Katarina Gårdfeldt. Föreståndare. Planen är upprättad i samverkan med; Arbetsmiljöombud

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Katarina Gårdfeldt. Föreståndare. Planen är upprättad i samverkan med; Arbetsmiljöombud"

Transkript

1 CHALMERS/Göteborgs universitet Handlingsplan Handlingsplan fastställd av; Befattning; Katarina Gårdfeldt Föreståndare Planen är upprättad i samverkan med; Sara Örtegren Arbetsmiljöombud Sara Örte Jämställd Nedanstående verksamhetsplan speglar inte hela GMVs verksamhet, utan är mål och aktiviteter av utveckl GMV:s verksamhetsidé är att skapa samverkan för att generera och nyttiggöra kunskap om miljö och hållba varför hänvisning till miljö och hållbar utveckling inte görs genomgående i dokumentet. Mål delm ål Verksa Vad skall genomföras vilken åtgärd Hur skall det genomföras S K F1 Öka mångvetenskaplig forskningssamverkan inom och mellan Chalmers och GU, samt med andra lärosäten Initiera ny samverkan genom att arrangera mångvetenskapliga möten, tex forskarluncher. Samverka med relevanta aktörer för samarrangemang alternativt delta i befintliga seminarier, i syfte att lyfta fram GU:s och Chalmers forskare. Efter behovsanalys (se F 3) implementera, kommunicera och upprätthålla GMVs stödfunktioner gentemot GU och Chalmers forskare och ledning samt externt gentemot GMVs övriga intressenter. Öka antalet medlemmar i GMVs nätverk.

2 Inventera och synliggöra vetenskapliga tidskrifter relevanta för hållbar utveckling i samverkan med Chalmers bibiliotek och UB, samt initiera sytesrapporter/artiklar (peer review) för dessa tidskrifter. F2 Medverka i flera stora forskningsansökningar, gemensamma för GU och Chalmers Arrangera mångvetenskapliga möten med syfte att initiera ansökningar, se även aktivitet ovan under F1. Utveckla GMVs kapacitet och funktion att samordna forskningsansökningar bland annat genom att tillsätta en forskningssekreterare. Hänger ihop med F3. F3 Medverka till att Chalmers styrkeområden och institutioner har hållbar utveckling som drivkraft i sin forskning och har etablerat ny samverkan med GU.

3 Med utgångspunkt från behovsanalys baserad på bla input från bla Chalmers vägledning, se nedan, samtal med forskare prefekter och SOLar samt genomförd enkät, implementera GMVs funktioner för forskningssamverkan (fd verktygslådan). Synliggöra dessa funktioner i form av konkreta exempel, för att enkelt förklara hur de kan vara till nytta för fler forskare. Arbetet är pågående tillsammans med Office Grants, CIT, IKV och GUs forsknings och Innovationskontor. Status av det pågående arbetet har bla presenterats av Grants Office på Chalmers Impact Day. Exempel på vad GMV gör (baserat på behovsanalys samt helhetstänk med Office Grants, CIT, IKV och GUs forsknings och Innovationskontor för att inte dubbla funktioner) är; Portalfunktion för GU Chalmers; "one to one" coaching med forskare i syfte att förtydliga samhällsnytta och relevans för HU i forskning och i forskningsansökningar; research development (facilitering av nya tvärvetenskapliga frågeställningar med relevans för samhällsutmaningar); bilda och kommunicera nya tvärvetenskapliga nätverk; omvärldsdsbevakning samt när behov finns analys; koordinering av forskningsansökningar; nyhetsbrev; policy briefs f n inom klimat och miljö men kan ev utvecklas till fler områden om behov finns Medverka i arbetet med att ta fram "Chalmers vägledning för hållbar utvecking", bla genom en projektledare anställd vid GMV. Stötta strategi och implementeringsarbetet på Chalmers genom de av GMV anställda hållbarhetscoacherna för forskning, utbildning och samverkan. Utökad dialog med GMVs ledningsgrupp genom att de adjungeras till ledningsmötena. Arrangera institutionsträffar (tex frukostmöten) för att diskutera hållbar utveckling och samverkan med GMV. Synkroniseras med Vägledningsprojektet. Stötta Chalmers hållbarhetsdag genom en eventkoordinator. U1 Utveckla och utöka utbildningssamarbetet mellan Chalmers, GU och med andra lärosäten (nationellt och internationellt).

4 Administrera det nationella nätverket Högre utbildning för hållbar utveckling HU2. Tillsammans med de som ansvarar för internationellt studentutbyte och utbildning på GU och Chalmers utveckla samverkan mellan Tongji, Tsinghua och Chalmers kring utbildning och forskning samt utreda finansieringsmöjligheter. Tillsammans med de som ansvarar för internationellt studentutbyte och utbildning på GU och Chalmers få till stånd internationellt studentutbyte mellan Chalmers/GU inom medlemsuniversiteten i AGS samt med IITD och Tsinghua. Tillsammans med de som ansvarar för internationellt studentutbyte och utbildning på GU och Chalmers undersöka möjligheter att utveckla E LEARNING i samarbete med andra universitet (i samverkan med Chalmers och GU centralt) och andra aktörer (SDSN.com). Beroende på vad undersökningen visar, eventuellt även utveckla konceptet. U2 Förbättra och utöka forskarutbildningssamverkan inom och mellan GU och Chalmers (form och innehåll). Ge kursen From Research to Policy for Sustainable Development. Permanenta kursen From Research to Policy for Sustainable Development vid GMV Genomföra gemensam aktivitet för forskarskolor vid GMV. Samarbeta med Mistra Urban Futures om forskarskola i hållbar stadsutveckling; utreda organistorisk tillhörighet mm.

5 Tillsammans med GU och Chalmers forskare och FUN utveckla forskarutbildning/kurs, som kan erbjudas doktorander och forskare inom Sustainability Science (vidareutveckling/komplettering av nuvarande miljövetenskapliga forskarutbildningsplanen på GMV) i transformativt syfte (Sustainability Science är ett tvärvetenskapligt ämne som adresserar globala samhällsutmaningar och verkar transformativt på andra ämnesområden; syftet är att drivkraften HU sprids till fler på GU och Chalmers. Sådan utbildningsplan kan sedan "lämnas över" till GU och Chalmers pss som utbildningsämnet Miljövetenskap gjordes en gång. Utreda möjligheter att initiera ny forskarskola. U3 Öka kunskapen om lärande för hållbar utveckling bland lärare vid Chalmers och GU. Tillsammans med de som ansvarar för utbildning på Chalmers och GU arrangera 2 ESD seminarier. Tillsammans med vice rektor för utbildning GU, UN och fakulteter utveckla och implementera verktygslåda inom hållbar utveckling för lärare vid 7 fakulteter på GU. Genomföra konferensen WEEC 2015, World Environmental Education Congress U4 Medverka till att hållbar utveckling integreras i GUs och Chalmers utbildningsprogram. Stötta LUN och programansvariga i deras arbete med att samorda kursmoment inom HU. Granska befintliga MHU/MTS kurser utifrån de uppställda kriterier som togs fram under Därefter arbeta vidare med genomförd analys som grund.

6 Utveckla funktion vid GMV inom ESD. Exempel på återkommande aktiviteter kan vara lärarluncher/träffar för att vidareutveckla identifierade behov enligt punkten ovan. U5 Etablera uppdragsutbildning inom HU Genomföra två uppdragsutbildningar (initialt inom miljöekonomi och policygruppen vid GMV) 1Ett strategiskt samverkansprojekt är en formaliserad organisationsform mellan GMV och minst en organisation utanför akademin. 2Ett långsiktigt samverkansavtal är ett upprättat skriftligt avtal mellan GMV och extern partner. S1 Utveckla befintliga samt skapa nya strategiska samverkansprojekt 1 med externa aktörer. 3En extern samverkanspartner ä r en organisation utanför akademin som har en formaliserad samverkan med GMV. Slutföra förberedade arbete inför ansökan om att bli regional nod inom Sustainable Development Solutions Network, SDSN. Baserat på ovanstående, eventuellt fatta beslut om åtagande, och starta upp verksamheten. Tydliggöra nyttan och värdet som GMVs samverkansprojekt skapar för medverkande samverkanspartners, samt kommunicera detta. Genomföra kvalitativ utvärdering i respektive styrelse/ledning för samverkansprojekt. Utifrån ovanstående utvärdering, ta fram strategi för vidareutveckling av samverkan.

7 S2 Engagera fler forskare i GMVs samverkansprojekt. Engagera forskare vid fler lärosäten än GU och Chalmers i event/seminarie/projekt. Kartlägga vilka befintliga sammanhang/mötesplatser/ samverkanskonstellationer (ex Almedalen) som GMV bör finnas representerade vid map samverkan Utifrån kartläggningen genomföra något av de förslag som kommit fram. S3 Utveckla GMVs rådgivnings och policyfunktion. Utveckla former och genomföra erfarenhetsutbyte kring funktioner för forskningsbaserad rådgivning samt öka policykontakter mellan forskare inom GU/Chalmers och planerare och beslutsfattare inom svenska myndigheter och företag I1 Öka nöjdheten hos forskare som är med i GMVs projekt. Skapa rutin för utvärderingar av GMV som samverkanspartners. Utifrån ovanstående utvärdering, ta fram strategi för vidareutveckling av samverkan.

8 I2 Kontinuerligt kompetensutveckla GMVs personal, i syfte att upprätthålla det professionella stöd GMV ger. Genomföra interna workshops kring hållbar utveckling. Vidareutveckla och fördjupa förmågan att facilitera grupper, med särskilt fokus på processer relaterade till HU. Utbildning i projektledning, samt skapa kontinuerligt mötesforum för projektledare på GMV för att förbättra samarbetet, nyttja varandras kompetenser och nätverk samt skapa synergier. I3 Förbättra situationen med för hög arbetsbelastning vilken innebär risk för ohälsa och svårigheter med att genomföra sitt uppdrag/arbetsuppgifter. Utveckla tidsplanering/effektivitet och uppföljning av resp uppdrag i tid, både befintliga och nya. 3 4 I4 Utveckla tydlig ansvarsfördelning, för att förhindra att otydliga förväntningar blir ett stressmoment. 4 3 Arbeta vidare med att upprätta uppdragsbeskrivning för respektive medarbetare. Införa planerad uppföljning av samtliga medarbetaresamtal med fokus på ansvar och mandat. I5 Minska risken för ohälsosam arbetskultur Gå igenom och diskutera härskartekniker, med hjälp av Chalmers filmer. 3 3

9 I6 Öka antalet möten som sker via telefon, video eller dator. Internutbildning om möten, minst 5 tillfällen. Samtliga medarbetare skall om det är relevant för deras tjänst ha medverkat till att fysiska möten ersatts med e möte. I7 Samverka med Chalmers och GU administrationer centralt i specifika frågor som rör hållbar utveckling. I samverkan med Chalmers miljöenhet stötta Chalmers upphandlingsenhet i arbetet med att ta fram riktlinjer för hållbara inköp.

10 Datum egren dhetsombud Eva Paulson Miljöcertifieringsrepresentant lande karaktär. ar utveckling, och detta genomsyrar på så sätt hela verksamhetsplanen, amhets Värde S x K Jämlikhet & arbetsmilj ö Hållbarhet & miljö ÖK VP Ansvarig för aktiviteten Resursåtgång kr och/eller tid Önskat resultat (Nyckeltal målvärde) X Cecilia Bjursell Medverkat i 5 nya forskningsprojek t, basår 2013 Medverka till 1 nytt forskningsprojek t. 2 per termin 30 h Ökning 5%.

11 X Cecilia Bjursell 5 beviljade ansökningar, basår h Medverka i 5 forskningsansökn ingar, varav minst 2 är gemensamma. X X Katarina Gårdfeldt Samtliga 8 SO har hållbar utveckling som drivkraft

12 Strategidokumen t klart X Maria Svane 3 delade läroplaner, varav minst 1 med int. Universitet

13 Ulf Andersson 100 h 2 möten per år Dong Mei Zao, Moa Persson 40 % av tjänst Avtal studentutbyte med Tongji. Moa Persson/ Thomas, Dong Mei klickbart på SOwebbsidor och motsvarande på GU. NN 1. Utredning klar. 2. Om ja efter steg 1, då utveckla 1 kurs. X Maria Svane 1. 1 ny gemensam forskarskola. 2. Fem nya gemensamma doktorandkurser som erbjuds på GU och Chalmers Anders Ekbom 200 kkr. 1 gång per år. Anders Ekbom 20 h Maria Svane 30 h 1 Ulf Andersson och Ylva Norén Bretzer

14 Ulf Andersson, Dan Strömberg Ulf, Dan, Maria (preliminärt) X Ulf Andersson Ulf Andersson Besökta av minst 50 lärare tillsammans. NN 20% Samtliga fakulteter engagerade. Rebecca Hallén RH 50 %, UA 20 %, JB 5 % X Ulf Andersson Nytt Johan Boman De 4 nya lärarprogr. har infört kursmoment om HU. Ulrika Lundqvist 20% Identifierat förbättringsområ den.

15 Katarina/Ulrika. Fler kurser innehåller HU integrerat i kursen. X Anders Ekbom X Katarina Gårdfeldt N1: Antal samverkansavtal 2 med externa partner vid GMV N2:Antal externa partners Sammanlagt värdeskapande enligt definierade kriterier Tove Hagström Genomförd utvärdering, vartannat år.

16 X Tove Hagström N1: Antal forskare i GMV:s forskarnätverk N2: Antal aktiviteter med involvering från forskare eller antal involverade forskare Antal forskare vid andra lärosäten än GU/Chalmers X Anders Ekbom Minst fyra möten med forskare och externa samverkanspartn ers. X Tove Hagström? (t b d)

17 X Eva Paulson 80 h Eva Paulson Eva Paulson Tove Hagström 12 X Adm chef 50 h + tid för resp medarbetare utb och impl. Resultat på medarbetarenkä ten, nöjdhetsindex 12 X Eva Paulson Resultat på medarbetarenkä ten, nöjdhetsindex 75 Resp chef 50 h Resp chef 9 X Arbetsmiljöombud

18 X Ulf Andersson Ulf Andersson 10 h Samtl. medarb kan använda e möten. Ulf Andersson Minst ett ersatt möte per medarbetare. X Ulf Andersson

19 Bilaga 1.3 Diarienr Version 1.0 Institution: GMV Tertialvis uppföljning Genomförd senast Uppföljning Resultat/Kommentar

20

21

22

23

24 Årligen

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

CHALMERS Göteborgs universitet Handlingsplan fastställd av;

CHALMERS Göteborgs universitet Handlingsplan fastställd av; CHALMERS Göteborgs universitet 2014-2018 Handlingsplan fastställd av; Katarina Gårdfeldt Befattning; Föreståndare Planen är upprättad i samverkan med; Ida Lindberg Eva Paulson Institution: GMV Arbetsmiljöombud

Läs mer

CHALMERS Handlingsplan Bilaga 1.3

CHALMERS Handlingsplan Bilaga 1.3 CHALMERS Handlingsplan 214-218 Bilaga 1.3 Handlingsplan fastställd av; Befattning; Katarina Gårdfeldt Datum Diarienr C213/33-1.1.3 Föreståndare Version Planen är upprättad i samverkan med; Ida Lindberg

Läs mer

Institution GMV Strategisk karta Diarienummer: C2013/ Vår vision Chalmers för en hållbar framtid.

Institution GMV Strategisk karta Diarienummer: C2013/ Vår vision Chalmers för en hållbar framtid. CHALMERS Bilaga 1.3 Institution GMV Strategisk karta 2014-2018 Diarienummer: C2013/363-1.1.3 Vår vision Chalmers för en hållbar framtid. Vision 2020: Med kvalitetsdriven forskning, utbildning och samverkan

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan CHALMERS Bilaga 1.3 - Diarienummer: Dnr C2016-0962 INSTITUTION GMV Vad är syftet med handlingsplanen? Att skapa en flerårig plan som följer "Prioriterad verksamhetsutveckling", PVU. Handlingsplan 2017-2019

Läs mer

Detaljerade mål 5 år Nyckeltal 5 år Aktiviteter 5 år (exempel) Detaljerade mål 2012 (inkl nyckeltal) tvärvetenskapliga. konkret samverkansform mellan

Detaljerade mål 5 år Nyckeltal 5 år Aktiviteter 5 år (exempel) Detaljerade mål 2012 (inkl nyckeltal) tvärvetenskapliga. konkret samverkansform mellan Version 2012-01-30 VP 2012-2016 FORSKNING Övergripande mål på 5 år: GMV ska öka och förbättra det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet vid Chalmers och Göteborgs universitet, så att forskarna hittar

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan CHALMERS Bilaga 1.3 - Diarienummer: Dnr C2017-0545 INSTITUTION GMV Vad är syftet med handlingsplanen? Att skapa en flerårig plan som följer "Prioriterad Handlingsplan - verksamhetsutveckling", PVU. Handlingsplanerna

Läs mer

Forskning som påverkar / Excellent forskning

Forskning som påverkar / Excellent forskning GMV VP 2013-2017, Handlingsplan Forskning som påverkar / Excellent forskning Övergripande mål på 5 år: GMV ska öka och förbättra det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet inom och mellan Chalmers och

Läs mer

Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV

Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV DATUM: 2015-11-13 BESLUTAD AV: Katarina Gårdfeldt KONTAKTPERSON: Patrik Alm/Dan Strömberg (till 1/12) FORSKNING

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV

Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Dnr: Version: Senaste ändring: 2012-11-26 Utfärdare: Ulf Andersson, Eva Paulson Datum: Godkänd av: Katarina Gårdfeldt Datum:

Läs mer

Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV

Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Samarbetsorganisation mellan Chalmers och Göteborgs universitet Organisatoriskt placerat direkt under respektive rektor Hållbar utveckling inom forskning, utbildning

Läs mer

Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV

Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV DATUM: 2018-11-07 BESLUTAD AV: Jan Pettersson KONTAKTPERSON: Tove Hagström, Admin.

Läs mer

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av Institution Dnr Utfärdare Jennica Kjällstrand Miljöutredning Avdelning Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2.0 2014-10-07 Datum Godkänd av 120427 Katarina Gårdfeldt Datum

Läs mer

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum GMV Utarbetad av: Administrativ chef och miljösamordnare Fastställd: 2011-08-19 Diarienummer: GMV 2011/41 Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum 2011-03-29 Medverkande funktioner Namn

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Centrum för urban trygghet och samhällssäkerhet (URBSEC) Verksamhetsplan

Centrum för urban trygghet och samhällssäkerhet (URBSEC) Verksamhetsplan Göteborgs universitet Chalmers 2012-12-03 1(7) Centrum för urban trygghet och samhällssäkerhet () Verksamhetsplan SAMMANFATTNING Centrum för urban trygghet och samhällssäkerhet () inrättades sommaren 2011

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (4) Bilaga 4 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (6) Bilaga 4 Dnr 806-18 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

2016-12-31 Studierektor Inom ramen för institutionens budget

2016-12-31 Studierektor Inom ramen för institutionens budget Textilhögskolan Erik Bresky Handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016 Detta underlag är baserat på det av rektor beslutade dokumentet Mål och handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016, dnr 117-10-91.

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning 2018-10-19 1(5) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2017-03-22 Diarienummer: 167-17 Uppföljd 2018-10-16 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling

Läs mer

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office 2016-2018 baseras på verksamhetsplan

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier 1 (5) Bilaga 7 Dnr 695-16 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier verksamhetsplan 2017 Centrum för välfärdsstudier (CVS) är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. CVS fokuserar på de

Läs mer

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete.

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete. Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015? Forskning Utveckla universitetsgemensamma instrument för utvärdering av forskning inom hållbar utveckling Driva och utveckla universitetets

Läs mer

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Ett ämnesövergripande forskningsprogram Oktober 2011 En värld i förändring Stora utmaningar för hållbar livsmedelsförsörjning och markanvändning, lantbruket

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (6) Bilaga 4 rev 180531 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med (HU). I

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se 2006-11-15 21 september Vad är hållbar utveckling? Sverker Molander, Miljösystemanalys, Chalmers, visade lite på begreppet hållbar

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1 Diarenr: Akademi 1 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016: A1_fd_THS Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma mål för hållbar

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Chalmers verksamhetsstyrning;

Chalmers verksamhetsstyrning; Chalmers verksamhetsstyrning; att arbeta för gemensamma mål och arbetssätt Helene Bergsten, Katarina Ekman, Anna Winckler Chalmers tekniska högskola, Göteborg 18 augusti 2015 Lite fakta om Chalmers Teknik-naturvetenskap

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2012/204 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE DATUM: 130823 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2019-01-10 BESLUTAD AV: Sanne Kofod Olsen KONTAKTPERSON: Mark Wennerström FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål för perioden

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Event in Skåne AB Verksamhetsplan 2015 Kontakt +46 (0) 40 675 30 01 event@skane.com eventinskane.com Besöksadress Dockplatsen 26 211 19 Malmö Sweden Postadress 205 25 Malmö Verksamhetsplan 1 Sweden Vision

Läs mer

Morgondagens forskningsledare vid Lunds universitet 2011-2013 CECILIA AGRELL, CHRISTINE BLOMQVIST OCH CHRISTER SANDAHL

Morgondagens forskningsledare vid Lunds universitet 2011-2013 CECILIA AGRELL, CHRISTINE BLOMQVIST OCH CHRISTER SANDAHL Morgondagens forskningsledare vid Lunds universitet 2011-2013 CECILIA AGRELL, CHRISTINE BLOMQVIST OCH CHRISTER SANDAHL Bakgrunden till programmet Förändrad forskningspolitik mot allt större och långsiktiga

Läs mer

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Region Jönköpings län Kommunal utveckling Ola Götesson 072-5724293 ola.gotesson@rjl.se Primärkommunalt samverkansorgan Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Bakgrund

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för svenska språket DATUM: 2016-11-28 BESLUTAD AV: Lena Rogström Dnr: V 2016/923 FORSKNING SOM PÅVERKAR Under den kommande treårsperioden har vi för

Läs mer

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT Rektor UPPDRAG 2017-12-20 Dnr HSK 2017/28 Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT 1 Inledning Dessa strategiska direktiv baseras på de mål som uttrycks i INFINIT:s verksamhetsplan

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Arbetsmiljöplan

Arbetsmiljöplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Plan Ärendenummer: HIG-STYR 2017/76 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-15 Reviderad: Giltighetstid: t.o.m. 2020-12-31 Arbetsmiljöplan

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016

BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016 BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016 Uppdaterat 2013-10-21 Detta underlag är baserat på de högskolegemensamma målen för hållbar utveckling 2014-2016 (dnr 555-13) samt institutionens verksamhetsplan

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

Shutterstock. Ann Louise Hohlfält Göteborgsplattformen Mistra Urban Futures

Shutterstock. Ann Louise Hohlfält Göteborgsplattformen Mistra Urban Futures Shutterstock Ann Louise Hohlfält Göteborgsplattformen Mistra Urban Futures Global urbanisering Ev byt bild tilll Kisumu bild För 100 år sedan levde 8 av 10 på landsbygden. Idag bor 3 miljarder människor

Läs mer

Handlingsplan för

Handlingsplan för TEKNAT 2015/6 Handlingsplan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 2016-2017 Utgående från Mål och strategier för teknisknaturvetenskapliga fakulteten (TEKNAT 2015/6) Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Lönepolicy. Beslutat av Personalchef. Gäller från 100101

Lönepolicy. Beslutat av Personalchef. Gäller från 100101 Lönepolicy Beslutat av Personalchef Gäller från 100101 Lönepolicy för Linnéuniversitetet Inledning Linnéuniversitetets lönepolicy skall skapa förutsättningar att attrahera och behålla medarbetare med rätt

Läs mer

Master i turism, 120 hp

Master i turism, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Master i turism, 120 hp Master in Tourism, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUAA Avancerad Miun 2006/1873 Högskolepoäng

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Strategi SVA 2011 2014. Friska djur trygga människor

Strategi SVA 2011 2014. Friska djur trygga människor Strategi SVA 2011 2014 Friska djur trygga människor SVA:s grundläggande värderingar och kännetecken SVA tar ett viktigt samhällsansvar och står för en förutseende beredskap Vår verksamhet vilar på vetenskaplig

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden Sid 1 (10) Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden 2009-2013 Fastställd av universitetsstyrelsen den 11 juni 2009 Sid 2 (10) Innehåll sid. 1. Uppdraget att samverka 3 2. Umeå

Läs mer

Unlock: Drivkrafter för en hållbar konsumtion på lokal nivå. Karin André, Katarina Axelsson, Elena Dawkins, Åsa Gerger Swartling

Unlock: Drivkrafter för en hållbar konsumtion på lokal nivå. Karin André, Katarina Axelsson, Elena Dawkins, Åsa Gerger Swartling Unlock: Drivkrafter för en hållbar konsumtion på lokal nivå Karin André, Katarina Axelsson, Elena Dawkins, Åsa Gerger Swartling Den 19 mars 2019 Kommunernas roll? Ansvarar för betydande välfärdsoch samhällsfunktioner

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 för Grants and innovation office (förslag)

Verksamhetsplan 2015-2017 för Grants and innovation office (förslag) Verksamhetsplan för Grants and innovation office (förslag) 1 Bakgrund Verksamhetsplan för baseras på förslag till Vision för Högskolan i Borås; Det tredje universitetet i Västsverige (dnr 906-14) och förhåller

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office KK höstlansering 2015 Grants and Innovation Office Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft KK-stiftelsens medel syftar till att bygga ihop forskningsuppbyggnad och kompetensutvecklingsprogram för att sträva

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office

Verksamhetsplan 2016-2018 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Verksamhetsplan -2018 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office -2018 baseras på verksamhetsplan för Högskolan

Läs mer

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab HANDLINGSPLAN Skapat av Deans office ITM Handlingsplan För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab 2. Verksamhetsplan, kommunikationsstab

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Plattform för välfärdsfrågor

Plattform för välfärdsfrågor Plattform för välfärdsfrågor Den 4 maj 2017 samlades ett trettiotal aktörer från Kalmar och Kronobergs län samt Linnéuniversitetet för att diskutera hur samverkan mellan samhällsaktörer och universitetet

Läs mer

SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA SAMHÄLLSUTMANINGAR

SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA SAMHÄLLSUTMANINGAR SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA SAMHÄLLSUTMANINGAR SETT UR AKADEMINS PERSPEKTIV Fredrik Nilsson, Professor Dr., Arkitekt SAR/MSA, Prefekt, Institutionen för Arkitektur / Forskningsstrateg, White Arkitekter EN STARK

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 2016 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN DATUM: 2013-11-07 AVSÄNDARE: JÖRGEN THOLIN KONTAKTPERSON: JOHAN JOHANSSON Gemensamma förvaltningen Gemensamma förvaltningen ska tillhandhålla

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer