till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg"

Transkript

1 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2013 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens arbete grundar sig på lagen om klientens ställning och rättigheter (812/2000). Syftet med denna socialvårdens klientlag är att trygga klientens ställning och rättigheter som brukare av socialvårdens tjänster samt bra samarbete och växelverkan mellan klienten och personalen inom socialvården. Socialombudsmannen har sina egna uppgifter i fråga om klientlagen och de är definierade i lagen: 1) ge klienten råd i frågor som gäller tillämpningen av klientlagen 2) bistå klienten i frågor som rör anmärkning 3) informera om klientens rättigheter 4) också i övrigt arbeta för att främja klientens rättigheter och för att de skall bli tillgodosedda 5) följa hur klienternas rättigheter och ställning utvecklas i kommunen och årligen till kommunstyrelsen avge en redogörelse för detta Hur väl klientens ställning och rättigheter tryggas i kommunen beror i huvudsak på hur väl personalen i allmänhet känner till klientens rättigheter och hur mycket man fäster uppmärksamhet vid dem i det praktiska arbetet. Socialombudsmannens klientärenden Socialombudsmannen hade 2013 ungefär lika många ärenden att behandla som året före. Ärendenas antal var 414. År 2012 var ärendena 417 till antalet och 2011 var de 346. Kommunvis fördelade sig ärendena på följande sätt (inom parentes antalet år 2012): Hangö 61 (90) Ingå 14 (9) Kyrkslätt 126 (121) Raseborg 213 (197) Totalt 414 (417)

2 2 Ärendenas fördelning enligt uppgiftsområde (inom parentes antalet år 2012): Utkomststöd 172 (183) Vuxensocialarbete 121 (94) Handikappservice 34 (31) Äldreomsorg 28 (37) Barnskydd 30 (28) Vårdnads- och umgängesärenden 17 (21) Dagvård 3 (4) Specialomsorg - (2) Hemservice 6 (11) Stöd för närståendevård 1 (4) Missbrukarvård 2 (2) Totalt 414 (417) Klientkontakterna statistikförs som ärenden. I ett och samma ärende ingår alla åtgärder som vidtagits i anslutning till ärendet, bl.a. samtal, träffar, utredningar, förhandlingar och hjälp med att söka ändring. Ärendenas karaktär har under årens lopp förändrats på ett avgörande sätt. För tio år sedan blev många saker skötta med ett eller två telefonsamtal. Nuförtiden är klienternas situation ofta mera invecklad och hjälpsystemen mera byråkratiska, vilket innebär långa processer för att få saker skötta. Utöver socialombudsmannens uppgifter skötte socialombudsmannen också patientombudsmannens uppgifter för hälsovårdscentralerna i Hangö, Ingå och Raseborg. Patientärendena var år 2013 totalt 112. Noteringar enligt uppgiftsområde Utkomststöd och vuxensocialarbete Utkomststödet är den förmån som kommer i sista hand i det finländska socialskyddet. På grund av arbetslöshet och de primära förmånernas otillräcklighet är många dock tvungna att ty sig till utkomststödet också långa tider. De som söker utkomststöd ligger ofta mycket illa till också på annat sätt än i ekonomiskt avseende.

3 3 Eftersom klientmängderna är stora, och de flesta sökandens behov av utkomststödet beror uttryckligen på bristerna i det primära socialskyddet, sköts en mycket stor del av utkomststödsärendena genom förmånshandläggning. I situationer där det förutom grundläggande utkomststöd behövs kompletterande eller förebyggande utkomststöd eller socialarbetsinsatser av annat slag, verkar länken mellan förmånshandläggningen och utkomststödet ofta fungera slumpmässigt eller inte alls. I själva verket förefaller det som om socialarbetet delvis försvunnit och blivit till förmånshandläggning. I stället för yrkesmässig prövning tyr man sig i allmänhet till kommunens interna anvisningar och aktar sig för att bevilja för mycket, vilket uppenbarligen anses som en mycket värre sak än att bevilja för litet. Att det finns de som helt och hållet blir utan den hjälp som behövs, när deras situation inte passar in i organisationens mallar eller de inte klarar av ansökningsprocessen, verkar inte upplevas som något problem. Den nutida servicelogiken, dvs. det att man själv måste kunna skaffa fram sin service, har i de större kommunerna kommit in också i utkomststödet och vuxensocialarbetet, där den passar sällsynt illa, när man bland klienterna har de grupper som ligger sämst till i samhället. Det är mycket svårt för klienterna att slippa till att samtala med någon som lyssnar och ger råd. I stället hamnar man att fylla i blanketter och skaffa bilagor, som ofta måste kompletteras. Den här processen kan ta mycket tid och kraft av många, som från förut har slut på orken. Det går lätt så, att de som behöver mest hjälp blir utan den. Just på grund av att mänskor har så svårt att få dryfta sin situation tillsammans med en socialarbetare, blir socialombudsmannen så ofta kontaktad i frågor i anslutning till vuxensocialarbetet. Kvaliteten på utkomststödsbesluten förefaller under de senaste åren ha blivit sämre. Avslagen motiveras ofta dåligt. Det är heller inte ovanligt att det klienten anhåller om inte nämns överhuvudtaget, ifall han/hon ansökt om något mera speciellt, som inte nämns i byråns interna direktiv. Däremot kan besluten innehålla allehanda allmänna anvisningar, vilket gör besluten ännu svårare att läsa. I fråga om utkomststödsbesluten kan jag inte låta bli att nämna, att det förefaller som om utkomststödslagens 11 2 mom. 1 p. tagits ur bruk i dagens praxis. Enligt den punkten beaktas inte förvärvsinkomster som skall anses ringa och understöd som inkomster. Enligt socialombudsmannens erfarenhet kan ändå till exempel en arbetslös inte ha en så liten lön från ett tillfälligt arbete, att den skulle lämnas obeaktad i utkomststödsberäkningen. I stället tillämpas 11 3 mom. att minst 20 procent av förvärvsinkomsterna lämnas obeaktade.

4 4 Behandlingen av rättelseyrkanden lämnar mycket övrigt att önska. Det är sällsynt, att man efter en rättelseyrkan faktiskt på riktigt prövar klientens ärende på nytt, utan i allmänhet upprepas det tidigare beslutet schablonmässigt. Handikappservicen Så småningom har socialombudsmannen oftare börjat bli kontaktad om boende- och annan service för klienter med mentala problem. Många av dem som på grund av sina mentala problem har svårt att klar av ett självständigt boende, har på kommunens försorg placerats på något vård- eller rehabiliteringshem, som ofta är beläget i en annan kommun. Ifall man inte från kommunens sida håller regelbunden kontakt med klienten och deltar i serviceplaneringen, kan klienten i värsta fall ha det verkligt illa ställt. Det finns en hel del skillnader i fråga om nivå och verksamhetskultur mellan de här hemmen, och alla fungerar inte nödvändigtvis i enlighet med klientlagen. En stor del av handikappserviceärendena kom från en och samma kommun, och många av dem gällde ordnandet av personlig assistans. Äldreomsorg De anhörigas stora betydelse blev tydlig i samband med många äldreomsorgsärenden. Ifall de anhöriga är med i planeringen av servicen från början, löper många saker vanligen lättare. Om den äldre inte har anhöriga och närstående, som kan vara med i planeringen av servicen och i vardagen, ökar det myndigheternas ansvar för att den äldre får den hjälp han/hon behöver. Vård- och serviceavgifterna inom äldreomsorgen är ett ständigt återkommande tema. Avgifterna för serviceboende är fortfarande problematiska. Lagstiftningen låter ännu vänta på sig, och i praktiken blir det ofta för litet kvar för klientens eget bruk. Barnskydd När socialombudsmannen kontaktas om barnskydd, är det i allmänhet fråga om att föräldrar, som är klienter i barnskyddet, eller som det gjorts barnskyddsanmälan om, känner behov av mera kunskap om barnskyddsprocessen och förfaringssätt. De har ofta också behov av att diskutera om sina erfarenheter av barnskyddet med någon utomstående sakkunnig. Dokumentationen har en avgörande betydelse i barnskyddet. Speciellt om det finns för litet socialarbetare med tanke på arbetsmängden, har dokumentationen varit den

5 5 del av arbetet som har fått bli väntande. Den anses ibland som något nödvändigt ont och som mindre viktig än klientmötena. Dokumentationen kan dock också göras tillsammans med klienterna som en del av klientarbetet och blir då till ett viktigt redskap i arbetet. I nuläget är många av barnskyddets klienter till och med omedvetna om sin rätt att få del av de handlingar som gäller dem själva. Fungerande barnskydd - utredningsgruppen har lyft fram bl.a. att det är viktigt att barnet självt kan göra sin röst hörd i sitt eget barnskyddsärende. Också inom den här regionen har det börjat arbetas mera tillsammans med barnen, men det finns ännu utvecklingsbehov härvidlag. Föräldrar som är klienter i barnskyddet uttrycker ofta en förhoppning om att deras barn verkligen skulle höras. Vårdnads- och umgängesärenden Socialombudsmannen blir inte längre lika ofta kontaktad om vårdnads- och umgängesärenden som ännu för att par år sedan. Också annars verkar det som att kommunerna har satsat mera på familjerådgivning och bättrat på sin beredskap att tillsammans med föräldrarna finna lösningar som med tanke på barnen är så fungerande som möjligt i skilsmässo- och andra konfliktsituationer. Däremot har umgänget med barnen börjat bli ett problem i samband med utkomststödet. Om kostnaderna för resorna och barnets uppehälle i anslutning till umgänget beaktas i utkomststödet först efter att man till byrån har lämnat biljetterna och/eller den andra förälderns intyg över att barnen verkligen varit på besök, kan det hända att umgänget inte blir av på grund av penningbristen. Kommunvisa noteringar Hangö Från Hangö kom det mindre antal ärenden än året före. Då var ärendena 90 till antalet, år 2013 var de 61. Enligt uppgiftsområde fördelade sig ärendena på följande sätt: utkomststöd 22, vuxensocialarbete 15, handikappservice 4, äldreomsorg 9, barnskydd 3, vårdnadsoch umgängesärenden 2, hemservice 5 och missbrukarvård 1. Utkomststödsärendena var färre än år När det togs kontakt om dem, var det för det mesta frågan om att utkomststödet inte behandlats inom den stadgade tiden.

6 6 I fråga om avgifterna för serviceboendet kom det en hel del frågor. Beslut om sänkning av socialvårdsavgifter i enlighet med 11 i avgiftslagen (en avgift ska efterskänkas eller nedsättas till den del förutsättningarna för familjens försörjning äventyras av att avgiften tas ut) har av någon orsak varit sällsynt svåra att få igenom i Hangö. Ingå Från Ingå togs det kontakt om 14 ärenden. År 2012 var ärendena 9 till antalet. Ärendena gällde mest utkomststöd, 5, och vuxensocialarbete, 5. Barnskyddsärendena var 2 och vårdnads- och umgängesärendena 2. Också i Ingå drog behandlingstiderna inom utkomststödet mera ut på tiden än vad lagen tillåter i början av året, då det gällde att få hela verksamheten att fungera i egen regi efter LOST-samarbetet. Rätt snart fick man det i alla fall att löpa. I Ingå görs integrerat socialt arbete, som omfattar också utkomststödet. Klienterna har goda möjligheter att få träffa en socialarbetare. Kyrkslätt I Kyrkslätt var ärendenas antal på samma nivå som föregående år, 126 ärenden år 2013 och året före 121. Ärendena enligt uppgiftsområde: utkomststöd 66, vuxensocialarbete 39, handikappservice 4, äldreomsorg 9, barnskydd 6 och vårdnads- och umgängesärenden 2. Jag har verkat som regionens socialombudsman sedan år Aldrig tidigare har jag fått så mycket negativ feedback som den som i fjol kom i fråga om skötseln av ärenden i anknytning till utkomststöd och vuxensocialarbete i Kyrkslätt. Kritiken gällde speciellt teamen för medelålders och äldre, där det varit knappt med personal och socialarbetarna har växlat. Rådgivningen, som tidigare fungerade rätt bra i Kyrkslätt, har avslutats, och klienterna har svårt att få tag i socialarbetaren under telefontiden. Förmånshandläggarna har telefontid bara två gånger i veckan. Många klienter upplever, att man inte alls bryr sig om hur de klarar sig, och att socialbyrån blivit en papperscirkus, där det viktigaste är att kunna snurra pappren rätt.

7 7 Också i Kyrkslätt har klienterna ofta hamnat att vänta på sina beslut över den lagstadgade tiden. När de sedan har varit tvungna att låna pengar i väntan på utkomststödet, har lånet räknats som inkomst och i värsta fall skuffats fram som inkomst också för följande månad. De så kallade inkomstöverskotten har i Kyrkslätt flitigt vältrats över till följande månad som inkomst, även om det av kontoutdraget klart framgår att pengarna inte längre är disponibla, och fast det inte är fråga om några större summor, som borde perioderas över en tid på flera månader. I slutet av november beslöt grundtrygghetsnämnden, att de boendekostnader som beaktas i utkomststödet sänks år 2014, även om hyrorna i själva verket höjs. Ett meddelande om det här beslutet sändes till klienterna i december och gav upphov till mycket ångest, eftersom billigare bostäder inte just finns att få. Socialombudsmannen kontaktades mycket om detta redan på fjolårssidan. Raseborg Från Raseborg kom litet flera ärenden än under Nu var ärendenas antal 213, ett år tidigare 197. Enligt uppgiftsområde fördelade sig ärendena på följande sätt: utkomststöd 79, vuxensocialarbete 62, handikappservice 26, äldreomsorg 10, barnskydd 19, vårdnads- och umgängesärenden 11, dagvård 3, hemservice 1, stöd för närståendevård 1 och missbrukarvård 1. Kontakterna i fråga om utkomststöd och vuxensocialarbete handlade till stor del om att utkomststödets behandlingstider i långa tider överskred det lagen tillåter och att det var brist på socialarberresurser. Raseborgs gällande anvisningar för beviljande av utkomststöd godkändes i september Inte heller maximibeloppen för de boendekostnader som kan beaktas i utkomststödet har höjts sedan dess, även om hyror och andra boendekostnader i verkligheten har stigit. Den här klyftan mellan teori och praktik har redan länge åsamkat klienterna svårigheter. Socialombudsmannen har tagit upp saken på många olika sätt med olika tjänsteinnehavare, och har redan för länge sedan fått löfte om att man vid behov tar till prövning i enskilda ärenden, så att resultatet inte skall bli oskäligt för klienten, även om anvisningarna inte är uppdaterade. Trots det här kontaktades socialombudsmannen också i fjol många gånger om dylika situationer, och problemet har ännu inte lösts. I fråga om handikappservicen var det ordnandet av den personliga assistansen efter de förändringar som upphandlingen innebar som föranledde mest frågor och missnöje.

8 8 Också färdtjänsten upplevs som problematisk. Väldigt besvärligt är det för dem, som bor på landsbygden och är i för dåligt skick för att köra bil, men inte kan få färdtjänst enligt handikappservicelagen och inte heller i enlighet med socialvårdslagen på grund av de låga inkomstgränserna, och inkomsterna ändå inte räcker till att åka taxi på egen bekostnad. I fråga om barnskyddsärendena kom det i flera fall fram, att föräldrarna till omhändertagna barn upplevde sig ha blivit mer eller mindre utan stöd efter omhändertagningen. Till slut De största problemen i anslutning till klientens ställning och rättigheter inom socialvården finns inom vuxensocialarbetet och utkomststödet. Den samhälleliga utvecklingen har fört med sig större klientmängder och samtidigt har klienternas livssituationer och problem blivit mera invecklade än tidigare. Den här situationen kan inte lösas enbart genom rationalisering av arbetet, utan det torde finnas orsak att stanna upp och fundera över vilken socialbyråns främsta uppgift egentligen är och hur man bäst hjälper sina klienter. I det här utvecklingsarbetet kan man säkert få hjälp också av klienterna. På vissa orter har man goda erfarenheter av klientråd. Ekenäs, den 8 maj 2014 Socialombudsman Birgitta Gran

Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens arbete grundar sig på lagen om klientens ställning och rättigheter (812/2000).

Läs mer

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Perusturvalautakunnan päätös 31.5.2017 Liite 3 / 31.5.2017 1357/05.16/2011 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2016 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2011

Klientombudsmannens redogörelse år 2011 Klientombudsmannens redogörelse år 2011 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER...

Läs mer

Klientens ställning och

Klientens ställning och Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Lagen om klientens ställning och rättigheter kallas kort för klientlagen. Med klient menas den som ansöker om eller använder socialvård. Lagen gäller

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2013

Klientombudsmannens redogörelse år 2013 Klientombudsmannens redogörelse år 2013 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klientombudsman Synnöve Jordas INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER... 3 1.1. KLIENTLAGEN...

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2008

Klientombudsmannens redogörelse år 2008 Klientombudsmannens redogörelse år 2008 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTLAGEN... 3 2. STATISTIK ÖVER KLIENTÄRENDEN...

Läs mer

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion VERKSAMHETSSTADGA SERVICECENTRALEN FÖR SOCIALVÅRDSTJÄNSTER Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion 9. LEDNINGSGRUPP Vid servicecentralen

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

Socialombudsmannens utredning 2014

Socialombudsmannens utredning 2014 Sivu 1/13 Socialombudsmannens utredning 2014 Karleby, Kronoby och Affärsverket för social- och hälsovård Jyta Social- och patientombudsman Helinä Jokitalo Centria- ammattikorkeakoulu Hälsovägen 1 67200

Läs mer

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 Innehållsförteckning Allmänt:... 1 Färdtjänst enligt socialvårdsförordningen... 1 Grunderna för beviljande:... 1 Ansökan om färdtjänst... 2 Kontaktpersoner...

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 12.06.2014 Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 Kommunerna kan själva fastställa avgiftsgrunder

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2012

Klientombudsmannens redogörelse år 2012 Klientombudsmannens redogörelse år 2012 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER...

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Innehåll Grundläggande utkomststöd 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Grunddelen 2 Övriga grundutgifter 3 Hur inverkar

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

Anvisning 10/ (5)

Anvisning 10/ (5) Anvisning 10/2016 1 (5) Enligt sändlista Egenkontroll av tidsfrister för utkomststöd Grunderna för utkomststöd Valvira övervakar iakttagandet av tidsfristerna för behandling av ansökningar om utkomststöd

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om utkomststöd

Lag. om ändring av lagen om utkomststöd Lag om ändring av lagen om utkomststöd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om utkomststöd (1412/1997) 17 a, sådan den lyder i lag 815/2015, ändras 4 2 mom., 11 2 mom. 5 och 6 punkten, 14 d

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Vilka inkomster påverkar utkomststödet? 3 Hur räknar FPA ut utkomststödet?

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd MYNDIGHETSBESLUT 8.4.15 Dnr: 2014-0261-20 ÅMH-Mb 96/15 Socialförvaltning i en åländsk kommun Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 96/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. landskapslagen

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

Handikappservicelagen och aktuella frågor

Handikappservicelagen och aktuella frågor Handikappservicelagen och aktuella frågor Nykarleby handikappråd 11.11.2010 Johanna Lindholm för det finlandssvenska handikappområdet johanna.lindholm@juridisktombud.fi Tel. 09-43423626, 040-5196598 Om

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Grundläggande utkomststöd 2018 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Hur inverkar inkomsterna på stödet? 3

Läs mer

Handikappservicens klientavgifter

Handikappservicens klientavgifter Social- och hälsovårdssektorns klientavgifter från 7.3.2016 Stadsstyrelsens beslut 29.2.2016, 75 Handikappservicens klientavgifter 1. Färdtjänst 1.1 För färdtjänst för en person med grav funktionsnedsättning

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Juridiskt ombud Johanna Lindholm inledde kvällen med att berätta lite allmänt om hur den grundläggande socialvården och handikappservicen

Läs mer

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS Socialförvaltningen Handikappservice 1/5 ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS A. SÖKANDENS GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Personbeteckning Yrke Adress Telefon hem Mobiltelefon Postnummer

Läs mer

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT Social- och miljöavdelningen 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Klientens ställning och rättigheter... 3 Grundläggande fri- och rättigheter... 3 Rätt till gott bemötande och socialvård

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 254/2015 Lag om klienthandlingar inom socialvården Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Läs mer

Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol

Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol Studiedag inom barnskyddsfrågor 14.5.2013 Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol Antal ärenden vid förvaltningsdomstolen Inkomna ansökan

Läs mer

Socialombudsmannens redogörelse

Socialombudsmannens redogörelse 0 Socialombudsmannens redogörelse Till stadsstyrelsen i Vasa och avtalskommunerna gällande verksamhetsåren 2009-2012 Adjö, sa räven. Nu ska du få höra min hemlighet. Den är mycket enkel: Det är bara med

Läs mer

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 80 16.06.2015 Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby 423/02/08/00/04/2013

Läs mer

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder Ansökan till förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller omhändertagande av ett barn (43 2 mom. i barnskyddslagen) Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter

Lag. om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter Lag om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992) 15 och fogas till lagen ett nytt 2 a kap.

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Godkänd av socialnämnden i Geta kommun den 13.09.2017 61 Arvode justeras årligen, justerat inför 2018 Vad innefattar stöd för närståendevård?

Läs mer

EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen 12.8.2008 Sosiaali- ja terveyskeskus

EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen 12.8.2008 Sosiaali- ja terveyskeskus EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen Sosiaali- ja terveyskeskus AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM EKENÄS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSCENTRAL FR.O.M. 1.9.2008. Där förändring föreslås

Läs mer

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M 14.12.2011 169 Bilaga 3 OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M. 1.1.2012 Gäller: fr.o.m. 1.1.2012 tills vidare 1. Allmänt om anslagsbundna stödåtgärder och

Läs mer

Referat från seminariet Kärlek. Omsorg. Tårar. 24.9.2015

Referat från seminariet Kärlek. Omsorg. Tårar. 24.9.2015 Referat från seminariet Kärlek. Omsorg. Tårar. 24.9.2015 Kaisa Kauppinen docent i socialpsykologi Helsingfors universitet Kauppinen inledde med att presentera sin aktuella forskning som behandlar de som

Läs mer

Civilstånd ( ) gift/sambo, namn: ( ) ogift ( ) skild ( ) änka/änkling ( ) registrerat partnerskap ( ) särbo (gift)

Civilstånd ( ) gift/sambo, namn: ( ) ogift ( ) skild ( ) änka/änkling ( ) registrerat partnerskap ( ) särbo (gift) Situationsbedömning SOS-projektet PILOT 1. Grunduppgifter Klientens namn: Adress: Socialarbetare: Datum: Personsignum: Telefonnummer: Civilstånd ( ) gift/sambo, namn: ( ) ogift ( ) skild ( ) änka/änkling

Läs mer

BARNSKYDDET BAKGRUNDSGARANTI FÖR BARNENS VÄLFÄRD. Vasa Eva Gottberg Jur.dr., docent Åbo universitet, juridiska fakulteten

BARNSKYDDET BAKGRUNDSGARANTI FÖR BARNENS VÄLFÄRD. Vasa Eva Gottberg Jur.dr., docent Åbo universitet, juridiska fakulteten BARNSKYDDET BAKGRUNDSGARANTI FÖR BARNENS VÄLFÄRD Vasa 12.5.2014 Eva Gottberg Jur.dr., docent Åbo universitet, juridiska fakulteten Förebyggande barnskydd 2 kap. BSL Kommunala myndigheter har allmän plikt

Läs mer

Delaktighet i den systemiska verksamhetsmodellen ORDFÖRANDE: MARIA BALK, MONICA BJÖRKELL-RUHL SEKRETERARE: TORBJÖRN STOOR

Delaktighet i den systemiska verksamhetsmodellen ORDFÖRANDE: MARIA BALK, MONICA BJÖRKELL-RUHL SEKRETERARE: TORBJÖRN STOOR Delaktighet i den systemiska verksamhetsmodellen ORDFÖRANDE: MARIA BALK, MONICA BJÖRKELL-RUHL SEKRETERARE: TORBJÖRN STOOR Vad är det mest nyttiga/mest viktiga i modellbeskrivningen enligt dig? 1 Diskussion:

Läs mer

RP 167/2004 rd. för 2005 och avses bli behandlad i. Den föreslagna lagen avses träda i kraft den. som begränsar i vilken mån man skall bekomststöd

RP 167/2004 rd. för 2005 och avses bli behandlad i. Den föreslagna lagen avses träda i kraft den. som begränsar i vilken mån man skall bekomststöd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om permanent och temporär ändring av lagen om utkomststöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om Propositionen

Läs mer

Förändringar i barnskyddet 2016

Förändringar i barnskyddet 2016 Förändringar i barnskyddet 2016 36 Stödåtgärder inom barnskyddets öppenvård Utöver den socialservice som nämns i 3 kap. i socialvårdslagen, som hemservice, referensgruppsverksamhet, stödperson eller stödfamilj

Läs mer

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Institutet för hälsa och välfärd THL ansvarar för datainsamlingen för statistiken över verksamheten inom sociala tjänster från och med 2016. Datainsamlingen

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Pehr Löv pehr.lov@gmail.com Organisation som svaret representerar Svenska pensionärsförbundet

Läs mer

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN 27.4.2015 1 KALLELSESIDA Utfärdad den 21 april 2015 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 27 april 2015 kl.18.00 Kommunkansliet i Åva 11 Laglighet och beslutförhet 12 Protokolljusterare 13 Godkännande,

Läs mer

Socialombudsmannens utredning. om verksamhetsåret 2015 till Vasa stadsstyrelse och avtalskommunerna

Socialombudsmannens utredning. om verksamhetsåret 2015 till Vasa stadsstyrelse och avtalskommunerna 0 Socialombudsmannens utredning om verksamhetsåret 2015 till Vasa stadsstyrelse och avtalskommunerna Vasa stad Katarina Norrgård Socialombudsman INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KLIENTLAGEN INOM SOCIALVÅRDEN SAMT

Läs mer

Helsingfors /2018 KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD OCH HANDIKAPPFÖRMÅNER VID UTKOMSTSTÖD

Helsingfors /2018 KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD OCH HANDIKAPPFÖRMÅNER VID UTKOMSTSTÖD KOMMUNINFO Helsingfors 1.6.2018 10/2018 KLIENTAVGIFTER FÖR HÄLSOVÅRD OCH HANDIKAPPFÖRMÅNER VID UTKOMSTSTÖD Syftet med den här kommuninfon är att förtydliga rollen mellan kommunen och FPA vid beaktande

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansli SN 106 SN 107 SN 108 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A Kallelse och beslutförhet SN 109 Budget 2015 SN 110 SN

Läs mer

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014 Tjänster inom funktionshinderområdet Reumaförbundet 10.11.2014 Innehåll Varför behöver jag en serviceplan? Vilken service kan jag få enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen? Vad händer just nu

Läs mer

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019. Kommunkansliet i Vårdö. Ledamöter:

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019. Kommunkansliet i Vårdö. Ledamöter: UNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019 Tid Måndagen den 8.4.2019 kl. 18.30-19.50 Plats Närvarande Kommunkansliet i Vårdö Ledamöter: Ersättare: Petter Johansson Ulla-Britt Dahl Annika

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 06.05.2014 04/14 Sammanträdestid Tisdagen den 6 maj 2014 kl 18.00 18.35 Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården x

Läs mer

God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier.

God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier. 1 Hälsotjänsterna och kontakterna inom social- och hälsovården för studeranden vid Karis-Billnäs gymnasium 2014-2015 God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier. Din fysiska hälsa kan

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten

Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten 31.10.2018 Sammanfattning: 1. Inrättande av landskapets råd för personer med funktionsnedsättning Vilka aspekter borde

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Stöd för närståendevård Antagen av kommunstyrelsen den 9 mars 2015 32. VAD INNEFATTAR STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD? Med närståendevård avses vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person som

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Landsrapport Finland. Valuta för pengarna Om kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska servicesystem.

Landsrapport Finland. Valuta för pengarna Om kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska servicesystem. Valuta för pengarna Om kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska servicesystem. Stockholm 11 12.10.2011 Aila Puustinen-Korhonen sakkunnig Finlands Kommunförbund Landsrapport Finland

Läs mer

Instruktion för korttidsvård dygnet runt

Instruktion för korttidsvård dygnet runt Instruktion för korttidsvård dygnet runt 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om korttidsvård 1.1.2017 2 Allmänt Med korttidsvård dygnet runt avses här tillfällig

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för ekonomiskt bistånd. Remiss från kommunstyrelsen.

Förslag till revidering av riktlinjer för ekonomiskt bistånd. Remiss från kommunstyrelsen. SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSÖRJNINGSSTÖD OCH FLYKTINGMOTTAGANDE DNR 1.5.1-67/2010 SID 1 (6) 2010-02-17 Handläggare: Anna Larsson Telefon: 08-508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR 1 (8) PERMANENTA ANVISNINGAR Stöd för närståendevård 7 VOND 13.6.2013 Bilaga 9, VOND 29.8.2013 106 Bilaga Dnr 649/5.12.2000/2013 GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR Gäller:

Läs mer

Resor för uträttande av ärenden och fritidsresor

Resor för uträttande av ärenden och fritidsresor 1(5) Ansökan mottagits Returadress 1 DEN SERVICE SOM ANSÖKAN GÄLLER Färdtjänst enligt handikappservicelagen Enligt handikappservicelagen är färdtjänsten avsedd för en gravt handikappad som på grund av

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning MYNDIGHETSBESLUT 28.9.15 Dnr: 2015-0287-19 ÅMH-Mb 310/15 Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 310/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. i landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

Studiedag inom barnskyddsfrågor

Studiedag inom barnskyddsfrågor Studiedag inom barnskyddsfrågor 8.3.2016 Förvaltningsdomstolens praxis i ärenden som gäller ersättning av kostnader för barnskydd tf. förvaltningsrättsdomare Jan-Erik Salo Vasa förvaltningsdomstol Barnskyddslagen

Läs mer

Helsingfors /2015. Ändringar i fråga om brådskande placering inom barnskyddet

Helsingfors /2015. Ändringar i fråga om brådskande placering inom barnskyddet HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 25.9.2015 8/2015 Ändringar i fråga om brådskande placering inom barnskyddet 1.1.2016 En del av de bestämmelser i barnskyddslagen som ändrades i samband med

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 2 1 (5) ANVISNINGAR OM HUR FAMILJEDAGVÅRD I FAMILJEDAGVÅRDARENS HEM SKA ARRANGERAS 1 Ansökan om och beviljande av dagvårdsplats I 2 2 mom. i lagen

Läs mer

Barnskydd 2017 inlämning av uppgifter

Barnskydd 2017 inlämning av uppgifter Bilaga, THL 2095/5.09.00/2017. sida [1] inlämning av uppgifter Statistikuppgifterna om barn och unga som placerats utanför hemmet (barnskyddsregistret) och om verksamheten inom öppenvården för år 2017

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND Kfge 02.09.2015 Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE 1 3 LAGSTIFTNING, TILLSYN OCH ANVISNINGAR

Läs mer

skyddet var tillräcklig, och bestämmelserna i barnskyddslagen var primära i tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd och klientavgifter.

skyddet var tillräcklig, och bestämmelserna i barnskyddslagen var primära i tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd och klientavgifter. Resumé BARNSKYDDET I det nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården (KASTE) för åren 2008-2011 uppställdes som målsättning, att antalet barn som placerats utom hemmet ska minska i relation

Läs mer

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område

Grundtrygghetsnämndens instruktion. Godkänd av stadsfullmäktige 3 / Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område 1 (5) Grundtrygghetsnämndens instruktion Godkänd av stadsfullmäktige 3 / 21.1.2014 1 Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé och -område Grundtrygghetsnämndens verksamhetsidé är, att utveckla förhållandena

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

information och att hen förstår ingreppet som ska göras. En trygg omgivning och trygga människor underlättar även situationen. De

information och att hen förstår ingreppet som ska göras. En trygg omgivning och trygga människor underlättar även situationen. De En ny klient- och patientlag är länge väntad och viktig. Lagförslaget är dock omfattande och det är svårt att få en helhetsbild av det. Paragraferna och lagens detaljmotiveringar kräver ännu till många

Läs mer

Vem får rätt i mål om LSS?

Vem får rätt i mål om LSS? Länsförbundet Rapport 2, 2012 i Stockholms län Om Kontaktperson och Ledsagarservice i Förvaltningsrätten Vem får rätt i mål om LSS? Inledning Länsförbundet FUB har genomfört en analys av hur utfallet av

Läs mer

Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter

Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter MYNDIGHETSBESLUT 23.9.15 Dnr: 2014-0251-5 ÅMH-Mb 307/15 Verksamhet Ålands Omsorgsförbund r.f Skarpansvägen 29 B Mariehamn Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter Beslut ÅMHM uppmärksamgör med

Läs mer

LOJO GRUNDTRYGGHETSSEKTORNS INSTRUKTION

LOJO GRUNDTRYGGHETSSEKTORNS INSTRUKTION 1 LOJO GRUNDTRYGGHETSSEKTORNS INSTRUKTION Stadsfullmäktige 13.12.2012 36 I kraft från 1.1.2013 Ändring i stadsfullmäktige 12.6.2013 104, ändring 9 I kraft från 13.6.2013 Ändring i stadsfullmäktige 10.6.2015

Läs mer

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar 1 Meddelande till vårdnadshavarna Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar Bilaga: Blankett för anhållan om nedsatt avgift eller befrielse från avgiften

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679

DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 1 DATASKYDDSBESKRIVNING 5/2018 kombinerad registerbeskrivning och informeringshandling Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 1. Registerförare 2. Registerärendenas handläggare och kontaktperson

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler

Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska

Läs mer

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad Kriterier för hemvård från 1.1.2019 Msta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvård Funktionsförmåga Servicebehov Mängden service Mål för service Nedsatt funktionsförmåga

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE

Läs mer

Handikapp eller sjukdom. Hurdana svårigheter har ni att röra er (inomhus och utomhus? Hur lång sammanlagd sträcka orkar ni gå?

Handikapp eller sjukdom. Hurdana svårigheter har ni att röra er (inomhus och utomhus? Hur lång sammanlagd sträcka orkar ni gå? LAPPTRÄSK KOMMUN Socialbyrå Lappträskvägen 20 07800 Lappträsk tel. (019) 510 860 fax (019) 610 124 ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Anlänt / 20 enligt socialskyddslagen SÖKANDE Efternamn och alla förnamn Personbeteckning

Läs mer

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Socialförvaltningen 1/7 ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Handikappservice A. GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Adress Personbeteckning Postnummer och postort Tel. hem Tel. gsm Yrke Arbetsplats Jag är mantalsskriven

Läs mer

1 (6) 30.12.2013 777/62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER

1 (6) 30.12.2013 777/62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER 1 (6) Promemoria Tukes diarienr 30.12.2013 777/62/2014 Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER Syftet med trygghetstjänster som ordnas

Läs mer

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN PK5_plus 1 *1469901* BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN Denna blankett är avsedd för dig som har en annan anhörig än din maka/make eller ett barn under

Läs mer

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Fastställd av kommunstyrelsen 2017-15-29, 196 HK2200,

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 158/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av 29 b och 30 c sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer