- det skulle vara något praktiskt biblioteksarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- det skulle vara något praktiskt biblioteksarbete"

Transkript

1

2 Innehållsförteckning Förord 2 Presentation av skola och skolbibliotek 3 Bibliotekskatalogens och hyllornas status 3 Hur gör man en bibliotekskatalog bättre? 4 Arbetets praktiska utförande 5 Problem under arbetets gång 6 Checklista 7 Slutsummering 9 Litteraturförteckning 10

3 Förord När jag på vårterminen 1980 skulle bestämma mig för special- arbete, hade jag två krav: - det skulle vara något praktiskt biblioteksarbete - det skulle vara något som någon hade nytta av. Jag ville också gärna göra det i min hemkommun, Härryda, då jag såg det som en tillgång för kommunen att f& en månads bibliotekariearbete gratis. Förslaget om att förbattra skolbibliotekets katalog i Landvetterskolan blev därför det jag fastnade för. > Att jag har beskriver mitt tillvägagångssätt så utförligt beror på, att jag hoppas och tror, att andra kan dra nytta av mitt arbete och de erfarenheter jag gjorde. Utan att försöka avskracka någon, vill jag betona att det är ett mycket tidskrävande arbete. Men jag tror inte, att det finns något annat satt att förbattra en katalog. Även om man skulle välja möjligheten att lagga upp en ny katalog, ar jag övertygad om, att det skulle bli minst lika tidskrävande. Jag vill här tacka alla som vänligt och tålmodigt svarat på mina fragor och på annat sätt varit mig behjälpliga vid genomförandet av detta specialarbete. Landvetter i november 1980 Berit Wallgren P Landvetter Landvetters rektorsområdes emblem används med tillstånd från rektor Evert Olsson, Landvetterskolan.

4 Presentation av skola och skolbibliotek Härryda kommun har två högstadieskolor, Ekdalaskolan i Mölnlycke och Landvetterskolan i Landvetter. Landvetterskolan byggdes i början av 1960-talet och har sedan dess byggts ut i två etapper under 1970-talet. Skolan har låg-, mellan- och högstadium. Läsåret 1979/80 hade skolan omkring 900 elever och ett 90-tal lärare. Antalet böcker i skolbiblioteket är uppskattningsvis mellan och volymer. Skolbibliotekets bokanslag är för kr. Skolbiblioteket hålls öppet för elever tisdag, onsdag och fredag från kl till kl och då finns skolbibliotekarien tillgänglig. Lärare har tillgång till biblioteket även på andra tider med eller utan sina klasser. Skolbibliotekarien, som är den enda fackutbildade skolbibliotekarien i kommunen, har en arbetstid på 9 tim/vecka. Utlåningen var under läsåret 1979/80 omkring 4.500, varav drygt hälften under höstterminen. Vid skolans start hade folkbiblioteket lokaler i skolan. Skolbiblioteket sammanslogs med folkbiblioteket Tidigare hade skolbiblioteksverksamheten fungerat med klassbibliotek kompletterat med att någon lärare lånade ut böcker ungefär en gång i veckan av ett litet bokbestånd gemensamt för alla klasser skildes folk- och skolbiblioteken åt. Folkbiblioteket flyttade då till större lokaler i det nybyggda centret i Landvetter. Skolbiblioteket disponerar sedan dess de gamla bibliotekslokalerna i skolan. Bibliotekskataloaens och hvllornas status Skolbiblioteket hade en mycket liten och bristfällig systematisk katalog med relativt få underavdelningar. Den alfabetiska katalogen var bättre, men inte komplett. Dessutom fanns en depåkatalog, där man hade samlat katalogkort "som kunde komma till användningn. En del av dessa katalogkort innehöll mycket knapphändig information, t ex endast för-

5 fattare och boktitel, medan andra var av Bibliotekstjänsts standard. Bristerna i skolbibliotekets katalog berodde till stor del på, att man vid uppdelningen av folk- och skolbiblioteken på folkbiblioteket behöll katalogkorten, aven i de fall boken inköpts till skolbiblioteket. Böckerna var uppställda på hyllan enligt SAB-systemet efter dess huvudavdelningar, alltså A, B, C etc. Eftersom de flesta böckerna köpts in genom Bibliotekstjänst, hade de ryggsignaturer som inte helt överensstämde med hylluppstallningen. Hur sör man en bibliotekskataloa bättre? När jag hade bestämt mig för att förbattra skolbibliotekets katalog, försökte jag definiera, vad jag avsbg med bra katalog. Efter mycket funderande kom jag fram till följande definition: En bra katalog motsvarar bokbeståndet och har erforderligt antal katalogkort utskrivna och stoppade både i systematiska och alfabetiska katalogen med hänsyn taget även till biuppslag och dubbelklassningar. Mot det målet - en bra katalog - skulle jag alltså arbeta. En väg att förbattra katalogen hade varit, att skriva koncept till katalogkort för att senare skrivas ut i kortform och stoppas av exempelvis rektorsexpeditionens kontorspersonal. Då det var ovisst om och när detta skulle kunna ske, förkastades denna metod. Det var viktigare att få en omedelbar förbättring till stånd än att hinna med fler avdelningar.

6 Arbetets praktiska utförande Med utgångspunkt från boken på hyllan kontrollerades den systematiska katalagen. Fanns det katalogkort där, satte jag min personliga signatur (= mina initialer) både i boken och på kortet och ställde boken tillbaka på hyllan. Om det inte fanns något katalogkort, ställdes boken åt sidan för senare behandling. SS gicks hela avdelningen igenom. Därefter kontrollerades de systematiska korten mot den alfabetiska katalogen, även biuppslag. När katalogkort saknades i den alfabetiska katalogen kontrollerades depåkatalogen. Fanns katalogkort där, drogs de upp och stoppades i den alfabetiska katalogen. Om inte heller depåkatalogen innehöll det eftersökta katalogkortet, skrevs kort ut och stoppades. Efter detta kom turen till de böcker som ställts åt sidan vid genomgången på hyllan. Böckerna kontrollerades både mot den alfabetiska katalogen och depåkatalogen. Om katalogkort fanns, kompletterades den systematiska katalogen. Om katalogkort inte fanns, katalogiserades och klassificerades böckerna och erforderligt antal kort skrevs ut. Innan böckerna ställdes tillbaka på hyllan, kontrollerades att signum (SAB-klassifikationen) stämde på bokrygg, bokficka och bokkort. Boken och det systematiska katalogkortet signerades med mina initialer. Denna signering var en hjälp att se vad som var genomgånget. Därefter kontrollerades i systematiska katalogen att det fanns kort till alla dubbelklassningar. En förteckning gjordes över de katalogkort i systematiska katalogen som inte hade mina initialer (d v s de böcker som hade katalogkort, men som inte fanns till hands), för att underlätta en senare eventuell uppföljning.

7 På detta satt avverkades en avdelning i taget fr o m C t o m N utom avdelning H. Avdelningarna A och B var genomgångna tidigare. Tyvärr räckte den avsatta tiden, en månad, inte till för att slutföra arbetet, Kontrollen av de olika katalogerna var mycket tidsödande, men ett absolut nödvändigt moment för att kunna förbättra katalogen. Några enstaka katalogkort skrevs ut i sitt gamla skick, eftersom det gick fortast, Det var bättre att kunna återfinna boken i katalogen med katalogkort skrivna efter tidigare regler för katalogisering, än att sakna katalogkort helt. Det går knappast att undvika, att en katalog innehåller kort från flera "generationer" katalogiseringsregler. Någon metod att mångfaldiga katalogkorten fanns inte, varför alla kort fick skrivas ut ett och ett. Två avdelninqar försågs med en underavdelning; Kc bröts ur avdelning K och Nc ur avdelning N. Inga förändringar av böckernas ryggsignaturer företogs. Det kan visa sig praktiskt att ha ryggsignaturen mer finfördelad an enbart på huvudavdelningen, om man i framtiden vill göra fler underavdelningar på hyllorna. Problem under arbetets gång Under arbetets gång förde jag kontinuerligt anteckningar om, vad jag gjorde och vilka problem jag stötte på. Det har sättet att arbeta innebar, att man slår och letar mycket i de olika katalogerna, Nar man har hållit på ett tag, är det svårt att hålla reda på var i arbetsproceduren man befinner sig. Jag gjorde en checklista och den visade sig mycket användbar:

8 Checklista Bearbeta en avdelning i taget. Ta boken från hyllan och kontrollera om katalogkort finns i systematiska katalogen. Om katalogkort finns - signera boken och kortet, ställ boken tillbaka på hyllan. Om katalogkort inte finns - ställ boken åt sidan så länge. Kontrollera att alla kort som finns i systematiska katalogen har motsvarande kort i den alfabetiska katalogen OBS! även biuppslag. När kort saknas i alfabetiska katalogen - kontrollera i depåkatalogen. Om katalogkort finns i depan - dra upp det och stoppa i alfabetiska katalogen. Om katalogkort inte finns i depån - skriv kort och stoppa i alfabetiska katalogen. Böckerna som ställts åt sidan i punkt 4 kontrolleras i alfabetiska katalogen och depåkatalogen. Om katalogkort finns - skriv ut även till systematiska katalogen, stoppa korten i både alfabetiska och systematiska katalogen. Om katalogkort inte finns - katalogisera och klassificera boken, skriv ut erforderligt antal katalogkort och stoppa i respektive katalog. Kontrollera att signum ar samma på bokrygg, bokficka och bokkort. Boken och systematiska katalogkortet signeras. Kontrollera i systematiska katalogen att alla dubbelklassningar ar gjorda. Förteckna de böcker dar endast det systematiska katalogkortet har funnits tillgängligt. Det underlättar en senare kontroll. Vid en genomgåpg av böckerna på hyllan kommer man inte i kontakt med de böcker som just då ar utlånade och okatalogiserade. Dem kan man dra in vid återlämnandet för t ex en avdelning i taget, och då göra kontrollen i katalogen.

9 Ett alldeles speciellt problem utgjorde läroböckerna. I skolbiblioteket fanns läroböcker i flera exemplar i en del ämnen. De var i allmänhet inte katalogiserade. Vid en kontroll hos huvudlärarna i respektive änme visade det sig, att flertalet läroböcker var föråldrade och inaktuella. Man hade heller inte tagit ställning till om läroböckerna skulle finnas i skolbiblioteket och i så fall enbart som referenslitteratur eller även för utlån. Detta är en principdebatt, som bör föras inom skolan. Därför kunde jag bara katalogisera de läroböcker, som huvudlärarna sade sig vilja ha i skolbiblioteket. En viss konsekvens vid behandlingen av läroböcker i skolbiblioteket bör eftersträvas. Eftersom den systematiska katalogen var så ofullständig, hade man på biblioteket inte bestämt hur finfördelad den skulle vara - man var öppen för förslag. Då man i ett skolbibliotek ofta söker litteratur inom ett specifikt ämnesområde, ansåg jag att den systematiska katalogen borde vara relativt finfördelad. Bibliotekstjänsts förteckning över rygg- och hyllsignaturer visade sig vara alltför grovt indelad för detta ändamål. De ledkort som inköpts till den systematiska katalogen tilllät en längre gående finfördelning av de olika avdelningarna. Hur många underavdelningar som skulle tas med, avgjordes f rån avdelning till avdelning. Eftersom jag inte hade någon tidigare praktisk erfarenhet av att arbeta med katalogisering och klassificering, var det intressant att konstatera, att man arbetar med båda delarna parallellt. Vid klassifikation måste också hänsyn tas till graden av finfördelning i systematiska katalogen. Problemet med gallring av böcker uppkom. Några äldre geografiska verk med orts- och sockenbeskrivningar föreföll helt föråldrade och inaktuella för skolbiblioteket och föreslogs till gallring. Avdelning D var både liten och ganska föråldrad, men frågan är, om det finns så mycket aktuell relevant litteratur att köpa in. Jag Övervägde en

10 gallring, men lät det bero. För övrigt var beståndet relativt aktuellt. Man Har också inriktat sig p2 att komplettera fackavdelningarna de senaste åren. Slutsummerinq Vad har då detta specialarbete gett skolbiblioteket och vad har det gett mig? Skolbibliotekets katalog har förbättrats genom att katalogen nu ar relativt komplett inom de avdelningar jag hunnit bearbeta. Det ar viktigt, för katalogen används ofta och mycket av eleverna. På grund av olika omständigheter genomfördes arbetet mycket självständigt. Jag hade tillgång till rådgivning per telefon både av skolbibliotekarie, vikarierande skolbibliotekarie och handledare. Dessutom sammanträffade skolbibliotekarien, handledaren och jag en gång i skolbiblioteket. För min egen del uppskattar jag mycket att ha fått arbeta i en realistisk situation. Jag fick praktiskt pröva de kunskaper i katalogisering och SAB-klassificering jag inhämtat på Bibliotekshögskolan. Det var mycket värdefullt. Jag ställdes aven inför problemet med att gallra böcker. Alfabetisering och filering visade sig vara mer komplicerade moment, än vad man skulle kunna tro. Det var inte alltid självklart, hur katalogkorten skulle stoppas. För att ytterligare förbättra skolbibliotekets katalog skulle jag vilja föreslå följande åtgärder: - slopa snarast depåkatalogen - ta upp principdebatten om huruvida läroböckerna skall finnas i skolbiblioteket - fortsatt genomgång av systematiska katalogen från avdelning O - genomgång av förteckningen över böcker som hade katalogkort i systematiska katalogen, men inte fanns inne vid genomgången på hyllan.

11 Litteraturförteckninq Följande litteratur har varit till god hjälp vid genomförandet av specialarbetet. Under förberedelsetiden: Bibliotek i SIA-skolan : sju inlägg om nutid och framtid / Karin Thörner... - Lund, s. - (Biblioteksdebatt ; 7) Börja med barnen! : en skrift om barn- och ungdomskultur i kommunerna. - Stockholm, s. : ill. Jesperson, Bengt: Att arbeta med skolans boksamlingar / Bengt Jesperson, Brita Wessel. - 2., omarbetade uppl. - Lund, s. - (SAB ; 14) Levén, Einar: Uppordnande av bibliotek vid en lantbruksoch hushållsskola / Einar Levén, Birgitta Staxäng. - orå ås, s. - (Bibliotekshögskolan specialarbete 1978 ; 138) Odenstam, Gunnel: Biblioteket i undervisningen : en arbetsmodell för informationssökning i samarbete elevlärare-bibliotekarie / Gunnel Odenstam, Gunnel Svensson, Eva Trotzig. - Stockholm, s. - (Skolöverstyrelsen, Sektionen för läromedelsutveckling Skriftserie 1976 ; 1) Vid det praktiska utförandet: Katalogregler för svenska bibliotek. - 4., fullständigt omarbetade uppl. - Lund, s. - (Sveriges allmänna biblioteksförenings handböcker ; 15) Klassifikationssystem för svenska bibliotek. - 5., omarbetade och utvidgade uppl. - Lund, s. Register till klassifikationssystem för svenska bibliotek. - 2., omarbetade uppl. - Lund, s.

12 Kompendier i katalogisering, katalogkunskap och SABklassifikation med övningsmaterial använda i under- visningen vid Bibliotekshögskolan, Borås Vid den skriftliqa redogörelsen: Henell, Olof: Hur man kan skriva seminarieuppsatser. - Lund, s. Liljestrand, Birger: Skrivstrategi / Birger Liljestrand, Mats Arwidson. - Stockholm, s.

13

14 BADA BORÅS AKADEMISKA DIGITALA ARKIV Detta är ett inskannat och digitaliserat specialarbete från BHS (Bibliotekshögskolan) vid Högskolan i Borås. Specialarbeten skrevs som examensarbete på bibliotekarieutbildningen mellan åren 1974 och Bibliotek & läranderesurser (BLR) vid Högskolan i Borås har utfört digitaliseringen och har använt de exemplar som funnits i bibliotekets samlingar i befintligt skick. De digitaliserade specialarbetena är publicerade i Borås Akademiska Digitala Arkiv (BADA), som är högskolans system för digital publicering. Upphovsrätten tillhör författarna. Publiceringsår i BADA: 2012

Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket

Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket l Grundskolan i Sollebrunn är en låg- och mellanstadie~kola och har ca 260 elever. Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket i Sollebrunn hittills har saknat kortkatalog.

Läs mer

Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6

Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6 Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6 INLEDNING Immigrant-Institutet, som grundades 1973 i Stockholm, är en ideell förening

Läs mer

Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115

Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115 - Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115 KATALOGISERING AV ETT PRIVATBIBLIOTEK 1. UPPGIFTEN Min uppgift har varit att katalogisera omkring 400 titlar ur ett privatbibliotek tillhörigt Nils-Gustav

Läs mer

KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK

KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK 1 KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK Tidaholms bibliotek ar huvudbibliotek i Tidaholms kommun. Bokbestandet ar ca 32 000 volymer. Av dessa ar ca BOO vo Iymer placerade pa signum Hc-03(s)(som

Läs mer

I. I t.)t.., 1- m*-. - I..

I. I t.)t.., 1- m*-. - I.. I.. ' -II I.,.:I I t.)t.., 1- m*-. - Författarcentrum (FC) ar en av de fria s k centrumbildningarna som uppstod i slutet på 1960-talet inom kulturområdet. Initiativet till bildandet av FC togs av enskilda

Läs mer

1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t . I. l, vid Svend<a ~a~blqd1bt8. wkhr. Monica Lurdbiom

1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t . I. l, vid Svend<a ~a~blqd1bt8. wkhr. Monica Lurdbiom m 'I 1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t. I wkhr l, vid Svend

Läs mer

M i t t arbete har varit att ur tv& argangar av dessa bada tidskrifter,

M i t t arbete har varit att ur tv& argangar av dessa bada tidskrifter, Indexering av ett antal facktidskrifter inom ämnet arbetsterapiaför arbetsterapiverksamheten vid Regionsjukhuset i Linkopinq Tidskriften Arbetsterapeuten är det fackliga organet för Förbundet Sveriges

Läs mer

HöGsKOLA~ I Rc;RAs Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE

HöGsKOLA~ I Rc;RAs Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE HöGsKOLA~ I Rc;RAs Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION AV ESTNISK LITTERATUR VID IMMIGRANT-INSTITUTETS BIBLIOTEK Kadri Thalström Nr l982:23d-- ISSN 0347-1128

Läs mer

Forst katalogiserade vi skonlitteraturen for vuxna. D~r anv~nde vi normal katalogisering, och skrev

Forst katalogiserade vi skonlitteraturen for vuxna. D~r anv~nde vi normal katalogisering, och skrev FORFATTARCENTRUM Forfattarcentrum (FC) ar en av de fria s.k. centrumbildningarna som uppstod i slutet pa 1960-talet inom kulturomradet. Initiativet till bildandet av FC togs av enskilda forfattare. De

Läs mer

av delar av bokbeôt8ndet.vid

av delar av bokbeôt8ndet.vid av delar av bokbeôt8ndet.vid HOGSKOLAN I RORAS Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE 1981:21 KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION AV DELAR AV BOKBESTANDET VID BORRS MUSEUM (RAMNAMUSEET) Göran Claesson

Läs mer

KATALOGISERING OCH KLASSIFICERING AV LITTERATUR VID ÖSTER- GöTLANDS LANS LANDSTINGS BIBLIOTEK. Allmänt om biblioteket

KATALOGISERING OCH KLASSIFICERING AV LITTERATUR VID ÖSTER- GöTLANDS LANS LANDSTINGS BIBLIOTEK. Allmänt om biblioteket KATALOGISERING OCH KLASSIFICERING AV LITTERATUR VID ÖSTER- GöTLANDS LANS LANDSTINGS BIBLIOTEK Allmänt om biblioteket Biblioteket vid Östergötlands läns landsting ar organisatoriskt inplacerat i kansliavdelningen,

Läs mer

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor.

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Bakgrund I april 2005 godkände PKN (Primär Kommunala Nämnden) en grundplan för informationskompetens som ska gälla i alla Kalmar läns skolorna.

Läs mer

Slutrapport. Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek

Slutrapport. Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek Slutrapport Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek Tommy Johansson, Vivika Sjöstedt, Berit Svensson 2016 Innehåll Bakgrund 3 Katalogiseringen av Husénsamlingen

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Dokumentansvarig Jon-Isac Svanefjord, skolbibliotekarie Ålidhem och Tomtebo Godkänd av Carina Axroth, biträdande för- och grundskolechef Skolområde Öst Version 1 Dokumentdatum

Läs mer

SPECIALARBETE. Institutionen bibliotekshögskolan ISSN YSTADS MUSEEX3 BIBLIOTEK: UPPORDNANDE, KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION

SPECIALARBETE. Institutionen bibliotekshögskolan ISSN YSTADS MUSEEX3 BIBLIOTEK: UPPORDNANDE, KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE c YSTADS MUSEEX3 BIBLIOTEK: UPPORDNANDE, KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION Lillemor Ainebeck Margareta Carlsson Madeleine Hellström Gunnel Wahlgren ISSN

Läs mer

Bibliot&crhUgskolan Specialar beta 1978:lOS h-

Bibliot&crhUgskolan Specialar beta 1978:lOS h- Bibliot&crhUgskolan Specialar beta 1978:lOS h- Vastgötasamlingen sid. 1 Katalogens utformning Ra talogisering Klassifikation Boras Stadsbiblioteks lokalsamling, Västgötasamlingen, bestar av tv& separata

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Mora kommun

Skolbiblioteksplan för Mora kommun Skolbiblioteksplan för Mora kommun 2017-2019 Syfte Syftet med biblioteksplanen är att skapa tydliga riktlinjer för skolbibliotekscentralens verksamhet. Denna plan gäller fram till 2019 och ska därefter

Läs mer

HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET

HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET 1 I N L E D N I N G LA.tina.merika i svensk bibliografi 1980 är en fortsättning av Higuel Beni to s arbeten - med sa.mma namn - för periofi en 1959-1973. De är publicerad.e

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola 2016-2018 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Almunge skola och på så sätt vara

Läs mer

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Även om ni inte har ett skolbibliotek är det några frågor som bör besvaras. Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in

Läs mer

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3 1 Innehållsförteckning Medieplan för Alfta bibliotek 3 Facklitteratur Avdelning A 4 Avdelning B 5 Avdelning C 6 Avdelning D 7 Avdelning E 8 Avdelning F 9 Avdelning G 10 Avdelning I. 11 Avdelning J. 12

Läs mer

Bi bli ögskolan S~ecialarbete 1977:

Bi bli ögskolan S~ecialarbete 1977: . Bi bli ögskolan S~ecialarbete 1977: Syftet med mitt specialarbete har varit att ordna usp och katalogisera delar av bokbestandet i tv2 magasin vid huvudbiblioteket i Hultsfreds kommun. I bada msgasinen

Läs mer

Prästängsskolan. Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19. Sofie Olsson Skolbibliotekarie. Prästängsskolan.

Prästängsskolan. Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19. Sofie Olsson Skolbibliotekarie. Prästängsskolan. Prästängsskolan Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19 Sofie Olsson Skolbibliotekarie Prästängsskolan Alvesta kommun INNEHÅLL 1. Nulägesbeskrivning 2. Årskursvis 3. Mål för läsåret 2018/19 1.

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

SVENSK. li9: 'BIBLIOGRAFI b * I. I..

SVENSK. li9: 'BIBLIOGRAFI b * I. I.. * I. SVENSK -. 'BIBLIOGRAFI b I... /' li9:79. a I N L E D N I N G --- -- -- Detta specialarbete är en fortsättning på följande arbeten med. samma titsl: Perioden 1959-1973 av Miguel Benito, uppdelade sam

Läs mer

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap för årskurs 5 4 lektioner i ½ klass 1. KLASSIFIKATIONSSYSTEMET Böckerna är ordnade ämnesvis i olika huvudavdelningar, med en stor bokstav, en signatur,

Läs mer

Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik!

Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in och ändra e-postadressen om du inte är rätt kontaktperson. Där ser du också

Läs mer

Att söka information (med betoning på Internet)

Att söka information (med betoning på Internet) Att söka information (med betoning på Internet) - en sökguide för distansstuderande 1. Var finns informationen? 2. Hur söker man? Sökstrategier 3. Olika informationskällor, hjälpmedel vid informationssökning

Läs mer

Övergång (återgång) till ämnesbaserad uppställning av böcker. Biblioteksrådet

Övergång (återgång) till ämnesbaserad uppställning av böcker. Biblioteksrådet Övergång (återgång) till ämnesbaserad uppställning av böcker Biblioteksrådet 2018-10-04 Uppställning av böcker på bibliotek Ämnesindelat Baseras oftast på ett biblioteksspecifikt klassifikationssystem

Läs mer

----:- ~ HöGsKOLAN I BoRÅs Institutionen bibliotekshögskolan. HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET Nr 1s r.:2 : 22 (l;,f ISSN 0347-1128

----:- ~ HöGsKOLAN I BoRÅs Institutionen bibliotekshögskolan. HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET Nr 1s r.:2 : 22 (l;,f ISSN 0347-1128 HöGsKOLAN I BoRÅs Institutionen bibliotekshögskolan f 1f\TALIJGISE:n: :G AV 'iotln'jdi CASAi. LI ~!G E i; P I~, GOTLAr;os rjatio ~J I LIPPSALA Ull

Läs mer

BibliotdrshUgskobn Specialarbete lm : 103 f

BibliotdrshUgskobn Specialarbete lm : 103 f BibliotdrshUgskobn Specialarbete lm : 103 f Presentation av Capellagården... sid 2 Allmänt om boksamlingen... sid 3 Tillvägagångssätt... sid 4 Några exempel ur den färdigställda katalogen... sid 6 Bilagor

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen Sid.

Läs mer

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V)

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Sida 1 av 5 55 Diarienr: KS-2018/00161 Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elisabeth Zachrisson,

Läs mer

BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977:

BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977: 1 ' BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977: Förord... 2 Förord till referensdelen... 3 Bibliografiska referenser... 4 Exempel p& indexerade dikter... 6 Svenskt lyrikindex ar ett projekt som pabörjats vid

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

Redogörelse för bokmötesmodeller vid fem olika bibliotek: 1. Uppsalamodellen.

Redogörelse för bokmötesmodeller vid fem olika bibliotek: 1. Uppsalamodellen. ah. Inledning. Redogörelse för bokmötesmodeller vid fem olika bibliotek: 1. Uppsalamodellen. 2. Håbomodellen. 3. Heby-, Sala- och Strängnäsmodellen. Avslutning. Inledning När vi som låntagare går till

Läs mer

Dewey Decimal Classification (DDC)

Dewey Decimal Classification (DDC) Dewey Decimal Classification (DDC) -en kort introduktion samt lite om våra tankar och vårt arbete inför övergången Gunilla Thunarf Sundkvist Högskolebiblioteket i Gävle maj 2010 Historia Världens mest

Läs mer

Mål för bibliotekslektionerna

Mål för bibliotekslektionerna Mål för bibliotekslektionerna Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Biblioteket ska vara en

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017

Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017 Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017 Hamnskolans skolbiblioteksplan Dokumentet är en handlingsplan för hur målen för skolbiblioteksverksamheten ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet

Läs mer

Gå till biblioteket EVA THORS RUDVALL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5.

Gå till biblioteket EVA THORS RUDVALL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5. ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN EVA THORS RUDVALL Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5 Till kommer människor för att låna. Här jobbar Lisa som är. Hon kan hjälpa dig att hitta

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Skolbiblioteksprogram Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

SPECIALARBETE. HOGSKOLAN I BoRAs lnstitutionen bibliotekshogskolan. Nr 1 981 : 1 29 ().J

SPECIALARBETE. HOGSKOLAN I BoRAs lnstitutionen bibliotekshogskolan. Nr 1 981 : 1 29 ().J HOGSKOLAN I BoRAs lnstitutionen bibliotekshogskolan SPECIALARBETE KATALOGISERING OCH KLASSIPIKATION AV LOKAL OCH SKANESAMLING PA H~RBY BIBLIOTEK.lse Persson Nr 1 981 : 1 29 ().J ISSN 0347~1128 KATALOGIS

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07.

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Bibliotekslagen (1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet.

Läs mer

~~sctalärbetet anslaget

~~sctalärbetet anslaget ~~sctalärbetet anslaget KATALOGISERIETG OCH KLASSIFIKATION av LOKAES~LI~BG I GALLIVARE- EtLBUABERGETS FOLKBIBLIOTEK Specialarbete inom äsnnet mediakunskap vid bibliotekshögskolan, Boras, varterminen 1

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Bibliotekshllgskolan Specialar.. l, =:l51 c

Bibliotekshllgskolan Specialar.. l, =:l51 c Bibliotekshllgskolan Specialar. l, =:l51 c I POROIID... 0.00.2 IrnEDIJIBG... 0.3 BIBLIOGIIAFI... 0.000000.4. 5 EXBMPEL l?a INDEXERADE DIKTER...~..~ Detta specialarbete ar en del av Svenskt lyrikindex,

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2015 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen av Libris

Läs mer

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Kumlaby skola i Kumla kommun.

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Kumlaby skola i Kumla kommun. rn Skolinspektionen Beslut Kumla kommun servicecenter@kumla.se 2018-05-21 Dnr 400-2016:11433 Rektor Malin Hallberg malin.hellberg@kumla.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

GÖTABIBLIOTEKEN. PM för katalogansvariga i Göta

GÖTABIBLIOTEKEN. PM för katalogansvariga i Göta PM för katalogansvariga i Göta Att vara katalogansvarig Katalogansvarig är en nyckelperson som fungerar som en länk mellan det enskilda biblioteket och metadatagruppen. En av de viktigaste uppgifterna

Läs mer

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Sammanfattning Målen med en övergång till DDC är Internationalisering Rationalisering av arbetet med klassifikation

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag 1 (12) Biblioteksplan 2015-2019 Vetlanda här växer människor och företag 2 Biblioteksplan 2015-2019 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 204) Gäller för: Kultur- och fritidsnämnden,

Läs mer

HOGSKOLAN I RoRAs lnstitutionen bibliotekshogskolan SPECIALARBETE. Anita Hoktor. Nr 1981:87 ~ ISSN

HOGSKOLAN I RoRAs lnstitutionen bibliotekshogskolan SPECIALARBETE. Anita Hoktor. Nr 1981:87 ~ ISSN HOGSKOLAN I RoRAs lnstitutionen bibliotekshogskolan SPECIALARBETE Anita Hoktor Nr 1981:87 ~ ISSN 0347-11 28 1 INNEHALLSFORTECKNING INLEDNING 2 ARBETSSITUATION OCH TILLVAGAGANGSSATT 3 RESULTAT 6 EXEMPEL

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som skall ge en överblick över bibliotekens verksamheter och ansvarsfördelningar i

Läs mer

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola.

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Röda Tråden Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 2. Definition... 1 3. Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Kundenkät om Tritonias bibliotekstjänster 2010 Resultat

Kundenkät om Tritonias bibliotekstjänster 2010 Resultat Kundenkät om Tritonias bibliotekstjänster 2010 Resultat Jonna Hahto 27.8.2010 Sammanfattning, översatt av A-S Källund 2 Innehåll Inledning 1 Bibliotekens nationella användarenkät 2010 Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Högskolan i Kristianstad Växjö, 2006/2007 Skolbiblioteket som skolans utveckling 5 p. Iréne Johansson

Högskolan i Kristianstad Växjö, 2006/2007 Skolbiblioteket som skolans utveckling 5 p. Iréne Johansson Högskolan i Kristianstad Växjö, 2006/2007 Skolbiblioteket som skolans utveckling 5 p. Martina Ringefelt KSS201 Iréne Johansson Innehållsförteckning: Inledning sid.3 Presentation av skolan...sid.4 Skolans

Läs mer

Skolbibliotek Cecilia Ranemo, utredare Kungliga biblioteket Sidnummer 1

Skolbibliotek Cecilia Ranemo, utredare Kungliga biblioteket Sidnummer 1 Skolbibliotek 2012 Cecilia Ranemo, utredare Kungliga biblioteket Sidnummer 1 Den officiella biblioteksstatistiken KB fick uppdraget att sköta den officiella biblioteksstatistiken 2011 Det finns 354 officiella

Läs mer

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Bakgrund Samarbetet mellan biblioteken i Värmland sträcker sig tillbaka till 2003 då samverkansprojektet Bibliotek Värmland (BV)

Läs mer

Medieplan för Obbola biblioteks vuxenavdelning

Medieplan för Obbola biblioteks vuxenavdelning Medieplan för Obbola biblioteks vuxenavdelning Medieplanering ht 03 2003-11-26 Maja Samuelsson Innehåll: Inledning, mål, nyckeltal...s 2 Plan för vuxenverksamheten...s 4 Jämförande översikt över alla avdelningar...s

Läs mer

FORORD EXENPEL Pa INDEXERADE DIKTER INLEDNING... 3 BIBLIOGRAFI... 4

FORORD EXENPEL Pa INDEXERADE DIKTER INLEDNING... 3 BIBLIOGRAFI... 4 FORORD... 2 INLEDNING... 3 BIBLIOGRAFI... 4 EXENPEL Pa INDEXERADE DIKTER... 5. t Specialarbetet ingår i Svenskt lyrikindex som man sedan ett par år håller på att utarbeta vid Bibliotekshögskolan i Borås.

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Bibliotekets ansvar för högskolans informationsförsörjning Av bibliotekets vision framgår att biblioteket ska erbjuda en miljö där lärande och utveckling

Läs mer

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov.

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov. HANDLINGSPLAN 2009-2010 1. Biblioteket ska vara skolans informationscentrum Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans

Läs mer

Bibliotekariens nya roll i en digitaliserad skola

Bibliotekariens nya roll i en digitaliserad skola Bibliotekariens nya roll i en digitaliserad skola Josef Sahlin josefsahlin.se Josef_Sahlin Ett demokratiskt samhälle förutsätter ett bildat folk. Biblioteket är språkets, den fria litteraturens, bildningens

Läs mer

Säg hej till din nya bibliotekarie:

Säg hej till din nya bibliotekarie: Säg hej till din nya bibliotekarie: Det pågår en tyst revolution på våra folkbibliotek. För inte länge sedan var biblioteken oberoende. Fria att välja ut, köpa in och rekommendera litteratur och fakta

Läs mer

Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen 2012.

Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen 2012. Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen. Inledning För att kunna utvärdera och utveckla verksamheten på skolbiblioteken i kommunen har vi genomfört en

Läs mer

Handlingsplan för skolbibliotek

Handlingsplan för skolbibliotek Handlingsplan för skolbibliotek - gymnasiet Annevie Robertsson 2014-08-15 Bakgrund En handlingsplan är ett dokument som förklarar bibliotekens funktioner och framtida visioner. Det behövs för att skapa

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen

Läs mer

Biblioteksverksamhet. Vid kriminalvårdens anstalter och häkten

Biblioteksverksamhet. Vid kriminalvårdens anstalter och häkten Biblioteksverksamhet Vid kriminalvårdens anstalter och häkten Riktlinjer 2007 1 Förord En bra biblioteksverksamhet på anstalter och häkten samverkar med offentliga bibliotek och leds av en engagerad bibliotekarie

Läs mer

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg.

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg. Dewey i Sverige Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg Detta har hänt Delstudie 3 i Katalogutredningen. Övergång till Dewey Decimal Classification. Vad skulle det innebära? (2006) Remiss.

Läs mer

Skolbiblioteksstatistiken 2002

Skolbiblioteksstatistiken 2002 Skolbiblioteksstatistiken 2002 KU0103 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Kultur och Fritid A.2 Statistikområde Bibliotek A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Ansvarig Myndighet/organisation:

Läs mer

folk- och skolbibliotek

folk- och skolbibliotek folk- och skolbibliotek 2016-2018 LAGAR OCH RIKTLINJER Det gröna Ockelbo: I det natursköna Ockelbo värnar vi om det gröna och har en nära relation till det spirande växtriket. Folkbiblioteket ser miljön

Läs mer

Minnesanteckningar från möte om praktiska DDK-frågor 28 januari 2010 Regionbibliotek Stockholm, Odengatan 63, Stockholm

Minnesanteckningar från möte om praktiska DDK-frågor 28 januari 2010 Regionbibliotek Stockholm, Odengatan 63, Stockholm Minnesanteckningar från möte om praktiska DDK-frågor 28 januari 2010 Regionbibliotek Stockholm, Odengatan 63, Stockholm Närvarande: Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Marianne Andersson, Nordiska

Läs mer

Vi arbetar i medborgarnas tjänst

Vi arbetar i medborgarnas tjänst Vi arbetar i medborgarnas tjänst En kartläggning av bibliotekens mediestrategiska arbete utifrån normerande dokument Uppdrag Svensk biblioteksförening 2014 Åsa Söderlind Gullvor Elf Högskolan i Borås Bibliotekshögskolan

Läs mer

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Sida 1 (5) Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Om skolbiblioteket Skolbiblioteket ligger centralt i skolan och välkomnar våra ca 1100 elever alla dagar i veckan mellan ca 8.15-15.30. Här

Läs mer

INNEKALLSFORTECKNING. Exempel p% katalogkort. sid 1 sid 2 sid 3 sid 4. Tidskriften Framat Indexering och kat alagiser ing

INNEKALLSFORTECKNING. Exempel p% katalogkort. sid 1 sid 2 sid 3 sid 4. Tidskriften Framat Indexering och kat alagiser ing INNEKALLSFORTECKNING Tidskriften Framat 1886-1888 Indexering och kat alagiser ing Exempel p% katalogkort Fram%t s förstasida sid 1 sid 2 sid 3 sid 4 Tidskriften Framiit 1886-1888, Kvinnohistoriska Samlingarna

Läs mer

Karlstads del i bokflödet inom länet

Karlstads del i bokflödet inom länet 1 (9) Karlstads del i bokflödet inom länet 1. Inledning 1.1. Bakgrund Hanteringen av böcker och andra medier (hädanefter kallat böcker) på stadsbiblioteket i Karlstad har ökat enormt. Hösten 28 gick 12

Läs mer

ITiS. Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola Ht kultur miljö teknik. Arbetslaget i Eskilsby skola

ITiS. Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola Ht kultur miljö teknik. Arbetslaget i Eskilsby skola ITiS Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola kultur miljö teknik Arbetslaget i Eskilsby skola Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Bakgrund...3 Syfte...4 Tillvägagångssätt...4 Resultat...4 Diskussion...5

Läs mer

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa Holm Granath,

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR LOMMA KOMMUN 2015-2018. INNEHÅLL Planen omfattar all biblioteksverksamhet i Lomma kommun: folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN FÖR LOMMA KOMMUN 2015-2018. INNEHÅLL Planen omfattar all biblioteksverksamhet i Lomma kommun: folk- och skolbibliotek INNEHÅLL Planen omfattar all biblioteksverksamhet i Lomma kommun: folk- och skolbibliotek Efter redovisning av styrdokument följer beskrivning av verksamheten, diskussion kring faktorer som påverkar en

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Stadsbibliotekets personal: 2010 2009 2008 Bibliotekschef: 1,00 1,00 1,00 Bibliotekarier: 4,65 4,65 5,40 (Därav skolbiblioteken

Läs mer

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm En dag i november 2015 lämnade delar ur personalen på Gagnefs kommunbibliotek Dalarna för att åka till huvudstaden och besöka Internationella biblioteket

Läs mer

Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för biblioteksverksamheten

Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för biblioteksverksamheten Inledning Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för biblioteksverksamheten 2015-2018. I 17 bibliotekslagen (SFS 2013:801) står det att kommuner och landsting ska

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

STUDIEHANDBOK SKOGSHÖGSKOLAN FÖR SVENSKA SKOG SVÅR DSFO RENINGENS

STUDIEHANDBOK SKOGSHÖGSKOLAN FÖR SVENSKA SKOG SVÅR DSFO RENINGENS STUDIEHANDBOK FÖR SKOGSHÖGSKOLAN S T O C K H O L M SVENSKA SKOG SVÅR DSFO RENINGENS FORLAG #NN STUDIEHANDBOK FÖR SKOGSHÖGSKOLAN # UTGIVEN AV DESS LÄRARRÅD #MMSTOCKHOLM #PPJ. A. KRITZ OCH KURT LINDBERG

Läs mer

OVER PERSONER TIR SJTETSK A ~?~NF~ORDKATALOGEN,

OVER PERSONER TIR SJTETSK A ~?~NF~ORDKATALOGEN, ALFAR~ISK OCH SYSTEMATISK (SAR ) KAT-ZT OG OVER PERSONER TIR SJTETSK A ~?~NF~ORDKATALOGEN, KVINMOHICTORISK~I S 41IT,IXCI;1REA, G"TEDQRGI Spccialnrbste Bibiiot,~kshögskolan. Ht 1979 Kerstin R~rggreil Asl;

Läs mer

2012-12-05, nr 8. 1. PDA, ny modell för inköp av e-böcker

2012-12-05, nr 8. 1. PDA, ny modell för inköp av e-böcker UPPSALA UNIVERSITETSBIBLIOTEK Bibliotekssamverkan M Minnesanteckningar Sammanträdesdag 2012-12-05, nr 8 Närvarande: Boel K. Gustafsson (ordf.) Kristina Haglund (fr. punkt 4) Ulla Jakobsson (sekr.) Anders

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012

Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012 Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012 Skolbibliotekets två främsta funktioner är att inspirera eleverna att känna läslust samt att hjälpa eleverna att förbättra sin förmåga att söka

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Skolbiblioteksstatistik 2008 KU0103

Skolbiblioteksstatistik 2008 KU0103 KU 2009-04-30 1(7) Skolbiblioteksstatistik 2008 KU0103 Innehållsförteckning A Administrativa uppgifter... 2 A.1 Ämnesområde... 2 A.2 Statistikområde... 2 A.3 SOS-klassificering... 2 A.4 Statistikansvarig...

Läs mer

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1 Dantek ElevWeb Hjälp Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB Sidan 1 Innehåll Introduktion till Dantek ElevWeb 3 Att söka i Dantek ElevWeb 4 3 sätt att söka 5 Trunkering 5 Fritextsökning 6 Hjälp via stavningskontroll

Läs mer