RAPPORT. Dagvattenutredning Sätra 23:2 m.fl. RAPATAC AB UPPSALA VA OCH VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER PERNILLA THUR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Dagvattenutredning Sätra 23:2 m.fl. RAPATAC AB UPPSALA VA OCH VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER PERNILLA THUR"

Transkript

1 RAPATAC AB Dagvattenutredning Sätra 23:2 m.fl. UPPDRAGSNUMMER UPPSALA VA OCH VATTENRESURSER PERNILLA THUR KVALITETSGRANSKARE: TOVE LINDFORS

2

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Uppdrag och syfte Organisation 3 2 Riktlinjer för planering av dagvatten Gävle kommuns dagvattenpolicy Förslag till riktvärden för dagvatten Svenskt Vattens publikation P Områdesbeskrivning Före exploatering Efter exploatering 7 4 Förutsättningar Flödesvägar och lågpunktsanalys Geologiska och hydrogeologiska förhållanden Recipient Dagvattenledningar i anslutning till planområdet 13 5 Beräkningar Indata Dagvattenflöden och erforderlig fördröjningsvolym Föroreningsberäkningar 15 6 Systemlösning för dagvattenhantering Höjdsättning och sekundära avrinningsvägar Reningseffekt i föreslagna anläggningar Växtbäddar Träd i skelettjordar Permeabla ytor Grönt tak 25 1(28)

4 7 Slutsatser 27 8 Litteraturförteckning 28 2(28)

5 1 Inledning 1.1 Uppdrag och syfte Detta PM syftar till att redovisa dagvattensituationen i Sätra 23:2 m.fl., Sätra Centrum, före och efter planerad bebyggelse i området, samt att bedöma vilka åtgärder som kan behövas för att hantera framtida dagvattenflöden och föroreningar. Kvarteret ligger i Sätra i nordvästra Gävle. Syftet med utredningen är: Beräkning av dagvattenflöden före och efter exploatering. Dimensionerande flöden beräknas för 20- och 10-årsregn. Framtagande av erforderliga fördröjningsvolymer. Konsekvenser vid extrema flöden, minst ett 100-årsregn. Beräkning av föroreningshalter före och efter exploatering. Föroreningsmängder och koncentrationer i dagvattnet beräknas i StormTac och jämförs med riktvärden enligt Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp (2009). Förslag till åtgärder (utifrån behov av fördröjning och rening) för att hantera dagvattnet inom planområdet. 1.2 Organisation Beställare Uppdragsledare Handläggare Intern kvalitetsgranskare Rapatac AB Cecilia Sjöberg, Sweco Environment AB Pernilla Thur, Sweco Environment AB Tove Lindfors, Sweco Environment AB 3(28)

6 2 Riktlinjer för planering av dagvatten 2.1 Gävle kommuns dagvattenpolicy Gävle kommuns dagvattenpolicy har nio riktlinjer som ska följas. Dessa är: - Dagvatten skall ses som en estetisk, biologisk och hydrologisk resurs och omhändertas på ett för platsen lämpligt sätt. - Dagvatten skall hanteras på ett säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt sätt så att god bebyggelsemiljö och god naturmiljö kan uppnås och olägenheter undvikas. - Den naturliga vattenbalansen skall eftersträvas. - Lokalt omhändertagande av dagvatten skall genomföras där så är miljömässigt motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. - Tillförseln av dagvatten i ledningssystem skall minska. - Dagvatten skall användas som resurs för närmiljön och synliggöras där så är möjligt och motiverat. - Förorening av dagvatten skall begränsas, främst vad gäller metall- och petroleumprodukter. Åtgärder för att minska föroreningar skall genomföras i första hand vid föroreningarnas källor där så är miljömässigt motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. - Smutsigt dagvatten skall där så är möjligt och motiverat separeras från rent. - Principen för finansiering av dagvattenåtgärder är att den som orsakar belastningen betalar. 2.2 Förslag till riktvärden för dagvatten Det finns idag (år 2017) inga fastställda riktvärden för föroreningshalter i dagvatten. Bedömningar görs från fall till fall utifrån referensvärden och bedömningar av recipientens känslighet. Behov kan dock finnas att ibland använda rikt-/jämförelsevärden för att spegla påverkan från dagvatten på recipient ur föroreningssynpunkt. Med anledning av detta tog Riktvärdesgruppen under 2009 fram riktvärden för föroreningar i dagvatten som ska fungera som en indikator på om rening av dagvattnet är nödvändigt. Reningen ska då göras med bästa möjliga teknik och till en rimlig kostnad med målsättningen att åtgärderna leder till att riktvärdena inte överskrids (Riktvärdesgruppen, 2009). I utredningen har Riktvärdesgruppens riktvärden nyttjats för att bedöma om dagvatten bör omhändertas och renas. De finns olika nivåer på dessa riktvärden beroende på typen av recipient samt om utsläppet sker direkt till recipient eller om dagvattnet först leds via dike, damm eller ledning och därefter till recipienten. I denna utredning jämförs halter med 4(28)

7 riktvärde som motsvarar direktutsläpp till mindre sjöar, vattendrag och havsvikar (Tabell 1). Tabell 1. Föreslagna riktvärden för dagvattenutsläpp givna i årsmedelhalt. Angivna riktvärden motsvarar direktutsläpp till mindre sjöar, vattendrag och havsvikar (Riktvärdesgruppen 2009). Ämne Enhet Riktvärde (årsmedelhalt) Fosfor (P) μg/l 160 Kväve (N) mg/l 2,0 Bly (Pb) μg/l 8 Koppar (Cu) μg/l 18 Zink (Zn) μg/l 75 Kadmium (Cd) μg/l 0,4 Krom (Cr) μg/l 10 Nickel (Ni) μg/l 15 Kvicksilver (Hg) μg/l 0,03 Suspenderad substans (SS) mg/l 40 Olja mg/l 0,4 Benso(a)pyren (BaP) μg/l 0, Svenskt Vattens publikation P110 Svenskt Vattens P110 är en publikation som ger rekommendationer för hur nya exploateringsområden ska uppnå uppsatta funktionskrav för skydd av anläggningar och bebyggelse (Svenskt Vatten, 2016). Publikationen berör även befintliga områden och visar att mycket arbete kommer att krävas för att uppnå en förbättrad säkerhet mot översvämning i befintliga samhällen och reducera utsläppen av dagvattenföroreningar till recipienter. Huvudbudskapen i P110 är övergripande krav och förutsättningar för samhällenas avvattning, dimensionering och utformning av nya dagvattenledningar, dimensionering och utformning av nya spillvattenledningar, och hur vatten från husgrundsdräneringar ska avledas och tas om hand. I syfte att ta hänsyn till framtida klimatförändringar föreslår Svenskt Vatten att nederbördsintensiteten ska ökas med 25 % i beräkningar då utredning av dagvattenfrågan sker. Ledningssystemen ska även, som ett minimikrav, dimensioneras för att klara en nederbörd med återkomsttiden 5 år vid fylld ledning och 20 år för trycklinjen i marknivån för tät bebyggelse. 5(28)

8 Då nya dagvattensystem ska anläggas är det också grundläggande att husgrunder och byggnader inte översvämmas då kapaciteten i ledningar och öppna diken överskrids. Därmed är det viktigt att ta hänsyn till hur byggnader ska höjdsättas så att ytligt rinnande dagvatten kan rinna undan utan att skada bebyggelse. 6(28)

9 3 Områdesbeskrivning 3.1 Före exploatering Planområdet ligger i Sätra i nordvästra Gävle. Det är ca 1 ha stort och består före exploatering av parkeringar och skogspartier, se Figur 1. Figur 1. Planområdet markerat med röd linje. 3.2 Efter exploatering För området planeras en förskola med en utomhusgård med mycket grönt. En byggnad för familjecentral och en plattsatt gård har redan uppförts. Gråstensvägen ligger kvar och fungerar som lokalgata och avlämningsplats för förskolan, se Figur 2. 7(28)

10 Figur 2. Planerad markanvändning efter exploatering. 8(28)

11 4 Förutsättningar 4.1 Flödesvägar och lågpunktsanalys Utifrån höjddata, erhållen från Gävle kommun , har analys av flödesvägar och lågpunkter/instängda områden utförts och resultat visas i Figur 3. Inom planområdet identifieras två lågpunkter, se Figur 3. Med lågpunkter avses här instängda områden från vilka dagvatten inte kan avrinna ytledes. I händelse av extrem nederbörd går ledningssystemen fulla och avrinningen sker ytledes på markytan. Från de instängda områdena kan vattnet inte rinna vidare ytledes utan riskerar att orsaka översvämningar som kan leda till skadliga översvämningar på byggnader. Då delar av området redan byggts har två punkter markerats som riskområden för översvämningar, se Figur 4. Den mindre lågpunkten har sannolikt byggts bort, men höjdsättningen där och huruvida det markerade inflödet till området norrifrån är hanterat är osäkert. Det andra riskområdet är markerat mellan byggnaden och den plattsatta gården. Även här bör höjdsättningen undersökas för att säkerställa att byggnaden inte riskerar att svämma över. Figur 3. Identifierade lågpunkter i området, mörkare blått lägre punkt. Blå pilar visar flödesriktningar. Planområdet är markerat med röd linje. 9(28)

12 Figur 4. Identifierade problemområden inringade. Lågpunkter vid befintlig familjecentral och planerat kontor. Mörkare blått lägre punkt. Blå pilar visar flödesriktningar. Planområdet är markerat med röd linje. 10(28)

13 4.2 Geologiska och hydrogeologiska förhållanden SGU:s jordartskarta visar att hela planområdet utgörs av en sandig morän och jorddjupet är bedömt till 3-5 meter. Infiltration av dagvatten i grönområdena är således möjlig men måttlig. En geoteknisk undersökning rekommenderas för att utreda infiltrationsmöjligheterna för planområdet i stort. Även grundvattenytans nivå bör undersökas. Ska infiltration vara möjlig krävs det en omättad yta i marken ovanför grundvattennivån. Infiltration av dagvatten är positivt både för dagvattenhanteringen och för grundvattenbildningen. 4.3 Recipient Bäckebrobäcken rinner förbi väster om området. Bäcken rinner ut i Gavleån som i sin tur mynnar ut i Inre Fjärden. Området hör till det kommunala verksamhetsområdet för dagvatten och dagvattennätet mynnar ut i Inre Fjärden. Dagvatten som infiltrerar har sannolikt Bäckebrobäcken (SE ) och/eller Gavleån (SE ) som ytvattenrecipient. Planområdet ligger inom Gavleåns avrinningsområde, Figur 5. Det finns också ett vattenskyddsområde för grundvattenmagasinet Gävle-Sandviken (SE ) söder om planområdet, Figur 5. Planområdet ligger utanför grundvattenmagasinets tillrinningsområde och bör inte påverka kvaliteten på magasinet. Recipient från planområdets dagvattennät är Inre Fjärden (SE ). Vattenförekomsterna omfattas av miljökvalitetsnormer (MKN) om god status för ytvatten. MKN fastställdes av Vattenmyndigheterna enligt Vattenförvaltningsförordningen (2004:660) som baseras på EU:s ramdirektiv för vatten (2000/60/EG). Målsättningen är att MKN för Bäckebrobäcken ska ha uppnått God ekologisk status till God kemiska ytvattenstatus ska ha uppnåtts 2015, med mindre stränga krav för bromerade difenyleter, kvicksilver, kadmium och bly. Bäckebrobäcken har även problem med tillförsel av miljögifter. Målsättningen är att MKN för Gavleån ska ha uppnåtts till 2021 avseende ekologisk status. Tidsfristen beror av flödesregeringar, morfologiska förändringar, övergödning och kontinuitet. Gavleån har även problem med tillförsel av miljögifter. Målsättningen är att MKN för Inre Fjärden ska ha uppnått Måttlig ekologisk status till God kemiska ytvattenstatus ska ha uppnåtts 2015, med mindre stränga krav för bromerade difenyleter och kvicksilver och tidsfrist till 2027 för kadmium och bly. Inre Fjärden har idag problem med tillförsel av miljögifter, övergödning samt morfologiska förändringar. Statusen är idag bedömd efter arbetsmaterial från 2015, se Tabell 2. 11(28)

14 Tabell 2. Statusklassning 2015 för Gävleån, Inre Fjärden och grundvattenmagasinet Gävle- Sandviken är hämtade från Vatteninformationssystem Sverige (VISS). Vattenförekomst Ekologisk status Kemisk ytvattenstatus Kemisk och Kvanitativ status Bäckebrobäcken (SE Gavleån (SE ) Inre Fjärden (SE ) Gävle-Sandviken (SE ) Måttlig Måttlig Dålig Uppnår ej god Uppnår ej god Uppnår ej god God Figur 5. Planområdet markerat med röd linje. Vattenskyddsområde randat blått. Avrinningsområde vid planområdet, mörkblått, recipient Gavleån. 12(28)

15 4.4 Dagvattenledningar i anslutning till planområdet Det befintliga ledningsnätet för dagvatten har erhållits från Gästrike Vatten AB och redovisas i Figur 6. Ingen uppgift om anslutningspunkt har erhållits. Planerade byggnader kommer inte hamna i konflikt med befintliga ledningar. Figur 6. Befintligt ledningsnät i förhållande till planerat område. 13(28)

16 5 Beräkningar Beräkning av dagvattenflöden och föroreningsbelastning utfördes med hjälp av den webbaserade recipient- och dagvattenmodellen StormTac (version ). Modellen är ett planeringsverktyg där översiktliga beräkningar av flöden och koncentrationer av olika föroreningar kan utföras. Nödvändig indata till modellen består av nederbördsdata samt det aktuella områdets area och markanvändning. Till beräkningarna nyttjar modellen vetenskapligt granskade schablonhalter av föroreningar baserade på flödesproportionell provtagning. 5.1 Indata Det nederbördsvärde som använts till beräkningar av dagvattenflöden och föroreningar är 613 mm och kommer från mätstationen Gävle A. Det angivna värdet är korrigerat med en faktor 1,1 för att ta höjd för mätförluster. Se Figur 1, Figur 2 och Tabell 3, för uppskattade areor före och efter exploatering. Markanvändning före exploatering har tolkats utifrån ortofoto samt uppgifter från Gävle kommun medan arealer för markanvändningen efter exploatering beräknades efter planförslag och genom samråd med Gävle kommun. För framtidens markanvändning valdes avrinningskoefficienter enligt P110 anpassade efter planen för beräkning av flöden i StormTac. Avrinningskoefficienterna för föroreningsberäkningar i StormTac utgår från årsmedelflöden. Tabell 3. Markanvändning inom planområdet. Marktyp Avrinningskoefficient (φ) Area före exploatering (ha) Area efter exploatering (ha) Parkering 0,80 0,39 Väg 0,80 0,07 0,07 Grönområde 0,10 0,49 0,15 Gång- och cykelväg 0,80 0,05 0,05 Gårdsyta inom kvarter 0,45 0,31 Plattsatt gård 0,68 0,14 Grönt tak 0,60 0,28 Total area 1,00 1,00 Reducerad area 0,45 0,51 Parametern reducerad area definierar den effektiva hårdgjorda ytan som bidrar till avrinningen. Den reducerade arean räknas fram genom att multiplicera avrinningskoefficienten med arean för respektive markanvändning. 14(28)

17 Till beräkningarna i StormTac har de markanvändningskategorier används som bedömts bäst återspegla avrinning och föroreningshalter. Beräkningarna av dimensionerande flöden gjordes utifrån ett regn med en återkomsttid på 10-, 20- och 100 år och en klimatfaktor på 1,25 för framtida flöden. Rinnsträckan har utifrån planområdet uppskattats till cirka 200 meter. Tillåtet utflöde efter exploatering har sats till samma utflöde som innan exploatering eftersom Gävle kommun har som dagvattenpolicy att flödena till dagvattennätet inte ska öka. 5.2 Dagvattenflöden och erforderlig fördröjningsvolym Dimensionerande flöden beräknades för hela detaljplaneområdet, med 10-, 20- och 100- års återkomsttid för regnen, se Tabell 4. För beräkning av flöden efter exploatering sattes en klimatfaktor på 1,25 för alla återkomsttider. Flödesberäkningarna har gjorts för markanvändning identifierade enligt Tabell 3. Tabell 4. Dimensionerande flöden. Återkomsttid, regn (år) Flöde före exploatering (l/s) 10-årsregn årsregn årsregn Flöde efter exploatering (l/s) De dimensionerande flödena ökar efter exploateringen. Ytorna som idag är hårdgjorda förblir hårdgjorda vid vägen och den plattsatta gården eller ersätts av en förskolegård. Ytorna som idag är grönområde blir efter exploateringen dels fortsatt grönområde dels byggnader med gröna tak. Det finns inga kapacitetsproblem för ledningsnätet vid området och inga särskilda krav på fördröjning enligt uppgift från Gävle kommun och Gästrike vatten. Riktlinjen är dock att flödena till dagvattennätet inte får öka och då behövs fördröjning inom planområdet. Enligt beräkning i StormTac ges att en fördröjningsvolym på 58 m 3 behövs för att flödet vid ett regn med 20 års återkomsttid inte ska öka efter exploateringen. 5.3 Föroreningsberäkningar Tabell 5 visar resultat av beräknade föroreningshalter. Dessa baseras på markanvändningen som presenterats i Tabell 3. Kväve och fosfor ökar, övriga föroreningskoncentrationer och föroreningsmängder minskar efter exploatering. Ökningen 15(28)

18 av kväve och fosfor beror på näringsläckage från de gröna taken. Kväve och kvicksilver överskrider eller tangerar satta riktvärden. Tabell 5. Föroreningskoncentrationer före och efter exploatering. Fetmarkerade koncentrationer då riktvärdet överskrids. Riktvärde enligt Riktvärdesgruppen (2009). Koncentrationer P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Olja ug/l ug/l ug/l ug/l ug/l ug/l ug/l ug/l ug/l ug/l ug/l Före , ,6 0, Efter , ,16 3,3 2,3 0, Riktvärde 1M (ug/l) , , Ur dagvattenkvalitetsperspektiv är det också viktigt att studera föroreningsmängder som når recipienten på årsbasis, då vissa föroreningar kan leda till kroniska effekter i miljön. Föroreningsmängder före och efter exploatering presenteras i Tabell 6. Även sett till mängder minskar belastningen efter exploatering förutom när det gäller fosfor och kväve. Tabell 6. Föroreningsmängder före och efter exploatering. Mängder P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Olja kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år kg/år Före 0,33 4,4 0,065 0,1 0,32 0,0012 0,036 0,034 0, ,2 Efter 0,37 6,9 0,0083 0,048 0,085 0, ,011 0,0077 0, ,96 16(28)

19 6 Systemlösning för dagvattenhantering Systemlösningen utgår från Gävle kommuns dagvattenpolicy, att flödet från planområdet inte ska öka vid ett regn med återkomsttiden 20 år och Svenskt vattens publikation P110. I systemlösningen föreslås öppen, trög avledning av dagvatten via öppna rännor och en genomtänkt höjdsättning. Fördröjning och rening av dagvatten sker genom att vattnet leds till nedsänkta växtbäddar. Ytor som genererar flest föroreningar är parkeringsytorna och vägen. Dagvatten från dessa ytor är därför viktigast att leda till växtbäddar så att dagvattnet uppnår önskad rening. Ytbehovet för växtbäddarna beror på hur de konstrueras och på den reducerade arean. Utifrån föreslagen exploatering kan ytbehovet uppskattas till m 2, vilket motsvarar 4-8 % av reducerad area. Plats för anläggningarna bör reserveras i detaljplanen. Ytbehovet för växtbäddarna beror dels på dess utformning och dels på den tillrinnande reducerad arean. Med en ökad användning av genomsläppliga beläggningar eller mindre hårdgörandegrad minskar den reducerade arean och därmed också ytbehovet för växtbäddar. Krävs det att ytorna är hårdgjorda och/eller körbara är skelettjordar, till vilka man avleder dagvatten, eller genomsläppliga beläggningar, som placeras i lågstråk där vatten får tid att infiltrera, bra alternativ. Det är fördelaktigt att utforma dagvattenlösningarna på ett sätt som möjliggör infiltration om de geohydrologiska undersökningarna fastställer att det lämpar sig på platsen. Anläggningarna bör oavsett förses med dräneringsledning för det vatten som inte infiltrerar. Vidare ska systemet anslutas till befintligt dagvattennät. Vid den redan uppförda familjecentralen och den anlagda gården vid familjecentralen är förutsättningarna osäkra. Det saknas underlag huruvida åtgärder vidtagits vid de instängda områdena för att undvika översvämningsrisker. För att undvika att vatten rinner in mot byggnaden norrifrån bör ett avskärande dike anläggas. Uppkommer högre krav på fördröjning, eller identifierar man behov att fördröja vatten från sekundära avrinningsvägar för att motverka översvämning, kan grönområdet i områdets södra del utformas för ändamålet. 17(28)

20 Figur 7. Förslag till systemlösning för planområdet. 6.1 Höjdsättning och sekundära avrinningsvägar Höjdsättningen är avgörande för att hantera stora flöden. Vid extremregn går dagvattensystemet fullt och avrinningen sker ytledes. Då är det viktigt att det inte finns några instängda områden - dvs områden från vilka vatten inte kan avrinna ytledes med självfall. Speciellt viktigt är att inga instängda områden finns vid byggnader som då kan skadas av vatten som står mot eller i huskroppen. Med korrekt höjdsättning kan man säkerställa att det finns sekundära avrinningsvägar vid extrem nederbörd och att dagvatten vid normal nederbörd avrinner ytligt till planerade dagvattenlösningar. Höjdsättningen kan regleras i detaljplanen i form av angivna höjder och lutningsriktningar. Det bästa är om man kan planera för grönområden och sekundära avrinningsvägar vid naturliga lågpunkter. 18(28)

21 I Figur 3 illustreras lågpunkter och flödesriktningar i planområdet och dess omgivning. Observera de identifierade lågpunkterna vid byggnaderna, här är det särskilt viktigt att få till en korrekt höjdsättning och sekundära rinnvägar. Fastigheter bör höjdsättas till en högre nivå än angränsande gator och gårdar, vilket medför att dagvatten vid extrem nederbörd kan avledas via gator och grönytor vid händelse av att dagvattensystemets maxkapacitet skulle överskridas. Men en genomarbetad höjdsättning skapar man så kallade sekundära avrinningsvägar. Figur 8 visar ett förslag på sekundära rinnvägar inom planområdet. Figur 8. Förslag på sekundära rinnvägar 19(28)

22 Höjdsättning i anslutning till husfasader bör utformas enligt Figur 9 (Alm och Pirard, 2014). Detta motsvarar en utkastare på cirka 20 centimeter samtidigt som att marken närmast fasad hårdgörs i syfte att undvika belastning på byggnadens dräneringssystem. Marklutningen rekommenderas till 2 procent de första tre metrarna från utkastaren och därefter cirka 1-3 procent för att inte riskera att dagvatten rinner in mot byggnaden. Figur 9. Rekommenderad höjdsättning av mark närmast fasad (Alm och Pirard, 2014). 6.2 Reningseffekt i föreslagna anläggningar Det är viktigast att rena dagvatten från trafikerade ytor då det är den största källan till föroreningar i området. Utifrån föreslagna åtgärder ökar kväve (N) och överskrider riktvärdena för dagvattenutsläpp efter exploatering. Kvicksilver (Hg) tangerar gränsvärdet och Fosfor (P) ökar med exploateringen. De förslagna åtgärderna för fördröjning reducerar föroreningarna i dagvatten. Rening sker främst genom fastläggning av föroreningar vid infiltration och i växtbäddar. Därför bedöms föroreningsutsläpp ifrån planområdet totalt sett minska efter exploatering om de förslagna åtgärderna implementeras och underhålls regelbundet för att upprätthålla deras funktion. Om 6 % av tillrinnande yta används för fördröjning och rening med biofilter enligt StormTacs standardvärden ges att alla föroreningshalter når under satta riktvärden, se Tabell 7. 20(28)

23 Tabell 7. Förväntad reningseffekt hos föreslagen anläggning (StormTac, 2017). Koncentrationer P ug/l N ug/l Pb ug/l Cu ug/l Zn ug/l Cd ug/l Cr ug/l Ni ug/l Hg ug/l SS ug/l Olja ug/l Med rening i växtbädd Riktvärde 1M (ug/l) ,6 3,8 5 0,03 1,6 1 0, , , Växtbäddar Definitionsmässigt är växtbäddar, eller biofilter, en vegetationsbeklädd markbädd med fördröjnings- och översvämningszon för infiltrering och behandling av dagvatten. De kan anläggas i olika form och storlek och skiljer sig åt med avseende på hur man väljer att konstruera avvattningen av anläggningen. Biofilter utformas med inlopp, fördröjningszon ovan växtbädden, erosionsskydd, växtjord, bräddavlopp och någon form av avvattnande system. Biofiltrens huvudsakliga funktion är infiltration varför det är av stor vikt att jordlager utformas dels för god infiltration och dels för vattenhållande förmåga som möjliggör god växtlighet. Biofiltren ska ta emot ytligt avrinnande dagvatten. Därför är det av största vikt att de placeras i lågstråk dit dagvatten kan avledas ytligt utan att blockeras av olämpligt placerade kantstenar eller liknande. Den yta växtbäddarna behöver uppta för att rymma erforderlig fördröjningsvolym beror på växtbäddarnas utformning, exempelvis fördröjningszonens volym, typ av material och dess djup. Beräknad erforderlig fördröjningsvolym för området är 58 m 3. Genom att använda standardvärden från StormTac på biofilters uppbyggnad kan anläggningens yta uppskattas. Ytbehovet bedöms till mellan 4 8 % av tillrinnande yta (hared). För planområdet skulle det bli mellan m 2 växtbädd. Växtbäddar föreslås anläggas vid parkeringen och vägen samt på förskolegården. Dessa bör anläggas nedsänkta för att fungera som fördröjningsmagasin. Se exempelbilder i Figur 10 och Figur 11. Beroende på markens infiltrationskapacitet kan växtbäddarna anläggas med dränering som kan leda dagvattnet till ledningssystemet. Oavsett infiltrationskapacitet ska lösningarna utformas med någon typ av bräddlösning som hanterar höga flöden vid extrem nederbörd. I StormTacs databas (2014). finns uppskattade reningseffekter för växtbäddar, se Tabell 8. 21(28)

24 Tabell 8. Förväntad reningseffekt hos växtbäddar (StormTac, 2014). Förorening P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Olja Reduktion (%) Figur 10. Exempel på utformning av växtbädd i anslutning till en parkering. 22(28)

25 Figur 11. Exempel på utformning av nedsänkt växtbädd i anslutning till hårdgjord yta. 6.4 Träd i skelettjordar Ett alternativ till växtbäddar är skelettjordar med träd. Skelettjorden möjliggör rotutrymme till träden samtidigt som att marken ovan kan hårdgöras och göras körbar. Att anläggningen placeras under mark gör den mycket yteffektiv, men är dyrare än växtbäddar. Luft- och vattentillförsel till träden erhålls genom att anlägga luftbrunnar i bärlagret. Sammantaget kan anläggning av skelettjordar minska flödesbelastningen på ledningsnätet genom infiltration och fördröjning och rena dagvatten, samtidigt som att anläggningen tar lite mark i anspråk. Figur 12 redogör för ett exempel på en skelettjord som försetts med ett tätt underliggande lager. Anläggningen förses även med dränering kopplad till en dagvattenbrunn och ledning. Skelettjordars reningseffekt redovisas i Tabell 9. 23(28)

26 Figur 12. Exempel på trädplantering i hårdgjordyta med skelettjord (Umeå kommun, 2017). Tabell 9. Förväntad reningseffekt hos skelettjordar (StormTac, 2014). Förorening P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Olja Reduktion (%) (28)

27 6.5 Permeabla ytor Parkeringen kan anläggas med permeabel beläggning för rening och fördröjning av dagvattnet. Se Figur 13. Med permeabla beläggningar avses t.ex. grus, gräsarmering eller genomsläppliga plattor/asfalt. De bidrar till att återskapa infiltrationsegenskaperna i marken och på så sätt minska och rena dagvattenflödet från fastigheten och därmed minska belastningen på recipienten. Permeabla ytor kan anläggas på hela eller delar av den planerade parkeringen. Då delar av ytan är genomsläpplig ska höjdsättningen anpassas så att vatten blir stående där för att få tid att infiltrera. Permeabla parkeringsytor kan även kombineras med nedsänkta växtbäddar för ytterligare rening och fördröjning. Figur 13. Exempel på permeabel yta på parkering. 6.6 Grönt tak Gröna tak är ett samlingsbegrepp av vegetationstäckta tak, vilka kan minska och utjämna dagvattenflöden. Växtligheten kan exempelvis bestå av sedumväxter, olika typer av mossor, lökväxter och tåliga perenner, se Figur 14. Med en större tjocklek på taket minskar avrinningskoefficienten och fördröjningskapaciteten ökar. Det vatten som inte fördröjs eller magasineras på taket leds mot stuprörsutkastare längs husvägg. Det är viktigt att taken inte har för kraftig lutning, samt att takkonstruktionen är tillräckligt dimensionerad för att bära tyngden. Avrinningskoefficienter varierar med täckningsdjupet, se Tabell (28)

28 Tabell 10. Avrinningskoefficienter för gröna tak vid olika täckningsdjup (FLL, Green Roofing Guideline). Täckningsdjup (cm) Avrinningskoefficient , , , ,3 >50 0,1 Figur 14. Exempel på utformning av grönt tak, Dagvattenguiden. 26(28)

29 7 Slutsatser Planen för exploatering av Sätra 23:1 m.fl. har undersökts ut ett dagvattenperspektiv. Beräkningar av flöden och föroreningar har utförts och förslag på åtgärder för omhändertagande av dagvatten har tagits fram utifrån riktlinjerna i Gävle kommuns dagvattenpolicy. Följande slutsatser ges av utredningen: Dagvattenflödet ökar med planerad exploatering och beräkning av dimensionerande dagvattenflöden ger att 58 m 3 behöver fördröjas inom planområdet för att uppfylla målet att flödet till dagvattennätet inte får öka med exploateringen. Föroreningsbelastningen beräknas generellt minska efter exploateringen. Kväve och fosfor ökar dock i både koncentration och mängder. För att exploateringen av området ska bidra med att minska föroreningsbelastningen till recipienterna behöver dagvattnet renas. Dagvattenhanteringen som föreslås i denna utredning innebär en trög, öppen dagvattenavledning där vattnet renas och fördröjs i växtbäddar med öppen botten för möjlig infiltration. Detta stämmer väl överens med Gävle kommuns dagvattenpolicy som säger att tillförsel av dagvatten i ledningssystemen inte ska öka, den naturliga vattenbalansen ska bibehållas, dagvatten ska så långt det går omhändertas lokalt och förorening av dagvatten ska begränsas. Framtagen systemlösning ger att flödena kan fördröjas och minskas till dagens nivå och föroreningarna renas så att inga halter överstiger satta riktvärden. Därmed föreligger ingen risk att försämra förutsättningarna att nå satta miljökvalitetsnormer för aktuella recipienter. Som det ser ut enligt erhållen höjddata riskeras instängda områden vid den plattsatta gården mot byggnaden och vid familjecentralen ser vi problem med avrinningsvägar mot byggnaden från norr. Lämplig höjdsättning och ett avskärande dike föreslås. Familjecentralen bör besökas för att kontrollera att marken lutar bort från byggnaden. Om inte kan höjdsättningen behöva justeras och sätt att avleda vattnet från området säkerställas så att inte byggnaderna förstörs vid kraftiga regn. Generellt bedöms det finnas goda förutsättningar att omhänderta dagvatten inom planområdet men det är viktigt att detaljplanen för området reserverar plats för dagvattenhanteringen. 27(28)

30 8 Litteraturförteckning Alm och Pirard, Dagvattenhantering En exempelsamling. Tillgänglig via ovisningar/dagvatten_exempelsamling.pdf Riktvärdesgruppen, Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp [pdf] Tillgänglig via Svenskt Vatten, P110 Avledning av dag-, drän- och spillvatten Funktionskrav, hydraulisk dimensionering och utformning av allmänna avloppssystem. Sveriges Geologiska Undersökning, Kartvisare, jordarter. Tillgänglig via VISS (2017) Vatteninformationssystem Sverige. Tillgänglig via och Gävle kommun Dagvattenpolicy Gävle kommun. [pdf] Tillgänglig via %20dagvattenpolicy.pdf 28(28)

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA 2018-06-25 Peter Knutsson Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Uppdrag och syfte 1.2 Organisation 2. Riktlinjer för planering av dagvatten 2.1 Botkyrka dagvattenpolicy

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Bäckby Centrum, detaljplan 1824, Västerås VÄSTERÅS STAD VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dagvattenutredning Bäckby Centrum, detaljplan 1824, Västerås VÄSTERÅS STAD VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER VÄSTERÅS STAD Dagvattenutredning Bäckby Centrum, detaljplan 1824, Västerås UPPDRAGSNUMMER 13001059 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ JENNIE BRUNDIN MATTHIAS BORRIS CAMILLA HÄGG WICKMAN GUSTAF JOSEFSSON KÖHLER

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

PM dammdimensionering Alsike idrottspark

PM dammdimensionering Alsike idrottspark 14 UPPDRAG Dammdimensionering UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg DATUM 4 UPPDRAGSNUMMER 13003423-001 UPPRÄTTAD AV Sofi Sundin, Patricia Rull, Andreas Sandwall KVALITETESGRANSKNING Maria Nordgren, Helen Indal

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan Vedbobacken, Västerås VÄSTERÅS STAD VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan Vedbobacken, Västerås VÄSTERÅS STAD VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER VÄSTERÅS STAD Dagvattenutredning för detaljplan Vedbobacken, Västerås UPPDRAGSNUMMER 13005735 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ JENNIE BRUNDIN CAMILLA HÄGG WICKMAN GUSTAF JOSEFSSON KÖHLER Innehållsförteckning

Läs mer

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5 Handläggare Maria Forsberg Tel Mottagare Kilen Eldsundsviken AB Mobil +46761466847 E-post maria.forsberg@afconsult.com Datum 2019-03-15 Projekt-ID 754469 Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn

Läs mer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan Lodjuret 4 m.fl., Västerås AROSEKEN BOSTÄDER AB VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan Lodjuret 4 m.fl., Västerås AROSEKEN BOSTÄDER AB VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER AROSEKEN BOSTÄDER AB Dagvattenutredning för detaljplan Lodjuret 4 m.fl., Västerås UPPDRAGSNUMMER 1186705000 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ JENNIE BRUNDIN, CAMILLA HÄGG WICKMAN KVALITETSGRANSKARE: TOVE LINDFORS,

Läs mer

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12)

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) 2013-06-14 STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER 3740088 2018-08-13 Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund Fastighetsbolaget

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING PM 2016-06-28 Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron Särby 3_69\3_Dokument\36_PM_Rapport\PM_Säby SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING KUND Gerson Real Estate AB Linnégatan

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kata 22 och 23, DP1864, Västerås HSB PRODUKTION I MÄLARDALEN HB VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dagvattenutredning Kata 22 och 23, DP1864, Västerås HSB PRODUKTION I MÄLARDALEN HB VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER HSB PRODUKTION I MÄLARDALEN HB Dagvattenutredning Kata 22 och 23, DP1864, Västerås UPPDRAGSNUMMER 1186662000 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ KATARINA BERG, VILHELM FELTELIUS KVALITETSGRANSKARE: OSCAR ENGLE,

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Datum / Version: 2014-01-17 / LEVERANS Prjoektnr: 2011704 Sidan 1 av 12 Teknisk Rapport Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2019-04-24 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (21) Uppdragsnamn

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET Stockholm-Globen 2017-08-28 WSP Sverige AB och Lea Levi WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan för del av Sjötullen 1:2 m.fl. KÖPINGS KOMMUN VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan för del av Sjötullen 1:2 m.fl. KÖPINGS KOMMUN VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER KÖPINGS KOMMUN Dagvattenutredning för detaljplan för del av Sjötullen 1:2 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 13001051-001 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ CAMILLA HÄGG WICKMAN GUSTAV WREDH KAROLINA BENNITZ Innehållsförteckning

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun 2015-05-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (11)

Läs mer

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun Dagvattenutredning Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun 2016-03-18 2016-03-23 2016-08-08 2017-04-19 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2018-12-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING

PM DAGVATTENUTREDNING UPPDRAG Grästorp 14:1 UPPDRAGSNUMMER 13007074 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Elisabeth Nejdmo DATUM GRANSKAD AV Tove Lindfors Dagvattenutredning Grästorp 14:1 Sweco har blivit ombedda att

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan,

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan, Sida 1 (26) Dagvattenutredning Sollentunamässan, 2017-08-29 Sida 2 (26) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Sollentunamässan Sollentuna kommun Johanna Andersson Sollentuna kommun Våra handläggare Jan-Henrik

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Jakobslund Stormtacberäkning

Jakobslund Stormtacberäkning Smedsudden Fastigheter AB Jakobslund Stormtacberäkning 2018-05-10 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Smedsudden Fastigheter AB Viking Nordin Norconsult

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand Samrådshandling Dagvattenutredning Bjurö, Farsta Strand 2016-10-04 Reviderad 2017-02-23 www.bjerking.se Box 1351, 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning inför detaljplan för Oxbacken Centrum, Västerås IMPERIA BYGG AB VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dagvattenutredning inför detaljplan för Oxbacken Centrum, Västerås IMPERIA BYGG AB VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER IMPERIA BYGG AB Dagvattenutredning inför detaljplan för Oxbacken Centrum, Västerås UPPDRAGSNUMMER 13006635 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ JENNIE BRUNDIN CAMILLA HÄGG WICKMAN GUSTAF JOSEFSSON KÖHLER Sammanfattning

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Dagvattenutredning. Fruängsgården Reviderad

Dagvattenutredning. Fruängsgården Reviderad Sida 1 (22) Dagvattenutredning Fruängsgården 6 2017-08-25 Reviderad 2018-11-06 Sida 2 (22) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Fruängsgården 6 Stockholm Stad Våra handläggare Jan-Henrik Eriksson Uppdragsgivare

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar Hr PM 2006-06-19 Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar för dagvatten 1143 245 000 Föroreningsberäkningar för dagvatten till Edsviken inom Sollentuna kommun Inledning...

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop 15U28194 Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad Slutversion Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER 3740071 2018-01-31 DAGVATTEN, SJÖAR OCH VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE: MATTIAS OCKLIND HANDLÄGGARE: 2018-01-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Förutsättningar 1 2.1 Befintlig

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad Samrådshandling Dagvattenutredning Kvarteret Motorn 10, Solna stad 2016-01-02 Reviderad 2016-10-28 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM LIDINGÖ STAD FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM 2017-04-11 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning. Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem

Dagvattenutredning. Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem Sida 1 (20) 18U0997 Dagvattenutredning Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem 2018-09-13 Sida 2 (20) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Alunda vårdcentral Anders Erixon Östhammarshem Vattentornet

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Dagvattenutredning. Kymmendö 3, Farsta 2: Reviderad Uppdrag nr 16U29856

Dagvattenutredning. Kymmendö 3, Farsta 2: Reviderad Uppdrag nr 16U29856 Dagvattenutredning Kymmendö 3, Farsta 2:1 2016-04-08 Reviderad 2017-09-13 Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

RAPPORT. Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER WALLENSTAM AB DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTENUTREDNING

RAPPORT. Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER WALLENSTAM AB DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTENUTREDNING WALLENSTAM AB Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER 1143768000 DAGVATTENUTREDNING DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB GUDRUN ALDHEIMER, MALENA BERGE KVALITETSGRANSKNING TOBIAS RENLUND Sweco

Läs mer

Skogsbrynets förskola Dagvattenutredning

Skogsbrynets förskola Dagvattenutredning s förskola Dagvattenutredning Dagvattenutredning s förskola Beställare: Håbo Kommun FE529 838 81 Hackås Beställarens representant: Anton Karlsson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hantverkargatan

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Rev. Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Revidering av dagvatten PM 2 (13) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar byggnation av bostäder

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN

DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN JANUARI 2016 WÄSTBYGG PROJEKTUTVECKLING I STOCKHOLM AB DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PROJEKTNR. DOKUMENTNR.

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Kilenkrysset Bygg AB Dagvattenutredning Björnbro Uppdragsnummer 1186342000 Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Martin Lindström Frida Nolkrantz Agata Banach 1 (32) S w e co Ingenjör Bååths Gata

Läs mer

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ ÅF INFRASTRUCTURE, GÖTEBORG ÅF infrastructure, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sverige Telefon 0105050000, Säte i Göteborg, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun Uppdrag nr. 15U27870 Dagvattenutredning Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Uppsala

Läs mer

Getterön 2:155 Dagvattenutredning

Getterön 2:155 Dagvattenutredning Beställare: Ängen Fastigheter Getterön 2 432 93 Varberg Beställarens representant: Magnus Lofjärd Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Uppdragsnr: 104 00 42

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Sid 1 (5) PM Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Planområdet Planområdet för Nya Gatan har förändrats sedan dagvattenutredningen Dagvattenutredning

Läs mer

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm UPPDRAG Dagvattenutredning för fastighet Trollhättan 30 UPPDRAGSNUMMER 1143697000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén, Per Boholm DATUM REVIDERAD GRANSKAD AV Agata Banach angående dagvatten

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen

Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen UPPDRAG Godsvagnen dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143701000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén DATUM REVIDERING GRANSKAD AV Gudrun Aldheimer Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan Hartassen 1 och del av Västerås 4:46, Önsta- Gryta, Västerås HSB PRODUKTION I MÄLARDALEN HB

RAPPORT. Dagvattenutredning för detaljplan Hartassen 1 och del av Västerås 4:46, Önsta- Gryta, Västerås HSB PRODUKTION I MÄLARDALEN HB HSB PRODUKTION I MÄLARDALEN HB Dagvattenutredning för detaljplan Hartassen 1 och del av Västerås 4:46, Önsta- Gryta, Västerås UPPDRAGSNUMMER 1186637200 VÄSTERÅS VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSLEDARE: JENNIE

Läs mer