple var utanför omfattningen av inspektionen. Apple intygade muntligen att de har ett fungerande åtgärdsarbete och att inga överträdelser mot sociala och etiska krav förekommit. Revisorn fick dock inte se dokumenterade bevis för detta utan Apple hänvisade till att detta var konfidentiellt material och inte fick visas för revisorn. Revisorns uppfattning är att en systematik föreligger i arbetet med uppföljning av sociala och etiska krav. Dock finns brister i transparensen att dela med sig av denna information. Under Apples granskning av revisions ursprungliga rapport strök Apple delar i rapporten som beskrev iakttagelser och åtgärdsarbete som Apple vidtagit i samband med uppföljning av sociala och etiska krav i leverantörsledet. Dokumentgranskning Följande dokument granskades vid inspektionen:

7 Sida 7 av 13 Dokument Leverantörsrapport för Sverige_ v02. Apples uppförandekod för leverantörer Standard för leverantörsansvar Lista på leverantörer Final Assembly Facilities ( m/supplierresponsibility/oursuppliers/) Supplier Responsibility 2015 Progress report Supplier Responsibility 2014 Progress report Kommentar Rapport som tillhandahålls av Apple eller Apples partner med nyckelinformation från revisionerna av de fyra tillverkningsplatserna som genomfördes Apple kräver att dess leverantörer ska efterleva principerna i Apples Uppförandekod för leverantörer (koden) och agera i enlighet med tillämpliga lagar och regler. Koden kräver att leverantörerna efterlever internationellt erkända regelverk för arbetsrätt, mänskliga rättigheter, hälsa och säkerhet, skydd av miljön, etik och bolagsstyrning. Denna standard gäller alla Apples leverantörer, inklusive underleverantörer och tredjehandsleverantörer (hädanefter kallade leverantör eller kollektivt: leverantörer) som tillverkar produkter eller tillhandahåller tjänster som ingår i Apples produkter och tjänster. Apples standard för leverantörsansvar klargör vilka krav som ställs i uppförandekoden. En lista på 200 av Apples huvudleverantörer, inklusive komponentleverantörer. Leverantörerna på listan representerar 97% av de totala utgifterna för material, tillverkning och slutmontering av produkter 2014 globalt. Denna lista specificerar inte vilka leverantörer som är relevanta utifrån ramavtalet med SKI. Lista över de 18 slutmonteringsenheterna. Listan inkluderar information om vilken typ av produkter som slut-monteras på tillverkningsenheterna. Rapporten innehåller information om hur Apple arbetar med ständiga förbättringar i leverantörskedjan för att tillämpa koden. Rapporten innehåller även resultatet av de revisioner som genomfördes Rapporten innehåller information om hur Apple arbetar med ständiga förbättringar i leverantörskedjan för att tillämpa koden. Rapporten innehåller även resultatet av de revisioner som genomfördes 2014.

8 Sida 8 av 13 Summering av inspektionsområden Efterlevnad av internationella konventioner och nationell lagstiftning ILOs kärnkonventioner Varor som levereras enligt detta kontrakt ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med ILOs åtta kärnkonventioner nr 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182. I arbetet med en hållbar leverantörskedja kräver Apple att dess leverantörer ska efterleva principerna i Apples Uppförandekod för leverantörer (koden) och agera i enlighet med tillämpliga lagar och regler. Koden kräver att leverantörerna efterlever internationellt erkända regelverk för arbetsrätt, mänskliga rättigheter, hälsa och säkerhet, skydd av miljön, etik och bolagsstyrning. Alla krav som specificeras i koden beskrivs i mer detalj i Apples standard för leverantörsansvar. Apple verifierar att leverantörerna efterlever kraven i koden genom att göra revisioner i leverantörskedjan. Apple prioriterar revisionerna baserat på: geografiska risker och råvarurisker, fall där interna team eller externa intressenter påpekar potentiella brister, resultaten av tidigare revisioner, eller arbete med handlingsplaner för förbättring. Enligt informationen som delgavs under inspektionen har inga överträdelser mot kraven i ILOs åtta kärnkonventioner påträffats på de fyra tillverkningsplatser som tillverkar Ipads. Enligt Supplier Responsibility 2015 Progress report/audit results och Supplier Responsibility 2014 Progress report/audit results har överträdelser mot ILOs åtta kärnkonventioner däremot påträffats i några fall. Apple försäkrade under intervjuerna att ingen av dessa överträdelser påträffades hos leverantören som genomför slutmontering av laptops och som omfattas av ramavtalet. ILO konventionerna 29 och 105 täcks av avsnittet Prevention of involuntary labor and human trafficking i koden. Enligt Supplier Responsibility 2015 Progress report/audit results så efterlevde 85% av tillverkningsenheterna koden. Enligt Supplier Responsibility 2014 Progress report/audit results så efterlevde 87% av tillverkningsenheterna kraven i koden. 14 tillverkningsenheter ansågs ha för höga avgifter vad gäller rekrytering av utländska kontraktsanställda vilket Apple klassar som tvångsarbete. Både Apple och leverantörerna vidtog korrigerande åtgärder. ILO konventionerna 87 och 98 täcks av avsnittet Freedom of Association and Collective bargaining i koden. Enligt Supplier Responsibility 2015 Progress report/audit results så efterlevde 96% av tillverkningsenheterna koden. Supplier Responsibility 2014 Progress report/audit results så efterlevde 99% av tillverkningsenheterna kraven i koden. Ingen information om korrigerande åtgärder redovisades under inspektionen. Kraven i ILO 100 och ILO 111 täcks i avsnittet Antidiscrimination i koden. Under 2014 efterlevde 88% av tillverkningsenheterna kraven i koden och år 2013 efterlevde 87% av tillverkningsenheterna kraven. Iakttagelser relaterade till icke-uppfyllelse av kraven var ett fall av diskriminering i samband med graviditet och ett fall där en tillverkningsenhet krävde att anställda genomgick läkarundersökningar innan anställning. Som en åtgärd krävde Apple att leverantörerna skulle genomföra utbildningar och införa styrprocesser för anti-diskriminering samt att upphöra med antidiskriminering.

9 Sida 9 av 13 ILO 138 och ILO 182 täcks in under avsnitten Prevention of underage labor och Juvenile Worker protection i koden. Under 2014 var efterlevnad vad gäller reglerna kring under-årig arbetskraft 95% och under 2013 var det 97%. Tillverkningsenheter där det tidigare påträffats fall av underårig arbetskraft eller som hade pågående fall får stöd av Apple att upprätta handlingsplaner för att hjälpa underåriga medarbetare att återvända till skolan. Lösningar inkluderar finansiellt stöd för skolgång och garanterad inkomst för medarbetarna under skolgången. FNs barnkonvention Varor som levereras enligt detta kontrakt ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med FNs barnkonvention, artikel 32. FNs barnkonvention täcks i avsnittet Prevention of underage labor, juvenile workers protection och Student workers protection i koden. Efterlevnad av Student Workers protection var 67% år Ingen ytterligare information om vilka korrigerande åtgärder som vidtagits framkom under inspektionen. Arbetsmiljölagstiftning Varor som levereras enligt detta kontrakt ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med det arbetarskydd och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet. I koden står det: Apple requires its suppliers to operate in accordance with the principles in this Apple Supplier Code of Conduct ( Code ) and in full compliance with all applicable laws and regulations. Kraven som SKI ställer täcks också in i avsnitten Health and safety, Occupational health, safety and Hazard prevention, Emergency prevention, preparedness and Response. Incident Management, Ergonomics, Working and living conditions, Health and safety communications och Worker Health and Safety Committees. Mindre iakttagelser som är relaterade till arbetsmiljö har påträffats på tillverkningsplatserna. Leverantören har vid dessa tillfällen vidtagit åtgärder i form av utbildningsprogram i hälsa och säkerhet som Apple eller Apples partner tillhandahåller.

10 Sida 10 av 13 Arbetsrätt Varor som levereras enligt detta kontrakt ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med den arbetsrätt, inklusive regler om minimilön och det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet. I koden står det: Apple requires its suppliers to operate in accordance with the principles in this Apple Supplier Code of Conduct ( Code ) and in full compliance with all applicable laws and regulations. Koden täcker också regler i arbetsrätt under avsnitten Working hours och Wages and benefits. Under revisionen tillhandahöll Apple information om att deras leverantörer efterlever regler kring minimilön och socialförsäkring. Apple har tagit emot bevis på att korrigerande åtgärder vidtagits och att krav efterlevs. Samarbete och transparens Leverantören är skyldig att vid anmodan från SKI redovisa att kraven avseende efterlevnad av internationella konventioner och nationell lagstiftning enligt ovan uppfylls. Redovisningen ska ske på det sätt och inom den tid som SKI begär om inte detta är oskäligt. Leverantören är vidare skyldig att möjliggöra för SKI att själv eller genom ombud kontrollera på plats att kraven uppfylls. Detta sker t.ex. genom att vid begäran lämna adress och kontaktuppgifter till tillverkare i ett eller flera led av de varor som produceras för ramavtalets avropare. Skulle SKI, till exempel genom vad som framkommit vid kontroll utförd av SKI eller på uppdrag av SKI eller på annat sätt, ha befogad anledning att misstänka att kraven inte uppfylls är Leverantören skyldig att genom egen utredning visa att han uppfyller dessa krav. I annat fall gäller följande: Bristande uppfyllelse av skyldigheterna avseende efterlevnad av internationella konventioner och nationell lagstiftning samt samarbete och transparens enligt ovan innebär kontraktsbrott. SKI får med anledning av kontraktsbrottet begära rättelse inom den tid SKI bestämmer förutsatt att tidsfristen inte är oskäligt kort. Sker inte rättelse eller är rättelsen bristfällig har SKI rätt till ersättning som står i proportion till SKIs intresse av att kraven följs, uppsägning eller hävning. Valet av påföljd får inte vara oproportionerligt i förhållande till kontraktsbrottet. De dokument och information som efterfrågades i enlighet med SKIs specifikation (se metod) tillhandahölls.

11 Sida 11 av 13 Inspektionens fullständighet Intervjuer och dokumentgranskning gav samstämmiga resultat. Revisorn anser att Apple gav tillförlitliga uppgifter och att det därför inte kvarstår några oklarheter. Detta innebär dock inte att all information som kan vara av intresse har identifierats. Redovisning av de områden där tillräckligt starka slutsatser inte kunde dras Enligt Supplier Responsibility 2015 Progress report/audit results och Supplier Responsibility 2014 Progress report/audit results påträffades överträdelser mot ILOs åtta kärnkonventioner. Enligt informationen som samlades under intervjuerna framkom att Apple har processer på plats för att kontrollera efterlevnad av sociala och etiska krav hos sina leverantörer samt korrigera överträdelser när de påträffas. Revisorn fick inte se dokumenterade resultat av uppföljningar i leverantörskedjan. Denna information tillhandahölls endast muntligt av Apple då de hänvisade till att detta var konfidentiellt material. Identifierade brister och planering av åtgärder Avvikelse Krav Ansvarig Avvikelsens prioriterings-grad Tidsram Ansvarig för uppföljning hos leverantör Grundorsak till avvikelsen Förbättring av ledningssystem Datum för åtgärdad avvikelse

12 Sida 12 av 13 Resultat och slutsats Inga fall av icke-efterlevnad/brister identifierades under inspektionen. Enligt ramavtalet mellan SKI och revisorn, ska inspektionen genomföras i enlighet med kategori 3, vilket beskrivs mer ingående i metodkapitlet i denna rapport. Kategori 3 specificerar vilka typer av dokument som skulle granskas under inspektionen. Listan av dokument och information enligt kategori 3 stämmer inte överens med listan av dokument och information som enligt uppdragsbeskrivningen för inspektion av Apple skulle granskas i samband med inspektionen. Detta gav till följd att då revisorn efterfrågade dokument och information enligt kategori 3, hävdade leverantören att de dokument som inte stämde överens med listan specifikt för Apple var utanför omfattningen av inspektionen. Revisorns rekommendation är att SKI reviderar instruktionerna så att dessa stämmer överens med kategori 3. Om dokument och information som anges i kategori 3 kan granskas vid inspektion ger de en bättre uppföljning av krav än endast granskning av de dokument som SKI specificerat explicit för inspektion av Apple. Då revisorn efterfrågade dokument enligt kategori 3 hänvisade Apple till att detta var konfidentiellt material och inte fick visas för revisorn. Apple intygade muntligen att de har ett fungerande åtgärdsarbete och att inga överträdelser mot sociala och etiska krav förekommit. Revisorn fick dock inte se dokumenterade bevis för detta utan Apple hänvisade till att detta var konfidentiellt material och inte fick visas för revisorn. Revisorns uppfattning är att en systematik föreligger i arbetet med uppföljning av sociala och etiska krav. Dock finns brister i transparensen att dela med sig av denna information. Revisorns rekommendation är att SKI ser över kravställningen gällande uppföljning av sociala och etiska krav i avtal inom denna produktkategori för att säkerställa transparens i leverantörskedjan. Under Apples granskning av revisions ursprungliga rapport strök Apple delar i rapporten som beskrev iakttagelser och åtgärdsarbete som Apple vidtagit i samband med uppföljning av sociala och etiska krav i leverantörsledet. Sammantagen bedömning av leverantörens förmåga att leva upp till kraven Apple har rutiner och processer på plats för att kunna efterleva sociala och etiska krav i leverantörskedjan. Korrigerande åtgärder och uppföljning vidtas när överträdelser mot koden påträffas. Enligt Supplier Responsibility Progress Report ökar antalet revisioner i leverantörskedjan. Under 2014 reviderades 633 tillverkningsenheter. De tillverkningsenheter som har reviderats flera gånger får vanligtvis bättre resultat vid andra eller tredje revisionen. Revisionsprocessen visar att det finns begränsningar i Mac Supports förmåga att säkerställa att SKI får tillgång till information i leverantörskedjan.

13 Sida 13 av 13 Stockholm Hanna Cedervall Revisor, Goodpoint AB

- inspektion av efterlevnad av SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal

- inspektion av efterlevnad av SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal Inspektionsrapport - inspektion av efterlevnad av SKIs krav på socialt ansvarstagande i ramavtal Inspekterat företag: ABA Skol Aktiebolag Plats: Skogholmsgatan 5, Malmö Inspektionsdatum: 2015-12-03 Revisor:

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Framtagen av etisk arbetsgrupp Göteborg, Malmö, Örebro, Stockholm och Lund 2015-11-10 1 Vägledning för etiska krav och uppföljning av natursten

Läs mer

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan Hållbar upphandling Hållbar upphandling Gemensamt projekt Stockholms Läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne är huvudmän för framförallt sjukvård men också för kollektivtrafik och hållbar

Läs mer

SKL Kommentus. Så kan man följa upp sociala krav på livsmedel 2016-03-14 Peter Nohrstedt

SKL Kommentus. Så kan man följa upp sociala krav på livsmedel 2016-03-14 Peter Nohrstedt SKL Kommentus Så kan man följa upp sociala krav på livsmedel 2016-03-14 Peter Nohrstedt Bakgrund Larmrapport från Swedwatch 2015 Intervju av 98 migrantarbetare från Kambodja och Myanmar, som arbetar för

Läs mer

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström Företagens samhällsansvar Daniel Nordström Presentationens innehåll Företags samhällsansvar Begreppsmodell Globaliseringen skapar nya förutsättningar Företagens affärsverksamhet ger samhällsnytta Goda

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER Valeo har under många år tagit sitt övergripande ansvar för miljön och har levt upp till nationella, internationella lagar, samt fördrag och avtal. Valeo Gruppen

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Miljökrav i alla upphandlingar Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Varför spelar

Läs mer

Uppföljning av sociala krav i offentlig upphandling. Anna Lipkin Responsible Solutions anna.lipkin@responsiblesolutions.se

Uppföljning av sociala krav i offentlig upphandling. Anna Lipkin Responsible Solutions anna.lipkin@responsiblesolutions.se Uppföljning av sociala krav i offentlig upphandling Anna Lipkin Responsible Solutions anna.lipkin@responsiblesolutions.se Sveriges landsting och regioner Ansvar för sjukvård tandvård kollektivtrafik 21

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling 1(1) 2007-07-03 Dnr Västa Götalandsregionens Strategidokument avseende Sociala aspekter i samband med upphandling Dokumentet består av: Uppförandekod för leverantörer Handlingsplan Uppförandekod för leverantörer

Läs mer

DOM 2012-03-09 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-03-09 Meddelad i Stockholm DOM 2012-03-09 Meddelad i Stockholm Mål nr 64-12 Enhet 15 1 SÖKANDE Ricoh Sverige AB, 556228-8851 Box 1536 171 29 Solna Ombud: Advokat Carl Norén Eversheds Södermark Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm

Läs mer

Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande

Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande 1 (6) Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande Final version, Oktober 2015 1 INTRODUKTION 1.1 Allmänt Respekt för människor och miljö är centralt för Apotekets verksamhet. Vi strävar efter

Läs mer

Uppföljning av etiska krav

Uppföljning av etiska krav Uppföljning av etiska krav Uppföljning av stenprodukter i entreprenader Entreprenaderna upphandlade enligt LOU Inspektioner utförda under 2010 Fortsatt arbete under 2011 Samarbete Samarbete mellan Göteborg,

Läs mer

Vanliga frågor om Staples EthicsLink.

Vanliga frågor om Staples EthicsLink. Vanliga frågor om Staples EthicsLink. Introduktion Syftet med detta dokument är att informera Staples medarbetare om företagets hjälptelefon, känd som Staples EthicsLink" (Staples etiklänk), för etik och

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (37) 2016-06-20 Kf Ks 203 15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 Sara Rais från Socialisterna Välfärdspartiet har

Läs mer

Socialt ansvarstagande. i upphandling. Region Skåne

Socialt ansvarstagande. i upphandling. Region Skåne Socialt ansvarstagande i upphandling Region Skåne Bakgrund 2006 beslöt sig Region Skåne, Stockholms läns landsting och Västra Götalands-regionen att påbörja ett gemensamt arbete för socialt ansvarstagande

Läs mer

Korta fakta om Skanska idag

Korta fakta om Skanska idag Korta fakta om Skanska idag 1 Grundat 1887 Skanska är ett av världens ledande byggföretag Cirka 133 miljarder SEK omsättning 2003 Cirka 4,000 återkommande kunder 60,000 medarbetare (12000 i Sverige) Czech,

Läs mer

ERICSSONS Uppförandekod

ERICSSONS Uppförandekod ERICSSONS Uppförandekod Syfte Denna uppförandekod har utvecklats för att skydda de mänskliga rättigheterna, främja rättvisa anställningsförhållanden, säkra arbetsförhållanden, ansvarsfull hantering av

Läs mer

Avtalet avser succesiva avrop av mobiltelefoner, tillbehör och tillhörande tjänster.

Avtalet avser succesiva avrop av mobiltelefoner, tillbehör och tillhörande tjänster. 1 Avtalsparter Mellan nedanstående parter, köparen och säljaren har följande avtal träffats. 1.1 Köparen 212000-2627 Skolgatan 31 901 84 Umeå 1.2 Säljaren Organisationsnummer Företagsnamn Adress Postadress

Läs mer

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-02-29 Ansvarig för revidering: Ekonomichef Ansvarig tjänsteman: Ekonomichef Diarienummer: KS 14-528 >Policy Program

Läs mer

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Samverkan mellan revisorer Delvis gemensam revision Kan begära upplysningar Kommunens revisorer Lekmannarevisor Bolagets yrkesrevisor Samordnad

Läs mer

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Räkenskapsår 2011 Datum 10 mars 2012 Till Kommunrevisionen, Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har uppdragit åt Ernst

Läs mer

Karpesjö Consulting 1

Karpesjö Consulting 1 1 Det finns en mängd olika typer av miljörevisioner, varav några presenteras ovan. Terminologin varierar mellan olika organisationer. Många kallar miljörevision för miljögranskning. Ordet miljögranskning

Läs mer

Code of Conduct. Arbetsvillkor

Code of Conduct. Arbetsvillkor Code of Conduct AddLifekoncernen är Nordens största oberoende distributör av diagnostiska produkter samt en ledande oberoende leverantör av medicinteknisk utrustning och förbrukningsartiklar. Bolagen inom

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund ALINGSÅS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Godkänd av kommunfullmäktige den 26 februari 2014, 27 Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund 1 Riktlinjernas

Läs mer

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER April 2014 SAMMANFATTNING SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER 3 INLEDNING 3 AFFÄRSINTEGRITET 4 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER OCH GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER PÅ ARBETSPLATSEN

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER INLEDNING Brunngård Group AB är ett inköpsorienterat grossisthandelsföretag utan egen tillverkning, med en företagskultur som framhåller engagemang,

Läs mer

Etiska och sociala krav vid Upphandling

Etiska och sociala krav vid Upphandling Etiska och sociala krav vid Upphandling Rolf Robèrt Etiska och sociala krav - bakgrund Rättsläget avseende möjligheten att ställa etiska och sociala krav i samband med offentlig upphandling har länge varit

Läs mer

Areims miljö och energiledningssystem 2015

Areims miljö och energiledningssystem 2015 AREIM I FUND L.P Quarterly Report 4th Quarter 2008 Areims miljö och energiledningssystem 2015 Areim AB 2016-04-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MILJÖPOLICY 4 2 PLANERA VERKSAMHETEN 4 2.1 Miljöutredning 4 2.2

Läs mer

Revisionsrapport. - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav

Revisionsrapport. - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav Revisionsrapport - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav Reviderat företag: Leverantören till OKQ8 fossilt bränsle Plats: Huvudkontor Revisionsdatum: 6/5 2014 Revisor: Sara Gripstrand, Goodpoint

Läs mer

Bilaga 7 Hållbar it Dnr: 2.4.2-8831/2015 2016-01-11

Bilaga 7 Hållbar it Dnr: 2.4.2-8831/2015 2016-01-11 stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Social hållbarhet 3 2.1

Läs mer

Hållbarhetsarbete 2013/2014

Hållbarhetsarbete 2013/2014 Hållbarhetsarbete 2013/2014 Vad är hållbarhetsarbete? Det ansvarsfulla företaget: Agerar etiskt i affärsrelationer och i marknadsföring Arbetar aktivt för en sund arbetsmiljö Arbetar för en minskad negativ

Läs mer

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013 Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Krav Svensk Miljöbas ISO 14 001:2004 EMAS III 3:2013 (Kriterier utöver ISO 14 001:2004) 1. Miljöpolicy En miljöpolicy innehållande

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 15-287.026 Styrelseärende 4 2015-12-11 Till förbundsstyrelsen Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 De förtroendevalda respektive auktoriserade revisorernas

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner Revisorerna Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG granskning av faktureringsrutinerna vid tekniska avdelningen, se bifogad rapport. Vi önskar

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral. Pia Hedenblad SKL Kommentus Inköpscentralen Tommy Bengtsson HIQ 2015-03-25

SKL Kommentus Inköpscentral. Pia Hedenblad SKL Kommentus Inköpscentralen Tommy Bengtsson HIQ 2015-03-25 SKL Kommentus Inköpscentral Pia Hedenblad SKL Kommentus Inköpscentralen Tommy Bengtsson HIQ 2015-03-25 15 månader efter att SKI:s ramavtal trätt i kraft Hur har det gått med avtalet och vilka har avropat?

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3

AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3 AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3 September 2014 214-09-26 AB Stockholmshem Revisionen är utformad för att vi ska kunna avge revisionsberättelse avseende årsredovisningen

Läs mer

DOM 2016-03-31 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-03-31 Meddelad i Stockholm Avdelning 32 DOM 2016-03-31 Meddelad i Stockholm Mål nr 1156-16 1 SÖKANDE Svea Inkasso AB, 556214-1423 Box 101 169 81 Solna Ombud: Advokat Madeleine Sifvert och Jur.kand. Marion Kronberg Advokatfirman

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor Revisorerna 1 (1) Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning av bisysslor,

Läs mer

Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola

Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola efter tillsyn av den fristående Hägernässkolan i Täby kommun Täby Friskola AB e-post: info@tabyfriskola.se Rektorn vid Hägernässkolan e-post: karstin.hultman@tabyfriskola.se

Läs mer

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy för upphandling och inköp All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där Stadens gemensamma

Läs mer

Revisionsrapport Norrtåg AB.

Revisionsrapport Norrtåg AB. l Revisionsrapport. GRANSKNING AV UPPHANDLING AV TÄGOPERATÖR SAMT UPPFÖUNING AV INGÄNGNA AVTAL I NORRTÄG AB Ansvarig: Majvor Enström 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 1. Inledning......... 3

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.2 Metod...5

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskningar Mönsterås kommun Åsa Bejvall Malin Kronmar Augusti 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1. Bakgrund 1 1.2. Kontrollmål/granskningsmål 1 1.3.

Läs mer

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Antagna av kommunfullmäktige den 23 maj 2013, 121 Riktlinjer för upphandling av livsmedel i Knivsta kommun Dessa riktlinjer utgör komplement till

Läs mer

2006-05-01. Rolf Eriksen, VD Årsstämma 3 maj 2006 Kära aktieägare!

2006-05-01. Rolf Eriksen, VD Årsstämma 3 maj 2006 Kära aktieägare! x 2006-05-01 Rolf Eriksen, VD Årsstämma 3 maj 2006 Kära aktieägare! 2005 ett starkt år 2005 blev ett starkt år för H&M med en god försäljningsutveckling, många nya kunder och en fortsatt ökad lönsamhet.

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se Avtal Avtalets namn: Startdatum: Mediebevakning Referensnr: 062978-2015 2015-12-22 Slutdatum: 2016-12-21 Typ av avtal: Ramavtal Förlängning: 2 st á 1 år Parter: Köpare Upph. enhet: Handläggare: Org. nr:

Läs mer

Uppföljning av Miljöplan 2006

Uppföljning av Miljöplan 2006 Revisionsrapport Uppföljning av Miljöplan 2006 Nyköpings kommun Februari 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågor och revisionsmetod...3 2 Granskningsresultat...4

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Revisionsrapport. Anställdas bisysslor. Gotlands kommun 2010-01-28. Ramona Numelin Jonas Eriksson

Revisionsrapport. Anställdas bisysslor. Gotlands kommun 2010-01-28. Ramona Numelin Jonas Eriksson Revisionsrapport Anställdas bisysslor Gotlands kommun 2010-01-28 Ramona Numelin Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning och revisionsfråga...1 3 Avgränsning och metod...2 4

Läs mer

Provköp hos ombud/affärspartners

Provköp hos ombud/affärspartners Provköp hos ombud/affärspartners Info Version 1 Url http://com.mercell.com/permalink/30222594.aspx Tender type Tender Publish date 9/23/2011 9:33 AM Bid due date 11/3/2011 4:00 PM Change date 9/22/2011

Läs mer

CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN

CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN FTF Region 8 Göteborg Oktober 2005 Jan-Olof Marberg For the benefit of business and people INNEHÅLL 1 Inledning 2 Certifiering 3 Hur går det till? 4 SAM / OHSAS 5 Erfarenheter

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669.

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669. Revisionsrapport Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-11-06 32-2008-0669 Granskning av nystartsjobb Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Arbetsförmedlingen granskat beslut,

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2011

Revisionsberättelse för år 2011 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2011 Arvika kommuns revisorer har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Genom utsedda lekmannarevisorer har vi även granskat verksamheten

Läs mer

Etisk kod och hållbarhetspolicy

Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 (6) Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 Syfte 2 2 Ansvar 2 3 Övergripande mål 2 3.1 Miljömål... 4 4 Strategi för att nå målen 4 4.1 Generella principer... 4 4.2 Strategi affärsetik... 4 4.3 Strategi miljö...

Läs mer

Läromedel 2014. Avropsstöd. Vägledning Läromedel 2014. 2015-02-10 Sida 1 av 6

Läromedel 2014. Avropsstöd. Vägledning Läromedel 2014. 2015-02-10 Sida 1 av 6 Avropsstöd Vägledning Läromedel 2014 2015-02-10 Sida 1 av 6 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1. Delområde 1 Tryckta läromedel... 3 2.2. Delområde 2 Interaktiva läromedel (e-läromedel)...

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Granskning av upphandling Revisionsrapport KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund, syfte och metod 1 2. Regler om offentlig upphandling 1 2.1 Upphandlingsformerna 2

Läs mer

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping Mål nr 7590-15 1 SÖKANDE Läkarteamet Bemanning i Jönköping AB, 556735-3007 Valhallavägen 40 554 47 Jönköping MOTPARTER 1. Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping 2. Landstinget

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Granskning av bisysslor. 25 september 2013

Granskning av bisysslor. 25 september 2013 Granskning av bisysslor 25 september 2013 Syfte & revisionsfråga Syfte & Revisionsfråga En förstudie har genomförts som syftat till att ta reda på hur förvaltningarna arbetar med förekomsten av bisysslor,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt EG-direktiv mot diskriminering Integrations- och jämställdhetsdepartementet 008-08-11 Dokumentbeteckning KOM (008) 46 slutlig Förslag till rådets direktiv om genomförande

Läs mer

Stockholms stad, Bromma stadsdelsförvaltning Helalivet Omsorg AB. Johan Rasmusson Magnus Källander Teodora Heim Malin Lundberg

Stockholms stad, Bromma stadsdelsförvaltning Helalivet Omsorg AB. Johan Rasmusson Magnus Källander Teodora Heim Malin Lundberg Stockholms stad, Bromma stadsdelsförvaltning Helalivet Omsorg AB Johan Rasmusson Magnus Källander Teodora Heim Malin Lundberg 18 december 2014 Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 3. Bakgrund...

Läs mer

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt Avtal Parter I upphandlingen har nedanstående parter träffat följande avtal. Kommunen, 195 85 Märsta, org. nr 212000-0225 Leverantören Företagsnamn, Adress, Organisationsnummer Handlingar För avtalet gäller

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-03-17 Landstingsstyrelsen Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen

Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen Lekmannarevisorerna i Kraftringen AB och 2009-01-15 För kännedom: Kraftringen Service AB avseende Upphandlingar avseende Personuppgiftslagen Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen På

Läs mer

Vägledning för uppföljning av arbets- och anställningsvillkor för taxiförare

Vägledning för uppföljning av arbets- och anställningsvillkor för taxiförare 1 [5] Vägledning för uppföljning av arbets- och anställningsvillkor för taxiförare En god avtalsuppföljning är en förutsättning för att upphandlande myndigheter ska kunna säkerställa att taxiförarna verkligen

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Melleruds Kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Diarie UH-2013-16 Ansvarig upphandlare Björn Lindquist Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

Dnr 2011-468 2012-12-13 D 12

Dnr 2011-468 2012-12-13 D 12 Dnr 2011-468 2012-12-13 D 12 D 12 1 Inledning Revisorsnämnden (RN) har mottagit en anmälan avseende auktoriserade revisorn A-sons uppdrag i ett aktiebolag (nedan benämnt entreprenadbolaget eller bolaget)

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning per 2013-12-31

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning per 2013-12-31 Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av bokslut och årsredovisning, se bifogad rapport. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de

Läs mer

Egenkontrollprogram för handel med vissa receptfria läkemedel

Egenkontrollprogram för handel med vissa receptfria läkemedel 1 av 10 Egenkontrollprogram för handel med vissa receptfria läkemedel Läkemedelsverkets föreskrifter (LVSF 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel Lag (2009:730) om handel med vissa receptfria

Läs mer

Granskning av landstingets leverantörsregister

Granskning av landstingets leverantörsregister Granskning av landstingets leverantörsregister Rapport nr 07/2012 Oktober 2012 Eva M. R. Moe, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Revisionsfrågor... 4 4. Avgränsningar...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

Kliniska prövningar av läkemedel dagens regler och den nya förordningen. Margareta Svensson Team Leader Drug Safety TFS, Sweden

Kliniska prövningar av läkemedel dagens regler och den nya förordningen. Margareta Svensson Team Leader Drug Safety TFS, Sweden Kliniska prövningar av läkemedel dagens regler och den nya förordningen Margareta Svensson Team Leader Drug Safety TFS, Sweden Bakgrund Kliniska prövningar minskat i EU med 25% 2007-2011 - ekonomiska konsekvenser

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517 Revisionsrapport Kriminalvården 601 80 Norrköping Datum Dnr 2007-02-12 32-2006-0517 Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Kriminalvården

Läs mer

Granskning av rehabiliteringsverksamheten

Granskning av rehabiliteringsverksamheten Granskning av rehabiliteringsverksamheten Revisionsrapport KPMG AB 1 juni 2011 Antal sidor: 9 Granskningsrapport_Granskning av rehabiliteringsverksamheten_ronneby.docm Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1

Läs mer

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna.

Köpare och Säljare benämns nedan gemensamt Parterna. KÖPEAVTAL FÖR LÄROMEDEL LÄSÅRET 2016-2017 1. PARTER 1.1 Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9) PB 2, AX-22 151 Jomala (nedan Köpare ) och 1.2 [Namn företag (FO-nummer eller motsvarande från annat land: )]

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte

Läs mer

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter

Avtalsvillkor. 1 Inledning. 2 Definitioner. 3 Villkorens tillämpningsområde. 4 Kvalificeringsvillkor. Egendeklaration av registrerade produkter Avtalsvillkor 1 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Produkter som registreras i BASTA-systemet får inte innehålla ämnen med egenskaper enligt avtalade

Läs mer

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Insyn och tillsyn av fristående förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och grundskolor

Insyn och tillsyn av fristående förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och grundskolor Insyn och tillsyn av fristående förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och grundskolor Botkyrka kommun Revisionsrapport Juni 2011 Johan Karlander Martin Andersson Sammanfattning PwC har fått i uppdrag av de

Läs mer

Återrevision; Sociala och etiska krav. ABA Skol AB

Återrevision; Sociala och etiska krav. ABA Skol AB Återrevision; Sociala och etiska krav ABA Skol AB 2017-02-28 Reviderat företag: Adress: Företagets verksamhet: ABA Skol AB Skogholmsgatan 5, 213 76 Malmö ABA Skol AB är en leverantör som säljer bild- och

Läs mer

Rekommenderade begränsningskontroller

Rekommenderade begränsningskontroller 1. URVAL AV SÖKANDE Övergripande kontroller En andra panel kan granska enskilda beslut eller ett urval av beslut som gjorts av bedömningsnämnden. Lämpliga utbildningskurser om etik och integritet, som

Läs mer

BV Revisionsrapport. Andera ref.: Den nationella lagstiftningen

BV Revisionsrapport. Andera ref.: Den nationella lagstiftningen Reviderat företag: Referens Standard: Leverantör A (Litauen), leverantör till Nytello AB (Sverige) (Enligt uppdragsbeskrivningen) ILO Nr 138 (minimum arbetsålder) ILO Nr 182 (förbud mot barnarbete) ILO

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-14 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden Kvalitetsenheten BUN/2013:221 Sabine Faison 016-710 14 86 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning gällande Stadsarkivets

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden - styrning av mål, resultat och kvalitet enligt framtagen målstyrningsprocess 2013/2014 Beslutad i BU-nämnd 2011-09-06 Delegationsordning 1.3

Läs mer

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE INNEHÅLL Vd och koncernchef Bertil Persson... 4 Lesjöfors, Habia Cable och Beijer Tech... 5 Ansvarsfullt företagande... 6 Människor och samhälle... 8 Miljö...12 Etik...16 Hållbar

Läs mer