Begäran om investeringsmedel för byggnation av ny skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan (LS 0537/17)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Begäran om investeringsmedel för byggnation av ny skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan (LS 0537/17)"

Transkript

1 Grundskoleförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /18 Handläggare Annika Rynner, Rickard Nilsson Telefon: E-post: Begäran om investeringsmedel för byggnation av ny skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan (LS 0537/17) Förslag till beslut 1. Grundskolenämnden begär hos kommunstyrelsen om investeringsmedel, inom ramen för lokalsekretariatets uppdrag, för att bygga en ny skola F-9 med placering på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan enligt placeringsförslag B. 2. Grundskolenämnden översänder beslutet till lokalsekretariatet och lokalförvaltningen. Ärendet På uppdrag av stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda och lokalsekretariatet har lokalförvaltningen genomfört en förstudie avseende en ny F-9 skola med integrerade lokaler för Kulturskolan på Robertshöjdsgatan. Kulturskolans lokaler finansieras av SDN Örgryte Härlanda. Beslut i ärendet har fattats av SDN Örgryte Härlanda. För att möta prognosticerad elevökning i området har en yta för en F-9 skola avsatts i pågående detaljplanearbete. Detaljplanen Sävenäs - Bostäder och skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan. Förstudien visar på en F-9 skola för 560 elever som uppförs enligt Göteborgs stads ramprogram för förskole/skolbyggnader. Skolan förses med tillagningskök och idrottshall som skall kunna hyras ut när skolan inte nyttja dessa. Behovet av ny skola föreligger oavsett om detaljplanens bostäder kommer att utföras eller inte. Förstudien visar två förslag som är förenliga med detaljplanens byggrätt. Ett förslag som ligger längs med naturområdet och bildar skolgård mot vägen (A), och det andra som ligger längs Smörslottsgatan där skolgården ansluter mot naturområdet(b). Förslag A skapar en synlig skolgårdsmiljö från gaturummet, men en mindre gård till följd. Förslag B innebär att skolgården blir större och kan ansluta mot naturområdet. Båda förslagen behöver nyttja intilliggande grönområde som kompensatorisk uteyta för att klara ramprogrammets mål. Lokalförvaltningen genomför projektering och byggande. Grundskolenämnden ska besluta om att beställa ny skola F-9 för 560 elever på Robertshöjdsgatan. Nämnden skall även utifrån förvaltningens förslag även ta ställning till placering. A. Mot grönområde med skolgård framför skolbyggnaden B. Mot gaturummet med skolgård mot grönområde. Göteborgs Stad Grundskoleförvaltning, tjänsteutlåtande 1 (4)

2 Beskrivning av ärendet Detaljplanen Sävenäs - Bostäder och skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan (Bostad 2021) har varit ute på samråd. Syftet med planen är att skapa förutsättningar för nya bostäder, förskola, BMSS samt en ny F-9 skola inom stadsdelarna Sävenäs och Delsjön. Målet är att planen ska antas under I detaljplanen har ett förstudieuppdrag gällande en skola F-9 för 560 elever med tillagningskök och idrottshall inarbetats. Behovet av ny skola föreligger oavsett om detaljplanens bostäder utförs eller ej. I stadsdelen finns det ett stort behov av fler skolplatser och lämpliga tomter för detta är svåra att finna varför en skoletablering i det föreslagna läget är av stor vikt för stadsdelens utveckling. Den nya skolan föreslås bli en årskurs F-9 skola med cirka 560 elever. I skolan skall det byggas egna lokaler till Kulturskolan. Kulturskolans lokaler inklusive de lokaler som används gemensamt av skolan och kulturskolan ska ligga i anslutning till varandra, lättillgängliga och lätt avskiljbara från övriga skollokaler för nyttjande när resten av skolan är stängd och låst. Kulturskolans lokaler finansieras av SDF Örgryte Härlanda, Idrottslokaler samt matsal och tillagningskök ska kunna hyras ut när skolan inte nyttjar dessa, även dessa lokaler ska vara enkla att avskilja från resten av skolans lokaler. Utemiljö Enligt stadens ramprogram bör utemiljön vara 9400 m2 utifrån den planerade utformningen av skolan. Det finns två förslag på placering av byggnaden vilket ger olika effekt på skolans friyta. A. Enligt det förslag där gården ligger mot gatan finns det ca m2 friyta på tomten, vilket motsvarar 74% av ramprogrammets rekommendation. B. Den andra möjliga placeringen av skolan är längs vägen då kommer skolgården till största delen direkt mot skogsområdet och uppgår då till 8500m2 vilket motsvarar ca 90% av behovet i ramprogrammet. I anslutning till skolfastigheten finns ett naturområde om cirka kvm. Denna area kommer inte att beröras av skolbyggnadsprojektet, men det är ett fint naturområde med stigar, träd, växtlighet och vatten som kan vara en tillgång både i undervisning, rörelse och lek. Bäst utnyttjas detta naturområde om skolan placeras längs med vägen, då övergår skolgården på ett naturligt sätt i naturområdet. Angöring Angöring med bil så som hämta lämna och inlastning av varor till skolan inklusive köket kommer att göras mot Smörslottsgatan alternativt via en vändslinga och angöringsväg på skolgården beroende på placering av skolbyggnaden. Ingen parkering, handikapparkering undantagen, kommer att finnas på skolfastigheten utan all parkering enligt stadens p-norm, kommer att ske på den allmänna parkeringen söder om skolan. Enligt Parkeringsbolaget, som driver besöksparkeringen, är beläggningen generellt ganska låg. Göteborgs Stad Grundskoleförvaltning, tjänsteutlåtande 2 (4)

3 Risk Förstudien anser att risken för överklagande av både detaljplan och bygglov är överhängande. Det är därför av största vikt att när detaljplanen är antagen, att snarast gå in med ansökan om bygglov för att minimera risken för fördröjning av produktionsstart. Ekonomiska konsekvenser Lokalerna kommer att hyressättas enligt hyresmodellens standardkategori AA. En preliminär bedömning visar att grundskolenämndens hyra för lokalerna kommer att uppgå till tkr/år (2018 års priser). SDN Örgryte-Härlanda får en hyreskostnad på cirka tkr för 600 kvm som byggs för kulturskolans behov. Om grundskolenämnden inte genomför projektet kommer lokalförvaltningen att fakturera nedlagda kostnader avseende förstudien. Barnperspektivet Skolan skall erbjuda en kreativ och varierad utemiljö med en yta som följer ramprogrammets mål. Skolan ska erbjuda alla elever och all personal en arbetsmiljö som upplevs som trygg, överblickbar, tillgänglig och anpassad för olika åldrars behov. Skolan och skolans utemiljö ska också utformas så att delar av lokalerna kan hyras ut på kvällar och helger och så att utemiljön fungerar väl både under skoldagen och övrig tid. En skola innebär att fler oskyddade trafikanter kommer röra sig i området vilket inne-bär att det är viktigt för staden att skapa trygga stråk för fotgängare och cyklister. I planutredningen är det gjort en barnkonsekvensanalys denna måste beaktas. Jämställdhetsperspektivet En viktig parameter är att finna sätt att utforma könsneutrala miljöer både inne och ute. Lokalerna ska i så stor utsträckning som möjligt utformas så att de blir uthyrningsbara när skolan inte nyttjar dessa. Mångfaldsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Göteborgs stad har, genom lokalnämnden, mycket högt ställda krav i samband med nybyggnation. Det innebär att den nya skolan kommer att ha en låg energianvändning och att byggnadsmaterial kommer att väljas med omsorg för att minimera miljöbelastningen. Naturområdet intill skolfastigheten kommer inte att beröras av skolbyggnadsprojektet, men det kan vara en tillgång i undervisningen. Omvärldsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv Samverkan Information om ärendet sker i SSG Göteborgs Stad Grundskoleförvaltning, tjänsteutlåtande 3 (4)

4 Förvaltningens bedömning Förvaltningen anser att det är av stor vikt att skolan vid Robertshöjdsgatan byggs för att klara det växande elevunderlaget i området. Förvaltningen förordar att skolan förläggs längs vägen (alt B) för att få skolgården mot naturområdet och på detta sätt delvis kompensera bristen på skolgårdsyta. Ett avsteg från ramprogrammets riktlinjer kring utemiljö vid skolor bedöms som möjligt mot bakgrund av att intilliggande naturområde ligger i anslutning och kan därmed nyttjas vid t.ex. idrottslektioner och på så vis kompensera för den del som inte uppfyller ramprogrammet. I alternativ A kommer skolgårdsyta att behöva delvis nyttjas som angöringsyta. Att lägga huset i läge B innebär att transporter till och från skolan sker från gaturummet. Göteborgs stad Grundskoleförvaltningen Bengt Randén Förvaltningsdirektör Bilagor 1. Skiss på planeringsförslag av skolbyggnaden och föreslagen bebyggelse 2. Förstudiepresentation 3. Yttrande från Lokalsekretariatet Göteborgs Stad Grundskoleförvaltning, tjänsteutlåtande 4 (4)

5 Två förslag på placering av skolbyggnad F-9 på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan.

6 Föreslagen bebyggelse Smörslottsgatan/ Robershöjdsgatan en del av BoStad2021

7 Förstudie Projektledare: Susanne Robertshöjdsgatan ny F-9 skola Rasmusson, PA-LS Projektnr: Datum: Rev. Datum Förstudie Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan ny F-9 skola SDN Örgryte-Härlanda Skola F-9 Gemensam Byggprocess, Göteborgs Stad Organisation: Lokalförvaltningen, Dokumenttyp: Mall Titel: Sammanställning Förstudie, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 1(6)

8 Förstudie Projektledare: Susanne Robertshöjdsgatan ny F-9 skola Rasmusson, PA-LS Projektnr: Datum: Rev. Datum Innehållsförteckning 1. Inledning Behovs- och Verksamhetsbeskrivning Utrymmesbehov Fastigheten Risk och konsekvensanalys Tidplan Ekonomi... 6 Gemensam Byggprocess, Göteborgs Stad Organisation: Lokalförvaltningen, Dokumenttyp: Mall Titel: Sammanställning Förstudie, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 2(6)

9 Förstudie Projektledare: Susanne Robertshöjdsgatan ny F-9 skola Rasmusson, PA-LS Projektnr: Datum: Rev. Datum 1. Inledning Detaljplanen Sävenäs - Bostäder och skola vid Robertshöjdsgatan/ Smörslottsgatan har varit ute på samråd. Målet är att planen ska antas under Syftet med planen är att skapa förutsättningar för nya bostäder, förskola, BMSS samt en ny skola. Förstudieuppdrag är skola F-9 för 560 elever med tillagningskök och idrottshall vilket har inarbetats i detaljplanen. Förstudien visar 2 förslag som är förenliga med detaljplanens byggrätt då önskemålet från politiken har framkommit att man vill se en skolbyggnad in mot naturområdet och inte längs med Smörslottsgatan. Skolan ska kunna tas i bruk till höstterminen Behovet av ny skola föreligger oavsett om detaljplanens bostäder kommer att utföras eller inte. Syftet med förstudien besluts- och informationsunderlag för investeringsbeslut samt underlag för fortsatt arbete. Medverkande i förstudiearbetet: Lotta Sjöberg, sektorchef Lars Mellqvist, utvecklingsledare Lotta Andersson, arkitekt Sweco Susanne Rasmusson, projektledare LF Gemensam Byggprocess, Göteborgs Stad Organisation: Lokalförvaltningen, Dokumenttyp: Mall Titel: Sammanställning Förstudie, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 3(6)

10 Förstudie Projektledare: Susanne Robertshöjdsgatan ny F-9 skola 2. Behovs- och Verksamhetsbeskrivning Rasmusson, PA-LS Projektnr: Datum: Rev. Datum. Grundskola F-9 enligt stadens ramprogram för skola och förskola. Skolan ska ha: - Tillagningskök för skolans behov, 600 portioner. - Lokal för idrott, träningshall. - Kulturskolans lokaler, omfattning central skola - Möjlighet till övernattning i samband med tex idrottsevenemang i staden. - Lokaler för särskola är inte aktuell. Kulturskolans lokaler inkl de lokaler som används gemensamt av skolan och kulturskolan ska ligga i anslutning till varandra, lättilligängliga och lätt avskiljbara från övriga skollokaler för nyttjande när resten av skolan är stängd och låst, på kvällar och eftermiddagar främst. Idrottslokaler samt matsal och tillagningskök ska kunna hyras ut när skolan inte nyttjar dessa, dvs även här gäller att dessa lokaler ska vara enkla att avskilja från resten av skolans lokaler. Då övernattning kräver ett utökat brandskydd som inverkar negativt på en flexibel planlösning för skolans lokaler föreslås att övernattningsmöjligheten i första hand gäller idrottshallen. 3. Utrymmesbehov Den redovisade blivande skolfastigheten i detaljplanen är ca kvm stor. Total LOA, hyresgrundande area, för skolan inkl. idrottens lokaler är ca kvm varav idrotten är 1500 kvm. Kulturskolans LOA är ca 600 kvm (BTA ca 790) Total summa BTA skola inkl. kulturskolans lokaler samt idrott: ca kvm BYA:n uppskattas till 4500 kvm vilket ger en skolgårdsyta på ca kvm och innebär drygt 14 kvm per elev. I anslutning till skolfastigheten finns ett naturområde om ca kvm. Denna area kommer inte att beröras av skolbyggnadsprojektet men det är ett fint naturområde med stigar, träd, växtlighet och vatten som kan vara en tillgång både i undervisning, rörelse och lek. Om ca 1/4 av denna area kan inräknas i skolans utemiljö klaras behovet om 20 kvm per elev F-3 resp. 15 kvm elev 4-9. Bäst utnyttjas detta naturområde om skolan placeras längs med vägen, då övergår skolgården på ett naturligt sätt i naturområdet. Gemensam Byggprocess, Göteborgs Stad Organisation: Lokalförvaltningen, Dokumenttyp: Mall Titel: Sammanställning Förstudie, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 4(6)

11 Förstudie Projektledare: Susanne Robertshöjdsgatan ny F-9 skola Rasmusson, PA-LS Projektnr: Datum: Rev. Datum 4. Fastigheten Avstyckning och fastighetsbildning kommer att utföras. Idag arrenderas del av marken till garage för boende i området. Detta avtal kommer att sägas upp. Inom fastigheten kommer skyfallsregn, 100-årsregn, att behöva tas om hand. Detta görs på en lägre del av skolgården tex en bollplan. I den norra delan är marknivån betydligt lägre och fungerar idag som ett vattenuppsamlande område och ska så förbli. Angöring med bil så som hämta lämna och inlastning av varor till skolan inkl. köket kommer att göras mot Smörslottsgatan alternativt via en vändslinga och angöringsväg på skolgården beroende på placering av skolbyggnaden. Ingen parkering, handikapparkering undantagen, kommer att finnas på skolfastigheten utan all parkering enligt stadens p-norm kommer att ske på den allmänna parkeringen söder om skolan. 5. Risk och konsekvensanalys Vi bedömer att risken för överklagande av både detaljplan och bygglov är överhängande så det är av största vikt att när detaljplanen är antagen snarast gå in med ansökan om bygglov för att minimera risken för fördröjning av produktionsstart. Konjunkturläget och prisbilden är en stor osäkerhet i dagsläget, både projektörer och entreprenörer är en bristvara redan idag vilket driver upp kostnadsläget och det kan vara svårt att få intressenter. Många olika byggaktörer kommer att bygga samtidigt på en mycket begränsad yta med befintliga vägar och boende tätt inpå vilket ställer höga krav på samarbete och planering. Gemensam Byggprocess, Göteborgs Stad Organisation: Lokalförvaltningen, Dokumenttyp: Mall Titel: Sammanställning Förstudie, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 5(6)

12 Förstudie Projektledare: Susanne Robertshöjdsgatan ny F-9 skola Rasmusson, PA-LS Projektnr: Datum: Rev. Datum 6. Tidplan Skolan ska kunna tas i bruk HT Produktionstiden är ca 2 år. Program och projekteringstid är min 1 år vid funktionsentreprenad. Väljs utförandeentreprenad förlängs projekteringstiden. Till detta kommer upphandling av projektering och entreprenad om ca 5 månader. För att kunna uppfylla ibruktagande HT 2022 krävs investeringsbeslut senast Ekonomi LS:s yttrande som bygger på nyckeltalskalkyl upprättad Q utan index och räntekostnader. Inlösen av garagelängor ingår. Kostnad för detaljplanearbetet är inte presenterad i dagsläget utan endast antagen. Bilagor: Lokalprogram Kalkyl Gemensam Byggprocess, Göteborgs Stad Organisation: Lokalförvaltningen, Dokumenttyp: Mall Titel: Sammanställning Förstudie, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 6(6)

13 Yttrande projekt Utfärdat Diarienummer 0537/17 Stadsledningskontoret/Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Pheiffer Telefon E-post: Yttrande beträffande ny F-9 skola vid Robertshöjdsgatan På uppdrag av stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda och lokalsekretariatet har lokalförvaltningen genomfört en förstudie avseende en ny F-9 skola med placering vid Robertshöjdsgatan. För att möta prognosticerad elevantalsökning i området har en yta för en F-9 skola avsatts i pågående detaljplanearbete. Förstudien visar på en F-9 skola för 560 elever som uppförs enligt Göteborgs stads ramprogram för förskole/skolbyggnader. Skolan förses med tillagningskök och idrottshall. Lokalförvaltningen genomför projektering och byggande. Lokalerna kommer att hyressättas enligt hyresmodellens standardkategori AA. En preliminär bedömning visar att grundskolenämndens hyra för lokalerna kommer att uppgå till tkr (2018 års priser). SDN Örgryte-Härlanda får en hyreskostnad på ca tkr för 600 kvm som byggs för kulturskolans behov. Om grundskolenämnden inte genomför projektet kommer lokalförvaltningen att fakturera nedlagda kostnader avseende förstudien. Lokalsekretariatet Johan Pheiffer Planeringsledare Jörgen Samuelsson Chef lokalsekretariatet Nämndens beslut expedieras till: Lokalsekretariatet Lokalnämnden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg e-post: stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Telefax:

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning Förstudie SDN Norra Hisingen 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkande... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Behov...

Läs mer

Förstudie. SDN Angered. Östra Björredsvägen BmSS. Förstudie. Östra Björredsvägen BmSS. LS Projektnr: Datum: (6)

Förstudie. SDN Angered. Östra Björredsvägen BmSS. Förstudie. Östra Björredsvägen BmSS. LS Projektnr: Datum: (6) Förstudie SDN Angered 1(6) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsbeskrivning... 3 3. Behov... 3 4. Utrymmesbehov... 3 5. Tillgängliga handlingsalternativ... 5 6. Fastigheten... 5 7. Samhällsservice...

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-10 Diarienummer N230-0435/16 Ange avdelningsnamn Bo Falkevi Telefon 031-365 05 65 E-post: förnamn.efternamn@lf.goteborg.se Begäran om godkännande om att använda reinvesteringsmedel

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Slottsbergsskolan nybyggnad. PA-LS Projektnr: Datum:

Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Slottsbergsskolan nybyggnad. PA-LS Projektnr: Datum: Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad SDN Askim-Frölunda-Högsbo 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkade i förstudien...

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

Anhållan om investeringsmedel ny skola vid Kvibergsvägen. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta

Anhållan om investeringsmedel ny skola vid Kvibergsvägen. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-27 Diarienummer: N132-0235/13 Sektor Utbildning Åsa Schöier Telefon: 365 30 37 E-post: asa.schoier@ostra.goteborg.se Anhållan om investeringsmedel ny skola vid Kvibergsvägen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-04-11 Diarienummer N138-0027/11 Sektor Kultur och fritid Michael Göransson Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@xxxxxx.goteborg.se Mötesplats Amhult

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Förstudie. Lillhagsparkens Förskola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Lillhagsparkens Förskola

Förstudie. Lillhagsparkens Förskola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Lillhagsparkens Förskola Förstudie SDN Norra Hisingen 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 4 1.3 Tid... 4 1.4 Syftet med förstudien... 4 1.5 Medverkande... 5 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Förstudie Ny förskola på Backa Kyrkogata. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Backa kyrkogata ny förskola

Förstudie Ny förskola på Backa Kyrkogata. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Backa kyrkogata ny förskola Ny förskola på Backa Kyrkogata SDN Norra Hisingen Bild 1: Översikt av Backaskolan, föreslagen placering av förskolan i den södra delen av fastigheten. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version:

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

Godkännande av reviderat hyrestillägg för lokalanpassningar vid Göteborgs stadsmuseum

Godkännande av reviderat hyrestillägg för lokalanpassningar vid Göteborgs stadsmuseum Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-09 Diarienummer 0695/16 Sektor Museer Carina Sjöholm/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 36 41 E-post: carina.sjoholm@kultur.goteborg.se Godkännande av reviderat hyrestillägg

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten

Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten SDN Örgryte-Härlanda 2014-12-10 1(6) 1 INLEDNING... 3 2 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 3 BEHOV... 4 4 UTRYMMESBEHOV... 4 5 TILLGÄNGLIGA HANDLINGSALTERNATIV...

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden FÖP Hamnen 20180301 Bakgrund Då avdelningen för planering och utveckling fick uppdraget att ta fram en detaljplan för en ny

Läs mer

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Josefin Johansson Telefon: 076-1233601 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Genomförandebeslut

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Bäckebols äldreboende ombyggnation storkök

Bäckebols äldreboende ombyggnation storkök Lokalförvaltningen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer N230-0305/17 Handläggare Ahmad Khodabin Telefon: 031 365 05 12 E-post: ahmad.khodabin@lf.goteborg.se Bäckebols äldreboende ombyggnation

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förstudie Uggledalsvägen BmSS. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Uggledalsvägen BmSS

Förstudie Uggledalsvägen BmSS. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Uggledalsvägen BmSS Förstudie SDN Askim-Frölunda-Högsbo 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Medverkande... 3 2. Verksamhetsbeskrivning... 3 3. Behov... 4 4. Utrymmesbehov... 4 4.1 Invändiga ytor... 4 4.2 Utvändiga

Läs mer

Västertorpsskolan Informationsmöte

Västertorpsskolan Informationsmöte Västertorpsskolan Informationsmöte 2017-04-03 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Västertorp (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Utlåtande 2014: RI+RIV (Dnr 308-296/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för nybyggnation

Läs mer

Förstudie - Sisjövägen ny förskola SDN Askim, Frölunda, Högsbo

Förstudie - Sisjövägen ny förskola SDN Askim, Frölunda, Högsbo - SDN Askim, Frölunda, Högsbo Orienteringsbild Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Innehåll projektets innehåll

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs 2015-05-12 Diarienummer: 0600/14 FK Diarienummer: 6044/14 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47, tisdag och torsdag E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-11-14 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08 50833426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Genomförandebeslut

Läs mer

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2019-05-25 Ärende 8.7 DNR: 2019-00243 2019-05-08 Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Reviderat genomförandebeslut

Läs mer

Ny skola och sporthall Alsike Nord KS-2015/715

Ny skola och sporthall Alsike Nord KS-2015/715 Sida 1 av 5 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Eva Mårtensson Datum KS-2015/715 Lokalförsörjningschef 2015-01-21 Lena Larsson Kultur- och fritidschef Kommunstyrelsen Ny skola och sporthall Alsike

Läs mer

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-06-20 Handläggare Thomas Björk Telefon: 08-508 33 847 Till Utbildningsnämnden 2013-08-22 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Lokalförsörjningsprocess

Lokalförsörjningsprocess Lokalförsörjningsprocess Utredning avseende Kyrkskolans lokalbehov Utredningens syfte: Beskriva Kyrkskolans utmaningar idag kopplat till nuvarande lokaler Utreda Kyrkskolans lokalbehov Belysa förslag på

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2017-02-07 Dnr: 2016:314 Tahe 1:102 Tahe, Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller förändras

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DIARIENUMMER KS 2014.383 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2015-05-08 Förstudie Kårsta skolans lokaleffektivisering Författare Mikael Albertsson SBF Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan Stockholms Stadshus AB Stadsledningskontoret Handläggare Stockholms Stadshus AB Peter Dahlberg Telefon: 08-508 293 23 Till Koncernstyrelsen och kommunstyrelsen Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-02-27 Stadsledningskontoret

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Örgryte-Härlanda Göteborg 2017-03-10 Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Innehåll Inledning och syfte... 3 Strategier... 3 Skolans styrning... 3 Bakgrund och nuläge...

Läs mer

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning 1(5) Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni 2011 73 (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden

Läs mer

Ansökan om planbesked för idrottshall och handel mm i anslutning till Jaegerdorffmotet inom stadsdelarna Majorna och Kungsladugård

Ansökan om planbesked för idrottshall och handel mm i anslutning till Jaegerdorffmotet inom stadsdelarna Majorna och Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-09 Diarienummer 0690/18 Handläggare Lea-Vanessa Lohr Telefon: 031-368 13 24 E-post: lea-vanessa.lohr@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom blivande fastigheten Görväln 4 i Årsta med NCC Boende AB

Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom blivande fastigheten Görväln 4 i Årsta med NCC Boende AB Margareta Catasús Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-06-14 Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder

Läs mer

Förstudie Skogome ny skola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Skogome ny skola. LS Projektnr: Datum:

Förstudie Skogome ny skola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Skogome ny skola. LS Projektnr: Datum: Förstudie SDN Norra Hisingen 1(12) Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 1.1 Innehåll... 4 1.2 Bakgrund... 4 1.3 Tid... 4 1.4 Syfte med förstudien... 5 1.5 Medverkande... 5 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Ekmanska Sjukhuset - fönsterbyte

Ekmanska Sjukhuset - fönsterbyte Lokalförvaltningen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-04 Diarienummer N230-0177/18 Handläggare Monica Bozinov Telefon: 031 365 04 97 E-post: monica.bozinov@lf.goteborg.se Ekmanska Sjukhuset - fönsterbyte

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Ombyggnad av Kodammarnas avloppspumpstation

Ombyggnad av Kodammarnas avloppspumpstation Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0326/16 Utveckling och projektavdelningen Glen Nivert Telefon 031-36 82 771 e-post: glen.nivert@kretsloppochvatten.goteborg.se Ombyggnad av Kodammarnas

Läs mer

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-13 Diarienummer N140-0259/14 Sektor Utbildning Anders Andrén, Stefan Gustafsson, Andreas Forsberg Telefon: 031-3668390 E-post: anders.andren@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen.

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-23 Diarienummer 6684/15 Handläggare Mikaela Löndén Telefon:031-368 10 72 E-post: mikaela.londen@fastighet.goteborg.se Rivning av byggnad inom Sandarna

Läs mer

Genomförandebeslut gällande SISAB:s om-, tilloch nybyggnad av Rödabergsskolan och Rödabergshallen

Genomförandebeslut gällande SISAB:s om-, tilloch nybyggnad av Rödabergsskolan och Rödabergshallen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Sida 1 (8) 2017-02-28 Ärende 6 Handläggare SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Stadshus AB: Peter Dahlberg Telefon: 08-508 29 323 Till Koncernstyrelsen

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2018-05-09 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2018-06-14 Inhyrningsmedgivande av lokal

Läs mer

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.156 Datum: 2018-05-08 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Ny förskola Älvängen - genomförande

Läs mer

Etablering av bostad med särskild service vid Flintyxegatan

Etablering av bostad med särskild service vid Flintyxegatan Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-03-22 Diarienummer: N137-0201/16 IFO/ Funktionshinder Kaj Mutka Telefon: 365 63 10 E-post: kaj.mutka@orgryteharlanda.goteborg.se Etablering av bostad med särskild service

Läs mer

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-02-08 UN-2013/341 Utbildningsnämnden Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 3257/16 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 09-324/3037 Sida 1 (5) 2014-05-09 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 508 33 741 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. PU 2/17 Begäran om pjanuppdrag för ny Västerbergsskola mmm. inom fastigheten Västerberget 1 m.fl.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. PU 2/17 Begäran om pjanuppdrag för ny Västerbergsskola mmm. inom fastigheten Västerberget 1 m.fl. - Kommunstyrelsens N D S TF\V SAMMANTRÄDESPROTOKOLL planeringsutskott Sammanträdesdatum 2017-03-14 28 PU 2/17 Begäran om pjanuppdrag för ny Västerbergsskola mmm. inom fastigheten Västerberget 1 m.fl. Beslut

Läs mer

Genomförandeuppdrag gällande ny förskola vid Korsklevegatan 1 - LS dnr 1772/15

Genomförandeuppdrag gällande ny förskola vid Korsklevegatan 1 - LS dnr 1772/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-21 Diarienummer N138-0289/16 Sektor Utbildning Annika Rynner Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Genomförandeuppdrag

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Till Farsta stadsdelsnämnd. Ny gruppbostad i Sköndals Centrum, kv Vetebrödet Genomförandeärende

Till Farsta stadsdelsnämnd. Ny gruppbostad i Sköndals Centrum, kv Vetebrödet Genomförandeärende Farsta Stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid. 1/5 Kansliet 2006-03-07 /G Ferdman Tel: 508 18 161 E-post: gunnar.ferdman@farsta.stockholm.se Dnr 303-173/2006 SDN 2006-03-23 Till Farsta stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Genomförandebeslut nybyggnation av skola Kista äng i kv. Akalla 4:1, Kista Alléväg, Rinkeby-Kista

Genomförandebeslut nybyggnation av skola Kista äng i kv. Akalla 4:1, Kista Alléväg, Rinkeby-Kista Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 5.2 DNR: 2018-00572 2018-09-28 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Genomförandebeslut

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-22 ÄRENDE 7 Handläggare SLK: Katharina Gratschew Telefon: 08-508 29 311 Stadshus AB: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65 2015-09-14 Diarienummer: 0645/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående skola och bostäder m.m. vid Önneredsvägen inom stadsdelarna Fiskebäck

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Utredning alternativ till Broby-Berga skolorna. Upprättad:

Utredning alternativ till Broby-Berga skolorna. Upprättad: Utredning alternativ till Broby-Berga skolorna Upprättad: 2017-03-01 Upprättat av: Erika Johansson, projektledare Granskad av: Stefan Karlsson, projektchef Innehåll 1 Bakgrund... 1 2 Referenser... 1 3

Läs mer

~EKERÖ ~KOMMUN PM Utbyggnad Sanduddens skola Dnr KS16/ Anders Anagrius Integrationschef

~EKERÖ ~KOMMUN PM Utbyggnad Sanduddens skola Dnr KS16/ Anders Anagrius Integrationschef 2016-11-03 Anders Anagrius Integrationschef 0812457192 anders.anagrius@ekero.se Utbyggnad Sanduddens skola Dnr KS16/89-247 Bakgrund Kommunen har ett stort behov av utökad skolkapacitet inom förskoleklass

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola i Midsommarkransen

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola i Midsommarkransen Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 13-324/2629 Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-50833888 Till Utbildningsnämnd 2015-09-21 Förlag

Läs mer

Ersättning av paviljong; Solhemsskolan, hus E

Ersättning av paviljong; Solhemsskolan, hus E UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-24 Handläggare: Gustav Widström Telefon: 08-508 33 575 Till Utbildningsnämnden 2011-04-14 Ersättning av paviljong;

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB. Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB. Lars Fyrvald Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 263 61 lars.fyrvald@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-26 Diarienummer 4903/18 Handläggare Anton Lindström Telefon: 031-368 11 74 E-post: anton.lindstrom@fastighet.goteborg.se Markreservation samt ansökan

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2015:653-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs

Läs mer