UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 1"

Transkript

1 1(15) Dnr PLAN :8 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM Centrala Kristianstad, Kristianstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 1 Ärendet handläggs med normalt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap. Tillfälle att ta del av förslaget har tidigare funnits i samrådsskedet. Utställning har genomförts under tiden till Myndigheter och förvaltningar har beretts tillfälle att yttra sig genom att fullständiga handlingar har översänts till dem. Berörda sakägare har fått underrättelse om handlingarna. Planförslaget har under utställningstiden funnits tillgängligt på Stadsbyggnadskontoret, på Medborgarkontoret i Stadsbiblioteket samt på kommunens hemsida. Med anledning av osäkerheter kring projektets genomförande har planarbetet efter utställningen legat stilla fram till december Därefter har exploatörens (Steen & Ströms) utbyggnadsförslag, vilket ligger till grund för detaljplanen, genomgått så stora förändringar att en ny utställning krävs innan detaljplanen kan antas. Sammanfattning av förändringarna i exploatörens utbyggnadsförslag: Både Domushuset och biografen Kosmorama ska enligt utbyggnadsförslaget bevaras och byggs in i den nya handelsgallerian. Tidigare bevarades bara Kosmorama. De 6 bostadshusen (punkthus) i 5-12 våningar utmed kanalen har tagits bort. Punkthuset i 12 våningar för bostäder alternativt hotell kvarstår dock något större och i ett nytt läge i sydöst. Ovanpå handelsgallerian placeras 3 nya bostadsgårdar. Antalet möjliga bostäder är sammanlagt ca , något fler än tidigare. Den sammanlagda ytan för handel (inklusive det bevarade Domushuset och Kosmorama) är enligt utbyggnadsförslaget fortfarande ca m 2 BTA varav ca m 2 butiksyta. Planen medger dessutom ytterligare m 2 BTA handel under förutsättning att parkeringsbehovet kan lösas. Antalet platser i parkeringshuset har minskats från ca 1180 till ca Med en utbyggnad enligt utbyggnadsförslaget och med ett fullt utbyggt parkeringshus uppfylls dock parkeringsbehovet med god marginal och fler parkeringsplatser än idag beräknas kunna finnas tillgängliga för övriga centrum. In- och utfart till parkeringshuset sker endast från Nya Boulevarden. Den tidigare inoch utfarten från Östra Boulevarden/Södra Kaserngatan är borttagen.

2 2(15) Det stora lastintaget till butiker i nordost via en ny bro över kanalen har tagits bort. Istället byggs ett stort lastintag med tillfart från Nya Boulevarden. Ett andra lastintag planeras i samma läge som nuvarande Domushusets inlastning med tillfart via bron vid Döbelnsgatan. A. YTTRANDEN UTAN ERINRAN 1 Länsstyrelsen i Skåne län KSAU Hörby kommun Polismyndigheten i Skåne Lantmäterimyndigheten i Kristianstads kommun Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen Länsstyrelsen meddelar i sitt yttrande att förslaget inte strider mot de intressen Länsstyrelsen har att bevaka enligt 12 kap 1 plan- och bygglagen samt att de synpunkter Länsstyrelsen framförde i samrådsskedet har tillgodosetts vid utställningen. Kommunstyrelsen/Kommunstyrelsens arbetsutskott tillstyrker planförslaget. B. YTTRANDEN MED ERINRAN ELLER ANDRA SYNPUNKTER 1 Skånetrafiken Vägverket Barn- och utbildningsförvaltningen Omsorgsnämnden C4 Elnät, affärsområde stadsnät Renhållningen Kristianstad Kristianstad Blekinge Konsumentförening, Domus Anders Skooghs Byggnad/Brinova Fastigheter AB, Kristianstad 4: Sparbanken 1826, Mats Lavesen Byggnad AB Bröderna Persson, Döbelnsgatan Handelsföreningen i Kristianstad och Fastighetsägarna Syd, Kristianstadsdistriktet 12 Daniel Gustafsson Ove Johansson, Milnergatan 4A Olle Johansson, Ö Vallgatan Ingegärd Lindgren-Myrberg Ingegärd Lindgren-Myrberg Carl-Gustaf Hagander YTTRANDEN FRÅN REGIONALA OCH STATLIGA INSTANSER 1. Skånetrafiken ser mycket positivt på kommunens satsning på utveckling av centrala Kristianstad. Det aktuella området har ett bra läge i stadskärnan, med ypperliga anslutningar till gång- och cykelvägnätet och kollektivtrafiken. Kristianstadslänken, som är en förutsättning för att kunna utveckla den södra delen av området, kommer att göra kollektivtrafiken till ett attraktivare alternativ till bilen inte minst för resor till och från Östra centrum.

3 3(15) Det är positivt med dubbelriktad gång- och cykelväg parallellt med bussgatan Södra Kaserngatan, dock får inte detta försämra bussens framkomlighet. Det är viktigt att tydligt markera var gående och cyklister ska befinna sig så att de inte hamnar på bussfälten. Det är positivt att storhållplatsen samt korsningar utformas enligt den utredning som är framtagen av Ramböll i samarbete med Kristianstads kommun och Skånetrafiken. Hållplatsen kommer även fortsättningsvis att vara viktig för resor till och från Kristianstad med många resenärer i omlopp dagligen och etableringen i Östra Centrum förstärker denna betydelse. Hållplatsen för stadsbusslinjerna 2 och 4 placeras lämpligen på Nya Boulevarden i närheten av Stora torg. Det är viktigt att det blir en god tillgänglighet mellan Östra centrum och hållplatsen. Även denna hållplats kommer att ha en god trafikförsörjning med en buss var 6:e minut i rusningstrafik. Det är därför viktigt att inte framkomligheten för bussen försämras på Nya Boulevarden. Synpunkterna avseende dubbelriktad gång- och cykelväg parallellt med Södra Kaserngatan samt hållplatsläge vid Nya Boulevarden har meddelats projektledningen för Kristianstadslänken för vidare hantering. 2. Vägverket framhåller vikten av att kommunen ser över behovet av åtgärder på de gator som ska föra in trafiken till Östra centrum och att nödvändiga åtgärder genomförs i ett tidigt skede av utbyggnaden. Främst rör det Götgatan som tillsammans med Södra Boulevarden (- Östra Boulevarden) blir de stora inmatningslederna. Götgatan, utmed vilken det finns skola och bostadshus, får en mer än fördubblad trafikökning. Trafiken beräknas öka kraftigt på Götgatan både på grund av genomförandet av Kristianstadslänken och utbyggnaden av Östra Centrum. Enligt förslag till revidering av detaljplanen kommer trafiken på Götgatan att öka ytterligare i förhållande till tidigare förslag. Slutsatsen är att åtgärder krävs vid Centralskolan för att hastighetssäkra passagen. De föreslagna åtgärderna behövs redan i Nollalternativet, det vill säga utan ett utbyggt Östra centrum men med ett genomförande av Kristianstadslänken. Synpunkterna har meddelats C4 Teknik och projektledningen för Kristianstadslänken och frågorna är medtagna i projektarbetet för Kristianstadslänken. YTTRANDEN FRÅN KOMMUNALA NÄMNDER, BOLAG M.FL. 3. Barn- och utbildningsförvaltningen vidhåller tidigare synpunkter, det vill säga fler bostäder i centrum skapar större behov av lokaler för barn och elever. Ett parallellt planeringsarbete måste till där även resurser för dessa kommunala investeringar sätts av. Synpunkterna har meddelats Kommunledningskontoret för kännedom och vidare hantering.

4 4(15) 4. Omsorgsnämnden skriver att syftet med planen är att bereda utrymme för nya handels- och serviceytor samt nya bostäder i centrala Kristianstad. Förslaget ger möjlighet till en förändring av centrala Kristianstad som sannolikt kommer att stärka Kristianstads profil som handelsstad för sällanköpsvaror. Detaljplanen har utrymme för dagligvaruhandel och det är viktigt att slå vakt om den dagligvaruhandel som idag finns i centrala Kristianstad. Förslagets plan- och genomförandebeskrivning innehåller ett avsnitt om tillgänglighet och trygghet där mycket av bevakning av dessa viktiga frågor skjuts till senare processer. Omsorgsförvaltningen utgår från att synpunkter på detaljlösningar kommer att inhämtas från såväl kommunala förvaltningar som råd, t.ex. pensionärsrådet (KPR) och handikapprådet (KHR). Planområdet innehåller den största nivåskillnad som går att finna i centrala Kristianstad och detta kommer att ställa stora krav på att lösa tillgängligheten i gångstråk mellan kulturkvarteren och centrum. Domus är idag den största målpunkten för färdtjänst och norra entrén till Domus har utvecklats till en vänthall för färdtjänstresenärer, om än en torftig sådan. Det är angeläget att det i en ny byggnad går att beställa och vänta på färdtjänst i ett utrymme med lämplig utformning, bl.a. bör det finnas en toalett för allmänheten som är tillgänglig för rullstolsanvändare. Utrymmet bör finnas i anslutning till dagligvaruhandel och färdtjänstfordon måste ha en körväg och parkeringsplatser i anslutning till väntutrymmet. Enligt gällande lagstiftning finns ingen möjlighet att i detaljplan ställa tillgänglighetskrav för byggnader, mer än hur marknivåer ska ligga och hur entréer ska placeras. I det till planen kopplade gestaltningsprogrammet har både trygghets- och tillgänglighetsfrågorna lyfts fram som viktiga aspekter att arbeta vidare med vilket underlättar hanteringen av frågorna i samband med kommande bygglovhantering och projektering. Enligt förslag till revidering av detaljplanen förutsätts tillgängligheten med taxi till området lösas genom att gågatan på Östra Boulevarden blir tillgänglig för taxifordon med ärende till Östra centrum. Plan- och genomförandebeskrivningen och gestaltningsprogrammet kompletteras med en redovisning av hur detta är tänkt att fungera. Synpunkterna har meddelats exploatören för kännedom och vidare hantering. 5. C4 Elnät meddelar att affärsområde stadsnät har flera optokablar i området som måste läggas om och kompletteras. Plan- och genomförandebeskrivningen kompletteras med uppgifter om stadsnätets optokablar. Synpunkterna har meddelats Kommunledningskontoret för hantering i exploateringsavtal samt exploatören för kännedom i fortsatt arbete med projektering och genomförande. 6. Renhållningen Kristianstad saknar beskrivning om avfallshantering i planförslaget och framför vikten av att i ett tidigt skede ta med detta. Det är viktigt med utrymmen för

5 5(15) avfall inom planområdet och att tillgängligheten till dessa anpassas till moderna sopfordon utan att backningsrörelser krävs. Då planen innebär en omfattande verksamhet med sannolikt stora avfallsmängder från såväl hushåll som verksamheter bör avfallshanteringen ses som en helhet inom hela området (lokal infrastruktur avfall). Alternativa avfallshämtningssystem som t ex avfallskvarnar kopplade till tankar, lokal sopsug till container etc. bör utredas. Avsnittet om avfallshantering i plan- och genomförandebeskrivningen kompletteras med uppgifter om tillgängligheten för sopfordon. Enligt förslag till revidering av detaljplanen förutsätts lagring och hämtning av avfall för handelsgallerian och ovanpåliggande bostäder ske samordnat vid de två lägena för inlastning av varor. Sopbilarna kommer att få backa till mot en lastbrygga på samma sätt som övriga transportfordon. Det nya punkthuset vid kanalen har en egen tillfartsväg som utformas med vändplats för bland annat sopbilar. Synpunkterna har meddelats exploatören för kännedom i fortsatt arbete med projektering av byggnader och kvartersmark. SKRIVELSER FRÅN SAKÄGARE, BOSTADSRÄTTSHAVARE M.FL. 7. Kristianstad Blekinge Konsumentförening, Domus 1 anser att planförslaget är modernt och vackert. Det känns dock ogenomtänkt att förlägga tillfart och inlastningsgård för den tunga distributionstrafiken mot kanalen och bland bostadshusen. Den borde kunna förläggas mot Nya Boulevarden istället. Invid Södra Kaserngatan kommer en storhållplats med tre hållplatslägen i vardera riktningen att anläggas. I samma position kommer 50% av biltrafiken till gallerian att passera. Det är fler bilar än de som idag angör Nya Boulevarden från befintlig parkeringsanläggning. Bussar och bilar ska i denna punkt även samsas med gående och cyklister. Hur ser den trafiksituationen ut en fredagseftermiddag? Fastigheten Domus 1 innehåller ca kvm. Fastigheten är gediget byggd och har varit nominerad till Caspar Sahlinpriset. Att riva fastigheten innebär naturligtvis ett stort mått av kapitalförstöring. Det är något som vi själva inte har intresse av. Så länge KBK är ägare av fastigheten kommer vi se till att den har ett gott underhållsskick och att våra hyresgäster får bästa förutsättningar att bedriva en bra handel. Vi planerar därför att genomföra en uppfräschning av installationer och ytskikt. Detaljplaneförslaget innebär att Domus 1 blir planstridigt. I klartext; det nu liggande planförslaget innebär att befintlig byggnad inom Domus 1 strider mot detaljplanen. Detta leder i sin tur till att kommunen kan förvägra oss bygglov för ombyggnad av fastigheten. En sådan låsning är inte acceptabel för en långsiktig fastighetsägare. KBK har ett ansvar mot sina ägare att bevaka fastighetens värde. Vi kommer därför att tvingas överklaga planförslaget ifall det antas av kommunen. Det är inget vi eftersträvar, men man kan jämföra med den situationen som Bröderna Persson hamnat i. Föreliggande planförslag har tagits fram av Steen & Ström och kommunen. Ifall dessa parter har en seriös idé om att genomföra planförslaget, så borde de för länge sedan tillförsäkrat sig den möjligheten, genom att träffa överenskommelse med de privata fastighetsägarna inom

6 6(15) planområdet. KBK har vid upprepade tillfällen försökt förmå Steen & Ström att lämna ett konkret förslag på hur de avser lösa den uppkomna situationen. Det finns idag inga förutsättningar att genomföra detaljplaneförslaget. Det strider därför mot PBL 5 kap 2 och bör stoppas eller omarbetas. Enligt förslaget till revidering av detaljplanen tas det stora lastintaget i nordost via en ny bro över kanalen bort. Istället byggs ett stort lastintag med tillfart från Nya Boulevarden. Ett andra lastintag planeras i samma läge som nuvarande Domushusets inlastning med tillfart via bron vid Döbelnsgatan. Enligt exploatörens nuvarande planer ska Domushuset bevaras och byggas in i den nya handelsgallerian. Exploatören avser att träffa en överenskommelse med KBK om projektets genomförande innan detaljplanen antas. 8. Anders Skooghs Byggnad /Brinova Fastigheter AB, Kristianstad 4:44 Meddelar att förslagets inriktning är positivt för Kristianstad och kommer att förstärka staden som handelsstad med en utökning av nya attraktiva handelsytor i centrum. De vill däremot inte ge godkännande till planförslaget med anledning av dels utvecklingsbegränsningar (såsom fler biografsalonger och handel), dels på grund av att det inte förts några diskussioner eller träffats några uppgörelser med dem som berörd fastighetsägare och för att förklara hur det är tänkt att planen ska kunna genomföras. Frågor kring vad som planeras för fastigheten som idag inrymmer Kosmorama och Burger King, frågor om eventuell inlösen, modifiering eller rivning av delar av fastigheten, har inte inletts eller diskuterats. Byggnaden uppfördes för ca 10 år sedan. Tycker att varutransporterna till och från fastigheterna bör belysas tydligare för att säkerställa att tillgängligheten i sin helhet kommer att fungera. Tror att en mer flexibel plan som möjliggör en successiv utbyggnad i etapper är ett måste för ett genomförande. Menar att planförslaget i nuvarande tappning inte har några förutsättningar att kunna realiseras utan föreslår vidare bearbetning av förslaget utifrån ett konstruktivare samarbete med berörda parter och tidigt lösa upp huvudfrågorna för att komma vidare i processen. Detaljplaneförslaget anger användningen CH (centrum- och handelsverksamheter) vilket inrymmer t.ex. biograf. Det ger utrymme för en fri intern utformning av olika lokaler inom byggrätten och tillåten användning. Enligt förslaget till revidering av detaljplanen tas det stora lastintaget i nordost via en ny bro över kanalen bort. Istället byggs ett stort lastintag med tillfart från Nya Boulevarden. Ett andra lastintag planeras i samma läge som nuvarande Domushusets inlastning med tillfart via bron vid Döbelnsgatan. Det är inget i planförslaget som förhindrar att utbyggnaden utförs i etapper.

7 7(15) Exploatören avser att träffa en överenskommelse med Skooghs/Brinova om projektets genomförande innan detaljplanen antas. 9. Sparbanken 1826, Mats Lavesen 3 vill försäkra sig om att även i fortsättningen kunna använda Östra Boulevarden för värdetransporter till- och från fastigheten. Är för övrigt positiva till planförslaget. I likhet med övriga gågator i staden kommer varutransporter till butiker som inte kan nås på annat sätt att tillåtas. 10. Byggnad AB Bröderna Persson hänvisar till gemensamma yttrandet från styrelserna Handelsföreningen i Kristianstad och Fastighetsägarna Syd Kristianstadsdistriktet samt till tidigare i ärendet ingivna synpunkter. Se kommentar till yttrandet från Handelsföreningen i Kristianstad och Fastighetsägarna Syd Kristianstadsdistriktet. INTRESSEORGANISATIONER, FÖRENINGAR, ÖVRIGA 11. Handelsföreningen i Kristianstad och Fastighetsägarna Syd, Kristianstadsdistriktet Har i tidigare yttranden uttalat sig för att stärka stadens ställning som ett regionalt handelscentrum genom bl.a. etablering av en centralt belägen galleria och att programmet Ett förnyat Kristianstad 2014 utgör en god grund för en positiv dialog om hur staden i framtiden ska upplevas som ett intressant och attraktivt alternativ för boende, besökare och företagare. Förslaget till detaljplan för Östra centrum överensstämmer inte med tidigare direktiv och beslut och den uteblivna dialogen med närmast berörda handlare och fastighetsägare skapar redan allvarliga problem. Förslaget har tagits fram av Sten & Ström och kommunen utan att några diskussioner förts med handlare och fastighetsägare inom området om t.ex. inlösen, modifiering, rivning eller annat alternativ. Om förslaget antas innebär det i praktiken att befintliga byggnader kommer att strida mot detaljplanen vilket försätter handlare och fastighetsägare i en omöjlig situation. I tidigare yttranden beträffande Östra centrum ( och ) har handlare och fastighetsägare understrukit vikten av ett samlat grepp beträffande stadens infrastruktur men utan resultat. Förslagen i detaljplanen innebär i praktiken en försvårad och minskad tillgänglighet till stadens centrum och blir därmed ett hot både mot befintlig handel och planerad handel inkl. Östra centrum. Jämfört med programförslaget har antalet parkeringsplatser reducerats medan antalet cykelparkeringar dubblerats! En utökad handel kan inte under överskådlig tid baseras på kunder som enbart är hänvisade till kollektivtrafik eller cykel. Enligt detaljplanen har den samlade handelsytan reducerats jämfört med programförslaget. Men det är fortfarande betydligt mer än vad Kommunfullmäktige i Kristianstad beslutade

8 8(15) 2006 beträffande Handeln i Kristianstad (Nordplan). Redan en galleria på kvm exkl. Domus bedömdes då skapa svårigheter beträffande parkering i och tillgänglighet till centrum. Utöver ovanstående synpunkter beträffande trafiksituationen vid och omkring Östra centrum vill handlare och fastighetsägare än en gång påpeka att problemen vid infarterna i norr från Nya Boulevarden och i söder från Östra Boulevarden/Södra Kaserngatan måste lösas på ett tillfredställande sätt. Främst i söder där det planeras ett busstorg inkl. serveringar med anledning av Kristianstadslänken. Men även förslaget för varutransporter till Östra centrum bör övervägas. Östra Boulevarden har karaktären av en öppen och ljus gågata och fungerar som en pendang till Västra Boulevarden. Handlare och fastighetsägare är överens om att bredden bör vara oförändrat 24 m istället för föreslagna 18 m. Förslaget till detaljplan innebär att Östra centrum till struktur och karaktär anpassats mer till den övriga staden och utgör en del av en balanserad helhet. Sex punkthus för bostäder/handel längs kanalen är positivt även om utformningen kan diskuteras ur ett fastighetsekonomisktoch miljöperspektiv. Ambitionen att genom gångstråk och genomsikt åstadkomma en bättre koppling mellan centrum och Östermalm är lyckad. Det är däremot inte synpunkten att det måste vara stängt nattetid. Tyvärr måste handlare och fastighetsägare konstatera att projektet Östra centrum inte präglas av någon större flexibilitet: förslaget till detaljplan är i princip identiskt med det ursprungliga programförslaget bortsett från några smärre justeringar. Möjligen kan vår propå om att utbyggnaden, om den förverkligas, ska ske etappvis beaktas. Detta för att undvika alltför stora störningar för befintlig handel och boende. För övrigt hänvisar vi till de synpunkter som vi framfört i tidigare yttranden. Kommunen har en vilja att förbättra situationen för kollektivtrafiken i staden för att öka antalet resor med kollektivtrafik. Genomförandet av Kristianstadslänken väntas innebära att fler väljer att åka kollektivt istället för med bil in till staden. Nordplan ab rekommenderade i sin handelsutredning att butiksytan i centrum skulle stärkas genom en ny handelsgalleria på m 2 innan en ny extern handelsgalleria släpps fram i staden. Att den tillkommande handelsytan i Östra centrum blir lite större ska alltså tolkas som positivt för centrumhandelns gemensamma konkurrenskraft så länge parkeringsbehovet kan lösas. Med en utbyggnad enligt exploatörens förslag och med ett fullt utbyggt parkeringshus bedöms parkeringsbehovet uppfyllas med god marginal och fler parkeringsplatser än idag beräknas kunna finnas tillgängliga för övriga centrum. Att antalet cykelplatser ökats har inte skett på bekostnad av antalet bilplatser, utan helt enkelt för att göra det enklare att cykla till och från centrum vilket gynnar både luft-, ljud- och stadsmiljön.

9 9(15) Enligt förslaget till revidering av detaljplanen tas det stora lastintaget i nordost via en ny bro över kanalen bort. Istället möjliggörs ett stort lastintag med tillfart från Nya Boulevarden. Ett andra lastintag möjliggörs i samma läge som nuvarande Domushusets inlastning med tillfart via bron vid Döbelnsgatan. In- och utfart till parkeringshuset sker endast från Nya Boulevarden och den tidigare in- och utfarten från Östra Boulevarden/Södra Kaserngatan utgår. Stadsbyggnadskontoret instämmer inte i bedömningen av Östra Boulevardens breddmått utan anser att denna kan utformas på ett bra sätt inom de föreslagna 18 meterna. I denna bedömning har kommunen även Länsstyrelsens och Regionmuseets stöd. Projektets styrgrupp har tydligt uttalat att den öst- västliga passagen genom Östra centrum ska ligga inom kvartersmark. Avsikten är att allmänhetens tillgänglighet till passagen ska säkerställas genom avtal. Av säkerhetsskäl kommer passagen troligen inte att vara öppen nattetid (mellan ) utan då får de enstaka fotgängare som skulle önskat att passera genom Östra centrum välja en annan väg. Det är inget i planförslaget som förhindrar att utbyggnaden sker i etapper. Exploatören avser att träffa en överenskommelse med berörda fastighetsägare om projektets genomförande innan detaljplanen antas. KOMMUNINVÅNARE m.fl. 12. Daniel Gustafsson Jag skriver till er efter att ha varit på det tredje och kanske sista mötet då Kristianstads invånare skulle få säga sitt i processen Östra Centrum. Jag är 33 år gammal och nästa år blir jag 34, jag och min sambo tillhör dem som kommer att leva mycket längre med Östra Centrum än vad ni kommer att göra. Östra Centrum innebär ett mycket stort ingrepp som minst kommer att vara kvar i minst 100 år om ingen utomordentlig katastrof äger rum. Mina tankar först kring bygget var naivt positivt, men jag ser en punkt där marknadsföringen av konceptet strider mot dess faktiska konsekvens. Östra Centrum marknadsförs som bryggan mellan Östermalm och Centrum och jag håller med om att något bör göras, även om Domus försvinner, det är en omöjlig uppgift att behålla Domus och få övergången snygg och bättre och trevligare, men jag är beredd att stryka den uppfattningen om en arkitekt kan visa mig en lösning. Men konsekvensen är att denna brygga som det marknadsförs är en galleria, en privat ägd mark, som med dess villkor till 100 % sannolikhet kommer att stängas igen om kvällar/nätter. Idag kan man trots att det är gräsligt fult ändå passera där dygnet runt, men då trots dess genomskinliga glasfasad så kommer gallerian motsäga sitt syfte, att brygga Centrum till Östermalm. Gallerian blir en mur, denna gången en ogenomtränglig kall glasmur i korporativismens namn. Domustorget och Domus med parkeringsdäcket och det är inte perfekt, men det sjuder av liv och folk kan röra sig där. Med gallerian/muren på plats kommer denna spontanitet dödas och aktiviteterna i och omkring sker på handelns och korporativismens villkor.

10 10(15) Frågan som jag vill ställa er alla kollektivt är varför har ni bara tittat på Steen & Ström? På det senaste mötet anade man mellan raderna att projektet gungar, Sten & Ströms representant sade visserligen att det var starkt men att det ändå fanns frågetecken kvar som gjorde att han var långt ifrån säker. Varför skall gallerian vara så stor så att den upptar så mycket, kan man inte istället bara göra två huskroppar mer på mitten och istället för att göra Östra Boulevarden mindre, göra den större och få in mer grönska? Husen och kanalparken är strålande idéer, men handelshusen, varför så stora, varför denna mur som kommer att bommas igen på natten? Varför inte göra mer grönska och teman kring vatten i denna zon, varför skall Kristianstad förtätas och dess lungor/fria ytor/fria rymder bebyggas i med kommersens tempel? Min sambo sade då hon såg förslaget, som White och Steen & Ström var så nöjda med som följande. Inte ännu en galleria som man ser i varenda stad, jösses vad tråkigt, ni i kommunen är förmodligen blinda, om ni anser att en glaskonstruktion är snygg. Jag vandrar 1000 gånger hellre omkring på Bo01-området nere i Malmö än vid en ful galleria. Området i planförslaget måste göras något åt, men Östra Centrum är förmodligen inte rätt väg att gå. Fråga folket hur de vill göra, samla in förslag, allt ifrån taffliga ritningar till proffsförslag, innan ni bestämmer Kristianstads utseende för minst 100 till 200 kanske 300 år framöver, tänk efter, och tänk efter noggrant. Betänk också balansen i staden, skall inte Norra Kristianstad leva? Och betänk varför det går så dåligt för Södertorg, behövs Östra Centrum? Det är kommunens målsättning att centrum ska stärkas med mer handel och bostäder. Skälet till att tillåta så mycket ny yta för handel och bostäder i Östra centrum är dess mycket strategiska läge inom den mest besökta och butikstäta delen av centrum. Hade samma handelsytor lokaliserats till norra centrum eller Södertorg hade lönsamheten sannolikt varit sämre. Även behovet av att utveckla attraktiva öppna platser och parkmiljöer har beaktats i förslaget genom att Kanalparken utvecklas, ett nytt busstorg tillskapas i söder och Östra Boulevarden blir på sträckan förbi Östra centrum en 18 m bred gågata. Som jämförelse är Östra och Västra Storgatan bara ca 12 m breda. Projektets styrgrupp har tydligt uttalat att den öst- västliga passagen genom Östra centrum ska ligga inom kvartersmark. Avsikten är att allmänhetens tillgänglighet till passagen ska säkerställas genom avtal. Av säkerhetsskäl kommer passagen troligen inte att vara öppen nattetid (mellan ) utan då får de enstaka fotgängare som skulle önskat att passera genom Östra centrum välja en annan väg. 13. Ove Johansson Under samrådstiden har frågeställningar tagit upp trafiksituationen vid busshållplatsen utmed Södra Kaserngatan söder om Östra Centrum. Där skall bussar samsas med gång- och cykeltrafik eftersom en gångbana samt en dubbelriktad cykelbana korsar bussarnas passage

11 11(15) till och från hållplatsen. Dessutom passerar infarten till parkeringen i Östra Centrum cykelbanan samtidigt som gångtrafiken skall passera från och till hållplatsen samt till och från torgbildningen framför Östra Centrum. Konfliktsituationer inom det aktuella området kan inte uteslutas och därför frågade jag underhand hur och om trafikanter av olika slag skulle klara av trafiksituationen. Jag fick svaret att det skulle kunna fungera om alla var uppmärksamma. Av samrådsredogörelsen framgår att en konsult redovisat hur trafiken skall fungera på platsen och man hänvisar till illustrationsplanen som skall visa trafiklösningen. Jag är fortfarande tveksam till om trafikanterna kommer att klara av de olika konfliktsituationer som kan väntas uppstå på platsen. Situationsplanen ger i vart fall inte mig någon vägledning. Enligt förslaget till revidering av detaljplanen sker all in- och utfart till parkeringshuset från Nya Boulevarden och den tidigare in- och utfarten från Östra Boulevarden/Södra Kaserngatan utgår. 14. Olle Johansson Jag vill här, som intresserad Kristianstadsbo, fastighetsägare i centrum av Kristianstad Snapphanen 9 samt som näringsidkare i centrum av Kristianstad, O. P. Johanssons Skoaffär sedan 1901, fem generationer i samma familj, göra några tillägg och synpunkter till en mycket intressant och positiv utveckling av Kristianstads centrum, som skulle kunna fördjupas på nedanstående punkter. Steen & Ström ser mest till sina egna vinstintressen i Ö. Centrum och inte i samma utsträckning till helheten av Kristianstads redan etablerade handel, som gjort Kristianstad till den handelsstad den är idag. Det övergripande ansvaret för hela centrums utveckling ligger på Kristianstads kommun, som därför måste markera helheten på ett tydligare sätt. Detta är emot Kristianstads kommuns handelsutredning utförd av välrenommerade Nordplan, när det gäller handelsutredningar, att utveckla Ö. Centrum med kvm. i stället för vad handelsutredningen förslog med högst kvm ( kvm nya ytor + Domus befintliga ytor), vilket Nordplan ansåg var vad den etablerade handeln i Kristianstad skulle kunna tåla utan negativa utslagningar med denna utökade handel som Ö. Centrum kan innebära för Kristianstad. Västra delen av centrum kan "över natten" påverkas med i genomsnitt ca 5 % (kanske något mer) och detta är mycket nog, när vi inte vet hur lönsamheten är idag. Alltså enskilda butiker i stadskärnan kan drabbas hårt. De kommunala förvaltningarna kommer troligen att lämna större delen av Rådhuset inom några år. Om det skapas en bra entré i hörnet mot Stora Torg/Nya Boulevarden är handelsläget bra som ett nordligt ankare i stadskärnan. På samma sätt kan en entré skapas som vetter mot järnvägsstationen och Kvarnen som då knyts närmare centrum. Räkna med att andra lokala och regionala butiker vill vara med och dela på denna tillväxt.

12 12(15) Detta påpekades även av Fredrik Bergström som är ekonomie doktor i nationalekonomi, tidigare vd för Handelns Utredningsinstitut och numera affärsområdeschef inom det globala analys- och teknikkonsultföretaget WSP vid en paneldebatt på Yllan arrangerad av Sparbanken, att vid för stor handelsetablering kan övrig centrumhandel drabbas med utslagningar som följd och affärslägen som idag är B-lägen blir C- och D-lägen t.ex. på storgatorna norr om Hesslegatan och butiker söder om Tivoligatan, och på Södra Torg och på Norr. Redan idag finns det tomma lokaler i centrum av Kristianstad. Enligt min uppfattning gäller det att vara ödmjuk mot verkligheten vid det politiska beslutsfattandet och att inse faran med för stora handelsetableringar i synnerhet, när det gäller ungefär samma köpkraft som handeln i Kristianstad idag har tillgång till plus orter i vår omvärld som också utvecklas. Kristianstad tillhör inte de mest expansiva orterna i Sverige. Stora problem har uppstått på andra håll i Sverige p.g.a. av för stor utspädning av handeln med för stor expansion av handeln t.ex. i centrum av Borlänge, Uddevalla, Lund, Helsingborg, Jönköping m.fl. Detta är det också många av mina kolleger som befarar kan hända även i Kristianstad. Idag finns ca kvm lokalytor i Kristianstads centrum. Det skulle innebära en ökning med ca 30% över en natt. Jag vill samtidigt klargöra, att jag INTE är emot en utveckling av Kristianstads handel, men den måste vara i paritet med köpkraften i vårt område. Det är alltid bra att vara konkurrensutsatt. Vad har Kristianstads kommuns ledning ytterligare som underlag för att anse sig kunna frångå och till svar, som går emot Nordplans rekommendationer med ytterligare extra ca kvm. handelsytor, som kan resultera i utslagningar av etablerad handel och därmed också utslagning av arbetstillfällen? Vad anser föreningarna Fastighetsägarna i Kristianstad och Kristianstads Handelsförening, som har mycket kunskap i denna fråga för Kristianstad, om denna utökade etablering mer än kommunens konsult Nordplan rekommenderar? Handeln som dessutom är bland de största arbetsgivarna i Kristianstads kommun och skapar många arbetstillfällen. Vad har kultur och bevarandeföreningarna Gamla Christianstad och Vä Husens vänner med sin breda förankring bland kommuninvånarna för åsikter i denna viktiga fråga för Kristianstads långsiktiga framtida utveckling efterhand som Östra Centrums vidare planläggning fortskrider? Funderingar över tidigare åsikter i samrådsmaterialet: Varför beaktas inte regionmuseets påpekande, när det ofta i detta samråd framhävs vikten av stadens årsringar? Oavsett vem som belastas med rivningskostnader av Domus tidigare "viktiga årsringar", så är kapitalförstöringen den samma och dessa kostnader kommer konsumenten till sist att betala. - Boulevarder är något som är ett varumärke eller kvalitetsstämpel för "lilla Paris" Kristianstad med anledning av Ö. Boulevardens förändring.

13 13(15) - Är inte en fyravånings byggnad ritad av samma arkitekt med genomgående utseende från Nya Boulevarden ner till Södra Kaserngatan en barriär vad är då en barriär i Kristianstad? - Många viktiga och seriösa inlägg i tidigare samrådsyttranden, som tyvärr inte beaktas något nämnvärt i underlaget. - Det ger lätt intryck av att vad regionmuseet anser är rätt, om det är i överensstämmelse med exploatören, så är det som gäller i annat fall går inte museets åsikter fram. Nordplan ab rekommenderade i sin handelsutredning att butiksytan i centrum skulle stärkas genom en ny handelsgalleria på m 2 innan en ny extern handelsgalleria släpps fram i staden. Att den tillkommande handelsytan i Östra centrum blir lite större ska alltså tolkas som positivt för centrumhandelns gemensamma konkurrenskraft så länge parkeringsbehovet kan lösas. När det gäller Rådhuskvarteret pågår detaljplanearbete för att samlokalisera kommunhus och Region Skånes huvudkontor i kvarteret. Fastighetsägarna i Kristianstad och Kristianstads Handelsföreningen har framfört synpunkter, se yttrande 11. Föreningarna Vähusens Vänner och Gamla Christianstad har inte framfört några synpunkter på planförslaget, vare sig under samråds- eller utställningsskedet. Stadsbyggnadskontoret bedömer att Östra Boulevarden kan behålla en boulevardkaraktär inom de föreslagna 18 meterna. I denna bedömning har kommunen även Länsstyrelsens och Regionmuseets stöd. Den nya bebyggelsen kan väntas upplevas som en visuell barriär i jämförelse med de stora öppna ytor som finns på platsen idag. Det planerade öst- västliga gångstråket genom gallerian får dagtid anses som en stor förbättring ur tillgänglighets- och trivselsynpunkt jämfört med den passage med trappor som finns idag via Amaliabron och Domushusets baksida. Av säkerhetsskäl kommer passagen genom gallerian troligen inte att vara öppen nattetid (mellan ) utan då får de enstaka fotgängare som skulle önskat att passera genom Östra centrum välja en annan väg. 15 och 16. Ingegärd Lindgren-Myrberg Har med stort intresse läst din skrivelse (avser yttrande 14, Olle Johansson) och står helt på din sida. Jag finner egentligen inget skäl alls för en utbyggnad. Det uppstår inte helt plötsligt fler kunder för att man bygger fler affärer. Det är i nuläget redan för få kunder för att etablerade affärer skall kunna existera någorlunda framgångsrikt. Jag är också emot det varuhus som man till och från planerar att bygga i Hammar. Förr fanns affärerna där invånarna bodde. Nu finns affärerna där ingen bor! Därför behövs det tillgång till bil för att kunna göra sina inköp. Miljöpåverkan?! I min barndom fanns affärer för det dagliga behovet i varje kvarter. Då klarade man sig med enbart "apostlahästarna". Som du så riktigt påpekar, blir det de tilltänkta kunderna som måste

14 14(15) betala kalaset. Våra politiker behöver påminnas om att de skall lyssna på folket och "gå folkets ärenden". De är inte valda för att handla utifrån egna infall och idéer. En omröstning i tidningen???? Se kommentarer till yttrande 14, Olle Johansson. 17. Carl-Gustaf Hagander Intressant att läsa samrådsredogörelsen mycket väl skriven. Men jag undrar vad kommunen själv tycker och vill. Det är ju mest hänvisningar till Steen & Ström, Länsstyrelsen och Regionmuseet. Noterbart är att flertalet vill bevara Domus och nog skulle det kunna gå om bara viljan hade funnits. Har politikerna hajat att man överlåter åt Steen & Ström att avgöra när passagen Lasarettsboulevarden-Cardellsgatan ska va öppen? Det är en sträcka på mer än 325 m. Hur har kommunen förresten tänkt sig att ge dispens från planbestämmelsen x2? Bemötandet stämmer inte med planen! Varför inte göra som Vällingby C med flygande tak. Kommunen har genom sina beslut i olika politiska instanser klargjort sin vilja angående projektet och Kommunstyrelsen tillstyrkte planförslaget i sitt utställningsyttrande till utställning 1. Projektets styrgrupp har tydligt uttalat att den öst- västliga passagen genom Östra centrum ska ligga inom kvartersmark. Avsikten är att allmänhetens tillgänglighet till passagen ska säkerställas genom avtal. Av säkerhetsskäl kommer passagen troligen inte att vara öppen nattetid (mellan ) utan då får de enstaka fotgängare som skulle önskat att passera genom Östra centrum välja en annan väg. STÄLLNINGSTAGANDE Med hänvisning till vad ovan anförts föreslås Byggnadsnämnden besluta att - Planförslaget genomgår en större omarbetning med utgångspunkt ifrån exploatörens nya utbyggnadsförslag. Detta innebär i korthet: - De 6 bostadshusen (punkthus) i 5-12 våningar utmed kanalen tas bort. Punkthuset i 12 våningar för bostäder alternativt hotell kvarstår dock något större och i ett nytt läge i sydöst. Större delen av den planerade Kanalparken blir allmän platsmark. - Handel och centrumverksamheter medges i två plan utmed Östra Boulevarden. I den norra delen möjliggörs parkeringsdäck i två till fyra våningar och överst i norr och söder kan bostäder uppföras i två våningar. Byggnadens höjd i förhållande till marknivån på Östra Boulevarden blir fortfarande som mest ca 24 meter. - Den sammanlagda ytan för bostäder blir drygt m 2 BTA vilket motsvarar ca lägenheter, något fler än tidigare.

15 15(15) - Den sammanlagda ytan för handel är enligt utbyggnadsförslaget fortfarande ca m 2 BTA varav ca m 2 butiksyta. Planen medger dessutom ytterligare m 2 BTA handel under förutsättning att parkeringsbehovet kan lösas. - Antalet platser i parkeringshuset har minskats från ca 1180 till ca Med en utbyggnad enligt utbyggnadsförslaget och med ett fullt utbyggt parkeringshus uppfylls dock parkeringsbehovet med god marginal och fler parkeringsplatser än idag beräknas kunna finnas tillgängliga för övriga centrum. - In- och utfart till parkeringshuset sker endast från Nya Boulevarden. Den tidigare inoch utfarten från Östra Boulevarden/Södra Kaserngatan tas bort. - Det stora lastintaget till butiker i nordost via en ny bro över kanalen tas bort. Istället möjliggörs ett stort lastintag med tillfart från Nya Boulevarden. Ett andra lastintag möjliggörs i samma läge som nuvarande Domushusets inlastning med tillfart via bron vid Döbelnsgatan. - Bemöta inkomna synpunkter i enlighet med Stadsbyggnadskontorets utlåtande samt godkänna planförslaget för ny utställning. STADSBYGGNADSKONTORET Ylva Pershaf stadsarkitekt Stefan Strömbäck T.f. planchef Kristina Mohlin Planeringsarkitekt

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 1(7) Antagandehandling 2011-08-19 Dnr PLAN 08-0060:14 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM Centrala Kristianstad, Kristianstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 En tredje utställning

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Kristianstad bygger för framtiden

Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad behöver bygga och växa Kristianstad växer. Nu är vi nära 80 000 invånare i kommunen. Men de äldre ökar snabbare än de yngre. I praktiken innebär en ökad andel

Läs mer

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN ÖSTRA CENTRUM Uppgiften har varit att ta fram ett förslag på utformningen av Östra Centrum i Kristianstad på uppdrag av Steen & Ström och i samarbete med Kristianstads kommun. Tomten skall innehålla 36-38.000

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

parkering Planenheten i oktober 2011 Kvartersmark ILLUSTRATION m Skala 1:1000 Museum och centrumverksamheter parkering

parkering Planenheten i oktober 2011 Kvartersmark ILLUSTRATION m Skala 1:1000 Museum och centrumverksamheter parkering C parkering PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet.

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 1(10) Handling till utställning 3 2011-05-20 Dnr PLAN 08-0060:11 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM Centrala Kristianstad, Kristianstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 En andra utställning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för. Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun A. YTTRANDEN UTAN ERINRAN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för. Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun A. YTTRANDEN UTAN ERINRAN 1(5) 2014-09-10 BN 2013-8881 Detaljplan för Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd på samråd under tiden den 9 juni

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Fastighetsförteckning

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0 Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Dokumentinformation Titel: Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Serie

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-04 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken)

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Granskningsutlåtande Upprättad Dnr PLAN.2018.14 Sektor samhällsbyggnad FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås med stöd av detta granskningsutlåtande anta detaljplaneförslaget

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Tillägg till plankarta

Läs mer

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-04-24 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2013-00346 ÄDp 5375 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö INLEDNING Då planförslaget

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Ändring av Detaljplan för Bro över Göta Älv inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen i Göteborg

Ändring av Detaljplan för Bro över Göta Älv inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen i Göteborg Stadsbyggnadskontoret Samrådsredogörelse Utfärdat: 2019-10-01 Johan Stenson Diarienummer: 0441/19 Telefon: 031-368 18 38 Aktbeteckning: 2-5527 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Ändring av Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad, Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006.0534 1/6 2007-11-22 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad, Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006.0534 1/6 2007-11-22 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE 1/6 Dnr 2006.0534 2007-11-22 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad, Ulricehamns kommun Västra Götalands län ULRICEHAMNS KOMMUN Miljö- och samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE FÖR

GRANSKNINGSUTLÅTANDE FÖR GRANSKNINGSUTLÅTANDE FÖR, Skåne län DNR SBN 2016/532 Upprättad 2018-02-14 Hur granskningen har bedrivits Förslag till detaljplan för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station),, Skåne län har varit föremål

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kråkebacken 7:161-7:193 samt del av 7:138 i Kågeröds samhälle Svalövs kommun, Skåne län. Antagen 2003-08-18 Laga kraft 2003-09-08 Tillägg till PLANBESKRIVNING Planområdet markeras med skraffering

Läs mer

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50 1(10) Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, kl 08.00-8.50 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Antagandehandling 2011-08-19. Detaljplan för. KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Dnr PLAN 08-0060:13

Antagandehandling 2011-08-19. Detaljplan för. KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Dnr PLAN 08-0060:13 1(41) Antagandehandling 2011-08-19 Dnr PLAN 08-0060:13 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM centrala Kristianstad, Kristianstads kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Illustration av

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2017-09-14 DETALJPLAN FÖR flerbostadshus vid Kabinbanevägen och FASTIGHETSBETECKNING Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 ÅRE KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN GENOMFÖRD GRANSKNING Planförslaget,

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Fågelhult 1:12 i Hjortkvarn, Hallsbergs kommun

Detaljplan för fastigheten Fågelhult 1:12 i Hjortkvarn, Hallsbergs kommun 1(5) SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2012-05-31 Dnr TPN 2012/8 Teknik- och plannämnden Hallsbergs kommun Detaljplan för fastigheten Fågelhult 1:12 i Hjortkvarn, Hallsbergs kommun Rubricerad detaljplan handlades tidigare

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet Hanna Bäckgren 0413-620 18 Dnr 1120/2009 2010-01-04 DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har sänts ut för samråd under tiden

Läs mer

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende, Skåne län DNR SBN 2018/567 Upprättad 2018-10-26 Hur granskning 2 har bedrivits Förslag till Ändring av Stadsplan för

Läs mer

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län 1 (6) Datum Beteckning 2011-03-23 2010.0181.214 Utlåtande tillhörande Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län Finspångs kommun Samhällsplaneringsenheten

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Bostäder utmed Oxledsvägen

Bostäder utmed Oxledsvägen 2008-03-18 rev. 2008-11-24 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 ANTAGANDEHANDLING Antagen av KF 27 januari 2009 Laga kraft 19 juli 2010 Diarienummer KS/2003:315 Detaljplan för Bostäder utmed Oxledsvägen

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Detaljplan för del av Torsken 3

Detaljplan för del av Torsken 3 SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-11-22 SBN/2011:220 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Torsken 3 inom stadsdelen Bergshamra, upprättad i november 2012 Handlingar Utöver

Läs mer

DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY

DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY FÖP HOGDALSNÄSET 1(1) Ändring av DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY fastigheterna Torreby 3:161 3:162 m fl MUNKEDALS KOMMUN Tillägg till PLANBESKRIVNING, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING och PLANBESTÄMMELSER Antagen

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Utställningstid 13 mars - 10 april 2018 Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala Upprättad i november 2017 2004/P016 D421 Handlingar

Läs mer

Antagandehandling Dnr: 2013:261. Granskningsutlåtande. Detaljplan för Götaland 5. Väster, Jönköpings kommun

Antagandehandling Dnr: 2013:261. Granskningsutlåtande. Detaljplan för Götaland 5. Väster, Jönköpings kommun Antagandehandling 2019-01-16 Dnr: 2013:261 Granskningsutlåtande Detaljplan för Götaland 5 Väster, Jönköpings kommun 1 Hur samrådet har bedrivits Ett planförslag upprättades över fastigheten Götaland 5

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Dnr: LKS 11-94-214 Upprättad: 2013-01-07 Justerad: 2013-02-28, 2013-05-22 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för GULLMARSSTRAND Skaftö-Fiskebäck 1:480 m.fl. Fiskebäckskil, kommun ANTAGANDE Planen är antagen

Läs mer

Ändring av detaljplan (ÄDP) del av MAJOREN 2 (tidigare NÄSBY 35:47), Berga förskola i Kristianstad

Ändring av detaljplan (ÄDP) del av MAJOREN 2 (tidigare NÄSBY 35:47), Berga förskola i Kristianstad Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen GRANSKNINGSHANDLING 1 (5) BN 16-1283 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av detaljplan (ÄDP) del av MAJOREN 2 (tidigare NÄSBY 35:47), Berga förskola i Kristianstad Ändring

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för kv. Galathea. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/566

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för kv. Galathea. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/566 143 Samrådshandling Ändring av detaljplan för kv. Galathea Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/566 Innehåll Planbeskrivning... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag till ändring av detaljplan... 3 Kommunala

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Blåsippan 6 m.fl. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

Blåsippan 6 m.fl. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Blåsippan 6 m.fl. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANKARTA PLANBESKRIVNING MED ILLUSTRATIONER BEHOVSBEDÖMNING GRANSKNINGSUTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2011/87-214 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun Enkelt planförfarande

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun

Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun 1 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-11-17 Dnr KS 2005/27 Kommunstyrelsens Strategiutskott Hallsbergs kommun Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun Samråd, om ett förslag

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Josefine Andersson Dnr BMN-2017-134 1(6) Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Frösåkersskolan, del av fastigheten Gammelbyn 1:70 Östhammars kommun, Uppsala län

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad, juni 2009 BESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta i skala 1:1000 med bestämmelser. Till förslaget hör planbeskrivning,

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-12709) för fastigheten Grottekvarnen 1, Raus Södra, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att

Läs mer

Burlövs kommun Kommunledningskontoret Handläggare: Mona Svensson

Burlövs kommun Kommunledningskontoret Handläggare: Mona Svensson Burlövs kommun Kommunledningskontoret Handläggare: Mona Svensson 040-43 91 56 mona.svensson@burlov.se Datum Diarienummer 2012-09-21 KS/2012:80-214 1 (1) Lagakraftbevis för detaljplan nr 237, infart till

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer