EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen Sosiaali- ja terveyskeskus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen 12.8.2008 Sosiaali- ja terveyskeskus"

Transkript

1 EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen Sosiaali- ja terveyskeskus AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM EKENÄS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSCENTRAL FR.O.M Där förändring föreslås finns nu gällande avgift inom parentes. Avgiftstaket är 590 /kalenderår. Avgifter för service i hemmet, 3. (OBS! FR. O. M !) På basen av förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården (912/1992) uppbärs månadsavgift för fortgående och regelbunden service i hemmet. Med fortgående och regelbunden service avses service regelbundet minst en gång per vecka. I månadsavgift uppbärs högst den i förordningen fastställda procentandelen av den inkomst som överskrider inkomstgränsen /mån. Antal personer Inkomstgräns Betalnings- /månad procent (445) (820) (1.285) (1.590) (1.925) (2.210) 11 När antalet personer är större än sex höjs inkomstgränsen med 294 (270 ) och betalningsprocenttalet sänks med en procentenhet för varje därpå följande person. Om inkomsterna understiger ovan angivna inkomstgränser erläggs ingen avgift. För service i hemmet uppgörs i samråd med klienten en service- och vårdplan. Planen skall omfatta såväl hemsjukvård som hemservice. Planen justeras när servicebehovet förändras. Utgående från service- och vårdplanen uträknas månadsavgiften i procent av den i förordningen högsta betalningsprocenten ovan enligt följande: Antal besök/vecka Antal besök/månad % 35 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Maximimånadsavgiften för service i hemmet är 970. Avgift som uppbärs får dock högst motsvara en timersättning om 31. Ifall klienten, för hemsjukvårds- eller hemserviceuppgifter, även anlitar privat serviceproducent bör detta beaktas i service- och vårdplanen. Av sådan klient uppbär staden en så stor del, av den på ovan beskrivet sätt uträknade månadsavgiften, som i service- och vårdplanen motsvarar stadens andel.

2 2 (7) Tillfällig service i hemmet För tillfällig service i hemmet uppbärs avgift enligt besökets längd. För besök 0-30 minuter uppbärs avgift 3,50. För besök över 30 minuter - 2 timmar uppbärs avgift 7,00. För besök över 2 timmar - 5 timmar uppbärs avgift 20,00. För besök över 5 timmar uppbärs avgift 25,00. Besök som varar över 2 timmar betraktas alltid som hemservice. För tillfällig hemsjukvård i form av läkar- eller tandläkarbesök uppbärs 12,80 (11,00 ) och av övrig personal 8,10 (0 ). Om läkare och övrig personal som tillfällig hemsjukvård gör ett gemensamt besök uppbärs för besöket 12,80 (11,00 ). För tillfälliga "förebyggande tillsyningsbesök såväl inom hemsjukvård som inom hemservice uppbärs ingen avgift. Avgifter för färdtjänst för gravt handikappade, 6 Avgiften för färdtjänst enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987) är fr.o.m ,50 /enkel resa. Avgifter för öppenvård vid hälsovårdscentral, 7 Avgifterna för läkarbesök uppbärs enligt förordningens maximibelopp. För läkarbesök på mottagningen uppbärs således en årsavgift om 25,60 (22,00 ) som gäller ett kalenderår. Om klienten inte erlägger denna avgift betalar klienten i stället en besöksavgift om 12,80 (11,00 ). Besöksavgift får dock tas endast för de tre första besöken på samma hälsovårdscentral under kalenderåret. Vid hälsovårdscentralens jourmottagning uppbärs från fredag klockan till måndag klockan 8.00 samt helgdagar, hos personer som fyllt 18 år, i stället för ovannämnda årsavgift/besöksavgift en avgift om 17,50 (15,00 ) per besök. Årsavgiften och besöksavgiften täcker således inte besök på ovan nämnda jourtid. Avgiften för jourbesök beaktas inte då de tre första 12,80 :s besöksavgifterna under kalenderåret räknas. Ifrågavarande avgifter för får inte uppbäras av personer under 18 år. Enligt social- och hälsovårdsnämndens beslut uppbärs för vaccination inför utlandsresa eller övriga extra vaccinationer ingen avgift. Patienten står själv för anskaffningen av vaccin. Vaccination som hör till det normala vaccinationsprogrammet är avgiftsfri. Avgift för individuell fysioterapi vid hälsovårdscentral uppbärs enligt maximiavgift, 7,00 (6,00 ) per vårdtillfälle. De ovannämnda avgfiterna för öppen vård vid hälsovårdscentral räknas med i avgfifstaket.

3 3 (7) För vård i grupp vid fysioterapiavdelningen uppbärs en avgift om 3,50 (3,00 ) per vårdtillfälle. För vård i serie som ges i grupp debiteras avgiften för hela serien då vården inleds. Hyror vid fysioterapiavdelningen: För simbassäng och bastu (ingen särskild hyra tillämpas för enbart simbassäng) 55,00 /h per grupp. För individuell bassängbehandling med utomstående fysioterapeut 10,00 (6,00 ). För gymnastiksal 35,00 /h. Laboratoriebesök av patienter som inte har Ekenäs som hemort: Social- och hälsovårdscentralens laboratorium utför kontrollprover för patienter som inte har Ekenäs som hemort i följande fall: ny eller ändrad vätskedrivande medicinering Marevan-medicinering diabetespatienter Patienten skall ha en betalningsförbindelse från hemorten. Då det gäller övriga, av utomstående läkare ordinerade laboratorieprover hänvisas patienten till hemortens hälsovårdscentral. Grannkommuners invånare anlitar alltid sin egen hälsovårdscentral. Avgifter för undersökning och vård av munhåla och tänder, 9 Avgift uppbärs enligt förordningens maximibelopp. Grundavgiften för undersökning och vård av mun och tänder vid hälsovårdscentral är således 7,00 /besök (7,00 ), då vården ges av en munhygienist, 9,00 /besök (7,00 ), då vården ges av en tandläkare och för vård som ges av en specialtandläkare 13,00 /besök (11,00 ). Utöver grundavgiften uppbärs för undersöknings- och behandlingsåtgärder avgifter i enlighet med förordningens maximibelopp. Avgifter för vård i serie, 11 Avgift uppbärs enligt förordningens maximibelopp. Avgiften är således 7,00 /vårdtillfälle (6,00 ). Avgiften får dock uppbäras för högst 45 vårdtillfällen under ett kalenderår. Avgifter för vård i serie räknas med i avgiftstaket. Avgifter för kortvarig anstaltsvård, 12 Avgiften som uppbärs är 30,30 /vårddygn (26,00 ), förordningens maximibelopp. Avgift får ej uppbäras av klient som inte har fyllt 18 år till den del vårddagarna är flera än 7 under kalenderåret. Avgifter för kortvarig anstaltsvård räknas med i avgiftstaket. Efter att avgiftstaket överskridits uppbärs 14,00 /vårddygn (12,00 ) under den tid frikortet gäller. Denna nedsatta avgift får dock inte uppbäras av klient under 18 år.

4 4 (7) Avgifter för dag- och nattvård, 13 Avgiften som uppbärs är 14,00 /dygn (12,00 ), förordningens maximibelopp, om dag/nattvårdstiden överskrider 4 h/dygn och 9,50 /dygn (8,00 ) om dag/nattvården uppgår till högst 4 h/dygn. Efter att klienten har uppnått avgiftstaket uppbärs för måltider 9,50 /dygn (8,00 ) om vistelsen i enheten varar över 4 h/dygn och 5,00 /dygn för vistelse högst 4 h/dygn. Avgift får ej uppbäras av klient som inte har fyllt 18 år till den del vårddagarna är flera än 7 under kalenderåret. Transportavgift som uppbärs av de klienter som utnyttjar stadens transportfordon vid resorna till och från dag/nattvården är 3,50 /enkelresa. Avgifter för dag- och nattvård räknas med i avgiftstaket. Avgifter för rehabilitering, 14 Avgift uppbärs såsom hittills enligt förordningens maximibelopp. Således uppbärs i avgift 10,50 /vårddag (9,00 ). Avgifter för rehabilitering räknas med i avgiftstaket. Efter att avgiftstaket överskridits är rehabiliteringen avgiftsfri. Avgifter för långvarig anstaltsvård, 15 Avgift uppbärs enligt förordningen, 82 % av vårdtagarens nettomånadsinkomst dock så att vårdtagaren har minst 90 /månad i genomsnitt till sitt förfogande. Den högsta avgift som uppbärs är /månad. Avgifter inom barnskyddet, 20 Avgifterna av föräldrarna för familje- eller anstaltsvård eller boendeservice fastställs med beaktande av lagen om klientavgifter 7 av den tjänsteman som fungerar som chef för socialarbetet och således är ansvarig för barnskyddsärenden. Avgifterna fastställs med beaktande av föräldrarnas utkomstmöjligheter och vårdsynpunkter. Den avgift som enligt lagen om klientavgifter 7 2 och 3 mom. uppbärs av barnets eller den unga personens inkomster för familjevård, anstaltsvård eller boendeservice som enligt barnskyddslagen har getts i form av stödåtgärder inom den öppna vården, vård utom hemmet eller eftervård får uppgå till högst 1.247,30 /månad vilket även är förordningens maximibelopp. Avgiften får dock inte överstiga kostnaderna för produktionen av servicen.

5 5 (7) Avgifter för läkarintyg, 23 Avgift för intyg utfärdade av läkare eller tandläkare uppbärs enligt förordningens maximibelopp 31,50 (27,00 ) för följande intyg: - T-intyg eller därmed jämförbart intyg - sjömansintyg - intyg till försäkringsbolag (E-intyg, intyg för tandskador) - skatteintyg - internationellt vaccinationsintyg utfärdat av läkare (ex. gula febern) - läkarintyg på blankett 128 (f.d. livsmedelsintyg) - friskhetsintyg, samt - övriga fritt formulerade intyg Som avgift för läkarintyg som behövs för att få eller behålla den körrätt som avses i vägtrafiklagen (267/1981) uppbärs 38,00. Följande intyg förblir avgiftsfria: - B-intyg till Folkpensionsanstalten (gäller dagpenning, pension, rehabilitering, gratis eller nedsatta mediciner) - C-intyg till Folkpensionsanstalten (gäller ansökan om vårdbidrag och handikappbidrag) - intyg för färdtjänst - intyg för ansökan om rehabilitering för frontveteraner - intyg för handikappservice - hälsointyg för ungdomar, vilket baserar sig på material insamlat i samband med skol- och studenthälsovården. Avgift för outnyttjad mottagningstid som inte avbeställts, 25 För oannulerade besök hos läkare och tandläkare uppbärs en avgift om 31,50 (27,00 ), förordningens maximibelopp. Avgiften uppbärs inte för barn under 15 år, vilket betyder att åringar som har gratis tandvård vid oannulerade besök erlägger 31,50 (27,00 ). Godtagbar orsak att inte uppbära avgift är: - om tiden har annulerats i god tid eller vid sjukdomsfall senast samma dags morgon - om frånvaron förorsakats av patientens eller dennes nära anhörigs plötsliga insjuknande, olycksfall eller död och patienten därför inte har haft möjlighet att annulera tiden - om patienten p.g.a. annan giltig orsak uteblir. Avgifter för service under ledighet för närståendevårdare När kommunen ordnar vård under ledighet för närståendevårdare enligt lagen om stöd för närstående vård (937/2005), uppbärs för vården en avgift på 9,90 /dag.

6 6 (7) Avgifter för övrig socialservice, socialvårdslagen Avgift för tvätt 2,00 /maskin. Avgift för måltid intagen i verksamhetsenhet 4,90 /måltid. Avgift för måltid som levereras hem 6,00 /måltid. Avgift för badservice 3,00 /bad/person. Trygghetsservice: Avgiften är 25,25 /mån. för klient som har till förfogande av social- och hälsovårdscentralen utplacerad trygghetstelefon. Färdtjänst: Avgiften för färdtjänst enligt socialvårdslagen är 3,50 /enkel resa. Avgifter för serviceboende Resurserat serviceboende Av invånarna uppbärs gängse hyra samt övriga i hyresavtalet fastställda boendekostnader. Av invånarna uppbärs avgift för måltider. För samtliga måltider under dygnet uppbärs 262,00 /mån. För invånare som för sin tvätt anlitar serviceboendets personal och tvättmaskiner uppbärs en avgift för tvätt, 22,00 /mån. Av invånarna uppbärs en grundavgift för den service som ges i enlighet med den individuella vårdplanen. Grundavgiftens storlek bestäms med hjälp av RAVA-index och MMT-test. Grundavgiften är graderad till 110,00 /mån, 160,00 /mån eller 210,00 /mån, beroende på den mängd service som invånaren erhåller. Om inga RAVA- och MMT mätningar har gjorts uppbärs en avgift på 160 /månad. Av invånarna uppbärs en månatlig serviceavgift som fastställs enligt den personliga betalningsförmågan. Serviceavgiften beräknas på följande sätt: Från den månatliga nettoinkomsten avdras följande månatliga utgifter: - hyra - avgiften för måltider - medel för personligt bruk 110,00 - grundavgiften för serviceboendet. Av den återstående nettoinkomsten uppbärs högst 60 % i serviceavgift. Invånaren bör dock alltid få behålla minst 110,00 /mån för personligt bruk. Dessa medel är avsedda för personliga utgifter samt mediciner och sjukkostnader. Avgift för periodboende i servicebostad, Tenala Servicehem, Hemmet är 18,00 /dygn.

7 7 (7) Avgifter för övrig boendeservice: - för bostäder som upphyrts för boendeservice uppbärs gängse hyra (för pensionärer och gruppboende) - för bostäder som upphyrts för boendeservice för unga uppbärs hyra enligt betalningsförmåga, högst de verkliga kostnaderna - för bostäder som anskaffats för boendeservice (av staden ägda bostäder) uppbärs gängse hyra. Klientavgift vid Social- och hälsovårdscentralens rehabiliteringscenter 7,00 /dag. Avgift för utvecklingsstördas korttidsvård på Högsand är 30,30 /vårddag. Avgift uppbärs inte för utvecklingsstördas veckoslutsvård på Högsand. Avgifter som uppbärs för hälsovårdstjänster inom den öppna vården tillämpas inte på personer som avses i Lag om specialomsorger om utvecklingsstörda 1 mom. 1. I lagen avses som utvecklingsstörd: Person som på grund av medfödd eller i utvecklingsåldern erhållen sjukdom, defekt eller skada hämmats eller störts i sin utveckling eller sina psykiska funktioner.

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården (912/1992)

Läs mer

AVGIFTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FRÅN OCH MED

AVGIFTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FRÅN OCH MED 1 AVGIFTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FRÅN OCH MED 1.1.2018 Inledning... 2 Minimibelopp... 2 Textdel, bilaga A... 2 Månadsavgift för regelbunden service i hemmet... 2 Tillfällig hemsjukvård... 3 Avgift

Läs mer

KLIENTAVGIFTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA 2010. Nuvarande avgift 12,80 25,60 17,50 31,50 590,00 38,00 31,50

KLIENTAVGIFTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA 2010. Nuvarande avgift 12,80 25,60 17,50 31,50 590,00 38,00 31,50 KLIENTAVGIFTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA 2010 A. Klientavgifter som indexjusteras Resultatområdet hälsovårdstjänster Nuvarande avgift Ny avgift Den nya avgiften träder i kraft Avgifter för

Läs mer

AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M. 1.3.2016

AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M. 1.3.2016 AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M. 1.3.2016 HÄLSOVÅRDSSERVICE Vid fastställande av avgifter är som grund lagen om klientavgifter (senast ändrad 1329/2010) och statsrådets

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Handikappservicens klientavgifter

Handikappservicens klientavgifter Social- och hälsovårdssektorns klientavgifter från 7.3.2016 Stadsstyrelsens beslut 29.2.2016, 75 Handikappservicens klientavgifter 1. Färdtjänst 1.1 För färdtjänst för en person med grav funktionsnedsättning

Läs mer

AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M

AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M. 1.1.2018 HÄLSOVÅRDSSERVICE Vid fastställande av avgifter är som grund lagen om klientavgifter (734/1992) och statsrådets förordning

Läs mer

De indexbundna klientavgifterna inom social- och hälsovården ändras vid ingången

De indexbundna klientavgifterna inom social- och hälsovården ändras vid ingången Kuntaliitto Kommunförbundet Jean-Tibor IsoMauno, Anu Nemlander, Mari Patronen, Jaana Viemerö, Tuula Kock, Tuija Savolainen Cirkulär 12.12.2017 28/2017 Till kommun- och stadsstyrelserna och samkommunernas

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

läkarbesök på en hälsovårdscentral

läkarbesök på en hälsovårdscentral 5HJHULQJHQVSURSRVLWLRQWLOO5LNVGDJHQPHGI UVODJWLOO ODJ RP lqgulqj DY RFK D ODJHQ RP NOLHQWDYJLIWHU LQRPVRFLDORFKKlOVRYnUGHQ 352326,7,21(16+898'6$ /,*$,11(+c// I denna proposition föreslås att lagen om klientavgifter

Läs mer

Lojo grundtrygghetssektors taxa för hemvård och stödtjänster från 1.4.2014

Lojo grundtrygghetssektors taxa för hemvård och stödtjänster från 1.4.2014 1 Grundtrygghetssektorn Senior- och sjukhusservicen/hemvården Ojamogatan 34 08100 Lojo tfn 019 3690 Bilaga: Hemvården Lojo grundtrygghetssektors taxa för hemvård och stödtjänster från 1.4.2014 Allmänna

Läs mer

PER AVGIFTER, ARVODEN OCH VERKSAMHETSANVISNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN FRÅN 1.1.2015

PER AVGIFTER, ARVODEN OCH VERKSAMHETSANVISNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN FRÅN 1.1.2015 PER AVGIFTER, ARVODEN OCH VERKSAMHETSANVISNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN FRÅN 1.1.2015 SENIORSERVICEN VA AVGIFTER FÖR HEMVÅRD Kriterier för regelbunden hemvård: - Servicebehovet med RAVA-mätning

Läs mer

Instruktion för korttidsvård dygnet runt

Instruktion för korttidsvård dygnet runt Instruktion för korttidsvård dygnet runt 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om korttidsvård 1.1.2017 2 Allmänt Med korttidsvård dygnet runt avses här tillfällig

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Sammandrag av patientavgifterna vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt år 2019.

Sammandrag av patientavgifterna vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt år 2019. PATIENTAVGIFTER 2019 Sammandrag av patientavgifterna vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt år 2019. Poliklinikavgift 41,20 Vårddagsavgift 48,90 Dagkirurgisk avgift 135,10 Nedsatt vårddagsavgift 22,50

Läs mer

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 12.06.2014 Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 Kommunerna kan själva fastställa avgiftsgrunder

Läs mer

1. Nuläge och föreslagna ändringar

1. Nuläge och föreslagna ändringar RP 230/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med f"orslag till lag om ändring av lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Hemvårdens klientavgifter

Hemvårdens klientavgifter 4/2012 Tjänstepaletten inom hemvården i Helsingfors Bilaga Hemvårdens klientavgifter Prislista på sidorna 2 3 Exempel på klientavgifter på sidorna 4 10 Avgifterna för stödtjänsterna inom hemvården från

Läs mer

GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M

GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M 1 GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M. 1.3.2017 2 Sisällys 1. HÄLSOVÅRD... 4 1.1 Hälsocentralavgift... 4 1.2. Avgifter för jourbesök på hälsocentralen... 4 1.3 Hälsocentralens

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård...

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård... Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård... 1 2 Arvoden för närståendevård... 1 3 Utbetalning av vårdarvode...1 3.1 Grund för minskning

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR 1 (8) PERMANENTA ANVISNINGAR Stöd för närståendevård 7 VOND 13.6.2013 Bilaga 9, VOND 29.8.2013 106 Bilaga Dnr 649/5.12.2000/2013 GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR Gäller:

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård i Karleby och Kronoby Arbetsgrupp: Lena Aho-Rintamäki, Iiris Jurvansuu, Kaija Keski-Rahkonen, Eija Korkia-Aho och Hanna

Läs mer

Avgifter för regelbunden hemvård

Avgifter för regelbunden hemvård 1 Grundtryggheten/Seniorservicen 22.12.2015 Avgifter för regelbunden hemvård 1.1.2016 För fortgående och regelbunden hemsjukvård och för hemservice enligt 9 1 momentet 1 punkten i socialvårdsförordningen

Läs mer

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Godkänd av socialnämnden i Geta kommun den 13.09.2017 61 Arvode justeras årligen, justerat inför 2018 Vad innefattar stöd för närståendevård?

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

FAMILJEVÅRDSSTADGA. Uppdaterad av styrelsen 27.3.2009 30

FAMILJEVÅRDSSTADGA. Uppdaterad av styrelsen 27.3.2009 30 FAMILJEVÅRDSSTADGA Uppdaterad av styrelsen 27.3.2009 30 1. FAMILJEVÅRD Om familjevården stadgas i socialvårdslagen (710/1982), familjevårdarlagen (312/92) och lag om ändring av 2 och 3 i familjevårdarlagen

Läs mer

AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM HANDIKAPPOMSORG OCH VUXENSOCIALARBETE 2018

AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM HANDIKAPPOMSORG OCH VUXENSOCIALARBETE 2018 AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM HANDIKAPPOMSORG OCH VUXENSOCIALARBETE 2018 SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSNÄMNDEN 12.12.2017 180 Social- och hälsovårdsnämnden besluter om taxor och avgifter som baserar sig på annat

Läs mer

Information om service för äldre personer. Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd

Information om service för äldre personer. Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd Information om service för äldre personer Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd År 2017 Hemserviceverksamheten - Definition - Mål Med hemserviceverksamhet för äldre personer menas omvårdnad,

Läs mer

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Stadsfullmäktige 11 14.01.2015 Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Grundtrygghetsnämnden 16.12.2014 149 Enligt 20 i Lojo stads förvaltningsstadga beslutar en nämnd

Läs mer

Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter

Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter MYNDIGHETSBESLUT 23.9.15 Dnr: 2014-0251-5 ÅMH-Mb 307/15 Verksamhet Ålands Omsorgsförbund r.f Skarpansvägen 29 B Mariehamn Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter Beslut ÅMHM uppmärksamgör med

Läs mer

Hemvårdsavgifter 2017

Hemvårdsavgifter 2017 1 Sektorn Välfärd Hemvårdsavgifter 2017 Avgifterna för hemvården bestäms beroende på om det är fråga om tillfällig eller regelbunden hemvård. Hemvårdavgifterna räknas inte med i avgiftstaket. En bedömning/ett

Läs mer

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER Avtalet träder i kraft 1.1.2018. Stadsfullmäktige i Lovisa stad xx.12.2017 xxx Kommunfullmäktige

Läs mer

Information om service för äldre personer. Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd

Information om service för äldre personer. Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd Information om service för äldre personer Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd År 2016 Hemserviceverksamheten - Definition - Mål Med hemserviceverksamhet för äldre personer menas omvårdnad,

Läs mer

RP 102/2007 rd. I denna proposition föreslås att lagen om skada, ådragen i militärtjänst ändras så att krigsinvalider, vilkas invaliditetsgrad enligt

RP 102/2007 rd. I denna proposition föreslås att lagen om skada, ådragen i militärtjänst ändras så att krigsinvalider, vilkas invaliditetsgrad enligt Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 17 i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen

Läs mer

Avgifter för regelbunden och tillfällig hemvård

Avgifter för regelbunden och tillfällig hemvård 1 Sektorn Välfärd Seniorservicen 10.1.2018 Avgifter för regelbunden och tillfällig hemvård 1.1.2018 Avgifterna för hemvården bestäms beroende på om det är fråga om tillfällig eller regelbunden hemvård.

Läs mer

GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M

GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M 1 GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M. 1.1.2019 2 Innehåll GRANKULLA STAD... 1 KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M. 1.1.2019... 1 1. HÄLSOVÅRD... 4 1.1 Hälsocentralavgift...

Läs mer

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras.

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om rehabilitering av frontveteraner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering

Läs mer

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan.

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan. HANGÖ GRUNDTRYGGHETSNÄMNDS PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV SERVICE FÖR ÄLDRE, HANDIKAPPADE OCH LÅNGTIDSSJUKA Servicecentralen för äldrevårdstjänster har som verksamhetsidé att stöda de äldres delaktighet och

Läs mer

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Gäller från 1.4.2019 Innehåll 1. STÖDETS SYFTE OCH INNEHÅLL... 2 2. FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011 Promemoria Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 24/80/2011 Sinikka Huhtala 25.11.2011 Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november

Läs mer

HEMVÅRDEN Regelbunden och tillfällig vård i hemmet

HEMVÅRDEN Regelbunden och tillfällig vård i hemmet HEMVÅRDEN 2018 Regelbunden och tillfällig vård i hemmet Avgifterna för hemvården bestäms beroende på om det är fråga om tillfällig eller regelbunden hemvård. Hemvårdsavgifterna räknas inte med i avgiftstaket.

Läs mer

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 Innehållsförteckning Allmänt:... 1 Färdtjänst enligt socialvårdsförordningen... 1 Grunderna för beviljande:... 1 Ansökan om färdtjänst... 2 Kontaktpersoner...

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om skada, ådragen

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÄRD OCH TILLAMPNINGSANVISNINGAR INOM ÄLDREOMSORGEN l KIMITOÖNS KOMMUN Godkänd i omsorgsnämnden 29/6 2015 (arvoden och avgifter uppdaterade 20 17) ^ KIMITOÖN

Läs mer

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED 1.8.2018 1 SMÅBARNSPEDAGOGIK Grunder för bestämmande av klientavgifter inom småbarnspedagogiken För sådan småbarnspedagogik som ordnas

Läs mer

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Godkänd i omsorgsnämnden 20.12.2016 Äldreomsorgen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Klientavgifter inom social- och hälsovårdstjänsterna 2016

Klientavgifter inom social- och hälsovårdstjänsterna 2016 Klientavgifter inom social- och hälsovårdstjänsterna 2016 A. Klientavgifter som indexjusteras Hvc-läkarens mottagning/besöksavgift (avgiften debiteras för de 3 första besöken under kalenderåret 20,90 Hälsocentraljour

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M

GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M 1 GRANKULLA STAD KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M. 1.1.2018 2 Innehåll GRANKULLA STAD... 1 KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN FR.O.M. 1.1.2018... 1 1. HÄLSOVÅRD... 4 1.1 Hälsocentralavgift...

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2003 Utgiven i Helsingfors den 31 december 2003 Nr 1309 1330 INNEHÅLL Nr Sidan 1309 om ändring av 4 lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården.. 4471

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 49/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om klientavgifter inom socialoch hälsovården PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Närståendevårdarens ABC

Närståendevårdarens ABC Närståendevårdarens ABC Närståendevårdarna I Finland finns det ca 300 000 närståendevårdare. Utan dem skulle väldigt många fler stödet till både närståendevårdare och vårdta- ständigt strävar efter att

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 40/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om klientavgifter inom socialoch hälsovården PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

AVGIFTER FÖR LÅNGTIDSVÅRD PÅ ANSTALT. Esbo stad 2016

AVGIFTER FÖR LÅNGTIDSVÅRD PÅ ANSTALT. Esbo stad 2016 AVGIFTER FÖR LÅNGTIDSVÅRD PÅ ANSTALT Esbo stad 2016 Stadsstyrelsen 29.2.2016 1 (7) Innehåll 1 ALLMÄNT... 2 2 AVGIFT... 2 3 FASTSTÄLLANDE AV INKOMSTERNA... 2 4 FASTSTÄLLANDE AV AVGIFTEN... 3 4.1 Minsta

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

TAXA FÖR AVGIFTER FÖR SOCIALSERVICE I FÖGLÖ KOMMUN

TAXA FÖR AVGIFTER FÖR SOCIALSERVICE I FÖGLÖ KOMMUN TAXA FÖR AVGIFTER FÖR SOCIALSERVICE I FÖGLÖ KOMMUN Med hänvisning till i landskapet gällande lagar, förordningar och beslut ang. avgifter för socialservice*) har kommunfullmäktige den 10 december 2015

Läs mer

Anvisningar och kriterier gällande stöd för närståendevård

Anvisningar och kriterier gällande stöd för närståendevård Anvisningar och kriterier gällande stöd för närståendevård 10.7.2018 Innehåll Stöd för närståendevård... 2 Hur ansöker man om stöd för närståendevård?... 2 Beviljande av stöd för närståendevård... 3 Förutsättningar

Läs mer

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M BFN 5.9.2018 BILAGA: Klientavgifter inom småbarnspedagogiken fr.o.m. 1.8.2018 AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M. 1.8.2018 Bildnings- och fritidsnämnden har beslutat (BFN 2.5.2018) om klientavgifter

Läs mer

Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Avgifter för äldre- och handikappomsorg Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen

Läs mer

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Godkänd av socialnämnden 8.11.2011/ 156 Reviderad av äldreomsorgschefen 13.04.2012/ 100 Allmänt Stödet för närståendevården är lagstadgat genom lagstiftning

Läs mer

Information om hemservice

Information om hemservice Information om hemservice 22.10.2014 Om hemservice Kommunen ska i enlighet med Socialvårdslag FFS (1982/710) 3 kap 17 ombesörja anordnandet av hemservice. Målsättningen med hemservicen är att stöda klientens

Läs mer

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion VERKSAMHETSSTADGA SERVICECENTRALEN FÖR SOCIALVÅRDSTJÄNSTER Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion 9. LEDNINGSGRUPP Vid servicecentralen

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård 1.1.2017 SOITE [Arbetsgrupp: Irene Jylhä, Miia Luokkanen, Mikaela Klemets, Cecilia Hägg, Karita Eteläperä, Sinikka Katila, Mona Häggblom, Pia Sorvisto,

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Stöd för närståendevård Antagen av kommunstyrelsen den 9 mars 2015 32. VAD INNEFATTAR STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD? Med närståendevård avses vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person som

Läs mer

ÄLDREOMSORG 1.3.2015

ÄLDREOMSORG 1.3.2015 ÄLDREOMSORG 1.3.2015 ÄLDREOMSORG Verksamheten omfattar olika serviceformer vars syfte är att stöda hemmaboende äldre och handikappade så att de kan bo kvar i sin hemmiljö så länge det är ändamålsenligt

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET PERSON SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET En person som inte har rätt att vistas i landet enligt

Läs mer

RP 101/2007 rd. begränsning för institutionsvården som har hänfört sig till utbetalning av folkpension. Då det gäller avgifter som bestäms enligt

RP 101/2007 rd. begränsning för institutionsvården som har hänfört sig till utbetalning av folkpension. Då det gäller avgifter som bestäms enligt Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 c och 10 a i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Ersättning till kommunerna och samkommunerna för service anordnad för krigsinvalider

Ersättning till kommunerna och samkommunerna för service anordnad för krigsinvalider Statskontoret Anvisning 1 (10) Medborgartjänster 7.1.2019 VK/1534/08.01.02/2018 Statskontoret Ersättning till kommunerna och samkommunerna för service anordnad för krigsinvalider Anvisning 2019 Sörnäs

Läs mer

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED 1.3.2017 1 SMÅBARNSPEDAGOGIK Grunder för bestämmande av klientavgifter inom småbarnspedagogiken För sådan småbarnspedagogik som ordnas

Läs mer

Studiedag inom barnskyddsfrågor

Studiedag inom barnskyddsfrågor Studiedag inom barnskyddsfrågor 8.3.2016 Förvaltningsdomstolens praxis i ärenden som gäller ersättning av kostnader för barnskydd tf. förvaltningsrättsdomare Jan-Erik Salo Vasa förvaltningsdomstol Barnskyddslagen

Läs mer

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Juridiskt ombud Johanna Lindholm inledde kvällen med att berätta lite allmänt om hur den grundläggande socialvården och handikappservicen

Läs mer

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2013 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens arbete grundar sig på lagen om klientens ställning och rättigheter (812/2000).

Läs mer

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016.

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om skada,

Läs mer

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET. Fr.o.m Godkänd av bildningsnämnden

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET. Fr.o.m Godkänd av bildningsnämnden AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET Fr.o.m. 1.8.2018 Godkänd av bildningsnämnden 17.4.2018 38 Avgifter för småbarnspedagogisk verksamhet fr.o.m. 1.8.2018 Avgifterna för småbarnspedagogisk verksamhet

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

GRANKULLA STAD VETERANHANDLEDNING 2016

GRANKULLA STAD VETERANHANDLEDNING 2016 GRANKULLA STAD VETERANHANDLEDNING 2016 INNEHÅLL ÖVERSIKT SAMARBETE MELLAN STADEN OCH VETERANERNA SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER A. Specialtjänster för krigsinvalider Rehabilitering Hälsokontroller Kommunala

Läs mer

REGLEMENTE FÖR I FÖGLÖ KOMMUN

REGLEMENTE FÖR I FÖGLÖ KOMMUN REGLEMENTE FÖR BARNDAGVÅRDSVERKSAMHETEN I FÖGLÖ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 82/06-12-14 att gälla fr.o.m. 1.1.2007. Allmänt om barndagvård Enligt BarnomsorgsL för landskapet Åland 1997/14 har

Läs mer

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD GRANKULLA STAD SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD Social- och hälsovård 22.1.2010 Social- och hälsovård 1 SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD Målet för social- och hälsovården är att upprätthålla och främja kommuninvånarnas

Läs mer

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M 14.12.2011 169 Bilaga 3 OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M. 1.1.2012 Gäller: fr.o.m. 1.1.2012 tills vidare 1. Allmänt om anslagsbundna stödåtgärder och

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av 4 och i lagen om stöd för närståendevård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att närståendevårdares rätt till

Läs mer

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Institutet för hälsa och välfärd THL ansvarar för datainsamlingen för statistiken över verksamheten inom sociala tjänster från och med 2016. Datainsamlingen

Läs mer

PRIVAT SOCIAL SERVICE 2008

PRIVAT SOCIAL SERVICE 2008 Verksamhetsenhet: Namn Adress Postnummer Ort RETURNERAS SENAST 15.2.2009 i bifogade svarskuvert utan frimärke, eller till adress: THL / Information / Anne Forss PB 30, 00271 HELSINGFORS Den elektroniska

Läs mer

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS Socialförvaltningen Handikappservice 1/5 ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS A. SÖKANDENS GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Personbeteckning Yrke Adress Telefon hem Mobiltelefon Postnummer

Läs mer

Grunderna för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunderna för beviljandet av stöd för närståendevård Grunderna för beviljandet av stöd för närståendevård KeskiKk Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite / I kraft fr.o.m. 1.1.2017. Innehåll 1. STÖDETS SYFTE OCH INNEHÅLL... 2 2. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Prislista över klient- och patientavgifter

Prislista över klient- och patientavgifter Prislista över klient- och Innehållsförteckning för prislista över klient- och Allmänna och gemensamma principer 3 Specialsjukvården och utvecklingspolikliniken, från 1.1.2019 5 Hälsovårdscentralens från

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer

Information om service för äldre personer

Information om service för äldre personer Information om service för äldre personer Hemserviceverksamhet Boendeservice Hemservicetjänster Understöd /Stödservicetjänster Taxor inom hemserviceverksamheten År 2018 Hemserviceverksamheten - Definition

Läs mer

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Perusturvalautakunnan päätös 31.5.2017 Liite 3 / 31.5.2017 1357/05.16/2011 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2016 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens

Läs mer

Innehållsförteckningen för prislistan för klient- och patientavgifter

Innehållsförteckningen för prislistan för klient- och patientavgifter Prislista för klient- och patientavgifter 2018 Innehållsförteckningen för prislistan för klient- och patientavgifter Allmänna och gemensamma principer 3 Specialsjukvården och utvecklingspolikliniken, patientavgifter

Läs mer