NÄMNAREN. problemavdelning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NÄMNAREN. problemavdelning"

Transkript

1 NÄMNAREN problemavdelning Problem har strömmat in från olika håll till detta nummer. Tack för bidragen. De bästa insända lösningarna belönas med bokpriser och presenteras i nr /82. Lösningarna måste vara redaktionen tillhanda senast den 1 maj. 716 I en familj har en pojke lika många systrar som bröder. Var och en av flickorna har bara hälften så många systrar som bröder. Hur många pojkar och hur många flickor finns det i familjen? 717 Du ska dela den här rutan i tolv delar genom att dra fem linjer. Summan i varje del (fält) ska vara 5. Hur ska linjerna dras?

2 718 Problemet går ut på att TVÅ ersätta bokstäverna TVÅ med siffror så att + TVÅ additionen stämmer ÅTTA 719 Ett tal är rikt om summan av dess faktorer är större än talet självt (jfr NÄMNAREN nr /80). 12 kan divideras med 1, 2, 3, 4 och 6 (räkna inte med talet självt). Eftersom = 16, som är större än 12 så sägs 12 vara ett rikt tal. Vilket är det minsta udda rika tal som finns? 720 I följande multiplikationsuppställning står A B bokstäverna för siffror. Endast på ett ställe C D är siffran utskriven (8). Försök att lista C E D ut vilka siffror som döljer sig bakom bok- + 8 F stäverna. F G H D 719 och 720 är insända av Peder Claesson, Linköping. 721 Tal kan många gånger ha "lustiga" egenskaper, som t ex följande tal. Om talet delas med 3, 4, 5, 6 eller 7 erhålls varje gång resten 2. Vilket är talet? 722 Korsordet nederst på s. 62 har sänts in av Åke Stråby, Umeå. Han har givit det i åk 1 i gymnasieskolan. 723 Här kommer ett galärslavsproblem. Vad blir summan Sista problemet för denna gång är insänt av Jan Unenge, Taberg. 724 En trollkonst och ett problem Är du bra på det här med magiska kvadrater, undrade Åke. Javisst, konstaterade jag djärvt. Man kan ju läsa om dem på mjölkpaket nu också. Det gäller ju att till exempel skriva talen från 1 till 16 i en kvadrat så att summan i varje rad, varje kolumn och vardera diagonalen blir exakt densamma. Precis, men om vi nu får använda vilka tal som helst, så kan vi väl slå vad om en sak du och jag. Om du säger ett tal mellan 34 och 100 lovar jag att skriva ner en magisk kvadrat som har den summan i varje rad, kolumn och diagonal och jag skall göra det fortare än du hinner dricka ur kaffet. Jag gav honom talet 48 och kastade mig över kaffet, men hejdade mig och stirrade fascinerad på hur Åke utan tvekan snabbt skrev ner 16 tal i en kvadrat.

3 Med all respekt för Åkes matematikkunskaper förstod jag att det måste ligga något knep bakom den snabba lösningen. Visst gör det, medgav Åke. Man måste lära sig en äkta magisk kvadrat utantill, nämligen denna Sedan ber jag om ett tal. Du sa 48. Jag drar 21 från detta tal och får = 27. Då byter jag helt enkelt ut 13 mot 27, 14 mot 28, 15 mot 29 och 16 mot 30. Och si det stämmer. Något att trolla med för elever, tyckte jag. Visst, sa Åke. Men du, kan du förklara för mig varför det stämmer bara för att jag drar ifrån 21? Och varför just mellan 34 och 100? Bra fråga, sa jag. Det låter som ett lagom problem för NÄM- NARENs problemhörna.

4 Lösningar till NÄMNARENproblemen Det har kommit positiva reaktioner på att NÄMNARENs problemavdelning utökats men tyvärr endast ett fåtal lösningar. Kom ihåg, man behöver inte ha löst alla eller nästan alla problemen såsom Bo Söderberg, Örebro och Anders Wahlgren, Lund. Söderberg är en herre som går systematiskt tillväga. Detta kan ni själva konstatera i de utmärkta lösningar som är signerade BOS. lösningar som verkligen är möjliga får man fram genom en systematisk genomgång av alla möjligheter, vilket inte är alltför krävande. Om jag inte har slarvat så finns det totalt 16 olika lösningar, om man bortser från rotation, spegling och platsbyte av talen mellan två hörn. BOS Det vanligaste sättet är nog att spalta upp problemet på följande sätt: Antalet trianglar som består av 1 fält: 12 2 fält: 12 3 fält: 6 4 fält: 9 6 fält: 7 12 fält: 1 Totalt 47 Låt mig tipsa om en metod som jag själv använder: Undersök i hur många trianglar varje skärningspunkt i figuren ingår som hörn. Det totala antalet måste vara jämnt delbart med tre, och av symmetriskäl kan lösningen ofta (som här) förenklas

5 avsevärt. A, B, C och D är de enda punkter som behöver undersökas. A är hörn i 14 trianglar, B i 6, C i 18 och D i 21 trianglar. Svaret blir därför 703 Uppgiften kan lösas på flera olika sätt, t ex 704 Om man endast tar hänsyn till valören så finns det 25 olika lösningar enligt följande tabell: a På varje rad anger kryssen vilka valörer som tillsammans ger summan 150 öre. 25 olika kombinationsmöjligheter (lika med antalet rader). b Olika motiv förekommer endast på femöresmärkena. Siffrorna till vänster om de inramade kryssen visar på hur många sätt 1, 2 resp 3 femöres märken kan väljas. Spalten näst längst till höger ger svaret 44 totalt.

6 c När vi låter både motiv och/eller tandning variera så anges antalet valmöjligheter av siffrorna till höger om de inramade kryssen. Ex. Rad 4 läses: Antalet varianter med dessa valörer är lika med = 24. SVAR: a 25 b 44 c 314 valmöjligheter BOS 705 "Sjukt om könsskillnader" Den första frågan gällde om uppgifterna i nedanstående två tabeller avseende sjukfrånvaron 1978 i en stor koncern kan överensstämma. Män Kvinnor Samtliga Antal anställda Genomsnittligt antal sjukfrånvarodagar ,0 20,8 18,7 Sjukfrånvaro för de i koncernen efter en grovuppdelning av arbetena i tre grupper: Män Kvinnor Chefsbefattningar 4,5 5,0 Övriga "intressanta" befattningar 6,3 6,8 Löpande band o dyl 23,2 22,6 BOS visar att så kan vara fallet: De båda tabellerna låter sig utmärkt väl förenas. Antag, t.ex., att antalet anställda fördelar sig enligt följande: Tabell A: Män Kvinnor Chefsbefattningar Övriga "intressanta" befattningar x y Löpande band o dyl X y Summa: Då gäller följande ekvationer: 4, ,3 x + 23,2 ( x) = 17, ,8 y + 22,6 ( y) = 20, De redovisade snittantalen frånvarodagar kan således uppstå om antalet anställda män och kvinnor fördelar sig på exempelvis följande sätt:

7 Tabell B: Män Kvinnor Chefsbefattningar Övriga "intressanta" befattningar Löpande band o dyl Summa: Problemets andra fråga löd: Kan det vara så att differensen mellan totalmedelvärdena kan uppstå även om könsfaktorn inte alls har någon betydelse för sjukfrånvaron? Här har ingen "godkänd" lösning influtit, möjligen beroende på att frågan inte var tillräckligt klart formulerad. BOS har laborerat litet med avrundningsfel, men effekten av dessa kan bara förklara en mycket liten del av skillnaden. Avsikten var att man skulle visa att en differens i totalmedelvärdena av samma storleksordning som i exemplet (20,8-17,0) mycket väl kan uppkomma trots att sjukfrånvaron inom varje grupp är exakt densamma för män och kvinnor. Låt oss utgå från den av BOS framtagna fördelningen över befattningsgrupper och antag dessutom att sjukfrånvaron för män och kvinnor är lika i varje grupp enligt följande: Män Sjuk- Kvinnor Sjuk- Antal frånvaro Antal frånvaro Chefsbefattningar 500 4,5 50 4,5 Övriga "intressanta" befattningar , ,3 Löpande band o dyl , ,2 Följande medelvärden erhålles: Skillnaden i totalmedelvärdena blir alltså så pass stor som 21,3-17,0 = 4,3 trots att vi inom varje befattningsgrupp utgått från samma sjukfrånvaro för män och kvinnor. Orsaken till differensen mellan totalmedelvärdena är således inte i fallet med ovanstående tabells uppgifter att kvinnorna har större sjukskrivningsbenägenhet (givet samma typ av arbete) utan att fördelningen över olika befattningar är så olika bland män och kvinnor. Fördelningen över befattningsgrupper är alltså ett exempel på en snedvridande faktor (selektiv faktor) som försvårar jämförelsen av sjukfrånvaron för män och kvinnor. Snedvridande faktorer ställer ofta till besvär när man skall jämföra olika grupper i samhället. Sens moralen av vårt exempel blir att en jämförelse enbart grundad på totalmedelvärdena kan bli meningslös och ibland helt missvisande. Innan man drar

8 några slutsatser utifrån totalmedelvärdena måste man först tänka efter om det finns snedvridande faktorer, som de studerade grupperna fördelar sig olika över och som kan ha betydelse för den variabel man studerar. En uppdelning på undergrupper efter den/de snedvridande faktorerna ger ofta en helt annan bild än den som enbart totalmedelvärdena förmedlar. Inom tillämpad statistik finns en mycket enkel metod (standardvägning) som för exemplets situation renodlar jämförelsen mellan mäns och kvinnors sjukfrånvaro på så sätt att den eliminerar inverkan av snedvridande faktorer såsom typ av arbete, ålder och avstånd till arbetsplatsen. Metoden förutsätter inga matematiska färdigheter utöver beräkning av medelvärden och procenttal. Enligt problemkonstruktörens (Göran Andersson, statistiker) bestämda uppfattning bör standardvägning ingå i gymnasieskolans utbildning i matematik, gärna på bekostnad av en del av den matematiska statistiken. Metoden utgör ett enkelt och viktigt redskap i "kampen mot fördomar och felaktiga slutsatser baserade på statistik". Ett första steg kan vara att genomföra det fortbildningsprogram i tillämpad statistik som finns med i PROGRAM-NÄM- NAREN, temanumret om studiedagar för gymnasieskolan. Varför förlorade Andy Tozier pengar till Jonny Follet? Tozier borde upprättat följande tabell så hade han fått svaret istället för att riskera att förlora ytterligare 100 pund. Det bästa han således kan hoppas på är en genomsnittlig förlust på 1,25 pund per spel (och för att vara säker på att denna inte blir större måste han dessutom ropa "krona" och "klave" i förhållandet 3 till 5). BOS har gjort följande tillägg: Detta till synes helt rättvisa spel visar sig vara rena lurendrejeriet! Follet skulle till och med kunna gå ett steg längre och börja med att dra lott om vem som ska börja med att få 20- pundsvinsterna och därefter byta sida efter t ex vart tionde spel. Då vinner han säkert när han själv får 20-pundsvinsterna medan Tozier inte kan utnyttja sin fördel i de övriga spelen.

NÄMNAREN. problemavdelning

NÄMNAREN. problemavdelning NÄMNAREN problemavdelning NÄMNARENproblemen föregående läsår mötte stor uppskattning av antalet inkomna kommentarer och lösningar att döma. Problemavdelningen utökas därför fr o m detta nummer. Det kommer

Läs mer

NÄMNARENs. problemavdelning

NÄMNARENs. problemavdelning NÄMNARENs problemavdelning För problemavdelningen svarar denna gång Bernt Leonardsson och Bo Söderberg från Örebro. Problemen är snarare kluriga än svåra så ge inte upp i tron att du inte kan matematik.

Läs mer

Bonusmaterial till Lära och undervisa matematik från förskoleklass till åk 6. Ledning för att lösa problemen i Övningar för kapitel 5, sid 138-144

Bonusmaterial till Lära och undervisa matematik från förskoleklass till åk 6. Ledning för att lösa problemen i Övningar för kapitel 5, sid 138-144 Bonusmaterial till Lära och undervisa matematik från förskoleklass till åk 6 Ledning för att lösa problemen i Övningar för kapitel 5, sid 138-144 Avsikten med de ledtrådar som ges nedan är att peka på

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2017, svar och lösningar Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också lösningsförslag. Ett underlag till hjälp för bokföring

Läs mer

Här ska jag presentera en variant

Här ska jag presentera en variant kerstin hagland Allting är relativt I artikeln beskriver författaren en variant av sudoku som förutom de vanliga sudokureglerna även tar hänsyn till de ingående talens storleksrelation. Förslag ges på

Läs mer

SigmaÅtta Final. Uppgifter gjorda av: NMCC - Nordic Math Class Competition Och dessa medlemmar i de 5 nordiska länderna. 15-Oct-14

SigmaÅtta Final. Uppgifter gjorda av: NMCC - Nordic Math Class Competition Och dessa medlemmar i de 5 nordiska länderna. 15-Oct-14 SigmaÅtta Final Uppgifter gjorda av: NMCC - Nordic Math Class Competition Och dessa medlemmar i de 5 nordiska länderna. 15-Oct-14 Finalen består av fem uppgifter Vi skall ha en vinnare Om detta inte är

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Kängurutävlingen genomförs 19 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 20 27 mars användas,

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2009 Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också några olika lösningsförslag. De flesta problem kan lösas på flera sätt och

Läs mer

Arbeta vidare med aritmetik 2018

Arbeta vidare med aritmetik 2018 Arbeta vidare med aritmetik 2018 I det här materialet har vi samlat problem inom aritmetik från flera olika tävlingsklasser, från Ecolier till Student. Årtal Varje år förekommer det problem som utgår från

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning, trepoängsproblem. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Stjärnan i figuren har bildats av 2 identiska, liksidiga trianglar. Stjärnans omkrets

Läs mer

Känguru 2013 Junior sida 1 / 8 (gymnasiet åk 1) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium

Känguru 2013 Junior sida 1 / 8 (gymnasiet åk 1) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium Känguru 2013 Junior sida 1 / 8 NAMN KLASS / GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Felaktigt svar ger minus 1/4 poäng av uppgiftens totala

Läs mer

Högstadiets matematiktävling 2016/17 Finaltävling 21 januari 2017 Lösningsförslag

Högstadiets matematiktävling 2016/17 Finaltävling 21 januari 2017 Lösningsförslag Högstadiets matematiktävling 2016/17 Finaltävling 21 januari 2017 Lösningsförslag 1. Lösningsförslag: Låt oss först titta på den sista siffran i 2 0 1 7. Ett tal som är delbart med 2 och 5 är då också

Läs mer

PROBLEMLÖSNINGSUPPGIFTER

PROBLEMLÖSNINGSUPPGIFTER PROBLEMLÖSNINGSUPPGIFTER ADDERA RÄTT 1. Bestäm vilka siffror bokstäverna A, B, C, och D bör bytas ut mot i additionen nedan för att additionen ska vara riktig. A 6 3 7 B 2 + 5 8 C D 0 4 2 2. Gör ett eget

Läs mer

Matematiska uppgifter

Matematiska uppgifter Elementa Årgång 67, 984 Årgång 67, 984 Första häftet 3340. a) Vilket av talen A = 984( + + 3 + + 984 ) är störst? b) Vilket av talen B 3 = 3 + 3 + 3 3 + + 984 3 är störst? A / = 984( + + 3 + + 984) B =

Läs mer

Matematiska uppgifter

Matematiska uppgifter Elementa Årgång 65, 982 Årgång 65, 982 Första häftet 3260. På var och en av rutorna på ett schackbräde (med 8 rutor) ligger en papperslapp. Kan man flytta papperslapparna så att samtliga kommer att ligga

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning, trepoängsproblem. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Stjärnan i figuren har bildats av 2 identiska, liksidiga trianglar. Stjärnans omkrets

Läs mer

Ordlista 1B:1. modell. hel timme. halv timme. timvisare. Dessa ord ska du träna. Öva orden. När du bygger efter en ritning, får du en modell.

Ordlista 1B:1. modell. hel timme. halv timme. timvisare. Dessa ord ska du träna. Öva orden. När du bygger efter en ritning, får du en modell. Ordlista 1B:1 Öva orden Dessa ord ska du träna modell När du bygger efter en ritning, får du en modell. hel timme På en timme går timvisaren ett steg på klockan. halv timme På en halvtimme går minutvisaren

Läs mer

Multiplikation genom århundraden

Multiplikation genom århundraden Multiplikation genom århundraden För många elever i skolan kan multiplikation upplevas som något oöverstigligt. Addition och subtraktion kan de förstå sig på men inte multiplikation. Utan förståelse för

Läs mer

Problem avdelningen. 801 En tornklocka slår 6 slag på fem sekunder.

Problem avdelningen. 801 En tornklocka slår 6 slag på fem sekunder. Problem avdelningen Vi hälsar parhästarna Bernt Leonardsson och Bo Söderberg, Örebro, välkomna med problemavdelningen även denna gång. Förhoppningsvis känner Du inte igen alla problemen. De är inte så

Läs mer

Kvalificeringstävling den 30 september 2008

Kvalificeringstävling den 30 september 2008 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska Matematikersamfundet Kvalificeringstävling den 30 september 2008 Förslag till lösningar Problem 1 Tre rader med tal är skrivna på ett papper Varje rad innehåller tre

Läs mer

Svar och arbeta vidare med Benjamin 2008

Svar och arbeta vidare med Benjamin 2008 Svar och arbeta vidare med Det finns många intressanta idéer i årets Känguru och problemen kan säkert ge idéer för undervisning under många lektioner. Här ger vi några förslag att arbeta vidare med. Problemen

Läs mer

FACIT. Kapitel 1. Version

FACIT. Kapitel 1. Version FACIT Kapitel Vi repeterar talen 0 till 0 000. Titta på bilden. Skriv de tal som fattas. Räkna. är ett fyrsiffrigt tal a. 000 + 00 + 0 + T H T E 0 0 000 Tal skrivs med siffror. Siffrorna är 0,,,,,,,,,

Läs mer

4. Bestäm alla trippler n 2, n, n + 2 av heltal som samtliga är primtal. 5. Skriv upp additions- och multiplikationstabellen för räkning modulo 4.

4. Bestäm alla trippler n 2, n, n + 2 av heltal som samtliga är primtal. 5. Skriv upp additions- och multiplikationstabellen för räkning modulo 4. Uppvärmningsproblem. Hur kan man se på ett heltal om det är delbart med, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 respektive? Varför? 2. (a) Tänk på ett tresiffrigt tal abc, a 0. Bilda abcabc genom att skriva talet två

Läs mer

NMCC Semifinal

NMCC Semifinal Semifinal Sigma 8 2016/2017 Uppgift 1 Hur många procent Material: Inget Medelvärdet av ett matematiktest med 80 deltagare var 80 poäng. Medelvärdet för flickorna var 83 poäng och medelvärdet för pojkarna

Läs mer

Vägda medeltal och standardvägning

Vägda medeltal och standardvägning Linköpings universitet 2000 MAI/Statistik Eva Leander Vägda medeltal och standardvägning Här följer ett antal sidor som behandlar vägda medeltal och standardvägning. Avsnittet om vägda medeltal förbereder

Läs mer

Konsten att lösa icke-linjära ekvationssystem

Konsten att lösa icke-linjära ekvationssystem Konsten att lösa icke-linjära ekvationssystem Andreas Axelsson Vi beskriver här de grundläggande teknikerna för att lösa icke-linjära ekvationssystem. Detta är en nödvändig kunskap för att kunna lösa diverse

Läs mer

Svar och korta lösningar Benjamin 2006

Svar och korta lösningar Benjamin 2006 3 poäng Svar och korta lösningar Benjamin 2006 1. B 2006 2005 + 2007 är lika mycket som 2 2006. 2. D 2 309 415 687 Det kort man lägger först längst till vänster, måste ha så litet tal till vänster som

Läs mer

En typisk medianmorot

En typisk medianmorot Karin Landtblom En typisk medianmorot I artikeln Läget? Tja det beror på variablerna! i Nämnaren 1:1 beskrivs en del av problematiken kring lägesmått och variabler med några vanliga missförstånd som lätt

Läs mer

Lotto. Singla slant. Vanliga missuppfattningar vad gäller slumpen. Slumpen och hur vi uppfattar den - med och utan tärning

Lotto. Singla slant. Vanliga missuppfattningar vad gäller slumpen. Slumpen och hur vi uppfattar den - med och utan tärning Slumpen och hur vi uppfattar den - med och utan tärning Ingemar Holgersson Högskolan Kristianstad grupper elever Gr, 7, 9 och. grupp lärarstudenter inriktning matematik Ca i varje grupp Gjord i Israel

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Bedömningsanvisningar Delprov B, C, D, E. Årskurs

Matematik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Bedömningsanvisningar Delprov B, C, D, E. Årskurs Ämnesprov, läsår 2013/2014 Matematik Bedömningsanvisningar Delprov B, C, D, E Årskurs 6 Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

Känguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (gymnasiet åk 1) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet

Känguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (gymnasiet åk 1) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet Känguru 2012 Junior sivu 1 / 8 NAMN GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

med huvudräkning fortsätter du med papper och penna eller miniräknare. Kontrollera sedan dina svar i facit och beräkna poängsumman.

med huvudräkning fortsätter du med papper och penna eller miniräknare. Kontrollera sedan dina svar i facit och beräkna poängsumman. PEDER CLAESSON Uppslaget handlar denna gång om huvudräkningsknep. Peder Claesson har valt att utgå från två huvudräkningsblad Testa dig själv I och II. Testa dig själv I är enkelt och kan ges till eleverna

Läs mer

Repetitionsuppgifter inför Matematik 1. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2013

Repetitionsuppgifter inför Matematik 1. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2013 Repetitionsuppgifter inför Matematik Matematiska institutionen Linköpings universitet 0 Innehåll De fyra räknesätten Potenser och rötter 7 Algebra 0 4 Facit 4 Repetitionsuppgifter inför Matematik Repetitionsuppgifter

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Ecolier 017, svar och lösningar Här följer korta svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Ett underlag till hjälp för bokföring av klassens resultat finns att hämta på

Läs mer

Kvalificeringstävling den 26 september 2017

Kvalificeringstävling den 26 september 2017 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska matematikersamfundet Kvalificeringstävling den 6 september 017 1. Bestäm alla reella tal x, y, z som uppfyller ekvationerna x + = y y + = z z + = x Lösning 1. Addera

Läs mer

TRÄNING I HUVUDRÄKNING. Schema för systematik och individualisering

TRÄNING I HUVUDRÄKNING. Schema för systematik och individualisering PEDER CLAESSON I den nya läroplanen är "färdigheter i huvudräkning och överslagsräkning" ett mål för skolans matematikundervisning. Peder Claesson fortsätter här att ge "uppslag" till övningar som leder

Läs mer

Känguru 2012 Student sid 1 / 8 (gymnasiet åk 2 och 3) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet

Känguru 2012 Student sid 1 / 8 (gymnasiet åk 2 och 3) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet Känguru 2012 Student sid 1 / 8 NAMN GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning 1, trepoängsproblem 1. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Var är kängurun? A: I cirkeln och i triangeln, men inte i kvadraten. B: I cirkeln

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2012 Junior

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2012 Junior Trepoängsproblem 1. M och N är mittpunkterna på de lika långa sidorna i en likbent triangel. Hur stor är arean av fyrhörningen markerad med X? : 3 : 4 C: 5 D: 6 E: 7 M? X 3 3 6 N 2. När lice skickar ett

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 16 mars 24 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Svar och arbeta vidare med Cadet 2008

Svar och arbeta vidare med Cadet 2008 Svar och arbeta vidare med Det finns många intressanta idéer i årets Känguruaktiviteter. Problemen kan inspirera undervisningen under flera lektioner. Här ger vi några förslag att arbeta vidare med. Känguruproblemen

Läs mer

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 4. b) = 3 1 = 2

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 4. b) = 3 1 = 2 Kapitel.1 101, 102 Exempel som löses i boken 10 a) x= 1 11+ x= 11+ 1 = 2 c) x= 11 7 x= 7 11 = 77 b) x= 5 x 29 = 5 29 = 6 d) x= 2 26 x= 26 2= 1 10 a) x= 6 5+ 9 x= 5+ 9 6= 5+ 5= 59 b) a = 8a 6= 8 6= 2 6=

Läs mer

Svar och arbeta vidare med Student 2008

Svar och arbeta vidare med Student 2008 Student 008 Svar och arbeta vidare med Student 008 Det finns många intressanta idéer i årets Känguruaktiviteter. Problemen kan inspirera undervisningen under flera lektioner. Här ger vi några förslag att

Läs mer

Problemlösning Lösningar

Problemlösning Lösningar Problemlösning Lösningar Figur 1: Problemlösning 1. Vem är kär i Adam (2) Vi kan bilda följande kedjor, där står för älskar och för älskar inte (1) A?? E? (2) B?? F? (3) C? D? (4) G B (5) H? G Om ingen

Läs mer

Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19

Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19 Varierad matematikundervisning Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19 Luffarschack Med en utmaning! Sfinxen En rik laborativ matematikuppgift som tar sin början i de första skolåren och fortsätter

Läs mer

Känguru 2015 Cadet (åk 8 och 9)

Känguru 2015 Cadet (åk 8 och 9) sida 1 / 9 NAMN KLASS/GRUPP Poängssumma: Känguruskrutt:: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt svar ger

Läs mer

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg Tema: Pythagoras sats Linnéa Utterström & Malin Öberg Innehåll: Introduktion till Pythagoras sats! 3 Pythagoras sats! 4 Variabler! 5 Potenser! 5 Att komma tillbaka till ursprunget! 7 Vi bevisar Pythagoras

Läs mer

PRIMA MATEMATIK EXTRABOK 1 FACIT

PRIMA MATEMATIK EXTRABOK 1 FACIT PRIMA MATEMATIK EXTRABOK FACIT Hur många? Ringa in det minsta talet i varje ruta. Ringa in det största talet i varje ruta. Måla rutor så att det stämmer åt båda håll. Exempel: Skriv talraden.,,, Skriv

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Cadet. 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: B: C: D: E: 2011

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Cadet. 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: B: C: D: E: 2011 Trepoängsproblem 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: 2011 1 B: 1 2011 C: 1 2011 D: 1 + 2011 E: 2011 2 Övergångsställen är markerade med vita och svarta streck som är 50 cm breda. Markeringen

Läs mer

1. Det står KANGAROO på mitt paraply. Du kan se det på bilden. Vilken av följande bilder visar också mitt paraply? A: B: C: D: E:

1. Det står KANGAROO på mitt paraply. Du kan se det på bilden. Vilken av följande bilder visar också mitt paraply? A: B: C: D: E: N G A RA Kängurutävlingen 2015 Cadet Trepoängsproblem 1. Det står KANGAROO på mitt paraply. Du kan se det på bilden. Vilken av följande bilder visar också mitt paraply? A: B: C: D: E: O O K 2. Rektangeln

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner översatta och bearbetade text bygger på boken: arithmetic & algebra in elementary school. Portsmouth: Heinemann Elever i åk 1 6 fick följande uppgift:

Läs mer

Lösningsförslag Junior 2018

Lösningsförslag Junior 2018 Lösningsförslag Junior 2018 poäng 1. (C) 5 2. (C) 5 Av triangelolikheten följer att varje sida i en triangel är längre än differensen av övriga två sidor och kortare än dess summa. Den tredje sidan måste

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner (2012) översatta och bearbetade text bygger på boken: Carpenter, T. P., Franke, M. L. & Levi, L. (2003). Thinking

Läs mer

1 Josefs bil har gått kilometer. Hur långt har den gått när han har kört (3) tio kilometer till? km

1 Josefs bil har gått kilometer. Hur långt har den gått när han har kört (3) tio kilometer till? km Test, version, lärarversion Instruktion Instruktioner och kommentarer är desamma som i testet i den ursprungliga versionen. Här är ingående tal förändrade och i något fall är uppgiften omformulerad. Betona

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

Ecolier för elever i åk 3 och 4

Ecolier för elever i åk 3 och 4 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 17 mars 2016 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

ger rötterna till ekvationen x 2 + px + q = 0.

ger rötterna till ekvationen x 2 + px + q = 0. KTHs Sommarmatematik 2002 Exempel Övningar Lösningar 1 Lösningar 2 Översikt 2.1 Introduktion Introduktion Avsnitt 2 handlar om den enklaste typen av algebraiska uttryck, polynomen. Eftersom polynom i princip

Läs mer

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period.

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period. 2 Resultat Innehållsförteckning Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period Screeningmoment Talserier Jämnt - udda Tal och obekanta

Läs mer

Med tabell menas enligt Nationalencyklopedin en koncentrerad, överskådlig

Med tabell menas enligt Nationalencyklopedin en koncentrerad, överskådlig Kerstin Hagland Ta till en tabell Tabeller används traditionellt som stöd för minnet, men de kan även utgöra ett bra verktyg vid problemlösning. Med hjälp av en tabell kan man systematiskt undersöka givna

Läs mer

Detta är också en aktivitet som är enkel att variera genom att utgå från olika starttrianglar.

Detta är också en aktivitet som är enkel att variera genom att utgå från olika starttrianglar. Kaffe med matte De Kaffe med matte-uppgifter som finns i boken kan användas i vilken ordning som helst och förändras så de passar i olika sammanhang. Ett fåtal av uppgifterna har ett givet svar och till

Läs mer

Svar och lösningar. Kängurutävlingen 2009 Cadet för gymnasiet

Svar och lösningar. Kängurutävlingen 2009 Cadet för gymnasiet Svar och lösningar 1: D 200 9 Ett tal är jämnt om entalssiffran är jämn. Det enda talet som uppfyller det villkoret är 200 9 = 1800 2: C 18 cm Stjärnans yttre består av 12 lika långa sidor med sammanlagd

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

Sammanfattningar Matematikboken X

Sammanfattningar Matematikboken X Sammanfattningar Matematikboken X KAPITEL 1 TAL OCH RÄKNING Naturliga tal Med naturliga tal menas talen 0, 1,,, Jämna tal 0,,, 6, 8 Udda tal 1,,, 7 Tallinje Koordinater En tallinje kan t ex användas för

Läs mer

Problem avdelningen. Hej!

Problem avdelningen. Hej! Problem avdelningen Hej! Problem till problemavdelningen kommer denna gång från många olika håll. 1110 är insänt av Roland Glittne, Göteborg, 1111 av Gunnar Holmberg, Obbola och 1112 av Hans Feur, Jönköping.

Läs mer

Känguru 2011 Benjamin (Åk 6 och 7)

Känguru 2011 Benjamin (Åk 6 och 7) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Gissa inte, felaktigt

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 17 mars Student för elever på kurs Ma 4 och Ma 5

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 17 mars Student för elever på kurs Ma 4 och Ma 5 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 17 mars 2016 Student för elever på kurs Ma 4 och Ma 5 Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna får inte användas

Läs mer

Vad är pengarna värda?

Vad är pengarna värda? strävorna 2A Vad är pengarna värda? begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Syftet med aktiviteten är att ge exempel på hur pengars värde kan konkretiseras med hjälp av laborativt matematikmaterial.

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning 1, trepoängsproblem 1. I ett akvarium finns det 00 fiskar varav 1 % är blå medan övriga är gula. Hur många gula fiskar måste avlägsnas från akvariet för att de blå fiskarna ska utgöra % av alla

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

FACIT. Kapitel 1. Version

FACIT. Kapitel 1. Version FACIT Kapitel Version -0- Version -0- Vi repeterar talen 0 till 0 000 Öva begreppen.. Titta på bilden. Skriv de tal som fattas. Räkn är ett fyrsiffrigt tal 000 + 00 + 0 + 0 0 000 Tal skrivs med siffror.

Läs mer

Ämnesprov i matematik. Bedömningsanvisningar. Skolår 9 Vårterminen Lärarhögskolan i Stockholm

Ämnesprov i matematik. Bedömningsanvisningar. Skolår 9 Vårterminen Lärarhögskolan i Stockholm Ämnesprov i matematik Skolår 9 Vårterminen 2004 Bedömningsanvisningar Lärarhögskolan i Stockholm Innehåll Inledning... 3 Bedömningsanvisningar... 3 Allmänna bedömningsanvisningar... 3 Bedömningsanvisningar

Läs mer

SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska Matematikersamfundet. Lösningsförslag till naltävlingen den 20 november 2004

SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska Matematikersamfundet. Lösningsförslag till naltävlingen den 20 november 2004 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska Matematikersamfundet Lösningsförslag till naltävlingen den 0 november 004 1. Låt A, C vara de två cirklarnas medelpunkter och B, D de två skärningspunkterna. Av förutsättningarna

Läs mer

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Student för elever på kurs D och E. Kängurutävlingen 2009 Student.

Välkommen till. Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Student för elever på kurs D och E. Kängurutävlingen 2009 Student. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 009 Student för elever på kurs D och E. Kängurutävlingen genomförs 19 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 0 7 mars användas, däremot

Läs mer

Labora&v matema&k - för en varierad undervisning

Labora&v matema&k - för en varierad undervisning Labora&v matema&k - för en varierad undervisning Per Berggren & Maria Lindroth 2012-03- 13 Kons&gt 2 + 4 = 6 11 + 11 = 10 8 + 6 = 2 10 + 9 = 7 hur räknar jag! 19+19= 134+108= 13x27= 23 2 = Lgr11- Matema&ska

Läs mer

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Kängurutävlingen genomförs i år den 16 mars. Om den dagen inte

Läs mer

Uppgifter 6: Kombinatorik och sannolikhetsteori

Uppgifter 6: Kombinatorik och sannolikhetsteori Grunder i matematik och logik (2017) Uppgifter 6: Kombinatorik och sannolikhetsteori Marco Kuhlmann Kombinatorik Nivå A 6.01 En meny består av tre förrätter, fem huvudrätter och två efterrätter. På hur

Läs mer

Anteckningar propp SMT2

Anteckningar propp SMT2 Anteckningar propp SMT2 Lars Åström 11 december 2015 Under proppen ska följande gås igenom: Induktion - dominoeffekten Falluppdelning Extremprincipen Invarians Andra knep som används Induktion Vi använder

Läs mer

Beskrivande statistik

Beskrivande statistik Beskrivande statistik Tabellen ovan visar antalet allvarliga olyckor på en vägsträcka under 15 år. år Antal olyckor 1995 36 1996 20 1997 18 1998 26 1999 30 2000 20 2001 30 2002 27 2003 19 2004 24 2005

Läs mer

Anpassning av problem

Anpassning av problem Modul: Problemlösning Del 7: Anpassning av problem Anpassning av problem Kerstin Hagland och Eva Taflin Detta är en något omarbetad text från boken: Hagland, K., Hedrén R., & Taflin, E. (2005). Rika matematiska

Läs mer

Arbeta vidare med Milou 2008

Arbeta vidare med Milou 2008 Arbeta vidare med Vi hoppas att problemen i Milou väckte intresse och lust att arbeta vidare. Nu kan ni kontrollera lösningarna genom att pröva konkret, klippa och bygga. Variera också problemen genom

Läs mer

Matteklubben Vårterminen 2015, lektion 6

Matteklubben Vårterminen 2015, lektion 6 Matteklubben Vårterminen 2015, lektion 6 Regler till Matematisk Yatzy Matematisk Yatzy är en tävling där man tävlar i att lösa matematikproblem. Målet i tävlingen är att få så mycket poäng som möjligt

Läs mer

Problem avdelningen. 920 Då vårterminen slutade skakade alla de 24 eleverna hand med varandra. Hur många handskakningar blev det?

Problem avdelningen. 920 Då vårterminen slutade skakade alla de 24 eleverna hand med varandra. Hur många handskakningar blev det? Problem avdelningen Matematiska knep- och knåpproblem kan vara en bra inkörsport då man vill skapa intresse för och träna problemlösning. Ibland blir det tvärtom. En del elever känner sig otillräckliga

Läs mer

Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 (åk 4 och 5) i samarbete med Pakilan ala-aste och Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium

Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 (åk 4 och 5) i samarbete med Pakilan ala-aste och Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Felaktigt svar ger minus 1/4 poäng av uppgiftens totala poängantal!

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Bedömningsanvisningar Delprov B, C, D, E. Årskurs

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Bedömningsanvisningar Delprov B, C, D, E. Årskurs Ämnesprov, läsår 2014/2015 Matematik Bedömningsanvisningar Delprov B, C, D, E Årskurs 6 Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

Finaltävling i Lund den 19 november 2016

Finaltävling i Lund den 19 november 2016 SKOLORNS MTEMTIKTÄVLING Svenska matematikersamfundet Finaltävling i Lund den 19 november 2016 1. I en trädgård finns ett L-format staket, se figur. Till sitt förfogande har man dessutom två färdiga raka

Läs mer

Föreläsningsmanus i matematisk statistik för lantmätare, vecka 2 HT07

Föreläsningsmanus i matematisk statistik för lantmätare, vecka 2 HT07 Föreläsningsmanus i matematisk statistik för lantmätare, vecka 2 HT07 Bengt Ringnér August 31, 2007 1 Inledning Detta är preliminärt undervisningsmaterial. Synpunkter är välkomna. 2 Händelser och sannolikheter

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 200 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Kängurutävlingen genomförs den 8 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 9 26 mars användas,

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp

Kängurutävlingen Matematikens hopp Kängurutävlingen Matematikens hopp Junior 2017, svar och lösningar Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också några olika lösningsförslag. Ett underlag till hjälp

Läs mer

7-2 Sammansatta händelser.

7-2 Sammansatta händelser. Namn: 7-2 Sammansatta händelser. Inledning Du vet nu vad som menas med sannolikhet. Det lärde du dig i kapitlet om just sannolikhet. Nu skall du tränga lite djupare i sannolikhetens underbara värld och

Läs mer

Lite om räkning med rationella uttryck, 23/10

Lite om räkning med rationella uttryck, 23/10 Lite om räkning med rationella uttryck, / Tänk på att polynom uppför sig ungefär som heltal Summan, differensen respektive produkten av två heltal blir ett heltal och på motsvarande sätt blir summan, differensen

Läs mer

Blandade uppgifter om tal

Blandade uppgifter om tal Blandade uppgifter om tal Uppgift nr A/ Beräkna värdet av (-3) 2 B/ Beräkna värdet av - 3 2 Uppgift nr 2 Skriv (3x) 2 utan parentes Uppgift nr 3 Multiplicera de de två talen 2 0 4 och 4 0 med varandra.

Läs mer

Kortfattade lösningar med svar till Cadet 2006

Kortfattade lösningar med svar till Cadet 2006 3 poäng Kängurun Matematikens hopp Cadet 2006 Kortfattade lösningar med svar till Cadet 2006 1 B 2 0 0 6 + 2006 = 0 + 2006 2 A De tal som ger rest 2 är 8 och 38, summan är 46. 3 D Första siffran längst

Läs mer

Varierande problemlösningslektioner. Valentina Chapovalova Matematikbiennalien i Karlstad 2018

Varierande problemlösningslektioner. Valentina Chapovalova Matematikbiennalien i Karlstad 2018 Varierande problemlösningslektioner Valentina Chapovalova Matematikbiennalien i Karlstad 2018 Problemlösning har format mitt liv CV: - Tävlade i matte som barn Valde att gå Matematikgymnasiet Blev matematiker

Läs mer

Repetitionsuppgifter inför Matematik 1-973G10. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2014

Repetitionsuppgifter inför Matematik 1-973G10. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2014 Repetitionsuppgifter inför Matematik - 7G0 Matematiska institutionen Linköpings universitet 04 Innehåll De fyra räknesätten Potenser och rötter 7 Algebra 0 4 Funktioner 4 Facit Repetitionsuppgifter inför

Läs mer

UPPGIFT 1 EURO. Utdata: Två rader, som för indata ovan, ser ut som följer: Före resan: bank 1 Efter resan: bank 3

UPPGIFT 1 EURO. Utdata: Två rader, som för indata ovan, ser ut som följer: Före resan: bank 1 Efter resan: bank 3 UPPGIFT 1 EURO Harry ska åka till Portugal och behöver växla till sig 500 Euro från svenska kronor. När han kommer tillbaka från Portugal kommer han att ha 200 Euro över som han vill växla tillbaka till

Läs mer

När vi läste Skolverkets rapport Svenska elevers matematikkunskaper

När vi läste Skolverkets rapport Svenska elevers matematikkunskaper Florenda Gallos Cronberg & Truls Cronberg Två perspektiv på att utveckla algebraiska uttryck Svenska elever påstås ha svårt med mönstertänkande. Eller är det så att de inte får lärarledd undervisning i

Läs mer

Sigma 8 NMCC Nordic Math Class Competition Nationell final

Sigma 8 NMCC Nordic Math Class Competition Nationell final Uppgift 1: Dela läsk och flaskor Material: Multikuber representerar läskflaskor Två vita kuber: tom flaska En vit och en blå kub, halvfull flaska Två blåa kuber: Full flaska Tre vänner hade 21 läskflaskor

Läs mer