TIDIGARE PLANER, PROGRAM OCH UTREDNINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TIDIGARE PLANER, PROGRAM OCH UTREDNINGAR"

Transkript

1 TIDIGARE PLANER, PROGRAM OCH UTREDNINGAR Upprättad: Förvaltning: SBK, FK, GK, MF

2 2 (22)

3 Projektgrupp: Pernilla Andersson, FK Christina Andréasson, FK Inger Blomqvist, GK Anne Brontér, SBK Jessica Jaremo, SBK Karin Larsson, GK Sara Marklund, MF Camilla Morland, GK Anders Nilsson, GK Kristina Nilsson, SBK Andreas Nordin, GK Inga-Lill Ölin, GK 3 (22)

4 INNEHÅLL 1. ÖVERSIKTLIG HISTORISK TILLBAKABLICK ÖVERSIKTLIGA PLANER...6 ÖVERSIKTPLAN FÖR UNIVERSITETSHOLMEN ÖVERSIKTPLAN FÖR VÄSTRA HAMNEN ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ GRÖNPLAN FÖR MALMÖ ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ PLANPROGRAM...9 PP 6012 PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN SKOLAN, GÄDDAN M.FL... 9 PP TILLÄGG TILL PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN SKOLAN, GÄDDAM M.FL. I MALMÖ STAD GÄLLANDE DETALJPLANER PL 1605 KV MAKRILLEN OCH ABBORREN...10 PL 1611 FISKEHODDORNA...10 DP 4007 KOCKUMSOMRÅDET...10 DP 4153 OMRÅDE NORR OM NEPTUNIGÅNGEN...11 DP 4193 KV SKOLTIDEN M.M DP 4851 DEL AV BILEN 5 OCH ÖVRIGA DETALJPLANER DP 5110 OMRÅDE NORR OM SKEPPSBYGGAREGATAN...11 DP XXXX ESPLANADEN...11 DP 5016 NEPTUNIGATAN...11 DP 5128 DEL AV KV GÄDDAN UTREDNINGAR TRAFIKUTREDNING VÄSTRA HAMNEN...12 SAMORDNAD STUDIE AV BEBYGGELSE OCH TRAFIK...13 GATUKONTORET MALMÖ STAD, MAJ TURBINEN UTREDNING OCH FÖRSLAG...14 TURBINEN UTREDNING OCH KOSTNADSBERÄKNING AV FÖRSLAG...15 TURBINEN UTREDNING OCH KOSTNADSBERÄKNING AV FÖRSLAG...16 SKISS OCH ANALYS...17 TRAFIKUTREDNING FÖR VÄSTRA HAMNEN...19 SAMMANSTÄLLNING (22)

5 1. ÖVERSIKTLIG HISTORISK TILLBAKABLICK Tidigare utredningar, program, produkter, beslut, aktuella planbeställningar mm från 1998 och framåt: Översiktsplan för Universitetsholmen ÖP 2021, sid Flera alternativ redovisades för Citadellsfogen Översiktsplan för Västra Hamnen ÖP 2013, sid 29. Arbetsskisser mm från Tyréns, Per Bergström låg till grund för översiktsplanen där flera alternativ redovisades för Citadellsfogen. Markanvändningen redovisas för verksamheter (utbildning, kultur) samt park/platser. En flytt av Citadellsvägen norrut redovisas Översiktsplan, Öp 2020, för Malmö För Citadellsfogen redovisas markanvändningen som service (butiker, vård, hantverk, kontor mm) samt park Universitetsholmen Malmö, Q-Book 1 Överordnad strategi 2001 Universitetsholmen Malmö, Q-Book 2 & 3 Från vision till konkretisering 2002 Tyréns / White arkitekter gör gemensam utredning där tre alternativ 1, 2, 3 redovisas Grönplan för Malmö, sid Citadellsfogen ligger mitt i korsningen mellan Kuststråket och Pildammsstråket Sydväst gör vidarebearbetning på förslag 1. I detta förslag knäcker kanalen. Utredningen visar dock att detta inte fungerar hydrauliskt Sydväst/SWECO arbetar fram kostnadsförslag för förslag 1, samt ett nytt alternativ som är mer kostnadseffektivt SWECO gör vidarebearbetning av förslag 1. Den visar att man kan behålla kanalen samt kostsamma ledningsdragningar men ändå skapa ett vattenrum I januari sker planbeställning av Midroc i anslutning till Citadellsfogen, anmäld i SBN oktober Malmö 2005, aktualisering och komplettering av Malmös översiktsplan. För Citadellsfogen redovisas markanvändningen som service (butiker, vård, hantverk, kontor mm) samt park Planprogram 6012 för kvarteren Skolan, Gäddan mfl i Västra Hamnen i Malmö. Förslag 1 redovisas med alternativ för trafiksignaler resp rondeller i korsningarna vid Citadellsvägen och Limhamnsvägen Trafiksimulering genomfördes av Gatukontoret som redovisades informellt för SBN s majoritet I november anmäls Neptunigatan i SBN, planbeställning görs i efterhand av gatukontoret i december I juni görs planbeställning för Esplanaden av gatukontoret, ej ännu anmäld i SBN Tvivel uppstår om Citadellsfogens trafikalternativ enligt Planprogrammet fungerar Sydväst/Atkins gör trafik/bebyggelseutredning. Tre alternativ arbetas fram; 1A, 1B och 2. 5 (22)

6 2009 I juli och december görs skilda planbeställningar inom området för Gäddan 1-5 av Skanska resp LeoPharma. Anmäld i SBN januari okt Övergripande styrgruppen för V hamnen beslutar att välja 1A och 2 att arbeta vidare med dec Övergripande styrgruppen för Västra Hamnen beslutar att en projektplan ska upprättas för Citadellsfogen, med inspiration av den som gjorts för Galjonen. Styrgrupp och Projektgrupp tillsätts i syfte att förvaltningsövergripande arbeta vidare med samt bearbeta alternativ 1A och 2 som beslutsunderlag för val av alternativ Styrgruppen för Citadellsfogen godkänner i april förslaget om att sammanställa utredningen gällande Citadellsfogen i form av ett Värdeprogram. 2. ÖVERSIKTLIGA PLANER ÖVERSIKTPLAN FÖR UNIVERSITETSHOLMEN 1998 Området för Citadellsfogen ingår inte i Översiktplanen för Universitetsholmen men gatustrukturen som redovisas lägger grunden för Citadellsfogens utveckling. Överisktsplanen för Universitetsholmen redovisar en flytt av Citadellsvägen till Neptunigatans läge och beskrivs som en stadsgata med fyra körfält med gång- och cykelbanor på båda sidor. Den befintliga Citadellsvägen utgör strandzonen mot Citadellshamnen och Västra hamnkanalen och ska vara avsedd för rekreation samt gång- och cykeltrafik. Möjlighet till lokal biltrafik till fastigheter. ÖVERSIKTPLAN FÖR VÄSTRA HAMNEN 1999 Citadellsfogen redovisas i Översiktplanen för Västra Hamnen dels som ett område lämpat för utbildning och kultur dels som utredningsområde. Inom området ingår också den föreslagna förlängningen av Citadellsvägen fram till Västra Varvsgatan enligt Översiktplanen för Universitetsholmens förslag. Det redovisas inget särskilt förslag på bebyggelsestruktur eller grönstruktur för området. Gällande grönstrukturen beskrivs dock den korsformade huvudstrukturen med en nord-sydlig esplanad som komplement till den befintliga Scaniaparken och ett öst-västligt vattenstråk. Dessa stråk har ett egenvärde för kommunikation och rekreation och binder samman och tydliggör olika delar av Västra Hamnen. 6 (22)

7 Utdrag från Översiktplan för Västra Hamnen ÖP 2013 ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ 2000 Området redovisas som område för service (butiker, vård, hantverk, kontor m.m.) samt park för kv Abborren. Den nya gatustrukturen med en flytt av Citadellsvägen till dagens planerade Neptunigatan redovisas. Området norr om Neptunigatan redovisas som utredningsområde. Under framtida möjligheter redovisas en önskad förbättrad kontakt mellan Västra Hamnen och Slottsparken samt Ribergsborgsstranden. Området ligger inom riksintresse för kulturmiljövård samt att det finns bebyggelsemiljöer som klassas som kulturhistoriskt särskilt värdefulla områden. GRÖNPLAN FÖR MALMÖ 2003 Grönplanens strukturförslag visar hur det är möjligt att bygga upp ett sammanhängande grönt nätverk i Malmö med en grov stomme av gröna stråk och områden. Två viktiga grönstråk passerar genom Citadellsfogen, Kuststråket och Pildammstråket. Kuststråket, som löper längs Malmös kust, är ett av kommunens mest sammanhållna gröna stråk. Längs kusten ligger flera stora och attraktiva områden av mycket varierande karaktär: industrimiljöer i hamnen, badparker vid Ribersborg och Sibbarp och värdefulla naturmiljöer vid strandängarna söder om Lernacken samt på Klagshamnsudden. Kustråket har stor andel gröna ytor och få barriärer. Vid Ribersborgsstrandens slut i norr finns en naturlig koppling mellan Kuststråket och det system av kanaler som omsluter Slottsparken-Kungsparken och gamla staden i Malmö. En visuellt tydlig och fysiskt sammanhängande grön kanalpromenad med attraktiva platser för vistelse och lek föreslås skapas längs kanalerna. Pildammsstråket är ett av Malmös mest välkända gröna stråk som binder samman några av kommunens största och mest uppskattade parker Kungsparken Slottsparken, Pildammsparken och Kroksbäcksparken samt idrottsanläggningarna vid Stadion och koloniområdet Ärtholmen. Pildammsstråket förlängs mot norr med en grön esplanad genom Västra Hamnen och knyts samman med Kuststråket i Scaniaparken. I anslutning till esplanaden planeras en ny stadsdelspark. 7 (22)

8 Kuststråket och Pildammstråket ur Grönplan för Malmö. ÖVERSIKTSPLAN FÖR MALMÖ 2005 Inga större förändringar för Citadellsfogen från Översiktsplanen Området Hamnporten har ändrats från utredningsområde till område för bostäder och service. Översiktplanen nämner den trafikanalys samt den samordnade studien av bebyggelse och trafik som gjordes under 2002 samt de mer detaljerade utformningsförslag som togs fram under 2003 av Sydväst arkitektur och landskap. Utdrag ur Översiktsplan för Malmö (22)

9 3. PLANPROGRAM PP 6012 PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN SKOLAN, GÄDDAN M.FL. Programområdet skall utvecklas till att fundera som ett nav mellan den nya stadsdelen Västra Hamnen, den medeltida stadskärnan, Ribersborgsstranden och Slottsstaden. Skapa en blandad stadsmiljö med bostäder, verksamheter, utbildning och viss småindustri. Rörelsestråk i och genom området tillsammans med en trafikstruktur utan för stor barriärverkan, ge befintliga vattenrum större dignitet och mer tillgängliga, länka samman de gröna stråken. Citadellsvägen flyttas norrut för att frigöra kanalrummet som har förutsättningar att utvecklas till en fantastisk stadsmiljö. Nya Citadellsvägen utgör områdets ryggrad, två cirkulationsplatser med Västra Varvsgatan och Limhamnsvägen. NordMills spår har flyttats och Varvskanalens dragning har ändrats. Ny koppling för gc-trafik med en bro mot Slottsparken. Planskiss från Planprogram för kvarteret Skolan, Gäddan m.fl. PP TILLÄGG TILL PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN SKOLAN, GÄDDAM M.FL. Kompletterande utredning kring Limhamnsspåret. 9 (22)

10 4. GÄLLANDE DETALJPLANER PL 1605 KV MAKRILLEN OCH ABBORREN Stadsplanen föreskriver Allmänt ändamål för området där Universitetsholmens gymnasium och WMU har sina lokaler i dagsläget. Delar av spårområdet regleras som särskilt ändamål för järnväg. PL 1611 FISKEHODDORNA Stadsplanen föreskriver specialområde hamn med ett q för särskild miljöhänsyn. Planen vann laga kraft DP 4007 KOCKUMSOMRÅDET Detaljplanen vann laga kraft 1989 och är giltig för Skeppsbyggaregatan och området söder om denna, fram till området för Universitetsholmens gymnasium och WMU. Detaljplanen föreskriver Skeppsbyggaregatan som lokalgata och området söder om som område för gatu- och järnvägstrafik samt område för skola närmast Västra Varvsgatan. 10 (22)

11 DP 4153 OMRÅDE NORR OM NEPTUNIGÅNGEN Detaljplanen vann laga kraft 1991 och ger förutsättningar att bygga kontor inom området med en högsta byggnadshöjd på 30 meter och en största bruttoarera på kvm BTA. Fastigheten ägs av PEAB men inga planer på att förverkliga detta kontorsprojekt finns. Planprogram för hela Varvsstaden har tagits fram efter detta. DP 4193 KV SKOLTIDEN M.M. Detaljplanen vann laga kraft 1990 och föreskriver kontor och skola för området där förskolan xxx ligger i dagsläget. Västa Varvsgatan är reglerad som lokalgata. DP 4851 DEL AV BILEN 5 OCH 8 Detaljplanen vann laga kraft Området söder om den befintliga stora byggnaden Hamnporten får enligt gällande detaljplan endast bebyggas med uthus, skärmtak och dylikt. 5. ÖVRIGA DETALJPLANER DP 5110 OMRÅDE NORR OM SKEPPSBYGGAREGATAN Ansökan , Västra Hamnporten Anmälan SBN Status: Detaljplanen ej påbörjad. DP XXXX ESPLANADEN Ansökan , Gatukontoret Malmö Stad Anmälan Ej anmäld. Status: Ej påbörjad DP 5016 NEPTUNIGATAN Ansökan saknas Anmälan SBN Uppdragsbekräftelse , Gatukontoret Malmö Stad Status: Avvaktar utredningen gällande Citadellsfogen DP 5128 DEL AV KV GÄDDAN Ansökan , Skanska Öresund AB Ansökan , LeoPharma AB Anmälan SBN Status: Arbete pågår, beslut om samråd i SBN beräknas ske mars (22)

12 6. UTREDNINGAR TRAFIKUTREDNING VÄSTRA HAMNEN White och Tyréns maj 2002 Områdets helhet beskrivs som en grön kil/parkstråk med en tydlig stadsdelsfasad mot norr, med öppet parklandskap med solitära byggnader. Neptunigatan benämns Park Aveny. Alternativ 1 motsvarar den trafikstruktur som redovisas i gällande Planprogram för Skolan, Gäddan m.fl. med en förlängning av Neptunigatan till Västra Varvsgatan och med en ny bro över Turbinkanalen. Ny bro för gång- och cykeltrafik mot Malmöhus och med en ändring av Varvskanalens sträckning. Stadsmässig trafiklösning, logisk och lättförståelig. De stora biltrafikströmmarna längs Västra Varvsgatan och Esplanaden. 12 (22)

13 Tanken om den gröna kilen bryts av med de huvudsakliga trafikströmmarna längs befintlig Citadellsväg. Den gröna och lugna inramningen av Vallgravsrummet naggas svårt i kanten. Befintlig bro över Turbinkanalen bevaras. SAMORDNAD STUDIE AV BEBYGGELSE OCH TRAFIK GATUKONTORET MALMÖ STAD, MAJ 2002 Utifrån de tre alternativen redovisade Tyréns och White s Trafikutredning för Västra Hamnen har dimensionerande trafikmängder för 2020 bedömts samt kapaciteten i korsningspunkterna beräknats. Utredningen resonerar även kring utformningsprinciper, kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik samt barriäreffekter. Med hänsyn till de uppskattade stora trafikflödena längs Västra Varvsgatan föreslogs en planskild korsning för gång- och cykeltrafiken under Västra Varvsgatan mot rekreationsområdet Öresundsparken och Ribersborgsstranden. En sådan lösning konstaterades stå i konflikt med stadsbildsmässiga önskemål och kan tekniskt och kostnadsmässigt vara svår att genomföra med hänsyn bl.a. till närheten till Turbinkanalen. 13 (22)

14 TURBINEN UTREDNING OCH FÖRSLAG Sydväst arkitektur och landskap, december 2003 Utredningen redovisar förutsättningar, analys och förslag till vägsträckning och landskapsbehandling för korsningen Västra Varvsgatan/Neptunigatan samt Turbinenrondellen enligt alternativ 1 från Tyréns och White s utredning. Utredningen redovisar förslag med väg och cykelväg i plan respektive planskilt. Arbetet har skett på uppdrag av Översiktsplaneavdelningen i samarbete med Gatukontoret. Förslaget strävar efter en enkel linjeföring på gatan för att tona ner gatan och framhäva de landskapliga elementen. Korsningspunkten mellan Neptunigatan och Västra Varvsgatan blir porten till Västra Hamnen där olika områdeskaraktärer möts. Man eftersträvar korta brospann och redovisar därför ett förslag där kanalen svänger för att gatan ska kunna passera vinkelrätt över vattnet. På varsin sida av vattnet har två brohuvuden placerats som förses med varsin väktare. 14 (22)

15 TURBINEN UTREDNING OCH KOSTNADSBERÄKNING AV FÖRSLAG Sydväst arkitektur och landskap och SWECO, oktober 2004 Utredningen redovisar förslag på ledningsdragningar i mark samt hur mycket genomförandet kostar med Sydväst arkitektur och landskaps förslag på utformning från december 2003 som grund. En variant på förslaget redovisas också med ett kortare brospann. Utredningen är gjord på uppdrag av Gatukontoret. 15 (22)

16 TURBINEN UTREDNING OCH KOSTNADSBERÄKNING AV FÖRSLAG SWECO, oktober 2005 Utredningen redovisar ett nytt förslag med en cirkulationsplats i korsningspunkten Västra Varvsgatan/Neptunigatan samt med en ny och bredare bro över kanalen i huvudsakligen i samma läge som den befintliga bron. Utredningen redovisar föreslag på ledningsomläggning samt uppskattade kostnader uppdelat i olika moment. 16 (22)

17 SKISS OCH ANALYS SBK 2009 Citadellsfogens prioriteringar -Neptunigatan underordnas och införlivas i en gestaltning av landskaps- och stadsrum: -Gatornas rumsliga aspekter kommer först: även hög biltrafikvolym accepteras på Neptunigatan. Neptunigatan anläggs så att buller över parkerna minimeras. Nästan alla Malmös centrumparker har redan idag alltför hög trafikljudvolym. -Bebyggelse vänds dels mot Slottsparken, dels mot Ribbersborgsstranden för att uppnå bullerfri bostadsmiljöer med park- och havsutsikt. -Kv Hamnen görs till en bestämd gräns för Västra Hamnen, en gata i öst-västlig riktning i planerat läge, för att understryka landsskapet. -Gång, cykel och kollektivtrafik prioriteras före bilarnas framkomlighet. Kollektivtrafik på egen gata övervägs. 17 (22)

18 18 (22)

19 TRAFIKUTREDNING FÖR VÄSTRA HAMNEN SBK och GK, januari 2010 Trafikutredningen belyser problematiken med den höga och täta exploateringen som planeras i Västra Hamnen. Västra Hamnen väntas fullt utbyggt generera många kollektivresor och höga bilflöden vid infarterna, flöden som under högtrafik kommer att resultera i omfattande köbildningar. För att dämpa effekterna har två modeller prövats i utredningen att arbeta med att omfördela trafiken genom att skapa nya väglänkar och genom att vidta åtgärder som syftar till att uppnå en lägre bilanvändning. Att möte resbehovet till och från Västra Hamnen genom att bygga nya länkar för biltrafiken kommer initialt att avlasta de östra delarna av området medan infarten vid Mariedalsvägen påverkas i begränsad omfattning. Även med fler anslutningar kvarstår problem med höga trafikflöden. För att minska dessa kan antingen exploateringen begränsas eller bilanvändningen minskas. Genom arr arbeta med ett samlar åtgärdsprogram bör bilanvändningen inom stadsdelen kunna minska. Slutsatserna av dessa är att trafikmängderna vid infarterna kan sänkas till måttliga nivåer, men att det kommer att kräva stora insatser för att öka kollektivtrafikens kapacitet och attraktivitet. Utifrån en vision om en hållbar stadsutveckling har en trafikstrategi tagits fram med följande huvudområden: Marknadsför och samverka Reducera resbehovet och planera för hållbara transportslag Sätt fotgängaren i centrum Utnyttja cykelns potential 19 (22)

20 Låt kollektivtrafiken forma ryggraden i trafiksystemet Tillgängligheten med lugnare tempo Samordna smarta parkeringslösningar SAMMANSTÄLLNING Atkins och Sydväst arkitektur och landskap, september 2010 Handlingen är en sammanställning av en trafik- och stadsbyggnadsutredning som syftade till att med ett antal trafikscenarier som utgångspunkt ta fram olika förslag på en framtida strategi för områdets utveckling, samt utvärdera konsekvenserna av de olika alternativen. Sammanställningen redovisar förutom förutsättningar sju grundprinciper för trafikstrukturen i ett inledande skede. Av dessa sju grundprinciper valdes tre priciper att arbeta vidare med vilka utvecklades i fem olika förslag. Utifrån studier av kapacitet och kölängder för de olika förslagen valdes tre alternativ som studerades och analyserades lite mer ingående avseende kapacitet, sektioner, gatuutformning, grönstruktur, funktioner och bebyggelsestruktur. Med utgångspunkt från de kapacitetsberäkningar som gjordes initialt i utredningen redovisas även ett resonemang kring framtidens resande. Det är svårt att uppnå eftersträvade kvaliteter och trafikmiljöer i Västra Hamnen om vi fortsätter att åka bil i samma utsträckning som i dagsläget vilket motsvarar det så kallade scenario 50 som innebär att biltrafikandelen är cirka 45%. Med ett ändrat resbeteende där andelen resor med bil minskar och gång-, cykel- och kollektivtrafik får ökade andelar så har vi bättre förutsättningar att nå de visioner och målsättningar som finns. Ett scenario 30 redovisas i enlighet med de slutsatser som gjordes i Trafikutredning för Västra Hamnen där biltrafikandelen minskat till motsvarande cirka 25% i framtiden. Kommentar: Efter sammanställningen hade de olika förvaltningarna alternativ 1A samt 2 som favoriter. Projektet Citadellsfogen startades i syfte att vidare studera och analysera dessa alternativ samt belysa eventuella konsekvenser för trafiken utanför själva området. Även om de två redovisade alternativen var favoriterna fanns många frågetecken att räta ut och de illustrerade förslagen hade stora förbättringspotentialer. Bland annat diskuterades följande: Västra Varvsgatans sektion med 4 körfält för biltrafik och 2 körfält för kollektivtrafik är inte önskvärd. 20 (22)

21 Bebyggelsestrukturen är svår att applicera med olika utbyggnadsetapper med hänsyn till befintlig bebyggelse. Kanelen i väster bör inte däckas över i den utsträckning som redovisats. Alternativ 2 redovisar ett separerat kollektivtrafikkörfält i Limhamnsvägens förlängning som inte behövs. Platsbildningen vid kanalen i öster är tveksam, särskilt i alternativ (22)

22 22 (22)

BILTRAFIKANALYS AV TRAFIKSTRUKTUR

BILTRAFIKANALYS AV TRAFIKSTRUKTUR BILTRAFIKANALYS AV TRAFIKSTRUKTUR Delrapport 3 - Inom ramen för Upprättad: 2012-12-05 Ansvariga: Camilla Morland Förvaltning: GK Styrgrupp: Kerstin Åkerwall/ Ulrika Signal SBK, Ordförande Håkan Thulin

Läs mer

VÄRDEPROGRAM FÖR CITADELLSFOGEN

VÄRDEPROGRAM FÖR CITADELLSFOGEN VÄRDEPROGRAM FÖR CITADELLSFOGEN 2012.12.18 INNEHÅLL INLEDNINg 4 BAKGRUNd 6 KÄRNA 10 VISION 16 LEDSTJÄRNor 17 VÄRDEPLAN 19 STRATEGIEr 20 STRATEGISKA PROJEKT 25 Tidigare utredningar 26 MEDVERKANDE Beställare

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

CITADELLSFOGEN KORSNINGSPUNKTEN NEPTUNIGATAN/ ESPLANADEN. Delrapport 2 - Inom ramen för

CITADELLSFOGEN KORSNINGSPUNKTEN NEPTUNIGATAN/ ESPLANADEN. Delrapport 2 - Inom ramen för KORSNINGSPUNKTEN NEPTUNIGATAN/ ESPLANADEN Upprättad: Ansvariga: Jessica Jaremo, Christina Andréasson, Anders Nilsson Förvaltning: SBK, FK, GK Arbetsgrupp: Christina Andréasson, FK Anne Brontér, SBK Sven

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Trafikutredning Storvreta

Trafikutredning Storvreta Trafikutredning Storvreta 2008.05.22 Resultat från trafikanalyser Projektorganisation Uppsala kommun Projektledare Pernilla Hessling, Stadsbyggnadskontoret Uppdragsansvarig Handläggare Trafiksimulering

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Nacka Kommun Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Version 5.2 Stockholm 2015-08-20 Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Datum 2015-08-20 Uppdragsnummer Utgåva/Status Version 5.2 Carl Chytraeus

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ferdinand 9 i stadsdelen Sundby

Startpromemoria för planläggning av Ferdinand 9 i stadsdelen Sundby STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-10-17 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ferdinand 9 i stadsdelen Sundby Förslag

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Trafikutredning i samband med planprogram Åsa

Trafikutredning i samband med planprogram Åsa Kungsbacka kommun Trafikutredning i samband med planprogram Åsa Göteborg 2015-03-10 Trafikutredning i samband med planprogram Åsa Datum 2015-03-10 Uppdragsnummer 1320012119 Utgåva/Status Rebecka Gunnarsson

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för HEMSÖGATANS FÖRLÄNGNING i Hamnen i Malmö

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för HEMSÖGATANS FÖRLÄNGNING i Hamnen i Malmö 2011-04-26 Dp 5155 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för HEMSÖGATANS FÖRLÄNGNING i Hamnen i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning, fastighetsförteckning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse Trafikutredning Tillfart Sydväst Utredning av kompletterande vägförbindelse till Mariestad Norra 2010-11-19 Medverkande Beställare: Mariestads kommun, kommunledningskontoret Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN 2007-09-06 5 1 Programprocessen Programområdet omfattar de fyra stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Bakgrund

Läs mer

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar 2018-09-19 Under våren 2018 genomfördes en trafikanalys för Vårvik (fd Knorren) och Hjulkvarnelund i Trollhättan (Trafikanalyser Vårvik

Läs mer

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Inledning och syfte Bakgrund Syftet med programmet är att få en helhetsbild av omstruktureringen

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun Trafikutredning Nya Öjersjövägen Partille kommun ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-40151 Göteborg Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

Pp 6012. Planprogram för kvarteren. SKOLAN, GÄDDAN m fl. i Västra hamnen i Malmö

Pp 6012. Planprogram för kvarteren. SKOLAN, GÄDDAN m fl. i Västra hamnen i Malmö Pp 6012 Planprogram för kvarteren SKOLAN, GÄDDAN m fl. i Västra hamnen i Malmö Malmö stadsbyggnadskontor, mars 2007 Medverkande Beställare Christer Larsson, SBK Styrgrupp Christer Larsson, SBK Jan-Olof

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Ulleråker. Möte om detaljplan för centrala Ulleråker

Ulleråker. Möte om detaljplan för centrala Ulleråker Ulleråker Möte om detaljplan för centrala Ulleråker 2016-08-24 Ulleråker en del av ett växande Uppsala Ny översiktsplan för Uppsala kommun Prioriteringar En drivande kraft i världen En kommun för alla

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

som tillhör detaljplan för HOLMASTIGEN genom HOLMA i Hyllie i Malmö.

som tillhör detaljplan för HOLMASTIGEN genom HOLMA i Hyllie i Malmö. 2011 10 20 Dp 5157 UTSTÄLLNINGSHANDLING BESKRIVNING som tillhör detaljplan för HOLMASTIGEN genom HOLMA i Hyllie i Malmö. HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö datum 2013-12-12 diarienummer 2013-00307 Dp 5318 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Översiktsplanen för Trelleborgs Stad 2025. Som tidigare gör kommunen

Läs mer

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv Utgångspunkter för stadsliv Utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla Prioritera centrala staden för gående och vistelse Sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt

Läs mer

SKISS PÅ PROGRAMFÖRSLAGET

SKISS PÅ PROGRAMFÖRSLAGET PROGRAM FÖR DELAR AV SYDÖSTRA HÖGANÄS (LÅNGARÖDSOMRÅDET) I ANSLUTNING TILL FÖRLÄNGNING AV ALLÉGATAN VI VILL... SKISS PÅ PROGRAMFÖRSLAGET BINDA SAMMAN... binda samman och bygga ut staden. I samband med

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Kvarteret Gäddan 2-7 mfl Projektnummer Förslag till OBJEKTS- GODKÄNNANDE. Upprättad

Kvarteret Gäddan 2-7 mfl Projektnummer Förslag till OBJEKTS- GODKÄNNANDE. Upprättad objektsgodkännande gäddan 20140523(155222)_tmp Projektnummer 3002 Förslag till OBJEKTS- GODKÄNNANDE Upprättad Ansvarig: Christina Andréasson Förvaltning: Fastighetskontoret Enhet: Projektenheten, Exploateringsavdelningen

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker 9 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Andreasson Jenny Hellgren Anna Håkman Anders Datum 2016-08-08 Diarienummer GSN-2016-1446 Gatu- och samhällsmiljönämnden Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Detaljplaner inom vägplan E4, sträckan Gumboda-Grimsmark

Detaljplaner inom vägplan E4, sträckan Gumboda-Grimsmark 9-01 Detaljplaner inom vägplan E4, sträckan Gumboda-Grimsmark Inom vägplan för sträckan Gumboda-Grimsmark berörs sex detaljplaner av vägplanens nya vägområde. I tabellen nedan visas en sammanställning

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås 2019-03-12 Dnr 2018/00665 BN Viktor Ståhl Tel 021-39 00 34 Byggnadsnämnden Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan I mars år 2016 togs ett beslut

Läs mer

Trafikanalys Västra Ursvik

Trafikanalys Västra Ursvik UPPDRAG Förstudie Västra Ursvik UPPDRAGSNUMMER 7001176 UPPDRAGSLEDARE Björn Jebic UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 7 REVIDERAT 2016-07-06 Trafikanalys Västra Ursvik Syfte Detta är ett komplement till

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Trafikutredning, Almösund, Tjörns kommun Trafikanalys och trafikutformnings förslag för detaljplan Ävja 1:29 och Mällby 1:29 mfl.

Trafikutredning, Almösund, Tjörns kommun Trafikanalys och trafikutformnings förslag för detaljplan Ävja 1:29 och Mällby 1:29 mfl. Trafikanalys och trafikutformnings förslag för detaljplan Ävja 1:29. och Mällby 1:29 mfl Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN TRAFIK PÅ RISSNELEDEN Analys av Rissneleden som stadsgata L:\7020\2010\Lingonskogen\trafik ver WSP Analys & Strategi 2010-11-11 2 (6) Bakgrund Ett planprogram för del av Sundbyberg 2:26 Lingonskogen har

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Vet du vad som planeras i Skiljebo?

Vet du vad som planeras i Skiljebo? DETALJPLAN 1898 Dnr: 2017/01582 Vet du vad som planeras i Skiljebo? Så här skulle området kunna se ut. Ny aktivitetspark och nya bostäder i Skiljebo Stadsbyggnadsförvaltningen tar just nu fram en detaljplan

Läs mer

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden FÖP Hamnen 20180301 Bakgrund Då avdelningen för planering och utveckling fick uppdraget att ta fram en detaljplan för en ny

Läs mer

PM Landvetter Airport City Trafikplats söder om Rv40

PM Landvetter Airport City Trafikplats söder om Rv40 Vy över Airport City från norr vid full utbyggnad (Källa: Airport City program och konsekvenser, Härryda kommunstyrelse, 2011) PM Landvetter Airport City Trafikplats söder om Rv40 Emelie Heijmans ÅF-Infrastructure

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Mörbylånga kommun Förstudie bebyggelseutveckling Anders Nilsson, Helena Nilsson 2009-12-01 Eriksöre 5:1 skifte 4 Eriksöre 6:14 Eriksöre 6:1 skifte 5 innehållsförteckning Eriksöre

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-07-11 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 Diarienummer: SBN-2016-02814 Fastighet: Rönnbäret 1 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Sandviken. Populärversion av översiktsplan inför utställning 17 oktober 17 december 2018

Sandviken. Populärversion av översiktsplan inför utställning 17 oktober 17 december 2018 Sandviken Populärversion av översiktsplan inför utställning 17 oktober 17 december 2018 Sandviken, en del av Östersund 2014 antogs översiktsplanen Östersund 2040 av kommunfullmäktige. I den fanns visionen

Läs mer

PM gällande utformning av cirkulationsplats

PM gällande utformning av cirkulationsplats gällande utformning av cirkulationsplats Uppdrag Beställare Från Till nummer Kungsbacka kommun Anton Nilsson Charlotta Ljungkull DP-01 Datum 2018-11-29 Ramböll Sverige AB Box 5343,Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

Trafikanalys Luleå Kronan

Trafikanalys Luleå Kronan Luleå kommun Malmö 2016-09-22 Datum 2016-09-22 Uppdragsnummer 1320021084 Utgåva/Status Anders Sjöholm Johan Jönsson Johannes Wolfmaier Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan

Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Göteborgs stad Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Slutlig Malmö 2018-05-22 Trafikanalys detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Datum 2018-05-22 Uppdragsnummer

Läs mer

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K.,

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K., vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping I d e n t i t e t - H e l h e t - R ö r e l s e ANALYS B20 B21 B22 För att få en förståelse av Norra Munksjö-området och dess karaktär

Läs mer