Källkritik i de nationella proven. Catrin Eriksson, skolbibliotekschef Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Källkritik i de nationella proven. Catrin Eriksson, skolbibliotekschef Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie"

Transkript

1 Källkritik i de nationella proven Catrin Eriksson, skolbibliotekschef Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie

2

3 Rapport: Källkritik i de nationella proven 1. Inledning Inom Linköpings kommun arbetar vi efter en utvecklingsmodell, fokusbibliotek, där vi rustar upp några grundskolebibliotek i taget. Vi bemannar med fackutbildade bibliotekarier och bygger upp en verksamhet som har som mål att verka läsfrämjande och utveckla elevernas informationskompetens, det vill säga förmågan att kunna söka information och värdera den. Ett fokusbibliotek som integreras i undervisningen fungerar som en pedagogisk resurs som stödjer elevernas lärande, stärker förmågor och ökar måluppfyllelsen. För att undersöka vad fokusbibliotekariens arbete har för betydelse för lärandet utvärderar vi löpande verksamheten. Här redovisar vi en studie där vi har tittat på resultaten på de nationella proven i SO, samhällskunskap, för årskurs Syfte Syftet med studien är att undersöka om det är någon skillnad i resultatet på de frågor som rör källkritik på nationella proven i SO, samhällskunskap årskurs 6, mellan elever som går på en skola med fokusbibliotek och de elever som går på en skola utan fokusbibliotek. 1.2 Frågeställning I vilken omfattning har elever som går på en skola med fokusbibliotek högre resultat på frågor om källkritik i de nationella proven än de elever som går på en skola utan fokusbibliotek? Är det någon skillnad i elevernas resultat om frågan enbart handlar om informationssökning eller om frågan även handlar om tolkning och värdering av källor? 2. Bakgrund I kunskapsöversikten Elevers kunskapsarbete i skolbiblioteket, kapitel 2 Informationssökning och lärande i skolbiblioteket, betonas vikten av att eleverna får handledning och stöd under hela informationssökningsprocessen, när det gäller att söka och värdera källor. På de skolor som har fokusbibliotek samarbetar lärare och bibliotekarie för att ge eleverna det stödet. Bakgrunden till den här studien tog sin utgångspunkt i att en fokusbibliotekarie vid en av skolorna blev tillfrågad om att vara med och rätta de frågor som rörde källkritik i de nationella proven i samhällskunskap år De klasser som skrev provet hade fått mycket undervisning i källkritik i samarbete mellan läraren och bibliotekarien och fick goda resultat på provet. Detta ledde till att bibliotekarien ville undersöka om det fanns något samband mellan undervisningen och resultatet på provet för elever även på övriga skolor, både med och utan fokusbibliotek.

4 3. Metod och material Nio skolor gjorde provet i samhällskunskap i Linköpings kommun Dessa skolor valdes ut av Skolverket utifrån givna kriterier. Totalt 309 elevers resultat studerades, varav 168 på skolor utan fokusbibliotek och 141 med fokusbibliotek. Vårt insamlade material består av provresultatet och svar på frågor från de två delproven i samhällskunskap. Frågorna mäter följande kunskapskrav: Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett * fungerande sätt och för * resonemang om informationens och källornas användbarhet. Vi valde att studera fem av de sju frågor som ingick i delprov A och B. Frågorna som valdes bort mätte enbart elevens förmåga att söka information, inte att värdera den. Dessa två frågor mättes enbart till nivå C. Provet består av en A-del och en B-del. Frågorna i de två olika proven skiljer sig åt på det sättet att A-frågorna mäter elevernas kunskaper i källkritik och B-frågorna deras förmåga att tillämpa dessa kunskaper. I frågorna i A-delen fick eleverna till uppgift att: Resonera om fördelarna med att använda sig av flera källor utifrån några exempel. Resonera om hur man kan ta reda på om informationen på en viss hemsida stämmer. Ta reda på några givna källors upphov och ange vad som är fakta och åsikt i källorna. I frågorna i B-delen fick eleverna till uppgift att: Förklara, med hjälp av givna frågor, hur man avgör om det går att lita på en källa. Resonera om vilka fördelar och nackdelar det finns med att använda olika typer av källor. Vi gick tillväga på följande sätt: 1. Utifrån formuläret för resultatrapportering noterade vi resultatet på elevens erhållna provbetyg samt resultatet på de fem frågor vi valde att studera. Vi sorterade skolorna och eleverna i olika dokument. 2. Vi delade in skolorna i två grupper: skolor med fokusbibliotek och skolor utan fokusbibliotek. 3. Vi tittade på provbetygen för de två grupperna. Vi valde att slå ihop betyg A, B, C (mer än godkända betyg) och D, E (godkända betyg) och F (underkänt). 4. Vi tittade på betygen för frågorna på A-proven och B-proven för sig för de två grupperna och räknade ut ett snitt för varje skola på respektive prov. Även här slog vi ihop betygen A och C och tittade på E och F för sig.

5 4. Resultat 4.1 Diagram 1 Här visas resultatet för elevernas betyg på hela nationella provet i samhällskunskap. Provbetyg ,9 68, ,4 16,7 30, Elever utan fokusbibliotek 0,7 Elever med fokusbibliotek F D + E A+B+C 4.2 Diagram 2 Här visas resultatet för elevernas betyg på delprov A. Delprov A 80 75, ,9 41,3 19,8 Elever utan fokusbibliotek 1,2 22,9 Elever med fokusbibliotek F E A+C

6 4.3 Diagram 3 Här visas resultatet för elevernas betyg på delprov B. Delprov B , ,6 35, ,3 9,6 20,5 0 Elever utan fokusbibliotek Elever med fokusbibliotek F E A+C 5. Diskussion/Analys Resultatet visar tydligt att elever vid skolor med fokusbibliotek presterar betydligt bättre på dessa frågor. Det verkar således som om eleverna tillgodogjort sig undervisningen i källkritik. Diagram 1 visar också att elever vid skolor med fokusbibliotek når ett högre resultat överlag. Det kan tydas som att ett bemannat och välutrustat skolbibliotek genomgående bidrar till elevers lärande. Detta är något som även DIK har sett, då de har jämfört betyg från skolor vars skolbibliotek har blivit nominerade till Skolbibliotek i världsklass med betyg från skolor som saknar ett sådant bibliotek. Så här skriver Karin Linder, DIKs ordförande: DIK har i två år utifrån tydliga kvalitetskriterier premierat skolor som utvecklar sina skolbibliotek i den riktningen. Vi kallar dem Skolbibliotek i världsklass. När vi jämför dessa skolor med alla andra skolor ser vi tydliga skillnader i betyg. Bland skolor som har skolbibliotek i världsklass är det en mindre andel skolor som har låga betygsmedelvärden än bland skolor i allmänhet, och en betydligt större nästan dubbelt så stor andel skolor som har höga betygsmedelvärden än bland skolor i allmänhet. ( I diagram 2 för resultatet på A-frågorna syns det tydligt att många elever nått ett högre betyg på a-frågorna än själva provbetyget. Detta visar att grundläggande undervisning i källkritisk förmåga bedrivs i olika utsträckning på alla skolor och av både lärare och bibliotekarier. De flesta barn idag använder internet regelbundet även på sin fritid och har en där igenom viss kännedom om hur man förhåller sig till innehållet på hemsidor. Detta framgår av Statens Medieråds undersökning Ungar och medier Där den här frågan är med för första gången:

7 31. Två sajter på internet beskriver samma sak. Du upptäcker att det de säger inte stämmer överens. Vad gör du då? (%) Barnen får ta ställning till påståenden som: Jag försöker hitta mer information från andra sajter Här svarar ca 60 % av barnen över 13 år att de oftast eller alltid gör det. Jag brukar bara hämta min information från en enda källa Här är det ca 60 % som väljer alternativen sällan eller aldrig. I diagram 3 för resultatet på b-frågorna är det tydligt att även här lyckas eleverna som kommer från skolor med fokusbibliotek bättre än elever från skolor utan fokusbibliotek. Däremot kan man se att elever från skolor som har ett fokusbibliotek har ett sämre resultat, med fler underkända elever, på dessa frågor om man jämför med A-frågorna. Det kan förklaras av att det krävs ett djupare resonemang för att lyckas väl på B-frågorna. De elever som gick i sexan förra året har inte haft tillgång till ett fokusbibliotek som har varit integrerat i skolans verksamhet under hela sin skolgång. För att eleverna ska lyckas riktigt bra på de frågorna krävs det att de har ett väl utvecklat källkritiskt förhållningssätt, något som de kan få om man börjar arbeta med att kritiskt granska och värdera källor redan på lågstadiet. 6. Sammanfattning och slutsats Syftet med studien var att se om det finns skillnader i resultaten på de frågor som berör källkritik på de nationella proven mellan de skolor som har ett fokusbibliotek och de skolor som saknar fokusbibliotek. Då ett av fokusbibliotekens uppdrag är att utveckla elevernas informationskompetens är det av högsta intresse att se om satsningen gör någon skillnad för elevens lärande. Vi ville undersöka i vilken omfattning elever som går på en skola med fokusbibliotek har ett högre resultat, jämfört med de elever som går på en skola utan fokusbibliotek, gällande de frågor som handlar om källkritik. Här framkom det tydligt att det är stor skillnad på hur väl elever presterar. Av elever som kommer från skolor med fokusbibliotek når en stor andel höga betyg, medan bland de elever som kommer från skolor utan fokusbibliotek är det färre som når de höga betygen. Studien visar speciellt att det är svårare att prestera bra på B-frågorna. Dessa frågor kräver mer av ett källkritiskt förhållningssätt än A-frågorna. Att eleverna på skolor som har fokusbibliotek presterar sämre här än på a-frågorna kan förklaras av att arbetet med att få eleverna att anta detta förhållningssätt inte har varit en del av hela deras skolgång, då de inte har haft tillgång till ett fokusbibliotek ända sedan de började skolan. För de elever som nu, redan i förskoleklass, introduceras till källkritik kan vi se en större medvetenhet kring källors tillförlitlighet än vad som fanns hos de klasser som inte har haft tillgång till ett fokusbibliotek under hela skolgången. Resultatet av studien indikerar att fokusbiblioteken spelar en viktig roll i arbetet med att stärka elevers förmåga att vara källkritiska. I en debattartikel i Dagens nyheter där Jesper Strömbäck och Olle Wästberg skriver om tillgång till och hantering av information slås skolans viktiga roll fast. bidra till elevernas motivation att hålla sig informerade och för att utveckla deras medie- och informationskunnighet. Ett källkritiskt medvetande är en helt nödvändig kompass i det nya medielandskapet. ( Studien visar även att elevers provbetyg generellt är högre på skolor med fokusbibliotek, vilket pekar på hur viktiga bemannade och välutrustade skolbibliotek är för elevers ökade måluppfyllelse. Då skolbibliotekets verksamhet integreras med den ordinarie undervisningen genom samarbete mellan lärare och bibliotekarie ökar lärandet för eleven. Sofia Malmberg skriver att Rektor bör markera att skolledningen kräver och förväntar sig att lärare och bibliotekarie samarbetar. (Bibliotekarien som medpedagog Eller: varför sitter det ingen i lånedisken)

8 Resultatet gör också tydligt att elever måste få många tillfällen att träna sin källkritiska förmåga. Detta gäller för i stort sett alla ämnen, inte bara samhällskunskap, då den förmågan finns med i de flesta kursplaner. I Linköpings kommun fortsätter utbyggnaden av fokusbibliotek och på två års sikt planeras nio nya. Detta ger betydligt fler elever tillgång till ett bemannat skolbibliotek med pedagogisk biblioteksverksamhet integrerad i alla ämnen. Vi tackar Jessica Jarhall, lektor Enheten för metodstöd för hjälp med tillvägagångsätt och goda råd. Catrin Eriksson och Liselott Drejstam Källförteckning Henning Ingmarsson, J. (2010). Elevers kunskapsarbete i skolbiblioteket en kunskapsöversikt. Stockholm: Nationella skolbiblioteksgruppen Linder, K. (2014). Dagens samhälle. [ ] Malmberg, S. (2014) Bibliotekarien som medpedagog Eller: varför sitter det ingen i lånedisken? (s.39 42). Lund: BTJ Förlag Statens medieråd - Ungar och medier Fakta om barns och ungas användning och upplevelser av medier (s. 77). Stockholm: Medierådet Strömbäck, J. Wästberg, O. (2015). Dagens nyheter. [ ]

Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek

Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek Inledning Harvestadsskolorna (Harvestadsskolan och Bogestadsskolan) är del av Linköpings kommuns satsning på grundskolans skolbibliotek. Denna satsning

Läs mer

Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek

Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek Inledning Harvestadsskolan är del av Linköpings kommuns satsning på grundskolans skolbibliotek. Denna satsning presenteras på följande vis på kommunens

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Skolbiblioteksprogram Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017

Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017 Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017 Av Ida Ross i samråd med pedagoger och ledning på Blästadsskolan Innehållsförteckning Fokusbibliotek- Linköpings utvecklingsmodell Bakgrund

Läs mer

Handlingsplan för Änggårdsskolans fokusbibliotek. Läsåret 2016/2017. Reviderad Linköpings kommun linkoping.se

Handlingsplan för Änggårdsskolans fokusbibliotek. Läsåret 2016/2017. Reviderad Linköpings kommun linkoping.se Handlingsplan för Änggårdsskolans fokusbibliotek Läsåret 2016/2017 Reviderad 2016-06-16 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Änggårdsskolans bibliotek är ett fokusbibliotek. Det innebär att biblioteket

Läs mer

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Fokusbibliotekens mål Fokusbibliotek är en pedagogisk resurs som stöder elevers lärande och pedagogers arbete genom att: vara en integrerad del av

Läs mer

Skolbibliotek Årets mötesplats för inspiration och utveckling! En självklar rättighet och kompetenskälla för elevers utveckling

Skolbibliotek Årets mötesplats för inspiration och utveckling! En självklar rättighet och kompetenskälla för elevers utveckling Årets mötesplats för inspiration och utveckling! Skolbibliotek 2015 En självklar rättighet och kompetenskälla för elevers utveckling Skolbibliotekets betydelse för ökad måluppfyllelse Ta vara på skolbibliotekariens

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Enligt Skolverket ska skolbiblioteket vara en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår

Läs mer

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V)

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Sida 1 av 5 55 Diarienr: KS-2018/00161 Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elisabeth Zachrisson,

Läs mer

Granska syftet med skolans webbplats

Granska syftet med skolans webbplats Lektionen handlar om kritiskt granska en källa som eleverna känner för att få en grundläggande förståelse för källkritik och för hur information presenteras på webben. Till läraren 1. Titta på filmen att

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen

Läs mer

Granska skolans webbplats

Granska skolans webbplats Granska skolans webbplats Lektionen ger eleverna en grundläggande förståelse för vad traditionell källkritik är och modellen prövas genom att granska skolans webbplats. Till läraren 1. Gör en kritisk läsning

Läs mer

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola.

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Röda Tråden Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 2. Definition... 1 3. Nulägesbeskrivning...

Läs mer

En introduktion till källtillit. Lektionen är en introduktion till källtillit; vilka källor litar vi på och varför? En introduktion till källtillit

En introduktion till källtillit. Lektionen är en introduktion till källtillit; vilka källor litar vi på och varför? En introduktion till källtillit Lektionen är en introduktion till källtillit; vilka källor litar vi på och varför? Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Definera källtillit 2. Vilka källor litar du på? En digital

Läs mer

Prästängsskolan. Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19. Sofie Olsson Skolbibliotekarie. Prästängsskolan.

Prästängsskolan. Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19. Sofie Olsson Skolbibliotekarie. Prästängsskolan. Prästängsskolan Handlingsplan för skolbiblioteket läsåret 2018/19 Sofie Olsson Skolbibliotekarie Prästängsskolan Alvesta kommun INNEHÅLL 1. Nulägesbeskrivning 2. Årskursvis 3. Mål för läsåret 2018/19 1.

Läs mer

Angående definition av skolbibliotek

Angående definition av skolbibliotek Datum Vår ref 2011-02-21 BW Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Angående definition av skolbibliotek Bakgrund Riksdagen fattade i juni 2010 beslut om en ny skollag. Fullt ut ska lagen gälla från

Läs mer

Rektor som skolbiblioteksutvecklare!?

Rektor som skolbiblioteksutvecklare!? Rektor som skolbiblioteksutvecklare!? Vad är ett skolbibliotek? Inte bara en plats Inte bara böcker Inte bara lässtimulans Upp till skolbibliotekarien? Skolbibliotek Aspekt Folkbibliotek Utbildning Huvudman

Läs mer

Informationsfärdigheter i grundskolan En lärgång med utgångspunkt i kursplanen i svenska

Informationsfärdigheter i grundskolan En lärgång med utgångspunkt i kursplanen i svenska Informationsfärdigheter i grundskolan En lärgång med utgångspunkt i kursplanen i svenska Ann-Marie Häggman Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND OCH SYFTE... 1 1.2 MATERIALURVAL OCH AVGRÄNSNING...

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 1 (9) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2013 1 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg sätts,

Läs mer

Hur får du använda källor på internet?

Hur får du använda källor på internet? Hur får du använda källor på internet? Lektionen handlar om att använda och sprida källor på internet. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN Sammanfattat av Annie Alström, klass 9EA, Västerskolan, 2011 I den här broschyren kan du som elev på grundskolan, specialskolan,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Dnr 44-2017:5715 Kunskapsskolan i Sverige Aktiebolag Org.nr. 556566-1815 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kunskapsskolan Linköping i Linköpings kommun Skolinspektionen Box

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan 2016-11-27 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Elevers kunskapsutveckling i grundskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola 2016-2018 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Almunge skola och på så sätt vara

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Undersök Google. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet.

Undersök Google. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Så funkar Google 2. Visste du detta om Google?

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Dokumentansvarig Jon-Isac Svanefjord, skolbibliotekarie Ålidhem och Tomtebo Godkänd av Carina Axroth, biträdande för- och grundskolechef Skolområde Öst Version 1 Dokumentdatum

Läs mer

Nationella prov i NO årskurs 6

Nationella prov i NO årskurs 6 Nationella prov i NO årskurs 6 Frank Bach 1 Samverkan Skolverket har gett Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola uppdraget, att i samverkan, utveckla nationella prov biologi,

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Skolvägen 2 93144 SKELLEFTEÅ Tel http://wwwskelleftease/skola/grundskola Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Skellefteå Skellefteå 2482 Grundskola

Läs mer

Handlingsplan för samverkan mellan skolbibliotek och grundskolans/grundsärskolans samt fritidshemmens verksamheter

Handlingsplan för samverkan mellan skolbibliotek och grundskolans/grundsärskolans samt fritidshemmens verksamheter Handlingsplan för samverkan mellan skolbibliotek och grundskolans/grundsärskolans samt fritidshemmens verksamheter Motala kommun Gäller för läsår 2018/2019 samt 2019/2020 Beslutsinstans: Bildningsnämnden

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 2017-11-30 1 (19) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella

Läs mer

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola!

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Avgörande är den enskilda individens förhållningssätt till sitt eget behov av vidarelärande, förmågan att lära nytt och attityden till utbildningsinstitutioner

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 1b. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 1b. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 1b Elevhäfte kursprov i gymnasieskolan Historia 1b Delprov 2 Information Delprov 2 består av två uppgifter. Skrivtiden är 80 minuter. Börja med att bläddra igenom provet så att

Läs mer

Skolbibliotek Pedagogiskt samarbete och gemensamt fokus för en bättre skola. Aktuell expertis och intressanta praktikfall

Skolbibliotek Pedagogiskt samarbete och gemensamt fokus för en bättre skola. Aktuell expertis och intressanta praktikfall Aktuell expertis och intressanta praktikfall Skolbibliotek 2014 Pedagogiskt samarbete och gemensamt fokus för en bättre skola Skolbiblioteket som pedagogisk funktion istället för fysisk plats Hur utvecklar

Läs mer

Granska skolans webbplats. Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Granska skolans webbplats

Granska skolans webbplats. Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Granska skolans webbplats Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Gör en kritisk läsning 2. En introduktion till den källkritiska

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola i. Beslut Dnr :11433

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola i. Beslut Dnr :11433 Beslut Strängnäs kommun kommun@strangnas.se 2018-02-15 Dnr 400-2016:11433 Eric Rudholm eric.rudholm@strangnas.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola

Läs mer

Handlingsplan för skolbibliotek

Handlingsplan för skolbibliotek Handlingsplan för skolbibliotek - gymnasiet Annevie Robertsson 2014-08-15 Bakgrund En handlingsplan är ett dokument som förklarar bibliotekens funktioner och framtida visioner. Det behövs för att skapa

Läs mer

Nykroppa skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Nykroppa skola

Nykroppa skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Nykroppa skola Nykroppa skola Sten-Åke Eriksson Rektor Nykroppa skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2011 2012 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever skall, på de nationella proven i

Läs mer

Beslut. Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mörarps skola i Helsingborgs kommun.

Beslut. Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mörarps skola i Helsingborgs kommun. en j Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsingborg.se 2018-03-05 Dnr 400-2016:11433 Rektor john.horvat@helsingborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer

Kvalitetsanalys. Länghemskolan

Kvalitetsanalys. Länghemskolan Kvalitetsanalys Länghemskolan Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 8 Arbete i verksamheten... 8 Övriga mål

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Diarienummer: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 Dnr: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 1 (25) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Om de nationella

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Hagnässkolan Hagnäsvägen 1-3 19637 KUNGSÄNGEN Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/hagnasskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube.

Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube. Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube. Till läraren 1. Hur fungerar YouTube? 2. Granska ett YouTube-klipp 3. Sammanfatta

Läs mer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Vad innebär det att vara kritisk? 2. Kritik, källkritik

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Varför behöver man vara källkritisk?

Varför behöver man vara källkritisk? Med den här lektionen får du möjlighet att introducera en enkel metod för källkritisk granskning. Christina Löfving har som ansvarig för skolbiblioteket arbetat fram ett material tillsammans med elever

Läs mer

Bilaga 1: La rar- och rektorsenka t

Bilaga 1: La rar- och rektorsenka t Systemutvärdering Monica Zetterman Dnr 2014:00510 5.1.3 1 (12) : La rar- och rektorsenka t Bilaga till s rapport nr. 447 (2016) Nationella proven i grundskolans års-kurs 6 och 9. En uppföljning av lärares,

Läs mer

Plan för skolbiblioteksutveckling

Plan för skolbiblioteksutveckling Plan för skolbiblioteksutveckling 2019-2022 Bun 2018/230 Sofia Malmberg 2018-08-23 1 (9) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1. Framgångsrikt arbete med skolbibliotek som en del av skolans pedagogiska verksamhet...

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier.

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Delar du med dig om din dag? 2. En digital lektion från

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

En introduktion till källtillit

En introduktion till källtillit En introduktion till källtillit Lektionen ger eleverna en introduktion till att tänka kring källkritik från perspektivet vilka källor vi litar på och varför? Till läraren 1. Vilka källor litar du på? 2.

Läs mer

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Hälsoprojekt Utvärdera din hälsa i rapportform Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Mål: Att utveckla sin fysiska, psykiska och sociala hälsa samt självbild. Att lära sig ta ansvar för egen träningsverksamhet.

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Västra skolan är en dynamisk skola som speglar samhället i stort med elever från alla samhällskikt och från många delar av världen. Skolan präglas av ett starkt engagemang hos personalen och

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

Skolenkäten 2015 Analys av insamlade enkätsvar våren och hösten 2015

Skolenkäten 2015 Analys av insamlade enkätsvar våren och hösten 2015 Skolenkäten 2015 Analys av insamlade enkätsvar våren och hösten 2015 www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00 Fax: 08-586 080 10

Läs mer

Vi är alla källor. En digital lektion från Sida 1 av 6

Vi är alla källor. En digital lektion från   Sida 1 av 6 Vi är alla källor Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Samtalsuppgiften visar att det kan finnas både positiva och negativa aspekter av att lägga

Läs mer

Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi?

Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi? Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi? Bibliotek i folkhögskola och folkbildning, Centrum för Lättläst, DIK-förbundet, Föreningen Svenska Läromedel, Författarcentrum, Föreningen Sveriges Länsbibliotekarier,

Läs mer

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Skriva tydliga siffror, så här: Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat

Läs mer

I en digital värld blir källkritik allt viktigare. Trots det råder stora brister i skolan hos såväl. lärare.

I en digital värld blir källkritik allt viktigare. Trots det råder stora brister i skolan hos såväl. lärare. Tema Kolla Fokus på sociala medier, ökad digitalisering och nya lärarsatsningar så ska skolan bli bättre på att lära ut källkritik, i alla ämnen. dina källor Av Carl-Magnus Höglund forts. 24 Foto: istockphoto

Läs mer

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren Lektionen ger grundläggande förståelse för hur man kritiskt kan granska youtube och andra källor som sprider information och underhållning. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital

Läs mer

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Anette Christoffersson Utvecklingsledare Sid 1 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Nationella och lokala styrdokument...

Läs mer

Vad sprids på nätet? Sida 1 av 5. En digital lektion från

Vad sprids på nätet? Sida 1 av 5. En digital lektion från Lektionen handlar man urskiljer budskap, avsändare och syfte i digitala medier, med ett källkritiskt förhållningssätt. Boel Nygren är ämneslärare och har arbetat fram lektionsmaterialet inom ramen för

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (18) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella proven

Läs mer

Handlingsplan för fokusbiblioteket

Handlingsplan för fokusbiblioteket Handlingsplan för fokusbiblioteket Vist skola 2011/2012 Innehållsförteckning Presentation av fokusbiblioteket... 3 Handlingsplanens syfte... 3 Fokusbibliotekets mål... 3 Styrdokument... 3 Lgr 11... 3 Skollagen...

Läs mer

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon:

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon: Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan E-post: niklas.svensson@grkom.se Twitter: @svenssonniklas Telefon: 0734-220428 Vad menar vi med digitalisering av skolan? Digitalisering

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Skolbibliotek 2011. Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt centrum, Södertälje

Skolbibliotek 2011. Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt centrum, Södertälje Skolbibliotek 2011 AKTUELL FORSKNING & HÖGINTRESSANTA PRAKTIKFALL Nya krav, möjligheter och metoder! TALARE Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt

Läs mer

Inledning. Provbeskrivning. Historia åk 6

Inledning. Provbeskrivning. Historia åk 6 Historia åk 6 Inledning Det övergripande målet för all historieundervisning i grundskolan är enligt kursplanen att utveckla elevernas historiemedvetande. En viktig utgångspunkt för denna målsättning är

Läs mer

Ämnesprov för grundskolan

Ämnesprov för grundskolan 2015-02-09 Lärare Ämnesprov för grundskolan Ämnesprov 2016 Kontroll av registreringar Procapita har en kontrollfunktion som gör det möjligt att definiera vilka värden som kan registreras i en resultatcell.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Fria Läroverken i Sverige AB Rektorn vid Fria Läroverken Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn i Fria Läroverken i Malmö kommun Skolinspektionen, Box 156,

Läs mer

FÖRMÅGAN ATT UNDERSÖKA

FÖRMÅGAN ATT UNDERSÖKA FÖRMÅGAN ATT UNDERSÖKA Kursplanerna för de naturorienterande ämnena biologi, fysik och kemi är till stora delar likalydande frånsett det centrala innehållet och kan därför diskuteras tillsammans. Kursplanernas

Läs mer

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun RETORIKPLAN för Ludvika kommun 1 Syfte och mål för våra elever Våga, vilja och kunna - tala inför andra - framföra sina åsikter - ta ställning för och emot Respektera de andra i gruppen Få stärkt självförtroende

Läs mer

Programmering är för alla - en värderingsövning

Programmering är för alla - en värderingsövning Programmering är för alla - en värderingsövning Lektionen handlar om att synliggöra värdering kring att arbeta med programmering. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2013/14

Storvretaskolans IT-plan 2013/14 s IT-plan 2013/14 I det moderna samhället blir informationsteknik och datorer allt vanligare. Vi vill skapa förutsättningar för våra elever att lyckas i dagens samhälle och använder oss därför av IT i

Läs mer

Digitalisering i skolan

Digitalisering i skolan Digitalisering i skolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset, så

Läs mer

Nationella prov åk 3, 6 och 9. Betyg åk 6, 9, gymnasieskola och vuxenutbildning MÅLUPPFYLLELSE I FÖRHÅLLANDE TILL RIKET

Nationella prov åk 3, 6 och 9. Betyg åk 6, 9, gymnasieskola och vuxenutbildning MÅLUPPFYLLELSE I FÖRHÅLLANDE TILL RIKET Nationella prov åk 3, 6 och 9 Betyg åk 6, 9, gymnasieskola och vuxenutbildning MÅLUPPFYLLELSE I FÖRHÅLLANDE TILL RIKET Nämndens mål: All verksamhet i förskola och skola skall bedrivas så att barn, elever

Läs mer

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov En

Läs mer

Från IDÈ-bibliotek till Mediatek

Från IDÈ-bibliotek till Mediatek Från IDÈ-bibliotek till Mediatek Mediatekets uppgift och syfte Specifikt handlar det om att öka barns/elevers nyfikenhet, läslust, lust till ett livslångt lärande, - stödja läsfrämjande verksamhet - vara

Läs mer

Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2012 2013 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola OEStur 2019, 0.e,i9 kb1ez56-4/ skytiv Pj- E E' Lik-464rvbe-,z 6 js' Fe-rev: Dnr 43-2017:5780 LA--4enf Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för grundsärskola efter tillsyn i Lag mansskolan Alfa MH i Mjölby

Läs mer

Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun

Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun 2017-2019 1 Dokumenttyp: Dokumentnamn: Diarienummer: Beslutad av: Beslutsdatum: Giltig till och med: Gäller för: Dokumentansvarig avdelning: Senast reviderad:

Läs mer

Behörighet gymnasieskolans yrkesprogram

Behörighet gymnasieskolans yrkesprogram 1. Kunskaper Sett till alla elever på skolan minskar behörigheten till gymnasieskolans yrkesprogram något, ner till 85,7 % från 88,5 % föregående läsår. Skolan har under läsåret 2017/2018 haft större andel

Läs mer

Förstå ord och begrepp om information och desinformation

Förstå ord och begrepp om information och desinformation Förstå ord och begrepp om information och desinformation Lektionen handlar om att resonera kring begrepp som rör desinformation, åsikter och spridning av falska nyheter. Till läraren 1. Para ihop begrepp

Läs mer

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING Ämnet naturvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning förbereder

Läs mer

Beslut Dnr :7326. Skövde kommun Beslut

Beslut Dnr :7326. Skövde kommun Beslut Beslut Skövde kommun skovdekommun@skovde.se 2018-06-27 Dnr 400-2017:7326 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisning om källkritiskt förhållningssätt samhällskunskap och svenska i grundskolan vid

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Företagsekonomi 2 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod FÖRFÖR2 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Kontakt med examinator Bifogas E2000 Classic Företagsekonomi 2, Faktabok

Läs mer

BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9)

BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9) Diskussionsmaterial Vad är detta? I materialet ges förslag på hur man kan arbeta med fortbildning i lärargrupper runt betyg i årskurs

Läs mer

Skolbibliotek. Informationsblad

Skolbibliotek. Informationsblad Informationsblad 2011-09-30 1 (8) Skolbibliotek Den 1 juli 2011 ändrades bestämmelserna för skolbibliotek. Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar de nya bestämmelserna och vilka krav myndigheten

Läs mer

Ämnesprov för grundskolans Lärare

Ämnesprov för grundskolans Lärare 2015-01-29 Ämnesprov för grundskolans Lärare Ämnesprov 2015 Registrering av provresultat, Matematik år 3 Resultat delprov A - G Ange uppnådda resultat för varje delprov 0 = Ej uppnått kravnivån för delprovet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer