Redogörelse för bokmötesmodeller vid fem olika bibliotek: 1. Uppsalamodellen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redogörelse för bokmötesmodeller vid fem olika bibliotek: 1. Uppsalamodellen."

Transkript

1 ah.

2 Inledning. Redogörelse för bokmötesmodeller vid fem olika bibliotek: 1. Uppsalamodellen. 2. Håbomodellen. 3. Heby-, Sala- och Strängnäsmodellen. Avslutning.

3 Inledning När vi som låntagare går till biblioteket för att välja litteratur som kan intressera oss, kanske vi ibland har undrat över vilken eller vilka personer som valt de böcker vi har att tillgå i vårt "eget" bibliotek. Ar det bibliotekschefen eller någon inköpschef som bestämt urvalet? Eller finns det andra former? Vi talar i dessa tider mycket om medbestämmande inom olika områden. Galler detta medbestämmande även för en enskild låntagare, kan han på något satt påverka de inköpsbeslut som fattas vid bokmötena eller är han helt utestängd från denna process? De inom biblioteken som fattar inköpsbesluten vad har de för hjälpmedel vid sitt urval av böcker? Ar det förlagens reklammaterial e$ler pressens recensioner som påverkar deras beslut? För att, bland annat, fa svar på de ovan ställda frågorna samt se eventuella för- och nackdelar med olika bokmötesmodell företog jag en intervjuundersökning som på inga sätt kan sägas vara fullständig men ändå ge oss en god uppfattning om ämnet. Jag har valt kommuner av olika storlek för att se om tillvägagångssätten skiljer sig. Helt naturligt kaq ej den större kommunens rutiner till alla delar pqssa den mindre kommunen, dar det kanske endast finns ett enda bibliotek.

4 Redogörelse för bokmötesmodeller vid fem olika kommuners "huvudbibliotek". Den här redogörelsen grundar sig på intervjuer vid biblioteken i Uppsala, Heby, Sala, Håbo och Strängnäs. Dessa intervjuer ägde i allmänhet rum efter det att jag suttit med vid bokmötena och följt den diskussion som där förekom. På detta sätt fick jag samtidigt en god uppfattning om hur de olika bokmötesmodellerna i praktiken fungerar, I denna undersökning är Uppsala den största kommunen såväl yt-som befolkningsmässigt, 141,434 inv,, och får därför representera den "stora" kommunens bokmötesmodell. Inom kommunens biblioteksorganisation finns ett flertal filialer, större och mindre, där det på vissa filialer finns tjänstgörande bibliotekarier. Vidare finns bl a "boken kommeru-verksamhet, bokbussar, arbetsplatsutlåning och sjukhusbibliotek, vid Ulleråkers sjukhus och Akademiska sjukhuset, alla utnyttjar hubudbibliotekets bokbestånd. Trots att huvudbibliotekets bokbestånd flitigt utnyttjas så har dess bokanslag ej följt med prisutvecklingen på böcker och andra media, 1975/76 fick man till och med känna av en nedskärning på c:a 5oo.000 kronor. Allt detta sammantaget gör naturligtvis att de beslut som fattas vid "bokmötet" blir av största betydelse för biblioteksorganisationenq bokbestånd. Uppsalas bokmöten eller som man föredrar att kalla dem inköpsnämndsanunanträden äger rum var fjortonde dag beroende på att Bibliotekstjänsts, BTJ:s, sambindningslistor kommer två gånger per månad och dessa listar bl a utgör det material som ligger till grund för vad som skall inköpas. Dock tycker man i Uppsala att BTJ:s sambindningslistor inte ar lika aktuella nu som de var tidigare.

5 Meningen med sambindningslistorna var ju att dessa skulle presentera böcker innan de fanns tillgängliga i bokhandeln. Men när detta inte fungerar kan en eller flera låntagare komma till biblioteken och fråga efter en viss bok och då stalls personalen inför problemet om man skall vänta med sitt inköp tills boken finns att få genom BTJ:s sambindningslista eller köpa via bokhandel med högre kostnader som följd. Naturligtvis är inte BTJ:s sambindningslistor de enda hjälpmedel som används för att vägleda vid inköpsnämndens beslut, utan dagspressreaensioner och inköpsförslag från den låntagande allmänheten spelar också en stor roll. Man säger sig också kunna förutse vad som kan komma att intressera låntagarna och därmed bli efterfrågat vid de olika biblioteken. Förlagsreklamen tycker man inte spelar någon större roll vid valet av den litteratur som skall inköpas. Hur fungerar inköpsnämden och vilka deltager vid nämndens sammanträden? Filialerna får egna, nya, sambindningslistor för att se vad man ar intresserad av och hur mycket pengar som kan spenderas på denna speciella lista. När nya upplagor erbjuds i sambindningslistan måste filialen företa en genomgång av vad som tidigare finns för att kanske ett onödigt köp skall undvikas. Aven om boken finns registrerad på filialen ifråga kan den vara utsliten, inaktuell eller förkom me^ och då blir ett köp motiverat. Nar kontrollen ar gjord, sammankallar biblitekarien, som är chef för hela filialsystemet, de större filialerna till ett möte på huvudbiblioteket, där det gås igenom vad man önskar köpa. De mindre filialerna, de riktigt små, som varken har tid eller personal för systematisk genomgång av sambindningslistor, kommer endast

6 med "nödvändiga" förslag till inköp men är ej narvarande vid detta möte. Hela tiden finns dock möjlighet att komma med önskemål om önskvärd litteratur till chefen för filialsystemet som hela tiden står i kontakt med de ej vid mötet representerade, mindre filialerna. Efter filialernas möte får "inköpschefen", bibliotekarie vid huvudbiblioteket, en lista med f:s önskemål. Samtidigt gör "inköpschefens" kontorist en kontroll av varje titel som finns upptagen på sambindningslistan för att se om författaren tidigare finns representerad på huvudbiblioteket. Om så är fallet kontrollerar kontoristen på vilken avdelning boken finns, titel och hur många exemplar som köptes. När detta arbete är slutfört gar "inköpschefen" igenom kontoristens lista där hänsyn tages till de förprickningar som gjorts och sammanställer ett eget förslag. Nu då man kommit så långt har "inköpschefen" och HB-chefen ett förberedande sammanträde inför inköpsnämndsmötet där man försöker pussla ihop ett vettigt förslag till inköp. Vid inköpsnämndens möte fungerar "inköpschefen" som föredragande och läser upp de förslag till inköp som hon har dels från filialerna, låntagarna, länsavdelningen, boken kommer samt sitt tillsammans med HB-chefen utarbetade inköpsförslag. I inköpsnämnden sitter bibliotekschefen med i mån av tid, HB-chefen, "inköpschefen" och alla bibliotekarierna på katalogavdelningen, "gallringsbibliotekarien", utlåningsbibliotekarierna, någon från länsavdelningen, en reprsentant från boken kommer och en filialrepresentant. Just detta att så många deltager i inköpsnämndens sammanträde och har chansen att påverka inköpen ses som något positivt. Andra positiva saker ar utlåningsbibiotekarernas synpunkter vid inköpsnämndens möten spm mycket bygger på direktkontakt med låntagarna. Dessa kontakter upplevs som

7 mycket viktiga inte bara för inköpsnämndens beslut utan också för de av inköpsnämndens deltagare som har rentadministrativa tjänster och lätt tappar kontakten med den låntagande allmänheten och vad som efterfrågas. Negativa konsekvenser ar att mötena tar lång tid och därmed blir kostbara men något egentligt motstånd finns ej mot nuvarande form av inköpsnämndsmöte. Att det tar lång tid är också en anledning till att inga andra än bibliotekarier sitter med i inköpsnämndens möten. Kontorister har tidigare erbjudits plats vid dessa möten men avböjt med förklaringen att förberedelserna tar för lång tid med genomläsning av sambindningslistor o dyl. Detta krävs av dem som skall deltaga i nämndens sammanträden.

8 Den "lilla" kommunens bokmötesmodell representeras i min uppsats av Håbo folkbiblioteks, som är kommunens enda bibliotek. Kommunen har en folkmängd av c:a personer, Personalen påpekar vid intervjun att av kommunens innevånare utgörs ett markant inslag av barn, Håbo kommun tillhör faktiskt Sveriges barntätaste kommuner och detta blir i hög grad bestänunande för vad som köps vid bokmötena. Inte så att man uteslutande köper barnlitteratur men andelen inköpt barnlitteratur blir något större tror sig personalen kunna säga. Vad som bl a skiljer Håbomodellen från Uppsalamodellen är att man här endast har ett ställe till vilket böcker köps och det tycker man gör situationen på sitt sätt lite lättare, bl a får man en klarare överblick av vad som efterfrågas. Låntagarnas inköpsförslag spelar har som i Uppsalamodellen en stor roll vid bibliotekets bokmöten. Material i övrigt som ligger till grund för personalens inköp är i huvudsak BTJ:s sambindningslistor men dessutom har nuvarande bibliotekschef en unik direktkontakt med ett av Sveriges största förlag och får på så sätt ytterst värdefull insikt i vad som kommer att utges av förlaget. Detta gör att Håbo folkbibliotek får snabbare information än andra bibliotek om detta speciella förlags utgivning, Dagspressrec~nsioner utgör för Håbo folkbibliotek som för andra bibliotek ett viktigt inslag vid valet av litteratur men man tycker samtidigt att recensionerna är för "få'" och skulle vilja ha fler av dessa. Vidare försöker bibliotekets två bibliotekarier, bibliotekschefen och bibliotekarien, att hålla sig informerade om nyutgiven facklitteratur genom olika facktidskrifter.

9 Här som i Uppsalamodellen hålls bokmöte var fjortonde dag. I det "slutliga" bokmötet deltager endast bibliotekets två bibliotekarier men dessförinnan har bibliotekets övriga personal, kontorister, haft möjlighet att ta del av BTJ:s sambindningslistor och gjort förprickningar av sådan litteratur som de tycker bör köpas. Bibliotekarierna har sinsemellan delat på bevakningen av litteratur så att bibliotekschefen koncentrerar sig på vuxenlitteratur och bibliotekarien speciellt sköter bevakningen av barnlitteratur. Kontoristerna har speciella avdelningar på biblioteket att bevaka. Genom denna ansvarsfördelning vill biblioteksledningen ta till vara de kunskaper som personalen besitter och få alla att känna sig delansvariga inför bibliotekets inköp. Kontoristerna är också de av bibliotekets personal som har den mesta kontakten med låntagarna och får på så sätt kännedom om efterfrågad litteratur. "Specialister" stående utanför biblioteket har också utnyttjats vid inköp av speciell typ av litteratur t ex finskspråkig. Inom en så förhållandevis liten biblioteksorganisation som Håbo folkbibliotek utgör kan och är kontakterna med personalen mycket informella och diskussioner om förestående inköp kan föras vid ett antal olika tillfällen inför bokmötet t ex vid luncher, kafferaster osv. Man påpekar dock att någon form av utbildning skulle vara önskvärd för den personal som saknar sådan. Ett ökat antal deltagare vid Håbo folkbiblioteks bokrnöten är nämligen något som man strävar efter och skulle uppleva som positivt. Dock tycker man att politiker från exempelvis kulturnämndes inte skall deltaga utan enbart dra upp de "stora" riktlinjerna för den kommunala kulturpolitiken.

10 Att bibliotekstjänsts sambindningslistor spelar en mycket stor roll för vilken litteratur som köps till Håbo folkbibliotek har vi förstått. På frågan om BTJ och dess recensenter får för stort inflytande, svarar man att så är fallet och att det är svårt att ta fram materiel lika aktuellt som BTJ:s.

11 Jag har valt att redovisa de ovan nämnda kommunernas bokmötesmodeller samtidigt, av den anledningen att dessa uppvisar så många likheter, att en redovisning var för sig skulle innebära ett onödigt antal upprepningar. Gemensamt för de tre är att bokmöte hålls var fjortonde dag, beroende på som vi tidigare nämnt BTJ:s sambindningslistor. Dessa listor sänder man vid Heby och Strängnäs huvudbibliotek, ut till filialernas personal för att dessa skall läsa igenom Listorna och pricka för eventuella önskemål om inköp. Sala hb sänder också ut BTJ:s listor till filialerna men då personalen där tjänstgör så få timmar per vecka utnyttjas inte denna möjlighet till påverkan av biblioteksorganisationens bokbestånd i den utsträckning som kanske skulle vara önskvärd. Det huvudbibliotek som kommit längst ifråga om filialernas medverkan vid bokmöten ar Heby. Där har man vid ett antal tillfällen förlagt bokmötet till en filial och personalen har på så sätt bjudits möjlighet att deltaga mer aktivt än om man bara "önskat" sig vissa inköp via BTJ:s listor. Kontoristerna på Heby och Strängnäs hb deltar alla aktivt vid bokmötena medan Sala hb:s kontorister endast deltar en åt gången. Trots detta säger man sig p3 Sala hb värdesätta kontoristernas erfarenhet, deras direkta kontakt med låntagarna och vad dessa efterfrågar. På Heby hb är man dock mycket mån om att alla kontorister deltar vid bokmötena dels för att dessa skall veta vad som köps in och dels för att bibliotekschefen anser deras synpunkter som mycket värdefulla, just på grund av kontakterna med.låntagarna.

12 Låntagarna, allmänheten, och dess inflytande på vad som köps är i stort lika för de tre huvudbiblioteken. Föreligger önskemål från låntagarna om inköp av viss bok tas det stor hänsyn till detta vid bokmötet och vid Strängnäs hb säger man sig också vara mycket lyhörd för vad kommunens skolungdom efterfrågar. På de tre huvudbiblioteken har man den gemensamma uppfattningen att den "aktive" låntagaren har "lätt" att f& biblioteket att köpa hanshennes litteratur. Detta är något som man på sätt och vis beklagar db de man verkligen skulle vilja nå är de som kanske aldrig eller högst sällan kommer till biblioteket. Därför fösöker man från de tre olika huvudbiblioteken gå ut och informera om sin verksamhet vid olika tillfällen och till olika grupper. Vi kan konstatera att bokmötena vid Heby-, Sala- och Strängnäs huvudbibliotek i princip alla är sammansatta på ett likartat sätt: Bibliotekarier och kontorister deltar och filialernas personal har möjlighet att delta personligen eller genom önskemål t ex via BTJ:s listor. Sala hb är det enda bibliotek i denna intervjuundersökning som vid sina bokmöten haft deltagare utanför den egentliga biblioteksvärlden, nämligen kulturnämndsledamöter. Visserligen har ledamöterna, två stycken, inskränkt sitt deltagande till några enstaka tillfällen men från bibliotekshåll är man mycket mån om att de kan deltaga oftare. Detta innebär en ökad insikt och kunskap för ledamöterna om de knappa ekonomiska resurser som biblioteket har till sitt förfogande och de urvalsprinciper som bibliotekets personal använder vid bokmötena.

13 Av det material som ligger till grund för bibliotekens inköp utgör BTJ:s sambindningslistor det huvudsakliga men även dagspressrecensioner spelar sin roll. Hur tycker då de tre huvudbiblioteken att BTJ:s inflytande är vid valet av litteratur, har recensenterna ett för stort inflytande? Om detta ar meningarna delade. Vid Sala hb tycker bibliotekschefen att BTJ aldrig haft ett för stort inflytande och att ett system utan BTJ ej skulle fungera. De som bedömer böckerna är erfarna lektörer så varför skulle man inte kunna "lita" på dessa. När det gäller recensenterna av facklitteratur tycker Salas bibliotekschef att hennes kunskaper inte på långa vägar kan mäta sig med sådana professionalister som exempelvis David Ingvars. Hebys bibliotekschef tycker däremot att BTJ får ett stort inflytande på vad biblioteken köper kanske för stort men säger sig samtidigt sakna ett alternativ till BTJ:s recensionsservice. Bibliotekschefen efterlyser mer bakgrundsmaterial om de olika recensenterna. Som det är nu tycker hon sig veta för lite om dem. På Stränägns hb säger man sig inte alltid "lita" på BTJ:s sambindningslistor utan har det systemet att vid tveksamma inköpsförslag awakta dagspressrecensioner eller andra typer av urvalsinstrument, Fördelar med denna typ av bokmötesmodell som Heby-, Sala- och Strängnäs använder tycker man är att så många av personalkategorierna deltar vid bokmötena och på så satt blir delaktiga i processen, från beställning till utlåning. Att inköpen blir så koncentrerade till huvudbiblioteket och dess personal tycker man på Heby hb är en nackdel men som vi tidigare sett försöker man rätta till detta faktum genom att förlägga bokmötena till de olika filialerna.

14 Avs lu45ntng :,. Som framgått av de tidigare kapitlen skiljer sig inte de olika kommunernas bokmijtesrnodeller så mycket från varandra, de är ungefär likartat organiserade. Avslutningsvis vill jag ta upp en del frågor som jag anser intressanta. Gemensamt för de personer vilka deltar i bibliotekens bokmöten är att alla förbereder sig inför bokrnötet genom att lasa BTJ:s sambindningslistor. Vid Uppsala hb var detta ett ovillkorligt krav. Ar det då inte möjligt att förbereda sig på något annat sätt? Att bibliotekspersonalen är så bunden vid BTJ:s sambindningslistor har bl a praktisk/ekonomiska orsaker, då ett band som köpts genom BTJ kan anses "klart" för uppställning i bibliotekets hyllor vid leverans. BTJ:s band ar också billigare och förberedda för "ett liv i biblioteksmiljö" d v s de har en längre livslängd än band som köpts direkt från bokhandeln, vilket innebar besparingar för biblioteken som idag verkar inom mycket knappa ekonomiska ramar. Att bibliotekens bokmötesdeltagare försöker finna andra vägar an BTJ:s för att förbereda sig inför inköpstillfällena fick jag exempel på vid mina intervjuer. Vid Heby hb har personal som gått ut till olika grupper, skolelever, pensionärer o s v och informerat om biblioteket och dess verksamhet också försökt få till stånd en dialog. Därigenom kan dessa gruppers önskemål om litteratur prioriteras nar det ar dags för inköp vid bokmötet. Naturligtvis kan personalen vid huvudbiblioteket inte föra denna dialog inför varje bokmöte, som vi tidigare sagt äger dessa rum var fjortonde dag, men personalen får på detta vis förbereda sig på ett mer "levande", satt och blir uppmärksammad på vad som är eller kommer att bli efterfrågat. För det är val ändå så att låntagarnas intressen

15 i första hand skall tillgodoses? Ett annat exempel på förberedelser inför bokmöten ar det som sker vid Strangnäs hb. Att Strängnäs som en gammal skolstad skulle fästa stor vikt vid vad kommunens skolelever efterfrågar på biblioteken kanske inte är någon stor överraskning. Att utforska elevernas litteraturönskemål utgör för bibliotekets bokmöte en viktig förberedelse, och man försöker i möjligaste mån tillfredsställa dessa. I Håbo kommun, dar ett stort antal innevånare är invandrare, har bokmötena förberetts genom att bokmötets personal radgjort med en person som har stora insikter i den litteratur som utges på invandrarnas sprak. Denna person blir på detta sätt något av en konsulterad specialist, och detta mönster skulle naturligtvis kunna överflyttas till vitt skilda grenar av litteraturen, så att man t ex för en viss tidsperiods litteratur hade någon "expert" att rådgöra med inför bokinköpen. Att det finns kompletterande förberedelser till BTJ:s sambindningslistor kanske framgått av de ovan nämnda exemplen men något system som skulle kunna ersätta BTJ:s listor har jag svårt att se. Trots allt fungerar det nuvarande systemet relativt hyggligt, även om BTJ:s listor kanske inte är lika aktuella som de en gång varit. När det gäller frågan om låntagarnas inflytande över bokinköpen har vi i det föregående redovisat inflytande i några fall från vissa sådana grupper. Det är viktigt att bibliotekschefer, inköpschefer och bibliotekarier i bokmöten inte uppfattas som akutoritära och opåverkbara utan istället inbjuder till spontana kontakter i bokinköpssammanhang från såväl enkilda biblioteksbesökare som

16 grupper av biblioteksintreaserade. Samma attityder gäller naturligtvis också gentemot andra kategorier biblioteksanställda. Alltför styrande bibliotekarier kan verka hämmande på kontoristernas engagemang i bokinköpsfrågorna. Kontoristerna, som i dessa sammanhang har brister i sin utbildning, upplever ofta att deras åsikter inte tas på allvar. Att kontorspersonalen deltar vid bokmötena tycker jag är mycket viktigt dels för att man kan dra nytta av de erfarenheter som de fått vid sin kontakt med låntagarna och dels för man får tillfälle att orientera dem om bokutgivningen och bibliotekens policy i bokurvalsfrågor. Naturligtvis kan detta utnyttjande av kontorspersonalens insikter komma att få fackliga konsekvenser med krav på utbildning och högre lön, men några sådana fackliga krav har hitintills ej framförts enligt vad som berättades för mig vid intervjuerna. För min del tycker jag att detta är fullt acceptabla krav (som kan ställas av kontorspersonalens fackliga organisationer). Om vi ser till frågan vilka som förutom kontorspersonalen skulle kunna ges ett större inflytande vid bibliotekens bokmöten, så kan man av svaren vid min intervju att döma, sluta sig till att politikerna är välkomna men kanske främst som observatörer. Politikerna skall i stället dra upp de övergripande politiska riktlinjerna inom vilka biblioteken skall verka. Nej den grupp som det framför allt skulle vara önskvärt finge mer inflytande vid bokmötena ar låntagarna och då inte bara genom inköpsförslag, som vi till och med såg saknades vid ett av biblioteken. Nar jag framförde detta förslag vid mina.intervjuer strandade det hela oftast på att bibliotekspersonalen ej kunde finna den praktiska lösningen på detta problem. Problemet är ju att finna de personer som kan sagas företräda den låntagande allmänheten, bestämma

17 hur lange de skall inneha denna funktion o s v, En representativ grupp för låntagarna kan enligt mitt förmenande se ut på många sätt, men det mest "demokratiska" vore väl att man lät speciella grupper välja sina företrädare till bokmötena. Grupper som jag då särskilt tänker på är de olika studieförbundens elever. Dessa kan bilda någon form av litteraturcirkel som kombineras med deltagande i bibliotekets bokmöte. Andra tänkbara grupper är invandrare, pensionärer m fl. Det kommer helt visst att innebära ett merarbete när dessa nya grupper skall delta vid bokmötena men detta merarbete tror jag kan vara värt att ta, då bokmötena på detta satt kan vitaliseras och inte fastna i rutin. Ett annat problem ar hur manga deltagare det bör vara i ett bokmöte för att arbetet skall kunna bedrivas effektivt. Det lämpliga antalet enligt min mening får man pröva sig fram till. Att den låntagande allmänheten måste beredas plats på ett eller annat sätt vid bokmötena tycker jag dock är ett krav som vi måste ställa. Inte bara som biblioteksarbetare utan också som låntagare.

18

19 BADA BORÅS AKADEMISKA DIGITALA ARKIV Detta är ett inskannat och digitaliserat specialarbete från BHS (Bibliotekshögskolan) vid Högskolan i Borås. Specialarbeten skrevs som examensarbete på bibliotekarieutbildningen mellan åren 1974 och Bibliotek & läranderesurser (BLR) vid Högskolan i Borås har utfört digitaliseringen och har använt de exemplar som funnits i bibliotekets samlingar i befintligt skick. De digitaliserade specialarbetena är publicerade i Borås Akademiska Digitala Arkiv (BADA), som är högskolans system för digital publicering. Upphovsrätten tillhör författarna. Publiceringsår i BADA: 2012

Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115

Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115 - Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115 KATALOGISERING AV ETT PRIVATBIBLIOTEK 1. UPPGIFTEN Min uppgift har varit att katalogisera omkring 400 titlar ur ett privatbibliotek tillhörigt Nils-Gustav

Läs mer

M i t t arbete har varit att ur tv& argangar av dessa bada tidskrifter,

M i t t arbete har varit att ur tv& argangar av dessa bada tidskrifter, Indexering av ett antal facktidskrifter inom ämnet arbetsterapiaför arbetsterapiverksamheten vid Regionsjukhuset i Linkopinq Tidskriften Arbetsterapeuten är det fackliga organet för Förbundet Sveriges

Läs mer

Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6

Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6 Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6 INLEDNING Immigrant-Institutet, som grundades 1973 i Stockholm, är en ideell förening

Läs mer

Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket

Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket l Grundskolan i Sollebrunn är en låg- och mellanstadie~kola och har ca 260 elever. Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket i Sollebrunn hittills har saknat kortkatalog.

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK

KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK 1 KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK Tidaholms bibliotek ar huvudbibliotek i Tidaholms kommun. Bokbestandet ar ca 32 000 volymer. Av dessa ar ca BOO vo Iymer placerade pa signum Hc-03(s)(som

Läs mer

I. I t.)t.., 1- m*-. - I..

I. I t.)t.., 1- m*-. - I.. I.. ' -II I.,.:I I t.)t.., 1- m*-. - Författarcentrum (FC) ar en av de fria s k centrumbildningarna som uppstod i slutet på 1960-talet inom kulturområdet. Initiativet till bildandet av FC togs av enskilda

Läs mer

1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t . I. l, vid Svend<a ~a~blqd1bt8. wkhr. Monica Lurdbiom

1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t . I. l, vid Svend<a ~a~blqd1bt8. wkhr. Monica Lurdbiom m 'I 1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t. I wkhr l, vid Svend

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Medieplan för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek

Medieplan för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek Medieplan 2015-2018 för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek Innehåll: Inledning och syfte s. 2 Omvärldsbeskrivning s.3 Organisation s.4 Prioriterade grupper s.4 Nyckeltal s.5 Medinköp och urval

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Borås 2-3 oktober Elsa Gomez, Mitthögskolan i Härnösand Roland Tiger, Länsbibliotek Västernorrland Jan Wolf-Watz, Folkbiblioteket i Härnösand

Borås 2-3 oktober Elsa Gomez, Mitthögskolan i Härnösand Roland Tiger, Länsbibliotek Västernorrland Jan Wolf-Watz, Folkbiblioteket i Härnösand 0g7(63/$76,1)g5)5$07,'(1 Borås 2-3 oktober 2002 Elsa Gomez, Mitthögskolan i Härnösand Roland Tiger, Länsbibliotek Västernorrland Jan Wolf-Watz, Folkbiblioteket i Härnösand 6DPELEOLRWHNHWL+lUQ VDQG I inbjudan

Läs mer

Mediaplan för KTH Biblioteket. Version 1.1

Mediaplan för KTH Biblioteket. Version 1.1 Mediaplan för KTH Biblioteket Version 1.1 Innehåll KTH Bibliotekets uppdrag... 3 Urvalskriterier... 3 Förvärvsprinciper... 3 Kursböcker... 3 KTH-publikationer... 3 Fjärrlån... 4 Tillgängliggörande... 4

Läs mer

Säg hej till din nya bibliotekarie:

Säg hej till din nya bibliotekarie: Säg hej till din nya bibliotekarie: Det pågår en tyst revolution på våra folkbibliotek. För inte länge sedan var biblioteken oberoende. Fria att välja ut, köpa in och rekommendera litteratur och fakta

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Bibliotekets ansvar för högskolans informationsförsörjning Av bibliotekets vision framgår att biblioteket ska erbjuda en miljö där lärande och utveckling

Läs mer

HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET

HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET 1 I N L E D N I N G LA.tina.merika i svensk bibliografi 1980 är en fortsättning av Higuel Beni to s arbeten - med sa.mma namn - för periofi en 1959-1973. De är publicerad.e

Läs mer

Forst katalogiserade vi skonlitteraturen for vuxna. D~r anv~nde vi normal katalogisering, och skrev

Forst katalogiserade vi skonlitteraturen for vuxna. D~r anv~nde vi normal katalogisering, och skrev FORFATTARCENTRUM Forfattarcentrum (FC) ar en av de fria s.k. centrumbildningarna som uppstod i slutet pa 1960-talet inom kulturomradet. Initiativet till bildandet av FC togs av enskilda forfattare. De

Läs mer

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Publicerad: 2017-10-17 Beslutsfattare: Torun Sundström Handläggare: Torun Sundström, avdelningen för vetenskaplig informationsförsörjning

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

- det skulle vara något praktiskt biblioteksarbete

- det skulle vara något praktiskt biblioteksarbete Innehållsförteckning Förord 2 Presentation av skola och skolbibliotek 3 Bibliotekskatalogens och hyllornas status 3 Hur gör man en bibliotekskatalog bättre? 4 Arbetets praktiska utförande 5 Problem under

Läs mer

Medieplan. Karlskoga bibliotek

Medieplan. Karlskoga bibliotek Medieplan Karlskoga bibliotek 2016-03-14 www.karlskoga.se Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 2. Styrdokument... 4 2.1 Bibliotekslag (2013:801)... 4 2.2 FN:s

Läs mer

Mediepolicy 2013-2014

Mediepolicy 2013-2014 Mediepolicy 2013-2014 Mediepolicyn vänder sig i första hand till Nackas invånare men har också till uppgift att fungera som riktmärke för mediearbetet inklusive fjärrlån på biblioteken. Revidering sker

Läs mer

Bibliotekets innehåll och mening

Bibliotekets innehåll och mening Bibliotekets innehåll och mening Demokratiska uppdraget 2 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och

Läs mer

Mediepolicy

Mediepolicy PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Mediepolicy 2016 2018. Örebro stadsbibliotek Örebro kommun 2016-09-21 Km 235/2016 orebro.se 2 MEDIEPOLICY 2016-2018 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd

Läs mer

PROGRAM/PLAN. Medieplan för biblioteken i Nacka

PROGRAM/PLAN. Medieplan för biblioteken i Nacka PROGRAM/PLAN Medieplan för biblioteken i Dokumentets syfte Medieplanen har till uppgift att fungera som riktmärke för mediearbetet inklusive fjärrlån på biblioteken Dokumentet gäller för Biblioteken i

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

PM TILL UTSKOTTETS BEREDNING DEN 9 APRIL 2014 KLOCKAN I PEDAGOGEN

PM TILL UTSKOTTETS BEREDNING DEN 9 APRIL 2014 KLOCKAN I PEDAGOGEN PM TILL UTSKOTTETS BEREDNING DEN 9 APRIL 2014 KLOCKAN 09.00 I PEDAGOGEN 1(8) Ärende nr 2 Information om Kulturhuset Kristallen Sammanfattning - Öppet under hela sommaren. - Två klasser kvar från Paradisskolan

Läs mer

folk- och skolbibliotek

folk- och skolbibliotek folk- och skolbibliotek 2016-2018 LAGAR OCH RIKTLINJER Det gröna Ockelbo: I det natursköna Ockelbo värnar vi om det gröna och har en nära relation till det spirande växtriket. Folkbiblioteket ser miljön

Läs mer

av delar av bokbeôt8ndet.vid

av delar av bokbeôt8ndet.vid av delar av bokbeôt8ndet.vid HOGSKOLAN I RORAS Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE 1981:21 KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION AV DELAR AV BOKBESTANDET VID BORRS MUSEUM (RAMNAMUSEET) Göran Claesson

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

Vi arbetar i medborgarnas tjänst

Vi arbetar i medborgarnas tjänst Vi arbetar i medborgarnas tjänst En kartläggning av bibliotekens mediestrategiska arbete utifrån normerande dokument Uppdrag Svensk biblioteksförening 2014 Åsa Söderlind Gullvor Elf Högskolan i Borås Bibliotekshögskolan

Läs mer

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3 1 Innehållsförteckning Medieplan för Alfta bibliotek 3 Facklitteratur Avdelning A 4 Avdelning B 5 Avdelning C 6 Avdelning D 7 Avdelning E 8 Avdelning F 9 Avdelning G 10 Avdelning I. 11 Avdelning J. 12

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN för Ronneby kommun

BIBLIOTEKSPLAN för Ronneby kommun BIBLIOTEKSPLAN för Ronneby kommun foto: Franz Feldmanis BAKGRUND Tillgång till böcker, kunskap och information är en demokratisk rättighet och biblioteken är en garanti för att alla medborgare har tillgång

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

Medieplan för Karlskoga bibliotek

Medieplan för Karlskoga bibliotek Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-04-05 KFN 2016.0061 Handläggare Maria Lobell Medieplan för Karlskoga bibliotek Sammanfattning Biblioteket står sedan tidigare utan medieplan, varför ett skriftligt, ifrån grunden,

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun 2018 Innehåll Syfte, mål och fokusområden... 2 Barn och ungdomar... 2 Personer med funktionsnedsättning... 3 Personer med annat modersmål och nationella

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

HöGsKOLA~ I Rc;RAs Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE

HöGsKOLA~ I Rc;RAs Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE HöGsKOLA~ I Rc;RAs Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION AV ESTNISK LITTERATUR VID IMMIGRANT-INSTITUTETS BIBLIOTEK Kadri Thalström Nr l982:23d-- ISSN 0347-1128

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Kontaktbibliotekarieverksamhet vid Malmö högskola

Kontaktbibliotekarieverksamhet vid Malmö högskola MAH / Lärarutbildningen Medioteket Föreståndare 1(2) BESLUT 2002-02-25 Dnr Mahr 19 02/103 Kontaktbibliotekarieverksamhet vid Malmö högskola BIT organiserar en kontaktbibliotekarieverksamhet som bygger

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN (6)

LUDVIKA KOMMUN (6) LUDVIKA KOMMUN 150610 1 (6) Biblioteksplan Syftet med planen är att få en samlad bild av biblioteksverksamheten i Ludvika kommun samt befästa bibliotekets roll. Planen skall ange mål och riktning. Planen

Läs mer

Enkät: Arbete och insatser för digital kompetens på folkbiblioteken i Stockholms län, 2016

Enkät: Arbete och insatser för digital kompetens på folkbiblioteken i Stockholms län, 2016 Enkät: Arbete och insatser för digital kompetens på folkbiblioteken i Stockholms län, 2016 Insamlingsperiod: Enkäten låg öppen 11 mars-8 april 2016 Antal svaranden (personal/bibliotek): 51 svar Antal kommuner

Läs mer

Medieplan för biblioteken i Uddevalla

Medieplan för biblioteken i Uddevalla Medieplan för biblioteken i Uddevalla 2018-2019 Inledning Medieplanen för Uddevallas bibliotek huvudbibliotek och två närbibliotek- är framtagen för att vara ett stöd i planeringen och det strategiska

Läs mer

Positionspapper E- böcker på svenska bibliotek

Positionspapper E- böcker på svenska bibliotek Svensk Biblioteksförening Promemoria 2012-06- 15 Positionspapper E- böcker på svenska bibliotek Låntagare ska även i framtiden ha tillgång till kultur och kunskap i olika publiceringsformer och format,

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Dokumentansvarig Jon-Isac Svanefjord, skolbibliotekarie Ålidhem och Tomtebo Godkänd av Carina Axroth, biträdande för- och grundskolechef Skolområde Öst Version 1 Dokumentdatum

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Söderlund, Länsbiblioteket i Örebro län

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Söderlund, Länsbiblioteket i Örebro län MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Helena Söderlund, Länsbiblioteket i Örebro län Resursbibliotek för döva I Örebro pågår sedan oktober 2001 projektet Resursbibliotek för döva. Initiativtagare

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

BOOK-IT Statistikprofiler för mediaplanering

BOOK-IT Statistikprofiler för mediaplanering BOOK-IT Statistikprofiler för mediaplanering - Hur gör jag för att få fram? Länsbibliotek i samverkan kommunbibliotek i sydlänen har framfört önskemål om en lathund för statistikuttag i BOOK-IT för bibliotekens

Läs mer

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012 26 september 2012 Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 Inledning Syfte Det är en demokratisk rättighet att den enskilde individen, var man än bor i landet och vilket format man än behöver, ska ha tillgång

Läs mer

Klagomålshantering. Kommungemensamma rutiner Vägledande information. En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun

Klagomålshantering. Kommungemensamma rutiner Vägledande information. En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun Klagomålshantering Kommungemensamma rutiner Vägledande information En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun Innehåll Vägledande information...3-5 Kommunens klagomålshantering...3 Syfte...3

Läs mer

BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977:

BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977: 1 ' BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977: Förord... 2 Förord till referensdelen... 3 Bibliografiska referenser... 4 Exempel p& indexerade dikter... 6 Svenskt lyrikindex ar ett projekt som pabörjats vid

Läs mer

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Bildningsförvaltningen TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING STALLGÅRDEN FÖRSKOLA 2018-2019 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller... 3 Information

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2017-01-16 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD SKA FÖRVÄRVAS... 1 URVAL... 1 KURSLITTERATUR... 1 LITTERATUR FÖR STUDENTER MED LÄS-

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Uppdraget Jema Rådgivning har på uppdrag av Regionbibliotek Halland genomfört en undersökning bland ickeanvändare i fyra olika områden inom

Läs mer

INKÖPSPOLICY. vid SUNDSVALLS STADSBIBLIOTEK

INKÖPSPOLICY. vid SUNDSVALLS STADSBIBLIOTEK Kultur & Fritid Sundsvalls stadsbibliotek Kerstin Sjöström 2006-12-06 INKÖPSPOLICY vid SUNDSVALLS STADSBIBLIOTEK Mål och riktlinjer 2 Urvalsprinciper 3 Sid. 2 MÅL OCH RIKTLINJER Biblioteket skall värna

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinjer för medier

Tjänsteskrivelse Riktlinjer för medier VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-01 DNR KN 2016.005 MARIE GUSTAVSSON SID 1/1 SCHEF 08-587 853 45 MARIE.GUSTAVSSON@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinjer för medier Förslag till

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN TILL FÖRSVAR FÖR DET FRIA ORDET Vi tar för givet att man ska kunna låna böcker och andra medier på sitt bibliotek. Men i det självklara ryms också något större och viktigare; något

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Skolbiblioteksprogram Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald Biblioteken på Gotland Handlingsplan för mångfald 2016-02-05 1 Visionsmål, bibliotekslagen och Region Gotlands likabehandlingspolicy Biblioteken på Gotland är angelägna och tillgängliga för alla. De bidrar

Läs mer

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor.

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Sökhjälp Snabbsök Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Du kan välja att söka i bibliotekskatalogen, på webbplatsen eller bland nyckelorden. Du kan skriva in ett eller flera ord. Sökresultatet

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kalmar kommun Kultur- och fritidsförvaltningen Södermöre kommundelsförvaltning. Medieplan för folkbiblioteken i Kalmar kommun

Kalmar kommun Kultur- och fritidsförvaltningen Södermöre kommundelsförvaltning. Medieplan för folkbiblioteken i Kalmar kommun Kalmar kommun Kultur- och fritidsförvaltningen Södermöre kommundelsförvaltning Medieplan för folkbiblioteken i Kalmar kommun Innehåll Inledning... 3 Inköp... 4 Översyn av beståndet... 5 Fjärrlån... 5 Gåvor...

Läs mer

Skolbibliotek. Informationsblad

Skolbibliotek. Informationsblad Informationsblad 2011-09-30 1 (8) Skolbibliotek Den 1 juli 2011 ändrades bestämmelserna för skolbibliotek. Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar de nya bestämmelserna och vilka krav myndigheten

Läs mer

SVENSK. li9: 'BIBLIOGRAFI b * I. I..

SVENSK. li9: 'BIBLIOGRAFI b * I. I.. * I. SVENSK -. 'BIBLIOGRAFI b I... /' li9:79. a I N L E D N I N G --- -- -- Detta specialarbete är en fortsättning på följande arbeten med. samma titsl: Perioden 1959-1973 av Miguel Benito, uppdelade sam

Läs mer

Sibbo kommunbibliotek

Sibbo kommunbibliotek Nationell användarenkät om de allmänna biblioteken 2013 Sibbo kommunbibliotek Hur viktiga är tjänsterna för dig = BETYDELSE Hur har biblioteket lyckats = FUNKTIONALITET Bibliotekets användarenkät 2013

Läs mer

Kalmar kommun Kultur- och fritidsförvaltningen. Medieplan för folkbiblioteken i Kalmar kommun 2017

Kalmar kommun Kultur- och fritidsförvaltningen. Medieplan för folkbiblioteken i Kalmar kommun 2017 Kalmar kommun Kultur- och fritidsförvaltningen Medieplan för folkbiblioteken i Kalmar kommun 2017 Innehåll Inledning... 3 Inköp... 4 Översyn av beståndet... 5 Fjärrlån... 6 Gåvor... 6 Litteraturstöden...

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Mora kommun

Skolbiblioteksplan för Mora kommun Skolbiblioteksplan för Mora kommun 2017-2019 Syfte Syftet med biblioteksplanen är att skapa tydliga riktlinjer för skolbibliotekscentralens verksamhet. Denna plan gäller fram till 2019 och ska därefter

Läs mer

Ljungby kommunbibliotek. Medieplan Ljungby kommunbibliotek. Ljungby kommunbibliotek

Ljungby kommunbibliotek. Medieplan Ljungby kommunbibliotek. Ljungby kommunbibliotek Medieplan 2017-2018 Medieplan för Medieplanen gäller för (huvudbibliotek och filialer). Medieplanen uppdateras varje år. Medieplanen kommer att uppdateras under 2018. Våra syften med en medieplan är att;

Läs mer

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015 Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN Läsåret 2014/2015 Skolbibliotekets funktion Skolbibliotek ska utgöra pedagogiska informations- och kunskapscentra där mediebeståndet kompletterar skolans läromedel och där

Läs mer

Strategi Program. Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Biblioteksplan

Strategi Program. Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Biblioteksplan Strategi Program >> Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Biblioteksplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-02-25, 32 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Roller, ansvar och mediesamarbete - 2016 2015-12-18 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Styrdokument och riktlinjer... 2 2.1 Nationella styrdokument... 2 2.2 Regionala

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rödklövergatans förskola Läsår 2016/2017

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rödklövergatans förskola Läsår 2016/2017 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödklövergatans förskola Läsår 2016/2017 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2019-2022 2018-10-24 Diarienummer KFN/2018:61 Visionen Biblioteken i Malung-Sälens kommun ska utgöra en plattform för bildning och rekreation, där tillgängligheten står i fokus. Innehåll

Läs mer

Medieplan Olofströms bibliotek 2015

Medieplan Olofströms bibliotek 2015 Medieplan Olofströms bibliotek 2015 Kultur- och fritidsförvaltningen A Johnsson / A-C Fandén Datum: 2015-03-20 2 (10) Innehållsförteckning Varför medieplan?... 3 Folkbibliotek i Olofströms kommun... 3

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Informationsoch. kommunikationsstrategi

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Informationsoch. kommunikationsstrategi INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 1 Informationsoch kommunikationsstrategi 2 INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Informations- och kommunikationsstrategi En av de viktigaste uppgifterna i Sjöbefälsföreningens

Läs mer

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete.

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete. BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN INLEDNING Folkbiblioteken är en lagstadgad verksamhet som är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Den 1 januari 2014 träder den nya bibliotekslagen i kraft.

Läs mer

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Av Ida Norberg Hela rapporten kan hämtas här, PDF Något om förutsättningarna inför rapportskrivandet: Byte av författare Tidsperspektivet Digital delaktighet:

Läs mer

----:- ~ HöGsKOLAN I BoRÅs Institutionen bibliotekshögskolan. HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET Nr 1s r.:2 : 22 (l;,f ISSN 0347-1128

----:- ~ HöGsKOLAN I BoRÅs Institutionen bibliotekshögskolan. HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET Nr 1s r.:2 : 22 (l;,f ISSN 0347-1128 HöGsKOLAN I BoRÅs Institutionen bibliotekshögskolan f 1f\TALIJGISE:n: :G AV 'iotln'jdi CASAi. LI ~!G E i; P I~, GOTLAr;os rjatio ~J I LIPPSALA Ull

Läs mer