Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård 2016 2018 mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala"

Transkript

1 Datum: AS Dnr: AS NRF Dnr 083/15 Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala

2 1 Avtalets omfattning Detta avtal är ett ramavtal för akut och remitterad vård. Med detta avses i detta sammanhang högspecialiserad remissbunden elektiv och akut sjukvård, såväl öppen som sluten vård, inom samtliga specialitetsområden. Den planerade vården utförs enligt en, på medicinska grunder utfärdad specialistvårdsremiss av Norrlandstingens godkända remissutställare, eller en egen vårdbegäran från patient. 2 Avtalets syfte I detta avtal regleras ersättningar och villkor för vård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala för patienter från norra sjukvårdsregionen. Avtalsparter är Norrlandstingens Regionförbund, nedan kallat NRF, och Akademiska sjukhuset, nedan kallat Akademiska. 3 Avsiktsförklaring Med detta avtal träffas en överenskommelse om vård och ersättningar. Avsikten är också att fortsatt utveckla samverkan mellan NRF och Akademiska vad gäller t.ex. forskning, utveckling, utbildning och kompetensstöd. 4 Verksamhet Vårdköpen gäller i första hand högspecialiserad sjukvård. Expertrådgivning under dagtid och jourtid samt tillgång till bakjour ingår i avtalet. 5 Priser och ersättningsprinciper Vårdtjänster faktureras enligt Akademiska sjukhusets regionala prislista som årligen fastställs av samverkansnämnden i Uppsala/Örebroregionen. Ersättningsprinciper redovisas enligt bilaga 1 Ekonomiska villkor. 6 Gemensamma regler med riksavtalet I frågor om definitioner, rätt hemlandsting, remittering, akut- och förlossningsvård, vård vid abort, valmöjligheter inom vården samt transporter och resor gäller riksavtalets regler om inte annat särskilt överenskommits. 7 Uppföljning Akademiska skall samverka med NRF i frågor som rör uppföljning och analys av verksamheten samt utveckling av vårdens kvalitet och effektivitet. Parterna är överens om att löpande gemensamt följa upp gällande avtal. Representanter från NRF skall på ledningsnivå ha planerings- och uppföljningsmöten minst två gånger per år, där rapportering och uppföljning av gjorda insatser sker. Vi dessa möten kan t.ex. följande 2(7)

3 behandlas: Införande av nya och dyra behandlingsmetoder, nya kompetenser, synpunkter från verksamheterna samt arbete med patientsäkerhet. Grunden för kvalitetsarbetet på Akademiska sjukhuset finns i sjukhusets kvalitetspolicy. Ett ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i enlighet med föreskriften SOSFS 2011:9 ger ramen till ett ständigt pågående förbättringsarbete. Kvalitetsarbetet är inriktat på att utveckla och stärka det som är kärnan i en god hälso- och sjukvård och som definieras i Socialstyrelsens beskrivning av God Vård, dvs. att den är (1) kunskapsbaserad och ändamålsenlig, (2) säker, (3) patientfokuserad, (4) effektiv, (5) jämlik och (6) ges i rimlig tid. Ovanstående sex kvalitetsområden utgör ram för ett antal formulerade kvalitetsmål och kvalitetskrav. Angivna kvalitetsmål och kvalitetskrav utgör också utgångspunkt för redovisning av årligt kvalitetsbokslut. Akademiska åtar sig att årligen särskilt redovisa kvalitetsresultat inom de områden som Norrlandstingen köper mest vård av Akademiska sjukhuset. 8 Konsult- och återbesök Återbesök och kontroller skall så långt möjligt ske i patientens hemlandsting. Parterna har möjlighet att löpande analysera om så väsentligen sker och vid behov vidta åtgärder för förbättringar, samt utarbeta parametrar för löpande uppföljning. Konsultbesök på något av Norrlandstingens sjukhus ersätts enligt Akademiska sjukhusets prislista eller enligt överenskommelse. 9 Särskilda krav på kontakt och samråd med inremitterande läkare/klinik Patient remitteras för viss åtgärd. Om remissmottagaren anser att annan åtgärd/behandling bör göras som väsentligt avviker från vad som rimligen förväntas eller uttrycks i remissen skall inremitterande läkare/klinik kontaktas innan åtgärd/behandling startas. Motsvarande gäller vid komplikationer som medför ökat behov av vård eller ökad kostnad mot förväntat. Samarbete kring patientens vård och behandling eftersträvas där möjligheter till distansmöten med hjälp av IT och telemedicin skall tas till vara och utvecklas, vilket beskrivs i separat bilaga Utvecklingsområden. Inremitterande läkare/klinik skall således ges möjlighet att delta i väsentliga beslut innan patient/anhörig erbjuds åtgärd. 10 Väntetider För patient som remitteras till Akademiska sjukhuset och inte kan beredas vård inom angiven vårdgarantitid ska sjukhuset snarast, eller senast inom tre veckor från det att remissen mottagits, bedöma om vården kan ges inom angiven vårdgarantitid. Om så inte kan ske, ska detta kommuniceras med remittenten och kontakten ska ömsesidigt dokumenteras så att notering kan ske både i patientens journal i hemlandstinget och i journal på vårdande sjukhus. Akademiska sjukhuset ansvarar för att vidareremittera patienten till annan vårdgivare. Kostnaden för vården hos annan vårdgivare ska av denne debiteras ursprunglig remittent i patientens hemlandsting. 3(7)

4 11 Principer för fakturering, betalningsvillkor m.m. Utförd vård redovisas samlat per vårdtillfälle och faktureras enligt gällande rutiner. Långa vårdepisoder, exempelvis brännskador, faktureras månadsvis. Fakturerings- och vårdstatistik fördelad på operations- och behandlingskod eller motsvarande tillställs berört landsting/förvaltning och Norrlandstingens regionförbund enligt gällande rutiner. Betalningsvillkoren fastställs till 30 dagar. Akademiska åtar sig att samtidigt med faktura leverera epikris eller annat adekvat utskrivningsmeddelande. Fakturan skall vara tydligt utformad med avseende på vad som ingår i kostnaden. På fakturan ska följande specificering göras: Tidpunkt när vården ägt rum Akut vård, planerad vård eller egenremiss/ egen vårdbegäran Personnummer Remitterande klinik Behandlande klinik Underlag för debitering, t.ex. antal vårddagar, besök Öppen eller sluten vård Avtal och avtalspunkt enligt vilken vården lämnas 1 Statistik på utförd vård skall vara Norrlandstingen tillhanda så snart som möjligt, dock senast den 10:e dagen i nästföljande månad. Eventuella förändringar i statistiken skall ske i samråd med köparna innan förändringen sker, så att köparna har möjlighet att anpassa systemen efter statistiken. Dröjsmålsränta utgår enligt räntelagen. Akademiska ska tillhandahålla statistik/särredovisning av kostnader för egenremiss/ egen vårdbegäran. 12 Ekonomisk granskning och medverkan i redovisning av priser och kostnader Företrädare för Norrlandstingens regionförbund äger rätt att granska verksamhet vid Akademiska sjukhuset som rör detta avtal. Med hänvisning till riksavtalets grunder för ersättning och krav på öppenhet vad gäller redovisning av kostnader, deltar Akademiska i de jämförelser av kostnader och priser som genomförs i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting. 13 Force majeure Om avtalsparts rätta fullgörande av sina förpliktelser enligt detta avtal hindras till följd av oförutsedda händelser utom avtalsparts kontroll skall denna brist inte utgöra avtalsbrott enligt detta avtal. Med oförutsedda 1 Uppgift om avtal och avtalspunkt ska finnas enligt specifikation i riksavtalet, men tillämpas inte i detta avtal mellan Norrlandstingen och Akademiska sjukhuset i Uppsala. 4(7)

5 händelser avses arbetskonflikt, blockad, allvarlig smittspridning eller liknande omständighet som parterna inte råder över och som förhindrar avtalspart att fullfölja sina avtalsenliga skyldigheter. 14 Avtalets tid och giltighet Detta avtal gäller för tiden Avtalet förlängs med ytterligare ett år, dvs. under år 2019, om ingen av parterna sagt upp avtalet senast Avtalet gäller under förutsättning att det godkänns av Norrlandstingens regionförbund och av Akademiska sjukhuset. FÖR NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND FÖR AKADEMISKA SJUKHUSET Sara Ekström Per Elowsson Förbundsdirektör Sjukhusdirektör 5(7)

6 Bilaga 1 Ekonomiska villkor Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala Ersättningsprinciper Vårdtjänster faktureras enligt Akademiska sjukhusets regionala prislista som årligen fastställs av samverkansnämnden i Uppsala- och Örebroregionen. Akademiska har under 2015, i samverkan med landstingen i Uppsala/Örebroregionen, genomfört en översyn av ersättningssystemet för den högspecialiserade vården, som bland annat inkluderar en självkostnadsbaserad prislista. Utgångspunkten för avtalet mellan Akademiska sjukhuset och Norrlandstingen är att det inte blir dyrare med den nya prislistan, dvs. nettofaktureringen, baserat på samma volymantagande och samma produktmix som för 2014, uppräknat med LPI exkl. läkemedel. Simuleringar är framtagna och redovisade för Norrlandstingen, för att kunna ge en indikation på effekten av den nya självkostnadsprislistan, samt påvisa att nettofaktureringen inte blir högre. Parterna är överens om att Norrlandstingen ersätter Akademiska för vårdtjänster enligt prislista för respektive år enligt ovan, med avdrag på 18% för alla vårdtjänster. Norrlandstingens nyttjande av Akademiskas helikopter och flygambulans ersätts enligt bilaga till prislistan och rabatteras ej. Implantat, dyrare läkemedel enligt bilaga till prislistan samt medicinsk service, så som skickeprover och PET-undersökningar, som särdebiteras rabatteras ej utan ersätts med faktisk kostnad. De ekonomiska villkoren i denna bilaga gäller för år Under det första halvåret 2017 ska en utvärdering göras av utfallet år En eventuell uppsägning ska ske senast Om en ny överenskommelse om ekonomiska villkor ska tas fram, sker det under andra halvåret av De nya villkoren gäller då för resten av avtalsperioden. 6(7)

7 Bilaga 2 Utvecklingsområden Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala Akademiska sjukhuset och Norrlandstingens regionförbund har kommit överens om att utveckla samarbetet kring vård nära hemmet, så som telemedicin och distansvård. Syftet är att patienter och anhöriga endast ska behöva resa då det är nödvändigt, samt att resurser vid Akademiska och Norrlandstingen utnyttjas på ett effektivt sätt. Målet under avtalsperioden är att vi ska uppnå samma nivå i vårt ömsesidiga samarbete gällande telemedicin och distansvård som man har inom Norrlandstingen. För att uppnå målet krävs en utveckling av arbetssätt och processer för båda parter, med konkreta behandlingsriktlinjer som stöd för vårdgivarna. Företrädare för Akademiska och Norrlandstingen ges i uppdrag att: - Kartlägga inom vilka områden distansvård och telemedicin skulle optimera patientflödet så att patienter skulle kunna behandlas i norra regionen i större utsträckning än i dag - Kartlägga tekniska lösningar som kan behövas för den tekniska samverkan, samt vilka befintliga lösningar redan finns - Starta upp två piloter inom de områden som kartlagts - Redovisa resultat och uppföljning av pilotområdena En redovisning av planen för genomförandet av uppdraget sker till båda parter den 1 april 2016 och en redovisning av resultat och genomförande av piloter sker den 1 oktober Därefter sker en utvärdering av uppdraget och parterna tar gemensamt beslut om hur, och i vilken utsträckning uppdraget sedan kan utvidgas till fler av de kartlagda områdena. 7(7)

Bilaga 2. AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OM SJUKVÅRD

Bilaga 2. AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OM SJUKVÅRD Bilaga 2. AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OM SJUKVÅRD 2008-11-14 1 AVROPSAVTAL FÖR 2009 2011 MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH

Läs mer

MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET NRF 147/18 DIARIE NR K 2018-5544 SAMVERKANSAVTAL MELLAN NORRLANDSTINGENS REGIONFÖRBUND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET 2019-2021 Avtalsparter Part 1: Karolinska Universitetssjukhuset, org. nr. 232100

Läs mer

@ landstinget i Uppsala län

@ landstinget i Uppsala län @ landstinget i Uppsala län Datum: 2016-02-05 Diarienummer: AS2015-0973 Avtalom sjukvård 2016-2019 mellan Ålands hälso- och sjukvård och Akademiska sjukhuset i Uppsala LANDSTINGET I UPPSALA LAN cm landstinget

Läs mer

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Bakgrund Patienten kan välja var hen vill ha sin vård. Med öppen vård menas vård

Läs mer

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland 1. AVTALETS INNEHÅLL OCH SYFTE Detta avtal är ett underavtal till ramavtalet om samverkan mellan Landstinget

Läs mer

Mellanlänsavtal med Region Uppsala

Mellanlänsavtal med Region Uppsala Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-23 1 (3) HSN 2016-4697 Handläggare: Anne Lund Jensen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Mellanlänsavtal med Region Uppsala Ärendebeskrivning

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-10-13 LS-LED15-1304-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 1 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 2 Riksavtalets regler om remiss Kapitel 2 reglerar när hemlandstinget initierar

Läs mer

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson

Revisionsrapport* Regionvård. Landstinget Halland. November 2006 Christel Eriksson Revisionsrapport* Regionvård Landstinget Halland November 2006 Christel Eriksson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 BAKGRUND...5 GENOMFÖRANDE...5 GRANSKNINGSRESULTAT...5 REVISIONELL BEDÖMNING...9

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen

Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Regelverk Remiss inom hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen Grunden för en god vård innebär en kunskapsbaserad, ändamålsenlig, patientfokuserad, säker, effektiv och jämlik vård som ges i rimlig

Läs mer

Granskning av ytterfall vid NUS 2014 på uppdrag av Norrlandstingens Regionförbund

Granskning av ytterfall vid NUS 2014 på uppdrag av Norrlandstingens Regionförbund Granskning av ytterfall vid NUS 2014 på uppdrag av Norrlandstingens Regionförbund Anders Nelvig, Håkan Blom,, Göran Edbom 2(8) Innehållsförteckning 1 Uppdrag 3 2 Bakgrund 3 3 Genomförande 4 4 Metod för

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande:

Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande: Vår beteckning Dnr Ks 18/44 Anbudsförfrågan Verksamhetskonsulter Allmänt Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande: Utredning

Läs mer

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-02-24 LS-LED09-186 18 Fördjupad samverkan inom ortopedi. Samverkansavtal Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner samverkansavtalet

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr).

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr). November 2012 AVTAL med förslag till uppdateringar (uppdateringar angivna med understruken text, tidigare gällande text är angivna med kursiv stil) Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats

Läs mer

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård Anna Åberg och Hasse Knutsson Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård

Remiss inom hälso- och sjukvård Regional medicinsk riktlinje Remiss inom hälso- och sjukvård Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2018-00079) giltigt till februari 2020. Utarbetad av funktionsgrupp chefläkare. Syfte Syftet

Läs mer

Mellanlänsavtal med Landstinget i Uppsala län

Mellanlänsavtal med Landstinget i Uppsala län HSN 2009-06-23 P 9 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-05-25 HSN 0804-0546 Handläggare: Irma Johansson Mellanlänsavtal med Landstinget i Uppsala län Ärendet Stockholms

Läs mer

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND 1(7) MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND Avtal mellan.och gällande utbildning av service- eller. Innehållsförteckning Sid nr 1. AVTALSPARTER OCH KONTAKTPERSONER 2 2. OMFATTNING 3 3.

Läs mer

Principer och riktlinjer för Ersättning

Principer och riktlinjer för Ersättning Sidan 1 (6) Principer och riktlinjer för Ersättning 1 Ersättningar Denna bilaga anger principer och riktlinjer för den Ersättning som kan utgå till Vårdgivaren i enlighet med vårdavtalet. Parterna är överens

Läs mer

Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan

Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan Anette Forsblom Socialchef Karin Jonsson Förvaltningschef För Söderhamns Kommun Datum: Margareta Högberg Kommunchef Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan Läkarmedverkan i den kommunala hemsjukvården i ordinärt

Läs mer

Intäktsredovisning avseende utomlänsvård. Landstinget Dalarna

Intäktsredovisning avseende utomlänsvård. Landstinget Dalarna www.pwc.se Revisionsrapport Intäktsredovisning avseende utomlänsvård Projektledare Emil Forsling Projektmedarbetare Fredrik Winter Februari 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Regelverket för remisshantering Definitionen av en remiss är, enligt SOSFs 2004:11, ett dokument angående en patient som innehåller en beställning av en

Läs mer

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan PTS) och org nr. (nedan Leverantören) har träffats AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER Leverantören förbinder sig att utföra betalnings- och inkassotjänster

Läs mer

Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08

Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna 2008-06-18 Rev /08041 Johan Magnusson Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08 1 Köpt vård intern kontroll Inledning Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

Överenskommelse. Parter i denna överenskommelse är Försäkringskassan, Samordningsförbundet i Umeå och Västerbottens läns landsting

Överenskommelse. Parter i denna överenskommelse är Försäkringskassan, Samordningsförbundet i Umeå och Västerbottens läns landsting Dnr 054928-2009 Datum 2009-06-08 Överenskommelse Mellan Försäkringskassans Lokala Försäkringscenter i Umeå (org.nr 242000-0248), nedan kallad Försäkringskassan, Västerbottens läns landsting (org.nr 232100-0222),

Läs mer

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting.

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting. Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Remisser Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Enligt Socialstyrelsens föreskrift 2004:11, Ansvar för remisser för patienter inom hälso- och

Läs mer

Bilaga 3. Ramavtal SMHI och XXXXX

Bilaga 3. Ramavtal SMHI och XXXXX Bilaga 3 Ramavtal SMHI och XXXXX Innehållsförteckning 1 Parter... 1 2 Avtalets omfattning... 1 3 Avtalstid - Förlängning... 1 4 Avtalshandlingar... 1 5 Överlåtelse av avtalet... 1 6 Leverantörens åtaganden...

Läs mer

Kvalitetspolicy GRUNDEN FÖR EN STÄNDIG FÖRBÄTTRING AV ARBETSTERAPI

Kvalitetspolicy GRUNDEN FÖR EN STÄNDIG FÖRBÄTTRING AV ARBETSTERAPI Kvalitetspolicy GRUNDEN FÖR EN STÄNDIG FÖRBÄTTRING AV ARBETSTERAPI Kvalitetspolicy, antagen av fullmäktige 2010, uppdaterad 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Gelinda Jonasson På omslaget: Linda Gustafsson,

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Fotterapeut Gunnel Pettersson (530624-3220) Suderbys Hangvar Företag Organisationsnummer Adress 620

Läs mer

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-02.24 LS-LED09-187 19 Fördjupad samverkan inom gynekologisk onkologi. Samverkansavtal Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner samverkansavtalet

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland avseende listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland avseende listning över länsgräns Listning över länsgräns LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND LANDSTINGET SÖRMLAND Diarienummer LiÖ: LiÖ 2014-216 Diarienummer DLL: LS-LED14-330 Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2018-12-4 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

FLIK 12 RIKSAVTALET FÖR UTOMLÄNSVÅRD

FLIK 12 RIKSAVTALET FÖR UTOMLÄNSVÅRD FLIK 12 RIKSAVTALET FÖR UTOMLÄNSVÅRD LeS; 2009-05-24; 14:39 et för utomlänsvård... 3 1 Avtalets omfattning... 3 2 Hälso- och sjukvård efter remiss från hemlandstinget... 3 3 Akut- och förlossningsvård

Läs mer

Ett underavtal till Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Ett underavtal till Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 Bilaga 2 Avtal om vård vid universitetssjukhus mellan landsting och regioner i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 Ett underavtal till Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Läs mer

Kommersiella villkor m.m.

Kommersiella villkor m.m. Kommersiella villkor m.m. Priser (vid avrop) Tjänsterna är prissatta per timme med ett angivet takpris som inte får överskridas. Debitering ska baseras på faktiska förhållanden. Endast utförda arbetsuppgifter

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Ramavtal för köp/sälj av äldreboendeplatser mellan kommuner

Ramavtal för köp/sälj av äldreboendeplatser mellan kommuner KOMMUNALFÖRBUNDET GR Lars-Göran Jansson Bilaga 2a 2008-04-28 Styrgruppen för det sociala området Ramavtal för köp/sälj av äldreboendeplatser mellan kommuner Den sociala styrgruppen har tidigare beslutat

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

JiL Socialstyrelsen. God vård Samtliga villkor under denna rubrik ska vara uppfyllda senast den 1 januari 2011.

JiL Socialstyrelsen. God vård Samtliga villkor under denna rubrik ska vara uppfyllda senast den 1 januari 2011. JiL Socialstyrelsen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Enheten för rikssjukvård och effektivitetsanalys 2009-05-25 Dnr 9405/2008 1(6) Landstinget i Uppsala län Box 602, 751 25 Uppsala Socialstyrelsens beslut

Läs mer

Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för patienter och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet

Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för patienter och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet RV2009, v5.0, 2018-05-16 1 (4) Patienter Boende Boende för vid planerad vård utanför det egna

Läs mer

Granskning av kontroll över kostnader för utomlänsvård

Granskning av kontroll över kostnader för utomlänsvård Granskning av kontroll över kostnader för utomlänsvård Rapport nr 04/2016 November 2016 Ingrid Lindberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 4:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

8 Regler för regional samverkan 2015

8 Regler för regional samverkan 2015 8 Regler för regional samverkan 2015 8.1 Regional medicinsk samverkan 8.1.1 Regionavtal och beslut i Södra Regionvårdsnämnden 8.1.2 Regionala medicinska kunskapsgrupper 8.1.3 Regionala chefssamråd 8.2

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, , Bårtransporter av avlidna

AVTAL. Ramavtal, , Bårtransporter av avlidna AVTAL Ramavtal, 108-05, Bårtransporter av avlidna Parter Mellan Åhlbergs Begravningsbyrå AB, Storgatan 4, 620 12 HEMSE, nedan kallad entreprenören och Gotlands kommun, Hälso- och sjukvårdsnämnden, 621

Läs mer

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött DIARIENR UE/120027 Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött Anm: Texter med blå teckenfärg kommer att fastställas i samband med upprättande av upphandlingskontraktet.

Läs mer

Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden

Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden 2018-02-14 Uppföljning Avtal om vård 2017 Ledningsnivå Gemensamt Ledningsnivå Enskilt Verksamhetsnivå Ersättningsmodellen Upprättare

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER

RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER Upphandling av ramavtal avseende juristtjänster 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan kallad PTS) och NN org nr (nedan kallad Konsultföretaget) har träffats RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER

Läs mer

Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer

Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer Med giltighet fr o m den 1 mars 2004 Macintosh HD:Desktop Folder:riksavtalet_nov_allt.doc 1 Upplysningar om rapportens innehåll lämnas på Landstingsförbundet

Läs mer

AVTAL GÄLLANDE FÖRHYRNING AV OPERATIONSSAL PÅ VISBY LASARETT

AVTAL GÄLLANDE FÖRHYRNING AV OPERATIONSSAL PÅ VISBY LASARETT HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- FÖRVALTNINGEN GOTLANDS KOMMUN AVTAL AVTAL GÄLLANDE FÖRHYRNING AV OPERATIONSSAL PÅ VISBY LASARETT Mellan TPL Medical AB, (förhyrare) org. nr.556659-1821, Kopparviksgatan 9, 621 58

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Avtal om listning över länsgränser

Avtal om listning över länsgränser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-07 1 (3) HSN 1311-1240 Handläggare: Jan-Olov Wiklund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 3 Avtal om listning över länsgränser Ärendebeskrivning

Läs mer

Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik. Liselotte Joelson 2013-10-09

Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik. Liselotte Joelson 2013-10-09 Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik Lärandemål Få förståelse för hur ett kvalitetssystem är uppbyggt Förstå hur kvalitetssäkringen fungerar i praktiken Hur kan man själv bidra till att upprätthålla

Läs mer

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem

Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem Avtal För bedrivande av hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem 1 Parter Mellan nedanstående parter, kommunen och leverantören har följande avtal träffats. Kommunen: Stenungsunds kommun Strandvägen

Läs mer

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren.

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden XXXX-XX-XX till XXXX-XX-XX med möjlighet

Läs mer

Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård

Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård 1 (6) Avdelningen för Särskilda vårdfrågor Individuella vårdfrågor Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård - rapporteringsanvisning

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns Listning över länsgräns 2014-03-12 LANDSTINGET GÄVLEBORG LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Diarienummer LG: Diarienummer LUL: Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

Kapitel 10 Riks- och regionvård avgiftshandboken

Kapitel 10 Riks- och regionvård avgiftshandboken 1(30) Kapitel 10 Riks- och regionvård avgiftshandboken Riks- och regionvård... 4 Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer... 4 1 Avtalets omfattning... 4 2 Hälso- och sjukvård efter remiss från hemlandstinget...

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utomlänsersättningar 2007 för viss specialisttandvård

Tjänsteskrivelse. Utomlänsersättningar 2007 för viss specialisttandvård Landstinget Halland Tjänsteskrivelse (hi4 a c /R' g.4 s 070205 Datum Diarienummer 2007-01-17 Ls070033-1 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Planerings- och utvecklingsavdelningen Tf n 035-13

Läs mer

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården Datum Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården 1. Parter Vårdenhetens namn och ort: Kommunens namn: 2. Avtalstid Avtalet gäller

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2016 2017-01-08 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Regionvård: fakturahantering och kontroll

Regionvård: fakturahantering och kontroll Regionvård: fakturahantering och kontroll Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-12-13 17REV52 2(19) Sammanfattning De fyra norrlandstingen/regionerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland samt

Läs mer

1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med

1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med Allmänna villkor Giltiga från och med den 5 mars 2015 Villkoren omfattar elva (11) punkter och fem (5) sidor 1. Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 2005-11-09 ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 REVIDERING 2006 Folktandvården ÖVERENSKOMMELSE FÖR ÅR 2005-2007 OM TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA LÄN 1 VÅRDÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Upphandling av undersökningar av miljögifter och metaller i fisk

Upphandling av undersökningar av miljögifter och metaller i fisk LOGGO AVTAL Upphandling av undersökningar av miljögifter och metaller i fisk Avtal 1. ALLMÄNT 1.1. Avtalsparter Detta avtal upprättas av?? vattenvårdsförbund. Beställare?? vattenvårdsförbund Adress:??

Läs mer

MA-Skåne Inköpare Jessica Hedin

MA-Skåne Inköpare Jessica Hedin MA-Skåne Inköpare Jessica Hedin Datum Tel 046-755 01 98 2007-10-12 1 (6) Jessica.a.hedin@skane.se Diarienr MA/070144 AVTAL Avtalsnr: MA/070144-02 (Operationshandskar) Leverantör: Cardinal Health AB Box

Läs mer

MELLAN LANDSTINGET SÖRMLAND OCH REGION VÄSTMANLAND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

MELLAN LANDSTINGET SÖRMLAND OCH REGION VÄSTMANLAND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET Diarie nr K 2017-0890 Version 2017-03-13 SAMVERKANSAVTAL MELLAN LANDSTINGET SÖRMLAND OCH REGION VÄSTMANLAND OCH KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET 2017-2020 Avtalsparter Part 1: Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2017 2018-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun Överenskommelse mellan Region Gävleborg och länets kommuner gällande personer med omfattande hälso - och sjukvårdsinsatser som vårdas i hemmet ~ Region ID Edsbyn&AijiJ,-jusdals n Kommun ~ Gävleborg s,0v,nlwskomrun

Läs mer

Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden

Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden Uppföljning Avtal om vård vid universitetssjukhusen Samverkansnämnden 2016-06-02 Upprättare Innehåll Bakgrund avtalet förändringen mot förr Uppdrag hos Avtalsgruppen Uppföljning av ekonomin Uppföljning

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter f allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete. Träder i kraft 1 januari 2012

Socialstyrelsens föreskrifter f allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete. Träder i kraft 1 januari 2012 Socialstyrelsens föreskrifter f och allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete Träder i kraft 1 januari 2012 SOSFS 2011:9 ersätter Socialstyrelsens ledningssystem

Läs mer

Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer MED GILTIGHET FR.O.M. DEN 1 MAJ 2011

Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer MED GILTIGHET FR.O.M. DEN 1 MAJ 2011 Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer MED GILTIGHET FR.O.M. DEN 1 MAJ 2011 1 2 Förord Riksavtalet för utomlänsvård har bestämmelser om vad som gäller när en person får vård utanför sitt eget hemlandsting.

Läs mer

Rutin m m i samband med transport av avlidna

Rutin m m i samband med transport av avlidna Rutin m m i samband med transport av avlidna Bakgrund Bakgrund till denna rutin är cirkulär 2005:52 från Sveriges Kommuner och Landsting Underlag för rutiner kring omhändertagande av avlidna. I hälso-

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003

Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003 Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003 1. Bakgrund Inom GR finns sedan 1997 ett avtal gällande gymnasiesamverkan inom Göteborgsregionens intagningsområde

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Vårdval Tandvård i Kalmar Län

Vårdval Tandvård i Kalmar Län Vårdval Tandvård i Kalmar Län Bilaga 2.1: Ersättning för allmäntandvård till barn, ungdomar och unga vuxna Diarienummer: 170364 Datum: 171129 Innehåll 1. Inledning 3 2. Ersättningsmodellens struktur 3

Läs mer

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093

KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 KONTRAKT HEMTJÄNST LOV TI 2011-1093 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Södertälje kommun (2000-0159) nedan kallad Beställaren, och Leverantören (xxxxxx-xxxx)nedan kallad Leverantören har följande

Läs mer

HUVUDAVTAL AVSEENDE TRANSITERING AV DRICKSVATTEN

HUVUDAVTAL AVSEENDE TRANSITERING AV DRICKSVATTEN HUVUDAVTAL AVSEENDE TRANSITERING AV DRICKSVATTEN Bakgrund Nacka kommun transiterar av Stockholm Vatten AB levererat dricksvatten genom Nacka till Värmdö kommun. Villkor för transiteringen regleras i detta

Läs mer

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:20 Slutversion 2009-06 2 Bakgrund

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

DRAG Ps. Varför? Statistik och avvikelser talar för brister. Hur? Egengranskning? Vad? Kvantitet och kvalitet i informationsöverföring.

DRAG Ps. Varför? Statistik och avvikelser talar för brister. Hur? Egengranskning? Vad? Kvantitet och kvalitet i informationsöverföring. Oktober 2014 träffades representanter med ansvar för den samordnade vårdoch omsorgsprocessen inom psykiatrin i Södra Älvsborg för att påbörja arbete att ta fram metoder för egengranskning och förbättringsarbete

Läs mer

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören.

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. Bilaga 8 1. Parter Avtal Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation. Handläggare: Agneta Calleberg Mats Haapanen 1 (3) PaN 2015-09-17 P 9 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-26 PaN 1210-0436549 K 2268-2012 Principärende Väntat tio år på operation Ärendet Patientnämnden behandlade

Läs mer

Ramavtal Växtservice SMHI - XXX

Ramavtal Växtservice SMHI - XXX Bilaga 2 Ramavtal Växtservice SMHI - XXX Innehållsförteckning 1 Parter... 1 2 Avtalets omfattning... 1 3 Avtalstid - Förlängning... 1 4 Avtalshandlingar... 1 5 Överlåtelse av avtalet... 1 6 Leverantörens

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-19 1 (6) HSN 2017-1605 Handläggare: Anders Nettelbladt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2015

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2015 VO Vårdnära administration och service 2016-03-20 1 (6) Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2015 VO Vårdnära administration och service Södertälje Sjukhus AB 152 86 Södertälje Organisationsnr: 556775-9922

Läs mer

Överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län 1 Överenskommelse om omhändertagande av avlidna mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län 2017-03-30 Antagen av Landstingsfullmäktige den 20 november 2018 1 Innehåll 1. Överenskommelsens

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Bilaga 4 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Handläggare 2019-01-01 LK/180674 Ersättningssystem 2019 Innehållsförteckning Definition av begrepp och nivåer i ersättningsystemet... 2 1.0 Ersättning

Läs mer