Antagandehandling Detaljplan för. KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Dnr PLAN :13

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Antagandehandling 2011-08-19. Detaljplan för. KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Dnr PLAN 08-0060:13"

Transkript

1 1(41) Antagandehandling Dnr PLAN :13 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM centrala Kristianstad, Kristianstads kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Illustration av huvudentrén till Östra centrum i fonden av Cardellsgatan. Bild White arkitekter AB.

2 2(41) INNEHÅLL PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG 3 HANDLINGAR 5 UPPDRAG 5 PLANPROCESS 5 Tidplan 6 Projektstyrning 6 BAKGRUND 6 Program 6 Tidigare planarbete 7 PLANOMRÅDETS AVGRÄNSNING 8 MARKÄGOFÖRHÅLLANDEN 9 BEHOVSBEDÖMNING AV MKB 9 GESTALTNINGSPROGRAM 9 PLANFÖRH. OCH TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 9 Tidigare ställningstaganden 9 Övriga utredningar och angränsande projekt 10 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR 10 Historik 10 Befintlig bebyggelse och verksamheter 11 Ny bebyggelse 17 Entréer och stråk 19 Offentliga miljöer gator, torg och parker 19 Trafik till området 24 Framtida trafikflöden 26 Åtgärder i gatunätet 28 Påverkan på stadsbild och kulturmiljö 29 Teknisk försörjning 31 Geotekniska förhållanden 32 Hälsa och säkerhet 34 HÄLSOKONSEKVENSBESKRIVNING 35 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 36 Särskild sammanställning av MKB 36 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 39 Organisatoriska frågor 39 Avtal 39 Utbyggnad 39 Fastighetsrättsliga frågor 40 Ekonomiska frågor 40 Tekniska frågor 41

3 3(41) PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att pröva möjligheten till en handelsgalleria samt bostäder inom området. Avsikten är att skapa fler attraktiva lägenheter i ett centralt läge och att komplettera och stärka Kristianstad som handelsstad i regionen. Förslaget innebär att det utmed Östra Boulevarden, inom området kallat Östra centrum, möjliggörs en ny handelsgalleria för butikslokaler, caféer, restauranger, biograf med mera. Denna upptar bottenvåningen och delar av våning två i byggnaden. I den norra delen möjliggörs parkeringsdäck i fyra våningar och överst i norr och söder kan bostäder uppföras i två våningar. Se illustration över våningsplanen. Parkeringsdäcken nås via Nya Boulevarden. Inlastning till butiker är tänkt att ske dels via Nya Boulevarden och dels via befintlig bro över kanalen vid Döbelnsgatan. Östra Boulevarden omvandlas till en gågata med ett genomgående cykelstråk. Illustration över våningsplanen mot Östra Boulevarden. I plan 1 och delar av plan 2 handel, i den norra delen parkeringsdäck i plan 3-6 och överst i norr och söder bostäder i två plan. Bild White arkitekter AB. Utmed kanalen skapas ett parkområde, Kanalparken, med plats för lek, avkoppling och promenad. I Kanalparkens södra del kan ett punkthus i 12 våningar uppföras med bostadslägenheter och/eller hotell. I punkthusets bottenvåning ges möjlighet till verksamheter som mindre butiker eller café och i dess översta två våningar restaurang. Ett viktigt östvästligt stråk skapas från Lilla torg genom gallerian och via en ny gångbro över kanalen till Konserthuset och Stadsbiblioteket (Kulturkvarteret). I den södra delen av området, vid Södra Kaserngatan, planeras en ny stor busshållplats i samband med att resecentrum flyttas till järnvägsstationen. Detta är en viktig del i det pågående kollektivtrafikprojektet Kristianstadslänken. Därmed kommer Östra centrum också att ha ett mycket gott läge i förhållande till kollektivtrafik. Förutsättningar för nya offentliga mötesplatser skapas i torg- och platsbildningar runt om kvarteret - vid gågatan, vid busshållplatsen i söder och i Kanalparken. Utbyggnadsförslaget innebär att sammanlagt ca m 2 BTA för handel tillskapas inom området varav ca m 2 butiksyta. I denna yta ingår även den befintliga Domusbyggnaden och biografen, vilka båda avses bibehållas och byggas in enligt exploatörens utbyggnadsförslag.

4 4(41) Detaljplanen medger ytterligare ca m 2 BTA för handel genom att två av parkeringsdäcken nyttjas som ett handelsplan. Ett villkor är då att exploatören kan tillskapa de platser som saknas i direkt närhet av Östra centrum. Parkeringsdäcken kan fullt utbyggda rymma ca bilplatser. Om två av parkeringsdäcken nyttjas för handel halveras antalet platser till 540 bilplatser. Totalt kan drygt m 2 BTA för bostäder tillkomma vilket motsvarar ca nya bostadslägenheter. Situationsplan över området. Bild White arkitekter AB.

5 5(41) HANDLINGAR Fastighetsförteckning Utlåtande från utställning D :14 Plan- och genomförandebeskrivning (denna handling) D :13 Plankarta med planbestämmelser D :12 Gestaltningsprogram Miljökonsekvensbeskrivning Särskild sammanställning för miljöbedömning Bilaga 1 till MKB: Trafiktekniskt PM Bilaga 2 till MKB: Buller och markvibrationer Bilaga 3 till MKB: Geoteknisk utredning Bilaga 4 till MKB: Översiktlig geoteknisk markunders Bilaga 5 till MKB: Spridningsberäkningar för 5 vägavsnitt i Kristianstad Information om beräkningar av PM10 i fyra gaturum i Kristianstad Utlåtande från utställning D :11 Utlåtande från utställning D :8 Redogörelse för plansamråd D :5 Hälsokonsekvensbeskrivning Grundkarta UPPDRAG Kommunstyrelsen gav Byggnadsnämnden/Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja program och planarbete för Östra centrum. Byggnadsnämnden godkände program för Östra centrum som underlag för fortsatt detaljplaneläggning. PLANPROCESS Processen för en detaljplan regleras i plan- och bygglagen (PBL). Denna detaljplan handläggs med normalt planförfarande med antagande av Kommunfullmäktige efter utställning. Detta planärende befinner sig nu i utställningsskedet, tredje utställningen. En andra utställning krävdes eftersom planförslaget genomgick större förändringar efter den första utställningen som ägde rum En tredje utställning genomförs eftersom planområdet efter andra utställningen utökats för att rymma en ny utformning av korsningen Götgatan/Kanalgatan. Programsamråd Plansamråd Utställning Antagande LAGA KRAFT Genomförande

6 6(41) Tidplan Godkännande efter utställning 3 Byggnadsnämnden Kommunstyrelsen Antagande Kommunfullmäktige Laga kraft (tidigast) Projektstyrning I projektet finns en styrgrupp (politiker, förvaltningschefer och exploatören Steen & Ström), en projektgrupp (referensgrupp med tjänstemän från olika kommunala förvaltningar) och en arbetsgrupp (representanter från Stadsbyggnadskontoret, White arkitekter, C4 Teknik samt KLK Strategi & Utveckling). BAKGRUND Idén om Östra centrum har sin början i den handelsutredning som kommunen lät nordplan ab göra Handelsutredningen låg sedan till grund för en handelsstrategi som antogs i Kommunfullmäktige i augusti I denna konstateras att handeln är en viktig del av Kristianstad stad och dess attraktivitet. En allt hårdare regional konkurrens gör det nödvändigt att stärka Kristianstad som handelsstad för att kunna erbjuda ett fullgott utbud i nordöstra Skåne. Kristianstad ska utvecklas till en stark handelsplats i regionen och utbyggnadsordningen av handeln ska starta med centrala staden. Centrumnära lägen för handelsetableringar studerades och området för Östra centrum, med sitt mycket centrala och kollektivtrafiknära läge och med till största delen kommunägd mark, fanns vara mycket lämpligt. Under början av 2007 gick kommunen ut med en förfrågan via annons för att finna lämpliga intressenter till att genomföra och förvalta en sådan etablering inom området. Efter en utvärdering av de inkomna intresseanmälningarna fick Steen & Ström erbjudandet att medverka och en avsiktsförklaring skrevs och godkändes. Därefter beslutade Kommunstyrelsen i december 2007 att ge Byggnadsnämnden/Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja programoch planarbete. Program Till grund för planarbetet arbetades under vår/sommar 2008 ett programförslag fram. Detta godkändes efter samråd av Byggnadsnämnden som underlag för den fortsatta detaljplaneläggningen. Syftet med programmet var att pröva och diskutera möjligheten att uppföra en anläggning för handel, restauranger, biograf, busshållplats, parkering och bostäder i östra delen av centrala Kristianstad med avsikten att stärka och utveckla centrumhandeln. Samband och stråk mellan det nya området och befintliga stadskärnan, Östermalm och konserthall/bibliotek var viktiga utgångspunkter för förslaget, liksom en utveckling av parkmiljön längs kanalen. Ytterligare en viktig del i projektet var det pågående arbetet med Kristianstadslänken med en stor hållplats i områdets södra del.

7 7(41) Tidigare planarbete Detaljplanearbetet påbörjades hösten 2008 och samråd och utställning hölls under Med anledning av osäkerheter kring projektets genomförande låg planarbetet därefter stilla fram till december Exploatörens (Steen & Ströms) utbyggnadsförslag, vilket ligger till grund för detaljplanen, genomgick därefter så stora förändringar att en ny utställning krävdes. Sammanfattning av förändringarna i exploatörens utbyggnadsförslag efter den första utställningen: Både Domushuset och Kosmorama bevaras och byggs in i den nya handelsgallerian. Tidigare bevarades bara Kosmorama. De 6 bostadshusen (punkthus) i 5-12 våningar utmed kanalen har tagits bort. Punkthuset i 12 våningar för bostäder alternativt hotell kvarstår dock något större och i ett nytt läge i sydöst. Ovanpå handelsgalleria och parkeringsdäck placeras tre nya bostadsgårdar. Antalet bostäder är sammanlagt ca , något fler än tidigare. Den sammanlagda ytan för handel (inklusive det bevarade Domushuset och Kosmorama) är enligt det presenterade utbyggnadsförslaget fortfarande ca m 2 BTA varav ca m 2 butiksyta. Nytt är att ytterligare ca m 2 BTA handelsyta kan tillkomma. Ett villkor är då att parkeringsbehovet kan lösas i direkt närhet av Östra centrum. Antalet möjliga platser i parkeringshuset har minskats från ca till ca Med en utbyggnad enligt utbyggnadsförslaget och med ett fullt utbyggt parkeringshus uppfylls dock parkeringsbehovet med god marginal och fler parkeringsplatser än idag beräknas kunna finnas tillgängliga för övriga centrum. In- och utfart till parkeringshuset sker endast från Nya Boulevarden. Den tidigare inoch utfarten från Östra Boulevarden/Södra Kaserngatan är borttagen. Det stora lastintaget till butiker i nordost via en ny bro över kanalen tas bort. Istället byggs ett lastintag i norr med tillfart från Nya Boulevarden. Ett andra lastintag planeras i samma läge som nuvarande Domushusets inlastning med tillfart via bron vid Döbelnsgatan. Under den andra utställningen framfördes kritik mot den trafiklösning som redovisades för utbyggnaden. Detta har bland annat resulterat i att planområdet utökats för att rymma en ny utformning av korsningen Götgatan/Kanalgatan. På grund av denna förändring genomförs en tredje utställning.

8 8(41) PLANOMRÅDETS AVGRÄNSNING Planområdet, kallat Östra centrum, omfattar området mellan Östra Boulevarden, Nya Boulevarden, Södra Kaserngatan och Kanalgatan i centrala Kristianstad. Inom området finns Domus med bland annat livsmedelsaffär och Systembolaget, en biograf, resecentrum med bussterminal, stora parkeringsytor samt delar av kanalen. Planområdet omfattar drygt m 2. Ortofoto över planområdet.

9 9(41) MARKÄGOFÖRHÅLLANDEN Marken inom området är till största delen i kommunal ägo. Fastigheterna Kristianstad 4:44 (biografen Kosmorama), Domus 1 (Domus) och Kristianstad 4:43 (Mc Donalds) är i enskild ägo. BEHOVSBEDÖMNING AV MKB Enligt bestämmelserna i 5 kap 18 plan- och bygglagen (PBL) samt 6 kap 11 miljöbalken (MB) skall en miljöbedömning göras av detaljplaner om dess genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Stadsbyggnadskontoret gjorde i samband med programskedet en behovsbedömning och kom där fram till att en MKB för detaljplan behöver upprättas för att kunna göra en samlad bedömning av vilken inverkan ett genomförande av planen medför, med särskild inriktning på påverkan från den förändrade trafiken i förhållande till boendemiljöer. Behovsbedömningen och miljökonsekvensbeskrivningens avgränsning är avstämd med Länsstyrelsen i Skåne i tidigt samråd i samband med programsamrådet. GESTALTNINGSPROGRAM Till planen har ett särskilt gestaltningsprogram upprättats. Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera och tydliggöra detaljplanens intentioner och principer för stadsrummens och bebyggelsens utformning i genomförandeskedet såväl som förvaltningsskedet. Hänvisning till beskrivningar i gestaltningsprogrammet görs i vissa fall från plankartan och plan- och genomförandebeskrivningen. PLANFÖRHÅLLANDEN OCH TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Tidigare ställningstaganden Riksintressen och andra förordnanden Området ingår i riksintresseområde för kulturminnesvård för centrala Kristianstad. Riksintresset utgörs främst av den bevarade 1600-tals stadsplanen som fortfarande är tydlig i stadens struktur. Fördjupad översiktsplan för Kristianstad stad I den fördjupade översiktsplanen för Kristianstad behandlas det aktuella planområdet särskilt och pekas ut som ett utvecklingsområde för handel. Där talas om vikten av att centrum är attraktivt, levande och tillgängligt. Målsättningar finns om att minska barriäreffekter, framhäva vattnet i stadsmiljön, skapa nya offentliga rum och mötesplatser, utveckla kanalstråket och att bättre knyta Konserthuset och Stadsbiblioteket till centrum och till Regionmuseet, Kristianstads konsthall, Kulturhuset Barbacka och Naturum i ett utvecklat natur- och kulturinstitutionsstråk. Fler bostäder ska tillskapas och handeln ska utvecklas. Östra centrum pekas särskilt ut som en viktig satsning för att stärka handeln i centrala staden.

10 10(41) Den fördjupade översiktplanen behandlar även tolkningen av riksintresset för kulturmiljövård och talar där om att detta består av tre viktiga delar; renässansstaden, stadens årsringar och staden vid vattnet. Detaljplan Området är sedan tidigare planlagt för parkering, handel och biograf samt bussterminal. Utmed kanalen är marken planlagd för parkändamål inklusive gång- och cykelväg. Totalt finns det fem gällande detaljplaner i olika delar av området från år 1947 fram till Skyddsområde för vattentäkt Centrala Kristianstad, inklusive planområdet, ligger i dag inom ett skyddsområde för de kommunala grundvattentäkter som ligger vid vattenverket och utmed Västra Boulevarden. Dessa täkter planerar C4 Teknik att stänga inom några år på grund av risken för föroreningar från den närbelägna Härlövsdeponin, men även från centrala staden. Skyddsområdet kommer då att upphävas. Övriga utredningar och angränsande projekt Handelspolicy En handelsstrategi för Kristianstad togs fram En uppdatering av dokumentet sker under våren Handelsstrategin ligger till grund för satsningen på en centralt belägen handelsgalleria i Östra centrum. Kristianstadslänken Parallellt med Östra centrum pågår arbetet med att utveckla ett bättre kollektivtrafiksystem i centrala Kristianstad. Detta innefattar prioritering av bussar på vissa gator, egna busskörfält, ett nytt resecentrum vid järnvägsstationen och ett större hållplatsläge där resecentrum ligger idag. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR Historik Östra salutorget Området för det planerade Östra centrum var från stadens grundande fram till 1800-talets mitt en del av fästningsvallen och utanförliggande sankmarker runt staden. När vallarna på talet började rivas och sankmarken fylldes ut i anslutning till detta kunde staden vidga sina gränser. Kanalen utmed Kanalgatan grävdes ut 1864 utanför utfyllnaden som gjordes i samband med rivning av vallarna. Östra sidan av staden blev inte lika snabbt utbyggd som den västra efter rivningen av befästningsvallarna. Länge angränsade Östra Boulevarden till industrier och fattiginrättning. Norr om nuvarande Nya boulevarden uppfördes 1860 stadens första gasverk. På ytan mellan nuvarande Nya Boulevarden i norr (en 1874 igenlagd tvärkanal genom staden) och Södra Kaserngatan bildades en stor öppen yta som övertog en stor del av Stora Torgs och Lilla Torgs marknader. Detta Östra Salutorg delades in i olika avsnitt med skilda funktioner; fisktorg, köttorg och hästtorg för kreaturshandel. Området innehöll även packhus och handelsmagasin. Fram till 1919 lade fiskebåtar från Åhus och Yngsjö till utmed kanalen i områdets norra del för försäljning av fisk på det så kallade Fisktorget.

11 11(41) Inom områdets södra del förlades häst- och kreaturshandeln. I denna del fanns fram till sekelskiftet även diverse skjul och byggnader tillhörande stadens fattigvårdsinrättning. Mellan åren fanns här också en så kallad pudrettlada (latrinhantering som sköttes av stadens fattighjon) invigdes busstationen, numera resecentrum uppfördes inom områdets norra del ner mot kanalen en saluhall för att få en mer hygienisk hantering av kött och fisk. Saluhallen revs 1929 till förmån för en ny saluhall i ett läge närmare Östra Boulevarden. Denna senare saluhall revs I mitten av området, ungefär där Domus idag är beläget, låg från slutet av 1890-talet fram till 1905 en uteservering, kallad Nykterhetsträdgården. År uppfördes Domus. Befintlig bebyggelse och verksamheter Inom planområdet ligger idag Domus innehållande butiker som Konsum, Claes Ohlsson, Apoteket, Systembolaget och Stadium. I anslutning till Domus uppfördes år 2000 en biografbyggnad, Kosmorama, med hamburgerkedjan Burger King i bottenvåningen. Norr om Domus ligger ett parkeringsdäck och en öppen parkeringsyta. I södra delen av området ligger resecentrum med bussterminal och vänthall och i anslutning till detta även en kiosk och hamburgerkedjan Mc Donalds. Östra Boulevarden Utmed Östra Boulevardens västra sida ligger tätt bebyggda stadskvarter i 4-5 våningar. I bottenplan ligger butiker och våningarna ovanför rymmer kontor och bostadslägenheter. Byggnaderna är uppförda under olika tidsepoker och i olika arkitekturstilar, från 1800-talets paradvåningar till och 70-tals bostads- och kontorsbyggnader. Fasadliv utmed Östra Boulevarden vid den norra delen av parkeringsytan. Östra Boulevarden framför Kosmorama och parkeringsdäcket.

12 12(41) Östra Boulevarden framför Domus, vid Döbelnsgatan och Cardellsgatan. Östra Boulevarden mellan Tivoligatan och Döbelnsgatan. Östra Boulevarden mellan Södra Kaserngatan och Tivoligatan. Utmed Östra Boulevardens östra sida ligger Domus och Kosmorama i två plan och resecentrum i ett plan som solitära, dominerande byggnader i en i övrigt öppen parkeringsmiljö. Östra Boulevarden har två trädrader på den östra sidan som följer utmed hela gatans längd från norr till söder. Träden är av varierande ålder och storlek, med de äldsta huvudsakligen på gatusträckningarna norr och söder om planområdet. Framför Domus har en plats/torgbildning skapats. Från Östra Boulevarden finns idag utblickar mot kanalen och Östermalm. Östra Boulevarden norrut från platsbildningen framför Domus. Östra Boulevarden söderut från korsningen Nya Boulevarden.

13 13(41) Passage genom planområdet mellan Domus och Kosmorama mot Amaliabron (gångbro över kanalen). Utblick från Döbelnsgatan vid Resecentrum mot Östermalm. Vy från Södra Kaserngatan mot södra entrén till resecentrum. Östermalm Östermalm är en stadsdel som växte fram under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal i en stenstadsarkitektur. Bostadshusen har ofta en mer publik bottenvåning med mindre butiker. Byggnaderna är överlag mellan 5-6 våningar. Konserthuset i skånsk borggårdsarkitektur stod klart 1936 som en tillbyggnad till Tekniska skolan som uppfördes i nationalromantisk stil Byggnaderna är uppförda i rött tegel och stilen är inspirerad av sekelskiftets samt renässansens tegelarkitektur. Den nuvarande biblioteksbyggnaden uppfördes 1965 i tidstypisk senmodernistisk stil. Här har även Komvux lokaler. Under begreppet Kulturkvarteret planeras en sammanbyggnad av Konserthuset och Stadsbiblioteket för att skapa ett mindre kulturhus. Med sammanbyggnaden skapas en ny gemensam entré, ny foajé och garderob, nytt rum för bibliotekets tidningsläsare och en ny och utökad servering.

14 14(41) Passagen från Kanalgatan mellan Konserthuset och Stadsbiblioteket, där en ny entré- och cafébyggnad planeras. Konserthuset sett från Kanalgatan. Förslag till tillbyggnad för en genomgående gemensam entré till Konserthuset och Stadsbiblioteket, vy från Kanalgatan. Bild UULAS Arkitekter AB. Det gamla lasarettsområdet har också en öppnare struktur och en park/platsbildning ut mot Kanalgatan. Från Östermalm och Kanalgatan finns vyer in mot Östra Boulevarden, framförallt i den norra delen, vid Konserthuset.

15 15(41) Vy från Konserthuset in mot centrum och Östra Boulevarden. Kanalgatan förbi gamla lasarettsområdet. Planområdet sett norrifrån, från Kanalgatan vid korsningen med Nya Boulevarden.

16 16(41) Planområdet sett västerifrån, från Nya Boulevarden vid korsningen med Östra Boulevarden. Centrum Väster om planområdet ligger Kristianstad centrum med bevarad ursprunglig stadsplan från 1600-talet. Karaktäristiskt för stadsbilden är gatornas rutnätssystem samt ett rikt, varierat byggnadsbestånd i en måttlig skala och med en tydlig historisk förankring. Framtidens hus i sju våningar vid Lilla Torg utmärker sig med sin större skala. Stadsplanens rektangulära form med gator i nordsydlig riktning bildar långa siktlinjer genom staden. Domushuset utgör fonden i en siktlinje från Lilla Torg. Vy från Lilla Torg och Cardellsgatan mot Domus.

17 17(41) Ny bebyggelse Förslaget innebär att det utmed Östra Boulevarden möjliggörs en ny handelsgalleria för butikslokaler, caféer, restauranger, biograf med mera. Denna upptar bottenvåningen och delar av våning två i byggnaden. I den norra delen möjliggörs parkeringsdäck i fyra våningar och överst i norr och söder kan bostäder uppföras i två våningar. Enligt gestaltningsprogrammet ska bostäderna utformas med privata gröna gårdar som vänder sig mot kanalen. Se illustration över våningsplanen. I den nya Kanalparkens södra del kan ett punkthus i 12 våningar uppföras med bostadslägenheter och/eller hotell. I punkthusets bottenvåning ges möjlighet till verksamheter som mindre butiker eller café och i dess översta två våningar restaurang. Illustration över våningsplanen mot Östra Boulevarden. I plan 1 och delar av plan 2 handel, i den norra delen parkeringsdäck i plan 3-6 och överst i norr och söder bostäder i två plan. Bild White arkitekter AB. Den nya bebyggelsen sedd ovanifrån. Enligt gestaltningsprogrammet ska bostäderna ovanpå galleriabyggnaden utformas med privata gröna gårdar som vänder sig mot kanalen. Bild White arkitekter AB. Utbyggnadsförslaget innebär att sammanlagt ca m 2 BTA för handel tillskapas inom området (ytor för lastintag ej inräknade) varav ca m 2 butiksyta. I denna yta ingår även den befintliga Domusbyggnaden och biografen, vilka båda avses bibehållas och byggas in enligt exploatörens utbyggnadsförslag.

18 18(41) Detaljplanen medger ytterligare ca m 2 BTA för handel genom att två av parkeringsdäcken kan nyttjas som ett handelsplan. Ett villkor är då att exploatören kan tillskapa de bilplatser som saknas i direkt närhet av Östra centrum. Parkeringsdäcken kan fullt utbyggda rymma ca bilplatser. Om två av parkeringsdäcken nyttjas för handel halveras antalet platser till 540 bilplatser. Totalt kan drygt m 2 BTA för bostäder tillkomma vilket motsvarar ca nya bostadslägenheter. Av denna våningsyta finns ca 4000 m 2 BTA i punkthuset. Gallerian med ovanpåliggande våningsplan får som mest en högsta totalhöjd av 28 meter över nollplanet vilket motsvarar ca 24 meter över Östra Boulevardens gatunivå. Punkthuset vid kanalen får högsta totalhöjden 38 meter över nollplanet. Situationsplan över området. Röda pilar visar entréer till gallerian, röda punkter illustrerar entréer till privata bostadsgårdar och till parkeringshuset. Bild White arkitekter AB.

19 19(41) Entréer och stråk Planförslaget anger att entréer till gallerian ska lokaliseras huvudsakligen enligt plankartans illustration. Huvudentrén till Östra centrum, den västra entrén, placeras i fonden av Lilla torg och Cardellsgatan. Ett stråk skapas genom gallerian och ut genom den östra entrén för att därefter fortsätta vidare över kanalen via en ny gång- och cykelbro till Stadsbiblioteket och Konserthuset (Kulturkvarteret). Den nuvarande Amaliabron vid Domushuset tas bort. Detta öst-västliga stråk genom gallerian ska enligt planförslaget vara tillgängligt för allmänheten som en viktig förbindelse mellan centrum och Kulturkvarteret. Avsikten är att reglera öppettiderna för gångpassagen i ett särskilt avtal mellan kommunen och markägaren. Av säkerhetsskäl kommer gallerian troligtvis att vara stängd nattetid mellan kl och Mellan den södra entrén mot Södra Busstorget och den norra entrén vid Östra Boulevarden planeras ett invändigt nord-sydligt stråk genom gallerian. Allmänhetens tillgänglighet till detta gångstråk säkerställs inte i detaljplanen eftersom närliggande alternativa stråk finns utmed kanalen och på Östra Boulevarden. Enligt en särskild planbestämmelse ska butiksentréer koncentreras mot Östra Boulevarden, Södra Busstorget och den östra entréplatsen för att bibehålla och utveckla stadslivet där. I vissa fall kommer butiker/restauranger att rikta sig både utåt och inåt och några enbart inåt det interna galleriastråket. Entréer för allmänheten till parkeringshuset kommer enligt exploatörens utbyggnadsförslag att finnas både från gallerian och Östra Boulevarden. Det är viktigt att parkeringshuset upplevs som lättillgängligt för allmänheten för att platserna ska nyttjas fullt ut. Offentliga miljöer gator, torg och parker Välfungerande och attraktiva offentliga miljöer och platser är avgörande för ett rikt stadsliv och för att skapa möten mellan människor. Viktigt är att miljöerna upplevs som tillgängliga för alla samhällsgrupper. Inom planområdet föreslås både nya offentliga rum skapas och befintliga utvecklas. En fördjupad beskrivning av intentioner och principer för utformning av de offentliga miljöerna finns i gestaltningsprogrammet. Östra Boulevarden Östra Boulevarden är idag avstängd för genomfartstrafik förbi Domus och Kosmorama. Framför Domus ligger en torgbildning/öppen stenlagd yta med en genomgående cykelbana. I den norra delen tillåts biltrafik in till parkeringsytorna vid Domus och Kosmorama. Söder om Domus passerar Östra Boulevarden nuvarande resecentrum. Trafiken domineras här av bussar. Enligt planförslaget blir Östra Boulevarden en gågata i partiet mellan Nya Boulevarden och Tivoligatan och en gårdsgata i partiet mellan Tivoligatan och Södra Kaserngatan. Gaturummet smalnas av från nuvarande 28 meter till 18 meter. Gågatan ska utformas med boulevardkaraktär och ett genomgående cykelstråk. Med boulevardkaraktär avses att intrycket av bred huvudgata och pulsåder i centrum ska bibehållas. Trädplantering ska finnas liksom utmed övriga Östra Boulevarden.

20 20(41) Gårdsgatan i den södra delen ska möjliggöra för biltrafik söderifrån på Östra Boulevarden att nå stadskärnan via Tivoligatan när Södra Kaserngatan blir bussgata. Begreppet gårdsgata betyder att biltrafik ska ske på de gåendes villkor. Enligt gestaltningsprogrammet föreslås gågatan delas in i fem zoner; en kantzon för gående, en möblerbar zon för uteserveringar, sittplatser, cykelparkeringar med mera, ett brett cykelstråk, en trädzon och därefter en kantzon för gående igen. Se utsnitt av Östra Boulevarden. Cykelstråket i mitten av gatan ska även vara tillgängligt för utryckningsfordon, taxifordon med ärende till Östra centrum, flyttransporter samt varuleveranser till en del av butikerna på Östra Boulevardens västra sida. För att undvika onödiga konflikter bör biltrafiken enkelriktas. Den intilliggande trädzonen görs 2,5 meter bred för att rymma väntande taxibilar och lastfordon mellan träden. Plantering av träd ska ske i samråd med Räddningstjänsten för att säkerställa deras tillgänglighet till fasaderna. Utmed Östra Boulevardens östra sida norr och söder om Domus och Kosmorama växer idag dubbla rader med lindar. I den södra delen av området finns äldre träd kvar, dessa har dock haft tunna kronor de senaste åren vilket tyder på att de kan behöva förnyas. Den planerade byggnationen innebär att trädraden längst österut försvinner helt och att gallerians fasad hamnar endast 2-3 meter från den västra trädraden. Även dessa träd föreslås därför tas ner. Istället planteras en ny trädrad 5 meter från den västra fasadlinjen i linje med de träd som finns i Östra Boulevardens fortsättning norrut. Utsnitt av Östra Boulevarden. Bild White arkitekter AB.

21 21(41) Västra entréplatsen Framför Östra centrums huvudentré på Östra Boulevarden skapas enligt gestaltningsprogrammet en välkomnande öppen mötesplats, den västra entréplatsen, som knyter samman Östra centrum med den centrala stadens handelsliv och gågator i det starka handelsstråket till och från Lilla Torg. Platsen får sin fortsättning in i galleriabyggnadens entréhall och utformas för att fungera för olika små evenemang och spontana uppträden. Perspektiv mot Västra entréplatsen i fonden av Cardellsgatan. Bild White arkitekter AB. Kanalparken Kanalen är från början en grävd kanal kring den gamla fästningsstaden. Idag kantas den av större uppvuxna träd och på sina ställen buskage. Slänterna är gräsbevuxna och lökplanterade. Kanalrummet varierar över årstiderna, ibland isbelagd vintertid och under försommaren förekommer ett rikt liv av vattenväxter med bland annat näckros. På sensommaren slås vattenväxterna med en vattengående slåttermaskin. Djurlivet består framförallt av fiskar och andfåglar. Utmed kanalen står ibland människor och fångar gädda och mört. Förslaget innebär att den naturmiljö som finns utmed kanalen vid Östra centrum utvecklas till en bredare parkmiljö med plats för lek, avkoppling och promenad. Den norra delen föreslås få en frodigt grön karaktär med plats för lekytor och mindre sportplaner. Tankar finns också från kommunens sida om att skapa en särskild aktivitetsplats för ungdomar (+ 12 år) som ett komplement till den stora lekplatsen för små barn i Tivoliparken.

22 22(41) Den södra delen behöver ha ett större inslag av körbara ytor till varuintag och till punkthuset. Här föreslås parken få en mera urban karaktär. Genomgående gång- och cykelstråk från norr till söder ska finnas på båda sidor om kanalen liksom idag. Vattnet lyfts fram mer genom att fler och bättre sittplatser anläggs nära vattnet, särskilt på den östra sidan av kanalen som är mest solig. Även befintlig vägbro och den nya bron mot Kulturkvarteret föreslås utformas med sittmöjligheter. Förslaget är en del i utvecklingen av miljöerna kring kanalstråket som helhet vilket är en målsättning enligt den fördjupade översiktsplanen för Kristianstads stad. Sektion genom Kanalparken väster om kanalen i planområdets norra del, bild White arkitekter AB. Sektion genom Kanalparken väster om kanalen i planområdets södra del, bild White arkitekter AB.

23 23(41) Östra entréplatsen Den östra entréplatsen är en del av galleriabyggnaden och föreslås utformas som en upphöjd yta som kan fungera både som scen och mötesplats med sittplatser. Biografen är tänkt att få sin entré härifrån. Platsen blir en viktig del i länken mellan stadskärnan och kulturkvarteret i öster. Östra entréplatsen, bild White arkitekter AB. Perspektiv från Kanalgatan mot Östra entréplatsen. Bild White arkitekter AB.

24 24(41) Södra Busstorget I den södra delen av planområdet utmed Södra Kaserngatan skapas en stor och välfrekventerad hållplats i Kristianstadslänken och en viktig plats för Östra centrum. En särskild körbana för gång- och cykeltrafik föreslås markeras upp norr om hållplatserna för att säkerställa framkomligheten för cyklister i öst-västlig riktning. I mitten av bussplatsen sparas befintliga träd. Mellan hållplatsen och den södra entrén till handelskvarteret skapas en torgyta med möjlighet till uteserveringar, cykelparkeringar, vistelse och rörelse. Inom denna yta får klimatskydd i form av skärmtak uppföras. Södra Busstorget med hållplatslägen utmed Södra Kaserngatan och södra entrén till Östra centrum. Bild White arkitekter AB. Trafik till området Cykeltrafik Tillgängligheten med cykel till området är mycket god. Inom en radie av 3,5 km (fågelvägen) innefattas stora delar av Kristianstads tätort med ett utbyggt gång- och cykelnät in till centrumkärnan. Gång- och cykelstråk ska även fortsättningsvis finnas på alla sidor om handelskvarteret. I söder kommer ett nytt gång- och cykelstråk att passera storhållplatsen utmed Södra Kaserngatan. I väster skapas ett cykelstråk i mitten av den nya gågatan på Östra Boulevarden och i öster kommer gång- och cykelstråk att finnas på båda sidor om kanalen. I norr utmed Nya Boulevarden planeras gång- och cykelstråk på båda sidor om gatan.

25 25(41) Utrymme för cykelparkering behöver skapas vid entrélägena runt hela kvarteret och vid storhållplatsen i söder. Idag finns ca 300 ordnade cykelplatser inom Östra centrumområdet. I och med utbyggnaden av ytterligare handel samt bostäder i området ökar behovet av platser både på allmän platsmark och inne på kvartersmark. Totalt bör utrymme för ca 600 cykelplatser skapas inom planområdet. Bilparkering Inom planområdet finns idag ca 600 bilplatser, varav ca 80 vid resecentrum i söder och resterande vid Domus och den norra parkeringsytan. Enligt Byggnadsnämndens parkeringsnormer för centrala staden (20 platser/1000 m 2 BTA handelsyta) behöver nuvarande handel inom planområdet ca 300 bilplatser. Parkering för planområdets framtida bostäder och verksamheter föreslås i fyra plan över handelsplanet i kvarterets norra del. In- och utfart till parkeringshuset sker från Nya Boulevarden. Totalt finns utrymme för ca parkeringsplatser i de fyra parkeringsplanen. Om två av parkeringsdäcken istället nyttjas för handel, vilket planbestämmelserna medger, halveras antalet platser till ca 540 bilplatser. Ett villkor är då att exploatören kan tillskapa de platser som saknas i direkt närhet av Östra centrum. Enligt Byggnadsnämndens parkeringsnormer för centrala staden ska parkeringsbehovet beräknas utifrån 20 platser/1000 m 2 BTA handelsyta, 7 platser/1000 m 2 BTA bostadsyta och 12 platser/1000 m 2 BTA hotellyta. Behovstalen är lägre än för andra delar av staden med hänsyn till det goda kollektivtrafikläget, rimliga cykelavstånd till och från en stor del av staden och goda möjligheter att samutnyttja bilplatser. För m 2 BTA handel behövs då ca 600 bilplatser och för drygt m 2 BTA bostäder behövs ca 110 bilplatser. Blir punkthuset ett hotell istället för bostadshus ökar parkeringsbehovet med ca 40 bilplatser. Totalt behövs enligt detta beräkningssätt bilplatser för Östra centrums våningsytor. Det skulle ge ett överskott på mellan 330 och 370 bilplatser till övriga centrum om parkeringshuset byggs ut med alla de 1080 platserna. Detta täcker gott och väl de 300 platser som, enligt parkeringsnormerna, finns tillgängliga för övriga centrums behov idag. Observera att i ovanstående beräkning har ingen särskild hänsyn tagits till livsmedelsbutiken och Systembolaget, vilket är verksamheter som kan ha ett större parkeringsbehov än annan centrumhandel. Dessa butiksytor planeras finnas kvar i området men i annat läge. Om man antar att det framtida parkeringsbehovet egentligen är större, t.ex. 100 fler platser, ska även parkeringsbehovet för nuvarande verksamheter i området ökas med 100 platser. Antalet platser som idag finns för övriga centrums behov minskar då från 300 till 200 platser. Förhållandet mellan hur många platser som finns för övriga centrum idag och som kan finnas i framtiden påverkas alltså inte av en sådan ökning. I Trafiktekniskt PM redovisas parkeringsbehovet för handel utifrån ett mycket högre behovstal, 40 platser/1000 m 2 BTA handelsyta, enligt exploatörens eget önskemål. Avdrag har sedan gjorts med 30 % för centrumnära läge och god kollektivtrafik vilket i praktiken innebär 28 platser/1000 m 2 BTA handelsyta. Detta ska ses som ett genomsnittligt behov för handeln i området. Totalt beräknas som mest ca 990 bilplatser behövas för områdets våningsytor. Cirka 90 platser finns då tillgängliga för övriga centrums behov om parkeringshuset byggs ut med alla de platserna.

26 26(41) Nuvarande verksamheter i området (med bland annat livsmedelsbutik och Systembolaget) antas i trafiktekniskt PM behöva ca 540 bilplatser, vilket innebär att 60 platser idag finns för övriga centrums behov. Även enligt detta beräkningssätt uppfylls alltså parkeringsbehovet och fler parkeringsplatser än idag beräknas kunna finnas tillgängliga för övriga centrum. Varutransporter Varutransporterna till och från verksamheterna i Domushuset sker idag huvudsakligen från Kanalgatan via Döbelnsgatan in till lastbryggorna bakom Domus. En del varutransporter till butiker sker även längs Östra Boulevarden. Enligt planförslaget sker inlastning till butiker i norr med in- och utfart mot Nya Boulevarden. Enligt exploatörens utbyggnadsförslag ska Coop och Systembolaget flytta till denna del av gallerian. Till butiker i söder sker inlastning vid nuvarande Domushusets lastintag med inoch utfart via befintlig bro (Döbelnsgatan) från Kanalgatan. Totalt bedöms antalet distributionsfordon till de båda lastintagen uppgå till cirka 60 per dygn, merparten på förmiddagarna då kunderna är färre. Distributionen förutsätts ske med maximalt 12 meters fordon. Eventuella varutransporter till punkthuset vid kanalen sker via samma bro som till gallerians södra inlastning. Även fortsättningsvis kommer en del befintliga verksamheter utmed Östra Boulevarden att behöva nås av varutransporter från denna sida. Detta föreslås ske likt övriga gågator i staden. Taxi och utryckningsfordon Taxi föreslås angöra området via Östra Boulevarden där det planerade 4 meter breda cykelstråket blir tillgängligt för taxifordon med ärende till områdets entréer. För att undvika onödiga konflikter bör biltrafiken enkelriktas. Den intilliggande trädzonen görs 2,5 meter bred för att rymma väntande taxibilar och andra transporter så att dessa inte hindrar övrig trafik. Utryckningsfordon behöver kunna nå entréer både mot Östra Boulevarden, Kanalparken och Busstorget. Plantering av träd ska ske i samråd med Räddningstjänsten för att säkerställa deras tillgänglighet till fasaderna. Körbara ytor för Räddningstjänsten ska finnas närmast fasaderna i Kanalparken. Framtida trafikflöden Genomförandet av Kristianstadslänken Parallellt med Östra centrum pågår arbetet med ett förbättrat kollektivtrafiksystem i centrala Kristianstad. Kristianstadslänken ska göra det enklare för bussarna att snabbt och säkert komma fram. I en utredning framtagen av Trivector 2008 har för och nackdelar med olika körvägar genom staden prövats. Kommunen och Skånetrafiken arbetar nu med genomförandet av alternativ 10 genom centrum. Detta innebär att Södra Kaserngatan, med undantag för avsnittet mellan Kanalgatan och Östra Boulevarden, blir en gata endast för bussar och att ett extra körfält för bussar anläggs utmed Västra Boulevarden till järnvägsstationen.

27 27(41) Utgångspunkten för projektet är också att ett nytt resecentrum skapas vid järnvägsstationen för både buss och tåg. Ökade drivmedelspriser och ett starkare miljötänkande har gjort att fler väljer att pendla med buss och tåg, vilket betyder att nuvarande Resecentrum inte räcker till. Det är också besvärligt att byta mellan stadsbuss och regionbuss eller stadsbuss och tåg när hållplatserna ibland ligger långt ifrån varandra. Den befintliga bussterminalen rivs och i Östra centrums södra del, vid Södra Kaserngatan, placeras en större hållplats för busstrafiken. Trafiken på den nya hållplatsen blir mycket tät, ca 60 bussar/timme i vardera riktningen under högtrafik. På Nya Boulevarden kommer även fortsättningsvis stadsbusslinjerna 2 och 3 att passera med vanliga hållplatslägen. I övrigt föreslås denna gata vara fri från busstrafik. Trafikprognos I Trafiktekniskt PM redovisas en prognos för trafikflöden i centrum år 2025 med en utbyggnad av Kristianstadslänken, alternativ 10, och ett utbyggt Östra centrum. Som jämförelse redovisas även siffror för situationen år 2025 med enbart en utbyggnad av Kristianstadslänken (nollalternativet). Tillkommande personbilstrafik till/från Östra centrum jämfört med nollalternativet, redovisat som antal fordon per årsmedeldygn år Bild från Trafiktekniskt PM, WSP.

28 28(41) Totalt beräknas planförslaget innebära att personbilstrafiken till och från planområdet ökar med ca fordon per årsmedeldygn jämfört med nollalternativet. Siffrorna beskriver situationen år Trafiken fördelar sig med ca en tredjedel på Kanalgatans norra del, en tredjedel på Götgatan och en tredjedel på Kanalgatans södra del/södra Boulevarden/Östra Boulevarden. Åtgärder i gatunätet För att säkerställa framkomlighet och trafiksäkerhet med de ökade trafikflödena föreslås delar av Nya Boulevarden/Kanalgatan/Götgatan byggas om enligt alternativ 3 i Trafiktekniskt PM. Där Nya Boulevarden ansluter till Kanalgatan anläggs en rondell. För att rymma ett vänstersvängfält mellan rondellen och Götgatan flyttas Götgatans anslutning till Kanalgatan ca 10 meter söderut. Detta innebär ett intrång i parkmiljön framför Konserthuset där ett större träd behöver tas ner. Intrånget kan delvis kompenseras genom att motsvarande parkyta tillkommer norr om den nya gatusträckningen. Det är viktigt att den nya parkytan får en gestaltning som samverkar väl med Konserthusparken. Trafiken på Götgatan ökar betydligt, främst på grund av genomförandet av Kristianstadslänken men också på grund av utbyggnaden av Östra centrum. Trafiksäkerhetshöjande åtgärder krävs bland annat vid Centralskolan. Även södra delen av Kanalgatan kommer att få en betydande trafikökning. Under högtrafik finns risk för köbildning. Tankar har tidigare funnits på att hastighetsbegränsa sträckan förbi Stadsbiblioteket och Konserthuset till 30 km/h och höja upp vägbanan för att underlätta passagen mellan det s.k. Kulturkvarteret och centrum. Sedan utbyggnadsförslaget omarbetades till en lösning där all in- och utfart till parkeringshuset sker i norr är det troligen mera lämpligt att lösa passagen genom ett vanligt övergångsställe. Föreslagen trafiklösning enligt alternativ 3 i Trafiktekniskt PM, WSP.

29 29(41) Nya Boulevarden byggs om med vänstersvängfält för trafik österifrån till parkeringshus och lastintag. Utfart från parkeringshuset och lastintaget tillåts endast mot öster. Den nya utformningen innebär att bron över kanalen behöver breddas något på den södra sidan. Förslag till utformning av Nya Boulevarden med in- och utfarter till parkeringshus och lastintag. Särskild omsorg krävs för att göra passagerna med gång- och cykeltrafik tillräckligt säkra. Cykelväg kommer att finnas även på Nya Boulevardens norra sida men saknas på illustrationen. Bild White arkitekter AB. Påverkan på stadsbild och kulturmiljö Stadsbild Planförslaget innebär en förändring av stadsbilden genom att ett område som utgör en gränszon mellan 1600-talets kvartersstad och och 1900-talets fortsatta stadsutveckling bebyggs. Planområdet utgörs i stort sett av den öppna yta som blev till när de gamla fästningsvallarna revs. En effekt av den planerade utbyggnaden är att Östermalm och stadskärnan kopplas tätare samman. Det föreslagna 12-våningshuset kommer att resa sig som ett nytt landmärke i staden över de omgivande kvartershöjderna på Östermalm och gamla lasarettsområdet samt centrala staden. Östermalm och lasarettsområdet har en bebyggelse på mellan 5-6 våningar och stadskärnan en bebyggelse vid Östra Boulevarden på mellan 4-5 våningar. Kvarteren i Riksens Ständer söder om planområdet har våningshöjder på mellan 5-7 våningar. Vid Lilla Torg ligger Framtidens hus i 7 våningar.

30 30(41) Gallerian med ovanpåliggande våningsplan blir som högst ca 24 meter över Östra Boulevardens marknivå vilket väl överensstämmer med den befintliga bebyggelsen utmed Östra Boulevardens västra sida. Sektion genom kvarteret i det genomgående öst- västliga stråket. I bakgrunden syns punkthuset i 12 våningar. Bild White arkitekter AB. Enligt en särskild planbestämmelse ska fasaderna delas upp i varierande enheter med sammanhållen arkitektur anpassad till kringliggande kulturhistoriskt värdefull bebyggelsemiljö. Enligt gestaltningsprogrammet ska den mer än 300 m långa galleriafasaden brytas av med breda entréstråk in i byggnaden och själva byggnadskroppen ska utformas som fyra sammanfogade byggnadskvarter vilket tydligt åskådliggörs i fasaden. På höjden är de fyra kvarterens fasader tänkta att delas in i tre zoner som tydligt skiljs åt i sin gestaltning. Bottenplanet med butiksentréer längst ner är den del som mest liknar den äldre bebyggelsen utmed Östra Boulevardens västra sida. Därefter kommer en mellanzon med fasader för handel och parkeringshus och högst upp fasader till bostadshusen. Den befintliga Domusbyggnaden, som utgör en intressant tidstypisk byggnad, bildar idag fonden i en siktlinje längs med Cardellsgatan från Lilla Torg. Avsikten är att Domushuset ska byggas in och döljas av galleriabyggnaden. Istället kommer huvudentrén till gallerian att ligga här. Planförslaget kommer även att påverka siktlinjerna österut från Döbelnsgatan och Tivoligatan. Från Döbelnsgatan finns idag ett öppet siktstråk mot Östermalm. Östra Boulevarden förändras genom att gaturummet smalnas av från dagens ca 28 meter till 18 meter och kantas av bebyggelse på båda sidor. En planbestämmelse finns om att den nya gågatan ska utformas med boulevardkaraktär. Med boulevardkaraktär avses att intrycket av bred huvudgata och pulsåder i centrum ska bibehållas. Trädplantering ska finnas liksom utmed övriga Östra Boulevarden. Fornlämningar Hela Kristianstads centrum tillhör fornlämning 93 i Kristianstads socken med lämningar från Kristianstads äldsta stadstid. Inom planområdet finns rester av 1600-talsstadens försvarsan-

31 31(41) läggning med bastionerna Schleswig och Holstein. Vid en förundersökning 1996 undersöktes den nordvästra delen av planområdet och det konstaterades då att bastion Schleswig är mycket välbevarad. Vid en schaktningsövervakning i Östra Boulevarden 1998 undersöktes ytterligare en liten del av denna bastion och vid detta tillfälle berördes även den norra delen av bastion Holstein. I samband med SPIMFAB s sanering av marken där en gammal bensinstation legat, övervakades detta av arkeologer då platsen sammanfaller geografiskt med en del av 1600-talsstadens försvarsanläggning. Detta skedde under En kompletterande arkeologisk undersökning behöver utföras innan exploatering av området sker. För ingrepp eller borttagning av eventuella påträffade fornlämningar krävs länsstyrelsens tillstånd. Teknisk försörjning Områdets centrala läge innebär att det finns ett fullt utbyggt ledningssystem både inom och i anslutning till området, såväl för vatten-, spillvatten-, dagvatten- och fjärrvärmeledningar som el, tele-, opto- och TV-kablar. Huvudsakligen följer ledningarna gatunätet i området och utmed kanalen. Sammanfattningsvis kommer en stor del av befintliga ledningar att behöva flyttas vid en utbyggnad enligt planförslaget. Den del av Döbelnsgatan som inte blir allmän platsmark eller kvartersmark med byggrätt får u-bestämmelse för att möjliggöra att ledningar ligger kvar i detta läge. Värme och kyla För fjärrvärmeförsörjning svarar C4 Energi AB. Genom området i öst-västlig riktning (Döbelnsgatan och bron över till Kanalgatan vidare mot Lasarettsboulevarden) passerar en huvudledning i stadens fjärrvärmenät. Utmed kanalen distribueras fjärrvärme norrut till Domus och söderut till Riksens Ständer och C4 Gymnasiet. Anläggningarna berörs av utbyggnadsförslaget och kräver omflyttning av ledningar. Inom kvartersmarken i öster, söder om nuvarande Döbelnsgatan, läggs ett u-område på plankartan för att möjliggöra ett alternativt stråk för fjärrvärmeledning. C4 Energi AB undersöker för närvarande möjligheten att bygga ut fjärrkyla. Skulle så bli fallet bör Östra centrum anslutas till detta. Vid val av material och utformning av byggnaderna bör energieffektiva material och utförande eftersträvas för att minimera behovet av att tillföra värme och kyla. Elförsörjning För elförsörjningen svarar C4 Elnät AB. Elnätet följer i huvudsak gatorna i området, Östra Boulevarden, Nya Boulevarden, Döbelnsgatan och Södra Kaserngatan, samt finns också utmed båda sidorna av kanalen. Anläggningarna berörs av utbyggnadsförslaget och kräver omflyttning av ledningar. C4 Elnät AB har idag två transformatorstationer i området, en i parkeringsgaraget och en i källaren till Domus. Domus har även en egen transformatorstation inom den egna fastigheten. Det finns också en transformatorstation vid Sommarro som delvis kan utnyttjas för att förstärka nätet. Östra centrums behov av motsvarande anläggningar studeras vidare i samband med

32 32(41) projekteringen. Det är viktigt att tekniska anläggningar placeras på en nivå av lägst + 3,5 meter över havet eller görs vattentåliga med hänsyn till risken för förhöjda vattennivåer. Stadsnät Stadsnätet har optokablar inom området i Döbelnsgatan mellan Östra Boulevarden och Kanalgatan, i Nya Boulevarden ner till Götgatan samt längs med kanalen från Nya Boulevarden till Södra Kaserngatan. Inom området bör det planeras med kanalisation för anslutning av bredbandsnät till verksamheterna. Tele Telenätet är utbyggt längs gatorna runt om och igenom området. Anläggningarna berörs av utbyggnadsförslaget och kräver omflyttning av ledningar. Vatten och avlopp Utmed Östra Boulevarden går ledningsnät för vatten, avlopp och dagvatten. Ledningsnätet för dagvatten passerar genom området i öst- västlig riktning på flera ställen. Utmed västra sidan av kanalen går en vattenledning i nord-sydlig riktning. Samtliga ledningar behöver flyttas utom troligtvis vattenledningen utmed kanalen. Denna kan istället behöva förstärkas genom relining för att inte skadas vid områdets utbyggnad. Hantering av dagvatten Området består idag av till större delen hårdgjorda ytor i form av tak på byggnader och asfalteller stenbelagda torg-, parkerings- och trafikytor. Avvattningen från området sker genom dagvattenbrunnar direkt ut i kanalen utan någon fördröjning eller rening. Med föreslagen utbyggnad avses kontrollerad avrinning utvecklas genom att fånga upp dagvattnet i grönytorna och låta infiltrera ner i kanalen. En särskild planbestämmelse finns för denna funktion inom parkmarken utmed kanalen. Avfall, sophantering Lagring och hämtning av avfall för handelsgallerian och ovanpåliggande bostäder förutsätts ske samordnat vid de två lägena för in- och utlastning av varuleveranser. Sopbilarna kommer att få backa till mot en lastbrygga på samma sätt som övriga transportfordon. Det nya punkthuset vid kanalen har en egen tillfartsväg som utformas med vändplats för bland annat sopbilar. Vid utformningen av soputrymmen eller andra frågor som rör sophanteringen skall samråd ske med Renhållningen Kristianstad. Geotekniska förhållanden Nivåförhållanden Planområdet sluttar ner mot kanalen och från mitten av tomten sluttar det även mot norr och söder. Detta har gjort att befintlig bebyggelse och även öppna ytor som parkeringsanläggningar har fått hantera nivåskillnaderna med hjälp av suterrängbyggnation, stödmurar med mera. Vid Östra Boulevarden är marknivån mellan ca +5 till +4 meter. Sedan sluttar tomten ner mot kanalen till ca +2 till +2,5 meter. På baksidan av Domus finns en lastgata som ligger på en lägre nivå av ca +1 meter.

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2009-01-19. Detaljplan för. KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING 2009-01-19. Detaljplan för. KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1(40) SAMRÅDSHANDLING 2009-01-19 Dnr 08-0060:2 Tillhör karta dnr 08-0060:1 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM centrala Kristianstad, Kristianstads kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 1(7) Antagandehandling 2011-08-19 Dnr PLAN 08-0060:14 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM Centrala Kristianstad, Kristianstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 En tredje utställning

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN ÖSTRA CENTRUM Uppgiften har varit att ta fram ett förslag på utformningen av Östra Centrum i Kristianstad på uppdrag av Steen & Ström och i samarbete med Kristianstads kommun. Tomten skall innehålla 36-38.000

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg

Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg Dollarstore Vattenskuret Vy mot Parkgatan från Sandvägen Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN Upprättad 2011-10-17 Samråd 2011-10-17 Utställning 2011-12-08 Antagande

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ Datum 2009-05-26 Dnr SN 66/08 Samhällsbyggnadsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Järnvägsstationen

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft Dnr 2011SBN0268 1 (6) Samhällsbyggnadsförvaltningen Christian Blomberg PLANBESKRIVNING Utökad handel i ALUNDA Fastigheterna Marma 1:44, del av 1:67 och del av samfälligheten Marma S:1 Östhammars kommun,

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

Detaljplan för del av Torsken 3

Detaljplan för del av Torsken 3 SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-11-22 SBN/2011:220 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Torsken 3 inom stadsdelen Bergshamra, upprättad i november 2012 Handlingar Utöver

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2011-11-24 Lisa Brattström DNR 64/2010-214 PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Detaljplan för Pendlarparkering Lundby 1:1 m.fl. juli 2014

Detaljplan för Pendlarparkering Lundby 1:1 m.fl. juli 2014 Antagandehandling Planbeskrivning för Detaljplan för Pendlarparkering Lundby 1:1 m.fl. juli 2014 VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt bindande dokument mellan kommunen, markägarna

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun

DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun Sidan 1 av 6 DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun Gällande plan laga kraft vunnen den 25 oktober 2006 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Sidan 2 av 6 PLANHANDLINGAR Fastighetsförteckning

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län 1(5) Datum: 2017-02-13, 2017-04-10 Diarienummer: Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2017-02-13,

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling Datum 2013-10-14 1 (7) Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad

Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2010-08-16 Alexander Fagerlund DNR 67/2010-214 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad, juni 2009 BESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta i skala 1:1000 med bestämmelser. Till förslaget hör planbeskrivning,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8 INNEHÅLL Syfte och inledning...4 Planändringens syfte...4 Bakgrund...4 Planprocessen efter samrådet...4 Planområdet...5 Planändringens avgränsnig...5 Markägoförhållanden...5 Nuvarande markanvändning...

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning. ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för NAJADEN 7 i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Blåsippan 6 m.fl. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

Blåsippan 6 m.fl. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Blåsippan 6 m.fl. i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANKARTA PLANBESKRIVNING MED ILLUSTRATIONER BEHOVSBEDÖMNING GRANSKNINGSUTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet.

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet. Planbeskrivning Granskningshandling Detaljplan för DEL AV KV. JÄGAREN Osby Tätort Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning av planområdet. Dnr 2014.ks2145 214 Samhällsbyggnad Osby kommun 283 80 Osby

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2012/25 Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad: 2012-03-16 Antagen: 2012-06-12 Laga kraft: 2012-07-19 2 (11) Dnr TPN 2012/25

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G sid1 (3) Ängelholms kommun B 308 Detaljplan för KV SAMSKOLAN M M i Ängelholms stad P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Planhandlingarna består under samrådstiden av: - Plankarta med bestämmelser -

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

PLA ING Dnr: 10BMN340 FYSISK PLANER. Tfn (vx) se

PLA ING Dnr: 10BMN340 FYSISK PLANER. Tfn (vx) se PLA N- OCH GENOMFÖRANDEBES KRIVNII NG 2010-10-26 Dnr: 10BMN340 Handläggare: Sari Svedjeholm Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Del av Väster 4:18, Kv Carlsborg (del av), Gävle Sjukhus Detaljplan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Upprättad 2018-10-11 Dnr: BN 2016-1429 Granskningshandling Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan II för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-12-20 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun PÄ 8/2002a Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2008-09-19 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser och illustration PLANBESKRIVNING

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

3:79 B C H K PARK. PLANER OCH BESTÄMMELSER Användningsgräns sammanfallande med fastighetsgräns

3:79 B C H K PARK. PLANER OCH BESTÄMMELSER Användningsgräns sammanfallande med fastighetsgräns PLANKARTA 24:1 C 3:79 Planbestämmelser Följande gäller inom område med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelse utan beteckning gäller inom hela planområdet.

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0 Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Dokumentinformation Titel: Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Serie

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning. 1 ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1014-211 PLANBESKRIVNING SOLDALEN 7 Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Markören 16. Detaljplan för fastigheten. i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län. HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet

Markören 16. Detaljplan för fastigheten. i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län. HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet Dnr KS 55/2008 Detaljplan för fastigheten Markören 16 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet Upprättad 2008-05-15 Antagen 2008-06-03 Laga kraft 2008-06-26 2 (5) Dnr

Läs mer