Förstudie - Sisjövägen ny förskola SDN Askim, Frölunda, Högsbo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förstudie - Sisjövägen ny förskola SDN Askim, Frölunda, Högsbo"

Transkript

1 - SDN Askim, Frölunda, Högsbo Orienteringsbild Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 1(9)

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Bakgrund Innehåll projektets innehåll och storlek Tider Syftet med förstudien Verksamhetsbeskrivning Behov Utrymmesbehov Huvudfunktioner Fastigheten Geografisk placering Tomt Samhällsservice Social service Kommersiell service Kommunikationer Omgivning Teknik Hyresgästspecifika uppgifter Risk och konsekvensanalys Tidplan Ekonomi Rekommendation/beslut... 9 Bilagor... 9 Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 2(9)

3 1. Inledning 1.1 Bakgrund Lokalsekretariatet har på uppdrag av SDF Askim Frölunda - Högsbo beställt en övergripande förstudie av Lokalförvaltningen gällande en ny förskola om 6 avdelningar i 2-3-plan. Detaljplanen har vunnit Laga kraft och övriga bostadsexploatörer har påbörjat en projektering och i viss grad även produktion. 1.2 Innehåll projektets innehåll och storlek Förskolan är planerad att innehålla 6 avdelningar för totalt 108 förskolebarn med personal. Det består av en byggnad i två plan med integrerat tillagningskök. Förskoletomten är kuperad skogsmark med omfattande sluttningar mot nordöst. 1.3 Tider n har utförts under maj - sep 2015 samt slutförts under hösten Syftet med förstudien n inklusive kostnadsuppskattning för föreslagna åtgärder skall utgöra underlag för beslut. Efter beslutsprocessen skall förstudiematerialet vara utgångspunkt för det fortsatta arbetet med projektet. 2. Verksamhetsbeskrivning Förskolan är planerad för 108 barn uppdelat på 6 avdelningar med 18 barn på varje avdelning. Eftersom 18 barn är ett genomsnitt behöver avdelningarna vara flexibla för att möjliggöra ökning/minskning av avdelningsytan. På förskolan kommer 18 pedagoger, 1.5 personer från måltid, 1 person från städ och en administratör att arbeta. 3. Behov SDN Askim Frölunda Högsbos uppdrag, diarienummer N /11 till Lokalsekretariatet om att ta fram 468 förskoleplatser till år Förskoleverksamheten i stadsdelen har, till LS, uttryckt önskemål om 468 platser under I planarbetet har konstaterats att 6 avdelningar är vad som är genomförbart. Anledningen är att tomten inte kan utökas pga fornlämningar i nordväst. Behovet kan därför sammanfattas som en modern och funktionell förskola för ca 108 barn, utformad enligt Göteborgs Stads ramprogram för förskolor. 4. Utrymmesbehov Förskolans LOA-yta är planerad till cirka 1080 m² och BTA 1370 m². Komplementbyggnader kommer att vara förråd och ÅV-hus. Den utvändiga lekytan blir cirka 32 m² per förskolebarn, vilket kan anses vara en mindre avvikelse från Göteborgs Stads ramprogram för förskola och riktlinjer för önskvärd utvändig yta per barn. Förskolans ytor har utformats efter Göteborgs Stads Ramprogram för förskolor. Lokalprogrammet har anpassats till en 6 avdelningar förskola med tillagningskök. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 3(9)

4 Den utvändiga lekytan blir cirka m² per förskolebarn exklusiev naturmark, räknar vi med naturmarken får vi en lekyta på 32 m 2 per barn, vilket är en mindre avvikelse från Göteborgs Stads ramprogram för förskolas riktlinje för önskvärd utvändig yta per barn. 5. Huvudfunktioner Utifrån tomtens förutsättningar och byggrätt passar en rak byggnad med placerad längs tomtens södra sida med förskolegård i norr. En naturinspirerad förskolegård i etage anpassas för olika åldrar, i nästa skede i projektet. Förskolan är planerad att ha en huvudentré även kallad personalentré och två övriga entréer. Entréerna nås från förskolegården. Övriga entréer försörjer kommunikationen till och från 3 avdelningar vardera. Kapprummen innehåller gemensamt WC, torkrum samt erforderlig mängd skoställ. Tillagningsköket har en separat entré mot den södra änden av huset närmast angöringen som används av kökspersonalen och för mattransporter. Utvändigt Förråd och ÅV-hus planeras som komplementbyggnader i närheten av huset. Tre avdelningar är förlagda på respektive plan. Varje avdelning inrymmer ett allrum, grupprum, lek/vila-rum, skötrum inkl. 2st WC samt tillgång till gemensamt förråd och aktivitetstum. Angöring för transporter till och från förskolan samt för hämtning och lämning finns att tillgå, öster, på den gemensamma angöringsplatsen som delas med Stena fastigheter. Avtal har tecknat med Stena Fastigheter vad gäller nyttjandet av angöringsytan som nyttjas av bägge parter. 7. Fastigheten 7.1 Geografisk placering Förskolan utgör en del av det planarbete som tagits fram gällande exploatering längs med Sisjövägen. Planens syfte är att möjliggöra byggnation av ca 500 bostäder på tidigare obebyggd, kuperad skogsmark. Området ligger i direkt anslutning till befintligt bostadsområde i söder och till Sisjöns industriområde som skall omvandlas till blandstad. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 4(9)

5 Orienteringsbild Planområde Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 5(9)

6 Illustrationsplan Pilen pekar på förskoletomten 7.2 Tomt Området kännetecknas av en kraftigt kuperad sluttning mot norr som ställer höga krav på bebyggelsens placering avseende ljusförhållanden. Den kraftiga sluttningen gör att den föreslagna bebyggelsen ligger betydligt lägre än omkringliggande befintliga villaområden. Planområdet sluttar åt nordöst och höjdskillnaden från Askims Domarringsväg till nordöstra delen av planområdet är ca 30 meter. Planområdet består huvudsakligen av morän med inslag av berg. I gränsen mot Sisjöns industriområde förekommer svallsediment (finsand-klapper). Området utgörs huvudsakligen av normalradonmark. Planområdet är inte anslutet till dricksvatten-, dag- och spillvatten. Fjärrvärme finns utbyggt i planområdets närhet. Luftmiljön för planområdet är enligt miljöförvaltningens översikt god. Förskolans tomt är på ca 4100 m². Göteborgs Stad är ägare av tomten. Tomten är kuperad med en plattare del i norr. I sydväst finns ett större sluttning. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 6(9)

7 8. Samhällsservice 8.1 Social service Planen föreslår en ny hållplats för kollektivtrafik. Denna planeras centralt i området i anslutning till den nya fyrvägskorsningen och förskolan. 8.3 Kommersiell service Planområdet ligger i direkt anslutning till Sisjöns Centrum med kommersiell och social service. Sisjöskolan (år F-3) och Askims Montessoriskola (år F-6) ligger båda på gångavstånd. I anslutning till skolorna finns även förskolor och fritidshem. Området ligger cirka 3,5 kilometer från Frölunda Torg. 8.5 Kommunikationer Antalet parkeringsplatser kommer att bli 8 st långtidsparkeringar samt 2 st avlämningsparkeringar. Ytterligare 5 parkeringsplatser tillfaller Stena Fastigheter. 9. Omgivning 9.1 Bebyggelse Stadsdelen Askim innehåller huvudsakligen gles bostadsbebyggelse med en övervikt av enfamiljshus. I direkt anslutning till programområdet ligger småskaliga grupphus mot söder. I väster villabebyggelse och norr om dem flerbostadsområdet Kobbegården/Pilegården. Norr om området ligger industribyggnader med ett betydande inslag av handel, här finns också ett värmeverk. I centrala delen av planområdet finns en gruppbostad som uppfördes Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 7(9)

8 10. Teknik Byggnaden utförs som en tvåplansbyggnad grundlagt med betongplatta på mark. Förskolan kommer värmas upp med hjälp av fjärrvärme. Generellt gäller Lokalförvaltningens tekniska anvisningar. Buller Ljudklass B enligt planprogrammet. För dämpning av lågfrekvent buller krävs omfattande åtgärder med mycket höga och långa bullerskydd. Detta motverkar målet att skapa trygghet längs Sisjövägen. SBK s anser att det är bättre att låta förskolans/skolans byggnadskroppar utgöra skydd och förlägga utevistelseytorna bakom dessa. Dämpning av bullret till själva undervisningslokalerna är enligt bullerutredningen fullt möjligt. För att säkerställa detta kompletteras plankartan med en bestämmelse om att undervisningslokaler utsatta för trafikbuller skall utföras i ljudklass B. Åtgärderna utredes vidare i programskedet. Dessa åtgärder är kostnadsdrivande och är budgeterade för i kalkylen. Gällande krav beträffande byggnadens tillgänglighet uppfylls. Markförhållanden medför ökade kostnader, vilket framgår i kalkyl. 11. Hyresgästspecifika uppgifter Askim-Frölunda-Högsbo Stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till att Askim kompletteras med cirka 500 nya bostäder och att detaljplanen säkerställer att mark avsätts för en förskola med minst fem avdelningar, med möjlighet för ytterligare utbyggnad med fem avdelningar vid behov. På grund av en fornlämning har antalet avdelningar för förskolan reducerats till totalt sex. Detta har kommunicerats med stadsdelsförvaltningen. Stadsdelen har klart och tydligt uttryckt oro över sluttningar inom fastigheten, inte minst ur ett barnperspektiv. Planlösningsförslag i förstudien kommer att fungera som ett förslag att utgå ifrån för vidare planering i programskedet. 12. Risk och konsekvensanalys Kalkylen är mest baserad på nyckeltalsstudier. Flera exploatörer kommer att vara aktiva i området samtidigt, kan medföra hinder under produktion. 13. Tidplan Framställen: Vintern 2017 Projektering inkl konsultupphandling: 7 månader Upphandling byggentreprenad: 3 månader Produktion: 14 månader Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 8(9)

9 14. Ekonomi Ekonomiska konsekvenser framgår av separat kalkylbilaga. 15. Rekommendation/beslut I denna förstudie föreslås beslut gällande nybyggnation av förskola på sex avdelningar i två plan längs med Sisjövägen inklusive tillagningskök och utvändiga miljöer. Bilagor Bilaga 1 Investeringskalkyl Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 9(9)

Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Slottsbergsskolan nybyggnad. PA-LS Projektnr: Datum:

Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Slottsbergsskolan nybyggnad. PA-LS Projektnr: Datum: Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad SDN Askim-Frölunda-Högsbo 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkade i förstudien...

Läs mer

Förstudie. SDN Angered. Östra Björredsvägen BmSS. Förstudie. Östra Björredsvägen BmSS. LS Projektnr: Datum: (6)

Förstudie. SDN Angered. Östra Björredsvägen BmSS. Förstudie. Östra Björredsvägen BmSS. LS Projektnr: Datum: (6) Förstudie SDN Angered 1(6) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsbeskrivning... 3 3. Behov... 3 4. Utrymmesbehov... 3 5. Tillgängliga handlingsalternativ... 5 6. Fastigheten... 5 7. Samhällsservice...

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Förstudie Uggledalsvägen BmSS. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Uggledalsvägen BmSS

Förstudie Uggledalsvägen BmSS. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Uggledalsvägen BmSS Förstudie SDN Askim-Frölunda-Högsbo 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Medverkande... 3 2. Verksamhetsbeskrivning... 3 3. Behov... 4 4. Utrymmesbehov... 4 4.1 Invändiga ytor... 4 4.2 Utvändiga

Läs mer

Förstudie. Lillhagsparkens Förskola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Lillhagsparkens Förskola

Förstudie. Lillhagsparkens Förskola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Lillhagsparkens Förskola Förstudie SDN Norra Hisingen 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 4 1.3 Tid... 4 1.4 Syftet med förstudien... 4 1.5 Medverkande... 5 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Förstudie Ny förskola på Backa Kyrkogata. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Backa kyrkogata ny förskola

Förstudie Ny förskola på Backa Kyrkogata. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Backa kyrkogata ny förskola Ny förskola på Backa Kyrkogata SDN Norra Hisingen Bild 1: Översikt av Backaskolan, föreslagen placering av förskolan i den södra delen av fastigheten. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Abjörn 14 i stadsdelen Solhem (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Abjörn 14 i stadsdelen Solhem (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Abjörn 14 i stadsdelen Solhem

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning Förstudie SDN Norra Hisingen 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkande... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Behov...

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola 2018-07-03 2018-07-03 Mobilitets- och parkeringsutredning framtagen av SBK i arbetet med detaljplan för 1174/15 Rosendalsgatans förskola

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Datum Diarienumme Sida 2004-03-23 478/03 (FII 4761) 1/5 Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planområdet är i gällande

Läs mer

Genomförandeuppdrag gällande ny förskola vid Korsklevegatan 1 - LS dnr 1772/15

Genomförandeuppdrag gällande ny förskola vid Korsklevegatan 1 - LS dnr 1772/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-21 Diarienummer N138-0289/16 Sektor Utbildning Annika Rynner Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Genomförandeuppdrag

Läs mer

Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten

Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten SDN Örgryte-Härlanda 2014-12-10 1(6) 1 INLEDNING... 3 2 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 3 BEHOV... 4 4 UTRYMMESBEHOV... 4 5 TILLGÄNGLIGA HANDLINGSALTERNATIV...

Läs mer

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65 2015-09-14 Diarienummer: 0645/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående skola och bostäder m.m. vid Önneredsvägen inom stadsdelarna Fiskebäck

Läs mer

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING 1 (5) Strategiska avdelningen 2004-12-21 S-Dp 2004-04194-54 Anna Signal Tfn 08-508 27 565 Plankonsult Sofia Westerlund, Nyréns Arkitektkontor Tfn 08-698 43 75 Förslag Detaljplan för område

Läs mer

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING

Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län. Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Detaljplan för Stockaryd 23:61 samt del av Stockaryd 4:227, Förskola i Stockaryd, Sävsjö kommun, Jönköpings län Planbeskrivning LAGA KRAFTHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-05-13 Handläggare: Ronnie Kristola Tfn 08-508 27 278 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i KV Perstorp, Farsta

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i KV Perstorp, Farsta ÄRENDE NR 15 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2014-12-02 DNR 2014/1407-3.2.3 2014-11-14 HANDLÄGGARE Per Andrén Projektchef Tfn 08-737 21 85 Per.andren@familjebostader.com Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG

FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG 2016-04-15 gunga klänga förråd Naturleken: hinderbana kojor grillplats lekbuskage sagohörnan torget hkp scenen pulkaslänten utkiken på gräskullen cykelslingan

Läs mer

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB.

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB. Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-06-16 Diarienummer 0667/05 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 031-368 10 81 E-post: emma.holm@fastighet.goteborg.se Förlängning och precisering av tidigare

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Inger Elonsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Inger Elonsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Inger Elonsson 2003-04-19 Tfn 508 275 72 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för del av fastigheten Burmanstorp 1 i stadsdelen Farsta

Läs mer

Bygg bostäder på Läroverksvallen!

Bygg bostäder på Läroverksvallen! Bygg bostäder på Läroverksvallen! Inbjudan till markanvisning av del av fastigheten Borlänge Hagalund 1:1 Borlänge kommun inbjuder härmed till försäljning genom anbud av del av fastigheten Borlänge Hagalund

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning, Krutviken SVENSK BOSTADSUTVECKLING AB UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

RAPPORT. Bullerutredning, Krutviken SVENSK BOSTADSUTVECKLING AB UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA SVENSK BOSTADSUTVECKLING AB Bullerutredning, Krutviken UPPDRAGSNUMMER 2175423000 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA ANDREAS PERSSON NICKLAS BERGKVIST Uppdragsledare, Akustiker Granskare, Akustiker repo001.docx

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen.

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen. VD Roland Kindslätt Tjänsteskrivelse 2015-03-05 Bakgrund Sedan sekelskiftet så har behovet av bostäder sakta men säkert ökat. Främst Edshus AB hade då betydande vakanser men kurvan har över tid ständigt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-12-18 Handläggare Johanna Rosvall Telefon 08-508 271 72 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1

Läs mer

Tomter markanvisningstävling i Södra Värtan

Tomter markanvisningstävling i Södra Värtan Exploateringskontoret Sida 1 (13) 2015-12-17 Tomter markanvisningstävling i Södra Värtan TOMT BOSTÄDER (KVM BTA) LOKALER (KVM BTA) PRIS BOSTÄDER (KR/KVM BTA) L1 5 900 560 28 000 L2 7 700 470 28 000 M1

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Förslag på placering av nya förskolor svar på skrivelse

Förslag på placering av nya förskolor svar på skrivelse Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Lokal- och stadsmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-19 Handläggare Christoffer Lindh Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2012-11-02 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga

Läs mer

Förstudie Skogome ny skola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Skogome ny skola. LS Projektnr: Datum:

Förstudie Skogome ny skola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Skogome ny skola. LS Projektnr: Datum: Förstudie SDN Norra Hisingen 1(12) Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 1.1 Innehåll... 4 1.2 Bakgrund... 4 1.3 Tid... 4 1.4 Syfte med förstudien... 5 1.5 Medverkande... 5 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 4.3 DNR: 2018-00572 2018-09-27 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DIARIENUMMER KS 2014.383 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2015-05-08 Förstudie Kårsta skolans lokaleffektivisering Författare Mikael Albertsson SBF Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS KS 2015.024 2015.01.19 S T ART-PM PLANERING 2015 Kristineberg, etapp 2 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. EXPLOATERING SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA KOMMUN 186

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-02-24 Handläggare: Rune Ney, 08-508 24 060 Sophie Dahlberg, 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Genomförandeärende:

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (6) 2017-01-03 Handläggare Olga Holmström 08-508 265 35 Till Exploateringsnämnden 2017-02-02 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtand Sida 1 (7) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning, Bärstad Förskola HAMMARÖ KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

RAPPORT. Bullerutredning, Bärstad Förskola HAMMARÖ KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA HAMMARÖ KOMMUN Bullerutredning, Bärstad Förskola UPPDRAGSNUMMER 2334838200 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA CAMILLA BJÄRING ANDREAS R PERSSON RICARDO OCAMPO DAZA Uppdragsledare Handläggare, Akustiker Granskare,

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad:

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: 2015-03-11 1 INLEDNING Skolan och förskolan är en av de viktigaste platser som

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-06-13 diarienummer 5949/13 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB Christopher Pleym Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 06 christopher.pleym@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14

Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14 Tjänsteskrivelse 1 (5) Plankontoret Anna Lilliehjort 2018-10-17 Dnr SBN 2015-229 Samhällsbyggnadsnämnden Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14 Förslag till beslut 1. Plankontoret ges rätt att

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Tillägg till plankarta

Läs mer

Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl."

Planuppdrag för del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE K Samhällsbyggnadsförvaltningcn 2013-04-16 Dnr KS 2012/0485-218 Till kommunstyrelsen Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl." Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Fastigheten Kumla 136:35

Fastigheten Kumla 136:35 Samhällsbyggnadsförvaltningen Kent Wiklund, planarkitekt januari 2014 Dnr. 2013KSM0329 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Fastigheten Kumla 136:35 Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet markerat

Läs mer

Förslag till detaljplan för Äppelbos förskola, Tullen 11 med flera, stadsdelen Brevik

Förslag till detaljplan för Äppelbos förskola, Tullen 11 med flera, stadsdelen Brevik 2014-05-22 Dnr MSN/2013:1416 Planutskottet Start-PM Förslag till detaljplan för Äppelbos förskola, Tullen 11 med flera, stadsdelen Brevik Ärendet Lidingö stads fastighetskontor har ansökt om planbesked

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR Kv Hantlangaren Eriksberg, Botkyrka kommun UTSTÄLLNINGSSHANDLING 1 [6]

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR Kv Hantlangaren Eriksberg, Botkyrka kommun UTSTÄLLNINGSSHANDLING 1 [6] UTSTÄLLNINGSSHANDLING 1 [6] 2010-05-19 Plannummer: 51-02X Referens Toni Chmielewski DETALJPLAN FÖR Kv Hantlangaren Eriksberg, Botkyrka kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för Fjället 71 och 160 inom kommundelen Sjödalen, Huddinge kommun

Granskningsutlåtande Detaljplan för Fjället 71 och 160 inom kommundelen Sjödalen, Huddinge kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum Diarienummer 2019-03-22 NBN-2017/2596 KS-2019/858 Granskningsutlåtande Detaljplan för Fjället 71 och 160 inom kommundelen Sjödalen, Huddinge kommun Sammanfattning Granskning

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Vattentornsparken, B330

Vattentornsparken, B330 Ändring av detaljplan: Vattentornsparken, B330 Skara kommun, Västra Götalands län Granskningshandling 2017-05-11 Flyfoto: Janne Andersson Skara, 2010 Dnr. 2016-000242 Titel: Ändring av detaljplan för Vattentornsparken

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Augusti 2011 Dnr 2010/2087 Detaljplan för Sjöryd 1:420 Omsorgsbostäder i Mullsjö Mullsjö kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingen utgörs av denna

Läs mer

STRUKTURPLANER VISION FRAMTIDA ÄLMHULT 2015-09-18

STRUKTURPLANER VISION FRAMTIDA ÄLMHULT 2015-09-18 STRUKTURPLAER VISIO FRAMTIDA ÄLMHULT 2015-09-18 UTBYGGAD I ÄLMHULT Kartan visar Älmhults tätort där en ny höghastighetsstation föreslås centralt i orten i samma läge som den befintliga tågstationen längs

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Markanvisning för detaljhandelsändamål inom fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i Skarpnäcks gård till Wallenstam AB

Markanvisning för detaljhandelsändamål inom fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i Skarpnäcks gård till Wallenstam AB Per Olof Jägbeck Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 275 95 peo.jagbeck@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-04-22 Markanvisning för detaljhandelsändamål inom fastigheten Skarpnäcks

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15.

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15. STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-23 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ceremonien 5 i stadsdelen Nockebyhov (110 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ceremonien 5 i stadsdelen Nockebyhov (110 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-08 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ceremonien 5 i stadsdelen Nockebyhov (110

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län PLANBESKRIVNING 2 HANDLINGAR

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-11-25 Normalt planförfarande Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kullen och Sundbyberg 2:4, Gjuteribacken 3 i Sundbybergs stad

Detaljplan för del av kvarteret Kullen och Sundbyberg 2:4, Gjuteribacken 3 i Sundbybergs stad STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2009-04-29 Charlotte Richardsson DNR 452/2008-214 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av kvarteret Kullen och Sundbyberg 2:4, Gjuteribacken 3 i Sundbybergs

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Förslag till detaljplan för Fader Bergström 1 m.fl. i stadsdelen Hägersten

Förslag till detaljplan för Fader Bergström 1 m.fl. i stadsdelen Hägersten Sida 1 (7) 2019-05-02 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till stadsdelsnämnd 2019-05-23 Förslag till detaljplan för Fader Bergström 1 m.fl. i stadsdelen Hägersten Svar till stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad II, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad II, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Tällevad II, del av Sävsjö 11:1 Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING Postadress Internetadress Telefon E-post Djurgårdsgatan 1 www.savsjo.se 0382-152 00 sambygg@savsjo.se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Start-PM Dnr MSN/2015:220. Planutskottet. Detaljplan för Norrbotten 9

Start-PM Dnr MSN/2015:220. Planutskottet. Detaljplan för Norrbotten 9 2015-05-07 Dnr MSN/2015:220 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Norrbotten 9 Ärendet Fastigheten Norrbotten 9 ligger centralt på Lidingö, adressen är Islinge Hamnvägen 11, 13 och 15. På fastigheten står

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Kajsa Ek Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 86 kajsa.ek@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-08-29 Överenskommelse om exploatering med tomträtt, för uppförande av moské inom fastigheten

Läs mer