HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK"

Transkript

1 Handlingsplan för HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK För Sigtuna kommuns kommunala förskolor och grundskolor Dokumentansvarig: Version: Verksamhetschef för centrala barn- och elevhälsan 1.0 Godkänd av: Revideras: [Skriv funktion (ej personnamn), t ex kvalitetschef] Södergatan 20, Märsta Tel (vxl) Fax sigtuna.kommun@sigtuna.se

2

3 Innehåll Inledning... 5 Definitioner... 5 Syfte 6 Förebyggande arbete... 6 Organisationsnivå... 6 Gruppnivå... 6 Individnivå... 7 Vid möte med enskild elev... 7 Viktiga saker att tänka på... 8 Några varningstecken... 9 Handläggningsrutiner... 9 Anmälan till socialtjänsten Ansvarsfördelning Uppföljning Bilagor (10)

4

5 Inledning Det här är en praktisk handledning som i första hand riktar sig till personal samt rektorer inom förskola och grundskola i Sigtuna kommun. Handlingsplanen skall vara ett stöd i skolans uppdrag att motverka kränkningar av mänskliga rättigheter samt ge vägledning kring hedersrelaterat våld och förtryck. Alla på skolan skall veta vem som gör vad för att hjälpa de barn som befinner sig i en hederskontext/problematik. Det är viktigt att det finns en nära samverkan mellan skola och socialtjänst med en tydlig roll och ansvarsfördelning. Skolans ansvar är att uppmärksamma socialtjänsten på de elever som befinner sig i en utsatt situation. Och med deras hjälp se till att barnet får ta del av sina rättigheter enligt barnkonventionen och svensk lagstiftning. Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (2010:800) är det ett krav att varje skola ska ha planer kring likabehandling och kränkande behandling. Det är viktigt att sammankoppla Handlingsplanen mot hedersrelaterat våld och förtryck med respektive skolas Likabehandlingsplan. Skollagen lyfter fram att utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Vidare säger skollagen att skolan ska förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling. I arbetet med att ta fram denna handlingsplan har kommunikation förts med Individoch familjeomsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun. Definitioner Det finns likheter mellan hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) liksom mäns våld mot kvinnor generellt. Våldet utövas i en nära relation och den utsatta har ett starkt band till våldsutövaren. HRV innebär att våldet ses och uttalas av kollektivet som en legitim, oundviklig handling för att straffa olydnad, bevara gruppens heder och värna om gruppens sociala överlevnad (Socialstyrelsen 2013, Länsstyrelsen Östergötland 2008). Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer i starkt patriarkala familjestrukturer med kollektiva egenskaper, det vill säga i samhällen eller omgivningar där mannen i familjen är norm samt överhuvud och där individer anses underordnade familjens eller kollektivets intressen. Hedersrelaterat våld och förtryck karaktäriseras av kontroll av flickors och kvinnors sexualitet som anses vara knuten till mannens och kollektivets heder. Familjens rykte och anseende ses som avhängigt flickornas eller kvinnornas faktiska eller påstådda beteende. Oskuld- och kyskhetsnormer före äktenskap blir därmed centralt för unga flickor/ kvinnor. Såväl kvinnor som män i familjen kan dock delta i förtryck och begräsningar för att upprätthålla dessa normer 5 (10)

6 samt i bestraffningar då den unga flickan/kvinnan anses ha vanhedrat familjen. Det förekommer även att pojkar och HBTQ personer inom dessa familjer riskerar att bli bortgifta (Socialstyrelsen 2013, Länsstyrelsen Östergötland 2008). Hedersrelaterat våld och förtryck kan ges i uttryck på olika sätt bland annat psykiskt våld, så som hot, kränkningar, kontroll och förföljelse. Sexuellt våld, kontroll, övergrepp eller våldtäkt. Socialt våld, isolering från andra, begränsad rörelse- och eller yttrandefrihet, inte få välja klädsel, tvångsäktenskap och utsatthet. Fysiskt våld kan vara allt från en örfil till kraftig fysisk misshandel eller mord (Socialstyrelsen, 2013). Syfte Syftet med denna handlingsplan är att den skall finnas som en praktisk handbok för personal verksam inom förskola och skola. Att öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck bland personalen för att bättre kunna hjälpa de barn och elever som befinner sig i en hederskontext som inte är förenligt med de lagar och riktlinjer som finns i Sverige. Den som söker hjälp skall känna att den blir professionellt bemött. Förebyggande arbete Skolan är en viktig, fast punkt i den utsatta elevens tillvaro. Skolan skall utgöra en frizon och en möjlighet till förståelse och stöd. Den skall vara en plats för kunskap och en källa till medvetenhet kring mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Organisationsnivå Utbildning och fortbildning av personal verksam inom förskola/skola Årlig genomgång av handlingsplanen med revidering av verksamhetschef för den centrala barn- och elevhälsan. Att handlingsplanen blir ett levande dokument som kontinuerligt tas upp på skolornas elevhälsoteam. Gruppnivå Nedanstående punkter är exempel på insatser i det förebyggande arbetet på gruppnivå. Viktigt att det förebyggande arbetet påbörjas tidigt under skolgången. Arbeta med mänskliga rättigheter i klass/grupp. Inspirationsdagar för värdegrundsarbete. Klassråd och elevråd. Kamratstödjarverksamhet med syfte att motverka kränkande behandling (alla med projektet). Ge barnen/eleverna kunskap om rätten till eget liv och det stöd som finns i samhället. 6 (10)

7 Vid föräldramöten får vårdnadshavare information om hur skolan arbetar, barns rättigheter men även föräldrarnas ansvar att sätta gränser utan att begränsa elevens liv, vid behov bör detta ges på familjens hemspråk. Individnivå Hälsosamtal /individuella stödsamtal. Vid utvecklingssamtal tas diskussion kring musikundervisning, idrottsundervisning, simning, studieresor samt sex- och samlevnadsundervisning upp. Då detta är obligatoriska moment i verksamheten. Vid möte med enskild elev När det kommer till skolans kännedom att en elev lever under förhållanden som inte är förenliga med de rättigheter som eleven har är det viktigt att fråga eleven om dennes livssituation. Nedan finns ett antal frågor som kan vara bra att använda sig av i samtal med eleven. Alternativt vid diskussioner då det finns oro kring en specifik elev. Vad måste eleven göra som den inte vill? Vad vill eleven göra som den inte får? Vilka begränsningar är eleven utsatt för? Är hen utsatt för våld och misshandel? Finns i så fall synliga skador på pojken/flickan? Är hen utsatt för kränkningar och hot? Är hen utsatt för någon form av bevakning eller begränsning, t ex från en bror på skolan? Tvingas hen bevaka en anhörig eller vän på skolan? Verkar hen oförklarligt rädd för någon? Talar hen om att trolova sig eller gifta sig trots att hen är ung och inte klar med skolan? Är den tilltänkte partnern någon som hen rimligen inte kan känna så väl? Vad ska hen göra på sommarlovet? Är det planer på att åka till hemlandet? Kanske blir en semesterresa till hemlandet istället en överenskommelse om förlovning och arrangerat giftermål. Fråga om könsstympning. Måste hen ljuga om flickvän/pojkvän? Uppvisar hen psykosomatiska symtom (t ex huvudvärk eller magont)? Talar hen om problem hemma eller sin ofrihet i termer av vår kultur kräver? Vad är det som kommer att hända om hen bryter mot dessa krav? 7 (10)

8 Är hen kraftigt begränsad när det gäller kläder, rörelsefrihet och fritid? Kontroll av mobiltelefon, dator, dagbok? Har hen stort ansvar hemma? Får hen delta i all undervisning inklusive idrott och sex- och samlevnadsundervisning? Utifrån dessa observationspunkter kan det bildas ett mönster som ger en övergripande bild av barnets/ungdomens livssituation. Viktigt att vara medveten om att framförallt flickors frihet succesivt ändras över tid med att bli mer begränsad ju äldre flickan blir. En utförlig dokumentation även över tid bidrar till att personalen kan skaffa sig en bättre helhetsbild. Om skolan ser några av dessa tecken måste skolans personal våga prata med eleven om dennes situation. Fokus i samtalet skall ligga på vad svenska lag och mänskliga rättigheter säger, inte prata om hedersbegrepp. Känner du som personal oro för eleven, är det viktigt att involvera skolans elevhälsoteam och skolledning. Ta hjälp av dina kollegor då dessa frågor kräver samarbete för barnets bästa. Några huvudfrågor som kan vara bra att förhålla sig till är; Vad vill du göra som du inte får? Vad måste du göra som du inte vill? Viktiga saker att tänka på Den hantering som är normalt förfarande vid elevärenden, med tidig kontakt med vårdnadshavare kan i dessa fall vara en allvarlig fara för elever som lever i en hederskultur. Detta är ett känsligt område att prata om och eventuella rykten om elever som avviker från hedersnormen kan skapa stor skada. Välj en neutral plats för samtalet. Viktigt att samtalet inte väcker uppmärksamhet från andra. Om andra får veta om vad som diskuteras kan det få negativa konsekvenser för eleven och eller familjen. Använd auktoriserad tolk via telefon, gärna från en annan stad. Viktigt att tolken är neutral i förhållande till eleven och inte utgör en risk med ryktesspridning eller kontakter med elevens släkt. Tydliggör din anmälningsskyldighet enligt socialtjänstlagen kap För att ge eleven möjlighet att vara anonym i den mån det går. Konsultation med socialtjänsten kan ske anonymt om den utsattes identitet inte avslöjas. 8 (10)

9 Socialtjänsten har även möjlighet att komma ut och träffa den enskilde för klargörande samtal utan att kontakta vårdnadshavare. Detta kan främst bli aktuellt i ärenden som gäller hot, våld samt hot om kontroll. Några varningstecken Återkommande somatiska besvär såsom huvudvärk, magvärk och illamående. Återkommande skolk och frånvaro. Strikt kontroll av fritiden, eleven får till exempel inte delta i aktiviteter utanför skoltid, väldigt noga med att passa tiden när skoldagen är slut. Få eller inga kamratrelationer utanför skolan. Vårdnadshavare drar sig undan kontakter med skolan och/eller motsätter sig stödinsatser från skolans sida. Självmordstankar. Oro över att familjen skall få veta att eleven har en annan sexuell läggning. Eleven rymmer hemifrån. Oro och funderingar kring sitt könsorgan. Sexuella trakasserier. Handläggningsrutiner Om du som anställd inom förskola eller skola känner oro eller misstänker att en elev utsätts för hedersrelaterat våld eller förtryck skall du kontakta rektor, skolsköterska och skolkurator. Skolkurator eller skolsköterska samtalar med eleven utifrån de frågor som nämnts tidigare i dokumentet och gör en bedömning. Alternativt så kan de vara behjälpliga till den personal som redan har en etablerad kontakt med eleven som eleven känner förtroende för och har öppnat sig för. Ärendet diskuteras sedan på EHT där beslutas sedan om åtgärder tillsammans med skolledningen. Vid behov kan vårt myndighetsgemensamma resurscentrum mot heder i länet, Origo kontaktas; , Möjlighet finns även att kontakta Länsstyrelsen Östergötlands nationella kompetensteam konsulteras; Det går också bra att ringa socialtjänstens mottagningsenhet i Sigtuna kommun, de nås via kommunens växel. Vid misstanke om att en elev utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck har skolan en skyldighet att agera. Enligt Kapitel 14 1 i Socialtjänstlagen har anställda i myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdomar en skyldighet att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. 9 (10)

10 Anmälan till socialtjänsten Anmälan som görs till socialtjänsten bör vara skriftlig. I en akut situation kan det vara nödvändigt med en muntlig anmälan, men den kommer att behöva kompletteras med en skriftlig i efterhand. Vid misstanke om hedersrelaterat våld och förtryck skall vårdnadshavare inte informeras om att en anmälan görs, då detta kan utgöra en risk för eleven. Det är viktigt att skola och socialtjänst samarbetar så långt det är möjligt för att eleven skall få det stöd som den behöver. Skola och socialtjänst behöver samarbeta före en anmälan görs genom bland annat rådgivning. Vidare behövs även ett samarbete under socialtjänstens utredningstid eftersom eleven vistas större delen av sina dagar på skolan. Det är även viktigt att samarbetet fortsätter efter avslutad utredning för att skolan skall få vägledning kring hur de skall stötta eleven på bästa sätt i den fortsatta skolgången. Ansvarsfördelning Ansvarig för dokumentet är verksamhetschef för den centrala barn- och elevhälsan. Det är dennes uppgift att förmedla handlingsplanen till rektorer och förskolechefer i Sigtuna kommun. Uppföljning Denna handlingsplan utvärderas och revideras årligen inför terminsstart. I samband med detta skall befintliga rutiner och riktlinjer ses över. Bilagor 10 (10)

Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck

Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck för Umeås kommunala grund- och gymnasieskolor Dokumentansvarig: Elevhälsochef, planen revideras vart tredje år. Godkänd av: Skoldirektörens ledningsgrupp

Läs mer

Handlingsplan hedersrelaterat våld och förtryck RUTINER OCH PLANER

Handlingsplan hedersrelaterat våld och förtryck RUTINER OCH PLANER Handlingsplan hedersrelaterat våld och förtryck RUTINER OCH PLANER 2018-08-14 Handlingsplan för hedersrelaterat våld och förtryck Innehåll Inledning... 2 Vad är hedersrelaterat våld?... 3 Mål... 4 Förebyggande

Läs mer

Handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck, våld och hot

Handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck, våld och hot KIRUNA KOMMUN 110516 Handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck, våld och hot 1. Följande styrdokument ligger till grund för framtagandet av denna handlingsplan; FN:s konvention om mänskliga rättigheter

Läs mer

Handlingsplan för Boxholms kommuns skolor avseende hedersrelaterat våld och förtryck

Handlingsplan för Boxholms kommuns skolor avseende hedersrelaterat våld och förtryck BOXHOLMS KOMMUN Barn-och utbildningsförvaltningen Handlingsplan för Boxholms kommuns skolor avseende hedersrelaterat våld och förtryck Skriven av Boxholms skolkuratorer i samarbete med Socialtjänsten 2012-09-06

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen 2019-04-17 DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN 2019-2020 Hedersrelaterat förtryck och våld Fastställd av kommunstyrelsen 2019-05-27 67 Handlingsplan - hedersrelaterat förtryck och våld Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD Handlingsprogram Uppdaterad 2015-01-01 1 Vision Skellefteå strävar efter att vara en kommun där mänskliga rättigheter omfattar alla och där barn, ungdomar

Läs mer

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Hannah Kejerhag Oldenmark Annica Odelind Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor 6:e jämställdhetspolitiska

Läs mer

NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER

NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER DET KANSKE ÄR LITE HEDER Lagar Nationella strategin 2017 Deklarationen om mänskliga rättigheter 1948 Kvinnokonventionen 1979 Barnkonventionen 1989 Istanbulkonventionen

Läs mer

Handlingsplan och metodstöd mot hedersrelaterat våld och förtryck

Handlingsplan och metodstöd mot hedersrelaterat våld och förtryck RINKEBYSKOLAN Handlingsplan och metodstöd mot hedersrelaterat våld och förtryck Läsåret 2011/2012 2011-09-12 Innehållsförteckning Se och förstå Definition sid. 3 Skollagen sid. 4 Skolans värdegrund/mål

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Vilka är vi? är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld. och förtryck.

Vilka är vi? är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld. och förtryck. Vilka är vi? och förtryck. är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld Fryshuset har en särställning inom Sveriges ideella sektor med verksamheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Att motverka hedersrelaterat våld och förtryck

Att motverka hedersrelaterat våld och förtryck Att motverka hedersrelaterat våld och förtryck Ett liv fritt från våld, förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap, könsstympning är en rättighetsfråga Mänskliga rättigheter 1948 Kvinnokonventionen 1979

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen 1 Likabehandlingsplan för förskolan 2013-08-05 Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt. Vi ska aktivt arbeta för att barnen ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

Vid misstanke om att barn far illa

Vid misstanke om att barn far illa Vid misstanke om att barn far illa Handlingsplan Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Handlingsplan Utbildning Utbildnings- och 2017-12-31 omsorgsutskottet Upprättad av Fastställd/upprättad

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Länsstyrelsen Östergötlands arbete Mikael Thörn

Länsstyrelsen Östergötlands arbete Mikael Thörn Länsstyrelsen Östergötlands arbete Mikael Thörn www.hedersfortryck.se www.dinarattigheter.se Ett liv fritt från våld, förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är en rättighetsfråga. Information

Läs mer

Grundsärskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grundsärskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-01-01-2018-12-31 Innehållsförteckning Grunduppgifter 2 Kartläggning 2 Åtgärder för främjande av lika rättigheter och möjligheter 3

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Örnässkolan F-6

LIKABEHANDLINGSPLAN. Örnässkolan F-6 LIKABEHANDLINGSPLAN Örnässkolan F-6 Lagar och styrdokument Enligt barn- och elevskyddslagen (2 006:67) ska det på varje skola finnas en likabehandlingsplan. Planen skall syfta till att främja barns och

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola 1 (10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Diamantens Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD.

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Ungdomarnas mänskliga rättigheter kränks. I mitt arbete träffar jag ungdomar som lever under förhållanden som inte är förenliga med

Läs mer

Risbergska skolans handlingsplan när elever riskerar att utsättas för hedersrelaterad problematik där våld och förtryck kan förekomma.

Risbergska skolans handlingsplan när elever riskerar att utsättas för hedersrelaterad problematik där våld och förtryck kan förekomma. den 27 mars 2013 Risbergska skolans handlingsplan när elever riskerar att utsättas för hedersrelaterad problematik där våld och förtryck kan förekomma. Vad måste eleven göra som eleven inte vill? Vad får

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med ÖRS och Riksidrottsförbundets värderingar om glädje

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

Herrgårdens förskola

Herrgårdens förskola Herrgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Gäller för perioden 100901-110831 Ett krav finns på att en likabehandlingsplan ska tas fram (enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömbackaskolan. Naturvetenskap, Teknik och Introduktionsprogrammet

Likabehandlingsplan Strömbackaskolan. Naturvetenskap, Teknik och Introduktionsprogrammet Likabehandlingsplan Strömbackaskolan Naturvetenskap, Teknik och Introduktionsprogrammet 2016-2017 Innehåll Strömbackaskolans Likabehandlingsplan 2016/2017 del 1.... 3 Strömbackaskolans vision:... 3 Likabehandlingsplan

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

En kränkning av barns och ungas rätt till integritet?

En kränkning av barns och ungas rätt till integritet? Hedersrelaterat våld och förtryck mot barn och unga En kränkning av barns och ungas rätt till integritet? Anna Kaldal och Emelie Kankaanpää Juridiska institutionen, Stockholms universitet Bakgrund Två

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821 Denna skrift är ett resultat utifrån våra tankar

Läs mer

Att utveckla en handlingsplan i skolan. ett metodstöd för arbete mot hedersrelaterat våld

Att utveckla en handlingsplan i skolan. ett metodstöd för arbete mot hedersrelaterat våld Att utveckla en handlingsplan i skolan ett metodstöd för arbete mot hedersrelaterat våld Arbetsgång Steg 1) Mandat Innan arbetet sätts igång bör det vara väl förankrat hos rektorerna, som sedan ger personalen

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD. Handlingsprogram Uppdaterad

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD. Handlingsprogram Uppdaterad HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD Handlingsprogram Uppdaterad 2013-01-01 Mål Arbeta för att mänskliga rättigheter skall gälla alla invånare i Skellefteå. Arbeta förebyggande för att motverka

Läs mer

Rektor, Hagaskolan Dals Ed LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

Rektor, Hagaskolan Dals Ed LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 1 BAKGRUND Syfte Alla elever har samma rättigheter och skyldigheter flickor som pojkar och oavsett ålder, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Bilaga 1: Styrdokument

Bilaga 1: Styrdokument 1 : 1 Bilaga 1: Styrdokument Läroplan för grundskolan, Lgr11 Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-11- 19 Klubbgärdet/Munksunds Förskole enheter, Piteå kommun Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Skollagen och diskrimineringslagen är två lagar, som ligger till grund till

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Gammelgårdens förskola 2018 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem LIKABEHANDLINGSPLAN Skå skola/fritidshem 2015-2016 1 Likabehandlingsplan för Skå grundskola/fritidshem Mål och vision Trygghet Glädje - Lärande Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Önnestad skola F-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Sida 1 av 5 Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Innan en orosanmälan görs är det viktig att prata med barnets vårdnadshavare om den oro man känner för barnet. Vårdnadshavaren ska få information

Läs mer

Policy mot hedersrelaterat våld och förtryck Säters kommun

Policy mot hedersrelaterat våld och förtryck Säters kommun Policy mot hedersrelaterat våld och förtryck Säters kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-30, 149 Innehållsförteckning FN:s konventioner... 1 Inledning... 2 Syfte... 2 Vad menas med hedersrelaterat

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

Att förebygga och arbeta mot hedersvåld i praktiken

Att förebygga och arbeta mot hedersvåld i praktiken Att förebygga och arbeta mot hedersvåld i praktiken TRIS- tjejers rätt i samhället Bildades 2002 i Uppsala Ideell organisation Partipolitiskt och religiöst obunden Arbetar förebyggande och akut mot hedersrelaterat

Läs mer

Risbergska skolans handlingsplan när elever riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

Risbergska skolans handlingsplan när elever riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. 2007-12-03 Risbergska skolans handlingsplan när elever riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Vad måste eleven göra som eleven inte vill? Vad får eleven inte göra som eleven skulle

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Ämnesområde Likabehandlingsplan

Ämnesområde Likabehandlingsplan Ämnesområde Likabehandlingsplan Syftet med planen är: Alla elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan och fritidshemmet ska vara fria från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0 Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: 2015-03-19 Version: 1.0 Inledning I skolan arbetar vi aktivt med att skapa en hälsofrämjande skolmiljö som stimulerar elever till att vilja lära samt närvara i

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen skolverksamhet Planen gäller från 2015-04-24 Planen gäller till

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Broslättskolan tar avstånd från all form av diskriminering och kränkande behandling. Alla som arbetar på skolan arbetar aktivt för att förhindra och förebygga trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Läroplan

Läs mer

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 1 090928 Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier och annan kränkande behandling. Alla barn och elever ska vara trygga

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Liatorps förskola 2017/2018

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Liatorps förskola 2017/2018 Liatorps förskola 2017-09-01 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Liatorps förskola 2017/2018 Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen som började gälla fr.o.m. 1 april, 2006

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skå förskola. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för Skå förskola. Mål och vision. Lagen Likabehandlingsplan för Skå förskola Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt, vi vill att barnen ska känna sig sedda och ingen ska utsättas för diskriminering,

Läs mer

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad Likabehandlingsplan Samtliga program på skolan har en egen likabehandlingsplan som är anpassad efter programmets behov. Detta är en kortversion som gäller för samtliga program. Om du inte hittar ditt programs

Läs mer

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Storumans kommun Förskolan Gungan Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Bakgrund.1 Definitioner.2 Mål och ansvar 3 Kartläggning, förebyggande åtgärder,

Läs mer

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Rutin mot droger Sektor utbildning Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Sida: 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2 Ansvar... 3 2. Definition av droger... 3

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan April 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola 2015/2016 Barn och pedagoger skall känna trygghet och bli bemötta med respekt av varandra vår förskola skall vara fri från diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA 2011-10-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning sid 1 Inledning och regelverk sid 2-3 Vad står begreppen för? sid 4-5 Diskriminering Trakasserier och kränkande

Läs mer