Information om hemservice

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om hemservice"

Transkript

1 Information om hemservice

2 Om hemservice Kommunen ska i enlighet med Socialvårdslag FFS (1982/710) 3 kap 17 ombesörja anordnandet av hemservice. Målsättningen med hemservicen är att stöda klientens självständighet och den kvarvarande funktionsförmågan samt att hjälpa upprätthålla social relationer. Syftet med vård och omsorg som ges i hemmen samt stödtjänsterna är att hjälpa klienten att klara sig i sitt eget hem så länge som möjligt. Genom hemservice förebyggs att klienten flyttas för tidigt till anstaltsvård. Hemservicen syftar till att säkerställa att hemmaboende klienter genom rådgivning och handledning, genom vård och ett rehabiliterande arbetsgrepp på bästa möjliga sätt får den vård, omsorg och omvårdnad de behöver, inom ramen för befintliga personalresurser. Hemservicens inledande Hemservicetjänster kan fås i situationer då hemmaboende försvårats p.g.a. hög ålder, sjukdom, handikapp eller annan orsak. Tjänster ges dygnet runt sju dagar i veckan. Klienter som behöver hemservicetjänster har ett klart behov av vård och omsorg. Klienter som behöver hjälp i mindre utsträckning (t.ex. städhjälp) styrs till privata tjänsteproducenter. Alla personer över 80 år samt personer med gravt funktionshinder har rätt att få en bedömning av sitt behov av sociala tjänster inom en viss tid. I icke brådskande fall skall bedömningen göras inom 7 dagar efter begäran till kommunen, i brådskande fall skall den göras omedelbart. Bedömningsbesöket är avgiftsfritt. Hur bestäms innehållet i hemvården? Behovsbedömningen skall göras så att klienten ges möjlighet att på ett ändamålsenligt sätt delta och påverka planeringen och genomförandet av den vård som skall lämnas (Socialvård F 5). Tillsammans med klienten och eventuella anhöriga, som sköter klienten, upprättas en vård-och serviceplan om regelbunden hemservice. Under det första hembesöket beaktas och utvärderas o Hur klienten klarar sig hemma med hänsyn till sitt hälso-respektive sjuktillstånd, sin fysiska och psykiska funktionsförmåga samt sociala situation.

3 o Hemmiljön och bostadsförhållandena. o Konstaterande av minnesstörningar och hänvisning till undersökning. o Klientens nätverk och hjälpare i övrigt. o Klientens hjälpbehov; hemservice- och omsorgstjänsterna, sjukvårdstjänster och stödtjänster planeras tillsammans. o Behovet av hjälpmedel. o Behovet av ekonomiska bidrag: råd och bistånd med att ansöka om bidrag. Med hemservice avses enligt 20 socialvårdslagen fullgörande av eller bistånd vid fullgörandet av uppgifter eller funktioner som hör till boende, personlig skötsel och omvårdnad, samt därtill hörande normal och invand livsföring. Enligt 9 socialvårdsförordningen ordnas hemservice i form av: 1. Hjälp i hemmet med arbete, personlig omvårdnad och stöd, vilket ges av personal till enskilda familjer. 2. Stödservice, så som måltids-, klädvårds-, bad-, transport- eller följeslagarservice och tjänster som främjar socialt umgänge. Andra tjänster än hemvård rekommenderas o Hemservicen kan inte anta klienter som inte själva vill ha några tjänster, med aggressivt beteende som hotar den anställdas säkerhet eller som inte binder sig till samarbetet trots att de inser betydelsen med tanke på sin vård. Ett undantag görs för klienter med minnesproblem som inte nödvändigtvis inser sin egen situation. o De som endast behöver städtjänster. Hemservicepersonalen hjälper inte heller med sådant som: o Trädgårdsarbete, snöskottning, bära in ved o Tvätta fönster o Torka damm o Torka ur köks- eller klädskåp o Flyttningsstäd o Storstädning, ex vind eller liknande utrymmen

4 o Städning åt inneboende och vuxna barn o Transport av klienten i egen eller kommunens bilar o Festarrangemang o Att sköta och rasta sällskapsdjur. Kriterier för hänvisning vidare från hemvården Alla kriterier måste uppfyllas: o Besöksbehovet är fler än 7 besök/dygn, eller vården och omsorgen mera än 120 timmar/månad. o Läget har kontrollerats av en läkare, som konstaterat att ingen medicinsk förbättring är att vänta. o Ombyggnad av bostaden hjälper inte läget. o Den berörda personen har ingen egen stödperson (anhörig, vän) som biträder vården. o Vården kräver mestadels två personers insats. Tjänsternas innehåll Hemservicens vård och omsorg utförs med ett rehabiliterande grepp så att klienten får hjälp med att utnyttja den egna funktionsförmågan och sin egen aktivitet. Vid hemservicens inledande görs det upp en skriftlig vård- och serviceplan som utvärderas när det sker förändringar i behovet eller minst en gång om året. Vårdplanen fungerar som grund för klientavgiften. Planen förvaras i en mapp på hemservicekansliet. Hemservicebesöken statistikförs månatligen. o Om klienten är starkt påverkad av rusmedel under besöket kontrolleras allmäntillståndet, vartefter personalen har rätt att avlägsna sig. Fortsätter situationen ständigt på samma sätt görs en ny bedömning av klientens vård och behov av service. o Av arbetarskyddsskäl får hemservicepersonalen be klienter låta bli att röka under hembesöket. Om det framkommer hälsofarliga omständigheter i hemmet får

5 personalen be arbetarskyddet om ett hembesök för att utvärdera hälsoriskerna i arbetet. o Klienten eller närstående ska se till att sällskapsdjur inte beter sig hotande eller störande. o För att säkerställa att arbetet är tillräckligt ergonomiskt för personalen förutsätts det att klienten tar emot sådana hjälpmedel som krävs i vården (bl.a. lyftanordning). Personlig hygien Till vården av den personliga hygienen hör att hjälpa klienten att tvätta sig, antingen i duschen eller i bastun (hemma eller på Rönngården) en gång i veckan. Därtill får klienten hjälp med den dagliga hygienen. Till den personliga hygienen hör också tandborstning och rengöring av protes, att smörja in huden, raka skägg och hårläggning. Måltidsservice Måltidsservicen är avsedd för personer som inte själva kan ta sig ut för att äta (på Rönngården) eller få sin dagliga mat tillredd. Om klienten inte själv kan tillreda sina måltider beställs färdig mat från Rönngården alternativt inhandlas färdigrätter från butiken. Maten levereras hem mot en avgift. Hemservicen tillreder enklare måltider (såsom gröt, makaroner, koka potatis) av särskilda skäl som förhandlas separat vid utformandet av vård- och serviceplanen. Särskilda skäl kan till exempel vara medicinska skäl eller en särskilt svår ekonomisk situation. I samband med besöken tillreder hemservicen morgonmål, mellanmål och kvällsmat. Dessutom ser hemservicen till att klienten intar tillräckligt med vätska samt värmer upp måltiderna. Klädvård Tvätten tvättas i klientens egen eller i Rönngårdens maskin. I servicen ingår strykning och mangling av kläderna. Tvätt av mattor, gardiner och finare borddukar hänvisas till närstående eller till privata serviceproducenter. Klädtvätt för hand ingår inte i tjänsterna. Lakan och dynvar byts varannan vecka eller vid behov.

6 Hjälp med att handla och uträtta ärenden Inköp av dagligvaror sköts högst två gånger i veckan, i första hand från en butik i närheten. Specialprodukter som klienten önskar sig får anhöriga eller andra i den närmaste kretsen ta hand om. Hemservicen tar hand om nödvändiga apoteksärenden om klienten inte kan sköta dem. Bankärenden eller motsvarande sköter klienten primärt själv alternativt med hjälp av anhöriga eller klientens intressebevakare. För personer med minnesproblem anhålls om intressebevakare. Hemservicen sköter bankärenden endast i undantagsfall, enligt separat överenskommelse. Hjälp med att gå ut och följeslagarservice Hemservicen går ut med klienter när arbetsläget tillåter, med beaktande att klienterna ska behandlas lika. En anställd vid hemservicen kan följa med på läkarbesök. För att underlätta planeringen, bör hemservicen i god tid få veta om följeslagare behövs. För övrigt bör följeslagarhjälp ordnas i första hand med hjälp av anhöriga eller någon i den närmaste kretsen. Lokalvård/städning Då det gäller månatlig städservice, hänvisas klienterna till privata serviceproducenter. Hemservicen bidrar med att upprätthålla en tillräcklig daglig hygiennivå. Den dagliga lokalvården omfattar rengöring av bord och arbetsytor i köket, disk och att föra ut soporna vid behov. WC- och duschutrymmen kontrolleras dagligen och tvättas vid behov. Portativ och urinflaskor töms och tvättas i samband med besöken. Vid behov kan mindre golvytor sopas. Observera att klienten bör i mån av möjlighet aktivt delta i upprätthållandet av tillräcklig hygiennivå i hemmet, samt se till att behövligt material och medel finns för städarbetet.

7 Avgifter Hemserviceavgifterna bestäms enligt tjänsternas omfattning*, personantalet i familjen samt hushållets bruttoinkomster (se tabell). Priset på regelbunden hemservice räknas utgående från procentantal som överskrider de inkomstgränser som nämns i socialvårdsförordningen (indexjusteringar görs vartannat år) och i enlighet med hur ofta hemservicetjänsterna används. Vårdbehov A; 1 3 besök/ vecka Vårdbehov B; 4 7 besök/ vecka Vårdbehov C; 8 eller fler besök/ vecka *)Ett besök som varar längre än 1 ½ timme, räknas som två besök och ett besök som varar längre än 3 timmar räknas som tre besök. Antal personer Inkomstgräns /mån Vårdbehov A Vårdbehov B Vårdbehov C % 27 % 35 % % 19 % 22 % % 16 % 18 % % 13 % 15 % % 11 % 13 % % 9 % 11 % Inkomster som inte skall beaktas när betalningsförmågan fastställs är stadgat i Förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården / Inkomster som skall avdras när betalningsförmågan fastställs stadgas i Förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården / Avgiften fastställs för ett kalenderår i taget och justeras om: o Klientens/familjens betalningsförmåga förändrats väsentligt, dvs. med minst 10 %. o De förhållanden som skall beaktas när avgiften bestäms har förändrats väsentligt. o Avgiften är felaktig. o Vårdplanen ändras.

8 För tillfällig hemservice eller service utöver vårdplanen uppbärs 8 /besök. Avvikelser från vårdplan +/- 10 % medför ingen ändring av månadsavgift. Avgiften får inte överstiga kostnader för produktionen av tjänsten. Jomala kommuns självkostnadspris är 24,39 /besök. Stödtjänster Som stödtjänst räknas: o Måltidsservice o Klädvårdsservice o Duschservice o Bastu För beviljande av samtliga stödtjänster gäller principen att det ska finnas en tydlig försämring i funktionsförmågan som hindrar klienten att själv utföra aktuell syssla. Försämringen kan vara tillfällig eller fortgående. Försämringen skall vara konstaterad av yrkesperson, antingen personal inom Ålands hälso- och sjukvård samt motsvarande eller kommunens anställda närvårdare. Klienten ska ej heller ha tillgång till hjälp av närstående i utförandet av aktuell syssla, förutom då närstående av kommunen utsetts till närståendevårdare. Närståendevårdare har enligt skilda principer rätt till avlastning från kommunen. Målsättningen med all social service är att klientens resurser ska uppmärksammas och tas tillvara på den nivå klienten befinner sig. Avgifter för stödtjänster Körning av mat Klädvårdsservice inkl. medel, hämtning/lämning + strykning Klädvårdsservice för boende på Rönngården (inkl. samma som ovan) *)Klädvårdsservice för klienter med vårdbehov enl. kategori C Duschhjälp i det egna hemmet Duschhjälp på Rönngården (med bastu + 2,00 ) Bastu (utan hjälp) 1,00 /gång 4,15 /gång 3,15 /gång 1,15 /gång 8,00 /besök 6,00 /besök 2,00 /gång *) För övrigt ingår stödtjänstavgifterna i vårdkategori C/8 eller fler besök i veckan.

INFORMATION OM HEMSERVICE

INFORMATION OM HEMSERVICE INFORMATION OM HEMSERVICE Om hemservice Kommunen ska i enlighet med Socialvårdslag FFS (1982/710) 3 kap 17 ombesörja anordnandet av hemservice. Målsättningen med hemservice är att stöda klientens självständighet

Läs mer

Information om hemservice

Information om hemservice Information om hemservice 5.9.2016 Om hemservice Kommunen ska i enlighet med Socialvårdslag FFS (1982/710) 3 kap 17 ombesörja anordnandet av hemservice. Med hemservice strävar man till att stöda klientens

Läs mer

KRITERIER FÖR HEMVÅRDSTJÄNSTER I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR HEMVÅRDSTJÄNSTER I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR HEMVÅRDSTJÄNSTER I KIMITOÖNS KOMMUN Innehållsförteckning: 1. INLEDNING 2 2. HEMVÅRDENS TJÄNSTER 2 Hemvården erbjuder följande tjänster: 2 3. HUR HEMVÅRDEN INLEDS 2 Under det första hembesöket

Läs mer

BORGÅ STADS KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV VÅRD OCH OMSORG I HEMMET SAMT DESS INNEHÅLL

BORGÅ STADS KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV VÅRD OCH OMSORG I HEMMET SAMT DESS INNEHÅLL BORGÅ STADS KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV VÅRD OCH OMSORG I HEMMET SAMT DESS INNEHÅLL 2 Innehållsförteckning: 1. INLEDNING... 3 2. HEMVÅRDENS TJÄNSTER... 3 Hemvården erbjuder följande tjänster:... 4 3. HUR

Läs mer

Innehållet i Sibbo kommuns hemvårdstjänster

Innehållet i Sibbo kommuns hemvårdstjänster Innehållet i Sibbo kommuns hemvårdstjänster Social- och hälsovårdsutskottet i Sibbo 25.5.2015, 27 Innehåll Hemvårdstjänster. 3 1. Utvärderingsbesök... 4 2. Vård- och serviceplan.. 5 3. Omsorgstjänster

Läs mer

INNEHÅLL I BORGÅ STADS HEMVÅRDSTJÄNSTER 1/2015

INNEHÅLL I BORGÅ STADS HEMVÅRDSTJÄNSTER 1/2015 INNEHÅLL I BORGÅ STADS HEMVÅRDSTJÄNSTER 1/2015 Social- och hälsovårdsnämnden, 128 18.12.2014 Innehåll Innehåll Hemvårdstjänster... 3 3.1 Personlig hygien... 6 3.2 Bastutjänst... 6 3.3 Näring... 6 3.4 Måltidstjänst...

Läs mer

Kriterier för hemvård

Kriterier för hemvård Syftet med Kriterier för hemvård är att redogöra för grunderna för beviljande av hemvård i XXX kommun. Målsättningen är jämlika, rättvisa och rätt riktade tjänster. Därtill presenteras vilka tjänster hemvården

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUNS ÄLDREOMSORG. Hammarlands kommun erbjuder dig olika former av hjälp och stöd både i hemmet och på Hammargården.

HAMMARLANDS KOMMUNS ÄLDREOMSORG. Hammarlands kommun erbjuder dig olika former av hjälp och stöd både i hemmet och på Hammargården. HAMMARLANDS KOMMUNS ÄLDREOMSORG Hammarlands kommun erbjuder dig olika former av hjälp och stöd både i hemmet och på Hammargården. Innehållsförteckning: 1. Stödtjänster Färdtjänst Matservice Trygghetstelefon

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

KRITERIER FÖR HEMVÅRD

KRITERIER FÖR HEMVÅRD KRITERIER FÖR HEMVÅRD 1. Hemvård Hemvården omfattar vård, omsorg och sjukvård som ges hemma hos kunden. Hemvården är avsedd för personer som inte klarar av de dagliga sysslorna utan hjälp av en annan person

Läs mer

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad Kriterier för hemvård från 1.1.2019 Msta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvård Funktionsförmåga Servicebehov Mängden service Mål för service Nedsatt funktionsförmåga

Läs mer

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan.

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan. HANGÖ GRUNDTRYGGHETSNÄMNDS PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV SERVICE FÖR ÄLDRE, HANDIKAPPADE OCH LÅNGTIDSSJUKA Servicecentralen för äldrevårdstjänster har som verksamhetsidé att stöda de äldres delaktighet och

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Information om service för äldre personer. Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd

Information om service för äldre personer. Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd Information om service för äldre personer Hemserviceverksamhet Boendeservice Förmåner Understöd År 2017 Hemserviceverksamheten - Definition - Mål Med hemserviceverksamhet för äldre personer menas omvårdnad,

Läs mer

INNEHÅLLET I BORGÅ STADS HEMVÅRDS- TJÄNSTER FRÅN

INNEHÅLLET I BORGÅ STADS HEMVÅRDS- TJÄNSTER FRÅN INNEHÅLLET I BORGÅ STADS HEMVÅRDS- TJÄNSTER FRÅN 1.4.2018 Social- och hälsovårdsnämnden 27.3.2018 43 Innehåll Hemvård... 3 Hemvårdens serviceprocess... 5 Att bli klient inom hemvården... 5 Bedömning/utredning

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun När du behöver hjälp När du behöver hjälp eller stöd vänder du dig till den behovsbedömare som ansvarar för det område där du bor. För det mesta gör behovsbedömaren

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Kriterier för hemservice. Hemservicens kriterier och tjänsternas innehåll

Kriterier för hemservice. Hemservicens kriterier och tjänsternas innehåll Kriterier för hemservice Hemservicens kriterier och tjänsternas innehåll Fastställda i vård- och omsorgsnämnden i Malax 133 16.12.2014 1. Hemservice...2 1.2. Verksamhetsprinciper för hemservice...2 2.

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23 Ansvarig: Verksamhetschef

Läs mer

Hemvårdens klientavgifter

Hemvårdens klientavgifter 4/2012 Tjänstepaletten inom hemvården i Helsingfors Bilaga Hemvårdens klientavgifter Prislista på sidorna 2 3 Exempel på klientavgifter på sidorna 4 10 Avgifterna för stödtjänsterna inom hemvården från

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015 Kriterier för stöd för närståendevård för vård av vuxna 2015 Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 Stöd för närståendevård Närståendevård avser vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person,

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR 1 (8) PERMANENTA ANVISNINGAR Stöd för närståendevård 7 VOND 13.6.2013 Bilaga 9, VOND 29.8.2013 106 Bilaga Dnr 649/5.12.2000/2013 GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR Gäller:

Läs mer

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Hemtjänst Vem kan få hemtjänst? Funktionsnedsättning eller sjukdom kan göra att du behöver stöd och omsorg från andra för att leva ett bra liv i vardagen. Då kan du få

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23, reviderad 2018-09-26

Läs mer

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014 Tjänster inom funktionshinderområdet Reumaförbundet 10.11.2014 Innehåll Varför behöver jag en serviceplan? Vilken service kan jag få enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen? Vad händer just nu

Läs mer

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Godkänd av socialnämnden 8.11.2011/ 156 Reviderad av äldreomsorgschefen 13.04.2012/ 100 Allmänt Stödet för närståendevården är lagstadgat genom lagstiftning

Läs mer

Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? tillräckligt för lite inte alls

Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? tillräckligt för lite inte alls DELAKTIGHET I PLANERINGEN AV DEN EGNA VARDAGEN Har ni deltagit i uppgörandet av er vård- och serviceplan?, varför? Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? Har

Läs mer

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 Innehållsförteckning Allmänt:... 1 Färdtjänst enligt socialvårdsförordningen... 1 Grunderna för beviljande:... 1 Ansökan om färdtjänst... 2 Kontaktpersoner...

Läs mer

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras.

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om rehabilitering av frontveteraner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för hemtjänst Riktlinjer för hemtjänst 3 Trygghet 3 Omvårdnad 3 Måltider 3 Inköp 4 Ledsagning 4 Utevistelse 4 Städning 4 Avgränsningar

Läs mer

Information om service för äldre personer

Information om service för äldre personer Information om service för äldre personer Hemserviceverksamhet Boendeservice Hemservicetjänster Understöd /Stödservicetjänster Taxor inom hemserviceverksamheten År 2018 Hemserviceverksamheten - Definition

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1 Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för hemtjänst Hemtjänst 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Gäller från 1.4.2019 Innehåll 1. STÖDETS SYFTE OCH INNEHÅLL... 2 2. FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR

Läs mer

Lojo grundtrygghetssektors taxa för hemvård och stödtjänster från 1.4.2014

Lojo grundtrygghetssektors taxa för hemvård och stödtjänster från 1.4.2014 1 Grundtrygghetssektorn Senior- och sjukhusservicen/hemvården Ojamogatan 34 08100 Lojo tfn 019 3690 Bilaga: Hemvården Lojo grundtrygghetssektors taxa för hemvård och stödtjänster från 1.4.2014 Allmänna

Läs mer

Handikappservicens klientavgifter

Handikappservicens klientavgifter Social- och hälsovårdssektorns klientavgifter från 7.3.2016 Stadsstyrelsens beslut 29.2.2016, 75 Handikappservicens klientavgifter 1. Färdtjänst 1.1 För färdtjänst för en person med grav funktionsnedsättning

Läs mer

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Välfärdsförvaltningen Rättighetsförklaring Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att nämnden ska verka för att äldre

Läs mer

Dagbok för utredning av hjälpbehovet Ett hjälpmedel för att utreda och beskriva det egna hjälpbehovet

Dagbok för utredning av hjälpbehovet Ett hjälpmedel för att utreda och beskriva det egna hjälpbehovet Boendeservicestiftelsen ASPA Mervi Valta 2010 Dagbok för utredning av hjälpbehovet Ett hjälpmedel för att utreda och beskriva det egna hjälpbehovet Namn på den som för dagbok: Datum: Utredning av eget

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen:

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen: 1. Inledning Eckerö kommun har en äldreomsorgsplan för 2010-2030 som fullmäktige har godkänt i januari 2010. Kvalitetsrekommendationen tjänster för äldre finns det önskemål om att alla kommuner skall ha

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

Handikappservicelagen och aktuella frågor

Handikappservicelagen och aktuella frågor Handikappservicelagen och aktuella frågor Nykarleby handikappråd 11.11.2010 Johanna Lindholm för det finlandssvenska handikappområdet johanna.lindholm@juridisktombud.fi Tel. 09-43423626, 040-5196598 Om

Läs mer

Instruktion för korttidsvård dygnet runt

Instruktion för korttidsvård dygnet runt Instruktion för korttidsvård dygnet runt 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om korttidsvård 1.1.2017 2 Allmänt Med korttidsvård dygnet runt avses här tillfällig

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Godkänd av socialnämnden i Geta kommun den 13.09.2017 61 Arvode justeras årligen, justerat inför 2018 Vad innefattar stöd för närståendevård?

Läs mer

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun INFORMATION Socia(qänsten Övertorned fj(ommun Telefonnummer och kontaktuppgifter Biståndshandläggare (telefontid 08.00-09.30) Birgitta Emanuelsson (personer födda dag 1-15) 0927-72156 Annica Lahti (personer

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Gullspångs kommuns riktlinje för biståndshandläggning inom vård och omsorg

Gullspångs kommuns riktlinje för biståndshandläggning inom vård och omsorg Gullspångs kommuns riktlinje för biståndshandläggning inom vård och omsorg Antagen av VoO nämnden 2018-01-08, 14 Dnr: KS 2017/861 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00

Läs mer

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2012-10-15 0480-45 29 04 Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Allmänt om riktlinjer Socialtjänstlagen är en ramlag som reglerar kommunens

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Omvårdnads- och serviceinsatser inom äldreomsorgen Antaget av Omsorgsnämnden 090526 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör

Läs mer

1 (6) 30.12.2013 777/62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER

1 (6) 30.12.2013 777/62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER 1 (6) Promemoria Tukes diarienr 30.12.2013 777/62/2014 Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER Syftet med trygghetstjänster som ordnas

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Stöd för närståendevård Antagen av kommunstyrelsen den 9 mars 2015 32. VAD INNEFATTAR STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD? Med närståendevård avses vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person som

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

HEMTJÄNST I EMMABODA KOMMUN

HEMTJÄNST I EMMABODA KOMMUN HEMTJÄNST I EMMABODA KOMMUN Antagen av socialnämnden 2009-05-07 Reviderad 2016-06-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är hemtjänst?... 2 Vem kontaktar man för att ansöka om hemtjänst?... 2 Biståndshandläggare

Läs mer

Hemtjänst. Emmaboda kommun. Antagen av socialnämnden 2009-05-07 Reviderad januari 2015

Hemtjänst. Emmaboda kommun. Antagen av socialnämnden 2009-05-07 Reviderad januari 2015 Hemtjänst i Emmaboda kommun Antagen av socialnämnden 2009-05-07 Reviderad januari 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är hemtjänst? Vem kontaktar man för att ansöka om hemtjänst? Biståndshandläggaren utreder

Läs mer

TAXA FÖR AVGIFTER FÖR SOCIALSERVICE I FÖGLÖ KOMMUN

TAXA FÖR AVGIFTER FÖR SOCIALSERVICE I FÖGLÖ KOMMUN TAXA FÖR AVGIFTER FÖR SOCIALSERVICE I FÖGLÖ KOMMUN Med hänvisning till i landskapet gällande lagar, förordningar och beslut ang. avgifter för socialservice*) har kommunfullmäktige den 10 december 2015

Läs mer

Ursprunglig ansökan Uppföljning av tillfällig utökning av hemtjänstinsatser.

Ursprunglig ansökan Uppföljning av tillfällig utökning av hemtjänstinsatser. EXEMPELUTREDNING HEMTJÄNST Läs hela utredningen men det som ligger till grund för genomförandeplanen börjar efter rubriken behov i den dagliga livsföringen. De livsområden som brukaren berörs av är de

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Hemtjänst i. Strängnäs kommun. Dnr SN/2015:251-707

Hemtjänst i. Strängnäs kommun. Dnr SN/2015:251-707 Hemtjänst i Strängnäs kommun Dnr SN/2015:251-707 Förord I den här broschyren har vi samlat information för dig som vill veta mer om hemtjänst i Strängnäs kommun. Vi beskriver hur en ansökan om hemtjänst

Läs mer

Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård

Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård för vårdbehövande över 65 år Fastställd i vård- och omsorgsnämnden i Malax 20.2.2019 21 1 Innehåll 1. Stöd för närståendevård 2. Förutsättningar för

Läs mer

Riktlinje för insatser enligt SoL 0.5.

Riktlinje för insatser enligt SoL 0.5. Antagen av Omsorgsnämnden 2011-03-02 Inledning Följande riktlinjer skall utgöra stöd och vägledning vid bedömning och beslut om beviljande av insatser avseende bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) i

Läs mer

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Godkänd i omsorgsnämnden 20.12.2016 Äldreomsorgen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 12.06.2014 Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 Kommunerna kan själva fastställa avgiftsgrunder

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN

KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN 1.4.2015 1 Innehåll 1. DAGVERKSAMHET FÖR ÄLDRE... 2 2. BLI KUND... 2 3. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV DAGVERKSAMHET... 2 3.1 Dagverksamhet ordnas för

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som får hemtjänst i ordinärt (eget) boende. Reviderad 2011-04-19

Kvalitetsdeklaration. för dig som får hemtjänst i ordinärt (eget) boende. Reviderad 2011-04-19 Kvalitetsdeklaration för dig som får hemtjänst i ordinärt (eget) boende Reviderad 2011-04-19 Kvalitetsdeklaration hemtjänst Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen anger vilka grundläggande kvalitetskrav

Läs mer

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun vård- och omsorgsförvaltningen. December 2010. Foto omslag IBL Kundval inom hemtjänsten

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård i Karleby och Kronoby Arbetsgrupp: Lena Aho-Rintamäki, Iiris Jurvansuu, Kaija Keski-Rahkonen, Eija Korkia-Aho och Hanna

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen 12.8.2008 Sosiaali- ja terveyskeskus

EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen 12.8.2008 Sosiaali- ja terveyskeskus EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen Sosiaali- ja terveyskeskus AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM EKENÄS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSCENTRAL FR.O.M. 1.9.2008. Där förändring föreslås

Läs mer

INFORMATION OM. Hemtjänst. Hemsjukvård. Särskilda boendeformer. Rehabilitering. Tandvård. September 2012

INFORMATION OM. Hemtjänst. Hemsjukvård. Särskilda boendeformer. Rehabilitering. Tandvård. September 2012 1 INFORMATION OM Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård September 2012 2 HEMTJÄNST Den som av någon anledning har svårt att klara sig själv hemma kan ansöka om hemtjänst.

Läs mer

Hemvårdsavgifter 2017

Hemvårdsavgifter 2017 1 Sektorn Välfärd Hemvårdsavgifter 2017 Avgifterna för hemvården bestäms beroende på om det är fråga om tillfällig eller regelbunden hemvård. Hemvårdavgifterna räknas inte med i avgiftstaket. En bedömning/ett

Läs mer

Ersättning till kommunerna och samkommunerna för service anordnad för krigsinvalider

Ersättning till kommunerna och samkommunerna för service anordnad för krigsinvalider Statskontoret Anvisning 1 (10) Medborgartjänster 7.1.2019 VK/1534/08.01.02/2018 Statskontoret Ersättning till kommunerna och samkommunerna för service anordnad för krigsinvalider Anvisning 2019 Sörnäs

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av bistånd till hemtjänst och annan äldreomsorg enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för bedömning av bistånd till hemtjänst och annan äldreomsorg enligt socialtjänstlagen Socialförvaltningen Riktlinjer för bedömning av bistånd till hemtjänst och annan äldreomsorg enligt socialtjänstlagen 1. Hemtjänst Insatser från hemtjänsten ges för att underlätta för den enskilde i den

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård 1.1.2017 SOITE [Arbetsgrupp: Irene Jylhä, Miia Luokkanen, Mikaela Klemets, Cecilia Hägg, Karita Eteläperä, Sinikka Katila, Mona Häggblom, Pia Sorvisto,

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Social trygghet för äldre

Social trygghet för äldre Social trygghet för äldre 2019 Information om den sociala tryggheten för äldre i Korsnäs kommun Korsnäs kommun, socialkansliet Hemservice och stödtjänster Kontaktpersoner Hemservice Vik äldreomsorgsledare

Läs mer

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal eller privat utförare Innehåll Kundval Hemtjänst Hemsjukvård Privat utförare Kommunal utförare Valet Kommunens ansvar I 3 I 3 I 4 I 5 I 5 I 5 I 6 På följande

Läs mer

Avgifter för regelbunden hemvård

Avgifter för regelbunden hemvård 1 Grundtryggheten/Seniorservicen 22.12.2015 Avgifter för regelbunden hemvård 1.1.2016 För fortgående och regelbunden hemsjukvård och för hemservice enligt 9 1 momentet 1 punkten i socialvårdsförordningen

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

STÖDET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD I SOITE

STÖDET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD I SOITE STÖDET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD I SOITE Stödet för närståendevård i Soite I lagen (lagen om stöd för närståendevård 2.12.2005/937) finns följande definitioner; Närståendevård är vård av

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser inom hemtjänsten

Omvårdnads- och serviceinsatser inom hemtjänsten Omvårdnads- och serviceinsatser inom hemtjänsten 2012-01-16 Reviderad 2012-03-12 2012-05-30 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör en ansökan

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning?

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning? Handikappersättning Du som är över 19 år kan få handikappersätt ning om du behöver extra hjälp eller har extra kostnader på grund av varaktig sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är inte graden av nedsättning

Läs mer

Sammanslagen riktlinje för vård- och omsorgsboende, hemtjänst och korttid samt regler för hemvårdsbidrag

Sammanslagen riktlinje för vård- och omsorgsboende, hemtjänst och korttid samt regler för hemvårdsbidrag Ulrika Johansson Handläggare 033 355224 SKRIVELSE Datum 2019-10-29 Instans Vård- och äldrenämnden Dnr VAN 2019-00160 1.1.3.1 Sida 1(2) Sammanslagen riktlinje för vård- och omsorgsboende, hemtjänst och

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer