Budgetramar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetramar 2015-2017"

Transkript

1 Dnr KS Dpl 10 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande Ingemar Granath, ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar Dnr KS Dpl 10 Ärende SAMMANFATTNING EKONOMI OCH BUDGETRAMAR Kommunfullmäktige behandlade budget för vid sitt sammanträde i juni i år. Det ekonomiska läget inför de närmaste åren bedömdes som mycket bekymmersamt. Skatteprognoserna blev allt mer pessimistiska under vintern och våren. Resultatnivån var låg, vi nådde bara halva vägen till resultatmålet de båda första åren. Positivt var dock att nämnderna fick kompensation med 2 % för prisoch löneökningar efter fyra år med låg eller ingen uppräkning. Under hösten i år har dock optimismen ökat och skatteprognoserna har blivit allt mer positiva. Härigenom sker en kraftig resultatförbättring för perioden , med allt annat oförändrat. Här är det viktigt att observera att en del av förbättringen hänger samman med en snabbare löneutveckling jämfört med tidigare prognoser. Effekten blir att ökningen i denna del motsvaras av ökade lönekostnader hos nämnderna. Fortfarande finns en osäkerhet om konjunkturutvecklingen, även om de senaste årens larmrapporter har avtagit. SKL konstaterar i höstens Ekonomirapport sammanfattningsvis att många länder fortfarande brottas med svag tillväxt eller recession och att tillväxtländernas ekonomier utvecklas i långsammare takt. Den långsamma tillväxttakten i världsekonomin och den relativt starka kronan påverkar svensk export och svensk ekonomi i mycket hög grad. Enligt prognosen ökar skatteunderlaget i genomsnitt med 5 % årligen under budgetperioden , vilket i det närmaste är i nivå med åren närmast före finanskrisen hösten En lärdom från den krisen är att man bör vara försiktig med att låta kostnaden öka i denna höga takt. Omställningen vid den nedgång som förr eller senare kommer kan bli kännbar. Eftersom finanskrisen blev tydlig redan tidigt under hösten 2008 hann våra förvaltningar stoppa de stora satsningar som låg i 2009 års budget och inbromsningen blev mildare. Om krisen i stället hade kommit under våren 2009 hade vi varit i en helt annan situation. En klok linje kan vara att begränsa kostnadsökningen till att motsvara en genomsnittlig ökningstakt för skatteunderlaget, viket kan ligga någonstans runt 4 %. Under goda år kan vi finansiera investeringar fullt ut och minska koncernens externa låneskuld och Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Tage Erlandergatan 8 A Webb: karlstad.se Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: upphört Bankgiro:

2 Dnr KS Dpl 10 sid 2 (7) under sämre år har vi bättre möjligheter att acceptera lägre resultatnivåer och lånefinansiera delar av investeringarna. Resonemanget följer av kommunens Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning. FINANSIELLT UTGÅNGSLÄGE Gällande treårsbudget för är utgångspunkten för vårt förslag till preliminära budgetramar Vi har uppdaterat prognoser för skatteintäkter, utjämning, elproduktionen, pensionskostnader, arbetsgivaravgifter samt finansiella poster. Vi har även kompletterat med beslut i KS och KF som har behandlats efter budgetbeslutet Dessutom har vi gjort en uppdatering av de demografiska förändringarna. Skatteintäkten grundas på skatteprognos från oktober. Nästa prognos kommer dagarna efter att kommunstyrelsen behandlar budgetramarna i december. Ytterligare två prognoser kommer under vintern/våren inför budgetbehandlingen i maj. Den generella uppräkningen för pris- och löneökningar ligger på 2 procent årligen under hela perioden Resultat beslut juni Förändringar skatteintäkter + utjämning härav ökad ram till nämnder gymnasieskolan, återfört statsbidrag elproduktion demografi (lägre tillägg) kapitalkostnad 9 8 ökad ram kapitalkostnad teknik- och fastighetsnämnden finansnetto övrigt Resultat enligt utkast till ramar Vi har uppdaterat skatteintäkter och utjämning utifrån Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste skatteunderlagsprognos, som kom i dag den 10 oktober (cirk 13:53). Prognosen gav ett avsevärt bättre utfall jämfört med prognosen från april, som låg till grund för kommunfullmäktiges budgetbeslut. SKL bedömer att konjunkturen börjar vända och från 2015 och framåt ger fart åt sysselsättning och lönehöjningar samtidigt som pensionsinkomsterna stiger snabbare. En mindre del av förbättringen avser statsbidrag som kommunerna får enligt den s.k. finansieringsprincipen. Det avser riksdagsbeslut om ökade uppgifter eller ökade kostnader för kommunerna. Dessa bidrag för vi internt vidare genom ökade ramar till berörda nämnder.

3 Dnr KS Dpl 10 sid 3 (7) De generella statsbidragen reducerades i samband med den nya gymnasieskolan. Nu kommer dock större delen att återföras till kommunerna. En ny prognos för elproduktionens intäkter visar ett ytterligare försämrat resultat för 2015 till följd av låga förväntade elpriser. En viss förbättring jämfört med budgetbeslutet finns år 2016, men resultatnivån är ändå så låg som 15 mnkr. Kostnaden för demografiska förändringar är lägre än i budgetbeslutet genom att antalet elever väntas bli lägre än i tidigare prognoser, vilket gäller både grundskola och gymnasieskola. Kapitalkostnaderna (kapitaltjänsten) förbättrar resultatet, trots att nivån är högre. Förklaringen är att avskrivningarna utgör en lägre andel än enligt tidigare bedömningar. En högre andel utgörs därmed av den interna räntan. Förbättringen finns bara ur finansförvaltningens perspektiv. Teknik- och fastighetsnämndens kostnader ökar och skapar behov av ökad budgetram, vilket framgår av nästa punkt. Ökad ram för kapitalkostnad inom teknik- och fastighetsnämndens skattefinansierade verksamhet ingår i utkastet och kommenteras och motiveras i separat ärende. Kommunledningskontorets bedömning och förslag är att kapitalkostnaden för beslutade investeringar bör kompenseras i budgetramen och att detta bör ske i samband med utkastet till ramar. Kapitalkostnaden är opåverkbar när väl en investering är genomförd. En osäkerhet finns alltid i fråga om tidpunkt för när investeringsprojekten är genomförda och kapitalkostnad uppstår. En avstämning bör därför ske i samband med den behandling av över- och underskott som sker i reviderad budget. Motsvarande sker sedan tidigare för de nämnder som berörs av de demografiska förändringarna. Förklaringen till finansnettots förbättring är dels att räntan på pensionsskulden beräknas bli något lägre dels att den finansiella samordningen ger något högre ränteersättning från bolagen. PROBLEMOMRÅDEN Försörjningsstöd Aktuell prognos för försörjningsstöd för i år ligger på 105 mnkr, en ökning från fjolårets 98 mnkr. Budgetramen höjdes med 20 mnkr i budgetbeslutet i juni och uppgår därmed till 90 mnkr för år 2015, inkl. uppräkning för pris- och löneökning. Nämnden fick ett nivåhöjande anslag för jobbpaket i 2013 års budget som alltså finns kvar med ett årligt belopp (9 mnkr) även kommande år. Uppföljning av de tidigare jobbpaketen visar att 70 % av deltagarna aldrig blir aktuella för försörjningsstöd i fortsättningen. Samtidigt sker ett inflöde av nya bidragsmottagare. Enligt SKL:s prognoser kommer en viss minskning att ske av den öppna arbetslösheten, men först från 2015 och framåt. Hur och i vilken grad detta påverkar behovet av försörjningsstöd är svårt att bedöma.

4 Dnr KS Dpl 10 sid 4 (7) Vår bedömning är att det är nödvändigt med ytterligare tillskott till budgetramen. Beloppets storlek är dock ytterst en fråga om en politisk bedömning. Ram och resultaträkning innehåller bara det belopp som beslutades i juni. Kostnadsnivån inom äldrevård och LSS Vård- och omsorgsnämnden har sedan tidigare år byggt upp ett avsevärt eget kapital genom flera års överskott. Vid ingången till 2013 fanns fortfarande 61 mnkr kvar, trots att en del hade utnyttjats under de senaste åren. Nämndens ekonomiska utveckling är dock bekymmersam på längre sikt. Nämnden har under de båda senaste åren överskridit årsbudget med 11 respektive 17 mnkr. Under hösten har dessutom kostnaden för LSS-insatser ökat. Nämndens verksamhet är personalintensiv och därigenom har löneökningar som inte kompenserats i budgetramarna blivit ett allt större bekymmer för nämnden. Vår uppfattning är att nämndens ekonomiska situation behöver analyseras och redovisas inför vårens budgetarbete. ÖVRIGA FRÅGOR Underhållsnivå fastigheter Underhållsnivån har varit en återkommande fråga i budgetsammanhang. Likaså när teknik- och fastighetsnämnden har anpassat lokalkostnaden när internhyrorna inte har täckt kostnadsökningarna för el, värme, myndighetsavgifter mm. Bland annat av denna anledning har en översyn av lokalförsörjningen och av internhyresmodellen påbörjats. Översynen genomförs av representanter från kommunledningskontoret, fastighetsägaren (teknik- och fastighetsförvaltningen) och internhyresgäster (några av förvaltningarna). Arbetet pågår, men redan nu har gruppen gemensamt kunnat konstatera att underhållsnivån bör höjas från den nivå på cirka 75 kr/m2 som internhyror och ramtillskott räcker till under 2014, till en nivå på 100 kr/m2. Ökningen motsvarar en ökad internhyra på totalt cirka 10 mnkr, vilket motsvarar 2,5 % höjning utöver de 2 % som nuvarande regelverk medger. Lägre avgifter för personalförsäkringar. Kommunerna har tidigare betalat en avgift för avtalsgruppsjukförsäkring till AFA Försäkring AB. Nivån har legat på 0,5 % av lönesumman. Eftersom AFA:s utbetalningar har sjunkit kraftigt har bolaget betalat tillbaka premier för åren Ytterligare en återbetalning, för 2004, diskuteras. En annan effekt av AFA:s starka finanser har varit att man avstått från att ta ut premie under några år. Härigenom har en pluspost på 10 mnkr uppstått i kommunens resultat. Besked om detta har kommit sent under året och inte funnits vid budgettillfället. Budget för har på grund av osäkerhet om framtida avgifter grundats på den tidigare avgiften 0,5 %. Samma gäller för nämndernas ramar. Mot bakgrund av de återbetalningar som skett och som diskuteras inför nästa år, och att avgift inte tagits ut under senare år, är vår bedömning att avgift inte heller kommer att tas ut under kommande budgetperiod Budget och budgetramar bör anpassas efter den bedömningen. Eftersom kostnader för

5 Dnr KS Dpl 10 sid 5 (7) personalförsäkringar fördelas ut till nämnderna genom ett internt PO-pålägg minskar nämndernas kostnader. Vanligen har vi justerat ramarna när PO-pålägget ändras. Eftersom vi ser ett behov av höjda internhyror, som belastar nämnderna med ökade kostnader, finns en möjlighet att låta ramarna vara oförändrade, och att utrymmet som skapas används till att finansiera en ökad internhyra med samma belopp. Ramarna blir oförändrade och resultatbudgeten från junibeslutet påverkas inte. Givetvis skulle resultatet ha förbättrats (eller nämnderna ha fått ett ökat generellt utrymma) om vi inte ökar internhyrorna. Men då hade vi inte heller kunnat öka underhållsnivån. Vårt förslag är att nämndernas budgetramar är oförändrade och att utrymmet på 10 mnkr används för att öka internhyrorna med samma belopp. För enskilda nämnder uppstår en obalans mellan dessa båda poster. Kommunledningsutskottet bör därför få i uppdrag att göra en teknisk omfördelning mellan nämndernas ramar, så att förändringen blir neutral. Justering av modellen för IT-finansiering. Kommunledningskontorets IT-enhet har i samverkan med representanter från förvaltningar och bolag genomfört en översyn av modellen för finansiering av koncernens gemensamma IT. Bakgrunden är bl a (lite förenklat) att vissa typer av kostnader sjunker i kostnad medan andra kostnadser ökar. Resultatet av översynen blir en förändrad fördelning av priset för systemdrift, användare och klienter (arbetsstationer). För enskilda förvaltningar kan förändringen bli avsevärd. En teknisk justering kommer att ske av nämndernas budgetramar till följd av den ändrade kostnadsfördelningen. Effekterna för enskilda nämnder bör dock analyseras närmare. Kommunledningskontoret bör även här få i uppdrag att göra en teknisk omfördelning mellan nämndernas ramar, så att förändringen blir neutral Hammarögymnasiets lokaler Hyreskostnaden för Hammarögymnasiet flyttas från gymnasienämnden när verksamheten flyttas efter vårterminen Diskussioner pågår med Hammarö kommun om den framtida användningen och fördelning av kostnaden. I avvaktan på resultatet är kostnaden obudgeterad i utkastet.

6 Dnr KS Dpl 10 sid 6 (7) INVESTERINGAR Nämndernas grundramar och särskilda investeringsprojekt är oförändrade i utkastet jämfört med budgetbeslutet när det gäller 2015 och 2016, förutom att anslaget för nytt vårdboende utökats 2015 i enlighet med kommunfullmäktiges beslut i september. Eftersom periodens sista budgetår 2017 inte behandlades i junibeslutet, innehåller detta år endast nämndernas grundramar och någon enstaka post som enligt beslutet även gäller detta år. AVSTÄMNING AV EKONOMISKA MÅL Resultatmål Summa skatter och utjämning Resultatmål 2 % Resultat enligt utkastet Differens mot målet Finansieringsmål kommunens totala skuldsättning skall inte öka Målet innebär att kommunens totala nettolåneskuld inklusive kommunens totala pensionsåtagande inte skall öka. Av kassaflödesbudgeten framgår följande förändringar av tillgångar och skulder i utkastet till ramar för (mnkr): Tillgångar Summa tillgångsförändring Skulder Minskad låneskuld Ökad pensionsskuld Minskad ansvarsförbindelse pensioner Nettoskuldförändring (minskning) varav vatten och avlopp (ökning) skattefinansierad verksamhet (minskning) STRATEGISK PLAN OCH ÅTAGANDEN I årsredovisningen kommer kommunfullmäktiges mål att följas upp där vi kommer att se resultat och effekter av årets verksamhet. Erfarenheter från verksamhetsåret samt omvärldsförändringar är viktiga delar att ha med sig inför kommande budgetprocess. Här kan behov av eventuella nya eller ändrade åtaganden uppstå. Under de första åren med strategisk plan har vi haft ett stort antal åtaganden. Så har vi även under 2014, men redan 2015 har antalet sjunkit till strax över 35 åtaganden. Det tredje och sista året i gällande strategisk plan (2016) finns endast ett fåtal åtaganden. Inför den kommande planperioden finns det därigenom möjlighet att få en ökad tydlighet i styrningen och att lyfta fram prioriterade

7 Dnr KS Dpl 10 sid 7 (7) områden som behöver utvecklas under perioden samt att formulera åtaganden som har stor betydelse för dessa områden. ANVISNINGAR TILL NÄMNDERNA - UTGÅNGSPUNKTER Även om SKL nu har en mer optimistisk bedömning av konjunktur och skatteunderlagsutveckling finns en osäkerhet om utvecklingen. Försiktighet i fråga om kostnadsutvecklingen under perioden är därför nödvändig. Eventuella äskanden bör därför begränsas till de allra mest prioriterade områdena inom nämndernas verksamhet. Fortfarande gäller att nämndernas budgetkommentarer ska fokuseras på en beskrivning av vilken verksamhet man kan bedriva inom de tilldelade ramarna. Om nämnderna behöver vidta särskilda åtgärder för att anpassa sina kostnader till budgetramen, gäller fortfarande kommunfullmäktiges prioriteringsordning från november 2012: i första hand genomföra anpassningar av nämndens verksamhet i de delar som inte har fastställts av kommunfullmäktige i beslutet om strategisk plan, i andra hand genomföra justeringar som medför förändrade tidsplaner i den strategiska planen, i tredje hand föreslå prioriteringar av åtaganden i den strategiska planen och i fjärde hand föreslå anpassningar av ambitionsnivåer i den strategiska planen. Eventuella äskanden ska tydligt redovisas under en särskild rubrik och anges i prioriteringsordning. Nämnderna ska beskriva hur eventuella äskanden bidrar till målen i den strategiska planen. Nämndernas förslag på nya åtaganden ska främst vara inom de målområden där nämnden har störst påverkansgrad och där nämnden också ser behov av åtaganden. Lars Sätterberg ekonomidirektör Ingemar Granath budgetchef

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

Reviderad budget 2014 samt beslut om nämndernas över- och underskott

Reviderad budget 2014 samt beslut om nämndernas över- och underskott Dnr KS-2014-11 Dpl 10 sid 1 (10) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2014-02-10 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Reviderad budget 2014 samt beslut

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2013

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2013 Dnr KS-2013-216 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-06-03 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2015

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2015 Dnr KS-2015-281 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2015-05-28 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015:

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015: 1 Budget 2015-2017 Budgetprocessen under valår Budgeten fastställdes av kommunfullmäktige den 18 december. Som regel beslutar kommunfullmäktige om budget vid sitt sammanträde i juni. Härmed är processen

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2014

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2014 Dnr KS-2014-305 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2014-05-28 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 23 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 16 Aterbetalning av sjukförsäkringspremier (AFA). tilläggsanslag för ökade underhållsinsatser Dnr KS-2012-504 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2016

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader 2016 Dnr KS-2015-281 Dpl 10 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2016-05-30 Karin Jonsson, 054-5401049 karin.jonsson@karlstad.se Budgetuppföljning med helårsprognos

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Dnr KS-2004-0379 Dpl 041 Postadress: Förvaltning/Kontor, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottnnggatan 32 Tel: 054-29 50 00 Fax: 054-295070

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

MÅNADSRAPPORT JULI 2013

MÅNADSRAPPORT JULI 2013 MÅNADSRAPPORT JULI 2013 Månadsrapport januari juli Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-juli visar ett överskott på 118 mkr, vilket är 33 mkr bättre

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2015 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Dnr KS-2012-772 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Remiss - Förslag till ändringar

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 Verksamhetsplan 2014-2016 8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 8.1. DRIFTBUDGET...14 8.2 RESULTATBUDGET...21 8.3 BALANSBUDGET...22 8.4. NOTER...23 Verksamhetsplan 2014-2016 14 8. Kommuntotalt

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 1 2013 2014 2015 2016 2017 2018 BNP* 1,3 1,9 2,9 3,2 2,3 1,9 Sysselsättning, timmar* 0,4 2,1 1,5 1,1 0,7 0,4 Öppen

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun KS.2013.0361 2013-08-16 Tomas Nilsson Kommunfullmäktige Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun Ärendebeskrivning Riksdagen har beslutat, prop.2011/12:172, att ge möjlighet för kommuner och

Läs mer

Ändring av Kommunplan 2016-2018

Ändring av Kommunplan 2016-2018 Ändring av Kommunplan 2016-2018 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-21 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 Kf 164/2013 Dnr KS 2013/310 Reglemente för resultatutjämningsreserv (RUR) Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska fullmäktige besluta om riktlinjer

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun RAPPORT 1(7) 2010-05-04 KS-118/2010 Handläggare, titel, telefon Claes-Göran Magnell, ekonomidirektör 011-15 34 41 Kommunfullmäktige Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun Förslag till beslut

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation.... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Nämndernas budgetar

Läs mer

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019 Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019 Ekonomi- och verksamhetsplan 2020-2022 - budgetprocessen med ett ekonomifokus Kommunala integrationsrådet 7 maj 2019 Patrik Persson Controller,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter januari månad

Ekonomirapport 2014 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-02-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

bokslutskommuniké 2011

bokslutskommuniké 2011 bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2011 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Strategi för budget i balans

KARLSTADS KOMMUN. Strategi för budget i balans sid 22 (36) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2012-09-26 Dnr. ~Iandlaggare : 2012-10- O 1 IDpl. 16 Strategi för budget i balans 2013-2015 Dnr TFN-2012-1 027 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Sundbybergs stads budget 2016 med plan för

Sundbybergs stads budget 2016 med plan för 2015-10-16 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads budget 2016 med plan för 2017-2018 Beslutsunderlag Grundskole- och gymnasienämndens protokoll den 6 oktober 2015 74 samt förvaltningens skrivelse den

Läs mer

Månadsrapport september 2014

Månadsrapport september 2014 Månadsrapport september Ekonomiskt resultat -09-30 215,4 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med september uppgår till 215,4 mkr. I resultatet ingår jämförelsestörande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Täby kommun September 2008 Åsa Sandgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och omfattning...4

Läs mer

Uppföljning per 2006-03-31

Uppföljning per 2006-03-31 Uppföljning per -03-31 Ekonomisk rapport Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 849. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +32 677. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-11-21 KS 2013/0865 Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) Förslag till beslut

Läs mer

Månadsrapport februari

Månadsrapport februari 2012-03-29 1 (7) Kommunstyrelsen Månadsrapport februari Beslutsunderlag Kommunkontorets skrivelse den 29 mars 2012. Sammanfattning Stadens resultat uppgick efter februari månad till 23,9 mnkr, vilket är

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Budget 2010, plan 2011-2013 Årets resultat 2010 budgeteras till 19,3 mkr och nettoinvesteringarna inklusive beräknad ombudgetering uppgår till 123,6 mkr. Årets resultat motsvarar

Läs mer

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 KRISTINA DAHL SID 1/8 CONTROLLER KRISTINA.DAHL@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen och godkänner

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Granskning av delårsrapport 2013 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 april 2014

Månadsuppföljning per den 30 april 2014 20 maj 2014 KS-2014/284.182 1 (9) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 april 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 20,6 mnkr vilket är 15,6 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012 4 november 2013 KS-2013/1409.189 1 (9) HANDLÄGGARE Ralph Strandqvist 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 1 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 BNP* 2,9 1,3 0,9 2,7 3,6 3,8 2,9 Sysselsättning, timmar* 2,0 0,7 0,4 0,6 1,4

Läs mer

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ MÅNADSRAPPORT Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-maj visar ett överskott på 6 mkr, vilket är 49 mkr bättre än budget.

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-11-12 KS/2015:140 Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2015-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Laholms kommun. Rapport från granskning av årsbokslut Magnus Helmfrid Lina Josefsson Sofie Gydell

Laholms kommun. Rapport från granskning av årsbokslut Magnus Helmfrid Lina Josefsson Sofie Gydell Laholms kommun Rapport från granskning av årsbokslut 2016 Magnus Helmfrid Lina Josefsson Sofie Gydell Resultatanalys 30,6 Kommunens totala utfall i jämförelse med budget och föregående år (mnkr) 19,5 13,1

Läs mer

Månadsuppföljning. Maj 2012

Månadsuppföljning. Maj 2012 A Månadsuppföljning Maj 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31 maj 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för 2011

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Finansiell analys - kommunen

Finansiell analys - kommunen Finansiell analys - kommunen Vara kommuns årsresultat budgeteras till 6,2 mkr år, 11,1 mkr år, 11,6 mkr år och 11,8 mkr år. Nettoinvesteringarna år uppgår till 80,5 mkr inklusive beräknad ombudgetering

Läs mer

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige Delårsrapport April Kommunfullmäktige Förvaltningsberättelse Delårsbokslut Resultatanalys Periodens resultat uppgår till 25,2 mkr, vilket även var resultatet motsvarande period föregående år. Verksamhetens

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Månadsrapport juli 2014

Månadsrapport juli 2014 Månadsrapport juli Ekonomiskt resultat -07-31 184,5 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med juli uppgår till 184,5 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Ekonomirapport 2015 efter januari månad

Ekonomirapport 2015 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2015-02-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2015 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Ekonomisk tilldelning 2016 per nämnd Blågröna S

Ekonomisk tilldelning 2016 per nämnd Blågröna S Simuleringsmodell Ekonomisk tilldelning 2016 per nämnd Blågröna S Stadsövergripande sammanställning mnkr mnkr Skatteintäkter enligt prognos från SKL januari 2015 6 511,920 6 511,920 Förändrad skatteprognos

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 förutsättningar för åren 2016 2019 Ekonomin i kommuner och landsting har under ett antal år hållits uppe av engångsintäkter. År 2015 är sista

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Innehållsförteckning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning... 3 Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Självfinansieringsnivå för nya investeringar 5 Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014:2

Granskning av delårsrapport 2014:2 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Landstinget i Jönköpings län Granskning av delårsrapport 2014:2 Landstinget i Jönköpings län Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer