Planeringsförutsättningar för budget och plan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planeringsförutsättningar för budget och plan"

Transkript

1 1(11) Datum Diarienummer RS Regionkontoret Christer Håkansson Budgetchef Jonny Eriksson Controller Planeringsförutsättningar för budget och plan Inledning Budgetens roll Region Hallands övergripande styrdokumentet är den regionala utvecklingsstrategin Halland bästa livsplatsen. Strategin sätter upp långsiktiga mål för Hallands utveckling med år 2020 som tidshorisont. Den regionala utvecklingsstrategin är överordnad andra styrdokument som finns i form av planer och program inom exempelvis hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, kultur, näringsliv och folkhälsa. Den ligger också till grund för de EUprogram som Region Halland medverkar i att ta fram. Den koncernövergripande planeringsprocessen utmynnar i flera beslutsdokument. Regionfullmäktige fastställde 2011 Mål och strategier för Region Halland Mål och strategidokumentet betonar de delar som är strategiskt viktiga att genomföra under I Mål och budget 2013 med ekonomisk plan för fastställer regionfullmäktige den juni delmål för 2013, övergripande inriktning för verksamheten och de ekonomiska ramarna. Med de ekonomiska ramarna som utgångspunkt planerar regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsstyrelsen att besluta om uppdrag 2013 för driftnämnderna/underställd verksamhet den 29 respektive den 20 augusti. Ekonomiskt utgångsläge De ekonomiska förutsättningarna i budget 2012 påverkades av oron på de finansiella marknaderna. Prognoserna för tillväxten 2012 skrevs ner drastiskt efter sommaren Den lägre tillväxttakten begränsar sysselsättningen och ökar arbetslösheten vilket påverkar utvecklingen av skatteunderlaget negativt. Trots stort fokus på insatser för att uppnå ekonomisk balans inom Hallands sjukhus på senare år visade nya prognoser under våren 2011 på accelererande obalanser. Efter ett omfattande analysarbete och uppgradering av uppdragen 2012 till Hallands

2 2(11) Sjukhus tillfördes betydande ekonomiska medel i budget 2012 för att möjliggöra att Hallands sjukhus, med vissa kvarstående krav på kostnadsreduceringar/ kostnadseffektiviseringar, skulle kunna uppnå ekonomisk balans 2012 och Den sammanvägda ekonomiska situationen ledde fram till att skattesatsen höjdes med 50 öre exklusive skatteväxling för kollektivtrafiken. När bokslutet för 2011 blev klart visade det sig att det ekonomiska resultatet för hälso- och sjukvården för 2011 hade försämrats ytterligare, vilket ökar kraven på såväl kort som långfristiga kostnadsanpassningar. I ett särskilt konsultuppdrag initierat av driftnämnderna för Hallands Sjukhus har gjorts en genomlysning av sjukhusens organisation, verksamhet och ekonomi. Konsultens slutrapport redovisas under april månad och ingår som en del i planeringsförutsättningarna för Den ekonomiska utvecklingen har varit ytterligt svag under slutet av 2011 i stora delar av Europa. Detta har bidragit till ett påtagligt fall i svensk export och industriproduktion. En viss optimism kan dock spåras i industriföretagen samtidigt som den akuta skuldkrisen lagt sig. SKLs bedömning (februari 2012) innebär att tillväxten 2012 blir betydligt svagare än tidigare år för att därefter återhämta sig betydligt. Sysselsättningen beräknas sjunka för att sedan återigen öka under Under prognosticeras ett fortsatt ökat resursutnyttjande i den svenska ekonomin. Tillväxten blir starkare än normalt. Jämfört med tidigare beslutad plan för är förutsättningarna marginellt försämrade. Med redan gjorda utfästelser och angelägen fortsatt utveckling inom flera områden finns i utgångsläget för den fortsatta budgetprocessen ett stort glapp mellan beräknade kostnader (inkl obalanser) och tillgängliga intäkter. Fortsatta åtgärder för att minska kostnaderna alternativt öka intäkterna kommer att erfordras för att nå målet om ekonomisk balans. Den politiska dialogen har förts i särskilt inplanerade dialogmöten med budget, uppföljning och uppdrag på agendan. På tjänstemannaplanet diskuteras utvecklingsfrågor löpande i koncernledningsgruppen (LGR). Regionens budgetsystem Resursfördelning En strategiskt avgörande del i planeringsprocessen är beräkningen av vilka finansiella resurser som står till förfogande för verksamheten över hela planperioden. När den totala finansieringsbilden är klar görs resursfördelningen med prioritering efter den behovsanalys som gjorts för den samlade verksamheten.

3 3(11) Regionstyrelsens presidium respektive hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott har träffat underställda nämnders arbetsutskott/verksamhet som en del i beredningen av budget och uppdrag. Hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott och de lokala nämndernas presidier bildar Planeringsberedningen. Planeringsberedningen medverkar i beredningen av förslag inför fullmäktiges beslut om Mål och budget 2013 och ekonomisk plan Ekonomistyrning Utgångspunkten för ledning och styrning av hälso- och sjukvården och tandvården är att styra för att tillgodose hallänningarnas behov av hälso- och sjukvård och tandvård med hög kvalitet och på mest kostnadseffektiva sätt. Landstingsfullmäktige har beslutat om den övergripande strukturen i ekonomistyrningen och nämndsorganisationen har ansvaret för genomförande inom den lokala organisationen. I den finansiella situation som råder krävs regionstyrelsens samtycke för att ianspråkta tidigare intjänat eget kapital. Regionfullmäktige beslöt 15 februari 2012 införa förändrade principer för internhyror 2013 och uppdrog samtidigt åt regionstyrelsen att fastställa detaljerat regelverk. Hyressättningen ska löpande baseras på långsiktig självkostnad. Förändringen medför större eller mindre förändringar av verksamheternas hyreskostnader. För de verksamheter som har en intern regionfinansiering (abonnemang, prestationsersättning o.l) har budgetregleringar gjorts i planeringsförutsättningarna. För de verksamheter som finansieras via särskilt fastställd peng, prislista eller taxa får ökade/minskade kostnader kompenseras via höjda/sänkta ersättningar, priser och taxa eller rymmas inom befintlig ekonomisk ram. För Naturbruk Halland skjuts genomförandet av den nya internhyresmodellen upp i avvaktan på en konsekvensanalys och åtgärdsplan. Regionservice har lämnat förslag till ny prissättning av de serviceverksamheter som Regionservice övertagit från regionkontoret Förslaget har inarbetats i respektive verksamheters planeringsförutsättningar. Finansieringen av ökade/minskade kostnader löses på samma sätt som ovan för internhyror. Regionstyrelsen beslutade 25 januari 2012 om ändrade arbetsprocesser för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner/inventarier. De nya arbetsprocesserna avser att stärka koncernperspektivet och utgår ifrån att regionfullmäktige anvisar investeringsanslag för fastigheter och maskiner/inventarier till regionstyrelsen som sedan prioriterar och fördelar resurserna. De nya arbetsprocesserna kräver en ändrad beslutsordning som fastställdes av regionfullmäktige 15 februari 2012.

4 4(11) Planeringsförutsättningar Generellt All verksamhet inom regionen ska sträva efter att uppnå de långsiktiga mål som regionfullmäktige beslutade om i Mål och strategier för Region Halland Region Halland verkar inom strategiska ramar som beslutas på europeisk och nationell nivå. De utgör viktiga planeringsförutsättningar för både verksamhet och ekonomi. Från och med 2014 träder EU:s nya långtidsbudget ikraft. För Region Halland, som har det regionala utvecklingsansvaret, är det framför allt de delar av budgeten som styr sammanhållningspolitiken och landsbygdsprogrammet som kommer att få stor betydelse för verksamheten både när det gäller inriktning och omfattning. Under 2012 kommer vi att få relativt klara indikationer på vilka övergripande förutsättningar som kommer att gälla. Under 2013 kommer de konkreta program, som mera i detalj kommer att styra vår verksamhet, att utarbetas och fastställas. En viktig fråga i sammanhanget är att i tid involvera kommunerna i en diskussion om fortsatt gemensam medfinansiering av olika EU-program. Ekonomisk balans Planeringsförutsättningarna utgår ifrån en oförändrad skattesats. Koncernen budgeterar/planerar för underskott Detta görs med stöd i koncernens starka finansiella ställning samt mot bakgrund av den betydande kostnadssänkningspotential som bedöms finnas i strukturella och andra effektiviseringsåtgärder inom hälso- och sjukvården. Åtgärderna ska vara ett led i projektet Framtidens Hälso- och sjukvård och anpassas till befolkningsutveckling och folkhälsa i Halland. Genom att vidta åtgärder ska ekonomin vara i balans Pris- och löneförändringar Anslag/ersättningar har räknats upp med generella indextal för pris- och löneökningar utifrån varje driftnämnds förutsättningar. Sveriges Kommuner och Landstings planeringsförutsättningar från februari 2012 har använts som utgångspunkt för bedömningar om löneökning och prisökning. Nivån för löneökningar har fastställts anpassad till lokala förhållanden och ekonomiskt utrymme. Den generella kostnadsökningen för löneökningar kopplad till de årliga revisionsförhandlingarna är +2,5 procent respektive år. För särskilda lönesatsningar finns medel avsatta hos regionstyrelsen respektive budgetår. Arbetsgivaravgift Den totala arbetsgivaravgiften antas bli oförändrad (42,67 procent). Kapitaltjänstkostnader Internräntan sänks 2013 och beräknas med 2,9 procent. Investeringar Ny planeringsprocess för lokalförsörjning implementeras i det fortsatta planeringsarbetet.

5 5(11) Nya riktlinjer för investeringar i utrustning/inventarier är utgångspunkt i planeringsarbetet. Underlag för att göra en samlad koncernbedömning har samlats in från förvaltningarna. Regionstyrelsen fördelar det ekonomiska ramutrymmet som regionfullmäktige beslutar om. Planeringsram för fastighetsinvesteringar: miljoner kronor miljoner kronor miljoner kronor Planeringsram för utrustning/inventarier : 190 miljoner kronor per år. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Inledning Den halländska hälso- och sjukvården har redan en hög tillgänglighet och en god kvalitet, men de långsiktiga målen kan leda till ytterligare förbättringar inom bland annat patientprocesser och jämlik vård. Utvecklingen fortsätter mot att invånarna ska få en större del av den vård, som inte kräver sjukhusens resurser, tillgodosedd inom den nära vården. Det behöver skapas förutsättningar för fortsatt integrationen av folkhälsoperspektivet inom flera områden. I det arbetet måste vården ytterligare stärka samverkan med andra vård- och samhällsaktörer för att nå en god och jämlik hälsa. För att hälso- och sjukvården ska kunna möta invånarnas behov av information måste it-stöd och informationstjänster ständigt förbättras. Arbetet med nationell e- hälsa kommer att ha stor betydelse för framtidens hälso- och sjukvård. Webbtjänster som underlättar invånarnas kontakter och dialog med vården möjliggör också effektivisering av patientadministration och resursplanering internt. Välinformerade patienter med tillgång till sin egen journalinformation blir medskapare i vårdprocessen. Patientsäkerheten förbättras när information, med patientens medgivande, kan nås hos andra vårdgivare. Det systematiska kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet skall ytterligare utvecklas och vara en del i den dagliga verksamheten i syfte att undvika lidande och onödiga kostnader. Vården ska utformas så att effektiva vårdprocesser och sammanhållna vårdkedjor över huvudmannagränser säkras. Utvecklingsarbetet genomförs kontinuerligt inom befintliga ekonomiska ramar och i samverkan mellan vårdgivarna.

6 6(11) Arbetet med att vården ska vara köfri och, utifrån patientens fokus, ha ett effektivt flöde i vårdprocesserna kräver ständigt utvecklingsarbete. Det är en förutsättning för att hallänningarna även i fortsättningen skall få en god, tillgänglig och säker hälsooch sjukvård utifrån sina behov. Samtliga ovan nämnda aktiviteter är komponenter i projektet Framtidens Hälso- och Sjukvård som skall innebära en anpassning av vårdens organisation och arbetssätt till nya förutsättningar. Det inbegriper även koncentration av specialiserad sluten vård till färre utbudspunkter av såväl kvalitets- som kostnadsskäl. Separation av planerad vård från akut möjliggör standardiserade arbetsprocesser med högre kvalitet och produktivitet i den planerade verksamheten. Därav följande översyn av antalet jouroch beredskapslinjer medger såväl lägre kostnader som frigjord läkartid för arbete på dagtid. Samtidigt skall den nära vården tillgodose en allt större del av den totala vårdkonsumtionen även utanför kontorstid. Långsiktiga strukturella åtgärder är nödvändiga för att motverka den snabba kostnadsökning som orsakas av demografisk och medicinsk utveckling med åtföljande volymökning. De behöver kompletteras med effektivisering inom övrig hälso- och sjukvård samt servicefunktioner. Formerna för behovsanalys, utformning av uppdrag, resultat- och kvalitetsuppföljning samt ersättning till vårdgivarna behöver utvecklas fortlöpande som en viktig förutsättning för invånarnas tilltro till sjukvårdssystemet. Allmänna förutsättningar Patientavgifter Ställningstagande till eventuella förändringar av patientavgifterna görs i den politiska beredningsprocessen fram till beslut i hälso- och sjukvårdsstyrelsen respektive regionstyrelsen i maj. Ny modell för beräkning av barntandvårdspengen Om beslutsprocessen fortlöper enligt plan kommer den nya barntandvårdsmodellen att införas från och med Den nya modellen är utvecklad inom oförändrad total kostnad för barntandvårdspengen. Tandvårdstaxa Till budgetprocessen görs en årlig översyn av tandvårdstaxan som fastställs av regionfullmäktige (fr o m 2010 är taxan gemensam för folktandvården och specialisttandvården). Särskilt uppdrag om översyn av tandvårdstaxan har lämnats till förvaltningschefen för närsjukvården och förvaltningschefen för Hallands Sjukhus. Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) fattar beslut om Referensprislistan som blir tillgänglig i början på juni månad. Referenspriserna utgör grunden för beräkning av försäkringsersättningen, d v s den del av kostnaden som patienten inte själv betalar. Vid prissättningen i tandvårdstaxan utgör referenspriserna en viktig utgångspunkt.

7 7(11) Inför ställningstagande till tandvårdstaxan för 2013 kommer hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott att remittera förslaget till Driftnämnden Närsjukvård och Driftnämnden Halmstad för synpunkter. Den fortsatta beslutsgången innebär att regionfullmäktige kan fatta beslut om tandvårdstaxan för 2013 den 7 november. Medicinsk service Underlag för prissättningen för laboratorieverksamheten har lämnats av Hallands sjukhus. Särskilt uppdrag har tidigare lämnats för revidering av prislista inom bildoch funktionsmedicin inklusive implementering av ny prissättningsmodell Regionkontorets bedömning av förslagen ingår i förutsättningarna nedan. Resursbehov Med budget 2012 som utgångspunkt ingick resursförstärkningar för hälso- och sjukvården i den plan som regionfullmäktige fastställde för 2013 och 2014 med 36,2 respektive 25,4 miljoner kronor. Utifrån bokslut 2011 och budget 2012 har Hälso- och sjukvårdstyrelsens arbetsutskott efter genomgång av verksamhetens behov framfört årliga resursanspråk enligt nedan. Belopp i 2013 års värde (miljoner kronor) Summa Planerat tillskott enligt plan 36,2 25,4 0 61,6 Volymökning specialistvård 46,7 41,6 41,6 129,9 Analys av budget 2012 utifrån bokslut , ,8 Nationella satsningar 13,4 4,8 2,4 20,6 Ambitionsökningar/förändringar 8, ,4 Ökad intäkt kömiljarden -20, Summa 90,4 91,8 51,0 233,2 I tillskotten enligt plan finns kompensering för minskade kömiljardsintäkter och avdrag av engångsersättningen 2012 till HS. Där finns också satsningar på AT och ST, beräkningen av befolkningspåverkan på Vårdval Halland, de fulla effekterna av högkostnadsskydden bl a. Volymutvecklingen för specialistvård är uppskattad till cirka 2 procent årligen. Bokslutsanalysen tar hänsyn till försämrade utomlänsintäkter, prissänkningar på cytostatika läkemedel, kostnadsnivåer för vårdgaranti som ej förutsågs i budget 2012 samt utfall inom Vårdval Halland och möjligheter till viss prissänkning på vissa labbtjänster.

8 8(11) I de nationella satsningarna ingår utökning av särskild tandvård, utökning av nationella vaccinationsprogram samt SKL avgifter till kvalitets- och behandlingsregister. De ambitionsökningar/förändringar som är upptagna består i vissa förebyggande screening projekt som bedöms på sikt minska behandlingskostnader, små uppdragsökningar inom ambulans samt en förändrad bedömning dels av befolknings delen för Vårdval Halland och dels minskade kostnader för läkemedelsförmånen jämfört med plan. Summan av de områden som Hälso- och sjukvårdstyrelsens arbetsutskott vill att regionstyrelsens presidium beaktar i budget 2013 och den ekonomiska planen för och som inte ligger i den ekonomiska planen för och är beräknat till ca 171,6 miljoner kronor. Budget 2013 och plan med indexuppräkning Hälso- och sjukvårdsstyrelsens budgetram/regionbidrag uppgår 2012 till 6 336,8 miljoner kronor. Budgetramen för 2013 ökas med 140,8 miljoner kronor med hänsyn till pris- och löneökningar samt tekniska budgetjusteringar till 6 477,5 miljoner kronor. Beräkningarna är gjorda enligt de generella uppräkningstalen för budget Nedan är också hälso- och sjukvårdsstyrelsen resursbehov indexerade enligt samma modell. Behov indexuppräknade (miljoner kronor) Ram 2012 indexuppräknat 6477,5 6652,0 6833,3 Behov 2013 indexuppräknat 90,4 92,3 94,4 Behov 2014 indexuppräknat 93,9 95,1 Behov 2015 indexuppräknat 55,0 Summa 6567,9 6838,2 7077,9 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har också lyft fram obalanser i verksamheten. Dessa är sådana som fanns med i budget 2012 men som delvis har förvärrats och delvis inte åtgärdats eller kommer kunna åtgärdas inom utlovad tid och därför inte heller ge den effekt som var förutsättningarna i budget Behov inkl obalans indexuppräknade (mnkr) Ram plus behov indexuppräknat 6567,9 6838,2 7077,9 Obalanser HS 90,0 92,4 94,9 Summa HSS totala behov 6657,9 6930,6 7172,8

9 9(11) Som tidigare framgått klarar regionen inte att finansiera nuvarande och framtida beräknade kostnadsökningar utan att vidta åtgärder för att reducera de totala kostnaderna inom hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska inom sitt ansvarsområde lämna förslag på hur de totala kostnaderna för hälso- och sjukvården kan reduceras med minst 201,2 miljoner kronor under planperioden utifrån ovan redovisade planeringsförutsättningar, varav 69,5 miljoner kronor 2013 och 78,0 respektive 53,7 miljoner kronor 2014 respektive HSS (miljoner kronor) RS beslut om HSS ram 6588,4 6783,1 6971,6 HSS framförda behov 6657,9 6930,6 7172,8 HSS kostnadsreduceringar/strukturförändringar 69,5 147,5 201,2 Det kan tillkomma ekonomiska regleringar under processen för områden där fullständig information inte var tillgänglig när planeringsförutsättningarna fastställdes. Regionstyrelsen Inledning För att utveckla Halland behöver insatser göras inom särskilt prioriterade områden. För att främja nyföretagandet och öka företagens konkurrenskraft behöver näringslivsarbetet inriktas på förbättrad rådgivning, ökad kunskapsöverföring och fler innovationer. Generellt är kunskap och utbildning avgörande faktorer för en regions utvecklingspotential. För att frigöra den potential som Hallands geografiska läge har, krävs fortsatta satsningar på infrastruktur och trafik. Kulturen ska utveckla Hallands attraktivitet Halland ska uppfattas som en spännande region för kulturutövare, besökare och hallänningar. För att främja hälsan i befolkningen är det viktigt att arbetet med att integrera hälsan i övriga samhällsområden fortsätter som exempelvis inom fysisk planering, arbete, kultur och hälso- och sjukvård. För att långsiktigt kunna upprätthålla en god kvalitet i den halländska välfärdsservicen krävs ett kontinuerligt utvecklingsarbete tillsammans med kommunerna och statliga organisationer. Resursbehov Kollektivtrafiken behöver resurstillskott för att ytterligare utvecklas i Halland. Anslagsramen höjs med 20,2 miljoner kronor 2013 och ytterligare 10 miljoner kronor per år 2014 och 2015.

10 10(11) En del av det totala löneökningsutrymmet (0,5 procent per år) sätts av i en central pott avsedd för särskilda satsningar. Med utgångspunkt från regionkontorets utvecklade uppdrag inklusive kraven som följde med regionbildningen och den nya kollektivtrafikmyndigheten behöver resurser och kompetens tillföras motsvarande 4,0 miljoner kronor. Regionstyrelsens anslag för oförutsedda behov tillförs 4,6 miljoner kronor. För att hälso- och sjukvården ska kunna möta invånarnas behov av information måste it-stöd och informationstjänster ständigt förbättras. Arbetet med nationell e- hälsa kommer att ha stor betydelse för framtidens hälso- och sjukvård. Webbtjänster som underlättar invånarnas kontakter och dialog med vården möjliggör också effektivisering av patientadministration och resursplanering internt. För att kunna utveckla framförallt vårdsystemen, men även de administrativa systemen, med en minimiambition krävs resurstillskott till en årlig nivå om 15 miljoner kronor. Budget 2013 och plan med indexuppräkning Regionstyrelsens budgetram för infrastruktur/kollektivtrafik, kultur, skolor mm uppgår till 576,9 miljoner kronor. För pris och löneuppräkning samt tekniska budgetjusteringar ökar budgetramen med 17,5 miljoner kronor till 594,4 miljoner kronor. Årligt tillkommande resursbehov (mnkr): Summa Kollektivtrafik 20,2 10,0 10,0 40,2 Gemensam it-utveckling 15,0 15,0 Lönepott 18,3 18,9 19,4 56,6 Bemanning RK och RS oförutsett 8,6 8,6 Långsiktigt fastighetsunderhåll 5,0 5,0 Summa 62,1 28,9 34,4 125,4 Totalt resursbehov indexuppräknat (mnkr) Ram 2012 indexuppräknat 594,4 612,6 628,8 Behov 2013 indexuppräknat 62,1 63,8 65,7 Behov 2014 indexuppräknat 28,9 29,7 Behov 2015 indexuppräknat 34,4 Summa 656,5 705,3 758,6

11 11(11) Regionstyrelsens budgetram/regionbidrag för egen verksamhet 2013 uppgår till 656,5 miljoner kronor. Regionstyrelsens budgetram för gemensam verksamhet uppgår till 148,6 miljoner kronor Efter pris- och löneuppräkning och uppdaterade beräkningar för 2013 avseende pensionskostnader, avskrivning och internränta för fastigheter m m uppgår budgetramen till 163,8 miljoner kronor. Det kan tillkomma ekonomiska regleringar under processen för områden där fullständig information inte var tillgänglig när planeringsförutsättningarna fastställdes. Ekonomisk översikt Resultatbudget Verksamhetens nettokostnader , , ,8 Skatteintäkter , , ,0 Utjämningssystem +732,7 +739,6 +744,2 Statsbidrag (läkemedel, ökad kval. i sjukskr.pr) +726,0 +726,0 +726,0 Finansiella intäkter +55,0 +55,0 +55,0 Finansiella kostnader -75,8-66,3-87,3 Årets resultat -48,1-30,0 +1,1 Planerad disp Eget kapital -6,9-1,1 Justerat resultat -55,0-30,0 +/-0 Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör Lars-Anders Rothman Ekonomidirektör

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Planeringsförutsättningar för budget och plan

Planeringsförutsättningar för budget och plan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2014-12-04 RS140458 Christer Håkansson, budgetchef christer.hakansson@regionhalland.se Regionstyrelsen Planeringsförutsättningar för budget och plan 2016-2019 Förslag

Läs mer

Planeringsförutsättningar för budget och plan

Planeringsförutsättningar för budget och plan 1(10) Datum Diarienummer 2014-12-04 RS140458 Regionkontoret Christer Håkansson Budgetchef Planeringsförutsättningar för budget och plan 2016-2019 Inledning Vision och uppdrag Region Hallands vision är

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

bokslutskommuniké 2011

bokslutskommuniké 2011 bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2011 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och fri tandvård t.o.m.

Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och fri tandvård t.o.m. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-09-17 RS180761 Regionkontoret Ekonomiavdelningen Rickard Ekdal Controller Hälso och sjukvårdsavdelningen Gunnel Håkansson Tandvårdsstrateg Regionstyrelsen Tandvårdstaxor

Läs mer

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Louise Lindstedt Budgetchef Datum Diarienummer 2015-08-11 RS140458 Regionstyrelsen Regionövergripande Mål- och budgetprocess Förslag till Beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

6 Planeringsförutsättningar för budget och plan RS160352

6 Planeringsförutsättningar för budget och plan RS160352 6 Planeringsförutsättningar för budget och plan 2018 2020 RS160352 Ärendet Regionstyrelsen har fattat beslut om en regionövergripande mål- och budgetprocess 2018 den 2016-09-07 120. Ett delmoment i den

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2014

Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2014 1(9) Datum Diarienummer 2013-08-28 HSS130059 Regionkontoret Jonny Eriksson, Controller 035-134955 Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2014 Innehåll Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2014 1 Sammanfattning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2012

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2012 TJÄNSTESKRIVELSE 1(7) Datum Diarienummer 2011-11-15 HSS110110 Jonny Eriksson Ekonomisk styrning och kontroll 072-7424213 Jonny.a.eriksson@regionhalland.se Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning 1(1) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-06-25 RHR140002 Region Hallands revisorer Revisionsrapport

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2015 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret.

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret. 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Datum Diarienummer 2012-10-30 RS120419 Regionstyrelsen Mål och inriktning för regionkontoret 2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 Ärendet Styrningen sker politiskt i tre ledningsnivåer där regionfullmäktiges roll är att fatta strategiska beslut om mål och policyer och fördela de ekonomiska

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-02 RS140163, regionfullmäktige, Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Patientavgifter m.m. 2013

Patientavgifter m.m. 2013 1(4) Datum Diarienummer 2012-08-29 RS120124 Regionfullmäktige Patientavgifter m.m. 2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att för 2013 fastställa enligt förslag patientavgifter

Läs mer

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige Budget 2008 Planer 2009-10 Fastställd av Kommunfullmäktige 2007-11-14 Sida 1 ÅRSBUDGET 2008 FLERÅRSPLANER 2009-2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. Sammanfattning 2. 2.. Kommunens Övergripande Mål...4. 3.

Läs mer

Kostnadsnyckeltal fo r va rden i Kolada

Kostnadsnyckeltal fo r va rden i Kolada Kostnadsnyckeltal fo r va rden i Kolada RKA har under 2017 arbetat med en översyn av Koladas nyckeltal för hälso- och sjukvård med syfte att erbjuda en sammanhängande och genomtänkt uppsättning nyckeltal

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Insatsplan - underlag till budgetarbetet LS

Insatsplan - underlag till budgetarbetet LS Tjänsteställe, handläggare Anders L Johansson, Landstingsdirektör 1(9) Margareta Tufvesson, Ekonomidirektör Distribution Insatsplan - underlag till budgetarbetet LS Innehåll Besparingar och effektiviseringar

Läs mer

REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DELÅRSBOK- SLUT OCH PROGNOS Landstinget Halland Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DELÅRSBOK- SLUT OCH PROGNOS Landstinget Halland Leif Johansson REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV DELÅRSBOK- SLUT 2003-08-31 OCH PROGNOS 2003 Landstinget Halland 2003-11-06 Leif Johansson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. INLEDNING...3 2. SYFTE OCH METOD...3 3. RESULTAT

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 Ärendet Region Halland köper PET/CT undersökningar idag via regionvård och regionkontoret har genomfört en behovsanalys där det

Läs mer

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF)

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Uppföljningsrapport 2 behovsuppföljning RF 7/11 Budget och Uppdrag RF 26-27/9 Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Politisk styrning Region Halland Bästa Livsplatsen Seminarie Kunskap och förståelse

Läs mer

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

Kompletterande budgetunderlag 2013-2015 April 2012. Västra Götalandsregionen

Kompletterande budgetunderlag 2013-2015 April 2012. Västra Götalandsregionen Kompletterande budgetunderlag 2013-2015 April 2012 Västra Götalandsregionen Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Vårpropositionen... 2 2.1 Regeringens bedömning av den samhällsekonomiska utvecklingen...

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Mål och inriktning 2014

Mål och inriktning 2014 Förslag Mål och inriktning 2014 Driftnämnden öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd I detta dokument redovisas driftnämndens mål och inriktningar för att genomföra det uppdrag för 2014 som nämnden

Läs mer

24 Förlängd avgiftsfri tandvård för barn och unga till 23 år i tre steg till 2019 RS160546

24 Förlängd avgiftsfri tandvård för barn och unga till 23 år i tre steg till 2019 RS160546 24 Förlängd avgiftsfri tandvård för barn och unga till 23 år i tre steg till 2019 RS160546 Ärendet I budgetpropositionen 2016 aviserades en höjning av åldersgränsen för avgiftsfri tandvård för barn och

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Ärendet Region Hallands ersättning för kostnader för hälso- och sjukvård samt tandvård till asylsökande består i huvudsak av ett visst

Läs mer

Förändrade processer för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner och inventarier

Förändrade processer för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner och inventarier 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-01-02 RS110304 Lars-Anders Rothman, ekonomidirektör Ekonomi och Finans 035 13 47 55 Regionn Förändrade processer för lokalförsörjning respektive

Läs mer

Planeringsdirektiv 2017

Planeringsdirektiv 2017 Landstingsdirektörens stab 2016-05-25 Ärendenummer: 2016/00726 Planeringsenheten Dokumentnummer: 2016/00726-2 Ralph Harlid Till nämnderna i Landstinget Blekinge Planeringsdirektiv 2017 Om planeringsdirektivet

Läs mer

Svar på motion till regionfullmäktige om Landsbygdsklinik i Hallands inland

Svar på motion till regionfullmäktige om Landsbygdsklinik i Hallands inland TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-01-10 RS170203 Regionkontoret Regional hälso- och sjukvårdssamverkan Magnus Lundblad Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsen Svar på motion till regionfullmäktige

Läs mer

Regionstyrelsen 81-91

Regionstyrelsen 81-91 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 81-91 Tid: 2015-05-12, kl 13:00-16:00 Plats: Regionens hus, sal A 86 Dnr RJL2015 /268 Budget 2015 revidering Beslut Regionsstyrelsen föreslår regionfullmäktige revidera

Läs mer

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland 8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 112 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Beslut

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-02-14 35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta

Läs mer

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Karin Ingvarsson Utvecklare Datum Diarienummer 2016-02-10 RS150369, RS150370 Regionstyrelsen Första linjens vård till barn och unga med psykisk

Läs mer

Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Driftnämnden Öppen specialiserad vård Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-02-18 Driftnämnden Öppen specialiserad vård Tid: Tisdagen den 18 februari 2014 klockan 09.00 12.00 Plats: Konferensrum Borgkammaren, Regionkontoret södra vägen

Läs mer

Budget för hälso- och sjukvård 2015

Budget för hälso- och sjukvård 2015 1(10 ) Datum Diarienummer 2014-10-20 RS140073 Regionkontoret Per Bilén, Controller 035-179856 Budget för hälso- och sjukvård 2015 Innehåll Budget för hälso- och sjukvård 2015 1 Sammanfattning Budget för

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

82 Fördelning av medel ur Stiftelsen Varbergs sjukhus samfond RS160331

82 Fördelning av medel ur Stiftelsen Varbergs sjukhus samfond RS160331 Hälso- och sjukvårdsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-07 RS160331, Driftnämnden Hallands sjukhus, Åke Bengtsson (ekonomi ledning) 82 Fördelning av medel ur Stiftelsen Varbergs sjukhus

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 35 45

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 35 45 Protokoll Sammanträdesdatum 2013-05-06 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 35 45 Tid Måndagen den 6 maj 2013, kl. 09:00-15:30 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen Ledamöter Mats

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

Regionstyrelsen efter 2 månader 2016

Regionstyrelsen efter 2 månader 2016 1(2) Regionstyrelsen efter 2 månader 2016 Nämnd: Regionstyrelsen Period: Januari 2016 februari 2016 1 Sammanfattning av ekonomin Regionstyrelsens (RS) ansvarsområden visar för perioden januari-februari

Läs mer

Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2013

Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2013 1(9) Datum Diarienummer 2012-10-03 RS 120124 Regionkontoret Jonny Eriksson, Controller 035-134955 Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2013 Innehåll Hälso- och sjukvårdstyrelsens budget 2013 1 Sammanfattning

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Zsuzsanna Kurko Revisionskonsult Kerstin Sikander Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll

Läs mer

Region Halland: januari september 2013

Region Halland: januari september 2013 Mnkr Månadsrapport Ärende 20 1(9) Datum 2013-10-15 Cathrin Nordander-Tovstedt Ekonomi Styrning och uppföljning Regionkontoret 035-131086 Cathrin.Nordander-Tovstedt@regionhalland.se Region Halland: januari

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-13 Driftnämnden Regionservice Tid: Måndagen den 13 april 2015, kl 13:30 ca kl 16:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten,

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH)

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) 5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) Ärendet I samband med regionfullmäktiges beslut rörande ny politisk organisation gavs regionstyrelsen i uppdrag

Läs mer

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013 2013-06-20 LD13/00585 Landstingets samlade prognos per maj pekar mot ett resultat på plus 50 mkr (+/- 20 mkr). Det är 89 mkr sämre än budgeterat. RIPS-ränta försämrar resultatet med ytterligare 230 mkr.

Läs mer

Revisionsrapport. sjukvårdsstyrelsen. Region Halland. Bo Thörn Cert. kommunal revisor Rebecca Andersson Januari 2014

Revisionsrapport. sjukvårdsstyrelsen. Region Halland. Bo Thörn Cert. kommunal revisor Rebecca Andersson Januari 2014 Revisionsrapport Övergripande ansvarsutövande - Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Region Halland Bo Thörn Cert. kommunal revisor Rebecca Andersson Sammanfattning Revisorerna i Region Halland har gett i uppdrag

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-05-06 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 6 maj 2013, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott Ärende Helårsprognosen för 2018 inklusive underskottet 2017 innebär att Danderyds

Läs mer

Förändringar i regelverket för avgifter Dnr

Förändringar i regelverket för avgifter Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2018-10-31 Sida 1 (5) Förändringar i regelverket för avgifter Dnr 03185-2018. Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att: 1.

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Mål & budget 2016. med ekonomisk plan för 2017-2018. fastställt av regionfullmäktige 17 juni 2015.

Mål & budget 2016. med ekonomisk plan för 2017-2018. fastställt av regionfullmäktige 17 juni 2015. Mål & budget 2016 med ekonomisk plan för 2017-2018 fastställt av regionfullmäktige 17 juni 2015. Innehåll 1. Förord...4 2. Inledning...4 3. Ekonomi i omvärlden...5 3.1. Ekonomiska förutsättningar...5

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 Tid: 2016-06-15, kl 08:00-10:00 Plats: Sal C, Regionens hus 60 Granskning av årsredovisning 2015 Diarienummer: RJL2016/1149 (Samordnat

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Arbetsordning och delegationsordning

Arbetsordning och delegationsordning Ärende 31 RS 2015-01-07 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Staben Regionkontoret 2014-12-15 RS140163 Staffan Johansson, kanslichef kansliavdelningen REGIONSTYRELSEN Arbetsordning och delegationsordning

Läs mer

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2012-03-23 HSS120066 Solweig Rydmarker Utvecklare Vårdanalysavdelningen 035-17 96 68 solweig.rydmarker@regionhalland.se Regionstyrelsen Remiss Förslag avseende

Läs mer

Revisionernas granskning av upphandling

Revisionernas granskning av upphandling 1(2) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130077 Region Hallands revisorer Revisionernas

Läs mer

Periodrapport Juli 2015

Periodrapport Juli 2015 Periodrapport Juli 2015 Ekonomi l Resultat januari juli 194 mnkr (213 mnkr) l Nettokostnadsökning 6,9 % (3,3 %) l Skatter och statsbidrag 4,3 % (5,8 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Datum Dnr 2015-02-12 RS140413 RHR140013 Region Hallands revisorer Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Regionstyrelsen har noterat revisorernas synpunkter och avger härmed svar på vilka

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-05-12 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 12 maj 2014, kl. 09:00 Plats Katrinebergs Folkhögskola, Vessigebro Sammanträdeslokal Dalbysalen, 2.a vån Granhem

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 2(9) Innehållsförteckning Nämndsplan 2013... 1 Inledning... 3 Laholmsnämndens uppdrag... 4 Nämndsplan 2013... 5 Delaktighet och dialog... 5 Kunskap om invånarna och

Läs mer

Mål & budget 2015. med ekonomisk plan för 2016-2018

Mål & budget 2015. med ekonomisk plan för 2016-2018 Mål & budget 2015 med ekonomisk plan för 2016-2018 innehåll 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Ekonomi i omvärlden...5 3.1. Omvärldsanalys ekonomiska förutsättningar på makronivå...5 4. Region Hallands

Läs mer

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

Svar på rapporten granskning av budgetprocessen

Svar på rapporten granskning av budgetprocessen Landstingsdirektörens ledningsstab 2014-05-14 Dnr 2014/0146 Ekonomienheten David Larsson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på rapporten granskning av budgetprocessen Landstingsstyrelsen har tagit

Läs mer

Landstingsplan med budget Landstingsstyrelsen

Landstingsplan med budget Landstingsstyrelsen Landstingsplan 2018-2020 med budget 2018 Landstingsstyrelsen 2017-11-13 Planeringsprocess inför 2018 Planeringsprocess inför 2018 Verksamhetsplan och budget Beslut i Nämnder och LS LF Plan- och budgetsammanträde

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Mål och budget 2013 och ekonomisk plan 2014-15. av Regionfullmäktige 20 juni 2012

Mål och budget 2013 och ekonomisk plan 2014-15. av Regionfullmäktige 20 juni 2012 Mål och budget 2013 och ekonomisk plan 2014-15 Antaget av Regionfullmäktige 20 juni 2012 region halland mål och budget 2013 och ekonomisk plan 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Region Hallands

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-03-10 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 10 mars 2014, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA

DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA Tid: kl. 09:00-14:00 Plats: Konf rum Barken-Briggen i Kattegatt, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter Ersättare Övriga 1(9) 1. Justering Ej föredragning av utse

Läs mer