Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V)"

Transkript

1 Sida 1 av 5 55 Diarienr: KS-2018/00161 Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elisabeth Zachrisson, Moa Brydsten, Peter Vigren, Nasser Mosleh och Jan-Olov Carlsson beslutar kommunfullmäktige att avsluta överläggningen om interpellationen. Ärendebeskrivning Elisabeth Zachrisson (V) har inkommit med en interpellation till för- och grundskolenämndens ordförande. Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens På skolor där det finns fackutbildade bibliotekarier läser eleverna mer och presterar bättre, visar forskning. I saknar många grundskolor bemanning med fackutbildade bibliotekarier. s gymnasiebibliotek är alla välutrustade vad gäller media och teknik och har fackutbildade bibliotekarier. Däremot varierar nivån på skolbiblioteksverksamheten inom grundskolan. Skolor med högstadieverksamhet har tillgång till 0,5 utbildade bibliotekarier per skola. Några av låg- och mellanstadieskolorna har tillgång till biblioteksutbildad personal, men det stora flertalet har det inte. Enligt nuvarande skollag (2 kap 36 ) ska eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ha tillgång till skolbibliotek. I den reviderade läroplanen som börjar gälla den 1 juli 2018, förtydligas skolbibliotekens pedagogiska uppdrag: Skolbibliotekens verksamhet används som en del i undervisningen för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens.

2 Sida 2 av 5 En forsknings- och kunskapsöversikt från Kungliga biblioteket, Skolbibliotekens roll för elevers lärande, år , visar att kvalificerad bemanning är central för Skolbibliotekens effekt på elevernas lärande och prestationer. Samverkan mellan utbildade bibliotekarier och skolans lärare är en avgörande framgångsfaktor. Eleverna läser mer både i skolan och på fritiden och de blir bättre på informationssökning och källkritiskt tänkande med utbildade bibliotekarier på plats. Erik Fichtelius som är samordnare för en Nationell biblioteksstrategi, skriver i förordet till forskningsrapporten: För att skolbiblioteket ska bidra till elevernas språkutveckling, läsförmåga och lärande av informationskompetens, krävs väsentlig samverkan mellan skolbibliotekarien och lärarna, en utbildad bibliotekarie, att skolbiblioteket har legitimitet i skolan och stöd från skolledningen, att det finns relevanta digitala och fysiska resurser, att lokalen är ändamålsenlig utifrån olika elevgruppers behov och så vidare. Om dessa förutsättningar existerar ger skolbiblioteket substantiella avtryck i elevernas lärande. Om inte grundskolorna i får en förstärkt bemanning med utbildade bibliotekarier, kommer våra elever inte att få tillgång till en fackutbildad bibliotekaries kompetens, vilket är ett viktigt komplement till lärarnas ämneskunskap, i synnerhet när det kommer till källkritik och medie- och informationskunskap. Eftersom samverkan mellan utbildade bibliotekarier och skolans lärare är en avgörande framgångsfaktor, är det nödvändigt att utöka antalet utbildade bibliotekarier. Regeringen har avsatt 30 mkr per år för att öka skolbibliotekens bemanning (SFS 2016:370), har tyvärr inte ansökt om bidrag till kostnader för personalförstärkning för att utöka personalnärvaron i skolbiblioteken med utbildad personal. Frågor till för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten: 1) Ställer sig ordförande positiv till att ansöka om medel för personalförstärkning för att utöka personalnärvaron i grundskolebiblioteken med utbildad personal inför läsåret 2018/19?

3 Sida 3 av 5 2) Ställer sig ordförande positiv till att genomföra en kartläggning av grundskolornas biblioteksverksamhet avseende personalbemanning, personalens kompetens och utbildning, tillgänglighet, öppethållande, service samt omfattningen av bibliotekariers och lärares samverkan för att stärka det pedagogiska uppdraget, med syfte att utveckla och skapa en likvärdighet i s grundskolor? 3) Kommer ordförande att agera aktivt för att alla grundskoleelever ska ha tillgång till skolbibliotek med fackutbildade bibliotekarier? Moa Brydsten (S) lämnar följande skriftliga svar: Interpellanten har frågat om jag ställer mig positiv till att ansöka om medel för personalförstärkning för att utöka personalnärvaron i grundskolebiblioteken. Hon har också undrat om jag är positiv till att genomföra en kartläggning av grundskolornas biblioteksverksamhet samt frågat om jag kommer att agera aktivt för att alla grundskoleelever ska ha tillgång till skolbibliotek och fackutbildade bibliotekarier. Inledningsvis bör sägas att alla grundskoleelever i de kommunala skolorna har tillgång till en god skolbiblioteksservice. Vi avsätter 3 miljoner för skolbibliotekarier och utöver det de medel som ingår i elevpengen och som bland annat är avsedda för inköp av böcker till skolbiblioteken. För tillfället får alla 7 9-skolorna medel för en bibliotekarietjänst på 50 procent. Skolbibliotekarier som arbetar på skolor där även F-6 finns servar även dessa elever. F-6-skolor som inte ligger i 7 9-skolor kan använda Skolbiblioteksservice (SBS) för att beställa boklådor. SBS drivs av folkbiblioteket och ligger därmed under kulturnämndens ansvarsområde. I delar av skolområde öst har man höjt den centrala tilldelningen till skolbibliotekarietjänster och bibliotekarierna servar då både 7 9 och alla F-6-enheter. Alla skolbibliotekarier utom en är utbildade för uppdraget. En är före detta lärare och har arbetat med skolbibliotek i många år. Utanför tätorterna finns biblioteksbussen som ett komplement till de egna skolbiblioteken. Utöver detta finns digital litteratur och digitala läromedel till elevernas förfogande. Vi har alltså en god överblick av tillgängligheten till och den kompetens som är knuten till skolbiblioteken.

4 Sida 4 av 5 För att åstadkomma en väl fungerande skolbiblioteksverksamhet måste vi dock anlägga ett övergripande synsätt på skolbibliotekens roll i grundskolan. SKL gjorde en studie 2012 rörande hur ett tidsenligt skolbibliotek borde ta sig uttryck med sikte på fem år fram i tiden. I studien betonades att skolbiblioteken bör ses som ett antal tjänster, en gemensam och samordnad resurs av medier, tjänster, information och kompetenser som är till elevers och lärares förfogande. Detta inbegriper digital litteratur och läromedel vilket har den fördelen att skolbiblioteket inte enbart är knutet till en fysisk plats eller en specifik person. Skolbiblioteket bör också ses som en samverkansform där skolbibliotekarier, lärare, förstelärare, specialpedagoger och IT-pedagoger aktivt stödjer verksamheten. För att nå en god måluppfyllelse med skolbiblioteken måste alltså flera professioner samverka och bidra med mångsidig kompetens vad gäller litteratur, informationssökning, informationshantering, källkritik med mera. För att stärka skolbibliotekens roll i undervisningen är både rektor, lärare, it-pedagoger och skolbibliotekarier viktiga och behöver arbeta mer tillsammans. Interpellanten har undrat om jag ställer mig positiv till att söka statsbidrag för personalförstärkning av skolbibliotekarier. För närvarande har för- och grundskolenämnden prioriterat resurser till andra områden och nämnden har därför inte sökt det statsbidrag interpellanten avser. Statsbidraget är behäftat med ett villkor om att huvudmannen måste göra personalförstärkningar som finansieras till hälften av statsbidraget och till resterande del av huvudmannen. En sådan personalförstärkning skulle alltså trots statsbidraget belasta nämndens budget. Som tidigare nämnts så avsätter vi idag 3 miljoner för skolbibliotekspersonal. Utöver detta tillkommer de medel som ingår i elevpengen och som är avsedda för inköp av böcker till skolbiblioteken. Det har funnits andra områden som varit i trängande behov av prioriteringar vilket inneburit att utrymmet för sådana personalförstärkningar inte beslutats. Jag beklagar att staten valt att utforma statsbidraget på ett sådant sätt som gör att vi inte kan stärka skolbiblioteken utan att göra avkall på andra trängande behov.

5 Sida 5 av 5

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2018-09-11 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll 1. Rättslig reglering av skolbibliotek... 3 2. Vem som ansvarar för att elever får tillgång till skolbibliotek... 4 3. Definition

Läs mer

Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun

Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun 2017-2019 1 Dokumenttyp: Dokumentnamn: Diarienummer: Beslutad av: Beslutsdatum: Giltig till och med: Gäller för: Dokumentansvarig avdelning: Senast reviderad:

Läs mer

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5)

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5) 1(5) Biblioteksplan Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KFT 2019/19 Kommunfullmäktige 2019-02-26 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Policy KFTN och BUN 2019-2022 Revideringsansvarig

Läs mer

tid återgå till Skolbiblioteken som pedagogisk resurs

tid återgå till Skolbiblioteken som pedagogisk resurs tid återgå till Skolbiblioteken som pedagogisk resurs De egentliga uppdragsgivarna MÅLBILD 2018 En skola där alla barn och elever får lika rätt till god utbildning och kunskaper i en stimulerande och trygg

Läs mer

När kvalitetsgranskningen är avslutad i sin helhet redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskningsrapport.

När kvalitetsgranskningen är avslutad i sin helhet redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskningsrapport. Beslut Huvudman sundsvalls.kommun@sundsvall.se 2018-03-23 Dnr 400-2016:11433 Rektor roger.jagebo@skola.sundsvall.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Hellbergsskolan

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vittra Forsgläntan i Kungsbacka kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vittra Forsgläntan i Kungsbacka kommun. r> j Skolinspektionen Beslut Vittra AB info@vittra.se 2018-01-23 Dnr 400-2016:11433 Rektor sandy.bjornwall@vittra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vittra Forsgläntan

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola i. Beslut Dnr :11433

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola i. Beslut Dnr :11433 Beslut Strängnäs kommun kommun@strangnas.se 2018-02-15 Dnr 400-2016:11433 Eric Rudholm eric.rudholm@strangnas.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola

Läs mer

Skolbibliotek. Informationsblad

Skolbibliotek. Informationsblad Informationsblad 2011-09-30 1 (8) Skolbibliotek Den 1 juli 2011 ändrades bestämmelserna för skolbibliotek. Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar de nya bestämmelserna och vilka krav myndigheten

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Mora kommun

Skolbiblioteksplan för Mora kommun Skolbiblioteksplan för Mora kommun 2017-2019 Syfte Syftet med biblioteksplanen är att skapa tydliga riktlinjer för skolbibliotekscentralens verksamhet. Denna plan gäller fram till 2019 och ska därefter

Läs mer

Utbildningsdepartementet (15) Dnr 2017:1228

Utbildningsdepartementet (15) Dnr 2017:1228 Utbildningsdepartementet 1 (15) Redovisning av uppdrag att se över i vilken mån skolbibliotekets funktion och skolbibliotekariernas kompetens i dag används på bästa sätt för att stärka utbildningens kvalitet.

Läs mer

Beslut. Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mörarps skola i Helsingborgs kommun.

Beslut. Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mörarps skola i Helsingborgs kommun. en j Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsingborg.se 2018-03-05 Dnr 400-2016:11433 Rektor john.horvat@helsingborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer

Plan för skolbibliotek i Kungsbackas kommunala grundskolor och grundsärskolan. Fastställd i nämnden för Förskola & Grundskola.

Plan för skolbibliotek i Kungsbackas kommunala grundskolor och grundsärskolan. Fastställd i nämnden för Förskola & Grundskola. Plan för skolbibliotek i Kungsbackas kommunala Fastställd i nämnden för Förskola & Grundskola. 2012-01-26 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Syfte 5 3 Styrdokument 6 4 Definition 6 5 Barn i behov av särskilt stöd

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Skolbiblioteksplan

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Skolbiblioteksplan Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 5 Den 2019-02-18 5 Dnr 2019/00031 Skolbiblioteksplan 2019-2020 Kommunfullmäktiges beslut Skolbiblioteksplan för 2019-2020 version

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Möllevångsskolan i Malmö kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Möllevångsskolan i Malmö kommun. Skolinspektionen. Skolinspektionen Beslut Malmö stad malmostad@malmo.se 2018-03-16 Dnr 400-2016:11433 Rektor: Andreas Katsanikos andreas.katsanikos@malmo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk

Läs mer

Plan för skolbiblioteksutveckling

Plan för skolbiblioteksutveckling Plan för skolbiblioteksutveckling 2019-2022 Bun 2018/230 Sofia Malmberg 2018-08-23 1 (9) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1. Framgångsrikt arbete med skolbibliotek som en del av skolans pedagogiska verksamhet...

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vallaskolan i Södertälje kommun. Beslut Dnr :11433

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vallaskolan i Södertälje kommun. Beslut Dnr :11433 Beslut Södertälje kommun kontaktcenter@sodertalje.se 2018-04-27 Dnr 400-2016:11433 Ulrika Hamber Videfors ulrika.hamber-videfors@sodertalje.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk

Läs mer

Beslut- Skolbiblioteksplan

Beslut- Skolbiblioteksplan Ulrika Wennerholm E-post: ulrika.wennerholm@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-04-29 Dnr: 2014/1082-BaUN- 649 Barn- och ungdomsnämnden Beslut- Skolbiblioteksplan Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Beslut. e> Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Nästegårdskolan F-9 i Vara kommun.

Beslut. e> Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Nästegårdskolan F-9 i Vara kommun. .J e> Skolinspektionen Beslut Huvudman vara.kommun@vara.se 2018-03-02 Dnr 400-2016:11433 Rektor per.lundh@vara.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Nästegårdskolan

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan 2017-02-172017-02-17 Biblioteksplan 2015-2020 Antagen av Humanistiska nämnden 2015-04-29 Postadress Besöksadress Internet Telefon Telefax Bankgiro Org.nr 841 81 Ånge Torggatan 10 www.ange.se 0690-250 100

Läs mer

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Kumlaby skola i Kumla kommun.

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Kumlaby skola i Kumla kommun. rn Skolinspektionen Beslut Kumla kommun servicecenter@kumla.se 2018-05-21 Dnr 400-2016:11433 Rektor Malin Hallberg malin.hellberg@kumla.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk

Läs mer

skola +bibliotek = skolbibliotek Formaliserat samarbete mellan folkbibliotek och skola

skola +bibliotek = skolbibliotek Formaliserat samarbete mellan folkbibliotek och skola skola +bibliotek = skolbibliotek Formaliserat samarbete mellan folkbibliotek och skola Elin Lucassi, Kungl. biblioteket Bakgrund Alla elever i Sverige har rätt att få tillgång till bra skolbiblioteksverksamhet.

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Skolbiblioteksprogram Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer

Så här arbetar vi i Uddevalla grundskola för att skapa förutsättningar för en likvärdig skolbiblioteksverksamhet

Så här arbetar vi i Uddevalla grundskola för att skapa förutsättningar för en likvärdig skolbiblioteksverksamhet Så här arbetar vi i Uddevalla grundskola för att skapa förutsättningar för en likvärdig skolbiblioteksverksamhet Tillbakablick och bakgrund Skolbibliotek Uddevalla, en resa genom tiderna (eller i alla

Läs mer

Skolbibliotek 2012 på Bok&Bibliotek

Skolbibliotek 2012 på Bok&Bibliotek Skolbibliotek 2012 på Bok&Bibliotek Cecilia Ranemo, utredare KB 2012-09-27 Sidnummer 1 210.000 elever saknar tillgång till skolbibliotek Sidnummer 2 Skollagen 1 juli 2011 Eleverna i grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola.

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Röda Tråden Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 2. Definition... 1 3. Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Policy för biblioteksverksamheten - Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige

Policy för biblioteksverksamheten - Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige Policy för biblioteksverksamheten - Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-13 141 Bakgrund Enligt bibliotekslagen från 2013 1 tillförsäkras alla i Sverige fri tillgång till avgiftsfria

Läs mer

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån?

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Vänsterpartiet Strängnäs Kommunfullmäktige 24 september 2018 2:1 Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Frågor till Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Skolbibliotek har en viktig

Läs mer

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon:

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon: Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan E-post: niklas.svensson@grkom.se Twitter: @svenssonniklas Telefon: 0734-220428 Vad menar vi med digitalisering av skolan? Digitalisering

Läs mer

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Sida 1 (5) Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Om skolbiblioteket Skolbiblioteket ligger centralt i skolan och välkomnar våra ca 1100 elever alla dagar i veckan mellan ca 8.15-15.30. Här

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2011-05-30 Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll Elevers tillgång till skolbibliotek... 3 Nyheter... 3 1. Regleringen av skolbibliotek

Läs mer

Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017

Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017 Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017 Av Ida Ross i samråd med pedagoger och ledning på Blästadsskolan Innehållsförteckning Fokusbibliotek- Linköpings utvecklingsmodell Bakgrund

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Ingelstad skola i Växjö kommun. Beslut Dnr :11433

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Ingelstad skola i Växjö kommun. Beslut Dnr :11433 Beslut Växjö kommun Info@vaxjo.se 2018-03-12 Dnr 400-2016:11433 Christian Bjelk Christian.bjelk@vaxjo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Ingelstad skola i Växjö

Läs mer

Billdal. Plan för Skolbiblioteksverksamhet

Billdal. Plan för Skolbiblioteksverksamhet Version 2014-08-27 Billdal - Plan för Skolbiblioteksverksamhet Utarbetad av: Ledningsgruppen på Fenestra tillsammans med arbetslag på respektive skola. Senast reviderad 2014-08-27. Varje enhet har en egen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Smedingeskolan A i Kungsbacka kommun 2 (6) Uppföljning av tillsyn i Smedingeskolan A genomförde tillsyn av Kungsbacka

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-19/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2018-04-10 GILTIG TILL: 2019-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET HANDLINGSPLAN FÖR BIBILIOTEKET PÅ ERIK DAHLBERGSGYMNASIET 2016/17 ULRIKA BOSTRÖM LINDA FOGELSTRÖM STYRDOKUMENT Ur Erik Dahlbergsgymnasiets vision Verksamhetsidé - då du möts av höga och positiva förväntningar

Läs mer

Skolbiblioteksplan. Inledning. Syfte med skolbibliotekets verksamhet

Skolbiblioteksplan. Inledning. Syfte med skolbibliotekets verksamhet Skolbiblioteksplan Nämnd, förvaltning Sida Utbildningsförvaltningen 2015-05-05 1 (5) Inledning Planen är en gemensam plan för skolbiblioteksverksamheten i Älmhults kommun och gäller från grundskola till

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 Biblioteksplan för Svedala kommun 2012 2015 Svedala kommuns biblioteksplan är ett politiskt styrdokument som anger riktning och ramar för den övergripande utvecklingen av folk-

Läs mer

Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun

Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun 2018-2021 Antagen i utbildningsnämnden 2017-12-06 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2017-12-07 Ersätter biblioteksplan 2008-2012 Dnr UKN0034/05 Innehåll Bakgrund,

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Dokumentansvarig Jon-Isac Svanefjord, skolbibliotekarie Ålidhem och Tomtebo Godkänd av Carina Axroth, biträdande för- och grundskolechef Skolområde Öst Version 1 Dokumentdatum

Läs mer

Framtidens skolbibliotek

Framtidens skolbibliotek Böcker är träningsredskap för sinnets muskler Epicetus, Antikens Grekland (55-135 e.kr) Framtidens skolbibliotek En utvecklingsplan för skolbiblioteken i Sigtuna kommun Framtidens skolbibliotek En utvecklingsplan

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi?

Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi? Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi? Bibliotek i folkhögskola och folkbildning, Centrum för Lättläst, DIK-förbundet, Föreningen Svenska Läromedel, Författarcentrum, Föreningen Sveriges Länsbibliotekarier,

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola 2016-2018 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Almunge skola och på så sätt vara

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Hörnefors centralskola i Umeå kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Hörnefors centralskola i Umeå kommun. Skolinspektionen. Skolinspektionen Beslut Umeå kommun umea.kommunaumea.se 2018-04-16 Dnr 400-2016:11433 Rektor vid Hörnefors centralskola karin.thvsellaumea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige , 236

Antagen av kommunfullmäktige , 236 VÄSTERVIKS KOMMUN Skolbiblioteksplan Samlad skolbiblioteksresurs för Västerviks kommuns elever Antagen av kommunfullmäktige 2017 06 20, 236 Innehåll Skolbiblioteksutredning... 2 Bakgrund... 2 Uppdrag och

Läs mer

Dnr :11433 Beslut

Dnr :11433 Beslut rin Skolinspektionen Beslut goteborg@goteborg.se 2018-01-17 angelique.bergagard@lundby.goteborg.se Dnr 400-2016:11433 Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Bräckeskolan

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan

Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan 2011-06-21 Innehållsförteckning INLEDNING...2 1 STYRANDE DOKUMENT...3-4 1.1 Folkbibliotekets verksamhet...3-4 1.2 Skolbibliotekets verksamhet...3-4

Läs mer

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015 Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN Läsåret 2014/2015 Skolbibliotekets funktion Skolbibliotek ska utgöra pedagogiska informations- och kunskapscentra där mediebeståndet kompletterar skolans läromedel och där

Läs mer

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag 1 (12) Biblioteksplan 2015-2019 Vetlanda här växer människor och företag 2 Biblioteksplan 2015-2019 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 204) Gäller för: Kultur- och fritidsnämnden,

Läs mer

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande.

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande. Tanums kommun Biblioteksplan Tanums bibliotek 2014-2016 Kommuner är skyldiga enligt bibliotekslagen att anta en plan för sin biblioteksverksamhet. I denna biblioteksplan finns strategier för kommunens

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN. Åsele kommun

BIBLIOTEKSPLAN. Åsele kommun BIBLIOTEKSPLAN 2018-2021 Åsele kommun Alla kommuner ska enligt lag ha en. I den sammanfattas visioner, mål och strategier med kommunens biblioteksverksamheter. I Åsele kommun gäller en för de båda integrerade

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Även om ni inte har ett skolbibliotek är det några frågor som bör besvaras. Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in

Läs mer

Beslut. r Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Hjulsta grundskola i Stockholms kommun.

Beslut. r Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Hjulsta grundskola i Stockholms kommun. r Skolinspektionen Beslut Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se 2018-02-20 Dnr 400-2016:11433 Biträdande rektor gabriella.gustafssonstockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN. Biblioteksplan för Falköpings kommun

BIBLIOTEKSPLAN. Biblioteksplan för Falköpings kommun BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplan för Falköpings kommun 2019 2021 Typ av styrdokument Biblioteksplan Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2019-03-25, 20 Diarienummer KFN 2018/00032 880, KS 2018/329

Läs mer

Biblioteksplan 2016 Simrishamns kommun

Biblioteksplan 2016 Simrishamns kommun Biblioteksplan 2016 Simrishamns kommun 1 Innehåll Inledning... 3 Styrdokument... 4 Bibliotekslagen SFS 2013:801... 4 Skollagen och läroplanen (SFS 2010:800) 2 kap. 35-36 (Lgr 11)... 4 Unescos skol- och

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Musikugglan i Karlskrona kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Musikugglan i Karlskrona kommun. Skolinspektionen. Skolinspektionen Beslut musikugglanatantqron.nu 2018-01-31 andreas.liljekvistatantqron.nu Dnr 400-2016:11433 Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Musikugglan i Karlskrona

Läs mer

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år Beslutad i Utbildningsnämnden 2019-04-17 Beslutad i Kommunstyrelsen 2019-05-28 Kunskapsstegen Sökprocess Informationskompet ens Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9 0 5 år F årskurs 5 BVC Lånekort

Läs mer

Rapport nr 9/2015 Södertälje kommun

Rapport nr 9/2015 Södertälje kommun Rapport nr 9/2015 Södertälje kommun Kartläggning av skolbiblioteken som pedagogisk resurs Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 1.3 Avgränsningar... 1 1.4 Ansvariga nämnder... 1 1.5

Läs mer

Källkritik i de nationella proven. Catrin Eriksson, skolbibliotekschef Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie

Källkritik i de nationella proven. Catrin Eriksson, skolbibliotekschef Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie Källkritik i de nationella proven Catrin Eriksson, skolbibliotekschef Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie Rapport: Källkritik i de nationella proven 1. Inledning Inom Linköpings kommun arbetar vi efter

Läs mer

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET HANDLINGSPLAN FÖR BIBILIOTEKET PÅ ERIK DAHLBERGSGYMNASIET 2018/19 ULRIKA BOSTRÖM EMMELIE ERNST STYRDOKUMENT Ur Erik Dahlbergsgymnasiets vision Verksamhetsidé - då du möts av höga och positiva förväntningar

Läs mer

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Biblioteksplan för Uddevalla kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Innehåll Inledning... 3 1. Uddevallas vision... 4 2. Omvärldens påverkan... 4 Nationell och internationell påverkan...

Läs mer

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan inklusive handlingsplan för skolbiblioteket Övertorneå Kommun 2019-2021 Barn- och utbildningsnämnden Antagen av Kommunfullmäktige 2019- 1 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 2 2. Övertorneå kommuns

Läs mer

Yttrande: Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Yttrande: Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: Ku2018/01470/KO 2018-10-25 Yttrande: Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) DIK är ett Saco-förbund med 21 000 medlemmar.

Läs mer

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län genom Europeiska Socialfonden Jag som pratar: Catharina Aineström, projektledare, Skolbibliotekarielyftet Föredraget

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av tillgången till skolbibliotek Gabriella Fredriksson November 2016 Trelleborgs kommun

Revisionsrapport Granskning av tillgången till skolbibliotek Gabriella Fredriksson November 2016 Trelleborgs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Gabriella Fredriksson November 2016 Granskning av tillgången till skolbibliotek Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 Rekommendationer... 3 2. Inledning...

Läs mer

Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek

Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek Inledning Harvestadsskolan är del av Linköpings kommuns satsning på grundskolans skolbibliotek. Denna satsning presenteras på följande vis på kommunens

Läs mer

Biblioteksplan för Svedala kommun 2008-2011

Biblioteksplan för Svedala kommun 2008-2011 Biblioteksplan för Svedala kommun 2008-2011 Bibliotekslagen (SFS 1996:1596) fick år 2005 ett tillägg som säger att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka och

Läs mer

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek...

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek... Biblioteksplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 27 januari 2016 14, 2015KS/0405 Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper...

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN (6)

LUDVIKA KOMMUN (6) LUDVIKA KOMMUN 150610 1 (6) Biblioteksplan Syftet med planen är att få en samlad bild av biblioteksverksamheten i Ludvika kommun samt befästa bibliotekets roll. Planen skall ange mål och riktning. Planen

Läs mer

Sida 1 av 5 Hej! I samband med årets insamling av skolbiblioteksstatistiken framkom det synpunkter på att de traditionella uppgifterna i biblioteksstatistiken inte visar på allt som ett skolbibliotek gör.

Läs mer

Biblioteksplan för Knivsta kommun 2015-2018 Antagen av Knivsta kommunfullmäktige den 17 juni 2015, 148

Biblioteksplan för Knivsta kommun 2015-2018 Antagen av Knivsta kommunfullmäktige den 17 juni 2015, 148 Diarienummer KS-2015/176 Biblioteksplan för Knivsta kommun 2015-2018 Antagen av Knivsta kommunfullmäktige den 17 juni 2015, 148 SYFTE MED PLANEN Kommuner har i uppdrag att anta biblioteksplaner för sin

Läs mer

Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek

Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek 2017-2018 Josefine Henningsson Skolbibliotekarie Inledning Syftet med denna plan för skolbiblioteksverksamheten på Katedralskolan är att den ska synliggöra skolbibliotekets

Läs mer

1. INLEDNING. Denna biblioteksplan ersätter biblioteksplanen från Den innehåller även Bibliotek Familjen Helsingborgs vision.

1. INLEDNING. Denna biblioteksplan ersätter biblioteksplanen från Den innehåller även Bibliotek Familjen Helsingborgs vision. 1. INLEDNING Enligt bibliotekslagen ska alla kommuner anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. I denna plan ska folkbiblioteksverksamheten som styrs av bibliotekslagen och skolbiblioteksverksamheten

Läs mer

Prästängsskolan. Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19. Sofie Olsson Skolbibliotekarie. Prästängsskolan.

Prästängsskolan. Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19. Sofie Olsson Skolbibliotekarie. Prästängsskolan. Prästängsskolan Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19 Sofie Olsson Skolbibliotekarie Prästängsskolan Alvesta kommun INNEHÅLL 1. Nulägesbeskrivning 2. Årskursvis 3. Mål för läsåret 2018/19 1.

Läs mer

Bibliotek och läsande

Bibliotek och läsande Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2960 av Rossana Dinamarca m.fl. (V) Bibliotek och läsande Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan för samverkan mellan skolbibliotek och grundskolans/grundsärskolans samt fritidshemmens verksamheter

Handlingsplan för samverkan mellan skolbibliotek och grundskolans/grundsärskolans samt fritidshemmens verksamheter Handlingsplan för samverkan mellan skolbibliotek och grundskolans/grundsärskolans samt fritidshemmens verksamheter Motala kommun Gäller för läsår 2018/2019 samt 2019/2020 Beslutsinstans: Bildningsnämnden

Läs mer

Handlingsplan för skolbibliotek

Handlingsplan för skolbibliotek Handlingsplan för skolbibliotek - gymnasiet Annevie Robertsson 2014-08-15 Bakgrund En handlingsplan är ett dokument som förklarar bibliotekens funktioner och framtida visioner. Det behövs för att skapa

Läs mer

Skolbibliotek Cecilia Ranemo, utredare Kungliga biblioteket Sidnummer 1

Skolbibliotek Cecilia Ranemo, utredare Kungliga biblioteket Sidnummer 1 Skolbibliotek 2012 Cecilia Ranemo, utredare Kungliga biblioteket Sidnummer 1 Den officiella biblioteksstatistiken KB fick uppdraget att sköta den officiella biblioteksstatistiken 2011 Det finns 354 officiella

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:5086 Humfry Utbildning AB Org.nr. 556729-2478 malmo@humfryskolan.se för grundskola efter tillsyn i den fristående grundskolan Humfryskolan i Malmö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Interpellation - Antirasism i skolan

Interpellation - Antirasism i skolan Sida 1 av 6 203 Diarienr: KS-2015/00957 Interpellation - Antirasism i skolan Beslut Efter ytterligare inlägg av Filip Hallbäck, Peter Vigren, Moa Brydsten, Nasser Mosleh, Lasse Jacobson, Lennart Johansson,

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Enligt Skolverket ska skolbiblioteket vara en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår

Läs mer

Biblioteksplan för Umeå kommun 2016 2019

Biblioteksplan för Umeå kommun 2016 2019 Biblioteksplan för Umeå kommun 2016 2019 Dokumentnamn: Biblioteksplan för Umeå kommun 2016-2019 Dokumentansvarig: Ingegerd Frankki Godkänd Kommunfullmäktige Dokumentdatum: 2015-11-30 av: Innehåll 1. Inledning

Läs mer

Skolbibliotekarie lyftet

Skolbibliotekarie lyftet Skolbibliotekarie lyftet Rätt kompetens i skolbiblioteket? kartläggning av kompetens och kompetensutvecklingsbehov hos skolbibliotekspersonal av Inga Andersson projektledare, Skolbibliotekarielyftet Rätt

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Biblioteksplan Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Biblioteksplan Beslutat av: Kommunfullmäktige plan Biblioteksplan 2016-2019 modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 120 Ansvarig: Kulturchefen

Läs mer

Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek

Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek Inledning Harvestadsskolorna (Harvestadsskolan och Bogestadsskolan) är del av Linköpings kommuns satsning på grundskolans skolbibliotek. Denna satsning

Läs mer