Datum Ersättare Daniel Frisk (S) Annalena Järnberg (S) Elin Zetterlund (C) fr. kl Inga-Karin Falk (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum 2010-06-16. Ersättare Daniel Frisk (S) Annalena Järnberg (S) Elin Zetterlund (C) fr. kl. 14.30 Inga-Karin Falk (M)"

Transkript

1 1(28) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C) ordförande Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Kari Paavonen (S) Sven-Åke Lundh (M) Mats Runqvist (HOB) Mariam Karimbiak (V) Ersättare Daniel Frisk (S) Annalena Järnberg (S) Elin Zetterlund (C) fr. kl Inga-Karin Falk (M) Övriga närvarande Sune Ekman, revisor Sinikka Börjel, revisor Samuel Ericsson, gruppledare (V) Gunnel Arvidsson, kl Marjo Isosalo, kl Justerare Mats Runqvist Justeringens plats och tid Kommunkontoret...dag./ kl.... Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala 79 84, Ordförande Ulrika Mellkvist Justerare Mats Runqvist ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Underskrift Eija Kilpala

2 2(28) 79 Intern kontroll fordon muntlig rapport, dnr En granskning av den interna kontrollen avseende kommunens fordon har genomfördes av revisorerna under Revisorernas synpunkter på användning av fordon inom omsorgsförvaltningen är i stort positivt men det fanns behov av vissa förbättringar. Ulrika Mellkvist (c) informerar om att betalkorten som förvarades på bensinstation återtogs omedelbart till berörda enheter. 1 Informationen läggs till handlingarna.

3 3(28) 80 Rutin för tillämpningen i Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län av Socialstyrelsen föreskrift om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering, bilaga, dnr Föreligger rutin för tillämpningen i Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län av Socialstyrelsens föreskrift om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering (SOFS 2008:20) som utarbetats av landstinget och kommunerna i Örebro län. Syftet är att uppnå samordnade insatser utifrån brukarens behov och önskemål. Rutinerna ska säkerställa att ansvarig för samordningen utses och åtgärderna registreras i en plan enligt föreskriften; en s.k. samordningsplan. Landstinget och kommunerna i Örebro län har utarbetat gemensamma rutiner för att samordna insatserna för personer som har långvariga behov av habilitering och rehabilitering inom hälso- och sjukvård med insatser avseende tandvård, socialtjänst och/eller LSS. Rutinen omfattar all landstingsfinansierad vård. Rutinen har antagits av tjänstmannagruppen för hälso- och sjukvård och socialtjänst i Örebro län (Vilgot-gruppen). 2 Informationen läggs till handlingarna.

4 4(28) 81 Individrapportering av ej verkställda beslut till Socialstyrelsen, bilaga, dnr Föreligger information om ej verkställda beslut som rapporterats till Socialstyrelsen under fjärde kvartalet 2009 samt första kvartalet Informationen läggs till handlingarna.

5 5(28) 82 Rapport om behov av SÄBO t.o.m. maj 2010, bilaga, dnr Föreligger information om SÄBO-platser och antalet tomma platser inom ÄO/HO t.o.m. maj personer väntade på plats inom SÄBO 30 maj vilket är en ökning från mars då 20 personer väntade på plats inom SÄBO. En specificering av de personer som väntar på plats på Fyrklövern/Gillersgården i mars visar att 6 personer vill till Fyrklövern och 5 vill till Gillersgården. Samtliga tomma platser (4 st) används till korttidsplatser. Mats Runqvist (HOB) föreslår att det i rapporteringen avseende Sörgården skall finnas en markering som hänvisar till att det föreligger intagningsstopp till ålderdomshemmet. 1 Informationen läggs till handlingarna med Mats Runqvists (HOB) tillägg om Sörgårdens intagningsstopp i den fortsatta rapporteringen.

6 6(28) 83 Rapport om utskrivningsklara, bilaga, Föreligger information om utskrivningsklara patienter t o m maj Förvaltningen har haft 0 betalningsdygn. Budget för utskrivningsklara är 100 tkr. Kostnad per vårddygn är kronor. En fråga ställdes om kolumnen Ej åtgärdade och vad den innebär. Enligt uppgift från biståndshandläggare så avser den kolumnen patienter som vid ett månadsskifte fortfarande finns kvar på lasarettet och som ännu ej är utskrivningsklara eller som lasarettet återtagit utskrivningsmeddelande på. Dessa finns med på nästkommande månadsrapport. 1 Informationen läggs till handlingarna.

7 7(28) 84 Tillsyn av vissa receptfria läkemedel, bilaga, dnr Den 1 november 2009 trädde den nya lagen (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel (LHR) i kraft. Samtidigt upphävdes lagen (2007:1455) om detaljhandel med nikotinläkemedel. Bestämmelserna i den upphävda lagen inryms nu i den nya lagen. Omsorgsnämnden har, liksom socialnämnderna i de övriga kommunerna i norra Örebro län, ansvaret för tillsyn av folköls- och tobaksförsäljningen i respektive kommun. Samarbete sker med gemensamma riktlinjer och avgifter. Kommunfullmäktige ska utse ansvarig nämnd för tillsynen av handeln med vissa receptfria läkemedel och ärendet togs upp på kommunfullmäktiges sammanträde Omsorgsnämnden får uppdraget att ansvara för tillsynen även gällande denna varugrupp. Riktlinjer och taxor för tillsynen som ska vara gemensamma för norra länsdelen har tagits fram och även detta har det fattats beslut om på kommunfullmäktige. Kommunerna i norra länsdelen har en gemensam alkoholhandläggare som finansieras av social- och omsorgsnämnderna. Uppdraget avseende tillsynen av handeln med vissa receptfria läkemedel kommer att läggas på den gemensamma alkoholhandläggaren. 1 Informationen läggs till handlingarna.

8 8(28) 86 Omsorgsnämndens verksamhetsmål, bilaga, dnr En arbetsgrupp med förtroendevalda i omsorgsnämnden har arbetat med att revidera målen för nämnden. Inom förvaltningen pågår arbete med att anpassa verksamheterna till de ekonomiska ramar som nämnden tilldelar förvaltningen för att genomföra de uppsatta målen. Under maj månad 2010 har tf omsorgschef haft i uppdrag att bistå kommunchefen med att hitta förslag till strukturförändringar för att på sikt effektivisera organisationen och utveckla nämndens styrsystem. Nuvarande styrsystem är i vissa delar otydligt och ger utrymme för tolkningar. Det innebär att nämnden inte har den nödvändiga styrningen som nuvarande ekonomiska läge kräver. Att utforma/revidera målen för verksamheten är ett omfattande arbete. I avvaktan på att nämnden kan ta beslut om de reviderade målen bör nuvarande mål gälla. I förslaget har gjorts smärre justeringar av formuleringar och ordningen mellan de olika målen. Efter sommaren bör arbete startas för att ta fram nya reviderade mål för omsorgsnämndens verksamhet. Uppläggning och tidsplan för arbetet presenteras för nämnden den 8 september Ambitionen är att de reviderade verksamhetsmålen kan tillämpas från och med Arbetet med verksamhetsmålen skall göras tillsammans med de andra förvaltningarna i kommunen. Förvaltningens förslag till beslut 1. Omsorgsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att till nämndens sammanträde i september presentera ett upplägg och tidsplan för att ta fram nya reviderade mål Bifall till beslut enligt förslag.

9 9(28) 87 Helårsprognos/Avvikelserapport samt delgivning av åtgärdsplan och lönekostnader t o m maj, bilaga, dnr Föreligger en budgetuppföljning t.o.m. maj Prognosen visar på ett underskott på 14, 434 mkr. De lägre arbetsgivaravgifterna för personal som är yngre an 26 år är medräknade. Prognosen exkl. omställningskostnader på 1,5 mkr visar på ett underskott på 12,894 mkr. Resultatet är 922 tkr bättre jämfört med prognosen i april. Förvaltningens förslag till beslut - Helårsprognosen t o m maj månad 2010 läggs till handlingarna. Ulrika Mellkvist (C) förslår att en genomförandeplan för arbetet med anpassningen till budgetramen tas fram av förvaltningen till nämndens sammanträde i september. 1 Bifall till beslut enligt förslag. 2 Förvaltningen får i uppdrag att ta fram en genomförandeplan för arbetet med anpassningen till budgetramen till sammanträdet i september.

10 10(28) 88 Uppföljning av investeringsbudget, bilaga, dnr Omsorgsnämndens helårsprognos för 2010 vad gäller investeringar beräknas bli kr och innebär att antagen investeringsbudget efterföljs. Ekonomienheten informerar om att det inte kommer att finnas så mycket investeringsmedel till omsorgsförvaltningen kommande år p.g.a. bildningsförvaltningens stora investeringsbehov inför Skola Ulrika Mellkvist (c) föreslår att en investeringsplan för ska tas fram. Förvaltningens förslag till beslut - Helårsprognosen för investeringar t o m maj månad 2010 läggs till handlingarna. 1 Helårsprognosen för investeringar t o m maj månad 2010 läggs till handlingarna. 2 En investeringsplan för ska upprättas.

11 11(28) 89 Budget 2011, bilaga, dnr Föreligger budgetanvisningar antagna av kommunfullmäktige samt en redovisning av lagda budgetförslag från enheterna. Tf förvaltningschef informerar om att det inte finns förslag på budgetramar för 2011 och att tidsplanen enligt budgetanvisningarna inte håller. Ett extra sammanträde kan bli aktuellt i augusti. Förvaltningen återkommer till omsorgsnämnden med förslag på budget 2011 till nästa sammanträde. I förslag till budget får det inte förekomma äskanden utöver ram. 1 Förslag på budget 2011 ska presenteras på nästa nämnd.

12 12(28) 90 Konsekvensanalys av journalhanteringssystemet Omsorg 2000 och digitala pennan, bilaga, dnr Omsorgsnämnden begärde en utredning ( ) då frågetecken har uppstått i samband med införandet av den s.k. digitala pennan (Alfa pen), har en genomlysning av hela IT-verktyget för verksamhetens möjligheter att föra journal på ett korrekt och lagriktigt sätt skett. Utredningen belyser historiska aspekter, en nulägesanalys och konsekvensen av införandet och att på ett kontrollerat sätt få en väl fungerande journalhantering. Ambitionen är också att verksamhetens krav, kommunens policy, hur man hanterar IT-systemet såväl att lagkravet och kraven på statistik uppfylls. Tanken är också att ta tillvara gjorda erfarenheter både goda och mindre bra, samt säkerställa att hela organisationen förstår vikten av att se helheten vid införande av nya funktioner eller verktyg för verksamheten. Nya funktioner kan ha inverkan även på arbetssätt eller få konsekvenser för andra verksamheter inom kommunen. Kommunfullmäktige antog en övergripande IT-strategi vilket bl.a. anger arbetsgången och hanteringen av nya IT-system. Detta har inte följts och därför gett konsekvenser för de kommungemensamma resurserna som är avsedda för IT. 400 tkr i statliga utvecklingsmedel har funnits till förfogande för Alfa pen men de reella kostnaderna som bokförts t o m uppgår till 841 tkr. Årlig driftskostnad vid användandet av Alfa pen är 219,4 tkr. Om en utökning av skulle ske så tillkommer ytterligare en engångskostnad på 180 tkr samt en årlig driftskostnad på 54,5 tkr. Avtalet avseende journalhanteringssystemet Omsorg 2000 som Alfa pen är kopplad till upphörde Vid tekniska svårigheter att få support från annan leverantör är det lagligt att avropa 3 år på gammalt avtal. Kommunen måste innan ha ett nytt avtal avseende journalhanteringssystem. Förvaltningens förslag till beslut 1 En ny upphandling avseende journalhanteringssystem enligt LOU genomförs med möjlighet till ev. samarbete inom KNÖL. 2 Omsorg 2000 används utan Alfa pen och att förvaltningen ser till att arbetet sker i enlighet med lagstiftningens krav. 3 Befintliga digitala pennor avyttras till bästa förmånliga pris. 4 Vårdtyngdsmätningsprogrammet RAI avslutas. 1 Omsorgsnämnden föreslår kommunstyrelsen besluta enl. förvaltningens förslag p Vårdtyngdsmätningsprogrammet RAI avslutas.

13 13(28) 91 Rutiner i ärenden där barnfamiljer riskerar avhysning, bilaga, dnr Föreligger förslag på rutiner i ärenden där barn riskerar avhysning Länsstyrelsen i Örebro kom med en rapport om kommunernas rutiner då barn blir föremål för avhysning. Länsstyrelsen har valt att använda begreppet avhysning och andra instanser väljer termen vräkning. Det rapporten lyfter fram är att kommunerna saknar skriftliga rutiner i dessa ärenden. I regeringens strategi mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden är ett av de utpekade målen att inga barn skall vräkas. I socialtjänstlagen anges att hänsyn till vad barnets bästa kräver ska beaktas när åtgärder rör barn. På bostadsområdet kan man utgå ifrån att barnet alltid behöver en bostad. Om föräldrarna är separerade bör de ha varsin bostad där barnet kan umgås med sina föräldrar. Avhysningar påverkar barn som bor stadigvarande, bor växelvis eller har umgänge med en avhyst förälder eller avhysta föräldrar. Forskning har visat att barn som saknar något de kan kalla ett hem upplever det som mycket påfrestande och dessa barn upplever ofta ett utanförskap. 1 Rutinerna i ärenden där barn riskerar avhysning godkänns.

14 14(28) 92 Riktlinjer för hyror inom äldreboende och gruppboende, bilaga, dnr Frågeställningar om hyresnivåerna inom boendena inom omsorgsnämndens verksamheter har aktualiserats. Frågorna avser bl.a. om hyrorna är likvärdiga för brukarna oavsett boende och om hyrorna ska vara indexreglerade. Omsorgsnämnden behöver vara trygg när det gäller boendekostnaderna för de brukare som bor på äldreboendena samt gruppboendena. Behov finns av att ta fram riktlinjer gällande hyror inom dessa boenden och dessa ska ge stöd åt nämnd och förvaltning avseende hyressättning för de äldre och funktionshindrade. Förvaltningens förslag till beslut 1 Omsorgsnämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att utarbeta riktlinjer som överensstämmer med kommunens övriga förvaltningar men som i detta skede ska vara riktat mot omsorgsnämndens verksamhet. 1 Bifall till beslut enligt förslag.

15 15(28) 93 Riktlinjer för Lex Sarah och Lex Maria, dnr Det finns behov av tydliga riktlinjer gällande anmälningar enligt Lex Sarah och Lex Maria. Ulrika Mellkvist (C) föreslår att förvaltningen får i uppdrag att ta fram riktlinjer och rutiner för anmälningar enligt Lex Sarah och Lex Maria. 1 Förvaltningen får i uppdrag att ta fram riktlinjer och rutiner gällande anmälningar enligt Lex Sarah och Lex Maria.

16 16(28) 94 Familjecentralens framtid och kostnader, bilaga, dnr fick förvaltningen uppdraget av omsorgsnämnden att utreda familjecentralen avseende om Fyrklövern är rätt lokal för verksamheten och om omsorgsnämnden har råd med verksamheten. Bildningsnämnden och Omsorgsnämnden startade i samverkan med Örebro läns landsting en familjecentral Familjecentralen finns på en av de nedlagda enheterna på Fyrklövern. 16 juni, 2009 fattar bildningsnämnden beslut om att föra en diskussion med Omsorgsförvaltningen angående nedläggning av Familjecentralen. Omsorgsförvaltningen står dock kvar i att ha en verksamhet i form av familjecentral och arbetet med att hitta andra samverkansparters påbörjades. Verksamheten fortsätter dock i samverkan med landsting och bildningsförvaltning i samma lokal som tidigare dock ej längre än till årsskiftet träffade förvaltningen representanter från Svenska Kyrkan i Hällefors i syfte att diskutera en eventuell samverkan då kyrkan idag har en verksamhet i form av öppen förskola vilket är ett av kraven i en familjecentral. Svenska Kyrkan var mycket positiva till en samverkan i form av en familjecentral och i deras lokaler. Detta innebär att fr.o.m kommer inga lokalkostnader för familjecentralen att belasta förvaltningen. De kostnader som kommer att finnas är kr till kompetensutveckling och till material o.d. Personalkostnaden som redovisas är ingen ny kostnad då befintlig personal används för familjecentralens verksamhet. Omfattningen beräknas bli samma som år Det är viktigt att Familjecentralen blir en verksamhet som är öppen för alla, oavsett religionstillhörighet. En ny överenskommelse behöver skrivas mellan parterna. Bildningsnämnden har vid sitt senaste sammanträde öppnat för en möjlighet till fortsatt medverkan i Familjecentralen. Förvaltningen ska fortsätta arbeta tillsammans med bildningsförvaltningen och de övriga parterna. En gemensam skrivelse med ett gemensamt förslag ska läggas fram till både omsorgsnämnden och bildningsnämnden. Det är viktigt att verksamheten utvärderas regelbundet. Detta har gjorts under hösten 2008 enligt KAFO-modellen (Kvalitetssäkring av familjecentralers organisation) och kommer att genomföras även i fortsättningen. 1 Informationen läggs till handlingarna.

17 17(28) 95 Revidering av delegationsplanen/delegeringsplanen, bilaga dnr Nuvarande delegationsordning som gäller för omsorgsnämnden är i behov av revidering. Anledningarna är dels beslut från kommunfullmäktige avs. representationspolicy (p 1.1) samt kommunstyrelsens reviderade delegationsplan (p 1.6). En ny lag på sekretessområdet har trätt i kraft, offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), som gäller fr.o.m. 30 juni, De hänvisningar i delegationsordningen som finns till denna lagstiftning har justerats (p 1.11,1.13, 5.43, 5.48, 14.1, 14.2). MAR-uppdraget har tillkommit enligt beslut i omsorgsnämnden, , och det finns beslut som behöver delegeras till MAR (p 3.8, 3.11, 3.17, 3.18). En kombinerad LSS-handläggartjänst/assistent har inrättats enligt beslut i omsorgsnämnden, , och vissa beslut bör delegeras till handläggaren. Tidigare har enhetschefen för LSS själv handlagt ärenden enligt LSS och ensam haft delegation på dessa beslut (p , 4.15, 4.17, 4.20, 4.21). Därutöver har ett tillägg gjorts så att LSS-handläggare kan fatta beslut enl. SoL avseende bistånd om boendestöd (p 2.26). Ett annat tillägg är att enhetschef för demensdagvård också ska kunna fatta beslut om nödsändare för demenshandikappade 82.27). Inom IFO:s verksamhetsområde har länsstyrelsen efter tillsyn enl. 13 kap 3 SoL av handläggning och dokumentation, riktat kritik avseende beslut om att ej inleda utredning m.m. ( ). Därför behöver delegeringen lyftas från socialsekreterare till enhetschefsnivå avseende dessa beslut (p 5.43). Därutöver finns en revidering av text och lagrum avs. p 9.5 eftersom den var felaktig. P 3.20 utgår eftersom den redan finns med som p Det finns behov av större revidering av delegationsplanen och det ska göras i samarbete med övriga förvaltningar i kommunen och Karlstads Universitet. Förvaltningens förslag till beslut 1 Omsorgsnämnden beslutar att godkänna ändringarna i delegeringsplanen enligt ovan. 1 Bifall till beslut enligt förslag.

18 18(28) 96 Ansökan om medfinansiering Communicare, bilaga, dnr Mathias Mellgren, projektledare Job College samt Mattias Andersson, coach, presenterar ansökan. Communicare har sedan drivit ungdomsprojektet Job College i stora delar av östra Mellansverige och Hällefors kommun har ingått i projektet. Job College kommer att pågå framtill Syftet med projektet har varit att coacha bort ungdomar från utanförskap och bidragsberoende. Samarbetspartners är arbetsförmedlingarna, kommunerna och EU. Resultatet t o m maj 2010 visar att 84 % av de ungdomar som deltagit i projektet har gått vidare till arbete, studier m.m. Communicare ansöker om medfinansiering för en ny period med kr/år. Beslut krävs från omsorgsnämnden inför en ansökan till EU-programmet. Kommunen ska tillhandahålla lokaler för verksamheten och dessa finns redan i nuvarande projekt. Lokalkostnaden beräknas bli ca kr/år samt kr för elkostnad. Projektet är planerat att starta och ska pågå till Syftet är att möjliggöra för ungdomar att hitta sitt vill, utveckla sin drivkraft och genom denna få de nödvändiga erfarenheterna som krävs för att etablera sig på arbetsmarknaden. Målet är att utveckla och sprida metoder, tillvägagångssätt och modeller för hur ungt entreprenörskap bidrar till att skapa regional utveckling och tillväxt genom att fler unga försörjer sig själva. Samarbetspartners i projektet är arbetsförmedlingarna, kommunerna, EU och privata näringslivet. Kommunens finansiering av projektet sker via försörjningsstödskontot. Förvaltningens förslag till beslut 1 Omsorgsnämnden beslutar att bifalla projektansökan. 2 Omsorgsnämnden beslutar medfinansiering med kr samt tillhandahålla lokal för verksamheten. Tf förvaltningschef vill ha en preciserad redovisning av de bruttokostnader förvaltningen kommer att få utöver de kr som krävs i medfinansieringen. Mats Runqvist (HOB) vill ha en utvärdering av hur ungdomar som deltagit i projektet upplevt sin tid på Job College. 1 Ärendet återförvisas till förvaltningen med en återrapportering på kommande nämnd kring finansieringen och utvärdering.

19 19(28) 97 Ansökan om utvecklingsmedel för tidiga insatser 2010, bilaga, dnr Föreligger en ansökan från Folkhälsoteamet i norra Örebro län om utvecklingsmedel för tidiga insatser år Under 2008 och 2009 har statliga utvecklingsmedel erhållits till att fördjupa och implementera arbetet med föräldrastöd, hälsofrämjande skolutveckling samt även insatser för barn med krångel i familjen. Denna ansökan omfattar kommunerna i norra länsdelen (Hällefors, Ljusnarsberg, Nora och Lindesberg). Den behovsbedömning som görs är att utveckla föräldrastödsarbetet i länsdelen så att det når och omfattar fler föräldrar, både generellt och riktat. Målet är ett föräldrastöd som kontinuerligt erbjuds alla föräldrar till barn 0 18 år. Bedömningen är också att i arbetet för barn med krångel i familjen så behöver olika delar utvecklas. Ansökan om utvecklingsmedel innebär att medel söks för perioden för projektet Tidiga och förebyggande insatser i norra Örebro län. Kostnaden för hela projektet är kr och det belopp som ska sökas är kr. Resterande del ska finansieras av kommunerna och den består av de medel respektive kommun redan årligen lägger för folkhälsoavtalet och för drogsamordnartjänsten. Denna ansökan kostar inget ytterligare för kommunerna. Förvaltningens förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås ställa sig bakom en ansökan om utvecklingsmedel för tidiga insatser år Bifall till förslag till beslut.

20 20(28) 98 Ansökan om verksamhetsbidrag BRIS år 2011, bilaga, dnr Föreligger bidragsansökan från BRIS region Mitt avseende ekonomiskt stöd med 5 kr/barn och för Hällefors kommun innebär detta kr, (beräknat på barn) till organisationen och dess verksamheter. BRIS har erhållit ekonomiskt stöd från omsorgsnämnden varje år sedan BRIS erbjuder genom sin stödverksamhet alla barn, ungdomar och vuxna i kommunen en möjlighet till att anonymt och kostnadsfritt få en stödjande kontakt. Stödverksamheten berör barn och ungdomar upp till 18 år. Barn och ungdomar upp till 18 år kan ringa anonymt och gratis till Barnens Hjälptelefon för att få prata med en engagerad och kunnig vuxen person om sin situation. Ofta är det första gången barnen vågar prata med någon om sitt problem. De möter en person som lyssnar, bekräftar och ger dem stöd genom att se vilka möjligheter de har att gå vidare för att få en förändring i sin situation. Många barn har inte kunskap om samhällets skyddsnät och BRIS kan då vara en länk mellan barnen/familjerna och socialtjänsten. Dessutom kan barnen mejla sina frågeställningar till BRIS-mejlen. Därutöver finns BRIS-chatten och Diskussionsforum. BRIS Vuxentelefon - om barn tar emot samtal från vuxna som har funderingar runt egna eller andras barn. Förvaltningens förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås bevilja föreliggande ansökan om verksamhetsstöd till föreningen BRIS region Mitt:s stödverksamhet för verksamhetsåret 2011 med kr. 1 Bifall till beslut enligt förslag.

21 21(28) 99 Ansökan om kommunaltbidrag Föreningen för psykiatriskt samarbete (FPS), bilaga, dnr FPS, föreningen för psykiatriskt samarbete, lokalavdelningen i norra Örebro län, har till omsorgsnämnden lämnat en ansökan om bidrag med kr för år FPS är ett viktigt samarbetsorgan för socialpsykiatrin. Socialpsykiatrin och FPS arbetar för samma sak: - Att människor med psykiska funktionshinder ska få det stöd och den rehabilitering de behöver för att få makten tillbaka i sina liv. - Att arbeta för att öka kunskapen om och minska fördomarna mot psykiska funktionshinder. En viktig del i arbetet med att minska fördomar mot psykiska funktionshinder samt att öka delaktigheten i samhället är arbetet med psykiatrisk vecka och Siggebodagen. Dessa arrangemang anordnas varje år i samarbete mellan kommuner, landsting, FPS och RSMH Förvaltningens förslag till beslut 1 Omsorgsnämnden förslås besluta att bevilja FPS bidrag med kr för år Bifall till beslut enligt förslag.

22 22(28) 100 Ansökan om kommunalt bidrag Personskadeförbundet RTP, bilaga, dnr Föreligger en ansökan från Bergslagens lokalförening av RTP till föreningens verksamhet om ett kommunalt bidrag för 2010 med kr. Förbundet har under året bytt namn till Personskadeförbundet RTP där förkortningen står för Rehabilitering Tillgänglighet Påverkan. Tidigare namn på förbundet har varit RTP Riksföreningen för trafik-, olycksfall och polioskadade. Förbundet arbetar bl.a. med att främja vård och rehabilitering för att underlätta livssituationen för personer med funktionsnedsättning p.g.a. polio, förvärvad hjärnskada, förvärvad ryggmärgsskada, whiplash och/eller amputation. Förvaltningens förslag till beslut 1 Omsorgsnämnden föreslås avslå ansökan om kommunalt bidrag med kr. 1 Ansökan om kommunalt bidrag med kr till Personskadeförbundet RTP avslås.

23 23(28) 101 Ansökan om bidrag tillverksamheten på Kvinnohuset i Örebro för år 2011, bilaga, dnr Kvinnohuset i Örebro ansöker om bidrag med kr till verksamheten under år Kvinnohuset arbetar med att stötta och hjälpa misshandlade kvinnor och barn, främst genom att erbjuda rådgivande och stödjande samtal på telefon eller vid ett personligt besök. Kvinnohuset kan erbjuda en tids boende för hotade kvinnor och deras barn. Kvinnohuset har även ett barnprojekt där två specialpedagoger stödjer barnen som bor/har bott på Kvinnohuset i Örebro. Omsorgsnämnden beviljade , 138, Kvinnohuset i Örebro ett bidrag för år 2010 med kr. Hällefors kommun har senast använt sig av Kvinnohuset vid ett tillfälle under 2010 och dessförinnan vid ett tillfälle under Förvaltningens förslag till beslut 1 Omsorgsnämnden föreslås avslå ansökan avseende beloppet på kr. 2 Omsorgsnämnden förslås bevilja ett bidrag på kr till Kvinnohuset i Örebro för år Bifall till beslut enligt förslag.

24 24(28) 102 Ansökan om utvecklingsmedel till kompetensutveckling kring hedersrelaterat våld, bilaga, dnr Föreligger en ansökan om projektmedel för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck Länsstyrelserna har sedan 2004 haft till uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. För 2010 har regeringen tilldelat Länsstyrelsen i Örebro län kr för att främja och lämna stöd till insatser för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Omsorgsförvaltningen och bildningsförvaltningen avser att i en gemensam ansökan söka utvecklingsmedel till kompetensutveckling kring hedersrelaterat våld. Den första delen av projektet riktar sig till socialtjänstens och bildningsförvaltningens personal. Gryning vård AB och Kruton, stöd- och rådgivningscenter & skyddat boende, har tillsammans tagit fram en manual Våld och kontroll i hederns namn. Manualen utgör ett redskap i strävan efter att den som utsatts för våldet, och de professionella som kan ge hjälp, skydd och stöd, så långt det är möjligt når en gemensam syn på vilka insatser som ska göras. Gryning och Kruton kommer att utbilda i användandet av manualen. Utbildningen kommer att ges till de flesta socialsekreterarna samt del av bildningsförvaltningens personal. Efter utbildningstillfället ska en grupp med personal från skolorna, fritidsgården och socialtjänsten ha träffar för att ta fram en gemensam handlingsplan. Den andra delen i projektet riktar sig först och främst till dem som kommer från länder där så kallad hederskultur förekommer. Den här delen består av att målgruppen får ta del av en teaterföreställning och därefter delta i en diskussion. Den totala kostnaden för projektet är kr och utvecklingsmedel kan sökas för högst 50 %, kr. Projektet ska pågå under tiden Bifall till ansökan om utvecklingsmedel för insatser mot hedersrelaterat våld.

25 25(28) 103 Val av ledamot till Ärendeutskottet, dnr Ulrika Mellkvist (c) föreslår Daniel Frisk (s) som ny ledamot i omsorgsnämndens ärendeutskott. 1 Bifall till beslut enligt förslag.

26 26(28) 104 Hedersgåvan, dnr Christina Wilhelmsson (s) föreslår att utdelande av Hedersgåva inom omsorgsnämndens verksamhetsområde bordläggs till nästa år. 1 Bifall till beslut enligt förslag.

27 27(28) 105 Delgivningar, bilaga, dnr Föreligger förteckning över ärenden som delges nämnden. 1 Delgivningarna läggs till handlingarna.

28 28(28) 106 Övriga frågor, dnr Sven-Åke Lundh (m) föreslår att förvaltningen får i uppdrag att se över vad det kan kosta att bygga om Sörgårdens ålderdomshem till trygghetsboende samt om det finns behov av trygghetsboenden i Grythyttan. 1 Bifall till beslut enligt förslag.

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.20 ande Ledamöter Lilian Stenqvist (S) ordförande Christina Wilhelmsson (S) Kerstin Skogdalen (S) Elin Zetterlund (C) Sven-Åke Lundh (M) Mariam

Läs mer

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.30 Beslutande Ledamöter Barbro Stein (S) ordförande Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Ulrika Mellkvist (C) Sven-Åke Lundh (M) Mats

Läs mer

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(4) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 18.00 19.00 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C), vice ordförande Kerstin Skogdalen (S) Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Sven-Åke Lundh

Läs mer

Arne Rubin ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Arne Rubin ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Omsorgsnämnden 2008-12-17 1 Plats och tid Plenisalen 2008-12-17, kl. 13.00 15.35 Beslutande Ulrika Mellkvist (c ) Kerstin Skogdalen (s) tjg.ers. Kari Paavonen (s) tjg.ers. Christina Wilhelmsson (s) Sven-Åke

Läs mer

Datum 2010-04-21. Ersättare Kari Paavonen (S) Elin Zetterlund (C) fr. kl. 14.10

Datum 2010-04-21. Ersättare Kari Paavonen (S) Elin Zetterlund (C) fr. kl. 14.10 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C) ordförande Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Inga-Karin Falk (M) Mats Runqvist (HOB) Mariam

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2007-08-22 1(24)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2007-08-22 1(24) Omsorgsnämnden 2007-08-22 1(24) Plats och tid 2007-08-22 kl. 13.00 17.00 Beslutande Lilian Stenqvist (s) ordförande Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Inga-Karin Falk (m) tjg.ers. Sven-Åke Lundh

Läs mer

Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson

Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 13.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson Justeringens

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2009-09-09 1(28)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2009-09-09 1(28) Omsorgsnämnden 2009-09-09 1(28) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen Klockan 13.00-18.00 Beslutande Lilian Stenqvist (s) ordförande Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist (c) Sven-Åke

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Britt-Marie Strandahl, tf förvaltningschef Kristina Andersson, kommunförvaltningen Allmänheten

Britt-Marie Strandahl, tf förvaltningschef Kristina Andersson, kommunförvaltningen Allmänheten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 15.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C) ordförande Kari Paavonen (S) Christina Wilhelmsson (S) Annalena Järnberg (S)

Läs mer

Lilian Stenqvist (s) Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist (c) Sven-Åke Lundh (m) Inger Clausson (hob) Mariam Karimbiak (v)

Lilian Stenqvist (s) Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist (c) Sven-Åke Lundh (m) Inger Clausson (hob) Mariam Karimbiak (v) Omsorgsnämnden 2008-01-30 1 Plats och tid Kommunhuset Plenisalen, 2008-01-30 kl. 13.00 16.25 Beslutande Lilian Stenqvist (s) Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist (c) Sven-Åke

Läs mer

Ritha Sörling, kommunalråd (S) Samuel Ericson, gruppledare (V) Kristina Andersson, ekonom Kl

Ritha Sörling, kommunalråd (S) Samuel Ericson, gruppledare (V) Kristina Andersson, ekonom Kl 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 11.00 12.15, 13.15 15.30 Beslutande Ledamöter Daniel Frisk (S) ordförande Kerstin Skogdalen (S) Christina Wilhelmsson (S) Ulrika Mellkvist (C) Sven-Åke

Läs mer

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 11.20 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Åsa

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 Beslutande Åke Bertils (S) Sigbritt Persson (S) Solveig

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(14) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Lillågatan 2 A, 2019-08-21 kl. 13:00 15:50 Beslutande: Håkan Yngström (C), ordförande Hans-Göran Olsson (S), vice ordförande Madeleine

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande.

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande. 1 (26) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.40 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 08.00 10.45 Beslutande Ledamöte Kerstin Skogdalen (s) Anne Horneman (S) Marguerite Wase(HOB) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Tomas Mathiesen

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11) Bildningsnämnden 2009-02-17 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30-12.00 Beslutande Kenth W Johansson, (m), ordförande Birger Antonsson, (s) ers R Sörling Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2013-04-16 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 16 april 2013 kl. 8.30 11.15 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), vice ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Gun-Britt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2017-05-18 - Folkets hus, Götetorpssalen, 13:00-17:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) till kl. 15:30, 58-64, 66-69 Anita

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Plats och tid KF-salen kl 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgör ers Övriga deltagande Tjänstemän Åselotte Andersson (KD) ordf Håkan Hjelm (C) Hans Toll (S) Lisa Arvidsson (S)

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.00 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c),

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet 1(5) Kommunala handikapprådet Plats och tid Kommunhuset, Valsverket, kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C), ordförande Allan Myrtenkvist, ÖLL Sylvia Persson, Reumatikerföreningen Ingrid

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2008-05-15 1

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2008-05-15 1 Vård- och omsorgsnämnden 2008-05-15 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2008-05-15 kl 08.00-12.10 Beslutande Anne Sörqvist (c) ordf Anelia Dotcheva (c) Gunnar Dahlstrand (c) Terttu Martinsson (c)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (27) Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, Heby, kl 08.30-13.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M)

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth Wollein (S), ersättare för Inga-Lill Hellgren (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth Wollein (S), ersättare för Inga-Lill Hellgren (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) - SOCIALA NÄMNDEN - Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-10.45 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2007-04-12 1(21) Plats och tid Sessionssalen Skillingehus Kl 14.00-16.00 Beslutande Jan Andersson (c) Gunnel Elg (kd) Sofie Larsson (m) Sören Ståhlgren (s) Sonja Kling (s) Övriga deltagare Laila Bradling,

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden Kommunkontoret, Malung, kl

Sammanträdesdatum Socialnämnden Kommunkontoret, Malung, kl A 2019-02-07 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Malung, kl. 12.00-13.30 Carina Albertsson (S), ordförande Jörgen Norén (S) Birgitta Örjas (S) Lena Aune (S) Jessica Hellström (L) Brita Sohlin (M)

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-12-11 1(10) Plats och tid Kommunhuset, klockan 10.00-12.20 ande Tjänstgörande ersättare Kent Lagrell (M) ordförande Stig Ottosson (M) Maj-Britt Dahlborg (S) Helena Larsson

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2013-01-22 1 (13)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2013-01-22 1 (13) 2013-01-22 1 (13) Plats och tid Älmhults kommunhus 22 januari 2013 kl. 8.30 10.45 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Gun-Britt

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/16 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30-16.30 Ajournering 14.45-15.00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Datum 2011-01-19. Barbro Stein, gruppledare (GL) Tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl Enhetschef Kenth Adamsson 2 Gudrun Carver, enhetschef 3

Datum 2011-01-19. Barbro Stein, gruppledare (GL) Tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl Enhetschef Kenth Adamsson 2 Gudrun Carver, enhetschef 3 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 14.00 16.15 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C) ordförande Annalena Järnberg (S) Kerstin Skogdalen (S) Riitta Löfström (HOB) Lars Hedkvist (V) Tomas

Läs mer

Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2014-06-05 1 (14) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Omsorgskontorets sammanträdesrum Kl. 13:15 16:05 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson (S) Ingemar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (10) Plats och tid Konferensrummet Uret kl 13.00 16:00 Beslutande Mats Åstrand (S) ordförande Peter Agelii (S) Elisabeth Henningsson (S) Yvonne Wendelius (S) Torbjörn Nyholm (S) ersättare för Janet

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande. Kommunkontoret, Heby, 26 november 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 229-246 ANSLAG/BEVIS

Karl-Arne Larsson (C), ordförande. Kommunkontoret, Heby, 26 november 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 229-246 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-12.45 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Susanne Stambolidou-Tellebo (FP) Jan Plantin

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-05-21 1 (17)

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-05-21 1 (17) Socialnämnden 2015-05-21 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-05-21, kl. 9.30-11.35, 12.30-14.15 Beslutande: Gruppmöte: 8.00-9.30 Roger Rydström (S), ordf, 67-78 Linus Nilsson (S)

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden (14)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden (14) Omsorgsnämnden 2008-08-20 1(14) Plats och tid Plenisalen 2008-08-20 kl. 13.00 14.45 Beslutande Ulrika Mellkvist (c ) ordförande Kerstin Skogdalen (s) tjg.ers. Kari Paavonen (s) tjg.ers. Christina Wilhelmsson

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Leif Johansson. Stadshuset enligt överenskommelse. Helena Andersson

Leif Johansson. Stadshuset enligt överenskommelse. Helena Andersson Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden, Stadshuset, tisdag den 5 december 2017 kl 08:30-11:30 Ajournering av sammanträdet mellan kl.09:20-09:40 i 335 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande May-Brith

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Mötesplatsen, Arlöv kl. 17:00-18:10

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Mötesplatsen, Arlöv kl. 17:00-18:10 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-12-06 Sida 1 (12) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Mötesplatsen, Arlöv kl. 17:00-18:10 Inger Borgenberg (S), ordförande Bo Lindquist

Läs mer

Gun-Maid Håkansson (S) Susanna Hansson (M), 16-19, Kommunkontoret, Heby, 27 mars 2013, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Gun-Maid Håkansson (S) Susanna Hansson (M), 16-19, Kommunkontoret, Heby, 27 mars 2013, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-11.30 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Maipato

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden 2007-02-22 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2007-02-22, kl 08.00-12.00 Beslutande Anne Sörqvist (c), ordf Anelia Dotcheva (c) Gunnar Dahlstrand (c) Terttu Martinsson (c)

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Jan-Åke Ahlin Lizanne Byström Inger Karlsson. Magnus Andersson Socialförvaltningen 2009-06-17. Socialnämnden 2009-06-24

ANSLAG/BEVIS. Jan-Åke Ahlin Lizanne Byström Inger Karlsson. Magnus Andersson Socialförvaltningen 2009-06-17. Socialnämnden 2009-06-24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (13) 2009-06-11 Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 14.30-16.00 Beslutande Inga-Britt Ritzman (s) Lars Bohman (s) Magnus Andersson (s) Roland Johansson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby Sammanträdesprotokoll 1(10) 2010-01-12 Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.30 15.40. ande Ingrid K Karlsson (s) Teo Zickbauer (s) Kristina Valtersson (c) Omid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Plats och tid Konferensrummet Uret, kl. 13.15-15.45 Beslutande Mats Åstrand (S) ordförande Jörgen Alkberg (S) Elisabeth Henningsson (S) Elsie-Britt Eriksson (S) Peter Agelii (S) Viveca Andersson

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden

NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2009-08-27 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.30, 11.30-11.50, 13.00-15.30 Beslutande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören

Läs mer

Omsorgskontorets sammanträdesrum Klockan 13:15-15:40 Gunnel Johansson (S) Ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm (KV) Tommy Edenholm (KV)

Omsorgskontorets sammanträdesrum Klockan 13:15-15:40 Gunnel Johansson (S) Ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm (KV) Tommy Edenholm (KV) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2015-03-12 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Omsorgskontorets sammanträdesrum Klockan 13:15-15:40 Gunnel Johansson (S) Ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Ersättare

Läs mer

Christina Wilhelmsson (s) Sven-Åke Lundh (m) Arne Rubin (hob) Kerstin Skogdalen (s) tjg.ers. Kari Paavonen (s) tjg.ers.

Christina Wilhelmsson (s) Sven-Åke Lundh (m) Arne Rubin (hob) Kerstin Skogdalen (s) tjg.ers. Kari Paavonen (s) tjg.ers. Omsorgsnämnden 2008-10-15 1 Plats och tid Plenisalen 2008-10-15 kl. 13.00 16.00 Beslutande Ulrika Mellkvist (c ) Christina Wilhelmsson (s) Sven-Åke Lundh (m) Arne Rubin (hob) Kerstin Skogdalen (s) tjg.ers.

Läs mer

Marcus Eklund. Hanna Ohlsson Bredh. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-10-30. Beslutande organ

Marcus Eklund. Hanna Ohlsson Bredh. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-10-30. Beslutande organ Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen kl 13:00-16:30 Beslutande Björn Fagerlund (M) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Marcus Eklund (S) ledamot Eivor Hallén (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande ! SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida! 1(8) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Pyramiden Kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Ann-Marie Hammar, SKPF Jonny Molander,

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden 2007-03-21 1 Plats och tid Plenisalen 2007-03-21 kl. 13.00 16.30. Ajournering: 14.00-14.15, 15.00-15.05 Beslutande Lilian Stenqvist (s) ordförande Mikael Ericsson (s) Christina Wilhelmsson

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2012-01-24 Socialnämnden Plats och tid Rum Kumla, 2012-01-24, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Gun-Britt Andersson (S) Göran Andersson (M) Sölve Persson (S) Barbro Backlund (FP)

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 14 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 17 december 2014 kl 14.00-16.15 ande Lars Altgård, ordf (s) Jim Lindberg (s) Marianne Nilsson (m) Gull-Britt Sandefors (c) Charlotta Book (s)

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Lilian Stenqvist (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist ( c) Sven-Åke Lundh (m) Inga-Karin Falk (m) tjg.ers.

Lilian Stenqvist (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist ( c) Sven-Åke Lundh (m) Inga-Karin Falk (m) tjg.ers. Omsorgsnämnden 2009-01-21 1 Plats och tid Plenisalen 2009-01-21, kl. 13.00 15.40 Beslutande Lilian Stenqvist (s) Christina Wilhelmsson (s) Ulrika Mellkvist ( c) Sven-Åke Lundh (m) Inga-Karin Falk (m) tjg.ers.

Läs mer

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 1 (6) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00 11:20 Beslutande Åsa Johansson (S) Dennis Byberg (M) Övriga Ersättare Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Gunilla Eriksson, 88 Birgitta Harsbo Roger Lindgren, 88 Inger Karlsson Annika Bäckman, 88

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Gunilla Eriksson, 88 Birgitta Harsbo Roger Lindgren, 88 Inger Karlsson Annika Bäckman, 88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-10-18 Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-15.35 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström(s), 93 Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Conny Larsson

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2003-06-19 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-15.20. Ann Svensson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lennart Samuelsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2003-06-19 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-15.20. Ann Svensson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lennart Samuelsson Vård- och Omsorgsnämnden 2003-06-19 1 (10) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15-15.20 Beslutande Sören Carlsson Ann Svensson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lennart Samuelsson Bjarne Westerlund Lars-Åke

Läs mer

Sammanträdesdatum. Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18. Innehållsförteckning. Ärenden

Sammanträdesdatum. Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18. Innehållsförteckning. Ärenden Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18 1 (13) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 15.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Plats och tid Röda rummet, Kommunens hus, 2012-08-15, kl 08:30 15.00. Närvaro/Frånvaro

Plats och tid Röda rummet, Kommunens hus, 2012-08-15, kl 08:30 15.00. Närvaro/Frånvaro Sociala utskottet 2012-08-15 Sidan 1 av 14 Plats och tid Röda rummet, Kommunens hus, 2012-08-15, kl 08:30 15.00 Niclas Andrén (M) ordförande Tobias Svensson (S) Monia Persson (M) Kent Hansson (M) Eva Tengeland

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-03-07 Sida 1 (13) Plats och tid Beslutande Medborgarhuset, Lilla Sessionssalen, kl. 18:30 21:00 Inger Borgenberg (S), ordförande Sven-Åke Persson (S) Britt Sonesson

Läs mer

Protokoll 2010-11-16

Protokoll 2010-11-16 2010-11-16 Socialnämnden Plats och tid Kumlarummet, 2010-11-16, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Anette Friman (C) Annica Eriksson (S) Raymonda Kourie (KD) Sölve Persson (S) Linda Axäng (FP) Andreas

Läs mer

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:20 Slutversion 2009-06 2 Bakgrund

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 08:30-12:00 Beslutande Björn Fagerlund (M) Ordförande Janne Jansson (S) Vice ordförande Jan Hallström (FP) Ledamot

Läs mer

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD)

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD) Socialnämnden 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 24 november 2009, klockan 13.15 16.15. Ajournering 14.30-14.50 ande Görel Nilsson ordförande (S), Carina Granberg (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 50 Godkännande av ärendelista... 61 51 Delgivningar... 62 52 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 63 53 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 64 54 Ansökan

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 15 november 2018, kl. 13:00-14:30 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 98-102 Utses att justera Agnetha Andersson (V) Beslutande Ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 35-40 Utses att justera Justeringens plats och tid Catarina Deremar Kommunhuset Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 10.30 12.20 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Christina Johansson och Allan Myrtenkvist Justeringens

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-11

Sammanträdesdatum Sida 1-11 Sammanträdesdatum Sida 1-11 Socialnämnden 2010-12-15 Plats och tid Moraparken, konferensrum Hökberg, Mora, kl 10.30-11.15 ande Bernt Persson (S), ordförande Terje Andersson (C) Christiane Djäken (M) Marianne

Läs mer

Annalena Järnberg (S) Anne Horneman (S) Margeurite Wase (HOB) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Arne Rubin (KD) Ulla Werdin (GL)

Annalena Järnberg (S) Anne Horneman (S) Margeurite Wase (HOB) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Arne Rubin (KD) Ulla Werdin (GL) 1(33) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Justerare Ledamöter Annalena Järnberg (S) Anne Horneman (S) Margeurite Wase (HOB) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30-11.00 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Plats och tid Kommunkontoret 2015-02-09 kl 8.00 12:00 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Övriga deltagare David Grahn

Läs mer

Socialnämnden 2014-09-10

Socialnämnden 2014-09-10 189 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen - äldre- och handikappomsorgen... 2 190 Vården och omsorgen om personer med demenssjukdom... 3 191 Internkontroll äldre- och handikappomsorgen...

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer