Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning"

Transkript

1 1(5) Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden anslag om 45,5 miljoner kronor för att genomföra nybyggnation av förskola på fastigheten Djursholm 2:371. Kommunfullmäktige uppdrog även åt tekniska nämnden att närmare utreda möjligheten av en gångväg från Enebyängen, samt utreda om Enebyängen kan fungera som parkering vid avlämning och hämtning. Fastighetsnämndens slutredovisning visar att projektets investering uppgår till totalt 45,4 miljoner kronor vilket är 0,1 miljoner kronor lägre än projekterat. Skogsgläntans förskola är idag dimensionerad för 100 barn. Förskolebyggnaden och förråd utgör tillsammans kvm. Förskolan är också enligt beslut utformad så att den med mindre ombyggnadsåtgärder kan ställas om till grundskola. Byggnaden har uppförts enligt svensk standard för passivhus. Byggnaden är uppförd med en tålig betongfasad och grönt vegetationstak. Kommunfullmäktige gav tekniska nämnden i uppdrag att närmare utreda möjligheten av en gångväg från Enebyängen, samt utreda om Enebyängen kan fungera som parkering vid avlämning och hämtning Tekniska nämnden beslutade att godkänna tekniska kontorets utredning som föreslog att avvakta med angöringen. Tekniska kontoret konstaterar att det i dagsläget inte finns behov av ytterligare angöring till och från förskolan, men att det eventuellt framöver kan bli aktuellt. Hyressättningen för Skogsgläntans förskola uppnår idag maxnivån enligt Danderyds kommuns hyressättningsmodell, kr/kvm. s förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige godkänner slutredovisning av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371.

2 2(5) Bakgrund Skogsgläntans förskola, fastigheten Djursholm 2:371, uppfördes 1978 och ägs av Danderyds kommun. Den tidigare byggnaden var av talsstandard och hade vid flera tillfällen renoverats och byggts om. Lokalerna är dimensionerade för 4,5 avdelningar motsvarande 75 barn. I maj 2010 stängdes förskolan efter föreläggande av miljö- och hälsoskyddskontoret. Verksamheten har därefter bedrivits i paviljonger på intilliggande fastighet. Mot bakgrund av det identifierade behovet av förskoleplatser i Enebyberg beslutades om ny detaljplan för fastigheten Djursholm 2:371, vilket möjliggjorde en utbyggnad av befintlig förskola med cirka 150 kvm, motsvarande en komplett avdelning. Tekniska nämnden fick i uppdrag av kommunstyrelsen , 86, att i samråd med barn- och utbildningsnämnden och produktionsstyrelsen i en förstudie utreda de planeringsmässiga och ekonomiska förutsättningarna för en utbyggnad av Skogsgläntan samt beakta möjligheten av en infart från söder, genom nya handelsområdet. Tekniska nämnden beslutade i maj 2010 om en förstudie avseende nybyggnation av Skogsgläntans förskola. Förstudien innehöll tre alternativa lösningar: Alternativ 1: Renovering till en kostnad av 15 mnkr Alternativ 2: Renovering med tillbyggnad av en avdelning, 27 mnkr Alternativ 3: Nybyggnad med fem avdelningar, 39 mnkr. Det tredje alternativet förordades på grund av dels miljömässiga skäl samt dels att möjlighet gavs att bygga en modern, energisnål förskola med låga drifts- och underhållskostnader. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade , 97, att anta tekniska nämndens förslag om förstudie och gav därmed nämnden i uppdrag att genomföra en programutredning för nybyggnation inklusive prövning av passivhus, d.v.s. byggnad med låg energiförbrukning. Nämnden fick samtidigt i uppdrag att fullgöra uppdraget att utreda möjligheten av en infart från söder, genom nya handelsområdet. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att förslag till förstudie även skulle översändas för yttrande av barn-och utbildningsnämnden och produktionsstyrelsen. En ytterligare bedömning av platsbehov krävdes då befolkningsprognosen för perioden 2010 till 2018 visade på ett platsöverskott i kommunen samtidigt som det var underskott av platser i Enebyberg. I förstudien saknades kalkyler för stöd för den föreslagna medelstilldelningen om 39 miljoner kronor. konstaterade att förslaget skulle innebära kronor per barn och kronor per kvadratmeter i produktionskostnad under antagande om en bruksyta i enlighet med SISAB:s rekommendation om 10 kvadratmeter per barn.

3 Remissvar I produktionsstyrelsens remissvar framkom att alternativ 3 förordades om att riva befintlig byggnad och uppföra en ny byggnad. Beträffande underskottet på platser i Enebyberg kunde konstateras att under 2011 och 2012 kommer Skogsgläntans förskola fortfarande bedriva sin verksamhet i provisoriska paviljonger. Att det sker en utbyggnad av bostäder i Enebyberg motiverar en ny förskola trots att befolkningsprognosen visar att underskottet av barnomsorgsplatser i Enebyberg är borta fr.o.m Även barn- och utbildningsnämnden förordade alternativ 3, nybyggnation med fem avdelningar och en kapacitet att ta emot cirka100 barn. Dels såg nämnden en risk i att befolkningsprognosen underskattar kraften av generationsväxling i kommundelen dels att familjedaghemmen kommer bli färre. Nämnden såg även att förskolan är färdigställd redan Programutredning Fastighetsnämnden beslutade i april 2011 att föreslå kommunstyrelsen att godkänna program daterat , för uppförande av ny förskola med inriktning mot svensk standard för passivhus. Fastighetsnämnden hemställde om 45,5 miljoner kronor för genomförande av projektet. I tjänsteutlåtande från tekniska kontoret framkom att utgångspunkten för programarbetet var en ny byggnad om cirka kvm. Byggnaden dimensioneras för 100 barn och 15 stadigvarande personal fördelade på 5 avdelningar. Förskolan ska med mindre ombyggnadsinsatser kunna ställas om till grundskola. Ytterligare framgick det att det är tekniskt möjligt att bygga en infartsväg söder ifrån, nya handelsområdet, Skogsgläntans förskola för avlämning och hämtning av barn. Det krävde dock en detaljplaneändring då marken är betecknad som naturmark. Detaljplaneändringen kom att förlänga tidplanen väsentligt. Merkostnaden beräknades till kronor. I yttrande från barn- och utbildningsnämnden framgick att nämnden ställde sig positiv till nybyggnation av passivförskola för 100 barn vid Skogsgläntans förskola. Detta gällde även produktionskontoret som förordar en passivhusinriktning. Kontoret betonade vikten av noggrann bevakning av befolkningsutvecklingen för att minimera risker för tomma barnomsorgsplatser i kommundelen. Kostnadskalkyl I nedanstående tabell framgår att uppskattade kostnaderna för nybyggnation av Skogsgläntan ökade från 39 miljoner kronor i förstudien till 45,5 miljoner kronor i programutredningen. Behovet var fortfarande kvm vilket motsvarar en avdelning och cirka 100 barn. 3(5)

4 Tabell: uppskattade kostnader enligt förstudie och programarbete, tkr 4(5) s yttrande Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden anslag om 45,5 miljoner kronor för att genomföra nybyggnation av förskola på fastigheten Djursholm 2:371. kan konstatera att slutredovisningen utfaller väl med de kalkyler som fanns med i programarbetet för projektet. Skogsgläntans förskola är idag dimensionerad för 100 barn. Förskolebyggnad och förråd utgör tillsammans kvm BTA. Kostnaden per kvm för nybyggnationen, kronor, är i enlighet med kalkylerna. Hyran för Skogsgläntans förskola uppnår idag maxnivån enligt Danderyds kommuns hyressättningsmodell, kr/kvm. Utöver hyresintäkterna erhåller fastighetsnämnden en ramkompensation för kapitalkostnaderna. För Skogsgläntan motsvarar kompensationen kronor årligen med nuvarande hyresmodell. ser positivt på att byggnationen är ett s.k. passivhus, med lägre driftskostnader och en kalkylerad återbetalningstid om 17 år. Livslängden på projektet är annars beräknad till 30 år. Det är viktigt att kommunens lokaler kan ställas om för ny verksamhet på grund av förändringar i befolkningsstrukturen, varför det är positivt att förskolan även byggts för att med mindre ingrepp ska kunna ställas om till grundskoleverksamhet. såg tidigt en risk i att när nybyggnationen av Skogsgläntans förskola blev färdigställd för inflyttning fanns inte motsvarande behov av förskoleplatser, särskilt i beaktande av att kommunen i sin

5 helhet har ett överskott på plaster under hela perioden fram t.o.m och att behovet i Enebyberg visar på ett överskott av platser fr.o.m I budget 2015 tilldelades därför barn- och utbildningsnämnden 1,5 miljoner kronor för finansiering av tomställda lokaler. Barn- och utbildningsnämnden ska därmed svara för kostnaden för de lokaler som kan betraktas som strategiska ur ett långsiktigt perspektiv, dvs. när befolkningsprognosen visar att antalet barn i en nära framtid kommer öka igen. Nämnden ska således utifrån lokalförsörjningsperspektivet avgöra betydelsen av att lokalerna tillsvidare behålls. För Skogsgläntans förskola har produktionskontoret 2015 ansökt om en hyreskompensation från barn- och utbildningsnämnden motsvarande en stängd avdelning. Danderyds kommun har för Skogsgläntans förskola erhållit ekonomiskt bidrag från LÅGAN. Finansiärer för LÅGAN är Sveriges Byggindustrier, Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen och Formas. Erhållet bidragsbelopp är kr. Bidraget avser främst att täcka kostnader för uppföljning av byggnadens energiprestanda och informationsspridning i branschen om energieffektiva husbyggnader. 5(5) Åsa Heribertson Kommundirektör Cecilia von Sydow Ekonomichef Bilaga: 1. Fastighetsnämndens protokoll tekniska kontoret Bilaga 1 till tekniska kontorets tjänsteutlåtande projektplan 4. Bilaga 2 till tekniska kontorets tjänsteutlåtande - slutkostnadsredovisning. Exp: Fastighetsnämnden

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabs chef Johan Ejbe, fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabs chef Johan Ejbe, fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare 1(9) Plats och tid Restaurang Kevinge, Stockholms Golfklubb, Danderyd kl. 18.00 18.37 Paragrafer 64-71 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Maria Mandahl (C), 1:a vice ordförande Sivert Svärling

Läs mer

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Joakim Nygren, Cecilia von Sydow Tjänsteutlåtande 2014-01-14 Dnr: KS 2004/0154 1(3) Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården Ärendet Fastighetsnämnden slutredovisar

Läs mer

Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning

Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning 1(5) Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning Ärendet Fastighetsnämnden har efter beslut 2016-12-08 72 lämnat en slutredovisning av Fribergaskolans ombyggnation av etapp 3-6. Denna visar

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Fastighetsnämnden

DANDERYDS KOMMUN Fastighetsnämnden 1(16) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen, kl. 18.30 20.00 Paragrafer 47-57 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Maria Mandahl (C), 1:a vice ordförande Sivert Svärling (S) tjg ers Sven Carlsson

Läs mer

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus 1(6) Fastighetsnämnden Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus Ärendet återredovisar härmed uppdraget Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus i enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

PROJEKTPLAN Skogsgläntans förskola

PROJEKTPLAN Skogsgläntans förskola 1(12) Bilaga 1 PROJEKTPLAN Skogsgläntans förskola Fastighet: Djursholm 2:371 Uppdragsgivare: BUN/Produktionsstyrelsen AVSLUTSSKEDE (Underlag till förvaltning) Beslutad 2009-12-16 Upprättad 2014-06-27 Reviderad

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp)

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp) Sammanträdesdatum 1(7) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 09.00 11.30 Paragrafer 11-15 Beslutande Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne

Läs mer

Dick Lindberg (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:e vice ordförande

Dick Lindberg (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:e vice ordförande Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.35-19.30 Paragrafer 32-40 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Dick Lindberg (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:e vice

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kvartalsrapport mars med prognos 1-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till kvartalsrapport per mars samt helårsprognos för 2018. Resultatet

Läs mer

Christian Ljungdahl (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:a vice ordförande. Artimis Ala Naziri (M), t.o.m. 81

Christian Ljungdahl (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:a vice ordförande. Artimis Ala Naziri (M), t.o.m. 81 1(10) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.30-20.20 Paragrafer 76-84 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Christian Ljungdahl (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:a vice ordförande Artimis

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut. Nr Ärende Dnr

Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut. Nr Ärende Dnr 1(5) Kommunstyrelsen 2016-04-04 Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut Beredningssammanträde: KSAU den 21 mars 2016 Beslutssammanträde: KS den 4 april 2016 Nr Ärende Dnr 1 Förslag till beslut

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen Ärende I mars 2015 beslutade kommunstyrelsen att ge fastighetsnämnden i uppdrag att påbörja projektering

Läs mer

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-06-20 Handläggare Thomas Björk Telefon: 08-508 33 847 Till Utbildningsnämnden 2013-08-22 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-01-30 3 Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar Dnr 2017-000022 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna preliminärt hyresavtal,

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2017/0448 Cecilia von Sydow

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2017/0448 Cecilia von Sydow Tjänsteutlåtande 1 (8) Ansökan om kommunal borgen för förskola på Tranholmen Ärende Den Ekonomiska Föreningen TF Skolbyggnad ansöker om kommunal borgen för upptagande av lån i bank om 10,1 mnkr. Lånet

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabschef Kristin Åberg Nilsson, T.f. fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabschef Kristin Åberg Nilsson, T.f. fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare 1(8) Plats och tid Tranholmen, Mörby centrum, plan 6, kl.18.33 20.00 Paragrafer 22-28 Beslutande Övriga deltagare Torsten Sjögren (M), ordförande Lars-Gunnar Wallin (FP), 1:e vice ordförande Anette Jellve

Läs mer

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo 2013-09-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.156 Datum: 2018-05-08 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Ny förskola Älvängen - genomförande

Läs mer

Budget 2016 med verksamhetsplan

Budget 2016 med verksamhetsplan 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Budget 2016 med verksamhetsplan 2017-18 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2016. Barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för år 2016 uppgår

Läs mer

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 2 Reviderad budget... 4 2.1 Reviderad budget drift... 4 2.2 Reviderad budget

Läs mer

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Fastighetsnämnd

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Fastighetsnämnd Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 2 Reviderad budget... 4 2.1 Reviderad budget drift... 4 2.2 Reviderad budget

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Lars-Gunnar Wallin (FP), 1:e vice ordförande Anette Jellve (S) 2:e vice ordförande

Lars-Gunnar Wallin (FP), 1:e vice ordförande Anette Jellve (S) 2:e vice ordförande 1(11) Plats och tid Tranholmen, Mörby centrum, plan 6, kl 18:30-20:25 Paragrafer 49-58 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Lars-Gunnar Wallin (FP), 1:e vice ordförande Anette Jellve (S)

Läs mer

Ombudgetering av investeringsanslag 2018

Ombudgetering av investeringsanslag 2018 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Ombudgetering av investeringsanslag 2018 Ärende Av tilldelade investeringsmedel 2018 begär nämnderna ombudgetering om totalt 88,2 miljoner kronor. Orsaken är att

Läs mer

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation Ärendet Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inkommit med en skrivelse

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Ändring av organisatorisk tillhörighet för egenregiverksamheterna inom äldreomsorgen och LSS från kommunstyrelsens produktionsutskott till socialnämnden

Läs mer

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan"

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall Gröna ladan 1(2) TEKNISK NÄMND Sammanträdesdatum: 2017-09-12 119 Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan" Dnr 2017-000169 Beslut Tekniska nämnden beslutar att inriktningen framöver ska

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Eva Lindman Marko (C) Sven Carlsson (M) tjg ers Lennart Meldahl (C) tjg ers Christina Söderström Lind (L) tjg ers

Eva Lindman Marko (C) Sven Carlsson (M) tjg ers Lennart Meldahl (C) tjg ers Christina Söderström Lind (L) tjg ers 1(10) Plats och tid Tranholmen, kl 18:30 20:00 Paragrafer 40-47 Beslutande Torsten Sjögren (M) Ersättare Lars-Gunnar Wallin (L) Tord Kyhlstedt (M) Annette Jellve (S) Carl Gustav Pfeiffer (M) Jan Lindqvist

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Start-PM. i Danderyds kommun. Ny Kevingeskola vid Jungfrun 2 m.fl,

Start-PM. i Danderyds kommun. Ny Kevingeskola vid Jungfrun 2 m.fl, DANDERYDS KOMMUN START-PM 1(9) 2015-11-23 Karin Hallman Dnr KS 2015/0418 Ny Kevingeskola vid Jungfrun 2 m.fl, i Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 2(9) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Projekt

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Fastighetsnämnden

DANDERYDS KOMMUN Fastighetsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Tranholmen, kl. 18.30 20.55 Paragrafer 53 63 Beslutande Ersättare Närvarande tjänstemän Torsten Sjögren, ordförande (M) Lars-Gunnar Wallin, 1:e vice ordförande

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott Ärende Helårsprognosen för 2018 inklusive underskottet 2017 innebär att Danderyds

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering Barn- och ungdomsnämnden 26 Omedelbar justering Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 26 Plansamråd, förslag till detaljplan för Västra Bodarna, förskola vid Soldatvägen Plats och tid Barn- och ungdomskontoret,

Läs mer

OM- OCH TILLBYGGNAD AV DJURSHOLMS RIDHUS. Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. Beslutad 2009-12-16 Tekniska nämnden Danderyds kommun

OM- OCH TILLBYGGNAD AV DJURSHOLMS RIDHUS. Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. Beslutad 2009-12-16 Tekniska nämnden Danderyds kommun 1(10) PROJEKTPLAN OM- OCH TILLBYGGNAD AV DJURSHOLMS RIDHUS Fastighet: Djursholm 2:206 Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden PROGRAMSKEDE (Underlag för projektering) Beslutad 2009-12-16 Tekniska nämnden Danderyds

Läs mer

PM 2011-03-03. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden

PM 2011-03-03. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden 1(5) KS 2011/0056 Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden Kommunstyrelsens arbetsutskott har 2011-02-14 uppdragit åt kommunledningskontoret att, i samråd med socialförvaltningen,

Läs mer

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2015-04-02 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till stadsdelsnämnd 2015-04-23 Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

Carl-Ivar Öhman (C) Gustaf Stjernberg (C) Lilian Grassman (FP) Robert Cloarec (S)

Carl-Ivar Öhman (C) Gustaf Stjernberg (C) Lilian Grassman (FP) Robert Cloarec (S) 1(17) Plats och tid Djursholms slott, onsdag 20 oktober 2010 kl 19.00 20.50 Paragrafer 66-78 Beslutande Ersättare Boris von Uexküll (M) Inger Strömbom (KD) Jan Björkman (M) Anders Norlander (M) Gunilla

Läs mer

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet 1(5) KS 2011/0097 Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet Sammanfattning I beslut 2011-03-10, 21, föreslår fastighetsnämnden kommunfullmäktige

Läs mer

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD), fr o m 9 Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S)

Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD), fr o m 9 Bengt Sylvan (FP) Catharina Melian (S) 1(10) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl. 08:30-17:00 Paragrafer 1-9 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordf. Ersättare Siv Sahlström (C), vice ordf. Anders Paulsen (M) Eva Lannerö (KD),

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16

Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-08-23 107 Dnr PS 2012-0057 Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16 Förslag

Läs mer

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut.

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 5.3.1 043/2014 2014-01-14 Handläggare Jennifer von Hofsten 0761226734 Jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-02-04 Förvärv av bostadsrättslokal

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2016-10-27 Handläggare Daniel Linder 08-508 265 66 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder och förskola inom fastigheterna Reket 1, del av Tallkrogen

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). Andris Rozenbachs Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 270 25 andris.rozenbachs@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder vid kv Glidet till Åke Sundvall

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Marie Stahl, stabschef Johan Ejbe, fastighetschef

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Marie Stahl, stabschef Johan Ejbe, fastighetschef 1(7) Plats och tid Görvälnverket, Järfälla kl. 18.30-19.20 Paragrafer 39-44 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Maria Mandahl (C), 1:a vice ordförande Ogi Chun (FP), tjg ers Sven Carlsson (M), tjg

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Norra Djurgården 1:37 på Östermalm till AB Abacus Bostad.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Norra Djurgården 1:37 på Östermalm till AB Abacus Bostad. 01550 2012-01-11 DNR E2011-513- Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 270 54 sara.lunden@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-02-09 Markanvisning för bostäder inom del av

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader. Barn- och utbildningsnämnd

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader. Barn- och utbildningsnämnd Uppdrag i budget 06 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader Barn- och utbildningsnämnd Bakgrund I planeringsdirektiven för budget 06 står följande: "På grund av ökade kapitalkostnader

Läs mer

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88)

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-03-14 5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar om nybyggnation av Falkbergskolan. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund - EXTRA PROTOKOLL 1(5) Tid: kl 08:30 8:45 Plats: Bäcken Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande Stefan Hortlund, s Jenny Dahlberg, s Inger Grankvist, s Tomas Egmark, s Harry Nyström, v Matilda Wiklund,

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 4.3 DNR: 2018-00572 2018-09-27 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

Försäljning fastigheten Telefonen 1

Försäljning fastigheten Telefonen 1 1(5) Försäljning fastigheten Telefonen 1 Ärendet har under sommaren genomfört en markanvisningstävling för försäljning av fastigheten Telefonen 1. Det högsta giltiga anbudet lämnades av Ebab AB om ca 62,3

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Johan Ejbe, fastighetschef

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Johan Ejbe, fastighetschef 1(13) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.30-20.05 Paragrafer 66-75 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Christian Ljungdahl (C), tjg ers Mikael Adersteg (MP), 2:a vice ordförande Artimis

Läs mer

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader Uppdrag i budget 06 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader Barn- och utbildningsnämnd Vid nämndens förra sammanträde presenterades detta uppdrag och i denna version har endast

Läs mer

Bengt Sylvan (FP), vice ordförande Anders Paulsen (M) Siv Sahlström (C) ej 36 Peter Forssman (KD) Catharina Melian (S)

Bengt Sylvan (FP), vice ordförande Anders Paulsen (M) Siv Sahlström (C) ej 36 Peter Forssman (KD) Catharina Melian (S) 1(10) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, kl. 08:30-11:45 Paragrafer 31-38 Beslutande Olle Reichenberg (M), ordförande Ersättare Bengt Sylvan (FP), vice ordförande Anders Paulsen (M) Siv Sahlström

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Sida 1 (7) 2016-09-05 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-09-22 Genomförandeärende

Läs mer

Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset

Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-11-22 155 Dnr PS 2012-0059 Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STADSDELSMILJÖ OCH TEKNIK 30 MARS 2007 SID 1 (5) Handläggare: Björn Larsson Telefon: 08-50804052 Dnr 312-169-2007 Sammanträde 17 april 2007 Till

Läs mer

Gunilla Wästlund (M) Boris von Uexküll (M) Gunilla Wästlund (M) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Gunilla Wästlund (M) Boris von Uexküll (M) Gunilla Wästlund (M) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1(11) Plats och tid Onsdag 30 september 2009 kl 19.00 20.05 Paragrafer 75-84 Beslutande Boris von Uexküll (M) Inger Strömbom (KD) Gunilla Wästlund (M) Anders Norlander (M) Richard Jansson

Läs mer

13. Hyresavtal för särskilda boenden på Dalsgården och kvarteret Nätet Dnr2014/477-723

13. Hyresavtal för särskilda boenden på Dalsgården och kvarteret Nätet Dnr2014/477-723 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 16 (29) 2015-06-15 Ks 13. Hyresavtal för särskilda boenden på Dalsgården och kvarteret Nätet Dnr2014/477-723 Socialnämnden har utrett behovet av platser för särskilt

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB. Lizett Durgé Ytterstad Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-11-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby

Läs mer

Hyra av paviljong för förskoleverksamhet vid Talldalsvägen/Vindvägen, Flemingsberg

Hyra av paviljong för förskoleverksamhet vid Talldalsvägen/Vindvägen, Flemingsberg KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-09-20 KS-2013/1173.253 1 (2) HANDLÄGGARE Söderquist, Mari 08-535 364 97 Mari.Soderquist@huddinge.se Kommunstyrelsen Hyra av paviljong

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl

Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl 1(5) Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl Ärendet Stocksundsskolan är en kommunal skola för åk F 6. Befolkningsprognosen visar ett ökat elevantal (barn ålder 6-12 år) under åren 2012-2017.

Läs mer

Ann Wahlgren, teknisk direktör Kristin Åberg Nilsson, fastighetschef Veronica Sjöberg, nämndsekreterare

Ann Wahlgren, teknisk direktör Kristin Åberg Nilsson, fastighetschef Veronica Sjöberg, nämndsekreterare 1(12) Plats och tid Tranholmen, kl 18:30 20:00 Paragrafer 48-56 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Lars-Gunnar Wallin (L), 1:e vice ordf Carolin Robson (MP) Annette Jellve (S), 2:e vice

Läs mer

Ljungbacken C"örskola nybyggnad investering Dnr KS 08/369-719 lä 07/40-291

Ljungbacken Cörskola nybyggnad investering Dnr KS 08/369-719 lä 07/40-291 SÖDERTÄLJE K~'~.cM. UN -"., UTBllDN INGSKONTORET Tjänsteskrivelse 2008-10-20 O Lille-Vie Eklind Byggproj ektledare 08-55022601 Petra Karlsson Ekström Lokalstrateg 08-5502 15 32 Kommunstyrelsen Järna kommundelsnämnd

Läs mer

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby Enskede-Årsta-Vantör Avdelningen för utveckling lokaler och stadsmiljö Sida 1 (5) 2018-06-07 Handläggare Kerstin Hellmark Telefon: 08-508 20 026 Till Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd 2018-06-14 Rivning

Läs mer

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Utlåtande 2017:269 RI (Dnr 123-1640/2017) Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Johan Ejbe, fastighetschef

Lars Eliasson, teknisk direktör Linn Tjus, nämndsekreterare Johan Ejbe, fastighetschef 1(8) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.30-19.30 Paragrafer 26-31 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Maria Mandahl (C), 1:a vice ordförande Fredrik Olsson (MP), 2:a vice ordförande

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontorets

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontorets Tjänsteutlåtande 1 (5) Orren 30; Brageskolan, sporthall, kompletterande förstudie Ärende Tekniska kontoret har genomfört en kompletterande förstudie för att utreda risker med nedgrävd sporthall. En hydrogeologisk

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Nya kommunlokaler i Mörby centrum

Nya kommunlokaler i Mörby centrum 1(6) Kommunstyrelsen Nya kommunlokaler i Mörby centrum Ärendet Kommunstyrelsen beslutade den 29 maj 2016 60 att fastställa projektdirektiv för den fortsatta arbets- och beslutsprocessen gällande nya kommunlokaler

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Ansökan om borgensförbindelse gällande SDE Hockeyförening

Ansökan om borgensförbindelse gällande SDE Hockeyförening 1(5) Ansökan om borgensförbindelse gällande SDE Hockeyförening Ärendet SDE Hockeyförening bildades i maj 2010 genom sammanslagning av de tre hockeysektionerna i Danderyds kommun, Stocksunds IF, Danderyds

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Sida 1 (6) 2016-06-15 Handläggare Johan Rapping 08-508 266 98 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Förslag

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 17:

Kommunkontoret Djurås , kl. 17: Kommunstyrelsen 2018-06-14 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 17:00-17:36 Beslutande Ledamöter Irené Homman (S), ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA) Fredrik

Läs mer

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden November 5 september 2018 Ekonomiavdelningen Mikael Stadin-Steffen Kommunstyrelsen Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden Bakgrund Äldrenämnden gav februari 2018 (21 februari 15) i uppdrag att

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-02-24 Handläggare: Rune Ney, 08-508 24 060 Sophie Dahlberg, 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Genomförandeärende:

Läs mer

Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00

Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00 Bilder från strålningsenheten, Göteborg Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sahlgrenska Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00 SYSTEMHANDLINGSRAPPORT 2017-08-14 (Rev.171003) Innehåll

Läs mer