Trådlös information vid fyrar i södra Norge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trådlös information vid fyrar i södra Norge"

Transkript

1 Trådlö information vid fyrar i ödra Norge ett delprojekt inom Framtidkuter Vid ju fredade fyrar i ödra Norge kommer trådlö guidning till mobiltelefoner att finna från ommaren/höten Det är ett delprojekt inom Framtidkuter och är ett led i en utvecklad förmedling, om även omfattar ny kyltproduktion vid dea fyrar. Fört ut med mobilguiden var Lindene Fyr på Norge ydpet, om nu har haft den edan ommaren Den fungerar i och runt fyrtornet där. Studenter vid Karltad univeritet gjorde förlag på logotyper att använda för guiden, ett valde ut och har bearbeta till denna:

2 En platbunden mobilguide - Via mobiltelefoner eller urfplattor kan beökare lyna på mitluren, höra fyrvaktaren röt då han ger ina peronliga berätteler, lyna på en tolkning av Marjorie Laurie, om var kvinnlig fyrförvaltare på 1700-talet. De kan ockå e bilder eller läa om fyren. Det är ljudproduktioner i dokumentär form. Målet är att ge en fördjupad upplevele av platen. - Förmedlingen ker lokalt, trådlöt, från en pecialbyggd box om kontinuerligt är igång. Den är inte beroende av Internetanlutning. - Det är grati för användaren, inga appar eller extraprogram behöver ladda ned. Innehållet är i webbformat. - Boxen är pecialbyggd för detta ändamål. Innehållet kan producera om en ajt eller enkelt med bara lite ljud, bild och text. Utgångpunkter Vid Lindene Fyrmueum finn tort intree för att utveckla förmedling. De driver gärna gränöverkridande arbeten där de ockå jobbar med exempelvi kontnärliga perpektiv. Att producera ljudberätteler i dokumentär och kontnärlig form åg de om en möjlighet. Att deutom använda ny teknik för det var en intreant utmaning. Ett projekt om detta paade därför in i ammanhanget och även i de övergripande mål om finn i Framtidkuter.

3 Erfarenheter hittill Beökare och tatitik Guiden har varit uppatt i Lindene Fyr edan 25 juni 2011, den finn där fortfarande och fungerar utan peciell tillyn. Den förta månaden pågick fortfarande utveckling av tekniken, information om att guiden fann var param. Under ommaren (till mitten av eptember) loggade ändå ungefär 1000 beökare på guiden. De fleta åg på den norka verionen (455), men en tor andel valde den tyka (300) och även ganka många den engelka (193). Om man tuderar tatitiken vidare kan man e att utländka turiter är de om tannar längt och er/lynar på met i guiden. De om lynat på flet ljud och beökt flet html-idor är de om valt de tyka verionerna.

4 GRATIS GUIDE på MOBILEN LYTT TIL FYRFORTELLINGER I og ved fyrtårnet, kan du få GRATIS informajon via din marttelefon. ( R FYRVOKTER 2OLF SNAKKE OM TÍKELUREN ( R OM GAMLE - LBACH n VÍRT EGET FYRSP KELSE ( R DEN KVINNELIGE FYRFORVALTEREN -ARJORIE,AURIE FORTELLE OM FYRDRIFTEN PÍ TALLET GRATIS GUIDE på MOBILEN SLIK GÅR DU FREM: 3 K ETTER TRÍDL SE 7I &I NETTVERK,OGG DEG PÍ,ATERNA'UIDE LISTEN TO TALES ABOUT THE LIGHTHOUSE!T THE LIGHTHOUSE ITSELF AND ALSO NEAR BY IT YOU CAN NOW enjoy a guided tour FREE OF COST ON YOUR CELLPHONE,ET KEEPER 2OLF TELL YOU ABOUT THE FOGHORN (EAR ABOUT OLD - LBACH WHO HAUNTS THE AREA,ISTEN TO -ARJORIE,AURIE S ADVICE ABOUT RUNNING A LIGHTHOUSE n AT LEAST DURING THE S HÖREN SIE ERZÄHLUNGEN VOM LEUCHTTURM $URCH )HR (ANDY KÚNNEN 3IE JETZT IM 5MFELD DES,EUCHTTURMS EINE GRATIS &àhrung MITMACHEN $ER,EUCHTTURMWËRTER 2OLF ERZËHLT VOM.EBELHORN (ÚREN 3IE VOM 'ESPENST DES ALTEN - LBACH.EHMEN 3IE 4EIL AN -ARJORIE,AURIES "ERICHT àber DEIN ORDNUNGSGEMËSSEN "ETRIEB EINES,EUCHTTURMS n JEDENFALLS IN DER :EIT UM 3TART DIN NETTLESER OG SKRIV i adreefeltet Dette er et lokalt nettverk og GRATIS 7EBADRESSEN FUNGERER OGSÍ PÍ INTERNETT GHO QDQVLHUW DY Poitiv repon utändka turiter uppkattar att det är grati, det är annar dyrt för dem att logga på internet det har varit många poitiva ord om att det är mart ytem och leenden bland beökarna då de anluter guiden (tekniken i ig ger nog lite av nyheten behag) enkel, ren deign uppkatta (formgivningen i guiden har förändrat efterhand för att öka tydlighet, alla ljudhitorier amlade t ex på en ida, ymboler gjorde om) i guiden finn e-potadre, detaljfrågor om fyr-fakta har kommit via den. På å ätt uppmuntrade dialog med beökare. många It- intreerade lovordnar att det är en webblöning och inte något om bygger på appar (om blir dyrt i drift i längden för att garantera att de ka fungera för å många om möjligt) kolungdom uppkattar fyrvaktaren pökhitorier och tycker det är pännande förmedlingteknik att de kan använda ina egna mobiltelefoner. (De har ofta intällt på in mobiltelefon att de ka få meddelande om de är vid ett öppet nätverk, vilket de då får då de går in i fyren. Det öppna nätverket är Laterna Guide.)

5 Problem Alla kan inte nå. Beökare måte ha en mobiltelefon eller annan enhet om går att anluta trådlöt. Beökare måte ha kunkap om hur den egna telefonen anlut trådlöt. (Vilket de fleta med en martphone har, efterom det är en av poängerna med att ha en martphone; att kunna anluta nätverk och Internet. Dock är en erfarenhet att det ändå inte är jälvklart för alla hur man gör, ärkilt den äldre generationen) Att vi inte har informerat tillräckligt om att guiden finn Detta har varit ett utvecklingprojekt. Tekniken har anpaat efterhand och fungerade inte felfritt från början. Det tog en månad att löa problem vid tart. Guiden är platbunden och har en begränad räckvidd. (Flera boxar kan dock ätta upp om en löning.) En vårighet är att informationen ka fungera till å många mobiltelefonmodeller om möjligt (olika operativytem, modeller, webbläare). Detta är övergripande problem om alla om ka preentera webbaerat innehåll liter med och där mycket kett bara de enate månaderna. Nu ka Laterna Guide fungera för de fleta. Det enda kända problemet är nu om man använder webbläaren opera mini om inte kan återge alla mediefiler korrekt.

6 Bakgrund Laterna Guide valde om namn på guiden och den öppna trådlöa zon ( nätverk ) om den ger. Laterna Guide är ord om fungerar på flera pråk. Teknikutvecklingen av den har fått töd av Innovajon Norge, genom etablerertipend till undertecknad, etnolog Anette Rattfelt, om tartade företaget Laterna Vox. Tillamman med experti på trådlöa ytem och programmerare utvecklade ett koncept med guiden. Företag i både Sverige och Norge har deltagit. Samarbete har ockå funnit med Luleå Teknika Univeritet och Karltad Univeritet. Ett mål har varit att kapa en enkel löning både för beökattraktion och användare. Boxen om kräv för att driva mobilguiden koppla till ett eluttag och edan är det hela igång. Inget mer behöver göra. Det har anett vara en fördel att lippa ha utrutning till utlån för att tillgodogöra ig information, och att itället utnyttja beökare egen teknik om de har i fickan. Numera paar vanliga hörlurar (med minitele) i alla olika typer av marttelefoner. Därmed blir det enkelt att kapa både en audio- och medieguide via beökare telefoner. Audioguider vid mueer har annar haft komplicerade och dyra teknika löningar. En mall för uteende och html-kodning har tagit fram (egen cm). En handledning har utarbetat, där bekriv hur man kan ändra innehåll i guiden mm. Teknika kullerbyttor Idén var fört att använda blåtand om överföringteknik. Det har dock viat ig ha många begränningar. Det fungerar inte att ta emot en ljudfil via blåtand till en iphone, man måte i åfall ha intallerat en ärkild app för det. Det var inte heller lättanvänt och inte lämpligt för många amtidiga brukare att använda blåtandteknik. För att löa problemen bytte teknik till wifi (WLAN). Detta har ockå varit en rekommendation från flera under projektet gång. Blåtandprototyp.!

7 Wi-fi guide, verion 1.!! Projektet har inneburit hård- och mjukvaruutveckling. En liknande produkt, en inkaplad autonom, platbunden wifi-mobilguide med minimal teknik, energinålt och tabilt i drift... det finn inte edan tidigare om hyllprodukt. Tekniken (hårdvara och mjukvara) har valt ut och anpaat till detta projekt. Mjukvara bygger på öppen källkod. Specifikationer för hur utvecklingen kulle tyra har tagit fram efter förökperioden med guiden vid Lindene Fyr och efter beök ho andra preumtiva beökattraktioner och användare, men ockå i dikuioner med It-företag. Stora reurer har lagt i detta arbete från parter i både Norge och Sverige. Där har venka Radiobolaget AB haft tor betydele ( Denna teknika del har varit ett eget projekt i ig, till tora delar finanierat av Innovajon Norge. I det arbetet ingick även att utveckla en affärmäig idé kring mobilguiden, för vidareutveckling och föräljning av konceptet.

8 Framåt Innehåll producera till ju till fredade fyrar i ödra Norge. Guiden (verion 1) och kyltar placera ut under ommaren/höten Projektet utvärdera. Teknik utveckling (parallellt projekt, ej del av Framtidkuter): Publiceringverktyg, cm, för att enklare kunna byta innehåll utveckla. Till kommande guider kapa möjlighet att intallera en digital gätbok, om vid behov ka kunna adminitrera på ditan. Möjligheter att enkelt och på ett överiktligt ätt få fram tatitik Utökade kontrollfunktioner för drift Solcelldrift Påbyggnaddelar, t ex anlutning av webbkamera, andra enheter Guiden vid Lindene fyr finn även på Internet och kan teta på Innehållet är anpaat till må kärmar. Mer info på företagidan: / Anette Rattfelt, etnolog och producent

Tentamen del 2 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 2013-06-03

Tentamen del 2 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 2013-06-03 Tentamen del 2 i kuren Elintallation, begränad behörighet ET1013 2013-06-03 Tentamen omfattar 60 poäng. För godkänd tentamen kräv 30 poäng. Tillåtna hjälpmedel är räknedoa amt bifogad formelamling Beräkningar

Läs mer

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö Avdelning 3 vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg Mål nr 286-1 3 Sida 1 (8) KLAGANDE Föräkringkaan Procejuridika enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö MOTPART God man: Ombud: Jur.kand. Finn Kronporre Aitanjuriterna

Läs mer

Processbeskrivning Driftsättning

Processbeskrivning Driftsättning ProcIT-P-007 Procebekrivning Driftättning Ledning- och kvalitetytem Fattällt av Sven Arvidon 2012-06-20 Innehållförteckning 1 Inledning 2 1.1 Symboler i procebekrivningarna 2 2 Driftättning 3 2.1 Samband

Läs mer

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (19) 2011-11-01XX Borttaget: 2011-10-31 UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAEV 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE; ERIK HAMNER REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, TYRESÖ

Läs mer

Attityder till arbete

Attityder till arbete C/D-UPPSATS 2005:11 Attityder till arbete En tudie om tudenter attityder till arbete och Luleå kommun om arbetgivare LEA ADERSSO JOAKIM ILSSO SOCIOLOGI C/D Luleå teknika univeritet Intitutionen för Arbetvetenkap

Läs mer

Gällivare Nattavaara 17:5

Gällivare Nattavaara 17:5 Föräljningunderlag Gällivare Nattavaara 17:5 Skogfatighet i Nattavaara by om totalt 261 hektar. Skogmarken är fördelat på två kiften med huvudakligen tallkog och ett totalt virkeförråd om ca 7 070 m³k

Läs mer

MKS och Industriell datakom - Övningslektion 1. Gamla tentamensuppgifter. Lösningsförslag för de flesta av uppgifterna ges i slutet av detta dokument.

MKS och Industriell datakom - Övningslektion 1. Gamla tentamensuppgifter. Lösningsförslag för de flesta av uppgifterna ges i slutet av detta dokument. MKS och Indutriell datakom - Övninglektion Gamla tentamenuppgifter Löningförlag för de fleta av uppgifterna ge i lutet av detta dokument.. Du har upptäckt att din lön inte räcker långt, och har tagit ett

Läs mer

FACIT OCH KOMMENTARER

FACIT OCH KOMMENTARER STUDIEAVSNITT FACIT OCH KOMMENTARER 0 a) Multiplikationen går fört: 0 + = Parenteen fört:. = c) Diviionen fört: + = d) /( + ) = /0 = 0, 0 a) 0. = 0 - = c) - = d) Totalt tre terer,. oc /. Beräkna fört varje

Läs mer

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios 7 Gratisapp ger funktionen Apple har struntat i 7 Enklaste sättet att föra över filer mellan dator och telefon 7 Snabb överföring via wifi istället för

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE procent S NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING NORRMALMS DNR 499-383/27 LÄNSSTYRELSEN DNR 74-6-15916 SID 1 (35) 27-11- SLUTRAPPORT 26/27 ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE Andelen ungdomar om får alkohol från

Läs mer

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (21) 2011-11-29XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANITA SIMAK REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, UPPLANDS VÄSBY Rapport från

Läs mer

Roth Touchline + app till Android och ios

Roth Touchline + app till Android och ios till Android och ios Användarmanual Living full of energy 1/7 Lycka till med din nya Roth Touchline+ app Roth Touchline+ app för Android och ios ger dig möjlighet att reglera ditt Roth Touchline golvvärmesystem

Läs mer

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (17) 2011-12-09XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE LISBE TH JACOBSSON VERKSAMHETSCHE F VUXENUTBILDNINGEN I BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för administratörer

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för administratörer Dela, samarbeta, byt Bruksanvisning för administratörer När du har skapat en användare och valt lösenord, samt bekräftat e-post meddelandet blir du inloggad på en sida med bland annat detta gulmarkerade

Läs mer

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning ProcIT-P-002 Procebekrivning Kvalitettyrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 Procebekrivning Kvalitettyrning Procebekrivning ProcIT-P-002 2.0 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

Att göra en presentation

Att göra en presentation Verion 2.6, maj -03 Att göra en preentation Sammantälld av Maria Björklund och Ulf Paulon BAKGRUND TILL DENNA SKRIFT Denna krift har tillkommit för att vara en inpirationkälla och ett töd för tudenter

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN!

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! KONTAKTUPPGIFTER Du som har frågor om anslutning till fibernätet, kontakta Ronneby Miljö

Läs mer

INTEGRERADE UTSKRIFTSLÖSNINGAR FÖR DIN ARBETSGRUPP

INTEGRERADE UTSKRIFTSLÖSNINGAR FÖR DIN ARBETSGRUPP INTEGRERADE UTSKRIFTSLÖSNINGAR FÖR DIN ARBETSGRUPP www.brother.e l l BROTHERS NYA PROFESSIONELLA SERIE AV ALLT-I-ETT-FÄRGLASERMASKINER INTEGRERADE UTSKRIFTSLÖSNINGAR FÖR DITT FÖRETAG Brother vet att informationflödet

Läs mer

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN HVB BARN & UNGDOM SID 1 (6) 2007-04-02 Handläggare: Maija-Liia Laitinen Telefon: 08-508 25 255 Till Till ocialtjäntnämnden Anmälan av rapporten inkrivna barn, ungdomar och föräldrar

Läs mer

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center ProcIT-P-016 Procebekrivning Övervakning inom Operation Center Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-09-10 Innehållförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i procebekrivningarna 3 2 Övervakning

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar

Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar 1 (7) 2014-04-01 Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar Det här är en guide till de olika funktionerna i Netpublicator. I appen Netpublicator finns en mer ingående lathund

Läs mer

Att leva med. Spasticitet

Att leva med. Spasticitet Att leva med Spaticitet Fakta Vad är paticitet? Förmågan till förflyttning, händerna finmotorik och kommunikation med mimik och geter, är grundläggande funktioner i våra vardagliv. Störningar i röreleförmåga

Läs mer

Designteam 9 s designförslag

Designteam 9 s designförslag Designteam 9 s designförslag 1.Vårt första designkoncept baserat på Cornelias förslag 1.1 Beskrivning av konceptet Spelet ska engagera spelaren att ta ställning till olika situationer och dilemman som

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum 2010-03-01 Diarienr 2011/896 Nationellt ektorråd för kogliga frågor Tid: 2011-02-18 Plat: Deltagare: Antecknat av: Ärende Finlandhuet, Snickarbacken 4, Stockholm Monika Stridman

Läs mer

Appen som gör dig mer effektiv

Appen som gör dig mer effektiv Appen som gör dig mer effektiv 7 Få till den perfekta synkningen för dig 7 Skaffa järnkoll på dina projekt 7 Sätt upp platsbaserade påminnelser Bli mer effektiv med nya Omnifocus för ios 7 Den senaste

Läs mer

Lösenordet till dator, mejl och självservice

Lösenordet till dator, mejl och självservice Lösenordet till dator, mejl och självservice För att snabbt få hjälp om du glömmer lösenordet till datorn bör du redan nu registrera ett personligt mobilnummer. Se instruktioner för hur du registrerar

Läs mer

Användarhandledning Grythyttan Appen

Användarhandledning Grythyttan Appen Användarhandledning Grythyttan Appen Innehåll 1.Om appen...3 1.1.Systemkrav...3 2.Första starten...3 3.Inloggningsuppgifter...4 4.Navigeringsflikarna...5 5.Menyn...5 5.1.Inställningar...5 5.2.Om appen...6

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

_ Walter Cut Kompetens för avstickning

_ Walter Cut Kompetens för avstickning Produkthandbok Avtickning _ Walter Cut Kompeten för avtickning INNEHÅLL Avtickning 2 Walter Cut avtickningprogram 2 Tiger tec kärorter 4 Walter Cut verktyg 8 Walter Cut verktyg för avtickning 8 Sytemöverikt

Läs mer

Reklamkoncept & Annonser. Johanna Ellström Berghs HT13 Art Directing

Reklamkoncept & Annonser. Johanna Ellström Berghs HT13 Art Directing Reklamkoncept & Annonser Johanna Ellström Berghs HT13 Art Directing Reklamkoncept Hur jag gick tillväga Jag satte mig ner och skrev upp vilka olika vinklar jag har sett att andra företag som bygger på

Läs mer

KVALITETSUTSKRIFTER FÖR DITT FÖRETAG

KVALITETSUTSKRIFTER FÖR DITT FÖRETAG KVALITETSUTSKRIFTER FÖR DITT FÖRETAG www.brother.e BROTHERS NYA SERIE KOMPAKTA MONOLASER KVALITETSUTSKRIFTER FÖR DITT FÖRETAG Brother vet hur viktig informationen är på ditt företag. Den nya monolaererien

Läs mer

Stor skogsfastighet i Stora Lappträsk

Stor skogsfastighet i Stora Lappträsk Stor kogfatighet i Stora Lappträk Stor och virkerik kogfatighet med en vackert belägen gård på en udde i jön Stora Lappträket. Fatigheten älj genom anbud. Anbud kan lämna på fatigheten i in helhet eller

Läs mer

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm 0 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i Föräldrajuryn om barn och mobiltelefoner.

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

MBX Mobilapp. Inloggning. Mobilapplikationens huvudmeny. MBX Mobilapp - 2016

MBX Mobilapp. Inloggning. Mobilapplikationens huvudmeny. MBX Mobilapp - 2016 MBX Mobilapp MBX mobilapplikation finns både för Android och iphone, och gränssnittet är i princip detsamma på de båda plattformarna. I detta dokument används skärmbilder från Android. Inloggning För att

Läs mer

Brukanvining Verion 1.0 oktober 2005 VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR SE UPP: VARNING: minka riken för elektrika tötar genom att aldrig ta av höljet upptill på apparaten (eller ta av bakidan). Det finn inget

Läs mer

Smarta appar för ditt företag 2013-05-15 Senast uppdaterad 2013-05-15

Smarta appar för ditt företag 2013-05-15 Senast uppdaterad 2013-05-15 Smarta appar för ditt företag 2013-05-15 Senast uppdaterad 2013-05-15 Idag finns det appar för det mesta. Många av dem är spel-, nyhets- eller sociala medieappar. Men i denna djungel kan du också hitta

Läs mer

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn. TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se. www.statensmedierad.

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn. TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se. www.statensmedierad. Hat och kränkningar på internet En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se www.statensmedierad.se Till dig som är förälder innehåll HEJ! Är du orolig när

Läs mer

Detaljplan för del av Ladugårdsmarken 5:9 m fl i Lund, Lunds kommun (Golfbana)

Detaljplan för del av Ladugårdsmarken 5:9 m fl i Lund, Lunds kommun (Golfbana) PÄ 8/00a Detaljplan för del av Ladugårdmarken 5:9 m fl i Lund, Lund kommun (Golfbana) Upprättad 007-- Reviderad 00-0-9 Innehåll: Planbekrivning Genomförandebekrivning Plankarta med planbetämmeler Illutrationplan

Läs mer

Yrkesutbildningar. Gymnasiekurser. Webbaserade kurser KOMVUX VÄSTERÅS

Yrkesutbildningar. Gymnasiekurser. Webbaserade kurser KOMVUX VÄSTERÅS Yrkeutbildningar Gymnaiekurer KOMVUX Webbaerade kurer VÄSTERÅS Kurer Utbildningar 2015 ABF Komvux Väterå www.abfvux.nu Välkommen till ABF Komvux Ho o får du möjlighet utveckla individ. Vi kan erbjuda utbildning

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SKÖNHETSRÅDET

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SKÖNHETSRÅDET S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (6) 2011-04-29 DNR 9.3-2553/11 SSA 2011:3 Skönhetrådet Att: Cecilia Skog Kopia: Reviionkontoret HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR

Läs mer

HANDLEDNING. Rekryteringsapp

HANDLEDNING. Rekryteringsapp HANDLEDNING Rekryteringsapp NYCKELFUNKTIONER Få igång ett samtal Fokus på Nu Skins möjlighet Inbyggd viktapplikation Dela funktioner Hantera kontakter Sömlös datainsamling Automatisk handling Aktiv uppföljning

Läs mer

Proaktivt forum för Elmätare. Från elmätare till energiserviceenhet, din ingång till smarta nät, en branschrekommendation

Proaktivt forum för Elmätare. Från elmätare till energiserviceenhet, din ingång till smarta nät, en branschrekommendation Proaktivt forum för Elmätare Från elmätare till energiserviceenhet, din ingång till smarta nät, en branschrekommendation Utges av Svensk Energi Swedenergy AB 1 Inledning Proaktivt forum är ett samarbete

Läs mer

Framtidens handel och butiker finns de, och hur kommer de i så fall att se ut? Malin Sundström Rolf Solli

Framtidens handel och butiker finns de, och hur kommer de i så fall att se ut? Malin Sundström Rolf Solli 1 Framtidens handel och butiker finns de, och hur kommer de i så fall att se ut? Malin Sundström Rolf Solli 2014-06-05 2 Framtiden Framtiden är spännande. Ibland känns det också besvärande att tala om

Läs mer

Delårsrapport 2 2014. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Delårsrapport 2 2014. Miljö- & hälsoskyddskontoret Delårrapport 2 Mljö- & hälokyddkontoret 1 Sammanfattnng en för att nämnden kommer att nå de atta verkamhetmålen är god. Kontoret atar under året på att påbörja flera kvaltethöjande projekt för att få effektvare

Läs mer

GLAS. Montering & skötsel

GLAS. Montering & skötsel GLA Montering & kötel TILL DIG OM MONTERAR Dea aniningar är till hjälp id montering a bänkkior a gla. Felaktig hantering kan aeärt förkorta kiorna lilängd. Om monteringen inte utfört enligt dea aniningar,

Läs mer

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Några tankar kring tekniskt terminologiarbete i praktiken Egil Nicklin Sprog i Norden, 1972, s. 79-84 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Läs mer

7 TIPS: STARTA DITT WEBBFÖRETAG

7 TIPS: STARTA DITT WEBBFÖRETAG 7 TIPS: STARTA DITT WEBBFÖRETAG I den här guiden så får du ta del av 7 steg som kommer hjälpa dig komma igång med ditt webbföretag. Den innehåller en plan för hur du kan tänka kring din verksamhet, för

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets byggregler

Remissvar avseende Boverkets byggregler Borlänge 14 Jan 2011 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets byggregler Revidering av avsnitt 9 Energihushållning och Regler om ändring av byggnad Inom projektet SWX-Energi har

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Kjell Monéus 2014-02-13 1 (3) Utvecklingsledare ehälsa 073-950 60 23 Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Bakgrund Som ett led

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

Robotgräsklippare från Zomax

Robotgräsklippare från Zomax Robotgräsklippare från Zomax Zomax är ett företag från Tyskland som har sedan 2007 specialiserat sig på robotgräsklippare. All deras tillverkning sker i Asien med direktion från Tyskland. Vi har valt att

Läs mer

Handledning OnTag Digitala Scorekort

Handledning OnTag Digitala Scorekort Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Handledning OnTag Digitala Scorekort EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 15 Innehåll 1 Inledning 3 2 Aktivering av tjänsten 3 3 Exportera slinginformation 4 4 Uppdatera

Läs mer

E-post detektiver. sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser

E-post detektiver. sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser E-post detektiver sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser Kristina Keyzer, Naturskyddsföreningen kansli Mälardalen 2016 (m.h.a. kansli Dalarna och kansli Väst) Lathund

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Handläggare: Lar B Strand Telefon: 508 36 205 Till Äldrenämnden 21 auguti 2007 Införande av kundvalytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Äldreförvaltningen förlag

Läs mer

Guide till SvD:s digitala tjänster

Guide till SvD:s digitala tjänster Guide till SvD:s digitala tjänster I denna guide hittar du information om hur du enkelt kommer igång med SvD:s digitala tjänster. För att använda SvD digitalt behöver du först logga in med ditt SvD-konto.

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Vägen till körkort i Sverige - trender och utvecklingslinjer

Vägen till körkort i Sverige - trender och utvecklingslinjer Vägen till körkort i Sverige - trender och utvecklinglinjer Nationell förarutbildningkonferen i Trondheim, 19-20 november 2015 Han Ma'on +46 70 877 81 19 han.ma0on@vannet.e Exempel ur det venk körkorthitoria

Läs mer

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet...

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet... Nyheter i Dynamics NAV 2016 Innehåll App-klient för smartphones... 2 Power BI... 3 Arbetsflöde... 4 CRM Online... 5 Webb-klienten... 6 Dokumenthantering... 7 Molnet... 8 Elektronisk fakturering... 9 App-klient

Läs mer

Hårdmagnetiska material / permanent magnet materials

Hårdmagnetiska material / permanent magnet materials 1 Hårdmagnetika material / permanent magnet material agnetiera fört med tort magnetfält H 1 (ofta pulat), när det yttre fältet är bortaget finn fortfarande det avmagnetierande fältet H d och materialet

Läs mer

Skriv in sökvägen sam.sll.se

Skriv in sökvägen sam.sll.se Lathund för SAM-användning SAM (Säker Anslutning Multiaccess) används när det är driftavbrott på kommunikationen till Stockholm och vi därför inte kan nå TakeCare. Det du bör göra är att först konstatera

Läs mer

På sjön 2.0 Intern Guide för Android

På sjön 2.0 Intern Guide för Android På sjön 2.0 Intern Guide för Android På sjön 2.0 - Guide 1 Översikt Meny Eniro sök GPS position/ Kartorientering Dashboard 2. Meny Innehåller följande funktioner: Min profil/båt information (se 2.1) Mina

Läs mer

TENG TOOLS MAGASIN NR 1/2011

TENG TOOLS MAGASIN NR 1/2011 TENG TOOLS MAGASIN NR 1/2011 Hylnyckelat om 48 delar Lä mer på idan 6 69:86: Sexkantnyckela t Lä mer på idan 7 Pri exkl. mom 1.675:2.094: Prierna är vägledande. Lokala variationer kan förekomma. Vi reerverar

Läs mer

SKOLA + NÄR INGSLIV = KONKUR R ENS- KR AFT

SKOLA + NÄR INGSLIV = KONKUR R ENS- KR AFT SKOLA + NÄR INGSLIV = KONKUR R ENS- KR AFT VAD HAR NÄRINGSLIVET I SKOLAN ATT GÖRA? Du hit t ar mån ga int r es sant a ar tiklar på HEMSIDAN! www.svensktnaringsliv.se/skola konkurrenskraftiga individer

Läs mer

Dagsschema 2 Skapa ny händelse 3 Redigera befintlig händelse 4 Ugeplan 5 Visning af begivenhed 6 Inställningar 7

Dagsschema 2 Skapa ny händelse 3 Redigera befintlig händelse 4 Ugeplan 5 Visning af begivenhed 6 Inställningar 7 MemoAssist MemoAssist är en enkel bild- och ljudbaserade kalender utformad för personer med särskilda behov. MemoAssist har utvecklats i samarbete med användare och yrkesprofessionella från Danmark, Norge

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

-inspiration Vårglädje

-inspiration Vårglädje -inspiration Vårglädje Hej! Slutligen börjar solen att värma, snön börjar långsamt smälta, och de första tecknen på våren har precis börjat kika upp ur jorden. Naturen vaknar upp igen efter den kalla vintern,

Läs mer

Telia Touchpoint Plus. Användare

Telia Touchpoint Plus. Användare Telia Touchpoint Plus Unified För valfrihet av terminal och samlad kommunikation. Användare Mål: Efter genomgången utbildning ska du förstå hur du kan använda din Touchpoint app och din Touchpoint softphone

Läs mer

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling 1(6) NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling Senast uppdaterad inför NyA-leverans september 2014 2(6) Syftet med dokumentet Syfte med detta dokument är att ge en kort information om de ändringar

Läs mer

FRAMTIDENS KONSUMENT BILAGA 5. Bilaga 5. Framtidens konsument - 87 -

FRAMTIDENS KONSUMENT BILAGA 5. Bilaga 5. Framtidens konsument - 87 - Bilaga 5. Framtidens konsument - 87 - MORGONDAGENS KONSUMENT Konsumenten har idag mycket stor makt i distributionskedjan. Tillgången till persondatorer och Internet gör det möjligt för konsumenten att

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Mobilanvändarundersökning

Mobilanvändarundersökning Mobilanvändarundersökning 2015 9 av 10 svenskar har en smart mobiltelefon men bara var tredje tycker mobilsajter är enkla att använda Från 2013 till 2015 har smarta mobiltelefoner fått sitt definitiva

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut.

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Katarina Lincoln Telefon: 08-508 29 539 Till kommuntyrelen Centrala upphandlingar av ramavtal Stadledningkontoret förlag till

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

A" utveckla kartor med responsiv design. Johan Lah8 Geografisk IT- utvecklare Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad

A utveckla kartor med responsiv design. Johan Lah8 Geografisk IT- utvecklare Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad A" utveckla kartor med responsiv design Johan Lah8 Geografisk IT- utvecklare Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad Innehåll 1. Vad och varför responsiv design? 2. Hur kan det genomföras? 3. Exempel (smap)

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

Funktioner. Parametrar

Funktioner. Parametrar Funktioner ScandLarm Air IP kamera stöds av WiFi och LAN-nätverk, gör att den lätt kan besökas globalt. Sammarbetet mellan ScandLarm Air IP kamera och den mobila appensmarta larmsystemet och den mobila

Läs mer

Hej alla föräldrar, Måndag 4 januari

Hej alla föräldrar, Måndag 4 januari Hej alla föräldrar, Här kommer lite information samt bra saker att känna till inför cupen i Storvreta 4-6/1. Är det något mera ni funderar över är det bara att höra av er till någon av oss tränare. Följande

Läs mer

kongress Island en ö en saga mellan hotell och skidbacke Sunne ett eldorado Golf i ständigt solsken

kongress Island en ö en saga mellan hotell och skidbacke Sunne ett eldorado Golf i ständigt solsken kongre TIDNINGEN FÖR DIG SOM RESER OCH KONFERERAR 3/09 bulletin.e bulletin.e bulletin.e Iland en ö en aga Marocko: Ta en åna mellan hotell och kidbacke Sunne ett eldorado för konferengäter Golf i tändigt

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 39 37,1 B. Kvinna 66 62,9 C. Annan 0 0 Min ålder A. yngre än 25 år 10 9,5 B. 26 45 år 32 30,5 C. 46 65 år 34 32,4 D. äldre än 65 29 27,6 Tid för mitt besök

Läs mer

Senaste infratekniken

Senaste infratekniken Senaste infratekniken Unna dig stimulerande och hälsosam infraröd värme Pure Infra-kabinen ger dig trygg värme via den senaste infratekniken. Självklart innebär detta de lägsta nivåerna av elektromagnetisk

Läs mer

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Egna anteckningar Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Kontakt Sjukhus Telefonnummer Kommun Telefonnummer Tid för mötet Primärvården Telefonnummer

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM INFÖRANDE AV GEMENSAM LÖSNING FÖR INLOGGNING TILL STADENS E-TJÄNSTER

ANGÅENDE REMISSEN OM INFÖRANDE AV GEMENSAM LÖSNING FÖR INLOGGNING TILL STADENS E-TJÄNSTER KOMMUNSTYRELSEN FINANSROTELN DNR: 034-2147/2008 DATUM: 2008-09-12 Till berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN OM INFÖRANDE AV GEMENSAM LÖSNING FÖR INLOGGNING TILL STADENS E-TJÄNSTER Detta gäller remissvar

Läs mer

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons...

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons... LATHUND FÖR MALVIN INNEHÅLL 1 Registrera ny användare... 2 2 Logga In... 3 2.1 Glömt lösenord... 4 3 Annonsering... 5 3.1 Skapa annons... 5 3.2 Redigera annons... 8 3.3 Ta bort förmedlad annons... 8 3.4

Läs mer

Guide i hur man arbetar med vår butik från WebbButiker.se

Guide i hur man arbetar med vår butik från WebbButiker.se Guide i hur man arbetar med vår butik från WebbButiker.se Ni läser enklast denna gudie genom att först skriva ut den i färg. Då kan ni enkelt följa våra instruktioner. Ni är välkommen att ringa Tel 0735

Läs mer

Registrering av huvudanvändare i Prinfo DesignStore

Registrering av huvudanvändare i Prinfo DesignStore Prinfo DesignStore Göteborgs Universitet 1 Registrering av huvudanvändare i Prinfo DesignStore Om du inte har ett konto upplagt i Prinfo DesignStore så går du in på http://www.prinfodesignstore.com Som

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Innehållsförteckning: 1 FÖRBEREDELSER INFÖR TURNERINGSSTART... 2 1.1 HUR SKA RESULTATREGISTRERING SKE?... 2 1.2 SKA RULLANDE RESULTATSKÄRMAR ANVÄNDAS?...

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Linköping - Västervik

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Linköping - Västervik Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia Transport Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid

Läs mer

Android-app Användarmanual 1.0

Android-app Användarmanual 1.0 Android-app Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel tillgång till en bildtelefon. Med appen kan du sen ringa

Läs mer

Bo Bra. Nybyggnation av centrumnära bostäder på Anteliigatan. Nu har utbytesstudenten. Alla röster hörs på Öppna Kanalen SID 4

Bo Bra. Nybyggnation av centrumnära bostäder på Anteliigatan. Nu har utbytesstudenten. Alla röster hörs på Öppna Kanalen SID 4 Hyrebotäder lynade verkligen på mina önkemål SID 3 Alla röter hör på Öppna Kanalen SID 4 Nu har utbytetudenten Anke hittat hem SID 6 Bo Bra En tidning från Hyrebotäder i Växjö AB Våren 2010 HYRESBOSTÄDER

Läs mer

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem.

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. Om för mycket av din tid går till att vara på internet hinner du inte

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer